vrijdag 27 juli 2018

Ambassades 12 landen en internationale organisaties dringen bij regering Colombia aan op bescherming journalisten

'Wij uiten onze diepe bezorgdheid over de toename van doodsbedreigingen'De ambassades van 12 landen en meerdere internationale organisaties hebben er donderdag 26 juli 2018 bij de Colombiaanse regering op aangedrongen om journalisten te beschermen na een piek in doodsbedreigingen van extreemrechtse activisten.

In een persbericht (zie hierna) zeiden de ambassades, dat ze 'onze diepe bezorgdheid over de toename van doodsbedreigingen dit jaar publiekelijk wilden uiten'.

Volgens de ambassades en de Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) zijn minstens 124 journalisten bedreigd in meer dan 100 doodsbedreigingen tot nu toe dit jaar, een stijging van 48% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 'We herinneren de nationale en regionale autoriteiten aan hun verantwoordelijkheid om de bescherming van alle journalisten te garanderen', aldus de ambassades.Aanvallen op persvrijheid in Colombia bereikten recordniveaus in 2017Landen en organisaties dies hebben ondertekend zijn de ambassades van de Bondsrepubliek Duitsland, Australië, Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland, Polen en van Zweden, Ondersteuningsmissie bij het vredesproces van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Delegatie van de Europese Unie in Colombia, Verenigde Naties in Colombia en het Bureau in Colombia van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten, van wie de regering van president Donald Trump sinds de verkiezingen verbaal de pers heeft aangevallen , heeft de verklaring niet ondertekend.

FLIP drong er bij de procureur-generaal op aan 'te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de doodsbedreigingen' en heeft de Unidad Nacional de Protección (UNP) fel bekritiseerd, de entiteit die verantwoordelijk is voor de bescherming van bedreigde burgers.

Terwijl de doodsbedreigingen aan het adres van journalisten niet ongewoon zijn in het Zuid-Amerikaanse land, was afgelopen jaar niet alleen een toename van het aantal bedreigingen, maar ook een verandering in doelen. Meerdere gerenommeerde journalisten die voor de nationale media in de hoofdstad Bogota werken, worden ook steeds vaker bedreigd.

De laatste doodsbedreiging is verstuurd naar Vanessa De La Torre van televisienetwerk Caracol. De verslaggeester kreeg op Twitter te horen, dat 'wij jou en je kliek van journalisten zullen vermoorden, omdat ze dingen publiceerden tegen Uribe'.


Tussen 2015 en 2017 is het aantal doodsbedreigingen volgens FLIP meer dan verdubbeld van 59 naar 129. Dit jaar is het aantal bedreigingen naar verluidt opnieuw toegenomen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Amerikaanse Newmont Mining opent kantoor in Medellin, Colombia

(Bron foto: Newmont Mining)
'Colombia zou op de weg van Peru kunnen zijn'

'Onzekerheid van hulpbronnen nationalisme in verschillende delen van de wereld is een factor bij eventuele investeringen'


Newmont Mining Corp bekijkt Colombia 'net zoals we 20 jaar geleden Peru zagen', aldus CEO Gary Goldberg, nadat het goudmijn bedrijf onlangs een kantoor in Medellin opende. Het kocht vorig jaar bijna 20% van Colombia's goudmijnontwikkelaar Continental Gold voor 109 miljoen dollar.

Tijdens een conference call zei Goldberg, dat Newmont's laatste overeenkomst om 50% -belang te kopen in het koper-goudproject van Galore Creek in Canada niet noodzakelijkerwijs een 'spil naar veilige rechtsgebieden' van het bedrijf weerspiegelt.

Hoewel Goldberg met een analist het eens was over de roep, dat de onzekerheid van hulpbronnen nationalisme in verschillende delen van de wereld een factor zou zijn die door Newmont wordt afgewogen bij het beoordelen van investeringsmogelijkheden, 'blijven we gaan waar de beste activa en het beste potentiële profiel is'. 

'We hebben een footprint die zich in vier rechtsgebieden bevindt en die ons in staat stelt een blik te werpen op potentiële kansen in al die vier rechtsgebieden, Canada is er één en we denken dat dit een goed rechtsgebied is. We hebben zojuist een kantoor in Colombia geopend. We zien dat als een strategische steun voor wat we zien als een verbeterende situatie daar en iets dat er goed uitziet. Net zoals we 20 jaar geleden met Peru zagen, zien we nu Colombia. Dus ik zou niet zeggen dat we in een bepaalde richting haasten, we gaan waar het zinvol is.' 

Het in Denver gevestigde Newmont exploiteert de grootste goudmijn van Zuid-Amerika in Yanacocha in Peru, en ook de Merian-mijn in Suriname.

(Suriname Mirror/Mining Journal)

Honderdduizenden abortussen jaarlijks in Brazilië, de meeste zijn clandestien en onveilig

Eerste week augustus getuigen experts uit de hele wereld in belangrijke abortus rechtszaak bij Hooggerechtshof

'Human Rights Watch: 'Geen enkele vrouw of meisje zou haar leven of gezondheid op het spel moeten zetten om een zwangerschap te beëindigen die ze niet wil'


Ingriane Barbosa Carvalho, een moeder van drie in haar vroege jaren '30, stierf twee maanden geleden in Brazilië. Volgens het rapport van de medische onderzoeker stierf ze aan complicaties door een onveilige abortus en het verhaal haalde de krantenkoppen vorige week toen de 'leverancier' werd gearresteerd

Carvalho is een van de slachtoffers van de strenge Braziliaanse abortuswetgeving. Een zaak die momenteel bij het Supreme Court ligt, zou de toegang tot abortus in Brazilië kunnen vergroten. Op 3 en 6 augustus zullen experts vanuit de hele wereld, inclusief van Human Rights Watch, getuigen in de zaak, die de criminalisering van abortus tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap in twijfel trekt.

