zaterdag 31 december 2016

Den Blauwvinger: 2016 Een jaar waarin 'precair' zijn intrede doet in Suriname

COLUMN: Op naar een jaar met echte oppositie en actie om 'precair' uit te bannen...??

Wat gaan oppositie, vakbeweging en 'We Zijn Moe' in 2017 doen? Jammeren en klagen of kan de pinarende en hosselende burger echt eens oppositioneel actievuurwerk verwachten tegen stopverfbeleid regering...

31-12-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Een precaire financieel-economische situatie. Woorden die eind 2015 in Suriname opdoken en gedurende alle maanden van 2016 te horen zijn geweest en nog steeds te horen zijn. Voor 2016 had amper een Surinamer ooit van het woord precair gehoord. Een situatie, een erfenis, veroorzaakt door financieel en inhoudelijk wanbeleid van de regering Bouterse-I, dat door de regering Bouterse-II medio 2015 onverdroten werd voortgezet. De bevolking is onder verantwoordelijkheid van de zichzelf volkspresident noemende Desi Bouterse bijna tot de bedelstaf gebracht en de Staat Suriname werd opgezadeld met een miljardenschuld. Daarenboven werd de ene lening na de andere afgesloten door de regering. 2016 Is een rampjaar voor de doorsnee burger geworden.

Overheid roept hulp burger in
Subsidies aan staatsbedrijven worden beëindigd, de tarieven voor elektriciteit en water zijn en worden verhoogd, een op hol geslagen wisselkoers weten de financiële autoriteiten niet te temmen, prijzen van producten in winkels zijn de pan uit gerezen. Betaal je in de ene 'snesi' Srd 10 voor een pot Nescafé koffie, in de andere 'snesi', slechts een 200 meter hooguit verderop, moet je voor diezelfde pot Srd 14,25 betalen. Gecontroleerd wordt er nauwelijks door de autoriteiten, neen, de burger is door de overheid gevraagd om haar op prijsverschillen te attenderen.
En eind 2016 wordt die burger ook nog eens opgezadeld door het ministerie van Handel en Industrie om te letten op bedrijven, organisaties, woningverhuurders, enzovoorts die hun producten aanprijzen in euro's of Amerikaanse dollars. Dat mag namelijk niet meer, producten moeten worden aangeboden in de lokale munt, de Surinaamse dollar, de Srd. Ondertussen worden velen gedwongen te hosselen om iets bij te verdienen. Onder de vele taxichauffeurs in Paramaribo bevinden zich chauffeurs die onder andere leerkracht of agent zijn, want ook zij hebben het moeilijk en verdienen wat bij door na hun gewone werk in een rode of gele taxi rond te gaan rijden. En het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijkt toe en houdt de regering in een wurggreep. De regering zag heil in contact met het machtige IMF om Suriname uit de modder te trekken. Maar, na vele maanden begon het bij Bouterse te knagen en vroeg hij zich hardop, publiekelijk af of hij er wel goed aan had gedaan om in zee te gaan met dat IMF...... Dat typeert de man, eerst doen en vervolgens pas nadenken over consequenties. Beleid met verstand is een onbekend gegeven binnen de Surinaamse overheid.

Gaten dichten met diverse leningen: stopverfbeleid
Ondertussen wordt door zijn regering de ene na de andere forse buitenlandse lening afgesloten, bij grote internationale financiële instituten ook en vooral in de islamitische wereld. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen en de islamitische wereld kan een goede vriend op het Zuid-Amerikaanse goed gebruiken. Saoedi-Arabië en Dubai en Qatar hebben Suriname op de wereldkaart ontdekt en zien in dat 'kleine' groene landje toch een interessante springplank naar andere landen op het continent, maar ook naar (ei)landen in de Caribische regio. Surinaamse ministers als Gillmore Hoefdraad van Financiën en Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken zijn in 2016 maar wat graag op dienstreis gegaan naar allerlei exotische islamitische oorden om zaken te doen.

Oppositie voeren zonder oppositie...
2016 Was het jaar van een passieve oppositie. Terwijl iedereen liep te jammeren en te klagen over de vermeende precaire financieel-economische situatie kwam de oppositie niet in actie. Oppositieleden hebben vooral geschreeuwd en geklaagd in De Nationale Assemblee (DNA) en op momenten de vergaderzaal als kleuters die hun zin niet kregen, verlaten. Zij waren vooral bezig met de juridische gang van zaken rond de rechtsgeldig teruggeroepen dissidente Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Het ene Kort Geding na het andere werd aangespannen om beide dissidenten verwijderd te krijgen uit het parlement, maar op 1 januari 2017 zitten beide heren nog steeds op het parlementaire pluche.
Ageren tegen het wanbeleid werd amper gedaan door de oppositie.

Het zijn een paar oppositieleden in 2016 geweest die hun stem hebben laten horen.
Wat te denken van Edward Belfort van de ABOP? Hoe vaak was hij niet te horen? Maar, hij werkte veelal met z'n opmerkingen in parlement en media op de lachspieren van eenieder. Hij schreeuwde en sloeg vooral om zich heen, maar zijn 'acties' zetten geen zoden aan de dijk, slechts wat persoonlijke aandacht. Waar was zijn fractievoorzitter Ronnie Brunswijk in 2016? Heeft iemand deze goudzoeker en bejaarde voetballer van zich laten horen? Neen, hij was onzichtbaar.

Wat te denken van Mahinder Jogi en Asiskoemar Gajadien van de VHP? Zij hebben hun stem vaak laten horen. Het zijn heuse schreeuwers gebleken, maar wel schreeuwers die terecht issues hebben aangekaart met een kritische, scherpe en nu en dan luidruchtige stem.
En dan was er de beschaafde schreeuwer Gregory Rusland van de NPS. Geen schreeuwer in hart en nieren, maar een politicus die op een correcte wijze oppositie weet te voeren. Maar, daar zit de burger dus niet op te wachten, op correct oppositie voeren. Die burger zit te wachten op een krachtige oppositie en niet op politici die slechts jammeren en klagen en de vergaderzaal verlaten als iets ze niet aanstaat.

