zaterdag 23 juni 2018

Peru heeft het op één na grootste zeilschip ter wereld

BAP Unión is een rondreizende ambassade van Peru in de wereld


Peru heeft het op een na grootste zeilschip ter wereld, De BAP Unión heeft 243 bemanningsleden, van wie er 30 vrouw zijn, die precies dezelfde taken uitvoeren als alle andere bemanningsleden. Het schip van de marine van Peru, BAP Unión, is het op één na grootste zeilschip ter wereld, de structuren zijn gemaakt van staal afgewerkt met hout en heeft een lengte van 115 meter.

'Het heeft vier masten met vier zeilen en dat maakt het het op één na grootste zeilschip ter wereld, het grootste is Sedov van de Russische marine', vertelt de kapitein Franz Bittrich aan het Peruaanse staatspersbureau Andina


Het schip is vrijdag 22 juni 2018 voor zijn derde trainingsreis naar Mexico vertrokken, als onderdeel van het festijn 'Velas Latinoamérica', samen met andere zeilschepen uit verschillende landen, dit alles als onderdeel van vieringen in kader van de viering van 200 jaar onafhankelijkheid van Peru.

De eerste reis was in 2016 toen het voer door Amerika en het Caribisch gebied. Franz Bittrich wijst erop dat ze in 2017 in de Verenigde Staten aankwamen en vervolgens de Atlantische Oceaan overstaken.

'We waren in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en keerden terug via de route van Columbus over de Canarische eilanden, kwamen aan in Santo Domingo en keerden terug naar Peru', legt hij uit.

De belangrijkste functie van dit schip is de training van de cadetten van de Marine School evenals om te dienen als een rondreizende ambassade van Peru in de wereld.

(Suriname Mirror/Maritime Herald/Andina/YouTube)

Politie Ecuador onderschept 62 kilo cocaïne in lading bananen voor Zweden

Drugshond ontdekt de coke in de dubbele wand container te Puerto Bolivar


Het Ecuadoraanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde woensdag 20 juni 2018, dat de  autoriteiten 62 kilo cocaïne in beslag hebben genomen die naar Zweden zou worden gesmokkeld. 

Het cocaïne was gecamoufleerd in de dubbele wand van een container, met bestemming Zweden, met een lading bananen in Puerto Bolivar, in de provincie El Oro, in de buurt van Peru, aldus het ministerie op Twitter.


De cocaïne werd gedetecteerd dankzij de sterke neus van een hond die gespecialiseerd is in het opsporen van verdovende middelen.



(Suriname Mirror/EFE/Twitter)

Politie van Richelieu vindt bij controlepost Stolkertsijver 143 cocaïnebolletjes onder motorkap auto

Twee inzittenden (24, 19) auto aangehouden


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, zaterdag 23 juni 2018, dat de politie van Richelieu donderdagavond twee drugssmokkelaars bij de controlepost te Stolkertsijver heeft aangehouden. 

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat zij 143 cocaïnebolletjes met een totaal gewicht van 1.180 gram onder de motorkap hadden verborgen.

In het belang van het onderzoek zijn J.E. (24) en de 19-jarige J.J. aangehouden en in verzekering gesteld wegens overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. De drugs zijn door de politie van Richelieu in beslag genomen.

Openbaar Ministerie Curaçao hekelt handelswijze van TV 13

Zender bemoeilijkt een eventueel onderzoek naar seksueel misbruik


 
Het Openbaar Ministerie heeft geen goed woord over voor de handelswijze van TV 13, TV Direct. Die haalde een weggelopen minderjarig meisje van een internaat voor de camera om haar verhaal te doen. Dit meldt Curaçao Nieuws vrijdag 22 juni 2018.

Daarmee bemoeilijkt TV 13 een eventueel onderzoek naar seksueel misbruik.


In een andere zaak eist minister van onderwijs Wetenschap, Cultuur & Sport Marilyn M. Alcalá-Wallé excuses van TV 13, omdat die haar heeft beschuldigd, dat zij baantjes regelt voor vrienden van de PAR. De zender zou daarbij journalistiek onzorgvuldig hebben gehandeld.

