zondag 10 maart 2019

Jaguar in dierentuin in Arizona (VS) valt selfie makende vrouw aan

Vrouw met niet levensbedreigende verwondingen opgenomen in ziekenhuis'Het is niet de schuld van wilde dieren wanneer barrières worden overschreden'


Een vrouw is zaterdagavond aangevallen door een jaguar toen ze kennelijk probeerde een selfie te maken buiten de behuizing van de grote kat in de Wildlife World Zoo in Arizona, aldus de autoriteiten.

Shawn Gilleland, een woordvoerder van de Rural Metro Fire Department, vertelde de Washington Post zondag 10 maart 2019, dat brandweerlieden zeiden dat de vrouw, dertiger, op een hek zat om dichter bij de jaguar's behuizing te komen zodat ze een selfie met het dier kon schieten.

De jaguar wist haar arm vast te grijpen met zijn poot, en liet wonden achter, zei Gilleland. Gilleland zei dat de vrouw, die niet publiekelijk werd geïdentificeerd, naar een ziekenhuis werd gebracht met verwondingen die niet levensbedreigend waren.


Vertegenwoordigers van Wildlife World Zoo zeiden in een verklaring, dat een gast gewond was geraakt door een vrouwelijke jaguar in de dierentuin in Litchfield Park, niet ver van Phoenix.


Ambtenaren zeiden, dat de aanval wordt onderzocht, maar merkten op dat het dier op geen enkel moment buiten haar omheining was geweest. 'Begrijp alsjeblieft waarom er barrières worden gelegd', tweette ambtenaren. 'Vanavond zenden we gebeden naar de familie.'


Op zondag drong de president van de Humane Society of the United States er bij dierentuinen op aan 'een hogere standaard te stellen om mensen te beschermen en dieren vanaf een veilige afstand te respecteren.' 'Mensen krijgen het verkeerde idee dat wilde dieren benaderbaar zijn', zei Kitty Block in een verklaring.

Wildlife World Zoo and Aquarium huisvest meer dan 600 soorten en het aquarium heeft meer dan 75 soorten, waaronder pijlstaartroggen, pinguïns en haaien, volgens de zoo's Facebook-pagina.

Dierentuin eigenaar Mickey Ollson vertelde AZFamily.com, dat dierentuinmedewerkers zullen bekijken of er meer barrières moeten worden aangebracht om gasten weg te houden van de dieren. Op zondag verzekerde de dierentuin mensen dat 'er niets met onze jaguar zal gebeuren.' 'Ze is een wild dier en er waren goede barrières om onze gasten veilig te houden', twitterde de dierentuin. 'Het is niet de schuld van wilde dieren wanneer barrières worden overschreden.'(Suriname Mirror/The Washington Post/Twitter/CNN)

Drie 20'ers opgepakt voor verzenden drugs via de post

Verdachten wisten lange tijd uit handen van de politie te blijven


De 28-jarige S.H, de 26-jarige S.S. en C.A. (22) zijn woensdag door de Narcotica Brigade in verzekering gesteld, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 10 maart 2019.

H. bood in juni 2018 een doos ter verzending aan bij een postbedrijf in Paramaribo. Tijdens controle door de douane recherche werd in de doos 30 gram marihuana ontdekt tussen versnaperingen. H. verklaarde dat hij de doos voor iemand moest posten van wie hij als tegenprestatie 50 euro kreeg.

Ook in dozen die S.S. in oktober 2017 en januari 2018 ter verzending had aangeboden werd door douaneambtenaren, tijdens controlewerkzaamheden, illegale drugs onderschept en in beslag genomen. In de dozen van S. waren respectievelijk 98 gram poeder cocaïne en 220 milliliter vloeibare cocaïne verborgen.

H. en S., die geruime tijd uit handen van de politie wisten te blijven, zijn dinsdag 5 maart op hun woonadressen aangehouden.

