zondag 6 mei 2018

ABOP-leider Brunswijk roept alle Javanen in Suriname op zich te bundelen

'Partijen laten zich er niet van weerhouden om zich te bundelen'


Voorzitter Ronnie Brunswijk van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft alle Javanen in Suriname opgeroepen zich te bundelen. Dit zou moeten gebeuren onder leiding van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL). 

'Ef’ unu no bundel lek’ Jampanesie sma, 2020 un no haling. Mek’ un sorgu dati den jampanesi sma no abi tien nanga twintig leider, maar un hori wan leider. En mi, Romeo Bravo, sa sorgu dat den sma sa gersi mi sa bundel ooktu!'

Brunswijk kondigde zijn visie gisteravond aan tijdens zijn felicitatieboodschap aan Somohardjo, die zijn 75e verjaardag vierde te midden van partijgenoten, familieleden en politieke vrienden in het partijcentrum te Beekhuizen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 6 mei 2018.

Brunswijk zei, dat het niet alleen bij de ABOP zal blijven. 'Den busikondre sma nanga den fotonengre, wi o bundel den. Mek un kon tranga. En te un bundel keba, dan wi o bundel nanga den jampanesie brada nanga sisa fu unu, dan zeker 2020 wi o wini a verkiezing djaso!'

De ABOP-voorzitter stelde, dat de huidige regering ook in 2020 zal willen blijven en daarom een stelsel wil invoeren dat samenbundeling van politieke partijen onmogelijk maakt. Maar, wat voor stelsel ook zal worden ingevoerd, dat zal de partijen er niet van weerhouden om zich toch te bundelen, sprak Brunswijk.

Hij merkte op, dat hij en Somohardjo een grote fout hebben gemaakt door Desi Bouterse destijds te helpen president te worden. Hij voerde aan dat mensen veranderen en dat hadden ze ook gedacht van Bouterse, zeker nadat hij met zoveel problemen was geconfronteerd, maar de praktijk heeft anders uitgewezen.

De ABOP-voorzitter bracht in herinnering, dat Somohardjo ‘na wan tranga strijder’, die zich enorm heeft ingezet om de democratie te helpen herstellen. Samen met Brunswijk als leider van het toenmalige Jungle Commando was Somohardjo allerminst bevreesd om de strijd op te pakken tegen het toenmalige militaire regiem. Voor hem was belangrijk dat de democratie moest worden hersteld, en dat is ook gebeurd.

'Wi feliciteer masra Somohardjo nanga ing 75 jaar. Meki Gado kibri yu dat 2020 samen nanga Bravo, zij aan zij, schouder aan schouder wi tek’ a kondre disi abra!”

DOE vraagt zich af of politie correct heeft gehandeld in kerk tijdens dienst

(Bron screenshot: Facebook)
'De aanpak van de politie in deze kwestie lijkt buitenproportioneel'

'De operatie is echter naar de mening van DOE niet netjes en op niveau geweest'


In Suriname is het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging verankerd in artikel 18 van onze Grondwet en is de maatschappelijke beleving dat in Suriname de verschillende godsdiensten tolerant zijn ten opzichte van elkaar. De beleving hiervan is helaas niet in alle landen van de wereld vanzelfsprekend en weten wij wat voor ellende deze intolerantie met zich heeft meegebracht en met zich meebrengt in de wereld heden ten dage. Het is dan ook op zijn plaats dit grondrecht en tolerantie in Suriname te blijven bewaken en koesteren. 

Het filmpje dat de afgelopen dagen via social media circuleerde over het betreden van de politie van een kerkgebouw aan de Nieuw Weergevondenweg gedurende een godsdienstoefening, liet de partij in eerste instantie denken dat er hier sprake was van beknotting van het eerder aangehaalde artikel over het recht op godsdienstvrijheid.


In een online medium d.d. 5 mei ’18 wordt door een politiebron aangegeven, dat het betreden van het kerkgebouw tot doel had de geluidsinstallatie mee te nemen. Waarschijnlijk hield deze maatregel verband met geluidsoverlast.

Volgens de Hinderwet artikel1-1 is het verboden inrichtingen welke gevaar, schade of hinder kunnen veroorzaken, op te richten zonder vergunning te Paramaribo van de districtscommissaris van het stadsdistrict en elders van de districtscommissaris. Uit het artikel blijkt, dat er aan deze kerk voor bepaalde dagen vergunning verleend was om godsdienstoefeningen te houden. Donderdagavond, waarop de politie met enkele manschappen het gebouw betrad, stond niet vermeld in de vergunning.

Nochtans lijkt het DOE, dat op basis van het filmpje dat de aanpak van de politie in deze kwestie buitenproportioneel is. De vraag is of het een en ander voldoende is afgewogen voordat zo'n operatie werd uitgevoerd. In de beleving van de partij is hetgeen vermeld staat in het Surinaams Wetboek van Strafvordering artikel 116 helder en duidelijk:  In de gevallen waarin krachtens dit Wetboek het betreden van plaatsen is toegelaten, geschiedt dit, buiten het geval van ontdekking op heterdaad, niet: 1°. in de vergaderzaal van het Parlement, gedurende de vergadering;
2°. in de lokalen waarin terechtzittingen worden gehouden, gedurende de terechtzitting;
3°. in de lokalen voor de godsdienst bestemd, gedurende de godsdienstoefening.'

Primair zou de politie dus de genoemde kerk op basis van het bovenstaande niet mogen betreden. Het geheel kwam over als machtsvertoon tijdens een godsdienstoefening. De leiding van het ressort had de geestelijke leider kunnen oproepen om hem te spreken over hetgeen niet correct zou zijn. Een waarschuwing zou op zijn plaats zijn indien er sprake was van een overtreding. De politie is er immers voor handhaving van de openbare orde en veiligheid.

De operatie is echter naar de mening van DOE niet netjes en op niveau geweest. De kerk en andere organisaties met een geloofsbasis, dienen te worden gewaardeerd en gerespecteerd als instituut van moreel ethische waarden en normen. Een gedrag zoals deze welke is getoond door de wetsdienaren is daarom onacceptabel en doet de indruk ontstaan dat de kerk niet meer als zodanig wordt beleefd en gerespecteerd. Dit standpunt heeft nog niet eens te maken over de feiten en omstandigheden van het gebeurde.

