donderdag 7 juni 2018

Jogi (VHP): ‘Decoratie Adhin deel politiek scenario’

'Bouterse probeert gewoonweg een deel van Hindostaanse gemeenschap te paaien'

'Wat heeft Adhin zoal voor dit land gepresteerd, dat hij zo een hoge onderscheiding moet krijgen?'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi ziet de decoratie van vicepresident Ashwin Adhin met de hoogste onderscheiding als niets anders dan een politiek scenario van president tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse. 'Door het te doen tijdens de viering van 145 jaar Hindostaanse Immigratie probeert hij gewoonweg een deel van de Hindostaanse gemeenschap hiermee te paaien', zegt Jogi donderdag 7 juni 2018 in het Dagblad Suriname. 

President Bouterse heeft Adhin afgelopen dinsdag verrast door hem te benoemen tot Drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname. Adhin kreeg deze onderscheiding voor de verdiensten als jarenlange voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS). Adhin heeft het voorzitterschap van de CUS in mei 2011 overgedragen gekregen van Asiskumar Gajadien, die namens de VHP toen ook lid was van De Nationale Assemblee.

Adhin bedankte in 2013 voor deze functie toen hij gekozen werd om minister te worden van Onderwijs en Volksontwikkeling (nu Onderwijs, Wetenschap en Cultuur).

'Wat heeft Adhin zoal voor dit land gepresteerd, dat hij zo een hoge onderscheiding moet krijgen? Iemand die nu 3 jaren vicepresident is en die zich bezighoudt met het verdelen van pakketten. Iemand die 2 jaren minister is geweest en halverwege het traject schoolboeken voor miljoenen euro’s heeft gekocht die tot vandaag niet gebruikt kunnen worden. Dezelfde boeken liggen nu in magazijnen van mensen die maandelijks forse bedragen voor huur toucheren. Moet je daarvoor iemand decoreren? Moet je iemand een hoge onderscheiding geven voor de ‘njang patu’ die is gemaakt bij de naschoolse opvang tijdens zijn ministerschap? Daarom zie ik dit gewoon als een politiek scenario en gelooft u mij, er zullen nog meer komen. Wij volgen de zaak vanaf 1980 en wij weten precies wie deze scenario’s schrijft in dit land', aldus Jogi.

De politicus benadrukt, dat het niemand moet verwonderen wanneer in de verkiezingsrace Bouterse ervoor zal kiezen om Adhin voor te dragen als presidentskandidaat van de NDP.

'Alleen om de Hindostaanse kiezers aan zijn zijde te krijgen en na de verkiezingen gaat Adhin zeggen, ik heb buikpijn, dus Bouterse gaat weer president worden. Hetzelfde geval van Rabin Parmessar gaat zich weer herhalen. Het is geen zuivere koffie', aldus de VHP’er.

Regering in spoedoverleg over alarmerende situatie in zuiden van het land

Bewoners dorpen verstoken van drinkwater, elektriciteit, voedsel, kleding en medicamenten

(Bron foto: NII)
 
De regering is in spoedoverleg bijeengekomen om te praten over de alarmerende situatie in het zuiden van ons land. De zware regens van de afgelopen maanden hebben het zuiden van het land, met een groot aantal dorpen (ruim 2.000 inwoners), onder water gezet. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdagmiddag 7 juni 2018.

De situatie is heel ernstig voor deze inwoners. Ze zijn verstoken van drinkwater, electriciteit, voedsel, kleding en medicamenten. Het gaat om de dorpen Kwamalasamutu, Sipaliwini, Tepu, Alalapadu, Apetina, Coeroenie, Amatopo, Palumeu en Kawamhakan.


Ook in Galibi en het dorp Goninikriki Mofo in het district Marowijne heerst een soortgelijke noodsituatie. De in deze gebieden gelegen airstrips zijn onder water en niet bereikbaar voor luchttransport.

De heersende situatie in deze gebieden is aan te merken als een ramp.


Bovendien zullen de zware regens, volgens de officiële weersverwachtingen, de komende drie maanden nog aanhouden.

De regering is in goed overleg met het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en het Bureau Volkscontacten bezig met man en macht hulpgoederen naar de gebieden te transporteren. De Regering zal via het Nationaal Informatie Instituut de gemeenschap blijven informeren omtrent deze noodsituatie in het eerdergenoemde deel van ons land.

Twee inzittenden auto gedood en één gewond geraakt tijdens beroving op de Krakaweg

(Bron foto:Facebook)
Slachtoffers ter hoogte van Sabakoekreek overvallen en beschoten door twee overvallers

Het is vooralsnog niet bekend wat buit is gemaakt, de rovers zijn nog voortvluchtig


Het Korps Politie Suriname bericht donderdagmiddag 7 juni 2018, dat dat twee personen zijn gedood en één gewond geraakt tijdens een beroving op de Krakaweg ter hoogte van Sabakoekreek. De politie van Zanderij kreeg de melding dat een voertuig daar was beschoten door rovers. 

Ter plaatse troffen agenten een voertuig aan met daarin vier slachtoffers. Eén van de slachtoffers vertoonde geen teken van leven. Twee anderen werden met zware verwondingen per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Onderweg naar de SEH overleed één.

Het vierde slachtoffer, dat ongedeerd is gebleven, heeft verklaard dat zij richting Zanderij reden. Zij zagen ter hoogte van de Sabakoekreek een terreinwagen op de weg. Het leek alsof de bestuurder het voertuig wilde keren. De bestuurder van de auto waarin de slachtoffers zaten stopte het voertuig.

Op hetzelfde moment stapten twee gewapende mannen uit de terreinwagen. Eén van hen loste twee schoten met een jachtgeweer op het voertuig. Drie van de inzittenden werden geraakt. Onder bedreiging vroegen de rovers naar geld en goud en doorzochten het voertuig.

Het is vooralsnog niet bekend wat buit is gemaakt. De rovers zijn nog voortvluchtig. De verschillende eenheden zijn nog ter plaatse.

Cocaïnesmokkelaars op leeftijd aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
54-Jarige vrouw heeft bolletjes cocaïne geslikt en in vagina gestopt

Nederlander (66) van Surinaamse afkomst heeft 8 kilo cocaïne verstopt in dubbele bodem koffer


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag pas, donderdag 7 juni 2018, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team zondag 20 mei de 54-jarige slikster G.P. op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden. Tijdens de reguliere controle van dit team bestond het vermoeden, dat de vrouw drugs het land wilde uit smokkelen. Zij werd onderworpen aan een drugstest die positief werd bevonden. 

