zaterdag 18 april 2020

Directeur DSB verontwaardigd dat CBvS pensioengelden niet overmaakt

'Als er een probleem is, moet regering dat gewoon toegeven en transparant zijn'

'Wij kunnen niet tientallen miljoenen voorschieten aan de overheid, zonder dat wij weten wat er aan de hand is'


Algemeen directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) Steven Coutinho vindt het erg, dat gepensioneerden niet over hun geld kunnen beschikken. De overheid heeft het geld niet overgemaakt op de rekening van de bank. 

'Er zijn al drie dagen voorbij gegaan sinds 15 april, maar er is totaal geen communicatie geweest met de banken. Als er een probleem is, moet de regering dat gewoon toegeven en transparant over zijn. Nu zijn gepensioneerden de dupe geworden, terwijl ze hun geld hard nodig hebben. Ik heb ze zelf in de rij zien staan bij de bank en ATM's', zegt Coutinho zaterdag 18 april 2020 op Starnieuws.

De overheid moet Srd 77 miljoen overmaken op de rekening van Pensioenfonds Suriname voor april. Het gaat om Srd 67 miljoen aan pensioenen en Srd 10 miljoen voor betaling met terugwerkende kracht. Dan worden de gelden overgemaakt naar de overige banken. Sommige banken hebben de overheid voorgeschoten.

'Wij kunnen niet tientallen miljoenen voorschieten aan de overheid, zonder dat wij weten wat er aan de hand is en zonder dat er zelfs contact met ons is gemaakt', zegt Coutinho.

De bankier vindt het vreselijk, dat mensen die jarenlang hun krachten hebben gegeven voor de overheid en hun geld hard nodig hebben, worden gedupeerd. Er is een Valutawet aangenomen om één koers te hebben, maar er zijn nog steeds vier koersen. Daarnaast stijgen de prijzen van goederen in de winkels nog elke dag.

Gepensioneerden kunnen nauwelijks meer rondkomen met het geld. Onder de huidige situatie met Covid-19 is deze groep juist extra kwetsbaar en moet meer aanschaffen dan normaal. Er moeten extra schoonmaakmiddelen en andere spullen gekocht worden.

Coutinho heeft gepensioneerden gesproken die niet begrijpen, dat het niet aan de banken ligt dat er niet is uitbetaald, maar aan de overheid die het geld niet heeft overgemaakt. 'De overheid moet gewoon transparant zijn en hulp vragen wanneer ze niet uitkomt. Maar, door niks te zeggen aan de banken en de samenleving, los je het probleem niet op. Met de Valutawet is het vertrouwen in de Srd niet teruggekeerd. Met wetten alleen worden problemen niet opgelost', aldus Coutinho.

Het heeft volgens hem geen zin om de vinger te wijzen naar anderen, terwijl gewoon onderkend moet worden wat de werkelijke problemen zijn, zodat er structurele oplossingen kunnen komen.

Deel van pensioengerechtigden heeft pensioen nog steeds niet ontvangen

Sommige banken hebben de gelden alvast voorgeschoten


Een groot deel van de pensioengerechtigden heeft het pensioen nog steeds niet ontvangen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft nog geen overmaking gedaan naar de banken, aldus Starnieuws zaterdag 18 april 2020.

Het ministerie van Financiën had aan directeur Michael Miskin van Pensioenfonds Suriname meegedeeld, dat de opdracht voor overmaking reeds verstrekt is aan de CBvS.

Veel pensioengerechtigden zijn aangewezen op hun pensioen en AOV. Doorgaans wordt stipt op de 15e van de maand de overmaking gedaan. Sommige banken hebben de gelden alvast voorgeschoten. Hierdoor heeft een deel van de gepensioneerden wel de beschikking over het geld.

De storting door de overheid via de CBvS heeft nog niet plaatsgevonden op de rekening van het Pensioenfonds Suriname bij De Surinaamsche Bank. Het is niet verwachtbaar dat in het weekend de mensen de beschikking krijgen over de gelden. Indien de overheid het geld overmaakt, moet de verwerking nog plaatsvinden.

Veel gepensioneerden hebben hun ongenoegen geuit over de late uitbetaling. Gehoopt wordt dat maandag de betaling in orde is.

'Nepeerstewereld'; Alphons Levens

Nepeerstewereld


Als kleine man hier in de Derdewereld
- wat de Tweedewereld is weet ik niet -,
maar als kleine man hier in de Derdewereld
kijk ik naar die grote mannen in de Eerste.

Zij voeren geweldige oorlogen in Viëtnam en in Iran,
in Afrika, Palestina en in Irak …,
maar als zo’n klein coronavirusje komt,
gedragen zij zich daartegen behoorlijk oliedom.

Dit had niet mogen gebeuren in die Eerstewereld,
nadat dit beestje in China was ontdekt,
zij daar het eerst ook hadden onderschat,
maar zich toen in rap tempo corrigeerden.


Alphons Levens,
5 april 2020.

Strei! woedend over gewelddadige inval in woning Assemblee-kandidaat Rodney Cairo

Opdracht voor inval zou zijn gekomen uit Directoraat Nationale Veiligheid


Rodney Cairo, militair en kandidaat van Strei! op nummer 2 in Paramaribo voor de verkiezingen op 25 mei, heeft aangifte gedaan bij de politie van een inval in zijn woning donderdag om 03.00 uur. Dit bericht Starnieuws zaterdag 18 april 2020.

Strei!-voorzitster Maisha Neus heeft op Facebook vrijdagavond de aandacht gevraagd van de samenleving voor deze zaak. Zij eist dat er een grondig onderzoek komt.

