donderdag 19 april 2018

Douane expediteur verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting

Man ontving gelden voor het inklaren van containers en liet niets meer van zich horen


Het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname heeft dinsdag K.S. (52) aangehouden. K., douane expediteur, wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verduistering en werd door de afdeling Fraude opgespoord, aldus de politie donderdag 19 april 2018.

Een leidinggevende van een handelsonderneming deed op 3 april aangifte van verduistering tegen de ambtenaar. Volgens verklaring van de aangever heeft de verdachte gelden ontvangen, voor het inklaren van containers. Hij is echter zijn afspraken niet nagekomen en liet niets meer van zich horen.

De man kon in de directe omgeving van zijn woonadres worden aangehouden. Hangende het verdere onderzoek is hij overgedragen aan de afdeling Fraude.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld.

Luchtverkeersleiders leggen gedeeltelijk het werk neer

'Overvliegers worden niet geaccommodeerd'

Luchtverkeersleiders willen hun toelagen voor middag- en nachtdiensten en die van Air Traffic Control ontvangen


De luchtverkeersleiders zullen tot en met maandagochtend tien uur alleen vertrekkende en binnenkomende vliegtuigen van en naar de Johan Adolf Pengelluchthaven afhandelen. 'Overvliegers worden niet geaccommodeerd', laten de luchtverkeersleiders, verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers (SATCA), vandaag, donderdag 19 april 2018, via een persbericht weten, zo bericht Starnieuws. 

Normaal worden in een nachtdienst tussen de 17 en 20 overvliegers per uur afgehandeld. Het actiemodel is op een spoed algemene ledenvergadering aangenomen. De leden willen concreet weten wanneer hun toelagen voor de middag- en nachtdiensten en die van de Air Traffic Control (ATC) worden voldaan.

Vorig jaar juli had toenmalig minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Jerry Miranda, al medewerking gevraagd aan zijn collega van Financiën om de uitbetaling van deze toelagen in orde te maken. Hij onderstreepte daarbij dat de Staat gelden ontvangt van verstrekte overvliegvergunningen door de Luchtvaartdienst en dat het de luchtverkeersleiders zijn die een belangrijke rol vervullen in de navigatie van de overvliegende en landing van toestellen boven en op ons grondgebied.

De SATCA-leden willen ook weten wat er op korte termijn zal worden gedaan aan de slechte werkomstandigheden. Ze eisten dat het AMHS (Aeronautical Message Handling System) - van het Canadese Intelcan -, dat is uitgevallen, in orde wordt gemaakt. Een goed functionerende AMHS is essentieel voor het werk van de luchtverkeersleiders. Via het AMHS komen de vluchtplannen binnen. In zo’n vliegplan staat de route die een vliegtuig zal afleggen en vanuit welk gebied het toestel het Surinaams luchtruim zal betreden en verlaten. In het plan staan de vluchtgegevens, om welke vliegmaatschappij het gaat, het type toestel, de snelheid en de hoogte van de kist. Op basis van de vliegplannen verwerken de luchtverkeersleiders de vluchten op strips en in strip holders. Valt het AMHS uit, dan komen de vluchtplannen niet binnen en kan het personeel zich niet voorbereiden op toestellen die het Surinaams luchtruim zullen binnenkomen. De coördinatie met de buurlanden verloopt dan ook stroef tot slecht.

De SATCA zegt, dat haar leden al geruime tijd gedemotiveerd zijn door de problemen die zich al jaar en dag voordoen bij de dienst. De vonk in de pan was de verklaring van de luchtvaartdienst gisteren dat de vliegveiligheid niet in gevaar was. 'Ze willen doen voorkomen alsof alles bij de luchtvaartleiding koek en ei is en dat de luchtverkeersleiders zomaar aan de bel trekken.' Niets is minder waar, zegt SATCA-voorzitter Genaro Alpin.

In een schrijven bevestigt de Technische Dienst, dat de twee servers van het AMHS zijn uitgevallen en dat 'bij langer uitblijven van dit systeem de gevolgen ondraagbaar zullen zijn'. Alpin merkt op dat niet alleen de luchtverkeersleiding last ondervindt van het uitvallen van het systeem, maar ook onder andere de Meteorologische Dienst en de Technische Dienst.

'We kunnen niet langer accepteren dat er wordt gesold met onze belangen', aldus de Satca-voorzitter.

'Assembleeleden moeten eens lawaai maken over jaren stil liggende bouwprojecten'

John van Coblijn: 'Het kan niet dat miljoenen worden vernietigd, terwijl Assembleeleden doen alsof hun neus bloedt'

'Uit afgekeurde studentenflat worden meubilair en zelfs de vloerbedekking stiekempjes weggedragen'


Politicus John van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, vindt dat het tijd is dat alle leden van De Nationale Assemblee (DNA) ernstig lawaai gaan maken over de manier waarop miljoenen verloren gaan bij bouwprojecten die al jaren stilliggen. Genoemd worden het technisch afgekeurde bouwsel op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat dat als hoofdbureau van het Korps Politie Suriname (KPS) moest fungeren en de afgekeurde studentenflat van de Anton de Kom Universiteit Suriname die nog niet gebruikt kan worden, omdat het bouwsel niet aan de vereiste veiligheidsstandaarden voldoet. 