Overheid Curaçao pakt 'wild west' van reclameobjecten aan

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Ministerie van VVRP plakt stickers op reclameobjecten waarvoor geen vergunning is verleend

Eigenaren moeten deze borden verwijderen of een aanvraag indienen voor ontheffing


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) maakt bekend, dat het is begonnen met het plakken van stickers op reclameobjecten waarvoor geen vergunning is verleend. Dit gebeurt conform de Landsverordening openbare orde (LOO), die sinds 1 augustus 2015 van kracht is en waarmee het verboden is borden of ander propagandamateriaal te plaatsen op of aan de zijkant van (of zichtbaar vanaf) de openbare weg zonder een vergunning of een ontheffing hiervoor. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 juni 2018.

Eigenaren moeten deze borden verwijderen of een aanvraag indienen voor ontheffing en een vergunning aanvragen om een object in de openbare ruimte te plaatsen.

Dit kan bij de Dienst Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP). Wie zonder vergunning een reclamebord heeft geplaatst krijgt twee weken na de op de sticker vastgestelde datum de tijd deze zelf te verwijderen. Wie dit niet doet, moet voor de kosten opdraaien als de overheid deze zelf moet verwijderen. Daarbij staat de overheid ook niet garant voor eventuele schade aan de objecten, aldus het ministerie van VVRP.

Borden waarop reclame wordt gemaakt voor evenementen krijgen geen termijn maar worden direct verwijderd. Dit valt volgens de Landsverordening onder tijdelijke reclame en dit is alleen toegestaan in de periode voorafgaand aan het evenement. Ook reclame voor evenementen die aan lantaarnpalen, verkeersborden, verkeerslichten of in de berm zijn geplaatst, worden direct verwijderd.

Minister Martina laakt ‘ongenuanceerde stelling’ Ecorys dat 'de haven' van Curaçao 'inefficiënt' is

'Ecorys geeft geen reëel beeld en zet dienstver- leners in Curaçaose haven op negatieve neer'


Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling laakt de ‘ongenuanceerde stelling’ van onderzoeksbureau Ecorys, dat ‘de haven’ van Curaçao inefficiënt is en wijst erop, dat de haven bestaat uit méér dan alleen het particuliere containerhavenbedrijf CPS (Curaçao Port Services). Dat blijkt uit antwoorden van de bewindsman op vragen van het Statenlid Stephen Walroud van regeringspartij PAR die vooral gericht waren op CPS, aldus vandaag, zaterdag 23 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

CPS heeft intussen voor de rechtbank in Rotterdam een zaak aanhangig gemaakt tegen Ecorys, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek deed naar prijsontwikkelingen en de invloed daarop van de logistiek op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Het rapport bevat naar het oordeel van CPS onjuiste conclusies, door onzorgvuldig handelen van Ecorys dat CPS zelf nauwelijks heeft gesproken en ook geheel niet in de gelegenheid heeft gesteld te reageren op de bevindingen op basis van anonieme geïnterviewden.

Minister Martina geeft in zijn schriftelijke antwoorden aan dat de haven ook bestaat uit ‘tugging, piloting, bunkering & ship repair’, dat de stelling van Ecorys dus geen reëel beeld geeft en de dienstverleners in de Curaçaose haven op negatieve wijze neerzet.

Curaçao naarstig op zoek met ‘Project Arawak’ naar overnamekandidaat Isla-raffinaderij

Vertrouwen in eigenaar, Venezolaanse staatsolieonderneming PdVSA, is gedaald tot nul


Met het ‘Project Arawak’ is Curaçao naarstig op zoek naar een petroleummaatschappij die de exploitatie van de Isla-raffinaderij door PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) kan overnemen. Niet alleen op lange termijn, maar ook op de korte termijn. Het vertrouwen in de Venezolaanse staatsolieonderneming is gedaald tot nul. 

'De snel verslechterende situatie in Venezuela en de financiële en operationele belemmeringen van de PdVSA-activiteiten zorgen voor een risico op korte termijn voor de voortzetting van de olie-exploitatie door PdVSA op eigen houtje', zo citeert persbureau Reuters uit een document, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 juni 2018.

Het betreft een stuk waaruit blijkt dat Curaçao, vermoedelijk overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), op zoek is naar een bedrijf dat per direct in staat is PdVSA als operator van de Isla te vervangen.

