maandag 29 april 2019

Onderzoekers vinden 15.600-jarige voetafdruk in Zuid-Chili

Waarschijnlijk oudste voetafdruk ooit gevonden in de Amerika's


Een 15.600-jarige voetafdruk ontdekt in Zuid-Chili, in de stad Osorno, is naar verwachting volgens onderzoekers de oudste ooit gevonden in de Amerika's. De voetafdruk werd voor het eerst ontdekt in 2010 door een student aan de Universidad Austral in Chili. 


Wetenschappers hebben vervolgens jarenlang gewerkt om uit te sluiten, dat de afdruk mogelijkerwijs tot een andere diersoort behoorde en om de geschatte leeftijd van het fossiel te bepalen.

Karen Moreno, een paleontologe bij de Universidad Austral die de studies begeleidde, zei dat onderzoekers ook botten van dieren bij de locatie hadden gevonden, waaronder die van primitieve olifanten, maar stelde vast dat de voetafdruk het bewijs was van menselijke aanwezigheid.

Moreno zei dat dit het eerste bewijs was van mensen in de Amerika's ouder dan 12.000 jaar. 'Langzamerhand beginnen we in Zuid-Amerika sites te vinden met bewijs van menselijke aanwezigheid, maar dit is de oudste van de Amerika's', zei ze.

De onderzoeksresultaten zijn 24 april 2019 gepubliceerd in PLOS.
(Suriname Mirror/MercoPress/Santiago Times/WXYZ Detroit/Twitter)

Taiwanese hoofdstad Taipei sluit zusterstad-overeenkomst met Belmopan, hoofdstad van Belize

Belize is een van de 17 diplomatieke bondgenoten van Taiwan


Taipei heeft maandag 29 april 2019 een zusterstad overeenkomst getekend met Belmopan, de hoofdstad van Belize, om de samenwerking op het gebied van cultuur, handel, milieu en toerisme te stimuleren. 

Taipei's burgemeester Ko Wen-je (柯文哲) en Khalid Belisle, de burgemeester van Belmopan, tekenden een overeenkomst in Taipei om de banden te formaliseren. Belisle zei, dat het vormen van banden tussen zustersteden met Taipei een belangrijke mijlpaal iss in het proces van verdieping van de vriendschap tussen Taiwan en Belize, een van de 17 diplomatieke bondgenoten van Taiwan.

Tijdens zijn vier jaar als burgemeester heeft hij veel landen bezocht en ontdekt dat veel steden soortgelijke problemen tegenkomen, zei de 38-jarige burgemeester. Hij erkende dat Belmopan van verschillende steden kan leren, omdat elk van hen zijn eigen sterke punten heeft, zei hij, en noemde Taipei's uitstekende openbaarvervoersysteem iets waard om van te leren.

Ko prees Belize als een klein en prachtig land met een rijke biodiversiteit, dat de thuisbasis is van de grootste rifsystemen op het westelijk halfrond, samen met regenwouden en Maya-ruïnes. Hij merkte op dat de ambassade van Belize voor het eerst in februari deelnam aan het Taipei Lantern Festival met lantaarns met de afbeelding van de Great Blue Hole, een gigantisch 'marine-sinkhole' voor de kust van Belize, en zei dat de lantaarns goed werden ontvangen.

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat bilaterale diplomatieke banden tussen Taiwan en de Midden-Amerikaanse bondgenoot plaatsvonden.

Met een bevolking van meer dan 20.000 is Belmopan het snelst groeiende bevolkingscentrum in Belize, volgens haar officiële website. Sinds Taipei in 1961 zijn eerste zusterstadrelatie met Houston, Texas, heeft vastgelegd, heeft het volgens de stadsregering zusterstadsbanden gevormd met 49 steden. Sinds Ko in 2014 aantrad, heeft Taipei de banden van zustersteden met Wellington (Nieuw-Zeeland), gevormd, Castries (St. Lucia); Quito (Ecuador) en nu Belmopan.

(Suriname Mirror/Focus Taiwan News Channel/Breaking Belize News)

Newmont Goldcorp stopt activiteiten in zijn Peñasquito-goudmijn in Mexico tijdelijk

(Bron foto: Newmont Goldcorp)
Toegang mijn sinds 27 maart geblokkeerd door vrachtwagenbedrijf en leden Cedros-gemeenschap


Newmont Goldcorp Corp zei maandag 29 april 2019, dat het de activiteiten in zijn Peñasquito-goudmijn in Mexico tijdelijk zal stopzetten vanwege een illegale blokkade door een vrachtwagenbedrijf en enkele leden van de Cedros-gemeenschap. De toegang tot de site is geblokkeerd sinds 27 maart.


's Werelds grootste goudproducent op basis van marktwaarde, output en reserves, zei dat het zich blijft inzetten voor een 'dialoog van goed vertrouwen' met de leiders van de roadblock. Het merkte ook op, dat het samenwerkt met de Mexicaanse autoriteiten om de situatie op een 'veilige, eerlijke en tijdige manier op te lossen'. Er is een alomvattend noodplan om de activiteiten te hervatten zodra de illegale barrière is opgeheven, zei het bedrijf.

De Peñasquito-mijn produceerde in 2018 272.000 ounce goud. De mijn maakt deel uit van de portefeuille van Goldcorp, waarvan de overname Newmont deze maand voltooide om 's werelds grootste goudproducent te worden. Het is goed voor ongeveer 17% van de intrinsieke waarde van het gecombineerde bedrijf, volgens Scotiabank.


In de afgelopen drie jaar was de operatie het doelwit van protesten van landeigenaren, vrachtwagenchauffeurs en inwoners van nabijgelegen steden. Ze eisen meestal banen, compensatie voor vermeende milieuschade en schoon water voor hun gemeenschappen.

De vorige eigenaar van de mijn, Goldcorp, zei onlangs dat bezwaren tegen de mijn vorig jaar met bijna 66% zijn gedaald dankzij verbeterde relaties met de lokale bevolking, waaronder de bouw van een gezondheidscentrum op het platteland in Cedros en het lanceren van een economisch ontwikkelingsprogramma voor kleine bedrijven.(Suriname Mirror/Mining.com/Reuters/Twitter)

Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador laat nieuw vliegveld bouwen ten noorden van Mexico-Stad

Vliegveld zal rond medio 2021 klaar zijn voor gebruik


Een nieuwe luchthaven in Mexico-Stad moet een project vervangen dat werd gecanceld door president Andres Manuel Lopez Obrador. Dit vliegveld zal rond medio 2021 klaar zijn voor gebruik. Dat meldt persbureau Reuters.

