woensdag 5 juni 2019

Oud-Goirlenaar Frans Leeuwenberg helpt reservaat Xavante-indianen in Brazilië te redden

'Met twee motoren kunnen we de stropers wegjagen, als verrassing met de motor opduiken en ze wegjagen'

(Bron foto: Bibliotheek Goirle)

Met een lezing in zijn geboortedorp Goirle en een crowdfundingsactie wil Frans Leeuwenberg (68) helpen het reservaat van de Xavante-indianen in Brazilië te redden. Hij heeft nog maar zesduizend euro nodig. Het is helemaal geen groot project, en van veel geld komt eigenlijk alleen maar ellende, vindt Frans Leeuwenberg. Met die zesduizend euro - hij heeft al eenzelfde bedrag bij elkaar - kunnen de Xavante-indianen hun reservaat hopelijk beschermen, zo bericht het Brabants Dagblad woensdag 5 juni 2019.

'Met twee motoren kunnen we de stropers wegjagen. Als verrassing met de motor opduiken en ze wegjagen. De president van Brazilië heeft gezegd dat de indianenreservaten best twintig procent kleiner kunnen. Dan zet je de deur gewoon open voor stropers. De ontbossing is een ramp voor de indianen', zegt de oud-Goirlenaar.

Al 34 jaar woont en werkt Leeuwenberg in Brazilië. Hij werd verliefd op een Braziliaanse, maar dat was niet de enige reden dat hij naar Zuid-Amerika trok. Als bioloog had de Goirlenaar een prima baan bij faunabeheer van het ministerie van Landbouw. 'Geweldige baan, geweldige vrijheid ook. Mijn interesse lag bij roofdieren en wild. Dan is Nederland best klein.' Bovendien had hij toen de helft van zijn leven in weelde doorgebracht. 'Waarom niet een keer de andere kant bekijken? Ik ben hier niet nodig, misschien kan ik daar iets nuttigs doen? Dat was toen mijn gedachte.'

Per toeval kon hij als wildbioloog aan de slag bij de Xavante-indianen. 'Die hebben een reservaat van drie keer de Veluwe ter beschikking, 300.000 hectare. En ze hadden een jachtprobleem. Daar begreep ik niets van.' Zijn interesse was dus meteen gewekt. En hoewel de indianen in eerste instantie heel wantrouwend waren, zoals ze eigenlijk alle blanken wantrouwen, wist Leeuwenberg ze te leren inzien dat het jachtgebied niet kon bestaan zonder dat er rustgebieden werden ingericht. Het wild moest weer ‘op adem komen’ voordat er weer voldoende voedsel was. Eerdere generaties trokken verder als een gebied leeg was gejaagd.

Leeuwenberg: 'Ze moeten daar erg lachen om iemand die achter een koe aanloopt. Een plan om zelf varkens te kweken, dat liep nergens op uit. Ik snapte dat eerst niet. Maar wat voor mij logisch is, is niet per se logisch. De indianen houden heel strikt vast aan hun cultuur, hun tradities. Die gaan geen varkens voeren of ze achter een hek zetten.'

Daarna werkte de Goirlenaar mee aan een project om de wilde aardappel te stimuleren en om een onderwijssysteem op te zetten. 'De indianen zijn heel goed in politiek. Toen ze eenmaal begrepen dat blanken hun gebied bedreigden, hebben ze kinderen naar blanke gezinnen gebracht. Om je vijand te kunnen verslaan, moet je ze leren kennen.' Ze laten Leeuwenberg inmiddels niet meer los. Omdat hij steeds via een ogenschijnlijk klein project, een sneeuwbal aan het rollen krijgt.

'Ik kan het ook niet loslaten. Vanwege die ontbossing. Vroeger werden goudzoekers en stropers zonder pardon gedood door de indianen. Nu moeten we strategische personen buiten de reservaten overhalen om te helpen, via pr en via die motoren proberen om alvast één reservaat te redden. Als we dat kunnen laten zien, dan is dat weer een sneeuwbal.'

Leeuwenberg heeft het boek 'Onder jagers en krijgers' geschreven. Hierin schrijft hij over zijn bijzondere, waargebeurde ervaringen met Xavante krijgers en jager in de Braziliaanse savanne .