De meeste abortussen zijn illegaal in Brazilië. Vrouwen en meisjes met middelen kunnen naar het buitenland reizen om zwangerschappen te beëindigen of veiliger clandestiene abortusaanbieders te vinden.

Maar, voor mensen zoals Carvalho met minder middelen en weinig toegang tot informatie, zijn de enige opties om hun gezondheid en leven met een clandestiene abortus te riskeren, of om de zwangerschap voort te zetten.

Volgens berichten in de media probeerde Carvalho een ongeplande zwangerschap met behulp van huismiddeltjes te beëindigen en vervolgens, toen ze faalden, een abortus te vragen bij een onveilige leverancier die de stengel van een ricinusplant in de baarmoeder had gestoken. Ze ging met koorts en koude rillingen naar het ziekenhuis en stierf een week later aan een ernstige infectie.

Honderdduizenden vrouwen en meisjes hebben elk jaar abortussen in Brazilië, de meeste zijn clandestien en veel onveilig, omdat abortus zo sterk wordt beperkt. De dood van sommigen maakt nooit nieuws. En vele anderen, die in afzondering geheime abortussen hebben - zonder steun, vaak lijdend aan gezondheidscomplicaties, onzekerheid of angst - overleven het en dragen stilletjes hun verhalen met zich mee. Human Rights Watch heeft enkele van deze dappere vrouwen geïnterviewd en vele anderen hebben hun verhalen gedeeld als onderdeel van een campagne geleid door Anis - Instituto de Bioética, Direitos Humanos e Gênero, en Think Olga, twee Braziliaanse groepen.

De zaak voor het Hooggerechtshof van Brazilië zou de wetten van het land meer in overeenstemming kunnen brengen met zijn internationale mensenrechtenverplichtingen. Het zou het voor vrouwen als Carvalho mogelijk kunnen maken om hulp te zoeken bij getrainde medische zorgverleners en om zwangerschappen veilig te beëindigen om welke reden dan ook in het eerste trimester, zonder toevlucht te nemen tot backstage-klinieken en gevaarlijke methoden.

Geen enkele vrouw of meisje zou haar leven of gezondheid op het spel moeten zetten om een zwangerschap te beëindigen die ze niet wil.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Oppositie-parlementslid en oncoloog in Venezuela is land ontvlucht nadat zijn familie bedreigd werd

Jose Manuel Olivares leidde protesten over afbrokkelende gezondheidssector 


Oppositie-parlementariër en oncoloog Jose Manuel Olivares, die protesten leidde over de afbrokkelende gezondheidssector van Venezuela, zei dat hij het door crises getroffen land is ontvlucht nadat zijn familie bedreigd werd dat ze vervolgd zouden worden tenzij hij de politiek zou verlaten.

Olivares sluit zich aan bij de groeiende groep activisten in de oppositie die zijn gedwongen tot ballingschap, gearresteerd zijn of uitgesloten van politiek, tijdens het harde optreden van de linkse president Nicolas Maduro tegen afwijkende meningen.


In een brief die donderdag 26 juli 2018 laat werd getweet, zei Olivares, dat hij gedwongen was Venezuela te verlaten, omdat zijn moeder, broer en vrouw, die enkele maanden geleden hun zoon hadden gekregen, waren bedreigd.

'Mijn broer had vorig jaar al bedreigingen gehad en was zelfs enkele maanden opgesloten in SEBIN (inlichtingendienst -Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional). Nu, sinds een paar weken geleden, ontvingen mijn vrouw, moeder en mijn broer opnieuw bedreigingen. Ze werden gewaarschuwd dat ze vervolgd en beschuldigd zouden worden als ik niet zou afstappen van politiek en protesten in de gezondheidssector', schreef Olivares zonder de aard van de bedreigingen te beschrijven.


Lokale media hadden gemeld, dat een arrestatiebevel was uitgevaardigd voor zijn vrouw, een advocate die bij een verzekeringsmaatschappij werkte, omdat zij naar verluidt zou deelnemen aan de aankoop van auto's van 'illegale oorsprong'.

Het parlementslid, die de kuststaat Vargas vertegenwoordigde, was in de voorhoede van protesten tegen tekorten aan medicijnen, afbrokkelende gezondheidsinfrastructuur en een massale emigratie van artsen. Hij hielp ook met het organiseren van onderzoek naar de toestand van ziekenhuizen, nadat het ministerie van Volksgezondheid niet langer belangrijke gegevens over ziekten en kindersterfte publiceerde.'Maduro's regering denkt dat ze me met deze vervolging pijn doen of me verzwakken, maar het is het tegenovergestelde', schreef Olivares. 'Zij zijn degenen die zichzelf blootleggen, vanwege hun slecht gedrag en lafheid als ze mijn familie en pasgeboren zoon vervolgen, evenals vanwege de angst die ze hebben voor mensen die protesteren en hun rechten eisen.'

Maduro blijft halsstarrig beweren, dat de oppositie een staatsgreep aan het voorbereiden is, een door Washington gesteunde elite die hem probeert omver te werpen onder het mom van vreedzame protesten. Zijn regering zegt, dat de financiële neergang te wijten is aan een 'economische oorlog', gevoerd door zijn vijanden.

