zaterdag 31 maart 2018

Den Blauwvinger: Greenpeace waar blijf je.....

COLUMN: Suriname heeft dringend een echte milieuorganisatie nodig die actie weet en durft te voeren

WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn papieren tijgers, brave lobbygroepen, en durven geen echte actie te voeren


Deze dagen publiceert de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws een serie van negen artikelen over de jaguar in Suriname en de gevaren waaraan de Panthera onca wordt blootgesteld. Zes artikelen zijn nu verschenen, waarin achtereenvolgens hun verhaal doen over de jaguar: 

(Bron foto: jaguar-in-Suriname.blogspot.com)
districtscommissaris Margaretha Malonti van het binnenlanddistrict Sipaliwini,
jager Helmond Proeve, voorzitter van de Vereniging Sport Jagers en Vissers van Suriname,
Els van Lavieren, Conservation International-Suriname, 'Technical Manager Marine & Wildlife Conservation Program',
Jiang Xiaoyan, 'Deputy Chief of Mission (DCM)' op de Chinese ambassade in Paramaribo,
vertrekkend minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, en
Laurens Gomes, WWF-vertegenwoordiger in Suriname.

De geïnterviewden vertellen echter niets nieuws, weten amper tot niets over de jaguar. Al hetgeen ter sprake wordt gebracht is sinds 2011 te vinden op de website jaguar-in-Suriname.blogspot.com. Iedereen zegt te weten, dat de jaguar een beschermde diersoort is, dat ze geen idee hebben hoe groot de jaguarpopulatie is, dat de jacht erop toeneemt en dat lichaamsdelen van het dier in vooral China en onder Chinezen gewild zijn voor met name allerlei medische doeleinden.
Maar, al in februari 2013 (!) schreef de hiervooor genoemde website onder andere 'Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden – Dierlijke producten in alternatieve geneeskunde Suriname niet ongewoon'.
 
Vandaag werd bekend, dat Mexico, met zijn beschermingsstrategie, de leider in de Amerika's is wat betreft de bescherming van de jaguar.

De deskundige Gerardo Ceballos, een onderzoeker aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), kondigde de voortgang aan van de tweede Nationale Jaguar Census en verklaarde dat sinds 2011 een geschatte populatie van 4.000 jaguars is geïdentificeerd in Mexico, die 'waarschijnlijk is toegenomen,' zoals hij zei. 'De eerste jaguar-telling werd gedaan tussen 2009 en 2011 en het was de eerste keer dat het werd uitgevoerd voor Mexico en Latijns-Amerika', zei hij in een interview.

Maar, pas dit jaar krijgt de jaguar beetje bij beetje meer aandacht (zij het te laat!), mede door berichten over de jaguar in bijvoorbeeld Bolivia en Belize, waarover Suriname Mirror heeft bericht, en het bericht over onderschepte jaguartanden op de J.A. Pengelluchthaven in februari van dit jaar.  Die berichten hebben milieuorganisaties, overheid en media aan het denken gezet, een beetje wakker geschud. Beschamend. Let wel, nog nooit heeft iemand die een jaguar heeft doodgeschoten een boete gekregen, laat staan aangehouden en voor een rechter verschenen....

Geen enkele zichzelf respecterende milieuorganisatie in Suriname (WWF Guianas en Conservation International-Suriname) is bijvoorbeeld echt in actie gekomen op momenten dat bekend werd, dat een jaguar was doodgeschoten. Ook hebben ze nimmer besloten de krachten te bundelen – eventueel met biologen - om bijvoorbeeld gericht onderzoek naar de jaguarpopulatie (financieel) mogelijk te maken, terwijl dat in diverse anderre landen in Latijns-Amerika wel mogelijk is (zie hierboven, Mexico).
WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn vooral brave lobby-achtige lompe organisaties, die – om welke redenen dan ook – geen vuist durven te maken tegen de regering-Bouterse. Ze zijn passief en dat gaat ten koste van de flora en fauna .

Het zijn ook geen actiegroepen, zoals Greenpeace, die wel aanwezig is in Argentinië en Brazilië.
Greenpeace zou goed werk kunnen verzetten in Suriname en een belangrijke speler kunnen zijn om de biodiversiteit (flora en fauna) van het land echt te beschermen en bescherming niet slechts met woorden te belijden!


Een Greenpeace Suriname kantoor in Paramaribo zou een welkome aanwinst zijn voor de werkelijke bescherming van de kust(wateren), het regenwoud (houtkap, goudwinning) en onder andere de jaguar, laagland tapir (Tapirus terrestris) en reuzen miereneter (Myrmecophaga tridactyla). Van laatstgenoemde soort werden nota bene in 2016 twee dieren geëxporteerd naar China:

'De reuzen miereneters zijn beland in de dierentuin van Shanghai, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (...)' 

Verantwoordelijke autoriteiten weigerden te reageren op vragen van Suriname Mirror over deze curieuze export!

Ondergetekende zal over het voren gaande in contact treden met Greenpeace.... want met stilzitten bereik je niets!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
31 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Peruaanse reality-tv-persoonlijkheid en -model Rosángela Espinoza met sexy 'blanquirroja' fotoshoot

Rosángela Espinoza fan van Peruaans nationaal voetbalelftalRosángela Espinoza -Peruaanse reality-tv-persoonlijkheid en -model die tot roem groeide door op te tredenn in realityshows zoals Combate en Bienvenida la Tarde. Ze wordt ook erkend, omdat ze heeft deelgenomen aan de 2012 Miss Peru verkiezing. Rosángela werd geboren op 19 juli 1989 in Peru. Haar volledige naam is Rosángela Espinoza López - veroorzaakt furore met sexy fotoshoot door de 'blanquirroja'.

Het populaire 'selfie-meisje' betoverde haar volgers op social media met haar sensuele foto's van het Peruaanse nationale team. Rosángela Espinoza staat erom bekend haar volgers te verrassen met haar sensuele foto's op sociale netwerken.

Deze keer profiteerde het lid van Esto es Guerra van de euforie voor de triomfen van het Peruaanse team in de vriendschappelijke wedstrijden die ze speelden in de Verenigde Staten en ze deelde enkele foto's van haar fotosessie met de bicolor.


'Jongens, wat voor plannen voor dit weekend? Jongens, hier is een voorbeeld van de sessie die ik had met @especialist_art en @hpomiano #lamusadelaseleccionperuana #rosangelaespinoza #peruvianbarbie #chicaselfie # peru #futbol", schreef het populaire 'selfie-meisje' bij haar foto waarin ze poseert in een wit-rode bikini.

In een van haar posts die ze op Instagram maakte, verscheen Rosángela Espinoza met haar hond 'Tommy' om haar volgers te vragen een huisdier te adopteren als ze daartoe de gelegenheid hebben.


