woensdag 15 mei 2019

Alle commerciële passagiers- en vrachtvluchten tussen VS en Venezuela opgeschort

Er zou sprake zijn van onrust en geweld rond luchthavens 


Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft woensdag 15 mei 2019 de opschorting bevolen van alle commerciële passagiers- en vrachtvluchten tussen de Verenigde Staten en Venezuela, waarbij melding werd gemaakt van onrust en geweld rond luchthavens in het Zuid-Amerikaanse land. 

In een brief aan het ministerie van Transport waarin om een ​​opschorting wordt gevraagd, zegt het ministerie van Veiligheid: 'De omstandigheden in Venezuela bedreigen de veiligheid en beveiliging van passagiers, vliegtuigen en bemanningsleden die naar of vanuit dat land reizen.'Veel internationale luchtvaartmaatschappijen zijn in ieder geval gestopt met vliegen naar Venezuela vanwege veiligheidszorgen en geschillen over geld die volgens hen de regering hen verschuldigd is.

American Airlines Group Inc, voorheen de grootste luchtvaartmaatschappij die diensten verleende tussen de Verenigde Staten en Venezuela, zei in maart dat het zijn vluchten naar Venezuela voor onbepaalde tijd opschortte.

In april werd Amerikaanse luchtoperators verboden om te vliegen onder 26.000 voet in het luchtruim van Venezuela.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week de reikwijdte van zijn Venezolaanse sancties uitgebreid tot de sectoren defensie en veiligheidsdiensten om de economische druk op president Nicolas Maduro te vergroten. De acties maken deel uit van een vier maanden oude campagne tegen Maduro, terwijl de Verenigde Staten haar steun voor oppositieleider Juan Guaido opvoert.

(Suriname Mirror/Reuters/The Hill)

‘Er wordt op korte en middellange termijn een brug gebouwd over de Corantijnrivier'

Minister Tsang: 'Suriname moet meeliften met de olie-ontwikkeling in Guyana'


‘Er zal op korte en middellange termijn een brug worden gebouwd over de Corantijnrivier. Deze brug moet de handel, industriële en  toeristische mogelijkheden tussen Suriname en Guyana benutten', aldus minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang vandaag, woensdag 15 mei 2019, in de Ware Tijd. 

Het onderwerp is weer actueel, omdat Guyana enorme inkomsten verwacht als gevolg van belangrijke olievondsten in dat land. Guyana zal vanaf februari 2020 per dag 3.5 miljoen Amerikaanse dollar verdienen aan de aardolieproductie. Suriname moet meeliften met deze ontwikkeling in Guyana, zegt Tsang.

Het ministerie wil ondernemers bewust maken van de mogelijke spin-off die de ontwikkeling teweeg kan brengen, zoals exporten die zullen toenemen in zowel Guyana als in Suriname als het gaat om gas en olie.

Het idee van een brug over de Corantijnrivier speelt al vele jaren, vanaf 1998. In 2010 werd daar door de regering eindelijk gestalte aangegeven door Ballast Nedam aan te trekken om de brug te bouwen. Deze plannen werden echter weer in de ijskast gezet, omdat er geen financiering voor dit project was. Daarna werd in 2016 geroepen, dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IdDB) bereid was om de brug over de rivier te financieren, maar ook dat viel stil.

Het is niet duidelijk hoe Tsang anno 2019 denkt de financiering te regelen. Duidelijk is wel dat het district Nickerie een belangrijke rol zal krijgen in het beleid van de regering, gezien de ontwikkelingen in het aangrenzend Guyana. 'De brug is een must, willen wij meeliften met de ontwikkelingen in ons buurland. Ongeacht wanneer wij olie gaan vinden', aldus Tsang.

Aan de ketting gelegde Chinese hektrawler is weer vrijgegeven

'Voor ons is het denken en handelen van de pg in deze zeer onduidelijk'


Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie, zegt vandaag, woensdag 15 mei 2019, in het Dagblad Suriname dat de onlangs aan de ketting gelegde Chinese trawler weer is vrijgegeven. Ook de kapitein is op vrije voeten. 

'Om voor ons nog onbegrijpelijke redenen zijn de mensen die waren aangehouden weer vrij gelaten', zegt Karg. Ook de boot is weer naar het lichtschip, terwijl duidelijk was dat de boten hier illegaal zijn.

'Voor ons is het denken en handelen van de procureur-generaal in deze zeer onduidelijk.' Dat de boten zich zouden hebben schuldig gemaakt aan visvangst is niet bewezen, aldus Karg. Hij vraagt zich af waarom de kapitein en zijn bemanning zijn aangehouden en wat ze nog in Surinaamse wateren doen.

'Vanaf begin april heeft de minister aangegeven dat de boten zich illegaal in het territorium van Suriname bevinden.' Wat de ruim 300 bemanningsleden dagelijks doen, is onduidelijk. Karg spreekt van een ongezonde situatie. Momenteel loopt er een juridisch proces tegen deze gang van zaken.

SZF-verzekerden hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken

SZF-directeur Kromodihardjo: 'Het nog te betalen saldo wordt nu gecrediteerd'


Verzekerden van het Staatsziekenfonds (SZF) hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken. Dat zou vanaf vandaag, woensdag 15 mei 2019, moeten gebeuren, indien het SZF en de Vereniging van Apothekers de plooien niet hadden gladgestreken over achterstallige betalingen. 'Het probleem is opgelost en morgen (vandaag) wordt het nog te betalen saldo gecrediteerd', zegt SZF-directeur Ricky Kromodihardjo in de Ware Tijd. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft het parlement gisteren meegedeeld, dat de betaling in orde komt, nadat verschillende parlementariërs hierover vragen hadden gesteld.

'Zien is geloven', reageert apotheker John Tjong Akiet. Hij hoopt niet dat hij eind deze maand opnieuw geconfronteerd wordt met een halve betaling. Dit probleem heeft zich volgens de apotheker al eerder voorgedaan, maar de laatste zes maanden liepen de betalingen naar tevredenheid. De apotheker heeft nu weer de indruk dat er geen duurzame oplossing is gevonden voor de kwestie.