A., die ook geruime tijd voortvluchtig was, meldde zich dinsdagavond bij de politie. In een doos die zij in mei 2018 ter verzending had aangeboden werd 98 gram cocaïne ontdekt en in beslag genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie, zijn de drie in verzekering gesteld.

Guaido vraagt parlement noodtoestand uit te roepen vanwege grote landelijke stroomstoring

Met de noodtoestand zou 'internationale hulp' mogelijk worden


Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interim-president van Venezuela, gaat het parlement vragen om de noodtoestand uit te roepen. Die noodtoestand moet het mogelijk maken de situatie, gecreëerd door de zware stroomuitval die het land sinds donderdag treft, aan te pakken. 


Met de noodtoestand zou 'internationale hulp' mogelijk worden – de afgelopenweken gaf de regering van president Nicolas Maduro geen toelating voor humanitaire hulp uit het buitenland.'We moeten deze ramp nu aanpakken', aldus Guaido. 'Ik heb een bijzondere zitting van het nationale parlement bijeengeroepen om onmiddellijke beslissingen voor de humanitaire hulp te nemen', zei Guaido aan parlementsleden. Hij riep ook op tot 'acties in de straten'. 'U heeft het recht op straat te komen, want dit regime laat de Venezolanen sterven', zei Guaido. 'Heren van het leger, het is tijd te stoppen met het verdedigen van de dictator.'De stroomstoring is volgens Guaido het gevolg van een gebrek aan investeringen en onderhoud door Maduro’s regering. Grote delen van Venezuela zitten al sinds donderdagavond zonder elektriciteit, wat de economische crisis in het land nog erger maakt. Transport, waterdistributie en telecommunicatie liggen stil. In ziekenhuizen zijn zeker vijftien mensen overleden.

Maduro tweette zondag dat de uitval veroorzaakt is door een Amerikaanse cyberaanval op een waterkrachtcentrale.
Hoeveel Venezolanen nog hinder hebben is zondag 10 maart 2019 onduidelijk. Zaterdag waren ook protesten van aanhangers van zowel de gekozen president Maduro als die van Guaidó. De groepen werden uit elkaar gehouden door de oproerpolitie, die vooral de aanhangers van Guaidó soms hardhandig stopte.

Aan de grensovergangen met Colombia en Brazilië staat nog altijd voor zeker 250 ton humanitaire hulp, vooral door de Verenigde Staten gestuurd. Guaido riep zichzelf op 23 januari uit tot interimpresident, en wordt als dusdanig erkend door een vijftigtal landen.

(Suriname Mirror/nl.metrotime.be/Twitter)

El Salvador laat 3 vrouwelijke gevangenen vrij die 30 jaar celstraf uitzaten voor plegen abortus

(Bron foto: Marvin Recinos/AFP)
El Salvador heeft een aantal van de strengste anti-abortuswetten ter wereld

- Hooggerechtshof: 'De vrouwen hebben onevenredige en immorele straffen uitgezeten'
- Amnesty International: 'El Salvador een van de gevaarlijkste landen ter wereld om een ​​vrouw te zijn'


Het Hooggerechtshof van El Salvador (Corte Suprema de Justicia) beval donderdag 7 maart 2019 de vrijlating van drie vrouwen die waren veroordeeld tot 30 jaar gevangenis, omdat ze hun zwangerschappen hadden afgebroken. De drie vrouwen, die beweren spontane abortussen te hebben geleden, waren schuldig bevonden aan moord. 

Alba Rodríguez en María del Tránsito Orellana hadden al negen jaar gevangenisstraf uitgezeten, terwijl Cinthia Rodríguez al meer dan 11 jaar in de gevangenis zat.


El Salvador heeft een aantal van de strengste anti-abortuswetten ter wereld. Vrouwen die een abortus ondergaan, krijgen straffen van twee tot acht jaar, die kunnen oplopen tot 40 jaar als ze schuldig worden bevonden aan moord.

Tientallen Salvadoraanse vrouwen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de dood van hun foetussen, zelfs als ze beweren dat ze miskramen of doodgeboorten hebben gehad.

