vrijdag 29 juni 2018

(VSB) wil dat regering aanpassing van nieuw minimumuurloon uiitstelt

'Regering moet onmiddellijk starten met tripartiete consultaties'

'Bedrijfsleven kan zich een verhoging van het minimumuurloon met een percentage van bijna 40 procent niet veroorloven'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wil dat de regering de aanpassing van het nieuwe minimumuurloon aanhoudt. De regering moet onmiddellijk starten met tripartiete consultaties, zodat het bedrijfsleven zijn visie hierover kan geven. De VSB had verwacht, dat er overleg zou worden gepleegd bij het aanpassen van het algemeen minimum uurloon per 1 juli 2018, zo laat de vereniging vrijdag 29 juni 2018 in een persbericht weten, aldus Starnieuws. 

In een concept Staatsbesluit is dit bedrag aangepast naar Srd 8,40 en een hoger tarief voor bepaalde groepen, met name voor de horeca, winkelbedrijven en bewaking. De VSB wist dat het ministerie van Arbeid in de afgelopen maanden, onder meer door de instelling van een tripartiete commissie, het vraagstuk van het minimumuurloon aan het bestuderen was. Maar, de VSB had verwacht, dat middels sociale dialoog dit vraagstuk verder bekeken zou worden, inclusief de bespreking van het resultaat van het werk van de commissie, zodat nationale consensus bereikt zou worden over de aanpassing van het minimum uurloon.

De VSB stelt in de afgelopen jaren continu gepleit te hebben voor sociale dialoog en nationale consensus om uit de crisis te geraken en blijft ook nu voorstander hiervan om een minimumuurloon te bepalen.

'Suriname is in de afgelopen jaren door een financieel-economische crisis gegaan, waarbij er in opeenvolgende jaren zelfs sprake is geweest van een ernstige inkrimping van de economie, die nog steeds zijn weerga heeft op de economie. Hoewel de verwachting is dat de economie dit jaar met ongeveer 1 procent zal groeien, zal dit voor de meerderheid van het bedrijfsleven niet het geval zijn, maar bij gelijkblijvende of stijgende prijzen slechts voor enkele sectoren in de extractieve industrie. Het gros van het bedrijfsleven, bestaande uit micro-, kleine- en middelgrote bedrijven, is derhalve nog steeds dagelijks bezig om te overleven en kan zich een verhoging van het minimum uurloon met een percentage van bijna 40 procent niet veroorloven.'

'Een dergelijke verhoging op dit moment kan de fragiele economische stabilisatie ook ernstig bedreigen, omdat deze een stuwende werking zal hebben op andere lonen, terwijl vele bedrijven gedurende de crisis al meerdere keren hun lonen hebben aangepast op basis van de vigerende bedrijfsomstandigheden.'

De VSB wijst er ten overvloede op, dat de voorgestelde verhoging volledig voorbij gaat aan de capaciteit van werkgevers om het te kunnen betalen als gevolg van een toename van de omzet en/of verhoogde arbeidsproductiviteit.

De organisatie meent, dat de voorgestelde aanpassing een vergaande kostenverhogende impact heeft, zoals:
- verhoging bijdrage pensioenpremie door de werkgever
- verhoging vakantiegeld
- betaling horeca op zon- en feestdagen is gesteld op 80% van het loon.

De stuwende werking kan volgens de VSB ook onnodig inflatie aanwakkeren en andere macro-economische en monetaire gevolgen hebben, hetgeen Suriname op dit moment niet kan gebruiken.

Conservatorium van Suriname lijkt stille dood gestorven

Conservatorium verdwenen uit gebouw van het Bisdom Paramaribo...


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 29 juni 2018, rust een schijnbaar ondoordringbare waas van geheimzinnigheid rondom de voortgang van het Conservatorium van Suriname. Officieus ligt de informatie al op straat, het conservatorium bestaat voor nu slechts op papier. 

Het gebouw van het Bisdom Paramaribo, van waaruit vanaf 2011 is gewerkt, is ontruimd en er is voorlopig een administratie gehuisvest bij de Nationale Volksmuziekschool. Bij het bisdom bevestigen ze, dat het conservatorium niet meer daar ondergebracht is, maar voor de rest houden ze de kaken stijf op elkaar en verwijzen naar de leiding van het onderwijsinstituut. Die houdt zich geruisloos.

Zeven jaar geleden was dat totaal anders. De start van het conservatorium werd met veel fanfare ingeluid met de volle ondersteuning van president Desi Bouterse. Met de opening van het conservatorium ging daarbovenop een lang gekoesterde droom van muziekpedagoog Ramon Williams in vervulling. Als directeur was hij nog tot dit jaar verbonden aan het instituut.

Geconfronteerd met de situatie rondom het conservatorium, zegt hij: 'Ik vind wat er nu gebeurt verschrikkelijk.'

Gedenkteken voor alle tot slaafgemaakte Afrikanen die naar Suriname zijn gebracht

Enkele monumenten die met de slaven te maken hebben krijgen deze dagen extra aandacht

 
Een gedenkteken voor alle tot slaaf gemaakte Afrikanen die naar Suriname zijn gebracht wordt morgen bij Ston Trapu aan de Waterkant onthuld. Ook zij die geen voet aan wal hebben kunnen zetten door een vroege dood, zullen hiermee herdacht worden. Een deel van de slaven werd overboord gegooid als ze bijvoorbeeld niet fit genoeg werden geacht door de slavenhandelaren. 

De onthulling bij Ston Trapu is een van de vele activiteiten om 155 jaar Afschaffing van de Slavernij te gedenken en te vieren. De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren hield gisteren een persconferentie over het jubileumprogramma, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Verschillende organisaties hebben verspreid over het land activiteiten georganiseerd. Sinds 27 juni zijn er activiteiten. De commissie ondersteunt en coördineert. Er is geen algemeen monument dat de slaven herdenkt, gaf voorzitter Henk Herrenberg aan. Het is daarom meer dan tijd dat er één komt, benadrukte hij.

De stichting 10 oktober 1760 gedenkt traditioneel de slaven die geen voet aan wal hebben gezet. Er wordt gevaren naar het punt waar de Commewijne- en Surinamerivier samenkomen om de verdronken slaven op culturele wijze te gedenken. De viering is niet al te uitbundig, zei Herrenberg. Er wordt zodanig gewerkt, dat de overheid niet voor alles hoeft in te komen, legde Herrenberg uit.

Dit jaar krijgen enkele monumenten die met de slaven te maken hebben, extra aandacht.

