vrijdag 22 december 2017

Braziliaanse regering ziet niets in overname van Embraer door Boeing

President Temer: 'Regering zal mogelijk haar macht gebruiken om deal te blokkeren'


De Braziliaanse regering ziet niets in een overname van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer door zijn Amerikaanse branchegenoot Boeing. President Michel Temer liet weten, dat de regering als grootaandeelhouder mogelijk haar macht zal gebruiken om een deal, waarbij een buitenlandse partij de controle krijgt, te blokkeren. 

Temer liet verder optekenen, dat elke optie over samenwerken met Embraer serieus wordt bestudeerd. Kapitaalinjecties van buitenlandse partijen zou het staatshoofd met open armen ontvangen.

Boeing en Embraer brachten donderdag 21 december 2017 een persverklaring naar buiten nadat de Wall Street Journal over de overnamegesprekken had bericht. De Amerikaanse zakenkrant schreef dat Boeing bereid is veel meer te betalen dan de marktwaarde van Embraer van 3,7 miljard dollar (3,1 miljard euro).



Direct na het nieuws schoot de beurskoers van het Braziliaanse bedrijf met meer dan 20 procent omhoog.


Met een overname zou het Amerikaanse Boeing in één klap de machtigste speler op de markt voor regionale vliegtuigen worden. Veel van Embraers vliegtuigen bieden plaats aan maximaal 146 passagiers, terwijl Boeing (net als de grootste concurrent, het Europese Airbus) voornamelijk grotere toestellen produceert.

De overnamewens van Boeing wordt gezien als een reactie op de in oktober aangekondigde vergaande samenwerking tussen Airbus en het Canadese Bombardier, na Embraer de grootste bouwer van regionale vliegtuigen. Het lijkt erop dat Boeing niet bij Airbus wil achterblijven.

(Suriname Mirror/Nieuws.nl/Twittr/Volkskrant)

SLM-directeur Lachmising: 'Bedrijf sluit het boekjaar 2017 op 31 maart 2018 mogelijk met een verlies af'

'Financieel is het nog niet wat het wezen moet binnen de SLM'

Pluspunt in de samenwerking met TUI is, dat de SLM nu meer naamsbekendheid krijgt


2017 Was voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zeer enerverend. Er zijn zowel positieve zaken als tegenslagen geregistreerd door de maatschappij. De bedrijfsvoering gaat volgens directeur Robbi Lachmising momenteel de goede kant op, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 december 2017.

'Financieel is het nog niet wat het wezen moet binnen de SLM. Het bedrijf sluit het boekjaar mogelijk met een verlies af. Dit boekjaar sluit pas op 31 maart.' Uitgaande van de begroting van de organisatie zal het komend boekjaar volgens Lachmising ook met een verlies worden afgesloten.

'Een pluspunt echter in de samenwerking met TUI is dat de SLM nu meer naamsbekendheid krijgt. Het effect is ook al te zien op de vele charters die zij heeft mogen uitvoeren in de afgelopen periode.'

Gezien het boekjaar nog niet gesloten is, hield Lachmising het bij deze mededeling.

Het Dagblad Suriname heeft echter vernomen, dat het verlies vooral ligt aan de hoge kosten die het bedrijf maakt. Er wordt momenteel een programma genaamd ‘Huis op Orde’ uitgevoerd, waarbinnen alle afdelingen van de SLM de opdracht krijgen om te bezuinigen.

Een ander al jarenlang door vooral politici aangekaarte maar voortdurend probleem van de organisatie is het overschot aan personeel. Dat drukt merkbaar op de kosten.

'Onze luchtvaartmaatschappij is in 2017 een aantal overeenkomsten aangegaan met lokale en buitenlandse partners die in het jaar 2018 verder moeten worden uitgewerkt. Een van de belangrijke mijlpalen voor de SLM is de samenwerking met Touroperator TUI. De samenwerking met TUI is bedoeld om een ander segment op de Europese markt aan te boren, namelijk de toeristen, in plaats van de familie reizigers. Er zijn momenteel wat haken en ogen, maar niet meer op het samenwerkingsgebied. Suriname heeft momenteel niet voldoende toeristische accommodatie. Volle kisten kunnen wel worden ingevlogen, maar dan blijkt accommodatie altijd een probleem te zijn. De SLM werkt er nog steeds aan om investeerders te interesseren voor aandacht in deze sector. Daarover worden er ook concrete voorstellen gedaan.'

Het SLM-kantoor in Den Haagm dat geruime tijd gesloten was, wordt in dit kader ook heropend. Het eigendomspand van de SLM werd al die tijd gebruikt als magazijn, dat uiteindelijk niet productief is bevonden. Daar zal naast passageverkoop, een toeristisch SLM-centrum worden opgezet. Mets Tours en Residence Inn zullen hier ook in participeren. SLM denkt ook SHATA (Suriname Hospitality and Tourism Association) en andere toeristische bronnen hierin te willen interesseren. Dit zal allemaal in samenwerking met TUI worden ondernomen.

Er is gewerkt aan flight entertainment en verbetering van de service aan boord van vliegtuigen. Er zijn diverse trainingen voor het personeel gedaan op het gebied van tarieven, crew scheduling en revenu management. Er wordt momenteel gewerkt aan een business app, waarmee tijdig met passagiers wordt gecommuniceerd. De website van de SLM heeft inmiddels ook al een onderhoudsbeurt gehad.

Volgens Lachmising is er ook gewerkt aan het verbeteren van het reserveringssystemen (online booking).

