vrijdag 18 oktober 2019

Rechercheur Landsrecherche Curaçao verdacht van mensenhandel en -smokkel

De man zou feiten hebben gepleegd buiten zijn werk als landsrechercheur om


Op Curaçao zijn donderdag een man en een vrouw aangehouden op verdenking van onder meer mensenhandel en mensensmokkel. De man is een rechercheur van de Landsrecherche, een dienst die zich bezighoudt met strafbare feiten door ambtenaren op Curaçao.

In de zaak hebben al enkele huiszoekingen plaatsgevonden, zo heeft het Curaçaose Openbaar Ministerie (OM) vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, bekendgemaakt.

De geruchten, dat het om een Kustwacht functionaris zou gaan zijn totaal onjuist, aldus het OM. 


Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen, heeft de Landsrecherche te Sint Maarten de regie over het opsporingsonderzoek, dat verder wordt uitgevoerd door een multidisciplinair opsporingsteam dat op Curaçao is ingesteld voor mensenhandelzaken. 

Vooralsnog bestaat geen verdenking van misbruik van bevoegdheid. Het onderzoeksteam vermoedt, dat de man de feiten heeft gepleegd buiten zijn werk als landsrechercheur om. 

'In het belang van het onderzoek, dat de komende tijd wordt voortgezet, kunnen thans geen nadere mededelingen worden gedaan.'

Politie arresteert voor vijfde keer man die moeder en zusje terroriseert

Moeder heeft nota bene een beschermingsbevel tegen haar zoon...


Agenten van het bureau Santo Dorp hebben zondag 13 oktober de 28-jarige M.O. voor de vijfde keer aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld, zo bericht het Korps Politie Suriname pas vandaag, vrijdag 18 oktober 2019.

O. had zich voor de vijfde keer schuldig gemaakt aan overtreding van de Wet Huiselijk Geweld, bedreiging en vernieling. De man, die geen vaste woon- en of verblijfplaats heeft, maakte het tot zijn gewoonte om zijn moeder en zusje te bedreigen, ondanks dat de moeder een beschermingsbevel tegen hem heeft.

De verdachte ging 13 oktober weer naar het adres van zijn moeder en zusje in het ressort, waarbij hij bedreigende uitlatingen deed en ook shutters van een raam vernielde.

O. werd ter plaatse door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Dode vrouw in woning te Kwatta waarschijnlijk slachtoffer misdrijf

64-Jarige Bibi H. vermoedelijk door verstikking om het leven gebracht


De 64-jarige Bibi H. is gisteravond iets vóór negen uur dood aangetroffen in haar woning aan de Swastikaweg in het ressort Kwatta. Het levenloze lichaam werd gevonden door een kleinzoon, aldus vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, de Ware Tijd.

De vrouw was alleen thuis was. Het vermoeden bestaat dat Bibi H. door verstikking om het leven is gebracht. Haar lichaam is voor obductie in beslag genomen.

Er zijn sporen van inbraak aan de woning. Ook was het huis overhoop gehaald. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt de zaak.

Douane onderschept 800 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Drugs zaten verstopt in container tussen bananen uit Ecuador


De Douane heeft woensdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 800 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen, zo meldt het Arrondissementsparket Rotterdam vandaag, vrijdag 18 oktober 2019.

De container was afkomstig uit Ecuador en bestemt voor een bedrijf in Vlissingen. Dat bedrijf lijkt niets te maken te hebben met de vondst.

De drugs zijn inmiddels vernietigd.

In Bogota, Medellin en Cali, Colombia, duizenden arbeiders, leerkrachten en studenten straat op

(Bron foto: AFP)
Vakbond CUT: 'We keuren de arbeids- en pensioenher- vormingen af'


In de grootste drie steden van Colombia zijn donderdag 17 oktober 2019 duizenden arbeiders, leerkrachten en studenten op straat gekomen. Ze voerden actie tegen plannen van de regering die volgens hen hun sociale rechten ondermijnen. De betogingen vonden plaats in Bogota, Medellin en Cali. 

Op sommige plaatsen gingen de manifestaties gepaard met opstootjes. 'We keuren de arbeids- en pensioenhervormingen af die proberen om de door arbeiders behaalde rechten uit de weg te ruimen in het voordeel van financiële groepen', aldus vakbond CUT, Central Unitaria de Trabajadores.