Prominente Venezolaanse nieuwswebsite moet leider Nationale Assemblee Cabello zo'n vijf miljoen dollar schadevergoeding betalen

La Patilla publiceerde artikel over banden van Diosdado Cabello met drugshandel


Een prominente Venezolaanse nieuwswebsite zegt, dat het dinsdag 4 juni 2019 door het Hooggerechtshof van het land is veroordeeld om ongeveer vijf miljoen dollar schadevergoeding en rente te betalen aan een machtige politicus in het regerende regime.

Diosdado Cabello, hoofd van de almachtige Nationale Assemblee, bracht de La Patilla-site voor de rechtbank voor het publiceren van een artikel van het Spaanse dagblad ABC - drie jaar eerder gepubliceerd - dat hem beschuldigde banden te hebben met drugshandel. In een definitieve uitspraak beval het Hooggerechtshof het online nieuwsportaal om 30 miljard bolivars (5 miljoen dollar) aan Cabello te betalen voor 'morele schade'.
Cabello zei eerder dat hij bereid zou zijn om La Patilla over te nemen als het niet kon betalen.

Website-directeur Alberto Ravell - die dicht bij oppositieleider Juan Guaido staat - schreef op Twitter dat Cabello zich bezighield met 'gerechtelijk terrorisme', maar dat hij 'niet zou worden geïntimideerd'.


Cabello had eerder zaken aanhangig gemaakt tegen ABC in Spanje en de Wall Street Journal in de VS nadat ze artikelen publiceerden die hem leken te verbinden met drugshandel. Beide werden door de rechtbank afgewezen.

Venezuela bevindt zich al maanden in een diepe politieke crisis, met een voortdurende strijd tussen president Nicolas Maduro en oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf interim-president noemt - een claim die wordt erkend door een vijftigtal landen, waaronder de VS.
(Suriname Mirror/El Nacional/France24/AFP/CNN Espanol/Twitter/Instagram/Scribd)

Dode nog onbekende man liggend aangetroffen op Javaweg, Lelydorp

Slachtoffer vermoedelijk aangereden en in hulpeloze toestand  achtergelaten


De politie van Lelydorp kreeg vanmorgen,woensdag 5 juni 2019, een melding binnen dat een man zwaar gewond op de Javaweg lag. Agenten troffen een creoolse man liggend op de rijbaan van de Javaweg aan. De man had verwondingen aan het hoofd en toonde geen teken van leven. Een ingeschakelde arts stelde de dood van de man vast. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

De persoonsgegevens van deze man zijn vooralsnog niet bekend bij de politie.

Het vermoeden bestaat dat de man is aangereden en in hulpeloze toestand is achtergelaten. In opdracht van het Openbaar Ministerie heeft de politie het lichaam voor obductie in beslag genomen.

Buurtbewoners Vredenburg Serie A slaan alarm: 'Kaaimannen en slangen in diepe kuilen Abachistraat'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'We kaarten deze situatie al een tijdje aan bij alle instanties, maar zien nog steeds geen beweging'De bewoners van de Abachistraat, een zijstraat van de Vredenburg Serie A, zijn de gevaarlijke situatie van hun straat beu. Door de regen van de afgelopen maanden staat de weg al een lange tijd onder water. 

'Maar, wat de situatie nog erger maakt, is dat in de diepe kuilen van de weg, er ook kaaimannen en slangen zitten. We kaarten deze situatie al een tijdje aan bij alle instanties, maar zien nog steeds geen beweging vanuit die zijde. Gistermorgen om half zes moest mijn dochter door een van deze kuilen lopen om naar school te gaan. Ze zag plotseling twee kleine kaaimannen in het water rondlopen. Geschrokken kwam ze terug naar huis. Haar vader heeft haar toen begeleid naar de hoofdweg om verder naar school te kunnen gaan', zegt mevrouw A., die aan deze weg woont, vandaag, woensdag 5 juni 2019, in het Dagblad Suriname.

Volgens haar zijn de trenzen langs deze weg volledig dichtgeslibd en begroeid met hoog wied. Hierdoor hebben reptielen en andere diersoorten vrij toegang om op de weg te komen.

'Een buurman die met de auto gistermorgen ook langs moest, zegt een nog grotere kaaiman gezien te hebben daar. We hebben vorig week ook slangen gezien. Wat moeten we doen?'

De Ressortraad Houttuin bevestigt rond 22 mei deze klachten aangehoord te hebben van de buurtbewoners. 'We hebben op 23 mei een brief met foto’s gestuurd naar de districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost. Die zou de klacht doorgeleiden naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Nu leven we al in juni, maar de bewoners zeggen dat er nog niets gedaan is aan deze situatie', zegt een ressortraadslid uit dit gebied. Een ander ressortraadslid is met deze klacht ook geweest naar het bestuursopzichterskantoor van Houttuin. Die gaf als antwoord, dat ze niet voor deze dingen zijn en dat zulke klachten naar de districtscommissaris gestuurd moeten worden.

