maandag 31 december 2018

'Partij die UTS, Curaçao, overneemt wordt eigenaar van alle aandelen'

Minister Jesus-Leito: 'We weten wat het bedrijf waard is en wat we ervoor willen hebben'

Toekomstige particuliere eigenaar moet ‘minimaal’ de service kunnen garanderen die de UTS-klanten gewend zijn 


De partij die telecommunicatiebedrijf UTS overneemt wordt eigenaar van alle aandelen van de overheids-nv. Dat zegt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 31 december 2018. Met uitzondering van ‘enkele onderdelen’ wordt het hele bedrijf verkocht.

Jesus-Leito: 'De bedoeling is dat een nieuwe eigenaar 100 procent van de aandelen verkrijgt.' Het is geen uitverkoop, benadrukt de minister. 'We weten wat het bedrijf waard is en wat we ervoor willen hebben.'

Het Land Curaçao bezit 87,5 procent van de aandelen in UTS, Sint Maarten de overige 12,5 procent. De VVRP-minister wilde ook gisteren niet bevestigen, dat er onderhandelingen worden gevoerd met Liberty LatinAmerica. De minister is gebonden aan een geheimhoudingsovereenkomst zolang er nog geen akkoord is.

De hoop was dat partijen er vóór het begin van 2019 uit zouden zijn. Maar, dat is dus niet gelukt.

'Er zijn een paar punten die we moeten uitonderhandelen', zegt Jesus-Leito, die optimistisch is en een goed resultaat verwacht, maar zich niet wil laten vastpinnen op een datum. De potentiële koper heeft aangegeven wat hij wil, evenals de overheid. 'We verschillen daarover niet van mening.'

Waar in ieder geval niet aan getornd kan worden is dat de telecommunicatiemarkt open blijft voor meerdere spelers. Van een monopolie kan geen sprake zijn.

De bewindsvrouwe: 'Ons standpunt als overheid is dat meerdere partijen toegang moeten hebben tot de markt.' De toekomstige particuliere eigenaar van de nu nog overheids-nv moet bovendien ‘minimaal’ de service kunnen garanderen die de UTS-klanten gewend zijn en moet de afspraken die met het personeel zijn gemaakt over afvloeiingsregelingen respecteren

Surprise Curaçao, de ‘Blokker’, is definitief gesloten

Sluiting mogelijk vanwege reorganisatie bij Blokker, waar Surprise vertegenwoordiger van is


Surprise Curaçao, in de volksmond ook wel bekend als de ‘Blokker’, is sinds deze week definitief gesloten. De zaak aan de Schout bij nacht Doormanweg bedankt al haar klanten via Facebook voor het ‘35 jaar lang in ons gestelde vertrouwen’, zo bericht vandaag, maandag 31 december 2018, het Antilliaans Dagblad.De sluiting zou te maken hebben met de reorganisatie bij de Nederlandse winkelketen, waar Surprise vertegenwoordiger van is. Blokker holding leidt al jaren verlies door de komst van concurrenten, zoals Action, en een steeds groter aanbod online. Vorig jaar werd een groot aantal merken en winkels uit het bestand geschrapt, maar toch leed Blokker in 2017 nog het grootste verlies in de historie van het bedrijf.

Die ontwikkelingen en de concurrentie op Curaçao zijn ook de ondernemer op Curaçao niet in de koude kleren gaan zitten.

Het winkelpand in de wijk Damacor wordt bij makelaar Century21 al enkele weken te koop aangeboden voor 1.990.000 gulden. Het perceel is 1.550 vierkante meter en het vloeroppervlak 944 vierkante meter. De makelaar prijst het commerciële gebouw aan vanwege de ‘orkaanbestendige zelfdragende staalconstructie’ en de ‘state of the art klimaatinstallatie’.

Surprise vierder eerder dit jaar nog haar 35-jarig jubileum door al haar klanten te trakteren op 35 procent korting op het gehele assortiment.


