maandag 3 februari 2020

Programmamaker Satis Baldewsingh plotseling door OM in vrijheid gesteld

Openbaar Ministerie laat Baldewsingh vrij voordat beroep is behandeld


Starnieuws meldt maandagavond 3 februari 2020, dat programmamaker Satis Baldewsingh 's middags in vrijheid is gesteld. Hij heeft een week in hechtenis gezeten voor beledigen en bedreigen van president Desi Bouterse in een video op Facebook. 

De advocaten van Baldewsingh, Chandra Algoe en Benito Pick, waren in beroep gegaan bij het Hof van Justitie om hem vrij te krijgen. Dit verzoek zou dinsdag worden behandeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft echter voordat het beroep behandeld zou worden, Baldewsingh in vrijheid gesteld.

De rechter-commissaris had bij de voorgeleiding all gesteld, dat er geen dringende redenen waren om hem in bewaring te houden. Baldewsingh is vrijgelaten laat in de namiddag, aldus Starnieuws.

Activiste Xaviera Jessurun, DA'91 en Strei! verzoeken procureur-generaal onderzoek te doen naar verdwenen kasreserve

'DA'91 overtuigd dat burgers verenigd moeten worden in strijd tegen politiek gestuurde beroving van samenleving'De procureur-generaal (pg) heeft twee verzoeken van burgers om een strafrechtelijk onderzoek  te starten naar de verdwenen kasreserve van ruim U$ 100 miljoen. Een groep burgers onder leiding van activiste Xaviera Jessurun heeft een verzoek ingediend en ook de politieke organisatie Strei! wil onderzoek. 

De groep-Jessurun beperkt zich tot minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, terwijl Strei! een onderzoek wil naar verschillende verantwoordelijken rond het gebruiken van het geld van particulieren.

Intussen is de procureur-generaal met het officiële strafrechtelijke onderzoek naar ex-governor Robert van Trikt.

Jessurun zegt maandagavond 3 februari 2020 op Starnieuws, dat de bezorgde burgers zich gewend hebben tot de pg op basis van artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht. Hierin staat, dat de ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren. De minister heeft volgens de burgers zijn functie als ambtsdrager misbruikt om de governor van de Centrale Bank van Suriname te dwingen de kasreserves te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor deze waren bestemd. Deze handelingen hebben het algemeen belang geschaad. Daarom wordt de pg gevraagd een onderzoek in te stellen. Jessurun zegt dat hiermee een signaal wordt gegeven en dat er geloof is in de rechterlijke macht.

Angelic del Castilho, DA’91 voorzitster, heeft de strafklacht tegen minister Hoefdraad medeondertekend. 'De partij is overtuigd dat alle burgers verenigd moeten worden in de strijd tegen politiek gestuurde beroving van onze Surinaamse samenleving', zegt de politieke partij. In het wekelijks radioprogramma van de partij, 'Op weg naar de Nieuwe Republiek', riep Del Castilho zondag ook de samenleving op om alert te zijn en gereed zich te houden voor het afgeven van een hard en duidelijk signaal naar de regering-Bouterse dat de verdere vernietiging van de samenleving niet ongestraft zal blijven.

Het verzoekschrift van Strei! is ondertekend door voorzitster Maisha Neus. Diverse strafbare feiten worden opgesomd, waaronder verduistering geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking. Diverse punten zijn aangehaald op grond waarvan de pg wordt gevraagd om een onderzoek.

Interpellatievoorstellen zijn volgens Strei! een goede stap, maar dat gaat veel te lang duren en leidt tot een afwachtende houding welke niet op zijn plaats is. Hiermee kan de rechtsstaatgedachte in Suriname een forse deuk oplopen, in het bijzonder wanneer achteraf vast zou komen te staan dat één of meer hoge ambtenaren ambtsmisdrijven pleegden omdat zij wellicht op de hoogte waren van de gang van zaken. Genoemd worden onder andere Desi Bouterse, Ashwin Adhin, Robert van Trikt, Gillmore Hoefdraad en Eblein Frangie. Volgens Strei! moest toezicht van de regering voorkomen worden.SLM-directeur Radjkoemar: 'SLM verkeert nog altijd in zwaar weer, maar wij kunnen het managen'

'Nu hebben we geen eigen product, omdat we inhuren, maar heel binnenkort zal dat veranderen'

'Wij hebben plannen om Guyana tot 2e hub te maken en van daaruit diensten te onderhouden naar onder meer de VS'


SLM heeft moeilijke tijden meegemaakt de afgelopen jaren, maar met een strategisch plan zijn veel veranderingen doorgevoerd bij zowel de vliegoperaties als in het management. Radjesh Radjkoemar, die ongeveer vijf maanden geleden werd aangesteld als directeur, zegt maandag 3 februari 2020 in de Ware Tijd, dat de luchtvaartmaatschappij 'nog altijd in zwaar weer verkeert, maar wij kunnen het managen'. 

Hij stelt dat alle maatschappijen, zeker ook de grote, op een gegeven moment in een moeilijke situatie terechtkomen, zoals nu het cancelen van vluchten naar een lucratieve bestemming als China vanwege het coronavirus. 'Maar, je moet het kunnen managen.' Belangrijk is dat er een periode moet worden overbrugd om weer goede tijden tegemoet te gaan.

