woensdag 1 mei 2019

Meer dan helft houten elektriciteitsmasten EBS aan Nieuw Weergevondenweg begeeft het door regenval

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Een elektriciteitsmast met trafokast belandt op een auto


De Ware Tijd meldt woensdagmiddag 1 mei 2019, dat meer dan de helft van de houten elektriciteitsmasten, die de NV EBS niet zo lang geleden aan de Nieuw Weergevondenweg heeft geplaatst, het door de zware regenval heeft begeven. Een paal met trafokast is op een auto beland, waardoor de wagen zwaar beschadigd raakte. 

Een bewoner zegt dat de bodem zacht is, vandaar dat enkele masten door de regen van afgelopen nacht schuin zijn komen te staan.

Waarnemend directeur Marcel Eyndhoven van de EBS zegt, zo'n drie tot vier uur na het incident: 'Ik moet het nog 'checken met de heren in het veld. Ik ben niet in de stad. Ik weet niet wat probleem is. Ik moet kijken wat er aan de hand is.'

Stakende ambtenaren Cultuur moeten zich verweren bij minister Ferrier - Directrice Elvira Sandie vertrekt niet

'Ze staken al langer dan vier maanden en dat kan niet'


Er zijn maatregelen getroffen in de slepende kwestie tussen ontevreden personeelsleden en de directie van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Minister Lilian Ferrier bevestigt dit vandaag, woensdag 1 mei 2019, in de Ware Tijd. De banen van enkele van de ontevreden ambtenaren staan op het spel. 

De bewindsvrouwe zeget dat de ambtenaren al brieven hebben ontvangen om zich te verantwoorden op haar ministerie. 'Ze moeten zich verweren. Ze staken al langer dan vier maanden en dat kan niet. Nadat ik zoveel keer heb gevraagd om wat rust in de situatie gaan ze toch door.' Het ziet ernaar uit dat de wens van het personeel om de directie de laan uit te sturen helemaal niet in vervulling zal gaan.

De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO), Ronald Hooghart, zegt dat de groep werknemers daadwerkelijk nog in beraad is. Geruchten dat de bond naar president Bouterse zal stappen spreekt hij tegen. 'Ik heb dat niet gezegd. Ik heb niet gezegd, dat wij naar de president gaan, maar wij werken nog steeds aan een oplossing.' Meer wil de vakbondsleider niet over de situatie zeggen.

Ferrier zegt, dat dialoog na maanden geen gunstige situatie teweeg heeft gebracht tussen de twee partijen.

De ontevreden groep is nog steeds van mening, dat directrice Elvira Sandie en onderdirectrice Harriëtte Bholasingh-Helstone het veld moeten ruimen. De minister zegt echter, dat de directrice blijft aanzitten als leidinggevende bij het departement. Wat er met de onderdirectrice gebeurt is nog niet bekend.

Centrale Bank van Suriname: 'Continuïteit van de Surinaamse Postspaarbank niet in het geding'

'CBvS betreurt dat mogelijke interne communicatie is vrijgekomen die de bank kan schaden'


De continuïteit van de Surinaamse Postspaarbank is niet in het geding. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vandaag, woensdag 1 mei 2019, in onderstaand persbericht. De CBvS betreurt dat mogelijke interne communicatie vrijgekomen is die de bank kan schaden. 

'De Centrale Bank van Suriname deelt de samenleving mee, dat de Stichting Surinaamse Postspaarbank een onder haar toezicht staande kredietinstelling is, die onderworpen is aan de werking van de Wet Toezicht Kredietwezen 2011. 

Hiermede wenst de Centrale Bank van Suriname het publiek te informeren dat deze bank in conformiteit van onze toezicht eisen opereert, echter betreurt zij het vrijkomen van mogelijke interne communicatie, die deze bank kunnen schaden. 

De Centrale Bank van Suriname is reeds in overleg met de directie over deze kwestie en zal te alle tijde haar taken als toezichthouder uitoefenen. De Centrale Bank van Suriname geeft de samenleving de geruststelling dat zij haar taken conform de wet Toezicht Kredietwezen steeds zal uitoefenen, met name het toezicht op de financiële instellingen. 

De continuïteit van de SPSB bank is niet in het geding en de Centrale Bank zal in nauw overleg met de directie blijven om deze kwestie tot een goed eind te brengen.'

Ex-veiligheidschef voormalig president Alvaro Uribe, Colombia, gearresteerd na terugkeer uit VS

Mauricio Santoyo verdacht van gedwongen verdwijningen en moord

Santoyo werd in 2012 uitgeleverd aan VS en veroordeeld voor drugshandel


De ex-veiligheidschef van voormalig president Alvaro Uribe is gearresteerd nadat hij maandag 29 april 2019 door de Verenigde Staten was teruggestuurd naar Colombia, verdacht van gedwongen verdwijningen en moord. De arrestatie maakt deel uit van een lopend onderzoek naar banden tussen paramilitaire doodseskaders en ambtenaren in Antioquia, het thuis van Uribe en zijn voormalige presidentiële veiligheidschef generaal Mauricio Santoyo. 

De Commissie van Colombiaanse Juristen heeft verzocht om zijn misdaden te behandelen als misdaden tegen de menselijkheid.

Santoyo werd in 2012 uitgeleverd aan de VS en veroordeeld wegens aanklachten wegens drugshandel. Zijn vonnis werd verlaagd nadat hij erin toestemde informatie te delen over de banden tussen de veiligheidstroepen, ambtenaren en de paramilitaire organisatie Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

De onteerde voormalige topambtenaar werd door de Colombiaanse autoriteiten aangehouden bij zijn aankomst in het land. Santoyo had herhaaldelijk gevraagd om in de VS te mogen blijven om zichzelf en zijn gezin te beschermen, maar de verzoeken werden afgewezen.

