donderdag 16 april 2020

Wie quarantaineregels overtreedt riskeert een straf van 6 maanden hechtenis

Quarantainewet biedt autoriteiten handvatten om op te treden


Personen die willens en wetens de Quarantainewet overtreden kunnen zes maanden hechtenis opgelegd krijgen. Dit zegt luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), donderdag 16 april 2020 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Komende maandag arriveren 200 Surinaamse ingezetenen uit Nederland, die ondergebracht zullen worden op verschillende locaties. Het Covid-19 Managementteam en het ministerie van Volksgezondheid doen er alles aan om de minimale voorzieningen in orde te hebben. Alle locaties zijn gescreend en goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, laat Veira weten.

Hotel Torarica, Rivas Place, Residence Inn en het Zorghotel zijn vier van de locaties die gereed zijn gemaakt.

Omdat Suriname niet over voldoende accommodaties beschikt om alle 900 repatrianten in een keer binnen te halen, zal na binnenkomst van de groep van tweehonderd een evaluatie worden gehouden. Daarna zal besloten worden wanneer de rest van de ingezetenen binnengehaald zullen worden. 'We moeten ervoor zorgen, dat wanneer de mensen er zijn, we hen in een goede accommodatie kunnen onderbrengen.'

De quarantaine is bedoeld om bij eventuele besmette gevallen erop toe te zien, dat de situatie van de persoon niet verergerd en om in zijn algemeenheid verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Overste Veira stelt familieleden die eten willen brengen voor hun geliefde die in quarantaine zullen zijn gerust. Deze personen zullen in de gelegenheid worden gesteld om het achter te laten, waarna dit aan de persoon in quarantaine zal worden verstrekt.

Over de kwestie dat passagiers van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) 700 Euro moeten betalen om overgevlogen te worden naar Suriname zegt Veira het volgende: 'Voor iedereen met een KLM-vlucht, moet een maatregel worden getroffen. Of ze een voucher zullen krijgen van KLM. Je kan niet met een KLM-ticket op een SLM-vlucht. KLM-passagiers zullen daarover met hun vliegmaatschappij contact moeten opnemen.'

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta

(Bron foto: Twitter)
Geschil Bolsonaro en Mandetta over hoe te reageren op coronavirus pandemie


Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag 16 april 2020 zijn minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta ontslagen. Dat laat Mandetta zelf weten op Twitter.De twee lagen al wekenlang met elkaar in de clinch over de vraag hoe te reageren op de coronavirus pandemie. Mandetta weigerde te buigen voor de eis van de Braziliaanse leider om het beleid van sociale afstand te versoepelen om de snel instortende economie weer op gang te brengen.
Luiz Henrique Mandetta kwam in de schijnwerpers te staan tijdens de dagelijkse briefings van het ministerie van Volksgezondheid en talloze media-interviews waarin hij de Brazilianen aanspoorde om thuis te blijven om het aantal nieuwe besmettingen te vertragen. De oncoloog Nelson Teich zal worden aangesteld om Mandetta te vervangen.


De ministerswissel komt op een kritiek moment voor Brazilië, aangezien het aantal sterfgevallen door het coronavirus stijgt en deskundigen waarschuwen dat het hoogtepunt van de pandemie nog weken ver is. De stap kan verder kritiek oproepen dat Bolsonaro langzaam en grillig heeft gereageerd op de pandemie, die tot nu toe meer dan 1.700 mensen in Brazilië het leven heeft gekost.
(Suriname Mirror/gauchazh/Twitter/G1.Globo/YouTube)

Gestrande Surinamers in Nederland moeten zelf opdraaien voor kosten SLM-retourticket

(Bron foto: © Suriname Mirror)
Van repatrianten wordt zevenhonderd euro geëist voor de terugvlucht


Avondkrant De West bericht donderdag 16 april 2020, dat gestrande Surinamers die met de geplande repatriëringsvluchten van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vanaf maandag, moeten zelf voor de reiskosten opdraaien. 

Naar verluidt komen alle gestrande Surinamers en ingezetenen terug met de SLM, omdat het Covid-19 Managementteam een goed overzicht wil hebben en de J.A. Pengelluchthaven alleen voor hen zal worden opengedaan. Het is de KLM en Tuifly verboden hun passagiers zelf terug te vliegen, vanwege de nieuwe maatregelen.

Van de repatrianten wordt nu een bedrag van zevenhonderd euro geëist voor de terugreis. Enkele gestrande Surinamers zitten momenteel met de handen in het haar, omdat zij niet beschikken over dat bedrag en dus ook niet weten of zij teruggehaald zullen worden. Volgens hen hebben zij in de afgelopen weken al heel wat onkosten gemaakt en zijn ze voorts van mening, dat de overheid hen tegemoet moet komen.

Volgens de SLM is het vanzelfsprekend, dat mensen die niet bij haar hebben geboekt, zullen moeten betalen voor een ticket. 'Haast alle vliegmaatschappijen die repatriëringsvluchten hebben uitgevoerd, hebben het op deze manier gedaan. De mensen moeten terug naar de maatschappij waar ze handen geboekt, en waar ze in de meeste gevallen wél een tegemoetkoming krijgen', zegt een woordvoerder van de SLM.

Directrice van Fly Allways Natasha Abdoelhak, geeft aan dat zij daadwerkelijk geen vluchten zou mogen uitvoeren naar Suriname. 'De mensen zullen een tegemoetkoming krijgen, maar het hangt van het type ticket af. Als je gebruik hebt gemaakt van de promotarieven, zal je geen tegemoetkoming ontvangen en zullen deze gestrande personen zelf moeten opdraaien voor hun retourticket.'

Nog onbekende man overlijdt na zwaargewond te zijn gevonden achter een bushuisje Bronsweg

Man gewond aan hoofd en in gelaat - Politie zoekt hulp achterhalen identiteit


De politie van Brownsweg kreeg zondagmiddag 12 april een melding dat een gewonde man achter een bushuisje lag, ter hoogte van de kruising Bronsweg en de weg die leidt naar Koffiekamp in het district Brokopondo. Ter plaatse aangekomen troffen agenten een zwaar gewonde man aan die niet aanspreekbaar was. 

Een ingeschakelde ambulance bracht het slachtoffer over naar een polikliniek van de Medische Zending om medische hulp te krijgen. De man overleed in de polikliniek, zo bericht het Korps Politie Suriname donderdag 16 april 2020.

De man, wiens personalia nog niet bekend zijn bij de politie, was gewond aan zijn hoofd en in het gelaat. Zijn lijk is in opdracht van het Openbaar Ministerie door de politie in beslag genomen.

De man is van het negroïde ras, aldus de politie. Hij was gekleed in een rode T-shirt en een grijs/zwarte korte broek. Hij was blootsvoets en zijn hoofdhaar was kort geknipt.