Het nieuwe vliegveld moet met een capaciteit van twintig miljoen passagiers per jaar starten. Brigadier-Generaal Ricard Vallejo, hoofd van het Militair College van Ingenieurs, vertelde op een persconferentie dat het vliegveld ten noorden van Mexico-Stad wordt gebouwd en dat de eerste fase in juni 2021 klaar is.

De maximale capaciteit, zo rond de tachtig miljoen passagiers per jaar, wordt pas over vijftig jaar bereikt, aldus Vallejo.De meningen over de bouw zijn verdeeld. In oktober annuleerde Lopez Obrador abrupt een gedeeltelijk gebouwde hub van dertien miljard dollar; een paar weken voordat het in gebruik zou worden genomen. Hij beargumenteerde, dat de faciliteit werd geteisterd door corruptie en dat het te duur zou zijn.

De nieuwe luchthaven komt in Santa Lucia te liggen, 47 kilometer boven de huidige Benito Juarez International Airport. Sommige ingenieurs zeggen, dat de twee hubs niet geschikt zijn om tegelijkertijd te draaien. De minister van Transport en Communicatie weerlegt die beweringen. Hij gaf tijdens de persconferentie aan, dat er een derde terminal wordt toegevoegd aan de huidige luchthaven, op de plaats waar de presidentiële hangaar eerst stond. Daarmee zou de capaciteit van de huidige luchthaven naar vijftig miljoen passagiers per jaar stijgen.

Met de nieuwe luchthaven wil de Mexicaanse regering miljarden dollars besparen. In december zei Lopez Obrador, dat de constructie in januari zou starten. Eerder deze week vertelde hij dat de bouw vandaag zou beginnen. Op de persconferentie van afgelopen weekend deelde hij echter mee, dat pas in juni wordt gestart, zodra alle toestemmingen rond zijn.

(Suriname Mirror/Up In The Sky/City News1130/Twitter

Ministerie van Defensie Colombia looft forse beloning uit voor informatie die leidt tot arrestatie voortvluchtige FARC-leider 'El Paisa'

(Bron foto: Ivan Marquez-Twitter)
Hernan Dario Velasquez heeft voorwaarden verbonden aan zijn vrijheid 'ernstig geschonden'


Het Colombiaanse ministerie van Defensie heeft zondag 28 april 2019 bekendgemaakt een beloning van $ 1 miljoen uit te loven voor informatie die leidt tot de arrestatie van de voortvluchtige FARC-leider 'El Paisa', die wordt gezocht door het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land. 

De Justicia Especial para la Paz (JEP) beval de arrestatie van de voormalige guerrillacommandant voor het 'ernstig schenden' van de voorwaarden waardoor hij zijn vrijheid kon behouden terwijl hij wordt gezocht voor oorlogsmisdaden.


El Paisa, wiens echte naam Hernan Dario Velasquez is, dook vorig jaar onder, na de arrestatie van  ideoloog 'Jesus Santrich' van de FARC vanwege ongefundeerde drugshandel in de VS. De voormalige elite guerrilla commandant heeft sindsdien niet voldaan aan zijn verplichtingen tegenover het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden dat hem en 30 andere FARC-leiders onderzoekt voor de massale ontvoering van burgers tijdens het gewapende conflict in Colombia.

El Paisa en de politieke leider van de FARC, 'Ivan Marquez', hebben gezegd dat ze zullen samenwerken met de Justicia Especial para la Paz zodra ze de juridische garantie hebben ontvangen dat ze niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zoals overeengekomen in de vredesovereenkomst van 2016, dat leidde tot hun demobilisatie en ontwapening.


De ex-guerrillaleider maakt deel uit van een groep voormalige commandanten uit het middenkader die hebben beweerd dat de regering consequent heeft nagelaten om zich aan de vredesovereenkomst te houden met betrekking tot re-integratie, justitiële veiligheid en persoonlijke veiligheid. Verder geloven de gezochte rebellencommandanten dat de Amerikaanse regering probeert het vredesproces van het land te saboteren om hun uitlevering te verkrijgen.

Het JEP heeft tot nu toe de uitlevering van Santrich voorkomen. Het Grondwettelijk Hof versterkte bovendien de bevoegdheden van het Transitional Justice-systeem om te voorkomen dat vermeende oorlogsmisdadigers worden uitgeleverd zonder in Colombia te reageren op misdaden tegen de menselijkheid.

Hoewel El Paisa zijn recht op vrijheid heeft verloren, blijft hij volgens de JEP beschermd tegen uitlevering om de rechten van de slachtoffers te beschermen.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

UNICEF: 'Meer dan 130.000 Venezolaanse kinderen staan ingeschreven op scholen in Colombia'

'In een tijd dat anti-migrantensentiment wereldwijd groeit, heeft Colombia zijn deuren opengesteld'


(Bron foto: UNICEF-Santiago Arcos)

'In een tijd dat het anti-migrantensentiment wereldwijd groeit, heeft Colombia zijn deuren opengesteld voor zijn buren vanuit Venezuela', zegt Paloma Escudero, UNICEF directrice Communicatie, die net een vierdaags bezoek aan Cúcuta heeft afgerond, aan de Colombiaanse kant van de grens met Venezuela. 


De economische en politieke situatie in Venezuela heeft ertoe geleid dat naar schatting 3,7 miljoen Venezolanen hun huizen hebben verlaten voor Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en andere landen in de regio. Ongeveer 1,2 miljoen van hen zijn in Colombia, vaak in kwetsbare gastgemeenschappen met al overbelaste bronnen, zei UNICEF.

'Naarmate meer gezinnen de pijnlijke beslissing nemen om hun huizen in Venezuela elke dag te verlaten, is het tijd voor de internationale gemeenschap om haar steun te verhogen en te helpen in hun basisbehoeften te voorzien', zei mevrouw Escudero.

Op de Simon Bolivar-brug tussen Colombia en Venezuela, sprak Escudero met families die elke dag de reis maken om medische hulp te zoeken, hun kinderen naar school te brengen en voedsel en andere essentiële spullen mee naar huis te nemen. 'Ik heb een moeder ontmoet die epilepsie heeft en acht maanden zwanger is. Ze moest naar Colombia komen om haar prenatale controles te laten doen en haar gezondheid en de gezondheid van haar baby te beschermen', zei ze. 'Voor de meeste gezinnen is de beslissing om te vertrekken slechts een laatste redmiddel.'