Het zou kunnen dat de vergunningsvoorwaarden zouden zijn overtreden, dat de pastor zijn vinger gestoken zou hebben in het oog van een politieman en dat de pastor zich heeft verzet (hoor en wederhoor dient natuurlijk van toepassing te zijn) in casu.Indien dit alles toch waar zou zijn, kunnen al deze aangehaalde zaken dienen als rechtvaardigingsgrond voor het brute optreden nadat m.i. art 116 van het Wetboek van Strafvordering was overtreden? Dat is de vraag die we ons als samenleving dienen te stellen. Indien het ja is, dan kunnen we dan gerust stellen dat we in een duizelingwekkende val terecht zijn gekomen als samenleving wat betreft moraal en ethiek en plegen we ook gezamenlijk een aanval op onze maatschappelijk instituten die dat dienen helpen te promoten en bewaren.

De keerzijde van de medaille leert ons evenwel dat de kerk ook rekening dient te houden met haar omgeving. Een geluidsdichte ruimte voor gebouwen waar er diensten worden gehouden of dat er rekening wordt gehouden met de sterkte van het geluid bij buitendiensten, is geen overbodige luxe. Laat de kerk dus ook geen aanstoot geven. De kerk en zij die haar vertegenwoordigen dienen ambassadeurs te zijn van het geloof die zij vertegenwoordigen. Rust, voorbeeldigheid en wijsheid dienen onder andere deel te zijn van hun handelen.

DOE benadrukt en pleit ervoor dat we als samenleving de bestaande instituten van moraal en ethiek helpen beschermen en dat we de verdraagzaamheid die we als samenleving naar de verschillende geloofsovertuigingen toe tonen te blijven waarborgen.

Het DOE Communicatie Team

Verdachten zeeroof aangehouden

Zeepiraten opgepakt bij aanmeersteiger Anton Dragtenweg, in Munder en Commewijne


Een speciale eenheid van de politie heeft gisteren tijdens invallen bij een aanmeersteiger aan de Anton Dragtenweg en een woonadres in Munder enkele bekende gezochte verdachten aangehouden die vermoedelijk betrokken waren bij de zeeroof. Bij de inval zijn voorwerpen aangetroffen en in beslag genomen die vermoedelijk gebruikt werden tijdens de zeeroof. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag zondag 6 mei 2018.

Ook werden boten in beslag genomen, mogelijk gebruikt tijdens de zeeroof.

De politie is bezig om klaarheid te brengen in de zaak, waarin afgelopen week vrijdag vier vissersboten ter hoogte van de Wia Wia Bank werden overvallen door zeepiraten. Er waren 20 slachtoffers waarvan vijf zich met verschillende kapverwondingen  in veiligheid konden brengen. Drie lijken zijn gevonden en naar Paramaribo gebracht, terwijl 12 vissers nog worden vermist.

Ook werd vanochtend een verdachte opgepakt in Commewijne en overgedragen aan de politie. De man heeft bekend, dat hij betrokken was bij de zeeroof. De verdachte, naar wie de politie op zoek was, werd door enkele vissers gesignaleerd en aangehouden

Supermarkteigenaar Gerard van den Tweel verkoopt supermarkten op Bonaire, Curaçao en Aruba

(Bron foto: Van den Tweel)
Op 28 februari werd nog de Van den Tweel-Fernandes Store in Paramaribo geopend

 
Ondernemer en supermarkt-eigenaar Gerard van den Tweel, uit Nijkerk, verkoopt zijn supermarkten op Bonaire, Curaçao en Aruba. Dat blijkt uit een brief die Van den Tweel op 3 mei heeft gestuurd aan de medewerkers van de supermarkten, zo bericht Bonaire.nu zondag 6 mei 2018. 

Over de nieuwe eigenaar, met achternaam Azan, wordt niet veel bekend gemaakt, behalve dat het een ondernemer zou zijn met de nodige ervaring in de branche. Het gaat mogelijkerwijs om Gassan Azan, een ondernemer uit Jamaica die daar onder het merk Bascho en Mandeville MegaMart diverse supermarkten bezit. Overigens blijft Van den Tweel nog wel de komende vier jaar betrokken bij de supermarkten op de eilanden. Ook zegt hij dat de huidige uitstraling van de supermarkten behouden zal blijven.

'De komende vier jaren zal ik betrokken blijven bij de bedrijfsvoering en zullen julie mij regelmatig zien langskomen op de eilanden', aldus Van den Tweel, die in zijn brief ook zegt trots te zijn op de winkels die hij de afgelopen jaren samen met de medewerkers opbouwde. Waarom hij de supermarkten van de hand doet is niet bekend.

Voor de medewerkers verandert er in eerste instantie niet veel. Van den Tweel schrijft in zijn brief aan de medewerkers, dat de huidige uitstraling van de winkels hetzelfde blijft en dat ook de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers niet zullen veranderen.

Van den Tweel Supermarket op Bonaire werd eigenlijk gebouwd om een Albert Heijn filiaal te worden op het eiland, net als de vestiging van Albert Heijn te Zeelandia op Curaçao. Van den Tweel kwam er met Ahold echter niet uit als het ging over de voorwaarden van het franchisecontract.

Overigens. hij opende op 28 februari de Van den Tweel-Fernandes Store in Paramaribo.

 'Als honorair consul van Suriname, weet ik dat er veel vraag is naar producten van Albert Heijn. Deze samenwerking met Fernandes heeft ongeveer drie jaar geduurd, voordat wij daadwerkelijk eraan zijn begonnen en wanneer deze winkel slaagt, mikken we op een grote winkel in Paramaribo', aldus Van den Tweel bij de opening.

De winkel verkoopt geïmporteerde en lokale producten van de merken die Fernandes Agenturen vertegenwoordigt tegen groothandelsprijzen. Ook zullen er producten worden verkocht van Albert Heijn (AH) die Fernandes met de Van den Tweel Groep importeert.

(Surivame Mirror/Bonaire.nu)

'Politie nam aangifte van doodsbedreiging van doodgeschoten visser Somnauth Manohar niet serieus

Hoofd Kapitale Delicten: 'In die zaak zijn getuigen gehoord, maar nog geen verdachten in beeld gekomen, er zijn slechts speculaties'
 
Aangifte gedaan bij politiebureau Munder op mysterieuze wijze zoekgeraakt....


