woensdag 22 januari 2020

Venezolaanse autoriteiten houden huiszoeking in kantoren van oppositieleider Guaido

(Bron foto: RPP.pe)
Vrees dat de inlichtingendiensten 'valse bewijzen' achterlaten in de kantoren


Agenten van de Venezolaanse inlichtingendiensten (Servicio Bolivariano de Inteligencia (SEBIN) en de Policía Nacional Contra La Corrupción) hebben dinsdag 21 januari 2020 in Caracas een huiszoeking uitgevoerd in de kantoren van de opposant en zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. Dat heeft de oppositie aan de pers gemeld.

Guaido zelf is momenteel op de terugweg van een bezoek in Europa. 'Wat ook de procedure is die momenteel loopt, ze wordt uitgevoerd zonder toelating (...) en zonder getuigen en er werd geen huiszoekingsbevel getoond', verklaarde oppositielid Delsa Solorzano.

De politica zegt te vrezen dat de agenten van de inlichtingendiensten 'valse bewijzen' zullen achterlaten in de kantoren.



In Venezuela riep Juan Guaido zich ongeveer een jaar geleden uit tot interim-president, waarmee hij lijnrecht tegenover de Venezolaanse regering van Nicolas Maduro kwam te staan. Daarop brak een machtsstrijd uit, die tot op vandaag voortduurt.

Tal van westerse landen erkenden Guaido inmiddels als rechtmatige overgangspresident, maar dat kon niet verhinderen dat Maduro stevig in het zadel bleef. De linkse staatsleider kan nog altijd rekenen op de steun van het leger.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei intussen dinsdag geen aanwijzingen te hebben, dat Maduro bereid is om vrije verkiezingen te houden. 'Er zijn de afgelopen maanden veel gesprekken geweest met Maduro. Daarbij heeft hij niet laten merken bereid te zijn om vrije en open presidentsverkiezingen te houden', aldus Pompeo in Costa Rica. Hij is daar vanwege een rondreis door Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

(Suriname Mirror/El Periodiquito/Belga/TelesurTV/Twitter)

Advocaat Hugo Essed: 'Persoon Desi Bouterse heeft ambt van de president meegesleept naar Krijgsraadzitting'

'Bouterse heeft nodeloos het ambt van president besmeurd'

- Nationaal Informatie Instituut - spreekbuis van regering - weet ook petten niet te scheiden
- Berichtgeving NII zegt veel over het intellectueel en journalistiek niveau bij dit zogenaamd instituut


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 15 slachtoffers van 8 december 1982, vindt dat 'de persoon Desi Bouterse het ambt van de president heeft meegesleept' naar de Krijgsraadzitting van woensdag 22 januari 2020,
aldus Starnieuws

Essed stelt, aldus Starnieuws, dat men de fout maakt door te denken dat de persoon president is. 'De heer Bouterse is geen president. Hij draagt het ambt van president. En hij heeft dat ambt meegesleept vandaag. Dat vind ik op zichzelf te betreuren. Daarmee besmeurt hij nodel instituut. oos dat ambt', stelt Essed.

Bouterse is naar de zitting gegaan met zijn hele entourage. De eerste rijen waren ook gereserveerd voor de beveiliging, die samen met Bouterse de zittingszaal binnenkwam. Hij is ook niet gefouilleerd, zoals het doorgaans gebeurt wanneer een verdachte het gebouw binnenkomt. Publiek en pers zijn wel grondig gescreend, waarbij ook de mobiele telefoons ingeleverd moesten worden. NDP-kopstukken waren eveneens aanwezig in de zaal.

Ook het Nationaal Informatie Instituut (NII) - spreekbuis van de regering - weet petten niet te scheiden. Het NII rept steeds in berichtgeving over de behandeling van de verzetzaak woensdagochtend bij de Krijgsraad en de toespraak van Bouterse na afloop op het Onafhankelijkheidsplein, over de president, het staatshoofd en niet over de persoon Bouterse! Dat is een kwalijke zaak en zegt veel over het intellectueel en journalistiek niveau bij dit zogenaamd instituut. Zo schrijft het NII:

'President Desiré Bouterse heeft een grote menigte op het Onafhankelijkheidsplein geïnformeerd over hetgeen zich heeft afgespeeld bij de Krijgsraad. Het staatshoofd verscheen op de zitting om verzet aan te tekenen tegen het vonnis dat tegen hem in het 8 decemberproces is uitgesproken. Het staatshoofd zei met respect behandeld te zijn door de Krijgsraad en vertelde waarom hij niet eerder voor de rechter is verschenen. (...)' 

Essed kijkt wel positief naar het proces. Bouterse is verschenen voor de rechter. Hij heeft daarmee de jurisdictie van de Krijgsraad erkend. 'De mobilisatie van massa heeft geen invloed op het proces. Op de inhoud van de rechtszaak heeft het nul komma nul invloed.' De zaak is ordelijk verlopen.

De behandeling van de zaak in verzet is officieel begonnen, ook al heeft er geen inhoudelijke behandeling plaatsgevonden. 'Wij zijn weer een stap verder', stelt Essed vast.

Post Uit Paramaribo: Veel Surinamers lijden onder Chinese invasie

Journalist Armand Snijders 'door Chinezen uitgeroepen tot persona non grata'


Onderstaand stukje mooi proza verscheen dinsdag 21 januari 2020 in het Nederlands Reformatorisch Dagblad. Het is van de hand van de Nederlandse correspondent - ook hoofdredacteur van de Ware Tijd - Armand Snijders. De inhoud spreekt voor zich en Snijders snijdt een belangrijk issue aan: de 'kolonisatie' van Suriname door China... Terwijl president Desi Bouterse constant spreekt over het 'dekolonisatieproces', lijkt hij gelijktijdig Suriname weer te laten koloniseren en nu door China, immers, Nederland heeft geen enkel belang meer bij haar oud-kolonie!

