zondag 2 augustus 2020

Staatsolie wil snel discussie over beleid en bestemming van olie-inkomsten

Top Staatsolie geeft presentatie over de olievondsten voor de kust


Staatsolie-waarnemend directrice en Chief Financial Officer Agnes Moensi en Marny Daal, directeur Staatsolie Hydrocarbon Institute, hebben zondag 2 augustus 2020 een presentatie gegeven over de olievondsten, waarbij de nadruk lag op de jongste in de Kwaskwasi-1-boorput. Dit bericht Starnieuws.

Voor Staatsolie is het meer dan dringend, dat er zo snel als mogelijk een discussie op gang komt, over beleid en bestemming van de olie-inkomsten van Suriname. Voor de komende 20 jaar zou Suriname 15 tot 20 miljard US$ kunnen verdienen aan één olieveld.

Daarna belegde president Chan Santokhi met de kopstukken uit de oliesector een persconferentie.

Staatsolie wil zich nu verder voorbereiden om zich voor 20% in te kopen bij Apache/Total. Daarvoor is tussen de US$ 1 miljard en US$ 1,5 miljard nodig. Dat geld wil het bedrijf halen op de internationale kapitaalmarkt, alleen zit de CCC-rating van Suriname daarbij in de weg. Moensi hoopt dat binnen anderhalf jaar het de regering lukt om deze opgewaardeerd te krijgen naar minimaal in de B-regionen.

Er zijn ook drie aandachtsgebieden waar Staatsolie zich met het oog op de olie-productie in het diepzeegebied op richt. Het gaat om de toelevering van goederen en diensten, waarvoor Staatsolie een leveranciersportaal heeft opgericht. Zo'n 200 bedrijven zijn geregistreerd, waarmee wordt samengewerkt om ze up te graden naar het niveau om te kunnen concurreren met internationale bedrijven. Er wordt gekeken naar de arbeidsmarkt, waarbij een goede connectie met het onderwijs moet worden gemaakt. Moensi zegt dat ze zelfs denken aan een Energie Academy gefocust op de offshore olie-industrie.

Het rijtje van drie omvat ook een shore base, een basis voor de toelevering van goederen en diensten aan het boor/productieplatform in het diepzeegebied. Er wordt dan gedacht aan adequate haven en havenfaciliteiten. Het baggeren van de Surinamerivier is daar een essentiële voorwaarde voor.

Suriname kan aan de toelevering van goederen en diensten ongeveer US$ 20 miljoen op jaarbasis verdienen, zegt Moensi. Staatsolie heeft zich goed voorbereid, zeker drie jaar, op de olievondsten. Nu is het tijd dat alle belangengroepen worden betrokken om na te gaan hoe 'we moeten omgaan met de olierijkdommen'.

Vragen als wat gaan we reserveren voor bepaalde sectoren, hoe gaan we dat beheren, hoe gaan we de opbrengsten gebruiken, hoe gaan we duurzaam beleid maken, moeten na goed en breed overleg worden beantwoord. Voorop staat dat de olierijkdommen ten bate moeten komen van land en volk, voor de huidige en toekomstige generaties.

Medewerker Communicatie Dienst Suriname positief Covid-19 getest

Gebouw waarin CDS is gevestigd aan Mahonylaan tot en met 4 augustus gesloten


Het gebouw waarin de Communicatie Dienst Suriname (CDS) van de regering is ondergebracht aan de Mahonylaan is tot en met 4 augustus gesloten. Een medewerker is positief getest op het Covid-19 virus. Alle activiteiten in het gebouw zijn per direct stopgezet. Het gaat in om een geïsoleerd geval, meldt de CDS zondag 2 augustus 2020 in een persbericht. 

Vanwege de aard van de werkzaamheden van de medewerker, is er sprake van minimaal contact. Uit voorzorg mag de totale groep medewerkers het kantoor voorlopig niet bezoeken.