SLM kijkt daarom uit naar het leasen van twee Triple 7-toestellen dit jaar waarvan het eerste al in de derde week van februari wordt ingezet op de route Paramaribo-Amsterdam-Paramaribo. Pas dan kan volgens de directeur echt gesproken worden van een product bij de SLM. 'Nu hebben we geen eigen product, omdat we inhuren, maar heel binnenkort zal dat veranderen.' Hij zegt meteen de opvatting, dat het beter zou zijn om met een leasetoestel te vliegen dan met een eigen toestel, uit de wereld te willen helpen. Dat geldt zeker voor de SLM. 'Als maatschappij zit je na verloop van tijd met je eigen toestel en kun je het geleasde toestel niet kwijt. In zo'n geval ruil je het - met misschien een aanbetaling - in voor een nieuwe kist.'

Radjesh Radjkoemar heeft een passie voor luchtvaart en een neus voor sales en groeimogelijkheden. Hij heeft reeds 15 jaar ervaring in de internationale luchtvaart met verschillende functies in de keten van luchtvaart, van grootschalige dataprocessing projecten voor Europese reisorganisaties, de personeelsplanning vanuit Schiphol voor vliegoperaties van diverse vliegmaatschappijen tot laatstelijk in de functie van Sales Executive en tevens deputy manager voor Air France-KLM te Paramaribo. Doorslaggevend voor de keuze voor Radjkoemar was zijn analytische kant en voorliefde van planning-based management, alsook zijn menselijke manier van leidinggeven. 
Radjkoemar is geboren in Paramaribo en heeft na zijn VWO-diploma van het Mr. Dr. J.C. De Miranda College in Paramaribo, zijn studies bedrijfseconomie en later bedrijfskundige informatica voortgezet in Nederland en Suriname. 

De SLM zal zich concentreren op het verbeteren van de dienstverlening. Hij verwijst naar de concurrentie op de mid-Atlantische-route, die volgens hem het bedrijf alleen maar beter kan maken. De regionale operatie zal uitgebreid en intensief worden aangepakt. Radjkoemar meent dat Suriname en Guyana moeten beseffen dat zij met hun olievondsten behoorlijk in de lift zijn. 'Daar moeten wij op inspelen. Wij hebben plannen om Guyana tot een tweede hub te maken en van daaruit diensten te onderhouden naar onder meer de Verenigde Staten. Zelf gaan wij ook vluchten proberen uit te voeren op die route. Het is een unicum dat Suriname is gecertificeerd om rechtstreeks te mogen vliegen naar de Verenigde Staten, want zo'n certificering krijg je niet gemakkelijk in deze regio.' 

De directeur is niet alleen voorstander van een open sky-beleid, maar staat ook open voor samenwerking met andere vliegmaatschappijen, zoals Copa Airlines uit Panama  die op de woensdag en zaterdag op Suriname vliegt. Er wordt nog met andere maatschappijen gesproken.

De SLM is niet ongevoelig voor de roep naar goedkopere vliegtarieven. 'In feite biedt SLM al goedkopere tickets aan. Onze tarieven zijn in vergelijking met twee jaar terug zeker met dertig procent gedaald.' Om het toerisme te bevorderen wil SLM hechter samenwerken met onder meer toerisme-organisatie SHATA (Suriname Hospitality and Tourism Association)  en belanghebbenden in de horecasector zoals Hotel Torarica om gezamenlijk een toeristisch pakket aan te bieden.

Radjkoemar is zich er ook van bewust, dat de SLM haar imago moet verbeteren. 'Daar zijn wij erg hard mee bezig en dat zal binnenkort merkbaar zijn.'

Amerikaanse dollar en euro wisselkoersen blijven maar stijgen

De officiële koers (Bron: CBvS)
Bij cambio's liggen koersen al boven Srd 9,00


Er moet in Suriname steeds meer worden betaald voor vreemde valuta. De Amerikaanse dollar en euro wisselkoersen in het land zijn maandag 3 februari 2020 namelijk verder gestegen, aldus Waterkant.net

De cambiokoers (wisselkantoorkoers) voor de aankoop van Amerikaanse dollars bedraagt maandag Srd 9,00 en wordt tussen de Srd 9,25 en 9,30 verkocht. De euro wordt tussen Srd 9,10 en 9.15 aangekocht en tussen de 9.35 en 9.40 verkocht.

Het lijkt erop dat de perikelen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de koersen verder hebben doen stijgen.

Verschillende Surinaamse economen laten weten, dat de prijzen van goederen en diensten ook zullen stijgen, als gevolg van deze koersontwikkelingen. President Desi Bouterse beweerde in oktober vorig jaar nog, dat op weg naar 25 november de koers drastisch omlaag zou gaan. Maar, de koers ging vanaf toen niet omlaag, maar juist langzaamaan omhoog.

Bij gasexplosie in woning gewond geraakte vrouw is overleden in AZP

De vrouw had derdegraads- en haar man tweedegraads brandwonden opgelopen


Waterkant.net en de Ware Tijd berichten maandag 3 februari 2020, dat de vrouw die samen met haar man donderdagochtend ernstig gewond raakte bij een gasexplosie in hun woning aan de Amardeepweg te Leiding 17, zaterdag is overleden op de Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). 

De vrouw had derdegraads- en de man tweedegraads brandwonden opgelopen over het hele lichaam. Het echtpaar werd per ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het AZP. De man zou langzaam aan het herstellen zijn.