'Het kan niet, dat miljoenen op deze wijze worden vernietigd, terwijl onze volksvertegenwoordigers doen alsof hun neus bloedt. Het zijn belastinggelden van het volk van Suriname die gewoonweg te grabbel worden gegooid. Waarom doet men dat? Zijn er belangen die spelen bij zowel coalitie als oppositie? Als goede bestuurder moet de regering ook aangeven wat niet goed is. Dan moeten deskundigen erop worden losgelaten', stelt Van Coblijn vandaag, donderdag 19 april 2018, in het  Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat in de afgekeurde studentenflat enkele taferelen zich voordoen waar reeds geplaatste meubilair en zelfs de vloerbedekking stiekempjes uit het pand worden weggedragen.

De geel gekleurde flat, op het universiteitsterrein achter het Natin-complex te Leysweg, telt vijf verdiepingen en 48 woonunits. Om de studentenflat te herstellen is tussen de 150.000 en 450.000 euro nodig. Naast het gebrek aan vereiste veiligheidsstandaarden, heeft de studentenflat volgens Van Coblijn ook te maken met het ontbreken van een lift.

'Dit hoeft ons echt geen miljoenen te kosten, want voor een paar ton had men een fatsoenlijke en veilige lift kunnen plaatsen. Ook voor de nooduitgang konden bestuurders voor een oplossing hebben gezorgd. Ik neem hiervoor zowel de oppositie als coalitie kwalijk, omdat hiermee studenten uit districten die naarstig op zoek zijn naar onderdak, gedupeerd blijven.'

De bouw van het eerste studentenhuis, gefinancierd met donormiddelen, werd in juli 2009 tijdens de Nieuw Front-regering gestart en werd in 2011 bouwkundig opgeleverd. Ex-onderwijsminister Robert Peneux zei een jaar geleden, dat dit gebouw een andere bestemming zou krijgen.

Inwoners Calcutta klagen over particuliere lijnbushouder, NDP gelieerd, die niet iedere dag rijdt

Reactie buschauffeur op klachten: 'Niemand kan mij iets doen'


Bewoners van Calcutta en omgeving in het district Saramacca doen een dringend beroep op de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om in te grijpen. Zij zijn aangewezen op twee particuliere lijnbushouders, die de route naar Paramaribo vice versa onderhouden. Het betreft de route PMS (Paramaribo-Monkshoop-Saramacca). 

'Maar, een van de lijnbushouders die gelieerd is aan de NDP en deel uitmaakt van het ressortbestuur, onderhoudt de route niet elke dag. En hier ondervinden we enorme last van', zegt een bewoner van Calcutta vandaag, donderdag 19 april 2018, in het Dagblad Suriname.

'We zijn slechts op een bus aangewezen om naar Paramaribo af te reizen en weer terug. Deze bus kan maar 25 passagiers vervoeren.'

Wanneer de bewoners de bushouder, die zijn verantwoordelijkheden verzaakt, confronteren met het feit dat hij dagelijks moet rijden, uit hij bedreigende taal dat ‘niemand hem iets kan doen’.

De bewoners, die het gedrag van deze bushouder spuugzat zijn, zeggen dat hij ‘doet alsof de busvergunning zijn eigendom is’. Ze doen een dringend beroep om de transportautoriteiten, die zorg dragen voor het particulier busvervoer, om maatregelen te treffen.

Drie verdachte werknemers van Radj Oedit in Cessna-cocaïnezaak in vrijheid gesteld

Arbeiders houden vol onschuldig te zijn


Drie verdachten in de zaak rond het drugsvliegtuigje van Saramacca zijn vrijgelaten. Het zijn drie arbeiders van het bedrijf van Radj Oedit waar het vliegveld bij hoort, waar de Cessna landde.

Volgens advocaat Arjan Ramlakhan heeft de rechter-commissaris verdere opsluiting geweigerd. Daarmee werd een verzoek van het Openbaar Ministerie om de mannen nog dertig dagen vast te houden afgewezen.

Ramlakhan zegt vandaag, 19 april 2018, in de Times of Suriname, dat zijn cliënten van begin af aan hebben aangegeven dat ze onschuldig zijn. Ze waren wel aanwezig toen de politie arriveerde na de landing. In totaal werden vijf arbeiders aangehouden. Nu zijn allen weer op vrije voeten.

Oedit zelf wordt nog als verdachte aangemerkt, maar is al weken in Nederland vanwege medische redenen.. De ondernemer beweert ook onschuldig te zijn.  Hij wil zo snel mogelijk naar Suriname om zijn onschuld te bewijzen.

Volgens de ondernemer heeft hij veel schade geleden door de zaak. Zijn padieveld is lange tijd afgesloten geweest, waardoor de oogst niet door kon gaan. De arbeiders zeggen overrompeld te zijn door de actie van de politie. Ze waren bezig met de dagelijkse werkzaamheden toen het toestel arriveerde en kort daarna de politie.

Oedit heeft overigens enigszins de schijn tegen zich. In dit artikel uit het jaar 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit.