Het is bewezen dat een eenheid onder het bevel van Santoyo illegaal mensenrechtenactivisten bespioneerde: hij werd in 2003 ontslagen, omdat hij zo'n tweeduizend van dergelijke illegale intercepties regelde. De Staatsraad herstelde hem echter in 2006 opnieuw in de strijdkrachten, waarna Uribe hem tot veiligheidschef van de president benoemde.

Er wordt nu beweerd dat hij verantwoordelijk is voor het verstrekken van persoonlijke informatie van wetshandhavingsdiensten aan paramilitaire groepen, wat leidde tot een aantal moorden. De uitgeleverd paramilitaire commandant 'Macaco' en de drugshandelaar 'El Tuso' beweerden dat Santoyo nauw verbonden was met de AUC en hen hielp bij het plannen en uitvoeren van acties tegen burgers. Onder de vermeende slachtoffers van Santoyo bevinden zich Angel Jose Quintero en Claudia Patricia Monsalve, leden van de Asociación de Familiares de Detenidos Desaparecidos (Asfaddes).

Santoyo is ook betrokken bij de moord op de twee onderzoekers van het Centro de Investigación y Educación Popular (CINEP), Mario Calderon en Elsa Alvarado, in Medellin in 1997. Daarnaast is zijn naam genoemd in verband met de moord op journalist en komiek Jaime Garzon in 1999, hoewel hij nog geen officieel deel is van dat lopende onderzoek.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Braziliaanse zangeres en 'godmother van de samba' Beth Carvalho (72) overleden

(Bron: Twitter)
Carvelho nam meer dan 30 albums op en won onder meer twee Latin Grammy Awards


Braziliaanse zangeres en 'godmother van de samba'  Beth Carvalho is dinsdag 30 april 2019 overleden aan sepsis in Rio de Janeiro, vertelde haar publicist en ziekenhuis. Ze was 72. 

'Onze lieve Beth Carvalho vertrok vandaag om 17.33 uur vandaag omringd door de liefde van haar familie en vrienden', volgens een verklaring van publicist Afonso Carvalho. De verklaring specificeerde niet de doodsoorzaak, maar het Pro-Cardiac Hospital zei in een WhatsApp-bericht dat Carvalho bezweken was aan een 'algemene infectie (sepsis'".

Sepsis is een levensbedreigende aandoening waarbij het lichaam wordt aangevallen door zijn eigen immuunsysteem.


Carvalho was de afgelopen jaren vanwege rugklachten beperkt tot een rolstoel. Ze was echter blijven optredenen beroerde haar Braziliaanse fans met hits waaronder 'Coisinha do Pai'.


In een carrière van meer dan 50 jaar was Carvalho een symbool van de Braziliaanse sambaschool Mangueira. Carvelho nam meer dan 30 albums op en won onder meer twee Latin Grammy Awards.(Suriname Mirror/g1.globo.com/AFP/Veja/Twitter/YouTube)

Nieuwe ‘Secret Crush’-optie Facebook ook in Suriname

(Bron foto: Reuters)
Facebook gaat hackers aanpakken en komt met ‘secret crush’-optie 


Facebook heeft een aantal verbeteringen voor de mobiele site en app aangekondigd. Dit deed het bedrijf op de jaarlijkse F8-conferentie van het bedrijf. Zo gaat het bedrijf meer achter hackers en spammers aan en komt er een datingservice. De F8-conferentie wordt jaarlijks door Facebook georganiseerd voor ontwikkelaars en techneuten. 

Het is voor het bedrijf hard nodig om gebruikers aan zich te binden en vertrouwen terug te winnen. Het bedrijf wordt de afgelopen tijd geteisterd door veiligheids- en privacyschandalen.

Vorig jaar werd Facebook Dating al aangekondigd en nu wordt het in meer landen uitgerold en is er een nieuwe optie: Secret Crush. Met die optie kun je maximaal negen mensen uit je vriendenlijst selecteren die je echt leuk vindt. Die crushes krijgen dan een notificatie dat iemand hem of haar leuk-leuk vindt. Als diegene jou ook als 'secret crush’ heeft, krijg jullie beide een berichtje en kun je verder chatten in Facebook's chat app Messenger.

Secret Crush wordt voor nu nog uitgerold in Suriname, de Filipijnen, Vietnam, Singapore, Maleisië, Laos, Brazilië, Peru, Chili, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Uruguay en Guyana.

Ook gaat Facebook dus meer aandacht besteden aan het bestrijden van hackers, spammers en anderen die via Facebook nepnieuws, verkeerde informatie of foute theorieën verspreiden. Dan komt het social mediaplatform ook nog met een datingservice. Daarnaast wordt het ontdekken van evenementen en gebeurtenissen in de buurt makkelijker gemaakt.

(Suriname Mirror/El ExpresAD/tecmundo.com.br)

Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez zoekt zijn toevlucht in ambassade van Chili in Caracas

Lopez, zijn vrouw en dochter zijn naar Spaanse ambassade vertrokken


Te midden van de machtsstrijd in Venezuela heeft de oppositieleider Leopoldo Lopez – die jarenlang opgesloten zat – zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Chili in Caracas. Hij is er samen met zijn vrouw en dochter te gast, zo zei de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Roberto Ampuero dinsdag 30 april 2019 op Twitter. 'Chili herbevestigt zijn engagement ten opzichte van de Venezolaanse democraten.'


Inmiddels zijn ze echter vertrokken naar de Spaanse ambassade in Caracas.


Lopez werd dinsdagmorgen door naar de oppositie overgelopen soldaten bevrijd uit huisarrest. Hij was daarna te zien aan de zijde van Juan Guaido in een videoboodschap waarin de zelfverklaarde interim-president de bevolking en militairen opriep zich bij hem aan te sluiten en president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven.

Lopez is de oprichter van de oppositiepartij Voluntad Popular en zat sinds 2014 in de cel, toen bij protesten tegen de regering meer dan veertig mensen omkwamen. Hij werd door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens aanzetten tot geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties en verscheidene buitenlandse regeringen ging het om een politiek proces. In juli 2017 werd zijn celstraf omgezet in huisarrest.

