maandag 23 december 2019

Mexico woedend over actie Boliviaanse inlichtingenagenten bij woning Mexicaanse ambassadeur in La Paz

(Bron foto: AFP)
Inlichtingenagenten trachten auto Mexicaanse ambassadeur te doorzoeken


Mexico klaagde maandag 23 december 2019, dat 150 Boliviaanse inlichtingenagenten de woning van de Mexicaanse ambassadeur in La Paz hebben omringd en hebben geprobeerd het voertuig van de ambassadeur te doorzoeken. 

De afdeling Buitenlandse Betrekkingen van Mexico zei maandag, dat de omsingeling van Boliviaanse agenten in militaire kleding dit weekend is begonnen. De afdeling zei, dat de aanwezigheid van de bewakers en het stoppen van en pogen te doorzoeken van een diplomatiek voertuig de diplomatieke bescherming en garanties schond.


Mexico heeft korte tijd asiel gegeven aan de afgezette president Evo Morales en heeft onderdak geboden aan ongeveer 30 van zijn aanhangers in zijn ambassadevoorzieningen in La Paz.

Mexico noemde de acties van de Boliviaanse interim-regering 'onaanvaardbaar' in een open brief aan de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS.

Morales nam ontslag als president van Bolivia op 10 november, nadat conservatieve tegenstanders demonstraties voerden tegen vermeende stemfraude in zijn poging om zijn herverkiezing te winnen.(Suriname Mirror/Milenio/The Associated Press/El Universal/Twitter)

Zeker 18 doden bij rellen in gevangenis van El Porvenir, Honduras

Gevangenen gaan elkaar te lijf met vuurwapens, messen en machetes


In Honduras zijn minstens 18 mensen om het leven gekomen bij rellen in de gevangenis van El Porvenir, 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa. Er vielen ook twee gewonden. Dat heeft een woordvoerder van het leger laten weten.


Volgens een woordvoerder van de gecombineerde nationale veiligheidsmacht, beter bekend als Fusina, gingen de gevangenen elkaar te lijf met vuurwapens, messen en machetes.Amper twee dagen geleden vielen er bij een schietpartij in een andere strafinstelling in het noorden van het land ook al 18 doden. Toen was sprake van 16 gewonden.

Op 17 december riep de president van Honduras, Juan Orlando Hernández, als gevolg van een golf van moorden in de instellingen nog de noodsituatie uit in gevangenissen, waarna het leger en de politie voor zes maanden de leiding over de in totaal 27 penitentiaire inrichtingen van het land hebben overgenomen.


(Suriname Mirror/Criterio/Belga/Radio HRN/France24/Twitter/La Prensa)

Jongen (18) berooft wildplasser van portemonnee

Jonge dief snel - op zijn verjaardag - in de kraag gevat


Een 18-jarige jongen heeft afgelopen donderdag - op zijn verjaardag - een man, die aan het wildplassen was op een locatie te Paramaribo-Noord, van zijn portemonnee beroofd. Het lukte de jongen de portemonnee uit de achterbroekzak van de man weg te nemen terwijl hij aan het plassen was, aldus het Korps Politie Suriname maandag 23 december 2019. Waar dit precies gebeurde wordt niet vermeld...

Het slachtoffer raakte direct daarna in een korte worsteling met de dief, voordat die kans zag weg te rennen.

Een voorbijganger zette de achtervolging in. Dankzij die persoon wist de politie van de Algemene Surveillance Dienst (ASD) de 18-jarige R.G. aan te houden in een bosschage waar hij zich schuil hield.

De portemonnee met inhoud is terug gevonden en is terug gegeven aan de eigenaar. Na overleg met het Openbaar Ministerie in is G. in verzekering gesteld door de politie.

Ggemummificeerde overblijfselen Inca-edelman geopend in Museum van Tucume, Peru

'Balsemproces, kleding en offers doen ons geloven dat hij van Inca-elite in Tucume was'


De gemummificeerde overblijfselen van een Inca-edelman die tussen de 14e en 15e eeuw in Peru woonde, zijn door experts 'uitgepakt'. Het zorgvuldige openen van de mummie is vastgelegd in een verbazingwekkende beelden. 