De meeste economen wijten in plaats daarvan het krakende staatsgestuurde systeem van Venezuela aan tekorten, hyperinflatie en vijf achtereenvolgende jaren van economische krimp.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Peruaans ministerie van Milieu kondigt nieuwe natuurgebieden aan in regio Loreto

Beschermd Bosque de Huayo is een privéterrein van 10 plus hectare in de provincie Maynas


Het ministerie van Milieu van Peru heeft donderdag 6 juli 2018 de oprichting aangekondigd van nieuwe natuurgebieden in de regio Loreto, met de oprichting van de Bosque de Huayo. Het beschermde bos is een privéterrein van 10 plus hectare in de provincie Maynas dat eigendom was van Pompeyo Cambero Alva en Yolanda Reátegui Torrejón de Cambero. 

Nadat een officieel decreet donderdag werd aangenomen, wordt het 50 jaar lang beschouwd als beschermd Peruaans land. Bijna 90% van het land is bedekt met bos dat zich op wit zand bevindt, meldt het ministerie.


Het nieuwe beschermde gebied fungeert als een 'natuurlijke corridor' naar het aangrenzende Allpahuayo-Mishana Nationaal Reservaat, dat dezelfde provincie in de buurt van de Amazone-rivier beslaat.

Autoriteiten zeiden, dat de officiële afbakening van dit nieuwe biobpark met privé-instandhouding hen in staat zal stellen om flora- en faunasoorten in het gebied beter te beschermen. Dieren die in Peru als speciaal worden beschouwd en die binnen de grenzen van het park worden aangetroffen, zijn apensoorten zoals de Urubamba bruine titi, doodskopaapje en de bruinharige tamarin.


Het park bevat ook een deel van het allesomvattende ecosysteem van Bosques Húmedos del Napo, dat bekend staat als een van de meest biodiverse gebieden in de wereld. Het omvat een aantal zeldzame vogelsoorten en endemische primaatsoorten, naast andere opvallende dieren waarnemingen.

Het beschermde gebied omvat ook fruitbomen en vier watermassa's die belangrijk zijn voor het behoud van de lokale bevolking.
(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter)

Bijna 250 kilo cocaïne ontdekt in container in haven Rotterdam

Drugs verstopt in container met vruchtenpulp uit Brazilië

Container had als bestemming een bedrijf in Beneden-Leeuwen


Een controle door de douane in de haven van Rotterdam heeft afgelopen nacht geleid tot de ontdekking van een partij van bijna 250 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in een container met vruchtenpulp, afkomstig uit Brazilië.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, vrijdag 27 juli 2018, ontdekten douaniers tijdens een inspectie dat van enkele vaten de verzegeling ontbrak. In die vaten bleken 249 pakketten coke en een paar lege sporttassen te zitten.

De container was bedoeld voor een bedrijf in Beneden-Leeuwen, dat vermoedelijk niets met de drugssmokkel van doen heeft.

De straatwaarde van de partij bedraagt circa 6 miljoen euro, aldus het OM. Er zijn nog geen arrestaties verricht in verband met de drugsvondst.

Directeur Belastingdienst Suriname dient zijn ontslag in

Roy May heeft zijn ontslag aangeboden vanwege dringende gezondheidsredenen

 
De directeur van Belastingen, Roy May, heeft zijn ontslag aangeboden vanwege dringende gezondheidsredenen. Joan Veldhuizen is met de waarneming belast, meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, vrijdag 27 juli 2018.

May nam de leiding van het Directoraat der Belastingen op zich op 15 februari dit jaar. De oud-directeur heeft meer dan 25 jaar bij de belastingdienst gewerkt en daarvan heeft hij 17 jaar gediend als directeur.

Hij heeft leiding gegeven aan het intensief hervormingstraject, dat sinds augustus 2015 is ingezet. Hij moest onder andere de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) helpen invoeren. Deze zou op 1 juli ingaan, maar werd uitgesteld.

In de periode waarin May de functie van directeur uitoefende, is hij enkele keren bedreigd. Hij heeft onder andere een kogelbrief in zijn brievenbus gevonden.

‘Boom’ geïnstalleerd voor ingang Ascencion, Curaçao, om sargassum tegen te houden werkt nog niet optimaal

(Bron foto: Antilliaans Dagblad/Jeu Olimpio)
Sargassum dreef er gewoon onderdoor en daarom is nu een tweede fase uitgevoerd

'We zoeken dus naar een oplossing voor de langere termijn'


De ‘boom’ die vorige week vrijdag is geïnstalleerd voor de ingang van Ascencion, werkte in eerste instantie niet. Het sargassum dreef er gewoon onderdoor en daarom is er nu een zogenoemde tweede fase uitgevoerd. Dat zegt directeur van Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) Sabine Berendse vandaag, vrijdag 27 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad.

In een poging om het sargassum tegen te houden sponsorde Dijtham Tools and Fasteners vorige week de boom. Een constructie bestaande uit drijvende buizen, met luchtcirkels eromheen, die op het wateroppervlak drijven. Dit zou het wier moeten tegenhouden en moeten voorkomen dat het op een grote hoop aanspoelt of beter nog: dat het langs de kust wegdrijft. Maar, dat werkte nog niet zoals gehoopt.