Het beeld van Kwakoe, waarvan de neus beschadigd was, wordt aangepakt. Onverlaten hadden de neus en de boeien eraf gehaald. Ondertussen is tenminste de neus hersteld.

Het Kodjo, Mentor en Present plein krijgt ook een beurt. De commissieleden storen zich eraan dat de plek onopvallend is en ook nog riekt naar urine. Er worden stappen ondernomen om het geheel representatief te maken, compleet met foto's en duidelijk opvallende informatie over wie Kodjo, Mentor en Present waren. Dit plein is ook het beginpunt van de traditionele fakkelloop die eindigt bij het Kwakoebeeld.

1 Juli wordt begonnen met 21 kanonschoten, deelde Herrenberg mee.

Inheemsen zullen in de Palmentuin een culturele activiteit hebben. Er zullen anders dan wat tot nu toe traditie was geen kransen, maar ‘maripaboto's met boeketies’ worden gelegd bij verschillende monumenten. Ook bij Baba en Mai.

Vanaf zeven uur ’s avonds is er op het Onafhankelijkheidsplein een nationale manifestatie. Alle bevolkingsgroepen zullen vertegenwoordigd zijn op het podium, kondigde Herrenberg aan.

Colombiaanse vrouw op Curaçao veroordeeld voor kamers aanbieden aan illegale Venezolanen

Vrouw veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en werkstraf van 240 uur


De Colombiaanse vrouw C.M.B.-J. (1964) is vandaag, vrijdag 29 juni 2018, door de rechter in Willemstad veroordeeld voor het tegen betaling onderdak bieden aan illegalen. Het betreft, conform de wet, een (lichte) vorm van mensensmokkel, zo bericht het Openbaar Ministerie.

B.-J. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uur.

Volgens de rechter moest de verdachte beter weten en is zij ernstig nalatig geweest bij het, uit winstbejag, onderdak bieden aan illegalen.

De eis van het Openbaar Ministerie was in deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk en 3 jaar proeftijd. De vrouw heeft conform de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie Curaçao gehandeld in strijd met artikel 2:154 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht Curaçao door 10 ongedocumenteerden (illegalen) uit Venezuela tegen betaling verblijf gegeven op een adres aan de Siouxweg.

Ieder van de slachtoffers moest de verdachte ongeveer 300 gulden voor deze dienst betalen. Zij handelde in deze uit winstbejag. Ook was haar handelen volgens de Officier van Justitie in strijd met de Protocol Tegen de Smokkel van Migranten over land, zee en in de luchten in strijd met het Verdrag tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad (New York 2000).

De vrouw werd op 7 februari 2018 aangehouden en heeft 21 dagen in het kader van het onderzoek vastgezeten. Haar detentie werd op 1 maart 2018 door de Rechter-commissaris onder bepaalde voorwaarden geschorst. Een van de condities was dat zij het eiland niet mocht verlaten en vandaag, 29 juni, ter rechtszitting aanwezig moest zijn.

UTS gaat signaal veiligheidscamera’s uitzenden die op strategische punten op Curaçao komen

Doel uitbreiding huidig aantal van 33 camera's is de veiligheid te vergroten

(Bron foto: Justitie)
 
Minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie heeft namens de regering een contract getekend met UTS. Het telecommunicatiebedrijf zal het signaal van de veiligheidscamera’s die op strategische punten op het eiland worden geplaatst, uitzenden. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Het doel hiervan is de veiligheid te vergroten en de politie een extra instrument aan te reiken om de criminaliteit te bestrijden en het gedrag van de gemeenschap te beïnvloeden.

De verwachting is dat de camera’s binnen zes maanden aangesloten kunnen worden op de monitoring-room van de politie. Het huidige aantal van 33 camera’s zal worden uitgebreid.

Aqualectra: 'De stroomsituatie op Curaçao is op dit moment weer uiterst precair'

(Bron foto: Aqualectra)
'De situatie blijft de komende vier maanden delicaat'


De stroomsituatie op Curaçao is op dit moment weer uiterst precair, zo waarschuwt Aqualectra. Het nutsbedrijf werd de afgelopen weken geconfronteerd met verschillende ‘breakdowns’ in de productiecentrales. Hierdoor is er op dit moment geen reservecapaciteit. Dit is de gemeenschap in de afgelopen week op verschillende momenten duidelijk geworden toen de stroom uitviel, aldus vandaag, vrijdag 29 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

Aqualectra werkt nauw samen met CRU (Curaçao Refinery Utilities) om tijdelijk de capaciteit uit te breiden om levering aan de samenleving te kunnen garanderen.

Ondertussen moet rekening worden gehouden met het feit dat de situatie de komende vier maanden delicaat blijft, aldus het nutsbedrijf. Deze situatie benadrukt het belang van de investering van 70 miljoen gulden in een nieuwe centrale van 39MW. De constructiewerkzaamheden lopen volgens Aqualectra volgens schema en zullen naar verwachting in maart 2019 kunnen worden afgerond.

Met de nieuwe centrale zal Aqualectra in een situatie verkeren waarbij het nutsbedrijf over voldoende (reserve)capaciteit beschikt.Aqualectra ta analisá i detektá puntonan di atenshon pa loke ta kapasidat di koriente i ret di distribushon

Ultimo dianan, nos por a tuma nota ku na diferente okashon tabatin interupshon di servisio di koriente. E interupshonnan aki, ounke ku nan por a afektá mesun area, nan orígen ta di diferente índole.

Na promé lugá mester bisa ku e situashon di koriente riba nos isla a bolbe bira delikado. Aqualectra durante di e último simannan a hañé konfrontá ku diferente “breakdown” den su plantanan di produkshon. E “breakdown”nan aki ta bin na momento ku ta hasiendo mantenshon regular na 2 unidat. Esaki ta pone ku na e momentonan aki, no tin kapasidat di reserva. Ta trahando riba e unidatnan pa mas pronto posibel tin e unidatnan aki disponibel.

Tambe Aqualectra ya ta kolaborando ku CRU pa asina por disponé di mas koriente produsí pa CRU i ta kontemplando pa oumento di kapasidat temporal pa por garantisá suministro di koriente. Miéntras tantu nos mester tene kuenta ku e situashon di suministro pa e proksimó 4 simannan, ta keda delikado.

E situashon ku a presentá ta suprayá e importansia di e invershon di Aqualectra den e planta nobo di 39 MW. E trabounan di konstrukshon di e planta nobo ta kanando segun skema i ta premirá ku pa mart di 2019, Aqualectra ta disponé di e planta aki, ku ta representá un invershon di 70 mion florin den funshon. Esaki lo pone Aqualectra den e posishon di tin sufisiente kapasidat, tambe di reserva. Mièntrastantu Aqualectra ta evaluando pa oumentá e kapasidat di Agreko pa produsí koriente, esaki teniendo kuenta tambe e temporada di kalor ku ya nos a drenta. 

