zaterdag 15 november 2014

'Laten we lief zijn voor elkaar'

Presentator en hoeder van de samenleving

15-11-2014   Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - 'Laten we lief zijn voor elkaar.' Met die woorden eindigde presentator Carlos Lindveld gisterochtend, vrijdag 14 november, het STVS/SRS-programma 'Mmanten Taki'. Het dagelijkse ochtend actualiteitenprogramma op STVS-staatstelevisie dat gelijktijdig te besluisteren is via de staatsradiozender SRS.

Lindveld, ben je nu gewoon en alleen presentator of ook hoeder en psycholoog van de samenleving? 
Wanneer gaat dit programma eindelijk eens objectief en volwassen gepresenteerd worden?

Hoe onvolwassen is een presentator, die zijn programma afsluit met vaderlijke en belerende woorden voor de gehele Surinaamse samenleving? Ongelooflijk. Ongelooflijk, de wijze waarop het programma 'Mmanten Taki' wordt gepresenteerd.

Carlos Lindveld lijkt zichzelf op te werpen als een soort vader des vaderlands, als 's lands psycholoog.

Het wordt tijd dat deze uit de lucht gevallen presentator, want zo lijkt hij zich te gedragen, zich eens wat volwassener, afstandelijker en objectiever gaat gedragen en niet doet alsof hij een soort voorbeeldfiguur is, want dat is hij absoluut niet.

Zijn presentatie is te amateuristisch voor woorden. Het is kwelling om te zien en te horen. De man weet gewoon niet hoe je een nieuwsprogramma moet presenteren. Jij, de presentator, behoort niet in het middelpunt van de belangstelling te staan, dat zijn je gasten en de gepresenteerde nieuwsonderwerpen. Daaraan ben jij als presentator ondergeschikt. Jouw persoonlijke mening is ook ondergeschikt, neen, totaal niet interessant.

Als kijker ben je ook niet geïnteresseerd welke gast een goede vriend van je is, want ook daar heeft Lindveld een handje van: gasten aankondigen als goede vrienden. Wat ben je voor een presentator? Is 'Mmanten Taki' een ons-kent-ons onderonsje?

'Dienstbaar leiderschap' vult de portemonnee

Het zoveelste lesje zinloos 'dienstbaar leiderschap'

'Step Into Leadership' en 'Leading Through a Better Me'.... Geld verdienen aan inhoudsloos geklets

Een leider wordt als leider geboren, dienstbaar of niet......

15-11-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De zoveelste conferentie 'dienstbaar leiderschap' in Suriname van een of ander clubje vindt op 28 en 29 november plaats in hotel Krasnapolsky in het centrum van Paramaribo. Dienstbaar leiderschap...... Dienstbaar en leidinggeven? Deze keer van het wazige clubje 'Step Into Leadership Conference'. Het klinkt bijna religieus, sektarisch ook.

Niet-leiders dragen 'dienstbaar leiderschap' uit....
Dienstbaar leiderschap' wordt omgeven door vooral veel workshops, conferenties, cursussen, documenten, boeken.... Kortom, dienstbaar leiderschap wordt vooral uitgedragen door niet-leiders die veel praten en schrijven en geld verdienen aan die vele workshops, conferenties en cursussen. Niet-leiders die simpelweg geld verdienen aan (dienstbaar) leiderschap. Ongeloofwaardiger dan dat kan haast niet, maar toch gebeurt het,in Suriname.