230 Kilo cocaïne tussen lading papier in haven Rotterdam

Cocaïne gevonden in container met papier uit Brazilië met bestemming Verenigd Koninkrijk


Het Arrondissementsparket Rotterdam meldt, dat de Douane vrijdag 30 maart 2018 in de Rotterdamse haven een partij drugs heeftonderschept. Het gaat om 230 kilo cocaïne. De drugs zijn inmiddels vernietigd. 

De drugs werden gevonden in een container met papier. De container was afkomstig uit Brazilië en had als bestemming het Verenigd Koninkrijk.

Het HARC-team (Hit and run container), een samenwerkingsverband van politie, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar deze smokkel.

Venezuela compenseert familieleden van 68 doden in cellen politiebureau Valencia

(Bron foto: AFP/Juan Carlos Hernandez)
Autoriteiten zijn bevolen om de brand te onderzoeken


De Venezolaanse regering heeft vrijdag 30 maart 2018 bekendgemaakt, dat het de nabestaanden zal vergoeden van tientallen gevangenen en een paar bezoekers die deze week stierven bij de brand in de overvolle cellen van een politiebureau.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook, dat de autoriteiten zijn bevolen om de brand te onderzoeken die woensdag in het staatspolitiebureau in, de derde grootste stad, Valencia plaatsvond. In totaal stierven 68 mensen bij de brand - 66 mannelijke gevangenen en twee vrouwelijke bezoekers.


Een organisatie die opkomt voor gevangen, Una Ventana a la Libertad (Een venster op vrijheid), zei dat de gevangenen matrassen in brand hadden gestoken in een poging om uit de gevangenis te breken.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat 'compensatiemiddelen' waren overeengekomen voor de getroffen families. Politiebronnen vertelden vrijdag tegen persbureau AFP, dat alle lichamen op acht na waren opgeëist door familieleden.

Het mensenrechtenbureau van de VN in Zwitserland had donderdag gezegd ontsteld te zijn door de gruwelijke sterfgevallen en riep op tot een volledig onderzoek. Er was ook een schadevergoeding geëist voor de gezinnen. De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro verwierp de 'overhaaste en disproportionele' opmerkingen van het VN-kantoor. Er werd beweerd dat er 'een veelzijdige aanval werd gepleegd tegen ons land, die grof en verachtelijk gebruik maakte van de kwestie van de mensenrechten'. 

De gevangenissen van Venezuela lijden onder enorme overbevolking en een tekort aan basisvoorraden, worstelen onder de steeds diepere economische crisis

(Suriname Mirror/AFP)  

Venezuela wil diplomatieke oplossing in Esequibo grensgeschil met ​​Guyana

Venezuela vraagt ​​Guyana om diplomatieke banden te herstellen 

Regering Venezuela wil 'praktische en bevredigende oplossing voor de territoriale controverse'


Venezuela vraagt ​​Guyana om diplomatieke banden te herstellen om een ​​ 'praktische en bevredigende oplossing voor de territoriale controverse' te bereiken met betrekking tot de olierijke regio Esequibo, zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag 30 maart 2018. 

'Onder de bescherming van de Overeenkomst van Genève van 1966, heeft de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela de regering van de coöperatieve Republiek Guyana voorgesteld opnieuw de diplomatieke contacten tot stand te brengen zorgen voor een praktische en bevredigende oplossing van de territoriale controverse', aldus het ministerie in onderstaande verklaring.

De uitnodiging komt nadat Venezuela een besluit van de Verenigde Naties heeft verworpen om de zaak over te dragen aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ), een voorstel dat op zijn beurt werd verwelkomd door de Guinese autoriteiten.


'We hebben geconcludeerd dat er geen zinvolle vooruitgang is geboekt in de controverse en daarom is het ICJ gekozen als middel om te gebruiken voor de resolutie', zei Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, op 30 januari. De resoluties van het ICJ zijn bindend, maar Venezuela geeft de voorkeur aan het volgen van de richtlijnen die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Genève van 1966, waarin wordt gesteld dat het geschil 'in der minne moet worden opgelost op een manier die voor beide partijen aanvaardbaar is'.

De Overeenkomst van Genève van 1966 werd ondertekend tussen Venezuela en het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot stappen voor een toekomstige oplossing van de grensconflicten. Venezuela had de arbitrale onderscheiding van 1899 tussen beide landen als 'nietig en ongeldig' afgewezen, en claimde soevereiniteit over een deel van wat toen Brits-Guyana was.

De Venezolaanse advocaat Severo Mallet-Prevost onthulde, hoe Rusland en Groot-Brittannië een geheime deal hebben gesloten om de rechters te beïnvloeden bij het bepalen van de grenzen tijdens de Arbitral Tribunal Award van 1899. Britse Guinana kreeg een paar maanden nadat de overeenkomst van Genève was ondertekend, zijn onafhankelijkheid.

In 2015 vond oliemaatschappij Exxon Mobil een olieveld in het omstreden gebied, dat het territoriale conflict herstartte. De Venezolaanse president Nicolas Maduro diende in juli 2015 een eerste verzoek in voor bemiddeling van de VN, nadat Guyana met verkennende maatregelen was begonnen om olie te winnen in het betwiste Esequibo-gebied. Formele besprekingen tussen de twee landen en de VN-vertegenwoordiger Dag Nylander uit Noorwegen begonnen in september, maar slaagden er niet in overeenstemming te bereiken.


 (Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

WWF Guianas komt (te) laat met actieplan ter bescherming jaguar in Suriname

Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 6)

- 'De toename in de stroperij en illegale handel ontwikkelde zich bijna uit ons zicht'
- 'Ik vind dat het te weinig prioriteit heeft bij de overheid'


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, zaterdag 31 maart 2018, WWF Guianas: '
Jaguarjacht en handel Suriname flink onderschat '


De jacht op en de handel in de jaguar is niet nieuw in Suriname, maar wordt nog altijd flink onderschat. In 2010 bracht de natuurbeschermingsorganisatie World Wildlife Fund (WWF) Guianas al een rapport hierover uit. Acht jaar verder ziet de situatie er zorgwekkend uit. 'De toename in de stroperij en illegale handel ontwikkelde zich bijna uit ons zicht', zegt Laurens Gomes WWF-vertegenwoordiger in Suriname.

Wereldwijd is er nu meer aandacht voor jaguars. 'Niet alleen van mensen die weten wat de actuele prijzen zijn en waar je eentje zou kunnen bemachtigen. Maar, ook vanuit de kant van personen en instanties die de natuur willen beschermen', zegt Gomes.