Niet vergeten mag worden DOE-voorzitter Carl Breeveld, het braafste jongetje van de klas, die uiteindelijk de terechte sprong waagde van coalitie naar oppositie en die jaar en dag hardnekkig hamerde op de totstandkoming van een Anti-Corruptiewet, terwijl corruptieve zaken al strafbaar worden gesteld door het Wetboek van Strafrecht. Breeveld voert op zijn eigen wijze oppositie, maar die wijze leidt echter tot niets.

Over het algemeen kan gesteld worden, dat de oppositie in 2016 niet met kracht heeft opgetreden tegen het beleid van de regering. Van echte oppositie is dan ook geen sprake geweest. Niemand nam in 2016 het initiatief om daadwerkelijk verzet te plegen tegen het regeringsbeleid en tegen Desi Bouterse.

Bordendemonstranten en anonieme Surinaamse hackers
Het enige oppositionele geluid in 2016 was te horen van een paar 'bordendemonstranten' van de protestgroep 'We Zijn Moe'. Consequent verschenen ze om de zoveel tijd op het Onafhankelijkheidsplein bij het gebouw van De Nationale Assemblee met hun op amateuristische fröbelschool wijze in elkaar gedraaide kartonnen protestborden. Een à twee keer werd een manifestatie in de stad georganiseerd door de vakbeweging. Slechts een paar duizend mensen, hooguit, kwamen op de been. Dat riep de vraag op in hoeverre burgers lijden onder de vermeende precaire financieel-economische situatie. Te weinigen zijn immers in verzet, in actie, in protest, gekomen. Lijdzaam en passief zijn alle prijsverhogingen geaccepteerd. Door Jan en Alleman. Door VHP-voorman Chandrikapersad Santokhi, door NPS-leider Gregory Rusland, door Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, door ABOP's eerste man Ronny Brunswijk, door de coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) Robby Berenstein. Passiviteit alom. Geen massale staking. Het land werd in 2016 niet lam gelegd.
Toch staan er dagelijks files op de wegen, toch werden tijdens de grote vakantie de recreatieoorden druk bezocht, de winkels worden druk bezocht, de horecabedrijven en dancings/discotheken zijn goed blijven boeren, iedere dag vertrekken er goed gevulde vluchten vanaf de Johan Adolf Pengelluchthaven en het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo naar verre en lokale oorden. Burgers zijn nauwelijks tot actie tegen het regeringsbeleid overgegaan, ondanks hun gejammer. Enige relativering van de precaire financieel-economische situatie lijkt dan ook op z'n plaats.

De enige concrete en echte actie tegen de regering vond plaats door hackers die korte tijd de websites van de overheid, van de DSB en de Nationale Democratische Parij wisten plat te leggen. De hackers, in Suriname met een eigen Facebookpagina, deden zich voor als te zijn van de internationale hackersgroep Anonymous. Maar, op de officiële website van die groep en op haar Twitter-account wordt overigens tot vandaag de dag met geen woord gerept over een aanval op Surinaamse websites. Sinds hun actie is niets meer van de Surinaamse hackers vernomen. Het lijkt een opwelling te zijn geweest zonder enige verdere organisatie. Ze eisten 10.000 Amerikaanse dollar om hun actie te beëindigen en ze kondigden aan om met bepaalde informatie over Zwitserse bankrekeningen van Surinamers naar buiten te komen. Het zijn slechts woorden gebleken.

Leningen en 'precaire' situatie blijven in 2017 de Assemblee beheersen
Grote vraag is nu wat 2017 gaat brengen. Waarschijnlijk wordt 2017 een tweede 2016 voor Suriname, omdat het onwaarschijnlijk, een droom, lijkt dat de regering Bouterse-II haar beleid drastisch gaat veranderen, laat staan dat de regering door oppositionele krachten wordt verdreven. Waarschijnlijk liggen nog een paar leningen op de loer. Burgers zullen blijven pinaren en zullen moeten blijven hosselen om beleg op hun boterham te hebben. Het ziet er niet naar uit, dat de overheid de koersgang onder controle gaat krijgen. Het ziet er ook niet naar uit, door een gebrekkige controle, dat de prijzen van producten op de schappen in winkels gaan dalen. De prijs van benzine is per donderdag 29 december weer plotseling van de ene op de andere dag gestegen, met Srd 0,25, terwijl er landen zijn waar die prijs juist daalt.


Bouterse haalt in 2017 alles uit z'n trukendoos om vinger in de pap te houden...
De burger kan de zon pas weer zien schijnen, wanneer Bouterse en consorten van het politieke toneel verdwijnen. In diverse landen zijn burgers, vakbonden en politici in staat gebleken hun president op welke wijze dan ook af te zetten. In Suriname zal de zittende president waarschijnlijk alle middelen aangrijpen om zo lang mogelijk een vinger in de pap te houden van het bestuur van het land, dat hebben de afgelopen jaren laten zien, ook om uit de handen van (internationale) Justitie en politie te blijven als hoofdverdachte in het door hem gefrustreerde 8 decemberstrafproces.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
31 december 2016
Amsterdam-Paramaribo


zaterdag 24 december 2016

Den Blauwvinger: Zes jonge monkimonki's aan een touwtje....

COLUMN: Op een brommer in drukke winkelstraat centrum Paramaribo vastgebonden aapjes en niemand treedt op

Jonge monkimonki's horen in het regenwoud thuis en niet aan touwtjes op een bromfiets in stadscentrum

24-12-2016  De Surinaamse Krant


Het is zaterdagochtend, rond tien uur. Het is al aardig druk in de binnenstad van Paramaribo. De Kerstdagen staan voor de deur. Je loopt over het trottoir van de gezellige Jodenbreestraat. Links en rechts toch hier en daar straatventers, zittend op de stenen, illegaal. Vrouwen vooral, marrons, die trachten om vooral een beetje fruit en groente aan de man te brengen. Niemand die iets zegt. Geen agent te zien.

