zondag 30 november 2014

Boris Dittrich (Human Rights Watch): 'Nare anti-homo zanger in Suriname'

Jeugdparlement neemt waarschijnlijk geen maatregelen tegen Babel 'Otjeman'

Radiozenders boycotten 'Bullet'

30-11-2014  Door: Paul Kraaijer/De Surinaamse Krant


Suriname is weer eens als anti-homoland op de kaart gezet. Deze keer geen homofoob parlementslid dat zich negatief, verwerpelijk en discriminerend uitlaat over homoseksuelen, maar een paar zichzelf noemende artiesten met een anti-homo lied met videoclip. Sinds 22 november 2014 is het nummer ‘Bullet’ van de vermeende artiesten HMG en King Koyeba op YouTube te zien en te horen. De titel en de inhoud roepen op tot het verbranden van- en afvuren van kogels op homoseksuele mannen. Homo-organisaties reageren geschokt. 

Boris Dittrich: 'Nare anti-homo zanger in Suriname'
Boris Dittrich van Human Rights Watch heeft inmiddels ook op 'Bullet' gereageerd. Hij liet gisteren het volgende via zijn Facebookpagina weten: 'Nare anti-homo zanger in Suriname. Goed dat de samenleving dit niet pikt.'  Het is goed dat de samenleving dit niet pikt, maar er blijken velen in Suriname te zijn die achter de inhoud van het lied staan en dat onverbloemd duidelijk maken op social media websites als Facebook, maar ook als reacties onder de videoclip op de bekende videowebsite YouTube.

Dittrich is sinds 2006 bij de internationale mensenrechtenorganisatie directeur pleitbezorging (Advocacy Director) Seksuele Minderheden. Van mei 1994 tot en met november 2006 was hij Tweede Kamerlid voor Democraten '66.
Begin volgend jaar komt hij met een delegatie naar Suriname. Directe aanleiding voor dit bezoek was de mishandeling van twee transgenders in september door een paar agenten van het politiebureau Keizerstraat in het centrum van Paramaribo. Waarschijnlijk zal Dittrich ook een gesprek hebben met het parlementslid Ronny Asabina van de politieke partij BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) die zich met regelmaat heeft uitgesproken tegen homoseksuelen.Voor Dittrich en Human Rights Watch valt er nog het nodige werk te verzetten in Suriname.

LGBT Platform geschokt
Tieneke Sumter, voorzitter van het LGBT Platform in Suriname – de spreekbuis voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transeksuelen – heeft 27 november een brief aan de minister van Justitie en Politie en de president van Suriname gezonden. Daarin schrijft zij onder andere:

'Als netwerkorganisatie van personen uit de Surinaamse LGBT- gemeenschap, voelen wij ons persoonlijk bedreigd door de teksten in dit lied. Wij ervaren deze creatieve productie als een regelrechte aanval op de soevereiniteit van Suriname, onze menselijke waardigheid en de vreedzame co-existentie die onze natie grondwettelijk gehouden is na te streven. We willen erop wijzen dat een dergelijke muziekproductie onconstitutioneel, onwettig, mensonterend en inhumaan is.'


'Wij hopen dat u ogenblikkelijk, krachtig en publiekelijk dit lied verwerpt, met onder andere onze organisatie een samenwerking intensiveert ter zake de bestrijding van alle vormen van haat en discriminatie en alle mogelijkheden (inclusief wettelijke en gerechtelijke) bekijkt dat dit in de toekomst niet weer gebeurd.'

Woordvoerder Kenneth van Emden van de organisatie Suriname Suriname Men United (SMU) en lid van het LBGT Platform zei in een interview op Radio 10 geschokt te zijn door de tekst van het nummer. 'Het is verschrikkelijk om te horen dat Surinaamse artiesten, in dit geval Koyeba, dit soort lyrics gebruiken. Het brengt ons terug naar de actie die we hadden gevoerd tegen de Jamaicaanse artiesten die homofobische teksten in hun muziek gebruiken', aldus van Emden.