Op de samenleving wordt een beroep gedaan alle informatie die kan leiden tot het achterhalen van de identiteit of nabestaanden van het slachtoffer, door te geven aan de afdeling Kapitale Delicten, ondergebracht op het politiebureau Nieuwe-Haven. Men mag de informatie persoonlijk of telefonisch doorgeven. De telefoonnummers van de afdeling Kapitale Delicten zijn 403645, 402730 of 402736. Men mag de informatie ook doorgeven aan het Command Center op het nummer 115 of via de tiplijn 179.

Minister Chotkan: 'Personeel technische afdelingen moet werk hervatten' - Ambtenaren onaangenaam verrast

'De werkers kunnen geen twee meter afstand van elkaar houden'


Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie stelt in een rondschrijven aan directeuren, dat het personeel van alle technische afdelingen woensdag de werkzaamheden normaal moet hervatten. Maar, dat personeel is zeer ontstemd en verrast met dit besluit, omdat de normale bezetting niet is toegestaan sinds de eerste coronabesmetting. Dit bericht de Ware Tijd donderdag 16 april 2020.

Daarnaast ligt het openbaar vervoer al drie weken stil. Het personeel vraagt zich af hoe het het werk zal bereiken, aangezien een groot deel is aangewezen op openbaar vervoer. Voorts willen de medewerkers weten of het coronavirus gevaar voor hun ministerie is geweken.

'Als de minister zegt dat iedereen moet komen werken, hoe beweegt het personeel van die afdelingen zich op de werkvloer? Hoe verplaatsen de veldwerkers zich?', vraagt een medewerker zich af. Volgens betrokkene, die anoniem wenst te blijven, kunnen de werkers geen twee meter afstand van elkaar houden. De afdelingen zijn propvol. De arbeiders vrezen voor besmetting als er niet volgens de afgesproken protocollen wordt gewerkt. 'Er zit zoveel personeel op één afdeling. We kunnen niet vrij werken en toch worden we opgeroepen.' 

President Desi Bouterse heeft op 29 maart aangekondigd, dat samenkomsten met meer dan tien personen verboden zijn. Ook moet twee meter afstand worden gehouden. Vanaf dat moment is ook de gedeeltelijke lockdown ingegaan. Deze is op Goede Vrijdag met nog eens twee weken verlengd. Het openbaar vervoer rijdt niet, omdat de buschauffeurs zich volgens het ministerie niet kunnen houden aan de sociale afstand als zij passagiers vervoeren. De bushouders beroepen zich op inkomstenderving als ze minder personen moeten vervoeren.

De maatregelen van de overheid moeten voorkomen dat er verdere besmetting met het coronavirus plaatsvindt.

Hartverwarmende reactie Boliviaanse militairen die twee hongerige straathonden helpen

Actie van militairen heeft de harten van velen geroerdMisschien herinnert u zich deze serie foto's die via social media sinds begin april 2020 worden verspreid. De foto's zijn gemaakt toen een paar militairen  twee hulpeloze honden hielpen in een tijd waarin Covid-19, het nieuwe coronavirus, zich snel verspreidde. 

Dit heeft daadwerkelijk plaatsgevonden in Tupiza, Bolivia.Verscheidene militairen zijn op straat terwijl Bolivia in lockdown is vanwege de coronavirus dreiging.


Twee honden die op dat moment uitgehongerd en verloren waren, hadden het voertuig van de militairen gezien en begonnen het te achtervolgen.

De foto's die het gevoelige moment en de daad van vriendelijkheid van deze officieren vastlegden, hebben de harten van velen geroerd.


(Suriname Mirror/Twitter/Trome)

73 Bevestigde coronavirus besmettingen op Ecuador's Galapagos-eilanden

Meerderheid, 48, aan boord van  toeristisch schip 'Flora'


Ecuador's Galapagos-eilanden, een Unesco-werelderfgoed ongeveer 1.000 kilometer ten westen van Ecuador, hebben 73 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus, de meerderheid aan boord van een toeristisch schip, zei de president van de Raad van Bestuur woensdag 15 april 2020. 

'Achtenveertig positieve gevallen zijn geïdentificeerd van de 69 mensen aan boord van de Flora', vertelde Norman Wray onder andere aan aan persbureau AFP.


Wray, die de regeringsraad van de Galapagos leidt, voegde eraan toe, dat alle passagiers bemanningsleden zijn, aangezien het schip geen toeristen meer aan boord heeft. 'In totaal hebben we 73 bevestigde gevallen en twee doden op de archipel', zei Wray.Ecuador heeft sinds het begin van de pandemie 7.858 gevallen en 388 sterfgevallen geregistreerd. De provincie Guayas en de hoofdstad, de havenstad Guayaquil, zijn het zwaarst getroffen, met ongeveer 70 procent van de sinds 29 februari gemelde gevallen.

Volgens Wray zijn er nog steeds 1.000 toeristen op de Galapagos, van wie de meesten Ecuadoranen zijn die hebben besloten te blijven tijdens de algemene lockdown, die door de nationale regering is verlengd tot 19 april.


Ongeveer 1.500 andere toeristen werden van de eilanden geëvacueerd.

Het toerisme maakt 75 procent uit van de inkomsten voor de archipel, waarvan de flora en fauna uniek zijn over de hele wereld, en brengt ongeveer 110 miljoen dollar per jaar op, zei Wray. De toerismesector is momenteel 'verlamd' en 'de Galapagos bevinden zich in een ernstige crisis', voegde hij eraan toe.

(Suriname Mirror/Vistazo/AFP/TeleAmazonas/YouTube/Twitter)

Nationale Garde van Mexico beschermt artsen en verpleegsters tegen toenemend geweld

(Bron foto:Twitter)
Regering roept op aanvallen op gezondheids- personeel dat patiënten met Covid-19 behandelt te stoppen


Recent zijn er meldingen geweest van aanslagen en discriminatie van werknemers in de gezondheidszorg in Mexico. Gezien deze situatie heeft de regering de bevolking opgeroepen de aanvallen op gezondheidspersoneel dat patiënten met Covid-19 behandelt, te stoppen.

Tijdens een persconferentie donderdagochtend 16 april 2020 verzekerde president Andrés Manuel López Obrador: 'Niets kan worden bereikt zonder gezondheidswerkers, daarom onze erkenning en de respectvolle oproep aan de hele bevolking om voor gezondheidswerkers te zorgen, hen te respecteren, van ze te houden, iedereen.'

Als onderdeel van deze acties kondigde de Nationale Garde woensdag het bevel aan om IMSS-ziekenhuizen (Instituto Mexicano del Seguro Social) in het hele land te beschermen. Via zijn Twitter-account meldde de staatsveiligheidsdienst dat de medische eenheden zouden worden gecontroleerd: 'We zullen voorzieningen, medisch personeel en voorraden beveiligen om service te garanderen aan burgers die dit nodig hebben.'