Ruim drie weken voordat hij werd doodgeschoten deed visser Somnauth ‘Paday’ Manohar aangifte bij de politie, dat hij met de dood was bedreigd. Hij had om bescherming gevraagd. De eigenaar van meerdere vissersboten kreeg toen te horen, dat het politiekorps geen securitybedrijf is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 6 mei 2018. 

Ook zijn advocaat had in een brief aan de procureur-generaal gevraagd om de telefonische doodsbedreiging te laten onderzoeken. Er waren expliciete bedreigingen geuit dat Manohar zou worden doodgeschoten. De persoon die de bedreigingen had geuit was ook bekend.

Twee agenten van de afdeling Kapitale Delicten zouden alleen een bezoek hebben gebracht aan het kantoor van de booteigenaar. Er kwam volgens de familie geen vervolgonderzoek. Dit wordt ontkend door Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten. 'In die zaak zijn er getuigen gehoord maar er zijn nog geen verdachten in beeld gekomen. Er zijn slechts speculaties.'

 Op 30 maart werd Manohar vanuit een auto beschoten toen hij bij zijn huis te Munder samen met anderen zijn visnetten repareerde. Hij overleefde de aanslag niet.

Volgens nabestaanden heeft de politie de aangifte van de doodsbedreiging niet serieus genomen. De Ware Tijd heeft vernomen, dat de aangifte die was gedaan bij politiebureau Munder op mysterieuze wijze is zoekgeraakt.

18-Jarige moeder smeert zwavelzuur en Lysol op lippen van haar baby (1) en peuter (3)

Geen inwendige inname van de desinfec- terende middelen bij de kinderen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag pas, zondag 6 mei 2018, pas dat de 18-jarige S.J. zaterdag 28 april door de politie van het ressort Latour is aangehouden voor mishandeling van haar jonge kinderen. 

De jongedame ging vanwege relatieproblemen over tot het smeren van Lysol en zwavelzuur aan de monden van haar 12 maanden oude baby en 3-jarige peuter. Familieleden die dit op tijd opmerkten, brachten de twee kinderen naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling. Zij werden ter observatie opgenomen.

De baby heeft een rode wang aan de mishandeling door de jonge moeder overgehouden. De peuter heeft geen letsels opgelopen. De behandelende arts heeft geconstateerd dat er geen inwendige inname van de desinfecterende middelen heeft plaatsgevonden bij de kinderen.

Na de aangifte is J. opgespoord en aangehouden. De verdachte is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie ingesloten voor onder andere zware mishandeling en poging tot doodslag.

Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan politie Jeugdzaken.

Mexicaanse politie vindt in bestelbusje negen lichamen

Slachtoffers behoren tot groep van elf mannen ontvoerd in Tixtla, in deelstaat Guerrero


De Mexicaanse politie heeft zaterdag 4 mei 2018 in een bestelbusje negen lichamen gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie behoorden de slachtoffers tot een groep van elf mannen die donderdag werden ontvoerd in Tixtla, een stad in de zuidelijke deelstaat Guerrero.

Guerrero geldt als een van de gevaarlijkste streken in Mexico. Er wordt veel papaver gekweekt voor de heroïneproductie en verschillende drugskartels strijden er met elkaar om de macht.Niet alleen in Guerrero, ook in andere delen van Mexico neemt het geweld toe. Het afgelopen jaar was met bijna 30.000 moorden het dodelijkste in de jongste geschiedenis van het land. Sinds 2007 werden er niet minder dan 200.000 mensen vermoord.


(Bron: Google Earth/Suriname  Mirror)

(SurinameMirror/El Sol de Puebla/Digital Guerrero/AD/Bajo Palabra/Twitter/YouTube)

Minstens twee leden van het Chileense leger gedood bij busongeluk

Legerbus in de regio Los Lagos raakt van snelweg en stort 40 meter neer in zeeBij een busongeluk in Chili tussen Cochamó y Río Puelo zijn donderdag 3 mei 2018 minstens twee leden van het leger gedood. Nog eens tien inzittenden van de bus raakten gewond, toen een legerbus in de regio Los Lagos van de snelweg raakte en 40 meter neerstortte in zee. Dat zei de gouverneur van de provincie Llanquihue, Leticia Oyarce, op de zender Radio Bío Bío.


De bus vervoerde militairen die betrokken waren bij snelweg- en brugonderhoud.Volgens de politie werden enkele van de minstens 31 passagiers in de bus nog steeds vermist.

De oorzaak van het ongeluk op de bochtige weg is onduidelijk. De bus stortte de helling af in de wateren van de Straat van Reloncaví. De slachtoffers werden in helikopters naar Puerto Montt vervoerd, ongeveer 900 kilometer ten zuiden van Santiago de Chile gelegen.


(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


(Suriname Mirror/SoyChile/Twitter/YouTube/Spiegel Online)

Bolivia zet militaire bases op bij grens met Chili om smokkel te bestrijden

Vanuit Chili komt 70 procent van de gesmokkelde goederen het land binnen


Bolivia kondigde donderdag 3 mei 2018 de bouw aan van militaire bases aan zijn grenzen aan, vooral met Chili, vanwaar naar verluidt 70 procent van de gesmokkelde goederen het land binnenkomt, wat een invloed heeft op de Boliviaanse economie. 

'De strijdkrachten zullen bases aan de grenzen bouwen, vooral met Chili', zei president Evo Morales tijdens de eedaflegging van de nieuwe autoriteit die specifiek belast wordt met de bestrijding van smokkel.

Evo Morales zei, dat 70 procent van de gesmokkelde goederen Bolivia binnenkomt via de grens met Chili, terwijl de resterende 30 procent via de grenzen met de andere buurlanden van het land - Peru, Brazilië, Paraguay en Argentinië - binnenkomt.

Morales voegde eraan toe, dat elk jaar ongeveer $ 1 miljard aan goederen naar Bolivia wordt gesmokkeld, wat een verlies van $ 350 miljoen per jaar betekent voor de Boliviaanse staat. De president maakte deze opmerkingen in het Paleis van de regering in La Paz tijdens de beëdigingsceremonie van de onderminister in de strijd tegen smokkel, reserve kolonel Gonzalo Rodriguez, een nieuwe functie verbonden aan het ministerie van Defensie.