Volgens haar wil de regering het aantal vaste contracten verminderen en de lonen verlagen. Daarnaast is ze er volgens de vakbonden op uit om het publieke pensioenfonds te privatiseren en de pensioenleeftijd op te trekken, wat president Ivan Duque heeft ontkend.


De studenten kwamen dan weer op straat omdat de regering haar belofte om het budget voor onderwijs op te krikken, niet nakomt. Daardoor komt de werking van de publieke universiteiten in het gevaar, luidt het.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Braziliaanse politie schiet drie gewapende overvallers dood op luchthaven Viracopos

Tenminste één auto overvallers zag eruit als een Luchtmacht auto


De Braziliaanse politie heeft donderdag 17 oktober 2019 drie gewapende overvallers doodgeschoten, nadat ze in een internationale luchthaventerminal hadden ingebroken en met contant geld vluchtten, daarbij schietend op bewakers en politie, aldus de lokale autoriteiten. 

Twee van de mannen werden gedood tijdens de vlucht vanaf de internationale luchthaven van Viracopos in de stad Campinas, in de buurt van Sao Paulo, terwijl de derde naar een huis rende en een familie gijzelde. Een sluipschutter doodde de gewapende man later donderdagmiddag en de familie werd ongedeerd vrijgelaten, zei de politie.

Twee particuliere bewakers werden neergeschoten en gewond in de overval, maar blijven in leven.


Ten minste een van de auto's die door de gewapende mannen werd gebruikt, was vermomd als een Luchtmacht auto, die routinematig toegang zou hebben tot de luchthaven.


Het incident is op zijn minst de tweede spectaculaire overval dit jaar op een grote Braziliaanse luchthaven. In juli bestuurden gewapende mannen ook een auto, vermomd als een officieel voertuig, en reden de luchthaven van Guarulhos binnen, de grootste van het land. Ze richtten geweren op bewakers en vertrokken met $ 40 miljoen aan goud.

De luchthaven van Viracopos, die het doelwit was van de overval donderdag, is een groeiend internationaal knooppunt en de belangrijkste basis voor Azul SA. Azul zei dat de luchthaven 20 minuten gesloten was en dat sommige vluchten vertraging hadden opgelopen na het incident. Maar tegen donderdagmiddag waren de operaties weer normaal.

(Suriname Mirror/O'Globo/Reuters/Folha de Sao Paulo/R7/Twitter)

Twee zoons van drugsbaron El Chapo opgepakt en weer bevrijd in Culiacán, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Kogels vliegen in het rond in Culiacán - Zeker 2 doden en 21 gewonden


Ovidio Guzmán López, zoon van drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán, is donderdag 17 oktober 2019 in de Mexicaanse stad Culiacán opgepakt door een eenheid van de Nationale Garde. Kort na zijn arrestatie werd hij echter alweer bevrijd door een uiterst gewelddadige actie van het Sinaloa-kartel.

Ovidio Guzmán werd aangehouden nadat een 30 man sterke eenheid van de Nationale Garde tijdens een patrouille vanuit een huis onder vuur werd genomen. Nog tijdens de aanhouding kwam de patrouille onder vuur te liggen van zwaarbewapende leden van het Sinaloa-kartel, die onder andere machinegeweren gebruikten die op pick up-trucks waren bevestigd.


Ook elders in de stad braken vuurgevechten uit. Ook werd een benzinestation in brand gestoken. Tegelijkertijd vond er een uitbraak plaats in een gevangenis en ontsnapten tussen de 20 en 30 gevangenen. Bij de gevechten zouden 2 doden en 21 gewonden zijn gevallen.


Volgens een journalist van de New York Times zou ook Ivan Guzmán, de broer van Ovidio, aanvankelijk zijn opgepakt. Nadat deze was bevrijd door leden van het Sinaloa-kartel werden familieleden van Mexicaanse militairen gegijzeld, ten einde ook de vrijlating van Ovidio te bewerkstelligen. Die opzet lukte.


El Chapo kreeg wereldwijde bekendheid na zijn roemruchte ontsnapping vanuit een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. Daarna flirtte hij met Hollywood door een interview te geven aan acteur Sean Penn voor het tijdschrift Rolling Stone, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Niet lang daarna werd de Mexicaanse drugsbaron opgepakt.