'Chinezen over de hele wereld vieren komende zaterdag nieuwjaar. Ook in Suriname vieren ze feest. Vreemd genoeg is dit het enige land op het westelijk halfrond waar dit een nationale vrije dag is. Daar zit een praktische gedachte achter: je moet China te vriend houden, zodat je heel veel geld van het land kunt lenen. 

De kans dat ik deze keer uitbundig mee ga vieren, is nihil. Ik ben door de Chinezen, en in het bijzonder hun ambassadeur in dit land, uitgeroepen tot persona non grata. Tot voor kort hadden de ambassadeur en ik veel contact, aten af en toe bij elkaar thuis en voor iedere receptie die de ambassade organiseerde, kreeg ik een uitnodiging. Mijn tienerdochter zou, als ze zou willen, moeiteloos een beurs kunnen krijgen en vijf jaar op kosten van de Chinese belastingbetaler een studie mogen volgen. En o ja, ik moest zeker nog China gaan bezoeken, ook volledig betaald uiteraard. Als blijk van de ‘vriendschap’ die we hadden, hebben we inmiddels thuis een halve kast vol staan met Chinese thee. 



Maar, sinds ik enkele weken geleden in een lokale krant een kritisch stuk heb geschreven over de minstens een miljard euro die het noodlijdende Suriname heeft geleend van China en wat de gevolgen zijn als die lening niet wordt terugbetaald, is de liefde over. Ik heb China in een kwaad daglicht gesteld en de relatie tussen beide landen in gevaar gebracht, was het oordeel van de diplomaat. Uiteraard een overtrokken reactie, maar hij is overtuigd van de goede bedoelingen van zijn broodheer. In heel veel landen weten ze inmiddels wel beter. 

De eerste Chinese gelukszoekers zetten hier zo’n anderhalve eeuw geleden voet aan wal. Ze bouwden een bestaan op, vermengden zich met de andere bevolkingsgroepen en hun nazaten zijn een onlosmakelijk deel geworden van de samenleving. En van mijn vriendenkring. Maar, er zijn ook ‘nieuwe’ Chinezen: zij die de laatste twintig jaar hier zijn gekomen, die met vrijwel niemand contact hebben. Zij zijn hier gekomen om de vele projecten die door China worden gefinancierd, uit te voeren. 

Want dat is de keerzijde van al dat lenen: lokale bedrijven komen nauwelijks meer aan bod. Of het nu om de bouw van een nieuw onderkomen van het parlement gaat, het asfalteren van wegen, het baggeren van de Surinamerivier of de uitbreiding van de internationale luchthaven, dat móet door Chinezen worden gedaan. Er komen vliegtuigladingen vol om die projecten uit te voeren, Surinaamse ondernemers staan met lege handen. En dat baart heel veel mensen zorgen. 

'We zijn hier Chinezen gewend, net zoals Guyanezen, Braziliaanse en Cubaanse nieuwkomers. Ze zijn van harte welkom, maar het worden er nu wel erg veel', zei een bevriende ondernemer laatst tegen mij. Vroeger kreeg hij volop werk van de overheid, maar de laatste jaren moet hij met lede ogen aanzien dat nu alles naar Chinese bedrijven gaat. Van de veertig werknemers die hij had, zijn er nog maar vijftien over. 'Dat zet kwaad bloed, maar daar doe je als eenling niets aan.' 

Ik voel met hem en al die anderen die onder de Chinese invasie lijden mee. Dat is ook een van de redenen dat ik zaterdag niet bij de viering ben. Bovendien heb ik geen uitnodiging gekregen. Maar, ik denk dat ik wel van flinke afstand het spectaculaire vuurwerk ga bekijken.'

Ex-politieagent doodgeschoten bij barbershop aan Welgedacht A weg

Manodjkoemar Mohan (50), hoofd beveiliging bij Newmont Mining, slachtoffer van overval


Waterkant.net bericht woensdagmiddag 22 januari 2020, dat rond half twaalf 's ochtends het Command Center een melding binnen kreeg van een roofoverval bij een barbershop aan de Welgedacht A weg. De beller gaf aan dat er een slachtoffer zou zijn met een schotverwonding. 

Agenten troffen ter plekke een man aan met een schotwond in de buikstreek, nabij Italians barbershop. Het gaat om de 50-jarige Manodjkoemar Mohan, werkzaam bij Newmont Mining als hoofd beveiliging (zie foto onderaan).

Een ambulance werd ingeschakeld om het slachtoffer af te voeren naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Bij aankomst werd echter geconstateerd, dat de man was overleden.

De Ware Tijd bericht, dat Mohan zich in de barbershop bevond toen twee mannen, die hun gezicht half hadden bedekt, binnenkwamen. Ze beroofden een klant en de barber van hun halsketting.
Vervolgens werd aan de ex-politieman gevraagd om zijn autosleutel af te staan. Er ontstond een worsteling waarbij twee schoten werden gelost. Mohan werd geraakt in de buikstreek en probeerde via de achterdeur van de barbershop te vluchten, maar viel neer.

Na de beroving stapten de verdachten in een voertuig en reden weg. Het gebied werd door verschillende politie eenheden uitgekamd zonder het gewenste resultaat.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gewapende groepen terroriseren grensgebied Colombia en Venezuela

(Bron foto: Human Rights Watch)
'Inwoners van Arauca en Apure leven in angst'


Gewapende groepen gebruiken grof geweld tegen inwoners van de Colombiaanse provincie Arauca en de aangrenzende Venezolaanse staat Apure, zegt Human Rights Watch (HRW) in een vandaag, woensdag 22 januari 2020, verschenen rapport. De mensenrechtenorganisatie spreekt over mensenrechtenschendingen door het Ejército de Liberación Nacional (ELN), de Fuerzas Patrióticas de Liberación Nacional, (FPLN) en een groep die ontstaan is uit de gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).


Leden van deze groepen maken zich schuldig aan moorden, dwangarbeid, rekrutering van kinderen en verkrachting, zegt HRW. Het geweld is vaak onderdeel van een strategie om het sociale, politieke en economische leven in Arauca en Apure te beheersen.