Deze stap komt als onderdeel van een reeks maatregelen die de president heeft aangekondigd om de strijd tegen smokkel op te voeren, nadat twee Boliviaanse sergeanten door smokkelaars in maart zijn gedood.

Rodriguez zei, dat het nieuwe vice-ministerie de nodige middelen en organisatie gaat hebben om zijn taak uit te voeren, in samenwerking met het leger, veiligheidstroepen en het Parket. 'Samenwerken is de enige manier om smokkel te verslaan', zei hij.


Volgens de nieuwe viceminister zal de strategie van de Boliviaanse regering zich concentreren op 'cruciale doorgangspunten' voor gesmokkelde goederen, omdat 'de sleutel is om de goederen te stoppen' voordat ze door het hele land worden verspreid.

Rodriguez zei, dat de autoriteiten de nodige middelen zullen hebben om smokkelaars, die vaak nieuwe en dure wapens en uitrusting gebruiken, inclusief drones, te 'bestrijden' om hun activiteiten uit te voeren.(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Mexicaans 'weermeisje' Yanet García is meer dan een weervrouw...

Haar weersvoorspellingen hebben sinds 2015 hun eigen YouTube-kanaalDe Mexicaanse Yanet García, beter bekend als het 'weermeisje', heeft opnieuw Instagram verrast met de posting van een beeld waarin ze niet alleen pocht over haar schoonheid, maar ook over haar perfecte rondingen. 

Ja, Yanet García heeft deze keer haar strakke en kleine jurken thuis gelaten om te pronken in een sexy jumpsuit, waarin haar maten goed tot uitdrukking komen.

A post shared by Yanet Garcia 🇲🇽 (@iamyanetgarcia) on


A post shared by Yanet Garcia 🇲🇽 (@iamyanetgarcia) on


In korte tijd wist het beeld meer dan 45 duizend harten te bereiken. Zoals verwacht bleven haar trouwe volgers niet werkeloos en prijzen haar.

A post shared by Yanet Garcia 🇲🇽 (@iamyanetgarcia) on


A post shared by Yanet Garcia 🇲🇽 (@iamyanetgarcia) on


Haar Instagram-account heeft meer dan 6 miljoen volgers en zal blijkbaar steeds meer toenemen.

A post shared by Yanet Garcia 🇲🇽 (@iamyanetgarcia) onVanaf 2016 had ze een positie op Las Noticias voor Televisa Monterrey en sinds 2015 haar eigen YouTube-kanaal.

(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram)

Cubaan ingehuurd door extreemrechts in Colombia om presidentskandidaat Gustavo Petro aan te vallen

Doelwit van in Bogotá aangehouden Raúl Gutiérrez ook FARC-leider Rodrigo Londoño


Een burger van Cubaanse origine heeft verklaard, dat hij door extreemrechts in Colombia was ingehuurd om presidentskandidaat Gustavo Petro en de president van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), Rodrigo Londoño, aan te vallen. Raúl Gutiérrez werd afgelopen maart gearresteerd in Bogotá wegens vermeende banden met de Islamitische Staat, maar in een interview met de lokale radio ontkende hij die versie, en zei hij dat hij was benaderd door Cubaanse ballingen in Florida en Colombiaans extreemrechts.

Hij wees erop, dat hij de namen van zijn financiers niet zou onthullen en zei dat hij tot de 'Justiciero 51-beweging' behoorde, die belast was met militaire operaties tegen Cubaanse belangen in het buitenland. Hij voegde eraan toe dat onder zijn doelen ook de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro was en die volgens de peilingen door zou gaan met de rechtse kandidaat Iván Duque.

In een interview met W. Radio de Colombia, zei Gutiérrez, die zich in de Verenigde Staten vestigde nadat hij zijn geboorteland verliet, ook dat een van zijn plannen was om de leider van de FARC, alias Timochenko, aan te vallen.(Suriname Mirror/Prensa Latina/TeleSUR/YouTube)

Colombia werkt aan identificatie duizenden slachtoffers van paramilitaire troepen uit massagraven

(Bron foto EFE)
Meer dan 5.500 massagraven zijn ontdekt door getuigenissen van getuigen en voormalige Autodefensas Unidas de Colombia groepen


De lichamen van minstens 9.000 slachtoffers van paramilitaire troepen zijn sinds 2006 uit massagraven in Colombia gehaald, volgens de nationale autoriteiten. Meer dan 5.500 massagraven zijn ontdekt naar aanleiding van getuigenissen van getuigen en voormalige Autodefensas Unidas de Colombia (UAC) groepen die zich hebben gemeld voor de 'Ley de Justicia y Paz', zei Mery Conejo, directeur van 'Transitional Justice' van het bureau van de procureur-generaal.

De overblijfselen van 4.296 slachtoffers zijn geïdentificeerd en bezorgd aan familieleden in negen departementen, waarvan de meerderheid terugkeerde naar hun families in de noordelijke provincies Antioquia en Magdalena. 

'We hebben 4.300 geïdentificeerd ... Vandaag wacht de rest van de lichamen die we hebben opgegraven niet op de familieleden, maar op de steekproef die ons in staat stelt de overeenkomstige genetische codes te maken om dat grote aantal te vinden dat we missen', zei Conejo.

In de loop van 12 jaar hebben het Technisch Onderzoeksbureau van het Openbaar Ministerie (CTI, Cuerpo Técnico de Investigación) en de nationale politie in het kader van het 'Begraafplaatsenplan' met succes slachtoffers geïdentificeerd door middel van biotests via speeksel of bloedmonsters.

Volgens het Centro Nacional de Memoria Histórica waren er tussen 1970 en 2015 60.630 gedwongen verdwijningen. Ten minste 46 procent hiervan werd uitgevoerd door paramilitaire groepen.

Ondanks het vredesverdrag tussen guerrillagroepen en de staat, blijft het geweld in de plattelandsregio's van Colombia oplaaien, vooral gericht op sociale leiders en gemeenschapsactivisten.

