dinsdag 15 oktober 2019

Hoofd Meteorologische Dienst: 'Wij streven altijd naar verbetering'

'De droge tijd houdt niet in dat er geen regenbuien zullen zijn'


'Wij streven altijd naar verbetering', aldus Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de Meteorologische Dienst, in een reactie in De West van maandag 14 oktober 2019, op kritiek uit de samenleving waaronder ook vande minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C), Vijay Chotkan, over de slechte informatievoorziening voor weersverwachtingen naar de samenleving toe. 

In Paramaribo-Noord zijn zondagmiddag daken van huizen weggewaaid en liepen door harde regens verschillende wegen onder water.

'Wij doen ons best om de informatie te geven', zegt Mitro-Sallons. De weerkundige zegt, dat er ook moet worden nagegaan wat er met de verstrekte informatie vanuit de Meteodienst wordt gedaan. Zij merkt op, dat pas wanneer er incidenten plaatsvinden, plotseling iedereen wat te zeggen heeft.

Mitro-Sallons vertelt dat ook voor zondag een weersverwachting was opgemaakt. De website van de Meteodienst was echter niet te bereiken. Zij zegt dat de dienst de techniek niet altijd in handen heeft. 'Wij doen zoveel mogelijk om het publiek te informeren', zegt ze.

Zij vertelt, dat er zondag sprake was van een kleine storing in de atmosfeer. Mitro-Sallons benadrukt, dat de droge tijd niet inhoudt dat er geen regenbuien zullen zijn. Zij verduidelijkt, dat wanneer de zon de aarde verwarmt, er verdamping plaatsvindt, wat maakt dat waterdamp in de atmosfeer terecht komt. Hierdoor worden wolken gevormd die bij gunstige omstandigheden regenbuien worden.

Mitro-Sallons geeft aan, dat onweersbuien gepaard gaan met rukwinden, bliksem en donder. Voorlopig verwacht de Meteodienst geen onweersbuien. Of de volle maan effect heeft gehad op het weer van zondag is niet duidelijk. De weerkundige stelt, dat hiernaar eerst onderzoek gedaan moet worden. Zij stelt dat mensen vaak suggereren dat de volle maan effect heeft op het weer en de waterstanden. De storing had iets ten noorden van Suriname plaatsgevonden.

De grote droge tijd duurt tot begin december, waarna de kleine regentijd zal aanvangen. Mitro-Sallons spoort mensen aan hun daken te checken en waar nodig te verstevigen. Voor de komende dagen zijn er geen onweersbuien te verwachten.

Chotkan heeft samen met zijn collega Stephen Tsang van Handel en Industrie poolshoogte genomen bij de wijken die zijn getroffen door rukwinden. Met assistentie van het Korps Brandweer Suriname, gedetineerden en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing is er getracht de getroffenen direct te helpen.

Bewoners Lawagebied hebben last van rook brandende stortplaats te Maripasoula

Bewoners van Maripasoula houden dienstverleners en scholen dicht

(Bron foto: la1ere.francetvinfo.fr)

Bewoners van het Lawagebied hebben enorm veel last van rook, afkomstig van de in brand gestoken openbare stortplaats van Maripasoula in Frans-Guyana. Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, zegt dinsdag 15 oktober 2019 op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat de rook niet meer te verdragen is. De vuilstortplaats brandt sinds 11 september. 

De maatregelen die zijn getroffen van 18 tot 28 september hebben enigszins kunnen zorgen dat minder rook vrijkomt. Echter, het heeft de situatie niet verholpen, want vooral ’s morgens en ‘s avonds verspreidt zich nog een geurige mist door brand, wat voor irritatie zorgt bij de gemeenschap van Maripasoula.

De klachten zijn onder andere irritatie van de bovenste luchtwegen, oogirritatie, hoofdpijn en slapeloosheid. De vele klachten hebben geresulteerd in de sluiting van scholen. Uit protest hadden de bewoners van Maripasoula gisteren de verschillende dienstverleningen en scholen dichtgehouden, zo bericht la1ere.francetvinfo.

De gemeenschap van Maripasoula wil, dat de Franse autoriteit optreedt en de zaak aanpakt, omdat de rook niet meer vol is te houden. Daarnaast is het niet goed voor de gezondheid van de bewoners, legt Malontie uit.

Vanuit Surinaamse zijde, vooral het Lawagebied, hebben de bewoners inmiddels hun beklag gedaan. Ook zij zijn bang voor hun gezondheid als de rookontwikkeling zo blijft aanhouden. Zij hebben al last van droge hoest.

Malontie legt uit, dat de vuilstortplaats in brand is gestoken. Wie het heeft gedaan, is echter nog onbekend bij haar. Ook heeft de deken nog geen beweging gemerkt vanuit de Franse autoriteit om de situatie te verhelpen. Omdat het gaat om Frans gebied is het een aangelegenheid van de Fransen. Zelf hoopt ze, dat er snel een oplossing komt, want met de gezondheid van de gemeenschap in het Lawagebied moet men niet sollen.

Meer dan 80 vliegtickets bij SLM aangeschaft en doorverkocht met gehackte creditcards

Ook tickets verkocht aan populaire kasekogroepen en artiesten

Politie is enkele verdachten op het spoor en gewerkt wordt aan hun aanhouding


De Ware Tijd meldt dinsdagmiddag 15 oktober 2019, dat de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname is gestuit op een zaak van gesjoemel met gehackte creditcards. Met deze gehackte creditcards zijn meer dan tachtig vliegtickets bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) aangeschaft en doorverkocht aan derden. Zo blijkt uit het voorlopige onderzoek. 

Het zou gaan om creditcards die zijn verstrekt door een lokale bank en die vervolgens door criminelen zijn gehackt.

Volgens de krant heeft een persoon zich voorgedaan als reisagent en tickets  doorverkocht aan wederverkopers. Intussen is één van de wederverkopers, een vrouw, in beeld gebracht door de politie. Zij moest zich gisteren bij de afdeling Fraude melden om gehoord te worden. Zij werd naar verluidt nog niet als verdachte gehoord.