'Ik ben erg blij dat ik mijn vrijheid heb teruggekregen, om met mijn familie herenigd te worden', vertelde Cinthia Rodríguez na het vertrek uit de gevangenis.


De drie vrouwen werden op de hoogte gesteld van het besluit van de rechtbank door een brief van de viceminister van Justitie en Veiligheid van El Salvador aan de vooravond van Internationale Vrouwendag.

Volgens Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto Terapéutico, Ético y Eugenésico (ACDATEE) heeft de rechtbank bepaald, dat de vrouwen 'onevenredige en immorele' straffen uitzaten. De hoogste rechtbank concludeerde ook, dat hun gezinnen negatief werden getroffen door hun gevangenisstraf.


Activisten zeggen, dat in de afgelopen 10 jaar ten minste 30 vrouwen die onder de strenge anti-abortuswetgeving van El Salvador gevangen zaten zijn, vrijgelaten na nieuwe rechtszaken of gerechtelijke onderzoeken. Er blijven echter nog minstens 20 andere vrouwen in de gevangenis.

Vorige maand werd Evelyn Beatriz Hernández Cruz, 20, vrijgelaten nadat de rechtbank een nieuwe rechtszaak had bevolen. De jonge vrouw was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, omdat ze een doodgeboren kind had gebaard in de latrine van haar huis. De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt, dat El Salvador 'een van de gevaarlijkste landen ter wereld is om een ​​vrouw te zijn'.


(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/QCostarica/Twitter)

Costa Rica krijgt vier Bell UH-1-helikopters van de VS

Helikopters worden ingezet voor diverse operaties

VS draagt gedurende twee jaar zorg voor training piloten en onderhoudspersoneel, onderhoud reserveonderdelen


Vier Bell UH-1-helikopters, geschonken door de Verenigde Staten, arriveerden vrijdagmiddag 8 maart 2019 in Costa Rica en werden aan de pers getoond in het Base 2-gebied van de Aeropuerto Internacional Juan Santamaría (SJO) in Alajuela.

Ze maken deel uit van het Air Training-programma van de Verenigde Staten, dat na twee jaar training permanent wordt overgedragen aan de Servicio de Vigilancia Aérea (SVA) van het ministerio de Seguridad Pública.


De helikopters, ter waarde van $ 48 miljoen, zullen de capaciteit van de SVA vergroten om luchtsteun te bieden bij noodhulp, humanitaire hulp, transport van uitrusting en personeel naar meer afgelegen gebieden, preventieve patrouilles en maritieme en luchtinteracties


De komende twee jaar zullen de Verenigde Staten de leiding hebben over de toestellen, inclusief training van SVA-piloten en onderhoudspersoneel, onderhoud van reserveonderdelen aan de apparatuur, terwijl de SVA de operationele kosten zal dragen

Voor de opleiding van de SVA-medewerkers zal een team van 20 luchtvaartexperts uit de VS gestationeerd blijven op Basis 2 tot het programma wordt afgesloten.

De helikopters zijn vervoerd  in een Amerikaanse luchtmacht C-17 Globemaster III, groot militair transportvliegtuig.

(Suriname Mirror/QCostarica/Twitter)

Marijke Satijo, hoofdtrainster vrouwenvoetbal Robinhood, stapt tijdelijk uit het voetbal

(Bron foto: Facebook)
Satijo verontwaardigd over wijze waarop voetbalwereld omgaat met misbruik van 15-jarige pupil van SRD

Ondanks bewijsmateriaal tegen trainer Ricardo Oehlers is hij gewoon weer actief als trainer


Marijke Satijo, hoofdtrainster vrouwenvoetbal van Robinhood, heeft in een open brief afstand genomen van de manier waarop de voetbalgemeenschap is omgesprongen met het misbruik van een vijftienjarige pupil van de vereniging Super Rich Dignity (SRD). Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 10 maart 2019. 