De mummie was niet in de normale vorm die je zou verwachten. In plaats daarvan werd het ingepakt in een 'begrafenisbundel'.

Experts van het Museum van Tucume in Peru onderzochten het vreemde menselijke pakket, dat werd gevonden in een gebied in Tucume dat bekend staat als Huaca Las Abejas.


Woordvoerster van het museum, Bernarda Delgado Elias, zei in een video van het Peruaanse ministerie van Cultuur: 'Het schedelgebied wordt beschermd door extra kleding. Bovendien zat er katoen tussen de schedel en de kleding. Balsemproces, kleding en offers doen ons geloven dat hij lid was van de Inca-elite in Tucume.'


De begrafenisbundel zou in een hoes zijn gewikkeld die was versierd met oude symbolen. Een vergelijkbare bundel met een omslag werd gevonden rond hetzelfde gebied tijdens opgravingen tussen 1989 en 1992.

De experts hebben de mummie uitgepakt in de hoop meer tests te doen, zodat ze kunnen leren wie de mysterieuze persoon was. Testen op de mummie blijven tot eind december plaatsvinden. De skeletresten worden onderzocht, evenals alle objecten in de buurt.

Er wordt gedacht dat het Tucume-gebied een belangrijke hub was tussen 1350 en 1450 AD toen het werd bewoond door de Chimu-beschaving. Het gebied werd later veroverd door de Inca's die er woonden van rond 1450 tot 1532 na Christus.
(Suriname Mirror/The Sun/Twitter/YouTube)

Weer een lid van de ontwapende guerrillagroep FARC in Colombia vermoord

(Bron foto: AFP)
Ender Elias Ravelo doodgeschoten in de wijk Santander van Tibu


Colombiaanse autoriteiten bevestigden zondag 22 december 2019 de moord op weer een lid van de ontwapende guerrillagroep van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). 

Ender Elias Ravelo werd in het weekend vermoord in de wijk Santander van Tibu, een stad in het departement Norte de Santander, zei Jesus Manuel de los Reyes Valencia, hoofd van de politiedienst van Norte de Santander.


'Verdachten kwamen op een motorfiets' en een van hen opende het vuur op Ravelo en een groep mensen met wie hij was, zei de ambtenaar, en voegde eraan toe, dat de afdeling een onderzoek naar de moord had geopend.

Ravelo's vrouw, Leydi Arias, en een andere man raakten gewond en werden behandeld, zei hij.

De FARC zag af van gewapende oorlogvoering en transformeerde zichzelf in een politieke partij (FARC, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) na het ondertekenen van een vredesakkoord met de regering in 2016.

Volgens de partij zijn ongeveer 180 voormalige guerrilla's vermoord sinds de vredesovereenkomst werd bereikt


(Suriname Mirror/El Tiempo/Xinhua/Twitter)

Braziliaanse politie betrapt criminelen bij graven 60 meter lange tunnel naar bankkluis

Overvallers wilden staatsbank Banco do Brasil in Campo Grande beroven

(Bron foto: Policia Civil)

In Brazilië heeft de politie naar eigen zeggen een bankoverval verijdeld. De overvallers hadden volgens de politie al een meer dan 60 meter lange tunnel gegraven en waren van plan om zondag 22 december 2019 de administratieve hoofdzetel van de staatsbank Banco do Brasil in Campo Grande te beroven. Dat meldt de plaatselijke politie.De daders behoren tot een criminele bende die gespecialiseerd is in het plegen van bankovervallen in het hele land. Dit maal wilden ze toeslaan in Campo Grande, de hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso do Sul.

Verschillende leden van de bende zijn opgepakt.


De politie zou de criminelen in de vroege ochtend hebben kunnen oppakken in de woning die ze voor de gelegenheid gebruikten. Daar betrapten ze de overvallers op heterdaad tijdens het graven van de tunnel. Die reikte ondertussen al tot onder het bankgebouw.

