zaterdag 14 september 2019

Burgerluchtvaartautoriteit Curaçao krijgt dikke onvoldoende van International Civil Aviation Organization

'ICAO maakt zich absoluut geen zorgen over veiligheid Curaçaose luchtvaart'


De Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit heeft een dikke onvoldoende gekregen van de International Civil Aviation Organization (ICAO). Maar die 4,6 geeft een vertekend beeld en ICAO maakt zich bovendien absoluut geen zorgen over de veiligheid van de Curaçaose luchtvaart. Dat was de boodschap van minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en directeur Hans de Jong van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (Curaçao Civil Aviation Authority, CCAA) gistermiddag tijdens een persconferentie, aldus vandaag, zaterdag 14 september 2019, het Antilliaams Dagblad.

In een toelichting nuanceerden zij de beoordeling van ICAO. Het is een voorlopig resultaat. Curaçao heeft 90 dagen om de score te verbeteren, met name door de luchtvaartwetgeving voor elkaar te krijgen, voldoende deskundig personeel in dienst te nemen en de nieuwe handboeken te implementeren. Na die drie maanden volgt een definitief rapport van ICAO. De burgerluchtvaartautoriteit heeft vervolgens 45 dagen om daarop te reageren.


De 46 procent score op zo’n 1.000 vragen, moet in werkelijkheid 58 procent zijn, dus een 6-, benadrukt de VVRP-minister.

De zes auditors van de internationale organisatie die van 2 tot en met 12 september op het eiland waren om hun oordeel te vormen over de Curaçaose luchtvaart hebben onterecht de lage score van 2008 voor ‘Accidents and Incidents’ (22 procent) meegenomen en dat heeft zijn weerslag op het gemiddelde resultaat. De Jong heeft de zaak aangekaart.

Destijds gebruikte ICAO een ander systeem dat je niet kunt vergelijken met het huidige. De audit betrof de Nederlandse Antillen en nu Curaçao. Maar, ook met een dikke onvoldoende is er geen sprake van dat de veiligheid niet in orde is. ‘No safety concern’, luidt het oordeel van de ICAO-auditors.

Den Blauwvinger: Minister Hoefdraad jammert weer over nep-accounts Facebook

COLUMN: Waarschuwingen zetten geen zoden aan de dijk zolang FB-gebruikers hun verstand niet gebruiken

Geen actie Facebook zichtbaar tegen vele nep-profielen Hoefdraad


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft opnieuw zinloos gewaarschuwd voor een nep Facebook-profiel 'Gillmore Hoefdraad'. Dit profiel blijkt reeds enige tijd actief, zo liet hij vrijdag 13 september tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten. Maar, het gaat trouwens om meerdere nepprofielen.

'De minister van Financiën doet geen zaken over financiële issues via het internet of social media. Het kan niet, het mag niet', aldus Hoefdraad. Hij waarschuwt de samenleving niet te trappen in oproepen die onder zijn naam op social media worden gedaan voor het aangaan van leningen of andere financiële handelingen. 'Ook een familielid van mij is erin geluisd', zegt de bewindsman tegen het NII....
'Deze mensen zijn oplichters, men moet zich niet laten pakken', zegt hij.

Maar, de jammerende bewindsman vermeldt niet wat de regering doet richting Facebook om de nepprofielen te verwijderen.

Naïeve en domme gebruikers van social media zullen blijven misleid worden door nepprofielen van ministers en zich weinig tot niets aantrekken van waarschuwende clichés van een NII of een minister. Waarschuwingen zetten geen zoden aan de dijk zolang Facebookgebruikers hun verstand niet gebruiken.

Het is ook niet voor het eerst dat het NII bericht over nep Facebook-profielen:

- https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/03/onbekenden-maken-nep-facebook-pagina-vn.html
- https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/hackers-hebben-het-voorzien-op.html
- https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/facebook-heeft-nep-profiel-van-minister.html
- https://suriname-mirror.blogspot.com/2019/01/nationaal-informatie-instituut.html

Feitelijk zijn de belerende berichten van het NII absurd. Facebookgebruikers moeten gewoon opletten en vooral niet dom naïef zijn, maar nadenken alvorens een vriendenverzoek te accepteren....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 september 2019
Paramaribo- Suriname

VHP wil 21 september tot nationale 'Verbroederingsdag' maken

'Verbroederingspolitiek is een nalatenschap van Jagernath Lachmon, een erfenis'
 
(Bron foto: VHP)

'Verbroederingspolitiek houdt ook in dat afgerekend moet worden met etnische politiekvoering'


De VHP maakt er werk van om 21 september, de geboortedag van Jagernath Lachmon, tot een nationale Verbroederingsdag te maken. 'De verbroederingspolitiek is een nalatenschap van Jagernath Lachmon, een erfenis waarmee wij als natie verder moeten gaan', zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie in partijcentrum de Olifant, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 14 september 2019.

'Dit erfgoed gaan wij verduurzamen door het uitroepen van deze dag tot een Verbroederingsdag.' De eerste stap is een nationale conferentie met Verbroedering als thema.

Maurits Hassankhan die ook in de organisatie zit, legde het belang van de conferentie uit. 'Het gaat om de overtuiging dat verbroedering en verbondenheid met elkaar, de enige weg is voor Suriname als een multi-etnische en culturele samenleving, om vooruit te gaan. Die les heeft Lachmon ons geleerd.'