'Zonder enige melding vooraf, heeft het SZF eind april slechts 50 procent betaald van de rekeningen van de apotheken over de maand maart', zegt hij. Dit zorgt voor een domino-effect, want de apothekers kunnen op hun beurt dan geen medicamenten kopen om hun zaak te bevoorraden en het betalen van salarissen en overige kosten komen in gedrang. 'Wij dienen het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening ook te betalen', zegt Tjong Akiet.

Het SZF heeft het beeld van gelijkwaardige partners in de zorg volkomen laten varen, concludeerde de Vereniging van Apothekers maandag na spoedberaad en verwoede pogingen om in gesprek te treden met de stichting SZF. Tijdens een vergadering heeft een leidinggevende van SZF kenbaar gemaakt, dat de stichting de apotheken niet kan betalen, schreef de apothekersorganisatie gisteren in een persbericht.

'Als gevolg van de verkregen informatie en onacceptabele opstelling van het SZF, zult u als verzekerde per woensdag 15 mei tot nader orde tegen contante betaling uw medicijnen kunnen ontvangen', maakte de vereniging daarna bekend. De apothekers wachten hun betaling intussen af...

Stuivertje wisselen in regering gaat snel: minister Soerdjan naar RGB, Rabin Parmessar gaat LVV leiden

President Bouterse heeft duidelijk laten blijken, dat hij Soerdjan wil behouden in het kabinet


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt morgen door president Desi Bouterse benoemd als minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Rabin Parmessar gaat de scepter zwaaien op LVV. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut vanochtend, woensdag 15 mei 2019.

Soerdjan had zijn functie als minister van LVV ter beschikking gesteld van de president. Hij voelde zich diep beledigd tijdens een bespreking met kopstukken van dit ministerie. De plooien zijn blijkbaar niet gladgestreken sinds 9 april, aldus Starnieuws. De minister kwam nauwelijks meer aan het werk in afwachting op het besluit van de president. Bouterse heeft duidelijk laten blijken dat hij Soerdjan wil behouden in het kabinet.

De oplossing is gevonden door hem te benoemen op RGB. Daar zou aanvankelijk Parmessar worden benoemd.

De beëdiging van de ministers vindt morgen plaats in het presidentieel paleis. Hierna vindt een persconferentie plaats.

Partij van 1.345 ton cocaïne onderschept in haven van Antwerpen, België

(Bron foto: OM Antwerpen)
Cocaïne rechtstreeks gelinkt aan criminele organisatie die deze week werd opgerold


In de haven van Antwerpen is vorige week een partij van 1345 ton cocaïne onderschept die rechtstreeks gelinkt kon worden aan de criminele organisatie die deze week werd opgerold. De douanediensten konden op 8 mei op kaai 1742 een partij van 1,345 ton cocaïne onderscheppen en in beslag nemen. De drugs zaten verstopt in 36 pakken, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Antwerpen vandaag, woensdag 15 mei 2019.

Op diezelfde containerterminal werden maandagochtend leden van een criminele organisatie opgepakt.

Vandaag zijn er in dat lopende gerechtelijke onderzoek opnieuw 10 huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn twee mensen gearresteerd, een van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In totaal zijn er op dit ogenblik 13 mensen onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Een deel van hen zal vrijdag voor de raadkamer verschijnen.

Bij de huiszoekingen van maandag werd nog een kleine partij cocaïne gevonden, naast een tiental wagens, luxegoederen en een grote hoeveelheid cash. De bende zou bestaan uit leden van twee families en nog wat kompanen.

Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet door de lokale recherche van PZ Antwerpen.

Natuurbranden bedreigen Mexico-Stad, Mexico - Autoriteiten slaan alarm

(Bron foto: EPA)
Branden produceren giftige rook die schadelijk is voor gezondheid inwoners van de stad


De autoriteiten van Mexico-Stad luiden de noodklok vanwege natuurbranden in de buurt van de stad. Die produceren giftige rook die schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van de stad. Bewoners wordt aangeraden om buitenactiviteiten uit te stellen en binnen te blijven met de ramen gesloten. Die waarschuwing geldt in het bijzonder voor kwetsbare groepen, zoals kinderen en zieken. 

De Mexicaanse voetbalcompetitie stelt wedstrijden in de stad uit, de burgemeester overweegt studenten vrijaf te geven.


Het is momenteel heet en droog in Mexico-Stad en omgeving. De temperatuur loopt in de stad op naar 32 graden, ten zuidwesten van de stad, in de deelstaat Guerrero, wordt het nog veel heter en zijn bosbranden actief.

De vooruitzichten zijn slecht: door een matige tot vrij krachtige wind worden de branden aangewakkerd. Bovendien blijft het droog. Mexico-Stad is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, met 9 miljoen inwoners in de stad en 21 miljoen in de hele metropool. De luchtkwaliteit in de stad gold lange tijd als zeer slecht, maar sinds de jaren 90 was verbetering zichtbaar. De laatste jaren lijkt de luchtkwaliteit echter weer te verslechteren.


(Suriname Mirror/debate.com.mx/ANP/Weeronline/YouTube/El Pais/Twitter)

Oud-burgemeester van Lima (Peru) 18 maanden in voorlopige hechtenis genomen

Susana Villaran zou steekpenningen van Braziliaanse bouwbedrijven Odebrecht en OAS hebben aangenomen

In Peru kunnen criminele verdachten maximaal drie jaar vóór rechtszitting in preventieve gevangenis worden vastgehouden


Een rechter heeft dinsdag 14 mei 2019 bepaald, dat Susana Villaran, de voormalige burgemeester van de Peruaanse hoofdstad Lima, tot 18 maanden in voorlopige hechtenis moet worden genomen in verband met vermeende steekpenningen van de Braziliaanse bouwbedrijven Odebrecht en OAS.

Rechter Jorge Chavez zei, dat Villaran een lopend corruptieonderzoek probeert te belemmeren, tenzij zij vastgehouden wordt tot voor het proces, ondanks haar belofte om samen te werken met de autoriteiten.

'Ik ben niet het soort persoon dat moet vluchten of het recht ontduiken', zei Villaran tijdens de hoorzitting.

In Peru kunnen criminele verdachten maximaal drie jaar vóór de rechtszitting in zogenaamde preventieve gevangenis worden vastgehouden.

Nadat Chavez zijn uitspraak had doorgegeven, verliet Villaran de rechtszaal samen met politieagenten en werd zij de nieuwste Peruaanse politicus die vastzit in de massale Odebrecht-zaak.

