woensdag 15 april 2020

Venezolaanse inheemse Warao baby test positief voor coronavirus in Manaus, Brazilië

Zo'n 600 Warao, uit de delta van de Orinoco-rivier, wonen in opvangplaatsen in Manaus

De 850.000 tellende inheemse bevolking van Brazilië loopt groot risico omdat ze niet immuun zijn voor externe ziekten


Een baby van twee maanden oud, waarvan de moeder een inheemse vluchtelinge uit de Warao-gemeenschap uit Venezuela is, is positief getest op het nieuwe coronavirus, zei het kantoor van de burgemeester in de Braziliaanse stad Manaus woensdag 15 april 2020. 

Zo'n 600 Warao, een stam uit de delta van de Orinoco-rivier, wonen in opvangplaatsen in Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas, waar ze in 2018 aankwamen nadat ze aan de economische crisis in Venezuela waren ontsnapt.

Gemeentelijke maatschappelijk werkers die gezinnen naar nieuwe opvangcentra verplaatsten om drukte te voorkomen tijdens de coronavirus epidemie, ontdekten dat de baby verkouden was en brachten haar en de moeder 12 dagen geleden naar hospital Delphina Aziz. De baby testte maandag positief op het virus.


Gezondheidsdeskundigen en antropologen hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de pandemie die de 850.000 tellende inheemse bevolking van Brazilië decimeert, omdat ze niet immuun zijn voor externe ziekten en in gemeenschappelijke huizen wonen waar sociale afstand niet mogelijk is.

Tot dusver heeft het Secretaria Especial de Saúde Indígena, Sesai, drie inheemse sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld, waaronder een Yanomami-jongen van 15 jaar in de noordelijke staat Roraima, grenzend aan Venezuela.

De burgemeester van Manaus zei in een verklaring, dat het niet bekend is waar de baby het virus opliep. De vader is geïsoleerd en er wordt toezicht gehouden op andere Warao in de opvang.

Manaus, een stad met 2 miljoen inwoners in het hart van het Amazone-regenwoud, is bijzonder hard getroffen door de epidemie. De sterfgevallen in de staat verdubbelden in vijf dagen tot 106 woensdag, zei het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Het gezondheidssysteem van de staat Amazonas is overweldigd door de epidemie, waarbij alle bedden voor intensieve zorgen en ventilatoren al zijn ingenomen als gevolg van de uitbraak.

(Suriname Mirror/AmazonasAtual/Reuters/acritica/Twitter)

Vijay Kirpalani stapt op als regeringscommissaris bij Centrale Bank van Suriname

Besluit heeft enkel en alleen te maken met persoonlijke omstandigheden


Regeringscommissaris bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Vijay Kirpalani, bevestigt woensdagavond 15 april 2020 op Starnieuws dat hij zijn functie neerlegt. Hij heeft dit officieel meegedeeld aan president Desi Bouterse. 

Kirpalani zegt, dat zijn besluit enkel en alleen te maken heeft met persoonlijke omstandigheden. Kirpalani zal deze week nog de lopende zaken bij de CBvS afwikkelen. Hij heeft de president gevraagd zijn ontslag te accepteren per 19 april.

Door zijn persoonlijke omstandigheden is hij niet in staat zich volledig beschikbaar te stellen voor de functie van regeringscommissaris.

Het besluit is ook meegedeeld aan de minister van Financiën, de governor en de Raad van Commissarissen van de CBvS. Kirpalani heeft de reden voor het bedanken voor de functie ook aan hen uitgelegd.

Minister Ferrier: 'Project distance learning in vergevorderde fase'

Vanaf donderdag 16 april wordt gestart met tv-uitzendingen


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zei op de persconferentie van het Covid-19 Mangagementteam woensdagmiddag 15 april 2020, dat men in een vergevorderde fase is met het project distance learning nu de scholen voor minstens nog eens twee weken en misschien veel langer gesloten zullen moeten blijven, zo bericht het Dagblad Suriname.

Men is reeds gestart met de leerpakketten, maar die moeten nog uniform gemaakt worden, zeker voor het basisonderwijs. Er zijn nu Whats app groepen gemaakt door leraren met hun klassen, waarbij bijvoorbeeld gezinsleden kunnen helpen met begeleiden en waarin de leerstof wordt aangeboden, gevolgd door het correctiemodel met nieuwe leerstof elke volgende dag.


Met leerlingen bij wie dit niet kan worden individuele afspraken gemaakt en voorzieningen getroffen. Ook is er een survey gestuurd naar leraren en directeuren over te gebruiken software en de leerinhoud.

De gemeenschap moet volgens Ferrier waken voor fake berichten over met name long distance learning via tv, omdat alle info formeel van het ministerie komt en herkenbaar is.

Vanaf donderdag 16 april wordt gestart met tv-uitzendingen via het Nationaal Informatie Instituut, TV Binnenland op kanaal 8.6, Rasonic Nickerie, ATV en andere zenders. Van maandag tot en met vrijdag zijn er les-uitzendingen vanaf 9 uur 's morgens die ‘s middags herhaald worden, en herhalingen op zaterdags en zondags. Op de Facebookpagina van het ministerie staat een overzicht, maar ook op de Covid-19 website en op de website van het ministerie.

Volgens Ferrier moeten leerlingen vooral veel lezen en de lessen volgen. Het stream onderwijs wordt ook aangepast met lessen in ICT en Hydroponics.

Journalisten blijven uit protest weg bij persconferentie Covid-19 Managementteam - Een gemiste kans

Jammerende journalisten verzaken hun journalistieke werk, het informeren van de samenleving


In plaats van de persconferentie van het Covid-19 Managementteam - die iedere keer rechtstreeks word uitgezonden op een paar televisiekanalen en op staatsradiozender SRS - woensdagmiddag 15 april 2020 te gebruiken om hun kritiek 'en plein public' te uiten, bleven journalisten juist weg. Een gemiste kans. 

De jammerende journalisten blijken moeite te hebben met de gang van zaken tijdens de persconferenties die hoe langer hoe minder het karakter hebben van een persconferentie, aldus de Ware Tijd.

De afgelopen periode hebben de journalisten hun kritiekpuntjes diverse keren neergelegd bij het Covid-19 Managementteam. Een deel van hun voorstellen, zoals verplaatsing van de persconferentie naar een grotere ruimte en andere setting, de Congreshal, is overgenomen door de autoriteiten.

