'Financiële onvolkomenheden hebben betrekking op periode vóór de sluiting van het theater'
Enkele medewerkers van Theater Thalia zijn op non-actief gezet vanwege onvolkomenheden die zijn ontdekt in de financiële administratie. Er is aangifte gedaan bij de politie en het onderzoek is nog gaande. De financiële onvolkomenheden hebben betrekking op de periode vóór de sluiting van het theater, aldus het bestuur van het toneelgenootschap zaterdag 1 juni 2019 in een persbericht, zo bericht de Ware Tijd.
Theater Thalia opende zaterdag weer haar deuren voor het publiek. De financiële perikelen leggen een domper op de feestelijke opening.
Het bestuur onder leiding van Ivan Tai-Apin geeft aan, dat de onvolkomenheden geen betrekking hebben op de Save Thalia fundraisingscampagne. De medewerkers die op non-actief zijn gesteld hadden geen toegang tot de ontvangen donaties.
De Save Thalia fundraisingscampagne is opgezet in augustus 2018, toen werd ontdekt dat de draagconstructie van het dak gerenoveerd moest worden. Uit voorzorg werd het theater toen gesloten. Het bedrijfsleven en de Surinaamse gemeenschap in binnen- en buitenland hebben enthousiast gereageerd op de fundraisingscampagne. Hiermee is niet alleen de draagconstructie, maar ook de verouderde elektrotechnische installatie aangepakt.
Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
zaterdag 1 juni 2019
Meisje (13) overlijdt na te zijn verkracht door vier jongens
(Bron foto: Waterkant.net) |
Een 13-jarig meisje is overleden na te zijn verkracht door vier jongens. Dat heeft het Korps Politie Suriname zaterdagavond 1 juni 2019 bekendgemaakt. Volgens verklaring van de moeder was het meisje dinsdag van huis gegaan om schoolwerk te gaan kopiëren. Een broer van haar vond dat zij te lang weg bleef en ging op zoek naar haar. Hij kwam zijn jongere zus tegen en zij vertelde hem, dat zij verkracht was door een vriend van haar en drie van zijn vrienden.
De moeder van het meisje deed de volgende dag aangifte tegen de vier jeugdigen. Het slachtoffer werd door de politie met een geneeskundige verklaring verwezen naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medisch onderzoek werd zij meteen in het ziekenhuis opgenomen.
De behandelende arts meldde woensdag aan de politie dat het meisje is overleden.
De verdachten in deze strafzaak zijn de 16-jarige D.S. de 14-jarige E.M., S.S. (17) en de 14-jarige J.M. Zij zijn opgespoord en aangehouden.
Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn ze hangende het onderzoek in verzekering gesteld door de politie.
De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met het onderzoek in deze zaak. Het politiebericht vermeldt niet waar het meisje is verkracht en waaraan ze is overleden!
Paranoïde en 'nep nieuws' binnen NDP gaat ver in al opgelaaide verkiezingsstrijd op social media
(Bron: Waterkant.net) |
- Reactie VHP: 'Voor zover bekend is de persoon op de foto geen lid van de VHP'
- 'De voorzitter is door publieke aard van zijn functie wel vaker gefotografeerd in setting waar ook personen zijn, die door justitie gezocht worden'
Een 25-jarige man, die donderdagmiddag door leden van de Regio Bijstands Team Paramaribo aangehouden werd op verdenking van diefstal door middel van geweldpleging, wordt op social media vanuit NDP-hoek in verband gebracht met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
De man, links op bovenstaande foto, zou onlangs zijn gefotografeerd met de leider van de VHP. Zijn foto werd vrijdag door het Korps Politie Suriname naar buiten gebracht. Ook de man met de pet naast Santokhi is een oud bekende van de politie, melden bronnen vandaag, zaterdag 1 juni 2019, aan Waterkant.net.
De foto werd gemaakt toen ondernemer Marlon Rozenblad zich met de zogenoemde Powisigroep aansloot bij de VHP.
Het NDP platform Fáya Pepré Nieuws heeft de foto ook verspreid (zie onderaan) en beweert dat er ‘duistere zaken gaande zijn binnen de VHP’ en dat deze heren 'geïnstrueerd zouden kunnen zijn om strafbare feiten te plegen die onrust in de samenleving zaaien'. Geïnstrueerd? Door wie? Zou het ook niet de NDP zelf kunnen zijn.....😏
Uit de berichtgeving kan gefilterd worden, dat de NDP zeer suggestief is in haar berichtgeving. De verkiezingsstrijd is op alle fronten (in Assemblee, op Facebook, in de straat) losgebarsten. De NDP schuwt niet - als heilig boontje dat de eigen keuken negeert - om opponenten op ongefundeerde wijze zwart te maken, bewust, willens en wetens. De angst dat de partij de 2020-verkiezingen verliest, wordt met de dag evidenter en dat leidt tot dit soort gedrag op social media. Zo heeft de NDP de afgelopen tijd ook een spervuur aan Facebook-pagina's geopend om zieltjes te winnen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.... en sleept mogelijk een handjevol goedgelovige naïevelingen mee naar dat enge paarse krimpende wereldje.
'De VHP distantieert zich van alle handelingen die het daglicht schuwen.' Hiermee reageert de politieke partij op foto’s die op social media de ronde doen waarop Santokhi te zien is met een roofverdachte die is aangehouden door de politie.
'Wij zijn van een mening dat de regering en leiding van het land in deze het slechte voorbeeld geven, gelet op de vele corrupte- en criminele zaken die dagelijks naar buiten komen', meldt de partij in een persbericht.
'Voor zover bekend is de persoon op de foto geen lid van de VHP. De voorzitter is door de publieke aard van zijn functie tijdens bijeenkomsten wel vaker gefotografeerd in een setting waar ook personen zijn, die door justitie gezocht worden. Sommigen staan zelfs op de internationale opsporingslijst.'
'De partij zal zich blijven inzetten voor een beter Suriname. Een Suriname waarbij ook deze burger betere keuzen kan maken. Want bij slecht bestuur, dat slechte sociaal economische situaties creëert zullen meer burgers het slechte pad kiezen. U was beloofd dat u zonder dievenijzer kon slapen. In de realiteit worden sommige zwakkere burgers door de ontstane financiële ellende gedreven tot criminaliteit. Schandelijk genoeg is recent zelfs een jonge Surinaamse dochter ten prooi gevallen aan verkrachting. Dit kan zo niet verder', aldus de VHP.
In Peru ruilen gevangenen een misdaadleven in voor modevormgeving
Gevangenen knippen en naaien stoffen om modieuze kleding te maken voor het merk Pieta
De behendige handen van mannen die ooit als zakkenrollers werkten, moordenaars en drugshandelaren, zijn tegenwoordig gericht op een veel meer volgzame taak: het knippen en naaien van stoffen om modieuze kleding te maken in een workshop in de gevangenis waar ze hun tijd uitzitten.
De gevangenen in San Pedro de Lurigancho, de grootste gevangenis van Peru, nemen een nieuwe rol aan, naaien voor een merk genaamd Pieta - 'Mercy' in het Engels - dat kleding online verkoopt en de aandacht trekt van beroemdheden, waaronder Pharrell Williams, die op zijn Facebook-pagina een hemd van het merk omhoog houdt.