De speciaalzaak voor huishoudelijke artikelen, keukenapparatuur, kleine meubels en decoratie openden op 10 mei 1983 haar deuren op Saliña 67 in Curaçao. Surprise was niet alleen vertegenwoordiger van Blokker, maar ook van horecagroothandel Hanos International, Princess 220V-keukenmachines en floorcare-specialist Bissell. Zeven jaar geleden opende ook een filiaal van Surprise op Bonaire.

Uitstaande overheidsschuld overheid Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bbp

Hogere binnenlandse schuld komt door toename betalingsachterstanden aan SVB en APC


De schuldquote van de overheid van Curaçao stijgt tot 51,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per eind 2018. De toename van de uitstaande overheidsschuld is het gevolg van een stijging van de binnenlandse schuld, omdat de buitenlandse schuld afneemt, zo meldt de Centrale Bank CBCS, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 31 december 2018.

De hogere binnenlandse schuld komt door een toename van de betalingsachterstanden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC). De buitenlandse schuld neemt af als gevolg van de jaarlijkse aflossing van de ‘sinking bond’ die in januari 2015 werd uitgegeven.Volgens de laatste projecties, zo vervolgt de Centrale Bank, zal de overheid van Curaçao in 2018 een overschot van 27,5 miljoen op de gewone dienst van de begroting registreren. 'Dit is een ommekeer vergeleken met het tekort van 116,8 miljoen in 2017.'Deze verbetering is het gevolg van een verwachte groei van de overheidsinkomsten gecombineerd met een daling van de uitgaven.

De inkomsten nemen vooral toe door meer belastinginkomsten, in het bijzonder de belastingen op inkomen & winst en goederen & diensten. De uitgaven zullen afnemen door minder subsidies aan overheidsinstellingen en minder uitgaven aan goederen & diensten.

Vervolgens staat de CBCS stil bij de ontwikkelingen in de eerste negen maanden van 2018. In die periode registreerde de overheid van Curaçao een tekort van 39,1 miljoen op de gewone dienst van de begroting. Dit is een daling van 17,9 miljoen vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het lagere tekort was het gevolg van een daling van de overheidsuitgaven (619,1 miljoen) die de afname van de inkomsten (601,2 miljoen) overtrof.

'2018 Was voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een zeer bewogen jaar'

'Het AZP sluit boekjaar 2018 af met negatief resultaat van rond Srd 23 miljoen'...

'In 2019 zullen wij ons nieuw strategisch plan presenteren voor de komende tien jaar'


'2018 Was voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een zeer bewogen jaar. Desondanks hebben wij ons ingezet en zelfs waar nodig grenzen moeten verleggen teneinde patiëntenzorg in stand te houden. Begin van het jaar hebben wij het tragisch gebeuren gehad op onze Nicu-afdeling, waarbij wij ondanks al onze efforts zes baby’s hebben verloren binnen enkele dagen. Wij moesten onszelf een spiegel voorhouden en hebben vanaf het gebeuren al onze protocollen geëvalueerd, waar nodig aangepast en weer de nodige infectiepreventie maatregelen ter hand genomen. Het was een pijnlijk gebeuren voor ons allen.'

Dit zei algemeen directrice Claudia Redan van het AZP tijdens de 'owru yari konmakandra' vrijdag, aldus Starnieuws maandag 31 december 2018. Tot de eerste helft van het jaar moest de dienstverlening worden voortgezet met heel schaarse geldmiddelen, waardoor het niveau van zorg er zwaar onder heeft geleden.

'Wij hebben toen de beleidsmakers duidelijk gemaakt tot hier en niet verder. Zonder voldoende geld is er geen zorg. Gelukkig, de minister van Financiën heeft ervoor gezorgd dat wij maandelijks kunnen beschikken over onze achterstallige tegoeden', deelde Redan mee.

Dit jaar noteerde het AZP op basis van de voorlopige cijfers een lichte stijging van poliklinische en dagbehandelingen ten opzichte van 2017. De gemiddelde ligduur is rond de zes dagen gebleven en is het totale aantal opnames van 1 januari tot 24 december 26.234. Dit ondanks dat er minder bedden beschikbaar waren door de renovatie. De voorlopige financiële cijfers geven aan, dat het AZP het boekjaar 2018 met een negatief resultaat van rond de Srd 23 miljoen zal afsluiten. De huidige tarieven voor ziekenhuiszorg in het algemeen en voor specialistische zorg in het bijzonder zijn nog achterhaald en te laag.