In alle landen waar deze grote kat voorkomt wordt die in haar voortbestaan bedreigd. Internationaal heeft zich een illegale handel ontwikkeld van hele of delen van jaguars naar Azië of Aziaten. 'Het is dus lokaal en internationaal en dat drijft de prijs op voor jaguars en jaguarlichaamsdelen.' De prijzen die op straat geboden worden zijn bij de instanties bekend. Het gaat vooral om de Chinese markt en dat weet WWF uit andere delen van de wereld, bijvoorbeeld als het gaat om tijgers. De tijgerpenis wordt vermalen tot poeder en als potentie-verhogend medicijn gebruikt, de botten, tanden en huid worden ook gebruikt. 'Mensen vertellen ons verhalen dat er ook zo iets gaande is met jaguars.'

Het WWF-kantoor in Paramaribo heeft de afgelopen maanden tientallen brieven van bezorgde burgers, dorpelingen en anderen, ontvangen. Gomes praat over anekdotisch bewijs dat nog gestaafd moet worden met gegevens om de situatieanalyse te voeden. 'Politie, douane en jachtopzieners moeten om de tafel om de stroperij en illegale handel zichtbaar te maken.' Laurens heeft informatie uit het veld dat er professionele jagers en stropers zijn die gericht op jacht gaan naar Surinames grootste kat. Maar, ook niet-gespecialiseerde jagers zoals dorpelingen. 'In dorpen waar mensen respect hadden voor de jaguar, zijn er personen die denken ‘ey hier kan ik geld mee verdienen’. Men begint zich te specialiseren in het jagen op jaguars en dat vind ik nog zorgwekkender. Dan is er nog het probleem van jacht rond de goudvelden en in de boskapconcessies.'

We zijn verre van een ideale situatie, vindt Gomes. 'Ja, ik vind dat het ministerie te weinig doet en te weinig gefaciliteerd wordt om haar taak in deze uit te voeren. Ja, ik maak me zorgen en ja, ik vind dat het te weinig prioriteit heeft bij de overheid.' 

Het WWF ziet wel dat het probleem de aandacht van het ministerie Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft. En er is een goede basis om een samenwerking op te zetten. WWF vindt dat er een actieplan moet komen. Jaguars zijn belangrijk om een gezond ecosysteem te behouden en voor de ontwikkeling van het ecotoerisme. 'Er zijn niet veel landen in de wereld die dit kunnen zeggen,  'gewoon vijftien minuten van de hoofdstad heb je een jaguar-habitat’. Maar, als je ze allemaal doodt of ze worden schuw en dan wordt de kans kleiner om eentje in het echt te zien. Dit heeft invloed op de huidige en de toekomstige toerismemarkt', meent Gomes.

Vooruitlopend op een actieplan kan er nu al worden gehandeld. Zo uit het hoofd noemt Gomes strengere controle van vluchten vanuit Zuid-Suriname en vleesverkoopstandplaats te Latour. Verder her-activering van de veldposten van Natuurbeheer, die nu door Stichting Bosbeheer en Bostoezicht worden bemand. 'Nu alleen bewustzijnscampagnes en voorlichting geven werkt niet. Je moet die hand in hand doen met handhaving.' Hij denkt ook aan herstructurering van het hele natuurbeschermingsysteem en voordelen creëren voor de bescherming van jaguars op dorps- en gemeenschapsniveau.

Om te weten hoe groot de jaguarpopulatie is, zoekt WWF samenwerking met veldexperts, wetenschappers en dienstdoende autoriteiten. 'Suriname is uniek, omdat het nog voor het grootste deel ontoegankelijk is en dat is zeker mooi voor de jaguars. Exacte gegevens hebben we niet, dus we zullen schattingen moeten maken: een typisch bos als dit zou in een gezonde situatie zoveel jaguars per 100 m2 moet hebben. Als je de hotspots kent waar de jaguar zeker voorkomt, dan kun je daarop gericht beleid maken.'

Zelf zit hett WWF niet stil. Ze houdt binnenkort een workshop voor ngo’s, overheidsinstanties en betrokkenen om te komen tot het opstellen van een actieplan. De organisatie is in gesprek met Panthera, een internationale organisatie gespecialiseerd in de bescherming van katachtigen. Ze hebben ervaring in actieplannen opstellen, maar ook hoe bijvoorbeeld conflicten te vermijden tussen landbouw, veeteelt en jaguarpopulatie. Naast het faciliteren van Panthera, wil het WWF naar financiën zoeken, meedenken en de noodzaak bepleiten van goed getrainde jachtopzieners. 'We willen bijdragen, maar wij willen vooral dat het gezien wordt als een overheidsprioriteit', benadrukt Gomes.

Verder geeft zijn organisatie ook ondersteuning in het hervormingsproces van de Natuurbeschermingswet en de Jachtwet. Ondanks alle zorgen blijft Gomes optimistisch. 'Ik denk niet dat het in de genen van een Surinamer zit om zijn land leeg te roven van dieren. Het zit meer in ons DNA om trots te zijn op onze natuur en die te beschermen.' Het WWF wil in gesprek met de Chinese ambassade en de Chinese verenigingen. 'Kijken welke rol zij in het geheel kunnen spelen. Bewustwording is tenslotte heel belangrijk.'

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname...

Internationale deskundigen betrokken bij actieplan voor herstel oude bauxietmijnen

Conform het Kaliña & Lokono vonnis moeten uitgemijnde bauxietgebieden hersteld worden

 
Internationale deskundigen hebben gisteren, vrijdag 30 maart 2018, een vijfdaagse oriëntatie afgerond, om te komen tot een actieplan voor herstel van oude bauxietmijnen. De deskundigen hebben als onderdeel van hun missie een veldtocht ondernomen naar de Wane Hills Mijn in Marowijne. 

Conform het Kaliña & Lokono vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten (zie hierna) moeten de uitgemijnde bauxietgebieden in het land worden gerehabiliteerd.Milieuwetenschapper en specialist in de mijnrehabilitatie en gemeenschapsbouw, Mark Annandale, was de delegatieleider. Hij is verbonden aan de University Sunshine Coast in Australië. Samen met Cathal Doyle (Middlesex University London, Engeland) die gespecialiseerd is in inheemsen en mensenrechten, heeft de delegatie ook sessies gehad met lokale counterparts, waaronder de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS.

De veldtocht naar de Wane Hills Mijn is geschied onder begeleiding van Suralco als onderdeel van een workshop die vorige week is gehouden. De bijeenkomst was georganiseerd door het Indigenous Peoples Advisory Forum van de Aluminum Stewardship Intiative. In een persbericht laat het ministerie van Regionale Ontwikkeling, via het Nationaal Informatie Instituut, weten dat de missie ook een ontmoeting heeft gehad met minister Edgar Dikan.

