zondag 31 augustus 2014

Jammerkonten Starnieuws en de Ware Tijd

Media niet uitgenodigd voor VHP-partijraad en -congres

De Ware Tijd en Starnieuws hebben echter lak aan uitnodigingen

Maar, een politieke partij mag toch uitnodigen wie zij wil?

31-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Starnieuws en de Ware Tijd waren vandaag, zondag 31 augustus 2014, aan het jammeren. Jammeren, als kleine kids die hun zin niet kregen, omdat ze niet aanwezig mochten zijn bij het partijcongres en de partijraadsvergadering van de VHP (Verenigde Hervormings Partij) in het partijcentrum 'de Olifant' in Paramaribo. Journalisten van genoemde media waren in de zaal, maar moesten die verlaten.

De VHP had de pers niet uitgenodigd, omdat de bijeenkomsten besloten waren. Dat kan en mag een partij beslissen en daar heeft een journalist zich gewoon bij neer te leggen, ook al ben je Rene Gompers en werk je voor een nieuwswebsite als Starnieuws en ook al ben je Ivan Cairo en werk je voor een krant als de Ware Tijd. Dan zoek je maar andere kanalen en wegen om achter informatie uit de bijeenkomsten te komen.

Overigens waren het alleen deze media die aanwezig waren. Hoe opmerkelijk. Maar, Starnieuws en de Ware Tijd zijn net als de andere lokale media, gewone media, niet meer bijzonder dan de andere media en ze verdienen dan ook zeker geen voorkeursbehandeling.

En dan gaan ze ook nog eens als kleine kinderen in hun eigen berichtgeving melden, dat ze door de VHP zijn geweerd. Starnieuws vond het feit dat zij en de Ware Tijd niet aanwezig mochten zijn al nieuwswaardig genoeg voor een artikel op de website met als kop 'VHP wil geen journalisten op partijraadsvergadering'.

Starnieuws:

'Tot nu toe waren de partijraadsvergaderingen van de VHP, net als het congres van de NPS en andere partijen, altijd toegankelijk voor journalisten. De 'oranje partij' deelt mee dat een eigen persbericht naar de media zal worden gestuurd. Na de vergadering kan er pas informatie worden verstrekt. Starnieuws had het publiek op basis van eigen waarneming verslag willen doen.'

Dan komt de nieuwswebsite een aantal uren later ook nog eens met een artikel waarin ze een kritisch VHP Adviesraadslid aan het woord laten, die overweegt de partij voor de rechter te slepen vanwege volgens hem enkele incorrecte procedurele zaken tijdens de partijraadsvergadering en het partijcongres. Het lijkt erop alsof Starnieuws met het artikel de VHP een soort schop na wil geven, omdat ze niet bij de bijeenkomsten aanwezig mocht zijn.

Ook de Ware Tijd vindt het een artikel waard ('Geen pers bij VHP-meeting') en ook Ivan Cairo verwijst naar een congres van een andere partij waar de pers wel welkom was:

'Waar precies een week geleden de NPS in aanwezigheid van de nationale pers een partijcongres hield om de voorgenomen samenwerking met NF-partijen, BEP, Pertjajah Luhur en KTPI te behandelen en uiteindelijk goed te keuren, koos de VHP zondag voor een gesloten bijeenkomst. Er waren geen uitnodigingen naar de media gestuurd.' (…) 'Soortgelijke vergaderingen van de VHP waren eerder wel toegankelijk voor de pers.' 


De besloten bijeenkomst van de VHP vandaag in 'de Olifant'. (Bron foto: VHP)

Neen, ze werden niet geweerd, ze hadden er gewoon niet mogen zijn. Ze hadden geen uitnodiging. Punt uit, ook al ben je Starnieuws en de Ware Tijd. Wat andere partijen doen is natuurlijk hun zaak. De Ware Tijd en Starnieuws hebben absoluut geen bevoorrechte positie en het is goed dat de VHP ze de deur heeft gewezen. Een goede les. Genoemde media zijn eindelijk eens op hun nummer gezet.

Overigens liet de VHP 's avonds in een persbericht over de bijeenkomsten van vandaag onder andere dit weten:

'De VHP vestigt er de aandacht op dat zowel de raadsvergadering als de congresbijeenkomst besloten vergaderingen zijn, dus niet openbaar. Dit schijnt sommige verslaggevers te zijn ontgaan, aangezien zij desondanks toch naar de Olifant waren getogen en bijgevolg beleefd gevraagd werd om zich terug te trekken. De indruk moet niet worden gewekt alsof de pers niet welkom was bij de VHP-partijraad en congresvergadering. De VHP is een uitermate open en democratische partij.'