Colombia biedt ook gratis onderwijs aan migrantenkinderen uit Venezuela. UNICEF zegt dat meer dan 130.000 Venezolaanse kinderen vandaag ingeschreven zijn in scholen in Colombia, tegen 30.000 in november vorig jaar. Bijna 10.000 van deze jongeren zijn in het grensstadje Cúcuta en bijna 3.000 van hen reizen dagelijks vanuit Venezuela naar school.

'Ik zag honderden studenten de oversteek naar Cúcuta makenbij het krieken van de dag, in stromende regen, om naar school te gaan. Een dergelijke toewijding voor het leren door ouders en studenten is een les in toewijding, doorzettingsvermogen en vastberadenheid voor ons allemaal', zei mevrouw Escudero.


UNICEF werkt nauw samen met andere humanitaire organisaties, nationale en lokale autoriteiten, niet-gouvernementele organisaties en gemeenschappen in Colombia om migrantenkinderen, evenals kinderen in gastgemeenschappen te voorzien van gezondheid, voeding, onderwijs en bescherming.

Het bureau wil het huidige responsbudget het komende jaar van $ 5,7 miljoen naar $ 29 miljoen verhogen om:
meer dan 30.000 kinderen te vaccineren;
zorg voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne op scholen voor 13.000 kinderen;
40.000 kinderen formele en informele leermogelijkheden te geven;
15.000 moeders te bereiken die borstvoeding geven met micronutriënten;
en 90.000 kinderen en adolescenten bereiken met acties om geweld, misbruik en uitbuiting te voorkomen en aan te pakken, waaronder gendergerelateerd geweld en het voorkomen van kinderrecrutering.

(Suriname Mirror/UN News/Twitter)

Daling aantal moorden in noorden Brazilië mogelijk door interne politiek tussen drugsbendes Comando Vermelho en Primeiro Comando do Capital

(Bron foto: hipernoticias.com.br)
Autoriteiten beweren dat afname aantal moorden gevolg is van overheidsbeleid...


Autoriteiten beweren, dat een afname van het aantal moorden in het noorden van Brazilië het gevolg is van overheidsbeleid, maar er zijn aanwijzingen dat de daling te wijten kan zijn aan interne politiek tussen drugsfracties.

Brazilië's twee grootste drugsorganisaties, Comando Vermelho (CV) en Primeiro Comando do Capital (PCC), handhaafde een vredesverdrag dat bijna twee decennia duurde. Dat pact werd verbroken in 2016 toen de facties ten oorlog liepen.

In gevangenissen in het hele land hebben leden van de twee organisaties elkaar misbruikt; de lichamen van hun vijanden verminkt en de onthoofde hoofden boven de gevangenismuren geheven zodat de wereld het kon zien. De oorlog verspreidde zich naar de straten terwijl de twee facties en hun bondgenoten vochten voor territorium.

De noordelijke staat Ceará werd een brandpunt voor de oorlog, die een toename van moorden met 50,7 procent registreerde in één jaar tijd.

De Guardiões do Estado (GDE) zijn in 2016 begonnen als een regionale bende, bedoeld om te voorkomen dat de lokale bevolking misbruik van de grotere drugsgroepen maakt - vandaar hun naam die zich vertaalt naar 'Wachters van de staat', Ze verbonden zich met PCC en vielen leden van CV in de noordelijke deelstaten van Brazilië met grof geweld aan. De organisatie zou een van de meest gewelddadige facties in het land worden. In één gewelddadige uitbarsting bestormde GDE een nachtclub gedomineerd door CV en opende het vuur op de menigte binnen, waarbij 14 doden vielen.

Na bijna drie jaar van voortdurend geweld, registreerde Ceará in 2019 de veiligste maand februari in 10 jaar tijd.

(Bron foto:CH Gardiner)
Gegevens uit 2019 wijzen op een daling van het aantal moorden met 54 procent, waarmee de toename na het begin van de drugsoorlog werd overtroffen. De autoriteiten wijzen op de cijfers als bewijs, dat de inzet van federale troepen aan Ceará werkte. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vorige week tijdens een live internetuitzending, dat de landelijke daling van de moorden het bewijs was dat zijn regering met succes geweld aanpakt en een verdere daling belooft voor de komende maanden.

Een getuigenis van een leider van de GDE wijst echter op een andere mogelijkheid. De Braziliaanse krant O Povo meldde deze week, dat Yago Steferson Alves dos Santos na zijn arrestatie in december aan de Civiele Politie vertelde dat in september door de leiders van de bende werd besloten, dat ze alleen defensief zouden handelen en hun tegenstanders in het noorden niet meer zouden aanvallen. Dos Santos ging zelfs zover, dat hij de politie vertelde: 'Jullie moeten vast hebben gemerkt dat de moorden zijn gestopt.' De beslissing van de bende was voornamelijk om te overleven, zei Dos Santos.

Met Ceará als het vlampunt in de oorlog tussen PCC en CV, had de staat veel aandacht gekregen. Niet alleen van de autoriteiten, maar ook van de vijanden van de GDE. Om te voorkomen dat het aandacht trok, vertelde GDE hun leden om defensief te handelen. Als er een moord zou plaatsvinden, moest het de 'thumbs up' krijgen van de leiding van de bende. 'Ik wil duidelijk maken dat een dergelijke uitspraak nooit is gedaan. Als er doden vielen, was het iets persoonlijks', vertelde Dos Santos aan de politie.

In de maanden na het decreet daalde het aantal moorden dramatisch in Ceará. Dos Santos gaf geen commentaar op de vraag of er soortgelijke overeenkomsten waren in het hele land tussen andere criminele facties. Hij zei echter, dat het onwaarschijnlijk is dat de oorlog ooit zou eindigen, 'er is te veel bloed geweest'.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Ministerie van BuZa lanceert de e-visa en e-toeristenkaart officieel

Ook de website voor de onlineservice is geïntroduceerd

(Bron foto: NII)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft vandaag, maandag 29 april 2019, de e-visa en e-toeristenkaart officieel gelanceerd. Ook de website voor de onlineservice is geïntroduceerd door vicepresident Ashwin Adhin in Hotel Torarica, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Directeur Algemeen Beheer Consulaire Zaken van het ministerie van BuZa, Luziano Truideman, zei dat er al geruime tijd hard gewerkt is aan dit onlinesysteem. De digitale versie van de e-visa en e-toeristenkaart zal veel voordelen met zich meebrengen. De afgedrukte documenten namen veel tijd in beslag en ging ook gepaard met hoge kosten.