Na di dos lugá tambe tin diferente kaso di interupshonnan ku ta surgi den ret, ku ta afektá un area mas grandi ku normal. Basá riba esaki a hasi un inventarisashon profundo den e ret di distribushon i ta trahando riba solushon preventivo pa e lokualnan a konstatá i ku entre otro por a kousa e insidentenan. Ta trahando riba esaki di un forma preventivo pa por garantisá kontinuidat di suministro.

Aqualectra ta konsiente ku na momentu ku nos no kumpli ku nos deber di entrega di koriente, e ta kousa inkumbiniensia pa nos klientenan. Na mes momento Aqualectra ke pa nos klientenan ta konvensí ku Aqualectra ta hasiendo tur esfuerso pa normalisá e situashon mas pronto posibel.
Aqualectra ta sigui invertí pa abo, nos kliente.

Atentamente,
Gerensia Aqualectra

Strafverhoging op Curaçao voor schutters die het gemunt hebben op ambtenaren

'Kabinet tolereert niet dat ambtenaren tijdens werk worden bedreigd of dat er op ze wordt geschoten'


Schutters die het gemunt hebben op ambtenaren tijdens de uitoefening van hun werk, kunnen erop rekenen dat ze zwaarder gestraft zullen worden. Justitie zet in op strafverhoging om ervoor te zorgen dat deze mensen ‘het onderste uit de zak krijgen’. Met het schietincident is een grens overschreden, aldus Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong tijdens een persconferentie naar aanleiding van het incident afgelopen woensdag waarbij op ambtenaren is geschoten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 juni 2018.


Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) en premier Eugene Rhuggenaath (PAR) hebben namens de regering benadrukt, dat het kabinet niet tolereert dat ambtenaren tijdens hun werk worden bedreigd of erger nog, dat er op hen wordt geschoten.

Justitie gaat bekijken of het mogelijk is om de procedures van politie en VKC beter aan te laten sluiten bij de uitvoering van publieke taken.

De Jong had geen antwoord op de vraag of gewapende mensen nu op grond van het schietincident met de ambtenaren mee op pad moeten. 'Er moet niet in een reflex op de schietpartij gekozen worden voor een nog betere bewapening. Het OM (Openbaar Ministerie) zal een risicoanalyse maken om beter in te schatten hoeveel mensen er nodig zijn en in welke samenstelling bij de uitvoering van de publieke taken. Het beleid is erop gericht om illegale wapens en vuurwapens uit te bannen.'

Premier Rhuggenaath verklaarde, dat de veiligheid van alle ambtenaren gegarandeerd wordt. 'De regering werkt samen met de partners in de justitieketen om het geweld te bestrijden en het hoofd te bieden aan de criminaliteit. Afgezien daarvan wordt ook samenwerking binnen het Konikrijk en in de regio gezocht.'

Minister Camelia-Römer stond stil bij een observatie van de Hoofdofficier van Justitie, namelijk dat bepaalde groepen in verzet komen wanneer er succes geboekt wordt in de strijd tegen illegale praktijken. 'Het gaat dan niet alleen om een zak vuil die illegaal wordt gestort, maar om grotere belangen.'

Restaurant- en warunghouders Wanica Zuid-Oost krijgen 'lesje' schoonhouden vetputten

Niet alle horecaondernemers houden zich aan voorwaarde om vetput goed te onderhouden


Restaurant- en warunghouders van Wanica Zuid-Oost zullen tijdens een thema-avond worden geïnformeerd over het belang van goede en schone vetputten. Districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica nam het initiatief voor de organisatie van deze informatieavond, omdat in de praktijk blijkt dat nog niet alle horecaondernemers zich houden aan de voorwaarde om hun vetput goed te onderhouden. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Al ruim tien jaar is een vetput verplicht gesteld voor ondernemers in de horecasector. Dit is door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) als één van de minimale voorwaarden gesteld om een eetgelegenheid te draaien. Inmiddels zorgen vrijwel alle ondernemers ervoor dat zij een vetput hebben, maar houden nog niet allemaal zich aan de verplichting om deze ook regelmatig te onderhouden, met alle gevolgen van dien.

Een vetopvangsysteem of vetput is een serie containers, ontworpen om oliën en vetten op te vangen, voordat ze in de openbare riolering terecht kunnen komen en de leidingen verstoppen. Een vetput is onmisbaar om een keuken vlot en feilloos te laten draaien.

Een manier om de vetput te onderhouden is ze regelmatig te laten opzuigen door een opruimingsbedrijf. Het nadeel hiervan is echter, dat er tijdens de opruimingswerkzaamheden allerlei onwelriekende geurtjes vrijkomen en dat kan minder plezierig zijn voor buren, medewerkers en zeker als er op dat moment klanten aanwezig zijn. Wanneer bij een controle door de autoriteiten blijkt dat de vetput niet goed onderhouden is en een onhygiënische situatie heerst, dan kan het bedrijf ook een sluiting en boete tegemoet zien.

Hankers wil nu de horecaondernemers in Wanica beter informeren, te beginnen bij die van Lelydorp en omgeving.

Tijdens de informatieavond zullen presentaties worden gehouden door onder anderen voedseltechnoloog Ricky Stuttgart, milieudeskundige Jimmy Kartodikromo en Killit. Ook zal een vertegenwoordiger van Intermed Caribe een presentatie houden over milieuvriendelijke producten waarmee vetputten kunnen worden onderhouden, zoals de Novozymes Herbal. Dit is een alternatief om verstoppingen en onnodige, hoge ontstoppingskosten te voorkomen.

Stakend ABS-personeel klopt aan bij vicepresident Adhin

Medewerk(st)ers willen bemiddelende rol van Adhin

Actie voor totstandkoming CAO en loonsverhoging


Medewerk(st)ers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek(ABS), die al tien weken actie voeren, hebben gistermorgen vicepresident Ashwin Adhin gevraagd om te bemiddelen. Ze hebben voor hem aan een functionaris van zijn kabinet een brief overhandigd waarin zij aandringen op een snelle oplossing, zo bericht vandaag, vrijdag 29 juni 2018. 

De actie gaat om een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) met de nadruk op loonsverhoging.

'Vanaf 1 januari 2015 hebben deze werknemers geen loonsverhoging gehad. U bent toen zelf bezig geweest met de vakorganisatie om de toenmalige verhoging van 4 procent van 1 januari 2015 te verschuiven naar 1 januari 2016. De vakbond is toen meegegaan met uw verzoek', staat in de brief.