De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland berichtte, in mei 2014, over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

Regering stelt geen geld te hebben voor schoonmaak fontein op Vaillantsplein

'Er zijn nu andere prioriteiten zoals het landelijk aanpakken van de wateroverlast'

Plan om fontein weer te laten werken en omgeving te verfraaien zal door bedrijfsleven moeten worden gefinancierd

 
Door geldgebrek werkt de fontein op het Vaillantsplein weer niet, wat een onooglijke en smerige aanblik oplevert, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 19 april 2018. 'Er zijn nu andere prioriteiten zoals het landelijk aanpakken van de wateroverlast', zegt Marlon Schoonhoven, directeur van Openbaar Groen. Er is wel een plan om de fontein weer te laten werken en de omgeving te verfraaien, zegt Schoonhoven. Hij hoopt dat het bedrijfsleven dit plan wil financieren. 

Volgens het plan van Openbaar Groen moeten er nabij de fontein kraampjes opgezet worden, waar mensen, onder wie toeristen, terecht kunnen voor bijvoorbeeld snacks. Verder moet er beveiliging komen, zodat de bezoekers ongestoord kunnen verpozen. Het is de bedoeling dat ook het carillion weer te horen zal zijn.

De fontein is aan de samenleving geschonken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van De Staten van Suriname, zoals De Nationale Assemblee toen heette. Het monument, vervaardigd door Stuart Robles de Medina, bestaat onder andere uit vijf vlaggendragers die de belangrijkste bevolkingsgroepen symboliseren.

Schoonhoven wil niet zeggen op hoeveel het plan is begroot en volstaat met 'het gaat om enkele tienduizenden Srd's'.

Het ontwerp van het plan is aangeboden aan bedrijven voor sponsoring. Tot nu toe heeft slechts één onderneming gereageerd en die was enthousiast. Schoonhoven hoopt binnen drie maanden het plan te kunnen uitvoeren.

Veel mis met arbeidsomstandigheden in de mijnbouw Peru

In de mijnbouw kwamen in Peru afgelopen jaar totaal 41 arbeiders om het leven


In 2017 waren mijnwerkers in Peru, die via een onderaannemer werken, tweeënhalf keer zo vaak slachtoffer van fatale ongelukken, blijkt uit onderzoek van CNV Internationaal. In de mijnbouw kwamen daar afgelopen jaar totaal 41 arbeiders om het leven, aldus de bond woensdag 18 april 2018. 

'Bedrijven zouden veel meer kunnen doen om dat deel van hun toeleveringsketen sociaal duurzamer te maken', is de oproep van CNV Internationaal aan de deelnemers van het OECD forum over duurzame inkoop van minerale grondstoffen. Meer dan 700 bedrijven en andere betrokken organisaties zijn van 17-19 april bijeen in Parijs in het kader van dit Forum van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het doel is te overleggen over de voortgang van het in kaart brengen en terugdringen van mensenrechtenrisico’s op landniveau.

Om de tafel met de mijnwerkersbond in Peru 
'De grootste misstanden zijn te vinden bij de onderaannemers. Dat horen we steeds weer van de partnervakbonden van CNV Internationaal in landen als Colombia en Peru', benadrukt Marionne Lips van CNV Internationaal.

'Tegelijk is dat stuk van de keten lastig in kaart te brengen. Het is ook het moeilijkst om daar echte verbetering te bereiken. Als vakbond zullen wij niet ophouden de stem te laten horen van de mijnwerkers aan het begin van de keten. Door constructieve dialoog en samen met alle betrokken partijen moeten we stap voor stap werken aan verbetering.'

(Suriname Mirror/CNV Internationaal)

Toename aantal moorden in Brazilië richt schijnwerpers op milities

Milities in Brazilië lijken hun aanwezigheid en macht te vergroten

(Bron foto: Rio On Watch)


Een recente reeks moordpartijen door milities in Brazilië leiden tot een toegenomen publieke discussie over de wijdverbreide aanwezigheid en macht van deze criminele groepen, die ondanks hun lange geschiedenis en hun huidige expansie gehuld blijven in mysterie en relatief onaangetast door veiligheidsoperaties. 

Op 16 april - een maand na de geruchtmakende moord in Rio de Janeiro  op mensenrechtenactiviste en gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes - bevestigde de minister van Veiligheid van de stad, Raul Jungmann, publiekelijk dat de 'meest waarschijnlijke hypothese' die wordt onderzocht is, dat milities verantwoordelijk waren voor de moorden. .

De milities van Rio zijn paramilitair-achtige groepen die hun wortels hebben in een landelijke traditie van doodseskaders die opgroeiden in het tijdperk van de militaire dictatuur die Brazilië regeerde van de jaren '60 tot de jaren  80. Ze zijn meestal samengesteld uit voormalige en huidige leden van de veiligheidsdienst die geweld en dwang gebruiken om controle te krijgen over typisch achtergestelde buurten.

Veel van deze groepen genoten aanvankelijk de steun van de gemeenschappen waar zij opereerden vanwege hun bereidheid om gewelddadige groepen in de drugshandel te verdrijven, maar velen  raakten betrokken bij drugshandel, afpersing en andere georganiseerde misdaadactiviteiten. Nu heeft de moord op Franco - die deelnam aan een onderzoek door de regering naar milities in 2008 - en uitgesproken was tegen geweld gepleegd door milities en politie - een mediastorm gestimuleerd, waardoor deze criminele groepen in de schijnwerpers zijn gezet.