President Juan Manuel Santos zei, dat er sinds 2016 minstens 160 activisten zijn vermoord. Bijna 500 sociale leiders hebben de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten opgeroepen preventieve maatregelen te nemen om de levens van de Colombiaanse mensenrechtenverdedigers te beschermen, 'vooral in de zwaarst getroffen gebieden, door gewapende conflicten'.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Rechtse presidentskandidaat Ivan Duque voorop in peilingen presidentsverkiezingen in Colombia

(Bron foto's: Twitter)
Duque heeft 38% van de kiezers achter zich gevolgd door de linkse kandidaat Petro met 25%


De rechtse presidentskandidaat Ivan Duque heeft een gezonde voorsprong op rivalen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in Colombia, met 38 procent van de kiezers die zeggen dat ze van plan zijn hem te steunen, aldus een onderzoek van Centro Nacional de Consultoría (CNC) in Bogota vrijdag 4 mei 2018 laat zien.


Ondersteuning voor Duque, een protégé van voormalig president Alvaro Uribe, was 1 procent hoger dan de laatste enquête van CNC in april en lag stabiel of iets onder het aantal van andere peilingen. 

De linkse kandidaat Gustavo Petro, een voormalige M-19 rebel en voormalig burgemeester van Bogota, staat op de tweede plaats met 25 procent, vier punten lager dan de laatste meting door CNC en zes punten lager dan een recente poll van Invamer.

Centrist Sergio Fajardo werd derde met 17 procent en de steun voor de centrum-rechts German Vargas Lleras was 7 procent.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Ulstrel weer volledig operationeel

'Voormalig beheerder Clifford V. heeft zich nog steeds niet verantwoord'


Restaurant, taxicentrale en ketjapproducent Ulstrel is sinds kort weer volledig operationeel, nadat voormalig beheerder Clifford V., na tussenkomst van de Kort Gedingrechter de volledige toegang tot het bedrijf is ontzegd. 

'Hij is verdreven, mag niets meer binnen het bedrijf doen en moet een overzicht geven van de inkomsten en uitgaven van de afgelopen jaren. Hem is per brief gevraagd met een antwoord te komen op alle vragen over wat er mis is gegaan. Er is aangifte gedaan en er zullen strafrechtelijke stappen tegen hem genomen worden', zegt advocate Maureen Nibte vandaag, zondag 6 mei 2018, in de Ware Tijd.

'Clifford V. heeft zich nog steeds niet verantwoord. Het bedrijf moet opnieuw beginnen, want er is enorm verlies geleden', vervolgt Nibte.

De voormalige beheerder zou het bedrijf enkele jaren financieel hebben benadeeld. De aandeelhouders hadden hem gemachtigd, maar zij trokken de volmacht in mei 2017 in wegens slechte wederzijdse communicatie. Nadat zij hun machtiging introkken, hebben de aandeelhouders Ulriek D. en Jane D. op geen enkel vlak inzage gehad in de inkomsten en uitgaven van de onderneming. Zodra zij de beheerder vroegen om verantwoording af te leggen, ontstond er ruzie.

BvL/ALS wacht nog steeds op eerste kennismaking met minister Ferrrier

'Er speelt meer dan het financiële aspect'


De Bond van Leraren/Associatie van Leerkrachten in Suriname (BvL/ALS) wacht nog steeds op kennismaking met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 'Er speelt meer dan het financiële aspect', zei voorzitter Wilgo Valies gisteren op Radio 10, aldus vandaag, zondag 6 mei 2018, de Warre Tijd.

Hij zei de uitnodiging van de minister af te wachten om haar de andere problemen in het onderwijs voor te leggen. 'We hebben nog geen uitnodiging ontvangen. Wat we wel gedaan hebben is een officiële brief gestuurd naar de minister, waarin wordt aangeven een aantal zaken waarover we overleg wensen met haar.'

Volgens Valies gaat het er bij de BvL/ALS om, dat er problemen in het veld zijn. De organisaties willen daarover met Ferrier van gedachten wisselen.

De nieuwe minister heeft bij haar intrede en recent nog bij haar kennismakingsbezoek aan het directoraat Cultuur een aantal kernachtige uitspraken jegens leerkrachten gedaan. Valies is daar niet zo gelukkig mee. 'We hebben het als zeer negatief ervaren. Eigenlijk is het te gek dat een minister zich zo uitlaat.'

Bestuursressort Kabalebo beschikt over eigen ambulanceboot

(Bron foto: dorpsbestuur Apoera)
Boot gefinancierd door Nauransing Raghoebarsing, die steenslagbedrijf heeft in Apoera

Minister Elias zegt toe zich sterk te maken voor aanleg weg van Apoera naar Nickerie


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft gisteren een bezoek gebracht aan bestuursressort Kabalebo. Hij is de motor geweest achter een ambulanceboot die geschonken is aan de bewoners van Kabalebo. 

Voor zieken die met spoed vervoerd worden naar het Mungra Medisch Centrum werd steeds een beroep gedaan op het Nationaal Leger, zegt districtscommissaris Theresia Cirino vandaag, zondag 6 mei 2018, op Starnieuws. De boot is gefinancierd door de ondernemer Nauransing 'Nootje' Raghoebarsing, die een steenslagbedrijf heeft in Apoera.


De overdracht van de boot heeft officieel plaatsgevonden op het commissariaat van bestuursressort Kabalebo. Cirino zegt, dat de gemeenschap heel blij is met deze boot. Het komt gemiddeld twee keer per maand voor dat een patiënt met spoed naar Nickerie moet worden vervoerd.

Bij de korte ceremonie die plaatsgevonden heeft waren ook de kapiteins en andere dignitarissen aanwezig.

De minister heeft ook toegezegd zich sterk te maken voor de weg van Apoera naar Nickerie. Deze is al geruime tijd in de planning. Elias zal deze kwestie bespreken met zijn collega van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Door de weg zal het vervoer van en naar Nickerie en Paramaribo veel veiliger en goedkoper zijn, aldus Cirino. Iedereen kan dan gebruik maken van de weg.

Sinds de medische zorg van Kabalebo is overgenomen door het Mungra Medisch Centrum is een eigen ambulanceboot aan de orde geweest. Deze belofte is nu ingevuld.

