zaterdag 29 december 2018

84-Jarige Zwitserse toerist vermoord in Acapulco, Mexico

Zwitser tijdens een overval in Acapulco doodgestoken in zijn vakantiehuis


Een 84-jarige Zwitser is donderdag vermoord in de stad Acapulco in Mexico. Het Zwitserse federale ministerie van Buitenlandse Zaken (FDFA, Federal Department of Foreign Affairs) bevestigt vandaag, zaterdag 29 december 2018, dat een 'Zwitserse burger het slachtoffer is geworden van een dodelijke criminele daad in Mexico'. Er werd geen verdere informatie verstrekt om de privacy van de betrokken personen te beschermen. 

De media en het parket van de Mexicaanse staat Guerero meldden, dat de man tijdens een overval in Acapulco doodgestoken is in zijn vakantiehuis. Zijn vrouw, die Mexicaans is, raakte zwaargewond.

De FDFA verklaart ook, dat de Zwitserse ambassade in Mexico contact heeft met de lokale autoriteiten en dat de familieleden van het slachtoffer consulaire bijstand krijgen. Volgens de Mexicaanse media was het paar op vakantie in het Pacifische kustplaatsje. Ze waren aangekomen in Acapulco om een ​​bruiloft bij te wonen en besloten toen om op vakantie te gaan in de stad.

De aanval, die vermoedelijk in de vroege uren van donderdag in de buurt van Club Deportivo plaatsvond, werd uitgevoerd door één persoon, die bijna vier uur in het huis verbleef. De aanvaller vluchtte rond zes uur 's morgens en liet het moordwapen achter.

Acapulco en de rest van de staat Guerrero staan ​​bekend vanwege een ​​hoog niveau van gewelddadige criminaliteit door bendes en het FDFA reisadvies waarschuwt voor slechte veiligheidsomstandigheden in de regio.

(Suriname Mirror Reports/SwissInfo/La Verdad Noticias/Diario/Debate)

Zeven kinderen gedood bij woningbrand in Mexico-Stad

(Bron foto: Twitter)
Iemand heeft waarschijnlijk een vuurtje aangestoken om warm te blijven...


Bij een brand in een woning in Mexico-Stad zijn zeven kinderen omgekomen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn vijf van de kinderen jonger dan tien jaar en twee van hen zelfs pas twee jaar jong. De andere kinderen waren dertien en veertien jaar.

De brand ontstond vrijdagmorgen vroeg, 28 december 2018, in het houten huis in de wijk Iztapalapa, een arme buurt in het oosten van de Mexicaanse hoofdstad.



Volgens burgemeester Claudia Sheinbaum van de stad heeft iemand waarschijnlijk een vuur aangestoken om warm te blijven.

Volgens de lokale autoriteiten waren de kinderen alleen thuis omdat hun ouders aan het werk waren. Die zouden volgens Mexicaanse media de kost verdienen met het inzamelen en verkopen van plastic flessen.




(Suriname Mirror Reports/El Sol de Mexico/AD/Excelsior/Twitter/YouTube)

10 Doden en 30 gewonden bij busongeluk te Casapalca, Peru

Bus raakt van de weg en belandt in de ondiepe Rimac-rivier langs de weg


Buschauffeur zou in slaap zijn gevallen en de controle over het voertuig hebben verloren


Ten minste 10 mensen zijn gedood en 30 gewond geraakt toen donderdag 27 december 2018 een passagiersbus omsloegen belandde in een ondiepe rivier langs de weg in het westen van Peru. Het ongeluk vond plaats rond half vijf 's middag lokale tijd ten oosten van de hoofdstad Lima op de Central Highway, in de stad Casapalca, zei het hoofd van de Verkeerspolitie (Policía de Carreteras),  Jorge Castillo.





Volgens verschillende passagiers viel de buschauffeur in slaap en verloor de controle over het voertuig, dat in de rivier de Rimac tuimelde, maar de politie moet nog een officieel rapport uitbrengen.

De bus vervoerde 55 passagiers van de Andes-stad Huancayo naar de hoofdstad van het land. De gewonden werden naar ziekenhuizen in Casapalca en omliggende steden gebracht.

Dergelijke ongevallen komen veel voor in Peru, vooral op snelwegen die het Andesgebergte doorkruisen.








(Suriname Mirror Reports/ojo.pe/La Republica/Peru21/YouTube/Xinhua/Twitter)

Colombia's veiligheidstroepen en boeren hebben 87.571 hectare marihuana, papaver en coca vernietigd

Colombia en de VS willen de cocateelt terug brengen van 171.000 naar 90.000 hectare in 2023


Colombia's veiligheidstroepen en boeren hebben 87.571 hectare marihuana, papaver en coca vernietigd, het basisingrediënt voor cocaïne, zei de minister van Defensie donderdag 27 december 2018. In een tweet zei minister van Defensie Guillermo Botero, dat de veiligheidstroepen 60.016 hectare illegale gewassen met dwang hebben uitgeroeid. Dit is aanzienlijk minder dan de 70.000 hectare coca die door de voorganger van Botero, Luis Carlos Villegas, als doel werd gesteld in juni.