De raffinaderij staat al een tijdlang stil omdat er geen toevoer is van olie. Sinds begin mei meren niet of nauwelijks nog tankers aan, mede als gevolg van de beslagleggingen, op Curaçao en de andere eilanden waar PdVSA actief is, door ConocoPhillips in verband met een toegewezen claim van twee miljard dollar. Maar ook los daarvan kampt de Venezolaanse oliemaatschappij met een enorme crisis. Zowel qua productie van olie en brandstofproducten als de export ervan.

Vier mannen poseren trots met doodgeschoten jaguar op foto op social media

Facebookgebruikers reageren vol woede en afschuw op foto


Veel mensen roepen politie en Justitie op om de mannen op te sporen en te vervolgen


Op social media wordt vol woede en afschuw gereageerd op een foto van een groep mannen in Suriname, die trots poseert met een doodgeschoten jaguar. Wie de mannen zijn en wanneer - mogelijk is de foto gedateerd... - en waar - mogelijk in Guyana... - deze foto is gemaakt is helaas niet duidelijk (de foto is zonder nadere informatie gepost op de Facebookpagina 'Actionnieuws Suriname', - meer advertenties dan vermeend actienieuws - waarvan de beheerder klakkeloos alles accepteert en plaatst), de reacties daarentegen spreken boekdelen.

Surinamers reageren over het algemeen woedend en vol ongeloof op de foto, die door diverse Facebookpagina’s wordt gedeeld.

'Het is gewoon bizar dat er nog steeds mensen jagen op deze prachtige dieren die notabene aan het uitsterven zijn', zegt een Facebookgebruiker.

'De jaguar is beschermd, dus dit is een strafbare handeling', zegt een ander. Veel mensen roepen politie en Justitie in Suriname op om deze mannen aan te pakken.

'Hier kan ik zo boos om worden.. zo lang de mentaliteit niet veranderd en het nog door een groot deel mensen gedoogd wordt, omdat men het vlees wilt hebben of de tanden, zal dit nooit eindigen. Gewetenloze figuren, want mens wil ik ze niet eens noemen. Om eigen portemonnee te vullen en hun ego, beroof je de natuur van hun mooiste beschermde en zeldzame kostbaarheden. Niet alleen degene die het dier gedood hebben zijn crimineel, maar net zo goed de mensen die dit faciliteren!'

'4 idioten die stoer doen met een bedreigde diersoort. Werk aan de winkel voor de boswachters om deze heren voor het gerecht te brengen.'

Twee vrouwen trachten yammie Huis van Bewaring Santo Boma binnen te smokkelen voor gedetineerde

21-Jarige verdachte op 20 mei ook al opgepakt voor hetzelfde feit...


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 22 juni 2018, dat de politie van Santo Boma zondag 17 juni twee vrouwelijke verdachten, die drugs in het Huis van Bewaring wilde binnensmokkelen, heeft aangehouden. 

De 26-jarige V, F. werd door de dienstdoende penitentiaire ambtenaar aangehouden. Bij controle van een tas die zij aanbood voor gedetineerde J.T. werd in een bak met nasi 4 gram yammie (geperste marihuana) aangetroffen.

F. verklaarde, dat de spullen een andere jonge vrouw toebehoorden, die haar had gevraagd deze af te geven, aangezien zij geen legitimatiebewijs had. Op aanwijzing van F. werd de 21-jarige L.E. ter  aangehouden. Beide verdachten werden overgedragen aan de ingeschakelde politie.

E. gaf toe dat de yammie haar toebehoorde en deze voor haar vriend T. had gebracht. Onderzoek wees verder uit, dat de twee dames elkaar niet kennen.

E. was op zondag 20 mei ook al aangehouden voor hetzelfde feit. Zij was toen na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie na een ernstig waarschuwing heengezonden.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is E. in verzekering gesteld, terwijl F. na verhoor is vrijgelaten.

NPS stelt Commissie voor Herstel en Wederopbouw van de Republiek Suriname in

Partijleider Rusland overtuigd, dat NPS in 2020 mandaat krijgt van volk om puin te ruimen

(Bron foto: Facebook)
Ex-president Ronald Venetiaan gaat als klankbord dienen voor de commissie


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft gisteren in partijcentrum Grun Dyari de Commissie voor Herstel en Wederopbouw van de Republiek Suriname ingesteld. Hij is ervan overtuigd, dat de NPS binnen twee jaar, in 2020, mandaat zal krijgen van het volk om het puin in het land te ruimen. Dan moet de partij er klaar voor zijn, vandaar dat de commissie nu reeds aan de slag zal gaan. Dit  meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 23 juni 2018.