In de eerste fase van de strategie ter bescherming van de ziekenhuizen die voor coronaviruspatiënten zorgen, waakt de Nationale Garde woensdag over 184 medische afdelingen in 19 staten, namelijk: Baja California, Chihuahua, Mexico City, Coahuila, staat Mexico Guerrero, Jalisco, Michoacán, Morelos, Nuevo León, Puebla, Querétaro, Quintana Roo, San Luis Potosí, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán en Zacatecas.


Alejandro Murat Hinojosa, gouverneur van de staat Oaxaca, hekelde de mogelijke diefstal van medische apparatuur om patiënten met Covid-19 in het burgerziekenhuis Aurelio Valdivieso in de hoofdstad van Oaxaca te behandelen. De staatsgouverneur zei in een interview voor de Organización Radiofónica de Oaxaca (ORO), dat ten minste twintig medische apparatuur voor de verzorging van met het virus besmette mensen uit de faciliteiten was verdwenen.


In de rest van de staten werkt de Nationale Garde samen met federale, staats- en gemeentelijke autoriteiten om beveiliging te bieden aan medische eenheden. Daarnaast werken medewerkers die niet zijn toegewezen aan de ziekenhuisafdeling aan misdaadpreventie en de verspreiding van sanitaire maatregelen ter ondersteuning van medisch, civielebeschermings- en openbare veiligheidspersoneel in de staten en gemeenten van het land.

Daarnaast meldde het Instituto Mexicano del Seguro Social via een persbericht dat de versterking van de veiligheids- en hygiënemaatregelen binnen en buiten ziekenhuizen is gestart met het doel de integriteit en gezondheid van medisch personeel en familieleden van patiënten te behouden.


Daarnaast verzocht het de bevolking geen aanvallen op gezondheidswerkers uit te voeren: 'De IMSS roept op om een ​​einde te maken aan aanvallen op medisch personeel, wat de eerste strijd is tegen de noodsituatie in het land.'

(Suriname Mirror/Vallarta Daily/rioaxaca/Twitter)

'We kunnen het niet toestaan': Mexico's mensenrechten waakhond richt ogen op sekshandel

CNDH krijgt dagelijks klachten van mensen op zoek naar verdwenen geliefden


Mexico kan niet toestaan ​​dat mensen het slachtoffer worden van netwerken van mensenhandel, heeft de nieuwe Mensenrechten Ombudsman gezegd, waarschuwend dat het bijzonder waakzaam zal zijn inzake seksuele uitbuiting. 

Rosario Piedra zei, dat de Comisión Nacional de los Derechos Humanos (CNDH), die zij leidt, dagelijks klachten ontvangt van mensen die op zoek zijn naar verdwenen geliefden. Velen vermoeden, dat ze zijn ontvoerd door mensenhandelaars en sommigen hebben bewijs, zei ze. 'Wat mensen vermoeden is dat veel van de verdwenen vrouwen ... misschien worden meegenomen voor mensenhandel', zei ze. 'Dit komt algemeen voor in veel delen van het land ... we kunnen niet toestaan ​​dat het blijft gebeuren', zei de 68-jarige voormalige activiste in een interview met de Thomson Reuters Foundation.


Meer dan 60.000 mensen worden momenteel vermeld als verdwenen in Mexico, volgens cijfers van de regering, bijna allemaal van het laatste decennium van corruptie en geweld veroorzaakt door drugsbendes. Het land is ook een land van herkomst, doorvoer en bestemming voor mensenhandel.

Piedra, een psycholoog die met kinderen met speciale behoeften werkte voordat ze de politiek inging, trad in november aan. Haar broer werd in de jaren zeventig ontvoerd, waardoor haar moeder een prominente activiste werd voor families van verdwenen mensen. Zijn zaak is nooit opgelost. 'Dit is mijn leven geweest ... en nu heb ik een geweldige kans', zei ze.

Oppositiepartijen beweerden, dat Piedra door de Senaat was aangesteld, maar ze zei dat het proces schoon was en beloofde dat ze van slachtoffers de prioriteit zou maken, terwijl ze door een reeks van kwesties gaat, van huiselijk geweld tot de rechten van inheemse volkeren.


De CNDH opende vorige week een onderzoek naar berichten dat bars en nachtclubs die werden gesloten door coronavirus diensten zoals tafeldansen aanboden in de huizen van mensen in Tlaxcala, een staat die berucht is vanwege sekshandel. 'Het is zowel een risico voor de gezondheid van mensen als vanwege het vermoeden dat het mensenhandel is', zei ze.

De Mexicaanse regering heeft plannen opgesteld om de Mensenhandelwet te hervormen, die volgens sommige activisten gericht is op sekswerk met wederzijds goedvinden, in plaats van echte slachtoffers van de misdaad. Piedra zei dat ze eerst naar de wet wilde kijken voordat ze er een mening over gaf, maar ze zei dat ze geloofde dat er een nauwe relatie os tussen sekswerk en mensenhandel. 'Ik denk dat we waakzaam moeten zijn in alle gevallen van prostitutie', zei ze. 'Het is een gecompliceerde kwestie, maar ... bepaalde precaire omstandigheden dwingen hen om dit werk te doen.'

Naast de werklast van Piedra zijn er mensenrechtenproblemen die verband houden met de coronavirus epidemie in Mexico, die meer dan 5.800 bevestigde gevallen heeft. De CNDH heeft 44 klachten ontvangen van artsen en medisch personeel die zeggen niet over de juiste apparatuur te beschikken om hun werk te doen en tegen het virus te worden beschermd.


Piedra zei, dat de commissie ook de opvangcentra voor migranten controleert in het land waar duizenden families - veelal uit Midden-Amerika - het risico lopen om het virus onder benauwde omstandigheden te krijgen met beperkte gezondheidszorg.

Zelfs vóór de stemming in de Senaat was er kritiek geweest op de benoeming van Piedra om een ​​orgaan te leiden dat de regering onderzoekt, omdat ze zich kandidaat had gesteld voor de partij van de  Movimiento Regeneración Nacional (MoReNa)  van president Andres Manuel Lopez Obrador. 'Mijn inzet is om in dit land te veranderen, niet de regering', zei ze. 'De tijd zal me beoordelen.'


(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Coronavirus stookt Colombia's handel in medicijnen op de zwarte markt op

Verschillende illegale transporten van medicijnen in noordelijk departement  La Guajira onderschept


De illegale verkoop van pijnstillers en antibiotica zou in Latijns-Amerika kunnen stijgen als gevolg van de pandemie van het coronavirus. De inbeslagname van verschillende illegale transporten van medicijnen in het noordelijke departement van La Guajira in Colombia zou een van de minst besproken criminele economieën van het land snel kunnen doen groeien tijdens de pandemie van het coronavirus.

In maart zijn twee zendingen in beslag genomen in de gemeenten Maicao en Riohacha, aldus de politie in een nieuwsbericht. De geneesmiddelen werden gewaardeerd op acht miljard peso (ongeveer $ 2 miljoen) en waren bestemd voor La Guajira en het naburige Venezuela.