De politie heeft al een aantal personen, die op de frauduleus verkochte tickets naar het buitenland waren afgereisd, gehoord. De vrouw die gisteren is gehoord zou de tickets hebben verkocht aan enkele populaire kasekogroepen en artiesten die naar Nederland op tournee waren gegaan. Vernomen wordt dat zich nu ongeveer twintig personen op deze tickets in het buitenland bevinden.

De SLM heeft de tickets van de personen die zich nog in het buitenland bevinden, inmiddels geblokkeerd. Zij dienen andere vliegbewijzen te kopen om huiswaarts te kunnen keren. Bij terugkeer zullen zij ook door de politie aan de tand worden gevoeld.

Vooralsnog is onduidelijk of de personen die de tickets hebben gekocht om op vakantie te gaan, op de hoogte waren van de fraude en bewust hebben meegewerkt. Een bron zegt, dat de mensen vermoedelijk zonder enig argwaan de vliegtickets hebben gekocht. Onder de reizigers zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht door de politie. Wel is het korps enkele verdachten op het spoor en gewerkt wordt aan hun aanhouding.

'Relatie met Cuba biedt ruimte voor verdere ontwikkeling en uitdieping'

(Bron foto: NII)
Cubaanse ambassadeur Manuel Rubido Diaz verlaat na vier jaar Suriname

President Bouterse door Cubaanse president uitgenodigd voor een officieel bezoek


'De relatie met Cuba is een zeer vruchtbare, een die progresse maakt en ruimte biedt voor verdere ontwikkeling en uitdieping', aldus minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Ze kijkt tevreden terug op de samenwerking met de scheidende Cubaanse ambassadeur Manuel Rubido Diaz. Rubibo, die na vier jaar dienstverband uit Suriname vertrekt, bracht donderdag een afscheidsbezoek aan president Desi Bouterse.

Minister Pollack gaf te kennen, dat president Bouterse een uitnodiging heeft liggen van de Cubaanse president voor een officieel bezoek. Verder zijn er ook uitnodigingen op ministerieel niveau. De bewindsvrouwe zegt, dat er heel binnenkort op technisch niveau zaken met betrekking tot de medische sector en landbouw, met name rijstexport, verder met Cuba besproken zullen worden.

Beighle bekijkt de relatie met Cuba vanuit bilateraal, regionaal en multilateraal oogpunt. Ze spreekt bilateraal van een zeer goede relatie. Dit jaar vierden beide landen 40 jaren diplomatieke betrekkingen. Volgens de minister is de relatie zich gaan aanpassen, ontwikkelen en is het steeds beter geworden. Werd er voorheen alleen op onderwijsgebied samengewerkt, nu gebeurt dat ook op het niveau van volksgezondheid, sport en spel en cultuur.

Binnen Caricom-verband is Suriname in staat geweest om een handelsprotocol met Cuba te tekenen, welke in Suriname door het parlement is geratificeerd. Dit maakt het volgens de bewindsvrouwe mogelijk, dat Suriname handel kan drijven met Cuba. Vooral op het gebied van toerisme kan samengewerkt worden.

Beighle zegt, dat er de afgelopen twee jaren een grotere stroom van handel en toerisme naar Suriname is, wat goed is in de relatie. Regionaal komt Suriname in Caricom-verband regelmatig bijeen met Cuba en ook in CELAC-verband (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) bestaan er contacten. Binnen de Caricom is vorig jaar op staatshoofdenniveau een declaratie tot stand gekomen, waarbij op tien punten wordt samengewerkt.

Multilateraal gezien heeft Suriname, aldus Beighle, zich al uitgesproken tegen de handelsblokkade tegen Cuba. Daarnaast huldigen beide landen wat betreft buitenlands beleid ongeveer dezelfde standpunten wanneer het gaat om niet inmenging in binnenlandse aangelegenheden van staten, het erkennen van soevereiniteit en zelfbeschikkingsrecht van landen en het respecteren van volkeren.

Vicepresident Adhin en minister Hoefdraad blikken tevreden terug op werkbezoek Russische delegatie

(Bron foto's:NII)
'Ze willen zien wat Suriname te bieden heeft en waar braakterrein ligt voor hun investeerders'


Zowel vicepresident Michael Adhin als minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is tevreden met het werkbezoek van een delegatie uit Rusland onlangs aan Suriname. Tijdens dit bezoek voerden ze gesprekken op diplomatiek niveau. De Russische delegatie stond onder leiding van de niet-residerende ambassadeur van Rusland in Suriname, Sergei Akopov, die in Brazilië zijn standplaats heeft, zo schrijft vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII)

Akopov deed Suriname aan met een team van 'handelsrepresentanten' en de vertegenwoordigers van het Russische conglomeraat Rostec. Onder Rostec ressorteren ruim 700 bedrijven en volgens vicepresident Adhin en minister Hoefdraad zijn er hierdoor ruime mogelijkheden om zaken te doen. Volgens vicepresident Adhin hebben de 700 bedrijven die in Rostec verenigd zijn oriëntatiemogelijkheden op heel wat gebieden in Suriname.

De vicepresident stelt, dat van Surinaamse zijde alle gebieden waar  mogelijkheden zijn om zaken te doen met de delegatie besproken zijn. Hij zegt dat hij zich dan ook verder gaat oriënteren. De vicepresident denkt dat vanwege Surinames behoefte er een koppeling gemaakt kan worden met het bedrijfsleven in Rusland zodat die kan nagaan hoeveel ze hier kan investeren. Adhin benadrukt dat de Russische delegatie praktisch ingesteld is, wat betekent dat men zo snel mogelijk zaken wil doen. 'Ze willen zien wat Suriname te bieden heeft en waar  braakterrein ligt voor hun investeerders.' 

Volgens de vicepresident is er dan ook sprake van een korte termijn implementatie. Hij zegt, dat Suriname heel veel mogelijkheden heeft, maar dat het land vooral op zoek is naar projecten met een grote spin-off naar de regio. De vicepresident noemt in deze de agrarische sector.

Hij benadrukt, dat Suriname met een partner als Rusland, een groot land met grote investeerders, een heel andere snelheid van ontwikkeling kan krijgen.