'In de afgelopen periode hebben wij als directie ons ziekenhuis day by day moeten managen en hebben wij heel veel ondersteuning gehad van het dagelijks bestuur van onze medische staf middels onze vaste tweewekelijkse meetings, maar ook de vakbond heeft een belangrijke rol gevuld. Samen met de directie hebben deze stakeholders de gerezen problemen het hoofd geboden. Wij zijn door eensgezind te werk te gaan de moeilijke periode heen gekomen. Wij zijn er nog niet maar wij zijn wel op de goede weg.'

Ondanks deze moeilijke omstandigheden zijn is het AZP volgens Redan er toch in geslaagd om enkele belangrijke resultaten te noteren. De belangrijkste zijn:

1. Jaarverslag 2017 van het ziekenhuis is afgerond met een goedgekeurde verklaring van de externe accountant. 
2. Er zijn extra inspanningen gepleegd om grote donateurs aan te trekken. 
- IAmGold heeft ruim $ 750.000 geïnvesteerd in diverse projecten waaronder in Radiologie en Eye Centre; 
- Kirpalani Foundation schonk ruim $ 500.000 voor rehabilitatie en nieuwbouw Eye Centre. 
- Van de offshore en andere bedrijven is een totaalbedrag van ruim US$ 675.000 ter beschikking gesteld. 
3. Op 17 april heeft de ondertekening met de contractor Zhen Jiang plaatsgevonden voor de rehabilitatie van het beddenhuis. Intussen is de 5e etage opgeleverd en in gebruik genomen. Nu zijn de werkzaamheden op de 4e etage zuid en 3e etage zuid in volle gang. 
4. Ook het Militair Hospitaal is het AZP erkentelijk voor de samenwerking. Momenteel zijn alle ligzalen in gebruik. Het ligt in de bedoeling om ook het laboratorium, de apotheek en keuken up te graden. 
5. Startsein rehabilitatie nieuw bouw Eye Centre is gegeven op 14 november. 
 6. De operatiekamer is ondanks de beperkingen van oudbouw erin geslaagd om nauwgezet meer dan 10.000 operaties uit te voeren. 
7. Begin november is de acute dialyse unit in gebruik genomen in het beddenhuis en nu al is uitbreiding nodig van deze unit. 
8. Ook de intensieve zorg op de ICU , CCU, Picu, Nicu, BRMO en Neuro high Care unit hebben ondanks de uitdagingen vele patiënten levens bespaart. De politheek doet het ondanks de kleine ruimte het heel goed en heeft lange openingstijden. 
 9. De Spoedeisende hulp, die een voorhoede functie vervult, heeft zich enorm ingezet in 2018, met name rond de drukke feestdagen. 


'In 2019 zullen wij ons nieuw strategisch plan presenteren voor de komende tien jaar waarbij wij veel aandacht gaan besteden aan onderwijs, wetenschap en het verder ontwikkelen/introduceren van nieuwe behandel combinaties. Het transformatieproces van dit ziekenhuis wordt voortgezet, waarbij wij het verzelfstandigingsproces inzetten en 2020 het AZP onder een nieuwe entiteit kunnen presenteren met een nieuwe beloningssysteem voor alle medewerkers.'

Het jaar 2019 zal in het teken staan van veel bouwwerkzaamheden. Er moet een achterstand ingelopen worden. Enkele van de projecten zijn:

1. Nieuw operatiekamer complex boven het Thorax Centrum. 
2. Uitbreiding ICU en State of the Art OK unit. Deze twee projecten zijn nu in aanbestedingsfase en de start zal zijn eind 1e kwartaal 2019. 
3. Er komt een eerste hart hulppost op de SEH, waarvoor de nodige bouwkundige aanpassingen uitgevoerd zullen worden. 
4. De gebouwen RTCS, MDBC en Poligebouw zullen een groot onderhoudsbeurt ondergaan. 