'Ze zijn gemotiveerd om te werken', zegt Thomas Jacob, een Franse ontwerper en zakenman die het initiatief nam. 'De misdaad waarvoor ze daar zitten, maakt mij niets uit.'
De 32-jarige oprichter kreeg zijn idee enkele jaren geleden tijdens het werken in Peru voor het verzenden van stoffen naar modehuizen zoals Chanel. Na het bijwonen van een toneelstuk uitgevoerd door gevangenen op basis van een roman van Victor Hugo, had hij een gesprek met de gevangenen. Ze vertelden dat ze naaimachines in de gevangenis hadden, maar niet de kennis of middelen hadden om iets met ze te maken. De opmerking leidde tot een idee: geef gevangenen werk, kleren naaien.
Het merk heeft vandaag ongeveer 200.000 kledingstukken verkocht en produceert elke week 1.000 extra. Het logo bestaat uit vier verticale lijnen en één horizontaal - het beeld, dat de gevangenen in Peru schetsen van hun dagen achter de tralies.
Populaire ontwerpen zijn onder meer eenvoudige witte T-shirts met speelse afbeeldingen die Peru vermelden. Gedetineerden verdienen bijna het equivalent van het minimumloon van Peru voor hun werk en zien ook dat hun straffen worden verlaagd. Veel van de gevangenen zeggen dat het werk hen helpt druk te blijven en de mentale angst om achter de tralies te zitten te voorkomen. Het heeft hun ook nieuwe hoop gegeven voor het soort leven dat ze zouden kunnen leiden als ze worden vrijgelaten.
'Ik wil verder gaan en mijn eigen bedrijf beginnen', zegt Luis Casimiro, een van de gevangenen die achter de tralies zit voor een zware diefstal. Veel van de 30 mannen verlaten elk semester de gevangenis, omdat ze zijn vrijgelaten, zijn overgebracht naar andere gevangenissen of de baan te zwaar vinden. Maar, over het algemeen is de werkomgeving niet zo verschillend van een andere kledingworkshop.
De gevangenissen in Peru zijn notoir overbevolkt, maar in de afgelopen tien jaar hebben gevangenisfunctionarissen samengewerkt met ondernemers om te helpen werk te vinden voor gevangenen en een mogelijke weg uit misdaad. Vanaf 2018 hadden 117 bedrijfsleiders overeenkomsten getekend om banen te bieden aan gevangenen.
Jacob zegt, dat hij grote plannen heeft om hun kleding te verkopen aan Europa en de Verenigde Staten. 'Als het niet rendabel was, zouden we niet doorgaan.'
(Suriname Mirror/The Los Angeles Times/The Associated Press/YouTube)
Thomas Jacob (Bron foto: Associated Press) |
De behendige handen van mannen die ooit als zakkenrollers werkten, moordenaars en drugshandelaren, zijn tegenwoordig gericht op een veel meer volgzame taak: het knippen en naaien van stoffen om modieuze kleding te maken in een workshop in de gevangenis waar ze hun tijd uitzitten.
De gevangenen in San Pedro de Lurigancho, de grootste gevangenis van Peru, nemen een nieuwe rol aan, naaien voor een merk genaamd Pieta - 'Mercy' in het Engels - dat kleding online verkoopt en de aandacht trekt van beroemdheden, waaronder Pharrell Williams, die op zijn Facebook-pagina een hemd van het merk omhoog houdt.
'Ze zijn gemotiveerd om te werken', zegt Thomas Jacob, een Franse ontwerper en zakenman die het initiatief nam. 'De misdaad waarvoor ze daar zitten, maakt mij niets uit.'
De 32-jarige oprichter kreeg zijn idee enkele jaren geleden tijdens het werken in Peru voor het verzenden van stoffen naar modehuizen zoals Chanel. Na het bijwonen van een toneelstuk uitgevoerd door gevangenen op basis van een roman van Victor Hugo, had hij een gesprek met de gevangenen. Ze vertelden dat ze naaimachines in de gevangenis hadden, maar niet de kennis of middelen hadden om iets met ze te maken. De opmerking leidde tot een idee: geef gevangenen werk, kleren naaien.
Het merk heeft vandaag ongeveer 200.000 kledingstukken verkocht en produceert elke week 1.000 extra. Het logo bestaat uit vier verticale lijnen en één horizontaal - het beeld, dat de gevangenen in Peru schetsen van hun dagen achter de tralies.
Populaire ontwerpen zijn onder meer eenvoudige witte T-shirts met speelse afbeeldingen die Peru vermelden. Gedetineerden verdienen bijna het equivalent van het minimumloon van Peru voor hun werk en zien ook dat hun straffen worden verlaagd. Veel van de gevangenen zeggen dat het werk hen helpt druk te blijven en de mentale angst om achter de tralies te zitten te voorkomen. Het heeft hun ook nieuwe hoop gegeven voor het soort leven dat ze zouden kunnen leiden als ze worden vrijgelaten.
'Ik wil verder gaan en mijn eigen bedrijf beginnen', zegt Luis Casimiro, een van de gevangenen die achter de tralies zit voor een zware diefstal. Veel van de 30 mannen verlaten elk semester de gevangenis, omdat ze zijn vrijgelaten, zijn overgebracht naar andere gevangenissen of de baan te zwaar vinden. Maar, over het algemeen is de werkomgeving niet zo verschillend van een andere kledingworkshop.
De gevangenissen in Peru zijn notoir overbevolkt, maar in de afgelopen tien jaar hebben gevangenisfunctionarissen samengewerkt met ondernemers om te helpen werk te vinden voor gevangenen en een mogelijke weg uit misdaad. Vanaf 2018 hadden 117 bedrijfsleiders overeenkomsten getekend om banen te bieden aan gevangenen.
Jacob zegt, dat hij grote plannen heeft om hun kleding te verkopen aan Europa en de Verenigde Staten. 'Als het niet rendabel was, zouden we niet doorgaan.'
(Suriname Mirror/The Los Angeles Times/The Associated Press/YouTube)
Na drie jaar nog steeds vraagtekens bij dood Nederlandse zeezeilers Waldy en Ria Finke voor kust Nicaragua
(Bron foto: Knipselkrant Curaçao) |
De dood van twee Nederlandse zeezeilers in de Caribische Zee, Waldy en Ria Finke, komt na drie jaar strafrechtelijk onderzoek in een ander licht te staan. Waldy en Ria voeren al 15 jaar met hun zeiljacht Talagoa over de wereldzeeën. Het schip was hun thuis, een vakantiehuisje in een Roompot-vakantiepark in Kamperland al vijftien jaar hun stekkie op de vaste grond.
Het echtpaar is mogelijk ’s nachts aangevaren door drugssmokkelaars en overboord geslagen – of gezet, bleek in een reconstructie die de krant NRC vorig jaar maakte. Nieuwe aanwijzingen hebben een alternatief scenario opgeworpen, zeggen politie en Justitie: hun zeilboot Talagoa kan ook zijn geramd door de Colombiaanse Kustwacht.