Er wordt op gewezen, dat terwijl niets wordt gedaan om het personeel een adequate verhoging te geven, anderen - zoals het personeel van de universiteit - binnen enkele dagen loonsverhoging krijgen.

Het personeel, dat al sinds 20 april staakt, heeft onder andere minister Gillmore Hoefdraad van Financiën benaderd, tot nu toe zonder resultaat. Er is eerder ook een brief gestuurd naar de vicepresident. De vakcentrale C-47, waar de personeelsbond van het Statistiekbureau bij is aangesloten, wil spoedig om de tafel zitten met de vicepresident om tot een oplossing te komen.

Belangriijke politie-unit counter terrorisme, drugscriminaliteit en intelligence ontbonden...

'Het onderzoek in de cocaïne-duikbootzaak is zo goed als afgerond'

'Het werk dat deze unit verrichtte, kan ook door andere medewerkers worden gedaan'

 
In opdracht van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft waarnemend korpschef Roberto Prade de unit die belast was met onder andere counter terrorisme, drugscriminaliteit (waaronder de cocaïne-duikboot) en intelligence, ontbonden. Deze unit rapporteerde rechtstreeks aan de procureur-generaal.

Prade bevestigt vandaag, vrijdag 29 junii 2018, op Starnieuws dat hij 'de duikboot unit' heeft ontbonden. Wat de reden hiervoor is, is niet duidelijk. De waarnemend korpschef geeft aan dat het onderzoek in de duikbootkwestie zo goed als afgerond is. Indien de behoefte bestaat, zal er een nieuw team worden benoemd.

Het werk dat dit team verrichtte, kan volgens de politiechef ook door andere medewerkers worden gedaan. Hij voorziet geen problemen met het besluit tot ontbinden van de unit, ook niet met de procureur-generaal.

Dit team heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het onderscheppen van het drugsvliegtuig in Saramacca in maart dit jaar. Ruim 488 kilo cocaïne in poedervorm werd in beslag genomen door de politie.

Het team heeft verschillende grote zaken succesvol onderzocht de afgelopen jaren. De leden van dit team hebben vorige week van Prade te horen gekregen dat zij elders ingezet zullen worden. Zij zullen ook niet samenwerken, maar ingedeeld worden op verschillende posten.

Conservation International Suriname draagt bij aan voldoen van verplichtingen onder het Parijs Akkoord.

'Het Parijs Akkoord legt een stevige basis voor onze groene groeistrategie'


De ratificatie van het Parijs Akkoord op 26 juni in De Nationale  Assemblee (DNA) betekent volgens Conservation International Suriname (CI-S) een enorme kans om de verplichting van 93% bosbehoud te waarborgen. 

'Suriname moet inspelen op de engagement en kracht van niet-statelijke actoren, zoals burger- en milieubewegingen of non-gouvernementele organisatie's (ngo's) en de rol die zij kunnen spelen in de aanpak van de klimaatproblematiek', schrijft de organisatie in een gisteren uitgebracht persbericht, aldus vandaag, vrijdag 29 juni 2018, Starnieuws.

Doel van het Parijs Akkoord is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en daarmee desastreuze gevolgen van klimaatverandering te voorkomen door de opwarming onder de 2 graden Celsius te houden.

'We moeten met z’n allen de constructieve sfeer van dit Akkoord gaande houden, beginnend met de ratificering op 26 juni in de DNA door 38 leden en iedereen meekrijgen in het realiseren van nationale en internationale doelstellingen en commitments.' 

Het klimaatakkoord moet juridisch-technisch uitgewerkt worden, geeft CI Suriname aan. Belangrijk is naast nationale, ook de internationale draagkracht hiervoor te vinden, door ook voor voldoende financiering te zorgen voor een kwetsbaar land als Suriname. Het land is kwetsbaar vanwege zijn lage ligging en de bekende en grote uitdagingen op milieugebied.

CI-S stelt te zullen bijdragen aan het voldoen van de verplichtingen die Suriname is aangegaan onder het Parijs Akkoord. Als Non State Actor zal zij ondersteunen in het uitwerken van bedoelde strategieën. Het is bewezen dat ‘Niet-statelijke’ actoren een bijdrage kunnen leveren aan discussies over en bij het uitvoeren van oplossingen van moeilijke en mogelijk omstreden kwesties.

De organisatie geeft aan dat zij door haar technische capaciteit en het vermogen om de uitwisseling van informatie over nationale grenzen heen te vergemakkelijken, Suriname kan bijstaan en een rol spelen door te ondersteunen in onder andere het REDD+-proces, en andere processen die een rol spelen bij het trotseren van de uitdagingen die voortkomen uit klimaatverandering.

CI Suriname meent, dat samenwerking nodig is om met succes door de complexe processen die vereist zijn om klimaatverandering aan te pakken, te navigeren. 'Het Parijs Akkoord legt een stevige basis voor onze groene groeistrategie, waarbij we ons bos beschermen en behouden en tegelijkertijd onze economie diversifiëren door duurzame productie en diensten op te zetten als inkomstenbron voor diverse gemeenschappen.'

Surinaamse Politiebond heeft gebouw Bikers Unit aan de Zwartenhovenbrugstraat gerenoveerd

Onderkomen fietsende agenten door bond met eigen geld opgeknapt


Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft het gebouw van de Bikers Unit aan de Zwartenhovenbrugstraat geheel uit eigen middelen gerenoveerd. De opgeknapte ruimte is gisteren in gebruik genomen, aldus vandaag, vrijdag 29 juni 2018, de Ware Tijd. 

Bondsvoorzitter Raoul Hellings bracht daarbij in herinnering, dat het bondsbestuur kort na zijn aantreden had benadrukt, dat het geen werk van de werkgever zou doen. 'Dan verbaast het je als je nu ziet dat de bond dit initiatief neemt', zei Hellings in bijzijn van minister Stuart Getrouw en waarnemend korpschef Roberto Prade.

Op verzoek van enkele leden is het SPB-bestuur overgegaan tot renovatie van het bovenste deel van het officiershuis aan de Zwartenhovenbrugstraat, eveneens uit eigen middelen. De politieambtenaren hadden behoefte aan een faciliteit waar ze bij elkaar konden komen om zich te ontspannen.

Terwijl de renovatie gaande was, bleek dat het voor de verzekering nodig was om ook de ruimte van de Bikers Unit drastisch te vernieuwen. Het bondsbestuur besprak dit met de korpsleiding en de minister. Die hadden daar geen bezwaar tegen, maar er was op dat moment geen geld beschikbaar. Daarop besloot het bestuur de werkruimte uit eigen fondsen op te knappen.

Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld lijkt bestaansrecht te zijn verloren

Pad van Verzoening trekt slechts handjevol deelnemers

'Het gebaar is voor ons belangrijker dan de opkomst'


Er bleek gisteren weinig interesse te zijn voor het Pad van Verzoening, dat dit jaar voor de derde keer werd gehouden door het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Ongeveer veertig personen, inclusief scholieren van de vijfde klas van de Oranjeschool, namen deel aan de wandeling vanaf Bastion Veere in het Fort Zeelandia, waar vijftien burgers en militairen in december 1982 zijn vermoord, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Het handjevol mensen liep naar het dichtbijgelegen monument voor omgekomen burgers tijdens de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant. De mars werd daarna voortgezet naar het monument ter herdenking van militairen die eveneens tijdens de binnenlandse strijd zijn gedood aan de Gravenberchstraat. Bij beide monumenten zijn kransen gelegd in bijzijn van vicepresident Ashwin Adhin.

'Het gebaar is voor ons belangrijker dan de opkomst. We gaan er niet van uit dat we hier een massa krijgen. Het is een proces dat we zijn begonnen en een lange weg begint met een eerste stap', zegt comitévoorzitter Humphrey Jeroe.

'We hadden de ene keer veel meer mensen en de andere keer weinig, maar dat ontmoedigt ons niet om door te gaan, we weten dat mensen zich er langzamerhand bewust van gaan worden waarmee we bezig en dat is voor ons belangrijk.'

Anders dan gepland wordt vandaag de herdenking voortgezet in het inheemse dorp Redi Doti te Para. Dit gebeurt op verzoek van president Bouterse, aldus het Comité. 'De president zal gebruik maken van deze gelegenheid om het document van het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen te ondertekenen', zei Moejinga Aboikoni-Linga van het Comité, schrijft Starnieuws.

Assemblee neemt wet 'Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen' aan

Verontwaardiging bij Assembleeleden over afwezigheid aantal betrokken ministers

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Minister Moestadja: 'Laten wij niet populistisch doen en zeggen dat armoede leidt tot kinderarbeid'


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren de wet 'Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen' met 34 algemene stemmen aangenomen. Vóór de stemming uitten verschillende leden hun bezorgdheid over het niet aanwezig zijn van de ministers van Onderwijs, Justitie en Politie, Sport- en Jeugdzaken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De Assembleeleden deelden allemaal de mening, dat de uitvoering van deze wet een aangelegenheid van alle genoemde ministeries is, en niet alleen van het ministerie van Arbeid, waar Soewarto Moestadja leiding aan geeft, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 29 juni 2018.

Moestadja zei, dat alle ministeries betrokken zijn geweest bij het opstellen van deze wet en dat zij ook meewerken aan uitwerking hiervan.

'Het feit dat de belangrijke ministeries voor de integrale aanpak moeten tekenen, hebt u niet zichtbaar gezien. Maar, wees verzekerd dat bij het maken van de integrale aanpak, het ministerie van Arbeid ook de andere ministerie bij heeft betrokken. Wij op het ministerie hebben ons voorgenomen om zeker in deze beleidsperiode vraagstukken serieuzer aan te pakken en wij zijn op de goede weg, uiteraard met DNA, waardoor wij enkele vraagstukken hebben kunnen omzetten in wetsproducten.'


 
De minister ging in op vragen die bij de vorige vergadering gesteld waren door Assembleeleden. Zo wilden zij weten hoeveel kinderen arbeid verrichten en wat de aanpak daarvan is tot nu toe. De bewindsman antwoordde, dat door het ministerie niet zelfstandig data worden verzameld over kinderarbeid, los van de gevallen die door Arbeidsinspectie zijn waargenomen. Grote onderzoeken uit eigen initiatief hebben de afgelopen jaren niet plaatsgevonden. Het laatste rapport dateert volgens Moestadja uit 2002 en had betrekking op een quick scan over de ergste vormen van kinderarbeid. Daar werden incidentele gevallen van de ergste vormen van kinderarbeid ontdekt. Ook waren er indicaties, dat andere gevallen zich mogelijk zouden voordoen, zoals kinderprostitutie.

Het rapport, dat via een externe opdracht werd verricht in 2012 over de goudvelden, maakt ook melding van gevaarlijke arbeid waarbij kinderen in het binnenland betrokken zijn. Het gevaar heeft te maken met het werken ‘in weer en wind’ en het gevaar van kwikvergiftiging en van het bedolven raken onder omvallende mijnwanden. 'De validiteit van dit rapport wordt echter niet door alle betrokken partijen in de wereld van arbeid erkend', zei de minister.

De minister zei ook, dat het probleem van kinderarbeid wereldwijd is.

'We kunnen niet zeggen dat armoede is gecreëerd door de regering-Bouterse. Wij zijn serieus bezig met het aanpakken van ontwikkeling. Laten wij niet populistisch doen en zeggen dat armoede leidt tot kinderarbeid. Kinderarbeid is van alle tijden in alle landen. Als wij erin slagen om de wet aanvaard te krijgen, dan is dat een serieus signaal naar de gemeenschap, inclusief de internationale gemeenschap dat wij inderdaad serieus met dit vraagstuk dealen. En dat wij rekening houden met de culturele samenstelling van onze samenleving. Als we daarin slagen, dan ben ik een tevreden minister.' benadrukt Moestadja.

Artiesten uit Ecuador, Peru en Chili komen 30 juni samen voor Concert voor Vrede en Integratie

Concert ter ere 20e verjaardag van vredesakkoord in 1998 tussen Ecuador en PeruAndesartiesten uit Ecuador, Peru en Chili komen zaterdag 30 juni 2018 samen voor het Concert voor Vrede en Integratie ter ere van de twintigste verjaardag van het vredesakkoord dat in 1998 tussen Ecuador en Peru werd ondertekend.

'Van het Festival Internacional de Música de Alturas (FIMA), hebben we muziek altijd beschouwd als een element dat ons verenigt, zowel tussen landen als binnen ons eigen land', zei FIMA-directeur Gabriela Altuna. 'In dit geval sluiten we ons aan bij musici uit Chili, Ecuador en Peru, die al hun kunst van vrede en integratie bieden.'

Onder degenen die gepland staan om op te treden zijn de Chileense singer-songwriter, componist en muziekonderzoeker Fabiola Gonzalez; de Ecuadoraansee muzikant, onderzoeker en zanger Carlos Grijalva, en drie Peruaanse muziekonderzoekers.