Naast vermeende betrokkenheid bij de moord op Franco, werden ook vermeende militieleden onlangs beschuldigd van het vermoorden van drie jonge mannen die woonden in een door de overheid gefinancierde woningbouwproject gecontroleerd door de militie.

Milities zijn ook in verband gebracht met moorden buiten Rio, waaronder in de stad Belém in de noordoostelijke staat Pará, waar een golf van zelfmoorden gelinkt aan milities vergelding kan zijn geweest voor de moorden op twee militaire politieagenten eerder die dag.

Te midden van deze reeks militie gerelateerde aanvallen, hebben verschillende Braziliaanse nieuwsmedia gegevens geanalyseerd die suggereren dat milities hun territoriale controle en criminele activiteiten uitbreiden in Rio en in geheel Brazilië. Volgens een recente onderzoeksreeks van O Globo op basis van officiële overheidsgegevens, controleren milities momenteel een kwart van de metropoolregio van Rio, waardoor hun aanwezigheid sinds 2010 verdubbeld is.

Als gevolg daarvan leven bijna 2 miljoen mensen, of iets meer dan 15 procent van de regio's totale bevolking, in militie gecontroleerde zones.

O Globo's onderzoek wees uit, dat de meerderheid van deze milities zich bezighoudt met afpersing van lokale gemeenschappen in ruil voor 'veiligheid' en toegang tot basisdiensten en goederen, zoals water en elektriciteit, en het exploiteren van door de overheid gefinancierde woningbouwprogramma's en bouwcontracten.

In een afzonderlijke analyse van The Intercept Brasil werd gekeken naar gegevens die waren verkregen van Disque Denúncia, een groep die klachten van criminele activiteiten verzamelt van inwoners van Rio. Uit het rapport bleek, dat militie-activiteiten goed waren voor 65 procent van de 6.000 ingediende klachten tussen 2016 en 2017, terwijl slechts 35 procent van de klachten verband hield met drugshandelgroepen.

Milities lijken ook buiten Rio te groeien en kunnen een negatieve impact hebben op de veiligheid in die gebieden. De staten wiens inwoners de meeste militie-gerelateerde klachten hadden ingediend, waren allemaal in het noorden van Brazilië, het meest gewelddadige gebied van het land.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Autoriteiten Chili ontmantelen netwerk dat reisbureaus gebruikt om Haïtianen te halen

Drie reisbureaus in de hoofdstad van Chili, Santiago, komt beloften aan Haïtianen niet naEen golf van Haïtiaanse migranten op zoek naar manieren om Chili binnen te komen, creëert mogelijkheden voor uitbuitende netwerken in mensenhandel. Autoriteiten in Chili hebben een transnationaal netwerk ontmanteld dat reisbureaus gebruikte om Haïtiaanse migranten te vervoeren, met de nadruk op de aantrekkelijkheid van de relatieve stabiliteit van Chili waardoor migranten steeds vatbaarder worden voor illegale regelingen.


Chileense autoriteiten arresteerden dinsdag 17 april 2018 drie Haïtianen, één Peruaanse en één Chileense voor hun vermeende betrokkenheid bij een bende actief in migrantenhandel, die legale reisbureaus gebruikten om de illegale binnenkomst van duizenden Haïtianen te vergemakkelijken, volgens informatie van het bureau van de procureur-generaal van Chili, verkregen door nieuwsuitzending 24 Horas.Drie reisbureaus gevestigd in de hoofdstad van Chili, Santiago, waarvan er een een extra locatie had in Port-au-Prince, hoofdstad van Haïti, worden ervan beschuldigd Haïtiaanse migranten tot $ 2.000 te rekenen voor 'reispakketten' met de belofte migranten Chili te helpen binnenkomen als toeristen, later banen verwerven en visa voor de langere termijn, volgens BioBioChile.

Haïtiaanse migranten die aan deze regeling hebben deelgenomen, arriveerden op de luchthaven van Santiago met documenten, hun vliegtickets en hotelreserveringen, evenals geld om te bewijzen dat ze voldoende geld hadden om het land als toerist te bezoeken. Maar, toen ze aankwamen, ontnam het smokkelnetwerk de migranten het geld en liet ze zonder hotelaccommodatie, baanvooruitzichten of visumhulp, zoals aanvankelijk was beloofd.


Het kantoor van de procureur-generaal in Chili heeft 48 Haïtiaanse migranten geïdentificeerd die ten prooi vielen aan de regeling en schat dat tussen de 2.000 en 4.000 anderen mogelijk ook zijn misleid door het smokkelnetwerk. Autoriteiten schatten, dat de mensenhandelaren tot $ 160.000 per week binnen brachten.

Het onderzoek werd aangespoord door de controverse rondom een ​​video die in februari op grote schaal via de media verspreid werd en waarin werd beweerd, dat massale aantallen Haïtiaanse migranten naar Santiago vlogen met de bedoeling om toeristenvisa te verlengen.