Initiatief wetsvoorstel voor openstelling homohuwelijk bij Staten Curaçao ingediend

Statenleden Mc William (MAN) en Walroud (PAR) dienen voorstel inDe Statenleden Giselle Mc William (MAN) en Stephen Walroud (PAR) hebben deze week het initiatiefwetsvoorstel voor openstelling van het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht ingediend bij de Staten. Het voorstel werd vorig jaar september op de openingsavond van de Gay Pride aan de parlementariërs aangeboden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 juni 2019. 

In de afgelopen maanden is gewerkt aan de verdere juridische onderbouwing van het ontwerp, waarna het afgelopen maandag kon worden ingediend bij de voorzitter van de Staten. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Raad van Advies (RvA) om getoetst te worden. De RvA bekijkt of er mogelijk technische of inhoudelijke veranderingen moeten worden aangebracht. Dit proces zal, afhankelijk van het aantal aanpassingen, zo’n drie tot vijf maanden in beslag nemen, vertelt Mc William, voordat het uiteindelijk kan worden behandeld in het parlement.

Volgens de werkgroep Igualdat Kòrsou, die het voorstel heeft geschreven, heeft de LGBT-gemeenschap op Curaçao nog geen gelijke rechten.  

'Er bestaat geen enkele rechtvaardiging om op Curaçao nog langer te discrimineren', zegt Mario Kleinmoedig van Igualdat Korsou. 'De reden dat we het huwelijk willen openstellen, is omdat er op Curaçao geen alternatieve vorm voor het huwelijk is, zoals op Aruba sinds 2016 wel het geval is. Daar is voor homostellen geregistreerd partnerschap mogelijk. Omdat dat op Curaçao niet bestaat, en het in principe niet aan ons is om alternatieven te bieden, hebben we gekozen voor openstelling van het huwelijk', aldus Kleinmoedig.

VS waarschuwt Amerikanen voor Mambo Beach op Curaçao

Consulaat-Generaal VS: ‘Toename in aantal gewelddadige incidenten en berovingen Mambo Beach’


In een Facebookpost waarschuwt het Consulaat-Generaal van de Verenigde Staten in Willemstad Amerikaanse burgers die Curaçao bezoeken voor ‘een toename in het aantal gewelddadige incidenten en berovingen bij Mambo Beach’, zo meldt het Antilliaans Dagblad woensdag 5 juni 2019.

Op de pagina van de U.S. Consulate General Curaçao stelt de diplomatieke post, dat diverse Amerikaanse toeristen en toeristen van andere nationaliteiten bij een bezoek aan Mambo het slachtoffer zijn geworden van berovingen en fysiek geweld.

Het consulaat adviseert daarom om bij een bezoek aan Mambo geen artikelen van waarde achter te laten in de auto en om Mambo na 21.00 uur én bij grote feesten of evenementen te vermijden.

Mambo Beach BLVD heeft gisteren verklaard, dat er een gesprek zal worden aangevraagd met het Amerikaanse consulaat om het communiqué te bespreken. Mambo betreurt het geweldsincident dat zich afgelopen donderdag heeft voorgedaan ‘ten zeerste’ en heeft naar aanleiding hiervan de interne regels voor evenementen aangescherpt.

Ook voert het nauw overleg met haar veiligheidspartners (Justitie, politie en interne security) om in de toekomst dit soort excessen te voorkomen. 'De voor het evenement getroffen veiligheidsmaatregelen bleken helaas onvoldoende om het incident te voorkomen. De veiligheid van onze bezoekers heeft onze hoogste prioriteit. Ieder geweldsincident is er een te veel.'

Mambo Beach BLVD is de meest populaire toeristische attractie van Curaçao en ontvangt jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers.

Premier Rhuggenaath, Curaçao: 'Een aanwijzing, of die komt of niet, is niet relevant voor deze regering'

'Kabinet werkt al aan de inhoud van de aanwijzing, vastgelegd in advies van het Cft'


De dreiging van een aanwijzing ligt nog altijd op tafel. Maar, een aanwijzing - of die komt of niet - is niet relevant voor deze regering. Dat stelt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tijdens een briefing met de pers, aldus vandaag, woensdag 5 juni 2019, het Antilliaans Dagblad

De minister-president reist op 10 juni samen met collega-ministers Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën/Economie en Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur af naar Nederland voor de Rijksministerraad (RMR) die op vrijdag 14 juni plaatsvindt. Daarbij wordt naar verwachting over een mogelijke aanwijzing van de RMR aan Curaçao gesproken.