Het gebouw is intussen door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ontsmet. Na afstemming met de relevante autoriteiten en interne evaluatie, zullen verdere stappen worden bepaald.

Doekhie (NDP) wil grootschalig onderzoek naar handelingen van SZF-directeur Kromodihardjo

'Bij bouw poliklinieken, apotheken en kantoor Nieuw Nickerie en Wageningen, alleen maar grootschalige fraude'


Ricky Kromodihardjo, de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), is op non-actief gesteld. Rachied Doekhie, voormalig NDP-Assembleelid, zegt zondag 2 augustus 2020 in het Dagblad Suriname, dat er een grootschalig onderzoek moet komen naar handelingen gepleegd door Kromodihardjo.

'Het onderzoek moet dan niet alleen op het hoofdkantoor in Paramaribo plaatsvinden, maar ook in Nickerie. Vooral bij de bouw van de poliklinieken, apotheken en kantoor te Nieuw Nickerie en Wageningen. Alleen maar grootschalige fraude. Zonder een openbare inschrijving voor bijna zes maal de prijs. Het geld is dan onderling verdeeld. Toen de aannemer het werk al had opgeleverd, heeft die ook nog een wurgcontract gekregen voor security. Een aannemer met niet eens een hamer en kruiwagen. Dat is crimineel.'

Doekhie voert aan dat bij de bouw van het SZF-kantoor in Nickerie flink geknoeid is met de fundering, waardoor er bij de storting niet eens bouwfolie is geplaatst en ook nog inferieur kwaliteit materiaal is gebruikt.

Hij stelt dat de aangewezen aannemer voor dit ‘prutswerk’ dan ook miljoenen heeft ontvangen.

ABOP-secretaris en Assembleevoorzitter Bee: 'Focus ligt nu op oplossen problemen waarmee het land te kampen heeft.

'Met de natuurlijke rijkdommen kan een goede job gedaan worden'


ABOP-secretaris en Assembleevoorzitter Marinus Bee zei zaterdagavond tijdens de 'online grantangi massameeting' via de studio van Apintie televisie, dat de verkiezingscampagne voorbij is. De focus ligt nu op het oplossen van de problemen waarmee het land te kampen heeft. Het gaat om onder andere de problemen rond huisvesting, drop-outs, de criminaliteit, verkeersslachtoffers. Dit bericht Starnieuws zondag 2 augustus 2020. 

Bee zei, dat in het traject naar 2025 fouten gemaakt zullen worden, waarvoor hij begrip vraagt. De enige fout die niet gemaakt mag worden is, dat er niet gestolen wordt. Als iemand dat toch doet, zal dat niet worden vergeven.

'ABOP ne kibri fufurman. ABOP taki un de dienstbaar gi a gemeenschap. En a afspraak dat' un habi. A lijn dat we tan hori.'


Hij zei ook, dat met de natuurlijke rijkdommen die Suriname heeft, een goede job gedaan kan worden.

 'Niemand moet aan de kantlijn blijven staan. Eenieder moet een bijdrage leveren in het ontwikkelingstraject dat is uitgezet. De verandering in het politieke landschap zal zodanig zijn, dat Suriname geen coalitie en oppositie meer zal hebben. Sranan habi Srananman san de bereid fu wroko gi a kondre. Het maakt niet uit waar men zich op de wereld bevindt. Het moment is nu gekomen waarbij niks uitmaakt welke politieke kleur iemand heeft. De kleuren van de Surinaamse vlag tellen. De olie die gevonden is, moet voor de ontwikkeling zijn van elke Surinamer. Iedereen moet dezelfde kansen hebben, het maakt niet uit of iemand in Godo Olo of Paramaribo-noord woont. ABOP wil het goed doen, maar heeft ondersteuning nodig en de kritische begeleiding. Als het verkeerd gaat de komende vijf jaren, zal iedereen verliezer zijn. Alle krachten zijn nodig om ontwikkeling te brengen.'