Sinds El Chapo in 2016 werd opgepakt en overgebracht naar de Verenigde Staten hebben verschillende zoons van de drugsbaas, waaronder Ovidio, steeds meer invloed gekregen in het Sinaloa-kartel. (De zonen staan bekend onder de naam Los Chapitos.) Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Ze vochten onder andere een strijd uit met de voormalig rechterhand van El Chapo, Dámaso López Núñez, alias 'Licenciado'. Die zit inmiddels ook vast in de VS.


De leiding van het Sinaloa-kartel zou nu in handen zijn van Ismael Zambada Garcia, alias 'El Mayo'.

Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera (62) is na zijn veroordeling tot levenslang en dertig jaar vrijdag geplaatst in de best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten, die ook wel 'Alcatraz of the Rockies' is genoemd. De officiële naam: United States Penitentiary (USP) Administrative Maximum (ADX) in Florence, Colorado.



(Suriname Mirror/Crimesite.nl/YouTube/Debate/Twitter/CNN Espanol/ Excelsior)

Staking Isla-personeel op Curaçao aangehouden na belofte regering

Regering komt met protocol om continuïteit bij raffinaderij te garanderen


De staking van het Isla-personeel is met de belofte van de regering dat er een protocol komt - om voor zover dat mogelijk is continuïteit bij de raffinaderij te garanderen - aangehouden. Dat zegt Gherrel Remilia, de voorzitter van vakbond Apri, vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, in het Antillaans Dagblad.

De verwachting is volgens Remilia, dat het protocol binnen een week gereed zal zijn. Remilia benadrukt dat de staking niet afgelast is, maar aangehouden. 'We willen eerst het protocol zwart op wit zien. De verwachting is dat dit binnen een week gereed zal zijn.'

De toezegging van een protocol hebben de Isla-werknemers van minister Quincy Girigorie, die in afwezigheid van de premier de post waarneemt. Girigorie heeft gisteravond een brief gestuurd naar de vakbonden waarin hij onder andere aangeeft dat de ministers begrip hebben voor de bezorgdheid die binnen de gemeenschap leeft, met name bij Isla-personeel, over het derdenbeslag en dat ministers net als het personeel het functioneren van de raffinaderij waarderen en daarom hun uiterste doen om voor een oplossing te zorgen.

Aqualectra, Refineria di Kòrsou (RdK) en Isla zitten nog met elkaar om de tafel om afspraken te maken over het derdenbeslag dat door RdK op gelden van Aqualectra die bestemd waren voor Isla, is gelegd. Na dit overleg, zo stelt de regering in de brief aan de bonden voor, moeten alle partijen afspraken - een protocol - formaliseren om de continuïteit te garanderen. De regering moet dit traject als aandeelhouder leiden.

'Op deze wijze garandeert de regering dat we samen ons uiterste best zullen doen om dit traject van transitie in rust af te ronden en te voorkomen dat welke beslissing dan ook het functioneren van onze raffinaderij kan verstoren.' 

Sehos, Curaçao, spant Kort Geding tegen het Land aan

Regering wil de MoU-afspraken niet nakomen

De zorg kan tot geplande verhuizing op 15 november niet worden gegarandeerd


Het water staat het Sehos nu echt tot aan de lippen en omdat de landsregering de MoU-afspraken niet wil nakomen, kan de zorg tot aan de geplande verhuizing op 15 november niet worden gegarandeerd. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 18 oktober 2019. Sehos heeft gisteren een Kort Geding tegen het Land aangespannen. 

Anders dan Sehos, althans naar de mening van het bestaande hospitaal, is het Land tot nu toe ‘geen enkele verplichting jegens Sehos nagekomen’. Zo heeft het Land eenzijdig besloten, dat niet stichting Sehos, maar de nieuw opgerichte HNO Transitie en Exploitatie nv na de transitie zal worden belast met de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis, onder de naam van Curaçao Medical Center (CMC).