De vrouw gaf toe een aantal cocaïne bolletjes te hebben geslikt. Ook in haar vagina had zij cocaïne verstopt.

Samen met de drugs is zij overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is zij in verzekering gesteld.

De Nederlander R.G. (66), van Surinaamse afkomst, is zaterdag 26 mei door het BID Team in de kraag gevat. In de dubbele bodem van zijn koffer is aangetroffen en in beslag genomen iets meer dan 8 kilo cocaïne.

Ook G. werd na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Samen met de drugs is hij overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Zeepiratenleider Premnauth Persaud in Guyana gearresteerd

Net rond Guyanese zeepiraten lijkt zich te sluiten


Premnauth Persaud, die ervan verdacht wordt de leider te zijn van een zeepiratenbende die op 27 april vissers voor de Surinaamse kust heeft overvallen en vermoord, is door de politie in Berbice, Guyana, aangehouden. De man staat bekend als ‘Sanbad’, ‘Sinbad’ en ‘Boy’. Zijn arrestatie wordt gezien als een belangrijke doorbraak door de autoriteiten, aangezien hij sinds de overval door zowel Suriname als Guyana werd gezocht.

Van de overval op 27 april op vier vissersboten, met een bemanning van 20, zijn 12 opvarenden nog steeds vermist.

De Guyana Chronicle meldt vandaag, donderdag 7 juni 2018 - aldus Starnieuws -, dat Persaud kort na de aanval op de vaartuigen vermoedelijk naar Guyana is terug gegaan op de ‘Cristina-1 SK 1221’. De krant zegt dat Persaud en zijn mannen visser Goukaram Autar, bekend als Gavin, als gijzelaar hebben meegenomen toen zij met het vaartuig de terugreis aanvingen. Toen ze hun bestemming naderden, hebben ze vermoedelijk Autar vermoord en zijn lichaam overboord gegooid. Het lichaam van Autar werd op 10 mei langs de kust bekend als Number 63 Beach gevonden.

https://guyanachronicle.com/2018/06/07/pirate-leader-sanbad-captured-by-berbice-police


In Suriname heeft de politie eerder twee andere verdachte leden van de zeepiratenbende, bekend als 'Crackhead' en 'Bolo', gearresteerd. Een andere verdachte is geïdentificeerd als 'Dick'. Het is onduidelijk waar die zich bevindt. De mannen behoorden tot de verdachten die zijn geïdentificeerd door overlevenden van de overval in Surinaamse wateren.

De aanval, waarvan wordt vermoed dat het een wraakactie was, vond plaats na de dood van Somnauth Manohar die op 30 maart werd neergeschoten te Munder, Paramaribo, naar verluidt door andere vissers.

De bekende Guyanese zakenman van Corentyne, Nakool Manohar – bekend als 'Fyah' en de broer van Somnauth -, is aangeklaagd voor de moord op een van de vissers. Hij zou het meesterbrein zijn geweest van de aanvallen. Voor dezelfde gruwelijke aanval is 19-jarige Alexander Denhart deze week ook in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een visser. Hij is gisteren voorgeleid. Waarnemend hoofdrechter Sherdel Isaacs Marcus heeft hem de moord aanklacht voorgehouden. Hij zou Tilaknauth Mohabir bekend als ‘Caiman’ tijdens de zeeroof hebben vermoord. Mohabir is gisteren ten grave gedragen te Zoelen, Commewijne. Zijn lijk was een van de drie die in Surinaamse wateren zijn gevonden na de aanval.

Ter leezingh ende vermaeck:

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/06/07/verdachte-van-zeeroof-sanbat-aangehouden-in-guyana/

Voorzitter Surinaamse Politie Bond tevreden over vertrek leiding Korps Politie Suriname

'Deze mensen focusten zich teveel op formele gezagsverhoudingen'

'Ze wilden het korps als het ware als semi militaire organisatie runnen, dat werkt in de moderne era niet'

 
Inspecteur Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), zegt vanmiddag, donderdag 7 juni 2018, op Starnieuws, dat al anderhalf jaar geleden gevraagd is om de totale leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) te vervangen. Gisteren zijn naast waarnemend korpschef Antonio Chin, ook de commissarissen Ruben Peiter en Darnie Stolk ontlast uit hun functie. 

'Vreemd dat men het nu ineens wel wil doen, maar kennelijk is men vanuit de regering tot het besef gekomen dat dit leiderschap dat het korps bijkans 30 jaar heeft geleid, niet geschikt is om het korps naar grotere hoogten te brengen. De mensen hebben zich niet verder ontwikkeld, en zijn door de jaren heen gaan vervreemden van de organisatie', meent Hellings.

'Deze mensen focusten zich teveel op formele gezagsverhoudingen en wilden het korps als het ware als een semi militaire organisatie runnen. Dat werkt in de moderne era niet', stelt de voorzitter van de SPB.

Met het aftreden van Agnes Daniël als korpschef is volgens Hellings er weliswaar het een en ander veranderd, maar in zijn algemeenheid zetten deze mensen het beleid gewoon voort.

Geen van de drie leidinggevenden, Guno Rozenhoff, Nasrullah Aliemoenadi en Wiedjaikumar Oedit is belast met de vervanging. Hoofdinspecteur Roberto Prade is benoemd door minister Stuart Getrouw als waarnemend korpschef.

De voorzitter van de politiebond merkt op dat de overige leden van het managementteam in feite op een zijspoor zijn geplaatst. Zij kunnen liever de eer aan zichzelf houden, vindt Hellings. 'De SPB kijkt de kat uit de boom uit.'

Weer een nationale vrije dag in Suriname.....


Met herziening leningen van Staatsolie komt 100 miljoen Amerikaanse dollar extra vrij

Vrijgekomen miljoenen voor investering in de productie
 
Staatsolie wil een internationale obligatie uitgeven en heeft voorbereidende stappen gezet


Met de herziening van de leningen van Staatsolie is 100 miljoen Amerikaanse dollar extra vrijgekomen voor investering in de productie. Staatsolie wil een internationale obligatie uitgeven en heeft daartoe reeds voorbereidende stappen gezet. De obligatie wordt in Suriname geïntroduceerd, waardoor ook de samenleving kan investeren. Maar, het doel is om geld aan te trekken op de internationale kapitaalmarkt en niet afhankelijk te blijven van banken alleen. 

Deze mededeling deed de financieel directrice van Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo, gisteren op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018.