Nog eens 27.555 hectare werd vrijwillig uitgeroeid door boeren die deelnemen aan een gewasvervangingsprogramma dat deel uitmaakt van een vredesproces met de gedemobiliseerde FARC-guerrillagroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), aldus Botero. Dit is ook aanzienlijk minder dan het doel van 50.000 hectare dat Villegas in mei vorig jaar had gesteld.

Botero heeft niet gespecificeerd hoeveel van de vernietigde hectaren gerelateerd is aan coca, waarvan de teelt in 2017 recordniveaus bereikte, volgens de Verenigde Naties. De minister zei dat de regering van president Ivan Duque het aantal uitroeiingseenheden van 23 naar 73 verhoogde en het aantal uitroeiing van illegale gewassen verhoogde van 136 per dag naar 211 per dag. Of de toegenomen inspanningen om coca uit te roeien geleid hebben tot een effectieve vermindering van de cocateelt, zal pas in het midden van 2019 bekend worden wanneer het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit haar Jaarverslag over illegale gewassen in Colombia bekendmaakt.

Ambtenaren in de Verenigde Staten vertelden de Colombiaanse krant El Tiempo in februari, dat ze verwachten dat de cocaïneproductie nieuwe recordhoogtes bereikt in 2018. De regeringen van Colombia en de VS, 's werelds grootste markt voor cocaïneconsumptie, zijn in maart een gezamenlijke langetermijnstrategie overeengekomen om de coca-teelt terug te brengen van 171.000 naar 90.000 hectare in 2023.

De nieuwe strategie heeft tot doel niet alleen coca uit te roeien, maar de handel in cocaïne op meerdere fronten te ontwrichten, bijvoorbeeld door het moeilijker te maken om chemicaliën te verkrijgen die nodig zijn om de drugs te produceren en gericht op witwassers.

(Suriname Mirror Reports/Colombia Reports/Twitter/ANSA Latina)

Getuige in Odebrecht-omkoopschandaal in Colombia pleegt zelfmoord

Rafael Merchan is tweede getuige in Odebrecht-zaak die binnen twee maanden sterft...


De familie van een getuige in het Odebrecht-omkoopschandaal die donderdag 27 december 2018 dood werd gevonden, zei dat hun geliefde zelfmoord had gepleegd, volgens het tijdschrift Semana. De dood van Rafael Merchan, die secretaris van de voormalige president Juan Manuel Santos was tussen 2010 en 2014, was een 'persoonlijke en autonome beslissing', zei zijn familie naar verluidt.


Volgens Semana zei het gezin, dat Merchan's schijnbare zelfmoord niets te maken had met zijn eerdere regeringsposities die hem ertoe brachten om getuige te worden in een van de meest schadelijke corruptieschandalen van het afgelopen decennium.

Merchan is de tweede getuige van Odebrecht die binnen twee maanden sterft. Getuige Jorge Enrique Pizano stierf begin vorige maand, drie dagen voordat zijn zoon stierf aan cyanidevergiftiging.


De sterfgevallen bemoeilijken verder het onderzoek naar de omkopingspraktijken waarbij president Ivan Duque, hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez en de voormalige presidenten Santos en Alvaro Uribe ook betrokken zijn.


Het Hooggerechtshof van Colombia heeft een speciale openbare aanklager aangesteld die door de president is aanbevolen om onderzoek te doen naar de praktijken van omkoping die volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie plaatsvonden tussen 2009 en 2014.

De hoge rechtbank haalde de vervolging van de zaak af, nadat audio-materiaal onthulde, dat Pizano Martinez waarschuwde voor de omkopingspraktijken een jaar voordat de Martinez pocurrur-generaal werd. Martinez ondernam geen actie tot na december 2016, toen de Amerikaanse regering Odebrecht beschuldigde van het omkopen van overheidsfunctionarissen in heel Latijns-Amerika en Afrika.

De hoofdaanklager is sindsdien beschuldigd van het proberen het schandaal te verdoezelen, onder meer door Luis Luis Fernando Andrade, de vroegere hoofdinfrastructuurbeheerder, die het land heeft verlaten nadat hij werd opgepakt. Merchan werd geroepen om de onschuld van Andrade voor de rechtbank te verdedigen en had volgens Caracol Radio aangegeven te vrezen voor zijn leven.

(Suriname Mirror Reports/Colombia Reports/Twitter)

Braziliaans leger 'vervult missie' in favela's Rio de Janeiro

Favela da Mare complex (Bron foto: AFP)
Nieuwe gouverneur van de staat Rio zet sluipschutters en drones in tegen drugshandelaren


Vertrekkend president Michel Temer plaatste Rio's veiligheid in handen van het leger, daarbij verwijzend naar het onvermogen van de politie om zwaarbewapende drugsbendes onder controle te houden. De nieuwe gouverneur van de staat gaf aan, dat hij is van plan om een ​​harde lijn te nemen tegen drugshandelaren, waaronder ze onder vuur te nemen door sluipschutters.