Nu kan middels het aanmaken van een account en het volgen van enkele stappen via een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding, zowel de aanvraag als betaling digitaal worden gedaan. Vervolgens ontvangt men per e-mail de opgevraagde reisdocumenten.

De directeur deelde mee dat het toepassen van de iDEAL-onlinebetaalmethode ook wordt bekeken.

Een groot deel van de Surinaamse diaspora in Nederland maakt al geruime tijd gebruik van de ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA-kaart) om visumvrij af te reizen naar Suriname. Toeristen die nog geen gebruik maken van de PSA-optie kunnen de e-visa en e-toeristenkaart online aanvragen die zij per e-mail krijgen toegestuurd.

VFS-Global heeft zelf geïnvesteerd in de bouw van de website, zowel de backoffice als de customer service, hetgeen betekent dat dit project Suriname niets heeft kost.

Minister Ferrier neemt boek 'Hoe blijf ik gezond?' op in curriculum leerjaar 7 en 8 basisschool

(Bron foto: NII)
Boek van schrijfster Frederika Morpurgo belicht alle aspecten van een gezonde levensstijl


Schrijfster Frederika Morpurgo heeft haar boek 'Hoe blijf ik gezond?' overhandigd aan minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Denise Doelwijt, Natalie Goedschalk-Heerenveen en Jenny Ashruf-Tjon Jaw Chong hebben meegewerkt aan de samenstelling van het boek. De organisatie Soroptimist International Club Paramaribo is de uitgever. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 29 april 2019.

De minister heeft toegezegd dit boek te incorporeren in het curriculum van leerjaar 7 en 8 van de basisschool. Het boek belicht alle aspecten van een gezonde levensstijl.

Minister Ferrier is blij met het initiatief van de serviceclub, omdat ze uit ervaring weet dat de jeugd nog teveel ongezonde voeding consumeert. Het is dus heel belangrijk de kinderen bewust te maken van de negatieve gevolgen hiervan op hun gezondheid. 'Hoe blijf ik Gezond?' zal samen met de ondersteuning van Basic Life Skills and Education, BSLE, worden opgenomen in het vakkenpakket. Om hieraan invulling te geven zijn er reeds stappen ondernomen. Er is reeds een pilotproject voor schoolontbijt gestart te Sunnypoint en Latourproject. Dit als ondersteuning van het project ‘Gezonde Schoolvoeding’

Het boek is tot stand gekomen door een landelijk schoolonderzoek naar de gezondheid van 6.172 kinderen, van leerjaar 7 en 8 van de lagere scholen. Het onderzoek werd gedaan tussen 2013 en 2017. De Soroptimist verrichte dit in samenwerking met Mylab, de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. Uit het resultaat bleek, dat meer dan een kwart van de onderzochte kinderen boven het gewenste gewicht is en slechts 38% van hen buiten speelt.

26-Jarig model stort neer op catwalk Fashion Week in São Paulo (Brazilië) en overlijdt

Over de doodsoorzaak van Tales Soares is niets bekendgemaakt

(Bron foto: Frostsnow)

Een 26-jarig model is overleden nadat hij op de catwalk van de Fashion Week in São Paulo in elkaar stortte. Op beelden van de modeshow is te zien hoe Tales Soares valt, met zijn gezicht naar beneden. Het publiek leek aanvankelijk te denken dat het onderdeel van de show was. Pas toen iemand argwaan kreeg en de catwalk op liep, gingen de alarmbellen af. Daarna kwam er een medisch team de catwalk op. Tales is naar het ziekenhuis gebracht, maar daar konden ze niets meer voor hem doen. Hij is 26 jaar geworden. 

Een paar uur vóór de show, plaatste Tales nog een foto van zichzelf op Instagram.Het model liep in kleding van het merk Ocksa. De organisatie van de Fashion Week in Brazilië heeft op Twitter bevestigd, dat Tales inderdaad is overleden. Ze spreekt van een 'triest moment' en wenst de familie van Tales heel veel sterkte. 'We steunen hen waar nodig in deze droevige tijd.'

Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

Het Braziliaanse modellenbureau Base Mgt, waar Tales sinds anderhalf jaar voor werkte, verklaart op sociale media, dat Tales nooit gezondheidsproblemen heeft gehad. Hij was niet nieuw in de modellenwereld en heeft altijd 'voorbeeldig gedrag laten zien', zo staat er in het statement. 'Hij had een gezond dieet, hij was vegetariër.'Dit bericht bekijken op Instagram

A Agência Base MGT comunica, com extremo pesar, o falecimento do modelo Tales Cotta (26 anos), que sofreu um mal subido durante o desfile da OCKSA, neste sábado (27.04). Ressaltamos que Tales está em nosso casting há um ano e meio e sempre teve comportamento exemplar. O modelo não era estreante, já desfilou em outras edições tanto do SPFW, quanto outros importantes eventos de moda, como a Casa de Criadores. Ressaltamos que Tales nunca apresentou ou se queixou de problemas de saúde. Ele mantinha uma dieta saudável (era vegetariano), não usava substâncias ilícitas e estava em plenas condições para participar do desfile. Aguardamos o laudo médico e pedimos respeito nesse momento de profunda tristeza. Estamos prestando toda a assistência à família e amigos de Tales Cotta, que estará para sempre em nossos corações e memória. . . #luto
Een bericht gedeeld door Base Mgt (@base_mgt) opHet bureau zegt het medisch rapport af te wachten en vraagt mensen om respect te tonen in deze droevige tijd. 'We bieden alle hulp aan de familie en vrienden van Tales, die voor altijd in onze harten zal voortleven.' (Suriname Mirror/ RTL Nieuws/People/Instagram/YouTube/CNN/Twitter)

Assembleelid Karta-Bink (PL): 0,5% Van royalty's en belastingen overheid terugstorten in districtsfonds'

'Saramacca is een rijk district en u mag hier niet pinaren'

'Wij worden verarmd en de regeringsmensen leven alsof ze in Dubai zijn, de regering eet rollades, terwijl u afhankelijk moet zijn van pakketten'


Wanneer de Pertjajah Luhur (PL) regeermacht krijgt, zal Assembleelid Ingrid Karta-Bink samen met de politieke partijen – met uitzondering van NDP Plus – ervoor zorgen dat Saramacca en alle andere districten goed beloond worden uit de rijkdommen die uit de grond komen. 'Ik wil ervoor vechten dat 0,5% van alle royalty's en belastingen die de overheid int, teruggestort worden in het districtsfonds van dat district. Dat is pas decentralisatie', zei ze zaterdagavond tijdens de installatie van zes kernen in Saramacca, aldus Starnieuws maandag 29 april 2019. 