Het grootste struikelblok, de beperkte tijd die journalisten krijgen om vragen te stellen, blijkt echter nog steeds niet te zijn aangepakt. Leden van het Managementteam houden volgens de Ware Tijd 'nodeloos ellenlange presentaties' en zouden onduidelijke of halve antwoorden op vragen geven. Daardoor is het jammerende journaille genoodzaakt om vragen te herhalen of om verduidelijking te vragen en dat zou ten koste gaan van de tijd.

Vorige week is tijdens een bespreking van het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten en vertegenwoordigers van het Covid-19 Managementteam uitgebreid over deze zaken gesproken. Maar, verandering blijft uit.

Wat het journaille ook hoog zit is, dat was toegezegd dat er spoedpersberichten zouden worden ingelast of persberichten zouden verschijnen wanneer er bijzondere mededelingen moesten worden gedaan. Dat was de afgelopen dagen nauwelijks het geval, terwijl verschillende functionarissen wel uitgebreide interviews afstonden in programma's van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Teneinde serieuzer te worden genomen hebben journalisten besloten niet aanwezig te zijn bij de persconferentie van woensdagmiddag, aldus de Ware Tijd, die hierdoor hun journalistieke werk, het informeren van de samenleving, hebben verzaakt en de weg van de minste weerstand prefereren.
Overigens, in de spiegel kijken zou geen kwaad kunnen, immers er zijn vragen van kennelijk hardhorende journalisten die bijna tijdens iedere persconferentie worden gesteld. Ze weten van tevoren dat maar twee vragen mogen worden gesteld, begin dan niet nu pas te jammeren, dat komt niet echt geloofwaardig, professioneel, over. Pak anders gewoon even de telefoon....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Peru ontvangt van Chinese bedrijf Huawei 200.000 gezichtsmaskers, oogbeschermers en medische pakken

Donatie voor gezond- heidswerkers in frontlinie ​​om pandemie te bestrijden


Minister van Volksgezondheid Victor Zamora heeft een donatie ontvangen van het Chinese bedrijf Huawei ter ondersteuning van de professionals die de Covid-19-verspreiding in Peru bestrijden. De donatie bestaat uit meer dan 200.000 gezichtsmaskers, oogbeschermers en medische pakken voor de persoonlijke bescherming van gezondheidswerkers die in de frontlinie staan ​​om de pandemie te bestrijden. 

De apparatuur is dinsdag 14pril 2020 overgedragen aan het Centro Nacional de Abastecimiento de Recursos Estratégicos en Salud (Cenares), gelegen in het district Lurin in Lima.


Zamora bedankte het Chinese telecombedrijf voor het gebaar en verzekerde dat het materiaal bestemd is voor de gezondheidshelden van het land. 'Deze beschermende uitrusting zal worden uitgedeeld aan ziekenhuizen in Lima, Lambayeque, Tumbes, Piura en Loreto, regio's waar de epidemie het meest geconcentreerd is', zei hij.

Bao Getang, CEO van Huawei Peru, bevestigde dat zijn bedrijf niet immuun is voor de crisis die de wereld nu doormaakt. 'Geleid door ons hoge verantwoordelijkheidsgevoel werken we samen met verschillende landen waar we actief zijn', zei hij.

De Peruaanse regering bedankte - op 3 april - het Chinese bedrijf Alibaba Group voor de donatie van 100.000 gezichtsmaskers, 20.000 moleculaire diagnostische tests voor Covid-19 en 5 ademhalingsapparatuur(Suriname Mirror/Reliefweb/Twitter)

Gouverneur Braziliaanse staat Rio de Janeiro, Wilson Witzel, besmet met coronavirus

'Godzijdank voel ik me beter en zal ik blijven werken'


De gouverneur van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, Wilson Witzel, is besmet geraakt met het coronavirus. Dat maakte Witzel dinsdag 14april 2020 bekend in onderstaande video die hij op Twitter plaatste. 

In de video zegt de gouverneur, dat hij zich vanaf vrijdag onwel voelde en symptomen van het virus had. 'Vandaag kwam de test positief terug. Godzijdank voel ik me beter en zal ik blijven werken terwijl ik het advies van mijn arts opvolg', aldus Witzel.


De gouverneur van Rio is een van de meest prominente tegenstanders van de oproepen die president Jair Bolsonaro deed om de coronamaatregelen in Brazilië te versoepelen.

In grote delen van het land zijn lockdown-maatregelen ingesteld om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

In Brazilië zijn ruim 25.000 besmettingen van het virus bekend en zijn 1532 patiënten overleden. Rio de Janeiro is een van de zwaarst getroffen staten.

(Suriname Mirror/G1.Globo/ANP/Twitter)

Aantal mensen in overheidsquarantaine gedaald naar 54

In totaal nog 97 personen in thuis- en overheids- quarantaine


Het aantal mensen in overheidsquarantaine is geslonken naar 54. In thuis-quarantaine zijn nog 43 personen. Het gaat dus om totaal 97 personen. De teller op de officiële Covid-19 website is vandaag, woensdag 15 april 2020, verder aangepast. De mensen die uit de Braziliaanse stad Belem teruggekeerd zijn, zijn intussen uit quarantaine en naar huis gezonden. Sinds 31 maart zijn er geen nieuwe besmette gevallen geregistreerd. Dit bericht Starnieuws.

Intussen is ook bekend geworden, dat de eerste repatriëringsvlucht uit Nederland komende maandag zal worden uitgevoerd. Sinds dit bekend is geworden, bellen de mensen die niks gehoord hebben, over en weer. Iedereen wil zo snel mogelijk terugkeren naar huis. Er zijn zo'n 900 personen gestrand in het buitenland, van wie de meesten in Nederland. Iedereen die terugkeert, zal twee weken in overheidsquarantaine moeten.

Het Covid-19 Managementteam is bezig met meer mogelijkheden om mensen op te vangen. De terugkeer van mensen uit het buitenland zal in delen plaatsvinden, waarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. De mensen die terugkeren zullen ondergebracht worden in het Zorghotel en in hotel Residence Inn.

Ook mensen die een KLM-ticket hadden, keren via de SLM terug naar Suriname. Vernomen wordt dat er tickets zijn verkocht aan deze personen. Mensen die ook graag naar huis willen, vragen zich af welke criteria gehanteerd zijn bij het samenstellen van de lijst.

Minister Ferrier zet haar ambtenaar uit Covid-19 Managementteam

Vrouw zou eigendunkelijk brieven hebben gestuurd naar Directoraat Nationale Veiligheid

Maatregel Ferrier zou met rancune te maken hebben, de vrouw zou actief betrokken zijn geweest bij stafcollectief


De zogenoemde focal point, die namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in het Covid-19 Managementteam zat, is teruggefloten door minister Lilian Ferrier. De ambtenaar moest vandaag, woensdag 15 april 2020, in opdracht van de bewindsvrouwe de bijeenkomst in de Congreshal verlaten. Echter, de vrouw gaf aan dat zij op de vicepresident zou wachten, aldus de Ware Tijd.