'We hebben onze missie vervuld', zei generaal Walter Souza Braga Netto donderdag 27 december 2018, die sinds midden februari de veiligheidsdienst van Rio leidde onder een presidentieel decreet.

Favela da Rocinha (Bron foto: Mauro Pimentel-AFP)
De vertrekkende president Michel Temer nam de drastische stap om de beveiliging van Rio in handen van het leger te brengen, daarbij verwijzend naar het onvermogen van de politie om zwaar bewapende drugsbendes onder controle te houden. Legerpatrouilles waren al in de verarmde favela's gebruikt, maar de militaire interventie zag generaals de civiele autoriteiten in top beveiligings klussen vervangen, evenals een toename in het gebruik van soldaten om de politie te ondersteunen.

De interventie was ongehoord sinds de terugkeer van het land naar de democratie in 1985 na 21 jaar militaire overheersing. Het eindigt zoals gepland op 31 december, maar de volgende gouverneur van de staat, Wilson Witzel, die de volgende dag aantreedt, heeft al aangegeven dat hij van plan is een harde lijn in te nemen tegen drugshandelaren, inclusief ze uit te schakelen met behulp van sluipschutters.


Zijn positie ligt in de lijn met die van de extreemrechtse tot nieuwe president verkozen Jair Bolsonaro, een voormalig soldaat die wapens ziet als het antwoord op de misdaad in een land met tienduizenden moorden per jaar.

Bewoners van Rocinha, een Rio-favela, aarzelden om te praten over de resultaten van de militaire interventie. 'Deze interventie is meer politiek dan effectief, dus ik denk dat er niets is veranderd', zegt Jose Luiz, een modeontwerper, die de 'repressieve politiek' nog steeds ziet doorgaan.

Mineira favela (Bron foto: AFP)
'Als ik mijn mening hierover kenbaar maak, zal het me ernstige problemen bezorgen. Het is beter om niet te praten', zei Maria Goretti, een huisvrouw.

Van maart tot november, met het leger aan het roer van de veiligheid van Rio, daalde het aantal opzettelijke moorden met zes procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, met aanzienlijke dalingen in de laatste vier maanden,zo tonen officiële cijfers. De gegevens van Rio's Public Security Institute (ISP, Instituto de Segurança Publica) melden ook een significante daling van het aantal gewapende overvallen van vracht vervoerende voertuigen, die bijna 20 procent daalden, maar nog steeds 6.675 bereikten, vergeleken met 8.301 in dezelfde periode in 2017.

Het aantal mensen dat is omgekomen bij politie-operaties is echter met ongeveer 38 procent toegenomen, wat betekent dat het totale aantal gewelddadige sterfgevallen bijna 4.000 procent hoger ligt dan in 2017, op 4.871 slachtoffers.

Met een recordaantal van 63.880 moorden vorig jaar, is Brazilië 's werelds meest moorddadige natie. Volgens het ISP zijn sinds het begin van het jaar 1.444 mensen door de politie gedood, decembercijfers zijn nog niet beschikbaar - een record sinds deze statistiek werd gecompileerd in 1999. Daarnaast zijn 94 politieagenten gedood in 2018, vergeleken met 134 het voorgaande jaar.

Witzel heeft harde maatregelen toegezegd, waaronder het trainen van sluipschutters om gewapende criminelen te doden, zelfs als ze geen onmiddellijke dreiging vormen voor de politie, evenals het gebruik van drones uit Israël die van afstand op drugshandelaren kunnen vuren.


(Suriname Mirror Reports/South China Morning Post/AFP/Twitter)

Braziliaanse ‘wonderdokter’ João de Deus aangeklaagd voor verkrachting

João Teixeira de Farina (76) verdacht van misbruik en verkrachting meer dan 600 vrouwen

(Bron foto: abovewhispers.com)

De Braziliaan João Teixeira de Farina (76), die onder de naam João de Deus internationaal bekend kwam te staan als ‘wonderdokter’, is door de autoriteiten in Brazilië aangeklaagd wegens verkrachting. Hij wordt door meer dan 600 vrouwen van misbruik en verkrachting beschuldigd. 

Sinds 1976 runt De Faria een ‘spiritueel ziekenhuis’ in de plaats Abadiânia. Zijn bekendheid groeide enorm nadat hij in 2010 was geïnterviewd door de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey.



De Faria nam vrouwen mee naar een kantoortje voor ‘privésessies’, waar hij ze misbruikte of verkrachtte.

De bal kwam aan het rollen door de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous (34), die op de Braziliaanse televisie haar verhaal deed.




Hierna kwamen de getuigenissen en verhalen van patiënten van De Faria massaal binnen bij de politie en de openbare aanklager.

Onder de slachtoffers is ook zijn eigen dochter, die hem 'een monster' noemt. De slachtoffers zijn tussen de 9 en 67 jaar oud. Veel van hen zijn Braziliaans, maar naast de Nederlandse Zahira Mous die de zaak aan het rollen bracht, meldden zich ook vrouwen uit de VS, Bolivia, Duitsland, Zwitserland en België. Allemaal gaven ze aan door De Faria misbruikt te zijn.

De Faria heeft zich inmiddels aangegeven bij de politie.

