dinsdag 10 september 2019

Braziliaanse missie op veldbezoek verschillende districten voor bodemonderzoek materiaal

(Bron foto's: LVV)
Doel weten wat verschillende bodemtypen en landschap- pelijke kenmerken zijn


Een Braziliaanse missie onder leiding van João Luiz Lani van de Universidade Federal de Viçosa in Brazilië, heeft gedurende enkele dagen veldbezoeken gebracht aan verschillende districten. Tijdens de bezoeken werd bodemmateriaal verzameld dat door de missie verder onderzocht zal worden in Brazilië, zo meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag 10 september 2019.

De resultaten zullen meegenomen worden bij de volgende activiteit van de missie, namelijk een training in 'Geoprocessing'. Met betrekking tot duurzaam gebruik van het milieu zal lesmateriaal ontwikkeld worden voor basis, VOJ- en VOS-scholen. Hierbij zal de nadruk worden gelegd op bewustwording. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal zich hierover buigen.

Het in 2017 geschreven project 'Consolidating and Broadening of Agro ecological Zoning and Environmental Education in Suriname , wordt nu geïmplementeerd. Dit project is een bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Brazilië. Het doel van deze missie is om te weten wat de verschillende bodemtypen en de diverse landschappelijke kenmerken zijn.

Na analyse zal de missie adviezen uitbrengen ter versterking van de samenwerking op agrarisch en economisch gebied tussen Suriname en Brazilië. De districten Wanica, Para, Brokopondo, Sipaliwini, Commewijne, Marowijne, Coronie en Saramacca zijn al aangedaan.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft benadrukt, dat een ieder die behoefte heeft aan een analyse van de bodem van hun landbouwareaal, terecht kan bij het onderdirectoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (ODLOAV) op de afdeling Agrohydrologie. Deze afdeling heeft de taak om bodem fysische grootheden vast te stellen zoals de doorlatendheid, volume gewicht, vochtkarakteristiek en bodemstructuur. Daarnaast verricht de afdeling ook bodem-bemonsteringen t.b.v. chemische analyses.

De bewindsman roept de landbouwers op, om gebruik te maken van deze diensten om na analyse de juiste investeringen te kunnen plegen.

Districtscommissariaat Saramacca pakt lozing westelijke zijde Tijgerkreekweg aan

(Bron foto's: BIC Saramacca)
De Raghoenathlozing ook opgeschoond en uitgediept


Het districtscommissariaat van Saramacca pakt de lozing aan de westelijke zijde van de Tijgerkreekweg aan. Gisteren is een aanvang gemaakt met het opschonen van deze lozing, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) van Saramacca vandaag, dinsdag 10 september 2019.

Deze waterweg heeft een lengte van 1.200 meter en een breedte van 4 meter. De lozing staat via de hoofdlozing langs de waterkerende dam in verbinding met de Kanchanlozing, die al het overtollig water afvoert naar de Saramaccarivier.

De percelen tussen de Tijgerkreekweg en de Kanchanlozing worden via deze lozingen ontwatert.

De ophaalwerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf SL Equipment in opdracht van districtscommissaris Sarwankoemar Ramai. De bestuursdienst van ressort Tijgerkreek is belast met de controlewerkzaamheden.

In het ressort Tijgerkreek is het districtscommissariaat ruim een week doende de waterhuishouding op te krikken. Om hierin te voorzien is in de afgelopen dagen de Raghoenathlozing reeds opgeschoond en uitgediept. In dit gebied wordt actief aan landbouw gedaan. Het Burger Informatie Centrum van Saramacca meldt dat de werkzaamheden vlot verlopen.

Arbeidsinspectie wil heffingen instellen op diverse nu kosteloze diensten - Inspectie wil verdiencapaciteit vergroten

Verhoging van de bestuurlijke boetes ook in overweging


De Arbeidsinspectie is van plan om heffingen in te stellen op diverse diensten die zij tot nu toe kosteloos verstrekt. Dat is een van de manieren om de verdiencapaciteit van deze dienst te vergroten, staat in de conceptbegroting 2020 van het ministerie van Arbeid. Een andere optie is de verhoging van de bestuurlijke boetes die in de arbeidswetgeving worden genoemd, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 10 september 2019.