Per 25 mei zijn de leningen herzien en ondergebracht in een nieuwe lening van 625 miljoen Amerikaanse dollar. De lening van de overheid van 261,5 miljoen en de 4,8% aandelen in Newmont's goudmijn Merian van 76 miljoen Amerikaanse dollar, zijn ook afgelost. De Staat heeft 337,5 miljoen afgelost gekregen.

Moensi-Sokowikromo heeft uitgelegd, dat de nieuwe lening onder een betere voorwaarde gesloten kon worden, omdat de vooruitzichten van Staatsolie nu beter zijn. Ook de aflossingstermijnen zijn langer geworden tegen lagere kosten, waardoor er meer geld overblijft voor investeringen. Op grond van de voordelen is er besloten om de schulden te herfinancieren.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias benadrukte, dat het belangrijk is om geld te zoeken op de internationale kapitaalmarkt, want het bedrijf gaat veel geld nodig hebben als er olie wordt gevonden. En die kans is volgens hem zeer reëel. Lokaal is er onvoldoende geld, vandaar dat het nodig zal zijn om internationale investeerders aan te trekken. Daarom is accountantskantoor Ernst & Young, die behoort tot de vier grootsten in de wereld, aangetrokken. De accountants zijn volgens de financieel directeur al bezig met het controleren van de boeken van 2017.

Moensi-Sokowikromo zei verder, dat net zoals de kredietbeoordeling van het land plaatsvindt, twee bedrijven Staatsolie ook zullen beoordelen. Verder wordt een internationale arrangeur aangetrokken die uit zal zoeken hoe Staatsolie op de markt ligt en wat er allemaal gedaan moet worden om op de internationale kapitaalmarkt geld te lenen. De arrangeur zal het bedrijf begeleiden in de internationale transactie. Deze stappen zijn nodig om de kapitaalmarkt te leren kennen.

Wanneer de grote investering gedaan moet worden van ruim een miljard dollar, is Staatsolie al geïntroduceerd bij internationale investeerders.

Intermed Caribe geeft commissariaat Wanica Zuid-Oost handvat om vetten milieuvriendelijk uit vetputten te verwijderen

Districtscommissaris Audrey Hankers ontvangt aantal gallons Novozymes Enzymes


Intermed Caribe heeft gisteren een aantal gallons Novozymes Enzymes geschonken aan districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost, in het kader van Wereld Milieudag 5 juni. Hiermee is een aanzet gegeven voor een milieuvriendelijkere aanpak van het verwijderen van vetten uit de afvoer van onder meer restaurants en andere eetgelegenheden binnen de horecasector in Wanica. Dit meldt vandaag, donderdag 7 juni 2018, Starnieuws.

Hankers is ingenomen met het initiatief. Er is nog te vaak sprake van het onverantwoord omgaan met vetten in de vetputten en allerlei troep die daarin achterblijft, met ook nog een ondraaglijke stank als gevolg. 'Als dit een alternatief is, dan moeten we het gaan promoten binnen de horecasector', zei Hankers. Zij merkte op dat hygiëne prioriteit is voor het commissariaat.

Voorgesteld is om een thema-avond te houden waar de werking van Novozymes wordt uitgelegd, maar ook het belang van een goede hygiëne zal bij die gelegenheid worden benadrukt.

Hygiëne is het stokpaardje van Graciella Wongsoredjo, Business Unit Manager van Intermed Caribe. Dit bedrijf is, samen met de districtscommissariaten van Paramaribo, de RGD (Regionale Gezondheidsdienst) en het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg), initiatiefnemer voor de handenwassencampagne, waar het belang van een goede handhygiëne wordt benadrukt. Deze organisaties krijgen tijdens hun handenwassencampagne grote ondersteuning van voedseltechnoloog Ricky Stuttgart.

Novozymes zijn enzymen die op een natuurvriendelijke manier vetten vernietigen.

Traditioneel laten de meeste restaurants en warungs overtollig vet in de vetputten opzuigen door de kolkenzuigers, maar Novozymes kan vanaf de wasbak tot in de vetput alle vetten op een natuurlijkvriendelijke wijze oplossen. Bovendien worden daarmee alle nare geurtjes voorkomen. Het inschakelen van kolkenzuigers wanneer de vetput vol is, is tot nu toe een veelgebruikte optie, maar in feite gaat het om de verplaatsing van een probleem. Al het opgezogen vet moet namelijk ergens gedumpt worden en de vraag is of het op termijn wel zo gezond en milieuvriendelijk is. 'Dat is bij Novozymes wel het geval', zegt Wongosredjo. 'Het verbreekt de vetten en het mag normaal in de lozing, er gebeurt niets met het milieu.'

Werner Wiels, oud-voorzitter MDPT, biedt excuses aan voor uitlating jegens bepaalde groep in samenleving

'Ik heb onnodig een groep joden genoemd en dit was niet op zijn plaats'


Werner Wiels, de voormalige voorzitter van het MDPT, heeft woensdag 6 juni 2018, in onderstaande schriftelijke verklaring zijn excuses aangeboden voor een uitlating tijdens een persconferentie jegens een bepaalde groep in de samenleving. 

'Op 16 maart is er een inval bij mij thuis gehouden om documenten te zoeken die al in het bezit waren van RdK (overheids-nv Refineria di Kòrsou) en de regering. De inval was zwaar traumatisch voor mij en mijn zieke echtgenote. Mijn vrouw is door het gebeuren nog zieker geworden', aldus de schriftelijke verklaring.

'Tijdens een persconferentie op 4 juni deze week heb ik uitspraken over een groep in onze samenleving gedaan die ongepast zijn. Ik heb onnodig een groep joden genoemd en dit was niet op zijn plaats.'

'Recente besprekingen in Venezuela over Isla hebben nog geen spijkerhard akkoord opgeleverd.'

'De tijd van mooie woorden en toezeggingen is voorbij, wij willen nu daden zien'


De punten die de Isla-bonden, overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en PdVSA met elkaar hebben besproken, moeten in vervolgvergaderingen verder worden uitgewerkt. De recente besprekingen in Venezuela hebben nog geen spijkerhard akkoord opgeleverd. Dat zegt directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv RdK in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 7 juni 2018.

In een vervolgvergadering die vóór 15 juni gepland staat, gaan partijen praten over de manier waarop zij invulling geven aan de onderwerpen die besproken zijn.

'In de ontmoeting heb ik kort en zakelijk de aandachtspunten naar voren gebracht die voor RdK belangrijk zijn. Namelijk de levering van aardolie aan de Isla. RdK en de vele werknemers van de Isla, zien graag dat de eerste tanker met ruwe olie snel de haven van Curaçao binnenvaart. De tijd van mooie woorden en toezeggingen is voorbij, wij willen nu daden zien', aldus Van Kwartel.