De natuurorganisaties, waaronder STCC en Stichting Uniek Curaçao, en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, hadden begin deze week overleg met experts om te brainstormen over een mogelijke oplossing. 'Misschien kunnen we het nog dieper leggen, of er een soort ‘onderrok’ aan vastzetten, zodat ook het diepere wier wordt tegengehouden', werd toen geopperd. En daarmee wordt nu geëxperimenteerd.

'Er zijn ‘rokken’ op verschillende dieptes en maasgrootte geplaatst. Dan kunnen we kijken of dat helpt en welk alternatief het beste is. Zodat we voorkomen dat we veel geld gaan stoppen in iets wat misschien niet werkt', legt Berendse uit. De natuurorganisaties van Curaçao hopen vurig op een goede uitkomst.

'We zitten met onze handen in het haar. Er komt zo veel sargassum binnen en er ligt nog zo veel in het water voor de kust, dat het niet ondenkbaar is dat we nog heel veel gaan krijgen. We zoeken dus naar een oplossing voor de langere termijn.'

Inspecteur-generaal Huurman en Advent Ziekenhuis lijken nader tot elkaar te komen

Huurman bereid om aangifte tegen het Advent Ziekenhuis in te trekken


Na een week waarin inspecteur-generaal Jan Huurman bij het Openbaar Ministerie aangifte deed tegen het Advent Ziekenhuis en partijen elkaar over en weer schriftelijk of verbaal aanvielen, is er kans op een wapenstilstand tussen beiden. Huurman is bereid om de aangifte tegen het Advent Ziekenhuis in te trekken als de zorginstelling de brief van 19 juli aan de Inspectie vandaag nog terugneemt. Dat stelt de inspecteur vandaag, vrijdag 27 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad

Als het ziekenhuis op het voorstel ingaat, lijkt de kou tussen beide partijen voorlopig uit de lucht. Volgens informatie waar deze krant over beschikt neemt het ziekenhuis vandaag een besluit over het voorstel.

In de bewuste brief van 19 juli schrijft de zorginstelling niet met de inspecteur te praten in afwachting van een reactie van een brief van de minister. Voor de inspecteur, die de brief als contactweigering opvatte, was dit de reden om afgelopen maandag aangifte tegen de zorginstelling te doen.

Nadat minister Camelia-Römer van Gezondheid Milieu en Natuur het ziekenhuis afgelopen maandag erop wees dat de zorginstelling verplicht is om met de inspecteur contact te hebben, heeft het Advent een afspraak met Huurman gemaakt voor donderdag 26 juli.

Op de vraag waarom de brief ingetrokken moet worden als het Advent al op instructie van minister Camelia-Römer weer in contact met hem was getreden, antwoordde de inspecteur dat het schrijven wijd en zijd is verspreid.

Pompstation te Santa Rosa op Curaçao wordt verbouwd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Met verbouwing wordt opslagcapaciteit tankstation verdubbeld


Wie de laatste weken langs het pompstation te Santa Rosa reed heeft het gezien: er is een verbouwing gaande. Met de verbouwing wordt de opslagcapaciteit van het tankstation verdubbeld, zo legt Sabine Curiel, de woordvoerder van Curoil, vandaag, vrijdag 27 juli 2018, uit in het Antilliaans Dagblad.

De capaciteit is op dit moment 37.000 liter. De opslagtank die er nu bij wordt gebouwd is ook 37.000 liter, waardoor de totale capaciteit na de verbouwing 74.000 liter zal zijn.

'Sinds de opening van het pompstation in 2012 hebben we het met één tank gedaan. Maar, het wordt steeds drukker en de bevoorrading moest steeds vaker gebeuren, met de nodige overlast. Door de verbouwing worden de operationele kosten gedrukt; de tankwagen hoeft dan minder vaak te komen.'

De huidige capaciteit van het station van vier pompen en acht dispensers blijft volgens Curiel voorlopig voldoende. Uitbreiding hiervan wordt op korte termijn dan ook niet verwacht.

Het tankstation zou in eerste instantie op 3 augustus weer opengesteld worden voor publiek, maar de verwachting is dat dit nu op 28 augustus zal zijn.

Minister Getrouw geeft groen licht voor start nieuwe Rechters In Opleiding (RIO)-cursus.

Momenteel zijn slechts negentien rechters belast met de rechtspraak


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft groen licht gegeven voor de start van een nieuwe Rechters In Opleiding (RIO)-cursus. Dit heeft de bewindsman tijdens een kennismaking met de RIO Raad gedaan. Met deze opleiding probeert het Hof van Justitie het aantal rechters te vermeerderen, meldt het Nationaal Informatie Instituut donderdag 26 juli 2018 in een bericht. 

Voorzitter rechter Dinesh Sewratan heeft een overzicht aan de minister gepresenteerd van wat de raad tot nu toe gedaan heeft en waar zij naartoe wil. Hij haalde aan, dat er twee opleidingen zijn geweest en dat daaruit slechts twee kandidaten zijn gekomen. De lat voor het aantrekken van de cursisten voor de RIO-opleiding is heel hoog.

Volgens Sewratan is er liever sprake van heel hoge eisen, dan dat de kandidaten gaandeweg het proces bedankt worden.

Momenteel zijn negentien rechters belast met de rechtspraak. Dit aantal is volgens de voorzitter bij lange na niet genoeg om meer efficiëntie en snelheid in het werk te kunnen brengen, maar vooral om de achterstanden weg te werken.

Er zijn zeker veertig rechters nodig om de opgelopen achterstand in te lopen. Het streven is om in december te starten met de nieuwe RIO-cursus.