De oorzaak van de explosie is nog niet vastgesteld. Het vermoeden bestaat dat het echtpaar de avond ervoor onbewust het gasfornuis heeft aan gelaten, zonder dat er iets op vuur was. Het gas is toen in de woning blijven hangen. Toen de vrouw 's ochtends opstond en een licht aan deed, moet er een vonk zijn ontstaan bij het indrukken van de schakelaar met de explosie als gevolg.

Bij de explosie raakte de woning behoorlijk beschadigd. Zowel de muur van de slaapkamer als van de keuken is weggeslagen. Een matras van een eenpersoonsbed vatte vlam. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Van 426 miljoen US dollar die banken aan CBvS in beheer gaven is 300 miljoen dollar over

Banken maken met CBvS nu harde afspraken om restant bedrag veilig te stellen

Bankiersvereniging: 'We gaan dit niet zo laten'


Van de 426 miljoen Amerikaanse dollar die de commerciële banken aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hadden overgedragen om te beheren is nog 330 miljoen Amerikaanse dollar over. Zo kwam volgens de Ware Tijd vandaag, maandag 3 februari 2020, naar voren tijdens een persconferentie van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV). 

Door de banken zijn met de CBvS nu harde afspraken gemaakt om het overgebleven geld veilig te stellen. Zo worden nieuwe bankrekeningen geopend waarop de banken ook moeten tekenen voordat transacties op die rekeningen gepleegd kunnen worden. Daarnaast hebben de banken voortaan ten alle tijden toegang om de bewegingen op voornoemde rekeningen in de gaten te houden.

Ook is er een investeringsdocument getekend tussen partijen op basis waarvan de middelen zullen worden beheerd. Nadat alle zaken zijn afgerond zullen vermoedelijk strafrechtelijke acties worden ingezet. 'We gaan dit niet zo laten', zei SBV-voorzitter Eblein Frangie.

Tot nu toe weten de bankiers niet wat er met de iets meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar uit de valutakasreserve is gedaan door de Centrale Bank.

Frangie zei, dat nadat bekend was dat het bedrag is verdwenen, de banken zich gefocust hebben om grondig te onderzoeken hoeveel precies van hun geld over is en hoe dat zo snel en secuur mogelijk te beveiligen om herhaling te voorkomen. Behalve het investeringsdocument is ook een principe-overeenkomst gemaakt tussen de CBvS, de Bankiersvereniging en het ministerie van Financiën. Daarin is een terugbetalingsregeling opgenomen.

Over uiterlijk anderhalve week zal een definitief akkoord getekend worden, wanneer duidelijk is vastgesteld welk bedrag van de individuele banken is verduisterd door de Centrale Bank. Alvast is afgesproken, dat per jaar 36 miljoen dollar zal worden terugbetaald.

De Bankiersvereniging wijst voormalig CBvS-governor Robert van Trikt als hoofdverantwoordelijke aan voor de verduistering. Hij is immers degene die de leiding bij de CBvS had, de besprekingen met vertegenwoordigers van de banken voerde en hun verkeerde informatie voorschotelde over de stand van de valutakasreserve.

Voorzitter Frangie stelt, dat niemand bijvoorbeeld een bankdirecteur onder druk kan zetten om handelingen tegen de regels in te plegen. 'Als leidinggevende stap je desnoods op en maakt wereldkundig waarom', aldus de SBV-voorzitter. Hij geeft verder aan dat het kasreservevoorschrift goed is. De intussen ontslagen governor heeft daar volgens hem misbruik van gemaakt.

OM gestart met strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk strafbare handelingen bij Centrale Bank

'In samen- spraak met minister van Justitie en Politie is een rechercheteam gevormd'


Het Openbaar Ministerie (OM) is begonnen met het strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke strafbare handelingen die zijn gepleegd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door met name oud-governor Robert van Trikt.

'In samenspraak met de minister van Justitie en Politie is een rechercheteam samengesteld en zijn voorzieningen getroffen voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek, met welk onderzoek inmiddels een aanvang is gemaakt', meldt het Openbaar Ministerie vandaag, maandag 3 februari 2020.

Het OM stelt, dat ruim een week na de bespreking op het presidentieel paleis via advocatenkantoor Naarendorp een brief van de regeringscommissaris en de drie directeuren bij de CBvS is ontvangen. Daarin wordt met redenen omkleed het verzoek gedaan tot het instellen van een opsporingsonderzoek. Het verzoek is mede gedaan op instructie van minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, heeft de CBvS-leiding aan het parket laten weten.

De afgelopen weken zijn diverse schandalen die zich binnen de Centrale Bank hebben afgespeeld naar buiten gekomen. De schandalen, vooral de verdwijning van meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar van de valutakasreserve van de banken en de aanschaf door Van Trikt van twee dure auto's, hebben voor de nodige opschudding gezorgd.

Tweede activist die campagne voert voor behoud monarchvlinders dood aangetroffen in Mexico

Raúl Hernández werkte als gids bij vlinderreservaat in de staat Michoacán

Lichaam vertoont tekenen van afranselingen en hoofdletsel


Een tweede activist die campagne voert voor het behoud van monarchvlinders en het bos waarin ze overwinteren, is dood aangetroffen in Mexico. Raúl Hernández werkte als gids bij een vlinderreservaat, Santuario El Rosario, in de staat Michoacán. 

Zijn lichaam, dat tekenen van afranselingen en hoofdletsel vertoonde, werd twee dagen na de begrafenis van Homero Gómez gevonden. Gómez beheerde een monarchvlinderreservaat in dezelfde staat en had bedreigingen ontvangen, zei zijn familie.