Homofobe Koyeba en Otjeman wringen zich tevergeefs in bochten om tekst lied recht te praten
King Koyeba liet de zender weten, dat hij pal achter zijn nummer staat en de taal die daarin wordt gebruikt. 'Ano wan bun sani. Kande a bun gi den sma ma gi mi a no kan', ('Het is niet iets goed. Misschien voor die mensen maar voor mij kan het niet.') aldus de artiest. Het woord 'Bullet' moet volgens hem gezien worden als sterke symbolische afwijzing van homoseksualiteit. 'Als sterke symbolische afwijzing van homoseksualiteit'.
King Koyeba weet het mooi te verwoorden en is van zijn muzikale troon gevallen. Maar, het is duidelijk dat hij tracht de harde inhoud van zijn lied wat te verzachten. Een 'bullet' ofwel een kogel kan natuurlijk op geen enkele wijze qua uitleg worden verzacht. Deze Koyeba is niets meer en niets minder dan een homofoob en zag in een lied en clip een goede mogelijkheid om zijn afkeer van homoseksuelen onomwonden te laten blijken.

Jeugdparlement lijkt geen maatregelen te nemen tegen Babel 'Otjeman'
Dat geldt overigens ook voor zijn collega homofoob en artiest 'Otjeman' van de Hakuna Matata Gang. Achter Otjeman schuilt het jeugdparlementslid Otnil Babel. Een lid dus van het Jeugdparlement, een lid dat jaarlijks braaf meeloopt in de anti-discriminatieloop in Paramaribo. Maar, hoe serieus en hoe gemeend moet die deelname nu worden uitgelegd? Immers, door zijn medewerking aan het lied 'Bullet' en de videoclip wordt duidelijk dat hij niets moet hebben van homoseksuelen en dus een bevolkingsgroep willens en wetens discrimineert. Eigenlijk zou deze jonge politicus per direct uit het Jeugdparlement moeten worden 'gewipt'.....
En ook Babel wringt zich tegenover media in bochten om maar afstand te nemen van de tekst van het lied. In de Ware Tijd van vrijdag 28 november beweerde hij zelfs het nergens in 'Bullet' te hebben over homoseksuelen. 'Ik heb het tegen jongens die zich gedragen als homo's om aan geld en het materiële te komen' is zijn ongeloofwaardige uitleg. Over de gebruikte harde bewoordingen in het lied zegt hij: 'We richten het op jongeren en voor hen om het te begrijpen, moet je ze naderen als een vader. Als je het op een zachte manier doet, begrijpen ze je niet.'

Hij beweert nu, zo zegt hij althans in de Ware Tijd, te beloven voortaan een voorbeeldige jeugdvertegenwoordiger te zijn en geen negatieve liederen meer te maken. Maar, inmiddels wordt hij geassocieerd met een anti-homo song.
Daarenboven heeft hij onlangs via zijn Facebookpagina laten weten wat hij vindt van 'Bullet' en homoseksuelen en die tekst laat niets aan de verbeelding over. De posting heeft hij inmiddels van zijn pagina verwijderd, maar hij circuleert nu op deze social mediawebsite.

Het Nationaal Jeugdparlement heeft vandaag via de Ware Tijd laten weten komende week een besluit te zullen nemen over eventuele stappen die ondernomen zullen worden tegen haar lid Otnil ‘Otjeman’ Babel. Maar, de reactie van de Jeugdparlementsvoorzitter Priya Sital wijst erop, dat er feitelijk geen stappen ondernomen gaan worden. Zij heeft inmiddels een gesprek gehad met Babel en daaruit zou blijken, dat het jeugdparlementslid zich officieel zal verontschuldigen. Sital neemt daar waarschijnlijk genoegen mee eraan voorbijgaand dat inmiddels wel duidelijk is geworden dat het Nationaal Jeugdparlement een homofoob in haar gelederen heeft.

Politie: 'Lied is naar homo's toe heel onvriendelijk en zelfs gewelddadig'
Een dag later reageert de woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, via de media dat het lied 'naar de homoseksuelen toe heel onvriendelijk en zelfs gewelddadig' is. Volgens de woordvoerder verkondigt het lied geweld en discriminatie naar homoseksuelen toe. Hij adviseert het LGBT Platform te onderzoeken, door advies in te winnen bij een advocaat, wat de mogelijkheden zijn om een klacht tegen de zogenoemde artiesten in te dienen.