Wanhopige noodgreep president Bouterse: VHP'ers worden gepolst voor ministerschap LVV

VHP'er Lekhram Soerdjan, oud-Assembleelid, is één van de personen die gepolst is

- VHP-voorzitter Santokhi: 'Wij kunnen absoluut geen uitvoering geven aan dit regeringsbeleid'
- 'Als VHP'ers toch op eigen houtje kiezen om minister te worden, dan is dat een besluit op persoonlijke titel en in strijd met het VHP-besluit'


De VHP'er Lekhram Soerdjan (ex-Assembleelid) is één van de personen die gepolst is om minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) te worden. President Desi Bouterse heeft besloten minister Soeresh Algoe te vervangen. Eerder was René Lieveld in beeld, maar er waren bezwaren tegen hem vanuitt de visserijsector.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi bevestigt vandaag, zaterdag 31 maart 2018, op Starnieuws dat verschillende VHP'ers benaderd worden buiten de leiding om, om de functie van minister van LVV te bekleden.

'Het besluit van de VHP is al eerder vertolkt en dat is ongewijzigd namelijk, dat de partij geen politieke functies kan vervullen, omdat wij daartoe dat regeermandaat van het volk niet gekregen hebben en ook geen politieke verantwoordelijkheid kunnen nemen. Des te meer, omdat wij het niet eens zijn met het beleid van deze regering. Wij kunnen dan ook absoluut geen uitvoering geven aan dit regeringsbeleid', stelt de partijvoorzitter.

'Als VHP'ers toch op eigen houtje kiezen om minister te worden, dan is dat een besluit op persoonlijke titel en in strijd met het VHP-besluit', benadrukt Santokhi.

Deze zaak zal dan ook niet zonder consequenties blijven. De persoon moet het lidmaatschap van de VHP opzeggen. Tevens zal de VHP afstand nemen van het besluit om zitting te nemen in de regering.

Dat president Bouterse nu VHP'ers benaderd voor de ministerspost bij LVV is het zoveelste bewijs, dat hij geen geschikt kader heeft binnen zijn eigen NDP. Een kat in het  nauw maakt rare sprongen....

(Suriname Mirror/Starnieuws)

'Wij zijn op de goede weg, maar moeten eensgezind blijven bouwen aan opbouw van ons land'

Glenn Gersie, governor Centrale Bank, positief over ontwikkelingen op monetair front


'Wij zijn op de goede weg, maar moeten eensgezind blijven bouwen aan de opbouw van ons land', zegt Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, over de positieve ontwikkelingen op het monetaire front, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 30 maart 2018.

De monetaire reserves tonen volgens recente statistieken van de CBvS een stijgende trend. De reserves in januari 2018 bedroegen ruim 450 miljoen Amerikaanse dollar.

Op de eerste plaats is er een strak monetair beleid gevoerd. Dit is onder andere te merken aan de goede monitoring van liquiditeiten; het geld in de omloop. De huidige omstandigheden vereisen volgens de governor dat er een beleid gevoerd wordt waarbij de kasreserve strak in de gaten wordt gehouden. Dit resulteert in minder toename van geld in de omloop, wat zeker goed is voor de druk om de deviezenreserves te beschermen en druk op de wisselkoers terug te dingen.

Ten tweede hebben de minister van Financiën en de governor van Centrale Bank van Suriname in 2016 een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Op basis van deze MoU is er een beleidsbenadering op grond waarvan tekorten op de staatsbegroting niet door de Centrale Bank gefinancierd worden.

Gersie zegt, dat het de twee autoriteiten gelukt is om zich, ondanks alle uitdagingen, daaraan te houden. Hij wijt de goede ontwikkeling op het monetaire front aan deze twee maatregelen.

'Van belang is dat wij dat blijven handhaven terwijl gedegen rekening gehouden wordt met financiering van investeringen zodat de nationale productie weer gaat aanwakkeren. De rust op het koersenfront heeft een positieve uitwerking op het algemeen prijspeil. De significante daling van de inflatie is daar een goede indicator van. De inflatie was aan het eind van 2016 52.4%. Heel optimistisch gezien zouden we dit jaar ook kunnen afsluiten met een inflatie die beneden 10% zal liggen.'

'Een lage inflatie is van groot belang voor de economie; voor de gemeenschap in zijn totaliteit.' Het maakt volgens Gersie het plannen van bedrijven en gezinnen veel makkelijker en is heel goed voor productie en afzet.

Beladers van SLM-vliegtuigen in staking

(Bron foto: screenshot YouTube)
Beladers hebben salaris over maart niet op tijd ontvangen en achterstallige betaling over februari is niet in orde gemaakt

Onderdirecteur Commerciële Zaken bij SLM zou enkele weken geleden in geheim gesolliciteerd hebben naar functie van SLM-directeur 


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 31 maart 2018, dat de beladers van SLM-vliegtuigen, tevens belast met het afhandelen van vliegtuigen, sinds gisteren het werk hebben neergelegd. Aanleiding is, dat zij hun salaris over maart niet op tijd hebben ontvangen en dat ook achterstallige betaling over februari niet in orde is gemaakt. De actie hing al ongeveer een week in de lucht. 

Toen betrokkenen gistermorgen na lang aandringen eindelijk hun cheques kregen, bleek dat zij toch niet over hun geld bij de bank konden beschikken, omdat de verwerking nog moest plaatsvinden. Dit was voor hen de druppel die de emmer deed overlopen.

De afhandeling van vluchten waarvoor de SLM verantwoordelijk is dreigt zo lang de actie voortduurt in gevaar te komen. Er zal f een beroep moeten worden gedaan op beladers van andere bedrijven f op die van luchtvaartmaatschappijen die hun eigen afhandeling verrichten.

Overigens is de staking om meerdere redenen ingezet dan alleen loon, aldus de Ware Tijd. De beladers die werkzaam zijn geweest bij het bedrijf Procons van Santuscha Raghoe, zouden nu rechtstreeks vallen onder het gezag van de SLM. Echter is, sinds SLM-directeur Robbi Lachmising de overname publiekelijk had aangekondigd, err geen werk van gemaakt hun indiensttreding schriftelijk te bevestigen.

Het Dagblad  Suriname  schrijft vandaag, dat de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) op verzoek van de SLM werd ingezet om onderzoek uit te voeren naar namen van de klokkenluiders binnen de SLM. Het gaat om klokkenluiders die informatie hebben gelekt naar de Warre Tijd over misstanden rond vluchtafhandelingen.

Het dagblad stelt nu van welingelichte bronnen te hebben vernomen, dat de CIVD tot de conclusie is gekomen dat de vliegveiligheid van kisten van de SLM nimmer in gevaar is gekomen. De bronnen delen dit mee op basis van het voorlopig rapport van de CIVD. Het verzoek van het op zoek gaan naar namen van klokkenluiders is uiteindelijk, volgens de informatie, niet meer als prioriteit gesteld door de CIVD.

