zondag 4 augustus 2019

Drugsdealer in Brazilië tracht als vrouw uit de gevangenis in Rio te ontsnappen

(Bron foto: The Associated Press)
Gevangene Clauvino da Silva wilde na het bezoek zich voordoen als zijn dochter en de gevangenis verlaten


Een rubberen masker, bh, roze T-shirt, skinny jeans: vermomd als vrouw heeft een drugsdealer in Brazilië geprobeerd uit de gevangenis te ontsnappen. Na een bezoek van zijn dochter wilde Clauvino da Silva de Gericinó-gevangenis bij Rio de Janeiro verlaten in vrouwenkleding, meldt onder andere het Braziliaans nieuwsportaal G1 zondag 4 augustus 2019.

Hij gedroeg zich echter verdacht en werd door de bewakers tegengehouden.

De gevangene, zijn dochter en zeven andere personen zijn door de politie verhoord. Onder de verdachten was een zwangere vrouw die het rubberen masker de gevangenis in had gesmokkeld. Zwangere vrouwen worden niet gefouilleerd tijdens gevangenisbezoeken.

Blijkbaar wilde de gevangene zich na het bezoek voordoen als zijn dochter en de gevangenis verlaten via de hoofdingang.


Clauvino da Silva zit een gevangenisstraf van 73 jaar en tien maanden uit voor drugshandel. In 2013 was hij al een keer met tientallen anderen uit de gevangenis ontsnapt.
(Suriname Mirror/Noticias RTV/ANP/G1.Globo/YouTube/Twitter)

Surinamer (31) met meer dan 2 kilo cocaïne aangehouden op luchthaven Mumbai, India

Man was vanuit Brazilië via Addis Abeba, Ethiopië, naar India gereisd


Het Narcotics Control Bureau (NCB) in India heeft een Surinamer op de internationale luchthaven Chhatrapati Shivaji Maharaj gearresteerd, die probeerde meer dan twee kilo cocaïne het land binnen te smokkelen. De man, Desmond Edward Prince, 31, is een overheidsaannemer in de wegenbouw in Suriname, aldus de Mumbai Mirror zondag 4 augustus 2019.


NCB-bronnen zeiden, dat ze informatie hadden ontvangen, dat een persoon, betrokken bij cocaïne smokkel, naar India zou komen. Prince arriveerde vrijdag op vlucht ET610 uit Addis Abeba, Ethiopië.

'Bij controle hebben we 2.090 kilo cocaïne gevonden in 42 buidels verborgen in een speciale korte broek die hij droeg', aldus het NCB, eraan toevoegend dat hij vertelde dat hij geld nodig had en daarom besloot te gaan smokkelen..

Prince beweert, dat dit de eerste keer is dat hij drugs probeert te smokkelen. Hij pikte de cocaïne op in Brazilië en kwam vervolgens via Addis Abeba naar Mumbai', zei de bron.

Colombiaanse marine onderschept 4.575 kilo cocaïne voor kust Panama

(Bron foto: Armada Colombia)
Drugs verstopt op motorboot op weg naar Centraal-Amerika

Vijf Colombiaanse opvarenden aangehouden


De Colombiaanse marine heeft zondag in samenwerking met Panama 4.575 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt op een motorboot, die voer in Panamese wateren en op weg was naar Centraal-Amerika. Aan boord bevonden zich vijf Colombianen, die allemaal zijn gearresteerd.

Colombia en Panama zetten beide troepen van hun marine en luchtmacht in. Toen de verdachten helikopters en boten hun kant op zagen komen, gooiden ze de meer dan negentig pakketten met cocaïne in zee en probeerden ze te vluchten. Na een korte achtervolging werd de boot van de smokkelaars aangehouden.De Panamese marine wist de meeste drugspakketten uit het water te halen.

De drugsvangst is een van de grootste ooit voor Colombia. De totale waarde van de in beslag genomen cocaïne wordt geschat op 152 miljoen dollar (zo'n 137 miljoen euro). In november 2017 deed Colombia de grootste drugsvangst ooit. Toen werd ruim 12 ton aan cocaïne onderschept, goed voor 310 miljoen euro.