Tolken in rechtszaken in staking vanwege uitblijven van hun vergoeding

Actie leidt tot woede onder verdachten en advocaten en vertraging in rechtszaken


De regering pleegt opnieuw inbreuk op mensenrechten van verdachten die bij een rechtszaak een tolk nodig hebben. Sterk aangezette woorden vandaag, zondag 6 mei 2018, van de Ware Tijd. Omdat tolken niet over hun vergoeding kunnen beschikken, zijn ze al ongeveer een week in actie. Hierdoor moeten rechtszaken, waarbij hun aanwezigheid vereist of gewenst is, worden uitgesteld.

Volgens de Ware Tijd heeft de overheid een betalingsachterstand bij hun werkgever, het bedrijf NV Atics. Ook vorig jaar gingen de tolken in actie vanwege een betalingsachterstand.

De directeur van Atics verwijst naar de ministeries van Justitie en Politie en Financiën. Maar, daar kan niemand verklaren waar het oponthoud in betaling aan te wijten is.

Bij de vorige staking had de werkgever de vergoeding voorgeschoten, maar dat lukt het bedrijf niet meer.

Er is nog geen zicht op beëindiging van de actie. Enkele verdachten reageerden afgelopen week verbaasd, boos en teleurgesteld, toen de Kantonrechters hen uitlegde, dat hun zaak moest worden uitgesteld vanwege een actie van de tolken.

Net als bij de vorige actie hebben advocaten erop gewezen dat cliënten mogelijk onnodig lang in voorarrest blijven. Ze maken zich hierover zorgen. 'Door de staking wordt ons werk bemoeilijkt', zeiden enkele advocaten.

De actie van de vertalers zou ook de planning van de rechters in de war schoppen.

Gajadien (VHP): 'Schoolvoedingsproject van First Lady de nieuwe verkiezingsworst'

'Mevrouw Bouterse moest eerst naar Brazilië om de president te corrigeren'

'Er wordt weer ruimte gecreëerd met een ander project binnen het corruptie faciliterend beleid van de regering'


Het schoolvoedingsproject, getrokken door First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, vindt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) de nieuwe verkiezingsworst, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 6 mei 2018.

Gajadien vindt het opmerkelijk, dat 'mevrouw Bouterse eerst naar Brazilië moest om de president te corrigeren dat het niet om de naschoolse opvang gaat, maar een schoolvoedingsproject. Ik denk dat de misstanden van de naschoolse opvang nooit onderzocht zullen worden en dat er weer ruimte gecreëerd wordt met een ander project binnen het corruptie faciliterend beleid van de regering Bouterse-Adhin.'

Gajadien meent, dat de regering Bouterse-Adhin reeds gestart is wederom de samenleving een worst op te hangen. 'In 2015 zijn er zoveel beloften gedaan van treinverbinding, volkswoningen, AOV-verhoging, naschoolse opvang et cetera, welke tot de dag van vandaag een farce zijn gebleven.'

Met de onderkenning, dat de mensen het heel moeilijk hebben en om ze dan te voorzien van voeding, geeft de president zelf aan dat de bevolking verarmd is. Hiervoor wenst de regering een oplossing te zoeken met een pilot project van schoolvoeding in 2019.Reeds in maart 2012 maakte de regering-Bouterse-I bekend, dat het schoolvoedingsproject landelijk doorgevoerd zou worden, waarbij het niet slechts zou gaan om brood of fruit, maar eventueel zouden schoolleiders geld krijgen. Dit project liep ook op niets uit en werd na evaluatie uitgebreid naar naschoolse opvang. De president gaf daarna toe dat het een 'nyang patu' was geworden.

Na de verkiezingen van 2015 zijn de rekeningen niet verder betaald waardoor enorme achterstanden ontstonden. Het project werd uiteindelijk gestopt.

Gajadien ziet deze verkiezingsstunt van regering Bouterse-Adhin niet werken, omdat het volk reeds door heeft hoe deze regering belooft en geen structurele oplossingen creëert. 'De president zegt dat de First Lady dit project gaat trekken, terwijl zij zegt, dat zij slechts ondersteunend is maar dat het schoolvoedingsproject getrokken zal worden door de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, en Landbouw, Veeteelt en Visserij.'

Gajadien vindt, dat als hij vragen gaat stellen over deze 'los'losi en bor bori's', hem dit niet kwalijk genomen moet worden. 'Wij willen allemaal, dat de schoolkinderen geholpen worden met een structureel goed beleid.'

Nurmohamed (VHP) vraagt regering wat het beleid is inzake de export van bedreigde diersoorten

'Er is niets tegen export, maar je moet de populatie wel in stand kunnen houden'Tijdens de bespreking donderdag 3 mei 2018 in De Nationale Assemblee van de ontwerpwet houdende de goedkeuring van de Paris Agreement, heeft het VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed de regering vragen gesteld over de export van (bedreigde) diersoorten.

'Er is niets tegen export, maar je moet de populatie wel in stand kunnen houden. (...) Je wilt populaties behouden in je tropisch bos. (...) Wat is het beleid op dit stuk, van de export van bedreigde diersoorten? Is Suriname nog lid van de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ? (...) Kunnen we de exportcijfers van wilde dieren van 2017 ontvangen? (...)'

Columnist Den Blauwvinger van Suriname Mirror besteedde 28 april uitgebreid aandacht aan de export van bedreigde diersoorten uit Suriname.


Arnold Kruisland: ‘Aanschaf patrouilleboten Kustwacht was gewoon blabla’

'De boten liggen maar daar, er is nooit patrouille uitgevoerd’


Oud-diplomaat Arnold Kruisland stelt zaterdag 5 mei 2018 in het Dagblad Suriname, dat de aanschaf van de patrouilleboten voor de Surinaamse Kustwacht slechts een ‘blabla’ kletsgepraat was. ‘Die mensen hebben hun commissie gehad. De boten liggen maar daar. Er is nooit patrouille uitgevoerd’, zegt Kruisland. 

Vissers worden binnen het gebied van 12 zeemijlen gedood en geen overheidsinstantie, ook niet het Nationaal Leger, rukt uit voor actie. Dit vindt Kruisland ronduit schandalig. ‘De primaire doelstelling van het Nationaal Leger is het beschermen van de territoriale integriteit. De zeegrens behoort ook tot ons grondgebied. We kunnen die 12 zeemijlen die van ons zijn, niet eens onder controle houden en beheersdaden uitoefenen, wat voor zin heeft het dan om te gaan vechten voor de 400 zeemijlen’, merkt de oud-diplomaat op.