Het niet nakomen van de verplichting uit het MoU van 2013 om de problematiek van de netto-restschuld tussen Sehos en het Land uit te werken, is momenteel echter veel acuter. De continuïteit van de patiëntenzorg in Sehos, die tot de opening van het nieuwe ziekenhuis gegarandeerd moet worden, is daardoor onder de omstandigheden waarin Sehos verkeert, ‘niet meer mogelijk’.

Het hospitaal heeft naar eigen zeggen ‘een spoedeisend, geen uitstel duldend belang’ om nakoming van het MoU te vorderen en een voorschot op de schuldsaneringsregeling te ontvangen. Een deel van de schulden - de totale schuldenlast van Sehos per 31 augustus 2019 bedraagt 118,3 miljoen gulden - is namelijk aan leveranciers van medische materialen en middelen. Zij hebben Sehos jarenlang ondersteund door steeds langere krediettermijnen te accepteren. 

TUI: 'Dat TUI en KLM samenspannen tegen SLM is onzin'

KLM verwerpt suggestie dat partijen 'uit de markt worden gedrukt'

Actiecomité Bezorgde SLM-burgers houdt 2 november demonstratie bij het KLM-kantoor in Paramaribo


In Suriname bestaat de vrees, dat KLM en TUI samen de nationale maatschappij SLM kapot zullen concurreren. Als dat eenmaal is gelukt, zullen de prijzen weer stijgen. Om voor dat doemscenario te waarschuwen houdt het Actiecomité Bezorgde SLM-burgers op 2 november een demonstratie bij het KLM-kantoor in Paramaribo. Dit bericht het Noordhollands Dagblad vandaag, vrijdag 18 oktober 2019.

Zorgen zijn er al jaren, zowel in Suriname als in Nederland. Veel Nederlandse Surinamers gaan op familiebezoek in Suriname. De Vereniging van Reizigers streed lange tijd voor goedkopere tickets, maar verloor bij de Autoriteit Consument en Markt. De Surinaamse overheid voert ook al lange tijd een lobby voor goedkopere tickets om daarmee het toerisme naar Suriname aan te wakkeren. Dat is nu eindelijk gelukt.



Twee jaar geleden besloot TUI ook op Suriname te gaan vliegen, in een samenwerking met de SLM, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. Die samenwerking stopt nu, zodat TUI vanaf 2 november zelf twee keer per week op Suriname vliegt. 'KLM zag dat al aankomen en voerde het aantal vluchten al op van vier naar vijf per week. Daarmee wordt de SLM op achterstand gezet', vreest het comité.

KLM en TUI bieden samen 2.600 stoelen per week aan. De SLM vliegt in de winter vijf keer per week en in de zomer zes keer en biedt dan 1.890 stoelen aan. 'Deze strijd is geen eerlijke strijd en een ieder kan zien dat de vooruitzichten van de SLM op deze manier weinig rooskleurig zijn. TUI fly en KLM zullen de komende tijd met lage tarieven komen, want zij hebben een oorlogskas om u tegen te zeggen. En als de concurrentie eenmaal is uitgeschakeld, zullen zij bepalen wat er gebeurt. En dan zullen Surinamers het gelag betalen, want veruit het grootste deel van de vliegmarkt voor ons land bestaat uit Surinamers. KLM en TUI fly zullen de prijs en voorwaarden bepalen en dan is het slikken of stikken.'

Dat TUI en KLM samenspannen tegen SLM, zoals het comité stelt, is volgens TUI onzin. 'Wij geloven in de mogelijkheden die Suriname biedt, niet alleen voor de verkoop van losse tickets, maar ook als vakantiebestemming. We zouden niet aan twee vluchten per week beginnen als we daar niet van overtuigd waren. We verkopen sinds 2017 al meer reizen naar Suriname. Het is de vraag van de consument die bepaalt of ergens (on)voldoende capaciteit is', stelt woordvoerster Petra Kok.

'KLM herkent zich niet in deze signalen van overcapaciteit', zo laat het bedrijf weten. 'Daarnaast nemen we als KLM volledig afstand van de suggestie dat er partijen ’uit de markt worden gedrukt’.'

Op de website Waterkant.net zijn na de oproep tot demonstratie heel veel reacties gekomen. Die zijn vrijwel allemaal negatief over de SLM. Die maatschappij is te duur, de service is slecht, ze hebben met dat ene toestel toch al geen overlevingskans en de directieleden zijn een stel zakkenvullers. De meeste reageerders zijn juist blij dat nu eindelijk de ticketprijzen zijn gedaald.