(Suriname Mirror/Telemetro/Nu.nl/Twitter)

Pand van juwelier ‘Johan Lee’ in hartje Paramaribo door brand verwoest

Uitslaande brand op hoek van Maagdenstraat en Jodenbreestraat, tegenover KirpalaniWaterkant.net bericht, dat in het centrum van Paramaribo vanmorgen vroeg, zondag 4 augustus 2019, een grote brand heeft gewoed op de hoek van de Maagdenstraat en Jodenbreestraat tegenover Kirpalani. 

Een aantal winkelpanden is verwoest. De brand ontstond rond vijf uur in de ochtend. Het Korps Brandweer Suriname moest water uit de rivier pompen om de brand te blussen.

Volgens de eerste berichten zijn twee panden verwoest. Een daarvan is het pand van Goudsmit ‘Johan Lee’. Starnieuws meldt, dat alleen de juwelierszaak tegenover Kirpalini.is afgebrand. De Ware Tijd schrijft 's middags, dat het volgens de brandweer gaat om twee juwelierszaken, een elektronicazaak en een fotostudio.

Een bewoner van één van de panden heeft tegenover de brandweer verklaard dat er een boiler in brand stond. Er werd getracht deze te blussen, maar dat mocht niet baten. De vlammen sloegen al gauw om zich heen.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend. De brandweer heeft de brand onder controle en is aan het nablussen. Ze doet samen met de Surinaamse politie onderzoek naar de oorzaak.


Pertjajah Luhur (PL) installeert acht kernen geïnstalleerd te Accaribo, district Para

PL-voorzitter Somohardjo sluit niet uit dat in Para samengewerkt zal worden met anderen richting 2020-verkiezingen


De Pertjajah Luhur (PL) heeft er alle geloof in dat zij in Para een zetel kan halen. De partij heeft vrijdagavond acht kernen geïnstalleerd te Accaribo. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo was aan de opkomst en enthousiasme duidelijk te merken, dat de Paranen meer dan ooit bewuster zijn geworden. Tijdens de vorige verkiezing zijn alle drie zetels van dit district gegaan naar de NDP. 

'Met Para we go for more than ten', sprak Somohardjo, doelende op het aantal zetels dat de PL landelijk verwacht te zullen halen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 4 augustus 2019. Dit, op basis van het enthousiasme dat tot nu toe ten toon is gesteld door de aanwezigen tijdens de verschillende kerninstallaties.

De PL-voorzitter benadrukte, dat mensen met eigen vervoer naar de kerninstallaties zijn gekomen. De partij heeft geen bussen ter beschikking gesteld. 'Met trots kunnen we praten van een herleving van de partij in Para', aldus Somohardjo. De PL heeft in Para eerder zetels weten binnen te halen. Na 2015 was de partij echter zo in beslag genomen door het verraad binnen eigen gelederen en de rechtszaken als gevolg daarvan, dat ze in de periode na 2015 weinig contact hadden met de Paranen, zo erkende Somohardjo.

In de afgelopen tijd bleek de belangstelling om aansluiting te zoeken bij de partij echter zo groot, dat besloten werd te werken aan het opzetten van kernen. Dat heeft geresulteerd in de installatie van acht kernen vrijdagavond. Somohardjo heeft in zijn toespraak het accent gelegd op het belang van de eenheidswording. Hij vindt dat in dat opzicht de volksvertegenwoordigers van Para in De Nationale Assemblee weinig voor de districtsbewoners hebben gedaan.

De aanwezige Paranen en kernen zijn daarom vastbesloten samen met de PL een eenheid te vormen. De politicus sluit niet uit dat in Para samengewerkt zal worden met anderen. 'Wil je verandering van beleid, dan moet je tegen deze regering stemmen', luidde de boodschap van de PL-voorzitter.