'In 2019 rekenen wij er ook op om eindelijk onze eigen CT-Scan te kunnen beheren. Ook investeringen in aanschaf van medische apparatuur voor belangrijke afdelingen zullen ter hand worden genomen. Onze facilitaire dienst waaronder Keuken en Wasserij zijn wij niet vergeten. Zo is het proces voor de aanschaf van nieuwe machines voor de wasserij ingezet en ook voor onze keuken zullen er grote investeringen volgen. Per slot van rekening moeten we dagelijks schone linnen en maaltijden kunnen bieden aan onze patiënten.'

'Op het gebied van financieel beheer, verwachten wij nog steeds een zwakke liquiditeitspositie. Wij zullen daarom op korte termijn op basis van ons Jaarplan 2019 verdere uitvoering geven aan onze gezondmakingsplannen waarbij kostenbeheersing en inkomsten verhogende maatregelen de boventoon zullen voeren. Wij gaan ons richten op onze kernactiviteiten en efficiency verhogen waar mogelijk. Een ziekenhuis is niet slechts een gebouw, maar onze human resources die wij ter beschikking hebben, van medische specialist, arts, baliemedewerker, interieur verzorger, en overige medewerkers en alle overige randvoorwaarden maken een ziekenhuis. AZP’ers..., ik heb jullie allen verandering beloofd. Geloof in die verandering begin bij jezelf en beloof je collega dat we het samen gaan doen.'

Nieuw Suriname (NS) laat op laatste dag 2018 van zich horen.....

'Door de regering ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting de grootste domper van 2018'

'Mensen die armoede willen lijden, moeten stemmen op de partijen die nu aan de macht zijn'


Voor John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname (NS), is de door de regering ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting de grootste domper van 2018. 'We worden niet één keer, maar tweemaal gestraft voor hetzelfde ding', stelt hij vandaag, maandag 31 december 2018, op Starnieuws. Ook de armoede waarmee veel Surinamers zijn geconfronteerd, ziet hij als een dieptepunt. Om zich heen ziet hij mensen die vanwege de verslechterde economische situatie niet uitkomen met het salaris van één baan en daarom genoodzaakt zijn twee en drie jobs te doen. 'Het is echt zwaar. Soms vraag ik me af: hoe komen ze uit?'

De armoede waarin mensen binnen de partij, maar ook daarbuiten, terecht zijn gekomen, is reden geweest voor NS om in de districten activiteiten te ontplooien en mensen te motiveren. 'We geloven in onderwijs en productie en zijn daarom begonnen met activiteiten zoals planten.' Zo is de partij aan de slag gegaan met een groep in Saramacca. Demotiverend is evenwel dat de planters, na zware arbeid te hebben verricht, geconfronteerd worden met diefstal van hun oogst.

Als buitenparlementaire politieke partij beseft hijm dat NS niet zoveel invloed heeft, maar desondanks is de partij constant bezig op het veld. In de afgelopen periode zijn de banden met onder andere de Pertjajah Luhur (PL) steviger aangehaald. Ook met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zijn er gesprekken gevoerd, vertelt de NS-voorzitter. Hij was ook aanwezig op de feestvergadering van de PL, als vertegenwoordiger van NS.

Volgens Nasibdar moeten de mensen die armoede willen lijden, stemmen op de partijen die nu aan de macht zijn. De politicus stelt dat mensen niet eens meer kunnen eten wat zij willen, maar afhankelijk zijn van wat zij in voedselpakketten krijgen.

Ook heeft hij aangekaart dat degenen die het kiesstelsel nu willen veranderen, weten dat ze de verkiezingen zullen verliezen. De NS-voorman hekelt het feit, dat regeringskopstukken en hun familie en vrienden goed gepositioneerd worden, maar vraagt zich af wat er met de rest van de bevolking zal gebeuren en wie hun ontwikkeling ter hand zal nemen.

Over de oppositionele partijen zei hij, dat die tot een hechte en sterke combinatie zullen moeten samensmelten om de komende verkiezingen te winnen. Gebeurt dat niet, dan zullen mensen straks niet eens meer pakketten kunnen krijgen, voorspelt hij. 'In 2020 zullen we moeten overnemen om het land weer goed te krijgen.'