In maart organiseerden Haïtianen, die zeiden dat ze het slachtoffer waren geworden van de mensenhandel, een protest dat meer aandacht voor het probleem trok.

Op dezelfde dag als de arrestaties, kondigde Chili hervormingen aan in de immigratiewetgeving van het land, die de toetreding van Haïtiaanse burgers vanaf juli zal beïnvloeden. De veranderingen beperken de toeristische bezoeken van Haïtianen tot 30 dagen in plaats van 90, en leggen nieuwe legale routes aan voor sommige Haïtianen om een ​​jaar lang visa voor 'humanitaire gezinshereniging' te verkrijgen.

Mensenhandel is verdrievoudigd in Chili in de afgelopen 5 jaar, van 56 gevallen in 2013 tot 183 in 2017, volgens een onderzoek door de burgerlijke politie van het land.

(Suriname Mirror/InSight Crime.Twitter/YouTube)

Bolivia meldt eerste geval van builenpest dit jaar ten noorden van La Paz

81-Jarige vrouw overleden aan builenpest in de gemeente Apolo


Bolivia meldt woensdag 18 april 2018 het eerste geval van builenpest van dit jaar ten noorden van La Paz.  Een 81-jarige vrouw blijkt op 26 februari te zijn overleden in de gemeente Apolo, ten noorden van La Paz, vanwege een plaag van de builenpest (peste bubónica) en bevestigt daarmee het eerste geval van dit type ziekte in 2018, aldus een artikel in La Razon.

Functionarissen van Capacitacion y Derechos Ciudadanos (CDC) voeren een actieve zoektocht naar knaagdieren in de gemeenschappen Machua, Los Altos, Alto Humaca en Suturi, waar ze ook bewoners trainden over de symptomen van de ziekte, de gevolgen ervan en hoe kwetsbare gebieden  te desinfecteren met insecticiden.


Pest is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Het wordt gevonden in dieren overal ter wereld, meestal ratten, maar ook andere knaagdieren zoals grondeekhoorns, prairiehonden, aardeekhoorns, konijnen en woelmuizen. Vlooien dienen meestal als de vector van de pest.

Menselijke gevallen zijn in verband gebracht met huiskatten en honden die geïnfecteerde vlooien het huis binnen brachten. Mensen kunnen ook geïnfecteerd raken door rechtstreeks contact met een besmet dier, door inademing en in geval van longpest, van persoon tot persoon.


(Suriname Mirror/La Razon/Outbreak News Today/El Tiempo/Diario Republica/Twitter)

Miguel Diaz-Canel opvolger van Cuba's president Raúl Castro

Diaz-Canel wordt beschouwd als man van het regime, een trouwe communist 

(Bron foto: La Prensa)


De Nationale Assemblee van Cuba heeft formeel Miguel Diaz-Canel aangewezen als opvolger van president Raúl Castro, die na twee ambtstermijnen met pensioen gaat. Salvador Valdes Masa is benoemd tot de nieuwe vicepresident van het land.


In Cuba worden geen presidentsverkiezingen gehouden, maar wordt de president gekozen door de parlementariërs van de Nationale Assemblee.


Eigenlijk zou Castro (86) al op 24 februari vertrekken, maar dat werd verschoven door de drukke nasleep van de orkaan Irma. Het is de eerste keer sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw dat het land niet meer geregeerd wordt door de Castro-familie. Raúl Castro blijft wel het hoofd van de Communistische Partij, de enige politieke partij van Cuba.


Hoewel Diaz-Canel behoort tot de post-revolutionaire generatie, wordt hij beschouwd als een man van het regime, een trouwe communist die geduldig opklom in de partijgeledingen. Er gold consensus om hem te verkiezen tot opvolger van Castro.


Met Diaz-Canel komt een jongere generatie leiders aan de macht, die de bebaarde guerrilla’s vervangen die werden aangevoerd door Raul Castro’s broer Fidel. Zij wierpen tijdens de revolutie van 1959 het regime van de corrupte dictator Fulgencio Batista omver.

Raul Castro nam tijdelijk de macht over toen de gezondheidstoestand van zijn broer in 2006 verslechterde, maar in 2008 werd hij president. Acht jaar later stierf Fidel op 90-jarige leeftijd.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/ANP/Twitter/Radio Guama/YouTube/El Nuevo Herald)

20 Illegale Venezolanen na gestrand te zijn bij Fuikbaai, Curaçao, aangehouden

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Vijftien mannen en vijf vrouwen trachten tevergeefs aan arrestatie te ontkomen


De radaroperator van het Reddings- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht spotte woensdag 18 april 2018 in de vroege ochtend een verdacht contact op de radar ten zuiden van Fuikbaai, Curaçao. Het Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig werd naar de aangegeven locatie gedirigeerd om het vaartuig te onderzoeken. Ook de helikopter werd ingezet, aldus de Kustwacht Caribisch Gebied.

Op ongeveer twee mijl uit de kust van Fuikbaai werd door de Dash 8 een onverlicht vaartuig type yola met veel opvarenden gedetecteerd. Vanuit het steunpunt Curaçao rukte een landpatrouille van de Kustwacht samen met leden van de Unit Speciale Taken (UST) van het Korps Politie Curaçao richting Fuik. Twee FRISC interceptors van de Koninklijke Marine (Fast Raiding Interception and Special forces Craft) werden ook naar Fuikbaai gedirigeerd.