Sinds eind 2016, toen Odebrecht openbaar omkooppraktijken toegaf van functionarissen in Latijns-Amerika en delen van Afrika, hebben de vier meest recente presidenten van Peru preventieve gevangenisstraffen gekregen.

Vorige maand pleegde één voormalige president, Alan Garcia, zelfmoord toen de autoriteiten bij hem kwamen om hem te arresteren.

De aanklager zei, dat Villaran geld nam van Odebrecht en OAS voor haar politieke campagnes en later de bedrijven verkoos terwijl ze aan het werk waren. In een Twitter-bericht voorafgaand aan de hoorzitting van deze week erkende Villaran fondsen aan te nemen van de bedrijven als onderdeel van haar campagne om in functie te blijven voorafgaand aan een terugroepstem in 2013, maar ontkende dat het om steekpenningen ging.

Villaran werd de eerste burgemeester van Lima en de eerste linkse in decennia om de stad te regeren toen zij in 2010 werd verkozen, na de belofte om een ​​schone campagne uit te voeren...

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Meer dan honderd precolumbiaanse schatten vanuit VS en Argentinië terug in Peru

Argentinië stuurde 92 culturele voorwerpen terug en de Verenigde Staten 38


Meer dan honderd precolumbiaanse schatten, waaronder afgoden en textiel uit het Inca-rijk, zijn vanuit de Verenigde Staten en Argentinië naar Peru teruggestuurd. De 130 voorwerpen, waarvan er veel vrijwillig zijn teruggestuurd nadat ze illegaal uit Peru waren gesmokkeld, werden dinsdag14 mei 2019 tentoongesteld in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Lima. 


De objecten omvatten gedecoreerde kommen en vazen, geborduurde doeken, bewerkte houten sculpturen en geschilderde beeldjes. 'Argentinië stuurde 92 culturele voorwerpen terug en de Verenigde Staten 38', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaanse deel werd gerepatrieerd met behulp van een antropologisch museum van de University of California, Berkeley, terwijl 77 andere objecten toebehoorden aan Argentijnse individuele verzamelaars.


De archeologische stukken zijn terug te voeren tot pre-Columbiaanse culturen, waaronder de Moche, Chimu, Nasca, Chancay, Huari, Vicus, Lambayeque en Chincha, evenals de Inca. De eigenaren werden benaderd door de Peruaanse autoriteiten, die om de repatriëring van de objecten hadden gevraagd nadat ze geïdentificeerd waren als onderdeel van het culturele erfgoed van de natie.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Top Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca verdacht van bespioneren vakbond stakende piloten

(Bron foto: Twitter)
'Avianca had een direct belang in informatie met betrekking tot activiteiten van vakbond'


Het parket van de procureur-generaal van Colombia heeft maandag 13 mei 2019 aangekondigd dat het leidinggevenden van luchtvaartmaatschappij Avianca heeft opgeroepen voor ondervraging over de illegale spionage van de vakbond van haar piloten tijdens een staking. 

Een dag nadat de aanklager had aangekondigd, dat zijn eigen personeel de pilotenvakbond Asociación Colombiana de Aviadores Civiles (ACDAC) had getapt tijdens een staking in 2017, kondigde hoofdaanklager Humberto Martinez aan, dat de bestuurders van Avianca ondervraagd zouden worden.


Arrestaties wijzen erop dat geen van de gearresteerde verdachten in het aftapschandaal hebben willen zeggen wie de illegale spionage van de piloten heeft bevolen, maar volgens Martinez 'moet het land weten wat de mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid is'. 

Het bespioneren van de Avianca-piloten kwam vorig jaar augustus aan het licht, toen de aanklager een clandestien spionnennetwerk ontmantelde dat geleid werd door voormalige veiligheidsfunctionarissen, naar verluidt inclusief het voormalige hoofd van de politie van de hoofdstad Bogota. Later werd duidelijk, dat de verdachten de afluisterfaciliteiten van de procureur-generaal gebruikten voor spionage door bedrijven en het bespioneren van politici en andere staatsfunctionarissen.

Een van de verdachten, voormalig leider van de inlichtingendienst van de staat, Laude Jose Fernandez, zou de piloten in 2017 bespioneerd hebben toen ze staakten over een arbeidsgeschil met de baas van Avianca, German Efromovich.

In november beschuldigden Officieren van Justitie Avianca er al van dat ze 'een direct belang' had in 'informatie met betrekking tot die activiteiten' die door de vakbond van de piloten werden uitgevoerd tijdens het arbeidsconflict, maar tot maandag werden er geen maatregelen genomen.

Martinez heeft niet aangegeven welke leidinggevenden van Avianca voor ondervraging zouden worden opgeroepen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/eje21.com.co/Twitter)

Braziliaanse inheemse leider Raoni Metuktire op rondreis door Europa - Raoni spreekt deelnemers klimaatmars in België toe

(Bron foto: AFP)
De Morgen: Portret van een charismatische strijder 

Raoni probeert nu een miljoen euro in te zamelen voor de bescherming van het Xingu-reservaat


De bekende Braziliaanse inheemse leider Raoni Metuktire is op rondreis door Europa en doet vrijdag 17 mei 2019 ook België aan tijdens de klimaatmars. Raoni is meteen te herkennen op foto’s aan zijn in het oog springende lipschotel, maar wie is eigenlijk die charismatische milieuactivist uit Brazilië die ons al tientallen jaren waarschuwt voor de ontbossing van het Amazoneregenwoud, de groene long van onze planeet? 


Raoni Metuktire werd ergens rond 1930 geboren in het dorp Krajmopyjakare - nu Kapôt - in de Braziliaanse staat Mato Grosso, in het hart van het Amazone regenwoud. Hij was opperhoofd van het Kayapo-volk, een nomadenstam die leeft in een beschermd indianenreservaat. Raoni is herkenbaar aan zijn traditionele klederdracht, met imposante hoofdtooi, en aan zijn opvallende labret, de geverfde houten schijf die Raoni als strijder vanaf zijn vijftiende onder zijn onderlip begon te dragen. Volgens het ritueel van de stam wordt enkele dagen na de geboorte bij jongetjes de lip al doorboord als voorbereiding op het aanbrengen van de lipschotel. Het is een symbool dat aanduidt dat de drager ervan klaar is om te sterven voor zijn land.