John Courtar, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie, zegt dat gedacht moet worden aan bijvoorbeeld inspecties op stoomketels bij ziekenhuizen, bedrijven en fabrieken door de technici van deze dienst. 'We doen dat al jarenlang kosteloos. Het vergt veel van de organisatie om elke dag uit te trekken voor de inspectie van ruim 240 stoomketels. Dat trekt een zware wissel en daarom kunnen we niet alle dienstverleningen kosteloos doen.'

Bij de inspectie van stoomketels wordt gelet op onder andere de elektrische bedrading, de watercapaciteit en de veiligheidsklep. De keuring, die twee keer in het jaar plaatsvindt, is volgens Courtar zeer belangrijk, omdat achterstallig onderhoud tot bedrijfsongevallen kan leiden en zelfs mensenlevens kan eisen. Zo kan een overmatige dampspanning leiden tot een ontploffing.

Hij brengt deze risico's voor de medewerkers maar ook de technici, in verband met de te innen tarieven die zullen variëren van Srd 1.000 tot Srd 2.000. Bij het staatsbesluit van 2016 waren tarieven vastgesteld, maar de handhaving blijft nog uit.

De overweging is om ook bedragen te innen voor adviezen door technici van de Arbeidsinspectie bij de import van gevaarlijke stoffen. Courtar: 'Wij staan elke dag paraat voor de gezondheid en veiligheid van 168.000 mensen - de beroepsbevolking - fu soso.'

Om het schrijnende tekort aan personeel op te heffen, wil het ministerie nieuw personeel aantrekken, zoals aspirant-arbeidsinspecteurs en opleidings-, trainings en juridische medewerkers, zo blijkt uit de begroting. Er komt ook bijscholing voor de huidige arbeidsinspecteurs. In het komende begrotingsjaar wil de dienst zijn activiteiten opvoeren.

'Daarbij zal sterk de nadruk gelegd worden op de vergroting van het toezicht in de minder toegankelijke gebieden van ons land.' In de begroting worden de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne genoemd.

Appartementencomplex aan Twee Kinderenweg in Paramaribo-Noord door brand verwoest

Alle bewoners zijn ongedeerd gebleven


Een appartementencomplex aan de Twee Kinderenweg in Paramaribo-Noord is vanochtend, dinsdag 10 september 2019, door brand verwoest. Alle bewoners zijn ongedeerd gebleven, aldus de Ware Tijd. 

De eigenaar van het appartementencomplex was ter plaatse. Hij vertelt dat het gebouw uit acht kamers bestaat. Alle kamers zijn afgebrand. De bewoners konden op tijd naar buiten rennen.


Een brandweerman, die in de directe omgeving woont, stelde zijn collega's op de hoogte. Toen de collega's ter plaatse arriveerden, konden zij alleen nog nablussen.

Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan. De politie van Geyersvlijt onderzoekt de zaak verder.

Surinaamse politie jaagt op Nederlander die in april 2018 voetganger doodreed

Misdaadjournalist John van den Heuvel spoort 43-jarige Remi van de Voort op

(Bron foto: RTL Nieuws)

De Nederlandse misdaadjournalist John van den Heuvel heeft een Nederlander opgespoord die door de Surinaamse politie gezocht wordt, omdat hij een voetganger doodreed en daarna is gevlucht. Het gaat om de 43-jarige Remi van de Voort wiens opsporingsbericht in mei vorig jaar door het Korps Politie Suriname werd verspreid. In het televisieprogramma Dossier Van den Heuvel wordt vanavond aandacht hieraan besteed. 

Van der Voort wordt ervan verdacht de veroorzaker te zijn van dit dodelijk verkeersongeval op 17 april 2018 in Suriname, waarbij voetganger John Struiken om het leven kwam. De Nederlandse bestuurder heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten en is doorgereden.

De Nederlander reed naar huis, pakte zijn spullen en vluchtte volgens de Surinaamse politie dezelfde avond via de jungle naar buurland Frans Guyana. Vanuit hoofdstad Cayenne nam hij een vlucht naar Parijs en reisde van daaruit door naar Nederland. Sindsdien houdt hij zich in Nederland schuil voor de Surinaamse justitie.