'Inwoners van Arauca en Apure leven in angst', zegt José Miguel Vivanco, Amerika's-directeur bij HRW. 'Gewapende groepen rekruteren hun kinderen, leggen eigen regels op en bedreigen de inwoners. Ze straffen degenen die niet doen wat ze zeggen, zelfs met de dood of maandenlange dwangarbeid.'


De groepen kunnen volgens HRW vrijwel straffeloos hun gang gaan aan beide kanten van de grens. HRW bezocht het gebied in augustus vorig jaar en constateerde dat de gewapende groepen in beide landen een reeks regels hebben ingesteld, iets wat normaliter de verantwoordelijkheid van de overheid is. Het gaat onder meer om uitgaansverboden, straffen voor moord, verkrachting en diefstal en regels voor alledaagse activiteiten zoals vissen, aflossing van schulden en sluitingstijden van cafés.

In Arauca werden in 2019 zestien lichamen van burgers gevonden, met daarbij teksten waarin ze beschuldigd werden 'informant', 'verkrachter', 'drugsdealer' of 'dief' te zijn. Sommige teksten waren ondertekend door de dissidente FARC-groep die in de regio opereert. Gewapende groepen straffen burgers soms ook met maandenlange dwangarbeid. Zonder betaling moeten ze bijvoorbeeld werken op het land, wegen schoonhouden of koken in kampen van de groepen, die zich vaak in Venezuela bevinden.

In totaal werden tussen januari en eind november 2019 in Arauca 161 mensen vermoord.

HRW kreeg ook berichten over moorden in Apure, maar kon hierover geen betrouwbare cijfers krijgen van de Venezolaanse autoriteiten.


In Arauca leven zo’n 44.000 Venezolanen. De meesten arriveerden in en na 2015, op de vlucht voor de humanitaire, economische en politieke crisis in hun thuisland. Deze vluchtelingen hebben ook te maken met misbruik dat niet direct gerelateerd is aan de gewapende groepen.

Volgens HRW zijn er geloofwaardige berichten over vrouwenhandel, seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie. In Arauca worden ze bovendien verantwoordelijk gehouden voor criminele activiteiten.

De gewapende groepen ontvoeren geregeld mensen naar kampen in Venezuela. Daar zouden ze ook in sommige gevallen in conflict komen met de Venezolaanse veiligheidsdiensten en lokale autoriteiten.

HRW vreest dat de situatie niet verbetert zolang Colombia militairen stationeert in het gebied zonder het lokale justitiesysteem te versterken en de bescherming van de bevolking te verbeteren.
De mensenrechtenorganisatie pleit ook voor meer internationale druk op de regering-Maduro. 'Regeringen in de Amerika’s en Europa moeten gerichte sancties opleggen aan hoge Venezolaanse functionarissen die betrokken zijn bij het misbruik op Venezolaans grondgebied, zoals het bevriezen van tegoeden en reisverboden', zeg Vivanco.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be/YouTube)

'Denekampse Tanja Nijmeijer uit Colombiaanse rebellengroep FARC gestapt'

'De partij is gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen'

(Bron foto: El Tiempo)

Tanja Nijmeijer is uit de voormalige Colombiaanse guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) gestapt. Ze zou hebben gezegd, dat ze niet meer bij de beweging past. Dat schrijft de NOS woensdag 22 januari 2020 op basis van Colombiaanse media.


De voormalige Denekampse sloot zich in 2002 aan bij de Colombiaanse strijdgroep. Aan haar voormalige strijdmakkers zou ze hebben laten weten dat ze zeker is van haar vertrek. 'De partij is gemuteerd tot iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen.' 'Wanneer je jaren ergens bij zit zonder je goed te voelen bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om te vertrekken voor je een obstakel wordt', zou ze ook hebben gezegd.


De FARC was een ultralinkse rebellengroep in Colombia, die decennialang terreur zaaide in het land. In 2017 kwam er een vredespact tussen de beweging en de Colombiaanse regering. Sindsdien is het geen gewapende strijdgroep meer, maar een legale politieke partij, FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común).

Nijmeijer was als vertaler en onderhandelaar betrokken bij het akkoord tussen Colombia en de guerrillabeweging. In de Verenigde Staten is ze aangeklaagd voor terrorisme.

(Suriname Mirror/RTV Oost/El Tiempo/NOS/Twitter)

Justitie Brazilië beschuldigt Amerikaanse journalist van hacken telefoons van honderden van corruptie verdachte ambtenaren

Glenn Greenwald spreekt de beschuldigingen tegen 

Greenwald is oprichter van het online-tijdschrift The Intercept Brasil


De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald is in Brazilië aangeklaagd voor betrokkenheid bij het hacken van telefoons van honderden ambtenaren die verdacht worden van corruptie. 

Greenwald spreekt de beschuldigingen tegen en noemt het een aanval op de persvrijheid door de regering-Bolsonaro. Greenwald is oprichter van het online-tijdschrift The Intercept Brasil waarin de nationalistische Braziliaanse president Bolsonaro kritisch wordt gevolgd.



Dit platform heeft de laatste maanden meerdere telefoongesprekken gepubliceerd die corruptie binnen de Braziliaanse overheid aan het licht brengen.



In de aanklacht tegen Greenwald, die dinsdag 21 januari 2020 bekend werd, wordt de journalist verweten dat hij onderdeel uitmaakt van een criminele groep van zes mensen die de telefoons van lokale autoriteiten heeft gehackt.


Greenwald zegt echter, dat de inhoud van de telefoongesprekken naar hem is gelekt. Met de aanklacht zou de regering wraak willen nemen op de journalist vanwege diens onthullingen over minister van Justitie Sérgio Moro. De rol van deze bewindsman in het enorme omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras wordt momenteel onderzocht.

Greenwald moemt de aanklacht ook een aanval op de persvrijheid. 'De regering Bolsonaro en de groep die hem steunt heeft meerdere keren duidelijk gemaakt geen respect te hebben voor fundamentele persvrijheden', laat de journalist in een verklaring via Twitter weten. 'We zullen ons niet laten intimideren door deze tirannieke pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen.'