In juli 2016 is ook een facelift gegeven aan de onderhoudsafdeling van de SLM dat inmiddels een besparing van ruim 800.000 Amerikaanse dollar per jaar oplevert. Dit heeft ook als pluspunt de ervaring die de onderhoudsafdeling opdoet met de A-check. Lachmising denkt nu aan het uitbreiden richting de B-check en uiteindelijk uitbreiding van de afdeling tot een basis voor andere luchtvaartmaatschappijen.

Lachmising's contract als directeur bij de SLM verloopt in januari 2018. Hij heeft tot nog toe niets gehoord over een verdere verlenging van zijn contract. Hij denkt er echter niet aan. De directeur wenst tot 2020 te blijven aanzitten om het bedrijf inderdaad uit de cruciale positie te halen. 'Ik wil tot 2020 blijven. Ik weet dat ik 76 jaar ben. Ik kan het echter doen. Ik wil de vervanging op de Mid-Atlantische route begeleiden. Er zijn veel gesprekken geweest onder mijn leiding. Wij weten welke klant wij opgaan. Als je een nieuweling van buiten brengt, heb je een groot probleem.'

ADRON-personeel nog steeds niet uitbetaald

Personeel wacht nog steeds op gelden voor geleverde diensten in november 2017


Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, vrijdag 22 december 2017, te hebben vernomen 'van welingelichte kringen', dat het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) nog steeds geen bezoldiging heeft ontvangen voor de geleverde diensten in de maand november 2017.

Onlangs heeft volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) deze toestand aan de kaak gesteld, maar zijn bezorgdheid was dus aan dovemansoren gericht.

Initieel was er sprake van een betalingsachterstand van de afgelopen twee maanden, waarvan het salaris van oktober op 1 december 2017 werd overgemaakt.

Gezien de economische wantoestanden en de feestdagen die de komende week voor de deur staan, is de situatie enorm deprimerend voor het personeel van het ADRON. Desondanks is een kordate aanpak vanuit de autoriteiten uitgebleven. Het personeel vreest dat zij ook de financiële vergoeding van december zal moeten ontberen.

Voorzitter Politiebond trekt aan het kortste eind in rechtszaak tegen Dagblad Suriname

Hellings heeft geen bewijs overgelegd voor halen van psychologische test

Dagblad heeft bericht dat Hellings psychologische test voor toelating tot inspecteursopleiding niet had gehaald

 
Inspecteur van politie Raoul Hellings en voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), heeft gisteren bakzeil gehaald rond de kwestie van zijn psychologische test, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 december 2017. De rechter heeft zijn gevraagde voorzieningen geweigerd. 

In een eerder bericht heeft de krant een artikel gepubliceerd (zie hierna) waarin staat vermeld, dat Hellings bij zijn toelating tot de inspecteursopleiding, de voorgeschreven psychologische test niet had gehaald.


Ook staat in het bericht dat hij door toedoen van twee vrouwelijke top politiefunctionarissen moet zijn toegelaten tot deze opleiding. Hellings was het hiermee niet eens en eiste een rectificatie omtrent de inhoud van dit artikel.

Volgens Hellings berustte dit niet op waarheid. Hij vond dat Dagblad Suriname hem onterecht had bekritiseerd en zonder wederhoor het bericht had gepubliceerd. Hij zou hierdoor schade hebben geleden. Zijn goede naam en eer zouden zijn geschaad.

De advocate van het Dagblad Suriname, Chandra Algoe, heeft in haar verweer aangegeven, dat er zijdens de verdediging van Hellings geen enkel contrabewijs is overgelegd, waaruit het tegendeel kon worden bewezen.

Inmiddels heeft commissaris Guno Roosenhoff tegenover media bevestigd ,dat Hellings inderdaad de test niet heeft gehaald. Bovendien heeft Hellings geen officieel document bij de Kantonrechter kunnen overleggen waaruit blijkt dat hij de test wel heeft gehaald. Op basis hiervan heeft de verdediging dan ook aangevoerd dat zij de waarheid niet kan rectificeren. De rechter heeft de gevraagde voorzieningen van Hellings geweigerd.

Directeur Centraal Bureau voor Burgerzaken John Saharie ontheven

Reden van ontheffing vooralsnog niet bekend


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 22 december 2017, dat de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), John Saharie, gisteren met onmiddellijke ingang is ontheven. 

De reden van zijn ontheffing is vooralsnog niet bekend.

De redactie van het Dagblad Suriname heeft getracht hierover minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken te spreken, maar was hij niet bereikbaar voor commentaar.

De directeur was aan het werk toen hij de ontheffingsbrief ontving. Hij pakte zijn koffer in en verliet de werkplaats. Personeelsleden hebben ook het één en ander opgemerkt.

Nederlander (48) moet Nederlandse Staat 9,6 miljoen euro betalen vanwege smokkel duizenden kilo's cocaïne

Openbaar Ministerie eiste een bedrag van 64 miljoen


Een 48-jarige Nederlander moet de Nederlandse Staat 9,6 miljoen euro betalen vanwege het transporteren van duizenden kilo's cocaïne van Brazilië naar Europa. Ad M. werd al eerder veroordeeld voor drugssmokkel. Dit berichten vandaag, vrijdag 22 december 2017, onder andere het AD en De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een bedrag van 64 miljoen, wat neerkomt op een derde van de winst die drie verdachten met de smokkel zouden hebben gemaakt. Maar, de rechtbank acht niet bewezen dat M. zoveel geld heeft verdiend met de transporten. Omdat de man geen opening van zaken geeft schat de rechtbank zijn winstaandeel op ten minste 5 procent per transport.