De NPS wil niet voor onaangename verrassingen komen te staan, zei Rusland.

In de commissie hebben zitting Stephany Bram, Ronald Assen, Jerrel Pawiroredjo, Marie Levens, Irshaad Fatehmahomed, Rick van Ravenswaay, Michael Persaud, Ivan Fernald, Fred Ramsingh en Winston Jessurun. Ex-president Ronald Venetiaan zal als klankbord dienen voor de commissie.


Rusland voerde aan dat overal in het land problemen zijn. Door het beleid van de regering is het volk volgens hem verarmd. Het land gaat gebukt onder een schuldenlast van zo'n Srd 17.7 miljard, volgens cijfers van eind 2017. De schuld is sinds de regering Venetiaan in 2009, verzesvoudigd. Nog steeds worden er schulden gemaakt. Rusland heeft opnieuw benadrukt, dat met de 337,5 miljoen Amerikaanse dollar die door Staatsolie gestort is in de staatskas, een deel van de 550 miljoen Amerikaanse dollar lening bij het Amerikaanse Oppenheimer tegen een rente van 9,25 procent word afgelost. Volgens hem wordt bij een koers van Srd 7,5 voor de Amerikaanse dollar maandelijks alleen aan rente Srd 35 miljoen neergeteld. In 2026 moet de schuld in één keer worden afgelost. Tot dan moet elke maand de rente worden betaald.

Het instorten van het plafond van de oogpolikliniek van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is volgens Rusland een teken aan de wand.

'De tijd zal aanbreken, dat de NPS geroepen wordt om samen met andere partners, weer orde op zaken te stellen. De commissie moet de situatie in kaart brengen. Dit is nodig voor het herstel en de wederopbouw van het land.'

Rusland, NPS-voorzitter: 'Het is niet mogelijk inschrijvingen voor IOL voor schooljaar 2018-2019 stop te zetten'

'Het is te laat om nu, in juni, dat besluit te nemen'


Het zal niet mogelijk zijn om inschrijvingen voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) voor het schooljaar dat in oktober begint, stop te zetten. Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, zegt dat het te laat is om nu in juni dat besluit te nemen, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 23 juni 2018.

Terwijl minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het besluit neemt om geen inschrijvingen meer te doen voor afgestudeerden van kweekscholen en HAVO, schrijft zij in een brief aan I.O.L., dat nog overleg gevoerd zal worden.

Het IOL en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) moeten zaken nog verder uitwerken. Rusland, die ook voorzitter van het bestuur van de AdeKUS is geweest, zegt dat deze kwestie allang speelt, maar het is volgens hem geen eenvoudige zaak.

De NPS-voorzitter heeft gisteren in Grun Dyari, bij de instelling van de Commissie voor Herstel en Wederopbouw van de Republiek Suriname gezegd, dat de regering het land niet op een behoorlijke manier weet te besturen. 'Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.'

'Er worden problemen gecreëerd die generaties lang zullen doorwerken.' Dit is volgens de voorzitter van de NPS een van de eigenschappen van deze regering. 'Deze zaak zal teruggedraaid moeten worden voor dit jaar, benadrukt de politicus. Op z'n vroegst kan dit voor het schooljaar 2019-2020, als alle zaken haarfijn zijn uitgewerkt.'

Drie auto's van griffiers Kantongerecht defect binnen een dag

'Er is geld voor het groots ontvangen van buitenlanders, maar onze rechterlijke macht kampt met allerlei problemen'


Het Dagblad Suriname meldt vrijdag 22 juni 2018, dat woensdag drie voertuigen van het ministerie van Justitie en Politie, die ter beschikking gesteld waren voor de griffier van het Kantongerecht, onderweg naar Nickerie één voor één defect zijn geraakt. 

Momenteel kampen griffiers met vervoersproblemen. Er zijn geen voertuigen meer ter beschikking voor de griffiers, die zittingen in Nickerie moeten bijwonen. Het dagblad heeft vernomen van bronnen, dat het ministerie steeds defecte voertuigen inzet. Het vermoeden bestaat dat men alle goede voertuigen voor andere doeleinden inzetten.

De griffiers en de beveiliging hebben woensdag uren op de weg moeten wachten voor een ander voertuig.