Volgens diverse media ontstond er een vuurgevecht tussen de criminelen en de politie, waarbij twee overvallers omkwamen. Aan de operatie van de politie ging een meer dan zes maanden durend onderzoek door een speciale eenheid vooraf.


(Suriname Mirror/Campo Grande News/G1Globo/Twitter/Brasil247)

Alleen NDP-voordrachten invulling Constitutioneel Hof goedgekeurd - NDP komt met drogreden om oppositie vooralsnog buiten te sluiten...

Voordrachten door oppositie worden een andere dag besproken...

'Coalitie wil haar voordrachten doorsturen om invloed uit te kunnen oefenen op niet uitvoeren vonnis Bouterse'


De coalitie heeft vandaag, maandag 23 december 2019, in een huishoudelijke vergadering van de Assemblee haar voordrachten voor de invulling van het Constitutioneel Hof goedgekeurd, zo meldt Starnieuws.

De voordrachten die gedaan zijn door de oppositie zullen een andere dag worden besproken. De oppositie is het hier niet mee eens. Ze wilde dat alle voordrachten in één keer zouden worden behandeld.

NPS-fractieleider Gregory Rusland, de VHP-fractieleden Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi zeggen, dat de coalitie in alle haast haar eigen namen wil doorsturen naar de president. Rusland merkt op, dat gevraagd is om alle voordrachten in één keer te behandelen. Dit voorstel is weggestemd door de coalitie met 27 stemmen vóór en 10 tegen. De oppositiefracties hebben hierna besloten om voor vandaag niet mee te doen aan de beraadslagingen in de huishoudelijke vergadering.

Jogi voert aan, dat de invulling van het Constitutioneel Hof een breed draagvlak moet hebben. Door de houding van de coalitie wordt een groot deel van de samenleving uitgesloten. De oppositie had vrijdag voordrachten gedaan met de mededeling dat er nog aanvullingen zouden volgen. Dat is vandaag ook gebeurd, zegt Jogi. De coalitie heeft echter besloten om haar voordrachten alvast te behandelen.

Gajadien vindt het net als Jogi niet in de haak dat door De Nationale Assemblee verschillende voordrachten worden gedaan. Er moeten een voorzitter, een ondervoorzitter, drie leden en drie plaatsvervangende leden worden ingediend. De oppositieleden vinden dat er een gezamenlijke voordracht van het parlement moet komen en niet verschillende namen, waardoor het aan de president wordt overgelaten om een besluit te nemen.

'De coalitie wil gewoon haar voordrachten doorsturen, alleen om invloed uit te kunnen oefenen op het niet uitvoeren van het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf van Desi Bouterse, die ook president is. Men wil tegen beter weten in de Amnestiewet toepassen', meent Jogi.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel beweert echter, dat de oppositie zich niet gehouden heeft aan gemaakte afspraken. De voordrachten van de coalitie zijn sinds donderdag gedaan. Vrijdag zijn deze niet besproken, omdat de namen niet geplaatst waren in het computersysteem. Besloten is om in een nieuwe vergadering de voordrachten vandaag te bespreken.

Abdoel stelt dat de oppositie niet binnen 24 uur alles in orde heeft gemaakt, daarom zal die bespreking in een andere vergadering worden gehouden. 'De coalitie-voordrachten waren in orde en die zijn vandaag goedgekeurd', stelt Abdoel.

Weer een grote olievondst Exxon Mobile voor kust Guyana

Het gaat om de Mako-1 bron ten zuidoosten van het Liza veld


Apache Corporaton en Franse rivaal Total slaan handen ineen om blok 58 in offshore gebied Suriname te exploreren


Terwijl men in Suriname nog steeds smachtend wacht op de ontdekking van grote  voorraden olie voor de kust, is in Guyana weer een grote voorraad olie gevonden. Dat heeft Exxon Mobile Guyana vanmorgen, maandag 23 december 2019, bekend gemaakt, zo berichten Seeking Alpha en Waterkant.net.