Op verzoek van Nederlandse nabestaanden van Struiken boog Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel zich afgelopen maanden over de zaak. Hij ontdekte de huidige verblijfplaats van Van der Voort, waarna op een locatie in Zwolle een heftige confrontatie plaatsvond tussen de broer van het slachtoffer en de verdachte.Beelden zijn te zien vanavond in een uitzending van Dossier Van den Heuvel (RTL4, 21.30 uur).

Omdat Nederland geen eigen onderdanen uitlevert overweegt het Openbaar Ministerie in Suriname bij verstek te berechten en hem internationaal te laten signaleren via Interpol.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Waterkant.net)

Vicepresident Adhin boekt peperdure hotelkamer in New York

Voor bijwonen VN-jaarvergadering betaalt Suriname zo'n 81.000 Amerikaanse dollar hotelkosten voor delegatie


Vicepresident Ashwin Adin reist deze week naar New Delhi, India, voor het bijwonen van een activiteit van een universiteit en eind volgend week naar New York, waar hij de jaarvergadering van de Verenigde Naties zal bijwonen. Daar hangt volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 10 september 2019, wel een prijskaartje aan. Alleen al aan hotelkosten moet de Staat in New York voor de dertien koppige Surinaamse delegatie zeker 81.000 Amerikaanse dollar neertellen. 

Uit documenten blijk,t dat voor de vicepresident en zijn echtgenote een VIP One Bedroom Suite is gereserveerd die voor de zeven geplande overnachtingen 19.250 Amerikaanse dollar zal kosten. Met een Executive King-kamer doet minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken het een stuk goedkoper. Met een tarief van 789 Amerikaanse dollar per overnachting kost haar verblijf van acht dagen de Staat Amerikaanse 6.312 dollar, los van de 217 Amerikaanse dollar daggelden per dag, representatiekosten van 1.500 Amerikaanse dollar en het vliegticket dat 2.589 Amerikaanse dollar kost.

Ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP), heeft met 389 Amerikaanse dollar per nacht de goedkoopste kamer van alle delegatieleden. Hij verblijft twee dagen in New York.

De Surinaamse afvaardiging heeft kamers geboekt in het Grand Hyatt Hotel.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal niet de minister van Buitenlandse Zaken de algemene vergadering van de Verenigde Naties toespreken, maar de vicepresident. De afgelopen jaren heeft president Desi Bouterse deze VN vergadering aan zich voorbij laten gaan en werden de toespraken gehouden door de ministers Winston Lackin, Niermala Badrising en Yldiz Pollack-Beighle.

Voordat hij naar de Verenigde Staten reist spreekt Adhin op 18 september de ere-rede uit bij de diploma-uitreiking van een particuliere universiteit in het Indiase Phagwara in Punjab. Aan de Lovely Professional University (LPU) reikt hij ook awards uit aan de best geslaagde studenten. Dit jaar krijgen 7.549 reguliere studenten hun diploma en wordt aan 11.971 studenten die hun opleiding online hebben gevolgd het diploma uitgereikt.

Eerste grote zending van 500 liter tuhka-olie uit Alalapadu naar de VS

Lading bestemd voor organisatie Lakshmi om te verwerken in cosmetische productenlijn


De eerste grote zending van 500 liter tuhka-olie gaat vandaag, dinsdag 10 september 2019, richting de VS. Via de stichting Tuhka, de notenolieverwerkingsfabriek van Alalapadu, zegt de lokale gemeenschap trots te zijn op deze mijlpaal. Er is groeiende belangstelling voor dit Surinaams ‘Niet-Bos Bijproduct’, dat voor een gegarandeerd inkomen zorgt voor de lokale bewoners, zonder vernietiging van het bos en onder hun eigen beheer, geven zij aan. 

Stichting Tuhka zoekt nu, in het tweede productiejaar, actief naar afnemers in  binnen- en buitenland.


De lading die is geëxporteerd naar de VS is bestemd voor de Amerikaanse organisatie Lakshmi, om deze te verwerken in een cosmetische productenlijn.

Stichting Tuhka krijgt financiële ondersteuning van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme, middels een 'Innovation for Firms'-project dat wordt uitgevoerd door het ministerie.