(Suriname Mirror Reports/Reuters/AD/YouTube/Instagram)

Bond Bureau Dak- en Thuislozen ontstemd over fusie bureau met PCS

'De bond verneemt nu dat de gehele organisatie opgaat in PCS en is daarover niet gehoord'


Aan de Bond Personeel Bureau Dak- en Thuislozen werd twee maanden geleden medegedeeld door de minister van Volksgezondheid, dat het bureau zou opgaan in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Claudette Etnel, voorzitster van de bond, laat vandaag, zaterdag 29 december 2018, via het Dagblad Suriname weten, dat het personeel zou worden overgenomen door het PCS. Het gevolg van de fusie is dat ook het stichtingsbestuur zou ophouden te bestaan. Een door de minister ingestelde onderzoekscommissie zou verdere zaken bespreken met de bond. 

Het personeel werd donderdag ingelicht, dat het Bureau Dak – en Thuislozen niet meer zal zorg dragen voor de salarissen, maar dat dit voortaan zal geschieden door het ministerie van Volksgezondheid per 1 januari 2019. Per 1 maart 2019 gaat de organisatie op in het PCS. Eerder was medegedeeld, dat alleen de afdeling van de Wicherstraat zou overgaan in PCS. De vestiging Latour zou nog worden aangehouden.

'De bond verneemt nu dat de gehele organisatie opgaat in PCS', zegt Etnel. 'De bond is hierover gebelgd, omdat de bond niet is gehoord zoals was afgesproken en er blijkt een screening plaats te vinden, waarbij delen van het personeel naar het ministerie van Volksgezondheid over kunnen gaan.'

Het personeel wil weten wat zijn rechtspositie is in deze nieuwe situatie.

Claudette Etnel vindt dat conform afspraak de bond gekend had moeten worden, vooral nu de rechtspositie van het personeel onduidelijk is.

Ook over de screening wil Etnel weten wie de mensen gaat screenen en waarom ze gescreend moeten worden. Etnel zegt dat onduidelijk is ‘of de mensen erop vooruit – of juist achteruit gaan’. De bond tast ook in het duister of de rechtspositie en alle opgebouwde dienstjaren ongewijzigd worden overgenomen. Etnel heeft ook vragen over de invulling van de werkwijze na de fusie, omdat de organisatie dak- en thuislozen van de straat haalt en verzorgt, waarbij niet elke dakloze een psychische aandoening heeft, terwijl zij in de organisatie PCS een organisatie ziet die zich bezighoudt met personen die lijden aan een psychische aandoening.

Directeur Reza Doekhie van het Bureau Dak- en Thuislozen zegt, dat het Bureau een persstilte heeft ingelast in deze kwestie.

150 Huishoudens ontruimd te Sunny Point in afwezigheid politie en deurwaarder

Politie te Sunny Point niet op de hoogte van een ontruiming


Te Sunny Point vond gisteren een ontruiming plaats van 150 huishoudens, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 29 december 2018. Bewoners hadden van de eigenaar te Leiding 20 zeker drie dagen de gelegenheid gekregen om het terrein te ontruimen. Een bulldozer werd gisterochtend ingezet om de boel plat te maken en om wegen aan te leggen.

Volgens een van de occupanten zal het terrein verkaveld worden. Navraag bij de eigenaar leverde niets op, maar bewoonster Rubia van Dracht, die namens de bewoners van het terrein spreekt, wordt er niet volgens de afspraken gehandeld. Volgens haar had de eigenaar aangegeven, dat de personen op het terrein konden blijven, mits zij overgingen tot koop.

Het dagblad kon de eigenaar, noch diens zakenpartner, bereiken om te laten bevestigen of deze lezing klopt. Het zou gaan om eigendomsgrond van een particulier en dat hij veel te lang de occupatie heeft getolereerd.

De politie te Sunny Point was in ieder geval niet op de hoogte van een ontruiming. Volgens Van Dracht was de politie, noch een deurwaarder aanwezig.

'Ik ben mijn hele gezin kwijt, mijn 22-jarige zwangere vrouw en ons driejarig zoontje'

'Mijn leven is verpest, ik heb mijn vrouw (30) en twee dochters (1 en 6) in één klap verloren'

Eén vrouw en haar zoon waren de enigen in de boot die zwemvesten droegen en ramp overleefden


Nabestaanden en overlevenden reageren vandaag, zaterdag 29 december 2018, in de Ware Tijd op de tragische bootramp op de Coppenamerivier gisterochtend, in het holst van de nacht.

Tachiro Biswane, bij de marinebasis van het Nationaal Leger te Boskamp: 'Ik ben mijn hele gezin kwijt.' Zeven lichamen die geborgen zijn na het bootongeluk op de Coppenamerivier zijn naar de marinebasis gebracht. Een boot met manschappen staat op het punt om te gaan zoeken naar nog drie vermisten, onder wie Biswanes 22-jarige zwangere vrouw en driejarige zoon. De man heeft geen hoop. 'Zowel mijn vrouw als zoon weet niet te zwemmen en ze zullen het niet gehaald hebben', zegt hij. Net als de meeste andere opvarenden is Biswane van Grankreek.