En dan geloof je je eigen ogen niet. Maar, je kijkers bedriegen je niet. Aan de linkerzijde van de stoep, voor geparkeerde auto's, zie je ze. Zittend op het stuur en de bagagedrager van een bromfiets. Vastgebonden met korte touwtjes. Aaibaar, voor Jan en Allenman. Klein, fragile. Zo'n zes kleine, jonge monkimonki's. Grijsgroene doodshoofdaapjes. Saimiri sciureus.
Ze zien er niet vrolijk uit. Het lijkt of ze huilen. Ze vragen zich af wat ze in vredesnaam daar doen, op een brommer, in het centrum van Paramaribo, aangestaard door honderden zwijgzame voorbijgangers.
Vastgebonden. Voor de verkoop. Voor mensen met een gebrekkige herseninhoud en zonder dierenliefde.

Het doodshoofdaapje is een sociaal dier dat voornamelijk in boomtoppen leeft. Het springt van tak naar tak door de boomkruinen.
Maar, geen boom te zien hoor in de Jodenbreestraat.
Niemand die iets zegt. Geen agent te zien.
Iedereen lijkt het de gewoonste zaak van de wereld te vinden.
Geen kreten van verontwaardiging of boosheid te horen.
Dit is Suriname.

Al jaren schreeuwt een handjevol dierenrechtenactivisten de kelen schor voor een Dierenwelzijnswet, een wet die dinsdag 20 december 2016 eindelijk door De Nationale Assemblee werd aangenomen. Tja, zo'n wet kan dan wel hard nodig zijn, maar wat heb je eraan wanneer velen totaal geen problemen schijnen te hebben met het hebben van bijvoorbeeld een monkimonki, papegaaiensoorten, ocelot of zelfs een jaguar als huisdier of met de verkoop in louche dierenwinkels of langs de straat van papegaaien, monkimonki's, groene leguanen, et cetera en wanneer jaarlijks vele honderden dieren worden geëxporteerd, de hele wereld over? Wanneer wordt er een halt toegeroepen aan de export van bijvoorbeeld leguanen en gifkikkertjes en diverse vogelsoorten (zie onderaan overzicht van in 2014 - laatst bekende gegevens - legaal geëxporteerde diersoorten vanuit Suriname volgens de handels database van CITES, Convention on International Trade in Endangered Species. In 2014 werden nog onder andere 140 monkimonki's geëxporteerd en zo'n 5.000 groene leguanen)?

Zo'n zogenoemde Dierenwelzijnswet kan effectief zijn, wanneer door de autoriteiten (handhavend) wordt opgetreden.

Maar, zolang iemand gewoon ongestoord, ongehinderd, in een drukke winkelstraat in hartje stad kan staan met een bromfiets waarop een aantal met touwtjes vastgebonden doodshoofdaapjes zit, met hoog aaibaarheidsgehalte, blijft het slecht gesteld met dierenwelzijn en dierenbescherming in Suriname.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 december 2016
Amsterdam-Paramaribo


De lange weg en de zin en onzin van een Anti-Corruptiewet in Suriname

DOE-voorzitter Breeveld strijdt al jaren voor invoering wet

Corruptie kan via Wetboek van Strafrecht worden aangepakt

24-12-2016  De Surinaamse Krant


Het is 2002. De Anti-Corruptiewet ligt in concept bij De Nationale Assemblee.
Het is december 2016. De Anti-Corruptiewet ligt in concept bij De Nationale Assemblee.
Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van het parlement, zei zondag 4 december te verwachten, dat de ontwerpwet nog voor het eind van 2016 op de agenda van het parlement staat voor behandeling. Maar, ze heeft vaker opmerkingen gemaakt over het op de agenda plaatsen van de conceptwet. Inmiddels is het zaterdag 24 december en van enige behandeling van de conceptwet is nog geen sprake. De wet heeft een lange adem. Maar, is deze wet echt noodzaak? Ondervangt het Wetboek van Strafrecht corruptie niet? Of is de wet zogenoemd noodzaak om daarin specifiek bepalingen op te nemen gericht op ambtenaren en politici en ministers? In ieder geval beperkt het Wetboek van Strafrecht zich tot misdrijven door een minister gepleegd en ambtenaren. De vicepresident en president worden niet vermeld.

Veertien jaren ligt de conceptwet dus nu al te wachten op behandeling. Het wetsvoorstel bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel beoogt de organisatorische randvoorwaarden in het leven te roepen om corruptiebestrijding ter hand te nemen. Het tweede onderdeel van het wetsvoorstel bevat een aantal aanvullingen op en wijzigingen van het Wetboek van Strafrecht. Beide onderdelen kunnen worden teruggevoerd op de verplichtingen die voortvloeien uit het Inter-Amerikaans Anti-Ccorruptieverdrag, dat Suriname in 1996 heeft ondertekend.

Het is de partij DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) en haar voorzitter Carl Breeveld die tot de dag van vandaag het meest hebben gehamerd op die behandeling.

In november 2014 werd duidelijk, dat die conceptwet in de regeerperiode van de eerste regering Bouterse-I niet zou worden behandeld. Breeveld liet eenieder weten dat president Desi Bouterse in 2010 had beloofd, dat hij corruptie zou uitroeien. 'Dat heeft hij ook in zijn verkiezingscampagne staan roepen. Het is op dit vlak nu muisstil geworden en ik neem het deze regering kwalijk, omdat men het op dit vlak niet meent met de bevolking', zei Breeveld.
Ministers werden volgens Breeveld ontslagen wegens vermeende corruptieve praktijken zijn daarna beloond met topfuncties. Hun gevallen worden niet onderzocht en president Desi Bouterse doet alsof zijn neus bloedt, sprak de DOE-voorzitter die bleef hameren op het belang van de Anti-Corruptiewet. 'We hebben de schandalen rond fraude en betalen van smeergelden aan Surinaamse politici door Ballast Nedam bij de bouw van twee bruggen. De onderhandse gunningen, de cassavefabriek, aankoop van het ambassadegebouw in Parijs en financiële schandalen rond Carifesta. Hoe meer schandalen zich aandienen, hoe meer het belang van deze wet wordt benadrukt.'