Het is voor de regering in Willemstad niet relevant of de aanwijzing er komt, zo stelt de premier, omdat zijn kabinet al werkt aan de inhoud van deze aanwijzing, die is vastgelegd in het advies van het College financieel toezicht (Cft) van april.

'En hier is op verschillende fronten al vooruitgang op geboekt', aldus Rhuggenaath. 'Maar, we hebben ook aan Nederland te kennen gegeven, dat we een realistische weg willen bewandelen, die gebaseerd is op reële gegevens en waarbij we berekenen hoeveel ruimte nodig is om oude tekorten weg te werken, de economie te herstellen, inkomsten voor de Landskas te genereren en om op eigen kracht op duurzame wijze evenwichtige begrotingen te realiseren.'

Dat is de kern van de gesprekken die de drie bewindslieden volgende week tijdens het bezoek aan Den Haag gaan voeren met de regering-Rutte.

'Ministerie LVV heeft geen ruimte voor nieuwe visvergunningen in 2020'

'Al te veel visvergunningen zijn uitgegeven en LVV wil geen valse verwachtingen creëren'


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft geen ruimte voor nieuwe visvergunningen in 2020. Dat zei minister Rabin Parmessar maandag in De Nationale Assemblee (DNA). Hij gaf aan dat al te veel visvergunningen zijn uitgegeven en dat LVV geen valse verwachtingen wil creëren. Dit bericht Starnieuws dinsdag 4 juni 2019.

Parmessar stelde, dat binnenkort de visvergunningen voor het jaar 2019 worden uitgegeven, nadat de wettelijke procedures van inspecties van de vissersvaartuigen en de betaling van de visvergunningsrechten zijn voldaan.

'We zijn medio 2019 en er is een achterstand, we moeten er geen doekjes omwinden. We zijn dat snel aan het inlopen om die te ordenen', aldus Parmessar.

LVV is al bezig met de voorbereidingen om de visvergunningen voor 2020 op tijd te verstrekken. De geldigheidsduur van de vergunning is een kalenderjaar. 'We moeten ons nationaal inzetten dat we meer controle uitoefenen. Hier wordt hard aan gewerkt. De controle zal een drastische toename met zich meebrengen in de visproductie. De mensen die vissector kennen, weten wat voor uitdaging dat is.'

Niet alleen bij de visvergunningen is er een achterstand op het ministerie, maar ook bij het produceren van de jaarverslagen. 'Ik ben enorm verbaasd voor wat betreft de achterstanden die we hebben in de productie van de jaarverslagen', sprak Parmessar. Hij gaf hiermee antwoord op de vraag van Jitendra Kalloe (VHP) die eerder vroeg naar de jaarverslagen. 'Ik heb mijn afdelingen gevraagd om de mensen gauw aan te schrijven. Van alle staatsbedrijven wat de laatste stand van zaken is, kunnen wij u een overzicht doen toekomen. Spoedig zullen de raden van commissarissen én de directeuren door mij uitgenodigd worden, want er zijn ook andere zaken om met ze te bespreken', deelde de bewindsman mee.

Mauro Tuur nieuwe directeur Toezicht en Controle Instituut voor Kansspelen

Tuur was tot 2015 vijftien jaar directeur van het ministerie van Handel en Industrie


Mauro Tuur is door minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie naar voren geschoven als de nieuwe directeur Toezicht en Controle Instituut voor Kansspelen. Starnieuws schrijft vandaag, woensdag 5 juni 2019, vernomen te hebben dat zijn benoeming per 2 mei dit jaar is ingegaan. De resolutie is door president Desi Bouterse getekend. 

Tuur was eerder directeur van het ministerie van Handel en Industrie. Hij heeft in 2015 de president ontheffing gevraagd uit zijn functie als directeur. Hij merkte toen op, dat hij nog lange tijd zijn kennis beschikbaar zou stellen aan de gemeenschap. Tuur was toen vijftien jaar directeur van het ministerie geweest en had acht ministers meegemaakt.