(Suriname Mirror/AFP/Metro/Twitter/n-tv.de)

64-Jarige Nederlandse vrouw op Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden met cocaïne in bagage

BID-Team vindt 6,5 kilo cocaïne in koffer vrouw


Het Korps Politie Suriname heeft vandaag, woensdag 1 mei 2019, bekendgemaakt dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team dinsdag 23 april de 64-jarige Nederlandse passagiere A.B. op de Johan Adolf Pengelluchthaven heeft aangehouden, waarna zij werd overgedragen aan de collega’s van de Narcotica Brigade. 

B. stond op punt van vertrek naar Nederland. Tijdens controle werden in haar koffer pakjes met cocaïne met een gewicht van 6,5 kilo aangetroffen en in beslag genomen.

Bij de voorgeleiding heeft zij verklaard, dat zij op de luchthaven de drugs van een onbekende man kreeg, om die vervolgens mee te nemen naar Nederland.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd de vrouw in verzekering gesteld.

Kustwacht legt één Chinese hektrawler aan de ketting

Bemanning ontkent dat er gevist is...

De Chinese kapitein en zijn directe vervanger zijn in verzekering gesteld


Kolonel Jerry Slijngard van de Kustwacht bevestigt vanmiddag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws, dat een Chinese trawler door de Kustwacht afgelopen nacht aan de ketting is gelegd. De Chinese kapitein en zijn directe vervanger zijn in verzekering gesteld. Er is gehandeld op basis van een verzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat officieel in een mail heeft aangegeven, dat de in totaal zes Chinese hektrawlers geen vergunning hebben en volgens rapportage illegaal aan het vissen waren. 

De boot is nu overgedragen aan de procureur-generaal die een onderzoek zal laten instellen door de politie, zegt Slijngard. Nagegaan moet worden of er illegaal gevist is.

Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief zegt blij te zijn met deze stap van de Kustwacht. 'Wij blijven wel bij ons standpunt dat de boten uit onze wateren moeten. Ze voldoen niet aan de wettelijke voorwaarden zoals bepaald in de Visserijwet. Elke activiteit die ze ontplooien in de visserijsector is illegaal. Deze boten moeten worden verwijderd.'

De boten zijn sinds november vorig jaar in Suriname. Lall benadrukt, dat het vanaf het begin duidelijk is geweest, dat de boten niet voldoen aan de voorwaarden. 'Dan nog zijn ze al maanden hier. Wij merken dat ze toch stiekempjes vissen. Dit is waargenomen door vissers van een trawler', zegt Lall.

Slijngard zegt, dat afgelopen vrijdag de Kustwacht officieel is geïnformeerd dat de Chinese fabrieksschepen illegaal in de Surinaamse wateren vertoeven. Op grond hiervan heeft de Kustwacht opgetreden.

Bij de aanhouding van de boot is door de bemanning ontkend dat er gevist is. Indien er illegaal gevist is, zal dat tijdens het onderzoek blijken. De trawler is na afstemming met de Maritieme Autoriteit Suriname aan de ketting gelegd bij Suzanna's dal.

VS dreigt met militaire actie in Venezuela

Minister Pompeo dreigt Maduro met oorlog 


- 'President Maduro stond op het punt stond het land uit te vluchten, maar Rusland riep hem op te blijven'
- Cubaanse minister van BuZa Bruno Rodriguez: 'Cuba heeft geen troepen in Venezuela'


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Mike Pompeo noemt militair ingrijpen in Venezuela een optie. Als de onrust in het Zuid-Amerikaanse land aanhoudt, kunnen de Verenigde Staten een militaire interventie starten. 

'Als dat nodig is, dan is dat wat we doen', zei Pompeo tijdens een interview met Fox News over militair ingrijpen.'Toch gaat onze voorkeur uit naar een vreedzame machtsoverdracht.'


Oppositieleider Juan Guaidó riep dinsdag 30 april 2019 op tot een gewelddadige coup. Hij vroeg burgers de straat op te gaan en claimde dat ’de belangrijke personen’ van de legerleiding zijn kant hadden gekozen. Dat bleek achteraf bluf: steeds meer generaals spraken hun steun uit aan zittend president Nicolás Maduro. Die noemde de coup achteraf ’mislukt’.

Pompeo meldde dinsdag dat president Maduro op het punt stond het land uit te vluchten, maar dat Rusland hem opriep te blijven. De Russen hebben dit ontkend en afgedaan als onderdeel van een ’propaganda-oorlog’. Ook Maduro lachte die suggestie weg. Hij prees de ’moed’ van de legergeneraals om de vrede te bewaken.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez heeft herhaald, dat Cuba geen troepen heeft in Venezuela. Hij deed dat na beschuldigingen van die aard van de Amerikaanse president Donald Trump.

Rodriguez noemde de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton 'een pathologische leugenaar' die Trump 'verkeerd informeert'. 'Er zijn geen Cubaanse troepen in Venezuela, en er zijn al evenmin Cubanen die deelnemen aan militaire of veiligheidsoperaties daar. Enkel medisch personeel voor humanitaire missies', twitterde hij.


Trump sneerde eerder via twitter, dat 'als de Cubaanse troepen en milities niet onmiddellijk stoppen met hun militaire en andere operaties om dood en vernieling toe te brengen aan de Grondwet van Venezuela”, aan het eiland “een volledig (...) embargo' zal worden opgelegd, tegelijk met 'sancties van het hoogste niveau'.


(Suriname Mirror/Belga/De Telegraaf/YouTube/Twitter)

Ontbossing in Suriname in 2018 in vergelijking met 2017 met 12 procent gestegen...

Ontbossing in Suriname op jaarbasis ongeveer 10.000 hectare in de afgelopen jaren


De ontbossing is in 2018 in vergelijking met 2017 met 12 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers afkomstig van bijgewerkte gegevens van de University of Maryland, die afgelopen donderdag gepubliceerd zijn op Global Forest Watch en World Resource Institute, zo bericht De West in haar editie van maandag 29 april 2019.