M. smokkelde met zeker twaalf vluchten duizenden kilo's cocaïne van Brazilië via Frankfurt naar Rotterdam. Hij liet de drugs verpakken in blikjes waarin normaal gesproken brandbare gel wordt vervoerd voor onder meer fonduesets.

Daarnaast werd door het drietal valsheid in geschrift gepleegd. Zo was de vracht zogenaamd bestemd voor een bedrijf in Polen.

M. werd in 2011 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor de smokkel van ruim 1.200 kilo cocaïne tussen 2005 en 2008. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

Su Aid heeft vooralsnog Srd 240.000 opgehaald

(Bron foto's: Su Aid)
Stichting Fernandes Social Foundation doneert op valreep Srd 75.000

'Met een beetje geluk en optimisme halen we een kwart miljoen, het klinkt altijd mooier als je het woord miljoen in de mond kan nemen'


Su Aid heeft tot nog toe Srd 240.000 opgehaald. De Gi Wan Anu campagne, die twaalf dagen heeft geduurd, werd gisteren bij Radio 10 afgesloten met de bekendmaking van het voorlopig resultaat en de verloting van een auto. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 22 december 2017.

De Toyota Vitz is gewonnen door de donateur met lotnummer 000200.


 Stichting Fernandes Social Foundation heeft op de valreep Srd 75.000 gedoneerd. Hiermee is het voorlopig totaal bereikt.


Tot januari kan er nog geld worden gestort op de bankrekeningen van stichting Su Aid. Donateurs via SMS maken kans op een ticket naar Miami. De trekking vindt vanmiddag plaats bij Radio 10.

Er zijn ook nog toezeggingen van bedrijven en organisaties die nog niet binnen zijn. 'Dit is de voorlopige eindstand, in de loop van januari komen wij met de definitieve eindtelling', zegt Giwani Zeggen van Su Aid. 'Met de donatie van Fernandes zijn we natuurlijk enorm geklommen, anders zaten we hier met een veel lager bedrag.'

Er is dit jaar geld opgehaald voor projecten die met kunst, sport en cultuur te maken hebben. 'Je kunt verzekerd zijn dat we mooie, goede en duurzame projecten gaan uitvoeren', garandeert Zeggen.

De organisatie is tevreden met het behaalde resultaat. 'Als bestuur zijn we enorm blij met de Srd 240.000. Met een beetje geluk en optimisme halen we een kwart miljoen. Het klinkt altijd mooier als je het woord miljoen in de mond kan nemen. Ooit zullen we bij dat miljoen komen. Suriname, we zijn dankbaar.'

Weer goudzoeker omgekomen tijdens het graven van een tunnel

Enkele illegale goudzoekers in Brokopondo waren tunnel aan het graven op Tapoeripa goudveld


Donovan Asaf is gisteren dodelijk verongelukt tijdens het graven van een tunnel. Enkele illegale goudzoekers in het Brokopondogebied waren een tunnel aan het graven op het Tapoeripa goudveld. 

Op een bepaald moment stortte vermoedelijk de tunnel in, waardoor Asaf bedolven raakte onder het zand, aldus bericht het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 22 december 2017.

Omstanders en familieleden wisten de man onder het zand vandaan te krijgen. Zij legden het levenloze lichaam onder een tent neer en schakelden de politie van Brokopondo in.

De politie schakelde een arts in die de dood vaststelde.

Op 13 december werd ook een goudzoeker bedolven onder een ingestorte tunnel in het district Brokopondo en overleed door verstikking.

Reisbureau Fly-Su aan Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost failliet verklaard

'Ik en mijn gezin worden bedreigd door klanten en mijn zoon is een week niet naar school geweest'

(Bron: Google Streetview/AT5)

 Het reisbureau Fly-Su aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost is woensdag failliet verklaard. Dat bericht de Amsterdamse zender AT5  vandaag, vrijdag 22 december 2017. Ongeveer zestig gedupeerden hadden daar een vlucht naar Suriname geboekt, maar kregen geen ticket.

Betalingsachterstanden van Fly-Su zijn het probleem, vermoedt de curator die gisteren door de rechtbank is aangesteld en nu onderzoek gaat doen. Als klein reisbureau is Fly-Su afhankelijk van een reisagent die is aangesloten bij een vliegtuigmaatschappij. Die mag de vliegtickets die zij verkoopt daadwerkelijk reserveren en uitprinten.

Eigenaresse Gaby del Pradowerkte al jaren op deze manier, vertelt ze, maar heeft privé een moeilijke periode achter de rug. 'Ik was daardoor te laat met mijn administratie. Begin december zei mijn tussenpersoon opeens dat hij geen nieuwe tickets meer voor mij wilde printen. Mijn openstaande bedrag was te hoog geworden. Ik zakte door de grond.'

'Ik en mijn gezin worden bedreigd door klanten, mijn deur is ingetrapt en mijn zoon is een week niet naar school geweest, omdat dat niet veilig was.' 

'Ongeveer zestig mensen zijn gedupeerd. Als ik het geld had, had ik het teruggegeven of hun ticket betaald.'

Een woordvoerder van Fly Partner, de tussenpersoon waarbij Del Prado de tickets reserveerde: 'Gaby begon heel veel ticketopdrachten te sturen, voor duizenden euro's bij elkaar. Tegelijkertijd wilde ze veel vluchten annuleren. Dat leek ons niet normaal. Daarom hebben we in overleg met airline SLM besloten geen annuleringen van haar meer toe te staan.'