Internationaal staat het voormalige stamhoofd bekend om zijn niet-aflatende strijd voor het behoud van het Amazone regenwoud, een gevecht dat hij al decennialang voert en dat hem al bij heel wat prominenten der aarde bracht.

In 1954 kwamen Raoni en zijn volk voor het eerst in aanraking met mensen uit het Westen. Eind jaren '50 had Raoni voor het eerst een ontmoeting met een Braziliaanse president. In 1964 ontmoette hij ook de voormalige Belgische koning Leopold III, toen op expeditie in de regio.


In 1978 werd de documentaire ‘Raoni’ van de Belgische regisseur Jean-Pierre Dutilleux genomineerd voor een Oscar. Hollywoodlegende Marlon Brando, dan op het toppunt van zijn roem, is te zien in de openingsscène van de Engelstalige versie. Raoni zelf werd meteen gebombardeerd tot de beroemdste inheemse indiaan van het continent. Hij besefte wat de camera voor hem en zijn strijd voor het behoud van zijn geliefde Amazoneregenwoud kon betekenen.

Raoni verliet Brazilië voor het eerst in 1989. Samen met Sting riep hij de hulp in van de rest van de wereld. Hun boodschap: ontbossing van het Amazonewoud zou niet enkel de indianenstammen treffen, maar de toekomst van de hele wereld op het spel zetten.


Vier jaar later werd het resultaat van al de fondswervingen zichtbaar: in de staten Mato Grosso en Para werd in 1993 het grootste tropische regenwoudreservaat ter wereld, met een oppervlakte van zo’n 180.000 km², opgericht.

In 2000 reisde Raoni na elf jaar opnieuw naar Frankrijk. Hij verkreeg de steun van toenmalig president Jacques Chirac voor het oprichten van een nieuw reservaat in het hart van het Amazoneregenwoud op Braziliaans grondgebied. Door de terreuraanslagen van 9/11 werd het hele project echter on hold gezet. In 2009 riep Raoni nog eens Franse hulp in. De gebieden die hij wilde beschermen werden bedreigd door een project voor een gigantisch dammencomplex in Belo Monte. Bij Chiracs opvolger, Nicolas Sarkozy, ving hij echter bot, en de bouwvergunning voor de stuwdam werd toch toegekend. De dam is momenteel in aanbouw, al is het internationale protest ertegen nog altijd niet gaan liggen.


Met een nieuwe campagne in Europa probeert Raoni nu een miljoen euro in te zamelen voor de bescherming van het Xingu-reservaat, de thuisbasis van verschillende inheemse gemeenschappen, bedreigd door bosbouw en de agrovoedingsindustrie.

Hij zal met drie andere inheemse leiders uit de Xingu-regio naar Europa reizen. Na een bijeenkomst met de Franse president Emmanuel Macron komt het gezelschap naar België. Vrijdag zal Raoni bij de start van de klimaatmars de menigte aan Brussel-Centraal toespreken.


(Suriname Mirror/De Morgen/YouTube/Twitter)

325 Kilo cocaïne onderschept in de Braziliaanse haven van Santos

De drugs in lading koffie waren bestemd voor de haven van Antwerpen


In de Braziliaanse haven van Santos heeft de douane maandag 13 mei 2019 een lading van 325 kilo  cocaïne onderschept. De drugs waren bestemd voor de haven van Antwerpen. Op beelden van de scanner was iets ongewoons te zien in een container met zakken koffie. 

'Ook de drugshonden gaven een positief signaal', zegt de Braziliaanse douane. Er werd een fysieke controle gedaan in de container.

'Elf jute zakken zagen er anders uit dan de rest van de lading', aldus de douane. 'In die zakken zat tussen de koffie een lading van 325 kilogram cocaïne.' 

De lokale autoriteiten denken dat de zakken met blokken cocaïne buiten medeweten van de verzender van de koffie in de container gestoken werden om zo naar Antwerpen verscheept te worden.

(Suriname Mirror/tribunapr.com.br/Gazet van Antwerpen/Noticias ao Minuto)

Weer vervolging oppositieleden Venezuela

Hooggerechtshof beschuldigt Carlos Paparoni, Miguel Pizarro, Franco Casella en Winston Flores van landverraadHet Venezolaanse Hooggerechtshof heeft nog eens vier parlementariërs van de oppositie - Carlos Paparoni, Miguel Pizarro, Franco Casella en Winston Flores - landverraad ten laste gelegd. Het Hof kwam eerder deze maand ook al met vergelijkbare beschuldigingen tegen tien andere tegenstanders van de regering.


'Dit geeft ons alleen maar meer kracht', reageerde oppositielid Winston Flores op de beschuldigingen aan zijn adres. Hij noemde de aanklachten 'illegale bevelen van de dictator'.


In een tweet noemde Pizarro de uitspraak van de rechtbank 'een onwettige straf die alleen maar angst opwekt om ons de mond te snoeren'. 


De oppositie is verwikkeld in een felle machtsstrijd met het regime van de socialistische leider Nicolás Maduro. Veiligheidstroepen versperden dinsdag ook de toegang tot het parlement, waar de oppositie in de meerderheid is. Parlementariërs wilden onder meer vergaderen over de beschuldigingen aan het adres van hun collega’s, maar de zitting moest worden geschrapt.

De autoriteiten beweerden dat onderzoek werd gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van een explosief.

Juan Guaidó, die Maduro eerder heeft beschuldigd van het proberen af te ronden van de Nationale Vergadering, zei op Twitter: 'Ze proberen de wetgevende macht gegijzeld te houden terwijl de dictator zich alleen in een paleis verplaatst waar hij niet zou moeten zijn.'(Suriname Mirror/BBC/CGTN/De Telegraaf/Twitter)

Aanstellen Misiekaba en Parmessar als ministers een etnische troef om zieltjes te winnen bij 2020-verkiezingen

'De populariteit van de is NDP dalende'


Het aanstellen van ← André Misiekaba en Rabin Parmessar →, beiden NDP, als respectievelijk minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB ) wordt door critici gezien als een etnische troef ingezet om zielen te winnen bij de komende verkiezingen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 15 mei 2019.