(Suriname Mirror/Noordhollands Dagblad/Scribd Suriname Mirror)

Surinaamse vrouw bevalt van gezonde dochter in vliegtuigje van MAF Suriname

Vrouw bevalt kort na opstijgen van Botopasi


Een Surinaamse vrouw is gisteren in een vliegtuigje bevallen. De hoogzwangere vrouw werd met spoed met het vliegtuigje vanaf Botopasi vervoerd, toen zij net na het opstijgen beviel van een gezonde dochter. Dat heeft de piloot van het vliegtuig gisteren met de wereld gedeeld, zo bericht vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, Waterkant.net.

'Nog geen 3 minuten na het opstijgen een baby aan boord! Wat een handigerd die broeder. In een opstijgend vliegtuig een bevalling doen alsof je dat dagelijks doet en binnen een kwartier alles verzorgd en opgeruimd! Nog voor we op een hoogte van 7500 voet op kruishoogte aankwamen, een complete bevalling afgewikkeld!', aldus piloot Andy Bijkerk van MAF Suriname die de foto deelde.

Als toegift mocht hij van de moeder en de vader de kersverse nieuwe wereldbewoner haar naam geven. Andy koos voor Elisabet en de ouders vonden het helemaal geweldig.

'Met een stil gebed in mijn hart dat dit meisje als een echte Elisabet op mag groeien, namen we afscheid van elkaar. Wat hebben wij, MAF-piloten, toch een bijzonder bevoorrechte bediening. Daar wordt je zelf weleens stil van…..', schrijft de piloot.

ABOP Vrouwenraad staat stil bij Wereldarmoededag

'Focus bij regeermacht in 2020 op uitroeien van armoede'


De ABOP Vrouwenraad staat stil bij Wereldarmoededag. Op 17 oktober was het Wereldarmoededag. Deze Internationale Dag ter Bestrijding van Armoede is in 1992 erkend door de Verenigde Naties. Armoede is een situatie waarin de middelen van huishoudens zo laag zijn, dat ze zich onvoldoende voedsel, kleding, huisvesting en levensomstandigheden kunnen veroorloven, en waar hun toegang tot hoogwaardige gezondheidsdiensten en onderwijs beperkt is (Townsend, 1979). Dit bericht de ABOP in onderstaand artikel.

'Wereldarmoededag, is een dag waarop over de hele wereld wordt stilgestaan bij mensen die met weinig geld moeten rondkomen. De wereld draait door en de gap tussen de rijken en kansarmen groeit met de dag. Volgens Credit Suisse bezit de rijkste 1% van de mensen de helft van alle beschikbare rijkdom van de wereld. Dit betekent dat 99% van de mensen in de wereld slechts toegang tot 50% van alle rijkdom in de wereld heeft. Wereldarmoededag zou internationaal en nationaal daadwerkelijk een beleidsprioriteit moeten zijn. Het moet nu een centrale rol op de agenda van de wereldleiders, regeringen en beleidsmakers gaan innemen. 

Kansarmoede is een vicieuze cirkel die mensen beperkt om op een optimale manier in de maatschappij deel te nemen. Mensen worden kansarm, omdat men vaak ‘arm is in kansen’. 

In Suriname hebben mensen die in de districten wonen, minder kansen om goede educatie te genieten. Mensen die in kansarmoede leven, merken voortdurend dat ze geen toegang hebben tot kansen en mogelijkheden die anderen wel krijgen of sneller toegang tot vinden (Laevers, e.a., 2003 Laevers, F.; Vanhoutte, T. & Derycke, C., 2003). Hierdoor ontstaan inkomsten ongelijkheden tussen geografisch verspreide groepen, welke weer invloed heeft op de sociale omstandigheden waarin onze kinderen opgroeien. 

Sociale omstandigheden, zoals stress aan het werk, problemen rond de woonsituatie, betalen van onderwijs en de slechte gezondheidszorg, hebben een enorme invloed op de stressniveaus van de Surinaamse burgers. Deze omstandigheden zijn van cruciaal belang voor de goede persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, omdat gelukkige families de bouwstenen voor een gezonde samenleving uitmaken. 