De Amerikaanse journalist werd internationaal bekend in 2013 toen hij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden openbaar maakte. Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en voor de veiligheidsdienst NSA. In 2013 vluchtte hij naar Hongkong, waar hij geheime documenten over de grootscheepse spionage door de NSA deelde met een journalist van The Guardian. Snowden woont al jaren in ballingschap in Rusland.

Of Greenwald ook daadwerkelijk terecht moet staan, is nog niet bekend. Een rechter moet nog bepalen of de aanklacht wordt aanvaard.



(Suriname Mirror/La Vanguardia/NOS/Twitter/El Pais)

OM Brazilië vervolgt 16 personen voor moord en vernietiging milieu na dambreuk in Brumadinho

(Bron foto: Twitter)
Bij dambreuk kwamen in januari vorig jaar 270 mensen om het leven

Een van de aangeklaagden is directeur van mijnbouwbedrijf Vale SA, de eigenaar van de dam


Het Braziliaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 21 januari 2020 zestien mensen aangeklaagd voor moord en verwoesting van het milieu vanwege de dambreuk in Brumadinho waarbij in januari vorig jaar 270 mensen om het leven kwamen. 

Een van de aangeklaagden is de directeur van mijnbouwbedrijf Vale SA, de eigenaar van de dam.

Toen de dam in de staat Minas Gerais bijna een jaar geleden doorbrak, spoelde een stortvloed van mijnafval mee, waardoor tientallen mensen om het leven kwamen.

Behalve de directeur zijn nog tien andere medewerkers van Vale SA aangeklaagd en vijf medewerkers van het Duitse inspectiebedrijf TÜV SÜD.




Volgens de aanklagers was er sprake van 'een samenzwering tussen Vale SA en TÜV SÜD' om de situatie rondom de dam als veilig te bestempelen. 'TÜV SÜD en Vale verborgen de werkelijke ernst van de situatie systematisch voor de samenleving, aandeelhouders en investeerders', aldus de aanklager. Hoe de dam uiteindelijk kapot is gegaan, is nog niet duidelijk.


Volgens de Britse krant The Guardian zou er maanden voor de breuk een lek in de dam zijn geweest, maar een woordvoerder van Vale SA ontkent dat.

(Suriname Mirror/La Tercera/Nu.nl/Brasil El Pais/The Guardian/Twitter)

Surinaamse autoriteiten alert op coronavirus

(Bron foto: Twitter)
Kans op virus in Suriname zeer klein

Reizigers zouden in feite al gescreend moeten zijn op één van de andere internationale luchthavens


Zeventien doden en ruim vierhonderd bevestigde gevallen van het coronavirus in China. Reden genoeg voor de Surinaamse autoriteiten om alert te zijn. Radjesh Ramadhin van de afdeling International Health Regulation op het ministerie van Volksgezondheid (VG) zegt vandaag, woensdag 22 januari 2020, in de Ware Tijd, dat Suriname sluimert noch slaapt. 

'Wij werken samen met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en we volgen ook hun richtlijnen.' Hij merkt op, dat het ministerie een draaiboek heeft waarmee het met andere belanghebbende groepen de vinger aan de pols houdt. Enkele partners zijn het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de ziekenhuizen. 'Alle belanghebbenden moeten paraat zijn. Het draaiboek geeft precies aan wie wat doet, hoe en wanneer.' 

Verder laat Ramadhin weten, dat er een isolatieruimte is op de Johan Adolf Pengelluchthaven, waar personen die verdacht worden drager van de ziekte te zijn, kunnen worden ondergebracht voor controle. Ramadhin is er zeker van dat er op dit moment geen gevaar dreigt en dat de gemeenschap niet in paniek hoeft te raken. Het virus kan makkelijk van mens tot mens worden overgedragen, maar ook van dier op mens.

Met de viering van het Chinees Nieuwjaar zaterdag wordt verwacht dat toeristen, in het bijzonder uit China, naar Suriname zullen komen. Volgens Ramadhin zijn er verschillende manieren om na te gaan of de gasten mogelijk besmet zijn met het virus. Een daarvan is het internationale paspoortensysteem. 'In een ander land ziet men, zo iemand komt naar Suriname. Ik krijg een sein en stuur dat door zodat er controle wordt uitgeoefend. We hebben ook het geluk dat er geen rechtstreekse vluchten zijn van China naar Suriname. Dus de reizigers zouden in feite wel gescreend moeten worden op één van de andere airports. Ik denk dat de vliegmaatschappijen de passagiers ook willen beschermen', zegt hij.

Ramdhin merkt verder op dat mensen 24 uur per dag kunnen bellen naar het nummer 178 indien er iets is. De medewerkers zorgen ervoor dat de informatie het public response-team van het departement bereikt. Op basis van de verkregen informatie zal dit team stappen ondernemen.

Het coronavirus is nu ook in de VS opgedoken. De longaandoening werd vastgesteld bij een man die vorige week vanuit China naar de Amerikaanse stad Seattle was gereisd. Dat bevestigt de Amerikaanse organisatie voor ziektecontrole en preventie CDC, nadat CNN hierover had bericht.
WhatsappFacebookTwitterGoogle+LinkedInE-Mail
Volgens The New York Times is de patiënt een inwoner van Snohomish County, in de Amerikaanse staat Washington, in het noordoosten van de VS. 


De man - een dertiger, aldus The Washington Post - vertoonde symptomen nadat hij was teruggekeerd van een reis naar de streek van Wuhan in China. Daar werd de nieuwe variant van het coronavirus eind december voor het eerst aangetoond.

Vorige week werd de man met een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Washington. Gisterennamiddag werd duidelijk dat de patiënt besmet is met de betrokken variant van het coronavirus. De man is niet levensbedreigend ziek en zijn toestand is stabiel, meldt The Washington Post. Het is het eerste bevestigde geval in de VS van de mysterieuze longziekte.