Bee ondersteunt de eenheidsgedachte van voorzitter Ronnie Brunswijk, dat de marrons zich moeten bundelen. Er is een leider nu en die ondersteuning is nodig. 'We hebben geen oppositie en coalitie, want we willen met iedereen samenleven', stelt Bee.

De problemen die er zijn in de marron-groep moeten opgelost worden en daarvoor vroeg de politicus begrip van de andere groepen, de samenleving. 'De marrons zijn ready om het goed te doen. De mensen zullen worden aangespoord om het juiste pad te bewandelen en te zorgen voor ontwikkeling. Wanneer het goed gaat met ons, dan ai go ooktu bun nanga Sranan. Dat na a fasi san wi e bribi in a kondre disi. A lobi de, na tru tru lobi.'

Armand Zunder alweer afgeserveerd als directeur Belastingdienst - Zunder blijft minister Achaibersing wel adviseren

Minister Achaibersing: 'Ik zeg niet dat u een slechte job doet, maar we moeten samen de dienst transformeren'


Na amper drie maanden als directeur van de Dienst der Belastingen, heeft Armand Zunder een stap opzij gedaan. In een onderhoud met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is afgesproken, dat Zunder de bewindsman wel zal blijven adviseren. Achaibersing had al eerder laten doorschemeren dat er een nieuwe leiding zou komen bij de belastingen. Hij zinspeelde op een projectteam, aldus Starnieuws vandaag, zondag 2 augustus 2020. 

Zunder begon per 1 mei als directeur der Belastingen. Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had hem in die functie aangesteld. Eerder had ex-president Desi Bouterse hem gevraagd om governor te worden van de Centrale Bank van Suriname. Die benoeming ging niet door, omdat daar veel kritiek op was, vooral de vakcentrale C-47 was daar fel tegen gekant.

Minister Achaibersing heeft ook gesprekken gevoerd met het Managementteam van de belastingen en de douane. Hij heeft aangegeven dat hij voorstander is van vriendelijk beleid en dat de belastingplichtige behalve plichten ook rechten heeft. 'Ik zeg niet dat u een slechte job doet, maar we moeten samen de dienst transformeren', zei de Financiën-minister.

Hij heeft erop gewezen, dat de overheid moet bezuinigen, maar dat tegelijkertijd het binnenhalen van inkomsten belangrijk is. 'En ik wil u daarbij als partners aan mijn zijde hebben. We moeten onze operationele lasten kunnen betalen zonder bij banken geld te moeten lenen.' 

Achaibersing heeft aangekondigd dat er voor de komende negen maanden een projectteam komt, waar het managementteam deel van zal zijn.

Het managementteam heeft volgens de Communicatie Dienst Suriname gezegd dat het gemotiveerd is om met de minister te werken aan de realisatie van zijn beleidsvoornemens, 'zodat de hervormingen waar zo lang over wordt gesproken, nu echt tot stand komen'. Ofschoon de inkomsten sterk zijn gedaald, is er ruimte voor verhoging, zonder dat de belastingdruk wordt verhoogd.

Dagblad Suriname: Ex-fractieleider NDP Abdoel ontvangt over juli extra bezoldiging van Srd 26.617,20

'Abdoel toont dubbele moraal met het toucheren van dit salaris'Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, zondag 2 augustus 2020, zou Mohamed Amzad Abdoel, ex-fractieleider van de NDP, over juli een extra bezoldiging van Srd 26.617,20 hebben getoucheerd. Dat zou blijken uit een loonslip waarop het Dagblad Suriname de hand zou hebben gelegd. Het stuk is ondertussen ook op social media gelekt. 

Als gewezen volksvertegenwoordiger toont Abdoel dubbele moraal met het toucheren van dit salaris, terwijl het land door de pas afgetreden NDP-regering in een financiële puinhoop is achtergelaten, aldus het dagblad.

Naast dit salaris ontving hij over de maand juli 2020 ook zijn salaris als lid van De Nationale Assemblee.