Het komende jaar ziet hij niet positief tegemoet. 'Ik ben niet negatief, maar ik zie geen enkel lichtpunt. Als ik lees dat ruim 970 bedrijven over de kop zijn gegaan, dan betekent dat zoveel meer mensen werkloos zijn geworden. Dat is heel erg. U ziet het overal, mensen stressen, ook in het verkeer. Ik hoop dat men het hoofd koel houdt en dat we 2019 tot een goed einde kunnen brengen, beter dan 2018. Meestal smijt een regering een jaar vóór de verkiezingen met geld. Laten we kijken wat er gaat gebeuren', zegt Nasibdar.

Misiekaba (NDP): ''We kijken in 2019 uit naar duurzame investeringen die de overheid zal plegen'

'Het objectieve rapport van IMF geeft aan dat economie zich goed herstelt en sprake is van groei'


'We kijken in 2019 uit naar de duurzame investeringen die de overheid zal plegen. Wij blijven hameren op ontwikkeling van de toerismesector. Ik denk verder dat het goed is om de rol van het parlement te benadrukken. De Nationale Assemblee heeft heel wat wetten gemaakt die de structuur van de economie langzaam een andere richting opduwen', aldus André Misiekaba, fractieleider tevens ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), vandaag, maandag 31 december 2018, op Starnieuws.

Surinames economie heeft een smalle basis, waardoor bij de minste schok deze in problemen raakt. Behalve de monocultuur is de economie sterk afhankelijk van importen. 'Dit is drastisch teruggebracht, maar wij zijn er nog niet. Zoals de samenleving weet, komen wij uit een hele diepe crisis. Op momenten was het zelfs passen en meten om de meest basale uitgaven te kunnen doen. Met grote bezuinigingen, ondersteuning van wetgeving uit het parlement, is de regering erin geslaagd om ons te loodsen door het diepste dal. Wij zijn duidelijk weer aan het klimmen. En zelfs als men ervan uitgaat dat hier een NDP'er praat, en u weet hoe men beoordeelt, het objectieve rapport van het IMF geeft aan dat de economie zich goed herstelt en er weer sprake is van groei. Ik denk dat wij dit moeten consolideren door verder te besparen en verder te bezuinigen maar de nodige investeringen te doen die banen moeten creëren en deviezeninkomsten moeten toenemen.'

'Ik denk dat wij de economie in die richting moeten stuwen, waardoor wij deviezen besparen en tegelijkertijd de zaken die wij maken tot eindproducten in de agrarische sector kunnen exporteren en deviezen verdienen', zegt Misiekaba.

Hij geeft aan dat er al goede ontwikkelingen zijn in de toerismesector. De verdere modernisering van de Johan Adolf Pengelluchthaven kan volgens de NDP-fractieleider niet snel genoeg gaan. 'Wij moeten veel meer doen om de toerismesector een boost te geven.'

'Wij zullen vol goede moed ons deel van het werk in De Nationale Assemblee voortzetten. Er zijn enkele uitdagingen. De objectsubsidie moet afgebouwd worden. Er moet overgegaan worden op subjectsubsidie. Elektra moet niet gesubsidieerd worden voor de brede schouders. De honderden miljoenen subsidie die gegeven worden, kunnen elders ingezet worden. Wij zijn vastberaden de regering te ondersteunen in deze uitdagingen. Wij wensen eenieder een sprankelend 2019 toe.'

Command Center Safe City Project moet 'algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil houden'

'Er moet gretig gebruik worden gemaakt van mogelijkheid beelden te gebruiken voor onderzoek strafbare feiten'

(Bron foto: NII)

Nu de officiële oplevering van het Safe City Project zaterdag 29 december 2018 heeft plaatsgevonden, kijken vooral direct verantwoordelijke functionarissen, onder wie ministers, uit naar het gebruik van de hypermoderne camera-apparatuur. De oplevering gebeurde in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van de regering, onder leiding van vicepresident Michael Ashwin Adhin, personeel van het center en de Chinese ambassadeur Liu Quan. Dit berichten de Ware Tijd en het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het doel van het Safe City Project is om de algehele veiligheid in Suriname duurzaam op peil te houden. Het project is een onderdeel van het Nationaal Breedband Project dat wordt uitgevoerd door het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) en gefinancierd door de overheid. Een van de componenten van dit project is het plaatsen van camera’s op strategische plekken in Paramaribo. Dit om in geval van calamiteiten sneller en effectief in te kunnen spelen.