(Bron foto: Waldemar Finke) |
Het wrak van hun blauwe zeilboot werd twee dagen later door vissers gevonden op Cayo Bolívar, een atol van onbewoonde koraaleilandjes op dertig kilometer van San Andrés. Het wordt bezocht door vissers, toeristen en drugssmokkelaars met snelle boten die er brandstof verstoppen en tanken.
De nabestaanden van de Finkes en politie en Justitie in Nederland staan voor een raadsel. Het weer op zee was goed, er waren geen geregistreerde schepen in de buurt, waardevolle bezittingen waren nog aan boord. De lijken vertoonden geen sporen van menselijk geweld, volgens autopsierapporten. Ria is verdronken en Waldy is doodgebeten door haaien.
Wel had de stalen romp van de Talagoa vreemde welvingen; mogelijk door een harde botsing met een boot van lichter materiaal. Op de plek van de klap zat een duidelijk schadepatroon met putten: de ‘vingerafdruk’ noemt de politie het. Het schip is inmiddels gesloopt.
De Telegraaf bericht zaterdag 1 juni 2019 in een uitgebreid artikel, dat inmiddels Tweede Kamerleden zich zorgen maken over de opstelling
van de Colombiaanse overheid en het gebrek aan hulp bij het onderzoek.
Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) wil opheldering van de ministers
Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Blok (Buitenlandse Zaken) en
stelt maandag Kamervragen.
'Het kan niet zo zijn dat de dood van twee
Nederlanders door Colombia wordt afgedaan als een zeilongeluk, terwijl
er in werkelijkheid iets heel anders is gebeurd', aldus Kuiken.
Maandag 3 juni is een reportage over de raadselachtige dood van Ria en Waldy
Finke te zien in Dossier Van den Heuvel, RTL 4, 20.30 uur.
Venezolanen tanken hun auto's in Pacaraima, een grensplaats in Roraima, Brazilië
(Bron foto's: Globo) |
Brandstoftekorten in Venezuela hebben een ongekende stroom over de Braziliaanse grens veroorzaakt. Venezolanen rijden naar Brazilië om in lange wachtrijen te belanden om benzine te kopen in Pacaraima, een grensplaats in deelstaat Roraima. Bekend om 's werelds goedkoopste liter benzine en voor het beheer van' s werelds grootste oliereserve, staat Venezuela voor een ongekende crisis door de oncontroleerbare devaluatie van de Bolívar, de nationale valuta. In 2018 bereikte de inflatie in het land 130,060 procent en zou dit jaar kunnen oplopen tot 10.000.000 procent, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De productie van staatsbedrijf Petróleos de Venezuela SA (PdVSA), de Venezolaanse oliegigant, is fors gedaald en het land is nu bijna door haar brandstof heen. Bestuurders staan in lange rijen voor tankstations in steden als Maracaibo, Tumeremo en San Cristóbal en vullen gallons om thuis te bewaren uit vrees dat brandstof voorgoed opraakt.
Venezolanen, met name die uit de staat Bolívar, grenzend aan de Braziliaanse staat Roraima, hebben hun toevlucht gezocht tot reizen naar Pacaraima om tekorten te overwinnen en staan nu dagelijks in de rij om te tanken aan de Braziliaanse kant van de grens. Pacaraima ligt op 15 kilometer van Santa Elena de Uairén, Venezuela, waar al een aantal dagen brandstoftekorten zijn gemeld.
Bij het pompstation aan de Braziliaanse grens kost een liter benzine R $ 4,95 (US $ 1,24) en een liter diesel R $ 4,25, veel meer dan in Venezuela, waar de overheid de brandstofkosten subsidieert en het bijna voor gratis voor de bevolking is. Met tekorten bij officiële benzinestations in Venezuela, is de prijs van benzine in Pacaraima aantrekkelijk voor Venezolanen, omdat deze zelfs lager is dan de prijs die op de 'Taliban' clandestiene markt wordt gevraagd - zoals de Venezolaanse brandstofsmokkelaars aan de grens worden genoemd. Het tekort is zo groot, dat in Santa Elena een liter Venezolaanse benzine tot R $ 10 kan kosten op de zwarte markt.
Volgens João Kléber Soares, vertegenwoordiger van de Pacaraima Trade Association (ACP), begon de stroom Venezolanen richting Pacaraima kort na de heropening van de grens op 10 mei. Soares zegt, dat Venezolanen 90 procent vertegenwoordigen van de huidige klanten van het tijdelijke servicestation van Pacaraima, geïnstalleerd nadat de grens was gesloten om de levering aan de lokale bevolking te garanderen.
Met de heropening van de grens keerden veel Brazilianen terug naar het internationale tankstation aan de BR-174, tussen de twee landen. Daar kost een liter Venezolaanse benzine R $ 1,50, maar het aanbod is ook grillig en verboden voor Venezolanen.
Naast de nieuwe speurtocht naar benzine reizen Venezolanen ook naar Pacaraima, 215 kilometer van de hoofdstad Boa Vista, voor voedsel en medicijnen - een stroom die sinds 2016 is toegenomen. Vóór de crisis waren het Brazilianen die overstaken naar de Venezolaanse kant om te winkelen. Naar schatting zouden dagelijks ongeveer 1.000 mensen naar Santa Elena gaan.
(Suriname Mirror/The Rio Times)
Braziliaanse regering meldt een geval van a-typische gekkekoeienziekte, BSE ('vaca loca')
'Koe loopt het BSE-eiwit spontaan op in plaats van via de voedervoorziening'
'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking'
De Braziliaanse regering meldt vrijdag 31 mei 2019 een geval van a-typische gekkekoeienziekte ('vaca loca') bij een dier in de staat Mato Grosso, volgens een verklaring van het ministerie van Landbouw.
Het ministerie zegt, dat het geval van de gekkekoeienziekte, of boviene spongiforme encefalopathie (BSE), werd vastgesteld bij een 17-jaar oude koe. Het zei verder, dat het het nodige materiaal verzamelde voor tests en dat alle andere delen van de koe zijn verbrand. 'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking', aldus de verklaring.
De zaak werd als 'a-typisch' beschouwd, omdat het dier het BSE-eiwit spontaan opliep in plaats van via de voedervoorziening.
Klassieke gevallen van gekkekoeienziekte worden veroorzaakt wanneer vee hersen- of ruggengraatweefsel van andere herkauwers wordt gevoerd, wat nu verboden is in bijna alle rundvlees producerende landen inclusief Brazilië.
In 2012 toonden testen in Brazilië aan, dat een koe die twee jaar eerder in Parana was gestorven, het eiwit had ontwikkeld dat de gekkekoeienziekte veroorzaakt, hoewel het dier de ziekte nooit heeft ontwikkeld en aan natuurlijke oorzaken is overleden.
De Wereldorganisatie voor Fiergezondheid behield de status van Brazilië als een land met een onbelangrijk BSE-risico op dat moment, nadat het de a-typische Parana-zaak had bevestigd. Toch verbood een aantal landen, waaronder Zuid-Korea, China en Egypte, sommige of alle rundvleesimporten uit Brazilië, 's werelds grootste exporteur. Die handel werd later heropend.
Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zei dat het alle importeurs vrijdag over de zaak had geïnformeerd, evenals de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.
(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)
'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking'
De Braziliaanse regering meldt vrijdag 31 mei 2019 een geval van a-typische gekkekoeienziekte ('vaca loca') bij een dier in de staat Mato Grosso, volgens een verklaring van het ministerie van Landbouw.
Het ministerie zegt, dat het geval van de gekkekoeienziekte, of boviene spongiforme encefalopathie (BSE), werd vastgesteld bij een 17-jaar oude koe. Het zei verder, dat het het nodige materiaal verzamelde voor tests en dat alle andere delen van de koe zijn verbrand. 'Geen enkel deel van het dier kwam in de voedselketen terecht, er zijn geen risico's voor de bevolking', aldus de verklaring.
De zaak werd als 'a-typisch' beschouwd, omdat het dier het BSE-eiwit spontaan opliep in plaats van via de voedervoorziening.
Autoridades detectan un caso de “vaca loca” en el interior de Brasilhttps://t.co/rjSQU79ygi pic.twitter.com/jgMkqyB61N— Diario La Razón (@larazon_cl) June 1, 2019
Klassieke gevallen van gekkekoeienziekte worden veroorzaakt wanneer vee hersen- of ruggengraatweefsel van andere herkauwers wordt gevoerd, wat nu verboden is in bijna alle rundvlees producerende landen inclusief Brazilië.
In 2012 toonden testen in Brazilië aan, dat een koe die twee jaar eerder in Parana was gestorven, het eiwit had ontwikkeld dat de gekkekoeienziekte veroorzaakt, hoewel het dier de ziekte nooit heeft ontwikkeld en aan natuurlijke oorzaken is overleden.
Detectaron un "caso atípico" de vaca loca en Brasil https://t.co/cxMNBtSLM4 pic.twitter.com/t6WGt14j4V— Agencia Télam (@AgenciaTelam) June 1, 2019
De Wereldorganisatie voor Fiergezondheid behield de status van Brazilië als een land met een onbelangrijk BSE-risico op dat moment, nadat het de a-typische Parana-zaak had bevestigd. Toch verbood een aantal landen, waaronder Zuid-Korea, China en Egypte, sommige of alle rundvleesimporten uit Brazilië, 's werelds grootste exporteur. Die handel werd later heropend.
Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zei dat het alle importeurs vrijdag over de zaak had geïnformeerd, evenals de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.
(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)
Eerste 5 maanden 2019 18 ton cocaïne onderschept in Braziliaanse havens
Cocaïne had vooral als bestemming Spanje, Antwerpen en Rotterdam
In Braziliaanse havens is in de eerste vijf maanden van dit jaar 18 ton cocaïne onderschept, met name met bestemming Spanje, Antwerpen en Rotterdam. In de haven van Santos werd eerder deze week 332 kilo coke gevonden in een partij bevroren vlees, bedoeld voor Rotterdam.
In Santos werden dit jaar al regelmatig zendingen met cocaïne gepakt die bestemd waren voor Nederland en België. Vaak ging het om hoeveelheden van iets meer dan 300 kilo.
Tussen januari en mei van dit jaar heeft de Douane van de haven van Santos 10,1 ton cocaïne in beslag genomen, bijna het dubbele van de 5,4 ton die in dezelfde periode van 2018 in beslag werd genomen, zo melden plaatselijke media, aldus zaterdag 1 juni 2019 Crimesite.nl.
De hoeveelheid drugs die in de haven van Santos in beslag is genomen, is de afgelopen jaren toegenomen, van 11,5 ton in 2017 tot 23,1 ton in 2018.
In Braziliaanse havens is in de eerste vijf maanden van dit jaar 18 ton cocaïne onderschept, met name met bestemming Spanje, Antwerpen en Rotterdam. In de haven van Santos werd eerder deze week 332 kilo coke gevonden in een partij bevroren vlees, bedoeld voor Rotterdam.
In Santos werden dit jaar al regelmatig zendingen met cocaïne gepakt die bestemd waren voor Nederland en België. Vaak ging het om hoeveelheden van iets meer dan 300 kilo.
Tussen januari en mei van dit jaar heeft de Douane van de haven van Santos 10,1 ton cocaïne in beslag genomen, bijna het dubbele van de 5,4 ton die in dezelfde periode van 2018 in beslag werd genomen, zo melden plaatselijke media, aldus zaterdag 1 juni 2019 Crimesite.nl.
De hoeveelheid drugs die in de haven van Santos in beslag is genomen, is de afgelopen jaren toegenomen, van 11,5 ton in 2017 tot 23,1 ton in 2018.
OM Curaçao in zaak Venus: 'Met de trago-meisjes is omgegaan als een stel dieren of voorwerpen’
(Bron foto: Curacao Chronicle) |
Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij die vele vormen kent. Zo klonk het gisteren tijdens het requisitoir van de Officier van Justitie bij de behandeling van de zaak Venus waarbij onder andere de Curaçaose zakenman Michael Koense en zijn echtgenote, de zus van een van hen en een politieman terechtstaan, zo schrijft vandaag, zaterdag 1 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.
Hoofdverdachten zijn Koense en zijn echtgenote. Zij zouden vanuit hun nachtclub La Tasca in Otrobanda Venezolaanse vrouwen hebben uitgebuit, zo meent het OM. 'In dit geval is ernstig misbruik gemaakt van dames in kwetsbare posities, die slechts geld wilden verdienen om naar huis te sturen, naar hun families in financiële nood. Verdachten hebben de dames hierheen gehaald en uitgebuit in winstbejag, ten koste van hongerige gezinnen in Venezuela', aldus de Officier van Justitie belast met deze zaak.
Volgens het Openbaar Ministerie is met de trago-meisjes omgegaan ‘als een stel dieren of voorwerpen’. 'In ieder geval is niet menselijk met hen omgegaan. Want wat is menselijk aan het zeven nachten per week werken, geen pauze krijgen, constant moeten presteren in de vorm van mannen plezieren en drankjes verkocht zien te krijgen en seks te moeten bedrijven met klanten om toch nog voldoende geld naar het thuisland te kunnen sturen. En daarnaast in je vrije tijd in een kamer met meerdere personen moeten blijven, met maar één kamersleutel en 0,0 privacy. Hoe kom je erbij om zo met mensen om te gaan?'
Volgens het Openbaar Ministerie hadden de verdachten Koense en zijn echtgenote alleen het verdienen van geld voor ogen. 'Nee, er is geen geweld toegepast, maar dat zou ook niet slim zijn, om het ‘waar’ dat je wilt ‘verkopen’ aan de buitenkant te beschadigen. De druk en de dwang werd op andere, subtielere, wijze toegepast, namelijk door misleiding, door het opleggen van schulden en het misbruik maken van de zeer kwetsbare posities waar de dames in zaten.'
Korps Politie Curaçao houdt op Hemelvaartsdag verkeers- en alcoholcontrole bij Rio Canario
(Bron foto: OM Curaçao) |
Het Korps Politie Curaçao heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) donderdag, Hemelvaartsdag, in de avonduren ter hoogte van het wijkbureau te Rio Canario, een verkeers- en alcoholcontrole gehouden, zo meldt het OM.