De ontwerp Anti-Corruptiewet door Bouterse 20 januari 2014 ingediend bij De Nationale Assemblee:Handtekeningenactie DOE om conceptwet behandeld te krijgen in Assemblee
Breeveld vond dat een stap in de goede richting. ‘Maar, de ontwerpwet moet gauw op de agenda geplaatst worden voor behandeling. En belangrijk is dat opgetreden wordt tegen corruptie.’
De wet was tijdens de vorige regeerperiode, juli 2012, al ingediend bij het parlement en was al in behandeling in eerste ronde, onder voorzitterschap van Paul Somohardjo. Het ontwerp werd echter teruggenomen door de regering om aanpassingen te plegen. ‘Ik ben benieuwd naar het oorspronkelijke ontwerp en naar wat nu is ingediend’, zei Breeveld.
DOE begon een handtekeningenactie om druk op de regering uit te oefenen om de Anti-Corruptiewet, die zij dus teruggenomen had bij het parlement, terug te sturen. De lijst met handtekeningen zou met een petitie aan president Desi Bouterse aangeboden worden om hem te herinneren aan zijn aangekondigde kruistocht tegen corruptie.
Tot zelfs in De Nationale Assemblee merkte Breeveld storende factoren die niet bevorderlijk zijn voor het tegengaan van corruptie. ‘Hoe kun je beleidsadviseur zijn en tegelijkertijd parlementariër?’, vroeg hij zich af. De functie van parlementariër als controlerende instantie raakt volgens Breeveld verwikkeld in een belangenverstrengeling, omdat die zichzelf controleert. Belangenverstrengeling en tegenstrijdige functies zijn volgens Breeveld en zijn partij een belangrijke factor die de politieke wil tegenwerkt om corruptie vooral binnen de overheid tegen te gaan. ‘Mensen hebben tegenstrijdige functies, ook in ons parlement helaas’, aldus Breeveld. ’Dit is een zaak van alle Surinamers, omdat alle Surinamers nadeel ondervinden wanneer corruptie zich manifesteert in een samenleving.’

DOE wilde met een petitie (met zo'n 6.000 handtekeningen) de regering oproepen de wet snel in te dienen bij het parlement. 'Ik heb een brief gestuurd naar de president om de petitie aan te bieden, maar ik wacht nog steeds op antwoord', zei Breeveld op 4 augustus 2012. Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons benadrukte, dat het gaat om een proces. 'Ik voorspel je, de Anti-Corruptiewet alleen gaat je niet helpen”. Er zijn nu al genoeg wetten.'

'Deze wet is pas van kracht als deze regering weg is'
Begin februari 2014 uitte Ruth Wijdenbosch van de NPS tijdens de Opo Yari-bijeenkomst van haar partij kritiek op de Anti-Corruptiewet. Volgens haar was de ingediende wet zodanig geformuleerd, dat de regering zich zou vrijwaren van door haar gepleegde corruptieve handelingen. ‘Maar, we letten goed op, want eigenlijk wordt corruptie niet bestreden’, sprak de politica. ‘Deze wet zal pas van kracht zijn als deze regering weg is, want zij wil dat deze wet niet voor haar geldt’, aldus Wijdenbosch.

Sinds de Nieuw Front-regering wordt over een Anti-Corruptiewet gesproken, maar tot werkelijke behandeling is het dus nooit gekomen. Tijdens de regering Bouterse-I hebben nagenoeg alle partijen gewezen op het belang van de wet. De regering Bouterse-Ameerali werd verweten corruptie te faciliteren. De wet zou de eerste zijn die het parlement in haar nieuwe samenstelling zou behandelen.

'Goedkeuring van de wet gaat niets bijdragen aan strijd tegen corruptie'
Maar, begin november 2015 zei de voorzitster van De Nationale Assemblee: 'Goedkeuring van de huidige concept Anti-Corruptiewet gaat niets bijdragen aan de strijd tegen corruptie. Die wet draagt mijn goedkeuring niet.' Het concept zou van haar dringende aanpassing behoeven. 'Niet dat er niets goeds in staat, maar deze wet zal de corruptiegevallen die doorgaans in Suriname gepleegd worden niet kunnen bestraffen', zei de voorzitster. Zij beloofde zich ervoor in te zetten, dat wijzigingen in het concept zouden worden aangebracht.

President Bouterse diende 19 november 2015 de ontwerp Anti-Corruptiewet in bij het parlement:
'Rammelende wet is een zoethoudertje'
In dezelfde maand zei het oud-Assembleelid en hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), Arthur Tjin-A-Tsoi, dat de Anti-Corruptiewet beter teruggenomen kon worden door de president. 'Het is een zoethoudertje, want essentiële zaken ontbreken in de ontwerpwet. De wet rammelt aan alle kanten en de klokkenluider wordt helemaal niet genoemd. Mensen die corruptie aangeven, worden niet beschermd in de wet.'

Tjin-A-Tsoi noemde diverse zaken op die niet in de ontwerpwet voorkomen. Zo is het in staat van beschuldiging stellen van een politieke ambtsdrager niet opgenomen in het ontwerp. 'Ik mis ook de straf voor de persoon, die de publieke persoon aanzet om corruptieve of frauduleuze handelingen laat plegen.' Hij zei te vinden, dat politieke en publieke ambtsdragers die over de schreef zijn gegaan, net als politieagenten, dubbel gestraft moeten worden, omdat zij hebben een eed afgelegd. Verder plaatste Tjin-A-Tsoi kanttekeningen bij het feit, dat de douane wel wordt genoemd in de wet, maar de politie, militairen en penitentiaire ambtenaren niet. 'Nu gaat het om een gelegenheidswet om het volk zoet te houden, aangezien er diverse corruptiegevallen worden onderzocht. De klokkenluider wordt niet beschermd en de gestolen gelden kunnen ook niet worden teruggevorderd om de schade te beperken.'

'Maak nooit een wet of een regel waarvan de naleving niet afgedwongen kan worden'
Het inmiddels vertrokken PALU-parlementslid Anton Paal zei eind november 2015: 'Nu al zijn er meer dan twintig wetten en/of wetsproducten zijn die corruptie bestrijdend kunnen worden aangewend. Desondanks zou er sprake zijn van toename van corruptie. Hoe komt dat? Waarom komen we nu dan weer met een nieuwe wet? Is het aan de ene kant dat wij primair om het oog van het volk op dit moment met dit wetsproduct komen aanzetten en wij aan de andere kant op basis van internationale verdragen gehouden zijn om corruptie middels goede wetgeving te bestrijden? Maak nooit een wet of een regel waarvan de naleving niet afgedwongen kan worden of waartoe de bereidheid daartoe niet bestaat. Het is goed om voorschriften met betrekking tot preventie en bestrijding van corruptie vast te stellen. Maar, een voorbeeld is altijd doeltreffender dan een voorschrift. Gelooft u mij, mevrouw de voorzitter, als de herder doolt, doolt de kudde. Als de abt naar zijn glas grijpt, grijpen de monniken naar hun kruik.'