Ter plekke gekomen troffen ze het gestrande vaartuig aan. De opvarenden waren al aan land gekomen. In de zoektocht dat daarop volgde, zijn twintig personen gevonden. Zij hadden nog geprobeerd om te vluchten.

Het ging om vijftien mannen en vijf vrouwen, allen met de Venezolaanse nationaliteit. Ze zijn aangehouden en overgedragen aan de Politie..

Global Humanistic University op Curaçao biedt online lesprogramma’s

GHU heeft nog geen website, omdat het de bedoeling is pas in januari 2019 van start te gaan...De Global Humanistic University (GHU) is onlangs opgericht, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Curaçao en heeft de zegen van de minister van Onderwijs, Marilyn Alcalá- Wallé (PAR). Daarmee krijgt Curaçao een universiteit waar online lesprogramma’s te volgen zijn, zo bericht vandaag, donderdag 19 april 2018, het Antilliaans Dagblad

De directeur en rector magnificus (RM) is de in Oostenrijk geboren Helmar Grabner (59). Hij legt uit hoe de GHU werkt:

'Er zijn drie studieniveaus, een doctoraat (Phd)-programma, een mastersen een bachelorsprogramma. Voor het Phd-programma komen nu aanmeldingen binnen van professoren van instituten over de hele wereld die bereid zijn studenten te begeleiden bij het schrijven van hun proefschrift. Er zijn al 42 aanmeldingen binnen, van lokale professoren, professoren uit Nederland, een professor van Harvard University in de Verenigde Staten en van 23 andere landen in de wereld. Deze professoren worden uitvoerig, op Curaçao, door een lokale medewerker, gescreend op hun antecedenten alvorens wij ermee in zee zouden gaan. Promovendi betalen 25.000 dollar voor het hele programma.'

Grabner verklaart, dat de GHU nog geen website heeft, omdat het de bedoeling is pas in januari 2019 van start te gaan.

Centraal in Kort Geding Isla Curaçao: Wijze van interpretatie vonnis van het Hof uit 2010 en meetwijze uitstoot zwaveldioxide

'Isla heeft norm niet overschreden, maar nu dat gedaagden niet goed uitkomt, wordt discussie over  meetpunten gevoerd'


De vraag of de Isla-raffinaderij wel of niet de toegestane uitstoot van zwaveldioxide van 80 microgram per kubieke meter overschreed, hangt af van de interpretatie van het vonnis van het Hof uit 2010 (zie onderaan), de meetwijze en de locatie waar gemeten wordt.

Zo bleek bij de behandeling van het Kort Geding van de Isla om de beslaglegging op te heffen op aandelen van de raffinaderij en het zogeheten derdenbeslag bij de Giro en Curaçao Utilities Company (CUC). De rechter hoopt op 2 mei vonnis in de zaak te wijzen. Dan zal ook duidelijk worden hoe het vonnis uit 2010 volgens de rechter geïnterpreteerd moet worden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 19 april 2018.

De Stichting Humanitaire Zorg Curaçao, de stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) en 24 burgers hebben afgelopen maart beslag laten leggen, omdat de norm door de raffinaderij in 2014 was overschreden. De dwangsom van 75 miljoen gulden die de rechter in 2010 vaststelde, is daarmee verbeurdverklaard, aldus de gedaagden.

Raadsman Virginia van HBN Law en Claassens van Loyens en Loeff treden namens de raffinaderij op. Virginia verklaarde na afloop van de zitting, dat de Isla conform het vonnis uit 2010, de berekening van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak hanteert om te bepalen of bij de uitstoot de norm wel of niet is overschreden. De metingen zijn bij Kas Chikitu en Beth Chaim gedaan. Dat waren de spelregels, aldus de raadsman. De Isla heeft de norm niet overschreden. Maar, nu dat de gedaagden niet goed uitkomt, wordt een discussie over de meetpunten gevoerd.

De gedaagden hadden in een bodemzaak een andere vorm van meten kunnen eisen, maar hebben dat niet gedaan, aldus Virginia.

Winst MCB Group na belastingen daalde in 2017 met 24 miljoen

Minder winst door tegenvallende economische ontwikkelingen op alle eilanden en orkaan Irma


Het boekjaar 2017 was voor MCB Group, de grootste bankinstelling van de Dutch Caribbean, een jaar met een forse financiële aderlating; de winst na belastingen daalde met 24 miljoen (-19 procent), maar bedroeg nog altijd 104,5 miljoen gulden. Een jaar eerder kwam de nettowinst nog uit op bijna 129 miljoen, terwijl in de twee jaren daarvoor onderaan de streep 140 miljoen werd verdiend. Dit meldt het Antilliaans Dagblad donderdag 19 april 2018.

Feitelijk is het winstniveau van 2017 gelijk aan exact tien jaar eerder, toen over 2007 een resultaat werd gerealiseerd van ruim 106 miljoen.