De Mako-1-bron bevindt zich zo'n 9,5 kilometer ten zuidoosten van het Liza-veld dat net is begonnen met het produceren van olie. In de boorput van 1.620 meter in het water is een ongeveer 50 meter 'hoogwaardig oliehoudend zandsteenreservoir' gevonden. De vondst markeert de 15e ontdekking in het zogenoemde Stabroek-block.

In een persbericht zegt het bedrijf, dat de ontdekking bijdraagt ​​aan de eerder aangekondigde geschatte recupereerbare bron van meer dan 6 miljard olie-equivalent vaten in het Stabroek-block.

Ter informatie:
In Suriname werd vandaag bekend, dat Apache Corporaton en haar Franse rivaal Total de handen ineen hebben geslagen om het blok 58 in het offshore gebied van Suriname te exploreren. De twee bedrijven zijn een joint venture aangegaan, waarbij Total de worstelende Amerikaanse olie- en gasproducent een geldinjectie geeft voor meer onderzoek, zo meldt Starnieuws vandaag.(Suriname Mirror/Seeking Alpha/Waterkant.net/Starnieuws/Twitter/YouTube)

Financieel-economisch directeur Jardim momenteel waarnemend president Centrale Bank Curaçao

'Deze situatie geldt in principe tot en met 31 december'


Financieel-economisch directeur José Jardim fungeert momenteel als waarnemend president van de Centrale Bank CBCS. Dat bevestigt de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Etienne Ys in het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 233 december 2019.

Interim-president Bob Traa, die na zijn aanstelling door de RvC medio 2019, onlangs vroegtijdig zijn ontslag indiende, nam afgelopen vrijdag afscheid. Hoewel zijn contract nog tot en met eind dit jaar loopt, was 20 december zijn laatste werkdag.

Ook directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten, die eerder - vóór de aanstelling van Traa - optrad als president ad interim, is met vakantie. Aldus president-commissaris Ys. Daardoor is er momenteel één lid van de Raad van Bestuur (RvB) van de CBCS aanwezig en dat is Jardim.

Ook voorheen, toen Matroos-Lasten interim was, trad Jardim op als waarnemer van de Centrale Bank-president. Deze situatie geldt in principe tot en met 31 december. Ys: 'Traa wijst zijn waarnemer aan tot 31 december. Daarna kan de RvC beslissen.' Of dat eerste is gebeurd, kan echter niet worden bevestigd.

Van 2012 tot 2016 was Jardim minister van Financiën. Deze functie bekleedde hij als vakminister in de kabinetten Betrian en Hodge en op voordracht van de Groep-Sulvaran in de kabinetten Asjes, Whiteman I en Whiteman II. In het interim-kabinet Betrian was hij tegelijkertijd minister van Economische Ontwikkeling.

'PdVSA in staat te voldoen zonder transitieovereenkomst en zonder beschikking over Giro-gelden'

Isla-top nog argwanend: 'Poging tot manipulatie'


Rust scheppen, dat is de belangrijkste overweging van Refineria di Kòrsou (RdK) met het jongste aanbod aan Refineria Isla, dochterbedrijf van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). 'Zeker nu Isla geen toegang heeft tot de Giro-gelden, leek het RdK belangrijk om de afwikkeling van vorderingen te scheiden van een eventuele exploitatie of transitie in 2020', zegt interim-directeur Marcelino de Lannoy vandaag, maandag 23 december 2019, in het Antilliaans Dagblad in een toelichting op de brief die vrijdag werd uitgestuurd naar de vakbonden en Isla-directie. 

'Het publiek mag weten, dat PdVSA in staat is te voldoen zonder een transitieovereenkomst en zonder de beschikking te hebben over Giro-gelden. Dat moet rust scheppen', aldus De Lannoy.

Bij de top van Refineria Isla Curaçao, de werkmaatschappij waarmee Petróleos de Venezuela tot 31 december aanstaande de raffinaderij exploiteert met de bedoeling dit in een nader in te vullen transitieperiode in 2020 af te bouwen, komt dit aanbod vooralsnog iets anders over.