'Bij vermeende corruptieve gevallen moet niet ik, maar regering in actie komen'
Begin november 2016 reageerde Breeveld op de Jaarrede van Bouterse, uitgesproken op 30 oktober in het parlement. Hij zei nergens in de Jaarrede het bestrijden van corruptie te zijn tegengekomen of duidelijke maatregelen die transparantie moeten bevorderen:

'De president heeft bij zijn aantreden in de vorige regeerperiode de kruistocht tegen corruptie met veel fanfare aangekondigd. Nog nooit eerder heeft een president zich zo duidelijk op dit stuk uitgelaten. Helaas is deze zelfde president mijns inziens in verlegenheid gebracht door de schandalen die zich na elkaar juist onder zijn beleid zich hebben aangediend en nog aandienen. Recent nog de benarde financiële situatie van Luchthavenbeheer, kennelijk vanwege wanbeheer van de vorige leiding waardoor gemaakte arbeidsafspraken met het personeel door de huidige leiding niet kunnen worden nagekomen. Vaak heeft men tegen mij hier in het parlement staan roepen kom met bewijzen, wanneer ik vermeende gevallen van misbruik van staatsmiddelen aan de orde stelde. Iets wat lijkt op een omgekeerde wereld. Bij vermeende corruptieve zaken, moet niet ik, maar de regering in actie komen. De CLAD-rapporten (Centrale Landsaccountantsdienst) liegen er niet om en bevestigen dat er op vele gebieden financieel wanbeleid gevoerd is. Over bewijzen gesproken. We kunnen niet op dezelfde voet doorgaan voorzitter. Ik betreur daarom opnieuw het feit, dat niet met voortvarendheid gewerkt wordt aan de afronding van de behandeling van de Anti-Corruptiewet. Andere wetsvoorstellen genieten de voorkeur terwijl de schandalen zich opstapelen: schoolboekenproject, cassavefabriek, naschoolse opvang, Carifesta, aankoop ambassade Brussel, EBS, schandalen op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en onlangs nog pakketten van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting die verduisterd waren, et cetera.'

VHP-voorman Chandrikapersad Santokhi ging in een verklaring van zijn partij op 9 december 2016, naar aanleiding van de VN Internationale Anti-Corruptie Dag, in op het feit dat de concept Anti-Corruptiewet nog steeds niet op de agenda van het parlement is geplaatst:

'Suriname heeft geen anti-corruptie wetgeving, maar het Wetboek van Strafrecht verwijst naar anti-corruptie. Het ministerie van Justitie en Politie is verantwoordelijk voor de bestrijding van corruptie. Om de corruptie te bestrijden had de Nieuw Front regering, vertegenwoordigd door ex-minister Chan Santokhi van Justitie en Politie het projectprogramma ‘Mensenrechten, Rechtszorg en Anti Corruptie’ in juni 2009 getekend. De United Nations Development Programme (UNDP) had zich gecommitteerd om de regering bij te staan in de strijd tegen corruptie. De vertegenwoordiger van VN-organisatie UNDP zei – in 2012 – in De Nationale Assemblee, dat Suriname er 'erg lang' over deed om een Anti-Corruptiewet aan te nemen. Hij verwees naar het rapportcijfer 3 dat Suriname kreeg van anti-corruptie organisatie ‘Transparency International’. Helaas behoort Suriname nog steeds tot de groep van zeer corrupte landen in de wereld.
Vlak voor de verkiezingen, in januari 2014, werd de herziene versie van de ontwerp anti-corruptie wet door president Bouterse ingediend bij de Assemblee. Tot heden is het niet bekend wanneer de behandeling van de anti-corruptie wet op de agenda wordt geplaatst.'

'De Anti-Corruptiewet zal op de manier waarop deze nu geformuleerd is, alleen maar een dekmantel zijn om zogenaamd corruptie te bestrijden. Het is gewoon kolder', zei oud-diplomaat, politicus en NPS'er Arnold Kruisland dinsdag 20 december in het Dagblad Suriname.

Kruisland, die bij het eerste concept voorzitter van de commissie van rapporteurs voor deze wet was, geeft aan dat het huidig concept door de jaren heen dusdanig is gewijzigd dat president Desi Bouterse alle gezag zal uitoefenen op degenen die de corruptie inderdaad moeten gaan herkennen en bestrijden. Bovendien is een Anti-Corruptiewet zonder het enquêterecht waardeloos. 'Zolang je als parlement afhankelijk bent van de organen die door de staat beheerst worden, zal je nooit corruptie kunnen bestrijden.'

Suriname nadert 2017, zonder een Anti-Corruptiewet. De regering i.c. president Bouterse lijkt niet echt voorstander van die wet te zijn. De vraag kan gesteld worden of een Anti-Corruptiewet feitelijk iets toevoegt aan het Wetboek van Strafrecht, waarin strafbare delicten als fraude, oplichting, diefstal en verduistering zijn opgenomen. In ieder geval ziet het ernaar uit, dat de conceptwet weer niet behandeld gaat worden in het parlement. Maar, is het deze keer weer uitstel of een verkapt afstel?

(Red. De Surinaamse Krant, zaterdag 24 december 2016)

dinsdag 20 december 2016

Journaliste Hoever van de Ware Tijd blijft Korps Politie Suriname 'belagen' in kwestie 'gedumpte jongen (11) bij tehuis

De Ware Tijd-journaliste Hoever duikt weer in kwestie door politie bij tehuis 'gedumpte' jongen...

...en weer lijkt Korps Politie Suriname niet voor reactie te zijn benaderd...