De aanwezigheid van de Russische delegatie in Suriname betrof een tegenbezoek nadat minister Hoefdraad in september het Europese land aandeed. Verder is het een vervolg op het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov eerder dit jaar. Volgens de Surinaamse bewindsman is het van belang, dat Suriname haar vleugels verder uitslaat in relaties.

Minister Hoefdraad zegt dat Suriname een zeer interessant land blijft, nu nog meer vanwege de enorme olie- en gasvondsten voor de Guyanese kust. Hierdoor zal er niet alleen sprake zijn van een stuk economische bedrijvigheid, maar ook de mogelijkheid om andere zaken te ontwikkelen. De bewindsman benadrukt daarom, dat Suriname deze momenten echt moet aangrijpen. Hij geeft ook aan dat er niet alleen met de Surinaamse overheid gesprekken zijn gevoerd, maar ook met de private sector en de hoop is erop gevestigd dat men snel tot concrete zaken kan komen.

Drie jaar cel voor taxichauffeur voor betrokkenheid bij beroving

Taxi- chauffeur heeft steeds ontkend, maar bewijslast is overduidelijk


De rechter heeft vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, taxichauffeur S.K. veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, - gelijk aan de eis van de Officier van Justitie - voor betrokkenheid bij een beroving in de nacht van 1 september 2018. De man heeft echter die betrokkenheid ontkend, maar daar was de rechter dus niet van overtuigd. Dit bericht de Ware Tijd.

K. had twee mannen aan de Anton Dragtenweg afgezet voor de beroving. Na de beroving is het tweetal weer opgehaald K.. Getuigenverklaringen tegen de verdachte waren duidelijk, daarenboven is de auto van op camerabeelden te zien in het gebied.

De dag voor de beroving is hij dichtbij het huis van het slachtoffer gestopt om het te observeren. Tijdens het verhoor kon K. niet duidelijk aangeven wat hij daar deed. Kort vóór de beroving is zijn voertuig ook op de camerabeelden te zien. Hij reed constant in de omgeving van de David Simonstraat, Axwijkstraat en de Anton Dragtenweg. Waarom hij zo opvallend rondreed op die dag, kon hij ook niet verklaren. 'Wat deed je daar? Het is duidelijk dat je niets anders had te zoeken daar', vroeg de rechter.

Opmerkelijk is dat zijn gps, waarmee hij in contact staat met de taxicentrale, op uit was tijdens de beroving. Ook is duidelijk te zien op de beelden, dat twee mannen in zijn voertuig stappen. De Isuzu D-max van het slachtoffer, die was gestolen, is langs de weg achtergelaten.

'U bent vaker voor soortgelijke gevallen aangehouden en dat is een kwalijke zaak', merkte de rechter nog op.

De twee verdachten die de beroving hebben gepleegd zijn nog voortvluchtig.

Twee beladers op J.A. Pengelluchthaven aangehouden in Jamaicaanse cocaïne-zaak

Surinamer 19 september op Jamaica opgepakt met 12,5 kilo cocaïne in bagage


In navolging van de aanhouding van de 29 jarige R.D op Jamaica zijn twee mannen afgelopen week aangehouden in Suriname. Beide mannen zijn werkzaam als beladers op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

Op 19 september werd R.D op de Norman Manley International Airport op Jamaica aangehouden. De man was vanuit Suriname vertrokken met eindbestemming de Bahama's, via Trinidad en Tobago en Jamaica.

In afwachting van zijn doorreis werd zijn bagage doorzocht door leden van de Narcotica Division in Jamaica. Tijdens de controle werd 12,5 kilo cocaïne in zijn bagage aangetroffen en in beslag genomen.

De twee aangehouden beladers kwamen in beeld na onderzoek door de politie. De afdeling Narcotica Brigade heeft de zaak in onderzoek.

Ministerie van OW&C laat schoolleiders weten: Vergaderen 's middags of in weekend

Leerkrachten willen hun vrije tijd niet opofferen voor schoolse activiteiten


Het valt volgens de Ware Tijd van vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, sommige leerkrachten zwaar, dat vergaderen na één uur 's middags moet gebeuren, of in het weekend. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C) heeft schoolleiders hier opnieuw aan herinnerd. 

Leerkrachten stellen zich op het standpunt dat zij hun vrije tijd niet willen opofferen voor activiteiten die verband houden met de school. De toestemming om tijdens schooluren te vergaderen, is vorig jaar ingetrokken. Schoolleiders mogen sindsdien geen leerlingen meer naar huis sturen of scholen eerder sluiten om te vergaderen.

Al bij haar aantreden maakte minister Lilian Ferrier duidelijk, dat zij dit niet zou toestaan. Leerkrachten vinden, dat er de afgelopen jaren een gedoogbeleid is gevoerd. Er bestaat daadwerkelijk een brief van het ministerie waarin uitdrukkelijk is opgenomen, dat vergaderen tijdens schooluren niet is toegestaan. Deze regel wordt echter al jaren niet strikt toegepast.

Enkele onderwijsgevenden wijzen erop, dat collega's op scholen in de districten sterk afhankelijk zijn van schoolvervoer. Bij het nemen van deze beslissing zou de minister geen rekening hebben gehouden met de districten. Een overgangsperiode voor het invoeren van deze maatregel zou volgens leerkrachten beter zijn.

Faillissement dreigt voor Boliviaanse luchtvaartmaatschappij TAM-EP

Sinds eind september staan toestellen aan de grond


De Boliviaanse luchtvaartmaatschappij TAM-EP (Transporte Aéreo Militar-Empresa Pública) lijkt af te stevenen op een faillissement. Sinds eind september staan toestellen aan de grond, melden diverse Boliviaanse media. 

De Boliviaanse overheid verbood de luchtvaartmaatschappij op 28 september nog te vliegen. Dat verbod gold in eerste instantie tot 3 oktober, maar volgens de Boliviaanse nieuwswebsite FM Bolivia werd ook afgelopen weekend niet gevlogen.

TAM-EP liet eind september op sociale media weten, dat de zij moest stoppen met vliegen om administratieve redenen.