IAmGold/Rosebel Gold Mines draagt in 2017 52 miljoen Amerikaanse dollar aan staatskas af

'Ik ben blij dat we het tij hebben kunnen keren en kijk vol goede moed uit naar de toekomst'


In 2017 heeft IAmGold/Rosebel Gold Mines 52 miljoen Amerikaanse dollar aan de staatskas afgedragen bestaande uit royalty’s, inkomstenbelasting, statistiek- en consentrecht, loonbelasting en dividend. Dit is 16% meer dan in 2016. Deze cijfers presenteerde General Manager Suresh Kalathil van Rosebel gisteren op de algemene vergadering van aandeelhouders in de Banquet Hall van Hotel Torarica in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 27 juli 2018.

Rosebel heeft sinds 2016 haar strategie moeten wijzigen om haar levensduur te kunnen garanderen door de fluctuaties op de goudmarkt en de afgenomen reserves. Kostenreductieprogramma’s en productiviteitsverhogende maatregelen hebben geresulteerd in een efficiëntieverbetering en kostenbesparing, wat ten goede komt aan de directe financiële afdrachten aan de Surinaamse overheid, legde Kalathil uit.

'Ik ben blij dat we het tij hebben kunnen keren en kijk vol goede moed uit naar de toekomst.'

Het volledig Jaarverslag 2017 van IAmGold:In het Saramacca-gebied is in 2016 14 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd door de Canadese multinational. Afgelopen jaar was de investering 31 miljoen. Het budget voor 2018 is 86 miljoen.

In totaal is de aangetoonde geschatte goudreserve van de Saramacca concessie ruim 44.000 kilo. De productie is gepland in de tweede helft van 2019. Rosebel investeert 100% basis. De Staat zal 30 % moeten betalen voor haar deelname.

Rosebel reserves zijn toegenomen van 2 miljoen ounces naar 3.5 miljoen ounces. De levensduur van de mijn is hierdoor tot 2028 gegarandeerd. Hier zijn de Saramacca reserves niet bij inbegrepen.

 De goudmaatschappij heeft een winst geboekt van 79 miljoen over het boekjaar 2017. In 2016 was de winst slechts 24 miljoen Amerikaanse dollar. In de jaren 2009-2012 waren de winsten significant hoger. In 2012 was de winst circa 210 miljoen.

Hoogtepunten in 2017
• het verlengen van de levensduur van de mijnbouwoperaties met minimaal 10 jaar, door de veelbelovende exploratie resultaten op de gros Rosebel concessie.
• de start van de Milieu- en Sociale Effectenstudies voor de nabijgelegen Saramacca concessie (ESIA)
• de ondertekening van het Roma-Oost protocol met Makamboa (de vereniging van kleinschalige goudmijners uit Nieuw Koffiekamp), waardoor er ruimte is gecreëerd voor klein ondernemerschap binnen een afgebakend gebied op de concessie.

Legal and Corporate Affairs manager Sharmila Jadnanansing zei, dat Rosebel mede door haar Zero Harm policy, zich blijft committeren aan het voortdurend streven naar de hoogste standaarden voor de gezondheid en veiligheid van mensen; het minimaliseren van impact op het milieu en het positief bijdragen aan de ontwikkeling van omliggende gemeenschappen. Dit is essentieel voor het succes van de Rosebel operaties.

In het afgelopen jaar heeft Rosebel diverse sociale projecten voor de samenleving en de gemeenschap in Brokopondo ondersteund. In 2017 is in totaal 850.000 Amerikaanse dollar besteed aan projecten zoals capaciteitsversterking van het beroepenveld door het opzetten en ondersteunen van het MSc Geosciences programma in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname, bewustwordingsinitiatieven over Corporate Social Responsibility, renovatie projecten van scholen en tehuizen. In Brokopondo is gefocust op het versterken van capaciteiten van de jongeren zoals het speech contest dat voor de 7e keer gehouden is, de scholenquiz en beroepenbeurs voor VOJ scholieren. Ook mocht het bedrijf de eerste twee universitair afgestudeerde studenten van het Rosebel Scholarship programma feliciteren met het behalen van hun Bachelor-graad.

In Asigron is er met de gemeenschap een project gestart voor het opzetten van een irrigatiesysteem voor landbouwproductie ter ondersteuning van lokaal ondernemerschap.

Atletiekvereniging Roda ergert zich aan wangedrag jongeren op de Roda Baan te Zorg en Hoop

(Bron foto: de Ware Tijd)
'Ze poepen en plassen en rukken gewoon aan de toestellen en dumpen vuil'

 
Kenneth Oostwijk, voorzitter van de Atletiekvereniging Roda, tevens beheerder van de kunststofbaan op het Gladiolenplein, ergert zich aan het wangedrag van vele jongeren die de Roda Baan te Zorg en Hoop bezoeken. Bij het gedeelte van de speeltuin zijn de toestellen vernield door grotere tieners. Een buurman heeft vanuit zijn huis gezien hoe een groep jongens bezig was de omrastering te forceren. Uit eigen veiligheid heeft hij niets gezegd. 

'Ze poepen en plassen en rukken gewoon aan de toestellen. Je vraagt je af wat de mens soms bezielt als hij zoiets doet op een plek waar hij voor positieve ontspanning haast gratis terecht mag', zegt Oostwijk vandaag, vrijdag 27 juli 2018, in de Ware Tijd.