'U gaat samen met de ressortraadsleden van uw district het ressortsplan maken. En daarna wordt het districtsplan gemaakt met districtsraadsleden. Want nu maken we districtsplannen die in het laatje verdwijnen. Soso mooi-mooi. Maar, wanneer wij in 2020 die grani van jullie krijgen, die ondersteuning van jullie krijgen, wil ik wel ervoor vechten dat 0,5% van alle royalties en belastingen terug gaat in het districtsfonds.'

Karta-Bink wees er op, dat Saramacca een district is met landbouw, olie en goud in de bodem. Zij vroeg zich echter af wat het district terug krijgt als de overheid royalty's en belastingen krijgt van de bedrijven die in het district operationeel zijn. Zij illustreerde dat Saramacca, met een inwonersaantal van 18.000, één keer per jaar Srd 250.000 in het districtsfonds krijgt gestort, wat neerkomt op Srd 13,88 per persoon per jaar. Een rekensommetje leert, dat de districtscommissaris van Saramacca voor elke inwoner van dit district 4 cent per dag mag uitgeven. Dat de vicepresident in zeven dagen 250.000 Amerikaanse dollar opmaakt aan zijn reis naar Ghana, vindt de politica verre van eerlijk. 'Saramacca is een rijk district en u mag hier niet pinaren', hield ze de aanwezigen voor.

Het Assembleelid is er niet over te spreken, dat ondanks de belofte van de president dat er geen visvergunningen worden verstrekt en de Chinese trawlers weg gaan, deze een paar dagen geleden nog door Surinaamse vissers zijn gezien voor de kust van Albina, bezig met visvangstactiviteiten. 'Zouden die trawlers dan niet weggaan? President, wan moro bigi basi moro yu de? Wie moet je nu geloven?', sprak de politica.

Zij merkte op, dat de regering het volk heeft verarmd. De Srd is inmiddels zwaar gedevalueerd en AOV is in waarde gedaald van meer dan 100 Amerikaanse dollar naar nauwelijks 60 of 70 Amerikaanse dollar. 'Wij worden verarmd en de regeringsmensen leven alsof ze in Dubai zijn. De regering eet rollades, terwijl u afhankelijk moet zijn van pakketten. Dat kan niet.'

Nationaal Jeugdparlement weer op ramkoers met ministerie van Sport- en Jeugdzaken

Jeugdparlementariërs vinden dat ze nog onvoldoende betrokken worden bij de besluitvorming

Zorgpunt ook uitblijven van vergoedingsgelden - Er zou achterstand van 6 maanden zijn


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 29 april 2019, dat het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nog niet helemaal tevreden is over de manier waarop het wordt bejegend door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Met name de mate van inspraak in het beleid is nog altijd een heikel discussiepunt. De jeugdparlementariërs worden naar hun mening nog onvoldoende betrokken bij de besluitvorming. Daarnaast is het regelmatig uitblijven van hun vergoedingsgelden ook een zorgpunt. De achterstand zou zijn opgelopen tot zes maanden.

Volgens voorzitter Kelvin Koniki zijn dit kwesties die zorgen voor demotivatie bij de jeugdparlementariërs.

Minister Lalinie Gopal beaamt dat er een betalingsachterstand is. Volgens de bewindsvrouwe wordt alles gedaan om de vergoeding van de jeugdvertegenwoordigers binnen niet al te lange tijd in orde te maken. 'Het proces is al opgestart, maar het kan nog heel even duren. Het heeft mijn aandacht en het komt heel gauw rond', verzekert ze. Gopal durft geen termijn eraan te verbinden.

Anders dan Gopal stelt, benadrukt Koniki dat er nog steeds een spanningsveld is tussen de leiding van het ministerie en het jeugdparlement. 'De plooien zijn nog niet gladgestreken', zegt de voorzitter.

Het voorbereidingsproces van de verkiezingen voor jeugdambassadeurs is volgens Koniki het bewijs, dat de leiding van het ministerie nog te veel bepaalt voor het Jeugdparlement.

Hij stelt dat er ook geen zicht is op voortzetting van de reguliere vergaderingen, omdat de begroting nog niet is goedgekeurd. 'We kunnen dus niet rekenen op middelen om de vergaderingen te organiseren. Dus voorlopig is de kans groot dat we niet gaan vergaderen. Het is jammer, maar we blijven hopen dat het goed komt. Het huidige team doet wel zijn uiterste best.'

Belfort (ABOP): ‘Ook casino’s en geldwisselkantoren worden bewaakt door militairen’

Militairen ook ingezet voor privébeveiliging Misiekaba, fractieleider en ondervoorzitter NDP

- 'Zo'n post kost de Staat per maand ongeveer Srd 20.000, hoe komt het dat die begroting zo hoog is?'
- Belfort dreigt de namen van alle beveiligde personen op lijst wereldkundig te maken

Het oneigenlijk gebruik van militairen voor privédoeleinden, waaronder bewaking van politici uit de regering, is volgens ABOP-parlementariër Edward Belfort één van de redenen waarom de kosten vanuit de zijde van de regering opstapelen op ingediende begrotingen. Belfort toonde enkele weken geleden een lijst in het parlement van adressen waar militairen ingezet worden voor privébeveiliging. Eén van de personen wiens naam ook op de lijst voorkomt is André Misiekaba, fractieleider en ondervoorzitter van de NDP. Opmerkelijk was dat Misiekaba, die in de zaal was tijdens de onthulling van Belfort, de zaal uit vluchtte en niet meer is teruggekeerd, zo schrijft het  Dagblad Suriname vandaag, maandag 29 april 2019. 

'Zo'n post kost de Staat per maand ongeveer Srd 20.000. Hoe komt het dat die begroting zo hoog is? Door al deze posten en oneigenlijk gebruik van militairen die betaald moeten worden uit onze belastingcenten. Zelfs casino’s en geldwisselkantoren worden bewaakt door militairen', zei de politicus in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal.

Hij vindt dat deze personen, die onrechtmatig en bovendien misbruik maken van het Nationaal Leger, de bewaakte kosten alsnog terug moeten betalen.

Volgens Belfort is de bewaking van Misiekaba niet iets van nu, maar is het al jaren gaande. 'Er is zelfs een pistool, een Browning, daar verdwenen bij de post van Misiekaba. Hij heeft geen verantwoording erover afgelegd en hij heeft ook niet betaald voor dat wapen', stelt hij. De parlementariër beweert zelf dat de militairen moe zijn en niet meer voor de beveiliging van de NDP'er willen zorgen. 'Maar ze worden gedwongen. Als ze niet gaan, dan worden ze opgesloten', aldus de politicus.

Hij zal op het antwoord van Defensieminister Ronni Benschop wachten bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Indien het antwoord uitblijft of niet bevredigend is, dreigt Belfort de namen van alle personen op de lijst wereldkundig te maken. Volgens de politicus worden naast goudvelden, ook familieleden van de minister bewaakt door de militairen. 'Ik heb al die namen, zoveel namen', aldus de politicus.

VES: 'Zorg ervoor dat toeristen in plaats van euro’s overwegend Amerikaanse dollars meenemen'

'Campagne 'Breng dollars naar Suriname' de oplossing om valuta- probleem aan te pakken'


De campagne 'Breng dollars naar Suriname' is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op korte termijn de oplossing om het valutaprobleem aan te pakken. Voorgesteld wordt dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) samen met de Surinaamse Bankiersvereniging hiertoe een campagne start met het doel de reizigers vanuit Nederland en Frans-Guyana contante Amerikaanse dollars in de economie te laten besteden. Via een mediacampagne met de inzet van diverse ICT-tools kan dit voorstel worden uitgevoerd, stelt de VES. 

Zo wordt enerzijds zorg gedragen voor een vermindering van de 'Euroberg', en anderzijds kan een significant deel van de binnenlandse behoefte aan contante Amerikaanse dollars worden gedekt. Zeker is, dat de vraag naar Amerikaanse dollars zal toenemen in de vakantieperiode met als gevolg dat de wisselkoers onnodig verder zal stijgen.

'In de piekmaanden praten we al gauw over minstens € 10 miljoen die per maand door bezoekers hier worden besteed. Als wij maar de helft hiervan kunnen bewegen dollars mee te nemen, dan betekent dit een significante (korte-termijn) verbetering van het huidig probleem. De juristen en de politici hebben dan alle tijd om het juridische goed uit te pluizen en om de dieperliggende oorzaken serieus aan te pakken', aldus de VES vandaag, maandag 29 april 2019, in een persbericht.

De VES zegt, dat op de persconferentie van de CBvS en de Surinaamse Bankiersvereniging afgelopen week geen daadwerkelijke oplossing vernomen is om te geraken uit de impasse. Integendeel blijft men steken in het uitleggen van het probleem zonder enige oplossing aan te bieden. De 19,5 miljoen euro wordt al een jaar vastgehouden.

De VES vindt dat niet gewacht kan worden op de Nederlandse rechter. Het is de hoogste tijd om creatievere oplossingen te bedenken om uit de langdurende impasse te geraken. In een eerder gesprek met de Surinaamse Bankiersvereniging is voorgesteld om alternatieve transportroutes voor contante dollars te ontwikkelen. Goed georganiseerd diplomatiek afgestemd en beveiligd collectief transport van valuta is wel degelijk mogelijk als alle partijen zich daarvoor in nationaal belang inzetten. Dit is in het verleden door de CBvS in crisistijd reeds met succes gedaan. Opvallend is dat de governor van de CBvS, Robert van Trikt, heeft aangegeven dat de 'berg aan euro’s' steeds groter wordt, waarbij een belangrijk deel afkomstig is van 'toeristen' uit Frans-Guyana en Nederland. De banken kunnen deze 'Euroberg' niet omzetten in Amerikaanse dollars.

De VES is van mening, dat het aantal toeristen naar Suriname juist moet toenemen, hoe meer bezoekers hoe beter het is voor de nationale economie. Maar, deze bezoekers kunnen een nog betere bijdrage leveren aan de economie zij in plaats van euro’s de komende tijd overwegend contante US-dollars meenemen. Ook de toerist is hiermee beter af, daar de euro ondergewaardeerd is door de slechtere euro/Amerikaanse dollar ratio hier dan elders in de wereld. De toerist zal dan ook meer kunnen besteden als hij zijn euro’s in Europa omzet in dollars en hier vervolgens inkopen doet in dollars. Een win-win situatie dus.

De campagne dient te geschieden vanuit de CBvS en de Bankiersvereniging, waarbij de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld in de drie landen vereist is. De Surinaamse ambassade in Nederland en de consulaten in Nederland en Frans-Guyana dienen te worden ingezet om samen met de diverse Surinaamse non-gouvernementele organisaties een traject uit te zetten, zodat de reizigers bewust zijn van de problematiek en de positieve rol die zij kunnen spelen hierin.

De VES is zich terdege ervan bewust, dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, maar het mag duidelijk zijn dat de burger smacht naar verlichting in een op dit moment uitzichtloze valutaprobleem. De organisatie is ook bereid aan deze campagne de volle ondersteuning te geven.

De VES is ervan overtuigd dat met een goede mediacampagne en eerlijke uitleg door de autoriteiten in Suriname aan de 'toeristen', dit voorstel zeer sympathiek zal overkomen.

.President Bouterse neemt vuilverbrandingsoven in gebruik te Kalebaskreek

(Bron foto: NII)
Dit jaar worden twintig vuilverbrandingsovens op verschillende locaties geplaatst


Het dorp Kalebaskreek is het tweede dorp dat voorzien is van een vuilverbrandingsoven. President Desi Bouterse heeft gisteren deze vuilverbrandingsoven in gebruik genomen, zo meldt vandaag, maandag 29 april 2019, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Onder toeziend oog van de geestesvader van het project 'vuilverbrandingsovens' vond de oplevering plaats. Met deze ovens moet voorkomen worden dat vuil overal gedumpt wordt. De volgende verbrandingsoven wordt over vier weken in gebruik genomen te Corneliskondre. Een maand geleden  was het First lady Ingrid Bouterse-Waldring die de eerste vuilverbrandingsoven in gebruik nam te Wageningen, Nickerie.

Er zullen dit jaar in totaal twintig vuilverbrandingsovens op verschillende locaties worden geplaatst. Vier dorpen langs de Nickerierivier en het Wayambogebied zullen ook worden voorzien.