De opstart van de Tuhka-olie productiefaciliteit was in 2017 in Alalapadu. In het dorp wonen ongeveer 110 mensen. In 2016 kwam de samenwerking met Conservation International Suriname (CI-S) voor de productie van de notenolie tot stand. In maart 2018 werd begonnen met het verwerken van de Tuhka olie uit het Amazone regenwoud, meldt de Development and Communications afdeling van CI-S.

Het dorp heeft geholpen om de fabriek op te zetten. 80% Van de volwassen inwoners vindt er werk, sommigen als rapers, plankensjouwers, verwerkers of verpakkers, waarvan een groot deel vrouwen.


Van maart 2018 tot en met heden is meer dan 2.400 liter notenolie geproduceerd en verkocht, voornamelijk aan binnenlandse consumenten, en sinds maart 2019 via de distributiekanalen van de HEM Suriname.

Voor de bouw van de fabriek tekenden de inheemsen samen met andere dorpen in mei 2015 een verklaring, waarin ze zelf hebben aangegeven om dit bos, water en de bevolking van Zuid-Suriname, te helpen beschermen. Het was de bedoeling er op duurzame wijze een middel van bestaan te verkrijgen. De verklaring werd mede getekend door verschillende organisaties zoals CI-S, World Wildlife Fund, de Organisatie van Inheemsen in Suriname, het Nationaal Herbarium Suriname (BBS), en de ESAV (Inheemse platform in Eenheid en Solidariteit in Alliantie en Vooruitgang).

Busvergunninghouders mogen geen afwijkende route rijden zonder fiat van ministerie van OWT&C

'We willen nu zaken op orde stellen conform de vergunnings- voorwaarden'


Busvergunninghouders moeten eerst toestemming krijgen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om een afwijkende route te rijden. Dit staat volgens Sherwin Valies, diensthoofd van Openbaar Vervoer, in de busvergunningen. 

'Vroeger werd dit nageleefd, maar een tijdje is dit gedoogd als er van de route werd afgeweken. Maar, we willen nu zaken op orde stellen conform de vergunningsvoorwaarden', stelt Valies vandaag, dinsdag 10 september 2019, in de Ware Tijd.

Hij wijst erop dat vanwege de vakantieperiode vele bushouders ritten krijgen naar de vakantieoorden in onder andere Para. 'Als deze bus vanuit Zanderij leeg is op de terugweg, mag die geen mensen oppikken. Die routes zijn voor POZ- of PL-bussen.'

Indien de bushouders groen licht hebben gekregen om zich te onttrekken van hun route, wordt dat doorgegeven aan de controleposten. 'Onze mensen zijn dan op de hoogte hiervan en ze kunnen de bussen in de gaten houden.' Daarnaast wil de dienst voorkomen dat te veel bussen van dezelfde route zich onttrekken van hun traject. Er moet voor gezorgd worden dat het openbaar vervoer gegarandeerd is op alle busroutes.

Mochten bushouders zich meerdere keren zonder toestemming onttrekken van hun traject, dan kunnen ze hiervoor geschorst worden. 'Als het de eerste keer is, zal je een waarschuwing krijgen, maar als je je daarna meerdere malen hieraan schuldig maakt, kan je voor een paar dagen geschorst worden', zegt Valies. Volgens hem hebben onlangs, sinds de bekendmaking over het niet zomaar afwijken van de busroutes, 50 tot 75 bushouders zich gemeld bij het ministerie en is de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie ook hiervan op de hoogte.
Voorzitter John Mahadewsing was niet bereikbaar voor commentaar.

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zegt dat het onttrekken van een route is opgenomen in de vergunningsvoorwaarden, maar dat heeft volgens hem geen rechtskracht. 'Die regels zijn indertijd niet goedgekeurd door de Raad van Ministers.'

Hij wijst erop, dat de bussen zijn verzekerd en ze zijn ook goedgekeurd om deel te nemen aan het verkeer. 'Ik mag mij overal begeven met mijn bus zonder toestemming van de Dienst Openbaar Vervoer, maar we doen niet moeilijk. Dit kost ons geen geld, maar neemt wel wat tijd in beslag', aldus Sahadew-Lall.