Corneliskondre 7e inheemse dorp dat samenwerkingsovereenkomst tekent voor exploitatie rondhout in gemeenschapsbos

(Bron foto's: NII)
Unique Timber NV stort eenmalig bedrag van 15.000 Amerikaanse dollar 


De bewoners van Corneliskondre hebben in 2018 zelf besloten om hun gemeenschapsbos beschikbaar te stellen voor commerciële houtkap. Kapitein Louis April heeft daarbij een onderneming voorgesteld die geïnteresseerd bleek in de exploitatie van rondhout in het gebied. Het directoraat van Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) werd hierover in kennis gesteld door  districtscommissaris Ludwig Mettendaf. Daarna werd het proces van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) meteen in werking gesteld, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 3 augustus 2019.

Het proces van FPIC geeft aan de plaatselijke gemeenschap de ruimte voor inspraak nadat ze goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen die staan te gebeuren in hun gebied. De gemeenschap werd in dat kader op de hoogte gesteld van de voornemens van de ondernemer en de inhoud van een conceptovereenkomst. De dorpelingen gingen akkoord en de ondertekening vond uiteindelijk plaats op 23 juli. Kapitein April tekende namens de gemeenschap en de ondernemer Alex Ho Zhung Ket tekende als directeur namens Unique Timber NV.

Corneliskondre heeft een gemeenschapsbos groot 5.800 hectare. In de overeenkomst is opgenomen dat Unique Timber NV een eenmalig bedrag van 15.000 Amerikaanse dollar zal storten. De duur van de overeenkomst is 2 jaar en er zal een royalty van 10 Amerikaanse dollar per mᶟ betaald worden aan de gemeenschap. Tenslotte zal de ondernemer een bijdrage van 50 Amerikaanse dollar per mᶟ storten in het districtsfonds. Een deel van de middelen (10.500 Amerikaanse dollar) is alvast aangewend om landbouwgereedschappen aan te schaffen. Er is overeengekomen dat de ondernemer het restant bedrag in twee termijnen zal storten.

De kapitein heeft uit de aangeschafte materialen enkele tuingereedschappen gedoneerd aan een plaatselijke basisschool. Het gaat hierbij om de St. Hubertusschool die deze gereedschappen zal gebruiken ten behoeve van haar schooltuinenproject. Naast de donatie van landbouwgereedschappen zal de ondernemer een weg van een kilometer open stoten. Ook zal hij landbouwgrond van ruim drie hectare gereedmaken voor de landbouw.

Dit is het zevende inheemse dorp dat een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend voor exploitatie van rondhout in haar gemeenschapsbos. De dorpen die eerder tot deze stap zijn overgegaan zijn Apoera, Bigi Poika, Copi en Cabenda, Tapoeripa, Pikin Saron.

VHP-voorzitter Santokhi op Milan Summer Festival in Den Haag: 'Alle Surinamers zijn nodig voor wederopbouw'

(Bron foto: VHP)
'We gaan Suriname weer uit de modder trekken, we gaan Suriname weer bloeiend maken'


Tijdens een bezoek aan het Milan Summer Festival in Den Haag riep VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteren alle Surinamers, waar ook ter wereld op, zich in te zetten voor Suriname. 'Ik zeg tegen eenieder. We gaan Suriname weer opbouwen. We gaan Suriname weer uit de modder trekken. We gaan Suriname weer bloeiend maken. En we gaan dat samen doen. We gaan dat doen met één miljoen Surinamers. 500.000 in Suriname en 500.000 Surinamers buiten Suriname. In Nederland, Amerika, de Antillen, waar ze ook zijn. We hebben jullie allemaal nodig.'

Santokhi dankte de mensen voor de steun die ze vanuit de diaspora geven aan Suriname. Individueel, als deskundige of in organisatieverband. Hij hield de mensen voor, dat hoewel ze niet allemaal stemrecht hebben in Suriname, ze toch 'een stem' hebben, aldus de partij vandaag, zondag 4 augustus 2019, in een persbericht. 'Die stem kun je gebruiken om familie en vrienden te ‘empoweren’. Die stem kun je gebruiken om hen een juiste keuze te laten maken om het land te redden. Voor nu en voor kinderen.'