'Een ander punt dat nog nader uitgewerkt moet worden, is het voorstel om via een derde partij de levering van aardolie aan de raffinaderij te garanderen en zo de exploitatie van de Isla veilig te stellen. Dit voorstel is gedaan met het oog op de uitdagingen waar PdVSA nu voor staat. PdVSA heeft positief op het voorstel gereageerd. Je kunt je voorstellen dat de Isla bijvoorbeeld van de derde partij een processing fee zou kunnen krijgen. Maar ook voor dit punt geldt dat er nog een lange weg is te gaan. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van alle betrokkenen en van een eventuele derde partij, moeten nog nader gespecificeerd worden.'

Wie gelooft moordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas nog in moordzaak Helmin Wiels op Curaçao

Verklaring 'Monster' roept uiteindelijk meer vragen op dan antwoorden


Moordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas legde gisteren onder ede een verklaring af, die uiteindelijk meer vragen opriep dan beantwoordde. De verklaring van Kuwas, die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op de oprichter van Pueblo Soberano en speciaal voor zijn getuigenverklaring naar Curaçao afreisde, wankelt en verschilt in veel opzichten van de eerdere verklaring die de Wiels-moordenaar heeft afgelegd. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 7 juni 2018.

Kuwas, of Monster, zoals hij wordt genoemd, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de stergetuige, die vermeende moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca als zodanig kan aanwijzen. Hij heeft eerder – en ook gisteren – verklaard dat Fonseca degene is geweest die de opdracht voor de moord op Wiels heeft gegeven.

Ook was Fonseca, zo meent Kuwas, de persoon die het geld voor de moord aan medefacilitator Luigi Florentina, alias Pretu, heeft gegeven.

De stergetuige van het OM werd gisteren echter door zowel de verdediging van Fonseca – om wie deze zaak in hoger beroep draait – als door de rechters van het Hof meerdere malen op inconsistenties en onwaarheden in zijn verklaring gewezen, waardoor het verhaal van Kuwas al dan niet deels, niet langer als geloofwaardig wordt gezien.

Zo verklaarde Kuwas de ene keer dat Fonseca wél aanwezig was bij gesprekken tussen hem en Florentina over de moord op Wiels en een andere keer weer niet. Ook stelde Monster dat hij op de ochtend van 5 mei 2013 – de dag waarop Wiels op het strand van Marie Pampoen werd doodgeschoten – door zijn echtgenote in Koraal Specht werd afgezet en daar een gesprek had met Pretu, die zou hebben gezegd dat hij al een paar keer langs Marie Pampoen was gereden en Wiels daar zou hebben zien staan.

Uit onderzoek na de dood van Wiels bleek echter dat de politicus pas later in de middag bij Marie Pampoen arriveerde en niet in de ochtend zoals Kuwas gisteren beweerde.

Organisatie van Surinaamse Bus- en Boothouders nog in actie

Achterstallige subsidie voor maart en april voldaan, maar....

....25% subsidie met terugwerkende kracht voor augustus tot en met november niet gestort


De actie van de Organisatie van Surinaamse Bus- en Boothouders (OBS) is vandaag, donderdag 7 juni 2018, de tweede dag ingegaan. Ondervoorzitter Iwan Woon zegt op Starnieuws, dat hij gebeld is door het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) dat het oude bedrag gestort is voor maart en april. Afgesproken was dat voor augustus tot en met november 25% subsidie met terugwerkende kracht zou worden uitbetaald. Dit is niet gebeurd.

Woon merkt op, dat de overheid zich niet gehouden heeft aan de gemaakte afspraken. Hij heeft vernomen vanuit het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, dat er gewerkt wordt aan de achterstallige betaling. Alle stukken liggen bij het ministerie van Financiën.

De OBS heeft besloten dat geen genoegen zal worden genomen met een deel van het geld voor openbaar vervoer. Met schoolvervoer is wel rekening gehouden door de OBS.

Maandagavond is op een algemene ledenvergadering besloten om de bussen in de garage te houden. Ook de boten zullen niet varen. Woon zegt, dat de leden zich hebben gehouden aan het besluit. De meeste bus- en booteigenaren hebben ook geen geld om brandstof te kopen.

Minister Patrick Pengel zegt in een reactie, dat er alles aan gedaan is opdat de betalingen konden plaatsvinden. 'Maar, de stappen die buiten ons ministerie gezet moeten worden, duren lang, zoals goedkeuring autorisatie aanvragen of beschikkingen, het verlenen van kredietruimte, het draaien van bestelbonnen tot recu’s of het uitbetalen hiervan. Hier hebben wij geen invloed op, maar wij zitten wel met de gevolgen van dienstverleners - aannemers, contractanten en leveranciers - die werkzaamheden stopzetten met alle gevolgen van dien.'

Staatsolie gaat in 2019 tien putten boren in het kustgebied

Staatsolie-directeur Elias: 'Het is vrijwel zeker dat een grote olievondst gedaan zal worden'


Staatsolie zal komend jaar tien putten boren in het kustgebied. Een team van dertig personen is al bezig met de voorbereidingen. De eerste put wordt in april volgend jaar geboord. Staatsolie zal de leiding nemen bij deze boringen, maar gaat in zee met een internationale partner. In het offshore gebied zijn internationale bedrijven ook bezig met boringen. 

Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, herhaalde gisteren - aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018 - op een persconferentie, dat het vrijwel zeker is dat een grote olievondst gedaan zal worden. Dit baseert hij onder andere op de enorme vondst in Guyana. Staatsolie heeft Ernst & Young aangetrokken om de accounting te doen, opdat de cijfers op internationaal niveau worden geaccepteerd.


Wanneer olie gevonden wordt in Suriname, is ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar nodig om te investeren. Staatsolie zal het geld op de kapitaalmarkt moeten zoeken. Daarom is het volgens Elias belangrijk, dat de internationale kapitaalmarkt het bedrijf alvast leert kennen. Op grond hiervan heeft Staatsolie besloten om zich te begeven op de kapitaalmarkt.

 Elias verwacht dat de olieprijs op de lange termijn gemiddeld rond de 50 Amerikaanse dollar per vat zal zijn. De prijs wordt niet alleen bepaald op basis van vraag en aanbod, maar emotie speelt ook een belangrijke rol, zoals nu het geval is met de onrust in het Midden Oosten. Staatsolie heeft een strategie ontwikkeld, waaraan alle stappen getoetst worden.