Raúl Hernández, 44, verdween op maandag 27 januari. Hij had zijn werk verlaten zoals gewoonlijk en werd voor het laatst gezien in de middag in een dorp genaamd El Oyamel. Zijn lichaam werd zes dagen later gevonden op de top van een heuvel in het monarchvlinderreservaat van El Campanario.


Forensische experts zeiden, dat zijn lichaam bedekt was met blauwe plekken en dat hij een diepe wond aan zijn hoofd had. Een onderzoek naar zijn dood is aan de gang.


Natuurbeschermers vrezen dat zijn dood mogelijk verband houdt met die van Homero Gómez, die op 13 januari in hetzelfde gebied verdween. Het lichaam van de heer Gómez werd op 29 januari in een waterput gevonden.


Zijn familie zei, dat de activist voorafgaand aan zijn verdwijning bedreigingen had ontvangen die hem waarschuwden zijn campagne tegen illegale houtkap te stoppen. Hij was een onvermoeibare campagnevoerder voor het behoud van de monarchvlinder en de dennen- en sparrenbossen waar hij overwintert. Het heiligdom dat hij beheerde, werd in november geopend als onderdeel van een strategie om illegale houtkap in het gebied, dat een belangrijk leefgebied voor de soort is, te stoppen.

Ambtenaren zeiden aanvankelijk, dat zijn lichaam geen tekenen van geweld vertoonde, maar een post mortem onderzoek onthulde dat hij een klap op zijn hoofd had gehad voordat hij in de put verdronk.

Het aantal moorden in Mexico is de afgelopen jaren gestegen en officiële cijfers suggereren dat 2019 het hoogste aantal ooit heeft geregistreerd, met 34.582 moorden. Velen worden verondersteld te worden uitgevoerd door criminele bendes die iedereen doden die hun illegale activiteiten zou kunnen verstoren, variërend van drugs- en mensenhandel tot afpersing, houtkap en mijnbouw. ​​

Wetenschappers zijn gefascineerd door de oranje en zwarte vlinders vanwege de grote afstanden die ze vliegen elk jaar naar hun winterslaap in Mexico - de langste migratie van een insect. Onderzoekers ontdekten dat de vlinders elk jaar een soort intern zonnekompas gebruiken om hen tijdens hun vlucht van Canada en de VS naar hetzelfde gebied op de grens tussen Michoacán en de staat Mexico te leiden.


Zodra ze de berghellingen van de oyamel-sparrenbossen in dat gebied bereiken, bundelen ze zich samen om warm te blijven. Tienduizenden vlinders zijn te zien op een enkele boom, waardoor een kleurrijk spektakel ontstaat dat een trekpleister is geworden voor toeristen. Maar, milieuactivisten hebben gewaarschuwd dat illegale houtkap een groot risico vormt voor deze bossen en de vlinders die hier de winter doorbrengen.

Noot: Starnieuws bericht maandag 3 februari exact hetzelfde, maar vermeldt geen enkele bron!

(Suriname Mirror/Expansion Politica/Twitter/La Razon/Prensa Latina)

Braziliaanse inheemse leiders Davi Kopenawa Yanomami en Raoni Metuktire vragen Britse premier Boris Johnson om hulp in strijd tegen Braziliaanse regering

(Bron foto: Express and Star)
President Bolsonaro wil exploitatie van grondstoffen toestaan in beschermde territoria van verschillende stammen

'Bolsonaro begrijpt de waarde niet van het regenwoud en hij houdt niet van de mensen die er wonen'


De belangrijkste inheemse leiders uit het Braziliaanse Amazonegebied kloppen morgen, dinsdag 4 februari 2020,  aan op nummer 10 Downing Street in Londen om de Britse premier Boris Johnson, om hulp te vragen in hun ongelijke strijd tegen de Braziliaanse regering. 

Inheemsen maken zich grote zorgen over een aanstaand wetsvoorstel uit de koker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij wil de exploitatie van grondstoffen toestaan in tot nu toe beschermde territoria van verschillende stammen, waaronder dat van de Yanomami's die in regenwoud in het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela wonen.

 
Volgens de grote Braziliaanse krant O Globo wil Bolsonaro daar ook economische activiteiten toestaan zoals landbouw, veeteelt en toerisme. Dat zou het einde betekenen van de traditionele manier van leven (onder andere jagen in een groot gebied, verzamelen van vruchten) van de inheemsen die weliswaar compensatie is toegezegd, maar die geen vetorecht hebben voor de plannen van Bolsonaro.

Onder andere Davi Kopenawa Yanomami, die bekend staat als ‘de Dalai Lama van het regenwoud’ en het bekende opperhoofd Raoni Metuktire willen Johnson vragen om hulp door geen goud, mineralen of andere producten meer te importeren uit het kwetsbare Amazone gebied.

De inheemsen zoeken wereldwijd steun voor hun politieke strijd tegen de Braziliaanse president Bolsonaro die al in zijn verkiezingscampagne duidelijk partij koos voor de landeigenaren, wegenbouwers en houtkappers. De inheemsen worden steeds vaker beschouwd als 'bewakers’ van de bedreigde regenwouden. Bolsonaro maakt er geen geheim van de economische ontwikkeling van het Amazonegebied belangrijker te vinden dan behoud van natuur en daarmee ook indiaanse culturen. Aan de grenzen van de beschermde reservaten en natuurgebieden wordt steeds meer geknabbeld vanwege ‘economisch of strategisch belang’. Zo won Bolsonaro ook de verkiezingen in Brazilië.