'Er is wel geld voor het groots ontvangen van buitenlanders, maar onze eigen rechterlijke macht kampt met allerlei problemen. Griffiers zitten met de handen in het haar. De strafzitting vrijdag in Nickerie is niet gegarandeerd.'

Japanse prinses Mako woont in juli in Brazilië 110e verjaardag aankomst eerste Japanse immigranten bij

(Bron foto: The Mainichi)
Prinses Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, van 17-31 juli in Brazilië


Prinses Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, maakt in juli een reis van twee weken naar Brazilië om de 110e verjaardag van de aankomst van de eerste Japanse immigranten bij te wonen in het land, aldus het Imperial Household Agency (宮内庁 Kunai-chō) vrijdag 22 juni 2018.

De 26-jarige prinses zal naar verwachting vanaf 17 juli 14 steden bezoeken en op 31 juli terugkeren naar huis volgens het plan dat is goedgekeurd tijdens een kabinetsvergadering. Ze zal een toespraak houden tijdens herdenkingsceremoniën in Maringa, waar veel Japanse nazaten wonen, op 20 juli en in Sao Paulo de volgende dag.

De prinses zal op 18 juli in Rio de Janeiro aankomen en een welkomstevenement bijwonen. Haar reisprogramma omvat ook de interactie met Brazilianen van Japanse afkomst op locaties zoals Manaus en Tome Acu en een beleefdheidsbezoek aan de Braziliaanse president Michel Temer.

Het zal haar eerste officiële reis naar het buitenland zijn sinds het agentschap in februari heeft aangekondigd dat ze haar huwelijk met haar universiteits klasgenoot Kei Komuro, ook 26, zal uitstellen tot 2020 - aanvankelijk aangekondigd voor november - vanwege een 'gebrek aan voorbereiding'.

(Suriname Mirror/The Mainichi)

'De rechtsstaat is zo goed als afwezig in Venezuela'

VN-Mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad Al Hussein haalt hard uit naar regime in Venezuela

'De rechtsstaat is virtueel afwezig in Venezuela en de straffeloosheid moet stoppen'


In een vrijdag 22 juni 2018 uitgebracht rapport haalt Zeid Ra'ad Al Hussein, de Mensenrechtencommissaris van de VN, hard uit naar het regime in Venezuela. Hij haalt 500 gevallen aan van 'verdachte overlijdens' van opposanten van de regering Maduro en zal het rapport doorsturen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is een vooronderzoek begonnen naar Venezuela. 

De veiligheidsdiensten van het links-populistische regime in Caracas hebben zich de voorbije jaren schuldig gemaakt aan 500 verdachte overlijdens van opposanten zonder dat daar maatregelen tegen getroffen zijn of een onderzoek naar gevoerd is.

Het rapport haalt onder meer het doodschieten van de rebellerende politieofficier Oscar Perez en zijn van zijn aanhangers aan die eerder dit jaar werden doodgeschoten toen ze op het punt stonden zich over te geven.


De VN gelooft dat Perez en zijn medestanders zijn 'geëxecuteerd op bevel van toplui van het regime' in Venezuela. 'De rechtsstaat is virtueel afwezig in Venezuela en die straffeloosheid moet stoppen', staat in het rapport dat vandaag is gepresenteerd door Zeid Ra'ad Al Hussein.



Het is voor de VN duidelijk, dat de basisrechten van de burgers de afgelopen jaren steeds meer overtreden worden in Venezuela en dat de overheid daar niets tegen onderneemt.

In totaal zijn er bij geweld van overheidsdiensten 505 mensen gedood.

Weliswaar werd er naar 357 leden van de veiligheidsdiensten een onderzoek geopend, maar sinds het ontslag van de belangrijkste magistraat in het land zouden die onderzoeken vastgelopen zijn en zou bewijsmateriaal verdwenen zijn. Die magistraat werd de laan uitgestuurd nadat die zich kritisch had opgesteld tegen het regime van de linkse president Nicolas Maduro.

Het rapport van de VN-mensenrechtencommissaris zal overigens worden overgemaakt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat Hof was eerder een vooronderzoek begonnen naar de misbruiken in Venezuela.


https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23242&LangID=E
 Venezuela: Continued impunity amid dismal human rights situation - UN report



GENEVA (22 June 2018) – A UN Human Rights report published on Friday spotlights the failure of Venezuelan authorities to hold accountable perpetrators of serious human rights violations that include killings, the use of excessive force against demonstrators, arbitrary detentions, ill-treatment and torture. The report also lays bare the grave impact of the economic and social crisis in the country on the rights to food and health.