Tijdens deze controle zijn 122 auto’s gestopt en 42 processen-verbaal uitgeschreven voor verschillende strafbare feiten. Het betrof processen-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed van alcohol, wat een misdrijf is, het opgeven van een valse naam, ontbreken van kentekens, het hebben van donker getinte ruiten, het niet betalen van de wegenbelasting en het rijden zonder een geldig verzekeringsbewijs.
Deze controles zullen regelmatig plaatsvinden. 'Wees verstandig, rij niet met alcohol op of laat je rijden.'
Regering Curaçao heeft aandacht voor situatie loterijverkoper Robbie’s Lottery
'Wega di number is legaal en we doen er
alles aan dat er geen illegale activiteiten plaatsvinden'
De regering laat Robbie’s Lottery niet stikken en heeft wel degelijk aandacht voor de situatie waarin de loterijverkoper zich bevindt, nu deze geen nieuwe bankier kan vinden. Dat is door Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) naar voren gebracht in het Statendebat van gisteren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 juni 2019.
Statenlid Charles Cooper (MFK) wilde weten of het klopt, dat 150 werknemers van Robbie’s nu ontslag aangezegd is. Een aantal noemde Gijsbertha niet, maar hij bevestigde wel dat medio april door het Administratiekantoor Dollar van Robbie dos Santos een ontslagverzoek is ingediend bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). 'SOAW heeft hier nog geen beslissing over genomen', aldus de minister.
Cooper kaartte ook aan, dat het tegenstrijdig is als Robbie’s wel een vergunning heeft voor de verkoop van de ‘Wega di Number’, dat dit ook belastinginkomsten oplevert, maar dat er vervolgens geen bank is met wie de loterijinstelling bankzaken kan doen. Volgens Cooper wordt daar mee illegale ‘undergroud banking’ in de hand gewerkt.
Daarop antwoordde Gijsbertha: 'De regering heeft samen gezeten met vertegenwoordigers van Robbie’s en zijn op zoek naar een oplossing. We willen wel dat de gokindustrie blijft voortbestaan ook omdat er veel mensen werken. Dat we Robbie’s aan zijn lot hebben overgelaten, is niet waar. En binnenkort zal ook aangekondigd worden dat er een oplossing gevonden is. De ‘Wega di number’ is legaal en we doen er alles aan dat er geen illegale activiteiten plaatsvinden.'
Medio maart werd de relatie tussen de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en Robbie’s na het uitspreken van een vonnis opgezegd. De rechter was het eens met de bank die aanvoerde reputatieschade te willen voorkomen gezien de recente strafrechtelijke veroordelingen van Dos Santos en zijn loterijbedrijven en de aard en omvang van de bewezen verklaarde strafbare gedragingen.
De regering laat Robbie’s Lottery niet stikken en heeft wel degelijk aandacht voor de situatie waarin de loterijverkoper zich bevindt, nu deze geen nieuwe bankier kan vinden. Dat is door Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) naar voren gebracht in het Statendebat van gisteren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 juni 2019.
Statenlid Charles Cooper (MFK) wilde weten of het klopt, dat 150 werknemers van Robbie’s nu ontslag aangezegd is. Een aantal noemde Gijsbertha niet, maar hij bevestigde wel dat medio april door het Administratiekantoor Dollar van Robbie dos Santos een ontslagverzoek is ingediend bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). 'SOAW heeft hier nog geen beslissing over genomen', aldus de minister.
Cooper kaartte ook aan, dat het tegenstrijdig is als Robbie’s wel een vergunning heeft voor de verkoop van de ‘Wega di Number’, dat dit ook belastinginkomsten oplevert, maar dat er vervolgens geen bank is met wie de loterijinstelling bankzaken kan doen. Volgens Cooper wordt daar mee illegale ‘undergroud banking’ in de hand gewerkt.
Daarop antwoordde Gijsbertha: 'De regering heeft samen gezeten met vertegenwoordigers van Robbie’s en zijn op zoek naar een oplossing. We willen wel dat de gokindustrie blijft voortbestaan ook omdat er veel mensen werken. Dat we Robbie’s aan zijn lot hebben overgelaten, is niet waar. En binnenkort zal ook aangekondigd worden dat er een oplossing gevonden is. De ‘Wega di number’ is legaal en we doen er alles aan dat er geen illegale activiteiten plaatsvinden.'
Medio maart werd de relatie tussen de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en Robbie’s na het uitspreken van een vonnis opgezegd. De rechter was het eens met de bank die aanvoerde reputatieschade te willen voorkomen gezien de recente strafrechtelijke veroordelingen van Dos Santos en zijn loterijbedrijven en de aard en omvang van de bewezen verklaarde strafbare gedragingen.
'Minimumloon is wèl een vast bedrag dat is uitgedrukt in Srd'
Ministerie van Arbeid geeft nadere uitleg over minimumloon in reactie op onjuist bericht
'Naar aanleiding van het bericht in Starnieuws ‘Minimumloon niet vastgepind op vast bedrag’ wenst het ministerie van Arbeid het volgende te verduidelijken met betrekking tot de relatie van het minimumloon en de armoedegrens.
Tussen de armoedegrens, het minimumloon en het sociaal bestaansminimum bestaat een zekere relatie en de wijze van vaststelling varieert van exacte berekeningen met economische indicatoren tot het afwegen van belangen en het zetten van een redelijk minimum. Ingevolge de vigerende Wet Minimum Uurloon wordt steeds een minimumloon vastgesteld. Dit is, in tegenstelling tot wat in het bedoeld bericht wordt aangegeven, wel een vast bedrag dat is uitgedrukt in Srd.
Werkgevers zijn voor de laagste categorie loonschalen, verplicht om minimaal dit bedrag per uur uit te betalen. De bedragen die in het bedoeld bericht zijn genoemd, komen niet overeen met de bedragen die voortvloeien uit de wet. Het algemeen minimumloon is Srd6,14 per uur.
Afgezien van het algemeen minimum uurloon, zijn er bijzondere minimum uurlonen voor drie categorieën, namelijk:
1. Voor winkelbedrijven met uitzondering van de zogenaamde buurtwinkel die voornamelijk levensmiddelen verkoopt en minder dan 4 werknemers heeft, geldt een tarief van 120% van Srd 6,14 en dat is Srd 7,37.
2. Voor personeel van horecabedrijven met meer dan 12 werknemers is het tarief 140% van Srd 6,14 en dat is Srd 8,60.
3. Voor het personeel van bewakingsbedrijven is het tarief 140% van Srd 6,14 en dat is Srd 8,60.
Het gaat bij het minimumloon wel om de laagste lonen die in Suriname mogen worden betaald aan werknemers. Op advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) is er nu een hoger tarief voorgesteld (Srd 8,40) zonder differentiaties, welke nog op de gebruikelijke wijze moet worden afgekondigd. Hogere tarieven die al gangbaar zijn, zoals genoemd in de bovengenoemde categorieën, blijven gehandhaafd.