De ABOP Vrouwenraad beseft hoe het is om kansarm te zijn. Daarom is de focus bij regeermacht in 2020 op het investeren in goed betaalde banen in de particuliere sector en het uitroeien van armoede, door de middenklasse in Suriname te groeien. 

De innerlijke impact van opgroeien in armoede werkt levenslang door. De schaamte, ontberingen, pijnen, vernederingen die mensen doorstaan hebben, blijft 'een herinnering' die nooit uitgewist kan worden. 

Een boodschap aan de huidige kiezers, vooral de first-voters is, dat zij de kans krijgen om op 25 mei 2020 voor de juiste partij te kiezen. De ABOP focust zich op het bouwen van een economie die toekomstgericht is en alle Surinamers naar een hoger niveau kan tillen. 

De ABOP gaat corruptie uitbannen door het overheidsapparaat goed transparant te maken. 

Om de Surinaamse overheid transparant te maken, gaat de ABOP de overheidsprocessen en -procedures volgens internationale best practices moeten moderniseren. Door 1 softwaresysteem (Enterprise Resource Planning System) voor alle organen van de overheid te implementeren. Hierdoor wordt Suriname een van de meest digitale en corruptievrije landen in de regio en gaat de overheid eindelijk efficiënt en doelgericht kunnen werken.'

Europa zet accreditering Faculteit der Medische Wetenschappen onder druk

Regering moet haast maken om noodzakelijke wetgeving in orde te maken


Als de overheid geen haast maakt om noodzakelijke wetgeving in orde te maken, lopen studenten aan de Faculteit der Medische Wetenschappen het risico, dat ze na afronding van hun studie niet meer naar Europa kunnen voor specialisatie. De faculteit is aangemaand om haast te maken met haar accreditatie, zodat studenten gemakkelijk kunnen aansluiten bij verdere studie. Het gaat om de studierichtingen Geneeskunde en Fysiotherapie. 

Decaan Robbert Bipat bevestigt dit vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, in de Ware Tijd. Hij legt uit dat de kwaliteit van Surinaamse artsen geenszins in het geding is. 'De Europese wetgeving vraagt andere competenties erbij die ons wel worden bijgebracht, maar niet dusdanig in ons programma zijn vastgelegd.'

Op dit moment ziet Europa nog door de vingers, maar het moment dat men dat niet meer doet, is het afgelopen, waarschuwt Bipat. In 2015 zouden afspraken zijn gemaakt en dat de opleiding uiterlijk 2020 al orde op zaken moet hebben gesteld. De decaan verzekert dat er al aan gewerkt wordt. Het streven is om volgend jaar te beginnen met een bachelors- en mastersopleiding.

Verder wordt gewerkt aan de aanpassing van het curriculum. Hij geeft echter toe dat dit traject niet eenvoudig is. 'Het vergt energie, tijd en geld.'

Veel is ook afhankelijk van de beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de noodzakelijke wetgeving, zegt Bipat. Als meest belangrijke noemt hij de wet Beroepen op de Individuele Gezondheidszorg (BIG-wet). Deze wet, die in 1993 in Nederland is aangenomen, handelt over de kwaliteitsbewaking van de gezondheidszorg. Al jaren wordt gewezen op de noodzaak om zo'n wet ook hier in te voeren. Onder toenmalig minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid was een conceptwet samengesteld, die naderhand zou zijn aangepast. Dat concept is echter niet ingediend bij het parlement.

Hoewel er dichter bij huis - het Caribisch gebied bijvoorbeeld - mogelijkheden zijn voor afgestudeerde artsen om zich te specialiseren, is de keuze voor Europa (Nederland en België) volgens Bipat het meest voor de hand liggend, vanwege de taal. 'Arts of specialist zijn heeft niet alleen te maken met wetenschap, maar ook met intermenselijke verhoudingen. Men staat er niet bij stil dat de taal en cultuur een heel grote barrière kunnen vormen.'

Breeveld (DOE) zet zich in voor open houden Matoekoe

'Er zijn te weinig woonplekken voor kinderen en volwassenen met  verstandelijke beperking'


DOE-parlementariër Carl Breeveld pleit ervoor, dat het opvanghuis van Stichting Heil Pedagogisch Centrum Matoekoe niet definitief wordt gesloten. Bij de stichting worden kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking opgevangen en/of begeleid. Behalve dat het een dagopvang was, verbleef daar een groep kinderen. 