Volgens ingewijden heeft deze maatregel met rancune te maken, omdat die mevrouw ook actief betrokken is geweest bij het stafcollectief. De groep van stafambtenaren had haar ongenoegen geuit, toen bleek dat de bewindsvrouwe zonder duidelijke reden onder-directrice Muriel Hoepel wilde vervangen. Na tussenkomst van de president is deze ontheffing teruggedraaid.

Nog vóór de brief, die gedateerd is 9 april, de ambtenaar in kwestie had bereikt, lag het schrijven op straat. In het document wordt de mevrouw verweten verwarring te scheppen, omdat zij de bijeenkomsten bezoekt zonder in overleg met de directeur van Onderwijs te treden.

De minister geeft verder aan, dat door de progressie die Covid-19 doormaakt de inzichten zijn veranderd. De ambtenaar zou verschillende malen eigendunkelijk brieven hebben gestuurd naar het Directoraat Nationale Veiligheid. Verder wordt gezegd in het schrijven, dat het overleg bedoeld is voor ministers, directeuren en de scribent. 'Bij deze wordt u bedankt als focal point en is uw aanwezigheid niet vereist', staat tot slot in de brief. "

Eerste coronapatiënt op Aruba overleden

Patiënt lag niet op de intensive care, maar in gewone kamer in ziekenhuis


Op Aruba is vandaag, woensdag 15 april 2020, de eerste coronapatiënt overleden. Het gaat om een 79-jarige man.

Volgens lokale media lag de patiënt niet op de intensive care maar in een gewone kamer in het ziekenhuis.

Op Aruba zijn 1.154 mensen getest op besmetting met corona. In totaal 92 personen bleken positief, 32 van hen zijn hersteld. In totaal zitten 114 mensen in quarantaine.

Op het eiland werd op 21 maart een avondklok ingesteld om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.

(Suriname Mirror/Noticicla/ANP)

'Afgelopen periode voor de zeevracht minder containers binnengekomen'

(Bron foto: Laparkan)
'Coronavirus- en valutacrisis debet aan minder geïmporteerde vracht'


'Er is door de coronaviruscrisis, maar ook door de valutacrisis, in Suriname gewoon minder vracht binnengehaald', aldus algemeen directeur van Laparkan Airways Suriname NV, Egon Audhoe, woensdag 15 april 2020 in de Ware Tijd. 'Er zijn in de afgelopen periode voor de zeevracht minder containers binnengekomen.'

Door de maatregelen wereldwijd en beperkte toegang tot het luchtruim door Covid-19 zijn er momenteel geen luchtvrachtzendingen mogelijk. De meeste verzendbedrijven zijn aangewezen op zeevracht.

Audhoe zegt, dat de parkettenservice van zijn bedrijf via luchtvracht is komen stil te liggen. In enkele gevallen zijn wel pakketten verstuurd en ontvangen tijdens de repatriëringsvluchten uit Nederland. Nu is volgens hem alleen zeevracht mogelijk.

Ook de import van luxe goederen is sterk afgenomen. 'Door de schaarste aan Amerikaanse dollars en de sluiting van de bedrijven door de coronacrisis zijn veel handelaren huiverig om in te kopen', zegt Audhoe. 'Goederen voor de eerste levensbehoefte komen normaal naar binnen. Maar, door de krappe tot geen beschikbare Amerikaanse dollars, is er minder ingekocht.'

Laparkan bezit een eigen vrachtvliegtuig B767-300 waarmee 1x per week op de woensdag zowel voor de import als export de VS, Trinidad en Guyana worden aangedaan. Ook de commerciële export naar de VS is gestopt, zegt Audhoe. 'De vrachtvliegtuigen hebben niet voldoende importlading. Hierdoor is het niet meer economisch verantwoord om een vlucht uit te voeren. Overigens zijn veel bedrijven en markten in de VS gesloten.'

Binnen zijn bedrijf is in verband met de Covid-19 maatregelen een gewijzigde bedrijfsvoering waarbij er nu minder mensen op de werkvloer zijn.

'In het begin van de Covid-19 maatregelen, hebben we toch wel vermindering in vrachtafhandeling gehad', zegt Nishal Baank, directielid bij Baankshipping. Als reden geeft hij op de strengere maatregelen voor containerafhandeling op de havens in voornamelijk Nederland als gevolg van Covid-19. Hierdoor kostte het meer tijd om de goederen te vervoeren naar Suriname. Ook in de luchtvracht is er een opstopping te merken, stelt hij. Er was nauwelijks tot geen ruimte voor vrachtvervoer tijdens de drukke repatriëringsvluchten die werden uitgevoerd naar Nederland. De zeevracht komt nu wel weer opgang, meent hij.

Man doodgeschoten op goudveld in het dorp Libidoti

Uit de hand gelopen woordenwisseling tussen twee mannen ontaardt in schot uit jachtgeweer


De politie van Brokopondo kreeg vanochtend, woensdag 15 april 2020, rond half twaalf een melding, dat in het dorp Libidoti (Chilliepassie 1), zo'n twee uren varen van de Afobakaweg, tijdens een uit de hand gelopen woordenwisseling tussen twee mannen op een goudveld een dode is gevallen. 

Een van de mannen heeft een jachtgeweer gepakt en daarmee op het slachtoffer geschoten, die ter plaatse overleed.

De politie van Brokopondo heeft de zaak overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname, aldus het Dagblad Suriname. Het onderzoek duurt voort. Of de schutter is aangehouden wordt niet vermeld.

Centraal schriftelijk examen examenjaar 2020 vervalt voor alle eindexamens op Curaçao

Ook centraal praktisch examen en centraal schriftelijk en praktische examens in het VSBO vervallen


Het centraal schriftelijk examen voor het examenjaar 2020 vervalt voor alle eindexamens voor VWO, HAVO en VSBO. Ook de Eindtoets funderend onderwijs (Efotoets) ter afsluiting van het schooljaar 2019-2020 komt te vervallen. Dat heeft Eugene Rhuggenaath, waarnemend minister van Onderwijs, bekendgemaakt in een circulaire inzake de uitbraak van het coronavirus en beslissingen met betrekking tot de eindexamens en het schooljaar 2019-2020. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 april 2020.