Diezelfde maand hebben de Colombiaanse Douaneautoriteiten een reeks inbeslagnames gedaan van uit de VS afkomstige smokkelwaar geneesmiddelen in het noordelijke Cesar, dat ook aan Venezuela grenst. Antibiotica en vrij verkrijgbare ontstekingsremmers werden in beslag genomen, waaronder de pijnstiller paracetamol, dat wordt aanbevolen om koorts geassocieerd met het coronavirus te verminderen.

Volgens de krant El Tiempo in Colombia maken hiaten in het gezondheidszorgsysteem van Colombia het gemakkelijk om de illegale verkoop van medicijnen te verdoezelen, omdat het zeer moeilijk is om dergelijke zendingen te volgen.

'[Aanklagers] hebben ontdekt, dat een aanzienlijk deel van deze medicijnen wordt geïmporteerd door apotheken in grenssteden of havens', vertelde Raúl González Flechas, Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie in Medellín, aan El Tiempo.

Het smokkelen van medicijnen naar Colombia komt veel voor. In augustus 2019 hebben Colombiaanse aanklagers een smokkelwaar voor medicijnen ontmanteld in de steden Medellín, Cartagena en Santa Marta, die naar verluidt verlopen medicijnen uit Venezuela en Ecuador hebben binnengebracht, meldde El Comercio.

In februari 2019 vertelde generaal Juan Carlos Buitrago, de toenmalige directeur van de Colombiaanse Belasting- en Douane-Politie (Policía Fiscal y Aduanera - Polfa), aan Blu Radio, dat Venezolaanse functionarissen waarschijnlijk betrokken waren bij dit soort smokkelwaar. 'We hebben smokkelbendes gezien die connecties hebben met andere soorten producten ... er zijn bendes waarbij hoge autoriteiten van de Venezolaanse regering betrokken zijn, die deze producten distribueren ... in Colombia', zei Buitrago.(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

‘We hebben honger’: Protesten en plundering in Colombia als voedseldistributie mislukt

Oproerpolitie botst met demonstranten in zuidelijke district Ciudad Bolivar in Bogota

(Bron foto: Rosa Juliana Herrera))
Groeiend aantal gezinnen hangt rode gordijnen en overhemden uit hun ramen


De spanningen in Colombia nemen toe naarmate voedselvoorraden beloofd door president Ivan Duque om honger te voorkomen tijdens een quarantaine, naar verluidt in sommige delen van het land nooit zijn aangekomen. Inwoners van arme delen van de hoofdstad Bogota en de op één na grootste stad van het land, Medellin, gingen dinsdag en woensdag 15 april 2020, de straat op om te beweren dat ze nooit beloofde hulp hadden ontvangen. 

Terwijl de protesten in het oostelijke 8e district van Medellin vreedzaam bleven, botste de oproerpolitie met demonstranten in het zuidelijke district Ciudad Bolivar in Bogota. Plundering werd gemeld in verschillende delen van Medellin, in de hoofdstad van Vichada, Puerto Carreño en Sincelejo, en in de hoofdstad van de noordelijke provincie Sucre.

De weg tussen de provincies Cordoba en Antioquia werd woensdag afgesloten, nadat de lokale bevolking naar verluidt was begonnen met het plunderen van vrachtwagens.

De toegenomen onrust komt door de toenemende kritiek op de regering over de onregelmatigheden in de voedselvoorziening en het toenemende bewijs van de verduistering van noodfondsen. Vooruitlopend op de quarantaine die op 25 maart begon, beloofde Duque noodhulp en de levering van voedsel aan arme gebieden waar het levensonderhoud van mensen afhankelijk is van werken op straat. De uitvoering van deze enorme logistieke operaties wordt echter belemmerd door onregelmatigheden en het aantal mensen dat honger krijgt neemt toe.

Een groeiend aantal gezinnen hangt rode gordijnen en overhemden uit hun ramen - een indicatie dat een huishouden geen voedsel heeft - in de hoop dat anderen hen kunnen helpen.


De nationale regering van Colombia moet nog reageren op het groeiende aantal meldingen dat het niet verlenen van beloofde noodhulp tot onrust en geweld leidt. In plaats daarvan introduceerde Duque een dagelijkse online radioshow waarin hij de deugden belicht van de reactie van zijn regering op de crisis veroorzaakt door de coronavirus pandemie.

De president verloor echter veel van zijn autoriteit, omdat de lokale autoriteiten het voortouw hebben genomen bij het handhaven van de orde en het bijwonen van de humanitaire crises die in het hele land groeien.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Facebook)

Herinneringen aan eerdere plagen herleven onder inheemse gemeenschappen Brazilië

Inheemsen bezorgd dat ze hard kunnen worden getroffen door Covid-19

Een kleine kliniek in het Waiapi inheemse reservaat in de staat Ámapa in Brazilië. Een gebrek aan medische zorg zou de tol van Covid-19 onder inheemse gemeenschappen kunnen verergeren.
(Gerd Ludwig / National Geographic)

Voor de oudere generatie van de Paiter Surui komt de Covid-19-pandemie bekend voor. De inheemse gemeenschap, die de grens van de Braziliaanse deelstaten Rondônia en Mato Grosso bewoont, leed in de decennia nadat ze in 1969 voor het eerst contact hadden gemaakt met niet-inheemse volkeren honderden doden door mazelen en andere infectieziekten. 

De overlevenden 'hebben al ervaren wat er gebeurt in de wereld van vandaag met het coronavirus ', zegt Rubens Naraikoe Surui, een jonge inheemse leider. Nu het aantal gevallen van het coronavirus in Brazilië toeneemt, maken de Pater Surui en andere inheemsen zich zorgen dat ze hard kunnen worden getroffen. Tot dusver is bekend dat 16 leden van dergelijke groepen Covid-19-infecties hebben gehad en drie zijn overleden: een 15-jarige Yanomami-jongen, een 78-jarige Tikuna-man en een 44-jarige Kokama-vrouw. De regio is rijp voor verdere verspreiding.

De staat Amazonas, waar de meeste inheemse gemeenschappen zijn, heeft momenteel de meeste gevallen per hoofd van de bevolking in Brazilië. Manaus, de hoofdstad van de staat, heeft volgens de lokale autoriteiten meer dan 1.500 bevestigde gevallen en 106 sterfgevallen en het gezondheidszorgsysteem staat op instorten. In een race tegen de klok worden twee spoedziekenhuizen gebouwd.

Hoewel de inheemse bevolking in het verleden werd verwoest door mazelen en andere infectieziekten, is het idee dat ze op de een of andere manier biologisch kwetsbaarder zijn voor nieuwe ziekten een mythe, zegt Carlos Coimbra, een epidemioloog bij de Fundação Oswaldo Cruz in Rio de Janeiro, die gespecialiseerd is in inheemse vezondheid. 'Er is geen wetenschappelijke basis om dat te ondersteunen', zegt Coimbra. Telkens wanneer een nieuw virus een populatie binnenkomt die 'immunologisch naïef' is, zoals gebeurde met mazelen en de Paiter Surui, zal het zich snel verspreiden.