The report provides an update on several key human rights violations documented in the August 2017 UN Human Rights Office report on Venezuela. While the previous report focused on the excessive use of force and alleged extrajudicial killings in the context of demonstrations, this new report also documents credible, shocking accounts of extrajudicial killings in the course of purported crime-fighting operations carried out since 2015, known as the Operations for the Liberation of the People (OLPs). From July 2015 to March 2017, the then-Attorney-General’s Office had recorded the killing of 505 people by security forces during such operations. Witness accounts suggest a pattern: raids in poor neighbourhoods conducted to arrest “criminals” without a judicial warrant; the killing of young men who fit the profile, in some cases in their homes; and finally security forces tampering with the scene so that the killings would appear to have occurred in an exchange of fire.

“Victims’ accounts raise questions as to whether OLPs were really meant to dismember criminal groups,” the report states. “A number of elements seem to indicate they were an instrument for the Government to showcase alleged results in crime reduction.”

Under the previous Attorney-General, who was replaced in August 2017, 357 security officers were reportedly under investigation in relation to the killings. But since then, there has been no information publicly available about the cases, with a key obstacle being that the Bureau for Scientific, Criminal, and Forensic Investigations (CICPC) that is in charge of the investigations, is also allegedly responsible for most of the killings. 

The OLPs were in January 2017 replaced with another operation, called the Operations for the Humanitarian Liberation of the People, which is much less transparent and difficult to track than the OLPs, but civil society accounts suggest that the killings have continued. The report also documents the killing of 39 detainees in the state of Amazonas in 2017 and of seven members of an alleged armed group in Caracas in 2018, where security forces allegedly used excessive force. 

Impunity also appears to be pervasive in favour of security officers allegedly responsible for the killing of at least 46 people during protestors last year. The former Attorney-General had issued at least 54 arrest warrants but so far, the UN Human Rights Office is aware of only one case in which a formal trial has started. Evidence has reportedly disappeared from case files, and members of the Attorney-General’s office in charge of investigating the cases were replaced when the new Attorney-General took office in August last year. The Bolivarian National Guard (GNB) has also reportedly blocked investigations.

“State authorities have failed to promptly and effectively investigate the excessive use of force and the killings of protestors by security forces,” the report states, citing testimony from several relatives of victims stating that “they had lost trust in the justice system and did not expect the Government to ensure accountability.”

According to information received, security forces suspected of extrajudicial killings of demonstrators have in some cases been released despite judicial detention orders. All of the victims’ relatives interviewed said they did not have faith in the Government’s Commission on Truth, Justice, Peace and Public Tranquility.

“The failure to hold security forces accountable for such serious human rights violations suggests that the rule of law is virtually absent in Venezuela,” UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad Al Hussein said. “For years now, institutional checks and balances and the democratic space in Venezuela have been chiseled away, leaving little room to hold the State to account. The impunity must end.”

As the Venezuelan Government has not granted the UN Human Rights Office access to the country despite repeated requests, and given the scale and scope of violations, High Commissioner Zeid has recommended that the UN Human Rights Council establish a Commission of Inquiry into the situation in Venezuela.

“Given that the State appears neither able nor willing to prosecute serious human rights violations, there is also a strong case to be made for deeper involvement by the International Criminal Court,” Zeid added.

Several health professionals also described to the UN Human Rights Office the acute deterioration of healthcare facilities. 

Systemic shortages of key supplies and medicine; doctors leaving the country, unable to make ends meet on meagre salaries given hyperinflation; and the lack of transparency by the Government, which on occasion has reportedly responded to criticism by threatening or even detaining healthcare workers and journalists who are critical of the healthcare situation, all appear to be contributing to the dramatic healthcare crisis in the country.