Bryan Narsingh: 'Mijn moeder van 69, zus van 41 en haar dochtertje van 4 zijn verdronken. Dit is een zware klap. Iedereen is familie van elkaar', zegt hij.

Samkoemar Hanoeman: 'Mijn leven is verpest. Ik heb mijn vrouw en twee dochters in één klap verloren. Dit is echt een shock voor mij.' De ene dochter was zes jaar, de andere amper één. Zijn oudste dochter van negen heeft het ongeval overleefd. Zijn vrouw (30) had met hem afgesproken dat zij hem zou bellen wanneer ze met de kinderen was aangekomen te Boskamp. 'Toen ik niet werd gebeld, begon ik meerdere keren te bellen maar de telefoon ging niet over. Pas tegen half zes in de ochtend kreeg ik het slechte nieuws van mijn zwager', vertelt Hanoeman.

Reynold Janomo mag van geluk spreken dat hij het tragische voorval kan navertellen. Zijn vrouw en zoon waren de enigen in de boot die zwemvesten droegen. De vesten zouden later - samen met een ijsbox - een groot hulpmiddel zijn voor het gezin en nog twee jonge kinderen om rond vier uur 's morgens de oever te bereiken nadat de boot was gezonken. Janomo: 'Ik had een ijsbox bij me en moest alles eruit doen om daarmee te dobberen. Ik trok ook twee andere kinderen naar me toe en was dichtbij mijn zoon en vrouw. Maar, op een gegeven moment zou ik in de diepte verdwijnen, omdat ik een ketelpak aanhad, dat het zwaar voor me maakte om te zwemmen. Ik zei nog aan mijn vrouw dat ik dood ga, maar ze heeft toen het hemd van het ketelpak van me af kunnen rukken. Pas daarna kon ik goed zwemmen.' Zowel zijn vrouw als zoon kan zwemmen, maar volgens de man en vader zouden ze zonder de zwemvesten machteloos zijn tegen het onstuimige water. 'Het heeft bijna twee uur geduurd om de oever te bereiken', vertelt hij.

Het vaartuig vertrok donderdagavond rond elf uur vanuit Corneliskondre aan de Wayamborivier en ging naar Boskamp. Volgens Janomo wilde de motorist bij een bocht nabij het dorp Kalebaskreek - niet ver van de eindbestemming - de oversteek doen. Toen de boot in het midden van de rivier was, kwam er water in het vaartuig door een grote golf. Er brak paniek uit. Een tweede grote golf bleek de genadeslag. De boot zonk en de mensen waren in het donker overgeleverd aan het onstuimige water. Volgens Janomo had de boot wel de capaciteit om dertig personen te vervoeren. 'Ik ben ook bootsman en vervoer soms achttienhonderd liter brandstof met de boot. De bestuurder van het vaartuig, dat is gezonken, moest niet naar het midden varen, maar dicht bij de oever van de rivier blijven.'

NPS-voorzitter Rusland: 'Tijd rijp dat volk gebruik maakt van zijn macht'

'Niet zij, de regering, maar u hebt macht'

'De huidige regeerders gebruiken steeds weer hun macht en positie om burgers te kwellen'


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de tijd rijp is dat het volk gebruik maakt van zijn macht om het tij van slecht beleid te keren. 'Niet zij, de regering, maar u hebt macht', betoogt de politicus, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 29 december 2018. Hij heeft een onbehaaglijk gevoel over het verloop van 2018. 

Hij vindt dat de huidige regeerders steeds weer hun macht en positie gebruiken om burgers te kwellen.

'Cruciale rechten van mensen, waaronder de vrijheid van meningsuiting en het recht op een goed en menswaardig bestaan, zijn gedurende het jaar verder aangetast. Burgers lijken de oriëntatie van hoe het verder moet met de ontwikkeling van ons land en zichzelf, te zijn kwijtgeraakt. Er zijn geen vooruitzichten op verbetering van de sociaal-maatschappelijke en financieel-economische situatie van het land met het huidig beleid. De regering heeft zich primair ontpopt tot een sociale dienst, waarbij aan de lopende band levensmiddelenpakketten worden verstrekt aan personen die vanwege het beleid van de huidige regering, aan lager wal zijn geraakt.'

Rusland wijst er op dat het verdelen van pakketten een aanwijzende factor is dat mensen steeds armer zijn geworden en in een afhankelijkheidspositie zijn terechtgekomen.

'Dit zijn signalen van een falende regering. Een regering die geen beleid weet te maken, een regering die niet weet hoe het land en volk te brengen naar glorietijden van toen. Het enige waar de regering r aandacht voor heeft, zijn familie, vrienden en payongwaaiers. Daarbij vieren vriendjespolitiek en corruptie hoogtij. Oneigenlijke financiële zaken waar geen verantwoording over kan worden gegeven, worden niet onderzocht. Daarnaast wordt miljoenen aan vreemde valutaleningen genomen bij voornamelijk buitenlandse mogendheden. Er is al meer dan Srd 18 miljard geleend. Daarmee moeten torenhoge rentes worden betaald. Nu moet op jaarbasis meer dan 50 miljoen Amerikaanse dollar aan rente worden betaald op een lening van 550 miljoen. Dit geleend bedrag moet in 2026 volledig worden terugbetaald. Waar halen wij dat geld vandaan bij continuering van het huidige beleid?'