Staatsolie is volgens Elias een bedrijf met lage productiekosten. Dit moet ook zo blijven. Met de huidige olievelden kan het bedrijf de komende 25 jaar verder op basis van 16.500 vaten olie per dag. Het ligt wel in de bedoeling om de productie verder op te voeren. Daarnaast wordt geïnvesteerd in kader.

Voorkomen moet worden dat deskundigen het bedrijf verlaten wanneer Guyana zijn oliebusiness gaat beginnen en komt vissen in de vijver van Staatsolie. De toekomst van het bedrijf ziet er goed uit volgens Elias.

Grootste vliegtuigramp uit Surinaamse geschiedenis 29 jaar geleden

Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal houdt herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij monument aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat

Grootse plannen stichting - opzet van een professioneel rampenbestrijdingsinstituut en Kleurrijk Voetbal Academie - komen maar niet van de grond....


Het is vandaag 29 jaar geleden, dat de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.

Uit onderzoek bleek, dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers(66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot(45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp.

De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig.

Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.

In het vorige maand uitgekomen voetbal fotoboek Surinaamse Leeuwen is een ode aan de overleden spelers van het dit Kleurrijk Elftal en een boeiend interview met Sigi Lens, één van de overlevenden van die ramp en tegenwoordig vermaard voetbalmakelaar.


Elk jaar rond 7 juni organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal herdenkingsbijeenkomsten. Die jaarlijkse ontmoetingen zijn zorgvuldig een eerbetoon aan alle omgekomen passagiers van het rampvliegtuig, de overlevenden en nabestaanden en zijn bedoeld om stil te staan bij de slag die door de ramp werd toegebracht aan het Surinaamse voetbaltalent in Nederland, de Surinamers in Suriname en die in Nederland, alsmede de in de Diaspora levende Nederlanders van Surinaamse afkomst.

Vandaag zal er onder auspiciën van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal een sobere en ingetogen herdenkingsplechtigheid plaatsvinden bij het Monument aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Er zullen kransen worden gelegd en enkele belangrijke redevoeringen worden gehouden.

Met dit herdenkingsaspect kijkt de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal ook bewust naar de toekomst. De realisatie van de Kleurrijk Voetbal Academie, met een daarbij behorend kleurrijk dorp dat als bedevaartsoord zal dienen, staat echter als hoogste prioriteit op de agenda.

President Desi Bouterse besloot op 6 juni 2017 de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal, voor de realisatie van de voornoemde Kleurrijk Voetbal Academie, 10 hectare grond ter beschikking te stellen. Een besluit dat in de uitvoering, nog op zich laat wachten.

Tijdens een persconferentie in 1999 in Paramaribo, pleitte de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal eveneens voor het organiseren van een symposium over traumaverwerking en daaraan gekoppeld, de opzet van een professioneel rampenbestrijdingsinstituut. Dat voornemen zal in het eerste kwartaal van 2019 daadwerkelijk vorm worden gegeven.


 (Suriname Mirror/Waterkant.net/Suriname Herald/YouTube)

Alice Amafo, oud-hoofdbestuurslid van ABOP, richt politieke partij op

Naam partij zou Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie zijn....

- Zoveelste 'kleine' nieuwe partij kleurt politieke spectrum in aanloop naar 2020-verkiezingen
- 'Er is een komma achter mijn carrière, maar geen punt'


Voormalig hoofdbestuurslid van de ABOP, Alice Amafo, is volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 7 juni 2018, bezig met de oprichting van een nieuwe politieke organisatie. De naam is Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie. Dat zou de krant 'uit betrouwbare bronnen' hebben vernomen. Amafo reageert bevestigend noch ontkennend. De naam van de partij komt haar wel bekend voor, maar zij kiest ervoor om niet verder hierop in te gaan. 'Wanneer het moment daar is nodig ik u uit.'

Zij zegt dat haar politieke carrière nog niet is afgesloten. 'Er is een komma achter mijn carrière, maar geen punt', zegt de politica.

Op de aanvraag voor lidmaatschap van de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie moeten leden naar verluidt invullen waar zij woonachtig zijn en het gebied waar zij hun stem zullen uitbrengen. Verder moeten ze invullen of zij werkzoekende zijn, in een huur of koopwoning zitten en of ze over een perceel beschikken. Ook mag een wenselijke rol binnen de partij aangegeven worden.

In maart had Amafo het lidmaatschap bij de ABOP schriftelijk opgezegd. In het schrijven aan de voorzitter gaf zij aan, dat de partij niet langer de organisatie is, waarin zij een bijdrage kan leveren om de aspiraties van het Surinaamse volk te helpen realiseren. Na de verkiezingen in 2015 werd zij inactief. Amafo was lijstrekker van de ABOP in Paramaribo, maar haalde onvoldoende stemmen voor een zetel. Lijstduwer Edward Belfort werd gekozen met bijna 6.000 stemmen.

Amafo werd in 2005 minister van het toenmalige ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT). Anderhalf jaar daarna diende zij haar ontslag in na kritieken, dat zij haar 30e verjaardagsfeest had gefinancierd met staatsgelden. In 2010 werd zij door de ABOP voorgedragen als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en zat de termijn van vijf jaar uit.

Voor de verkiezingen in 2015 onthulde president Desi Bouterse, dat er gelden bestemd voor de Algemene Kinderbijslag (AKB) van bepaalde gebieden in het binnenland ontbraken. Minister Cristien Polak heeft toen een Clad-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) laten instellen naar de onder Amafo's bewind verdwenen AKB-gelden.

Gevolgen rond in Nederland in beslag genomen geldzending zijn zorgwekkend

Financieel deskundigen verwachten verdere daling koers euro als niet snel oplossing komt


Het is nog niet duidelijk hoe de internationale betalingen zullen worden gecontinueerd, nu de 19,5 miljoen euro nog vastzit in Nederland. Voorlopig is het niet mogelijk om geld via Nederland te verschepen naar buitenlandse banken. De 19,5 miljoen euro moest naar de Bank of China, die het geld afneemt en giraal overboekt naar een rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in Nederland. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018.

De gevolgen rond de geldzending zijn zorgwekkend.

Het is minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet gelukt om het geld, dat in april in beslag is genomen, vrij te krijgen. Het gaat om gelden van Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank. 12 miljoen euro is opgekocht via vijf cambio's, terwijl 7,5 miljoen afkomstig is van bedrijven. Het geld is bestemd voor internationale betalingen in euro's.