Similarly, the Government has refused to acknowledge the scale of the food crisis in the country, failing to comply with its international obligations to put every possible effort into fulfilling the rights to health and food, the report notes. Available data indicates a rapid increase in child malnutrition. 
“Families are having to search for food in rubbish bins. By some measures, 87 per cent of the population of Venezuela is affected by poverty, with extreme poverty at 61.2 per cent and 1.5 million people having fled the country since 2014,” High Commissioner Zeid said. “The human rights situation of the people of Venezuela is dismal. When a box of hypertension pills costs more than the monthly minimum wage and baby milk formula more than two months’ salary, but protesting against such an impossible situation can land you in jail, the extreme injustice of it all is stark.”

“I urge the Government and the international community to take immediate action to prevent further deterioration.”

Civil society organizations working on human rights issues also continue to face severe legal restrictions, smear campaigns, threats and harassment, as well as accusations of terrorism, treason and other crimes. Arbitrary and unlawful detentions, while at a lower rate than the numbers during the mass protests last year, continued in a more targeted fashion. In one case, a group of young friends exchanging messages on social media about joining a protest were arrested and deprived of any contact with their families or lawyers for more than four months. They have recently been conditionally released. 

The UN Human Rights Office understands that at least 280 individuals who had been arbitrarily deprived of their liberty for their political opinions, for exercising their human rights, or because they were perceived as a threat to the Government, remain in detention in dreadful conditions.* According to civil society estimates, more than 7,000 others were conditionally released, but live in fear of re-arrest or await the start of trial proceedings against them. Systematic violations of due process rights continued to occur. The report also documents some 90 cases of detainees subjected to cruel, inhuman or degrading treatment since 2014, which in many cases could constitute torture. It details the degrading ill-treatment which some family members are subjected to when they visit detainees.
The report was compiled following some 150 interviews and meetings with Venezuelans, including with at least 78 victims or witnesses, as well as the review of information from a wide range of sources. The findings of the report indicate the continued existence of a policy to repress dissent.
 * Figure updated beyond the time frame covered by the report.

ENDS


(Suriname Mirror/VRT/O'Globo/Twitter)

Geweld in Nicaragua: Families roepen op tot vrijlating van gedetineerden

Zo'n 190 doden, meer dan duizend gewonden en tientallen vermisten


De aanhoudende politieke onrust heeft op zijn minst 186 mensen gedood en meer dan duizend mensen gewond, terwijl activisten zeggen dat ze minstens zestig verdwijningen hebben geregistreerd - maar het werkelijke aantal is moeilijk te verifiëren. 

Het aantal doden in Nicaragua neemt toe, terwijl de politieke crisis in het land voortduurt.

Meer dan duizend mensen raakten gewond en tientallen anderen verdwenen sinds het begin van het conflict. De families van de vermisten roepen autoriteiten op om gedetineerden vrij te laten.

Al Jazeera's Manuel Rapalo bericht vanuit de hoofdstad van Nicaragua, Managua.



(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Amnesty International: 'Geweld en overheidsrepressie in Nicaragua worden intenser'

Aantal mensen dat gedood is, vooral door politie en gewapende groepen van overheid, gestegen tot boven de 190


Nicaragua blijft vastzitten in een voortdurende cyclus van geweld, ondanks talrijke inspanningen van het Nicaraguaanse maatschappelijk middenveld voor nationale dialoog en oproepen van internationale organisaties om de ernstige mensenrechtenschendingen te stoppen, gepleegd door staatsagenten en geaffilieerde groepen. 

Amnesty International blijft de ernstige mensenrechtcrisis in het land volgen en documenteren en kan bevestigen dat de repressie van de staat en het geweld de afgelopen weken zijn toegenomen. Volgens het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten (CENIDH, Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) is het aantal mensen dat gedood is, het meest door de politie en gewapende groepen van de overheid, gestegen tot boven de 190.

Het lastigvallen van journalisten en mensenrechtenverdedigers gaat door, alsook beperkingen op de toegang tot het recht op gezondheid van gewonde demonstranten.

'De toename van geweld en aanvallen op burgers door Nicaraguaanse regeringsagenten en gewapende groeperingen van de regering in de afgelopen dagen onderstreept de onoprechtheid en het gebrek aan toewijding van president Ortega om deze crisis vreedzaam op te lossen', zegt Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika's bij Amnesty International.

'De Nicaraguaanse regering kan niet blijven aandringen op een dialoog en tegelijkertijd ernstige schendingen van mensenrechten en misdaden onder internationaal recht begaan en niet alle maatregelen nemen die binnen haar macht liggen om het geweld te stoppen.' Er is ook een toename van het aantal van personen die op onrechtmatige wijze van hun vrijheid zijn beroofd door groepen van particulieren, terwijl arbitraire detenties door veiligheidstroepen van de staat in de context van de protesten blijven bestaan.