'Bolsonaro begrijpt de waarde niet van het regenwoud en hij houdt niet van de mensen die er wonen', zegt Yanomami in een interview met het Franse persbureau AFP. 'Net als tijdens de dictatuur is er iemand aan de macht die niets om ons geeft.'

De Braziliaanse president is goede maatjes met zijn Amerikaanse collega Donald Trump, aldus de inheemse leider. 'Allebei hebben ze hetzelfde doel: autochtone volkeren verdrijven om hun eigen familie en hun vrienden rijker te maken. Wij komen in opstand omdat we zeer ongerust zijn. Onze enige wapens zijn onze woorden. Maar, de Braziliaanse regering wil niet met ons praten, ze willen alleen de grond ontginnen.' 

Sinds Jair Bolsonaro op 1 januari 2019 aan de macht kwam zijn delen van het regenwoud opengesteld voor exploitatie. Zeven inheemse leiders zijn omgekomen in geschillen over landbezit met boeren. De laatste maanden heeft de Braziliaanse regering vele duizenden hectares grond die illegaal werden bezet door boeren gelegaliseerd en feitelijk ontnomen aan de indianen, zo luidt de klacht van diverse stammen. Ook zijn overheidsdiensten die moeten opkomen voor indianen en natuur fors gekort in hun budgetten.

(Suriname Mirror/Express and Star/AD/Twitter/Patria Latina)

Twee ruziënde leerlingen die elkaar belagen aangehouden bij Zanderij

Leerling LBO-school te Wit Santi lost met gasbuks schoten op schoolbus

In bus zittende MULO-leerling stapt boos uit bus en slaat schutter met hamer op hoofd 


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 3 februari 2020, pas, dat de politie van het bureau Zanderij vrijdag 24 januari de 19-jarige S.K. en de 18-jarige M.G. heeft ingesloten wegens mishandeling. Ze zijn leerlingen van respectievelijk de MULO en LBO-school te Wit Santi. 

De twee bleken reeds geruime tijd in onmin met elkaar te leven. K., scholier van de MULO stapte op de bewuste dag na school in de schoolbus, die daarna de LBO-school aandeed om andere leerlingen op te halen.

Op een bepaald moment loste G. enkele schoten met een gasbuks op de schoolbus waarin K. en andere leerlingen zaten. Geen van de leerlingen in de bus raakte gewond. K. werd boos, stapte gewapend met een hamer in zijn hand uit de bus en bracht G. hiermee een slag in het gezicht toe ter hoogte van een oor. G. liep een fractuur op en werd voor medische hulp afgevoerd naar de RGD-poli te Zanderij. De gewonde scholier is voor verdere medische behandeling verwezen naar een KNO-arts.

Beide leerlingen zijn aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Zowel de gasbuks als de hamer zijn in beslag genomen.

Houthakker ('madeireiro') gedood bij actie autoriteiten om illegale ontbossing in de Braziliaanse staat Roraima te bestrijden

Ibama en militaire agenten stuiten op illegale houtkap in bosgebied bij Rorainopolis


Een 31-jarige houthakker ('madeireiro') is gedood bij een actie van de autoriteiten om illegale ontbossing in de noordelijke Braziliaanse staat Roraima te bestrijden, zei het milieuagentschap Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) van het land. 

Ibama en militaire agenten ontdekten illegale houtkap in een bosgebied dicht bij de stad Rorainopolis, in de staat Roraima, zei het agentschap in een verklaring laat zaterdag 1 februari 2020 lokale tijd.

Twee mannen die betrokken waren bij de illegale houtkap verstopten zich in het bos en begonnen op de agenten te schieten. In de daaropvolgende schotenwisseling stierf een van de illegale houtkappers, aldus het agentschap.
Sterfgevallen zijn ongebruikelijk bij milieu-acties in Brazilië. In 2016 werd een politieagent doodgeschoten door houthakkers tijdens een inval in de staat Para.


(Suriname Mirror/Ultimo Instante/Reuters/Twitter/Folha do Progresso)

Sylvana Simons waagt weer poging om als lijsttrekster van Bij1 op pluche Tweede Kamer te belanden

Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker: 'Simons is moedig'

(Bron foto: Twitter)

- 'Racisten noemen we racisten, fascisten noemen we fascisten en seksisten noemen we seksisten'
- Simons doet oproep aan de ‘mensen van de grote boze media’: 'We willen graag wat leuks lezen, we zijn eraan toe'


Sylvana Simons wil als lijsttrekster van Bij1 opnieuw een gooi doen naar een Tweede Kamerzetel. Dat de vorige poging mislukte en dat ze op social media de nodige rotzooi over zich heen krijgt, schrikt haar niet af.

'Wie wil dat mensen veranderen zodat er geen verschil meer is, kraamt destructieve onzin uit', zei gastvrouw en boegbeeld Sylvana Simons gisteren bij de start van de landelijke campagne om de Tweede Kamer in te komen bij de volgende verkiezingen. De aftrap van deze campagne vond plaats onder de hashtag #kombij1 in DOK Amsterdam, zo bericht het AD vandaag, maandag 3 februari 2020.