Burgers kunnen met de komst van het Command Center in plaats van verschillende alarmnummers zoals 115 (Politie) of 110 (Brandweer), gebruik maken van een nummer voor de verschillende diensten. Men komt dan in contact met het Command Center. Vanuit dit center worden de gesprekken verder geleid naar de hulpdienst die nodig is. In het Command Center is er een datacenter aanwezig waarin alle beelden worden beheerd en opgeslagen. Voor de politie en de veiligheidsdiensten is er een emergency communicatiemogelijkheid ingebouwd, wat inhoud dat zij heel snel ingezet kunnen worden bij calamiteiten en met elkaar kunnen communiceren ook al mocht er congestie zijn op andere netwerken.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday zei, dat niet alleen moet worden stilgestaan bij het primaire doel van ordehandhaving. Er moet ook gretig gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om beelden te gebruiken voor onderzoek van strafbare feiten.

Het project, waarbij driehonderd camera's geplaatst zijn op strategische plekken binnen en buiten Paramaribo, functioneert volgens deskundigen heel goed. Coördinator e-government, Gardelito Hew A Kee zegt, dat vanaf maandag 31 december het alarmnummer 115 is opgenomen in het Command Center. Dit centrum, waar de beelden naar toe worden gestuurd, staat in het gebied Santo Boma. Speciaal opgeleide personen van brandweer, politie en spoedeisende hulp bemensen het. De procureur-generaal zei, dat deze personen uit goed hout gesneden zijn.

'Het is een uitdaging dat het personeel een heel hoge mate van integriteit moet kunnen waarborgen. Er moet op een correcte wijze worden omgegaan met het materiaal dat wordt vastgelegd. Het Safe City Project heeft met de oprichting van een Command Center ook de capaciteit om strafbare feiten waar te nemen en materiaal te produceren om die te onderzoeken', sprak de pg.

De beelden mogen volgens hem nimmer voor andere doeleinden gebruikt worden. Hij heeft de korpschef gevraagd een protocol te ontwikkelen dat kan resulteren in een goed werkproces om de doelen te bereiken waarvoor het systeem is opgezet.

Vicepresident Ashwin Adhin zei na de officiële oplevering van het project, dat het moderne systeem de politie en andere veiligheidsdiensten een gevoel van meerwaarde geeft. Dit zorgt volgens hem ook voor een verhoogd veiligheidsgevoel bij de gemeenschap.

Man belandt bij poging mee te liften met houttruck onder truck

Lifter raakt ernstig gewond aan benen: linker onderbeen is geamputeerd


Een man heeft in de tweede week van december bij een verkeersongeval op de weg naar West Suriname ernstige letsels opgelopen aan zijn onderbenen, waardoor het linker onderbeen moest worden geamputeerd, zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 30 december 2018.

De politie van Zanderij kreeg die bewuste dag de melding van een verkeersongeval op de weg naar West Suriname, nabij een bekend vakantieoord. Bij aankomst op de locatie werd het slachtoffer met zware letsels aan zijn onderbenen op het wegdek aangetroffen.

Per ontboden ambulance werd de man afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar zijn linker onderbeen moest worden geamputeerd.

Het politieonderzoek wees uit dat een met hout beladen vrachtwagen voorbij het vakantieoord reed. Op dat moment rende een man in de richting van de vrachtwagen en schreeuwde naar de bestuurder dat hij mee wilde liften. Maar, omdat de bestuurder zich op dat moment op een helling bevond, wenkte hij de man om op de top van de helling te gaan staan.