In de brief is een heel relaas gegeven over het begin van een drama waarbij het vijftienjarige slachtoffer zou zijn misbruikt door trainer Ricardo Oehlers die in dienst was van SRD.

Na onderzoek door de politie is de trainer aangehouden op verdenking van misbruik. De vermoedelijke dader heeft negen maanden in voorarrest doorgebracht en is intussen voorlopig in vrijheid gesteld. Vernomen wordt, dat de definitieve uitspraak van de rechter op 20 mei is.

Satijo spreekt haar diepe verontwaardiging uit dat Oehlers de draad weer heeft opgepakt bij Robinhood als trainer en zich weer heeft aangemeld bij Siso voor het volgen van de voetbalopleiding. Zij is van mening dat ondanks dat er harde bewijzen tegen hem zijn en de rechter nog een uitspraak moet doen, hij in de gelegenheid wordt gesteld zich normaal overal te vertonen.

Wat haar steekt is dat het slachtoffer is getraumatiseerd en de voetbalgemeenschap zich niet om haar bekommert. Om deze reden willen volgens Satijo ouders hun kinderen niet meer sturen om te voetballen.

De hoofdtrainster bij vrouwenvoetbal heeft daarom besloten afstand te doen van alle structuren binnen de SVB en Siso tot 20 mei, uit onvrede over de wijze waarop met de kwestie van haar pupil is omgegaan en het respectloze gedrag van sommige voetballeiders in het land.

Minstens 15 mensen gedood bij aanval op stripclub in Salamanca, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Politie tast nog in het duister wie er achter de bloedige aanslag zit


Bij een aanval op een stripclub in Salamanca in Mexico zijn minstens 15 mensen gedood. Vier anderen liepen zware verwondingen op. De politie tast nog in het duister wie er achter de bloedige aanslag zit. 

Volgens de eerste vaststellingen sprong een groep gemaskerde en gewapende aanvallers zaterdagochtend 9 maart 2019 vroeg uit drie busjes. Ze drongen nachtclub La Playa binnen en openden het vuur.Na de schietpartij zouden de gemaskerde mannen zijn weggevlucht in een terreinwagen.

Vijftien mensen kwamen om bij de aanval, verklaarde een justitiewoordvoerder. Agenten troffen in het etablissement de lijken aan van dertien mannen, twee anderen overleden in het ziekenhuis. Daar liggen ook nog vier gewonden; drie mannen en een vrouw.

Over de achtergrond van het geweld tast het gerecht nog in het duister.

Intenso ataque armado deja 14 muertos en un bar de Salamanca

Geweld is in de centraal gelegen deelstaat Guanajuato, waar veel auto-industrie is, aan de orde van de dag door drugskartels en benzinedieven. In Salamanca staat een grote olieraffinaderij.

President Andres Manuel Lopez Obrador lanceerde deze week een offensief tegen de lokale bendeleider Jose Antonio Yepez, beter bekend als ‘El Marro’.

(Suriname Mirror/France24/AFP/Twitter/Belga/eluniversal.com.mx/ANP/Periodico Correo)

Júlia Horta, 24, wint de grote finale van Miss Brazilië 2019

Horta vertegenwoordigt Brazilië bij Miss Universe verkiezingJúlia Horta, 24, won zaterdagavond 9 maart 2019 de grote finale van Miss Brazilië 2019. De show eerde de jonge vrouw van Minas Gerais als de nieuwe vertegenwoordigster van Brazilië bij de Miss Universe verkiezing. 


Zeer zelfverzekerd op de catwalk en tijdens de interviews, won Júlia de harten van de jury, bestaande uit Alexandre Herchcovitch, Marcos Proença, Wanderley Nunes, Luiza Brunet, Rachel Maia, Natália Guimarães, Monica Salgado, Taciele Alcolea, Ricky Hiraoka en Leila Schuster.

Toen haar werd gevraagd naar het geheim van het domineren van het podium, antwoordde de brunette: 'Als er iets is dat ik tegen iemand zou kunnen zeggen, dan is het: Investeer in zelfkennis, het transformeert je.' 
Met een sterk publiek op sociale netwerken is de opvolgster van Mayra Dias ook een digitale beïnvloedster en vaak geeft ze haar volgerst stijltips en empowerment boodschappen.