Santokhi bezocht op het festival ook een bijeenkomst van de ouderenbond NEHOB, waar hij toezegde de toeristenkaart en visa af te zullen schaffen.

'We moeten tussen beide landen visumvrij kunnen reizen. Na 25 mei 2020, als we in de regering zitten, zullen we de relatie met Nederland herstellen om dit mogelijk te maken. Voor al deze stappen is het vooral nodig dat er een regering komt waar weer vertrouwen in is. Deze regering heeft alle vertrouwen in de afgelopen negen jaar verkwanseld. Hoe mooi zou het zijn als onze senioren hun oude dag in Suriname kunnen doorbrengen met goede gezondheidszorg. Met goede voorzieningen. Hoe mooi zou het zijn als we straks jonge mensen een kans kunnen geven op een toekomst met nieuwe technologieën in bijvoorbeeld voedingssector, in duurzame energie, bij het behoud van het tropische regenwoud. Dat kan als u blijft helpen om Suriname te redden.'

Tijdens zijn bezoek werd de VHP-voorzitter door vele honderden personen aangesproken die hem steun en succes toewensten. Hij opende op het festival een speciale stand van de VHP-kern Den Haag.

Speciale aandacht was er ook van zijn kant voor een aantal initiatieven rond het thema gezondheid op het Gezondheidsplein. Hij dankte de artsen en andere professionals in de gezondheidszorg en legde de nadruk op het belang van sport en gezondheid. Santokhi reikte daar ook medailles uit aan enkele honderden deelnemers aan een wandeltocht van vijf kilometer.
Het bezoek aan het Milan Summer Festival van de VHP voorzitter is georganiseerd door de afdeling VHP-Nederland in samenwerking met Diaspora ondernemers.

Kleding doodgeschoten porknokker Furgill Aloeboetoe verbrand - 'Als de kleding er niet is, kunnen we in principe niet begraven'

'Wij hebben die kleren nodig om in de kist te plaatsen volgens onze marrontraditie'

Medicus belast was met obductie gaf opdracht de kleding te verbranden, omdat die onhygiënisch was...


Familieleden van de 25-jarige Furgill Aloeboetoe vinden het een kwalijke zaak, dat de kleding is verbrand die de jongeman droeg toen hij het leven heeft gelaten. Hij was afgelopen zondag slachtoffer bij het incident tussen de politie en illegale goudzoekers in het mijngebied van goudmaatschappij Rosebel Gold Mines. 

'Wij hebben die kleren nodig om in de kist te plaatsen en dat doen wij volgens onze marrontraditie. Als de kleding er niet is, kunnen we in principe niet begraven', zegt Whitney Aloeboetoe, zus van de overledene, vandaag, zondag 4 augustus 2019, in de Ware Tijd.

Zij hebben van de politie vernomen, dat de medicus die belast was met de obductie de opdracht heeft gegeven om de kleding te verbranden, omdat die onhygiënisch was. 'Wij hadden de politie al op de eerste dag erop gewezen dat we de kleding van mijn broertje willen', zegt Aloeboetoe.

De familieleden van het slachtoffer wil nu weten wie de medicus is die de kleren heeft laten verbranden. 'We willen hem of haar geen kwaad doen, maar dat zal ons geruststellen', zegt de zus. De rugtas van haar broertje heeft de familie teruggekregen.

Volgens Aloeboetoe had haar broertje een telefoon en buiktasje bij zich, maar die spullen zijn niet te vinden. Hermanus Aloeboetoe, oom van het slachtoffer, zegt dat er nog geen officiële begrafenisdatum is vastgesteld. De familie streeft ernaar om de jongeman 10 augustus te begraven. Er is een advocaat in de hand genomen om van de staat te eisen, dat die de begrafeniskosten dekt.