Fly Partner denkt, dat Del Prado met het geld dat ze terugkreeg voor de annuleringen weer nieuwe tickets inkocht en zo haar bedrijf in leven probeerde te houden. De curator roept gedupeerden op zich te melden. Zij kunnen dat doen door zich aan te melden op Crediteurenlijst.nl.

Vampiervleermuizen in de Peruaanse Andes storten boeren in armoede

(Bron foto: howtoperu.com)
'Het verliezen van zelfs maar één dier houdt boeren onder de armoedegrens'



Vampiervleermuizen die in het donker afdalen om in vee te bijten in de Peruaanse Andes, storten boeren in armoede door hun dieren met dodelijke hondsdolheid te infecteren, aldus onderzoekers. Uitgebreide vaccinaties van vee zouden het doden van dieren stoppen, omdat hondsdolheid die door de bloeddrinkende vleermuizen wordt veroorzaakt, zich verspreidt naar nieuwe gebieden, zei Julio Benavides, een onderzoeker aan de Schotse Universiteit van Glasgow. 

'Vee wordt als bankrekeningen beschouwd. Dus het verliezen van zelfs maar één dier houdt (boeren) onder de armoedegrens', zei Benavides, die een onderzoek leidde naar de effecten van de ziekte. 'Voor de individuele boer is het een enorm verlies.'

Hondsdolheid veroorzaakt door  honden is in de meeste landen bijna geëlimineerd, maar rabiës van de vampiervleermuis is een nieuw probleem, zei hij tegen de Thomson Reuters Foundation.
 
Sommige boeren in het zuiden van Peru verlaten maart verluidt de veehouderij als gevolg van sterfgevallen van hun dieren door de besmettelijke ziekte, zei hij telefonisch vanuit Santiago, Chili.

In een artikel dat donderdag in het tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases werd gepubliceerd (zie hierna) , hebben Benavides en andere onderzoekers sterfgevallen onder vee door hondsdolheid door de vampiervleermuis in landbouwgemeenschappen in de regio's Cusco, Apurimac en Ayacucho in Peru geconstateerd.




Ongeveer 70 procent van de boeren meldde nachtelijke aanvallen van vampiervleermuizen die hun koeien lieten bloeden, wat ook het risico op andere infecties, gewichtsverlies en lagere melkproductie verhoogde. Hondsdolheidsgevallen waren onder-gerapporteerd, bleek uit het onderzoek. Meer dan 700 koeien stierven in 2014 aan hondsdolheid, wat de boeren in totaal ongeveer $ 170.000 kostte. Elke verloren koe stond ongeveer gelijk aan het maandelijks inkomen van een boer. Gezonde dieren hebben een prijskaartje van ongeveer $ 240, en worden vaak verkocht om te kunnen betalen voor school en huishoudelijke uitgaven, aldus de studie.


Ongeveer 80 procent van de boeren op plaatsen waar bekend is dat vampiervleemuis-hondsdolheid voorkomt, heeft hun koeien gevaccineerd, maar zeer weinigen beschermden hun dieren waar gevallen nog moesten worden gemeld.

Met ongeveer $ 12 voor een gemiddelde kudde van 10 koeien, is een jaarlijks rabiësvaccin onbetaalbaar voor sommige arme boeren, zei Benavides. Sommige regio's ruimen vampiervleermuizen, voegde hij eraan toe.

De afgelegen ligging van sommige Andes-boerderijen, die alleen te voet bereikbaar zijn, bemoeilijkt de logistiek van meldingsgevallen en bezoeken van volksgezondheidsfunctionarissen, zei hij. Terwijl 90 procent van de gemelde gevallen van rabiës in runderen zat, bijten de hand grote vleermuizen ook varkens, schapen en zelfs alpaca's, maar het aantal gemelde sterfgevallen onder deze dieren was lager, zei Benavides.

Gevallen dat mensen hondsdolheid krijgen van de dieren zijn zeldzaam, ondanks het feit dat honderden Peruanen elk jaar worden gebeten, voegde hij eraan toe.

(Suriname Mirror/Reuters/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Einde aan stierengevechten Maracaibo, Venezuela

Beleid nieuwe burgemeester van Maracaibo gaat in tegen het doden van dieren voor entertainment

(Bron foto: CAS)


Er komt een einde aan de stierengevechten in Maracaibo, de hoofdstad van de Venezolaanse staat Zulia. De nieuwe burgemeester, Willy Casanova, besloot om niet langer toe te staan dat de stierenvechtarena gebruikt wordt voor stierengevechten, zo bericht het Comité Anti Stierenvechten (CAS) donderdag 21 december 2017.

De bestemming van de arena zal gewijzigd worden zodat iedereen gebruik van gaan maken van de arena zonder dat er dieren worden mishandeld.

Het beleid van de nieuwe burgemeester zal diervriendelijker zijn en gaat in tegen het doden van dieren voor entertainment. Willy Casanova: 'We geloven dat dit niet mag gebeuren in een staat waar de meest basale waarden worden verdedigd (…) we willen de status van de arena wijzigen zodat het een arena voor iedereen wordt, bedoeld voor recreatieve activiteiten.' Ook geeft hij aan dat deze maatregel de stad zal helpen om inkomsten te genereren.




Marius Kolff, directeur van CAS International: 'Geweldig dat de burgemeester van Maracaibo dit moedige besluit heeft genomen. Laten we hopen dat hij een voorbeeld voor velen is en dat zijn besluit uiteindelijk ook navolging krijgt in de politiek, zodat men daar voorgoed een einde kan maken aan deze vorm van dierenmishandeling.'