Nu, verkozen tot Miss Brazil, wil Julia meer vrouwen bereiken. 'Sinds de staatsverkiezing had ik mijn doel al in de handen van God gelegd, ik vertrouw Hem meer dan wie dan ook, en nu is het mijn doel om die titel echt te gebruiken om mensen te helpen. Neem boodschappen aan van liefde en empathie', zei ze.


President Bolsonaro van Brazilië 19 maart op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Trump

Op agenda beide presidenten onder meer verlenen van humanitaire hulp aan VenezuelaPresident Donald Trump verwelkomt de nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, later deze maand in het Witte Huis om te praten over handel, defensiesamenwerking, grensoverschrijdende criminaliteit en andere zaken.

Het Witte Huis zei op 8 maart 2019, dat de twee leiders ook zouden praten over het verlenen van humanitaire hulp aan Venezuela en het helpen van de lokale bevolking bij het herstellen van de democratie in hun land wanneer ze elkaar ontmoeten op 19 maart.

Bolsonaro, die op 1 januari aantrad, is een voormalig legerkapitein met conservatieve, antisocialistische standpunten. Hij heeft vaak zijn bewondering uitgesproken voor Trump en zei dat hij van plan was verschillende beleidslijnen van de Amerikaanse leider te evenaren.


In een telefoongesprek na de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro in oktober, spraken ze over 'een sterke toewijding om naast elkaar te werken' over kwesties die hun landen betreffen.


Nog voordat hij in januari zijn ambt aanvaardde, had Bolsonaro al beloofd zich te verzetten tegen de regering van Venezuela, waar miljoenen mensen door een economische crisis moesten vluchten, velen naar buurland Brazilië. Sinds Bolsonaro de macht heeft overgenomen, heeft hij de kritiek op de onwettige regering van Venezuela, aangevoerd door de socialistische dictator Nicolas Maduro, en erkent interim-president Juan Guaido als de gekozen leider van het OPEC-land.

De Verenigde Staten hebben Guaido ook als president erkend en anderen opgeroepen hetzelfde te doen. Washington heeft de sancties tegen Venezuela verscherpt in een poging om Maduro te verdrijven.

(Suriname Mirror/Twitter/The Epoch Times)

Inheemse reservaten in Brazilië bedreigd door gewapende grondbezetters

Sinds inauguratie president Jair Bolsonaro meer invasies van inheemse reservaten


Als kandidaat beloofde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om te stoppen met het beschermen van land dat al lang het thuis van inheemse stammen is. Sinds zijn inauguratie op 1 januari 2019 zijn er meer invasies geweest van inheemse reservaten door gewapende mannen die gronden claimen. Arash Arabasadi doet verslag:(Suriname Mirror/VoA News)

Vijftien nierpatiënten overleden in Venezuela door langdurige stroomuitval

Ngo Codevida: 'De situatie van andere nierpatiënten is kritiek'


Vijftien nierpatiënten zijn overleden in Venezuela, omdat er door de aanhoudende stroomuitval geen dialyse meer mogelijk is.Volgens de non-gouvernementele organisatie Codevida (Coalición de Organizaciones por el Derecho a la salud y la vida), die het nieuws naar buiten bracht, is ook de situatie van andere nierpatiënten kritiek. De paar machines die nog werken doordat ze op noodgeneratoren zijn aangesloten, dreigen volgens hem al snel zonder brandstof te komen zitten.


Het land is al 48 uur verlamd door een gigantische stroomstoring. 'Gisteren en vandaag hebben we vijftien overlijdens geteld doordat dialyse niet mogelijk is. We registreerden negen overlijdens in de staat Zulia, twee in de staat Trujillo en vier in het Pérez Carreño-ziekenhuis van Caracas', zegt Francisco Valencia, directeur van Codevida.'De situatie van personen met nierfalen is zeer moeilijk, kritiek. We praten over 95 procent van de dialysecentra, vandaag mogelijk zelfs 100 procent, die niet werken door het stroomtekort', zegt Valencia.