De CBvS heeft een financiële voorziening getroffen voor de bedrijven, waardoor aan de verplichtingen voldaan kon worden.

Intussen is het aanbod van euro's in Suriname groot, maar deze valuta wordt niet meer gretig afgenomen. Financiële deskundigen verwachten dat de koers van de euro verder zal dalen als er niet snel een oplossing komt.

Vernomen wordt dat minister Hoefdraad naar China is voor overleg over de continuering van de dienstverlening.

In Nederland gaat het onderzoek verder. De Nederlandse justitie wil onder andere weten wat de herkomst is van het geld. Hoewel het geld in beslag genomen is, zijn er geen verdachten aangewezen. Suriname zal verdere juridische stappen ondernemen om het geld vrij te krijgen.

Minister Getrouw ontlast waarnemend korpschef Antonio Chin uit zijn functie

Hoofdinspecteur Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten, nu waarnemend korpschef

Er zouden zich enkele zaken hebben voorgedaan die geleid hebben tot ontevredenheid over  functioneren Chin


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft waarnemend korpschef, commissaris Antonio Chin, per woensdag 6 juni ontlast uit zijn functie. In zijn plaats is benoemd hoofdinspecteur Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten. 

Starnieuws schrijft vandaag, donderdag 7 juni 2018, te hebben vernomen, dat Chin ter beschikking is gesteld van de minister. De bewindsman is ontevreden over het functioneren van Chin. Dit heeft hij vorige week onder zijn aandacht gebracht.

Er zouden zich enkele zaken hebben voorgedaan die geleid hebben tot ontevredenheid over het functioneren van de waarnemend korpschef.

Chin moet uiterlijk 11 juni alle documenten en goederen die onder zijn beheer zijn, overdragen aan Prade. Hij moet zich melden bij het ministerie per 11 juni.

De minister heeft de politiefunctionaris laten weten, dat hij handelt op basis van het rapport dat een jaar geleden is uitgebracht door het Mediation team, de ervaringen van zijn voorganger Ferdinand Welzijn en zijn eigen ervaring met Chin.

Getrouw heeft Chin per schrijven van gisteren met onmiddellijke ingang ontlast uit de waarneming.

PVV-wet terugsturen criminele Antillianen sneuvelt in Tweede Kamer

PVV hoopte voor haar initiatiefwet met rechtse steun een meerderheid te krijgen


Een wet waarmee criminele Antillianen teruggestuurd kunnen worden komt niet door de Tweede Kamer. De PVV hoopte voor haar initiatiefwet met rechtse steun een meerderheid te krijgen, maar dat blijkt tevergeefs, zo schrijft De Telegraaf woensdagavond 6 juni 2018.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil criminele Nederlanders afkomstig Aruba, Curaçao en Sint Maarten - alle drie landen binnen het koninkrijk - terug kunnen sturen naar hun eiland van herkomst. Volgens de PVV is dat niet meer dan normaal en als Europese Nederlanders daar over de schreef gaan, worden ze bovendien ook teruggestuurd naar ’het vasteland’, zegt Fritsma.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het wetsvoorstel van de PVV.

Het plan gaat VVD-Kamerlid André Bosman te ver. Hij houdt liever kansloze en criminele Antillianen bij voorbaat tegen om zich hier te vestigen. Als dat eenmaal toch gebeurd is, vindt hij niet dat ze bij elk delict weggestuurd kunnen worden.

Het CDA ziet er ook niks in. Kamerlid Madeleine van Toorenburg valt er over dat er ’geen enkel onderscheid’ wordt gemaakt tussen verschillende delicten, hoe zwaar of hoe licht ook, en dat dit voor iedereen geldt, hoe lang ze ook in Europees Nederland wonen. 'Het schiet zijn doel voorbij en is daarom zelfs in strijd met de wet.'Zeker 7 mensen in Mexicaanse plaats Tultepec gedood door een explosie in een woning

In een woning was vermoedelijk vuurwerk opgeslagen

(Bron foto: concentradonoticias.com)

Zeker zeven mensen zijn woensdag 6 juni 2018 in de Mexicaanse plaats Tultepec om het leven gekomen door een explosie in een woning waar vermoedelijk vuurwerk was opgeslagen. Door de ontploffing liepen ruim twintig huizen en meerdere auto's schade op, zeggen de provinciale autoriteiten. 

Ook raakten minstens acht personen gewond.

De regering van de staat kondigde aan, dat de autoriteiten van het Openbaar Ministerie arriveerden, die de lichamen van twee mannen en een vrouw lokaliseerden op de binnenplaats van de woning waar het ongeval plaatsvond, gelegen in de straten van Hortensia en Azalea, Barrio La Piedad in Tultepec.

Hij gaf aan dat het een 69-jarige vrouw is, een man, 22, en een persoon met onbekende identiteit, terwijl een andere vrouw van 47 jaar stierf tijdens de transfer naar het ziekenhuis, en nog een, van 24, stierf terwijl ze in het ziekenhuis werd behandeld.


Gewonden bevinden zich in ziekenhuizen in Cuautitlán, Zumpango en Coacalco. Een 38-jarige vrouw, en vier kinderen van 7, 9, 15 en 16 zijn in het High Specialty Regional Hospital in Zumpango. In het Vicente Villada Hospital in Cuautitlán worden een 31-jarige man en een 23-jarige vrouw behandeld. Ook ging een 34-jarige vrouw het ziekenhuis van het Mexicaanse Instituut voor Sociale Zekerheid in Coacalco binnen.

Op televisiebeelden is te zien hoe een rookwolk opstijgt boven de plek van het ongeval.


Tultepec geldt als het centrum van de Mexicaanse vuurwerkindustrie. Het komt vaak tot ernstige ongevallen in de veelal geïmproviseerde werkplaatsen, opslaglocaties en markten. Zo vielen in 2016 nog tientallen doden door een zware explosie op een vuurwerkmarkt.(Suriname Mirror/publimetro.com.mx/Twitter/Azteca Noticias/Nu.nl/Concentrado Noticias)

Ophef in Mexico rondom de nationale voetbalploeg

Zeker 8 spelers zouden na oefeninterland met 30 prostituees een orgie hebben gehad...


Mexicaanse voetbalbond: 'Ze hebben geen training gemist en namen deel aan dat feest in hun vrije tijd'


Er is in Mexico een hoop ophef ontstaan rondom de nationale ploeg. Zeker 8 spelers zouden na de gewonnen oefeninterland (1-0) tegen op Schotland in het Estadio Azteca met 30 prostituees een orgie hebben gehad. Dat bericht verspreidt het Mexicaanse magazine TVNotas.