Suriname staat op de vijfde plaats op de lijst van tien landen waar ontbossing procentueel is gestegen. Op de eerste plaats staat Ghana met 60 procent, gevolgd door Papua New Guinea met 22 procent en op de derde plaats Angola met 21 procent. Op de lijst van de top 10 landen van ontbossing op basis van oppervlakte, staat Brazilië op de eerste plaats met 1.347.132 hectare.Sarah Crabbe, onderdirectrice Onderzoek en Ontwikkeling van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), geeft leiding aan de Forest Cover Monitoring Unit (FCMU) van de SBB. De unit houdt zich bezig met de continue monitoring van de ontbossingsstatistieken van Suriname. Naar aanleiding van de grafiek van de University of Maryland stelt zij vandaag, woensdag 1 mei, op Starnieuws: 'Data van de FCMU geven aan, dat de ontbossing in Suriname op jaarbasis ongeveer 10.000 hectare is geweest in de afgelopen jaren. Dit is dus ook het geval voor 2017. In relatie tot de gepresenteerde data van de University of Maryland gaat het om een stijging van 12% wat overeenkomt met een toename met 1.200 hectare. Dit is dus een relatief kleine toename, desalniettemin vergt deze stijging de aandacht van de nationale instituten.' 

De nationale ontbossingsdata van 2018 worden gepubliceerd op het geoportaal www.gonini.org, zodat deze transparant is en kan worden geverifieerd door nationale en internationale instituten.


De tropen verloren 12 miljoen hectare boombedekking in 2018, het op drie na hoogste jaarlijks verlies sinds de registratie in 2001. De grootste zorg is de verdwijning van 3.6 miljoen hectare primair regenwoud, een gebied zo groot als België. Oude groei, of ‘primaire’ tropische regenwouden, zijn een cruciaal belangrijk bosecosysteem met bomen die honderden of zelfs duizenden jaren oud kunnen zijn. Ze slaan meer koolstof op dan andere bossen en zijn onvervangbaar als het gaat om het behoud van de biodiversiteit.

Primaire regenwouden bieden leefgebieden voor dieren, variërend van orang-oetans en berggorilla’s tot jaguars en tijgers. Zodra deze bossen worden gekapt, keren ze mogelijk nooit meer terug naar hun oorspronkelijke staat.

Voor de eerste keer kunnen nieuwe gegevens over de locatie van primaire oerwouden helpen om het verlies van deze belangrijke bossen te onderscheiden van ander verlies van boombedekking. Uit de gegevens blijkt, dat ondanks een toenemend aantal nul-ontbossingstoezeggingen van overheden en bedrijven, het primaire regenwoudverlies recordhoogtes bereikte in 2016 en 2017 als gevolg van bosbranden en in 2018 boven het historische niveau bleef. In 2002 waren slechts twee landen – Brazilië en Indonesië – goed voor 71 procent van het tropisch primair bosverlies.

Meer recente gegevens laten zien dat de grenzen van primair bosverlies beginnen te verschuiven. Brazilië en Indonesië namen slechts 46 procent van het primaire regenwoudverlies voor hun rekening in 2018, terwijl landen als Colombia, Ivoorkust, Ghana en de Democratische Republiek Congo, aanzienlijk hogere verliezen zagen. Het primaire bosverlies in Brazilië lag in 2018 lager dan in 2016-2017, maar nog steeds meer dan in 2007-2015, toen het ontbossingspercentage met 70 procent was gedaald.

PRODES, het officiële Braziliaanse monitoringsysteem voor de Amazone, heeft sinds 2012 ook een opwaartse trend in ontbossing laten zien. Hoewel een deel van het verlies in 2018 kan worden toegeschreven aan branden, lijkt het grootste deel het gevolg te zijn van een duidelijke versnippering in het Amazone gebied, waardoor de daling van ontbossing die het land in de vroege jaren 2000 bereikte, gevaar liep. Er zijn met name verschillende hotspots van primair bosverlies opgetreden in en rond de inheemse gebieden. Het Ituna Itata-reservaat zag bijvoorbeeld meer dan 4.000 hectare illegale opruiming binnen zijn grenzen in de eerste helft van 2018, meer dan het dubbele van het totale verlies van 2002-2017. Het reservaat is de thuisbasis van enkele van ‘s werelds laatst overgebleven ongecontacteerde volkeren die afhankelijk zijn van het bos om te overleven en het eeuwenlang hebben geconserveerd.

Het is nog te vroeg om te beoordelen hoe de verzwakking van milieuwetten en handhaving onder het nieuwe bestuur van Brazilië van invloed zal zijn op bosverlies. Het hoge percentage primair bosverlies in 2018 vond plaats voordat president JairBolsonaro aantrad, hoewel er aanwijzingen zijn dat de ontbossingspercentages tijdens het verkiezingsseizoen sterk zijn. Voor meer duidelijkheid zal er gewacht moeten worden op de gegevens van volgend jaar.

(Suriname Mirror/De West/Twitter/Starnieuws/Global Forest Watch/BBC)

'We kunnen de arbeidsrust die minister van Arbeid Moestadja vraagt niet garanderen'

Robby Naarendorp, ondervoorzitter C-47: 'Hij is onderdeel van instanties die ervoor zorgen dat er geen rust komt'


De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, heeft in zijn Dag van de Arbeid-boodschap gisteren de vakbeweging en het bedrijfsleven opgeroep

en om de arbeidsrust te behouden. De vakcentrale C-47 denkt daar echter anders over. 'We kunnen de arbeidsrust die hij vraagt niet garanderen', aldus Robby Naarendorp, ondervoorzitter van C-47, vandaag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws. 

'Hij is zelf onderdeel van de instanties die ervoor zorgen dat er geen rust komt.'

Op de Dag van de Arbeid zullen ultimatums - die door verschillende bonden aan de overheid zijn gesteld - aflopen. Enkele bonden die de overheid een ultimatum hebben gesteld zijn die bij het Diakonessenhuis, de Regionale Gezondheidsdienst, het ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) en de MCP (Melkcentrale Paramaribo), deelt Naarendorp mee.