In hun directieverslag melden president-directeur Lionel ‘Chicu’ Capriles en de directeuren Michael de Sola en Mahadeo Sebarath (die medio vorig jaar het managementteam versterkte na het vertrek van Ian de Silva die met pensioen ging), dat veel heeft te maken met tegenvallende economische ontwikkelingen op alle eilanden, maar natuurlijk deed orkaan Irma daar op 6 september 2017 een enorme schep bovenop. Die dag werd de economie van Sint Maarten zwaar getroffen en dat heeft de bancaire sector en dus ook MCB volop gevoeld.

De winstgevendheid van Maduro & Curiel’s Bank is dan wel afgenomen tot zo’n 104 miljoen, het eigen vermogen van de bankgroep is het voorbije jaar verder verbeterd: voor het eerst kwam deze uit boven de 800 miljoen. In totaal steeg het vermogen met 47 miljoen (+6 procent) tot 818 miljoen.

Staatsolie stelt Srd 3,7 miljoen beschikbaar voor duurzame ontwikkelingsprojecten Saramacca

(Bron foto: Staatsolie)
Start Corporate Social Investment (CSI) programma Staatsolie


Staatsolie heeft Srd 3,7 miljoen beschikbaar gesteld voor duurzame ontwikkelingsprojecten in Saramacca. Het Corporate Social Investment (CSI) programma, dat speciaal voor het district Saramacca is ontwikkeld, is dinsdag 18 april 2018 opgestart. 

De openbare scholen Huwelijkszorg en Tambaredjo kregen als eerste een donatie van ruim Srd 875.000. Met het geld zullen renovatie- en bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd die moeten resulteren in onder meer een gezonder leefmilieu en meer praktijkruimte voor leerlingen en leerkrachten.

Het CSI-programma is in samenwerking met Stichting Projekta ontwikkeld. Uit brainstormsessies en een behoefteonderzoek bleek dat werkgelegenheid, sport, recreatie, infrastructuur, onderwijs, dienstverlening, gezondheid en zorg, de belangrijkste issues zijn die lokale bewoners gerealiseerd willen zien. Staatsolie heeft in het verleden al een aantal projecten gefinancierd in het district. Het verschil met vroeger is dat duurzaamheid meer dan voorheen, centraal moet staan in projecten die voor financiering worden ingediend. Projekta heeft samen met Staatsolie criteria vastgesteld waaraan projectaanvragen moeten voldoen. Omdat deze aanpak nieuw is, worden lokale gemeenschapsorganisaties meegenomen in een begeleidingstraject. Zij zullen onder meer worden getraind in het uitwerken van projectideeën tot –voorstellen, het monitoren en rapporteren. Staatsolie heeft een bijzondere band met het district. De productie van olie vindt namelijk in dit gebied plaats.

Staatsolie’s CSI-beleid richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling en versterking van met name de gemeenschappen waarbinnen zij haar activiteiten uitvoert. Met dit beleid schept het bedrijf condities voor gemeenschappen om zich verder duurzaam te ontwikkelen.

CSI is een essentiële uiting van Staatsolie’s betrokkenheid bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het uitgangspunt is dat het bedrijf zich als een verantwoordelijke en betrokken medeburger wenst te gedragen. Deze basishouding is een sleutelcomponent van de bedrijfsstrategie. Staatsolie gelooft dat investeren in duurzame (sociale) ontwikkeling noodzaak is en kiest ervoor de focus te leggen op capaciteitsversterking, ontwikkeling en groei van de gemeenschappen waarbinnen zij opereert.

Jogi (VHP): ‘Wangsabesari politiek onbetrouwbaar’

'Hij heeft tussen 2010 en 2015 getoond zijn eigen weg te gaan'

'Zijn prestaties waren tijdens de vorige zittingsperiode ook bijna nihil in het parlement'

 
VHP-parlementariër Mahinder Jogi voorspelt dat de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) problemen zal krijgen wanneer NSK-voorzitter (Nieuwe Stijl KTPI) Oesman Wangsabesari de opengevallen plaats van Stephen Tsang in De Nationale Assemblee invult. 

Voor mij is Wangsabesari onbetrouwbaar, aangezien hij tussen 2010 en 2015 getoond heeft zijn eigen weg te gaan. Dus ik kan enigszins begrijpen waarom NDP’ers hem niet lusten. Zijn prestaties waren tijdens de vorige zittingsperiode ook bijna nihil in het parlement', zegt Jogi woensdag 18 april 2018 in het Dagblad Suriname.

De procedure van opvolging treedt in werking nadat Tsang daadwerkelijk zijn lidmaatschap van de volksvertegenwoordiging heeft beëindigd, waarna het Centraal Hoofdstembureau (CHS) de procedure van invulling kan inzetten. Wangsabesari heeft ondertussen aangegeven op het CHS te wachten, zodat hij kan bewilligen.

Jogi brengt in herinnering, dat Wangsabesari reeds in 1998 uit de KTPI wegliep om toen de NPLO op te richten, die nu niet meer bestaat. Uiteindelijk nam de partij van Willy Soemita hem terug, waarna Wangsabesari de KTPI na 2010 weer de rug toekeerde en op solotoer ging.