Refineria di Kòrsou tekent akkoord met de Klesch Group

Premier Rhuggenaath: 'Grote mijlpaal waar we trots op mogen zijn'


Met goedkeuring van de regering en de Raad van Commissarissen (RvC) heeft Refineria di Kòrsou (RdK) gistermiddag een akkoord getekend met de Klesch Group voor de verkoop van de opstallen en de terreinen in erfpacht van de raffinaderij en Bullenbaai. Dat bevestigt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, maandag 23 december 2019, in het Antilliaans Dagblad

Het akkoord, een zogeheten ‘transaction document’, dat met de Amerikaan Gary Klesch van de Klesch Group is getekend, is volgens Rhuggenaath conform het mandaat dat RdK van de regering heeft gekregen.

Hoewel de premier zich nog niet wil uitlaten over de inhoud van het akkoord - de stakeholders worden vandaag immers pas geïnformeerd - geeft hij wel aan, dat één van de voorwaarden voor de verkoop - en zoals is overeengekomen met de Klesch Group - is dat er geïnvesteerd wordt in de raffinaderij om deze te moderniseren en om te voldoen aan de geldende milieunormen.

Ook geldt, dat de vakbonden nu met de Klesch Group moeten onderhandelen over het personeel en de arbeidsvoorwaarden.

Telesur: 'Geen bewijzen gevonden voor negatieve gevolgen 5G netwerk op gezondheid'

Telecombedrijf 'verschuilt' zich achter internationale standaarden en onderzoek

Telesur hanteert tot maart testfase voor Paramaribo voor het netwerk


Sinds Telesur op 25 november zijn 5G netwerk heeft gelanceerd worden vooral op social media berichten gedeeld over mogelijke gezondheidsrisico’s door straling van het nieuwe systeem. Stafmedewerker Jennis Asraf verzekert echter dat het systeem uitvoerig is getest door het telecombedrijf. 


'Daarbij is gewerkt met de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de GSMA (Global System for Mobile Communications). Dit is een organisatie die wereldwijd de belangen behartigt van mobile netwerkoperators. De uitvoering geschiedt in overleg met de Telecommunicatie Autoriteit Suriname die erop moet toezien dat volgens geautoriseerde standaarden wordt gewerkt', aldus Asraf in de Ware Tijd van vandaag, maandag 23 december 2019.

Asraf verwijst ook naar internationale studies over de veiligheid van 5G en stelt dat er absoluut geen reden is voor ongerustheid.

'Wetenschappelijke adviesorganen van de WHO, zoals de Gezondheidsraad, concluderen dat in het wetenschappelijk onderzoek geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve gevolgen door blootstelling aan elektromagnetische velden onder de vereiste limieten.'


Ook verwijst ze naar een Zwitsers rapport waaruit geen gezondheidsrisico blijkt. 'Niets verhindert de uitrol van 5G vanuit een oogpunt van gezondheid', staat in het rapport. Er zouden door een internationale commissie blootstellingslimieten zijn opgesteld voor elektromagnetische velden, die gebruikt worden om het 5G netwerk te gebruiken. Deze internationale commissie die waakt over de limieten beoordeelt volgens Asraf regelmatig de stand van de wetenschap over elektromagnetische velden en gezondheid.

'De Europese Unie heeft alle lidstaten aanbevolen om de blootstellingslimieten van deze internationale commissie na te leven ter bescherming van de bevolking. Die normen zijn ook onderdeel van de eisen van productveiligheid voor apparatuur die in de handel wordt gebracht.' Landen als Finland, Duitsland, Zuid Korea en China hebben reeds 5G netwerken.

Telesur hanteert tot volgend jaar maart een testfase voor Paramaribo voor het netwerk en die verloopt goed. Een groot aantal bedrijven heeft zich reeds aangemeld voor aansluiting. Asraf: 'De vele aanmeldingen die we gekregen hebben om gebruik te maken van deze service, geven de behoefte aan en maken duidelijk dat betrokkenen de mogelijkheden van het netwerk onderkennen. Ook voor het verkeer en de medische sector biedt 5G voordelen. Met deze nieuwe technologie kunnen verkeerssituaties zodanig aangepast worden dat files worden vermeden. Deze aanpassingen gebeuren automatisch zonder dat mensen eraan te pas hoeven te komen.' 