Vakbondsleider Dayanand Dwarka houdt morgen een persconferentie om meer te vertellen over de situatie bij ADRON en MCP. 'Donderdag ziet er niet goed uit, dus we kunnen die minister van Arbeid die rust niet garanderen', herhaalt Naarendorp. 'Hij doet die oproep niet zomaar, omdat hij weet onder welke omstandigheden de arbeider moet werken.'

In het C-47 gebouw werd gisteren een Assemblee van de Arbeid gehouden met als thema '1 mei boodschap van C-47 tegen de achtergrond van de huidige sociaal, maatschappelijke en economische ontwikkelingen'. Naarendorp en voorzitter Robby Berenstein hebben de leden toegesproken. Er is een balans opgemaakt van het afgelopen arbeidsjaar. Er zijn heel wat positieve zaken geweest, geeft Berenstein aan. Zoals de aangenomen en nog te behandelen wetten die goed zijn voor de werkers in het algemeen.


'Betaald zwangerschap verlof is heel erg welkom bijvoorbeeld. Er zijn zoveel nieuwe wetsproducten dat C-47 trainingen gaat organiseren voor de leden in hoe met ze om te gaan. Maar er zijn nog teveel zaken die het leven van de werker moeilijker maken. Staatsbesluiten en ook wetten die het leven van de arbeider moeten veraangenamen, worden simpelweg niet uitgevoerd. Zoals de wet op het minimumloon', haalt Berenstein als voorbeeld aan.

Hij merkt op dat hoewel de inflatie laag is geweest, de fluctuerende koersen de koopkracht naar beneden hebben gedrukt. Wanneer de koers daalt, dalen de prijzen in de winkels niet mee, geeft de vakbondsleider aan. Er is wel wat zicht in het wijzigen van de belastingschijven. Er lopen harde afspraken met de minister, deelt Berenstein mee. Sinds 2011 wordt aandacht hiervoor gevraagd, maar de voorstellen van de vakbeweging zijn altijd genegeerd geworden.

Naarendorp stelt, dat de vakbeweging genoeg aanleiding heeft om te blijven opkomen voor de arbeider. Naast de aanpassing van het minimumloon dat wegblijft is de Rij- en Voertuigenbelasting ingevoerd, is onduidelijk of de verhoogde kosten voor een nieuw rijbewijs ‘on hold’ zijn of geschrapt, wordt de gezondheidszorg duurder terwijl de kwaliteit afneemt, patiënten moeten steeds vaker zelf betalen voor bepaalde medicijnen, hebben sommige instanties nog steeds geen subsidie ontvangen of zijn werknemers nog steeds niet betaald.

'Er is geen geld voor sommige zaken, maar men gaat wel vaak uitbundig op reis', merkt de vakbondsleider op. Hij haalt aan, dat er steeds geld bestemd voor Kinderbijslag en AOV verdwijnt zonder dat er ingegrepen wordt. Gevallen van fraude en corruptie die aan het licht komen worden ook niet aangepakt. Naarendorp stelt dat de regering geen transparant financieel beleid wil voeren.

Westfries Museum Hoorn: Verhalenverteller Julian Wijnstein kruipt in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz

Vertelwandeling 'Tabo en jij' met zwarte bediende in de hoofdrol

(Bron foto: Benno Ellerbroek-Westfries Museum)

Vanaf zondag 12 mei organiseren het Westfries Museum en verhalenverteller Julian Wijnstein tot en met 1 september iedere zondagmiddag de vertelwandeling 'Tabo en jij'. Julian Wijnstein kruipt daarvoor in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. 

Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester vereeuwigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt. Tijdens de wandeling laat Julian Wijnstein bezooekerss door de ogen van Tabo Jansz naar het Hoorn van de Gouden Eeuw kijken, zo schrijft het Hoorns Dagblad vandaag, woensdag 1 mei 2019.

Dat levert heel veel nieuwe verhalen en verrassende gezichtspunten op, die moeite van het doorvertellen meer dan waard zijn.

Julian Wijnstein is een Hoornse verhalenverteller met Surinaamse roots, die eerder betrokken was bij voorstellingen van Op Roet en historische verhalen op en rond de Halve Maen. In september speelt hij mee in een vertelvoorstelling over de West-Indische Compagnie op diverse locaties in Hoorn. De jas die Wijnstein tijdens de wandelingen als Tabo draagt is ontworpen door de bekende Hoornse couturier Sepehr Maghsoudi.

De vertelwandeling 'Tabo en jij' begint en eindigt in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.

Met 'Tabo en jij' willen Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van deze veel minder bekende West-Indische Compagnie vertellen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar ook een geschiedenis die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian wil vanuit zijn hart de dialoog aangaan met zijn toehoorders.

Door in de huid van Tabo te kruipen wil Wijnstein de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.

In de wandeling zitten twee bijzondere stops. Bij zijn rondje rond de Grote Kerk laat Wijnstein zijn toehoorders kennismaken met de bijzondere wijze waarop regent Adriaan van Bredehoff tot burgemeester verkozen werd, tijdens de zogeheten boongang. In museumhuis Bonck, het zeventiende-eeuwse koopmanshuis naast het WIC-gebouw, krijgen de wandelaars een passend drankje met een verhaal aangeboden. De wandeling eindigt in het Westfries Museum.

Drie aangehouden cipiers in vrijheid gesteld in zaak dood gedetineerde Dion Griffith

Drie verdachten hadden Griffith levend overgedragen aan Huis van Bewaring Hazard


De verdachten K.J., A.A. en L.A. zijn in vrijheid gesteld door de rechter-commissaris na een verzoek daartoe van de advocaten  Irvin Kanhai en Arjen Ramlakhan. De drie worden verdacht van moord, doodslag, zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende van gedetineerde Dion Griffith, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 1 mei 2019.