In Maracaibo werden al eerder stappen genomen tegen het stierenvechten. Eerder door de kerk, nadat de aartsbisschop van de staat Zulia, Ubaldo Santana, een einde maakte aan wrede evenementen met stieren ter verering van de Maagd van Chiquinquirá. Hij zorgde ervoor ,dat deze evenementen niet langer deel uitmaakten van de patronale feesten van Maracaibo.

In 2012 was Zulia de eerste staat in Venezuela die, door middel van een gerechtelijke vonnis van de rechtbank voor de bescherming van minderjarigen, de toegang tot stierengevechten verbood aan jongeren en kinderen onder de 18 jaar.

(Suriname Mirror/Comité Anti Stierenvechten/Twitter)

President Kuczynski van Peru overleeft motie over opstarten afzettingsprocedure

Kuczynski zou steekpenningen Braziliaans bouwconcern Odebrecht hebben aangenomen


President Pedro Pablo Kuczynski van Peru heeft donderdag 21 december 2017 een motie over het opstarten van een afzettingsprocedure overleefd. De president ligt onder vuur vanwege zijn banden met het Braziliaanse mega bouwconcern Odebrecht, spil in een enorm corruptieschandaal in Zuid-Amerika. 

De oppositie wil de president afzetten, omdat hij steekpenningen van het bouwconcern zou hebben aangenomen. Dat gebeurde tussen 2004 en 2014, toen Kuczynski verschillende ministersposten bekleedde.



De president ontkent iets fout te hebben gedaan. Hij was naar eigen zeggen eigenaar van het consultancybedrijf dat geld van Odebrecht kreeg, maar hij had niet de dagelijkse leiding.



Het parlement debatteerde tien uur over de kwestie waarna werd gestemd over de positie van de 79-jarige voormalige Wall Street-bankier. Kuczynski overleefde de motie; er stemden 79 parlementsleden voor het starten van een afzettingsprocedure, dat waren er 8 te weinig.



Odebrecht heeft geld betaald aan veel hooggeplaatste politici. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Afgelopen zomer werd voormalig-president van Peru Ollanta Humala veroordeeld tot achttien maanden cel omdat hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van de voormalig president van Venezuela, Hugo Chavez, en van Odebrecht.


(Suriname Mirror/NOS/publimetro.pe/Nu.nl/Twitter/YouTube)

'De erkenning van onze grondenrechten wordt op de lange baan geschoven'

'We zouden uitgenodigd worden voor een gesprek, maar dat is niet gebeurd'


'Het gaat om een tijdelijke oplossing die wettelijk wordt vastgelegd en dat maakt me huiverig. De erkenning van onze grondenrechten wordt hierdoor op de lange baan geschoven', aldus Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), over de Wet Indicatieve begrenzing beschermde gebieden, vandaag, vrijdag 22 december 2017, in de Ware Tijd.

Hij stelt, dat de inheemsen nauwelijks betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van de conceptwet. 'Ongeveer twee maanden terug is dit concept naar ons toegestuurd om er commentaar op te geven. We zouden uitgenodigd worden voor een gesprek, maar dat is niet gebeurd en nu horen we plotseling dat de wet zal worden behandeld in het parlement.'

De VIDS-voorzitter wil nog niet inhoudelijk ingaan op de wet en wacht af wat er vandaag in het parlement zal gebeuren bij de behandeling van de ontwerpwet.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Grace Watamaleo (NDP), erkent dat er geen gesprek is geweest. Volgens haar gaat het om de aanpassing van een bestaande wet. Deze tijdelijke voorziening zou moeten voorkomen dat concessies en grond worden uitgegeven in de omgeving van dorpen.

Deze wet moet dorpsbewoners de mogelijkheid bieden om in alle rust te kunnen leven, zonder dat er concessies worden verstrekt in hun woon- en leefgebieden, zegt Watamaleo. 'Na deze tijdelijke voorziening kan dan in alle rust gewerkt worden aan het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk, want gronduitgiftes verstoren het proces.'

Overheid stopt met gedogen wildreclame van onder meer taxibedrijven en wildplakkers.

'Het aanbrengen van borden op wegmeubilair en andere objecten is vernieling en dat is strafbaar'



De Ware Tijd meldt vandaag, vrijdag 22 december 2017, dat de overheid stopt met het gedogen van wildreclame van onder meer taxibedrijven en wildplakkers. Ze zullen de gevolgen moeten dragen van hun onwettige gedrag. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie zal illegale reclameborden op onder andere verkeersborden en elektriciteitsmasten niet langer dulden. Er is vaak gewaarschuwd en nu is de maat echt vol. 

'Het aanbrengen van borden op wegmeubilair en andere objecten, behoort tot vernieling en dat is strafbaar', zegt hoofdvoorlichter Raoel Swedo van het ministerie.

De wildplakkers hebben tot en met 7 januari de tijd om deze vorm van reclame-uiting te verwijderen. Doen ze dat niet, dan zal tegen hen aangifte worden gedaan, wat kan resulteren in een boete en mogelijk worden ze zelfs opgepakt. Reclameborden mogen alleen worden geplaatst met toestemming van de districtscommissaris.

'Enkele maanden terug hadden we de borden zelf weggehaald, maar ze zijn weer geplaatst', zegt Swedo. Het gaat om uiteenlopende reclame van taxibedrijven tot restaurants en kapsalons en schoonheidssalons. 'Als iemand een bedrijf heeft opgericht, is een van belangrijke dingen het promoten hiervan en de mensen weten of kunnen zich laten informeren over de wettelijke regels', zegt Swedo.