EBS lijkt loopje met klanten te nemen

'Loadhedding' gestopt zonder burgers en ondernemers te informeren

Tijd voor een goede communicatiemedewerker bij staatsbedrijf

31-08-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het lijkt erop dat de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) afgelopen week een loopje heeft genomen met haar klanten. Het bedrijf blijkt woensdag en donderdag (27 en 28 augustus) het zo verguisde 'loadshedding' niet te hebben toegepast, ondanks het feit dat de maatschappij wel een 'loadshed'-schema op haar website had gepubliceerd en de bevolking niet heeft geïnformeerd. Het schort dan ook nog steeds aan een goede communicatie met de klanten van het bedrijf.

‘We hebben geen wijken hoeven uit te schakelen, omdat er 17 Megawatt is bespaard woensdag. Ook donderdag is er overdag ongeveer 17 MW minder aan vermogen gebruikt’, liet technisch directeur van de EBS, Marcel Eyndhoven, vrijdag 29 augustus 2014 via Starnieuws weten.
Desondanks zei hij meteen daar achteraan: ‘Het is bijzonder belangrijk dat er wordt bezuinigd, anders zullen wij weer wijken moeten uitschakelen.’ Er zou immers nog steeds ongeveer 20 MW tekort aan energie zijn.
‘Wij hebben wel de schema’s gemaakt, maar voor dit weekend hopen wij ook om niet aan ‘loadshedding’ te doen. Indien wij merken dat er toch te veel stroom wordt gebruikt, zullen we genoodzaakt zijn om wijken uit te schakelen.’


In de grafiek zit de hoeveelheid vermogen die elk uur van de dag verbruikt wordt door de consumenten binnen het EPAR gebied. Voordat er sprake was van de dagelijkse loadshedding, zag het patroon van verbruik eruit zoals met de blauwe lijn weergegeven. De rode lijn geeft het patroon van verbruik aan, nadat er door de consumenten behoorlijk bespaard is in het verbruik. De groene balkjes geven de besparing aan.

Burgers en ondernemers hebben uiteraard woensdag en donderdag, en ook vrijdag en in het weekeinde, het schema op de EBS-website of in dagbladen bekeken en hielden rekening in de diverse buurten met stroomonderbrekingen. Burgers en ondernemers hebben ongetwijfeld voorzorgsmaatregelen getroffen. Immers, zij gingen uit van onderbreking op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip van de stroomtoevoer door de EBS. En dan zegt een van de directeuren vrijdag, nota bene op een nieuwswebsite, dat gedurende een paar dagen het 'loadshedden' niet werd toegepast, omdat er plotseling voldoende stroom bleek te zijn.

De EBS monitort de situatie continu. Als er te veel energie wordt gebruikt, kan er een black-out ontstaan. Voordat het zover komt, zullen wijken volgens het schema dat gemaakt is, worden uitgeschakeld, aldus het bedrijf.

Met de mededelingen van de EBS via Starnieuws weten burgers en ondernemers helemaal niet meer waar ze aan toe zijn. Iedereen lijkt overgeleverd te zijn aan de grillen van de leiding van het elektriciteitsbedrijf en aan een ‘loadshed’-schema waarvan nu niet bekend is of die wel of niet wordt toegepast.

De ene dag krijgt de bevolking te horen dat het 'loadshedden' zeker nog zal doorgaan tot eind oktober, terwijl de volgende dag al bekend wordt gemaakt dat de EBS met 'loadshedden' is gestopt. De burger en de ondernemer weet simpelweg niet meer waar die aan toe is. Ieder moment kan de stroomtoevoer dus worden uitgeschakeld en die burger en ondernemer is overgeleverd aan de beweringen van leidinggevenden van het elektriciteitsbedrijf.

Opmerkelijk genoeg liet president Bouterse woensdag 27 augustus al weten, in het SRS-radioprogramma Bakana Tori van presentator en perschef van het Kabinet van de President Cliffton Limburg, dat het totale verbruik in Suriname met 17 Megawatt was gedaald, waardoor volgens hem een groot deel van het stroomprobleem is opgelost.

Bouterse: ‘Ik ben zo in de wolken. Dit had ik nooit verwacht. Bijna 17 Megawatt heeft het volk uitgespaard. Ik ben zo verrast, het is onvoorstelbaar. Ik ben als een kind zo blij.' Hij zei verder verwacht te hebben een besparing door het volk van vier à zes Megawatt, vandaar zijn verbazing over het bereikte resultaat. Door deze besparing, plus de twintig Megawatt die sinds dinsdag 26 augustus weer bij geleverd wordt door het stuwmeer, is het tekort aan stroom bijna opgelost. Dat was namelijk veertig Megawatt.

De reactie van directeur Eyndhoven, vrijdag 29 augustus, kwam dus behoorlijk laat, gelet op het feit dat de Surinaamse president twee dagen eerder al had bekendgemaakt dat er aanzienlijk door de bevolking was bespaard, 27 Megawatt.

Het is afgelopen week in ieder geval duidelijk geworden dat het tijd wordt dat de leiding van het bedrijf een cursus communicatie en klantvriendelijk handelen gaat volgen. Neen, beter nog, laat de EBS een professionele communicatiemedewerker fulltime in dienst nemen.