Om in de toekomst te geraken tot een snellere en breed gedragen besluitvorming is in de nieuwe wetgeving, die nu aanhangig is in De Nationale Assemblee (DNA), voorgedragen om een nationale loonraad in te stellen waarin meerdere partijen zijn betrokken die belanghebbend of bevoegd zijn om het minimumloon te berekenen, dan wel te doen berekenen en te doen vaststellen. Het betreft in deze de organen die belast zijn met de vaststelling en de beoordeling van de economische en de sociale indicatoren van Suriname en de organisaties die de belangen van de werkgevers en de werknemers behartigen.
Volgens de internationale standaarden is het bij minimumlonen belangrijk om een goed ‘minimumloonvaststellingsmechanisme’ (minimum wage fixing machinery) in werking te hebben, zodat regelmatig op efficiënte wijze het minimumloon kan worden geëvalueerd en vastgesteld. Dit mechanisme is de spil van de nieuwe wetgeving die nu in behandeling is in De Nationale Assemblee.
Communicatie Unit Ministerie van Arbeid'
'Naar aanleiding van het bericht in Starnieuws ‘Minimumloon niet vastgepind op vast bedrag’ wenst het ministerie van Arbeid het volgende te verduidelijken met betrekking tot de relatie van het minimumloon en de armoedegrens.
Tussen de armoedegrens, het minimumloon en het sociaal bestaansminimum bestaat een zekere relatie en de wijze van vaststelling varieert van exacte berekeningen met economische indicatoren tot het afwegen van belangen en het zetten van een redelijk minimum. Ingevolge de vigerende Wet Minimum Uurloon wordt steeds een minimumloon vastgesteld. Dit is, in tegenstelling tot wat in het bedoeld bericht wordt aangegeven, wel een vast bedrag dat is uitgedrukt in Srd.
Werkgevers zijn voor de laagste categorie loonschalen, verplicht om minimaal dit bedrag per uur uit te betalen. De bedragen die in het bedoeld bericht zijn genoemd, komen niet overeen met de bedragen die voortvloeien uit de wet. Het algemeen minimumloon is Srd6,14 per uur.
Afgezien van het algemeen minimum uurloon, zijn er bijzondere minimum uurlonen voor drie categorieën, namelijk:
1. Voor winkelbedrijven met uitzondering van de zogenaamde buurtwinkel die voornamelijk levensmiddelen verkoopt en minder dan 4 werknemers heeft, geldt een tarief van 120% van Srd 6,14 en dat is Srd 7,37.
2. Voor personeel van horecabedrijven met meer dan 12 werknemers is het tarief 140% van Srd 6,14 en dat is Srd 8,60.
3. Voor het personeel van bewakingsbedrijven is het tarief 140% van Srd 6,14 en dat is Srd 8,60.
Het gaat bij het minimumloon wel om de laagste lonen die in Suriname mogen worden betaald aan werknemers. Op advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) is er nu een hoger tarief voorgesteld (Srd 8,40) zonder differentiaties, welke nog op de gebruikelijke wijze moet worden afgekondigd. Hogere tarieven die al gangbaar zijn, zoals genoemd in de bovengenoemde categorieën, blijven gehandhaafd.
Om in de toekomst te geraken tot een snellere en breed gedragen besluitvorming is in de nieuwe wetgeving, die nu aanhangig is in De Nationale Assemblee (DNA), voorgedragen om een nationale loonraad in te stellen waarin meerdere partijen zijn betrokken die belanghebbend of bevoegd zijn om het minimumloon te berekenen, dan wel te doen berekenen en te doen vaststellen. Het betreft in deze de organen die belast zijn met de vaststelling en de beoordeling van de economische en de sociale indicatoren van Suriname en de organisaties die de belangen van de werkgevers en de werknemers behartigen.
Volgens de internationale standaarden is het bij minimumlonen belangrijk om een goed ‘minimumloonvaststellingsmechanisme’ (minimum wage fixing machinery) in werking te hebben, zodat regelmatig op efficiënte wijze het minimumloon kan worden geëvalueerd en vastgesteld. Dit mechanisme is de spil van de nieuwe wetgeving die nu in behandeling is in De Nationale Assemblee.
Communicatie Unit Ministerie van Arbeid'
BvL-/ALS-voorzitster Mangre vraagt minister Ferrier aandacht voor positie districtskwekelingen
Districtskwekelingen EBGS in binnenland moeten van ministerie vervolgopleiding gaan volgen
Het lot van districtskwekelingen (DK) is door voorzitster Reshma Mangre van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dit gebeurde dinsdag tijdens een onderhoud van de bewindsvrouwe met alle onderwijsbonden, zo meldt de Ware Tijd zaterdag 1 juni 2019.
Vorige maand hebben deze leerkrachten, die in het achterland lesgeven, een schrijven van het Onderwijs der EBGS ontvangen. In de brief werd hen duidelijk gemaakt, dat zij per 1 augustus moeten aantonen dat zij op een vervolgopleiding staan ingeschreven. Blijft dat bewijs uit, dan kunnen zij niet langer lessen verzorgen. Hoewel aan de groep dispensatie is verleend om het komend schooljaar les te blijven geven, zijn daar voorwaarden aan gekoppeld.
Dit kan voor Mangre niet door de beugel. Zij wijst erop dat met de invoering van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden, districtskwekelingen en personen met een boslandacte zijn verheven tot vierdegraads personeel. Bij haar kan het er niet in, dat deze leerkrachten een brief krijgen waarin staat dat zij niet meer voldoen aan de kwalificaties. Ze zegt dat de voorwaarden niet haalbaar zijn, omdat er geen vervolgopleidingen zijn in het binnenland en de afstanden om naar de stad af te reizen te groot zijn. Voorts moet volgens Mangre worden nagegaan wat bij deze leerkrachten aansluit en of zij aan de eisen voldoen.
In De Nationale Assemblee sprak Ferrier vorige week over 'distance learning' voor deze groep. Mangre vermoedt dat dat onhaalbaar is, omdat niet een ieder in het binnenland over internet of een smartphone beschikt. 'De faciliteiten zouden eerst gecreëerd moeten worden.' Voorts moet ook vast komen te staan wie les in het binnenland gaat verzorgen als deze groep wordt gemuteerd.
DK's zijn leerkrachten die tot het eerste of tweede jaar van de kweekschool zijn gegaan en een korte opfriscursus van de EBGS hebben gevolgd om in het binnenland les te kunnen verzorgen. Omdat deze leerkrachten voor een bijzondere school werken, verleent het ministerie dispensatie aan de groep om les te mogen verzorgen.
Het lot van districtskwekelingen (DK) is door voorzitster Reshma Mangre van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onder de aandacht gebracht van minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dit gebeurde dinsdag tijdens een onderhoud van de bewindsvrouwe met alle onderwijsbonden, zo meldt de Ware Tijd zaterdag 1 juni 2019.