Weer daling aantal verblijfstoeristen op Curaçao

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
33.723 Verblijfstoeristen in november op eiland, in november 2016 34.387


Bijna het hele jaar al een trend; ook november werd voor wat betreft de toeristencijfers in de min afgesloten, aldus vandaag, vrijdag 22 december 2017, het Antilliaans Dagblad. In de elfde maand van dit jaar zijn 664 minder toeristen verwelkomd dan dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers beschikbaar gesteld door de Curaçao Tourist Board (CTB).

In november 2016 zijn 34.387   geregistreerd, een jaar later is dat in dezelfde maand 33.723. Deze daling heeft te maken met het feit dat het aanzienlijk mindere aantal toeristen uit Venezuela en Duitsland de totale cijfers negatief beïnvloedt.

Vanuit Venezuela zijn in november 19 procent minder toeristen geregistreerd ten opzichte van november 2016 en de Duitse markt had zelfs te maken met een krimp van 29 procent. Het betreft hierbij een daling van respectievelijk 561 en 701 minder toeristen, aldus de CTB.

De geslonken Duitse markt is te wijten aan het verlies van de luchtverbinding tussen Curaçao en Düsseldorf.

'Verwachting is dat het HNO in het tweede kwartaal van 2019 echt operationeel wordt' - Curaçao

Eind derde kwartaal 2018 zal hoofdaannemer Ballast Nedam Infra HNO technisch opleveren


De bouw van HNO kan in het derde kwartaal van 2018 afgerond zijn, aldus de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN). Zij schrijft dit in schriftelijke antwoorden op de begrotingsbehandeling 2018 van vorige maand, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 december 2017.

Aan het eind van het derde kwartaal zal hoofdaannemer Ballast Nedam Infra het nieuwe ziekenhuis technisch opleveren.

'Na de technische oplevering is nog ruim een half jaar nodig om het ziekenhuis te operationaliseren: bijvoorbeeld voor technische installaties bijstellen, onderhoudspersoneel op locatie opleiden en nieuwe ICT-systemen en nieuwe protocollen implementeren. De verwachting is dat het HNO in het tweede kwartaal van 2019 echt operationeel wordt', zo vervolgt Camelia-Römer.

Bureau voor Openbare Gezondheidszorg ontkent tekort aan het IPV-vaccin

'Door het BOG geplaatste bestelling is op 15 december geleverd'


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ontkent dat er een tekort is aan het IPV-vaccin, waarmee zuigelingen worden ingeënt tegen polio. Astracia Warner, waarnemend onderdirectrice Publieke Gezondheidszorg van het Bureau, zegt vandaag, vrijdag 22 december 2017, in de Ware Tijd, dat een door het BOG geplaatste bestelling op 15 december is aangeleverd. 'Op 16 en 17 december hebben we alle instellingen geïnformeerd en gezegd dat ze het vaccin kunnen komen halen.'

De Ware Tijd heeft woensdag van de Regionale Gezondheidsdienst vernomen, dat zij al twee weken geen kinderen heeft kunnen vaccineren, omdat de dienst het vaccin nog niet van het BOG had ontvangen. Wanneer de voorraad zou zijn aangevuld zouden ouders worden opgeroepen om zich met hun kinderen te melden.

Warner denkt dat de poli's die het vaccin niet hebben het nog niet hebben opgehaald. 'We hebben een systeem waarbij de poliklinieken die zelf moeten ophalen. Poli Welgelegen heeft gisteren haar deel opgehaald.'

De Ware Tijd had gisteren de naam van poli Welgelegen genoemd, omdat die een van de poliklinieken is, waar ouders een afspraak moesten maken voor de vaccinatie met het IPV-vaccin.

Geen budget voor relatiegeschenken voor de regering

Beloofde Srd 100 aan ambtenaren voor kerst is niet uitbetaald


Er is dit jaar geen budget voor relatiegeschenken voor de regering. Dit bevestigen goed geïnformeerde bronnen rondom minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zo weet de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 december 2017, te berichten.. 

Vorig jaar was er Srd 1.050.000 uitgetrokken voor relatiegeschenken. De ministers mochten elk maximaal Srd 50.000 besteden aan geschenken, de president Srd 125.000 en de vicepresident Srd 75.000.

De beloofde Srd 100 aan ambtenaren voor kerst is niet uitbetaald. De bron op het ministerie verwijst naar de overall compensatie van Srd 500 en Srd 100 die ambtenaren, leerkrachten en gepensioneerden ook deze maand hebben ontvangen. Dit gaat terug naar 2015 toen de landsdienaren en aan hen gelijkgesteld personeel Srd 100 als koopkrachtversterking voor het eerst ontvingen. De koopkrachtversterking die eerst Srd 375 bedroeg is in augustus verhoogd naar Srd 500 met de Srd 100 die in 2015 al is toegekend erbij opgeteld.

Dit had het ministerie van Financiën in augustus bekendgemaakt in een rondschrijven naar alle ministeries. De minister schreef, dat de koopkrachtversterking het resultaat was van besprekingen met de vertegenwoordigers van ambtenarenbonden. Vandaar dat de regering heeft besloten om het bedrag over de periode augustus tot en met december 2017 op te trekken.

Starnnieuws bericht uit EBS-rapport Jacobs Consultancy, maar EBS beschikt niet over rapport...

'Zo gauw EBS over rapport beschikt zal het haar visie over de inhoud


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) laat vandaag, vrijdag 22 december 2017, in een persbericht weten, dat is gebleken dat de afgelopen dagen er mediaberichten (op Starnieuws) zijn verschenen over het rapport van Jacobs Consultancy. 