Jogi voert aan, dat hij wel ervan uitgaat dat NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse ervoor zal kiezen om de NSK-voorzitter in de Assemblee te laten opschuiven, omdat hiermee dan zijn politieke strategie compleet zal zijn.

'Bouterse speelt een heel goed spel door Tsang minister te maken en hiermee een deel van de Chinese gemeenschap aan zijn zijde te krijgen. Tegelijkertijd heeft hij ruimte gecreëerd voor Wangsabesari, die ook een deel van de Javanen vertegenwoordigt', aldus Jogi.

Volgens de VHP’er is het geen geheim, dat de politieke strategie van de NDP succesvol is geweest om andere traditionele politieke partijen met een Javaanse achtergrond als de KTPI, Pendawalima en Pertjajah Luhur in de afgelopen periode te misbruiken en te verzwakken. Met de presentatie van Wangsabesari wordt getracht om ‘de Javaanse tak van de NDP een beetje levenswater te geven’.

'Dit bevestigt dat Bouterse niet bezig is de crisis te bezweren, maar bezig is met zijn politiek spel en kijkt naar 2020. Hij kijkt naar hoe hij mensen kan verdelen en de rest naar zich toe kan trekken om zoveel mogelijk zetelwinst te behalen.'

Luchtvaartdienst weerspreekt verhaal luchtverkeersleiders dat veiligheid luchtverkeer in gevaar is.

Luchtvaartdienst staat op het punt het AHMS te upgraden naar het gewenst niveau


De Luchtvaartdienst weerspreekt woensdagavond 18 april 2018 via het Nationaal Informatie Instituut dat de verkeersveiligheid in gevaar is. De luchtverkeersleiders, verenigd in de SATCA (Suriname Air Traffic Controllers Association), zeggen binnenkort niet meer in staat om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen. Volgens de bond, die alarm slaat, is er van alles mis bij de Luchtvaartdienst. De leiding zou niet optreden tegen herhaaldelijke rapportages. 

De Luchtvaartdienst staat op het punt het AHMS (Aeronautical Message Handling System) - van het Canadese Intelcan - te upgraden naar het gewenst niveau, deelt de leiding mee. Het systeem is sinds 17 april buiten werking. Nu is het back-up plan (contingency plan) van de Luchtvaartdienst in werking getreden en dat is ook gecommuniceerd met de buurlanden.

Het hebben van dergelijke plannen is een internationale vereiste. Deze dienen om de operatie normaal en zo veilig mogelijk voortgang te laten vinden als de primaire systemen uitvallen. Dit is een normaal feitelijk gegeven binnen de burgerluchtvaartsector, zegt de Luchtvaartdienst.

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt samen met de SATCA en de leiding van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie te werken om het personeel van de luchtverkeersleiding het werken zo aangenaam en prettig mogelijk te maken. Deze acties variëren vanaf de werkruimte tot de salariëring van het personeel. De SATCA stelt daarentegen juist het tegendeel.

Colombia experimenteert met drones om cocavelden te vernietigen

(Bron foto: Guillermo Ossa/El Tiempo)
Juiste soort drones kunnen coca driemaal zo snel vernietigen dan handmatige uitroeiing


Colombia experimenteert met drones om te zien of de machines coca, het basisingrediënt voor cocaïne, kunnen fumigeren, aldus de krant El Tiempo woensdag 18 april 2018. Volgens de krant geven eerste tests aan, dat de juiste soort drones coca driemaal zo snel kunnen vernietigen dan handmatige uitroeiing. 

Het land verbood besproeien van coca met vliegtuigen in 2013, maar El Tiempo meldde dat nauwkeurig spuiten door laagvliegende drones nog steeds legaal kan zijn en minder schadelijk voor de algemene omgeving en gezondheid van boeren.

De nationale politie heeft naar verluidt drones getest die in staat zijn om 10 liter pesticiden te vervoeren voor 10 minuten durende vluchten. Met behulp van deze technologie zou de nationale politie 10 tot 15 hectare per dag kunnen vernietigen in plaats van de drie tot vijf die kunnen worden uitgeroeid door één uitroeiingseenheid, meldt El Tiempo.
De drones zouden ook het risico op landmijnen verminderen en fysieke confrontaties tussen boeren en politie vermijden, aldus de krant. El Tiempo rapporteerde niet wat de waarschijnlijkheid zou zijn dat een drone wordt neergeschoten door een drugshandelaar of een boer, en hoeveel het verlies van een drone zou kosten.

De nationale politie staat onder grote druk om de uitroeiingsinspanningen effectiever te maken. Duizenden beveiligingspersoneel zijn coca manueel aan het uitroeien.

Veiligheidstroepen hebben nagelaten om een  ​​groot deel van het grondgebied van het land te controleren, wat heeft geleid tot extreem geweld door drugshandel dat zich richt op boeren en gemeenschapsleiders die de vrijwillige verwijdering van coca promoten.

De winstgevende drugshandelindustrie in Colombia voedt illegale gewapende groeperingen die zijn begonnen met het voeren van veldoorlogen over regionale controle en criminele activiteiten in verschillende delen van het land. Deze groepen hebben ook politie- en VN-personeel aangevallen dat de leiding heeft over het monitoren van de vrijwillige uitroeiingsinspanningen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)