'Wij hebben als Surinamers de morele plicht om alles in het werk te stellen dat onder meer personen met een beperking op een waardige wijze hun weg vinden in onze samenleving. Het definitief sluiten van het opvangcentrum is een stap terug voor direct betrokkenen en de omgeving. Daarnaast gaat door de sluiting veel kennis en ervaring verloren', schrijft Breeveld in een brief. Het schrijven is gisteren bezorgd bij minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), aldus vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, de Ware Tijd.

Middels de brief wil de parlementariër de minister een beeld geven van deze schrijnende situatie als gevolg van het niet langer opvangen van kinderen die bij Matoekoe verbleven. Van de ouders heeft hij vernomen, dat het opvangcentrum een goede plek was voor de kinderen met een verstandelijke beperking om er te wonen. Voor deze doelgroep is er nu alleen nog de Huber Stichting die geen nieuwe pupillen opvangt.

'Er zijn te weinig woonplekken voor de groep kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.'

Breeveld geeft aan, dat hij heeft gelezen, dat het opvangcentrum Matoekoe, waar vijftien kinderen met een verstandelijke beperking verbleven, definitief wordt gesloten. Uit het artikel van 8 oktober blijkt, dat Jurney Sawiran, moeder van een van de pupillen, met de handen in het haar zit. Zij beschikt niet over geschikte woonruimte om haar kind te kunnen opvangen. Bovendien is het moeilijk haar werk te combineren met de intensieve zorg voor haar kind.

Ook bij moeder Vorswijk is de situatie minstens zo erg. Zij woont aan de Welgedacht A weg met twee kinderen, de tienjarige Ofison Maasie en diens negenjarig broertje Mericho. Haar jongste zoon woont bij haar in en gaat naar de Grietjebieschool aan de Rode Kruislaan. Ofison woonde tot voor kort in de 24-uurs opvang van Matoekoe, waar hij ook de school bezocht. 'Dit was een enorme hulp voor deze moeder, die er alleen voor staat.' 

Breeveld legt uit dat Vorswijk niet over een auto beschikt en daardoor Ofison onmogelijk zelf naar de Matoekoeschool zou kunnen brengen, Mericho naar de Grietjebieschool en daarnaast nog werken. 'Zij staat overigens ingeschreven bij Volkshuisvesting voor een woning en haar situatie is ook daar bekend', aldus Breeveld.

Nieuwe fase najaarsinzaai vanaf 1 november moet leiden tot hogere productie

'We hopen dat de overheid zal zorgen voor een schone infrastructuur'


De rijstsector gaat per komende najaarsinzaai op 1 november een nieuwe fase in die moet leiden tot hogere productie. Maar, dan moet de overheid een aantal zaken vooraf in in orde maken, zoals de toevoer naar en de controle van het zoet water naar de waterschapsgebieden. Dat zegt Azeez Khodabaks, ondervoorzitter van de Districtsraad, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 18 oktober 2019. Hij sprak donderdag tijdens een raadsvergadering in het Burger Informatie Centrum in Nieuw Nickerie. 

Volgens hem hebben de twaalf waterschappen elk een keur, ofwel regelgeving, om mee te werken. Hij zegt, dat het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn project daarin een zeer belangrijke functie zal moeten vervullen. 'Daarnaast moeten de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Openbare Werken, Communicatie en Transport er voor zorgen dat de aanvoerleidingen vanuit de Nannizwamp naar de landbouwgebieden in optimale conditie verkeren.'

Radjinderkoemar Ramadhin, voorzitter van het waterschapsgebied Longmay / Paradise is het daar niet mee eens, 'omdat er nog zaken zijn die problemen geven bij het uitvoeren van werken'. Hij heeft woensdag vergaderd met de Commisie Begeleiding Waterschappen en districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. 'Daar hebben wij een aantal zaken besproken en voorgelegd aan de instanties', zegt Ramadhin.

Volgens hem is de wil er om de werkzaamheden waarvoor de overheid verantwoordelijk is te laten uitvoeren. 'We hebben ook aangegeven wat de prioriteiten zijn en hopen dat de overheid zal zorgen voor een schone infrastructuur.'