In de circulaire wordt verder aangekondigd dat ook het centraal praktisch examen (cpe voor pbl en pkl) en de centraal schriftelijk en praktische examens in het VSBO vervallen. Dit geldt zowel voor de reguliere eindexamenleerlingen van het dag- en avondonderwijs, als voor de leerlingen die landsexamen doen.

Scholen en examenkandidaten worden in de gelegenheid gesteld om hun schoolexamens conform het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) volledig af te ronden. Examenkandidaten kunnen op basis van hun schoolexamencijfers, met toepassing van de slaag-zakregeling hun examenjaar afronden c.q. een diploma behalen, zo schrijft Rhuggenaath.

Voor Curaçao blijft voor VWO en HAVO de bestaande slaag-zakregeling zo veel mogelijk in stand. Dit geldt voor de kernvakkenregel en het maximumaantal onvoldoendes. De 5,5-regel (het gemiddelde cijfer van de centrale examens moet minstens een 5,5 zijn) komt te vervallen. Voor het VsBO blijft de reeds vigerende slaag-zakregeling staan.

Na de uitslag worden de kandidaten die op basis van de slaag-zakregeling in de eerste ronde niet geslaagd zijn in de gelegenheid gesteld om twee vakken te herkansen in het tweede tijdvak. Deze herkansing betreft eveneens alleen een schoolexamen.

Scholen hebben tot begin juni 2020 de ruimte om de schoolexamens af te ronden en daarmee te voldoen aan hun PTA, en in de periode daarna de herkansingen. Verder zal het Expertisecentrum voor Toetsen en Examens (ETE) een nieuw examenblad uitbrengen met informatie met betrekking tot de afsluiting van het schooljaar 2019-2020 voor eindexamenklassen en zal de Inspectie Onderwijs een aangepast examenhandboek uitbrengen met nieuwe data en afspraken omtrent het examen.

In de circulaire geeft de Onderwijsminister aan dat het fysieke onderwijs op school naar verwachting niet eerder dan 20 april 2020 zal worden hervat.

Op kosten van Nederland komt extra zorgpersoneel uit VS naar Curaçao

Ook uit Cuba wordt de nodige hulp aangetrokken, 102 extra zorgpersoneel


Om het personeel van het Curaçao Medical Center gedurende de coronavirus-crisis bij te staan, wordt op kosten van Nederland extra zorgpersoneel uit de Verenigde Staten gehaald. Dat heeft minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, gisteren tijdens de dagelijkse briefing bekendgemaakt, aldus vandaag, woensdag 15 april 2020, het Antilliaans Dagblad

Ook uit Cuba wordt de nodige hulp aangetrokken. Het gaat om in totaal 102 extra zorgpersoneel dat spoedig wordt verwacht. Uit de VS komen 5 intensivisten, 50 verplegers voor de intensieve zorg, 13 verplegers en 14 paramedici, gespecialiseerd in intensieve zorg. Dit extra zorgpersoneel wordt gehuurd en betaald door Nederland en Curaçao zorgt voor het verblijf, zo legde de minister van Gezondheid gisteren uit. Uit Cuba worden acht artsen/specialisten en nog eens twaalf verplegers gehaald.

Op Curaçao is de overheid op 13 januari 2020 begonnen met het nemen van de voorbereidingen. In dit kader zijn sinds februari de nodige voorbereidingen getroffen in het Curaçao Medical Center (CMC) en vervolgens ook in het voormalige ziekenhuis, het Sehos.

Het team dat belast is met de voorbereidingen in het ziekenhuis, het Outbreak Management Team, heeft volgens de minister gezorgd voor een protocol om personen die besmet zijn met het virus in het ziekenhuis te behandelen. 'Maar, er is ook personeel opgeleid, er is een rampenteam ingesteld, er is beschermings- en ander materiaal ontvangen; en de 3D-printer wordt gebruikt om beschermingsmateriaal te genereren', aldus Camelia-Römer.

Drie resterende Covid-19 patiënten in redelijk stabiele conditie

'Van Covid-19 kun je genezen, maar we moeten ons alleen houden aan de regels'


De drie resterende Covid-19 patiënten verkeren in redelijk stabiele conditie. Ze zijn volgens luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) tevens lid van het Nationaal Covid-19 Managementteam, aan de betere hand. Veira zei gisteren in het actualiteitenprogramma ACTUA, dat er over deze personen heel gauw informatie verstrekt zal worden door het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, woensdag 15 april 2020.

'Van Covid-19 kun je genezen, maar we moeten ons alleen houden aan de regels', zei overste Veira. Ze adviseert personen die bij zichzelf symptomen van het virus merken om contact te maken met het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) op het verkorte nummer 178.

De Covid-19 teller staat sinds 31 maart op 10. Van dit aantal overleed 1 patiënt, terwijl intussen 6 genezen zijn verklaard. Op dit moment zitten 134 personen in quarantaine op door de overheid aangewezen locatie (overheidsquarantaine), terwijl 43 op een eigen locatie onder toezicht van de overheid zijn (thuisquarantaine).

Terwijl in Suriname het aantal besmettingen zeer laag is, noteren buurlanden  hogere cijfers. Brazilië telde tot gisteren 25.262 besmette gevallen, waarvan 1.532 overleden en 14.026 genezen. Van de 9.704 overgebleven actief besmette personen verkeerden 296 in kritieke toestand. Frans-Guyana volgt met 86 positieve gevallen, waarvan 51 zijn hersteld. Van de resterende 35 verkeerde tot gisteren 1 in kritieke toestand. Guyana had tot gisteren 47 positieve gevallen genoteerd, waarvan zes zijn overleden en acht genezen verklaard. Van de resterende 33 verkeerden 5 in kritieke toestand.

Weer nieuwe auto's voor leden Korps Districtscommissarissen

(Bron foto's: NII)
Districtscom- missarissen hebben in totaal 15 auto's ontvangen van RO


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft gisteren nog eens vijf auto’s overhandigd aan leden van het Korps Districtscommissarissen (dc’s). Daarmee is het aantal nieuwe voertuigen die hij in de tweede helft van 2019 aan de districtscommissarissen gaf gestegen naar vijftien. 

De dc’s die bij de overhandiging zijn bedacht, zijn Sarwankoemar Ramai (Saramacca), Audrey Hankers (Wanica Zuidoost), Nisha Kurban-Baboe (Nickerie), Eric Grauwde (Paramaribo Zuidwest) en Ajaikoemar Kali (Commewijne). De minister hoopt binnenkort met nog twee auto’s alle districtscommissarissen te hebben voorzien. Het gaat om dubbelcabine pickups van het merk SsangYong Musso.