De Venezolanen worden sinds donderdagnamiddag geconfronteerd met de ergste stroomstoring uit de geschiedenis van het land. De regering zegt het gaat om een 'elekriciteitsoorlog' onder aanvoering van de Verenigde Staten en oppositieleider Juan Guaido, de zelfverklaarde president van het land.

'Enkele dialysecentra werkten op elektrische generatoren. Maar, het is moeilijk om die te herstarten door een gebrek aan brandstof', zegt Valencia.

(Suriname Mirror/Venezuela al Dia/Belga/RTL Nieuws/Twitter)

Veertien doden bij vliegtuigcrash in Colombia

Oude Douglas DC-3 stort neer bij gemeente San Carlos de Guaroa, in de provincie Meta


Bij een ongeval met een vliegtuig in Centraal-Colombia zijn zaterdag 9 maart 2019 veertien personen om het leven gekomen. Dat zegt de burgerlijke luchtvaartautoriteit van het land. 

Het toestel, een Douglas DC-3 (HK-2494), een decennia oud tweemotorig Amerikaans toestel met een maximale capaciteit van 30 passagiers, van luchtvaartmaatschappij Laser Aereo, was op weg van de zuidelijke stad San José del Guaviare naar Villavicencio, een stad in het centrum van een land.Op een gegeven moment, om 10.40 uur plaatselijke tijd, deed de piloot een noodoproep vanwege technische problemen, waarna het contact met de verkeersleiding verloren ging. Zo'n 90 kilometer van de bestemming van het vliegtuig werd het wrak gevonden in onbewoond gebied, in de buurt van de gemeente San Carlos de Guaroa, niet ver van Villavicencio, in de provincie Meta.


Er werd een lijst gepubliceerd met de inzittenden van het toestel. Een team onderzoekers is op weg naar de plaats van het ongeval.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Belga/El Pais/Twitter/NOS)

NDP-voorzitter Bouterse tijdens wijkvergadering Flora: 'Niet luisteren naar negativisten'

Bekende cliché verworden NDP-retoriek klinkt tijdens partijbijeenkomst

'De regering gaat rustig door met de aanpak van de vele problemen, dag en nacht wordt gewerkt'


NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, heeft op een wijkvergadering te Flora gisteren maar weer eens benadrukt, dat er hard moet worden gewerkt. Hij vroeg zijn gehoor om niet te luisteren naar negativisten. Hij toonde aan de hand van een video wat voor werk verzet is. In verschillende districten is volgens hem ontwikkeling gebracht, 'maar er moet nog veel gedaan worden'. Dit bericht vandaag, zondag 10 maart 2019, Starnieuws.

Het aantal woningzoekenden blijft toenemen. Vanmiddag wordt te Altona Village 2, Vredenburg, het startsein gegeven voor de bouw van ruim 3.000 woningen door een particulier initiatief. 'De regering gaat rustig door met de aanpak van de vele problemen', benadrukte de partijleider. 'Dag en nacht wordt gewerkt. Huizenbouw zal door particulieren worden gedaan, maar er komt verlichting.'

Melvin Bouva (NDP), vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, zei tijdens zijn spreekbeurt dat binnenkort de wetgeving in orde komt over het garantiefonds en het woningbouwfonds. Mensen kunnen - ook de kleine man en vrouw - via de banken een zachte lening krijgen om te bouwen. De regering geeft bepaalde garanties aan de banken. Bouva vroeg geloof te blijven hebben in de president, in zijn leiderschap, de leiding van het land en de NDP. Hij beloofde dat in de resterende periode veel gerealiseerd zal worden, omdat 'de moeilijke economische situatie is overwonnen'.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, die ook deel uitmaakt van het nieuwe NDP-hoofdbestuur, gaf aan dat welzijn belangrijk is voor de regering. Er is een sociaal contract getekend. Hij bleef stilstaan bij het belang van goede werkgelegenheid. Hij voerde aan, dat niet alles gemakkelijk gerealiseerd kan worden omdat met eigen middelen alles gedaan moet worden, ook het scheppen van werkgelegenheid.