Aangezien Suriname geen productie economie heeft, vreest Rusland een nog grotere ramp voor het Surinaamse volk in 2019. Ondanks ernstige terugval in de economie en levensstandaard van burgers is de politicus bijzonder trots op het sterk Surinaamse volk dat zich met kunst en vliegwerk staande heeft weten te houden. 'Maar', waarschuwt hij, 'dit mag niet langer duren.'

Volgens Rusland hebben burgers genoeg offers gebracht en moet er in 2019 alles aan worden gedaan om verandering te helpen bewerkstelligen. Samen met de NPS zal hij zich daarom in het nieuwe jaar richten op het vergroten van het bewustzijn onder de bevolking over hun rol en de positie die zij innemen. Hij benadrukt, dat het volk in staat is politiek verandering te brengen. 'Daar wil de NPS u voorgaan, zowel in De Nationale Assemblee als daarbuiten.'

Rusland roept de Surinaamse gemeenschap op om in 2019 goed na te denken over hun persoonlijke situatie.

Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA garandeert betaling Isla-werknemers ook in 2019


Vakbondsleiders krijgen van PdVSA in Caracas garantie inzake betaling salarissen


Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de VenezuelaS.A.) heeft de betaling aan Isla-werknemers ook voor 2019 gegarandeerd. Dat stelt Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, vandaag, zaterdag 29 december 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Remilia bracht afgelopen week onder andere met PWFC-voorzitter Angelo Meyer en adviseur Errol Cova een bezoek aan Venezuela. Tijdens twee vergaderingen hebben de vakbondsleiders gisterochtend en gistermiddag het Isla-personeel ingelicht over het bezoek aan Venezuela. Tijdens dit bezoek hebben de vakbondsleiders gesprekken gevoerd met PdVSA-topman Manuel Quevedo; vicepresident Raffinage bij PdVSA Rodolfo Jiménez; Marcos Alejandro Rojas Marchena die bij PdVSA belast is met internationale zaken; en Guillermo Blanco Acosta, de voormalige vicepresident van Raffinage bij PdVSA.

'We waren het niet eens met de wijze waarop aan PdVSA is gecommuniceerd dat de regering/Refineria di Kòrsou (RdK) een voorkeurskandidaat heeft gevonden voor overname van de raffinaderij na 2019. Venezuela moest maar wachten tot de onderhandelingen misschien niet goed gingen, en dan zou het land weer in aanmerking komen. Dat is geen manier om om te gaan met het bedrijf dat jarenlang de raffinaderij heeft beheerd en het is niet in goede aarde gevallen bij ons van de vakbonden', aldus de voorzitter van Apri.

Remilia vertelt, dat de vakbonden in gesprek met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) hebben gevraagd of de regering in staat is de salarissen van het Isla-personeel uit te betalen als PdVSA na de brief van RdK zou hebben gezegd dat ze er meteen de stekker uit trekken.

'De minister-president heeft gezegd dat de regering daar niet toe in staat is. Toen hebben we besloten naar Venezuela te gaan en een gesprek met onze werkgever aan te gaan. Tijdens dat gesprek is ons verzekerd, dat PdVSA ook in 2019 de Isla-werknemers niet in de steek zal laten en haar betalingsverplichting zal nakomen.'

Zo'n 400.000 verblijfstoeristen op Curaçao laten eerste 11 maanden 2018 1 miljard gulden achter in economie

(Bron foto: Suriname Mirror Reports)
Aantal toeristen eerste elf maanden toont groei van 7 procent vergeleken met dezelfde periode 2017


Gedurende de eerste elf maanden zijn op Curaçao bij aankomst 384.633 verblijfstoeristen verwelkomd. Dat blijkt uit cijfers die door de Curaçao Tourist Board (CTB) beschikbaar zijn gesteld. Samen hebben deze toeristen 1 miljard gulden opgebracht voor de Curaçaose economie. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 29 december 2018.

Het aantal toeristen dat gedurende de eerste elf maanden van dit jaar is geregistreerd, vertegenwoordigt een groei van 7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder (2017). Van het totaalaantal toeristen (384.633), waren er 159.056 uit Nederland afkomstig. Dit is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder een groei van 11 procent; in 2017 bezochten namelijk 143.345 Nederlandse toeristen Curaçao.

Uit de Verenigde Staten is een groei van 19 procent vastgesteld; van januari tot en met november hebben in totaal 65.293 Amerikaanse verblijfstoeristen Curaçao bezocht. In 2017 was dit aantal 54.831. De Canadese markt is eveneens gegroeid, en wel met 7 procent.