Gonzalez, een 'folclorista' en 'Chinganera', wordt erkend vanwege haar poëtische teksten en traditionele gitaarritmes die de luisteraar naar de Pueblos en bergketens in Chili vervoeren. Ze is een van Chili's belangrijkste vrouwelijke folkzangers geroemd vanwege haar succes in het combineren van regionale liederen met nieuw gecomponeerde stukken voor een modern internationaal publiek.


Grijalva's muziek vertegenwoordigt ondertussen de levendige diversiteit van Ecuador, van de kust tot de toppen van de vulkanen. Van de ene emotionele uitvoering tot de volgende, weerspiegelt de zanger de gebruiken, cultuur en tradities van de Andes-natie.


Consuelo Jeri, 47, zingt over de Peruaanse cultuur: 'Andesvrouwen hebben betrekking op de goddelijkheid die zingt. En de goddelijkheid is de aarde. In de dorpen van de Peruviaanse hooglanden zingen de boeren voor de apus, de goden van de heuvels. En als een zoon sterft, begraaft zijn moeder hem met liedjes.'


Ten slotte, vergezeld door singer-songwriter Javier Lazo, deelt Carolina Araoz haar interpretatie van Peruviaanse ritmes door het koperachtige hart van haar saxofoon. De twee Peruviaanse onderzoekers presenteren een moderne compilatie van kustmuziek en traditionele poëzie.


Het eendaagse concert vindt plaats in Miraflores, Peru, om 19.00 uur, lokale tijd, op 30 juni en wordt mogelijk gemaakt met de medewerking van FIMA, Unesco, het Chileense ministerie van Cultuur, de ambassade van Ecuador in Peru, en El Lugar de la Memoria, la Tolerancia y la Inclusión Social (LUM).(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Regering van Peru voert 'zero tolerance'-beleid tegen corruptie

'Corruptie kost Peru ongeveer 3 miljard Amerikaanse dollar per jaar'


De Peruaanse president Martin Vizcarra zei woensdag 27 juni 2018, dat de regering een 'zero tolerance'-beleid tegen corruptie zal handhaven te midden van een verbreidend omkoopschandaal waarbij ten minste drie voormalige presidenten betrokken zijn geweest.


Vizcarra zei op een persconferentie dat corruptie, dat momenteel het Zuid-Amerikaanse land ongeveer 3 miljard Amerikaanse dollar per jaar kost, zal worden bestreden 'waar het ook vandaan komt, wat de kosten ook zijn'.

Vizcarra, de voormalige vice-president van Peru, trad in maart aan nadat zijn voorganger Pedro Pablo Kuczynski was afgetreden te midden van beschuldigingen van corruptie.

Vizcarra zei, dat hij de provinciale autoriteiten heeft gevraagd en aangemoedigd om de anti-corruptie-beweging te ondersteunen en zich aan te sluiten.

Peru heeft onlangs aangekondigd dat anti-corruptieteams duizenden functionarissen hebben veroordeeld op verschillende niveaus en sectoren. Aanklagers hebben een onderzoek geopend naar beschuldigingen dat drie voormalige presidenten, Alejandro Toledo, Alan Garcia en Ollanta Humala, geld hebben aangenomen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Kuczynski wordt ook onderzocht voor het naar verluidt ontvangen van geld van Odebrecht.

http://www.presidencia.gob.pe/noticias/6415


Enfrentamos la corrupción hasta las últimas consecuencias, afirmó el presidente Vizcarra


Jefe de Estado instó a autoridades y funcionarios a denunciar cualquier acto de corrupción.

Mandatario hizo pública denuncia presentada por el alcalde del distrito San Juan Bautista (Ayacucho), Mardonio Guillén, quien reveló que funcionarios públicos exigieron entrega de dádivas a cambio de la ejecución de obras.

Lima, 27 de junio de 2018.-  El presidente de la República, Martín Vizcarra, ratificó una lucha frontal contra la corrupción y el firme respaldo del Gobierno a quienes denuncien este tipo de actos ilícitos, luego de dar a conocer una grave denuncia que involucra a funcionarios públicos.

El jefe de Estado reveló que el alcalde del distrito San Juan Bautista, de la provincia de Huamanga (Ayacucho), Mardonio Guillén, presentó pruebas irrefutables contra funcionarios que le exigieron "el pago de una coima para proceder con la autorización de la transferencia de un proyecto para el distrito de San Juan Bautista referido específicamente al tema de saneamiento".

"Estamos combatiendo la corrupción y vamos a llegar hasta las últimas consecuencias, cueste lo que cueste", afirmó el presidente Vizcarra que estuvo acompañado por el alcalde de San Juan Bautista, Mardonio Guillén y la secretaria de Integridad Pública de la Presidencia del Consejo de Ministros, Susana Silva.

El mandatario detalló que durante su visita a la región Ayacucho en el mes de mayo, Guillén lo alertó de presuntos actos de corrupción. Tras reunirse con Guillén en Palacio de Gobierno hace algunos días, y dispuso que se le brinde todo el apoyo para presentar la denuncia ante la Fiscalía Corporativa Especializada en Delitos de Corrupción.

"Pedimos al Ministerio Público que actúe con todo el rigor de la ley para que pueda castigar a malos funcionarios que quieren aprovecharse de los recursos del Estado", aseveró el presidente Vizcarra quien indicó que se trata de un caso que se encuentra en investigación, por lo cual, se mantienen en reserva todos los detalles.

Remarcó que en las últimas semanas, el Gobierno hizo un gran esfuerzo para transferir más de 6300 millones de soles para la ejecución de proyectos de alto impacto social a las regiones, y es de suma importancia que todos los niveles del Estado estén comprometidos en la lucha contra la corrupción.

"No vamos a permitir que oportunidades de desarrollo para los pueblos del Perú también generen oportunidades de negocios ilícitos en funcionarios públicos que se aprovechan de esas circunstancias para extorsionar a alcaldes", agregó al felicitar al alcalde de San Juan Bautista e invocó a autoridades regionales y locales a denunciar posibles casos de corrupción.
Lima, 2018-06-27
Autor: Prensa

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Mexico gaat zondag 1 juli naar de stembus: 132 Politici zijn gedood sinds de campagne begon

48 Van de slachtoffers waren kandidaten, de rest partijmedewerkers


Zelfs voor een land dat verdoofd is door escalerend geweld, is de tol die het campagneseizoen in Mexico heeft geëist huiveringwekkend. In de negen maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit weekend zijn 132 politici gedood, aldus Etellekt, een bedrijf voor risicoanalyse en crisismanagement. 