'Leading Throug a Better Me', aldus de organisatie........ Waarom gisteren tijdens een persconferentie uitgelegd krijgen van drie types van de organisatie – Ferranto Dongor, Ferry Hira en Vincent Kenswil – wat 'persoonlijke ontwikkeling is', terwijl zij zichzelf nog lijken te moeten ontwikkelen..... Dat blijkt ook uit de speciale Step Into Leadership Conference-website waar werkelijk niets wordt uitgelegd over de achtergronden van de conferentie, laat staan over dienstbaar leiderschap of over de kosten om deel te kunnen nemen aan de conferentie eind deze maand. Zouden de heren hun activiteiten werkelijk serieus nemen, dan zouden ze er goed aan doen om op hun website uit te leggen wat hun beweegredenen zijn en wat dienstbaar leiderschap inhoudt. Op dit moment is daar geen woord over te vinden op de website en dat maakt een 'organisatie' twijfelachtig. Uit het programma word je als bezoeker van de website ook niet veel wijs:


Speciale persconferentie zonder inhoud
'Een sterke leider is niet iemand die doet aan zelfverheerlijking, maar iemand die dienstbaar is aan zijn omgeving.' Woorden van de zogenoemde SILC-commissie de filosofie tijdens de persbijeenkomst. Commissieleden die zelf niet als leiders overkomen, integendeel. Commissieleden die niet begrijpen dat leiderschap veelal een aangeboren eigenschap is. Hoe kunnen zij over dienstbaar leiderschap spreken, terwijl er oneindig veel soorten van leiderschap in de wereld zijn? Dienstbaar leiderschap in een tweedaagse conferentie samenproppen is dan ook te onzinnig voor woorden en iemand met een dosis gezond (leiders)verstand zal dan ook niet kunnen begrijpen, dat er mensen zijn die in de mooie woorden trappen van types die hun geld verdienen om mensen onzin te verkopen. Maar ja, je bent opgevoed met het motto dat je alle geloven moet accepteren en waarderen......

Suriname is nog niet op het gewenste punt als het gaat om persoonlijk leiderschap. Met name de snelle technologische ontwikkeling vereist, dat er anders wordt omgegaan hiermee en andere vaardigheden daarvoor worden ontwikkeld, aldus spraken de heren achter de tafel.
'Deelnemers van de conferentie zullen op interactieve wijze vaardigheden worden bijgebracht van hoe zich dienstbaar kunnen opstellen als leiders. Ook zullen enkele bottlenecks, die na onderzoek zijn geïdentificeerd, besproken worden en methodes van hoe deze te bestrijden', schrijft de Ware Tijd vrijdag 14 november 2014.

Organisatoren conferentie beweren dat die niet is bedoeld om winst te maken........
Opmerkelijk is, dat, aldus de krant, de commissie zich haastte om te zeggen dat het geenszins bedoeld is om winst te maken. Maar, wat deelname aan de conferentie kost wordt dus nergens vermeld. Het zal ongetwijfeld een verhoudingsgewijs aanzienlijk, te hoog, bedrag zijn waarvan een flink deel in de zakken van de organisatoren zal verdwijnen.

En deze heren begrijpen wat 'dienstbaar leiderschap' is??
Dongor beweerde dat het doel van de conferentie de investering waard is en dat het geld wordt geïnvesteerd in verschillende activiteiten om de deelnemers verder te laten groeien.

 De SILC-commissie met Ferranto Dongor (links), Ferry Hira en Vincent Kenswil (rechts) donderdag 13 november tijdens de persbijeenkomst over de vierde SILC-conferentie. (Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)

Maar, wat voor activiteiten werd ook niet vermeld. Weer mooie woorden, deelnemers verder laten groeien. De heren Dongor, Hira en Kenswil zouden er goed aan doen om eerst zelf eens wat verder te groeien alvorens geld te gaan verdienen met het verkopen van wollige mooie en vooral letterlijk dure praatjes die werkelijks nergens toe leiden.

Laten we eerlijk zijn, wat hebben die cursusjes, workshopjes en zogenoemde conferenties tot vandaag de dag werkelijk Suriname opgeleverd? Is het aantal zogenaamde dienstbare leiders toegenomen? Zo ja, wie en waar zijn ze? Het zijn vooral veel mooie wollige woorden die je alleen maar geld kosten en die jezelf feitelijk niets zullen leren wat je zelf al niet wist. Hebben mensen nu niets beters te doen dan zich bezig te houden met dergelijke onzinnige bijeenkomsten, georganiseerd door mensen die voor zichzelf een bezigheid hebben verzonnen om de tijd te doden.....