20-12-2016  De Surinaamse Krant


Moeder Sandra Poeketie (41) is opgelucht, dat ze na publicatie van een bericht in de Ware Tijd vorige week zaterdag haar elfjarige zoon Luciano P. heeft ontmoet. Van de politie, die hem had aangehouden, had zij tot op dat moment niets vernomen, zo schrijft althans journaliste Naomi Hoever vandaag, dinsdag 20 december 2016, in de Ware Tijd.

De afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname liet afgelopen week via een persbericht weten, dat de elfjarige jongen in september, nadat hij een strafbaar feit had gepleegd, in vrijheid was gesteld en aan zijn moeder was afgestaan. In oktober ging hij weer in de fout en werd weer aangehouden. Na zijn invrijheidstelling is hij opnieuw aan zijn moeder teruggegeven.

Voorts stelde de politie, dat uit registratie van het korps niet blijkt dat er een jongen is geplaatst bij Huize Campagne. Hoewel de politie spreekt van onjuiste informatie blijven de moeder en het tehuis erbij, dat de politie Luciano bij het tehuis heeft geplaatst, zonder de moeder in kennis te stellen. Overigens gaat journaliste Naomi Hoever niet in op de in hetzelfde bericht van de politie geuite kritiek op haar wijze van berichtgeving en het niet toepassen van hoor- en wederhoor:

'(...) Journaliste Naomi Hoever heeft nimmer contact opgenomen met de politie om wederhoor te plegen. Het is niet de eerste keer dat deze journaliste zich op een bepaalde manier uitlaat over het Korps Politie Suriname. Ons bekruipt het gevoel, dat zij de organisatie bewust in een kwaad daglicht probeert te zetten. Het Korps Politie Suriname betreurt het ten zeerste dat de organisatie een imagodeuk wordt toegebracht door ongefundeerde informatie met de samenleving te delen, zo schrijft de politie in haar persbericht.'

Ook uit het huidige artikel in de Ware Tijd is niet te concluderen, dat Hoever deze keer wel hoor- en wederhoor heeft toegepast.

Op de dag van publicatie is moeder Poeketie weer naar de politie te Paranam gegaan, om precies te weten waar de jongen was. Daar kreeg zij het adres van Huize Campagne. Vorige week zondag is zij haar zoon gaan bezoeken.

Volgens de directrice, Silvy Campgane, is de jongen iets na elf uur in de avond in de eerste week van oktober door de politie gebracht. Echter, er wordt gezegd dat de directrice van het tehuis weigert om informatie te geven of de politie te woord te staan. Campagne zegt tegen de redactie, dat zij de politieagenten wel te woord heeft gestaan nadat het nieuwsbericht was verschenen. Ze heeft drie keer gesproken met inspecteur Liesdek van de afdeling Jeugdzaken. Later is ook een agent Uiterloo naar het tehuis geweest voor een gesprek, zo schrijft Hoever, die mogelijk weer kan rekenen op een reactie van de politie, omdat ze waarschijnlijk weer niet het korps heeft benaderd voor een reactie.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Korps Politie Suriname)

woensdag 14 december 2016

Politie ontkent kinderen te 'dumpen' bij kindertehuis en haalt uit naar journaliste Hoever van de Ware Tijd

Artikel in de Ware Tijd wordt door politie naar rijk der fabelen verwezen

- 'Het is niet eerste keer dat deze journaliste zich op bepaalde manier uitlaat over het Korps'
- 'Ons bekruipt het gevoel, dat zij de organisatie bewust in kwaad daglicht probeert te zetten'

14-12-2016 De Surinaamse Krant/Korps Politie Suriname/Paul Kraaijer


In de Ware Tijd verscheen zaterdag 10 december 2016 een artikel met als kop 'Politie dumpt 11-jarige inbreker bij kindertehuis'. Journaliste Naomi Hoever van de Ware Tijd schrijft, dat probleemkinderen die in aanraking komen met de politie worden achtergelaten bij kindertehuizen. 

De politie verwijst deze informatie naar het rijk der fabelen, zo laat zij vandaag, woensdag 14 december, in een persbericht weten.

Het kind waar over wordt gesproken in het artikel van de journaliste is in september nadat hij in aanraking is gekomen met de politie en in vrijheid is gesteld, door de politie van Jeugdzaken afgestaan aan zijn moeder. In oktober pleegde het kind weer een strafbare handeling en werd weer aangehouden door de politie. Hij is na zijn invrijheidstelling weer afgestaan aan zijn moeder.

Uit de registratie van het Korps Politie Suriname blijkt niet, dat er een jongen is geplaatst in Huize Campagne door de politie.

De politie heeft in verband met de informatie die is opgenomen in het artikel eveneens geprobeerd in contact te treden met mevrouw Silvy Campagne, wiens naam is genoemd in het artikel. De vrouw weigert echter om informatie te geven of de politie te woord te staan.

Journaliste Naomi Hoever heeft nimmer contact opgenomen met de politie om wederhoor te plegen. Het is niet de eerste keer dat deze journaliste zich op een bepaalde manier uitlaat over het Korps Politie Suriname. Ons bekruipt het gevoel, dat zij de organisatie bewust in een kwaad daglicht probeert te zetten. Het Korps Politie Suriname betreurt het ten zeerste dat de organisatie een imagodeuk wordt toegebracht door ongefundeerde informatie met de samenleving te delen, zo schrijft de politie in haar persbericht.

zondag 4 december 2016

Starnieuws: Een slachtoffer is in zijn woning overvallen en mishandeld......

Recht is recht en krom is krom, maar niet bij StarnieuwsNeen, Starnieuws, de bewoner is overvallen en daardoor slachtoffer geworden.... Duidelijk? Punt.

Den Blauwvinger: Er is iets goed mis met de seksuele moraal van nogal wat Surinaamse mannen....en jongens

COLUMN: Bijna wekelijks berichten over seksueel misbruik minderjarige meisjes


Minderjarige meisjes worden ook misbruikt door minderjarige jongens...