Zij beschikt over foto's waarop diverse internationals te zien zijn bij aankomst van hun sekspartijtje. Onder meer doelman Guillermo Ochoa, de gebroeders Jonathan en Giovani dos Santos, Raul Jimenez en Héctor Herrera waren van de partij.

Het partijtje werd georganiseerd in een van de betere wijken van Mexico Stad, zo weet een anonieme bron.


'De spelers arriveerden zaterdag rond half elf 's avonds', vertelt hij in gesprek met TVNotas. 'Ze vermaakten zich in Las Lomas met muziek, drank, spelletjes en vrouwen. Het was een vrije avond die ze doorbrachten in afwezigheid van hun vrouwen en vriendinnen.'


De secretaris-generaal van de Mexicaanse voetbalbond zegt, dat de spelers niet hoeven te vrezen voor een staartje. 'Ze hebben geen training gemist en namen deel aan dat feest in hun vrije tijd', aldus Guillermo Cantu. 'Een vrije dag is een vrije dag. Dat zijn de risico’s die je neemt wanneer je vrij bent.'

(Suriname Mirror/Sportnieuws.nl/Twitter/TVNotas/Instagram)

Costa Rica gaat het gebruik van plastic in openbare instellingen beperken

(Bron foto: Twitter)
Costa Ricaanse president Carlos Alvarado pakt plastic aan...

....en breidt op Wereldmilieudag nationaal park Rincón de la Vieja uit met 1.882 hectare


De Costa Ricaanse president Carlos Alvarado heeft dinsdag 5 juni 2018 bevolen, dat Costa Rica het gebruik van plastic in openbare instellingen gaat beperken om vervuiling te verminderen. Alvarado en de minister van Milieu en Energie, Carlos Manuel Rodríguez, ondertekenden dinsdag een richtlijn die de ministers van Onderwijs en Justitie, evenals het sociale zekerheidsstelsel (Caja, Costarricense de Seguro Social) opdraagt ​​om de aankoop, het gebruik en het verbruik van plastic voor eenmalig gebruik te stoppen. 

'We geven onmiskenbare signalen over onze oriëntatie op milieuthema's', vertelde Alvarado aan journalisten bij het ondertekenen van de richtlijn.


Plastic is een van de grootste vervuilers in Costa Rica, waar vrijwilligers en milieuactivisten tonnen plastic materiaal uit de rivieren van het land hebben verwijderd.

Volgens het decreet moeten cafetaria's en eetzalen van openbare scholen, ziekenhuizen en gevangenissen plastic voor eenmalig gebruik vermijden.

Kunststoffen voor eenmalig gebruik zijn wegwerp koffiestaafjes, borden, kopjes, bestek, tassen en flessen.

Andere openbare instellingen zoals de Refinadora Costarricense de Petróleo en de Universidad de Costa Rica (UCR) hebben beperkingen vastgesteld voor het gebruik van het plastic.

Door de VN Wereldmilieudag te herdenken, beval de president ook de uitbreiding van het nationale park Rincón de la Vieja - met 1.882 hectare, van 14.300 hectare naar 16.182 hectare -, dat de vulkaan met dezelfde naam omringt, in het noordoostelijke deel van Costa Rica.(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Groep inheemse vrouwen uit Bolivia en Peru ruimt afval op aan oevers Titicaca-meer

(Bron foto's: AFP)
Lokale bewoners en toeristen laten elk jaar tonnen afval aan het meer achter

'Afvalwater stroomt in het meer, het is een probleem dat ernstige vervuiling veroorzaakt'


Een groep inheemse vrouwen uit Bolivia en Peru, gesteund door een non-gouvernementele organisatie, ruimt afval op langs de oevers van het Titicaca-meer in een poging de schadelijke effecten van vervuiling op de inheemse fauna en flora te reduceren.

Onder een felle zon op de dorre oevers van het Titicacameer, hoog in het Andesgebergte, werkt een dozijn inheemse vrouwen onvermoeibaar om blikjes, flessen en plastic zakken te verzamelen. De vrouwen met hun lange zwarte vlechten, traditionele rode klokvormige rokken, dikke wollen jassen en vilten bolhoedjes hopen een voorbeeld te zijn voor andere lokale bewoners en toeristen die elk jaar tonnen afval aan het meer achterlaten.

Maar, hun inspanningen kunnen oplopen tot niets meer dan window dressing; afvalwater uit de omliggende regio vervuilt het meer, waar veel lokale mensen op vertrouwen om te vissen om de kost te verdienen.

Met 8.500 km2 is Titicaca, dat zich uitstrekt over de grens tussen Bolivia en Peru, zo groot als het Franse eiland Corsica.En op een hoogte van meer dan 3.800 meter, is het 's werelds hoogste hoeveelheid zoet water dat bevaarbaar is voor grote schepen. De plaatselijke Aymara-bevolking noemythet een 'heilig meer', volgens de overlevering zijn uit deze wateren Manco Capac, zoon van de zonnegod, en zijn vrouw Mama Ocllo ontstaan, die toen de oude stad Cusco, de hoofdstad van het Inca-rijk, heeft gesticht.


Op het strand van Santiago de Huata, een stad aan de Boliviaanse oever van het meer, gebruiken de vrouwen latexhandschoenen om stukjes afval één voor één op te rapen en ze in enorme biologisch afbreekbare tassen te stoppen. Zulke opruimdagen worden één of twee keer per jaar georganiseerd om het bewustzijn van de verwoestende vervuiling te vergroten.

In het droge seizoen, wanneer het waterpeil laag is, is de omvang van de ramp des te duidelijker. 'We vinden plastic, papier, flessen en alle soorten afval, zelfs gebruikte luiers', zegt Helena Condori, een handelaarster in het Peruaanse dorp Juliaca aan de overkant van het meer. 'Het doet me pijn dat we opschonen wat anderen weggooien.' Maar, ze is vol enthousiasme ondanks de immense taak, omdat 'het ons het gevoel geeft dat Peru en Bolivia meer dan ooit verenigd zijn'.

De vrouwen hebben het strand van Puerto P

Maar, milieudeskundigen en lokale ambtenaren wijzen op een groter probleem: het afvalwater stroomt nu in het meer. Nog geen dertig jaar geleden konden mensen nog steeds het meerwater drinken, maar niet meer. Het is 'een probleem dat ernstige vervuiling veroorzaakt', zegt Fanny Zeballos, milieutechnicus van de niet-gouvernementele organisatie Agua Sustentable (Duurzaam Water). De organisatie steunt het opruimingsinitiatief, hoewel Zeballos erkent, dat het 'niet genoeg zal zijn'.