In de Boliviaanse krant Los Tiempos stelt een voormalig manager van de maatschappij dat de overheid nog geld krijgt van TAM-EP. Volgens luchtvaartblog The Points Guy had de airline in de afgelopen zes maanden een licentie moeten aanvragen bij de overheid, maar is dat niet gebeurd.

De luchtvaartmaatschappij werd opgericht rond 1945 als onderdeel van de Boliviaanse luchtmacht. De vloot bestaat uit ongeveer twintig toestellen.

(Suriname Mirror/FM Bolivia/Up In The Sky/Simple Flying)

Criminelen schieten in El Aguaje, Mexico, in een hinderlaag 14 politiemensen dood

(Bron foto: Twitter)
Agenten wilden een dagvaarding uitbrengen aan een verdachte


In Mexico hebben criminelen maandagochtend 14 oktober 2019 in een hinderlaag 14 politiemensen gedood. Het bloedbad gebeurde in de westelijke staat Michoacán.

In het dorpje El Aguaje, in de gemeente Aguililla, wilde de politiemensen een dagvaarding uitbrengen aan een verdachte en waren al voorbereid op moeilijkheden. Daarom was een konvooi van 42 agenten in vijf voertuigen ter plaatse gegaan.


Meer dan dertig schutters openden even na half acht het vuur met automatische geweren van het type AK-47- en AR-15, met 7.62 patronen, maar ook met machinegeweren die zwaardere projectielen, van het kaliber .50 afvuurden. Er is volgens de politie ruim ruim 100 keer geschoten op de agenten.

Twintig agenten raakten gewond en 14 zijn inmiddels overleden door de aanslag.Na afloop van het vuren staken de aanvallers twee auto’s met lichamen van gewonde en dode agenten in brand.

De agenten waren geen lokale agenten, maar in dienst van de deelstaat Michoacán.

De autoriteiten zeiden niet te hebben kunnen vaststellen welke groep er achter de aanval zit ondanks dat de dagvaarding bedoeld was voor een bekende crimineel en dat er in het dorpje pamfletten achter zijn gelaten die waren ondertekend door het CJNG. In die pamfletten werden politie en bevolking gewaarschuwd niet samen te werken met andere criminelen.


Het Cartel Jalisco Nueva Generación is één van de grootste criminele organisaties in Mexico. De voortvluchtige leider Nemesio Oseguera Cervantes (waarover Suriname Mirror maandag berichtte) is afkomstig uit en familie van arme avocado-kwekers uit dezelfde gemeente Aguililla waar de schietpartij plaatsvond.

Michoacán is de afgelopen decennia vaak strijdtoneel geweest tussen criminelen en gewapende burgerwachten. De havenstad Lázaro Cárdenas is een 'plaza' oftewel een knooppunt dat rivaliserende criminele organisaties onder controle proberen te krijgen. Er worden in Lázaro Cárdenas veel grondstoffen aangevoerd die nodig zijn voor de productie van crystal meth en de bereiding van heroïne.


(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Mexico News Daily/YouTube/Debate/Twitter)

Braziliaanse Federale Politie start corruptieonderzoek naar Luciano Bivar, voorzitter rechtse PSL van president Bolsonaro

(Bron foto:Twitter)
Advocaat van PSL en Bivar: 'Er is geen bewijs van fraude in het verkiezings- proces'


De Braziliaanse Federale Politie is vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, een corruptieonderzoek gestart naar de leider van de rechtse Partido Social Liberal (PSL), Luciano Bivar, van president Jair Bolsonaro.

In een verklaring zei de politie, dat 'operatie Guinhol' onderzoekt of vertegenwoordigers van een politieke partij de overdracht van partijgelden hebben verborgen, met name naar vrouwelijke kandidaten, in de noordoostelijke staat Pernambuco.

Volgens een bron tegenover persbureau Reuters, die sprak op voorwaarde van anonimiteit om details van de operatie bekend te maken, is de PSL de onderzochte partij en zijn negen opsporings- en beslagleggingsbevelen voor adressen die verband houden met PSL's leider Bivar uitgevoerd.


In een verklaring zei een advocaatvertegenwoordiger voor de PSL en Bivar 'er is geen bewijs van fraude in het verkiezingsproces', en voegde hieraan toe, dat het onderzoek 10 maanden geleden begon en verschillende getuigen werden gehoord.

De operatie komt te midden van een geschil tussen de Braziliaanse president en Bivar, wat kan leiden tot het vertrek van Bolsonaro uit de partij. Vorige week vroegen Bolsonaro en PSL-parlementsleden ontevreden over Bivar om informatie over de financiën van de partij.


(Suriname Mirror/Veja/Reuters/Correio Braziliense/Twitter)

81-Jarige vrouw aangehouden met 3 kilo cocaïne in rolstoel op vliegveld bij Medellin, Colombia

Autoriteiten vonden frame van rolstoel er vreemd uitzien

Irene Mesa de Marulanda beweert niets te weten van de drugs in haar rolstoel


De politie heeft op een vliegveld bij de Colombiaanse stad Medellin een 81-jarige vrouw gearresteerd, omdat ze in een rolstoel 3 kilo cocaïne naar Spanje wilde smokkelen. De vrouw viel op, omdat het frame van het vervoermiddel er volgens de autoriteiten vreemd uitzag. Ook was de rolstoel voorzien van een opvallend verse en nog niet helemaal droge laag verf. 

Irene Mesa de Marulanda zei na haar aanhouding niets te hebben geweten over het witte poeder in de rolstoel. Volgens politiechef Carlos Rodríguez gaat de recherche onderzoeken of het verhaal van de vrouw klopt.


Mesa de Marulanda reageerde in tranen op haar aanhouding. 'Ik rijd nog niet lang in deze stoel en heb er niks vreemds aan gemerkt', benadrukte ze na haar aanhouding. Nadat de rolstoel is beslag was genomen, kreeg de vrouw een vervangend exemplaar.


Het is volgens Rodríguez al de vierde keer in een jaar tijd dat bij grenscontroles op luchthavens in Colombia en Spanje ouderen worden aangehouden met drugs.