Hij werd op 24 maart dood binnengebracht bij de Spoedeisende Hulp van het Mungra Medisch Centrum in Nieuw-Nickerie. In deze strafzaak waren zeventien penitentiaire ambtenaren die werkzaam zijn bij het Huis van Bewaring Hazard in het district Nickerie aangehouden en in verzekering gesteld.

Advocaat Ramlakhan zegt, dat aangevoerd werd dat deze verdachten betrokken waren bij de aanhouding van Griffith. De man was ontvlucht uit de gevangenis, maar werd dezelfde dag aangehouden.
Verdachte K.J. zag de voortvluchtige Griffith in een bosschage. De rest van de groep voegde zich bij J. en hij droeg de arrestant over aan commandant A.A. Vervolgens begaf hij zich naar zijn voertuig. Griffith werd toen begeleid naar het voertuig van de onderdirecteur van Hazard en overgedragen. Vervolgens begaf A.A. zich ook naar zijn auto. L.A. zat met de Griffith in de laadbak van het voertuig. Ze begaven zich met zijn allen naar de inrichting.

Griffith werd levend overgedragen en de mishandeling is binnen de inrichting door een andere groep geschied. De mishandeling heeft uiteindelijk het leven van de gedetineerde gekost. De doodsoorzaak van Griffith was verstikking door voedselaspiratie, veroorzaakt door mishandeling.

Ramlakhan sluit niet uit, dat eventueel verstikking door voedselaspiratie het gevolg was van de inspanningen van de arrestant. De man sprong over schuttingen, ging door trenzen en bossen. Ook sluit de advocaat mishandeling binnen de inrichting niet uit. Echter, de advocaat ziet geen enkel verband tussen de doodsoorzaak van de gedetineerde en de drie verdachten die Griffith levend overgedragen hadden aan de inrichting.

Ramlakhan merkt op dat hij en Kanhai hun cliënten niet op een behoorlijke wijze konden bijstaan, omdat ze het dossier niet hadden ontvangen van het Openbaar Ministerie. Hierdoor zijn de verdachten geschaad in hun rechten en dat is in strijd met de beginselen van een goede procesorde. Uiteindelijk viel het besluit van de rechter-commissaris in het voordeel van de verdachten uit en werden zij in vrijheid gesteld.

President Bouterse laat onderzoek doen naar oprichting stichtingen en nv's door ministers Dodson en Pengel

(Bron: Starnieuws)
Bouterse reageert op brief Assembleelid Jogi (VHP)

Jogi: 'Ministers hebben een nevenfunctie en ontvangen kennelijk ook salaris uit hoofde hiervan, dat is in strijd de Grondwet'


President Desi Bouterse zal de oprichting van stichtingen en nv's door de ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Toerisme grondig onderzoeken. Dat laat hij in een brief van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) weten, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 1 mei 2019.

Jogi vindt het niet in de haak dat de ministers stichtingen en nv's hebben opgericht. 'Zij zijn bestuurders van stichtingen en ook nog directeuren van een naamloze vennootschap', meent Jogi. Hij schrijft Bouterse, dat de twee ministers een nevenfunctie hebben en kennelijk ook een salaris ontvangen uit hoofde hiervan. Dit is volgens hem in strijd de Grondwet.

'Ik vraag u deze twee ministers met onmiddellijke ingang te willen ontslaan. Ik deel u voorts mee, dat tegen hun een strafklacht zal worden ingediend', stelt Jogi.

De ministers Dodson en Pengel hebben eerder gezegd, dat de stichting en de nv niet actief zijn. Er zijn ook geen concessies gekregen en er zijn geen transacties gepleegd. De ministers voeren aan dat er geen enkel strafbaar feit is begaan. De stichting 'Tranga Makandra Baka' is vorig jaar opgericht.

Om te voorkomen dat 'nep nieuws' wordt verspreid, is besloten dat de NV Jorsanna Mining NV per 17 april als een 'lege nv' voort bestaat. Deze nv wordt bestuurd door stichting 'Tranga Makandra Baka'. 'Ik kan alleen maar concluderen, dat de heer Jogi politiek probeert te scoren en daarom de schijn probeert te wekken dat een strafbare handeling gepleegd is. Echter zal simpel onderzoek uitwijzen, dat de feiten anders liggen, geen enkele wet overtreden is en dat alles een inactieve status heeft. Deze informatie is ook bij de president', zei Pengel eerder.

NPS-voorzitter Rusland niet op de hoogte dat regering ambassade in Ghana opzette

'Het parlement zou moeten nagaan of deze samenwerking meerwaarde heeft'


Vorige week dinsdag 23 april, vond de inauguratie plaats van de ambassade van Suriname in Accra, Ghana. De ambassade heeft tot doel het versterken van de bilaterale relatie tussen Suriname en Ghana. Onder andere vicepresident Ashwin Adhin, minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Shirley Ayorkor Botchwey, minister van Regionale Integratie van Ghana, waren aanwezig. 

NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt in De West, in haar editie van maandag 29 april 2019, dat hij er niet van op de hoogte was dat de regering voornemens was een ambassade in Ghana op te zetten.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Vicepresident Adhin gaf tijdens zijn toespraak aan, dat het in de bedoeling ligt dat de banden tussen de landen van herkomst worden verstevigd op basis van wederzijds voordeel en binnen het raamwerk van de Zuid-Zuid dialoog. Voorts zei de vicepresident, dat er sprake is van een historische en culturele band tussen Suriname en Ghana en dat het tijd is om de relaties verder uit te bouwen.

Ghana is het middelpunt van economische activiteiten, terwijl Suriname een strategische ligging heeft in Zuid-Amerika, dat zijn aspecten die volgens Adhin maximaal kunnen worden benut.

Rusland stelt, dat het parlement hierover nog geïnformeerd moet worden. 'We zouden op de hoogte moeten zijn van de financiële voordelen voor Suriname.'

Volgens hem zou het parlement moeten nagaan of deze samenwerking meerwaarde heeft en of het een directe impact heeft op de Surinaamse bevolking. Rusland zegt vraagtekens te zetten bij deze kwestie. Hij is van mening dat er cijfers getoond moeten worden en dat duidelijk aan het parlement uitgelegd moet worden wat deze samenwerking inhoudt.