Bij1 wil vooral activistisch en linkser dan links zijn, zoals emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker in haar bijdrage betoogde. Wekker is de politieke peetmoeder van Simons.Met haar boek ‘Witte onschuld’ schreef ze een aanklacht tegen het ‘dominante zelfbeeld van de witte Nederlander’, waardoor racisme volgens haar in stand wordt gehouden. Wekker stelt dat werk in ‘laaggewaardeerde maatschappelijke domeinen’ vooral wordt verricht door ‘mensen van kleur’, terwijl de boardrooms van grote bedrijven vooral wit zijn.

Bij1 is veel meer dan de partij van Sylvana Simons, vindt Simons. 'Ja, ik sta graag op de barricaden, maar ik sta er niet alleen', zei ze tegen de menigte.


'Ik weet wat me te wachten staat. Maar, het zou onverteer­baar zijn als mensen op social media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken.' 


Niemand kijkt er desondanks van op dat ze zichzelf kandideert voor het lijsttrekkerschap. Zij was al bekend als tv-presentatrice en vj en is als raadslid in Amsterdam op dit moment de enige actieve politicus voor Bij1. In de raad behaalt Bij1 tastbare resultaten, beweert Simons. Maar, daar leest ze weinig over terug. Ze doet een oproep aan de ‘mensen van de grote boze media’: 'We willen graag wat leuks lezen. We zijn eraan toe.'


Volgens Wekker is Simons moedig, want het is ‘niet eenvoudig’ je staande te houden ‘als er weer eens de pleuris uitbreekt’. Ze doelt op de harde, vaak racistisch getinte aanvallen jegens het boegbeeld van de partij. Voor Simons zelf zijn de ‘trollen’ geen reden geweest om misschien maar niet voor een nieuw lijsttrekkerschap te gaan. 'Ik weet wat me te wachten staat. Maar, het zou onverteerbaar zijn als mensen op social media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken.' 

Simons piekert er niet over haar woorden anders te kiezen. 'Dat onze toon niet voor iedereen prettig zal zijn, jammer dan. Racisten noemen we racisten, fascisten noemen we fascisten en seksisten noemen we seksisten.' 

In 2017 haalde de partij net geen zetel. De voorbereidingstijd was toen te kort, meent Simons. Met nog ruim een jaar te gaan zitten er misschien wel vijf zetels in, dagdroomt Wekker. Simons houdt het op ‘een aantal’.


Somohardjo (PL): 'Degenen die kandidaat worden, moeten een kaalplukcontract tekenen'

'Als je bent gekozen en je wil weg, ga dan niet weg met de zetel van het volk'

'Door op de HVB te stemmen, verkoopt u de toekomst van uw kinderen'


'Volksvertegenwoordigers zijn dienaren van het volk. Zij dienen de belangen van het volk te behartigen en moeten geen parlementariër worden enkel en alleen om hun eigen zak te vullen. Aspirant Assemblee-kandidaten van de Pertjajah Luhur (PL) zullen dat de komende tijd ook moeten bewijzen', aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo vrijdagavond tijdens de opening van een eenheids- tevens distributiecentrum aan de Javaweg te Lelydorp, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 3 februari 2020. 

'De kandidaten zullen zich niet alleen inzetten om persoonlijk basisgoederen te bezorgen bij buurtbewoners die goederen hebben besteld bij de diverse distributiecentra van de partij, maar tekenen binnenkort ook een kaalplukcontract. Wij van de PL zijn uiterst voorzichtig om het volk te beschermen. Degene die kandidaten worden, moeten een kaalplukcontract tekenen. Wie niet wil tekenen, wordt geen kandidaat. De zetel van het volk moet blijven bij het volk. Als je bent gekozen en je wil weg, dan mag je gaan, maar ga niet weg met de zetel van het volk', hield Somohardjo het publiek voor.

De PL-voorzitter zei het jammer te vinden, dat vicepresident Ashwin Adhin de goede naam van zijn familie zo te grabbel gooit. 'Hij komt uit een respectabele familie, maar verdedigt de verdwijning van ruim US$ 100 miljoen aan kasreserve door te stellen dat het geld onder andere is gebruikt voor basisgoederen. Maar ja, wie met pek omgaat, wordt ermee besmet. Je kunt alles verliezen, maar behoud je eer en waardigheid. Wij gaan voor rechtvaardigheid, wij strijden voor gelijke rechten en inspraak voor onze kinderen en kindskinderen. Ik hoef geen baas te worden, maar wil ook geen knecht zijn. Als we als eenheidsbeweging op 25 mei verliezen, dan zullen we als volk verliezen.'

Volgens Somohardjo is 1 US$ nu al meer dan 9 Srd. Dat de koers stijgt, is nu al te merken aan de prijzen van de basisgoederen.

De politicus stelde dat kandidaten ruim 6.000 stemmen nodig hebben om een zetel te kunnen halen in Wanica. In het ressort Lelydorp heeft de partij het altijd bijzonder goed gedaan, als men er de verkiezingsstatistieken op naslaat. Hij deed een beroep op de aanwezigen en hun familie en vrienden om niet meer op de NDP stemmen, gelet op de financiële en sociaal-maatschappelijk crisis waarin ze het land stort. Hij hield het publiek voor, dat de HVB door de NDP is ingezet om stemmen af te snoepen van de eenheidsbeweging en riep hen op niet aan stemverspilling te doen. 'Door op de HVB te stemmen, verkoopt u de toekomst van uw kinderen. Laat uw kinderen en kleinkinderen u niet verwijten dat we Suriname tot een Cuba hebben gemaakt.'