Vorige maand hebben deze leerkrachten, die in het achterland lesgeven, een schrijven van het Onderwijs der EBGS ontvangen. In de brief werd hen duidelijk gemaakt, dat zij per 1 augustus moeten aantonen dat zij op een vervolgopleiding staan ingeschreven. Blijft dat bewijs uit, dan kunnen zij niet langer lessen verzorgen. Hoewel aan de groep dispensatie is verleend om het komend schooljaar les te blijven geven, zijn daar voorwaarden aan gekoppeld.
Dit kan voor Mangre niet door de beugel. Zij wijst erop dat met de invoering van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden, districtskwekelingen en personen met een boslandacte zijn verheven tot vierdegraads personeel. Bij haar kan het er niet in, dat deze leerkrachten een brief krijgen waarin staat dat zij niet meer voldoen aan de kwalificaties. Ze zegt dat de voorwaarden niet haalbaar zijn, omdat er geen vervolgopleidingen zijn in het binnenland en de afstanden om naar de stad af te reizen te groot zijn. Voorts moet volgens Mangre worden nagegaan wat bij deze leerkrachten aansluit en of zij aan de eisen voldoen.
In De Nationale Assemblee sprak Ferrier vorige week over 'distance learning' voor deze groep. Mangre vermoedt dat dat onhaalbaar is, omdat niet een ieder in het binnenland over internet of een smartphone beschikt. 'De faciliteiten zouden eerst gecreëerd moeten worden.' Voorts moet ook vast komen te staan wie les in het binnenland gaat verzorgen als deze groep wordt gemuteerd.
DK's zijn leerkrachten die tot het eerste of tweede jaar van de kweekschool zijn gegaan en een korte opfriscursus van de EBGS hebben gevolgd om in het binnenland les te kunnen verzorgen. Omdat deze leerkrachten voor een bijzondere school werken, verleent het ministerie dispensatie aan de groep om les te mogen verzorgen.
RO-minister Dikan: 'In Lawa-gebied hebben lokale autoriteiten een vuilophaalsysteem opgezet'
'Drie keer per week wordt vuil opgehaald met een vuilophaalboot en gedumpt op speciale locatie'
In het Lawa-gebied heeft de districtscommissaris samen met het collectief van de Aloekoe, de kapitein en de lokale ondernemers, een vuilophaalsysteem opgezet. Dat zei minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) in reactie op een vraag van Aida Nading (NDP) tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus Starnieuws vrijdag 31 mei 2019.
Het lid vroeg wanneer er een einde komt aan het dumpen van vuil langs de rivier.
Voor het vuilophaalsysteem worden de lokale bewoners ingezet. Er wordt drie keer per week vuil opgehaald met een vuilophaalboot. Het vuil wordt vervolgens gedumpt op een speciaal daarvoor bestemde plek.
Volgens minister Dikan is de grote uitdaging dat de bestuursdienst geen bestuursambtenaren heeft die permanent gestationeerd zijn in het gebied, vanwege het ontbreken van een bestuursopzichter-kantoor. 'Hierdoor kan de bestuursdienst geen adequate en regelmatige controle uitoefenen. Om dit probleem op te vangen heeft de dc korte communicatielijnen ingesteld met personen met wie wordt gewerkt.'
Ook is het ministerie van RO samen met het ministerie van Volksgezondheid bezig na te gaan hoeveel brandovens nodig zijn en waar ze geplaatst kunnen worden in het gebied. Nading somde het aantal bestuursambtenaren in het gebied op en benadrukte hoe weinig dat is. 'Ik wil de regering vragen om een mogelijkheid te creëren om mensen in dienst te nemen in de functie van bestuursambtenaren. Er wonen veel mensen in het achterland en we hebben bestuursambtenaren nodig.'
Dikan: 'Inderdaad zijn de bestuursleden in het Lawa-/Tapanahoni-gebied, op de vingers te tellen.' Hij heeft de districtscommissarissen om een formatieplan gevraagd om een beter beeld te kunnen hebben van waar de bestuursambtenaren te veel of juist te weinig zijn. 'Er is een scheefgroei en we wachten het formatieplan af waardoor we evenwicht kunnen brengen.'
In het Lawa-gebied heeft de districtscommissaris samen met het collectief van de Aloekoe, de kapitein en de lokale ondernemers, een vuilophaalsysteem opgezet. Dat zei minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) in reactie op een vraag van Aida Nading (NDP) tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus Starnieuws vrijdag 31 mei 2019.
Het lid vroeg wanneer er een einde komt aan het dumpen van vuil langs de rivier.
Voor het vuilophaalsysteem worden de lokale bewoners ingezet. Er wordt drie keer per week vuil opgehaald met een vuilophaalboot. Het vuil wordt vervolgens gedumpt op een speciaal daarvoor bestemde plek.
Volgens minister Dikan is de grote uitdaging dat de bestuursdienst geen bestuursambtenaren heeft die permanent gestationeerd zijn in het gebied, vanwege het ontbreken van een bestuursopzichter-kantoor. 'Hierdoor kan de bestuursdienst geen adequate en regelmatige controle uitoefenen. Om dit probleem op te vangen heeft de dc korte communicatielijnen ingesteld met personen met wie wordt gewerkt.'
Ook is het ministerie van RO samen met het ministerie van Volksgezondheid bezig na te gaan hoeveel brandovens nodig zijn en waar ze geplaatst kunnen worden in het gebied. Nading somde het aantal bestuursambtenaren in het gebied op en benadrukte hoe weinig dat is. 'Ik wil de regering vragen om een mogelijkheid te creëren om mensen in dienst te nemen in de functie van bestuursambtenaren. Er wonen veel mensen in het achterland en we hebben bestuursambtenaren nodig.'
Dikan: 'Inderdaad zijn de bestuursleden in het Lawa-/Tapanahoni-gebied, op de vingers te tellen.' Hij heeft de districtscommissarissen om een formatieplan gevraagd om een beter beeld te kunnen hebben van waar de bestuursambtenaren te veel of juist te weinig zijn. 'Er is een scheefgroei en we wachten het formatieplan af waardoor we evenwicht kunnen brengen.'
TV-zender SBS heeft geen boodschap aan videoboodschap van DA'91-voorzitster Del Castilho
Suriname Broadcasting Services Nickerie weigert beelden uit te zenden gericht tegen NDP
Del Castilho: 'Dit gedrag is triest en staat in schril contrast tot de rol van integere media'
Suriname Broadcasting Services Nickerie (SBS) heeft als beleid om geen publicaties te accepteren die tegen de Nationale Democratische Partij (NDP) gericht zijn. DA'91 meldt, dat een videoboodschap van de partij waarin voorzitster Angelic del Castilho de gemeenschap oproept om te strijden voor het behoud van de democratie en rechtsstaat, is geweigerd door SBS. DA'91 zou betalen voor de videoboodschap.
Eigenaar Johnny Mahespalsingh heeft volgens DA'91 te kennen gegeven - zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 juni 2019 - dat van geen enkele andere politieke partij dan de NDP programma’s worden uitgezonden via zijn televisiezender. 'Dit gedrag is triest en staat in schril contrast tot de rol van integere media die altijd ruimte dienen te bieden voor hoor en wederhoor, met andere woorden alle partijen toegang geven tot de burgers. Dit is essentieel voor onze democratie. DA’91 is uitermate bezorgd dat er op weg naar de verkiezingen meer pogingen gewaagd zullen worden om de Surinaamse media onder druk te zetten in het uitzenden van boodschappen van niet- regeringsgezinden.'