04-12-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Er is iets goed mis in Suriname. Bijna wekelijks berichten media over seksueel misbruik van minderjarige meisjes door volwassen mannen èn minderjarige jongens. Recent is zelfs een bende pedofielen opgerold waarvan de leden onder valse namen via Facebook geronselde minderjarige jongens seksueel hebben misbruikt en laten misbruiken. Het lijkt inmiddels te zijn verworden tot de gewoonste zaak van de wereld, immers, er wordt door niemand op gereageerd. Een bericht wordt gelezen en men gaat gewoon door naar het volgende bericht. Geen protest, geen kritisch geluid. Psychologen en andere zogenoemde deskundigen zwijgen over dit gezwel in de Surinaamse samenleving, dat overal kan opduiken.

Maar, dat was anders toen een bekende over het paard getilde Surinaamse rapper medio juli 2015 op zijn Facebookpagina zijn woede uitte over.....Nederlanders die zich zouden vergrijpen aan jonge Surinaamse meisjes. Hij kreeg heel wat bagger over zich heen en zei zich – misplaatst verontschuldigend, niet gerealiseerd te hebben wat de impact kan zijn van een gepost bericht op social media. Die artiest sloeg de plank met zijn bericht finaal mis en kon zijn beweringen ook niet staven met bewijzen.
Hopelijk is hij toch op een moment tot inkeer gekomen en gaat hij eens het lef hebben om op zijn Facebookpagina zaken te benoemen zoals ze zijn, namelijk dat 99,9% van de seksuele vergrijpen in Suriname worden gepleegd door lokale Surinamers. Maar, eerlijk gezegd, dat valt niet van deze man te verwachten....

Wat is er toch mis met de seksuele moraal van de Surinaamse man? Het begint er op te lijken, dat ieder minderjarig meisje in Suriname niet meer veilig is. Overal kan immers een geile, opgewonden, volwassen man of jongen op de loer liggen om zich te vergrijpen aan een jong onschuldig meisje.

Het is overigens verwerpelijk, dat sommige van die mannen en jongens, nadat ze zijn aangehouden, glashard beweren dat hun slachtoffertje het zelf wilde! Deze figuren begrijpen kennelijk niet, dat het gaat om minderjarige meisjes en daar heb je gewoon met je tengels en met andere lichaamsdelen van af te blijven. Een enkeling wordt uiteindelijk na arrestatie berecht, maar de straffen staan niet in verhouding tot de ernst van de gepleegde delicten en het leed wat de meisjes is aangedaan. En nadat de daders weer op straat staan, kunnen ze zich weer 'te goed doen' aan meisjes.
Die figuren zijn ziek en zouden tijdens gevangenschap en erna behandeld moeten worden, zodat ze op den duur hun lusten in toom weten te houden. Maar, van enige – psychologische – behandeling van daders van seksuele vergrijpen lijkt in Suriname echter geen sprake zijn.

Hieronder, om iedereen met de neus op de feiten te duwen, een globaal overzicht, sinds mei 2016, van berichten in lokale media over seksueel misbruik van minderjarigen.

20 mei 2016
Twee verdachten zijn door de politie van Latour, Paramaribo, aangehouden voor seksueel misbruik van een 12-jarig meisje. Na een melding via de Centrale Meldkamer dat een verdacht voertuig was gesignaleerd op een adres, togen agenten ter plekke voor onderzoek. Daar aangekomen werd de 16-jarige S. B., die op de motorkap van de auto zat, aangetroffen. Hij ging hevig tekeer en verzette zich tegen de politie bij zijn aanhouding. In het voertuig troffen de agenten een naakte man en een naakt meisje aan. De 32-jarige M. U. werd aangehouden. De twee mannen werden overgebracht naar het politiebureau.

26 juni 2016

Buurtbewoners van Sunny Point in Paramaribo hebben de politie van hun verzorgingsgebied geïnformeerd over twee meisjes van 13 en 14 jaar die in die buurt seksueel actief zouden zijn.
De politie van Santo Dorp heeft een onderzoek ingesteld en de twee meisjes opgebracht voor een onderzoek. Beide meisjes werden verwezen naar een specialist voor medisch onderzoek en advies. Het resultaat was positief, beide meisjes zijn seksueel actief. De meisjes zijn opgenomen in een ziekenhuis.

26 juni 2016

De 52-jarige I.A. is in verzekering gesteld als verdachte van seksueel misbruik van zijn 14-jarige stiefdochter. Haar moeder heeft aangifte van seksueel misbruik en bedreiging tegen haar echtgenoot gedaan bij de politie van Latour. De moeder werd door een zus ingelicht over een brief die het meisje had geschreven. Zij deed het adres van haar zus aan en las de brief , waardoor zij er achter kwam hoeveel keren en op welke locaties haar minderjarige dochter seksueel was misbruikt door haar stiefvader en deed meteen aangifte bij de politie.


19 juli 2016
De politie van Apoera arresteert de 55-jarige winkelier H. R. wegens het betasten van een minderjarig meisje. De man bood het meisje snoep aan om haar te kunnen betasten.

24 augustus 2016

De 16-jarige S. K. is door de politie van Latour in Paramaribo aangehouden verdacht van verkrachting van een 14-jarig buurmeisje. Beide tieners waren alleen thuis toen het meisje werd uitgenodigd door de buurjongen om samen een 'game' te spelen op zijn telefoon. Het meisje ging naar de woning van de buurjongen, die haar vervolgens seksueel zou hebben misbruikt.

14 september 2016

Een inwoner van Apoera, B.R., die verdacht wordt van het plegen van incest met zijn minderjarige dochter, is aangehouden en in verzekering gesteld. De zaak kwam aan het licht, toen het vijftienjarig meisje na de vakantie met 'een buikje' naar school ging. Uit nader onderzoek bleek, dat het meisje al maanden in verwachting was. Een tip bereikte de politie, dat haar eigen vader de verwekker is van een nu drie maanden oude baby.
Ook werden acht jeugdige verdachten in de leeftijdsklasse van veertien tot achttien jaar aangehouden. Deze jongeren zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik met minderjarige kinderen.

16 september 2016

Een majoor van politie is in verzekering gesteld vanwege seksueel misbruik van zijn biologische dochter. De politieman en zijn vrouw zijn al geruime tijd gescheiden. Hun 15-jarig dochter ging af en toe bij haar vader logeren. Toen het meisje destijds 13 jaar oud was, heeft haar vader haar thuis bij hem verkracht. Hij heeft het feit meerdere keren met zijn dochter gepleegd. De verdachte had alleen oog voor zijn behoeftebevrediging.