Dikan zei bij de overhandiging van de autosleutels aan Hankers te hopen dat de voertuigen ertoe zullen bijdragen dat zij beter gemotiveerd aan de slag gaan. Hankers heeft in haar dankwoord bevestigd, dat het voertuig goed van pas komt en dat het de mobiliteit van de districtscommissaris zal verbeteren.

De minister hoopt, dat met de nieuwe voertuigen de mobiliteit van de districtscommissarissen zal verbeteren, iets wat de bestuursdiensten landelijk ten goede zal komen. Vooral tegen de achtergrond van de extra werkzaamheden van de districtscommissarissen om orde op zaken te stellen in het kader van de maatregelen in de strijd tegen Covid-19, is een gedegen dienstvoertuig noodzaak.

Om ‘social distancing’ in acht te nemen als deel van de strijd tegen Covid-19 heeft de minister bij de overhandigingsceremonie de gebruikelijke handdrukken vermeden.

In plaats van handdrukken tikten ze elkanders de schoenen tegen elkaar.

Eerste repatriëringsvlucht uit Nederland gepland op maandag 20 april

Er wordt eerst een groep van 200 passagiers naar huis gehaald


De eerste repatriëringsvlucht om Surinaamse ingezetenen uit Nederland naar huis terug te halen, is in voorbereiding. Deze vlucht uit Amsterdam zal maandag 20 april moeten geschieden, zo laat de directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) luitenant-kolonel Danielle Veira gisteren weten in het actualiteitenprogramma ACTUA, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 15 april 2020. 

Er wordt eerst een groep van 200 passagiers naar huis gehaald. Overste Veira zegt, dat er zich zo’n 900 gestrande Surinamers in verschillende werelddelen bevinden. 'We zijn hard bezig hun terug te brengen. Volgende week willen we de eerste groep ontvangen', aldus Veira, die aangeeft dat de detailinformatie nog zal worden gegeven. Men is bezig de laatste hand hieraan te leggen.

Veira benadrukt dat iedereen die naar Suriname wordt gehaald 14 dagen in overheidsquarantaine gaat. Volgens de veiligheidsfunctionaris zullen de repatrianten 14 dagen doorbrengen op een door de overheid aangewezen locatie. 'Als u na deze periode geen symptomen hebt ontwikkeld, volgt de exitscreening en bent u weer frank en vrij in Su. U weet dan zeker, dat u niet besmet bent met Covid-19', legt ze uit.

Op basis van voorspellingen van artsen kan de situatie rond Covid-19 volgens Veira nog zeker 6 tot 8 maanden duren. De functionaris meent echter dat deze periode juist één van herstel en bijstellen moet zijn. 'Als Surinamers en als land zullen we na deze periode in staat moeten zijn om heel wat samen met elkaar te doen.'

Ze wijst erop, dat hetgeen Suriname tot nu toe heeft bereikt – het minimale aantal besmettingen – alleen komt, omdat het land heel snel heeft gehandeld. 'We zijn heel verschillend van andere landen en wij mogen ons zelf een pluimpje geven', aldus Veira, die erop wijst dat Suriname met economische issues kampt en op weg is naar een verkiezing, toch bepaalde besluiten zij genomen zodat de veiligheid van de bevolking gewaarborgd is.

'De crisis, ook al is het na een jaar voorbij, zal ons hebben geleerd dat wij dingen kunnen doen waarvan wij dachten die niet te kunnen. In crisis leert men zijn beste zijde kennen, wat ook voor Suriname geldt als land. Een van deze dingen is de capaciteit om out-of-the-box te denken en werken aan de eigen productie.'

Ruim 40 Trinidadianen zitten, teneinde raad, vast in Suriname

Honorair consul Trinidad & Tobago in Suriname en Caricom amper in actie


Starnieuws bericht vandaag, woensdag 15 april 2020, dat ruim 40 Trinidadianen momenteel vast zitten in Suriname en vanwege de Covid-19 maatregelen niet kunnen terugkeren naar hun land. Ze zijn teneinde raad en weten niet meer waar aan te kloppen voor een luisterend oor. Op diplomatiek niveau komt er weinig los tussen beide Caricom-landen. 

Volgens Lawrence Balkaran, die namens de groep het woord voert, zijn de mensen die gestrand zijn aan hun lot overgelaten. Het gaat om accountants tot hoog opgeleide technici, van wie een groot deel werkzaamheden uitvoerde voor Staatsolie, en reizigers en sporters die terug willen naar hun land.

Balkaran zegt, dat de groep groter is dan 40 personen. 33 Van de gestrande mensen waren ingehuurd door Staatsolie. Volgens hem gaat er bitter weinig uit van de honorair consul van Trinidad & Tobago in Suriname. Ook vanuit Caricom zijn er, ondanks aandringen, geen stappen gezet om dit probleem via de diplomatieke weg op te lossen. Gisteren zijn enkele vertegenwoordigers van de groep weer naar het consulaat gegaan, maar de honorair consul is slechts bereid via de telefoon of zijn secretaresse te communiceren, geven de gedupeerden aan.

Aan hen is voorgehouden, dat er een schrijven is gericht vanuit de regering van Trinidad & Tobago aan Suriname waarin is gevraagd voor medewerking om de Trinidadianen terug te halen, zegt Rishi Ramkissoon die ook hier is gestrand. Wat hiervan waar is, weten ze niet. Ze hopen vandaag tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam meer informatie te verkrijgen.

'We waren ingehuurd door Staatsolie om te werken gedurende de shotdown van de raffinaderij. We waren in totaal met 33 werkers van verschillende bedrijven. Kort vóór het eerste geval van positieve geteste medewerker van Staatsolie werd de situatie onoverzichtelijk. Er is toen gelijk contact gemaakt met verschillende instanties. We zitten allemaal nu vast in Suriname', zegt Balkaran.

'Ergens had ik ook gehoopt dat Staatsolie een morele plicht op zich kon nemen voor een stukje nazorg. Echter, is dit helemaal niet het geval en zijn we letterlijk aan ons lot overgelaten. Het appartement waarin we met zeven landgenoten nu vertoeven, was tot eind maart gehuurd. De verhuurder heeft ons tot eind april de tijd gegeven om te vertrekken. Met de weinige middelen die we hebben kopen we voeding en eten we samen. Enkele van de landgenoten zijn elders ondergebracht. We zijn nu geheel op onszelf aangewezen. We hadden tickets van de SLM om terug te gaan op 1 april en enkelen zelfs vóór die datum. In die week vóór 1 april bleek er een mogelijkheid te zijn om terug te gaan, echter kwam er niets van terecht. Op de luchthaven heb ik geconstateerd dat de groep Trinidadianen die terug wilde veel groter is', zegt Balkaran.

