maandag 23 maart 2015

Den Blauwvinger: Met circus van partijvlaggen en brassbands wordt geen beleid gemaakt...

COLUMN: Het politieke partijcircus bij Centraal Hoofdstembureau en de vermeende betrouwbaarheid van opiniepeilingen IDOS, NIKOS en SESOS

23-03-2015  Door: Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Zo, dat hebben we ook weer gehad: het politieke registratiecircus bij het Centraal Hoofdstembureau in Paramaribo met veel vlagvertoon, partij-t-shirts, brassbands, dansende sexy meiden en vooral veel te vrolijke gezichten van vooral partijvoorzitters en ander -kader is zaterdag 21 maart, na een week, tot een einde gekomen. De verkiezingen op 25 mei naderen met rasse schreden en de verkiezingskoorts en ook het aantal partijvlaggen in stad en district stijgt met de dag.

Bijna alle partijvoorzitters beweren voor 'regeermacht' te gaan
Zelfs de voorzitters van de kleinste onbeduidende partijen, en dat zijn er vele, beweerden bij inschrijven enkele duizenden geregistreerde leden te hebben en te gaan voor regeermacht en een voorzitter die bekend staat vanwege zijn grote mond en dromen gelooft zelfs in zijn eigen presidentschap. Kleine, onbeduidende nieuwe figuurtjes op het politieke strijdtoneel met een te grote mond die 25 mei ongelooflijk door de mand gaan vallen en hard, keihard.

Enkele partijleden lijken al te ijlen en kwijlen in interne partijstrubbelingen, zoals binnen de partijen Baasa, Nieuw Suriname en de Nationale Ontwikkelingspartij. Rechtszaken, vuilsmijten, samensmelten of samenwerken met de NDP en gedoe over het voorzitterschap van een partij. Heel gewoon in de Surinaamse politiek, waar partijkopstukken elkaar via bepaalde media bestrijden en besmeuren met vuil. Media werken schaamteloos mee door uitgebreid aandacht te schenken aan interne partijconflicten, politieke vuilsmijterij en gejammer en gescheld. Ook voor media lijken partijprogamma's niet interessant om aandacht aan te besteden. Naar inhoud wordt niet door het journaille gevraagd.

Inhoud is ver te zoeken
Maar, waar blijft de echte politieke inhoud?
Waar blijven de inhoudelijke politieke debatten?
Waar zijn de partijprogramma's?
Neen, we worden verblijd met nogal wat intern partijgedonder hier en daar en vuilsmijterij en gemopper en gejammer over kandidaatstellingen. Dat is politiek hier, oppervlakkig. Nog twee maanden de tijd, nog twee maanden de gelegenheid om de kiezers uit te leggen waar ze voor staan.

En kom dan niet aan met algemene terminologie als, we gaan
voor de ontwikkeling van het land,
voor ontwikkeling van het binnenland ook,
voor de bestrijding van corruptie en andere vormen van criminaliteit,
voor verbetering van het onderwijsproces,
voor meer woningbouw en
voor ontwikkeling van de agrarische sector.
Algemeen inhoudsloos geklets, clichés, want bijna geen enkele partij komt op de proppen met concrete plannen of initiatieven, laat staan met gedegen beleid.
Bijna geen enkele partij beschikt over een eigen, up to date, internetsite laat staan dat partijprogramma's ergens zijn te vinden.

Allemaal wel leuk en aardig, maar.....
En, zo'n circus bij het inschrijven van partijen voor deelname aan de verkiezingen is dan wel leuk en aardig en levert vooral voor een nieuwswebsite leuke filmpjes op die meteen op YouTube worden gegooid, maar met partijvlaggen en -t-shirts en brassbands alleen maak je als partij geen beleid en ontwikkel je niet een land, ook Suriname niet. Bijna de helft van de kiezers is nog zwevende.... niet vreemd, als er nauwelijks over inhoud wordt gesproken..... Op 25 mei zal die zwevende kiezer bepalen hoe politiek Suriname er vanaf 26 mei uit gaat zien.

Het hele jaar onzichtbaar
Die zwevende kiezers worden deze dagen 'gepeild' door zogenoemde opiniepeilers. Bijna het hele jaar leven ze een anoniem leven. Je hoort of ziet ze niet. Maar, met de naderende verkiezingen steken ze hun kop weer boven de grond, de onderzoeksbureaus die zogenoemde opiniepeilingen uitvoeren.

De peilingen worden vooral uitgevoerd door IDOS (Instituut voor Dienstverlening Onderzoek en Studiebegeleiding), van John Krishnadath (voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond), werkt samen met de Times of Suriname, eigendom van NDP'er Dilip Sardjoe (!) en het NIKOS (NGO Instituut voor Kader Ontwikkeling in Suriname), van Marten Schalkwijk (tot voor kort lid van de politieke partij DOE), en werkt samen met omroep Apintie.

In navolging IDOS en NIKOS van Marten Schalkwijk vindt ook een online-opiniepeiling plaats die betrekking heeft op de komende verkiezingen. Die peiling wordt uitgevoerd door de Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname (SESOS) van Ashwien Siewnath. SESOS deed in 2013 voor het eerst een politieke peiling. Siewnath zei vrijdag 13 maart 2015 in de Ware Tijd, dat voor een online-onderzoek is gekozen, omdat het internetgebruik per huishouden in Suriname drastisch is gestegen. 'Straatenquêtes en telefonische enquêtes zijn in de rest van de moderne wereld bijna een gepasseerd station.'

Hoe onafhankelijk en objectief de opiniepeilers zich wellicht ook moge presenteren, er kunnen grote vraagtekens geplaatst worden bij alle uitkomsten van hun peilingen. Ze baseren hun peilingen overigens ook nog eens op een zeer gering aantal geïnterviewden. In hoeverre zijn die personen representatief voor de totale kiesgerechtigde bevolking? Hoe zijn de opiniepeilers terechtgekomen bij hun geïnterviewden?

Beste opiniepeiler is de kiezer
Kortom, neem de peilingen, waar een vleugje gekleurde politiek omheen hangt, met een grote korrel zout, beter nog negeer ze, en ga af op uw eigen, persoonlijke, opiniepeiling dan zit u waarschijnlijk dichter bij de waarheid dan de vermeende opiniepeilers IDOS, SESOS en NIKOS....., immers de beste opiniepeiler is nog altijd de kiezer zelf.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
23 maart 2015
Amsterdam-Paramaribo