Gedurende de eerste elf maanden van 2018 hebben 17.979 toeristen uit Canada een bezoek gebracht aan Curaçao. Zoals gemeld, heeft het toerisme gedurende de eerste elf maanden van dit jaar 1 miljard gulden in het laatje gebracht. Toeristen afkomstig uit Europa zijn verantwoordelijk voor 483 miljoen gulden (47 procent). Toeristen uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en andere regio’s hebben tijdens hun bezoek aan Curaçao respectievelijk 232 miljoen, 175 miljoen en 134 miljoen gulden uitgegeven.

De lucht klaart weer op boven Insel Air op Curaçao

Uitstel goedkeuring crediteurenakkoord tot 15 januari 

interCaribbean krijgt gelegenheid alsnog een garantie af te geven voor de investeringsverplichting


Insel Air heeft toch weer even lucht gekregen van de rechter-commissaris. De goedkeuring van het crediteurenakkoord is uitgesteld tot 15 januari. Daarmee wordt aan interCaribbean de gelegenheid geboden om alsnog haar bank te overtuigen en een garantie af te geven voor de investeringsverplichting. Deze beslissing heeft rechter-commissaris Pieter de Kort gisteren aan het einde van de dag genomen, aldus vandaag, zaterdag 29 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Daarbij liet hij het vonnis in het Kort Geding eerder op de dag zwaar mee wegen. De Kort Gedingrechter veroordeelde interCaribbean Airways tot het betalen van een dwangsom van 500.000 dollar als er geen garantie op tafel komt.

Behalve dat Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel uiterlijk 15 januari de rechter ervan moet kunnen overtuigen dat Insel Air het crediteurenakkoord kan nakomen, moet interCaribbean op haar beurt er dan wel alle vertrouwen in hebben dat de door de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit aan Insel afgegeven vergunning niet in gevaar komt na de overname.

Rechter-commissaris De Kort kon geen goedkeuring geven aan het crediteurenakkoord waarmee het merendeel van de schuldeisers van Insel Air International op 4 december instemde. Want interCaribbean heeft ook gisteren niet de vereiste garantie kunnen bieden dat zij haar verplichtingen zoals vastgelegd in de Heads of Agreement (HoA) voor de overname van Insel kan nakomen: het beschikbaar stellen van 11.050.000 dollar over een periode van negen jaar ten behoeve van de crediteuren. Daardoor kan Insel geen zekerheid geven, dat de schuldeisers daadwerkelijk betaald worden.

ABOP-activist zegt partij vaarwel en springt over naar VHP

(Bron foto: Facebook/Miguel Abaas)
Miguel Abaas zwijgzaam over redenen voor vertrek uit ABOP

'Kiezen voor de VHP kan een betere aanpak van de agrarische sector opleveren'


Miguel Abaas, felle propagandist van de ABOP op social media, is gisteren overgestapt naar de VHP, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 december 2018. Hij wil niet ingaan op de 'persoonlijke redenen' van zijn vertrek, maar zegt wel dat die bekend zijn bij partijvoorzitter Ronnie Bunswijk. 'De voorzitter weet alles en dat is al genoeg.'

Abaas verwierf de afgelopen jaren bekendheid onder voornamelijk marronjongeren met zijn felle kritiek op het beleid van de huidige regering. 'ABOP, de partij voor de toekomst', was één van zijn leuzen op social media. Hij was ook lid van een speciale commissie die twee keer per maand afstemde met kopstukken van de partij over de richting die de ABOP opging en welke activiteiten zouden worden ontplooid.

Abaas kiest ervoor zijn krachten nu te geven aan VHP. 'Ik ga naar de VHP, omdat Hindostanen in die partij ook Surinamers zijn als ik. Ik heb mijn volgers op Facebook het belang van samenbundelen van krachten - ongeacht de etnische achtergrond - voorgehouden.'

Ook belooft hij zeker in Marowijne hard te werken om 'zijn eigen mensen' te overtuigen dat kiezen voor de VHP hen een betere aanpak van de agrarische sector kan opleveren. Hij is ervan overtuigd dat zeker 40 procent van zijn ondersteuners achter hem staat in zijn besluit de ABOP te verlaten.

Abaas is niet bang dat mensen hem zullen verwijten uit persoonlijk belang naar de VHP te gaan. 'ABOP heeft me geen geld betaald om propaganda te maken toen ik zo actief bezig was. De VHP heeft mij ook geen geld beloofd om mij daar aan te sluiten. Vele dingen heb ik op eigen kracht bereikt. Ik ga voor ontwikkeling van Marowijne.'

VHP diep geschokt door tragisch bootongeval in Saramacca

'We doen dringend beroep op regering en samenleving om familie en nabestaanden bij te staan'


'Met grote ontreddering heeft de Vooruitstrevende Hervormings-Partij(VHP) kennisgenomen van het tragische bootongeval, in de nacht van 28 december op de Coppenamerivier in het district Saramacca. Bij dit tragische voorval zijn 7 levens te betreuren en nog eens 3 personen worden vermist. 

Het bootongeval dat zich heeft voorgedaan is heel tragisch, voor de partij is het een tragedie. Als partij konden wij in de verste verte niet bevroeden dat aan de vooravond van de jaarwisseling zo een tragisch bootongeval zich kon voordoen. Dit bootongeval heeft niet alleen de VHP maar ook de gehele samenleving doen verbijsteren. 