Bouterse beweert dat 8 decembermoorden een 'incident in de oorlog' was... - Opmerking is ongenuanceerde sneer naar nabestaanden

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'De Krijgsraad heeft mij met respect behandeld'

Slechts 1.500 à 2.000  NDP-sympathisanten aanwezig en dus verre van de verwachte massa...


President Desi Bouterse noemde vanochtend, woensdag 22 januari 2020, in een toespraak op het Onafhankelijkheidsplein, na het uitstel van zijn verzetzaak bij de Krijgsraad, de 8 decembermoorden 'een incident in de oorlog'. 'We sari, omdat libisma dede en het moet nooit meer gebeuren.' Maar, vervolgens vroeg hij zichzelf af waarom we spreken over nabestaanden van 15 slachtoffers. 'Wat is gebeurd met de nabestaanden van de honderden binnenlandbewoners, militairen, van Maka, Tucajana, Moiwana…?' Dit schrijft Starnieuws.

Bouterse zei, dat hij zijn handen uitstrekt om in eenheid te werken aan de opbouw van het land. Hij beweert, dat Suriname straks een ander land is. 'Nu moeten wij Surinamers bijeen brengen en nadenken over hoe wij dit land samen kunnen opbouwen.' We moeten nu al dromen waar de nieuwe stad zal komen, hoe we het land moeten ontsluiten. We moeten denken aan moderne steden en een moderne stad, want gado gi unu oli en gas, gas, gas…lai.' 

De president wees erop, dat 'we een gemeenschappelijke job te doen hebben' en dat alle Surinamers bijeen moeten worden gebracht. Hij nodigde iedereen uit om daartoe bij te dragen.

'Ik zal misschien niet meer vooraan staan, maar ik zal achterin staan om te duwen. God heeft ons zoveel rijkdommen gegeven…'

Aan de slechts 1.500 à 2.000 opgekomen sympathisanten - niet de verwachte massa - heeft Bouterse voorgehouden, dat de Krijgsraad hem met respect heeft behandeld. Voor dezelfde Krijgsraad, die hij op verschillende podia had uitgespuugd, vroeg hij vandaag een applaus 'voor het respect dat aan hem is betoond'.

Flamingo gedood door drone in zoutpannen van Jan Kok op Curaçao

Drone belandt tussen een groep opgejaagde vliegende flamingo’s

Stichting Uniek Curaçao pleit voor drone- en quadverbod in kwetsbare gebieden


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, woensdag 22 januari 2020, dat een flamingo onlangs het slachtoffer is geworden van een drone in de zoutpannen van Jan Kok. Volgens een verontrustende bewoner, die zich op dat moment op de locatie bevond, was de drone van een man tussen de flamingo’s terechtgekomen. 

'Een van de flamingo’s heeft dit helaas niet overleefd. Hij viel recht naar beneden, nadat ze allemaal zijn gaan vliegen, omdat ze werden opgejaagd door deze onwelkome drone', aldus de bewoner. 'Hierna dreef de flamingo af.' De man in kwestie heeft het incident zelf niet zien gebeuren.

De bewoner zegt dat hij op haar groep kwam afgerend nadat hij door had dat zijn drone was neergestort. 'Wij hadden twee jonge kinderen bij ons die erg zijn geschrokken van het gebeuren. Een stukje verderop was een groepje bezig dichter bij de flamingo te komen. Wat er verder is gebeurd, weten we niet, we wilden de kinderen uit deze shockerende situatie halen.' 

Volgens Stichting Uniek Curaçao vinden in Jan Kok vaker incidenten plaats. 'Het gebied is extreem kwetsbaar', zegt Theo van der Giessen, directeur van de stichting. 'Een verbod op onder andere drones en quads in kwetsbare gebieden bewerkstelligen is een lange weg, maar we blijven zoeken naar een trigger die tot handelen leidt.'

Stichting Monumentenzorg Curaçao wint rechtzaak tegen Personal Training Curaçao bv

PTC moet pand aan Scharlooweg ontruimen en sleutels aan SMC teruggeven


Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC) heeft de zaak tegen Personal Training Curaçao (PTC) bv gisteren op alle fronten gewonnen. PTC van Jos van Wordragen en Roy Imming moet binnen twee weken na het vonnis het pand aan de Scharlooweg ontruimen en de sleutels aan SMC teruggeven, zo schrijft vandaag, woensdag 22 januari 2020, het Antilliaans Dagblad

Als Van Wordragen en Imming binnen dertig dagen na betekening van het vonnis niet aan de veroordeling voldoen, is de deurwaarder bevoegd de sterke arm van de politie en justitie in te roepen om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

PTC is door het gerecht tevens veroordeeld tot de betaling aan SMC van 48.520 gulden aan huurachterstand en tot de betaling van een gebruikersvergoeding van 7.420 gulden per maand, telkens bij vooruitbetaling, zolang PTC na 31 december 2019 het gehuurde pand aan de Scharlooweg niet volledig heeft ontruimd.

Tot slot wordt PTC in de proceskosten veroordeeld, aan de zijde van SMC begroot op 2.782,76 gulden. Volgens het gerecht is PTC tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichting tot huurbetaling.

Minister Gijsbertha wil ook onderzoek naar Girobank Curaçao periode vóór noodregeling in 2013

'De overheid treft geen schuld en is niet veroorzaker noodtoestand bij Girobank'


Wat minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën betreft wordt er niet alleen onderzoek gedaan bij Girobank naar de periode december 2013 tot december 2019, zoals PAR-Statenlid Curtley Obispo opperde, maar ook en vooral naar de periode vóór de noodregeling in 2013. De overheid treft geen schuld en is niet de veroorzaker van de noodtoestand bij Girobank, verklaarde de bewindsman gisteren in het parlement, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 januari 2020. 

Evenmin is de overheid verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld bij een vennootschap die voor bijna 98 procent in private handen is. Toch wil het Land een oplossing aandragen voor de gedupeerde deposanten, ‘om sociaal-maatschappelijk redenen’.

Die oplossing is nu zeer nabij, aldus Gijsbertha, die verwacht deze vandaag of morgen te kunnen aankondigen.