Inmiddels zijn er in de Raad van Commissarissen verschuivingen doorgevoerd, terwijl de directeur van de SLM is bedankt. De onderdirecteur Commerciële Zaken bij de SLM zou enkele weken geleden in het geheim gesolliciteerd hebben naar de functie van directeur bij de SLM. De onderdirecteur heeft de brief gericht, op een moment dat de post van directeur SLM nog niet eens vacant was.

Er zijn SLM’ers die nu in de wandelgangen praten over niet één, maar meerdere klokkenluiders binnen de SLM.

Naaktfoto scholiere verspreid op social media: twee verdachten aangehouden

Meisje stuurt foto's via ap naar vriend


De politie van het ressort Rijsdijk heeft maandag 26 maart de verdachten K.D. en X. aangehouden op verdenking van het verspreiden van naaktfoto’s van een meisje, zo meldt het Korps Politie Suriname vrijdag 30 maart 2018. 

Het meisje kreeg op school te horen van een leerkracht, dat haar foto’s op social media zijn verspreid. Het slachtoffer deed meteen aangifte tegen haar vriend D. voor wie zij de foto’s via app had gestuurd en X. van wie zij wist dat de foto’s op zijn mobiel waren opgeslagen.


D. werd opgespoord en aangehouden en aan de hand van zijn verklaring kon  X. ook opgespoord en aangehouden worden. Uit het onderzoek blijkt, dat D. een gewone mobiele telefoon heeft, waarmee hij niet kan app'n. Om te kunnen app'n en chatten met zijn vriendin, het slachtoffer dus, maakte hij gebruik van de android telefoon van zijn moeder of van X.

D. liet zijn Facebook-account open op de telefoon van zijn vriend X. waardoor de foto’s automatisch op de telefoon van zijn vriend zijn opgeslagen. X., die met het meisje op dezelfde school zit, zag naar zijn verklaring de foto’s en deelde die met nog een andere leerling. Op een gegeven moment zijn de foto’s op social media gedeeld.

X. is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie ingesloten. D. is na een ernstige waarschuwing voor zijn nonchalante gedrag heengezonden, na te zijn verhoord. De politie onderzoekt deze zaak verder.

Venezolaanse en Colombiaanse wetenschappers ontdekken nieuwe kikkersoort

De Hyloscirtus japreria ontdekt in het Perija gebergte, gelegen in beide landenVenezolaanse en Colombiaanse wetenschappers hebben een nieuwe kikkersoort geïdentificeerd in het Perija gebergte, gelegen in beide landen, waar ongewone soorten zoals deze kleine amfibie verblijven. Met een multi-gekleurde huid en een onderscheidend geluid, werd de Hyloscirtus japreria ontdekt tijdens expedities in de afgelopen tien jaar, levend in rivieren en watervallen op hoogtes boven 1.000 meter. 

Het kreeg zijn ter ere van de Japreria, een verdwijnende inheemse etnische groep in de Perija in de noordwestelijke Venezolaanse deelstaat Zulia.


De ontdekking van de kikker - gepubliceerd in februari in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa - brengt het aantal soorten dat wordt geïdentificeerd als behorend tot het geslacht Hyloscirtus, op 37. Klein van formaat, de mannetjes meten tussen 2,8 en 3,2 centimeter in lengte en de vrouwtjes van 3,5 tot 3,9 centimeter. De reis die leidde tot hun ontdekking begon in 2008.

'Verschillende jaren gingen voorbij voordat we genoeg bewijs vonden dat het een nieuwe soort was', vertelde bioloog Fernando Rojas-Runjaic, de coördinator van de studie, aan persbureau AFP. 'Toen we eenmaal hadden vastgesteld, dat het een 'stroomkikker' was, moesten ze verifiëren dat het geen Hyldscirtus platydactylus was, een andere soort die in 1994 in de Perija gevonden werd',voegde hij eraan toe.


De wetenschappers hebben de vondst vastgelegd met camera's en high-definition geluidsrecorders om zijn kenmerkende kleuren vast te leggen en zijn geluid te analyseren. De geluiden die de kikker uitstraalt, die vanaf 15 meter afstand te horen zijn, zijn een van de meest onderscheidende kenmerken, aldus expeditielid Edwin Infante.

De H. japreria wordt ook gekenmerkt door een lichtgeel dorsaal deel met kleine donkerbruine vlekken en kleine roodbruine vlekjes. Het heeft ook witte strepen in bepaalde delen van zijn ogen, oren, dijen en poten. De iris van de kikker is grijs met een slanke zwarte reticulatie.


De Colombiaanse biologen Fabio Meza-Joya en Venezolanen Infante en Patricia Salerno werkten samen met Rojas-Runjaic van het natuurhistorisch museum La Salle in Caracas. Het bereiken van de leefgebieden van de kikker vereiste expedities van meerdere dagen te voet en muilezel in het Perija-gebergte.

De toegang tot het gebergte in Colombia was decennialang beperkt vanwege een conflict met linkse guerrillastrijders, 'die informatie-vacuüms produceerden', zei Meza-Joya en voegde eraan toe, dat het vredesakkoord 2016 met de belangrijkste rebellengroep de weg moet openen voor nieuwe ontdekkingen. 'Het opende een raam om in gebieden te komen die ontoegankelijk waren. Met vrede neemt de kennis over biodiversiteit toe', zei hij.

Meza-Joya benadrukte, dat amfibieën fundamenteel zijn voor ecosystemen en als regulator optreden van insectenpopulaties die ziektevectoren kunnen zijn. 'Sommige soorten vertonen een uitgesproken kwetsbaarheid voor veranderingen in het milieu, en daarom worden ze beschouwd als uitstekende indicatoren voor de gezondheid van ecosystemen', zei hij.

(Suriname Mirror/phys.org/AFP/Twitter/YouTube)

Colombiaanse kerk schenkt 250.000 hosties aan de katholieke kerk van Venezuela

(Bron foto: AFP)
Katholieke kerk Venezuela niet in staat zelf hosties te kopen, omdat er een tekort aan meel is...


Een Colombiaanse kerk heeft 250.000 hosties geschonken aan de katholieke kerk van Venezuela, die moeite heeft gehad om haar eigen te kopen, omdat er een tekort aan meel is. Het bisdom van de stad Cucuta, dat zich op de grens tussen de twee landen bevindt, schonk de hosties voor de Paasvieringen. 

De hostie wordt gebruikt om de heilige communie tijdens de rooms-katholieke mis te vieren. In een verklaring zei de Colombiaanse kerk, dat de hosties zijn overgedragen op een brug tussen de twee landen.


Venezuela is zwaar getroffen door een economische crisis en tekorten aan voedsel en medicijnen zijn normaal geworden. Dit heeft ertoe geleid, dat de kerken van het land het moeilijk hebben gehad om hun eigen hosties te maken vanwege een tekort aan meel.

In de aanloop naar Pasen, wanneer de hostie wordt gebruikt om de Heilige Communie te vieren, zei de Colombiaanse katholieke kerk, dat het haar morele plicht was om Venezolanen te helpen bij het vieren van de festiviteiten.