De man gaf echter geen gevolg hieraan, maar rende naast de rijdende truck en greep op een bepaald moment de zijspiegel vast. Bij die manoeuvre viel de man en werd overreden door de vrachtwagen. Hij liet zware letsels op aan zijn benen.

Twee in New York ontvoerde kinderen gevonden bij extremistische Joodse sekte in Mexico

Kinderen gekidnapt door Lev Tahor-sekte

Nachman Helbrans, leider Lev Tahor-sekte, gearresteerd en samen met anderen naar VS uitgewezen


Twee kinderen die in New York waren gekidnapt door leden van een extremistische Joodse sekte zijn veilig gevonden in Mexico na een zoektocht van meerdere weken, en drie leiders van de sekte zijn gedeporteerd naar de VS, zeiden de autoriteiten vrijdag 28 december 2018. 

De drie, plus een vierde man die eerder was gearresteerd, worden beschuldigd van het ontvoeren van de slachtoffers - de 14-jarige Yante Teller en haar 12-jarige broer Chaim Teller - op 8 december uit hun huis in de staat New York en ze uit het land te smokkelen.


'Zoals in de aanklacht wordt gesteld, hebben de verdachten midden in de nacht een angstaanjagende ontvoering van twee kinderen georganiseerd, waarbij ze de kinderen de grens overnamen naar Mexico', zei de Amerikaanse procureur Geoffrey Berman. 'Gelukkig waren de ontvoerders geen partij voor het doorzettingsvermogen van de FBI, de politie van New York en de Mexicaanse autoriteiten, en de kinderen zijn vanochtend teruggevonden na een onderzoek van bijna drie weken', zei Berman.Berman zei dat de slachtoffers van de ontvoering vrijdagochtend werden gevonden in de Mexicaanse stad Tenango del Aire en dat er plannen zijn om ze te herenigen met hun moeder.

Verdachte Aron Rosner werd op 23 december in New York gearresteerd en Nachman Helbrans, Mayer Rosner en Jacob Rosner werden donderdag gearresteerd nadat ze waren gedeporteerd van Mexico naar New York. HDe autoriteiten zeggen dat de mannen leiders zijn van Lev Tahor, een extremistische Joodse sekte uit Guatemala. Helbrans is de leider van de sekte geweest sinds zijn vader Shlomo Helbrans, die hem oprichtte, in 2017 in Mexico verdronk. De kinderen waren van zijn zuster, die eerder dit jaar met hen en haar andere kinderen uit Guatemala was gevlucht. De FBI zei in de rechtszaak, dat de moeder van de kinderen een 'vrijwillig lid' van Lev Tahor was maar de groep verliet nadat zijn leiderschap steeds extremer werd.

Lev Tahor, met ongeveer 230 leden, verhuisde in 2014 vanuit Canada naar Guatemala vanwege aantijgingen van mishandeling van haar kinderen, waaronder misbruik en kinderhuwelijken.Het verhuisde in 2016 van de rand van Guatemala Stad naar Oratorio, een dorp 30 mijl ten oosten van Guatemala-Stad, na religieuze geschillen met zijn buren, en naar verluidt de grens overgestoken van Guatemala naar Mexico in juni 2017. Het kan later zijn teruggekeerd naar Guatemala.


Geschikte huwelijken tussen tieners en oudere sekspartners zijn naar verluidt gewoon. De groep schuwt technologie en de vrouwelijke leden dragen zwarte gewaden van top tot teen, waardoor alleen hun gezichten zichtbaar worden. Het verwerpt ook de staat Israël en zegt dat de Joodse natie alleen kan worden hersteld door God, niet door de mensheid.

FBI-agent Jonathan Lane verwees in de strafklacht tegen de beklaagden naar meldingen van Lev Tahor die kinderen 'fysiek, seksueel en emotioneel mishandelde'.

Shlomo Helbrans werd veroordeeld voor het kidnappen van een 13-jarige in New York in 1994 en werd later gedeporteerd naar Israël.

(Suriname Mirror/La Tribuna/The Associated Press/Times of Israel/Suriname Mirror Reports ISSUU/Suriname Mirror Scribd/YouTube/Twitter)