Uit het rapport van het bedrijf, dat dinsdag 26 juni 2017 werd vrijgegeven, blijkt dat in 22 van de 32 Mexicaanse staten een politieke moord heeft plaatsgevonden sinds de campagne in september begon. Etellekt's stelt dat 48 van de slachtoffers kandidaten waren. De rest waren partijmedewerkers.

'Deze cijfers anticiperen op een serieuze uitdaging van veiligheid voor vrede en democratisch bestuur in deze regio's, en zouden de politieke partij kunnen verzwakken', aldus Etellekt.


Een van de meest schokkende sterfgevallen vond eerder deze maand plaats toen een Congreskandidaat met iemand poseerde voor een foto. Fernando Puron had zojuist een debat verlaten in de noordelijke staat Coahuila, waar hij had gezworen de misdaad aan te pakken toen een man van achteren op hem toe kwam en hem inhet hoofd schoot. Puron was lid van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), de belangrijkste partij van Mexico. Volgens Etellekt heeft de partij 12 politici verloren door aanvallen - de meeste doden van allen.

Hoewel de motieven voor deze moorden onduidelijk zijn, wordt aangenomen dat drugskartels - die in grote delen van het land opereren - achter veel van hen zitten.


Velen hebben kritiek geuit op de huidige president Enrique Peña Nieto, die op 1 december 2012 aantrad vanwege zijn onvermogen om drugsgerelateerde misdaden in te dammen tijdens zijn ambtsperiode. De moorden die in de analyse naar voren kwamen, maken deel uit van een groter patroon van aanvallen op politici, zei Etellekt. Het telde 543 incidenten, inclusief ontvoeringen en afpersingspogingen.

Maar, het is niet alleen politiek geweld in Mexico. De moordcijfers van het land in 2017 waren het hoogst op recordniveau, met meer dan 25.000 moorden geregistreerd door de overheid. En mei 2018 was de dodelijkste maand die werd geregistreerd in Mexico, sinds de regering begon met het vrijgeven van gegevens over moord.


Volgens het meest recente rapport van de regering zijn er dit jaar in totaal 20.506 moorden gepleegd, alleen al in mei 4.381 moorden.

De verkiezingsdag in Mexico is zondag 1 juli, wanneer kiezers de nieuwe president van het land kiezen en duizenden congres-, staats- en lokale zetels vullen. Peña Nieto kan niet herkozen worden, omdat presidenten beperkt zijn tot een termijn van zes jaar.

(Suriname Mirror/CNN)

Zo'n 80 Leden en medewerkers FARC-dissidentengroep gearresteerd in Ecuador en Colombia

'Ik weet van onze politie, dat er 52 arrestaties zijn verricht en 30 in Colombia, omdat ze behoorden tot de groep van Guacho'De minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador zei woensdag 27 juni 2018, dat meer dan 80 leden en medewerkers van een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gearresteerd in zowel Ecuador als Colombia.

Minister van Binnenlandse Zaken Mauro Toscanini deed de bekendmaking op de dag dat de lichamen van drie journalisten in Ecuador aankwamen, maanden nadat ze in het zuiden van Colombia werden vermoord door het zogenaamde 'Oliver Sinisterra Front'. De FARC-dissidenten worden geleid door 'Guacho', een Ecuadoraans voormalig lid van de Colombiaanse groep.

'Ik weet van onze politie, dat er 52 arrestaties zijn verricht en 30 in Colombia, omdat ze behoorden tot de groep van Guacho', vertelde Toscanini aan de pers.

Volgens de Ecuadoraanse minister zijn de Colombiaanse veiligheidstroepen 'Guacho dicht genaderd'. De groep, gevormd door de Ecuadoraanse FARC-dissident tijdens het vredesproces met wat de grootste rebellengroep van het land was, veroorzaakte ravage in het grensgebied. Niet alleen hebben ze veiligheidstroepen, journalisten en mogelijk ook energie-infrastructuur aangevallen, de groep heeft de lokale bevolking geterroriseerd om de controle over de lokale drugsroutes te behouden.


De Colombiaanse veiligheidstroepen schatten dat Guacho's groep ongeveer 500 leden telt en is alleen actief in het Colombiaanse grensplaatsje Tumaco en de naburige provincie Esmeraldas in Ecuador.

Met de hulp van Mexicaanse drugshandelorganisaties, heeft Guacho de jungle grensregio veranderd in een van de belangrijkste routes voor het verhandelen van Colombiaanse cocaïne naar Midden-Amerika en de Verenigde Staten.

Colombia's vice-president Oscar Naranjo stuurde in januari 2.000 soldaten naar Tumaco in een poging om de controle over het gebied terug te krijgen, maar zonder veel resultaat, volgens de lokale bevolking. Tumaco is niet alleen een van de armste en meest verwaarloosde regio's van Colombia, het is ook de belangrijkste coca-teeltregio van het Zuid-Amerikaanse land.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Baby brulaap gevonden in- en gered uit een vuilnisbak in de Colombiaanse hoofdstad Bogota

Aapje zat onderkoeld in een plastic zak

(Bron foto: Secretaria de Ambiente de Bogotá)
Afgelopen vijf jaar werden in de Colombiaanse hoofdstad meer dan 21.000 wilde dieren in beslag genomen...


In de Colombiaanse hoofdstad Bogota vond deze week een bijzondere redding plaats. Een baby brulaap werd gevonden in- en gered uit een vuilnisbak in de stad. Het dier zat in een plastic zak. Het gedumpte dier maakte geen schijn van kans om zelf uit de plastic zak en de vuilnisbak te komen.

Mensen belden naar de Secretaria de Ambiente de Bogotá (Milieudienst van Bogota) met de melding dat het aapje zich in de vuilnisbak bevond. Onmiddellijk werd er actie ondernomen om het dier te redden. Het diertje was onderkoeld geraakt.


Het werd al snel duidelijk, dat het dier gewend is om met mensen samen te leven: hij eet alleen bereid voedsel én zoekt naar ruimtes zoals een badkamer of toilet om zijn behoeftes te doen.

Omdat het hier om een wilde diersoort gaat, zal het aapje naar een rehabilitatiecentrum gaan met als doel het dier klaar te stomen voor een leven in de wildernis. Hopelijk zal dit ook daadwerkelijk lukken. In ieder geval bevindt het baby brulaapje zich nu in goede handen.De illegale handel in wilde dieren is helaas een onderwerp dat veel aandacht vraagt van de Milieudienst van Bogota. In de afgelopen vijf jaar werden er in de Colombiaanse hoofdstad meer dan 21.000 wilde dieren in beslag genomen.