Tegenwoordig hebben vaccins en regelmatig contact met niet-inheemse mensen de immuniteit van de inheemse bevolking versterkt tegen mazelen, griep en andere ziekten, zegt Coimbra. Het nieuwe coronavirus daarentegen is nieuw voor de hele wereld. Wat deze populaties ongewoon kwetsbaar kan maken voor Covid-19 zijn andere medische, sociale en omgevingsfactoren, zoals een hoge prevalentie van tuberculose en malaria, een gebrek aan veilig drinkwater en ondervoeding, zegt Coimbra. En het Amazonegebied, waar de meeste inheemse gemeenschappen wonen, heeft weinig ziekenhuizen met intensive care-afdelingen en een beperkt aantal beademingsapparaten, vereist voor de ernstigste Covid-19-gevallen. Isolatie kan gemeenschappen helpen beschermen.

São Gabriel da Cachoeira, een gemeente in het noordwesten van Amazonas met de meeste inheemse volkeren van het land, is nu gesloten. Lokale autoriteiten hebben al het passagiersvervoer naar de stad van iets meer dan 40.000 mensen opgeschort, dat alleen per vliegtuig of boot kan worden bereikt, en tot dusver zijn daar geen Covid-19-gevallen gemeld.


'We richten ons specifiek op preventie. Ons doel is om tijd te kopen', zegt Marivelton Barroso, president van de Federatie van Inheemse Organisaties van Rio Negro, die 23 inheemse etnische groepen in de regio vertegenwoordigt. Samen met andere organisaties en overheidsinstanties deelt het voedsel en andere basisproducten uit aan degenen die in de plattelandsgemeenschappen van São Gabriel da Cachoeira wonen om hen aan te moedigen te blijven waar ze zijn.

Soortgelijke shutdowns vinden plaats in inheemse gebieden in het hele land. In het inheemse land Uru-Eu-Wau-Wau, in de staat Rondônia, mag slechts een beperkt aantal vertegenwoordigers van de inheemse gezondheidsdiensten binnenkomen en wordt de inwoners aangespoord om in hun dorpen te blijven. De geschiedenis kan de lokale bevolking ertoe aanzetten om het advies serieus te nemen: in de jaren tachtig werd de Uru-Eu-Wau-Wau-bevolking tot minder dan de helft teruggebracht door luchtwegaandoeningen die werden overgedragen door niet-inheemse mensen.

Covid-19 'kan dodelijk zijn voor ons', zegt Bitate Uru Eu Wau Wau, coördinator van de Jupaú-vereniging van de Uru Eu Wau Wau-bevolking.


De bredere reactie van Brazilië op de uitbraak van het coronavirus was op zijn best verwarrend te noemen. De meeste gouverneurs en burgemeesters van de staat hebben besloten de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, op te volgen om sociale afstand te handhaven. Maar, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de risico's van de pandemie herhaaldelijk afgezwakt en heeft gepleit voor het beëindigen van de lockdowns. Die positie heeft hem op gespannen voet gezet met zijn eigen minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, die social distancing ondersteunt die vergelijkbaar zijn met de maatregelen die in de meeste landen worden toegepast. Braziliaanse media hebben gespeculeerd, dat Mandetta de komende dagen kan worden ontslagen.

Het Braziliaanse Congres keurde onlangs een pakket voor noodhulp goed van 600 reais ($ 115) per maand per persoon voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Het geld moet helpen de inheemse gemeenschappen af ​​te sluiten, maar velen vrezen dat de betalingen ook kunnen helpen bij het verspreiden van Covid-19. Net als bij andere federale subsidies kan de steun alleen in steden worden geïnd, waardoor de inheemse bevolking hun dorpen moet verlaten en het risico loopt besmet te raken.Om dit te voorkomen, zal de Fundação Nacional do Índio of FUNAI aanbevelen, dat mensen zo lang mogelijk in hun gemeenschap blijven, omdat het geld 90 dagen beschikbaar zal zijn.

Ondanks de zorgen ziet Elisângela da Silva, een inheemse leider van de Baré-gemeenschap, een zilveren randje: naarmate meer mensen zich zorgen maken over hun veiligheid, worden sommige traditionele planten en remedies weer populair. Of ze werken, valt nog te bezien, maar in ieder geval 'de pandemie helpt ons onze tradities te redden', zegt da Silva.

(Suriname Mirror/Science Magazine/YouTube)

Voorlopig onderkomen aan Tomasiboitiweg te Boerbuiten afgebrand

In aanbouw zijnde huis door brandweer gered


Aan de Tomasiboitiweg te Boerbuiten, een zijstraat van de Sohawanweg. is vanochtend, donderdag 15 april 2020, rond elf uur, een woning afgebrand. Van het voorlopige onderkomen dat was opgezet om in te verblijven, terwijl een nieuw huis wordt gebouwd, is haast niets meer over. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Er was niemand thuis tijdens de brand.

Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk. Buren delen mee, dat dit de tweede brand in tien jaren is op het adres. 'Er stond eerst een houten huis. Die was in brand gevlogen. Toen zijn ze een jaar of twee geleden begonnen met het bouwen van een stenen huis. Het voorlopige huisje dat was gebouwd, is nu afgebrand.'

De brandweer heeft voorkomen dat het in aanbouw zijnde huis in de vlammen opging. Het huis van de naaste buren heeft een kleine schade opgelopen. Een gascylinder werd in veiligheid gebracht.


(Suriname Mirror/Starnieuws/Waterkant.net)

Sea Turtle Conservation Curacao redt zeeschildpadden uit sargassum Ascension Bay

(Bron foto's: STCC)
STCC naarstig op zoek naar verrekijker en full body wetsuits


Het Sea Turtle Conservation Curacao-team is vandaag, donderdag 16 april 2020 voor de tweede keer naar Ascension Bay gegaan om zeeschildpadden te helpen die vastzaten in het sargassum. 

'Twee schildpadden hebben het niet gered, maar we hebben met succes vier andere worstelende schildpadden gered, die we onmiddellijk naar de dierenarts hebben gebracht voor behandeling', aldus Sea Turtle Conservation Curacao op Facebook.

'De condities zijn niet eenvoudig, maar we leren elke keer weer. Vandaag gebruikten we een surfplank van onze vrijwilligster, Suzy - dit maakte een groot verschil om de schildpadden te bereiken en naar de kust te dragen. Mark van Twin Divers leende ons ook peddels en wetsuits. We hebben echter meer hulp nodig!':

- Verrekijker. 
'Heeft u een verrekijker die u kunt doneren of die wij kunnen lenen? Stuur ons dan een bericht en we zoeken op een social distancing manier om ze te verzamelen.'

- Full body wetsuits. 
Middelgroot of groot formaat.