Buurtbewoners Pierpontweg betrappen jongen (21) tijdens seks met 15-jarig meisje in leegstaande woning

Meisje zou vrijwillig met jongen zijn meegegaan


De politie van Livorno heeft gisterochtend een 21-jarige jongen aangehouden, nadat hij door buurtbewoners aan de Pierpontweg op heterdaad was betrapt terwijl hij gemeenschap had met een 15-jarig meisje in een leegstaande woning. 

De Times of Suriname meldt op de voorpagina vandaag, dinsdag 10 september 2019 - aldus Waterkant.net -, dat de jongen en het meisje in dezelfde buurt wonen. Zij gingen gisterochtend naar de woning in de straat om gemeenschap te hebben en werden daarbij betrapt door de buurtbewoners.

De politie werd vervolgens ingeschakeld en ging ter plaatse. Bij aankomst werd de jongen aangehouden.

Volgens de krant heeft de verdachte toegegeven gemeenschap te hebben gehad met het meisje. Volgens hem ging het meisje vrijwillig met hem mee en was er geen sprake van geweld.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld, omdat het meisje minderjarig is.

Van ophef veroorzakende onbekend Braziliaans studente in 2009 naar reality-tv-ster en model vandaag

Geisy Arruda, de studente in het korte rokje, nu een nationale beroemdheid en actief op social mediaGeisy Arruda is een Braziliaanse reality-tv-ster die bekend werd toen zij medio 2009 als studente aan de Universidade Bandeirante de São Paulo een kort rokje droeg dat een rel veroorzaakte. Haar uiteindelijke uitwijzing en heropname werd gevolgd door haar beslissing om niet terug te keren naar de school. Inmiddels is zij een nationale beroemdheid en actief op social media. Met haar nieuwe bekendheid, verscheen Arruda in vele tv-shows, poseerde naakt en nam deel aan het carnaval.
Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op
Op 22 oktober 2009 ging Arruda, gekleed in een kort rokje naar school, waardoor ze werd lastiggevallen door enkele van haar medestudenten. Dit  eindigde met het lastigvallen en verbaal aanvallen van de studente binnen de universiteit. Ze werd gedwongen om het universiteitsterrein gekleed in een jas te verlaten en begeleid door de politie, die de menigte met pepperspray verspreidde. Video's van het incident zijn geüpload naar YouTube en hadden nationale gevolgen.Nadat het incident aanzienlijke nationale en internationale aandacht trok, werden de acties van de universiteitsstudenten die Arruda lastigvielen door het vrouwelijke deel van de Nationale Studentenunie van Brazilië en door de Kamer van Afgevaardigden van Brazilië als seksistisch aangeklaagd. De Orde van Advocaten van Brazilië vroeg om een ​​openbare verontschuldiging door UNIBAN aan de studente. Senatoren Valter Pereira en Eduardo Suplicy spraken zich uit tegen het incident.Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op
Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op


Op 7 november 2009 gebruikte de universiteit een openbare aankondiging om te verklaren, dat ze Arruda uit de universiteit had gezet wegens 'het niet respecteren van ethische principes, academische waardigheid en moraliteit'.

De beslissing van de universiteit werd door de União Nacional do Estudantes (UNE) als seksistisch verklaard, die zei dat 'de universiteit in het holenbewoners tijdperk leefde' en geloofde dat de acties zeer ongebruikelijk waren.

Op 9 november besloot UNIBAN zijn beslissing terug te draaien. De advocaten van Arruda waren niettemin ontevreden over het feit dat ze onder zeven misdaden had geleden: misbruik, bedreigingen, laster, valse gevangenschap, obsceen gedrag van medestudenten, schaamte en aanzetten tot misdaad. Diezelfde dag werd een onderzoek door de delegatie voor de verdediging van vrouwen in de gemeente São Bernardo do Campo opgedragen om te bepalen of er sprake was van smaad. Ondanks het intrekken van de uitwijzing besloot Arruda niet terug te keren naar haar universiteit.
Een bericht gedeeld door Geisy Arruda (@geisy_arruda) op


(Surinamee Mirror/Instagram/Wikipedia/YouTube/Twitter)

Bouva (NDP): 'Constitutioneel Hof gaat bijdragen aan de balans in de rechtstaat'

Hof moet wetten toetsen aan de Grondwet en aan internationale afspraken


'Het nog in te stellen Constitutioneel Hof gaat bijdragen aan de balans in de rechtstaat waar we allemaal voor staan. Het ontbreekt enigszins aan deze balans daar in de praktijk blijkt, dat wetten in het land vaak naar eigen interpretatie worden gehanteerd of toegepast', aldus NDP-parlementariër Melvin Bouva maandag 9 september 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut.