Voor de schuldvraag moet men bij het bestuur, de directie van Girobank, van vóór december 2013 zijn. Door de Centrale Bank CBCS is daarop als toezichthouder ingegrepen in verband met een kapitaaltekort van - zo was toen nog de indruk - circa 100 miljoen gulden.

Bekend ontbijt- en brunchrestaurant CY Coffee door autoriteiten gesloten

Bestuursambtenaren stuiten op onhygiënische misstanden


Het bekende ontbijt- en brunchrestaurant CY Coffee is gistermiddag tot nader order gesloten in opdracht van districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. Dit meldt Waterkant.net vandaag, woensdag 22 januari 2020.

Bestuursambtenaren hadden een inval gepleegd waren gestuit op misstanden die van dien aard waren, dat er onmiddellijk overgegaan moest worden tot sluiting van de zaak in Suriname.

De inval vond plaats op het moment dat de etenszaak druk was. Klanten die aan het wachten waren om hun bestelling te plaatsen, stonden er versteld van dat de etenszaak direct moest sluiten vanwege ernstige geconstateerde misstanden.


Velen reageerden geschokt op social media toen bekend werd gemaakt dat de etenszaak gesloten is vanwege de onhygiënische situatie. Beweerd werd dat het een top restaurant is en de bereiding en opslag van het voedsel zeker volgens de regels geschied.

Maar, gepubliceerde foto’s wijzen anders uit. De vergunninghouder is aangezegd de geconstateerde misstanden te herstellen en moet zich op het commissariaat melden voor het voldoen van de opgelegde boete.

Verzetzaak Bouterse bij Krijgsraad niet inhoudelijk behandeld - Zaak verschoven naar 31 maart

(Bron foto: Starnieuws)
Zaak uitgesteld vanwege afwezigheid van een rechter...


De verzetzaak van Desi Bouterse bij de Krijgsraad is vanochtend, woensdag 22 januari 2020, niet inhoudelijk behandeld  Rechter Rewita Chatterpal was niet aanwezig. De samenstelling van de Krijgsraad was niet hetzelfde. Rechter Anand Charan zat aan. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, opende de zitting, aldus Starnieuws. 

Daarna verscheen Bouterse voor de rechter, in militair uniform. De zitting is uitgesteld naar 31 maart. De rechter vroeg Bouterse naar zijn naam, geboortedatum en beroep. Daar heeft hij antwoord op gegeven. Daarna heeft de president van de Krijgsraad meegedeeld dat de zaak niet behandeld kan worden omdat een lid van de Krijgsraad niet aanwezig is. Valstein-Montnor sloeg daarna de hamer en liep de zaal uit.

In de zaal waren enkele NDP-kopstukken. De situatie in de zaal was rustig. De zitting heeft enkele minuten geduurd. Buiten was de massa aangezwollen. Bouterse werd toegejuicht terwijl hij naar buiten liep.

Bouterse en gezelschap liepen richting het Onafhankelijkheidsplein waar de massa wordt toegesproken. Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse, zei tegen journalisten, dat alleen de verzetzaak in behandeling is genomen. De verzetprocedure is in gang gezet. Zijn cliënt hoeft niet op elke zitting te verschijnen, alleen wanneer de Krijgsraad het nodig acht.

Mexico's dodelijke jaar 2019: zeker 34.582 moorden

(Bron foto: AFP)
Hoogste aantal moorden sinds in 1997 begonnen werd met bijhouden telling

Gemiddeld zo'n 95 moorden per dag, of vier per uur


In Mexico hebben vorig jaar zeker 34.582 moorden plaatsgevonden. Het gaat om het hoogste aantal sinds het land in 1997 begon met het bijhouden van de telling. Dat meldt Sistema Nacional de Seguridad Pública, dat deel uitmaakt van het Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken. 


Het dodelijk geweld is in het Latijns-Amerikaanse land fel gestegen sinds 2006. Vooral door de aanwezigheid van drugskartels, neemt het aantal moorden sindsdien nagenoeg elk jaar toe. Het vorige recordjaar was 2018, toen er 33.743 moorden werd geteld.


De cijfers voor 2019 houden in, dat er gemiddeld zowat 95 moorden per dag, of vier per uur, gepleegd werden in Mexico. Er werd niet bekendgemaakt hoeveel van de moorden exact in verband gebracht kunnen worden met de georganiseerde misdaad.

De linkse president Andrés Manuel Lopez Obrador, die sinds iets meer dan een jaar aan de macht is, heeft beloofd een einde te maken aan het almaar toenemende geweld. Hij wil onder meer armoede en uitsluiting aanpakken en minder geweld gebruiken bij de strijd tegen misdadigers.


(Suriname Mirror/20minutos/Belga/Twitter)

Slechts 3 jaar cel voor man die minderjarig stiefdochtertje verkrachtte en besmette met hiv

'Zij heeft me juist gedwongen om seks te hebben'


D.P. is gisteren door de rechter veroordeeld voor verkrachting en opzettelijke besmetting met hiv van zijn minderjarige stiefdochter tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. P. heeft zijn stiefdochter van januari 2014 tot en met juni 2019 meerdere malen misbruikt terwijl hij wist dat hij besmet is met hiv. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 22 januari 2020.

Wanneer het meisje niet wilde, bedreigde de man haar met een mes of ander scherp voorwerp. Hij begon haar te misbruiken nadat zijn vrouw, de moeder van het meisje, was overleden.

P. heeft in eerste instantie de beschuldigingen ontkend, maar kwam na medisch onderzoek terug op zijn verklaring. Uit dat onderzoek blijkt, dat hij een kind heeft verwekt met het slachtoffer. De verdachte blijft echter erbij dat hij de stiefdochter niet heeft verkracht. 'Dat is niet waar. Zij heeft me juist gedwongen om seks te hebben.'