Donaties. 
'We weten dat dit voor iedereen moeilijke tijden zijn, maar als je zelfs maar een kleine donatie kunt doen, gaat het rechtstreeks naar de dierenartsrekeningen van deze schildpadden.'
Hier zijn de details voor donaties: "Friends of Sea Turtle Conservation Curacao" MCB # 30128106 SWIFT: MCBKCWCU

'We willen Citro bedanken voor hun reddingsmand en voortdurende hulp. Dank ook aan iedereen die dit bericht leest voor uw steun, deelacties en opmerkingen. Het betekent veel voor ons!'

Agent te Brokopondo gekapt door geestesgestoorde neef

Neef overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname


J.K. (43) is maandag door de politie van Brokopondo aangehouden. De man, die een geestelijke beperking heeft, kapte met een houwer in het gelaat van een politieman, zijn neef. Vervolgens vluchtte K. het bos in, zo meldt het Korps Politie Suriname pas vandaag, donderdag 15 april 2020. 

De politieman raakte zwaar gewond en is na de eerste medische behandeling verwezen naar een kaak- en plastische chirurg.

De agent was door dorpsgenoten op de hoogte gesteld, dat J.K. zaterdag met een houwer achter een kind rende. Het lukte de agent om zijn neef tot bedaren te brengen. Vervolgens probeerde de politieman hem zover te krijgen om de houwer af te staan, echter zonder succes.

De agent besloot assistentie te vragen aan de plaatselijke collega’s. Terwijl hij aan de telefoon was, leek het alsof K. wegliep. In plaats daarvan viel hij de politieman van achteren aan. Op het moment dat de politieman zich omkeerde, kapte de man hem met de houwer in zijn gelaat.

De verdachte werd dezelfde dag aangehouden nadat hij vanuit het bos tevoorschijn was gekomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij voor behandeling overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Moeilijke tijden voor Henk Abrahams Stichting en Stichting Dierenbescherming Suriname

Voedsel voor de dieren welhaast onbetaalbaar geworden

'Jammer dat levensbehoeften voor dieren niet zijn opgenomen in de lijst van basisgoederen'


Het wordt met de dag moeilijker voor dierenorganisaties om het hoofd boven water te houden. Het voeden van de dieren wordt problematischer, omdat ook dierenvoeding duurder wordt. Dit blijkt uit gesprekken van de Ware Tijd met Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting en Linda A-Tjak van Stichting Dierenbescherming Suriname, zo schrijft de krant vandaag, donderdag 15 april 2020. 

Ashruf: 'De prijzen voor dierenvoeding worden steeds hoger. Binnen twee weken heb ik misschien zelfs een honderd procent stijging gemerkt.' Ze zegt nu van dag tot dag te moeten bekijken hoe zij aan voeding kan komen voor de meer dan honderd zwerfdieren in Paramaribo. 'Zelfs rijst is vreselijk duur geworden. Per dag wordt er tussen de vijftig en zestig kilogram voedsel gekookt voor de zwerfdieren.'

Ashruf vindt het jammer dat levensbehoeften voor dieren niet zijn opgenomen op de lijst van basisgoederen. 'Ook dieren hebben recht op goed eten. Ik begrijp dat met mij veel anderen het moeilijker krijgen om hun dieren goed te blijven verzorgen. Ik druk hen op het hart om het toch te blijven doen, want het is onze verantwoordelijkheid en plicht.' Elke dag moet zij op jacht naar brokken voor de dieren.

Een extra probleem is dat niet alle winkels open zijn. Hondenbrokken zijn voor Ashruf bijna een luxegoed. Een zak van 25 kilo kost al Srd 500. 'Er zijn winkeliers die hebben gezegd, dat zij dit niet meer zullen inkopen, omdat het vrijwel onbetaalbaar wordt. De valutawet die ervoor zou moeten zorgen dat de koers daalt - en daarmee ook de prijzen - wordt hier helemaal niet toegepast.'

Stichting Dierenbescherming Suriname heeft extra problemen zoals opvangcapaciteit. 'Naast het feit dat alles zo duur is geworden, krijgen we ook minder donaties. De situatie is voelbaar voor iedereen', zegt projectcoördinatriceA-Tjak.

Ondanks de coronavirusmaatregelen is er niet veel veranderd aan het werkschema van het personeel. Het voeden, verzorgen en schoonmaken van de dieren gaat gewoon door. De stichting werkt met vrijwilligers, maar ook die zijn schaars. 'Gelukkig hebben we vaste vrijwilligers die zich inzetten, maar dan nog komen we handen tekort.'

Er komen volgens haar steeds meer meldingen binnen van dieren die zijn gedumpt, maar de stichting kan niet alle dieren opvangen. 'We kunnen geen puppies of kittens aannemen, omdat we niet alleen onvoldoende geld hebben, maar ook niet genoeg opvangcapaciteit. Ik durf niet te denken aan wat we gaan doen als we op het punt komen dat we helemaal niet meer kunnen werken. Daarom proberen we de hondenpopulatie beheersbaar te houden.'

Bankiersvereniging: 'Verslechterde ratings hebben direct effect op lokale bankwezen'

'Aanhoudende grote begrotingstekorten in 2020-2021 potentiële financieringsrisico's'


'De negatieve vooruitzichten voor de B3-rating weerspiegelen de opvatting van Moody's, dat de risico's naar beneden zijn bijgesteld. Bij gebrek aan begrotingsconsolidatie zullen aanhoudende grote begrotingstekorten in 2020-2021 potentiële financieringsrisico's opleveren. De verslechterde ratings hebben een direct effect op het lokale bankwezen', zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, vandaag, donderdag 15 april 2020, in de Ware Tijd. 

Hij legt uit, dat vanwege de slechte kredietrating het eigen vermogen van de banken zal eroderen. Volgens het International Financial Reporting Standards (IFRS) dienen banken al hun financiële activa te waarderen en voorzien van het zogenoemde tegenpartijrisico. Banken hebben op hun balans termijndeposito's, schatkistpapier, geld bij de Centrale Bank en geld bij andere lokale banken.

'Vanwege de verslechterde rating, wat inhoudt dat de kans op terugbetalen kleiner wordt, moeten volgens IFRS voorzieningen worden getroffen om de kans dat je niet wordt betaald in te schatten en af te trekken van het bedrag dat de Staat, de Centrale Bank of een andere bank schuldig is', geeft Frangie aan. Banken moeten dus een procentuele inschatting maken van het bedrag dat ze verwachten niet terug te krijgen en deze als voorziening op te nemen in hun winst- en verliesrekening.

Moody's heeft ook de langetermijnobligaties en depositoplafonds van Suriname verlaagd van respectievelijk Ba3 naar B1 en van B3 naar Caa1. De langetermijnobligaties en depositoplafonds in lokale valuta zijn verlaagd van B1 naar Ba2. Alle kortetermijnplafonds in vreemde valuta blijven op 'Not Prime'. De economische en financiële gevolgen van de coronavirus pandemie, samen met de bestaande institutionele tekortkomingen die de doeltreffendheid van het beleid beperken, zullen de inspanningen tot begrotingsconsolidatie beperken.