In juli werd op het vliegveld van de Spaanse stad Barcelona een Colombiaanse man aangehouden die onder een toupetje een pakket cocaïne had geplakt met een marktwaarde van circa 30.000 euro. De smokkelaar trok de aandacht van de autoriteiten omdat hij zich opvallend nerveus gedroeg terwijl het warrige haarstuk dat hij onder zijn hoed droeg onrealistisch groot was. De oudere man, die door internationale media werd getypeerd als ‘allerslechtste en domste drugssmokkelaar ooit’, had net een vlucht uit Bogota (Colombia) achter de rug. Daar was hij kennelijk op de een of andere manier ontsnapt aan de aandacht van grenscontroleurs.

'De inventiviteit van drugssmokkelaars kent geen grenzen', aldus de Spaanse politie bij foto’s van de man die werd gearresteerd. 'Ze spotten met ons.' Meer details over de Colombiaan zijn niet bekendgemaakt. Zijn identiteit is onbekend omdat hij op de kiekjes onherkenbaar is gemaakt.

Spanje is al jaren een belangrijk doorvoerland voor drugs uit Colombia die voor de Europese handel bestemd zijn. Vorig jaar werd alleen al op de luchthaven van Barcelona meer dan 100 kilo cocaïne van passagiers in beslag genomen. Volgens de Spaanse politie worden smokkelaars steeds inventiever en creatiever om het spul de grens over te krijgen. De afgelopen jaren is het aangetroffen in uitgeholde vruchten, borstimplantaten, gips om ledematen, schoenzolen, rollators, rolstoelen maar ook in pruiken en haarstukjes.

(Suriname Mirror/20minutos/El Nuevo Herald/YouTube/El Periodico/AD/ Twitter)

Suriname start officieel diplomatieke betrekkingen met Rwanda

Permanente vertegenwoordigsters beide landen bij VN tekenen communiqué

(Bron foto: The New Times, Rwanda)

Suriname en Rwanda beginnen officieel diplomatieke betrekkingen, zo is maandag 14 oktober 2019 bekendgemaakt door de permanente missie van Rwanda bij de Verenigde Naties, die de belangen van Rwanda bij de VN bevordert.

Volgens de verklaring ondertekenden ambassadeur Valentine Rugwabiza, Rwanda's permanente vertegenwoordigster bij de Verenigde Natie,  en Kitty Sweeb, de permanente vertegenwoordigster van Suriname bij de Verenigde Naties, een gezamenlijk communiqué dat diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen tot stand brengt.


De twee permanente vertegenwoordigers benadrukten, dat de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen vandaag de dag een uitdrukking is van de wens van hun respectieve regeringen om de banden tussen hun landen te versterken en de samenwerking tussen de volkeren van Rwanda en Suriname uit te breiden.

'Beide delegaties hebben gezamenlijk António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, geïnformeerd over de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen Rwanda en Suriname vandaag (maandag)', luidt de verklaring gedeeltelijk.

Rwanda heeft diplomatieke betrekkingen opgezet die de weg effenen voor meer samenwerking met verschillende landen en om zijn invloed in de mondiale arena te vergroten. De minister van Buitenlandse Zaken belast met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap Olivier Nduhungirehe, vertelde The New Times, dat Rwanda op zoek was naar meer samenwerking met verschillende landen over de hele wereld.

'Het is een gebruikelijke praktijk om diplomatieke betrekkingen met landen tot stand te brengen. We hebben in het verleden relaties met veel landen tot stand gebracht en we willen goede relaties met veel landen ontwikkelen', zei hij. Hij voegde eraan toe dat de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen een eerste stap was in de richting van het identificeren van gebieden van gemeenschappelijk belang die zich zouden voordoen in een samenwerkingskader tussen de twee landen.

Nduhungirehe merkte op, dat Rwanda geen 'beperkingen heeft voor het aangaan van diplomatieke betrekkingen' met landen.

(Suriname Mirror/The New Times/Twitter - Rond 14.30 uur bericht Starnieuws het vorengaande ook....)

Surinaamse zeldzame vogel oranje rotshaan in Netflix documentaire ‘Dancing with the birds’

‘Dancing with the birds’ vanaf 23 oktober te zien op Netflix


Deze maand komt Netflix met een nieuwe documentaire getiteld ‘Dancing with the birds’. Hiervoor is een filmcrew begin vorig jaar naar Suriname geweest om opnames te maken op de Fredberg aan de Boven-Saramacca. Daar hebben ze de zeldzame oranje rotshaan oftewel ‘Cock of the Rock’ (Rupicola rupicola) gefilmd, te zien in de documentaire, zo meldt Waterkant.net vandaag, dinsdag 15 oktober 2019.

De oranje rotshaan is een zangvogel uit de familie van de cotinga’s.

Zoals de naam al aanduid, heeft deze vogel een oranje verenkleed. Dat hij een rolletje speelt in ‘Dancing with the birds’ is niet zo gek, want de mannetjes voeren een complete dansshow op om een paarmaatje te vinden. Dit doen ze in een open plek in het oerwoud zodat eventuele roofdieren lang van tevoren gespot zullen zijn. De vrouwtjes kiezen hun maatje op basis van de danskwaliteiten van de mannetjes, zo is te lezen op Wikipedia.

‘Dancing with the birds’ is vanaf 23 oktober te zien op Netflix.

Summit ‘Invest in Curaçao’ is succes - 34 Nederlandse ndernemers/organisaties aanwezig

(Bron foto's: Curaçao  Chronicle)
Deelnemers kijken hoe binnenstad naar hoger niveau getild kan worden


Volgens het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, is de summit ‘Invest in Curaçao’ afgelopen weekend succesvol verlopen. Ongeveer 100 deelnemers hebben zich aangemeld, een groot deel kwam uit Nederland overgevlogen, maar er waren ook veel investeerders uit Curaçao aanwezig om te kijken hoe de binnenstad naar een hoger niveau getild kan worden. 