Dat er niet eens een bedrag van 1.000 Amerikaanse dollar ter beschikking was om meteen een reddingsactie op touw te zetten, dit is volgens Kruisland te erg voor woorden. ‘Ja, men komt alleen in actie als er ergens een njang te maken is.’ 

Ook voegt Kruisland eraan toe dat de toepassing van het Vessel Monitoring System zijn doel mist. ‘Omdat er geen response is wanneer de vissers doorgeven dat zij in nood zijn, wanneer zij lastiggevallen worden door zeerovers.’

Dat er pas na 48 uren enigszins hulp wordt geboden aan de slachtoffers van de overval op zee vorige week, is volgens Kruisland ook  ronduit schandalig. ‘Je hoort niets van de Kustwacht, ook niets van de politie en ook helemaal niets van het orgaan dat moet ingrijpen indien er zich rampen en andere calamiteiten hebben voorgedaan.’

Suriname heeft een territoriaal gebied van 12 zeemijlen. Op basis van het Maritiem Verdrag heeft Suriname een uitbreiding gevraagd van haar territoriale wateren en economische zone. Dit houdt in dat Suriname een gebied van 400 zeemijl moet controleren.

PALU: Vissersdrama, hoe slecht regeerbeleid en wanbeheer kan leiden tot dood werkers in bepaalde sector

'Misschien zijn we hiermee enigszins wakker geschud'


Met de kwestie van de vissers die op een brute wijze zijn overvallen en beroofd, worden we er opnieuw mee geconfronteerd hoe slecht regeerbeleid en wanbeheer kan leiden tot niet alleen grote schade aan onze nationale economie maar ook tot de dood van werkers in een bepaalde sector. Ons medeleven gaat uit naar alle getroffenen. 

En misschien zijn we hiermee enigszins wakker geschud, maar belangrijk is dat we met z’n allen de harde lessen die hieruit voortkomen ook leren.

Op de eerste plaats zullen we met zijn allen moeten beseffen dat ook voor de bescherming van de kustwateren een samenhangend, lange termijn beleid vereist is. Dit beleid zal een zo breed mogelijk politiek-maatschappelijk draagvlak moeten hebben om zo door opeenvolgende regeringen te kunnen worden uitgevoerd en voortgezet. We hebben tot nog toe te veel een ‘trial and error’ beleid van opeenvolgende regeringen gehad zonder zicht te hebben waar we op de lange termijn willen zijn met onze kustwateren.

Chetak helikopters 
Zo is mogelijk iedereen vergeten, de kwestie van de Indiase Chetak helikopters die in 2009 door de regering-Venetiaan zijn besteld voor een bedrag van 16 miljoen US$ en die in 2015 in gebruik zijn genomen. Was het aanvankelijk niet de bedoeling dat die via het Nationaal Leger zouden worden ingezet bij de beveiliging van onze kustwateren? Waarom gebeurt dat niet? Zou het dan toch waar zijn, zoals overste Linscheer beweerde, dat de aanschaf van de Chetak heli’s een miskoop was en dat ze voor de meeste taken eigenlijk ongeschikt zijn?

Kustwacht en patrouilleboten 
Maar, wat te zeggen ook van de kwestie van de Kustwacht, die in 2013 is ingesteld met als specifieke missie het voorkomen van illegale visserij en het beschermen van de natuurlijke hulpmiddelen in de Surinaamse wateren. Door de oprichting van de Kustwacht zou de veiligheidssituatie aan de kust van Suriname verbeterd zijn, waarmee ook het gevoel van veiligheid onder vissers zou zijn toegenomen. Voor de Kustwacht zijn drie patrouilleboten bij de Fransen aangeschaft voor een bedrag van 15 miljoen euro in 2012. Nu 6 jaren later, wordt er alleen maar gesproken over NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) als hulpverlenende instantie. Wat is er met de boten gebeurd? Wordt het geen tijd om toch maar eens naar de taakstelling van de verschillende instanties te gaan kijken?

Vessel monitoring 
Er zou ook een ‘Vessel Monitoring System’ (VMS) worden geïnstalleerd op alle vissersboten, inclusief de introductie van de Panic Button. Met dit systeem zouden de autoriteiten op elk moment op de hoogte zijn van de plaats van alle vissersboten voor onze kust en zou men in geval van nood ook snel kunnen ingrijpen. Waar heeft het dan aan gelegen dat zo een systeem niet allang is ingevoerd? Zouden de buurlanden niet ook moeten worden betrokken bij de invoering van een dergelijk systeem?

Grote belangen 
Onlangs werd door het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) een ingrijpende actie gestart om het bestand van vergunninghouders te saneren. Na een aanvankelijke rel over vergunningen die ten onrechte zouden zijn uitgegeven hebben we daar niets meer over gehoord. Met de brute overvallen komt ook in het nieuws als zouden enorme belangen in de lucratieve visserijsector van Suriname een rol hebben gespeeld. Zou het dan toch waar zijn dat de minister onder politieke druk is gezet om ‘geen gekke dingen’ te doen?

Consequent beleid 
We zullen het moeten hebben van veilige kustwateren, en dat is een kwestie van consequent beleid door opeenvolgende regeringen. Een gezonde visserijsector is evenmin een kwestie van een persoon, een enkele maatregel of een toevallige politieke partij die het voor het zeggen heeft.

Opnieuw blijkt dat indien je als regering inderdaad uit bent op maatregelen die de hele samenleving of zelfs maar een sector ten goede komen, dat er sprake moet zijn van samenhangend beleid dat politiek en maatschappelijk ook breed gedragen wordt. Meerdere spelers, diverse maatregelen, alles afgestemd op elkaar om een gericht nationaal doel te bereiken. Helaas blijkt dat de manier van regeren die tot nog toe wordt gehanteerd niet tot duurzame resultaten kan leiden. Het is daarom meer dan tijd om het roer om te gooien.

PALU
Secretariaat voor Communicatie

Minister Benschop van Defensie tracht vissers gerust te stellen met boute uitspraak

'Over een week kunt u weer veilig op zee vissen.....'