Hij zegt dat nog zes van de waterschappen verbeterd moeten worden, 'maar, het blijkt dat de overheid niet in staat is om de werkzaamheden op eigen kracht uit te voeren'. Van de belanghebbenden in zijn werkgebied is ongeveer 80 procent op schema met het onderhouden van hun deel van de infrastructuur. Volgende week zal hij een inspectie uitvoeren in zijn waterschapsgebied.

'Boeren die hun deel van de infrastructuur nog niet hebben opgeschoond zullen aangemaand worden om dit binnen een bepaalde termijn alsnog te doen.'

Khodabaks vindt ook, dat de aanpak van de waterschapsgebieden nu prioriteit geniet, omdat water heel belangrijk is voor een hoge productie. Hij is blij dat de overheid bezig is met het instellen van een waterkalender om te komen tot een juiste verdeling van het zoet water wat belangrijk is voor een optimale inzaai. Ramadhin stelt dat dit echter nog niet haalbaar is, 'omdat kunstwerken ontbreken en van de werken die er zijn moet een aantal dringend hersteld worden'. Zo verwijst hij naar de enorme lekkage bij het Clarapompgemaal waardoor de landbouwgebieden in de Clara-, Corantijn- en van Drimmelenpolder regelmatig wateroverlast hebben.

Hij hoopt dat de werkzaamheden in het komende seizoen afgerond worden en dat het instellen van een waterkalender bij het begin van het voorjaarsinzaai 2020 er zal zijn.

Europa zet accreditering Faculteit der Medische Wetenschappen onder druk

(Bron foto: Shutterstock)
Overheid moet haast maken om noodzakelijke wetgeving in orde te maken


Als de overheid geen haast maakt om noodzakelijke wetgeving in orde te maken, lopen studenten aan de Faculteit der Medische Wetenschappen het risico, dat ze na afronding van hun studie niet meer naar Europa kunnen voor specialisatie. De faculteit is aangemaand om haast te maken met haar accreditatie, zodat studenten gemakkelijk kunnen aansluiten bij verdere studie. Het gaat om de studierichtingen Geneeskunde en Fysiotherapie. 

Robbert Bipat, decaan bij de Faculteit, bevestigt vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, in de Ware Tijd. De decaan legt uit, dat de kwaliteit van Surinaamse artsen geenszins in het geding is. 'De Europese wetgeving vraagt andere competenties erbij die ons wel worden bijgebracht, maar niet dusdanig in ons programma zijn vastgelegd.'

Op dit moment ziet Europa nog door de vingers, maar het moment dat men dat niet meer doet, is het afgelopen, waarschuwt Bipat.

In 2015 zouden afspraken zijn gemaakt en dat de opleiding uiterlijk 2020 al orde op zaken moet hebben gesteld. De decaan verzekert, dat er al aan gewerkt wordt. Het streven is om volgend jaar te beginnen met een bachelors- en mastersopleiding. Verder wordt gewerkt aan de aanpassing van het curriculum. Hij geeft echter toe dat dit traject niet eenvoudig is. 'Het vergt energie, tijd en geld.' 

Veel is ook afhankelijk van de beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de noodzakelijke wetgeving, zegt Bipat. Als meest belangrijke noemt hij de wet Beroepen op de Individuele Gezondheidszorg (BIG-wet). Deze wet, die in 1993 in Nederland is aangenomen, handelt over de kwaliteitsbewaking van de gezondheidszorg. Al jaren wordt gewezen op de noodzaak om zo'n wet ook hier in te voeren. Onder toenmalig minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid was een conceptwet samengesteld, die naderhand zou zijn aangepast. Dat concept is echter niet ingediend bij het parlement.

Hoewel er dichterbij huis - het Caribisch gebied bijvoorbeeld - mogelijkheden zijn voor afgestudeerde artsen om zich te specialiseren, is de keuze voor Europa (Nederland en België) volgens Bipat het meest voor de hand liggend, vanwege de taal. 'Arts of specialist zijn heeft niet alleen te maken met wetenschap, maar ook met intermenselijke verhoudingen. Men staat er niet bij stil dat de taal en cultuur een heel grote barrière kunnen vormen.'