'Het is belangrijk om aandacht te schenken aan de behoeften die het geloof teisteren als gevolg van deze tijd van crisis', aldus een verklaring van het bisdom. 'In deze tijd van de week kunnen de centrale mysteries van het christelijk geloof worden gevierd.'

Eerder deze maand werd gemeld, dat sommige kerken in Venezuela mensen hadden gevraagd om hun eigen meel mee te brengen, nadat de voorraden op waren. Sommige priesters moesten 'een beroep doen op kerkgangers om meel naar de nonnen te brengen', vertelde een lokale pastoor aan de rooms-katholieke krant La Croix.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter)

vrijdag 30 maart 2018

Deel dodelijke slachtoffers brand politiecellen in Venezuela wordt begraven in massagraf

(Bron foto: EFE)
Nog onduidelijk wat precies gebeurd is en wie verantwoordelijk zijn


Een deel van de dodelijke slachtoffers van de brand in cellen Carabobo Politie in Valencia, zo'n 160 kilometer ten westen van hoofdstad Caracas, Venezuela, wordt begraven in een massagraf. Op een begraafplaats in de stad Valencia is een graf in gereedheid gebracht voor 32 mensen, die steeds drie boven elkaar begraven worden, gescheiden door een steenlaag. 

Een dag na de brand is het nog altijd onduidelijk wat er precies gebeurd is en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Onder de nabestaanden doen allerlei scenario's de ronde. Een daarvan is dat gevangenen zelf brand hebben gesticht, om te kunnen ontsnappen. Anderen zeggen dat bewakers de brand hebben aangestoken.


Het Openbaar Ministerie heeft vier aanklagers op de zaak gezet. Duidelijk is nu wel dat de cellen op 35 gevangenen waren berekend. Aangenomen wordt dat er gisteren zo'n 200 gevangenen in het complex waren.

Volgens een onafhankelijke mensenrechtengroep worden zo'n 35.000 gevangenen onder gelijke omstandigheden vastgehouden.

De brand in Valencia kostte het leven van 68 gevangenen. Het is de op een na grootste gevangenisbrand in de geschiedenis van het land. In 1994 kwamen bij een brand elders honderd gevangenen om.

(Suriname Mirror/NOS/The Washington  Post/El Nacional/Twitter)

Minister Blok reist naar Caribisch gebied en Colombia

Op de agenda met minister-presidenten Sint Maarten, Aruba en Curaçao staan de zorgelijke ontwikkelingen in Venezuela


Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vertrekt maandag 2 april naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Daar bezoekt hij de landen Sint Maarten, Aruba en Curaçao. Tijdens zijn eerste bezoek aan de Caribische Koninkrijksdelen maakt hij kennis met de minister-presidenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao, aldus Rijksoverheid.nl vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Minister Blok is als Koninkrijksminister verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van alle vier de landen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens het jaarlijkse Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen zal minister Blok met de minister-presidenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao, spreken over de buitenlandse belangen en prioriteiten van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Op de agenda staan in ieder geval de zorgelijke ontwikkelingen in buurland Venezuela. In Venezuela is er sprake van een instabiele situatie waarvan als gevolg veel mensen naar buurlanden vertrekken waaronder de Caribische delen van het Koninkrijk en Colombia. Daarnaast zal er ook gesproken worden over de gevolgen van orkaan Irma op Sint Maarten en de wederopbouw.

Op 5 april reist minister Blok door naar Colombia. Hij zal daar onder andere een ontmoeting hebben met zijn Colombiaanse collega Maria Angela Holguin (minister van Buitenlandse Zaken). Met haar zal hij spreken over de bilaterale relatie met Colombia, het vredesproces en de Nederlandse bijdrage daaraan.

Tevens zal worden gesproken over de situatie in Venezuela en de vluchtelingenstroom in Colombia. Vervolgens reist de minister naar een van de re-integratie zones van de FARC in het noorden van het land om met eigen ogen te zien hoe de afspraken van het vredesakkoord worden uitgevoerd.

Nederlandse arts De Waard in Caracas, Venezuela, slaat alarm: 'Mensen sterven door tekorten'

(Bron foto: De Waard/RTL Nieuws)
'Het lijkt wel alsof we honderd jaar terug zijn gegaan in de tijd'
 
Arts hoopt dat de Nederlandse regering zich hard gaat maken voor de Venezolanen


In Venezuela, waar de bevolking amper te eten heeft, grijpt tuberculose weer genadeloos om zich heen. 'In mijn lab is het iets van dag', zegt de Nederlandse arts Jacobus de Waard vandaag, vrijdag 30 maart 2018, tegenover RTL Nieuws. De Waard woont al 25 jaar in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Als hij 's morgens bij zijn kliniek aankomt, staan er al tientallen patiënten op hem te wachten. 

'Tuberculose is een goede indicator voor armoede', vertelt hij via een Skype-verbinding. 'Als mensen het zwaar hebben, zie je de ziekte vaker opduiken. En hier begint het uit de hand te lopen. Het lijkt wel alsof we honderd jaar terug zijn gegaan in de tijd. Zoveel komt tuberculose weer voor.' 

Patiënten hoesten bloed op, zijn verzwakt en hebben pijn op hun borst. Hij stelt vast of ze daadwerkelijk tuberculose hebben: 'Vijf jaar geleden diagnosticeerde je de ziekte in een vroeg stadium. Maar, nu zie ik patiënten met vergevorderde vormen van tuberculose, waarbij een long al helemaal is weggevreten door de ziekte. Kindertjes ook. Mensen hebben geen geld om te reizen, dus ze komen vaak pas als ze al erg ziek zijn.'

Het is lastig voor te stellen dat Venezuela ooit welvarend was: door het falende economische beleid van dictator Maduro is de bevolking in armoede gestort. Enorme voedseltekorten, hoge prijzen en hyperinflatie zorgen ervoor dat de gewone Venezolaan bijna geen eten meer kan kopen.

Mensen verhongeren. 'Ik denk dat de meeste mensen in Caracas nu misschien één keer per dag een maaltijd naar binnen krijgen. En in de sloppenwijken nog minder: misschien eens in de twee dagen een maaltijd. Je ziet de honger op hun gezichten. En dan worden mensen vatbaar voor ziektes als tuberculose. Dat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook, tijdens de hongerwinter.'

Voor Jacobus de Waard wordt het steeds lastiger z'n werk te kunnen doen: 'In mijn kleine labje in Caracas met gebrekkige apparaten zie ik twee keer zoveel patiënten als Nederlandse ziekenhuizen in een heel jaar zien. Het ontbreekt aan van alles. We hebben bijvoorbeeld bijna geen microscoop-glaasjes meer. Soms sturen collega's uit het buitenland gelukkig wat op.'