Boliviaans gemeenteraadslid Reina Silva, die ook deelneemt aan de opruimdag, zegt dat de gevolgen van de vervuiling maar al te duidelijk zijn . 'Onze dieren voeden zich met totora (planten) en ze sterven aan diarree, onze koeien en schapen drinken water en sterven.' Daardoor weten we dat het vervuild is', zei ze. 'Ik voel me slecht, ik voel dat ik ook dood ga.'

Agua Sustentable stelt het team van lokale vrouwen samen en levert de apparatuur om het niveau van vervuiling in het meer te meten.

Deze keer hebben ze ongeveer 100 kilo afval verzameld. Juan Jose Ocola, hoofd van de bilaterale autoriteit van het meer van Titicaca die door beide landen wordt geëxploiteerd, zegt dat de vervuiling zich concentreert op sommige oevers, maar heeft geen invloed op het hele meer.

'Het Titicacameer is blootgesteld aan een ernstig vervuilingsprobleem, omdat het de bak is voor alle verontreinigende stoffen die worden geproduceerd in de omgeving', zegt hij. De besmetting komt voornamelijk uit drie stedelijke centra, waar ongeveer 1,6 miljoen mensen wonen: Puno en Juliaca aan de Peruaanse kant, en El Alto, naast de hoofdstad La Paz, in Bolivia.

Ocola zei, dat hoewel de lokale vrouwen 'grote' inspanningen leveren, twee dingen hard nodig zijn: de bouw van waterzuiveringsinstallaties en nieuwe vuilstortplaatsen. Peru heeft al de bouw van 10 waterzuiveringsinstallaties aangekondigd, voor een bedrag van $ 400 miljoen, terwijl Bolivia $ 80 miljoen heeft gereserveerd voor een soortgelijk project in El Alto.

(Suriname Mirror/TRT World/AFP)

Colombia verklaart een van 's werelds grootste locaties van prehistorische kunst tot beschermde site

Serrania La Lindosa is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land


De nationale parkautoriteit van Colombia heeft een van 's werelds grootste locaties van prehistorische kunst tot een beschermde site verklaard. De Serrania La Lindosa is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land, met een geschiedenis van maar liefst 12.000 jaar.


Terwijl Europese volkeren nauwelijks wakker werden uit de laatste IJstijd, waren Amazone volkeren zeer actief in wat nu het Chiribiquete-natuurreservaat is.


Duizenden jaren lang werden de rotsen in het park gebruikt voor kunst, waardoor een van de grootste locaties van prehistorische pictogrammen ter wereld voor de moderne mens is achtergelaten.

De site ligt op minder dan 16 kilometer van San Jose del Guaviare, een stad aan de grens van het Amazonewoud. Behoud of zelfs onderzoek van de pictogrammen was tientallen jaren zo goed als onmogelijk; tot vorig jaar werd het gebied grotendeels gecontroleerd door nu-gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).


Het kantoor van de gouverneur van Guaviare en de nationale autoriteiten onderzoeken nu hoe de archeologische vindplaats en het natuurpark eromheen voor het publiek toegankelijk kunnen worden gemaakt.


De nationale parken hebben de locatie eerder deze week tot een beschermd archeologisch gebied verklaard en hebben jarenlang een Archeologisch Management Plan ontwikkeld. Het plan beoogt de regionale omgeving te beschermen en duurzame toeristische projecten met lokale gemeenschappen te ontwikkelen.(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Linkse Colombiaanse presidentskandidaat Gustavo Petro krijgt steun van inheemsen

Petro's kandidatuur krijgt ook steun van boeren en Afro-Colombianen

Voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt staat ook achter Petro


De Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) steunt de progressieve presidentskandidaat Gustavo Petro en riep dinsdag 5 juni 2018 zijn leden op om de 'vredescoalitie' bij de presidentsverkiezingen van 17 juni te steunen.

De ONIC, haar politieke partij MAIS (Movimiento Alternativo Indígena y Social), samen met groepen die boeren en Afro-Colombianen vertegenwoordigen, hebben een ontmoeting gehad met de vice-presidentskandidate Angelaina Robledo van Humana Colombia en aanhangers van de Partido Alianza Verde en de Polo Democrático in het hoofdkwartier van ONIC om Petro's kandidatuur te steunen.'We zijn bang om de historische kans te verliezen om de waarheid te leren kennen, om gerechtigheid te vinden en de slachtoffers schadeloos te stellen', zei MAIS-presidente Martha Peralta, waarschuwend dat leidend kandidaat Ivan Duque 'zij die de vredesakkoorden willen vernietigen' vertegenwoordigt. Ze zei ook: 'De bouw van een Humaan Colombia is het beste pad voor de natie om een manier te vinden om vooruit te komen.''


Petro en Robledo gaan voor het presidentschap in een platform dat het vredesproces wil versterken door te werken aan het overwinnen van economische ongelijkheden, afstand nemen van extractieve  industrieën, en de ontwikkeling van de landbouw bevorderen.

Inheemse-, boeren- en Afro-Colombiaanse gemeenschappen hebben onevenredig zwaar te lijden gehad onder de gevolgen van het gewapende conflict in Colombia en de gevolgen van de oorlog tegen drugshandel. Secretaris-generaal van ONIC, Higinio Obispo, benadrukte het belang van het oproepen van inheemse gemeenschappen en boeren-gemeenschappen om 'met waardigheid te stemmen' op 17 juni.

Tijdens de evenementen riep vice-presidentskandidate Angela Maria Robledo iedereen op die hebben gestemd op Sergio Fajardo van de Colombia Coalitie stemde en liberaal Humberto De la Calle om voor vrede te stemmen.

Ondersteuning voor Petro reikt echter verder dan de slachtoffers van het conflict en de grenzen van Colombia. De gerenommeerde Franse econoom Thomas Piketty en Nobelprijswinnaar en schrijver John Maxwell Coetzee hebben de afgelopen dagen ook uitspraken gedaan ter ondersteuning van Humane Colombia.

Piketty, een professor aan de London School of Economics, het Massachusetts Institute for Technology en de Paris School of Economics zei op Twitter, dat Petro's voorstellen 'serieus en overtuigend zijn'.


Voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt, die werd ontvoerd en gegijzeld gedurende zes jaar door de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), heeft Petro dinsdag ook steun toegezegd.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)