Finabank NV boekt over 2018 nettowinst van Srd 14 miljoen

'De toename van de winst is een prestatie'


De nettowinst van Finabank NV over 2018 is gegroeid met 7%, van Srd 13.1 miljoen in 2017 naar Srd 14 miljoen. De winst per aandeel steeg met 7% van Srd 58,74 in 2017 naar Srd 62,77 in 2018. De bank heeft haar Jaarverslag dinsdagavond 30 april 2019 gepresenteerd aan de aandeelhoudersvergadering, aldus Starnieuws.

De totale inkomsten van Finabank stegen met 7% van Srd 92.8 miljoen in 2017 naar Srd 99.4 miljoen in 2018. De uitgaven stegen met 7% van Srd 72.3 miljoen in 2017 naar Srd 77.5 miljoen afgelopen jaar. De toename in kosten werd voornamelijk gedreven door stijging van de innovatiekosten, groei van het personeelsbestand, groei van salarissen en uitgaven voor trainingen, meldt de bank.

De financiële rapportage is opgesteld conform de ‘International Financial Reporting Standards’ (IFRS), de wereldwijd gebruikte standaard voor financiële rapportages voor banken. De toename van de winst, noemt de bank een prestatie, gezien de implementatie van IFRS 9, welke de nieuwe standaard voor financiële instellingen is, waarbij er voorzieningen voor alle financiële activa getroffen worden. Voorts heeft Finabank ook de onvoorziene kosten voor onder andere SNEPS (Suriname Nationaal Elektronisch Betaalsysteem), de koersdeling op de SWAPS en de herwaardering van de SWAPS in 2018, goed kunnen absorberen.

Het balanstotaal van de bank groeide met 15% van SRD 1.7 miljard in 2017 naar SRD 1.9 miljard in 2018. De groei van het balanstotaal vloeit overwegend voort uit de toename van middelen die cliënten toevertrouwden aan de bank, alsmede de groei in de kredietverlening. De solvabiliteitsratio van de bank is 11.3% wat volgens de bank een noemenswaardige prestatie is in deze dynamische economische omgeving.

Finabanks netto kredietportefeuille groeide met 19% van Srd 630 miljoen in 2017 naar Srd 748 miljoen in 2018. De non-performing ratio van 2,1% is laag dankzij adequaat kredietbeheer en sterk risicomanagement en dit is, gemeten naar internationale normen, goed te noemen. In 2018 vergrootte Finabank haar marktaandeel van 9% naar 10% gemeten naar de bruto kredietportfolio.

In januari 2018 is er een start gemaakt met het implementeren van het nieuwe core banksysteem, T24. Het nieuwe banksysteem zal bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening naar de klanten.

In juli 2019 zal Finabank haar vierde filiaal openen in het district Wanica. 'In ons filiaal in Wanica kunnen klanten tijdens ruime openingstijden, terecht voor een snelle en efficiënte afhandelingen van al hun bankzaken. Met de komst van dit filiaal, wil de bank inspelen op de behoefte van haar klanten door de bereikbaarheid van de bank te vergroten.'

De Telegraaf: 'OM piekert er niet over in beslag genomen miljoenen euro's uit Suriname terug te geven'

Justitie vermoedt witwasconstructieHet Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland piekert er niet over om de bijna twintig miljoen euro die vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen na een vlucht uit Suriname, terug te geven aan het land. Dat laat het OM vandaag, woensdag 1 mei 2019, aan De Telegraaf weten. Het vermoedt witwassen. 

De ongelooflijke hoeveelheid contanten werd door de douane geconfisqueerd op last van het OM. Volgens de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat het om een reguliere geldzending. Het zouden euro’s zijn van lokale Surinaamse banken. Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. De Surinaamse autoriteiten stellen, dat de bancaire wereld volledig is ontwricht doordat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat zou weer grote gevolgen hebben voor de economie.

De baas (governor) van de Centrale Bank in Suriname was in maart met een delegatie in Nederland om te praten over de geldzendingen, maar dat heeft niets uitgehaald. De bank vecht nu de inbeslagname aan en heeft daarvoor de Nederlandse advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day ingeschakeld. Die noemt het besluit van het OM om de euro’s vast te houden ’een onbegrijpelijke blunder’. 'Het is een regulier waardetransport, waarvan er eerder talloze zijn geweest. Het is onbegrijpelijk dat het OM nu ineens praat over witwassen.'

Het OM Noord-Holland geeft nu voor het eerst een reactie op het besluit van de Surinaamse bank om de in beslagname aan te vechten en de stevige woorden van Verbruggen.

'Het OM herkent zich niet in de conclusies van de raadsman van de betrokken Surinaamse banken dat met deze inbeslagname een grote blunder zou zijn begaan', aldus woordvoerster Tine Zwiers.

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de miljoenen heeft het OM meerdere rechtshulpverzoeken aan Suriname gedaan. 'In maart 2019 is er vanuit Suriname uitvoering gegeven aan een deel van de rechtshulpverzoeken en vorige week is aanvullende informatie ontvangen die nog bestudeerd zal moeten worden. Daarnaast hebben de Officieren van Justitie meermalen contact gehad met advocaten van betrokken banken', aldus het OM. Het OM wil verder niets zeggen over het onderzoek.

Justitie in Nederland is extra alert nu er steeds meer cocaïne via Suriname naar Nederland wordt gesmokkeld. Er zijn bij controles en invallen enorme partijen contant geld gevonden. Zo werd in een Haagse ’spookwoning’ eind vorig jaar bij een Surinaamse man naast cocaïne en wapens 350.000 euro ontdekt. Begin maart werd bij een nieuwe reeks invallen in dezelfde wijk bijna zeven miljoen euro gevonden. Het OM verdenkt de bewoners van witwassen.