De Nederlandse delegatieleider, Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, over het organiseren van de investeringsmissie naar Willemstad: 'De start was moeilijk. Negatieve berichtgeving over Curaçao maakt het moeilijk om bedrijven te interesseren om iets op het eiland te doen. Maar, uiteindelijk is het gelukt om met een Nederlandse delegatie van 34 ondernemers/organisaties te komen.'

Er waren drie soorten ondernemers bij de summit:
de projectontwikkelaars en investeerders;
de ondernemers geïnteresseerd in exploitatie van onroerend goed in de binnenstad en ondernemers die faciliterend zijn zoals constructiebedrijven, leveranciers,
en architecten.

Daarnaast was er vanuit Curaçao een aanzienlijke groep onroerendgoedeigenaren die hun panden aanboden om daar een andere of nieuwe functie aan te geven. Vaak waren ze op zoek naar investeerders of exploitanten om samen verder te ontwikkelen.

Bij de afsluiting zaterdag bleek de summit een eyeopener voor degenen die uit Nederland zijn gekomen. Een aantal van hen kwam tot de conclusie, dat ook zij de schouders eronder willen zetten om grote projecten als Kurá Hulanda of Plaza Hotel te kunnen redden. Ook deelnemers afkomstig uit Nederlandse musea waren aanwezig om eventuele samenwerkingen te bespreken met musea op Curaçao om onder andere het aanbod op het eiland te professionaliseren en te vergroten.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept zo'n 2.200 kilo cocaïne voor kust Aruba

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Drugs aan boord onder Samoaanse vlag varende sleepboot 'Gracia'

Vijf Venezolaanse opvarenden aangehouden


De Kustwacht Caribisch Gebied bericht vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, dat in de nacht van zondag op maandag de Kustwacht een vaartuig detecteerde dat in de Arubaanse territoriale wateren voer. 

Het vaartuig, een sleepboot met de naam 'GRACIA', voer onder Samoaanse vlag. Na interceptie heeft de Kustwacht het vaartuig naar de Paardenbaai gebracht voor verdere controle.

In goede samenwerking werd door de Douane, Arumil, Korps Politie Aruba (K9 brigade en Unit Georganiseerde Criminaliteit), Justitie BOT K9 en de Kustwacht verdovende middelen aan boord aangetroffen. Hierop is besloten om het vaartuig naar Marinierskazerne Savaneta te verplaatsen voor verder onderzoek.

Aldaar werd vastgesteld dat het om bijna 2.200 kilo drugs ging. Na weging werd nog een extra pakket aangetroffen in het schip. Voorlopige tests wijzen uit dat het vermoedelijk om cocaïne gaat.

De vijf opvarenden, allemaal met de Venezolaanse nationaliteit, zijn aangehouden en aan de KPA overgedragen.

'Proces om 200 miljoen gulden te lenen van lokaal consortium voor afronding HNO bespoedigd’ - Curaçao

In afwachting verder Cft-advies toch in zee met lokaal consortium 


In afwachting van het antwoord op de vraag hoeveel er, op advies van het Cft, van Nederland geleend kan worden voor afronding van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), wordt het proces om 200 miljoen gulden te lenen van een lokaal consortium ‘bespoedigd’. Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) zegt dit vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, in het Antilliaans Dagblad

In verband met berichten dat het College financieel toezicht (Cft) zou instemmen met gedeeltelijke dekking door middel van een Nederlandse lening, werd de minister om een toelichting verzocht. 'Het Cft reageerde met twee verschillende brieven. Eerst op 23 augustus en daarna op 27 september. Wij zullen geen positief advies krijgen op het volledige bedrag van 200 miljoen. Maar, we moeten Cft nog aanvullende gegevens verstrekken, zodat zij dit kunnen afronden.'

Gijsbertha laat weten, dat de verzochte businesscase van HNO naar verwachting over drie weken gereed is, waarna dit naar de financiële toezichthouder gaat en het Cft kan beslissen welk deel van de benodigde 200 miljoen door Curaçao van Nederland geleend kan worden.

'Onderwijl wordt het proces om de 200 miljoen bij het lokale consortium te lenen versneld doorgevoerd.' Dat kan ook zónder hoofdlijnenakkoord, dat door de regering werd ingetrokken na de commotie over het daaraan verbonden landsbesluit dat door gouverneur Lucille George-Wout ter beoordeling naar de Rijksministerraad in Nederland werd gestuurd. Zo verklaarde minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid vorige maand in de Staten.

Korps Politie Suriname traint 48 buurtmanagers

'Buurtmanagers zijn geen wijkagenten'


'Ik ben er dolblij mee', zegt Eric Sinester vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, in de Ware Tijd in reactie op het feit dat het Korps Politie Suriname (KPS) 48 buurtmanagers aan het trainen is. De politieambtenaren zijn gestart met de training basispolitiezorg en buurtmanagement. De cursisten zullen de opgedane kennis en ervaring gedurende drie dagen toetsen in verschillende woonwijken. 

Als deskundige uit Nederland heeft Sinester in 2003 het concept van buurtmanagement of buurtregie in Suriname geïntroduceerd. In Nederland was het initiatief voor deze vorm van probleemoplossing genomen door een politieman die een conflict met Marokkanen in zijn wijk wilde oplossen via een samenwerking tussen bestuur, jongeren en de buurt.

Sinester zegt nu, dat het project eerst moet worden geëvalueerd voordat het opnieuw van start kan gaan. Daarbij moet worden nagegaan wat het doel van het buurtmanagement is. Hij zegt dat een buurtmanager op bestuurlijk niveau moet functioneren en op ditzelfde niveau de problemen moet oplossen. Sinester vindt dat moet worden nagegaan wat de basis was van het buurtmanagement. 'Veiligheid staat nooit op zich. Wat heb je geleerd? Heb je rapporten opgemaakt? Als je niet hebt geëvalueerd, hoe wil je dan het project herstarten. Ik ren niet om het rennen. Ik moet een doel hebben.'