Rabin Parmessar, die eveneens NDP-bestuurslid wordt, vulde aan dat sinds 2010 Suriname het moet doen zonder ontwikkelingshulp. Alle andere regeringen daarvoor hadden toegang tot ontwikkelingsgelden uit Nederland. Parmessar riep zijn partijgenoten op om in harmonie en eenheid op te trekken.

Hij benadrukte, dat huis-aan-huis moet worden gegaan om de oude makkers op te zoeken om samen met de nieuwe NDP'ers op te trekken naar de verkiezingen van 2020. Hij benadrukte, dat de regering het financieel heel moeilijk heeft gehad. Er zijn veel bezuinigingen doorgevoerd, waarbij de regering geen salarisverhoging heeft genomen.

Suriname en Frankrijk in gezamenlijke verklaring: 'Grensbepaling moet bilateraal worden overeengekomen'

'Beide partijen terughoudend in de gebieden waarover momenteel wordt gediscussieerd'


Suriname en Frankrijk hebben vrijdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven en leggen uit dat er diplomatieke gesprekken en twee technische consultaties zijn gehouden over de afbakening van de grens en de toewijzing van de eilanden in kwestie, in grenswateren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 10 maart 2019.

In de verklaring benadrukken beide landen het beginsel, dat grensbepaling bilateraal moet worden overeengekomen. Er wordt rekening gehouden met artikel 1 van het Verdrag van 1915. Hierin staat verder dat 'eilanden gelegen in dit gedeelte van de rivier Nederlandsch of Fransch grondgebied, naarmate zij in hun geheel of ten minste voor het grootste deel gelegen zijn ten Westen of ten Oosten van die lijn'. De 'eilanden Langa-Tabiti en Paccarebo of Blakkarebo zijn geheel Nederlandsch grondgebied en het eiland Guidala is geheel Fransch grondgebied'. Deze eilanden vallen buiten gedeeltelijke grensregeling.

De Fransen hebben zich altijd op het standpunt gesteld dat er geen discussie bestaat over de grenslijn, slechts over de status van enkele eilanden. Maar, minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken sprak afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee over de 'juiste vaststelling van de grenslijn en de verdeling van tabiki’s' en 'wij generaties lang een euvel hebben die wij moeten oplossen'.

In het parlement zei Beighle, dat de gezamenlijke verklaring moet zorgen 'dat beide samenlevingen ervan bewust worden gemaakt, dat wij alle intentie hebben om de grenslijn te verduidelijken'. Zij vertelde, dat de regering eerder deze week middelen heeft vrijgemaakt voor een missie die de lokale gemeenschap in het gebied zal informeren en betrekken.

Volgens de gezamenlijke verklaring is 'overeengekomen dat beide partijen terughoudend zullen zijn in de gebieden waarover momenteel wordt gediscussieerd'. Dit kan de 'vrede en stabiliteit verstoren'.

Eerder stelde de Franse ambassadeur Antoine Joly dat de Franse autoriteiten 'alleen interventies zullen vermijden in gebieden die ter discussie staan'. De Fransen blijven 'de Franse wet op de Franse oevers toepassen om de illegale goudwinning te bestrijden en in het bijzonder het gebruik van kwik, het vergiftigen van de bevolking die aan beide zijden van de rivier leeft', zei Joly.

Suriname heeft de gezamenlijke patrouilleoperatie tijdelijk opgeschort tot definitieve afwikkeling van de grenskwestie. Het blijft echter onduidelijk welke eilanden/gebieden tussen Stoelmanseiland en het eiland Portal precies ter discussie staan, waar dus geen daden van agressie zullen worden ondernomen.

Ter informatie: