maandag 9 maart 2015

Den Blauwvinger: Social Media krachtig wapen om politieke tegenstanders ongegeneerd te beschadigen

COLUMN: 'Ordinaire' mogelijk gedateerde foto's met ABOP-voorzitter Brunswijk willens en wetens gepubliceerd

09-03-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Ronnie Brunswijk, voorzitter en Assembleelid van de ABOP (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij) en presidentskandidaat, vierde zaterdagavond 7 maart 2015, zijn 54e verjaardag met een leuk feestje in Moengo in het district Marowijne. Het werd een gezellige partijbijeenkomst waar ook enkele politieke overlopers met open armen werden ontvangen, zoals het Nieuw Suriname-parlementslid Harish Monorath en de oud-voorzitter van de NPS Jongerenraad Gordon Touw Ngie Tjouw.

Dateert de foto uit 2013 of van afgelopen zaterdagavond?
Dat het een gezellig feestje is geworden werd zogenaamd (!) duidelijk, toen de volgende dag, de Internationale Dag van de Vrouw, een paar foto's op social media geplaatst werden. De foto's zouden, volgens de kersverse DOE-politicus en voedseltechnolooh Ricky W. Stutgard in een ingezonden stukje tekst zondag 8 maart op de nieuwswebsite GFC Nieuws, op dat feestje zijn gemaakt.
Maar, is dat werkelijk zo?
Zijn die foto's werkelijk afgelopen zaterdagavond geschoten? Volgens de politieke tegenstanders van Brunswijk wel en volgens zijn aanhangers natuurlijk niet.
Het Dagblad Suriname opent vandaag zelfs met de foto's, alsof het belangrijk 'nieuws is terwijl het feitelijk geen nieuws is, maar meer een zielige, verre van journalistieke poging, om een politicus te schaden - het is een zoveelste diskwalificatie van de lokale journalistiek -,  met een ordinaire tekst:


Brunswijk heeft inmiddels vandaag aangekondigd te overwegen om de krant voor de rechter te slepen, omdat die krant bericht alsof de foto's afgelopen zaterdag zijn gemaakt. Volgens de ABOP-voorzitter zijn de foto's jaren geleden gemaakt op een familiefeestje en is er nu sprake van 'grove volksmisleiding'. Zijn partijgenoot Marinus Bee spreekt van riooljournalistiek. De ABOP-leider heeft absoluut een punt, los van hetgeen op de foto's te zien is. De foto's zijn waarschijnlijk met een politieke bedoeling gepubliceerd.

– Inmiddels hebben ook diverse ABOP-jongeren op Facebook duidelijk gemaakt, dat de foto's niet zijn gemaakt op het feestje van Brunswijk. Dat neemt niet weg, dat mensen moeite kunnen hebben met het op de foto's zichtbare gedrag van de ABOP-voorzitter. Natuurlijk zijn die foto's afgelopen weekeinde op Facebook door iemand geplaatst met een bedoeling en dat geldt ook voor het Dagblad Suriname vandaag. 
Maar, deze dagen verschijnen met regelmaat (bewerkte) foto's, ook voorzien van teksten, op social media van allerlei politieke kopstukken met de bedoeling om die politici te schaden in aanloop naar de verkiezingen. Zo wordt dus, met hulp van sociale media, door bepaalde politiek gekleurde figuren getracht politieke opponenten in een kwaad daglicht te plaatsen. De goede kijker en lezer weet daar echter eenvoudig doorheen te prikken. –

Brunswijk lijkt op die foto's – waar en wanneer ze ook gemaakt zijn – veel plezier te beleven en laat zich van zijn ware kant zien: een ongegeneerde bullebak die schijt heeft aan alles en iedereen, gewoon doet waar hij zin in heeft en zeer vrouwonvriendelijk respectloos gedrag aan de dag legt: heerlijk schuren met jongedames, meisjes waarschijnlijk nog. Dat mag hij, dat is niet strafbaar, maar je kunt vraagtekens plaatsen bij of het wel zo verstandig is om het te doen als Assembleelid, als publiek figuur.
De foto's leiden op social media tot uiteenlopende reacties, de meesten uit het politieke tegenkamp uiteraard negatief. 'Als het hier 32 graden is loopt onze koning ook niet in zijn onderbroek. En als het hier koningsdag is lopen ze ook niet staande seksuele passen te maken' en 'Dit kan tog niet, zo kan je een land niet dienen...!!!' zijn slechts twee van de vele reacties.

Ophef om niets?
Natuurlijk en nogmaals, je kunt vraagtekens plaatsen bij hetgeen op de foto's te zien is, maar het lijkt
een politicus en presidentskandidaat onwaardig. Het hoort niet, stellen de correct in de pas lopende burgers, fatsoensrakkers. Maar, is zijn gedrag - op een privé familiefeestje - werkelijk zo afkeurenswaardig of genoten hij en enkele jongedames gewoon zichtbaar en moet er verder vooral maar geen overtrokken ophef over worden gemaakt?