Hij zegt, dat vóór de instelling van het Constitutioneel Hof en vanwege het ontbreken van een Memorie van Toelichting van de Grondwet van 1987 'we een praktijk hebben gezien waar velen inderdaad schade of ongerief hebben ervaren doordat functionarissen, personen, instituten, ministers, rechters, iedereen die de wet in feite te handen had, het vaak naar eigen interpretatie hanteerde en toepaste, soms wel en soms niet in strijd met de Grondwet'.

Bouva is voorzitter geweest van de commissie van rapporteurs van de onlangs in de Nationale Assemblee (DNA) aangenomen Wet Constitutioneel Hof. Hij legt uit dat met deze wet in elk geval een aanzet wordt gegeven om meer rechtszekerheid te scheppen en ook te zorgen voor een zekere check en balances tussen de wetgevende, de bestuurlijke macht en de rechterlijke macht. Dit opdat er bij de uitvoering van wetten geen strijdigheid is met de grondwet en de internationale bepalingen.

'De rechtszekerheid die hieruit ontstaat is, dat het Constitutioneel Hof een uitspraak kan doen en kan bijdragen aan de balans in de rechtstaat waar we allemaal voor staan', aldus de parlementariër tevens ondervoorzitter van DNA.

Hij benadrukt, dat het Constitutioneel Hof bestaat uit ervaren rechtsdeskundigen en bestuursdeskundigen. Het belang van de Wet Constitutioneel Hof is volgens Bouva, om invulling te geven aan de belangrijke bepaling 144 van de Grondwet, namelijk het instellen van het Constitutioneel Hof. Dit orgaan moet wetten die worden aangenomen en welke gelden in Suriname toetsen aan de Grondwet en aan internationale afspraken c.q. verdragen.

Bouva benadrukt, dat die toetsing moet garanderen dat wetten en bestuursbesluiten niet in strijd zijn met rechten van mensen, rechten van gemeenschappen en rechten bepaald uit onze grondwet en internationale bepalingen. Bouva: 'Volgens de wet mag niemand anders dat toetsen, niet het parlement, niet de rechter, ook niet een toevallige minister. Volgens de wet is het Constitutioneel Hof daartoe bevoegd.'

De parlementariër legt uit, dat na meerdere pogingen in het verleden er nu daadwerkelijk een stap is gezet voor de instelling van dit orgaan. Er zijn vóór deze periode ruim zeven wetten geweest, heeft de instelling van dit Hof al vanaf 1975 in de Grondwet gestaan en is het in 1987 bevestigd door middel van een referendum.

847 Kilo cocaïne onderschept in haven van Salvador de Bahia, Brazilië

Cocaïne verborgen in container met druiven bestemd voor Rotterdam


De Braziliaanse autoriteiten hebben weer een zending cocaïne met bestemming Rotterdam ontdekt. Dit keer werd 847 kilo onderschept in de haven van Salvador de Bahia. Inmiddels zijn dit jaar in Brazilië duizenden kilo’s cocaïne voor Nederland onderschept. 

De 847 kilo was verpakt in 24 zwarte sporttassen en verborgen in een container met druiven. Het fruit had als bestemming Rotterdam. Volgens Braziliaanse media was er sprake van de zogenoemde rip-off-methode. De eigenaren van de deklading zijn daarbij niet op de hoogte van de smokkel.

Bijna wekelijks verschijnen er in de Braziliaanse mediaberichten over drugs die op weg naar Nederland zijn en worden gepakt. Vorige week werd bijvoorbeeld in de haven van Paranaguá 165 kilo ontdekt, die was verborgen in een lading bevroren kippenvlees. In totaal werd er in die haven dit jaar ruim 3.500 kilo voor Nederland onderschept.