Bij de verkiezingen van 25 met 2020 werd dit lid door het electoraat afgestraft met slechts 117 stemmen, wat een totale afgang betekende, ondanks zijn hoog aanzien en prominent lidmaatschap binnen de NDP zelf.

In 2015 wist hij bij de algemene verkiezingen nog zo'n 2.500 stemmen te behalen. In Wanica neemt alleen Ashwin Adhin plaats in het parlement in de oppositiebanken

27e Covid-19 patiënt overleden

Overledene zou 'bejaarde man' zijn


De 27e Covid-19 dode is gisteravond geregistreerd. Het gaat om een bejaarde man die is overleden in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zondag 2 augustus 2020. 

Uit statistieken die tot nu toe gepubliceerd zijn blijkt, dat op 3 april de eerste persoon in Suriname overleed aan deze besmettelijke ziekte.

De tweede dode werd genoteerd op 8 juni. In die maand zijn in totaal 12 patiënten overleden. In juli overleden 13 peersonen aan Covid-19.

ABOP-voorzitter en vicepresident Brunswijk wil binnenland 'bundelen'

Brunswijk roept zijn achterban op om het juiste pad te bewandelen...


ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk heeft gisteravond tijdens een zogenoemde online massameeting via Apintie TV alle marrons opgeroepen tot eenheid om het binnenland tot ontwikkeling te brengen. Hij wil het binnenland bundelen. Hij beweerde, dat dit niets met etniciteit te maken heeft. 

Brunswijk benadrukte dat hij vicepresident is en Marinus Bee voorzitter van het parlement, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 2 augustus 2020.

'In ini buskondresma yu musu sji a vicepresident. In ini buskondresma yu mu sji a voorzitter fu a parlement.'

Hij verduidelijkte, dat als iemand uit het binnenland iets verkeerds doet, men zal zeggen luku san a dyuka e du, luku san de sma fu masra Brunswijk e du. Hij deed een beroep op alle marrons en inheemsen en 'den foto bala' om geen dingen te doen die niet mogen, anders geven ze hem schande.


Hij is zeer tevreden met de positie die de partij nu heeft, waarbij samen met Pertjajah Luhur, zeven ministeries worden beheerd. 'Marrons hebben grote hoogten bereikt en de partij moet verder uitgroeien. De achterstand van het binnenland moet worden weggewerkt. Daarvoor is eenieder nodig. De weg is nu geplaveid om ontwikkeling te brengen, waarbij er geen verdeeldheid is.'

Brunswijk stelde, dat het land zodanig geleid moet worden dat mensen tevreden zijn met de prestaties van de ABOP. Brunswijk riep zijn achterban om het juiste pad te bewandelen. 'De mensen die stelen, vanaf vandaag moet dat niet meer gebeuren. Den sma san ben du orgi, vanaf tide yu no go du en moro. Fu san de? Gi Bravo a eer.'


Hij deed ook een beroep op zijn achterban om te laten zien dat binnenlandbewoners het zo goed doen, dat men tevreden is met de prestaties. De politicus merkte op, dat van welke partij iemand ook is, als de persoon een buskondresma is, de eenheid moet worden ondersteund. Zij moeten hun schouders onder het werk komen zetten, zodat het binnenland tot ontwikkeling wordt gebracht.

Over het vertrek van André Misiekaba, die ondervoorzitter en fractieleider van de NDP was, zei Brunswijk dat hij een belangrijke schakel en politicus is. 'Als hij ervoor voelt om naar de ABOP te komen, is hij welkom. Als hij naar de ABOP komt, wordt hij met open armen ontvangen net als elk ander. De eenheid en de bundeling zijn belangrijk. Alle mensen van binnenland uit de NDP zijn welkom in de NDP.'