Hij beweert ook dat hij niet wist dat hij besmet was, omdat hij in 2016 nog negatief was getest. De Officier van Justitie eiste vijf jaar onvoorwaardelijk, maar de verdachte en zijn advocaat, Harold Belfor, vroegen een lagere straf. 'Kunt u de straf een beetje verminderen? Ik wil graag bij mijn kinderen zijn', smeekte de stiefvader.

Rumi Knoppel snoept van twee politieke walletjes

(Bron foto: Facebook)
Voorzitter PVT nu VHP-lid, maar blijft aan eigen partij verbonden...

Knoppel lijkt VHP als kruiwagen te gebruiken voor politieke carrière


Rumi Knoppel, voorzitter van de Partij voor Vrijheid en Transformatie, is toegetreden tot de VHP, maar blijft verbonden aan zijn eigen partij. 'Die blijft gewoon bestaan', benadrukt hij vandaag, woensdag 22 januari 2020, in de Ware Tijd. 'Ik ben nu officieel lid van de VHP. Praktisch bekeken heb je - om mee doen met verkiezingen - kapitaal nodig. Gelet op de korte tijd die rest en de situatie in het land is het voordeliger en efficiënter om samen te werken.'

Knoppel ziet de stap als een 'strategische zet' en hoopt zo het doel dat hij al zestien jaar nastreeft te bereiken. 'Ik heb natuurlijk heel goed overwogen en goede gesprekken gehad met sleutelpersonen van de VHP. Het is tot nu toe de enige politieke partij die enigszins belangrijke doelen uit mijn visie deelt.'

Knoppel zegt dat het PVT-bestuur achter zijn toetreding tot de VHP staat. 'We hebben erover gesproken. De situatie in het land is nijpend en als we door deze samenwerking ons partijprogramma sneller kunnen verwezenlijken is dat meegenomen. Als we zien dat de VHP afspraken niet nakomt, dan kan ik terugvallen op de PVT.'

Lorenzo Verwey, secretaris van het PVT-bestuur, beaamt dat de samenwerking van Knoppel met de VHP wordt gedragen door de partij. 'Wij zien het als een strategische zet voor de PVT om zo haar partijideologie verder uit te werken en uit te dragen binnen de samenleving. Hij is met een doel daar en de tijd zal uitwijzen of de gemaakte afspraken en samenwerking inderdaad een goed besluit zijn geweest.'

'Ik had nooit gedacht dat ik zelf een politieke partij zou oprichten en had ook nooit gedacht dat een gevestigde partij als de VHP open zou staan voor de veranderingen die ik graag wil doorvoeren. Want de veranderingen zijn niet in het financieel belang van politici en hun machtspositie', aldus Knoppel.

Hij zegt dat de tijd zal leren of hij een juist besluit heeft genomen. 'Dat de VHP bereid is om niet alleen te praten, maar ook te doen geeft mij wel het gevoel dat men mijn visie serieus neemt. Hoe serieus dat is zullen wij nog moeten zien.'

Doorslaggevend voor Knoppels keuze was de indiening van het initiatiefvoorstel voor aanpassing van de belastingwetgeving door VHP-parlementariër Riad Nurmohamed.

'De VHP is een partij die voor een ieder openstaat en de gelegenheid wil bieden aan iedereen om een bijdrage te leveren', zegt parlementariër Asiskumar Gajadien. Hij denkt dat Knoppel kan bijdragen aan verandering. 'De nieuwe VHP wil ook een nieuwe bestuursorde aanbieden waar de macht daadwerkelijk weer naar het volk wordt gebracht. Natuurlijk moeten de structuren ook worden gedragen door het volk.'

Huurwet Woonruimte 2020 aangenomen door Assemblee

VHP, NPS, PL en DOE stemmen vòòr, ABOP verlaat vòòr de stemming zaal



Met vier stemmen heeft de oppositie de Huurwet Woonruimte 2020 gisteravond ondersteund. Na dagenlang inhoudelijke debatten is de ontwerpwet met 29 algemene stemmen goedgekeurd. De VHP, NPS, PL en DOE stemden vòòr de wet, terwijl de ABOP vòòr de stemming de zaal verliet. Marinus Bee (ABOP) deelde mee, dat de wet de problemen van de mofinawans niet oplost. Zij kunnen juist op een makkelijke manier hun huis uitgezet worden. De PL en NPS stemden onder voorbehoud vóór, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 22 januari 2020.

De wet is een initiatief van Jennifer Geerlings-Simons en Rossellie Cotino (NDP). Terwijl Geerlings-Simons het woord voerde en de wet verdedigde, werd de vergadering geleid door Cotino.


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft naast ondersteuning ook inhoudelijke bijdragen geleverd aan de verbetering van de wet. Leden van oppositie én coalitie hebben hun steentje bijgedragen tijdens de debatten. Geerlings-Simons en Cotino concludeerden dat met alle bijdragen het oorspronkelijke ontwerp aanzienlijk is verbeterd. Er is een betere basis gecreëerd voor huurders én verhuurders door de regulering die is aangebracht.

Geerlings-Simons merkte op, dat verhuurders nu niet meer naar de rechter hoeven om een huurder uit een huurhuis te krijgen. Ze hoeven ook niet geterroriseerd te worden om het huis te ontruimen. Volgens de bestaande wet kon iemand alleen op basis van een rechterlijke vonnis iemand uit een woning krijgen. Nu kan de huurcommissie die wordt ingesteld controle uitoefenen of alle processen zijn nageleefd. De rechter hoeft niet aan te pas te komen om een huurder te ontruimen. Mensen hoeven ook niet te vrezen dat ze midden in de maand te horen krijgen dat eind van de maand de huur wordt verhoogd.

In de wet is geregeld, dat per jaar op basis van de inflatie de huurprijs mag worden verhoogd, indien niks wezenlijks is verbouwd. Het is niet toegestaan meer om woningen in vreemde valuta te verhuren, tenzij het om ambassade of buitenlanders gaat.

Mahinder Jogi (VHP) en Patricia Etnel (NPS) stelden dat het huisvestingsprobleem niet opgelost wordt met deze wet. Voor Etnel is het belangrijk dat mensen die het niet breed hebben en een minimumloon verdienen ook huishuur kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor alleenstaande moeders. Deze wet geeft daar geen antwoord op.