Politiek analist Hardeo Ramadhin zegt, dat het geen uitvinding van de NDP is. In het verleden is deze troef volgens hem ook ingezet door andere politieke partijen. 'Geen slecht idee om de verkiezingen te winnen. Of deze methode succesvol zal zijn weet ik niet. Je maakt meer kansen als je het veld als minister ingaat. Mensen hun belangen kunnen dan beter behartigd worden.'

In het geval van Misiekaba zegt Ramadhin, dat de verloren stemmen op zo'n manier teruggehaald kunnen worden. In 2005 behaalde Misiekaba namelijk 1.328 stemmen. In 2010 kreeg de politicus 6.724 kiezers achter zich. Echter, bij de laatste verkiezingen maakte hij een terugval naar 3.187 stemmen. Ramadhin zegt, dat Misiekaba de stemmen aan Edward Belfort (ABOP) is kwijtgeraakt. Belfort behaalde bij de stembusgang in 2015 als nieuwkomer 5.759 stemmen. 'De NDP is terrein onder de marrons aan het verliezen. De kracht van Belfort moet niet onderschat worden.'

Over Parmessar stelt Ramadhin, dat na zijn Assemblee-schap hij als minister op Openbare Werken terechtkwam en later bij de EBS als directeur. 'Nu op de valreep bij RGB. Voor overige ambtenaren geldt dat je op je zestigste met pensioen gaat en Parmessar wordt dit jaar 67.' In 2005 behaalde Parmessar 863 stemmen en is 2010 maakte hij een behoorlijke sprong naar 5.500 met in 2015 een enorme terugval naar783 stemmen.

Bestuurskundige August Boldewijn is voorzichtiger in het vellen van een oordeel over de 'move' van de regering om Misiekaba en Parmessar aan te stellen. Omdat de peilingen die worden gehouden niet landelijk zijn, ziet hij geen indicatoren om met de critici mee te gaan. 'De wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen zouden peilingen moeten houden om na te gaan welke personen de partij verlaten en of er sprake is van een afname, daar er over en weer wordt overgelopen.'

Wat Boldewijn wel met zekerheid stelt is, dat de populariteit van de NDP dalende is. Hij noemt enkele verschijnselen die duiden op wanbeleid van de regering: 'De leugen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, rond Glenn Gersie, ex-governor van Centrale Bank, de leugen en het bedrog van ex-minister van RGB, RolineSamsoedien en de kwestie van seksueel misbruik van de zoon van Samsoedien, de kwestie van de 30 procent aandelen in het Saramacca-gebied die door de regering aan Rosebel Goldmines verkocht zouden worden en de kwestie van malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank. Al deze zaken houden de samenleving in de greep en duiden op de neergang van de NDP.'

Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken werkt aan ontwikkeling van de schoolsport

'Het ministerie werkt hard aan scheppen randvoorwaarden om de sport verder te ontwikkelen'


Met het in leven roepen van de Stichting Schoolsport Federatie (SSFS) wil het ministerie van Sport- en Jeugdzaken invulling geven aan de ontwikkeling van de schoolsport. Dit zei minister Lalinie Gopal gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de begrotingsbehandeling, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 15 mei 2019.

Samen met de projectunit Lichamelijke Opvoeding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, moet de SSFS zorgen voor een goede afstemming van de sportontwikkeling op de scholen. De SSFS is op dit moment bezig de laatste hand te leggen aan de uitwerking van een nationaal strategisch schoolsportplan, door gesprekken te voeren met andere betrokkenen die een bijdrage kunnen leveren bij de formulering en uitvoering van het plan. In het plan is ook de herstart van de schoolkampioenschappen opgenomen.

De bewindsvrouwe gaf hiermee antwoord op de vragen van DNA-leden Patricia Etnel (NPS) die wilde weten of er een duidelijk plan is voor sport op de scholen en Erwin Linga (NDP), die heeft gevraagd naar de status van scholencompetities in het binnenland.

Het ministerie is druk bezig de voorbereidingen te treffen om een algemeen zwembad van 25 meter te bouwen in Coronie. Het projectdossier is afgerond en minister Gopal streeft ernaar om dit jaar te beginnen met de bouwwerkzaamheden. Zij voegde daaraan toe, dat ook voor het project Rehabilitatie Sporthal en Algemeen Zwembad Nickerie, het dossier bijna afgerond is. Dit wordt samen uitgevoerd met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. 'De zojuist genoemde projecten bewijzen het tegendeel en geven aan dat het ministerie wel hard werkt aan het scheppen van randvoorwaarden om de sport verder te ontwikkelen', reageerde Gopal op de opmerking van Etnel als zou het ministerie niet investeren in sportfaciliteiten.


De regering erkent het belang van de ontwikkeling van de fysieke en psychische vorming van de bevolking in het algemeen, maar meer nog in het bijzonder van de jeugd. 'Onze jeugd moet in staat kunnen zijn op te groeien in een veilige samenleving, waarbij hun talenten ontwikkeld kunnen worden en ze zelf ook actief kunnen bijdragen aan hun eigen ontwikkeling en daarmee ook aan de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving', stelde Gopal.

Omdat het jeugdbeleid zo complex is, meent Gopal, is er op initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Volksontwikkeling (SoZaVo) een overkoepelend orgaan in het leven geroepen, 'IK BEN'. Die moet ervoor zorgen dat de bescherming van de jeugd wordt bewerkstelligd. Het doel is om samen programma’s te ontwikkelen en uit te voeren ten behoeve van de jeugd, de groep tienermoeders die op school teruggeplaatst willen worden. Deze moeders worden geregistreerd en in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur teruggeplaatst op school. De overige tienermoeders worden begeleid door SoZaVo. 'Er is dus een verschil in benadering als het gaat om scholierenmoeders en tienermoeders', zegt de minister.

Gajadien (VHP): 'Vicepresident Adhin heeft gelogen over functioneren LVV-minister Soerdjan'

'Minister Benschop heeft als ad interim LVV-minister onder- directrice Ramnarain ontheven uit functie'


Minister Ronni Benschop heeft als ad interim minister van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onderdirectrice Yvonne Ramnarain ontheven uit haar functie. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) had dinsdag in De Nationale Assemblee aangegeven, dat vicepresident Ashwin Adhin gelogen heeft. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 15 mei 2019.

Adhin had beweerd, dat minister Lekhram Soerdjan, die sinds 9 april zijn ontslagbrief heeft ingediend bij president Desi Bouterse, normaal zijn werk doet op het ministerie. Alleen zou Soerdjan niet naar De Nationale Assemblee komen voor het beantwoorden van vragen tijdens de begrotingsbehandeling.