We doen een dringend beroep op de regering en de samenleving om de familie en de nabestaanden bij te staan in deze moeilijke dagen. De VHP betuigt haar oprechte medeleven aan de nabestaanden, de familie en de hele natie met dit tragische bootongeval. 

VHP'

VIDS: 'De smart wordt groter daar zoveel inheemse families zijn getroffen door het ongeluk'

President Bouterse: 'Overlevenden worden op weg naar naar huis onder andere voorzien van reddingsvesten'


Het tragisch heengaan van zoveel gezinsleden van families uit de dorpen Corneliskondre en Grankreek heeft de Surinaamse gemeenschap en vooral de inheemse gemeenschap van ons land geschokt en in diepe rouw gedompeld, zegt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 29 december 2018. 

Het bootongeval op de Coppenamerivier heeft zeven personen het leven gekost. Drie personen worden nog vermist.

De smart wordt groter daar zoveel inheemse families zijn getroffen door het ongeluk, zegt de VIDS. Er bestaan uitgebreide familieverbanden tussen de dorpen. De vereniging zegt, dat de families ondersteund zullen blijven worden.


President Desi Bouterse heeft medeleven betoond aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij heeft ze bezocht in het Militair Hospitaal waar ook de overlevenden van het ongeval waren. Het Nationaal Leger, het Korps Politie Suriname, het districtsbestuur, de medische hulpdiensten en de plaatselijke bevolking verlenen 'met man en macht de nodige hulp'.

Het staatshoofd heeft de autoriteiten opgedragen de veiligheidsaspecten in acht te nemen bij de terugkeer van de groep nabestaanden en overlevenden op 30 december. De groep zal voor de tocht terug naar huis onder andere worden voorzien van reddingsvesten. Vanzelfsprekend, het dragen van een zwemvest is immers bij wet verplicht....

Van de 31 personen die in de boot zaten, die omsloeg op de Coppenamerivier, hebben zeven het niet overleefd. Drie personen, een vrouw en twee kinderen, worden nog vermist. Geen van de passagiers had een zwemvest aan bij de oversteek van Corneliskondre naar Kalebaskreek. Het onstuimige water heeft de passagiers om twee uur vrijdagochtend verrast met hoge golven.

22-Jarige bromfietser dodelijk aangereden op J.D. Gompertstraat

Pick-up-bestuurder (74) verleent geen voorrang aan Rayen Niralal 

(Bron screenshot: Facebook/Gail Eijk)

De 22-jarige bromfietser Rayen Niralal is donderdag overleden nadat hij was aangereden door een pick-up op de J.D. Gompertstraat. De bromfietser was bij aankomst van de politie op de plek niet aanspreekbaar. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast, zo bericht het Korps Politie Suriname vrijdag 28 december 2018.

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de bromfietser over de Gompertstraat reed en op een bepaald moment is aangereden door een pick-up die over de Bazaltstraat reed. De pick-up heeft geen voorrang verleend aan de bromfietser.

Door de slag belandde de 22-jarige met zijn bromfiets op de berm. Het rijbewijs van de 74-jarige pick-up-bestuurder is ingevorderd.

'Regering neemt 'met grote ontsteltenis' kennis van het tragisch bootongeluk

Zo moet het.......
Reactie regering op tragisch bootongeluk heeft wrange nasmaak....

Autoriteiten verzaken al jaren wat betref controle op gebruik zwemvesten


De regering heeft met grote ontsteltenis heeft kennis genomen van het tragisch voorval vanochtend vroeg, vrijdag 28 december 2018, op de Coppenamerivier. Zo meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht, aldus de Ware Tijd.

Het Nationaal Leger, het Korps Politie Suriname, het districtsbestuur, de medische hulpdiensten en de plaatselijke bevolking verlenen met man en macht de nodige hulp. De regering condoleert de nabestaanden, alsmede de gehele bevolking met dit tragisch ongeval.

Inmiddels zijn de lichamen van zeven opvarenden, onder wie vier kinderen, geborgen. Een aantal personen, onder wie ook kinderen, hebben de oever weten te bereiken. Naar verluidt waren meer dan 30 personen aan boord. In de boot zaten mannen, vrouwen en kinderen. De meeste opvarenden hadden geen reddingsvest aan.

De boot kwam van Corneliskondre en had als eindbestemming Boskamp. Het vaartuig is in de omgeving van Kalebaskreek gezonken.

De reactie van de regering moet gewogen worden. Immers, de opvarenden droegen geen zwemvest, terwijl dat bij wet verplicht is. Het is de regering die al jaren en diverse bootongelukken verder, verzaakt in het toezicht op- en het gebruik van zwemvesten. 

Laat het drama van vandaag nu het signaal zijn voor de autoriteiten om te zorgen voor adequate controles in het land op het gebruik van zwemvesten. Daarenboven moeten boothouders beboet worden die hun passagiers geen deugdelijke zwemvesten aanbieden. Indien een passagier weigert een zwemvest te dragen, dan zou die niet vervoerd moeten worden.

(Suriname Mirror Reports/de Ware Tijd)