(Suriname Mirror/G1.Globo/Crimesite/Bahia Noar)

'Dienstverlening van het ABC Busbedrijf moet worden aangepast' - Curaçao

'Minister wil openbaar vervoer efficiënter, toegankelijker, betrouwbaar en betaalbaar maken'


Ontwikkelingen in het openbaar vervoer brengen met zich mee dat bepaalde aanpassingen moeten worden doorgevoerd in de dienstverlening van het ABC Busbedrijf. Dat stelt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) in een persbericht. aldus vandaag, dinsdag 10 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

Daarin stelt zij eveneens, dat zij en de directie van het ABC Busbedrijf de verwarring betreuren die onder personeelsleden van het nationale busbedrijf is ontstaan over mogelijke aanpassing van de dienstverlening aan de gemeenschap.

Eerder werd gesteld, dat de gebruikers van het openbaar vervoer in de nabije toekomst na een bepaald tijdstip niet langer gebruik zouden kunnen maken van het openbaar vervoer. Dit is echter niet waar, zo stelt Jesus-Leito. 'Een van de belangrijkste doelstellingen van de minister is om het openbaar vervoer te reguleren. Daarom wordt er ook gewerkt aan een mobiliteitsplan', aldus het persbericht.

'De minister wil het openbaar vervoer efficiënter, toegankelijker, betrouwbaar en betaalbaar maken waardoor de gebruiker er zelf voor kiest om zijn auto thuis te laten en gebruik te maken van het beschikbare openbaar vervoer.'

In het mobiliteitsplan van de VVRP-minister zijn bepaalde aanpassingen opgenomen, die het directe gevolg zouden zijn van recente ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer. De aanpassingen hebben onder andere te maken met de regulering van de dienstverlening op basis van de dagelijkse behoefte.

'Dit betekent niet dat de gebruiker na een bepaald tijdstip niet langer gebruik kan maken van het openbaar vervoer', aldus de minister. Wat de aanpassingen dan wel concreet inhouden, wordt in het persbericht niet duidelijk gemaakt.

George Jamaloodin haalt bakzeil in zijn strijd tegen het Openbaar Ministerie Curaçao

'OvJ Rip en het Land hebben niet onrechtmatig jegens Jamaloodin gehandeld'


George Jamaloodin heeft in zijn strijd tegen het Openbaar Ministerie, OM, bot gevangen. Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft gisteren de vordering van Jamaloodin afgewezen om bij recht te verklaren dat Officier van Justitie (OvJ) Gert Rip en het Land onrechtmatig jegens hem hebben gehandeld. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 10 september 2019.

Jamaloodin, die op 16 augustus door het gerecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar voor zijn vermeende rol in de moord van Helmin Wiels, had een zaak aangespannen tegen Officier van Justitie Rip, die belast is met het dossier Maximus.

Jamaloodin verwijt het Rip en het Openbaar Ministerie dat ze hebben volhard in het gebruik van de verklaring van Edsel Gumbs als bewijs in de strafzaak tegen moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca, terwijl het OM volgens Jamaloodin zou weten dat de verklaring waarin hij als opdrachtgever van de moord op Wiels wordt genoemd, ‘onwaarschijnlijk was en achteraf onverifieerbaar is gebleken en aldus onbetrouwbaar’.

Door de verklaring van Gumbs alsnog te gebruiken heeft Rip en dus het Openbaar Ministerie volgens Jamaloodin onrechtmatig jegens hem gehandeld door inbreuk te maken op zijn eer en goede naam, door inbreuk te maken op de onschuldspresumptie en door het recht van Jamaloodin op rechtsbescherming te frustreren.

'Zij hebben eiser in een situatie gemanoeuvreerd waarbij, weliswaar indirect, in rechte een oordeel over hem werd gevormd zonder dat hem middelen ter beschikking stonden om dat formeel ongedaan te maken. Zij hebben het eiser onmogelijk gemaakt om zijn recht op rechtsbescherming in te roepen om zich te verweren tegen de aanvallen van het Openbaar Ministerie op zijn eer en goede naam en de daarmee gepaard gaande onschuldspresumptie', zo voerde de verdediging aan.

Medellin, Colombia, zou het grootste massagraf van Latijns-Amerika kunnen zijn

Tussen 2002 en 2012 zeker 900 moordslachtoffers op gemeentelijke begraafplaats begraven zonder slachtoffers te identificeren


Recente bevindingen van het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in Colombia geven aan, dat Medellin heeft geprobeerd te verbergen dat het het grootste massagraf van Latijns-Amerika is en dat het mogelijk is dat het aantal moorden voor propagandadoeleinden vervalst is. 

De Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) heeft vorige week opdracht gegeven twee steengroeven te inspecteren waar volgens een plaatselijke rechtbank meer dan 300 mensen zijn begraven. De autoriteiten van de stad vertelden met tegenzin aan de rechtbank, dat ze tussen 2002 en 2012 ten minste 900 slachtoffers van moord op de gemeentelijke begraafplaats hadden begraven zonder inspanningen om de slachtoffers te identificeren.

Omdat het stadsbestuur toegaf alleen 'precaire informatie' te hebben over hoeveel niet-geïdentificeerde lichamen echt op de gemeentelijke begraafplaats werden gedumpt, beval de rechtbank 'interviews te houden met de autoriteiten die belast zijn met het beheer van de begraafplaats of met degenen die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van documentatie van de binnenkomst, verwijdering of verplaatsing van de lichamen van begraven personen'.

Burgemeester Federico Gutierrez probeerde bovendien nog eens 174 slachtoffers van gedwongen verdwijning te verbergen, ontdekte de rechtbank in een eerdere hoorzitting.

De JEP stuit op allerlei onverwachte bevindingen in zijn onderzoek naar 'Operatie Orion', een militaire operatie in2002 uitgevoerd door de politie van Medellin, de 4e Brigade en misdadiger 'Don Berna'. De stad heeft bijvoorbeeld nooit onderzocht wie het gebouw bezit dat jarenlang werd gebruikt als paramilitair hoofdkantoor in de Comuna 13, blijkbaar met de volledige kennis van de autoriteiten van de stad.De rechtbank beval om stadsaannemer El Condor S.A. in het onderzoek op te nemen nadat het ontdekte dat het nog steeds zand en mogelijk menselijke resten uit de steengroeve La Arenera verwijderde, ondanks een uitspraak van het Gerechtshof van Medellin in 2015 dat het een massagraf was. Officieren van Justitie vertelden de rechtbank, dat het bedrijf 80% van het zand had verplaatst waarin slachtoffers van gedwongen verdwijning naar verluidt werden begraven tussen 2003 en 2015, de jaren waarin zowel een medewerker van de Oficina de Envigado als een voormalige burgemeester leden van de raad van bestuur waren.

In dezelfde periode stortte Bioparques S.A. de aarde over het massagraf in La Escombrera met de zegen van het stadhuis en gouverneur Luis Perez. De nieuwste maatregelen maken deel uit van een reeks om te voorkomen dat de autoriteiten en aannemers van de stad de overblijfselen van de slachtoffers van het misdaadsyndicaat van Medellin blijven verbergen, verliezen of verwijderen.

Op basis van de bevindingen van de JEP, lijkt het erop dat de stad minstens 1.374 slachtoffers van moord uit de boeken heeft gehouden om te voorkomen dat de propagandacampagne van de stad door de realiteit wordt geruïneerd. Kortom, de stad heeft haar moordcijfers vervalst om een ​​nep 'transformatieproces' te bevorderen.

La Escombrera en La Arenara zijn slechts de eerste massagraven die door het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden zijn onderzocht. Slachtoffers hebben het Hof overnog ongeveer 10 massagraven verteld en de JEP is nog maar net begonnen. Deze claims zullen verder worden onderzocht wanneer JEP-magistraten in oktober terugkeren naar Medellin.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Weer verkeerslicht kruising Zwartenhovenbrugstraat en Keizerstraat kapot gereden

Nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de schade aan verkeerslicht


Zo'n twee en een halve week geleden werd een van de verkeerslichten op de drukke kruising van de Zwartenhovenbrugstraat en de Keizerstraat in het centrum van Paramaribo door een voertuig omver gereden. 

Maandagmiddag 9 september 2019 rond vier uur was het weer raak, aldus Waterkant.net.

Een voertuig heeft nu het tegenover gestelde verkeerslicht omver gereden.

De stroomkabels voor de voeding van het verkeerslicht, alsook delen van het licht, lagen op het trottoir en vormden een gevaar voor voetgangers en overige weggebruikers. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de schade aan het verkeerslicht.