Een paar keer is zelfs vuil gedumpt bij de speeltuin. De kinderen van peuterschool en kinderdagverblijf de Papegaaitjes en van het Diaconessenhuis kwamen daar spelen, maar sinds bijna alle toestellen zijn vernietigd worden ze niet meer gebracht.

Het heeft tijd en moeite gekost om speciale lampen te plaatsen tussen het voetbalveld en de trimbaan. Dat weerhoudt vandalen echter niet om die lampen te vernielen. 'We hopen dat met nieuwe beschermingsvoorzieningen er een verandering komt. In september, wanneer de Roda Baan precies vijf jaar in gebruik is, moet het voorzien zijn van een gedegen beveiliging en moet de baan weer een verfbeurt krijgen. We hebben geen andere keus dan de omrastering hoger op te trekken en eventueel een wachter zetten op het complex. De kosten voor nieuw gaas lopen al in de Srd 5.000.'

Oostwijk zegt dat een bedrijf de beveiliging op zich wil nemen tegen Srd 5.000 per maand. 'Maar, waar haal ik dat geld vandaan?'

Commissariaat Para presenteert lijst goedgekeurde recreatieoorden en badplaatsen voor 2018

Alle illegale oorden worden ook in beeld gebracht en ontruimd 


Het districtscommissariaat Para presenteert 15 augustus de lijst van recreatieoorden en badplaatsen die gecertificeerd zijn voor 2018. De controle op de naleving van de voorwaarden is intussen begonnen. Binnen twee weken moet alles rond de veiligheid en hygiëne in orde zijn, aldus berichtte donderdag 26 juli 2018 het Burger Informatie Centrum (BIC) Para . 

Het aantal bezoekers aan de oorden in Para loopt in de tienduizenden per weekend. In de grote vakantie ontwikkelen mensen recreatieoorden of badplaatsen langs de kreken. Er is toestemming nodig van het districtscommissariaat om als recreatieoord te kunnen functioneren. Wie niet voldoet aan de voorwaarden krijgt geen toestemming en mag niet operationeel zijn.

Alle illegale oorden zullen ook in beeld worden gebracht en ontruimd worden.

Het commissariaat geeft jaarlijks dezelfde richtlijnen voor de exploitatie van de oorden. De bestuursdienst voert samen met de milieu-inspectie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de politie en brandweer, controle uit. Hierbij wordt onder andere gelet op de sanitaire voorziening, brandveiligheid, vuilverwerking, EHBO-voorzieningen en de aanwezigheid van life guards. De aanwezigheid van life guards en een bemande EHBO-post is een verplichting op elk oord.

In alle kreken en badplaatsen moeten dieptelatten worden aangebracht waarop de diepte af te lezen is.

De voorwaarden in de vergunning voor openbare vermakelijkheden (party’s en andere feestelijkheden) moeten ook worden nageleefd.

Minister Getrouw geïnformeerd over herstart project bouw Jeugd Correctie Centrum (JCC)

Project is vervolg op dat van het Jeugd doorgangscentrum ‘Opa Doelie’

(Bron foto: NII)
JCC moet bijdragen aan corrigeren van gedrag jeugdigen die in aanraking zijn gekomen met politie


Minister Stuart Getrouw en de directie van het ministerie van Justitie en Politie zijn geïnformeerd over de herstart van het project Jeugd Correctie Centrum (JCC). Deze informatiesessie vond woensdag plaats in de vergaderzaal van het ministerie. Daarbij heeft de coördinator van het Jeugd Correctie Centrum, Georgine Acton, ondersteund door procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, een uitgebreide presentie over het project gehouden, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 26 juli 2018.

In haar presentatie ging Acton in op het proces van de herstart van de bouw. Op het terrein waar het modern centrum moet komen te staan op Santo Boma was reeds gestart met de uitvoering van het project. Door tal van redenen is het traject niet doorgegaan.

Haar is in 2017 gevraagd om de reorganisatie van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) ter hand te nemen en meteen hieraan ook het plan van het JCC op te pakken. 'Het is nu tijd voor actie. Laten we vooruitblikken en samen kijken hoe we met z’n allen ervoor kunnen zorgen, dat dit plan verder wordt uitgevoerd. Ik heb niet gekozen om een strategisch plan te maken, ook geen beleidsplan, maar ik weet dat er actie moet komen', zei Acton tijdens de presentatie.

Er is veel voorbereiding aan vooraf gegaan om te komen tot deze nieuwe stap. Het project is een vervolg op dat van het Jeugd doorgangscentrum ‘Opa Doelie’ en zal bijdragen aan het corrigeren van het gedrag van jeugdigen die door criminele activiteiten in aanraking zijn gekomen met de politie.

Acton lichtte dit doel van het JCC verder toe en wees op de ondersteuning van de betrokken actoren, partners en de werkwijze van de verdere uitvoering van het project. Door het architectenbureau KDV-architects is een inventarisatie gemaakt van wat er al staat op het 9 hectare groot terrein te Santo Boma en wat er nog meer nodig is om het project opnieuw te starten. Er is meer dan 2 miljoen Amerikaanse dollar nodig voor de uitvoering.

Volgens Baidjnath Panday was de sessie van woensdag meer bedoeld om de belangstelling van de minister te wekken om betrokken te zijn bij het project en een bijdrage te leveren. De minister gaf aan er meer van bewust te zijn dat indien er niet tijdig gezorgd wordt voor de juiste opvang en nazorg van kinderen, er een averechtse doorwerking kan plaatsvinden. Hij zei volledig achter dit project te staan.