Amerikaans rapport over cocagewassen in Peru bevat fouten

'Zo'n 6 miljoen Peruanen consumeren elk jaar cocabladeren en die veranderen nooit in cocaïne'


Ruben Vargas, uitvoerend voorzitter van de Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas (Devida), zei zaterdag dat er ernstige misrekeningen zijn in het laatste rapport van het White House Office of National Drug Control Policy (ONDCP) over coca-gewassen in Peru in 2019. Gezien deze fouten, zo gaf hij aan, is de vermeende groei van illegale cocagewassen met meer dan 35% te groot, wat de aanhoudende inzet van Peru in de strijd tegen drugs in twijfel trekt. 

Een eerste fout van de ONDCP bij het schatten van cocagebied in het Zuid-Amerikaanse land in 2019, zou zijn het negeren van de cocabladeren die bestemd zijn voor traditionele consumptie en industrieel gebruik, die legaal zijn in het land.

Volgens een studie uit 2019, uitgevoerd door het Instituto Nacional de Estadísticañ e Informática (INEI) - in opdracht van Devida - is iets meer dan 9.000 hectare cocagewassen bestemd om aan deze traditionele vraag van legale voorouderlijke en industriële oorsprong te voldoen.

'Ongeveer 6 miljoen Peruanen consumeren elk jaar cocabladeren en dat verandert nooit in cocaïne', zegt Vargas, die opmerkte dat dit sinds 2018 aan de ONDCP is gemeld.

Een andere ONDCP-rekenfout, zei het hoofd van Devida, is dat de totale oppervlakte die in 2019 was uitgeroeid (equivalent aan 25.000 hectare) niet in het rapport zou worden meegenomen.

'De enorme inspanning van de Peruaanse staat om illegale cocagewassen uit te roeien, die vroeger nationale parken en de gebieden van inheemse gemeenschappen binnendrongen, is niet erkend', verklaarde Vargas.

Volgens een door Devida uitgevoerde analyse werd meer dan 18.000 hectare van de 25.000 die in 2019 was uitgeroeid, niet in aanmerking genomen op het moment dat de ONDCP haar definitieve resultaten bekendmaakte.

(Suriname Mirror/Andina/Twitter)

Zeker zes mijnwerkers gedood bij explosie in kolenmijn in Colombia

(Bron foto: Twitter)
Explosie waarschijnlijk gevolg van ophoping van gassen in de mijn


Ten minste zes mijnwerkers zijn vrijdag 31 juli 2020 gedood en drie anderen kwamen vast te zitten na een explosie in een kolenmijn in Colombia. De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen om de oorzaak van het incident vast te stellen, aldus lokale media. 

Er worden zoekacties uitgevoerd naar ingesloten arbeiders.


Angelmiro Berbesi, directeur van het bureau Gestión del Riesgo de Desastres in de gemeente El Zulia zei, dat de explosie blijkbaar plaatsvond als gevolg van de ophoping van gassen in de mijn.

In april 2017 kwamen elf arbeiders om het leven en raakten vier gewond bij een accidentele explosie in een kolenmijn in Cucunuba, nabij Bogota, in het departement Cundinamarca. Een gebied waar illegale ondergrondse steenkoolwinning wijdverbreid is en ongevallen niet ongebruikelijk zijn.
(Suriname Mirror/El Comercio/The Statesman/El Imparcial/Twitter/YouTube)

Recordaantal branden juli in Braziliaanse Pantanal

(Bron foto: Twitter)
1.669 Branden in grootste tropische wetlands ter wereld, drievoudige van juli 2019 


De Pantanal, de grootste tropische wetlands ter wereld, leed volgens satellietgegevens in juli een recordaantal branden, wat de Braziliaanse regering ertoe aanzette het leger in te zetten om ze te bestrijden.

Het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, INPE, identificeerde deze maand 1.669 branden in de Braziliaanse Pantanal, het drievoudige van juli 2019 en de slechtste maand ooit sinds het begon te volgen in 1998. Eerder was de slechtste maand juli 2005, met 1.259 branden.


De branden in de eerste zeven maanden van het jaar zijn ook verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met een totaal van 4.203 - hoewel 2019 al een verwoestend jaar was, met zes keer meer branden dan 2018.