Er zullen ook grotere plannen volgen voor wat betreft de vuilverwerking landelijk, verzekert de minister de gemeenschap. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei te Kalebaskreek, dat de president het plan heeft opgevat om het binnenland te voorzien van vuilverbrandingsovens. Hiermee wenst de president in te spelen op een zoveel als mogelijk milieuvriendelijke manier van vuilverwerking.

Met de vuilverbrandingsovens zal ook een enorme bijdrage worden geleverd worden aan de toeristen- en milieuvriendelijk houden van het binnenland. 'Het is toerisme aantrekkelijk, want wanneer men het dorp bezoekt en men ziet hoe schoon het is, dan komt men vaker', aldus minister Elias.

De minister zegt, dat de oven te Kalebaskreek overgedragen is aan de districtscommissaris, die verantwoordelijk is voor het beheer. Er zijn mensen ter plekke getraind om de oven te bedienen. De minister zegt verder, dat zo'n oven mogelijk een levensduur van maximaal twintig jaar kan hebben. De verbrandingsoven kan per keer 150 kilo aan huisvuil verbranden en tot wel zes keer per dag. Materialen als plastic, glas en blikken zijn niet voor de oven bestemd.

Den Blauwvinger: 'Ongezonde' Fernandes-bedrijven en McDonald's centraal in live tv-verslagen 55e AVD

COLUMN: Organisatie Avondvierdaagse kiest al jaren verkeerde sponsoren om aandacht te vragen voor gezonde leefstijl

(Bron: AVD Facebook)
Live tv-verslagen STVS en Apintie van AVD lijken een reclamezuil voor verkeerde, ongezonde producten in een gezond evenement


Het zit er weer op, de 55e editie van de Avondvierdaagse, georganiseerd door Purcy Oliveira van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), zo'n 6.000 sportievelingen wandelden van 24 tot en met 27 april iedere middag en avond een aantal kilometers. Heerlijk, gezond, maar in een ongezonde reclame entourage.

Waarom laat je je in vredesnaam als organisatie al een paar jaar sponsoren door Fernandes Bottling, Fernandes Snacks en Fernandes Ice Cream en als klap op de vuurpijl ook nog eens door fastfoodketen McDonald's? Bedrijven die juist een anti-gezond-leven promoten! Met gezondheid hebben Fernandes Bottling, -Snacks en -Ice Cream en McDonalds dan ook weinig tot niets van doen, in tegendeel.

Geloofwaardigheid organisatie in geding
Hoe geloofwaardig ben je als Purcy Oliveira als je voor je Avondvierdaagse nog steeds een 'gezonde leefstijl' centraal stelt in het wandelvaandel, maar kiest voor in de kern zeer ongezonde bedrijven? Het is feitelijk een schande.

Maar,toch lijkt iedereen zich er niet aan te storen, immers, het is zò gezellig en de aangeboden snacks – waarbij je de vingers schoon schijnt te kunnen houden – zijn zò lekker! Gezonde leefstijl?, what the f.ck!

De Fernandes Group deels kiezen als sponsor voor de Avondvierdaagse is dan ook niet te begrijpen, dan slechts in financiële zin voor de organisatie en vooral de sponsoren gesteund vol enthousiasme door de STVS en Apintie TV.

Geen oog voor wandelaar Bouterse, wel voor grote Lego-bouwstenen
De over enthousiaste twee presentatrices van Apintie ATV leken een wedstrijdje te houden wie het vaakst Fernandes en McDonalds kon zeggen. Ze – en de slechte camerabeelden en slechte regie – hadden meer oog en oor voor de zogenoemde 'hotspot' van Fernandes (en al het geschreeuw er omheen) dan voor de langs wandelende mooie culturele groepen. Maar – hoe bestaat het –, ook veel oog en oor voor de deelnemende Fernandes- en McDonalds-groepen, die zorgden voor veel en langdurig oponthoud. Ergerlijk. En dan ook nog eens een dame van Fernandes – in beeld – interviewen over grote Lego-bouwstenen, terwijl op de achtergrond een mooi uitgedoste culturele groep anoniem voor de tv- en internetkijkers passeerde. Zelfs de plotseling opduikende wandelaar president Desi Bouterse kreeg geen aandacht, Fernandes was belangrijker....

Natuurlijk is McDonald's als sponsor van de Avondvierdaagse nog een graadje erger misplaatst. Financiën – geld in de AVD-pot – wegen kennelijk zwaarder dan principes en oprechtheid bij Oliveira. Wereldwijd blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken, dat deze fastfoodketen bijdraagt aan onder andere obesitas. Het geeft dan ook geen pas om voor dit bedrijf te kiezen als sponsor van een sportevenement waarbij een gezonde leefstijl centraal staat.

Hoort McDonalds thuis in een wandelvierdaagse....
Met regelmaat is McDonald's de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest vanwege de aantoonbare link tussen het bedrijf en de toename van obesitas-patiënten. Ondanks het feit, dat McDonald's de laatste jaren heeft geïnvesteerd om meer de nadruk te leggen op gezondere menu's, inclusief salades, groente en ontbijtsandwiches.

Een Braziliaanse rechtbank bepaalde eind oktober 2010, dat McDonald's een voormalige manager van een van zijn vestigingen omgerekend ruim 12.500 euro moest betalen, omdat de man dertig kilo was aangekomen in de twaalf jaar dat hij voor de fastfoodketen werkzaam was. De toen 32-jarige man verklaarde zich gedwongen te hebben gevoeld het aanbod van zijn vestiging iedere dag zelf te proeven om de kwaliteit in de gaten te houden. Hij deed dit uit angst voor de zogeheten 'mystery clients' die door McDonald's naar hun restaurants worden gestuurd. De rechter vond een schadevergoeding op zijn plaats.

Begin februari 2014 gaf de bedrijfsleider van een McDonald's op Curaçao toe tegenover de nieuwswebsite CaribischNetwerk, dat het eten in zijn zaak meehelpt aan de hoge obesitas score onder lokale bewoners op het eiland (2 op de 3) maar zei zich er niet voor verantwoordelijk te voelen.Bewoners, politici en zelfs de burgemeester van de Franse hoofdstad Parijs waren het eind mei 2015 erover eens, dat de opmars van McDonald's moest stoppen. De koning van het broodje hamburger was niet langer welkom in de buurt van scholen. De Amerikaanse fastfoodketen deed al enkele jaren pogingen om in het hart van Parijs, vlakbij Les Halles, een grote drie verdiepingen tellende vestiging te openen. 'Dat is tegenover een school en nog eens binnen een straal van 300 meter van zes andere scholen. Daarmee bedreigt het de gezondheid van onze kinderen', aldus het comité 'Pas de Mac Do' (geen McDonald's). 'Alle studies wijzen uit, dat obesitas bij kinderen verband houdt met de aanwezigheid van fastfood in de buurt van hun school.'
Het zijn slechts een paar voorbeelden uit zeer velen.