Daarenboven verlaten steeds meer goed opgeleide collega'sVenezuela. Zelf overweegt hij dat inmiddels ook: 'Ik hou van dit land, van de mensen... Maar, ik maak me zorgen over m'n veiligheid, over de toekomst.'

De arts hoopt dat de Nederlandse regering zich hard gaat maken voor de Venezolanen. Hij wil dat Nederland en de Europese Unie de politieke druk opvoeren op Venezuela. 'Dit is namelijk ook een Nederlands probleem: Mensen vluchten naar Curaçao, bootvluchtelingen sterven er voor de kust. We hebben politieke druk nodig, want het kan zo niet verder.'

Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt Paasmaandag van Den Helder naar Caribisch gebied

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip


Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt Paasmaandag vanaf Den Helder naar het Caribisch gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, Kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening, zo bericht Den Helder Actueel vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Het patrouilleschip kampte recentelijk nog met een defecte watermistinstallatie. De onvolkomenheden kwamen in oktober 2017 aan het licht tijdens live-tests. Scheepsbouwer Damen, de Directie Maritieme Instandhouding en de eigen bemanning werkten de afgelopen maanden met man en macht aan het herstel. Op 15 maart, sneller dan verwacht, werd Zr.Ms. Holland officieel weer zeewaardig bevonden.

Zr.Ms. Holland is tijdens haar rol als stationsschip in de het Caribisch gebied uitgerust met 2 snelle FRISC-rubberboten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een scheepsboardingteam. In het Caribisch gebied ondersteunt het boardingteam van de Kustwacht het schip tijdens kustwachtoperaties en bij drugsbestrijdingsoperaties krijgt het patrouilleschip ondersteuning van een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht.

Het schip lost het M-fregat Zr.Ms. van Speijk af. Dat marineschip keerde halverwege maart terug in de thuishaven van Den Helder, nadat de bemanning in het Caribisch gebied twee keer een grote lading cocaïne wist te onderscheppen. De eerste buit betrof 550 kilo cocaïne op een go-fast. De tweede buit van 1.600 kilo cocaïne vond plaats op oudejaarsdag en was verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip. De bemanning redde ook 9 opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische Zee.

270.5 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept in haven Antwerpen

Cocaïne verstopt achter de dubbele wand van een vriescontainer met bananen

(Bron foto: cma-cgm.com)
  
De douane heeft midden maart 270.5 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat laat het Antwerpse parket vandaag, vrijdag 30 maart 2018, weten. De douanediensten konden de drugs op 14 maart al in beslag nemen. 

'De drugs werden na controle verstopt aangetroffen achter de dubbele wand van een vriescontainer met bananen', zegt woordvoerder Ken Witpas van de Antwerpse afdeling van het parket.

'De container werd vervoerd met het zeeschip Fort Saint Marie en kwam van het Surinaamse Paramaribo.'

Er werden voorlopig geen arrestaties verricht.

'Ik merk de toename van jaguarjacht aan het aantal klachten en meldingen'

(Bron foto: jaguar-in-suriname.blogspot.com/)
Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 5)

- 'Personen hebben de jaguarjacht geïntensiveerd omdat de lichaamsdelen worden verhandelend onder een bepaalde bevolkingsgroep'
- Heeft president Desi Bouterse een halsketting met daaraan een jaguartand?


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, vrijdag 30 maart 2018, minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer: 'Ik merk de toename van jaguarjacht aan het aantal klachten en meldingen'


De toenemende illegale jaguarjacht is ook bekend bij minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Zij heeft geen cijfers, maar merkt de toename aan het aantal klachten en meldingen die zij krijgt, zegt zij op Starnieuws. Personen hebben de jaguarjacht 'geïntensiveerd, omdat de lichaamsdelen worden verhandelend onder een bepaalde bevolkingsgroep (Chinezen). Het is zorgwekkend en wij zullen verhoogde controle en alertheid op de jaguar hebben.'

Samsoedien vertelt, dat zij vorig jaar - voor haar ministerschap - onderweg naar Apoera een groep jagers tegenkwam. 'Ze hadden een jaguarkop bij zich en voelden zich geweldig stoer, want ze hadden een jaguar geschoten.' Onlangs kreeg zij een video van binnenlandbewoners toegestuurd. In het filmpje is te zien hoe een jaguar is neergeschoten en op een ATV is gebonden. 'Heel demonstratief staat de man ernaast, alsof hij een heldendaad heeft verricht. Dat is heel storend voor de natuur en opvoeding van kinderen.'

Op 3 maart tijdens World Wildlife Day kwam Samsoedien met een verklaring waarin zij een beroep deed op de samenleving om met de handen af te blijven van de jaguar. De minister wil gericht beleid ontwikkelen om deze beschermde diersoort ook echt te beschermen. Hoewel zij zelf niet over concrete informatie beschikt over wie de stropers en illegale dierenhandelaren zijn, hebben de jachtopzieners wel een indicatie. 'Het zijn meestal de sportjagers en jachtliefhebbers, maar er zijn genoeg andere dieren die zij mogen bejagen. Zij moeten de jaguar met rust laten.'

Over de smokkel in (verwerkte) jaguarlichaamsdelen weet zij weinig. 'Ik heb het van horen zeggen. Een bepaalde bevolkingsgroep gebruikt die om cultuur-historische redenen.' Ze noemt de groep liever niet bij naam, 'omdat het niet bewezen en hard is. Ik ben globaal in mijn benadering.'

De controle en toezicht houden op de naleving van de natuurwetten in de Surinaamse bossen, is niet makkelijk. Het natrekken van de meldingen is een groot probleem. 'Het gebied is uitgestrekt en we zijn niet equipped om met portofoons de melding gelijk door te geven aan de politie.' Een ander probleem is goede landelijke telecommunicatie, bijvoorbeeld tussen Witagron en Apoera is geen bereik. 'Als men eenmaal op Witagron is gaat men alle kanten uit en je kunt de stroper niet meer achterhalen.'


Om de controle op te voeren is er meer mankracht op het veld nodig. De meeste van de huidige boswachters zijn 50-plussers en ouder en goed opgeleide boswachters zijn schaars. Op haar agenda staat: een nieuwe lichting aantrekken, opleiden en voorzien van alle middelen. 'Maar, we hebben de financiële middelen niet', zegt Samsoedien. 'Het ministerie staat in contact met lokale en buitenlandse organisaties die donoren kennen. Zij hebben echt hart voor de natuur en willen meehelpen om deze controle te helpen opvoeren.'