Dode en twee gewonden bij eenzijdig verkeersongeluk op de weg naar Atjoni

Auto raakt van de weg, komt in berm, slaat over de kop en vliegt in brand


Bij een eenzijdig verkeersongeluk donderdagochtend 26 juli 2018 op de weg naar Atjoni meer bekend als 'Tjongalanga pasie' ter hoogte van de 7e kilometer van de weg, is een inzittende van een auto, Jackson Wee Wee, wiens leeftijd nog onbekend is, overleden. Dit bericht het Korps Politie Suriname.

De politie van Brownsweg had via de Centrale Meldkamer de melding ontvangen, dat een auto over de kop was geslagen en dat sprake was van gewonden en een dode. Bij aankomst op de locatie bleek het te gaan om een personenauto met drie inzittenden, de 21-jarige bestuurder D.F. en de mede inzittenden S.A. oud 22 jaar en Jackson Wee Wee.

Ter hoogte van de 7e kilometer van de weg raakte de auto, door tot nog toe onbekende reden, van de weg en kwam op de langs de weg lopende berm terecht. Vervolgens sloeg het voertuig over de kop en vloog kort daarna in brand.

Alle inzittenden raakten gewond. De bestuurder en de mede inzittende A. waren niet aanspreekbaar. Met de ambulance van de medische zending werden die gewonden afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar zij ter verpleging zijn opgenomen. De mede inzittende Wee Wee is ter plaatse overleden.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de Verkeers Unit van regio Midden.

Leden Politiebond besluiten uit FISO te stappen

SPB-leden niet akkoord met 25% salarisverhoging


De algemene ledenvergadering van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft besloten uit het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) te stappen. De politie gaat niet akkoord met een 25% salarisverhoging, wat tussen de regering en de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) aan de orde is gekomen. 

Na de algemene ledenvergadering van donderdagmiddag 26 juli 2018 heeft het bestuur van de SPB  aangegeven wat besloten is in de vergadering, aldus Starnieuws.

Voorafgaand aan de ledenvergadering had het bestuur een onderhoud met vicepresident Ashwin Adhin en de presidentiële commissie. Daar is eveneens aan de orde gekomen dat zolang de politie in FISO zit, loonreeksen ook op haar van toepassing zijn. De SPB heeft dit aan de orde gesteld op de ledenvergadering, die besloten heeft om onmiddellijk uit FISO te stappen.

SPB-voorzitter Raoul Hellings geeft aan, dat het bestuur voor de politieorganisatie zal onderhandelen. Hij stelt. dat destijds FISO opgelegd is aan de SPB. Al jaren leeft de gedachten om uit FISO te stappen. Dit is ook verwoord in het wensenpakket.

25% Loonsverhoging is niet acceptabel voor de leden, legt SPB-woordvoerder Revelino Eijk uit. FISO is per resolutie in werking getreden. Om eruit te stappen, moet dat ook bij resolutie geschieden. Er moet eerst wat huiswerk worden gedaan om de wettelijke stappen te ondernemen.

Uiterlijk 16 augustus moet de algemene ledenvergadering weer worden geïnformeerd over het resultaat van de verrichtingen. De ledenvergadering heeft het bestuur drie weken de tijd gegeven om stappen te ondernemen. De motie die is aangenomen door de ledenvergadering zal vrijdag aan de regering kenbaar worden gemaakt. De regering moet zich nog buigen over het wensenpakket, dat een jaar geleden is ingediend.

Om de nieuwe loonreeks te kunnen realiseren, is het uitstappen uit FISO een voorwaarde, legt het bestuur uit. Dinsdag is begonnen met de onderhandelingen over het wensenpakket. Primair is het loon nu en er moet een nieuwe functiebeschrijving komen.

Tweede journalist Semanario Playa News in zuidelijke staat Quintana Roo in Mexico vermoord

Rubén Pat Cauich was eigenaar van de jonge nieuwsdienst Semanario Playa News


In de zuidelijke staat Quintana Roo in Mexico is opnieuw een journalist vermoord. Rubén Pat Cauich was eigenaar van de jonge nieuwsdienst Semanario Playa News, dat exclusief op Facebook opereert. Hij werd dinsdagavond doodgeschoten in een bar in de kustplaats Playa del Carmen, aldus VillaMedia donderdag 26 juli 2018.


Nog geen maand geleden werd een collega van Pat vermoord, Jose Guadalupe Chan Dzib. Zowel zijn collega Chan Dzib als Pat schreven over misdaad, werden bedreigd en hadden daarom om politiebescherming gevraagd.

Pat werd bij het verlaten van de bar opgewacht door een onbekend gebleven schutter. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleed ter plekke.Persorganisatie CPJ (Committee to Protect Journalists) wil weten hoe het kan dat de politiebescherming in zijn geval heeft gefaald, terwijl enkele weken tevoren zijn collega al was omgelegd. Op 4 juli stelde Pat, dat hij misschien beter de stad kon verlaten, vanwege de doodsbedreigingen.


Een speciale overheidsdienst Fiscalía Especial para la Atención de Delitos cometidos contra la Libertad de Expresión (FEADLE), die zich onder meer met geweld tegen journalisten bezighoudt, zegt dat een onderzoek naar de moorden loopt en dat geen enkel motief wordt uitgesloten.

Pat is al de zevende journalist die dit jaar in Mexico is vermoord. Volgens CPJ staat in zeker twee gevallen vast dat de journalisten zijn vermoord uit wraak voor hun journalistieke activiteiten.