In de spiegel kijken
De Avondvierdaagse is weer achter de rug. Oliveira kan gaan evalueren. Maar, laat hij vooral eens in de spiegel kijken en zich eens afvragen of de sponsoren wel een goede keuze zijn geweest. Een gezond evenement als een avondvierdaagse moet juist afstand nemen van sponsorbedrijven die voor de gezondheid ongezonde producten produceren.

Hij doet er verstandig om voor de Avondvierdaagse van 2020 op zoek te gaan naar nieuwe sponsoren, tenzij hij dan het gebruik van suiker en vetten met een sportieve slogan wil promoten, stimuleren....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
29 april 2019
Paramaribo - Suriname

Stamhoofd van Wayana-dorp Kawemhakan pleit voor Nederlands onderwijs

Kinderen krijgen onderwijs aan de Franse kant...


Het stamhoofd van Kawemhakan, Apetina (Sipaliwini), Ipomadi Pelenapin, zal bij de overheid erop aandringen om Nederlands onderwijs te laten verzorgen in het gebied. Al meer dan twintig jaar is er geen school meer in het dorp en zijn de kinderen aangewezen op onderwijs aan de Franse kant. Het dorp ligt bij de grens met Frans-Guyana. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 29 april 2019.

Pelenapin zegt, dat de meeste dorpelingen, in het bijzonder de jongeren, alleen Frans of Wayana spreken en slecht of geen Nederlands en Sranantongo kunnen praten. Deze taalbarrière is funest voor de verdere ontwikkeling van de kinderen, stelt de granman.

Aan de Franse kant kunnen de kinderen alleen de lagere school bezoeken, omdat de ouders geen verblijfsvergunning bezitten voor Frans-Guyana. Vervolgonderwijs in Paramaribo kan een probleem worden, vanwege het taalgebrek. Dit probleem is er de oorzaak van dat vele mensen uit het gebied naar de Franse kant trekken.

NDP-parlementariër Edward Linga uit Sipaliwini kan de bezorgdheid van het stamhoofd begrijpen. 'Wanneer de kinderen naar de stad komen voor vervolgonderwijs, kunnen ze een probleem krijgen. Als de mensen zelf aandacht hiervoor vragen, zal de regering er aandacht aan moeten schenken.'

Het schoolgebouw dat er vroeger stond is destijds vanwege een gebrek aan animo en leerkrachten gesloten. Dat kwam ook, omdat de bewoners vanwege de Binnenlandse Oorlog naar de stad trokken. Er zijn vanuit het traditionele gezag verscheidene brieven geschreven naar het ministerie van Onderwijs, Wwetenschap en Cultuur, maar die zijn onbeantwoord gebleven.

'Juridische redenen voor het vasthouden van het geld zijn tot nu toe niet duidelijk'

Op korte termijn nog geen oplossing voor schaarste aan Amerikaanse dollars


Op korte termijn is er nog geen oplossing voor de schaarste aan Amerikaanse dollars. Al een jaar rust beslag  door het Nederlandse Openbaar Ministerie op 19.5 miljoen euro, zonder dat er verdachten zijn aangewezen. 'Wij waren bereid alle informatie te verstrekken aan Nederland. De juridische redenen voor het vasthouden van het geld, zijn tot nu toe niet duidelijk', aldus Eblein Frangie, algemeen directeur van de Finabank NV tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, in Welingelichte Kringen zondag op Radio ABC, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 29 april 2019.Het geld is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) getransporteerd en is van de Hakrinbank (10 miljoen), De Surinaamsche Bank (5.5 miljoen) en 4 miljoen euro van de Finabank.

Frangie merkte op, dat samen met het geld er een lijst was waarin duidelijk staat aangegeven van wie de euro's zijn en hoeveel. Additionele informatie kon ook worden verstrekt. Het Openbaar Ministerie heeft onder geen enkele voorwaarden het geld willen vrijgeven. Door het vasthouden van het geld, kunnen er ook geen dollars worden geïmporteerd. Hierdoor is er krapte ontstaan aan cash dollars, terwijl de euro's die binnenkomen via Nederland en Frans-Guyana zich opstapelen. Er is een enorme druk ontstaan op de wisselkoersen, omdat cash euro goedkoop is geworden, terwijl cash Amerikaanse dollars zijn gestegen.

De CBvS, de handelsbanken en de particulieren die allemaal bekend zijn, zijn niet aangemerkt als verdachten. Nu is gezamenlijk met de CBvS besloten een klaagschrift in te dienen bij de Nederlandse rechtbank. Dan moet vastgesteld worden of de geldzending rechtmatig is aangehouden of niet. Verwacht wordt dat de komende maand het klaagschrift zal worden ingediend.

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, zegt, dat het Openbaar Ministerie dna-onderzoek wilde doen naar de bankbiljetten, maar achteraf bleek dat het geld al giraal is gemaakt bij De Nederlandse Bank. Ook is het vreemd volgens de bankier, dat de justitiële autoriteiten een bankgarantie of borgstelling van de CBvS niet wilden accepteren om het geld vrij te geven.

Aangezien de euro's niet via officiële kanalen het land uit kunnen, is er geldsmokkel ontstaan. Begin april heeft de Nederlandse douane de Amsterdammer M.M. met meer dan 750 duizend euro laten passeren via Schiphol. Het geld is hier aangemeld en na ruim twee weken weer uitgevoerd. Op Aruba is het geld in beslag genomen op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Tot nu toe heeft Suriname alleen via advocaten gesproken met het Openbaar Ministerie van Nederland. Op politiek niveau zijn geen gesprekken gevoerd. Toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën naar Nederland was, heeft hij overleg gehad met de advocaten.

Volgens jurist Hugo Essed, panellid van Welingelichte Kringen, is het mogelijk om politiek overleg te plegen aangezien het Nederlandse Openbaar Ministerie geen onafhankelijk orgaan is, zoals in Suriname dat wel het geval is.