Geerlings-Simons en Misiekaba benadrukten, dat daarvoor huursubsidie aangevraagd moet worden via Sociale Zaken. De wet brengt ordening in de positie van huurders en verhuurders en kan geen armoedevraagstukken oplossen. Jogi wees erop, dat er betere tijden komen waarbij mensen in staat zijn te bouwen, waardoor het aanbod van huizen groter is dan de vraag. Bouwmaterialen zijn door het beleid van de regering haast onbetaalbaar. Volgens Jogi wordt het anders na 25 mei.

Commissievoorzitster Silvana Afonsoea (NDP) zei, dat na heftige discussies tot een vergelijk is gekomen. Met deze wet worden huurder én verhuurder beschermd. Het gaat om een goed huisvestingsbeleid. De wet levert volgens haar een belangrijke bijdrage aan het verder reguleren van het huisvestingsbeleid. Mensen moeten elke maand een vast bedrag betalen en mogen niet worden opgeschrikt met verhogingen.

Angstige NDP'ers richten zich bij Wulfinghstraat tot de Heer

(Bron foto: Starnieuws)
NDP gespannen in de ban van behandeling verzetzaak Bouterse bij Krijgsraad


Terwijl de Wulfinghstraat rond middernacht werd afgesloten, begaf zich een groepje NDP'ers naar de brug aan het begin van de straat. Onder het naambord werd gebeden 'dat alles straks goed gaat, dat er recht gesproken wordt' en voor de partijvoorzitter en president van het land, Desi Bouterse. Hij moet vanochtend, woensdag 22 januari 2020 voor de Krijgsraad verschijnen in zijn verzetzaak tegen het vonnis van 20 jaar celstraf in het 8 decemberproces. Het groepje NDP'ers ging de nacht daar doorbrengen. 

Bouterse moet zich om negen uur melden.


Na het gebed werd Mi kondre tru gezongen. Direct daarna riep men 'strey de fu strei, un no sa frede'. Vervolgens liep het groepje naar het ouderlijk huis van Robin ‘Dobru’ Ravales, dat net tegenover de Wulfinghstraat staat.

'Het kan niet zo zijn, dat we hier in Rainville zijn en onze leider, onze voorzitter, voor de rechter moet verschijnen en dat we doen alsof er niets aan de hand is', zegt Harriette Bholasingh-Helstone op. Zij is sub coördinatrice van NDP ressort Rainville.  

'Er is een heleboel aan de hand. Straks zal er inderdaad recht gesproken worden. We twijfelen niet. Hij heeft ons nu nodig. We staan aan de vooravond van de herdenking van de revolutie en de verkiezingen in mei. We verwachten niks anders dan dat deze volksleider groots uit de bus zal komen. We willen niets anders dan hem weer als president.'

Verzetzaak Bouterse bij Krijgsraad wordt geforceerd politiek NDP-feestje

'Mijn cliënt heeft er geen moeite mee om voor de rechter te staan'

Bouterse gedwongen te verschijnen, immers bij niet-verschijnen wordt vonnis van 20 jaar cel van kracht...


Duizenden NDP'ers maken zich op om hun partijvoorzitter tevens president en tot 20 jaar cel in 8 decemberproces veroordeelde hoofdverdachte, Desi Bouterse te ondersteunen bij zijn gang naar de Krijgsraad vandaag, woensdag 22 januari 2020. Vanuit het hele land komen aanhangers in een paar honderd bussen naar Paramaribo. 

Een groot deel van het gebied rond het gerechtsgebouw aan de Wulfingstraat is sinds middernacht afgesloten. Verschillende bedrijven en de scholen in de omgeving sluiten hun deuren.

Advocaat Irvin Kanhai zegt op Starnieuws, dat hij geen inhoudelijke behandeling vandaag verwacht. Alle overige zittingen voor vandaag zijn om organisatorische redenen uitgesteld.

Ministers, Assembleeleden, departementsdirecteuren, politici en een grote massa zullen Bouterse vergezellen richting gerechtsgebouw. In de zittingszaal kunnen maximaal vijftig personen plaatsnemen. Bij de Militaire Politie was het niet mogelijk voor velen die doorgaans de zittingen bijwonen, zich te registreren.

Kanhai merkt op, dat hoe dan ook de rechterlijke macht rekening moet houden dat zijn cliënt ook president is van het land. Via protocol zijn er wel enkele afspraken gemaakt. Zo zal Bouterse een ruimte toegewezen krijgen in het gerechtsgebouw voordat hij naar binnen geroepen zal worden. 'Mijn cliënt heeft er geen moeite mee om voor de rechter te staan', beweert Kanhai.

De raadsman is wel van plan bij de aanvang van de zitting een voorbehoud te maken, omdat hij excepties wil opwerpen bij de inhoudelijke behandeling. 'Ik denk dat er nu een regie-behandeling plaatsvindt, waarbij aan mijn cliënt gevraagd zal worden waarom hij verzet heeft ingesteld', zegt Kanhai. In feite begint het proces opnieuw, omdat verzet is ingesteld tegen het vonnis.

Bouterse is veroordeeld voor 20 jaar celstraf voor medeplegen van moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Kanhai verwacht niet dat verhoor van Bouterse zal plaatsvinden op de eerste dag. De zitting zal volgens hem niet lang duren.

Het ligt in de bedoeling dat na de zitting Bouterse de massa zal toespreken op het Onafhankelijkheidsplein. Hij zal het publiek eerste hand informatie geven over de zitting.

Tijdens het 8 decemberproces, dat 12 jaar geduurd heeft, heeft Bouterse de rechtszaal vermeden. Hij zei dat het om een politiek proces ging. Zijn raadsman heeft steeds het woord kunnen voeren en heeft ook getuigen opgebracht. De Krijgsraad heeft een verstek-vonnis geveld, waartegen Bouterse verzet heeft ingesteld.