(Suriname Mirror/VillaMedia/TwitterFacebook)

Colombiaans drugskartel zet prijs op kop succesvolle drugshond Sombra

Prijs van 200 miljoen peso (ruim 59.000 euro) van Urabeños op Duitse herder


Een Colombiaanse politiehond die enorme hoeveelheden verdovende middelen heeft onderschept, is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst. Een drugsbende heeft een prijs van 200 miljoen peso (ruim 59.000 euro) op het hoofd gezet van de Duitse herder Sombra, zeggen bronnen binnen de inlichtingendiensten volgens de BBC donderdag 26 juli 2018.


De beloning zou zijn uitgeloofd door de Urabeños, een machtige criminele organisatie. Het zou de gangsters een doorn in het oog zijn, dat de zesjarige hond herhaaldelijk tonnen cocaïne heeft ontdekt.


Sombra trof eerder een lading van 5,3 ton van de harddrug aan in de plaats Turbo en vond recentelijk nog eens 4 ton van het witte poeder in auto-onderdelen.

De drugsvondsten van Sombra hebben volgens de politie geleid tot 245 aanhoudingen. De hond is nu uit voorzorg overgeplaatst naar een vliegveld bij hoofdstad Bogota.

(Suriname Mirror/Debate/De TelegraafTwitter/BBC/YouTube)

Regering Venezuela schrapt vijf nullen van de nationale munt

(Bron foto: Federico Parra/AFP)
Bolivár voortaan gekoppeld aan de nieuwe cryptomunt Petro

Geld is inmiddels zo weinig waard, dat eieren als een serieuze vervanger van munteenheid worden gezien


Vanwege de uit de hand lopende inflatie in Venezuela gaat de socialistische regering vijf nullen schrappen van de nationale munt. Ook zal de Bolivár voortaan aan de nieuwe cryptomunt Petro gekoppeld zijn, zei president Nicolás Maduro woensdag 25 juli 2018. Momenteel is 1 dollar ongeveer 3,5 miljoen Bolívar waard. 

Het olierijkste land ter wereld maakt al enkele jaren een hevige economische crisis door. Wegens corruptie, wanbeheer en de sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden, beschikt het land amper nog over buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te importeren. Ook verwachtte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor dit jaar een inflatie van een miljoen procent.


De Venezolaanse centrale bank geeft al enkele jaren geen inflatie- of conjunctuurcijfers meer vrij. Maar, het schrappen van de nullen van de nationale munt is geen efficiënte manier om de inflatie te bestrijden. President Maduro gaf toe, dat het op de olie-industrie gebaseerde economische model zijn beste tijd heeft gehad. Het land moet zijn economische basis verbreden en weer meer producten zelf produceren, klonk het woensdag.

'De regering wil nu aan de bevolking laten merken dat ze iets doen aan het probleem', zegt Ivo Arnold in, hoogleraar economie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. 'Maar, alleen die nullen eraf halen is symptoombestrijding. Dat helpt niet. Maduro’s voorganger Chavez heeft dat ook al eens geprobeerd.'

Volgens Arnold is een teveel aan nullen het probleem niet. 'Dat is honger, armoede, tekort aan medicijnen en levensmiddelen en een stijging van de criminaliteit. Hyperinflatie is vrij zeldzaam en het komt door de meest ernstige vorm van economisch mismanagement.'

Het geld is inmiddels zo weinig waard dat eieren als een serieuze vervanger van de munteenheid worden gezien. Het is immers makkelijker om twaalf eieren mee te nemen dan een koffer vol met cash. Een beveiligingsbedrijf plaatste een paar maanden terug al een bijzondere vacature: 2 miljoen bolivar en een 'motivatiebonus' van 144 eieren per maand, dat was toen 10 dollar aan bolivar op de zwarte markt en 144 eieren. Als je de eierbonus wilde moest je op tijd op het werk komen, jezelf goed kleden en geen diensten missen.

Dat de bevolking toevlucht zoekt in dergelijke ruilmethodes vindt Arnold niet vreemd. 'Als de munt zo weinig waard is gaan mensen hem vanzelf mijden. Het alternatief is heel imperfect en vrij tragisch.'

Volgens de hoogleraar is het vooral een politiek probleem dat relatief makkelijk op te lossen. 'De regering van Maduro - en voor hem Chavez - besteden te veel overheidsgeld als je kijkt naar de belastinginkomsten en de daling van olie-inkomsten. Dat los je niet op door meer geld bij te drukken, dat los je op door je financiën in balans te brengen en de munt te hervormen.'

De munthervorming, het schrappen van nullen in dit geval, zou op 20 augustus moeten beginnen en kan dus wel helpen, zegt Arnold. Maar, het helpt alleen in combinatie met het op orde brengen van de overheidsfinanciëm, zegt hij. Als onderdeel van de munthervorming wordt de bolivar ook gekoppeld aan de recent gelanceerde petro, een door de staat ondersteunde cryptomunt. Ook in die cryptomunt is niet bijster veel vertrouwen, door het eerder tentoongestelde mismanagement van de bestaande munt. In januari gaf Maduro nog 100 miljoen stuks van de cryptomun uit, waar in totaal 5,9 miljard dollar mee opgehaald moest worden. Amerikaanse sancties konden met de munt omzeild worden en de economie moest erdoor uit het dal komen. De petro is weer gekoppeld aan een vat Venezolaanse ruwe olie. Op de eerste dag van de voorverkoop werd er 735 miljoen dollar opgehaald.

(Suriname Mirror/Belga/RTL Nieuws/Twitter)