Een lid van het Covid-19 Managementteam zegt dat deze kwestie op bilateraal niveau moet worden opgelost. 'Breakpunt is waarschijnlijk dat de gestrande personen getest moeten worden. De vraag is waar, in Suriname of op Trinidad.' Voor nu is het gemis van hun familieleden steeds groter en ze zitten in een situatie zonder enig vooruitzicht, zegt Balkaran.

21 Plus voor Suriname (21Su) niet ontvankelijk verklaard in Kort Geding tegen Staat

'De partij is voorbarig en onjuist geweest'

'21Su gedwongen in hoger beroep te gaan, rechter pleegt feitelijke en juridische misslagen en vonnis is onrechtmatig' 


De rechter heeft 21 Plus voor Suriname (21Su) op 9 april niet ontvankelijk verklaard in het Kort Geding dat ze aanhangig had gemaakt tegen de Staat Suriname, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 14 april 2020. 

De rechter stelt in haar vonnis, dat de partij 'voorbarig en onjuist' is geweest. Nog vóórdat de president een beslissing had genomen over het bezwaarschrift dat de partij bij hem had ingediend - nadat zij van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) te horen kreeg dat ze niet mag deelnemen aan de verkiezingen - is zij naar de rechter gestapt. De zaak is daarom niet inhoudelijk behandeld.

Ten aanzien van het bezwaarschrift overweegt de rechter dat de president, in tegenstelling tot wat 21Su stelt, wél binnen de wettelijke termijn van drie dagen heeft gereageerd. De partij ging uit van 28 maart, de dag waarop zij het stuk heeft ingediend bij het Kabinet van de President. Echter, de rechter gaat uit van de dagtekening van 30 maart zoals in het stuk staat aangegeven. De president heeft op 2 april beslist op het beroepschrift. De beslissing is de dag daarop aan 21Su betekend.

Woordvoerder Anand Biharie zegt, dat de partij 'gedwongen' is in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat de rechter feitelijke en juridische 'misslagen' pleegt en daardoor een 'onrechtmatig' vonnis heeft gewezen.

De partij was, samen met drie andere politieke organisaties, geweigerd door het CHS, omdat zij de verplichte waarborgsom niet had betaald en zij geen bewijs van registratie bij het Onafhankelijk Kiesbureau kon overleggen. Nadat de president afwijzend had gereageerd op haar bezwaarschrift, heeft de partij opnieuw een poging gedaan om ingeschreven te worden in het CHS-register. Maar, een medewerker van het CHS zou geweigerd hebben het dossier in ontvangst te nemen met als reden, dat de instantie daartoe geen mededeling van de president zou hebben ontvangen.

Biharie vindt dat het CHS hiermee 'onwetmatig' handelt, omdat de wet niet zegt dat de president eerst een mededeling moet doen. De partij blijft onverzettelijk in haar poging om toch aan de verkiezingen te mogen meedoen. Naast het voornemen om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, heeft zij dinsdag in een brief gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om het CHS te bevelen het tweede registratieverzoek in ontvangst te nemen en de partij alsnog in het register in te schrijven.

Biharie stelt, dat 21Su zich 'verplicht' voelt om conform de wet en het recht haar deelname aan de verkiezingen zeker te stellen.

Valutawet zet nog geen zoden aan de dijk

Prijzen producten blijven stijgen en diverse wisselkoersen worden gehanteerd


De zogenoemde Valutawet die is aangenomen door de Assemblee, heeft het belangrijkste doel tot nu toe niet bereikt. De gelijkstelling van de koers is uitgebleven en prijzen van producten in de winkels zijn niet gezakt. Integendeel, de prijzen stijgen en onder andere bouwmaterialen zijn haast onbetaalbaar geworden, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 15 april 2020. 

Er zijn vier koersen op dit moment. De cambio's hebben de opkoopprijs van de Amerikaanse dollar verhoogd van Srd 8,50 naar Srd 9,50 en de euro is van Srd 9 naar Srd 10 gegaan. De banken hanteren een koers van boven de Srd 10 voor de Amerikaanse dollar en Srd 11 voor de euro. De officiële verkoopkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is Srd 7,52 en voor de euro is dat Srd 8,25.

Bij wet moet nu de officiële koers van de CBvS worden gehanteerd. Hier houdt echter niemand zich aan. De koersen die door de banken en de cambio's gehanteerd worden, zijn op basis van richtlijnen van de CBvS. In de Valutawet, die op 21 maart is aangenomen, staat dat 'het eenieder verboden is voor vreemde valuta transacties een andere wisselkoers te hanteren dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de CBvS'.

Het bedrijfsleven, de financiële sector én de oppositie zijn in het geweer gekomen over deze wet. Er loopt een rechtszaak van het bedrijfsleven tegen de Staat. De regering moet morgen antwoorden op de bezwaren die kenbaar zijn gemaakt. Ook de fracties van de VHP en NPS hebben een Kort Geding aanhangig gemaakt, dat in behandeling is.

Sinds de sluiting van het luchtruim komen er geen toeristen naar Suriname. Er is nauwelijks aanbod van euro's meer. Wat de dollars betreft, circuleren de biljetten die al in het land zijn. Weinig mensen wisselden hun valuta nog bij de cambio's, omdat de banken een hogere koers gaven. De oneigenlijke concurrentie heeft ertoe geleid, dat de cambio's het bedrag met Srd 1 hebben verhoogd.

'Je moet goed seniel en dement zijn om te concluderen dat de 3.038 behaalde stemmen van jou zijn'

Doekhie (NDP) haalt uit naar collega Waidoe: 'Hij lijdt aan decorum-defecten'

- 'Deze awarie domrie is op dit ogenblik niet in staat meer dan 50 stemmen te behalen'
- 'Een politicus die door opwekken van medelijden mensen wil misleiden, is een verrader'


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) vindt dat zijn collega William Waidoe (kandidaat NDP Nickerie # 3) lijdt aan 'decorum-defecten'. 'Je moet goed seniel en dement zijn om te concluderen dat de 3038 behaalde stemmen van jou zijn. Dus Pertjajah Luhur heeft nul stemmen gehaald in Nickerie in 2015', reageert Doekhie vandaag, woensdag 15 april 2020, op Starnieuws, op de open brief en video van Waidoe van gisteren. 