De enige ophef die deze 'kwestie' waard is is de journalistieke kwestie, de kwalijke rol van het Dagblad Suriname waarvan de redactie kennelijk de foto's ook van Facebook heeft geplukt en verder geen eigen onderzoek heeft gedaan naar de werkelijke herkomst en datering van de foto's

Dat is Brunswijk toch?
Brunswijk, de platvloerse schreeuwer,
de vloeker op voetbalveld en in parlement,
de geile man die niet vies is van schurende dames en meisjes tegen zijn lichaam,
de concertorganisator Bravo,
de leider in de tijd van de Binnenlandse Oorlog tussen 1986 en 1992 van het zogenoemde Junglecommando dat streed tegen het militaire regime van Desi Bouterse,
de eigenaar en voorzitter en speler van voetbalclub Inter Moengotapoe,
de goudzoeker,
de man die zieltjes voor zijn partij tracht te winnen door op partijbijeenkomsten letterlijk met geld te strooien,
de man die waarschijnlijk eind december 1985 betrokken was bij een bankoverval in Moengo, en
de man die door de rechtbank van Haarlem op 2 maart 1999 bij verstek is veroordeeld tot zes jaar celstraf voor handel in cocaïne (hij zou het brein zijn geweest achter drie cocaïnetransporten tussen maart 1996 en juni 1997 van Suriname naar Schiphol waarbij het in totaal om ruim 61 kilo cocaïne zou zijn gegaan).
Let wel, het voren gaande zijn gewoon feiten. Een mooi cv voor een president?

Ongepolijste rebel
Ook een man die altijd voor camera en microfoon zijn uiterste best om maar zo correct mogelijk en verstaanbaar Nederlands te spreken. Maar, Brunswijk is en blijft Brunswijk, de ongepolijste rebel die graag zijn macht en geld showt, die graag rondrijdt in zo groot mogelijke – en dan ook nog het liefst in gele ABOP-kleuren gelakte – Hummers, maar niet eens in staat blijkt te zijn om een paar van zijn eigen kinderen op het rechte pad te houden:
zoon Pascal die gewoon op 3 augustus vorig jaar zo'n 30.000 Amerikaanse dollar uit de auto van zijn pa jatte en
een andere zoon, Elton, die op 1 september vorig jaar werd gepakt op de Johan Adolf Pengelluchthaven met 5,5 kilo cocaïnepasta in zijn bezit en zich sindsdien van de domme houdt. Ergens in die familie Brunswijk zit iets niet goed.
Kortom, Brunswijk, de geschikte presidentskandidaat, in een slechte droom, een nachtmerrie.

Een president en Assembleelid onwaardig gedrag....
De schurende hulk en zijn droom
Deze man vertoont op alle fronten president onwaardig gedrag. Tja, Brunswijk ziet zich werkelijk na de verkiezingen van 25 mei als de nieuwe president van Suriname. Binnenkort haalt hij mogelijk zijn zogenoemde BSc. Bedrijfskunde (Bachelor of Science) en volgens hem levert dat cursusje voldoende presidentiële kennis en waardigheid op om het land te kunnen leiden. Dat zei hij ook op het podium van zijn feestje zaterdagavond.
Een uitbundig, opgewonden feestje waarin - zo willen velen ons doen laten geloven - een gele onbehouwen en onbeholpen hulk zich te goed deed aan hapjes, drankjes en enkele aanwezige jongedames die zich maar wat graag tegen de hulk aan leken te schuren en de hulk leek in opgewonden staat terug te schuren. President Brunswijk? Dat is en blijft een droom. Brunswijk is en blijft een, politiek, rebel.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
09 maart 2015
Amsterdam-Paramaribo

Naschrift:
Volgens het lid van de ABOP-jongeren Valentino Nasa zondag 8 maart op Facebook, zijn de gewraakte foto's niet op de verjaardag van Brunswijk gemaakt:
'Ik was zelf daar aanwezig en kom net van Moengo. Die foto is van een tijdje terug. We leven in een politieke tijd en mensen zoeken naar alles wat ze kunnen vinden om Brunswijk zwart te maken. Ze kunnen niets vinden om Brunswijk z’n naam te bekladden, dus gaan ze terug in de tijd om iets te vinden, maar het is een leugen', aldus Nasa in een reactie op Facebook. 
Brunswijk was volgens hem de hele tijd in het stadion van Moengo aanwezig. Er was helemaal geen feest thuis bij de politicus en alles werd in het station gehouden. 'Het maakt bij mij niet uit wat mensen willen zeggen over Brunswijk, hij gaat zonder twijfel voor het presidentschap. Hij is een volksleider en stelt het belang van het volk voorop. Niet, omdat hij eens ordinair danste moet hij van zijn doel afwijken. Ik spreek dit van Bravo niet goed , maar geen van de grote leiders hebben tien schone vingers. Bravo maakt moeite.'

Een dag later, vandaag, maandag 9 maart, plaatste de ABOP Jongeren Brokopondo deze tekst op Facebook:
'Er is momenteel een foto gepost op FB om de indruk te wekken dat het eergister op de jaardag van de Voorzitter van de ABOP is geschoten.
Ten eerste is dat een foto van maart 2013 en ten tweede was het podium van eergister een van metaal.
Wij willen alle echte ABOPers op het hart drukken om zich niet te laten pakken door deze misleiders maar te focussen op de overwinning welke op zicht is.
Last: nobody is perfect. Even none.
Fouten zijn menselijk. En wij hebben gezien dat de persoon Brunswijk uit die fouten heeft geleerd.'