Ose Jabini (39) nieuwe onderdirecteur Verpleegkundige Aangelegenheden RGD

Oud-directeur van  Ashiana: 'In het leven moet je uitdagingen aangaan, ik ga ze niet uit de weg, maar grijp ze aan'


Ose Jabini (39) gaat vanaf morgen aan de slag als de nieuwe onderdirecteur Verpleegkundige Aangelegenheden van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Hij wordt ingewerkt door zijn voorganger die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Anderhalve week geleden werd Sebita Gopal aangesteld als de nieuwe algemeen directeur van de RGD. Zij heeft overgenomen van Edwin Noordzee, die anders ingezet zal worden binnen het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 mei 2019.

Na drie jaar leiding te hebben gegeven aan het verzorgings- en verpleeghuis Ashiana is Jabini per 1 maart afgezwaaid. Hij heeft het roer overgedragen aan Christin Alspeer. Vanaf die dag heeft hij een rustperiode ingebouwd om morgen bij de RGD te starten.

Jabini zegt, dat er een beroep op hem is gedaan om leiding te geven aan het verpleegkundig deel van de RGD. Hij denkt dat hij is opgevallen door zijn manier van aanpak bij zijn vorige functie en de daarbij geboekte positieve resultaten. 'In het leven moet je uitdagingen aangaan. Ik ga ze niet uit de weg, maar grijp ze aan.' Jabini geeft aan dat communiceren zijn sterke zijde is als hij leiding geeft.

'Als leidinggevende betrek ik altijd mijn medewerkers. In mijn functioneren pas ik altijd leiderschap toe. Medewerkers voelen zich gewaardeerd als ze betrokken worden.' Hij streeft ernaar om de betrokkenheid, kwaliteit en dienstverlening binnen de RGD te verbeteren.

Jabini heeft eerder tien jaar gewerkt als ziekenhuisverpleger en bezit een bachelorgraad in verpleegkunde. Recentelijk behaalde hij zijn masters in Business and Management. Ook was hij onderwijzersmanager bij het Psychiatrisch Centrum Suriname en gaf voor korte tijd leiding aan de Esther Stichting.

SPSB verbaasd over bericht inzake mogelijke malversaties bij de bank

Bedrijfsjurist Murwin Dubois: 'De informatie berust niet op waarheid'


Met verbazing heeft de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kennis genomen van het bericht in de Ware Tijd waarin gesuggereerd wordt, dat sprake zou zijn van financiële malversaties bij de bank. Bedrijfsjurist Murwin Dubois zegt vandaag, woensdag 1 mei 2019, op Starnieuws, dat de informatie niet op waarheid berust. 

Intussen heeft de directie van de SPSB de monetaire autoriteiten geïnformeerd over de ontstane situatie. Volgens Dubois bevindt de SPSB zich momenteel in een transformatiefase. In deze fase wordt niet slechts op toegezien dat de bestaande regelgeving, voorgeschreven door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), nauwgezet in acht wordt genomen, maar worden ook interne mechanismen in place gebracht.

'De informatie is daarom op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend te noemen, omdat binnen dit transformatieproces niet alleen de regelgeving in lijn is gebracht met de standaarden van de CBvS, maar ook de mechanismen die malversaties moeten tegengaan reeds in werking zijn. Mijn cliënt is zich er wel bewust van dat de processen in een versneld tempo moeten worden uitgevoerd, gelet op de harde deadlines die gesteld worden door de CBvS.'

Indien er toch onregelmatigheden worden geconstateerd dan zijn er volgens Dubois bepaalde, bij de bankfunctionarissen bekende, procedures die moeten worden gevolgd om onregelmatigheden te rapporteren. 'Ten eerste is sprake van het bankgeheim. Daarnaast is een klokkenluidersregeling afgetekend. Dat bedoelde informatie op dergelijke wijze publiekelijk is gemaakt, waarbij men zich bedient van bankjargon, betekent dat de betreffende klokkenluidersregeling niet is gevolgd of is overgeslagen.'

Dubois licht toe welke stappen de bank ondernomen heeft binnen het transformatieproces waarin de instelling zich nu bevindt.

'Dagelijks vinden rapportages naar de CBvS plaats. Evenals alle andere banken staat de SPSB onder toezicht van de CBvS. MOT-meldingen (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) worden volgens de gebruikelijke procedure gedaan. Periodiek worden on-site inspecties gevoerd door de CBvS. En behalve de Centrale Landsaccountantsdienst heeft de bank een particulier accountantsbureau aangetrokken.'

'Ook levert de SPSB een wezenlijke bijdrage aan externe instituten. Zo wordt full support gegeven aan de National Risk Assessment en Caribbean Financial Action Task Force.' Aangezien er gewag van wordt gemaakt, dat aan de procureur-generaal gevraagd is een onderzoek naar vermeende financiële malversaties binnen de SPSB te plegen, zal de bedrijfsjurist zich namens zijn cliënt schriftelijk wenden tot de procureur-generaal. In bedoeld schrijven zal Dubois eveneens aanvoeren dat de genoemde vermoedelijke misstanden niet op waarheid berusten. Voorts zal hij er ook melding van maken, dat het zijn cliënt ernst is om te doen onderzoeken in hoeverre het mogelijk is geweest dat dergelijke informatie in het publieke domein beland is. Derhalve verneemt de jurist dan ook gaarne van de procureur-generaal of er daadwerkelijk een verzoek tot onderzoek op het parket is gedeponeerd. Indien dit niet het geval is, zal Dubois namens de SPSB op zijn beurt een verzoek tot het doen instellen van een onderzoek naar bedoelde financiële misstanden aan de procureur-generaal richten.

De bedrijfsjurist laat zich niet verleiden tot uitspraken, maar vindt het wel een toevallige samenloop van omstandigheden dat op maandag 29 april bondsverkiezingen zijn gehouden en het nieuwe bondsbestuur zich terstond heeft aangesloten bij de C-47. Informatie over de malversaties werd de volgende dag via de voorzitter van deze vakcentrale publiekelijk gemaakt.