Doekhie vraagt zich af van waar de vorige lijsttrekker van de Pertjajah Luhur in 2010 de stemmen vandaan heeft gehaald. Toen had de partij meer dan 3.000 stemmen op haar naam staan in Nickerie. 'Deze awarie domrie was ook bij andere partijen voordat hij bij Pertjajah Luhur was beland. In Mega Combinatie was hij voorzitter van de KTPI-afdeling Nickerie. Het resultaat was nul komma nul. Hij is op dit ogenblik niet in staat meer dan 50 stemmen te behalen. Dat is in de afgelopen acht maanden bewezen. Hij bedelt de bestaande achterban van de NDP om op hem te stemmen', meent Doekhie.

Waidoe heeft in de open brief meegedeeld, dat hij nimmer met een Ford Ranger of welke belofte dan ook is omgekocht om uit de PL te stappen en de NDP te ondersteunen. 'Ik, Doekhie zeg dat van de Ranger waar is heel en heel Nickerie weet dat. Het zal ook niet waar zijn dat hij te Wageningen op 17 juni 2018 Srd 250.000 heeft ontvangen uit handen van een NDP-topper.' 

Doekhie vindt dat Waidoe zegt voor zijn achterban te werken, 'maar, voor wie wil hij werken als hij geen achterban heeft. Voor je eigen familie?' 

Waidoe voelt volgens Doekhie nattigheid, vandaar dat hij nu met een open brief komt. Hij kan volgens de politicus nergens in Nickerie terecht. 'De 3.038 personen die je in de achternek hebt getrapt, uitgerekend deze mensen kom je bedelen om een aalmoes. Met deze open brief wil je een loopje nemen met deze mensen, voor je eigen belang. Een politicus die door opwekken van medelijden mensen wil misleiden, is een verrader.'

'De persoon Desi Bouterse is geen leider, maar een misleider'

'De president gebruikt de Covid-19-situatie om zijn macht te behouden'


'Ik blijf erbij, dat de persoon Desi Bouterse geen leider is, maar een misleider. Dat heeft hij weer met zijn gedrag bewezen', zegt ABOP-Assembleelid Edward Belfort dinsdag 14 april 2020 op Suriname Herald. 

Hij reageert op de uitgelekte video van het staatshoofd in gezelschap van enkele jongens in de woonwijk Flora. Deze video, die massaal gedeeld is op social media, maakte vele tongen los. Duidelijk is te zien, dat de Covif-19-maatregelen niet door het staatshoofd in acht zijn genomen. De autoriteiten zijn met maatregelen gekomen die strikt opgevolgd moeten worden om de verspreiding van het Covid-19-virus te beperken.

Volgens Belfort is het gedrag van de president een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Hij legt zogenaamd beperkingen op voor andere partijen om hun activiteiten niet te kunnen ontplooien en denkt zo zijn slag te slaan, meent de ABOP-politicus. Hij vindt het jammer, dat de eerste burger van het land zich op zo’n manier opstelt, terwijl hij het volk oproept om gehoorzaam te zijn. Dit is volgens Belfort een duidelijk voorbeeld, dat de president de Covid-19-situatie in het land gebruikt om zijn macht te behouden.

'In de hele wereld hebben regeringen van diverse landen plannen gepresenteerd hoe zij hun gemeenschappen tegemoet zullen komen. Alleen in Suriname zien we dat niet.'

Belfort zegt, dat de situatie helemaal niet zo erg is, zoals men doet voorkomen. Het zou van goedheid getuigen als de president zich anders zou opstellen en zich houdt aan de afspraken die hij zelf heeft gemaakt met het volk. Aan de ene kant is het goed dat grote delen van het volk kunnen inzien dat Bouterse het niet meent met dit land.

Er zitten op dit moment honderden mensen thuis, die vanwege de situatie geen inkomsten hebben. Bouterse heeft zich er nog niet over uitgesproken hoe de regering deze personen tegemoet zal komen. Belfort zegt ook over informatie te beschikken, dat de president naar het inheemse dorp Kwamalasamutu is gegaan, terwijl het vliegverkeer naar het binnenland is lamgelegd.

Volgens Belfort is Bouterse meer bezig met zichzelf, in plaats van met het volk. Dit is een totaal verkeerd signaal dat hij geeft naar de jeugd toe, vindt Belfort. De politicus roept het volk op, om ondanks het verkeerde voorbeeld van de president, zich te blijven beschermen om de verspreiding van Covid-19 te minimaliseren.

President Bouterse heeft intussen in een videoboodschap zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Surinaamse gemeenschap.

Politie geeft tekst en uitleg over incident rond waarschuwingsschot agent

Automobilist (20) zorgt voor escalatie na staande houding


'Schieten was niet nodig'


Het Korps Politie Suriname heeft gistermiddag uitgebreid gereageerd op onderstaand filmpje, waarin te zien is hoe een burger op de openbare weg geslagen wordt en een agent in de lucht schiet met zijn wapen, zo bericht Waterkant.net vandaag, woensdag 15 april 2020. 

Duidelijk is geworden dat de 20-jarige automobilist D.P. een grote bijdrage heeft geleverd aan de escalatie van dit incident.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden vertelde gisteren in het programma 'Bakana Tori' op staatsradiozender SRS, dat het allemaal begon toen de bestuurder op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat staande gehouden werd door de politie.Hij zou zonder kentekenplaat aan de voorzijde hebben gereden. Volgens Naarden heeft de jongen de politie eerst uitgescholden en daarna ook met de dood bedreigd. Hij stak daarbij ook zijn middelvinger naar ze. Vervolgens heeft hij een van de politieagenten gestoten en ook zijn uniform gescheurd.

Er heeft zich daarvoor duidelijk meer afgespeeld dan te zien is in het videofragment, aldus Naarden. De jongen maakte zich schuldig aan weerspannigheid toen hij zich met geweld verzette tegen de agent. Daarop besloot de agent zijn wapen te trekken en in de lucht te schieten. Naarden geeft aan, dat dit schieten niet nodig was.

De zaak is volgens de hoofdinspecteur in behandeling en er zullen door de leiding van de politie disciplinaire maatregelen getroffen worden tegen deze agent. P. zal ook gestraft worden. Hij is in verzekering gesteld door de politie ter zake weerspannigheid, mishandeling, vernieling en bedreiging.