Volgens hem ging het al mis toen buurtmanagers werden gemaakt tot wijkagenten. Dit zijn echter twee verschillende dingen. 'Buurtregisseur is een totaal andere tak. Problemen oplossen en ruzies zijn voor het politiebureau. Een buurtmanager moet niet iemand zijn die achter rovers rent. De buurtmanager moet structurele problemen in dat verband met elkaar regisseren en moet in contact staan met de districtscommissaris en het ressort. Veiligheid in de wijken moet je holistisch benaderen. Er kan getraind worden maar de onderliggende infrastructuur ontbreekt.'

Sinester heeft als politieman in Suriname gewerkt. Daarna deed hij maatschappelijk werk onder jongeren in Nederland. Vervolgens studeerde hij agogiek en studeerde af als andragoog op een onderzoek naar de reorganisatie van het Nederlandse politiekorps binnen een multi-etnische samenleving. Het idee om buurtmanagement in Suriname te introduceren begon onder vrienden in Tori Oso.

'Suriname heeft blijkbaar weer een corrupte deal gesloten, met LR Group, Israël

'LRG heeft geen echt kantoor, een lege loods, en gebruikt overheidskantoren voor afspraken'


- 'LR Group is opgericht door drie Israëlische gevechtspiloten'
- 'LRG heeft tot op vandaag geen gedegen portfolio in energie of landbouw'


Suriname heeft blijkbaar weer een corrupte deal gesloten. Eentje die bijna unaniem wordt gehekeld met uitzondering van de regering Bouterse/Adhin zelf. LR Group (LRG) geeft weinig weg over zichzelf. Haar website bestaat hoofdzakelijk uit propaganda en reclame. Projecten zonder naam en locaties. LRG doet de meeste van haar zaken in de laagst ontwikkelde en meest corrupte landen in de wereld. Dit kun je zien op hun website en de landen natrekken op de World Corruption Index. Suriname past hier blijkbaar goed in. 

Het moet ook worden gezegd, dat LRG niet meedoet aan openbare aanbestedingen. Alle deals worden volledig door politieke/diplomatieke manoeuvres gemaakt. LRG is namelijk een van de bedrijven die vaak worden meegenomen in Israëlische zakendelegaties en wordt gezien als een verlengstuk van het Israëlische Buitenlands beleid.

LR Group is opgericht door drie Israëlische gevechtspiloten. Heeft geen echte kantoor (een lege loods in Israël) en gebruikt overheidskantoren voor afspraken en de meeste werknemers zijn contractanten. Het is onbekend of er 566 of 2000 mensen werken voor LRG. 

In een groot gemeten corruptieschandaal in Papua Nieuw Gunea (PNG) had de overheid daar ineens een van de grootste staatsbedrijven verkocht (afgegeven) aan LR Group. Het staats energiebedrijf 'PNG Power'. LRG had hier een onderhandse gunning gehad om twee generatoren te leveren en later kwam naar boven dat ze 50% aandelen heeft gekregen in het staatsbedrijf. De generatoren zijn nooit geleverd naar specificaties. 

Ook drie andere projecten in Honduras zijn met corruptie, aantijgingen en wissers afgerond.

LRG heeft tot op vandaag geen gedegen portfolio in energie of landbouw. En poogt nu een contract in PNG te krijgen om een hydrodam te bouwen waar de inheemsen op tegen zijn. In Israël hebben ze nog geen KW opgewekt, geen tomaat geoogst en geen koe gemolken. LRG werkt namelijk met subcontractors en dochterbedrijven. Het verkoopt/verhuurt zijn licenties en rechten. 

1 Januari dit jaar is een internationaal crimineel onderzoek begonnen naar LRG en haar oprichters/eigenaren, Ami Lustig en Roy Ben-Yami. 
Een dochteronderneming, Cellcom Liberia, heeft hackers ingehuurd om een concurrent (Lonestar telecom) aan te vallen. De hacker, Daniel Kaye, een andere Israëliër, zit nu gevangen in Duitsland en heeft volmondig bekend, dat de opdracht was geven door LRG. Na de brutale burgeroorlog van Angola zagen de drie gevechtspiloten kans om rijk te worden in dit arm Afrikaans land. LRG heeft namelijk maar één succes-sector in haar bijna 40 jaar bestaan. Wapenhandel. En dit komt niet voor op haar website.
LRG heeft, als tussenpersoon en rechtstreeks, voor vele honderden miljoenen wapens verkocht aan krijgsheren en dictators over heel Afrika. LRG heeft onder andere wapentuig geleverd voor de brutale oorlogen van president Jose Eduardo dos Santos van Angola. Zonder Israëlische wapens zou hij niet 38 jaar lang zijn volk kunnen afslachten. Hij en bijna al zijn kinderen worden beschuldigd van miljardenroof en vele mensenrechtenschendingen. Sommigen zijn gearresteerd. Een citaat van Dos Santos is trots op de website van LRG. LRG heeft voor geen honderdduizend US-dollar ontwikkelingshulp projecten gestart als reclamefolder. Oogmissies, water zuivering, landbouw. Allemaal in (ex)oorlogs-gebieden. Bijna allemaal waren eenmalig en zijn mislukt. Allemaal bevinden zich in oorlog/conflict gebieden waar ze moeilijk kunnen worden nagetrokken. Ze worden nog continue gebruikt als promotie materiaal.

LRG-eigenaren hebben een geschatte waarde van 3 à 4 miljard US-dollar. Hoofdzakelijk uit/door wapenhandel. LRG verhandelt wapens tot vandaag. LRG zelf heeft bijna geen waarde. Het is een lege NV welke wordt gebruikt om licenties, rechten, connecties en contracten door te verkopen en te verhuren. Ook levert het cyberdiensten (bemiddeling) aan overheden en bedrijven die een (politieke) concurrent willen uitschakelen. Het bemoeit rechtstreeks in lokale politiek om zo de meest corrupte regeringen aan de macht te helpen. Zoals is bewezen in Angola, Honduras en Papua Nieuw Guinea. 

Suriname is een Orginization of Islamic Cooperation lid-land en is daarom wettelijk pro-Palestina. Israël occupeert het grootste deel van Palestina en onderdrukt de inheemse bevolking. In 2017 heeft een Verenigde Naties rapport uitgewezen dat Israël een apartheid staat is. In sommige gevallen erger dan het in Zuid Afrika was. 