Het Braziliaanse ministerie van Defensie zei dat het vijf militaire vliegtuigen en 320 troepen naar de regio had gestuurd om de branden te bestrijden.

De Pantanal, gelegen aan de zuidelijke rand van het Amazone-regenwoud en zich uitstrekt van Brazilië tot Paraguay en Bolivia, herbergt een enorme rijkdom aan biodiversiteit.


De Braziliaanse regering staat onder druk om meer te doen om de Amazone en de Pantanal te beschermen. Milieuactivisten beschuldigen president Jair Bolsonaro, een extreemrechtse scepticus op het gebied van klimaatverandering, van het aanvallen van de essentiële natuurlijke hulpbronnen van het land met beleid ter bevordering van landbouw en mijnbouw op beschermde gronden.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

IsDB-lening voor babyvoeding in Covid-19 Noodfonds verdampt

'Hoefdraad heeft afgelopen maanden niet voldaan aan aflossings- regeling lening'


De ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft in april een lening afgesloten bij de Islamic Development Bank (IsDB). Het gaat om ondersteuning van de IsDB in het kader van de bestrijding van Covid-19, aldus De West zaterdag 1 augustus 2020. 

De leningsvoorwaarden van de bestaande leningsovereenkomst tussen de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC, een dochteronderneming van de Islamic Development Bank) en Suriname voor een bedrag van US$ 25 miljoen, werden als gevolg van Covid-19 versoepeld. Hierbij werd de import van babyvoeding en andere essentiële middelen gegarandeerd door de Murabaha-leningsovereenkomst tussen de ITFC en Suriname. Deze overeenkomst werd reeds ingezet voor de import van medicijnen en medische verbruiksartikelen via het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) samen met het ministerie van Volksgezondheid. Het ging onder andere om tarwe via meelmaatschappij De Molen, babyvoeding via Nutrisur, brandstof via Staatsolie en inputs voor de agrarische sector via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Volgens De West is van deze lening geen administratie terug te vinden bij het ministerie van Financiën. 'Wij denken dat het geld dat beschikbaar was gesteld door de IsDB, gewoon samen is gezet in het Covid-19 Noodfonds en dat er van daaruit geen verdere administratie is bijgehouden en dat het geld daardoor is verdampt. De ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft de afgelopen maanden verzuimd te voldoen aan aflossingsregeling van deze lening. Er is hierdoor een betalingsachterstand ontstaan bij de IsDB, waardoor de levering van tarwe, babyvoeding en medicijnen, degelijk gevaar konden lopen', aldus een bron van De West.

Naar verluidt heeft de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, vorige week toch een deelbetaling kunnen doen aan de IsDB, zodat er voor de komende periode geen stagnatie zal ontstaan in de aanschaf van deze hoognodige middelen.

Vorige week maakte de minister van Financiën en Planning tijdens een persconferentie van de Ministerraad er gewag van, dat de administratie van het Covid-19 Noodfonds, niet te vinden is op het ministerie van Financiën. De bewindsman stelde, dat de directie en stafleden op het ministerie niet over de administratie van het noodfonds beschikken. Van de Srd 400 miljoen die in het Noodfonds was, is een bedrag van Srd 110 miljoen overgebleven.

De betalingsopdrachten werden doorgegeven aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De CBvS beschikt over de financiële mutaties van de betalingsopdrachten. In dit geval is de CBvS niet bevoegd om de opdracht tot uitbetaling te beoordelen, omdat zij de kassier is van de staat. Vanuit de CBvS kunnen de mutaties wel gevolgd worden.

Achaibersing gaf verder aan, dat de regering niet te lang toe zal kunnen met het resterende bedrag van Srd 110 miljoen. Er zal gekeken worden of de betalingen die zijn gedaan uit het fonds nodig waren.

De Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 moet uiterlijk 9 augustus in het parlement behandeld worden.

Politie vraagt (! 😒🤣) overtreders avondklok aan Waterkant te vertrekken...

