zondag 26 juli 2015

Den Blauwvinger: Rukwindjes veroorzaken geen schade aan woningen, maar de mens...

COLUMN: Bij het minste of geringste rukwindje vliegen de dakplaten weer in het rond

Veel gejammer om eigen falen te verhullen

26-07-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Het was niet voor het eerst, dat Suriname afgelopen week door een paar rukwindjes werd getroffen. Deze windjes lijken steeds vaker plotseling op te duiken. Maar, iedere keer lijkt het land weer van slag als het geconfronteerd is met de kracht van de natuur, de wind, de rukwind. Vooral de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo werd dinsdag, 21 juli, het slachtoffer van de wind. Een omroep durfde zelfs te spreken van een 'oorlogsgebied'. Overdrijven is een kunst, maar niet voor bepaalde media die van de gevolgen van een stevige rukwind een natuurramp weten te maken veroorzaakt door, jawel, klimaatverandering, want klimaatverandering krijgt tegenwoordig overal ongefundeerd de schuld van.

Maar, de rukwindjes afgelopen week hebben weer eens duidelijk gemaakt, dat in Suriname het lijkt alsof op vele woningen zinken/golfplaten dakplaten met punaises aan de dakconstructie zijn vastgemaakt. Bij iedere rukwind vliegen ze weer in flinke aantallen in 't rond...., de dakplaten en het zijn vooral die zinken platen die her en der in straten liggen na een rukwindje en schade veroorzaken, ook aan geparkeerde auto's. Elektriciteitsmasten van de NV Energiebedrijven Suriname blijken ook een stevig windje niet te kunnen weerstaan en knappen als luciferhoutjes af. Het zijn dan ook veelal oude houten en mogelijk in slechte staat verkerende palen.

Veel, heel veel schade – veroorzaakt door de natuur, de wind – kan simpelweg voorkomen worden wanneer mensen (aannemers) eindelijk eens daken goed zouden leren bevestigen aan gebouwen..... Het zijn dan ook feitelijk niet de stevige rukwinden die schade veroorzaken, maar het is de mens. De mens, die door de jaren heen kennelijk met hamer en spijker dakplaten op amateuristische wijze op huizen heeft bevestigd. En het is de mens die na ieder rukwindje staat te jammeren, de schade aan zijn woning in ogenschouw nemende, en met een volkomen onterechte beschuldigende hypocriete vinger wijst in de richting van het fenomeen klimaatverandering om zijn eigen falen te verhullen: de met punaises, tape, spijkertjes, stenen en andere materialen bevestigde oude roestige dakplaten.

Als je bijvoorbeeld de daken op sommige woningen ziet...., een samengeraapt zooitje derdehands roestige zinken dakplaten, schots en scheef, half over elkaar heen en hier en daar zelfs gewoon 'vastgezet' met een paar grote stenen..... Het moest zo snel en goedkoop mogelijk, maar daar houdt de rukwind geen rekening mee.

En toch lijkt het land iedere keer in rep en roer te zijn als daken door de lucht vliegen bij het minste of geringste rukwindje en doen getroffen bewoners, media en anderen alsof er sprake is van een heuse ramp.
Zelfs Jörgen Raymann in Nederland jammert, want zijn oude school en kerk in Zorg en Hoop zijn ook getroffen. Hij wil actie, hij wil helpen en stapt al een dag later in het vliegtuig richting Zanderij. Een speciale Facebookpagina is in het leven geroepen: Zorgen voor Hoop.
Waarom bleef overigens een dergelijke actie uit na zondag 6 juli 2014, toen het district Nickerie en delen van Paramaribo plotseling onaangenaam werden verrast door stevige rukwinden? Zo'n 150 woningen en andere panden raakten toen door de rukwinden beschadigd. Afgelopen dinsdag waren dat er niet meer dan 70.

Actie? Ja, een bewustwordingsactie, om mensen duidelijk te maken dat veel leed voorkomen kan worden door dakplaten op een juiste wijze te bevestigen aan de dakconstructie.
Ramp? Welnee. De meeste schade wordt veroorzaakt door die weggewaaide dakplaten die op hun beurt tijdens hun vlucht en vrije val ook weer schade veroorzaken. De enige ramp is de woningbouw en de kennelijk ontbrekende controle op die bouw door het ministerie van Openbare Werken....

Kortom, geef niet dat ene stevige rukwindje de schuld, maar zoek de schuld bij de mens en zijn punaises.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 juli 2015
Amsterdam-Paramaribo