Gajadien merkte op, dat als Soerdjan normaal aan het werk komt hoe het dan kan, dat Benschop de onderdirectrice heeft ontheven. Hij sprak over misleiding van het college en de samenleving. Gajadien deelde mee, dat de brief van Benschop ook anti-gedateerd is.

Het is bekend dat Soerdjan nauwelijks op kantoor komt in afwachting op het antwoord van de president, die hem gevraagd heeft zijn ontslagbrief aan te houden. Benschop deelt in een brief, gedateerd 14 mei, Ramnarain mee dat in overleg met de president is besloten, om haar in belang van de dienst te ontheffen van de werkzaamheden verbonden aan de functie van onderdirecteur Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking van LVV. In afwachting op de ontheffingsresolutie wordt zij ter beschikking gesteld van waarnemend directeur van LVV, Deepak Jairam.

Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Curaçao, blijft streven om in kader ‘Caribisering’ meer lokale rechters aan te trekken

In 2018 waren er vijf rechters in opleiding bij het Hof


Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie blijft ernaar streven om in het kader van de ‘Caribisering’ meer lokale rechters aan te trekken, zo is gisteren in verband met de presentatie van het Jaarverslag (zie onderaan) nog eens benadrukt, zo bericht vandaag, woensdag 15 mei 2019, het Antilliaans Dagblad

In 2018 waren er vijf rechters in opleiding bij het Hof. Twee daarvan hebben hun opleiding met succes afgerond en zijn benoemd tot lid van het Hof. Van de overige drie rechters in opleiding zijn twee in 2018 naar Nederland vertrokken voor een verdieping bij een Nederlandse rechtbank en het volgen van cursussen bij de Stichting Studiecentrum Rechtspleging, het opleidingsinstituut voor de Rechterlijke Macht en het Openbaar Ministerie.

Intern heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba verder gewerkt aan de digitalisering en het verbeteren van de kwaliteit van processen.

Vanaf januari 2018 worden alle civiele en bestuurszaken in het nieuwe zaakregistratiesysteem van het Hof ingevoerd. 'Het systeem biedt de mogelijkheid om beter managementinformatie te verzamelen en financiële handelingen zoals griffierechten bij te houden.' Sinds juni worden strafzaken op Sint Maarten ook digitaal ingevoerd en afgehandeld. De vestiging Bonaire volgde per half oktober. 'Door de digitale strafdossiers hoeven rechters minder lang te reizen om een zaak op een andere vestiging te gaan behandelen. Dat bespaart de rechters tijd en het Hof reiskosten. Digitaal werken heeft ook als voordeel dat makkelijker tussen vestigingen samengewerkt kan worden.'


Op korte termijn 500 nieuwe woningen gebouwd verspreid over zes bestaande wijken, Curaçao

Minister Jesus-Leito (PAR) tekent akkoord met Eigen Woning Plan (EWP)


Verspreid over zes bestaande wijken worden op korte termijn 500 nieuwe woningen gebouwd. Dat is gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 mei 2019. Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft in het kader van het project Macro Public, Private, Partnership onlangs een akkoord getekend met Eigen Woning Plan (EWP) voor de constructie van de 500 huizen. 

Samen met de directeur van EWP, Wendell Bonafacio, en in aanwezigheid van werknemers van het ministerie van VVRP en de trekker van het project, Wilfred Elsevier, en de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Jansen en de Jong Groep, Hans Smits, heeft de minister haar handtekening onder het genoemde akkoord gezet.

Het Macro Public, Private, Partnership-project houdt in dat de regering samenwerkt met private partners om woningen op Curaçao te realiseren.

In een verklaring geeft de minister aan, dat het één van haar prioriteiten is om betaalbare woningen te creëren voor de Curaçaose bevolking. Naast woningvoorziening, biedt het project nieuwe banen voor langere termijn en bestrijdt het tevens illegaal terreinbezetting.

De 500 huizen worden binnenkort gebouwd in Mahuma Zuid, Montaña Abou fase 2, Rooi Santu, Ronde Klip, Brakkeput fase 2 en Tra’i Seru. In de komende periode zal het ministerie van VVRP samen met EWP informatie verstrekken over de wijze waarop geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor een woning in dit project.

In maart maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat het aantal woningen op Curaçao flink is toegenomen tussen 2001 en 2017, namelijk van 49.045 naar 75.087.

DA'91: 'Het is tijd dat karakter en competentie van de president onder de loep genomen wordt'

'Op geraffineerde wijze worden ministers eervol ontslagen met behoud van alle voorzieningen'


Te midden van het schandaal rondom corruptieve handelingen op de SPSB wordt onze samenleving verrast met de wisseling van niet 1 maar liefst 4 ministers door de president. In 9 jaar tijd zijn de opeenvolgende regeringen Bouterse erin geslaagd om maar liefst 69 ministers te plaatsen op de betaalrol van onze samenleving. 

Telkenmale bij de wisseling van de ministers wordt er ontzettend veel poeha gemaakt door de president waarbij het idee gewekt moet worden, dat op basis van scherpe selectie criteria de mensen geselecteerd zijn om specifieke aspecten van het beleid in uitvoer te brengen. Echter blijkt telkens weer, dat de president zich vergist, of is het dat de geselecteerde kandidaat ministers niet willen meewerken aan corruptie die welig tiert in de kabinetten Bouterse.

Het is tijd dat de president zelf aan een nader onderzoek wordt onderworpen, dat het karakter en de competentie van de president onder de loep genomen wordt. DA’91 roept daarom de samenleving op om bij de komende algemene en geheime verkiezing deze president te ontslaan. Deze president schoffeert overigens elke keer weer de totale samenleving door nimmer een duidelijke en steekhoudende verklaring af te leggen aan de gemeenschap ten aanzien van de reden tot ontslag van deze bewindslieden.

Ontwikkeling komt alleen op gang langs consistente beleidslijnen en bestuursvoering. Met de steeds wisselende beleidsinzichten en daarmee gepaard gaande bewindvoerders, is ontwikkeling onmogelijk. Ontwikkelingsgericht werken vereist ook dat een regering bestuurlijke eenheid vertoont. Echter deze wijze en mate waarin selectie en wisseling van ministers plaatsvindt, laat geen enkele ruimte voor een eenheid in beleidsuitvoering,en andermaal dus niet voor ontwikkeling van onze samenleving. Echter is de prijs nog hoger dan dat.