Nauwelijks streng optreden politie tegen asocialen die lak hebben aan avondklok


'Ongehoorzaamheid heeft altijd consequenties. En dat zien we in de drastische stijging van het aantal Covid-19 besmettingen landelijk. De regering heeft een avondklok ingesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur en verwacht dat men zich aan dit uitgaansverbod zal houden. Maar niks hoor. Op zo vele plekken toont men lak te hebben aan deze maatregel', zo schrijft De West zaterdag 1 augustus 2020. 

Op de foto de situatie vrijdagavond aan de Waterkant om 21.30 uur. Veel auto’s met luide muziek en overmatig alcoholgebruik door inzittenden. De politie komt langs en 'vraagt' de overtreders te vertrekken.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft gesteld, dat korpschef Roberto Prade mag aanblijven. Alle voorbereidingen om harder tegen overtreders op te treden zijn naar verluid  afgerond. De bewindsman mag dan ook van deze korpschef eisen, dat zijn manschappen harder en efficiënter gaan optreden tegen asociale burgers, die de Covid-19 besmettingen alleen maar helpen toenemen.

Ondanks verbod toch recreanten te Bersaba en Ayo/Carolina - Zij kunnen rekenen op sancties

(Bron foto: Commissariaat Para)
Licentie van recreatieoorden wordt ingetrokken


De licentie van recreatieoorden die ondanks het verbod toch recreanten toelaten, zal worden ingetrokken. Districtscommissaris Armand Jurel waarschuwt ten overvloede, dat de oorden hun poorten moeten sluiten voor het publiek om de toenemende Covid-19 besmettingen het hoofd te kunnen bieden, zo bericht het Commissariaat zaterdag 1 augustus 2020. 

Recreatiehouders en plantage- en dorpsbesturen zijn weer aangemaand om zich niet schuldig te maken aan overtreding van de voorzorgsmaatregelen tegen Covid-19. Met de toenemende stijging van besmettingen zijn maatregelen afgekondigd door de regering, waaronder vermakelijkheidsfaciliteiten gesloten te houden.

Volgens Jurel bezoeken grote groepen burgers toch ongehinderd de recreatieoorden en negeren daarbij het algemeen belang voor bescherming tegen Covid-19. Op plantage Ayo/Carolina verblijven mensen ongestoord langs en in de Surinamerivier en op plantage La Prosperité bouwt men feestjes langs en in de kreek van Bersaba.

Jurel heeft afspraken met de politie om extra surveillances uit te voeren en op te treden tegen ongehoorzame recreanten. Tegen mensen die zich voor de winkels ophouden, het samenscholingsverbod negeren en zich tegoed doen aan alcohol zal ook worden opgetreden.

'In het belang van de openbare orde en veiligheid wordt iedereen gevraagd ondersteuning te verlenen aan de naleving van de aanmaning om de oorden te sluiten en zich niet te begeven in openbare zwemgelegenheden', aldus het commissariaat.

54 Nieuwe besmettingen met coronavirus zaterdag 1 augustus

43 Personen zijn genezen verklaard


Op de eerste dag van augustus 2020 zijn 54 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Er zijn gisteren, zaterdag 1 augustus dus, 199 testen uitgevoerd, 43 personen zijn genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is gestegen naar 573. 

Sinds Covid-19 haar intrede deed in Suriname op 13 maart, zijn 1.161 personen genezen verklaard. 26 Patiënten zijn overleden. Op dit moment worden 12 personen op de Intensive Care van diverse ziekenhuizen behandeld. In totaal zijn 1.760 personen besmet geraakt. 333 Mensen zijn in quarantaine, terwijl 561 in isolatie zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag tijdens de Covid-19-update persconferentie een somber beeld geschetst over de situatie. De opvangfaciliteiten moeten worden uitgebreid.

Veel mensen houden zich niet aan de Covid-199-maatregelen. Hoewel er een samenscholingsverbod is van meer dan vijf personen, houden velen zich hier niet aan.