Website net zo onduidelijk als 'dienstbaar leiderschap'
Op het internet is nauwelijks iets te vinden over 'dienstbaar leiderschap', daarentegen wel over 'dienend leiderschap', waarschijnlijk hetzelfde als het Surinaamse 'dienstbaar leiderschap' en zeker al net zo wazig.  Je wordt er geen wijs uit.

Dienstbaar leiderschap wordt feitelijk gevormd door een mistige wirwar, een kluwen, van welhaast dichterlijk opgestelde onbegrijpelijk gesproken of geschreven teksten. Het enige wat je eruit kunt leren is, dat je na een conferentie of cursus kunt zeggen, het was weggegooid geld en ik heb werkelijk niets geleerd. Overigens betekent dienstbaar niets minder en niets minder dan 'ondergeschikt nuttig' en leiderschap staat voor een proces, waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste. Dit is voor een belangrijk deel een psychologisch proces, waarbij informatie door leiders en medewerkers wordt verwerkt.

Onderstaande tekst is te vinden op zo'n wazige website over dienstbaar leiderschap, te weten de site van 'Symbool Ontwikkelingsprocessen' in het Nederlandse Apeldoorn:

'Dienstbaar leiderschap is een stevige klus. Het impliceert immers de bereidheid het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het collectieve. Ga er maar aan staan.
Het vraagt om balans tussen hart en hoofd en het synthetiseren van ideeën, plannen en voorstellen. De vrucht daarvan is niet slechts ten gunste van een enkeling. Géén vaal compromis om iedereen enigszins tevreden te houden, maar een dynamisch concept waarin alle inbreng een nieuwe samenhang en meerwaarde vindt. Ten bate van iedereen. Leiders die dit in huis hebben zijn dun gezaaid.
Daarom richten wij ons op de ontwikkeling van leidinggevenden met gedegen zelfkennis, toenemende compassie en invloed. Op begeleiders die de voorhoede zullen gaan vormen omdat ze samenwerking en welzijn van hun groep tot speerpunt maken en kunnen denken in samenhangen.'

'Dienstbaar' leiderschap houdt gewoon een paar mensen aan het werk
Dienstbaar leiderschap, niemand in de wereld en zeker niet in Paramaribo, heeft de deskundigheid en kennis in huis om dienstbaar leiderschap in begrijpelijke taal uit te leggen. Waarschijnlijk niet, omdat degenen die dienstbaar leiderschap trachten uit te dragen nauwelijks zelf begrijpen wat het betekent.

Volgens Dongor, Hira en Kenswil is Surinaams leiderschap gestoeld op dienstbaar leiderschap. 'Wij ontwikkelen onszelf en anderen om effectief en efficiënt positieve verbetering te realiseren voor onszelf, onze gezinnen en de totale samenleving. SILC is gegroeid van Surinaams leiderschap naar leiderschap voor iedereen. Suriname is immers een deel van de wereld, maar het is uiteindelijk de hele wereld waar leiderschap een cruciale rol in speelt.'

Een leider wordt als leider geboren, dienstbaar of niet, dat zal niemand een zorg zijn
'Dienstbaar leiderschap' in Suriname is niets meer en niets minder dan een bezigheid van een paar mensen met als doel ervoor te zorgen dat er een redelijke laag beleg op hun brood kan komen. Immers, niemand kan in helder Nederlands uitleggen wat 'dienstbaar leiderschap' werkelijk betekent. Er wordt maar iets gezegd, er wordt maar iets geroepen en niemand snapt er iets van.

Dienstbaar leiderschap kun je dan ook niet 'leren' in een tweedaagse conferentie. Een leider wordt als leider geboren en er zijn er velen, ook in Suriname, dienstbaar of niet. Je bent een leider of je bent het niet. Je kunt leidinggeven of je kunt het niet. Een wazige conferentie kan daarbij echt niet een handje helpen. Dat helpt alleen de portemonnee te vullen van de organisatie en de organisatoren.