Over de medische sector zegt Asraf: 'Via dit netwerk kunnen ook operaties op afstand uitgevoerd worden. Hierbij moet er een super betrouwbare verbinding zijn waarbij het uitvallen is uitgesloten tijdens een operatie. Als mensen in hun eigen land geholpen kunnen worden met expertise van doktoren over de gehele wereld is dat een pre.'

Jurist Best: 'Wetgever of uitvoerende macht kunnen nooit een vonnis teniet doen'

'Het is pertinent onjuist, dat het vonnis hangende verzet geen enkel rechtsgevolg heeft'

'Amnestie kan, uit de aard der zaak, niet in de weg staan aan de tenuitvoerlegging van een straf'


'Een vonnis en de rechtsgevolgen daarvan kunnen alleen worden teniet gedaan door een rechter. De wetgever of de uitvoerende macht kunnen een vonnis van de rechter en de rechtsgevolgen daarvan nooit teniet doen. Een vonnis kan niet bij wet of besluit worden gecorrigeerd door de wetgevende macht respectievelijk de uitvoerende macht. Een wet of besluit, daarentegen, kan wel bij vonnis worden gecorrigeerd. Zo steekt de rechtsstaat in elkaar', zegt jurist Gaetano Best vandaag, maandag 23 december 2019, op Starnieuws in reactie op de opvatting van de NDP, dat het vonnis van 20 jaar celstraf tegen partijvoorzitter Desi Bouterse, tevens president van Suriname, niet geldig zou zijn. 

De NDP vindt dat de Amnestiewet recht overeind staat en dient te worden toegepast. Best is er ook verbaasd over, dat de regering zich laat leiden door adviezen van de persoonlijke advocaat van de hoofdschuldige van de moord op 15 weerloze burgers.

'Dat is regelrecht in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Van de regering zou namelijk verwacht mogen worden, dat zij haar standpunten baseert op advies van onafhankelijke en onpartijdige partijen, zoals, bijvoorbeeld, de procureur-generaal', voert de jurist aan.

'Gelet op het feit dat de procureur-generaal, enerzijds, aan het hoofd staat van het Openbaar Ministerie en, anderzijds, de Republiek Suriname in rechte vertegenwoordigt, ligt het ook het meest voor de hand dat de regering van de Republiek Suriname zich door de procureur-generaal laat adviseren als het gaat om 
(i) de status van het vonnis van de Krijgsraad; 
(ii) de status van de persoon die terecht stond en 
(iii) de gevolgen van het verzet. 

Het in het schrijven van de regering genoemde artikel 365 Sv luidt als volgt: 

'Binnen twee maanden nadat verzet is gedaan, wordt de zaak door een dagvaarding vanwege de vervolgingsambtenaar aan de veroordeelde betekend, aanhangig gemaakt ter terechtzitting van het gerecht, dat het vonnis bij verstek gewezen heeft'. 

Uit artikel 364 Sv blijkt verder, dat alleen een veroordeelde verzet kan aantekenen. De regeling van verzet is dus geschreven voor veroordeelden, niet voor verdachten. Dat de persoon die terecht staat gedurende een strafproces wordt aangeduid met de term van verdachte, doet verder niets af aan de juridische werkelijkheid, te weten dat de persoon is veroordeeld voor moord. Die veroordeling kan niet teniet worden gedaan door het aanwenden van een rechtsmiddel.' 

'De veroordeling kan slechts worden vernietigd door een andersluidend oordeel van de verzetsrechter of de appelrechter. De term verdachte is niet meer dan dat: een term om procespartij aan te duiden die terecht staat. De term verdachte zegt dus net zo min iets over de juridische status van die persoon als dat de term rechter of auditeur-militair zegt over de juridische status van die procespartijen. Het is slechts een aanduiding, niets meer en niets minder.' 