Dit consultancy bureau is in juni dit jaar door de regering aangetrokken om het operationeel en financieel functioneren van de EBS in kaart te brengen. Jacobs Consultancy moest de regering adviseren over de realisatie van de gewenste efficiëntieslagen binnen de energiesector.

Het document werd op 13 oktober aan de regering overhandigd.

De EBS stelt, dat het niet over het rapport beschikt en op grond hiervan geen uitspraken doet over de bevindingen die nu worden gepubliceerd in de media. Zo gauw de EBS over dit rapport beschikt, zal het haar visie over de inhoud kenbaar maken.

Jogi (VHP): 'Iedereen weet dat Hoefdraad verschrikkelijk liegt'

'Wij hechten niet veel waarde aan de woorden van Hoefdraad'

 
'Iedereen weet dat Gillmore Hoefdraad verschrikkelijk liegt. Het is Hoefdraad die eerder beweerde dat er niet monetair werd gefinancierd, terwijl dat wel werd gedaan. Hij heeft ook keer op keer gezegd dat er geen devaluatie op komst is. Resultaat, tientallen devaluaties. Wij hechten niet veel waarde aan de woorden van Hoefdraad.' 

Zo reageert het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi donderdag 21 december 2017 in het Dagblad Suriname op de bewering van Financiënminister Hoefdraad, dat niet een schuld van 16 miljoen Euro, maar slechts 5,6 miljoen Euro op het terrein te Smalkalden ligt.

De overheid heeft kavels verstrekt aan mensen die later tot de ontdekking kwamen, dat de percelen bezwaard zijn.

In het parlement beweerde Hoefdraad een e-mail van De Surinaamsche Bank te hebben ontvangen. Hierin staat, dat in 2013 een lening van 10 miljoen Euro verstrekt is in verband met de aankoop van Smalkalden. Het bedrag dat volgens hem afgelost moet worden, is 5.614.778 Euro. De looptijd is tot en met december 2019.

Jogi benadrukte. dat de minister documenten moet overhandigen om aan te tonen dat hetgeen hij beweert, niet juist is. 'Ik heb een hypotheekuittreksel van 7 december 2017, waarin staat dat er een hypotheek van 16 miljoen Euro gevestigd is op het terrein te Smalkalden. Ik wil daarom ook weten wat al is afgelost en waarvoor het geld geleend was. Wat is uiteindelijk met die 16 miljoen Euro gedaan? Is het ook gebruik om aardappelen en uien te verdelen? Heb je het geld gebruikt om het terrein te ontsluiten? Als je dat hebt gedaan, is er dan een openbare aanbesteding gehouden? Welke aannemer heeft het werk gegund gehad? Is het werk al opgeleverd?', vroeg Jogi.


Jogi voerde aan, dat het bij hem niet gaat om de hoogte van het bedrag, maar om het feit dat de staat zich onbehoorlijk gedraagt.

'Wanneer je een hypotheek op een terrein neemt voor 16 miljoen Euro, kan je hetzelfde terrein onmogelijk verkavelen en aan andere mensen uitgeven. Ook de mensen aan wie de terreinen zijn toegewezen, zijn bedonderd. De overheid heeft beide partijen belazerd. Het is een erg laffe daad van de overheid. De geloofwaardigheid van de Staat Suriname is ten grabbel gegooid.'

De VHP’er benadrukte, dat los van deze kwestie, ook in het noorden van Para terreinen, waaronder ook eigendomsterreinen, zijn uitgegeven. Hier kunnen de mensen geen beschikking krijgen, omdat de percelen reeds aan anderen toebehoorden. Hij vermoedt dat deze zaken zijn gedaan om de verkiezingen in 2015 te beïnvloeden in Para. Hierdoor zijn ook alle drie  zetels van het district binnengehaald. Jogi heeft het uittreksel overhandigd aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

Regering en Assemblee naarstig zoekende naar wegen om Staatskas te spekken

Diverse fracties hopen medio januari inkomstenverhogende maatregelen te kunnen presenteren


De regering èn De Nationale Assemblee hopen medio januari 2018 inkomstenverhogende maatregelen te kunnen presenteren bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling in het parlement. Verschillende fracties hebben gisteren aangegeven dat ze met voorstellen zullen komen om inkomsten te verhogen, aldus  Starnieuws vandaag, vrijdag 22 december 2017.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid zei, dat de regering zorgvuldig te werk is gegaan om met voorstellen te komen voor inkomstenverhoging. Toch zal de regering opnieuw hiernaar kijken, mede door opmerkingen die zijn gemaakt door volksvertegenwoordigers.

NDP-fractieleider André Misiekaba stelde, dat de verhoging van de grondhuurprijzen fundamenteel is. De Staat moet meer kunnen verdienen aan deze tarieven. Krachten die in alle partijen zijn proberen dat volgens Misiekaba te voorkomen door rookgordijnen op te werpen. Er wordt gespeculeerd met grond. De tarieven kunnen worden bekeken, maar er moet een verhoging komen, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende categorieën, aldus Misiekaba.


Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, zei dat zijn partij ook met voorstellen zal komen om de inkomsten te verhogen. Hij is geen voorstander van verkoop van staatseigendommen. Er kunnen volgens hem andere inkomstenbronnen worden aangeboord. Lenen is ook uit den boze.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi deelde mee, dat ook zijn partij met voorstellen zal komen. Hij benadrukte dat verhoging van grondtarieven impact zal hebben op de gehele economie. De VHP is ook geen voorstander van verkoop van panden en aandelen. Santokhi voerde aan, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën naarstig op zoek is naar een 75 miljoen Amerikaanse dollar lening voor dit jaar nog. Hij wilde weten wat er verder zal gebeuren nu de begrotingsbehandeling is uitgesteld.
Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat er nog een schriftelijke reactie van de regering hierover wordt verwacht.