Minister Getrouw had tijdens de begrotingsbehandeling gemeld, dat de Gaming Board, die het toezicht houdt op de kansspelen, eindelijk als onafhankelijk instituut is bemenst en onder leiding staat van een competente directeur. Hij gaf toen niet aan om wie het ging en geen enkel Assembleelid stelde hem overigens die vraag. Diverse Assembleeleden wilden tijdens de eerste ronde van behandeling weten waarom het instituut nog niet werkt, ondanks dat de wet Gaming Board sinds 2009 is aangenomen.

Getrouw had meegedeeld dat recentelijk de fusie tussen de Nationale Loterij en de Gaming Board ongedaan is gemaakt. Er wordt gewerkt aan de capaciteitsversterking binnen dit instituut en is er een goede samenwerking met de Gaming Board Curaçao, die voor ondersteuning zal zorgen in de uitvoering.

Pick-up over water vervoerd op twee korjalen in Pikin Rio gebied

Auto wordt ingezet om oogst van vrouwen in het ressort Boven Suriname te vervoeren


Opmerkelijke beelden afgelopen week vanuit het Pikin Rio gebied in Suriname. Een grote pick-up werd daar over de rivier vervoerd met behulp van twee bootjes. In onderstaand filmpje is te zien hoe het voertuig dwars op twee bootjes is geplaatst en naar de plaats van bestemming wordt vervoerd, aldus vandaag, woensdag 5 juni 2019, Waterkant.net.

De pick-up is bedoeld voor het ressort Boven Suriname in het district Sipaliwini. Daar worden op initiatief van president DesiBouterse, twee auto’s ingezet die de oogst van de vrouwen van het gebied van hun kostgrond naar voren zal vervoeren. Daar staat een boot klaar om de oogst op te kopen.

De vrouwen van het gebied zijn dankbaar en ingenomen met dit initiatief.


Deskundige MAS: 'Colombiaanse cocaïne duikboot was in staat om te varen'

Advocaat Kanhai wil een contra-expertise: 'Onze deskundigen moeten de boot ook kunnen zien'


In de spraakmakende Colombiaanse cocaïne duikboot-strafzaak is een deskundige van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) maandag gehoord door de Kantonrechter. Zijn conclusie is, dat de semi-duikboot wel in staat was om te varen. De boot had diesel en diverse zeekaarten aan boord. Met de brandstof die er was, kon ongeveer 1.500 zeemijlen gevaren worden. De deskundige schat dat het ongeveer zes maanden geduurd zal hebben om op deze primitieve manier de semi-duikboot te vervaardigen. Dit bericht dinsdag 4 juni 2019 Starnieuws.

In deze zaak staan Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Cristian P., Margarita B. en Mirabal G. terecht.

Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. De verdachten wordt het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie verweten.

De duikboot is in september vorig jaar gezonken in de Coppenamerivier bij de marinebasis van het Nationaal Leger. Zowel bij de rechter als bij de Officier van Justitie rees de vraag of de semi-duikboot kon varen. Aan het gerecht werden foto’s en een video getoond. De deskundige verklaarde dat hij zijn rapportage heeft opgemaakt aan de hand van het beeldmateriaal.

De semi-duikboot had bijna alles: een stuur, magnetisch kompas, tanks, elektronische bedrading, pompen, verlichting, diverse bedieningen, motoren, temperatuur en smeerolie thermometer en leidingen voor luchtverversing. De propellers kon de deskundige niet zien, omdat die mogelijk onder water waren of nog niet geplaatst waren. Hij merkte, op dat het niet om een duikboot gaat, maar om een semi-duikboot waarvan een groot deel onder water blijft en slechts een bovenste gedeelte te zien is.

Advocaat Irvin Kanhai vroeg aan de getuige waarom de duikboot gezonken is als deze wel gemaakt was om te kunnen varen. Volgens de deskundige was de boot op een verkeerde manier uit het water gehaald. De advocaat vroeg aan de getuige of hij tot een andere conclusie was gekomen als hij zelf de boot had onderzocht, aangezien hij nu met beeldmateriaal gewerkt heeft. Volgens de deskundige zou het verschil niet groot zijn. Nu heeft hij de structurele sterkte van de boot niet kunnen meten. Hij kan het slechts benaderen en berekenen.

Kanhai voerde wederom aan dat de verdediging recht heeft op contra-expertise. 'Onze deskundigen moeten de boot ook kunnen zien.'

De Officier van Justitie vroeg om wat meer ruimte. Zij moet nagaan waar de boot zich nu bevindt en in welke situatie die daar ligt. Op 17 juni zal zij concreet antwoord geven op de vraag van de verdediging.