Op geraffineerde wijze wordt namelijk telkenmale gekozen om de ministers, ongeacht als het nu vanwege corruptie of wanprestatie is, eervol te ontslaan met behoud van alle voorzieningen. Voor de burger betekent het dat wij voor de rest van het leven van deze gewezen bewindslieden hen zullen moeten verzorgen. Dit is onacceptabel. DA’91 zal hier dan ook gelijk een eind aan brengen bij haar intrede in de Assemblee.

Man dodelijk mishandeld bij vechtpartij tijdens feest aan Surimamboweg te Latour, Paramaribo

(Bron foto: KPS)
Groep mannen heeft 42-jarige Benito Wijnerman zwaar mishandeld - Nog geen aanhoudingen


De 42-jarige Benito Wijnerman is in de vroege ochtend van dinsdag 14 mei 2019 tijdens een vechtpartij om het leven gekomen. De politie van Latour kreeg omstreeks half een in de ochtend de melding van een vechtpartij met wapens aan de Surimamboweg, zo bericht het Korps Politie Suriname, KPS.

Wijnerman werd aangetroffen met een ernstige verwonding in zijn gelaat dichtbij zijn rechteroog en vertoonde geen teken van leven. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Onderzoek wijst uit, dat tijdens een feest op een adres aan de Surimamboweg een vechtpartij uitbrak tussen twee groepen personen. Wijnerman moet deel uit hebben gemaakt van een groep. Hij belandde op een gegeven moment op straat waarbij hij een vuistvuurwapen tevoorschijn moet hebben gehaald waarmee hij heeft geschoten. Niemand is daarbij gewond geraakt.

Een groep mannen heeft  hem vervolgens aangevallen. Zij hebben Wijnerman toen mishandeld. Hoogstwaarschijnlijk is hij ten gevolge van deze mishandeling overleden.

De politie van het bureau Latour heeft deze zaak voor verder onderzoek overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. 

25 Mei proclamatie van de eenheidsbeweging Mapane

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Rusland (NPS) en Brunswijk (ABOP) willen dat nazaten tot slaafgemaakte Afrikanen een werkelijke eenheid vormen


Deze maand vindt de proclamatie plaats van de eenheidsbeweging Mapane, voor mensen met Afrikaanse roots in Suriname en in de Surinaamse diaspora. De initiatiefnemers zijn Gregory Rusland voorzitter van de NPS en ABOP-leider Ronnie Brunswijk. 

Met dit initiatief willen de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen toenadering tot elkaar zoeken, om een werkelijke eenheid te vormen, zeggen de beide initiatiefnemers.

 Sinds de slavernij zijn er problemen geweest en heerst er een verdeeldheid bij de groep, die tot de dag van vandaag nog steeds te merken is, geven Brunswijk en Rusland aan. Zij hebben het initiatief genomen ‘om de broodnodige eenheid tussen de verschillende groepen van nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, waar te maken’ schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gisteren aldus Waterkant.net.vandaag,woensdag 15 mei 2019.

De proclamatie van de beweging vindt plaats op 25 mei 2019.

Beide heren hebben benadrukt, dat dit initiatief ‘vooralsnog’ niets met de politiek te maken heeft. Het is volgen hun ook geen ‘etnische zet’, maar een manier om de ontwikkeling van de groep op gang te kunnen brengen.

Minister Tsang pakt verkooppunten (winkels en supermarkten) Suribet en Take a Change loterijen aan

Verkooppunten worden opgenomen in de wet ‘Bedrijven en Beroepen’


Om verkooppunten van Suribet en Take a Change loterijen te ordenen, zal het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) bij staatsbesluit deze indelen in de wet ‘Bedrijven en Beroepen’. Dat zei minister Stephen Tsang gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de begrotingsbehandeling, aldus vandaag, woensdag 15 mei 2019, Starnieuws. 

Hij ging in op de geuite zorg van DNA-leden over de als paddenstoelen uit de grond rijzende verkooppunten in woonbuurten. Zo had vertrekkend NDP-fractievoorzitter André Misiekaba de regering eerder erop gewezen een gok-faciliterend beleid te hebben, omdat in elke winkel in elke buurt, gegokt kan worden.

Minister Tsang legde uit, dat artikel 3 van de wet ‘Bedrijven en Beroepen’ de vergunningsplicht van de overige verkooppunten behandelt, daar zijn de winkels en supermarkten niet bij inbegrepen

Tsang gaf verder aan zich bewust te zijn, dat door de virtuele- en/of online spelen gevaar bestaat voor gokverslaving en ontwrichting van de samenleving. Het ministerie heeft het voorbereidende werk gedaan, samen met Justitie en Politie (Juspol). 'Het betreft een juridisch probleem welke door beide ministeries goed met elkaar dient te worden afgestemd, alvorens we konden overgaan tot uitvoering', zei de bewindsman.

In afstemming met Juspol is HI&T bezig om de vergunningsvoorwaarden voor het uitoefenen van het beroep van winkelier aan te passen. 'Door de aanpassing van deze vergunningsvoorwaarden zal het aanbieden van de virtuele- en/of online spelen én de verkoop van top-up geldwaarden kaarten in de winkels om te spelen, niet meer toegestaan zijn', stelde Tsang. Voordat dit gebeurt zijn de maatregelen vanuit Juspol doorslaggevend.

Tsang gaf aan dat zijn collega daar verder op zal ingaan. Ook de vraag over de mogelijke ontbinding van de Gaming Board, stuurde Tsang door naar zijn collega, aangezien die valt onder het ministerie van JusPol.

De begrotingsbehandeling wordt maandag voortgezet.

PL-structuren Nickerie: 'Waidoe gezwicht voor kapitaal, persoonlijk gewin en materiële voordelen'

'Hij is als een dief in de nacht weggegaan met de collectieve arbeid van alle leden kernen Nickerie'


William Waidoe heeft met zijn overstap naar de NDP aangetoond gezwicht te zijn voor kapitaal, persoonlijk gewin en materiële voordelen. Dit stellen de Nickeriaanse structuren van de Pertjajah Luhur (PL) in een verklaring. De verklaring is gisteren opgesteld en ondertekend door de structuren, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 15 mei 2019. 