In Colombia is het verboden om wilde dieren te houden of te verhandelen. Dergelijke praktijken kunnen leiden tot het opleggen van gevangenisstraffen tot negen jaar en forse boetes. De straf kan hoger uitvallen als het dier tot een bedreigd diersoort hoort. De Colombiaanse regering voert een hevige strijd om de wilden dieren in het land te beschermen.

(Suriname Mirror/WRadio/El Espectador/Twitter/YouTube/AnimalsToday)

Een eiland voor kust van Brazilië heeft zoveel slangen, dat mensen er niet mogen komen

Naar schatting zijn er tussen 2.000 en 4.000 giftige slangen op 'Snake Island'


Een eiland in Brazilië heeft zoveel slangen, dat mensen er niet mogen komen. Ongeveer 40 kilometer voor de kust van Brazilië is een eiland dat niemand ooit zou durven betreden. Volgens de legende werd de laatste visser die te dicht bij de oevers ronddwaalde dagen later op drift gevonden in zijn eigen boot, levenloos in een plas bloed.

Het mysterieuze eiland staat bekend als Ilha da Queimada Grande, en het is zelfs zo gevaarlijk om daar te voet te zetten, dat Brazilië het illegaal heeft gemaakt voor iedereen om te bezoeken.


Het gevaar op het eiland komt in de vorm van de eilandlanspuntslang (Bothrops insularis) - een soort adder en een van de dodelijkste serpenten ter wereld. De slangen kunnen uitgroeien tot meer dan anderhalf meter lang en naar schatting zijn er tussen 2.000 en 4.000 op het eiland, wat, niet verrassend bekend, staat als Snake Island.

A post shared by @ undilutedearth on

De eilandlanspuntslangen zijn zo giftig, dat een door de slang gebeten mens binnen een uur dood kan zijn.

Snake Island is nu onbewoond, maar mensen woonden daar gedurende een korte periode tot in de late jaren 1920, toen volgens de legende de plaatselijke vuurtorenwachter en zijn familie werden gedood door adders die door de ramen naar binnen glipten.

Vandaag de dag bezoekt de marine periodiek de vuurtoren voor onderhoud en zorgt ervoor dat er geen avonturiers te dicht bij het eiland ronddwalen.

Een andere lokale legende beweert, dat de slangen oorspronkelijk werden geïntroduceerd door piraten die de begraven schatten op het eiland wilden beschermen. In werkelijkheid is de aanwezigheid van de adders het resultaat van stijgende zeeniveaus - een minder opwindend oorsprongsverhaal dan paranoïde piraten, maar toch interessant.

Snake Island maakte vroeger deel uit van het vasteland van Brazilië, maar toen de zeespiegel meer dan 10.000 jaar geleden steeg, scheidde het van de landmassa en veranderde het in een eiland.De dieren die op Queimada Grande geïsoleerd raakten, evolueerden in de loop van millennia anders dan die op het vasteland, met name de eilandlanspuntslang. Omdat de eilandadders geen prooi hadden dan slechts vogels, hielp moeder natuur hen extra krachtig gif te ontwikkelen, zodat ze vrijwel onmiddellijk elke vogel konden doden. Lokale vogels zijn te slim om te worden gevangen door de vele roofdieren die het eiland bewonen en de slangen vertrouwen in plaats daarvan op vogels die het eiland bezoeken om uit te rusten als voedsel. Lanskopslangen, de vastelands-neven en -nichten van de eilandlanspuntslang, zijn verantwoordelijk voor 90 procent van alle slangenbeten in Brazilië.Er zijn geen fataliteitsstatistieken van de eilandlanspuntslang (omdat het enige gebied dat zij bewonen, van het publiek is afgesneden), maar iemand die is gebeten door een gewone lanskop heeft te maken met een kans van zeven procent op overlijden als hij niet wordt behandeld. De behandeling kan zelfs niet garanderen dat een slachtoffer van een lanskopbeet wordt gered: er is nog steeds een sterftecijfer van drie procent.

Het is moeilijk voor te stellen waarom iemand een plek wil bezoeken waar een pijnlijke dood op de loer ligt. Het dodelijke gif van de adders heeft echter bewezen, dat het helpt bij het bestrijden van hartproblemen. Dit heeft geleid tot iets van een zwarte marktvraag naar het gif. Voor sommige wetsovertreders is de verleiding van het geld een prikkel om de dood van Queimada Grande bijna te riskeren.

(Suriname Mirror/This is Insider/YouTube)

Machtige medewerker van oud-president Lula, Brazilië, vrijgelaten in afwachting van hoger beroep

(Bron foto: Twitter)
Voormalig minister Jose Dirceu was een van de belangrijkste figuren in regering Lula da Silva

Dirceu is veroordeeld tot 30 jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens corruptie en witwassen van geld


Een Braziliaanse rechtbank beval dinsdag 26 juni 2018 de voorlopige vrijlating van voormalig minister Jose Dirceu, die een van de belangrijkste figuren was in de regering van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva.Dirceu, een sleutelfiguur binnen de Arbeiderspartij (PT, Partido dos Trabalhadores), werd veroordeeld tot 30 jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens corruptie, het witwassen van geld en criminele binding met de corruptiecirkel van Petrobras.


Volgens Agencia Brasil besliste de Tweede Kamer van het Federale Hooggerechtshof (STF, Supremo Tribunal Federal) met drie tegen één stemmen om Dirceu voorlopig vrij te laten, terwijl zijn verdedigingsteam een beroep doet op hogere rechtbanken.

Rechter Dias Toffoli van Hooggerechtshof riep op tot de vrijlating van Dirceu, gezien het feit dat zijn straf zou kunnen worden verlaagd door hogere rechtbanken, een motie die werd gesteund door twee andere leden van de Tweede Kamer. Dirceu's verdedigingsteam diende een motie in bij de STF, met het argument dat hij zijn beroep niet had opgebruikt.


De voormalige stafchef van de ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff zat sinds mei in de gevangenis, op beschuldiging een van de leiders te zijn van een corruptiering gericht op Petrobras die gedurende meer dan een decennium miljarden dollars verduisterde.
Dirceu was tussen 1995 en 2002 voorzitter van de PT en werd gezien als een potentiële opvolger van Lula. Zijn politieke carrière viel uiteen in 2005 toen hij aftrad als wegens het 'Mensalao'-schandaal, waarbij de regering parlementariërs van de oppositie omkocht om voor belangrijke wetgeving te stemmen.


(SurinameMirror/Mercopress/La Chispa/Globo/Twitter/Folha de S. Paulo/YouTube)