De PL streeft er samen met de andere leden van de eenheidsbeweging naar om minstens zeven zetels binnen te halen, zodat zij ook een presidentskandidaat kan voordragen en meer inspraak heeft. De partij heeft aangegeven voldoende kader in huis te hebben om een daadwerkelijk bijdrage te leveren aan een duurzame ontwikkeling van Suriname.

Ride, Swim, Walk & Sail for the Roses levert zo'n 400.000 gulden op

Bedrag wordt gedoneerd aan Prinses Wilhelmina Fonds voor strijd tegen kanker

(Bron foto: Facebook/Ride for the Roses Curaçao)

De Stichting Ride for the Roses Curaçao heeft gisteren zo'n 400.000 gulden ingezameld met de jaarlijkse editie van de Ride, Swim, Walk & Sail for the Roses. Het aanzienlijk bedrag wordt gedoneerd aan het Prinses Wilhelmina Fonds (PWF) voor de strijd tegen kanker, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 februari 2020. 

Het aantal deelnemers lag dit jaar rond de 7.000. Kort na zeven uur 's ochtends gaf de voorzitter van Stichting Ride for the Roses, Robbin Martina, op het Brionplein het startsein voor de Walk for the Roses, een route van 7,8 kilometer over de hoge Julianabrug of van 5 kilometer via de Emmabrug, Penstraat en Marie Pampoen naar Mambo Beach Boulevard.

Bij binnenkomst kregen de lopers een roos uitgereikt; evenals de deelnemers aan de andere sportieve onderdelen.

De vier fietsonderdelen van de Ride for the Roses liepen volgens de organiserende stichting ook op rolletjes. Terwijl de lopers nog binnenkwamen, vertrok even na acht uur de eerste groep fietsers voor de afstanden van 40 en 60 kilometer, voorafgegaan door politiemotoren. Niet lang daarna was het de beurt aan de Easy Ride van 10 kilometer naar Punda en terug, en als laatste de mountainbiketour.

Cashflow Curaçaose overheid is tot december 2019 met 8 miljoen gulden gedaald

Land heeft ruim 19,9 miljoen bij Girobank staan 


De cashflow van de Curaçaose overheid is tot en met november vorig jaar met 8 miljoen gulden gedaald. De mutaties op de gewone dienst, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering) en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met november 2019 samen geleid tot een afname van de liquide middelen met de genoemde 8 miljoen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 februari 2020.

De beschikbare liquide middelen voor de operationele bedrijfsvoering van het Land Curaçao, inclusief eigen financiering van gedane investeringen, belopen een bedrag van 110,9 miljoen gulden.

'Per ultimo verslagperiode is de current ratio van de overheid 0,9', aldus de Financiële Management Rapportage (FMR) in een toelichting. Een jaar geleden had de overheid 97,8 miljoen in kas, maar in 2017 bedroeg dit nog 246,3 miljoen.

Een gedetailleerde specificatie van de beschikbare liquide middelen staat opgenomen in een bijlage in de FMR.

OM Curaçao looft beloning van 5.000 gulden uit voor de gouden tip leidend tot arrestatie moordverdachte Xiomar Girigori Remigio 'Taito' Winklaar

Verdachte zou op 6 januari Jahier Rudolph Evertsz aan Kaya Neblina in Ser’i Papaya hebben doodgeschoten


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, maandag 3 februari 2020, dat het Openbaar Ministerie (OM) een beloning van 5.000 gulden heeft uitgeloofd voor de gouden tip die zal leiden tot de arrestatie van moordverdachte Xiomar Girigori Remigio Winklaar, alias Taito. 

De verdachte Curaçaoënaar, geboren op 31 maart 1999 en woonachtig te Kaya Meteorológiko 47, zou op 6 januari 2020 de 29-jarige Jahier Rudolph Evertsz aan de Kaya Neblina in Ser’i Papaya hebben doodgeschoten.

Sindsdien houdt de verdachte zich op een onbekende plek schuil.

Sinds de moord doen geruchten de ronde dat ‘Taito’ eigenlijk de broer van het slachtoffer wilde vermoorden en per abuis op Jahier heeft geschoten. Hij zou niet tevoorschijn komen voordat hij de klus die hij vanaf het begin wilde klaren, volbracht heeft. De politie heeft deze geruchten tot nu toe niet kunnen bevestigen.

De politie doet samen met het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek in deze zaak om zo snel mogelijk een aanhouding te doen en de zaak op te lossen. In dit kader wordt een dringend beroep gedaan op de Curaçaose gemeenschap om informatie te verstrekken over de verblijfplaats van de verdachte.

Wie de gouden tip heeft die tot de aanhouding van Taito zal leiden, krijgt een beloning van 5.000 gulden. Tips kunnen via de anonieme tiplijn 108 worden doorgegeven.

Vier Arubaanse ingezetenen die met KLM vanuit China op Aruba aankomen gaan 14 dagen in ïsolatie

(Bron screenshot: YouTube)
'De isolatie van 14 dagen is slechts een voorzorgsmaatregel’


Vier Arubaanse ingezetenen die met de KLM vanuit China op Aruba aankomen, worden gedurende 14 dagen geïsoleerd. Dat heeft Dangui Oduber, de Arubaanse minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport, gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 februari 2020.. 

De minister benadrukte dat zich nog geen geval van het coronavirus op Aruba heeft voorgedaan en dat de isolatie van 14 dagen - gedurende de incubatieperiode - ‘slechts een voorzorgsmaatregel’ is.

De vier personen in kwestie waren in China om daar het Chinees nieuwjaar te vieren.