Een andere beleidsmaatregel is hogere boetes koppelen aan de overtredingen. 'Ik praat over fikse boetes.' Een overtreding buiten proces afhandelen met een boete, vindt Samsoedien onvoldoende voor wildlife crime. De mensen betalen en lopen hierna vrij rond. 'Ik wil er zelf een gevangenisstraf aan verbinden. Dan ga je een paar dagen in de cel zitten. De straffen moeten echt aangepast worden.'
Komen de maatregelen niet te laat? De minister schudt ‘nee’ met het hoofd. 'Het is nooit te laat, maar wanneer je dit soort zaken wilt aanpakken heb je financiën en juiste regelgeving nodig.' De Natuurbeschermingswet en Jachtwet dateren uit 1954. 'We bereiden de wetsaanpassing nu goed voor en hopen die in april rond te hebben voor de Nationale Assemblee – al is het nog een concept.' De herziene wetgeving is hard nodig voor rechtmatig optreden in het veld.

Andere beleidsacties zijn meertalige voorlichtingscampagnes gericht op verschillende doelgroepen. De minister benadrukt dat natuurbescherming en de strijd tegen de illegale dierenhandel een aangelegenheid is van iedereen. De nadruk wordt nu zwaar gelegd op het ministerie en ’s Lands Bosbeheer. Maar, ook de politie en douane hebben een rol te vervullen. Meer bewustzijn geldt ook voor die groep functionarissen; het gaat tenslotte om een keten-aanpak. 'Het ministerie heeft zijn deel te doen, maar ook andere instanties hebben een rol te vervullen.'

In de ketenbenadering spelen lokale gemeenschappen een cruciale rol. Het is bewezen in andere landen dat er meer valt te verdienen wanneer de jaguar en andere beschermde diersoorten worden aangewend voor natuurtoerisme in plaats van ze te bejagen. 'Als je gemeenschappen betrekt in dat proces zit je deels al veilig.'

De jaguar wordt niet alleen bedreigd door stropers en jagers. Ook veehouders wiens vee geroofd is en landbouwers die zich bedreigd voelen openen vergeldingsjachten op de jaguar. Volgens de minister valt het dier niet zomaar aan. 'Wanneer een jaguar voorkomt in een bepaald gebied geeft dat aan dat er een leefgemeenschap is. Hij voedt zich met de levende dieren in die buurt. Ik denk dat als hij genoeg voedsel vindt, hij niet in een woongebied komt. Het is een soort ecologisch evenwicht en zodra dit verstoord is krijg je die escalatie.' 

Om de burgers ook te beschermen en met zijn allen de jaguar, is de hulp van Panthera ingeroepen, een internationale organisatie gespecialiseerd in de bescherming van de veertig katachtigen in de wereld. Ze hebben ervaring in actieplannen opstellen en hoe de landbouw, veeteelt en jaguarpopulatie met elkaar kunnen blijven bestaan. 'Wij gaan het wiel niet opnieuw uitvinden. Zij zijn ervaren en opereren al in Guyana.' Het is een samenwerkingsproject met het WWF. Een delegatie komt in april om te praten over een concrete samenwerking. Er is ook een workshop gepland met stakeholders.

Volgens de Jachtwet is het verboden om lichaamsdelen, zoals huiden en veren van beschermde dieren bij je te hebben. Jachtopzieners zouden deze gelijk in beslag moeten nemen. Op social media wordt flink gediscussieerd over een halsketting van president Desi Bouterse met daaraan een (jaguar)tand. Samsoedien zegt niet te weten of de president daadwerkelijk een jaguartand draagt in zijn halsketting. 'Als dat het geval mocht zijn, ben ik ervan overtuigd dat als ik een beroep op hem zou doen om de jaguartand te verwijderen, het niet aan dovemansoren gezegd zal zijn.'

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....


Man (42) aangehouden door politie van Santo Boma voor mishandeling ex-vrouw

Verdachte zou ook zijn 17-jarige dochter seksueel hebben misbruikt

 
Het Korps Politie Suriname bericht donderdag 29 maart 2018, dat de politie van Santo Boma de 42-jarige R.M. in verzekering heeeft gesteld voor mishandeling van zijn ex-vrouw. De politie kreeg melding van een mishandeling op een adres in het ressort. Daar aangekomen werd het slachtoffer aangetroffen. Zij verklaarde al zeven maanden geleden de relatie met haar man te hebben verbroken, vanwege het feit dat hij zijn 17-jarige dochter seksueel zou hebben misbruikt. Het onderzoek in deze zaak is bij de politie van de afdeling Jeugdzaken. 

De man, die in dezelfde buurt woonachtig is, scheldt haar vaak uit. Op de avond van 25 maart ging de ex-partner met haar twee dochters naar de winkel en liepen voorbij de woning van de man. Bij die gelegenheid schold en bedreigde de man de vrouw en haar kinderen. Zij negeerden hem en vervolgden hun weg.

Op de terugweg kwam haar ex-partner plotseling vanuit een bosschage, gewapend met een stuk hout, tevoorschijn. Hiermee bracht hij de vrouw slagen toe op haar benen. De oudste dochter schoot haar moeder te hulp, terwijl de jongste dochter hulp zocht bij de buren.
De man, die dit doorhad, rende op een bepaald moment zijn woning binnen. De ingeschakelde agenten hielden hem dezelfde dag aan. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Overheid wijst erop dat bij de vondst van skelet juiste procedure moet worden gevolgd

Werknemers bouwbedrijf stuiten in Lim A Po Straat op menselijke resten onder trottoir

(Bron foto's: Stephen Fokké)
 
Door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt erop gewezen dat bij de vondst van skeletten de juiste procedure moet worden gevolgd. Werknemers van een bouwbedrijf zijn tijdens werkzaamheden vorige week in de Lim A Po Straat gestuit op menselijke resten die onder het trottoir lagen, op een diepte van ongeveer 20 centimeter. 

Via de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname werd de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur in kennis gesteld.

In het verleden zijn vaker skeletten in de oude binnenstad gevonden, met name in de schelprits aan de Heerenstraat. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukt het belang van de te volgen procedure, zodat er geen informatie verloren gaat. Op de samenleving wordt daarom een beroep gedaan om in soortgelijke gevallen de politie te informeren alsook de Archeologische Dienst van het Directoraat Cultuur, zodat het onderzoek op de juiste wijze kan plaatsvinden, aldus het Nationaal Informatie Instituut vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Irene Meulenberg, archeologe van het directoraat Cultuur, heeft het skelet zorgvuldig blootgelegd, met behulp van Jõvan Samson, student Geschiedenis met een minor Archeologie van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De politie werd ook ingeschakeld die vervolgens de nodige medewerking verleende. Het skelet is voor verder onderzoek overgedragen aan Rakieb Khudabux, verbonden aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij is arts en deskundige in de anatomie en heeft zich verdiept in fysische antropologie.

Het onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over onder meer het geslacht, leeftijd en datering van het skelet. Na het verwijderen van het skelet konden de bouwwerkzaamheden worden vervolgd.