Celsius Waterberg, fractieleider van de BEP, voerde aan dat verschillende partijen in hun verkiezingsprogramma door de jaren heen aangegeven hebben dat panden zullen worden verkocht. Hij haalde aan dat er diverse panden zijn waar sprake is van miskoop.

Patricia Etnel van de NPS-fractie hoopt niet dat de begroting van het komende jaar net als die van 2017 laat wordt behandeld. Zij bracht in herinnering dat de regering een aanvullende begroting zal indienen in april. Zij wil van de regering een productieplan nu het voorstel is gedaan om aandelen van bedrijven te verkopen.

Cleon Gonsalves van de PALU, zei dat velen ernaar uitkeken dat de begrotingsbehandeling afgerond zou worden. Nu deze verschoven is, ontstaat er meer ruimte om de voorstellen die op tafel liggen, beter te beoordelen. Een begroting moet volgens hem niet alleen aangenomen worden om te voldoen aan de grondwettelijke verplichtingen.

Ingrid Karta Bink van Pertjajah Luhur zei dat verder gediscussieerd dient te worden over de voorstellen. Volgens haar kan er juist meer geld gehaald worden bij de houtconcessies.

Ajax Cape Town ontslaat trainer Stanley Menzo

Na 14 wedstrijden staat Ajax Kaapstad in competitie één plaats boven nummer laatst


Tweede-van-onderen Ajax Kaapstad heeft coach Stanley Menzo ontslagen en zal een opvolger benoemen vóór het nieuwe jaar, aldus de club in een donderdag 21 december 2017 uitgebracht persbericht.

'Na een jaar aan het roer, was Menzo niet in staat om consistentie in zijn team te vinden, wat leidde tot de 15e positie in de Absa Premiership na 14 wedstrijden dit seizoen', aldus de clubverklaring.

'The Urban Warriors wil Mr. Menzo bedanken voor zijn service aan de club, zowel in zijn rol als hoofdcoach en hoofd van de jeugd en hem veel succes wensen bij zijn toekomstige inspanningen. Het bestuur van Ajax Cape Town zal binnen enkele dagen zijn opvolger bekendmaken' voegde de verklaring toe. Maar, op dezelfde dag werd de opvolger al bekendgemaakt... (zie Tweets onderaan),



Menzo, voormalig Nederlands international keeper, was verantwoordelijk voor 40 wedstrijden sinds hij Roger de Sa verving in oktober 2016, maar verloor meer wedstrijden dan hij had gewonnen.

'Ik denk dat een coach wisseling op dit moment mogelijk het beste is voor de club, nu we het cruciale deel van het seizoen bereiken', zei Menzo. 'Ik wil ook de club bedanken voor de kans die mij is geboden en ook alle medewerkers en spelers bedanken die me altijd hebben gesteund. Een speciale vermelding voor de fans voor hun geweldige ondersteuning, zelfs op momenten dat zaken echt niet goed liepen. Ik wens de club het beste voor de rest van het seizoen'

De nieuwe coach:



(Suriname Mirror/SuperSport.com/Times Live/Ajax Cape Town)

Zorgen bij regering Aruba over dreigement Venezolaanse president Maduro

Maduro dreigt commercieel verkeer tussen zijn land en de ABC-eilanden stop te zetten

Premier Wever-Croes erkent, dat aanleiding dreigement, namelijk de smokkelhandel, een probleem is


De Arubaanse regering maakt zich zorgen over het dreigement van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om al het commerciële verkeer tussen zijn land en de ABC-eilanden stop te zetten. Premier Evelyn Wever-Croes erkent dat de aanleiding van het dreigement, namelijk de smokkelhandel, een probleem is. Dat bericht Caribisch Netwerk/NTR donderdag 21 december 2017.

Wever-Croes zegt direct contact te hebben opgenomen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, aangezien buitenlandse betrekkingen van Aruba een Koninkrijksaangelegenheid is. Afgesproken is dat gezamenlijk de ontwikkelingen nauwlettend worden gevolgd.

Een exportstop naar Aruba zou het eiland raken, stelt de premier. Maduro heeft woensdag op nationale televisie gezegd, dat hij serieus heeft overwogen om het commerciële verkeer met de ABC-eilanden stop te zetten. Reden hiervoor is ‘de smokkel van goederen uit het land door maffia op de eilanden’.

De huidige, acute schaarste in Venezuela zou hiervan een direct gevolg zijn. Ook kondigde Maduro aan ‘een kleine verrassing in petto te hebben’ voor de eilanden. Het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoeld. Wever-Croes vindt dat de kern van Maduro’s ergernis wel degelijk hout snijdt. 'Wij vinden ook dat smokkel moet worden aangepakt. Wij kunnen niet doen alsof het niet gebeurt.'

In de afgelopen jaren hebben naast benzinesmokkel op grote schaal ook mensensmokkel, wapensmokkel en drugssmokkel vanuit Venezuela een grote vlucht genomen. Volgens de premier is het nu van belang voor de Arubaanse regering om de bescherming van de grenzen aan de kust aan te scherpen. Zij zegt, dat op ambtelijk niveau aan de Venezolaanse consul op Aruba is gecommuniceerd dat Aruba smokkel van en naar het buurland harder gaat aanpakken.