woensdag 4 september 2019

Ondanks verbod worden leguanen op grote schaal te koop aangeboden

'Het is verschrikkelijk zoals ze worden behandeld'


Ondanks de forse boetes voor de verkoop van leguanen gebeurt dit toch op grote schaal. Het baart Sandra van der Linde van de Stichting Dierenbescherming Suriname enorm veel zorgen, dat het dier nu nog steeds voor verkoop wordt aangeboden terwijl de jachtperiode is gesloten. Van 1 september tot en met 31 december 2019 is het jachtseizoen op leguanen volgens de Jachtwet gesloten. Mensen die dit verbod overtreden, riskeren een boete van Srd 1.000 per dier, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 3 september 2019.

Het jagen, verhandelen, in bezit hebben, houden, kopen en verkopen van leguanen is in deze periode ten strengste verboden. Desondanks blijven vele mensen zich aan de overtredingen schuldig maken.
'Er is niet voor niets een Dierenwelzijnswet. Wij zijn de Dierenbescherming, maar wij kunnen niet ingrijpen. De belanghebbende instanties doen dat wel.'

Van der Linde vindt het een kwalijke zaak dat de dieren worden verkocht terwijl het jachtseizoen gesloten is. 'Zeker als ik kijk naar de manier waarop ze worden behandeld. Het is verschrikkelijk.' Volgens Van der Linde bereiken ook filmpjes de organisatie waarop te zien is hoe leguanen afgeslacht en gekookt worden.

De jacht op deze dieren is juist verboden in de periode waarin zij eieren leggen en broeden. Van der Linde is van mening, dat er een verandering moet komen in de gedachtegang van mensen die zich schuldig maken aan overtreding van de Jachtwet. 'Nu vangen ze die dieren en worden de eieren verkocht. Niet alleen op dit gebied moet een mindshift komen, maar in alle andere gevallen van dieren die zo behandeld worden. Je komt zo aan de voortplanting van die dieren, dan krijg je een heleboel problemen. Wij krijgen meldingen en sturen het door naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de jachtopzieners. Er zijn boetes die de mensen opgelegd krijgen, maar er moet echt een verandering komen in de manier waarop mensen met dieren omgaan', vindt Van der Linde.

Op social media worden honderden keren filmpjes en foto's gedeeld waarop te zien is hoe leguanen worden vastgebonden en ten verkoop worden aangeboden langs de openbare weg. Ook restaurants die hun promotie via Facebook doen, maken bekend dat zij leguanenvlees op het menu hebben. Vooral langs de Indira Gandhiweg en de Oost-Westverbinding worden de dieren regelmatig verkocht.

Braziliaanse president Bolsonaro niet naar regionale top in Colombia over Amazonegebied

Bolsonaro wordt geopereerd aan een hernia ontstaan na zijn vorige operaties

- President vastberaden om eind september af te reizen naar Algemene Vergadering van de VN in New York
- ‘Of het nu in een rolstoel of op een brancard is, ik zal naar de VN gaan, omdat ik over het Amazonewoud wil spreken’


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft om medische redenen afgezegd voor een regionale top over het Amazonegebied. Die top van de landen in het Amazonegebied heeft vrijdag 6 september 2019 plaats in de Colombiaanse stad Leticia, bij het drielandenpunt met Peru en Brazilië. 

Bolsonaro wordt zondag opnieuw geopereerd, en wel aan een hernia die is ontstaan na zijn vorige operaties. Het gaat al om de vierde ingreep sinds Bolsonaro tijdens de verkiezingscampagne op 6 september vorig jaar in de buik werd gestoken met een mes.

‘De president moet vanaf vrijdag een vloeibaar dieet volgen, ter voorbereiding van een chirurgische ingreep twee dagen later. Dat maakt zijn reis nagenoeg onmogelijk', zegt zijn woordvoerder, Oravio Rego Barros.

Volgens zijn dokters moet Bolsonaro, een voormalige legercommandant, na de operatie tien dagen uitrusten. Brazilië zal een vervanger sturen of vragen dat de top wordt uitgesteld, voegde hij er nog aan toe.

Wel is de Braziliaanse president vastberaden om eind september af te reizen naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, om daar zijn controversiële bosbeleid te verdedigen. ‘Of het nu in een rolstoel of op een brancard is, ik zal naar de VN gaan, omdat ik over het Amazonewoud wil spreken’, zei Bolsonaro maandag 2 september tegen journalisten.

De Braziliaanse president krijgt zowel nationaal als internationaal veel kritiek over zijn aanpak van de bosbranden die de Amazoneregio al wekenlang teisteren. Sinds hij president werd, is het budget voor milieubeleid gedecimeerd met 95 procent. Andere landen die hierom kritiek uitten op Bolsonaro, zoals Duitsland en Noorwegen onlangs deden, beval hij ‘zich te moeien met hun eigen zaken’.

(Suriname Mirror/Deutsche Welle/Belga)

Amnesty International: 'Autoriteiten Brazilië moeten daders verwoesting regenwoud Amazone vervolgen'

(Bron foto: AFP)
'President Bolsonaro ondermijnt wetten die grondgebied inheemsen beschermen met als gevolg dat de bossen nu worden verwoest'


De Braziliaanse autoriteiten moeten een onderzoek instellen naar de verantwoordelijken voor de bosbranden in het Amazonegebied en de daders vervolgen. Zo kan verdere verwoesting van het regenwoud worden voorkomen, aldus Amnesty International dinsdag 3 september 2019.

‘Op papier heeft Brazilië goede wetten die het grondgebied van de inheemse bevolking beschermen. Maar president Bolsonaro ondermijnt deze met als gevolg dat de bossen nu worden verwoest', zegt Kumi Naido, Amnesty’s secretaris-generaal.

De president heeft een tijdelijke verordening ondertekend die voor een periode van 60 dagen verbiedt dat delen van het regenwoud door branden vrij worden gemaakt voor commerciële doeleinden zoals mijnbouw, houthandel, landbouw en veeteelt. Hij heeft echter weinig ondernomen om illegale houtkap te voorkomen, waardoor het risico blijft dat opnieuw stukken bos in brand gezet worden.

Bestaande wetten die het afbranden van het regenwoud verbieden, worden niet nageleefd. Volgens vertegenwoordigers van ngo’s en lokale beambten worden de mensen die bossen in brand steken op land van inheemse gemeenschappen en in natuurreservaten aangemoedigd door boeren en politici.

Amnesty interviewde experts en inheemse bewoners, die uiterst gefrustreerd zijn, omdat de wetten die hun grondgebied en beschermde gebieden beschermen niet worden nageleefd. Bovendien is er minder toezicht om illegale landroof en ontbossing tegen te gaan door het dichtdraaien van de geldkraan.

In de vier inheemse territoria die Amnesty in het Braziliaanse Amazonegebied bezocht – Karipuna,Uru-Eu-Wau-Wau, Arara en Manoki – is de houtkap bijna 80 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Ook hebben sommige leiders van inheemse gemeenschappen die hun land verdedigen doodsbedreigingen ontvangen.

Amnesty vindt dat de Braziliaanse president Bolsonaro en zijn regering verantwoordelijk zijn voor het stoppen van de branden. Zij hebben toegestaan dat het regenwoud wordt verwoest en hebben daarmee de huidige crisis veroorzaakt. Regeringen van Amazone-landen moeten de rechten van de inheemse volken beschermen en de ontbossing tegengaan.