Ongeveer 70 mensen worden verondersteld momenteel te worden vastgehouden in overtreding van de fundamentele regels van het internationale recht. Meer dan 2.100 mensen zijn naar schatting gewond geraakt en talloze openbare en particuliere gebouwen zijn afgebrand. Volgens de ontvangen informatie, tegen 19 juni, twee maanden na de start van de staatsrepressie, waren ten minste drie mensen naar verluidt buitengerechtelijk geëxecuteerd door leden van de Nationale Politie en bewapende gewapende groepen en ongeveer 30 mensen raakten gewond in de steden Masaya en Ticuantepe.

Ten minste 10 mensen verloren het leven in de context van de protesten in het weekend, van wie er acht naar verluidt werden gedood door gewapende groepen van de regering en leden van de Nationale Politie. Onder de doden bevond zich een gezin met zes kinderen, waaronder een baby van acht maanden oud en een meisje van twee jaar, die stierven bij een brand in hun huis in Managua (zie foto).
Verschillende getuigen, waaronder een overlevende, verklaarden, dat de brand werd gesticht door gewapende groepen van de politie en van de regering.

Steden zoals Granada, Nagarote, Bilwi, Jinotega en Nindirí zijn onlangs toegevoegd aan de lijst van steden waar mensen zijn gedood door derden en naar verluidt buitengerechtelijk zijn geëxecuteerd of gewond door de veiligheidstroepen van de overheid en gewapende groepen van de overheid.

Daarnaast ontving Amnesty International berichten over andere ongekende acties zoals lichte vliegtuigen die over Jinotepe vliegen en bepaalde wijken in Managua, bespuiten met cypermethrin-insecticiden (die braken, duizeligheid en duizeligheid veroorzaken bij mensen) op demonstranten en het vermeende gebruik van voertuigen van het ministerie van Gezondheid - evenals het mogelijke gebruik van voertuigen die zich voordoen als ambulances van het Rode Kruis, zoals het Rode Kruis zelf benadrukte in een persconferentie - om te transporteren naar gewapende groepen van de overheid.
 
Volgens informatie die is ontvangen van medisch personeel van het Bautista-ziekenhuis in Managua, is de afgelopen weken het aantal mensen dat is behandeld voor schotwonden toegenomen, terwijl verwondingen veroorzaakt door rubberen kogels vrijwel niet bestaan. Amnesty International is van mening, dat de opzettelijke staatsstrategie van het gebruik van dodelijke kracht, zoals haar recente rapport onderschrijft - 'Shoot to kill: Nicaragua's strategie om protest te onderdrukken' -, is geïntensiveerd.


De regering van president Ortega moet onmiddellijk een einde maken aan de repressie. Het moet de nationale politie en de oproerpolitie bevelen zich strikt te houden aan de internationale normen voor het legitieme gebruik van geweld en de gewapende groeperingen van de regering te ontmantelen. Het is cruciaal dat Nicaragua zich houdt aan zijn internationale verplichtingen om de mensenrechten van iedereen zonder onderscheid te beschermen en stappen te ondernemen om een ​​einde te maken aan het geweld.

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke inzet van de Interdisciplinaire Groep van Onafhankelijke Deskundigen (GIEI, Grupo Interdisciplinario de Expertos Independientes) om een ​​grondig onderzoek in te stellen naar het geweld en de ernstige mensenrechtenschendingen die sinds 18 april in het land hebben plaatsgevonden.

De organisatie is ook van mening, dat onbeperkte toegang tot het land door internationale organisaties cruciaal is en roept de regering op volledige toegang te verlenen en te garanderen dat het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, dat onlangs toestemming heeft gekregen om het land te bezoeken, haar werk kan verrichten.

Op 22 juni zal de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) haar eindverslag indienen over haar recente bezoek aan Nicaragua en de ernstige mensenrechtenschendingen die het heeft gedocumenteerd aan de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dit biedt de lidstaten van de OAS een kans om een stevige regionale positie te versterken die de mensenrechtenschendingen en de verantwoordelijkheid van de Nicaraguaanse staat veroordeelt.

(Suriname Mirror/Amnesty International)