De LRG doet zaken met en investeert in bedrijven die Palestijnse mensenrechten schenden. Bedrijven die landbouw doen op gestolen grond, met gestolen water, en gebruik makende van slavenarbeid. Het is de missie van Israël om zoveel als mogelijk arme landen om te kopen om later voor Israël te stemmen bij de verenigde naties. LRG samen met een tiental andere bedrijven moeten hiervoor "invloed scheppen" door kritische sectoren in die landen toe te eigenen. 

Laten de LR Group en de regering Bouterse/Adhin zich maar verantwoorden over bovengenoemde feiten. En wat de werkelijke motivaties zijn voor de intrede van de LRG in Suriname. Ik kijk uit naar een citaat van vicepresident Adhin op de website van deze bewezen wapenhandelaar. 

Anwar Alibux 
Voorzitter Al-Khemia Foundation 

Bronnen:  
HAARETZ, grootste media van Israël
PNGBLOGS, journalisten collectief van Papua Nieuw Guinea
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/03/16/is-israel-an-apartheid-state-this-u-n-report-says-yes/
https://waronwant.org/israeli-apartheid-factsheet

Brandweer ontvangt vier tweedehands brandblusvoertuigen uit Nederland

'Aanschaf voor nog vier gebruikte voertuigen in ver gevorderd stadium'


'Het beschikken over bedrijfszekere uitrukvoertuigen, onder andere blusvoertuigen, is bij repressief optreden meer dan een must. Ook het personeel moet veilig op het incidentadres aankomen', zei Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie gisteren bij de overhandiging van vier blusvoertuigen aan brandweercommandant Radjen Jakhari. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 15 oktober 2019.

Deze vier voertuigen zijn de laatste levering uit een bestelling van twaalf gebruikte, goed geconditioneerde blusvoertuigen sinds 2017. Aan dit project heeft de overheid 701.000 euro uitgegeven.

'Ik wil aangeven, dat ons beleid niet gericht is op het aanschaffen van tweedehands blusvoertuigen. Maar, uitgaande van de financiële situatie en de haalbaarheid om op kort termijn een aantal van de uitrukvoertuigen te kunnen vervangen, hebben wij toen als voorstel gepresenteerd gefaseerd gebruikte blusvoertuigen aan te schaffen', zegt Jakhari. Hij geeft aan, dat voor dit model gekozen is, omdat het korps op gegeven moment werd geconfronteerd met een situatie waarbij ongeveer vijftig procent van de blusvoertuigen niet meer bedrijfszeker waren en ook de veiligheid van het personeel zo in gedrang kwam.

De voertuigen zijn geleverd door het bedrijf Kenbri in Nederland dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van brandblusvoertuigen. De brandweercommandant merkt op dat de kosten voor het aanschaffen van een nieuw voertuig liggen tussen 300.000 en 350.000 euro. Volgens hem moeten de geleverde gebruikte voertuigen met goed onderhoud minstens vijf jaren meegaan.

Op de hoofdkazerne van de brandweer zijn twee blusvoertuigen van het merk DAF, een MAN en een Benz geleverd.

Jakhari deelt mee, dat de aanschaf voor nog vier gebruikte voertuigen in een ver gevorderd stadium is. 'Zodra het financiële aspect vanuit het ministerie van Financiën rond is, zal de levering van de voertuigen vóór eind van dit jaar plaatsvinden. Getrouw geeft aan dat door de leverancier de toezegging gedaan is dat hierbij ook een voertuig zal worden geschonken.

Jakhari stelt verder, dat het traject van aanschaf van voertuigen ook volgend jaar zal worden voortgezet. De brandweercommandant zegt ook, dat het de bedoeling is na de overbruggingsperiode wel over te gaan om nieuwe voertuigen aan te schaffen.

'De Nationale Risico Analyse is nu in een nieuwe fase beland'

Van Dijk-Silos: 'OAS en IDB tevreden over werkzaamheden PMT'


'De Nationale Risico Analyse (NRA) is nu in een nieuwe fase beland. Tot januari zal de analyse plaatsvinden van de risico's die er zijn voor witwassen en financiering van terrorisme. Pas als de reële situatie bekend is, kunnen er maatregelen genomen worden om de risico's te verminderen', zegt Jennifer van Dijk-Silos, coördinatrice van het Project Management Team (PMT) vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, op Starnieuws. 

Deskundigen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, zijn tevreden over de werkzaamheden die tot nu toe verzet zijn door het PMT. De experts waren afgelopen week in Suriname.

Leden van de werkgroepen die de assessment gaan doen en het PMT zijn getraind door de deskundigen van OAS en IDB. Er zijn ook besprekingen gevoerd met onder andere minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, en de Nationale Anti Money Laundering Commissie (Namlac), onder leiding van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Ook met de Surinaamse Bankiersvereniging en andere betrokkenen van de publieke en private sector is gesproken. Nu het voorbereidende werk gedaan is, kan de analyse beginnen.

De OAS en IDB hebben toegezegd nog drie experts te zullen financieren. De middelen die de Amerikaanse ambassade geschonken heeft aan de overheid, zullen hiervoor gebruikt worden. De experts zijn volgens Van Dijk-Silos bijzonder content met het werk dat tot nu toe is gedaan. Alle betrokkenen hebben zich gecommitteerd aan de NRA.

Bij de landenevaluatie is het volgens de coördinator van het PMT belangrijk dat de waarheid wordt verteld. Indien dat niet gebeurt, kan het land geblacklist worden, want het betekent dat mensen hun risico's moeten kennen en accepteren, zodat er maatregelen voorgesteld worden om deze te verminderen en of te elimineren.

Van Dijk-Silos benadrukt, dat het rapport naar de Caribbean Action Financial Taskforce niets anders dan de waarheid moet bevatten. Het PMT heeft zich ook daarvoor gecommitteerd. Er moet alles aan gedaan worden als land om te voorkomen geblacklist te worden. De experts van de OAS en IDB zijn tevreden met de opstelling van de publieke en private sector. Er is verdere ondersteuning toegezegd om de analyse te maken.