DA’91 roept alle media eigenaren en journalisten op, hier zeer alert op te zijn.
De SBS-leiding stelt zich op het standpunt, dat het haar goed recht is om net als andere media een bepaald beleid te voeren.
DA'91 deelt mee dat de recente publicatie van de partij: 'MuseumN8 verworden tot politieke propaganda machine', er in geresulteerd heeft, dat de leiding dreigtelefoontjes heeft ontvangen waarin met van alles gedreigd werd en liederlijke taal gebezigd werd. Ook kaderleden van de partij worden door werkgevers, particulier en overheid, onder druk gezet het lidmaatschap van de partij op te zeggen teneinde hun baan te mogen behouden of in aanmerking te komen voor promoties.
DA'91 stelt dat deze handelingen in strijd zijn met de basis grondenrechten, burger- en politieke rechten, van elke Surinaamse burger. Iedereen heeft de vrijheid onder andere een politieke kleur, religie aan te hangen.
'Dit mag nooit en te nimmer van invloed zijn op de toegang tot een baan, tot de media en alle andere uitingen van onze grondenrechten zoals vastgelegd in onze Grondwet en in de Universele Verklaring voor de rechten van de Mens.'
'DA’91 roept alle burgers op die een dergelijke vorm van intimidatie ondervinden, dit door te geven aan de partij, zodat gezamenlijk de strijd kan worden aangeboden en voortgezet voor behoud van de vrijheid!'
Del Castilho: 'Dit gedrag is triest en staat in schril contrast tot de rol van integere media'
Suriname Broadcasting Services Nickerie (SBS) heeft als beleid om geen publicaties te accepteren die tegen de Nationale Democratische Partij (NDP) gericht zijn. DA'91 meldt, dat een videoboodschap van de partij waarin voorzitster Angelic del Castilho de gemeenschap oproept om te strijden voor het behoud van de democratie en rechtsstaat, is geweigerd door SBS. DA'91 zou betalen voor de videoboodschap.
Eigenaar Johnny Mahespalsingh heeft volgens DA'91 te kennen gegeven - zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 juni 2019 - dat van geen enkele andere politieke partij dan de NDP programma’s worden uitgezonden via zijn televisiezender. 'Dit gedrag is triest en staat in schril contrast tot de rol van integere media die altijd ruimte dienen te bieden voor hoor en wederhoor, met andere woorden alle partijen toegang geven tot de burgers. Dit is essentieel voor onze democratie. DA’91 is uitermate bezorgd dat er op weg naar de verkiezingen meer pogingen gewaagd zullen worden om de Surinaamse media onder druk te zetten in het uitzenden van boodschappen van niet- regeringsgezinden.'
DA’91 roept alle media eigenaren en journalisten op, hier zeer alert op te zijn.
De SBS-leiding stelt zich op het standpunt, dat het haar goed recht is om net als andere media een bepaald beleid te voeren.
DA'91 deelt mee dat de recente publicatie van de partij: 'MuseumN8 verworden tot politieke propaganda machine', er in geresulteerd heeft, dat de leiding dreigtelefoontjes heeft ontvangen waarin met van alles gedreigd werd en liederlijke taal gebezigd werd. Ook kaderleden van de partij worden door werkgevers, particulier en overheid, onder druk gezet het lidmaatschap van de partij op te zeggen teneinde hun baan te mogen behouden of in aanmerking te komen voor promoties.
DA'91 stelt dat deze handelingen in strijd zijn met de basis grondenrechten, burger- en politieke rechten, van elke Surinaamse burger. Iedereen heeft de vrijheid onder andere een politieke kleur, religie aan te hangen.
'Dit mag nooit en te nimmer van invloed zijn op de toegang tot een baan, tot de media en alle andere uitingen van onze grondenrechten zoals vastgelegd in onze Grondwet en in de Universele Verklaring voor de rechten van de Mens.'
'DA’91 roept alle burgers op die een dergelijke vorm van intimidatie ondervinden, dit door te geven aan de partij, zodat gezamenlijk de strijd kan worden aangeboden en voortgezet voor behoud van de vrijheid!'
Oogheelkundige behandelingen in Academisch Ziekenhuis Paramaribo weer hervat
'Het team van het Suriname Eye Centre kan weer normaal zijn werk doen'
De situatie rond oogheelkundige behandelingen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is genormaliseerd. Er is weer voldoende materiaal beschikbaar om de behandelingen te kunnen uitvoeren, bevestigt AZP-directrice Claudia Redan vandaag, zaterdag 1 juni 2019, in de Ware Tijd.
'De pakketten zijn binnen. We zijn blij dat we de mensen weer kunnen helpen en dat het team van het Suriname Eye Centre weer normaal zijn werk kan doen', zegt Redan.
Door een tekort aan medisch verbruiksmateriaal was de AZP-afdeling voor oogheelkundige zorg genoodzaakt om afspraken voor behandelingen te verschuiven. Alleen uiterste spoedgevallen konden worden uitgevoerd. Cliënten die reeds een afspraak hadden om behandeld te worden, kregen de mededeling dat deze tot nader order was verschoven. Zij zijn intussen weer gebeld voor een nieuwe datum.
Oogarts Jerrel Pawiroredjo van het Suriname Eye Centre zegt, dat de uitgestelde oogheelkundige behandelingen maandag worden hervat.
Redan zegt, dat het tekort is ontstaan door overmacht: de lading met verbruiksmateriaal was niet op tijd binnengekomen vanuit het buitenland. 'Als er gemiddeld vijftien cliënten per keer in de week worden geopereerd, dan heeft het een heel grote impact, ja.'
De situatie rond oogheelkundige behandelingen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is genormaliseerd. Er is weer voldoende materiaal beschikbaar om de behandelingen te kunnen uitvoeren, bevestigt AZP-directrice Claudia Redan vandaag, zaterdag 1 juni 2019, in de Ware Tijd.
'De pakketten zijn binnen. We zijn blij dat we de mensen weer kunnen helpen en dat het team van het Suriname Eye Centre weer normaal zijn werk kan doen', zegt Redan.
Door een tekort aan medisch verbruiksmateriaal was de AZP-afdeling voor oogheelkundige zorg genoodzaakt om afspraken voor behandelingen te verschuiven. Alleen uiterste spoedgevallen konden worden uitgevoerd. Cliënten die reeds een afspraak hadden om behandeld te worden, kregen de mededeling dat deze tot nader order was verschoven. Zij zijn intussen weer gebeld voor een nieuwe datum.
Oogarts Jerrel Pawiroredjo van het Suriname Eye Centre zegt, dat de uitgestelde oogheelkundige behandelingen maandag worden hervat.
Redan zegt, dat het tekort is ontstaan door overmacht: de lading met verbruiksmateriaal was niet op tijd binnengekomen vanuit het buitenland. 'Als er gemiddeld vijftien cliënten per keer in de week worden geopereerd, dan heeft het een heel grote impact, ja.'
Abonneren op:
Posts (Atom)