Doekhie teleurgesteld over politieoptreden in zaak NDP'er Mangaldeen 'Barco'

'De man wordt opgeroepen, gehoord en hierna mag hij weer rustig naar huis'

- 'Mangaldeen verdacht van seksueel misbruik drie dames, waarvan twee minderjarig' 
- 'Hij staat gewoon als lijstduwer op de kandidatenlijst van de NDP'


NDP-parlementariër Rachied Doekhie is teleurgesteld over de manier waarop de politie van Nickerie afgelopen week op heeft getreden in de zaak van zijn partijgenoot Rinesh Mangaldeen alias 'Barco', die op verdenking van misbruik van drie dames voor verhoor was opgebracht op het politiebureau. 

'De man wordt opgeroepen, gehoord en hierna mag hij weer rustig naar huis. Dit kan niet, omdat het om een zeer ernstige zaak gaat. Toen ik districtscommissaris was, werden zedenzaken veel strakker door de politie aangepakt', zegt Doekhie dinsdag 14 april 2020 in het Dagblad Suriname.

Walgelijk genoeg vindt de volksvertegenwoordiger het, dat Mangaldeen ondertussen gewoon als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) is geplaatst zonder dat rekening is gehouden met het feit dat twee van de slachtoffers minderjarigen zijn.

Doekhie vergelijkt de zaak met het geval van NPS’er Wayne Telgt die in december 2019 in opspraak raakte in een zedenzaak waarin een minderjarig meisje betrokken was. Telgt moest terstond al zijn functies binnen de partij neerleggen, terwijl hij ook niet op de NPS-kandidatenlijst is geplaatst, aangezien de zaak nog in behandeling is bij de rechter. Het zou volgens het Assembleelid van respect getuigen als Mangaldeen zelf nu een stapje terugdoet om geen verdere smet op de NDP te brengen.

Het bevreemdt Doekhie, dat in een soortgelijke zaak de politie gelijk over is gegaan tot aanhouding en in verzekeringstelling van Telgt en bij Mangaldeen er op een andere manier wordt gewerkt. Zelf heeft Mangaldeen eerder geweigerd in te gaan op deze aantijgingen.

Niet bekend of formeel klacht is ingediend in geval van de minderjarige slachtoffers Eerder werd bekend, dat twee van de slachtoffers  namelijk een 21-jarige en een 15- jarige, een voice app hebben gemaakt. Het is niet bekend of er ook formeel een klacht is gedeponeerd bij de politie ten aanzien van de minderjarige slachtoffers, aangezien de delicten slechts op klachte vervolgbaar zijn. Deze klacht was wel degelijk aanwezig in de strafzaak tegen Telgt en gaf de politie en het Openbaar Ministerie juridisch de mogelijkheid om op te treden.

Deze kwestie is enkele weken geleden ook door DOE-parlementariër Carl Breeveld aangehaald in De Nationale Assemblee. Breeveld vroeg toen om optreden van de politie. Jeugdparlementariër Mohamad Abdul ondersteunt de oproep van Breeveld en Doekhie. Tijdens een eigen onderzoek zegt Abdul in contact te zijn getreden met de slachtoffers. Ook de jonge dames voelen zich angstig bij het voortzetten van hun klacht.

Abdul, zelf kandidaat van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), vindt het vooral erg dat 'Barco' ook nog tot Assemblee-kandidaat is gemaakt van het rijstdistrict. 'Als je nu al dit soort zaken zou hebben gedaan, wat dan als je Assembleelid wordt?', vraagt Abdul zich af. Hij hoopt dat deze zaak niet in een doofpot wordt geplaatst en dat het onderzoek in alle vaart wordt voortgezet.

Regering Brazilië niet blij met aanwezigheid filmploeg tv bij inval in illegale goudzoekerskampen

(Bron foto: Twitter)
Minister van Milieu ontslaat Ibama's hand- havingshoofd Olivaldi Azevedo


De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles heeft de hoogste handhavingsambtenaar van het land ontslagen, volgens een overheidsmededeling die dinsdag 14 april 2020 is gepubliceerd, nadat een televisie nieuwsprogramma een dramatische inval bij illegale goudzoekers in het Amazone-regenwoud heeft uitgezonden.

Deze stap lijkt de laatste poging van de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro te zijn om het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, Ibama, die zich in de frontlinie van de strijd tegen ontbossing in Brazilië bevindt, te ontmoedigen.Fantastico, een nieuwsprogramma van de grootste omroep Globo van Brazilië, vergezelde een team van agenten van Ibama bij invallen bij goudzoekers die illegaal werkten in inheemse reservaten. Het werd uitgezonden op zondag.Het programma omvatte een interview met een man die illegaal land in een inheems reservaat had opgeëist en zei dat hij verwachtte dat de regering later zijn eigendom zou legaliseren. Vier mensen die bekend waren met de zaak, vertelden persbureau Reuters, dat Salles Ibama's handhavingshoofd, Olivaldi Azevedo, had ontslagen als directe reactie op de uitzending, die als kritiek op de regering werd beschouwd.

Vier andere leiders van het handhavingsteam die zich bij Olivaldi hebben gemeld, zullen naar verwachting ook na zijn vertrek worden ontslagen of ontslag nemen, aldus een van de bronnen, die hun naam niet wilden geven, omdat ze niet bevoegd waren om met de media te spreken.
.
De vernietiging van de Amazone is toegenomen sinds Bolsonaro vorig jaar aantrad, en milieuactivisten zijn oproepen de schuld gaven om het regenwoud te ontwikkelen en mijnwerkers en houthakkers aan te modigen. De ontbossing in de Braziliaanse Amazone is in de eerste drie maanden van het jaar met 51% gestegen, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, volgens overheidsgegevens.


Een van de bronnen zei dat de spanningen tussen Salles en Azevedo sinds vorig jaar aan het toenemen waren, omdat de minister had aangedrongen op personeelswijzigingen bij het handhavingsteam, maar Azevedo had geweigerd. 'Er was al een tijdje wrijving', zei de persoon. 'Er was druk om het handhavingsteam te veranderen.'

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Milieu bevestigde het ontslag, maar gaf geen commentaar op wat er in het korte bericht in het staatsblad stond. Reuters berichtte eerder over de inspanningen van de Bolsonaro-regering om de middelen en handhavingsbevoegdheden van Ibama te beperken, inclusief maatregelen om degenen die zich niet aan de regels houden te intimideren. Bolsonaro heeft Salles met de hand uitgekozen om het ministerie van Milieu te leiden dat toezicht houdt op Ibama.

De uitzending bevatte ook beelden van agenten die mijnbouwapparatuur verbrandden.Vorig jaar hekelde Bolsonaro dergelijke praktijken en zei dat agenten niet de instructie moesten krijgen om machines te vernietigen.

(Suriname Mirror/Brasil247/Reuters/Twitter/Revista Forum)