Verder blijkt volgens de jurist uit nergens in de wet, dat een vonnis van rechtswege wordt geschorst wanneer er verzet wordt aangetekend daartegen. 'Dat is ook volkomen onlogisch. De bedoeling van het verzet is slechts om de verdachte in de gelegenheid te stellen om door middel van zijn persoonlijke aanwezigheid in de rechtszaal een actieve bijdrage te leveren aan de waarheidsvinding in zijn strafzaak. Hangende het verzet blijft de eerdere veroordeling echter volledig in stand.'

Uit artikel 366 lid 1 Sv blijkt verder overigens, dat het enige rechtsgevolg van het aanwenden van het rechtsmiddel van verzet is dat het vonnis hangende het verzet niet ten uitvoer mag worden gelegd. Maar, om voor eens en voor altijd een einde te brengen aan deze discussie, zou volgens Best het parlement aan de regering moeten vragen om een verklaring omtrent het gedrag van de hoofdschuldige te overleggen. Deze verklaring bevat een samenvatting van het justitiële verleden van een persoon. Indien een dergelijk document van de hoofdschuldige wordt overgelegd, zal daarin zonder enige twijfel moeten staan dat hij wegens moord is veroordeeld. Het aanwenden van het rechtsmiddel van verzet heeft daar geen enkele invloed op. Het is dus pertinent onjuist, dat het vonnis hangende het verzet geen enkel rechtsgevolg heeft. Het belangrijkste rechtsgevolg van het vonnis is dat de toenmalige hoofdverdachte, sedert 29 november 2019, de status heeft van wegens moord veroordeelde.

Verder staat amnestie in de weg aan strafrechtelijke vervolging, meent de jurist.
'Nu de strafrechtelijke vervolging reeds plaats heeft gehad, kan amnestie dus geen enkele rol meer spelen, ook niet bij de beoordeling of een veroordelend vonnis ten uitvoer moet worden gelegd. Amnestie kan, uit de aard der zaak, niet in de weg staan aan de tenuitvoerlegging van een straf. Dat kan, gelet op het systeem van de wet, alleen door middel van gratie', betoogt Best.

Aangehouden Braziliaan bekent betrokkenheid bij recente roofovervallen in Oost-Suriname

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Korpschef Roberto Prade: 'Hij heeft intussen het een en ander bekend'


De Braziliaan Romario S., alias Pikin Boi, die afgelopen week door de politie in het Marowijnegebied is aangehouden, heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de recente roofovervallen in Oost-Suriname waarbij doden zijn gevallen onder slachtoffers. Dat zegt korpschef Roberto Prade vandaag, maandag 23 december 2019, in de Ware Tijd. 

S. is na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De man werd een dag of twee, voordat hij tijdens een gezamenlijke actie van het Arrestatie Team van de politie en commando's van het Nationaal Leger werd opgepakt, aangehouden door medewerkers van een securitybedrijf in het achterland. Hij zag echter kans te ontvluchten. 'De uiteindelijke aanhouding heeft de politie gedaan na een opgezette val. Hij heeft intussen het een en ander bekend', zegt Prade.

Bij de politie wordt er rekening mee gehouden dat deze verdachte mogelijk de leider van de roversbende is. Hij heeft evenwel nog niet toegegeven de leider van de groep te zijn geweest. 'Hij heeft dat nog niet aangegeven, maar wel dat hij actief betrokken was bij het geheel', aldus de korpschef.

Bij de arrestatie zijn twee vuistvuurwapens en een zwaar automatisch geweer met munitie bij de verdachte in beslag genomen.

Uit andere bron wordt vernomen, aldus de Ware Tijd, dat de politie intussen meerdere verdachten in beeld heeft gebracht en er wordt aan hun opsporing en aanhouding gewerkt. Rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten zijn bezig met het onderzoek.

Op een videofilmpje, dat enkele weken geleden circuleerde, is een aantal op Braziliaanse muziek dansende mannen te zien, die kennelijk een geslaagde beroving vierden. De mannen, die kogelwerende vesten dragen, schoten met hun machinegeweren in de grond, terwijl ze met elkaar dansten.