De mensen die in schrijnende armoede op hem hebben gestemd heeft hij door zijn besluit de rug toegekeerd. De overstap van Waidoe is voor de Nickeriaanse kernen van de PL trouwens niet helemaal onverwachts. PL-voorzitter, Paul Somohardjo beaamt dat. Hij heeft een goed gesprek gehad met de structuren in Nickerie. Een groot deel is opgelucht dat de kogel door de kerk is.

De Nickeriaanse PL-structuren stellen, dat Waidoe in zijn hebzucht is vergeten dat hij zij-aan-zij met hen in de wijken en straten van Nickerie heeft gestaan om de mensen ervan te overtuigen dat zij het goede moeten naleven en het kwade moeten verlaten.

In zijn mededeling in De Nationale Assemblee heeft hij aangegeven, dat hij 'als gelovige mensen hun gebeden met zijn daden moet bewijzen'. Hiermee heeft Waidoe uitgerekend in de maand Ramadan de religie zelf erbij gehaald en daardoor onheil over zichzelf afgeroepen.

De PL-kernen van Nickerie stellen geen traan om hem te laten. 'Hij is als een dief in de nacht weggegaan met de collectieve arbeid van alle leden van de kernen in Nickerie, verricht om hem als Assembleelid gekozen te krijgen.'

Ze vragen Waidoe om het eigendom van het volk terug te geven en als Assembleelid te bedanken, zodat hun arbeid ten goede komt van de partij die hem heeft voorgedragen. De kernen zeggen op de dag des oordeels niet te kunnen oordelen over Waidoe, zijn nageslacht en de Almachtige zullen hem daarop aanspreken.

Franse Douane neemt in Loon-Plage, bij Duinkerken, 492 kilo cocaïne in beslag

Cocaïne verpakt in een container met bananen die vanuit Suriname was verstuurd...De Franse Douane heeft in Loon-Plage, bij Duinkerken, 492 kilo cocaïne in beslag genomen. De zending zat verpakt in een container met bananen die vanuit Suriname was verstuurd. De vangst werd al eind april gedaan. Pas dinsdag 14 juni 2019 maakte een Franse minister de zaak bekend. 

De drugs zaten in de vloer van de container, die met een zaag werd opengesneden. De container was aangevoerd na een tussenstop in de haven van Point-à-Pitre op Guadeloupe.

Er gaat veel Surinaamse cocaïne in containers via de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe naar Franse havens.

De vangst is de grootste van het jaar 2019 tot nu toe. In 2018 nam de Franse Douane 12,2 ton cocaïne op land en op zee in beslag. Vorige week werd bekend dat Frankrijk maatregelen neemt om de stroom cocaïne uit Suriname met containers en koeriers (via Frans Guyana) in te dammen.(Suriname Mirror/la1ere.francetvinfo.fr/Crimesite.nl/YouTube)

Jong jaguar welpje 'gedumpt' bij poort Emperor Valley Zoo op Trinidad en Tobago

Minister Rhambarat bezorgd over stijgende smokkel wilde dieren uit Suriname en Guyana


Afgelopen weekend werd een jonge jaguar bij de poort van de Emperor Valley Zoo op Trinidad en Tobago afgeleverd. Ofschoon het niet ongebruikelijk is dat mensen contact opnemen met de dierentuin om een dier af te staan dat ze niet langer willen of kunnen verzorgen, baart de levering van een jonge jaguar in een beschermende kist de Trinidadiaanse autoriteiten zorgen, aldus de T&T Guardian zaterdag 11 mei 2019.

Minister Clarence Rhambarat van Landbouw en Visserij van Trinidad en Tobago heeft nogmaals zijn bezorgdheid geuit over de stijgende smokkel van wilde dieren uit Suriname en Guyana.
Volgens Rhambarat is het duidelijk, dat het dier het land is binnengesmokkeld zonder een vergunning en zonder de juiste gezondheidstests.Het welpje is tijdens tests in quarantaine geplaatst. In sommige gevallen, als het om beschermde of verboden dieren gaat, doen mensen ook een beroep op de dierentuin als ze de dieren niet langer willen houden uit angst voor vervolging.

'De oproep en het afzetten bij de poort van de dierentuin was niet ongebruikelijk, behalve dat het ging om een jonge jaguar in de beschermde kist', aldus minister Rhambarat op Facebook.

In een verklaring van december 2018 zei het ministerie, dat deze en andere indiscreties 'moeten worden voorzien van passende wetgevingsmaatregelen om boetes, toezicht en samenwerking tussen de ministeries van Landbouw en Visserij, van Nationale Veiligheid en van Gezondheid te verhogen. Vooral omdat er een reële dreiging bestaat voor de introductie van dierziekten.'


(Suriname Mirror/Guardian/YouTube/Facebook)

Minister Getrouw trekt bevoegdheid van Hulpofficier van Justitie van bestuursleden Politiebond Hellings en Gentle in

Bestuursleden hebben grove uitlatingen gedaan aan adres van OM en de procureur-generaal


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft de bevoegdheid van Hulpofficier van Justitie van de ambtenaren Raoul Hellings (voorzitter van de Surinaamse Politiebond) en Sergio Gentle (penningmeester van de bond) ingetrokken. Dit besluit is genomen op basis van een schrijven van vervolgingsambtenaren en de procureur-generaal. Ook de waarnemend korpschef is gehoord door de bewindsman, zo bericht Starnieuws dinsdagavond 14 juni 2019.

Uit het schrijven van alle vervolgingsambtenaren bij het Openbaar Ministerie blijkt, dat ze concluderen dat door de leden van de Surinaamse Politiebond, te weten Gentle, Hellings en Milando Atompai (secretaris), grove uitlatingen zijn gedaan aan het adres van het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal. Dit betekent volgens de vervolgingsambtenaren desavouering van het gezag van het Openbaar Ministerie. Ook is de integriteit van het instituut aangetast.

De minister heeft overwogen, dat de ambtenaren van politie Hellings en Gentle rijkelijk tekort zijn geschoten in hun functioneren als Hulpofficier van Justitie. Op grond van de overwegingen is de bevoegdheid van Hellings en Gentle vanwege gebleken ongeschiktheid tot nader order is ontnomen.