Hoe bewindsman veiligheid vissers denkt te kunnen reageren is groot vraagteken


Minister Ronni Benschop van Defensie heeft de vissers gegarandeerd, dat ze over een week weer veilig op zee kunnen vissen. Zijn collega Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt & Visserij gaat zijn best doen om enkele wensen van de vissers in orde te krijgen. Voor de minister van Justitie & Politie waren er ook veel vragen, maar hij was gisteren afwezig bij de vergadering van het Visserscollectief te Nieuw Amsterdam, aldus Starnieuws vandaag, zondag 6 mei 2018.


De vergadering met de ministers komt een week na de tragedie op zee. De aanwezigen namen de mededelingen niet zomaar aan. Zij zijn heel sceptisch en bombardeerden de bewindslieden met tal van indringende vragen. Ze willen harde garanties, voor veiligheid, compensaties, financiële injecties in de sector en gerechtigheid. Ze willen getuige zijn van de berechting van de moordenaars. De vissers willen vuurwapens om zich zelf te beschermen.

Benschop beweerde, dat sinds de inzet van het leger op Coppenamepunt, de criminaliteit op het water daar is afgenomen, maar zich heeft verplaatst naar het oosten. 'Mi kan garandeer unu dat san mi tyar’ in place dat drape e kon safe tu heel binnenkort.' 

Hij gaf aan, dat terwijl de zoektocht naar de overige vermisten gaande is, er voorbereidingen worden getroffen om het gebied veiliger te maken. 'Wi e du alla moeiti dat binnen wan wiki ie kan go drape baka.'

De uitspraak van Benschop moet met een korrel zout worden geslikt door de vissers, immers, hoe denkt de bewindsman nu plotseling, binnen zo'n korte termijn, de veiligheid van de vissers te garanderen? Welke middelen gaan daartoe ingezet worden? De marine gaat boten en helikopters inzetten, zo zei hij.... Maar, waarom is dat niet gedaan vanaf 2010, waarom moest er eerst een drama op zee plaatsvinden?

(Suriname  Mirror/Starnieuws)

Stille tocht The Next Generation Suriname trekt vooral Guyanezen

(Bron foto:  Facebook)
Tragedie in visserij legt protestgroep van Xaviera Jessurun geen windeieren

- The Next Generation Suriname trekt voor het eerst paar honderd deelnemers
- 'Samenleving heeft kans niet aangegrepen om zelf fysieke steun te betuigen aan de families van de getroffen vissers'


Een paar honderd personen hebben gisteren, aldus Starnieuws zaterdag 5 mei 2018 deelgenomen aan de stille mars tegen de toenemende criminaliteit, een activiteit van The Next Generation Suriname. Het overgrote deel van de deelnemers bestond uit Guyanezen; vrienden, families en collega's van de meer dan 20 slachtoffers van de brute overval op zee. Tot nog toe hebben vijf het overleefd en zijn drie lijken geborgen. De andere vissers worden nog vermist.

Hoewel de activiteit volgens Starnieuws een succes was, is Xaviera Jessurun van The Next Generation Suriname erg teleurgesteld. De samenleving heeft, ondanks haar zware kritiek op de regering, omdat die laconiek en langzaam met hulp zou zijn geweest in de tragedie, de kans niet aangegrepen om zelf fysieke steun te betuigen aan de families van de getroffen vissers, en om zich uit te spreken tegen de verruwde criminaliteit in het algemeen.


Voordat de loop begon hebben een pandita, een imam en een dominee de aanwezigen bemoedigd. . Vooraan de Surinaamse vlag, omhoog gehouden door een Guyanese vrouw. 'I love Suriname. Me work here, me live here, me got family here. But now me vex', zegt Keith, een oudere visser die meeloopt. 'Mi vex, the man they kill, they too much young. This is too much. We have to fight against it.' 

Een andere visser:  Fisherman dead, and nobody do nothin’. Justice don't do nothin’.'

Jermain, een jonge visser, wil gerechtigheid: 'Justice me want. Justice for the fisherman. We work so hard, dan den man kon tek un’ sani en kir’ unu. A fout toch. They were not just my friends, also my brothers' Hij hoopt dat de regering de vissers tegemoet komt.


Manisha heeft haar oom verloren. De regering doet niet genoeg, zegt ze. 'Veel mensen hebben familie verloren. Dit is triest. De regering moet iets doen, het lijkt alsof ze niets doen.'

Enkele booteigenaren hebben ook meegelopen. Een booteigenares deelt mee, dat van haar bemanningsleden slechts één man terug is. Drie werkers en een kapitein ontbreken nog. Haar boot is ze ook kwijt, maar de kosten blijven doorlopen. Ze vreest dat de bank ongenadig zal zijn. Ze hoopt dat de mannen nog gevonden worden en de overheid de families van de slachtoffers en de booteigenaren tegemoet komt.


Rashida roept de regering op om de mannen die nog op zee zijn te beschermen, om de veiligheid te garanderen. Ze deelt mee dat de boten niet te lang aangemeerd kunnen blijven bij de steigers. De schulden pauzeren niet, deelt ze mee.

Jessurun heeft namens de organisatie voor de houding van de landgenoten en de overheid, verontschuldigingen aangeboden aan de Guyanezen.

Mexicaanse Fox Sports verslaggeefster slaat in live-uitzending van zich af

Fan van voetbalclub Chivas Guadalajara zit aan billen van María Fernanda Mora María Fernanda Mora, verslaggeefster bij Fox Sports, bracht vorige maand een bezoekje aan een stadion waar fans van Chivas Guadalajara hun overwinning tegen Toronto FC aan het vieren waren. Aan feestvreugde geen gebrek, en dat liet María ook niet aan haar hart komen. 

Tot één van de fans handtastelijk werd. 'Eerst dacht ik dat het per ongeluk was, dus ik deed gewoon verder met mijn werk. Toch deed de man nadien gewoon verder en stak hij voor een derde keer zijn hand tussen mijn billen. Toen besloot ik om mezelf te verdedigen.' .
Ook andere tv-figuren namen het nadien op voor de dame. #UnaSomosTodas, wat zoveel betekent als ‘iemand zoals ons allemaal’ ging dan ook in geen tijd viraal.


A post shared by María Fernanda Mora (@marifermora_90) on


(Suriname Mirror/Zita.be/The Sun/Twitter/YouTube/Instagram)