Bovendien is Suriname door een groot deel van de in vreemde valuta luidende overheidsschuld blootgesteld aan wisselkoersschokken. Het ratingbureau constateert een aanhoudende druk op de wisselkoers, waardoor de kans groter wordt dat een abrupte correctie de schuldcijfers en het algehele kredietprofiel van Suriname verder kan uithollen.

Moody's verwacht dat het begrotingstekort 9,2 procent van het bbp in 2020 en 7,8 procent van het bbp in 2021 zal zijn. Naast de hogere uitgaven in verband met de coronapandemie, zal er waarschijnlijk een druk op de uitgaven ontstaan in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 25 mei, wat zal bijdragen tot hogere uitgaven de eerste helft van 2020. Daarnaast blijven de overheidsinkomsten die voor een belangrijk deel zijn gebaseerd op de goud- en olie-exporten gevoelig voor prijsschokken op de internationale markt. 'Bovendien heeft de regering beperkte uitgavenflexibiliteit, gezien een relatief hoog aandeel van de uitgaven aan lonen en rentebetalingen.'

Moody's zou de rating van Suriname waarschijnlijk verlagen als de liquiditeitsdruk toeneemt, een risico dat reëel is als Suriname een aflossing van de obligatiebetaling niet kan doen. Bovendien zal het ratingbureau de rating waarschijnlijk verlagen als het van oordeel is, dat het begrotingsbeleid na de verkiezingen niet in staat is de liquiditeitsdruk aanzienlijk te verminderen of de begrotingsvooruitzichten op middellange termijn te verbeteren.

Moody's zou de vooruitzichten kunnen wijzigen in stabiel als er duidelijk bewijs komt dat de regering voornemens is een beleid te voeren dat de liquiditeitsdruk zal verlichten en de verslechtering van de fiscale maatstaven zal terugdringen.

Onduidelijk of internationale waarnemers aanwezig zijn bij verkiezingen

Voorzitster Onafhankelijk Kiesbureau: 'Er zijn nog geen bevestigingen'

'Optie is om ambassades uit te nodigen voor de waarneming'


Tot nu toe is er geen bevestiging of internationale waarnemers aanwezig zullen zijn bij de komende verkiezingen. Er zijn nog geen bevestigingen, zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vandaag, donderdag 16 april 2020, op Starnieuws. 

Caricom overweegt nog of er een delegatie zal worden gestuurd. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft nog geen uitsluitsel gegeven. Tot nu toe geldt de maatregel dat iedereen die het land binnenkomt, 14 dagen in quarantaine moet. Dit is ook van toepassing op internationale waarnemers.

Van Dijk-Silos zegt, dat de waarnemers dan in een heel vroeg stadium reeds in het land moeten zijn om vanaf ongeveer 20 mei te beginnen met de waarneming. Er is hierover overleg geweest met de minister van Buitenlandse Zaken.

Een andere optie is om ambassades die hier gevestigd zijn, uit te nodigen voor de waarneming. Sommige landen doen dat al tijdens verkiezingen. De OAS zal in dit geval gevraagd worden om een online training te geven. Op die manier weten waarnemers waar ze op moeten letten. Alle waarnemers van het OKB worden ook altijd getraind.

Van Dijk-Silos stelt verder, dat het altijd goed is als er internationale waarnemers aanwezig zijn voor de objectiviteit. Hun rapporten worden ook gedeeld met het publiek. In elk geval zal rekening gehouden worden met alle veiligheidsaspecten. De waarnemers van het OKB krijgen ook een veiligheidspakket.

Juriste Gloria Karg-Stirling door Assemblee voorgedragen als voorzitster Constitutioneel Hof

Rechter Jimmy Kasdipowidjojo had zich teruggetrokken als kandidaat-voorzitter


Juriste Gloria Karg-Stirling is voorgedragen als voorzitster van het Constitutioneel Hof door De Nationale Assemblee. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 16 april 2020. Rechter Jimmy Kasdipowidjojo had zich teruggetrokken als kandidaat-voorzitter voor het Constitutioneel Hof. Hij was in eerste instantie voorgedragen door de coalitie. 

Kasdipowidjojo heeft bedankt als kandidaat-lid en voorzitter voor het Constitutioneel Hof. Toen hij benaderd werd voor de functie, had hij het belang benadrukt van een breed gedragen voordracht. Dit was zijn enige voorwaarde om in te stemmen indertijd. Toen bleek dat hij slechts door de coalitie was voorgedragen, trok hij zich terug, nadat de voordrachten goedgekeurd werden door de president. De oppositie had ook eigen kandidaten naar voren geschoven.

Naast Stirling zijn voorgedragen Kenneth Amoksie als ondervoorzitter. Hij kwam voor op de lijst van de oppositie en is een voordracht van de ABOP. Als leden zijn voorgedragen Anoeradha Akkal-Ramautar, Maya Fokké-Manohar en Rinette Djokarto. De plaatsvervangende leden zijn: Bien Sojo, Roy Chitanie en Jornell Vinkwolk.

De voordrachten gedaan door De Nationale Assemblee zijn goedgekeurd. Het antecedentenonderzoek is nu gaande. Binnenkort zal overgegaan worden tot benoeming en installatie van de leden, waarna het Constitutioneel Hof in werking kan treden.

Jeugdgezondheidszorg Curaçao gestart met inenten baby’s en kleine kinderen tegen kinderziektes

Witgele Kruis ook weer bereikbaar voor zorg aan kinderen


Het Departamentu Salú Hubenil, de jeugdgezondheidszorg op Curaçao, is weer begonnen met het inenten van baby’s en kleine kinderen tegen kinderziektes. Ook kunnen ouders een afspraak maken voor een telefonisch consult. Het Witgele Kruis is ook weer bereikbaar voor de zorg aan kinderen. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren laten weten tijdens de dagelijkse update van de overheid in verband met de wereldwijde uitbraak van de ziekte Covid-19. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 april 2020. 

Het vaccinatieprogramma van kinderen lag stil in verband met de voorzorgsmaatregelen van de overheid. Gerstenbluth: 'Dat kan een paar weken, maar het moet nu weer beginnen om kinderen te beschermen.'


Het gaat om vaccins tegen kinderziektes als difterie, kinkhoest, tetanus en polio (dktp), hepatitis-B, hib-ziekte en pneumokokken. Ouders van kinderen die normaal gesproken op school worden gevaccineerd krijgen een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg. Het bericht van de afspraak ontvangen zij via WhatsApp, zodat zij dit kunnen laten zien als zij op straat worden aangehouden door de politie.