'Verbroederingspolitiek houdt ook in dat afgerekend moet worden met etnische politiekvoering', vulde Santokhi aan. 'Lachmon wist al heel vroeg dat één etnische politieke partij niet alleen kan regeren. Hij had door dat er samengewerkt moest worden. Het is niet alleen bij woorden gebleven. Lachmon heeft er werk van gemaakt dat namens de VHP, vertegenwoordigers van het binnenland in de Staten zijn terechtgekomen. Ook heeft hij op meerdere momenten ervoor gezorgd dat leden van andere partijen politiek konden doorstromen. Hij heeft niet alles waar kunnen maken, daarom zetten wij de verbroederingspolitiek voort', sprak Santokhi.

Hassankhan stelde, dat in deze moderne tijd etnische politiek niet goed is voor het land. 'Alle politieke partijen moeten proberen om alle etnische groepen te vertegenwoordigen, het gaat niet alleen om de VHP. Belangrijk is dat alle politieke partijen nationaal zijn. Daarmee bedoel ik, dat ze multi-etnisch moeten zijn en tot uiting moeten brengen in hun samenstelling en in hun doelstelling. De VHP heeft die stap gemaakt. Andere partijen proberen ook, maar het is in elk geval een goede ontwikkeling.'

De inleidingen op de eendaagse conferentie worden verzorgd door de voorzitters van de VHP en NPS. 'De verbroederingspolitiek is bij de toenmalige voorzitters van de VHP en NPS begonnen, vandaar dat de huidige voorzitters de inleiding verzorgen', zei Santokhi. Een derde inleiding wordt verzorgd door dominee Diana de Graven.

Alle politieke partijen en belanghebbende sociaal maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd. Geïnteresseerden zijn ook welkom om hun perspectief op verbroederingspolitiek te delen, gaf Santokhi mee.

Santokhi: '21 September hoeft geen vrije dag te zijn, daar zijn er al genoeg van.'

Amerikaanse Federal Reserve Bank stuurt cash dollars naar Centrale Bank van Suriname

'Dit is een primeur voor Suriname'

'Suriname behoort hiermee tot zeer selecte groep van landen die voldoen aan stringente voorwaarden FED' 


De Federal Reserve Bank (FED) heeft de eerste zending US-dollars verstuurd naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit meldt de bank vandaag, zaterdag 14 september 2019 in onderstaand persbericht.

Sinds de beslaglegging door Nederland in april vorig jaar, kon de bank geen Amerikaanse dollars meer importeren. Nu is er een oplossing gevonden voor de schaarste aan dollars.Fed voorziet CBvS van cash US-dollars
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een eerste zending US-dollars ontvangen van de Federal Reserve Bank (Fed) - de centrale bank van de Verenigde Staten - die  deze maand een aanvang heeft gemaakt met het verlenen van valutadiensten aan de CBvS. Dit is een primeur voor Suriname, omdat dit de eerste maal is dat de CBvS rechtstreeks door de Fed van cash US-dollars wordt voorzien. Suriname behoort hiermee tot een zeer selecte groep van landen die voldoen aan de stringente voorwaarden die de Fed stelt voor het verzorgen van valutadiensten. Aan de geldzending zijn maanden van intensieve voorbereiding vooraf gegaan uitmondend in een bezoek van een topdelegatie van de CBvS aan de Federal Reserve Bank of New York.


De CBvS-delegatie met in het midden Governor Robert van Trikt en Directeur Bankbedrijf Maikel Soekhnandan geflankeerd door George Soehawan en Rakesh Adhin, Coördinatoren Strategic Investment Department. (Foto / R. Adhin)

Zoals bekend, heeft de onrechtmatige inbeslagname van 19,5 miljoen aan eurobiljetten op 13 april 2018 door de Nederlandse justitie een zeer negatieve invloed gehad op de economie van Suriname, waaronder het drastisch teruglopen van de beschikbaarheid van contante US-dollars. Door de inbeslagname van bedoelde geldzending vonden sindsdien namelijk geen geldzendingen naar en van het buitenland plaats, dus ook geen invoer van USD-bankbiljetten. De thans van de Fed ontvangen cash US-dollars zullen ingaande de komende week onder bepaalde voorwaarden beschikbaar worden gesteld ten behoeve van de samenleving. 

Ter bevordering van het internationale betalingsverkeer vervoert de CBvS onder haar verantwoordelijkheid en conform een van haar wettelijke taken, geldmiddelen. Gelet daarop is de inbeslagname niet verenigbaar met het volkenrechtelijk beginsel van staatsimmuniteit en kan Suriname op dit beginsel van internationaal recht een beroep doen. De CBvS heeft haar verantwoordelijkheid genomen en vreemde valuta beschikbaar gesteld aan de commerciële banken ter garandering van een vlot en efficiënt verloop van het buitenlands betalingsverkeer en ter veiligstelling van de import van goederen.

Tegen de inbeslagname van de euromiddelen, heeft de CBvS een klaagschrift ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland. Het klaagschrift wordt door de Rechtbank behandeld op de zitting van 5 november 2019. De CBvS heeft intussen nauw overleg gepleegd en succesvol onderhandeld met verschillende partijen, waaronder de Federal Reserve Bank, om geldverschepingen nog voor het einde van 2019 te bewerkstelligen. Het is de bedoeling dat de relaties tussen de CBvS en de Fed na deze geldzending verder worden uitgebouwd middels onder meer technische assistentie op het gebied van compliance en riskmanagement.