De minister gaf aan dat de isolatiekamer in het ziekenhuis gereed is en dat de vier personen in kwestie ook aan een preventieve controle zullen worden onderworpen vóór zij het KLM-toestel verlaten. 'Zo proberen we een situatie die zich mogelijk kan voordoen, te controleren', aldus minister Oduber.

Inverzekeringstelling programmamaker Satis Baldewsingh met 30 dagen verlengd

Advocaten Chandra Algoe en Benito Pick dienen verzoek tot invrijheidstelling in


De inverzekeringstelling van programmamaker Satis Baldewsingh is door het Openbaar Ministerie met 30 dagen verlengd Hij is afgelopen week voorgeleid voor de Hoofdofficier van Justitie. Die achtte zijn aanhouding rechtmatig en verwees hem voor toetsing naar de rechter-commissaris (rc). 

Magistraat Soebhaas Punwasi heeft na verhoor te kennen gegeven, dat er geen dringende redenen waren om de inverzekeringstelling van Baldewsingh te verlengen.

Baldewsingh had zich op 27 februari gemeld bij de politie van De Nieuwe Grond toen het duidelijk werd, dat er een aanklacht tegen hem ingediend was voor belediging en bedreiging van het staatshoofd. Hij had op zijn Facebookpagina flink uitgehaald naar president Desi Bouterse en zijn gezin in een live video. Het was duidelijk te merken, aldus Starnieuws vandaag, maandag 3 februari 2020, dat hij onder invloed van alcohol was.

De rc achtte aanhouding voor bedreiging niet rechtmatig, maar belediging was gegrond.

Zijn advocaten Chandra Algoe en Benito Pick dienen vandaag een verzoek in tot invrijheidstelling van hun cliënt. Op basis van de constateringen van de rc moest Baldewsingh uiterlijk gisteren vrijkomen. Het Openbaar Ministerie heeft echter de aanhouding verlengd met 30 dagen. Hiertegen zal in beroep worden gegaan bij het Hof van Justitie.

Baldewsingh zit vast op basis van wetsartikelen die het staatshoofd extra bescherming geven, boven een normale burger. Deze 'muilkorf-wetten' dateren sedert de koloniale tijd en zijn bedoeld geweest om de toenmalige Nederlandse koning(in) te beschermen. In Suriname is presidentschap geen ceremoniële functie.

Ondanks nationaal en internationaal lobbywerk van de Vereniging van Journalisten, de Associatie van Caribische Mediawerkers en vooraanstaande journalisten, zijn de artikelen die burgers monddood maken, niet verwijderd. Voor alle 'normale' burgers geldt dat bij belediging en smaad een civiele klacht kan worden ingediend bij de rechter.

Granman Albert Aboikoni eist voor gemeenschap Boven-Suriname deel financiën dat wordt bespaard nu Afobaka stuwdam is overgedragen aan regering

'Saramaccaners hebben heel veel ingeleverd bij de bouw van de dam'

Minister Akiemboto: 'Op papier is er inderdaad sprake van een besparing, maar de regering heeft andere prioriteiten'


Albert Aboikoni, grootopperhoofd van de Saamaka, wil dat een deel van de financiën dat wordt bespaard nu de Afobaka stuwdam is overgedragen aan Suriname, wordt afgestaan aan de gemeenschap van Boven-Suriname. Dit heeft hij afgelopen weekend gezegd tegen minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 3 februari 2020.

De bewindsman was met een delegatie van Rosebel Gold Mines sinds donderdag in het gebied voor een beleefdheidsbezoek aan de granman.

De regering bespaart maandelijks tussen vijf en zeven miljoen Amerikaanse dollar nu ze de dam in eigen boezem heeft. Het grootopperhoofd eist dat een deel van dit bedrag wordt geïnvesteerd in zijn gebied. Hoeveel laat hij aan de beleidsmakers over. De granman wil wel uiterlijk midden februari tijdens de lio krutu te Asindohopo, uitsluitsel.

Het grootopperhoofd zegt dat het geld geïnvesteerd zal worden in duurzame projecten voor de Saramaccaanse gemeenschap. Daarover zal verantwoording worden afgelegd.

Aboikoni stelt dat Saramaccaners heel veel hebben ingeleverd bij de bouw van de dam. Honderden mensen hebben hun oorspronkelijke woonplaats met alle culturele herinneringen achtergelaten. Toch hebben ze tot nu toe geen concreet voordeel gehad aan de dam. Hij vindt financiële compensatie daarom meer dan op zijn plaats.

'Deze eis mag geen probleem zijn. De regering moet zoveel mogelijk proberen de behoefte van de bevolking te realiseren. Dus als wij van Boven-Suriname nu behoefte hebben aan een deel van dat geld, dan moet de regering dat in orde kunnen maken. We maken rechtmatig aanspraak daarop.' 

Akiemboto zegt, dat de regering zich serieus zal buigen over het verzoek van de granman, omdat het geld dat vrijkomt voor andere doeleinden wordt besteed. 'Op papier is er inderdaad sprake van een besparing, maar de regering heeft andere prioriteiten. Het geld dat we niet meer hoeven te betalen aan Suralco heeft al een bestemming.'

Akiemboto zegt, dat de regering samen met Suralco een fonds zal opzetten om projecten van dorpen die getroffen zijn door de werkzaamheden van de multinational, te ondersteunen. Echter, er moet nog vorm en inhoud worden gegeven daaraan.