Ook gisteren was er geen verandering in het aantal positief geteste mensen op Curaçao. Dat zijn er nog steeds veertien. Daarvan zijn er tien mensen genezen, twee blijven in isolatie thuis en worden dagelijks gevolgd door het team van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) en een patiënt is opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC). Van één persoon is de uitslag van de test niet eenduidig positief of negatief. Deze persoon moet opnieuw getest worden om te bepalen over sprake is van besmetting met het coronavirus Sars-CoV-2.

'Samen hebben we het voor elkaar gekregen dat er tot nu toe zo weinig Covid-patiënten zijn', zegt Gerstenbluth. 'Dat geeft ons de mogelijkheid om beetje bij beetje de maatregelen te versoepelen. Niet in één keer. We moeten steeds meten wat het effect is van een stap die we nemen.' 

Gerstenbluth hoopt misschien nog deze week de eerste versoepeling te kunnen aankondigen. 'We werken aan de randvoorwaarden.'

Ministerie van Financiën en Inspectie der Belastingen Curaçao zetten bedrijven op verkeerde been

Verwarrende informatie Inspectie Belastingen over OB en LB 


Het ministerie van Financiën en de Inspectie der Belastingen van Curaçao hebben bedrijven, die toch al zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, met een advertentie gisteren in de dagbladen - waarin wordt bekendgemaakt dat de aangiftes en afdrachten omzetbelasting (OB) en loonbelasting (LB) over het tijdvak maart 2020 uiterlijk 15 april moeten plaatsvinden - op het verkeerde been gezet. Dat zeggen diverse belastingspecialisten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 april 2020.

In de bekendmaking wordt benadrukt, dat de door de regering aangekondigde (fiscale) steunmaatregelen niet zouden gelden voor het tijdvak maart 2020. En dat dus uiterlijk gisteren, 15 april, OB en LB over maart betaald had moeten zijn.

'Deze mededeling is evenwel níet in overeenstemming met hetgeen in de aanschrijving hierover door de minister van Financiën en de minister-president is uitgegeven op 3 april 2020 en als zodanig bekendgemaakt in de Landscourant van Curaçao van die datum', stelt een belastingexpert.

Deze aanschrijving betreft een pakket aan fiscale steunmaatregelen ter overbrugging van de periode waarin de nadelige economische gevolgen van het coronavirus voelbaar zijn. De regeling is in werking getreden met ingang van de datum van publicatie, dus 3 april. ,

'Vanaf dat moment kan iedereen voor alle belastingen en niet-belastingen, dus ook sociale premies, die door de Ontvanger worden geïnd uitstel van betaling vragen en een betalingsregeling overeenkomen. Het is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, dat de overheid eerst mooie handreikingen doet en zich er vervolgens niet aan lijkt te willen houden.'

Het is ‘waanzinnig’, stelt een andere fiscalist. "De overheid gaat hier met gestrekt been in op een speler die al met een blessure op de grond ligt.'

De deskundigen kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat de overheid deze afdrachten nodig heeft om hun beloftes voor baanbehoud waar te kunnen maken. Immers, Nederland is voor drie maanden 765,5 miljoen gulden gevraagd (waarvan 380 miljoen voor banen en economie) maar kreeg tot half mei een lening van 177 miljoen. 'Daarmee maak je de gecreëerde verwachting niet waar. Zou dat wellicht ook de reden zijn dat het pakket met maatregelen nog niet definitief is?'

Directie Ruimte en Ontwikkeling Bonaire versnelt afhandeling bouwvergunningen en herstelt meer wegen

Tussen 16 maart en 9 april zijn 102 bouwvergun- ningen verleend


De directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O) heeft in maart en april de afhandeling van bouwvergunningen en vestigingsvergunningen versneld. Daarnaast gaat de directie R&O starten met het herstellen van verschillende wegen. Zoals Kaya Carlos Nicolaas en een gedeelte van de Kaya Grandi, Kaya Gobernador Debrot en Kaya Amsterdam. Dit meldt het Openbaar Lichaam Bonaire woensdag 15 april 2020.

Bouwvergunningen 
Tussen 16 maart en 9 april (nog geen 4 weken) zijn 102 bouwvergunningen verleend. Dit is één derde deel van het totaal aantal bouwvergunningen die in heel 2019 zijn verleend (314 vergunningen). De 102 verleende vergunningen zijn goed voor een totale bouwwaarde van USD 15.5 miljoen.

Vestigingsvergunningen 
Ook is in dezelfde periode een groot aantal vestigingsvergunningen verleend. Namelijk 102. In 2019 zijn in totaal 663 vestigingsvergunningen verleend.

Wegen 
Het project van het herstellen van de wegen rondom de scholen is begin december vorig jaar gestart.
Op dit moment wordt Kaya Chippewa onder handen genomen waarna Kaya Leiden volgt.
Kaya Nicolaas wordt ook gerenoveerd. Het gaat hier om een project van meer dan USD 1 miljoen. Deze weg is een belangrijke weg voor de verbinding tussen Kaya Neerlandia en Kaya Gobernador Debrot.
De renovatie van een deel van Kaya Grandi (vanaf MCB) en de Kaya Gobernador Debrot (tot aan de rotonde van Hato) wordt voorbereid en aanbesteed.
De renovatie van Kaya Amsterdam vanaf de rotonde van Hato tot aan Mentor wordt voorbereid en aanbesteed. Experts zijn bezig met het uitwerken van een technische oplossing en maken de uitvoering gereed voor het wateroverlastprobleem bij de aansluiting van Salinja di Vlijt met de open zee ter hoogte van Harbor Village.

De infrastructurele projecten worden gefinancierd met fondsen die in het kader van het bestuursakkoord beschikbaar zijn gesteld. In 2019 heeft het openbaar lichaam Bonaire (OLB) 3 miljoen euro ontvangen voor de aanleg van de wegen rondom de scholen. Ook heeft het OLB 5.5 miljoen euro ontvangen voor het uitvoeren van de eerste fase van het meerjarig programma onderhoud wegen Bonaire.

In juli 2020 wordt 11 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit meerjarig programma onderhoud wegen Bonaire.

Vijf gewonden bij aanrijding 2 ton pick-up en auto hoek Welgedacht C- en Mawakaboweg

Beide voertuigen belanden in een goot langs de weg


Bij een zware aanrijding gistermiddag tussen een 2 ton pick-up en een auto rond kwart over vijf op de hoek van de Welgedacht C-weg en de Mawakaboweg.zijn beide voertuigen in een goot langs de weg terecht gekomen.

Volgens Waterkant.net vandaag, woensdag 15 april 2020, dat vijf mensen gewond zijn geraakt.

De zware pick-up reed over de Mawakaboweg en de personenwagen over de Welgedacht C-weg, waar de bestuurder verzuimde te stoppen. Er ontstond een botsing waarbij beide voertuigen in de goot terecht kwamen.

Drie personen die in de pick-up zaten raakten gewond. Ook raakten twee inzittenden van de personenwagen gewond. De gewonden moesten allen met de ambulance worden afgevoerd voor medische behandeling.

De politie was ter plekke en heeft de zaak in onderzoek.