Een aantal radiozenders heeft besloten het lief niet af te draaien. Radio 10-directeur Jerome Duttenhofer besloot geen liederen van Koyeba meer af te draaien, omdat dit station de mening van de artiest niet ondersteunt. Rapar heeft volgens omroeper Joachim Meyer nog niet besloten wat er gaat gebeuren. Wel staat vast dat 'Bullet' niet gedraaid wordt.

Bij SCCN radio is het lied niet in het bestand opgenomen. 'Het wakkert haat en discriminatie aan en dat is niet verantwoord', zegt radio coördinator Raheelle Bhaggan. Maar, er achteraan zegt hij ook niets tegen Koyeba te hebben, dus andere liedjes van deze artiest blijven wel te horen.

In reactie op het lied en de clip 'Bullet' is onderstaande video op YouTube verschenen:Hiernaast een van de vele reacties op social media van personen die achter de inhoud van het lied staan (de achternaam van 'Nicole' is om privacyredenen verwijderd):

Noot:

Ongelooflijk dat er zoveel mensen zijn, die zonder blikken of blozen beweren, dat je alles mag zeggen onder de noemer vrijheid van meningsuiting. Komen die mensen van een andere planeet of is hun kennisniveau blijven steken op kleuterschoolniveau?

Vrijheid van meningsuiting mag nooit een vrijbrief zijn voor bijvoorbeeld racisme of discriminatie. Dat zijn immers strafbare feiten, ook hier, in Suriname. Kan me niet voorstellen dat je een bevolkingsgroep gaat bedreigen en discrimineren, omdat dat onder vrijheid van meningsuiting zou vallen....... Pffffff
Hebben mensen die dat beweren nu werkelijk geen verstand?

Er is afgelopen week duidelijk een koning, en overigens ook zijn onbezonnen vazal - lid van het Nationaal Jeugdparlement in Suriname -, van zijn muzikale troon gedonderd en hard ook, gelukkig. Zijn 'Bullet' heeft slechts aangetoond hoe bekrompen, conservatief, hij denkt en zingt. Zijn doelwit heeft zijn en haar stem de afgelopen dagen duidelijk laten horen, duidelijker dan de 'Bullet' van de koning zelf. En die stem, de stem van de homoseksueel, zal nog lang scherp en krachtig naklinken. En terecht. En laat de koning eens een lesje verdraagzaamheid en acceptatie gaan volgen bij het LGBT Platform. Hij zal met open armen worden ontvangen, toch? Zijn naam?

UPDATE:

Otjeman gelooft dat iedereen met een beperking is geboren


De Nederlandse radiozender FunX besteedt vandaag, zaterdag 6 december 2014, aandacht aan de commotie in Suriname over het nummer en de videoclip 'Bullet' van HMG en King Koyeba. HMG's nummer lijkt een anti-homolied, maar rapper Otnil Babel ontkent dat vandaag bij FunX. 

Volgens hem gaat Bullit niet over homo's, maar over Batty Boys. Dat is een rare uitspraak, aangezien batty boy een negatieve term voor homo's is, aldus FunX. 'We rappen nooit het woord homo', zei Otnil in een vraaggesprek met de zender. 'Met Batty Boys bedoelen we materialistische jongens die niet willen werken voor hun geld en niet naar school gaan. Zij gedragen zich als homo om aan geld te komen. Dat gedrag keuren we af.' Begrijp jij wat hij bedoelt?

Rapper Otnil zegt, dat HMG iedereen respecteert en dat ze dat ook aangeven in het lied. Volgens de rapper van de Hakuna Matata Gang is homoseksualiteit overigens ook geen taboe in Su. Hij gelooft dat iedereen met een beperking is geboren.

'Zo heb je ook mannen die meer vrouwelijke hormonen hebben, dan normaal. Als je als een echte man bent geworden, moet je je niet in het geheim gedragen als een homo en even later doen alsof je van de straat bent.'


Noot:
Het Nationaal Jeugdparlement zou er goed aan doen om het lid Babel uit het parlement te verwijderen. Deze jeugdparlementariër kan na al zijn gedane uitlatingen niet serieus genomen worden en in ieder geval heeft zijn geloofwaardigheid een deuk gekregen...... Deze jongen weet gewoon niet wat uitkraamt. Feitelijk is nu ook de geloofwaardigheid van het Jeugdparlement in het geding, immers nog steeds, en het is vandaag zaterdag 6 december 2014, heeft dit instituut nog geen formeel besluit genomen over de positie van Babel.