Uit camerabeelden blijkt dat de inval werd gepleegd door vier in zwart geklede, gemaskerde en zwaarbewapende mannen. De politie is verwittigd, maar op de beelden is te zien dat zij uiteindelijk niet ingrijpt.


De opdracht voor de inval zou zijn gekomen uit het Directoraat Nationale Veiligheid. Cairo werd tijdens deze inval hardhandig aangepakt, deelt Neus mee in een persbericht.Hij werd een aantal uren gegijzeld en vertoonde daarna enkele schrammen, de rechterzijde van zijn gezicht was opgezwollen en hij vertoonde blauwe plekken. Cairo had rode striemen aan beide handen ter hoogte van de polsen en hij klaagt nu nog over pijn aan zijn lichaam.

Bij deze inval hebben de invallers zijn mobiele telefoons waar bewijsmateriaal tegen enkele personen op was en wat legitimatiedocumenten, in beslag genomen, zonder zijn toestemming. Dit alles is bij proces-verbaal vastgelegd door de politie.

Strei! zegt in shock te zijn en neemt dit voorval bijzonder serieus. 'Wij hebben hierop met Cairo uitvoerige gesprekken gevoerd, temeer omdat er naar zijn persoon ernstige bedreigingen zijn geuit die gerelateerd waren aan zijn politieke carrière. De huidige verklaringen van Cairo zelf geven ons geen enkele aanleiding om hem terug te trekken als Assemblee-kandidaat van Strei! bij de komende verkiezingen', zegt Neus.Naar aanleiding van dit voorval zal procureur-generaal Roy Baidjnath Panday worden aangeschreven met het verzoek deze zaak grondig te onderzoeken en zo te achterhalen hoe dit heeft kunnen plaatsvinden in een democratische rechtsstaat. De informatie met bewijsstukken wordt gedeeld met de samenleving.

Het is Starnieuws nog niet gelukt om een reactie te krijgen van de directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, en korpschef Roberto Prade.


Beruchte drugskartels bezorgen hulppakketten in heel Mexico

Dochter van beroemde drugsbaron 'El Chapo' Guzman deelt ook pakketten uitEen dochter van de beroemde drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman en verschillende Mexicaanse kartels hebben hulppakketten uitgedeeld om de  in financiële nood verkerende inwoners te helpen de pandemie van het coronavirus te bestrijden.

In onderstaande video op Facebook is Guzmans dochter, Alejandrina, te zien die toiletpapier en voedsel in een kartonnen doos propt met gelikte logo's en een design-stencil-achtige afbeelding van haar vader, de voormalige Sinaloa-kartelchef die nu vast zit in een maximum beveiligde Amerikaanse gevangenis.

De olie, suiker, rijst en andere items in de dozen, werden gedistribueerd in de op een na grootste stad van Mexico, Guadalajara, in het westen van de staat Jalisco.


De hand-out van Alejandrina was gekoppeld aan haar bedrijf, dat legaal kleding en alcohol op de markt brengt die verband houden met het imago van haar vader onder het merk 'El Chapo 701'.

Maar, ook actieve leden van kartels hebben de publiciteit gezocht, met afbeeldingen en video's op social media die bendeleden laten zien die de lokale bevolking hulp bieden.

Beroemd om hun wreedheid, waaronder onthoofdingen en het oplossen van slachtoffers in vaten met zwavelzuur, hebben de kartels ook een geschiedenis van het proberen harten en geesten te winnen van verarmde gemeenschappen waar ze actief zijn.

De Mexicaanse economie is geteisterd door de uitbraak van het coronavirus en velen worstelen om rond te komen terwijl het land in de zwaarste recessie in zijn geschiedenis terechtkomt. Voor persbureau Reuters bezocht iemand donderdag 16 april 2020 een 'El Chapo 701'-magazijn, dat vol stond met dozen die rond Guadalajara moesten worden verdeeld. Sommige arbeiders droegen gezichtsmaskers in medische stijl met de afbeelding van El Chapo.

Leden van het Cartel del Golfo in de staat Tamaulipas (Bron foto: Contrareplica)
Het merk 'El Chapo 701 dankt zijn naam aan een Forbes-notering in 2009 die hem de 701e rijkste persoon ter wereld noemde. Forbes schatte zijn nettowaarde destijds op $ 1 miljard. 'We werken en dragen bij. Een groot genoegen om uw huizen te bezoeken en u deze Chapo-hand-outs te geven', zei een bericht op de Facebook-pagina van het bedrijf waarin Alejandrina te zien was, terwijl ze een zwart gezichtsmasker met Chapo's gezicht droeg en pakjes uitdeelde.

'El Chapo' werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten en werd vorig jaar schuldig bevonden door een Amerikaanse rechtbank wegens tal van aanklachten inzake drugshandel.

Verschillende Mexicaanse kartels hebben de afgelopen dagen merkdozen van weggegeven, vaak om ervoor te zorgen dat hun schutters met de hulpontvangers worden gefotografeerd. In één video die op social media wordt gedeeld, zijn tientallen mensen te zien die worstelen om pakketten met het logo van het Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG). Een gedrukt logo op de dozen vermeldt: 'Van uw vrienden, CJNG, COVID-19 noodhulp'. Men kan zien dat mannen met een kap in militaire uitrustingen de pakketten in een menigte bewoners gooien.

(Bron foto: infobae)
Falko Ernst, een analist bij de denktank van de International Crisis Group die zich bezighoudt met conflictoplossing, zei dat de propaganda van de kartels vaak bedoeld was om af te leiden van de ravage die hun gewapende mannen hadden aangericht. 'Ze proberen de vermeende afwezigheid van de staat te gebruiken voor hun eigen bestwil en om dieper te verankeren in lokale gemeenschappen', zei Ernst.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Vallarta Daily)