6 oktober 2016

De 31-jarige S.A. is door de politie van Moengo aangehouden als verdachte van seksueel misbruik van een minderjarig meisje. De zaak kwam aan het rollen toen een familielid van het slachtoffer thuis kwam en de woning potdicht aantrof. De voordeur werd na heel lang kloppen opengedaan. Niet lang daarna kwam de verdachte uit een van de slaap vertrekken en verliet de woning via de achterdeur. De pleegmoeder van het slachtoffer heeft aangifte gedaan van seksueel misbruik.

7 oktober 2016

Agenten van het bureau Keizerstraat in het centrum van Paramaribo zien in Cultuurtuinlaan, dat een man bezig was seks te bedrijven in het bosschage met een meisje in blauw uniform.
Beide personen werden overgebracht naar het bureau Keizerstraat. De verdachte is een man van 35 jaar oud en de scholiere is 15 jaar. De scholiere heeft de school niet bezocht. Zij heeft gespijbeld. De 35-jarige is voor het bedrijven van seks met een minderjarige in verzekering gesteld.

14 oktober 2016

De politie van Brownsweg en van de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname zijn bezig met de opsporing van een verdachte, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan misbruik van een minderjarig meisje. Een dorpeling zegt, dat de verdachte een oom is van de moeder van het meisje. Het slachtoffertje en de verdachte waren op een kostgrond achter White House. Op een bepaald moment zou de man de handen van het meisje hebben vastgepakt en haar vervolgens hebben gebracht in een kamp. Daar zou hij het meisje van 10 jaar hebben verkracht, waarna hij met een jachtgeweer het bos is in gevlucht. Het meisje ging vervolgens huilend naar haar moeder en vertelde wat opa met haar had gedaan. Zij klaagde over pijn bij haar geslachtsdeel. De moeder schakelde meteen de politie in.

20 november 2016

Een 16-jarig zwakbegaafd meisje is ontvoerd en verkracht door een nog onbekende man. Volgens een oudere zus van het slachtoffer was haar zusje zonder toestemming naar de winkel gegaan. Van enkele neven vernam zij, dat haar zus door een man was meegenomen. Het meisje zou tegen hebben tegengestribbeld, maar de man wist haar tegen haar wil mee te nemen en heeft het meisje seksueel misbruikt. Volgens het slachtoffer kent zij de verdachte van gezicht. Thuis aangekomen vertelde het meisje, dat zij pijn had aan haar geslachtsdeel.

29 november 2016

Een 9-jarig meisje heeft zich in de vooravond op het politiebureau De Nieuwe Grond gemeld om aangifte te doen van verkrachting door haar buurjongen. Volgens het meisje was zij alleen thuis toen de 13-jarige jongen de woning binnendrong en het meisje, naar haar zeggen, anaal zou hebben misbruikt. Terwijl de politie bezig was de aangifte op te nemen raakte het meisje bewusteloos. Haar moeder bracht het meisje naar de spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

2 december 2016

De politie van Lelydorp heeft de 18-jarige E.C. aangehouden, verdacht van seksueel contact met een 13-jarig meisje. Hij heeft haar via social media leren kennen. Zij maakten een afspraak om elkaar te ontmoeten. Het meisje werd vervolgens verwezen naar een arts, die haar doorverwees naar een gynaecoloog. Beide artsen hebben geconstateerd en bevestigd, dat de 18-jarige seksueel contact heeft gehad met het minderjarige meisje. C. werd aangehouden, voorgeleid en na afstemming met het Openbaar Ministerie ingesloten.

2 december 2016

Er is een bende van volwassen mannen actief, die minderjarige jongens ronselt, rekruteert en vervolgens seksueel misbruikt. De daders schieten de tienerjongens voornamelijk aan via Facebook en andere sociale media. Zij opereren onder meerdere valse accounts en doen zich daarbij voor als kapitaalkrachtige en invloedrijke personen in de samenleving. De mannen zouden ook opzettelijk hiv verspreiden. Enkele bendeleden zijn namelijk met de ziekte besmet en hebben onbeschermd groepsseks met jongetjes. Achteraf wordt tegen de slachtoffertjes gezegd, dat zij besmet zijn en wordt hen geleerd dat zij de ziekte gewoon verder moeten verspreiden. Aan de jongens wordt via sociale media een heleboel beloofd. Ze worden vervolgens naar een plek gedirigeerd, waar de bendeleden ze gezamenlijk misbruiken.


Eén van de tot nu toe bekend geworden slachtoffers heeft verklaard, dat hij zelfs prostitutieactiviteiten moest ontplooien en dat hij vervolgens het verdiende geld moest afdragen aan een van de verdachten. De jongens worden daarna door een van de mannen, die zich als politieagent voordoet, geïntimideerd zodat ze aan niemand iets vertellen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
4 december 2016
Amsterdam-Paramaribo

donderdag 24 november 2016

Website regering Bouterse-II gehackt door Anonymous – Eerste concrete actie gericht tegen regering en haar beleid

Hackers Anonymous: 'The people of Suriname are sick of this no good corrupt government so we took offline all governments websites'

Anonymous kondigt openbaarmaking aan dat overheidsgeld onder valse namen op Zwitserse bankrekeningen staat

24-11-2016 Door: Paul Kraaijer


De site van de regering van president Desi Bouterse, Bouterse-II, www.gov.sr, is woensdag 23 november 2016 gehackt door de bekende internationale hackersgroep Anonymous (http://anonofficial.com/). De site – waaraan verbonden zijn de websites van alle ministeries en het Kabinet van de President – is niet bereikbaar. Al enige tijd zouden aanvallen uitgevoerd worden tegen de officiële regeringswebsite, zo weet de nieuwswebsite Starnieuws te berichten. In een e-mail aan Starnieuws melden de anonieme hackers ,dat het volk van Suriname moe is van de regering. Zij vinden dat naar de nieuwe generatie 'We Zijn Moe' geluisterd moet worden.


'We Zijn Moe' is een protestgroep die medio november 2015 is ontstaan vanuit een protest met een bord met de tekst 'We Zijn Moe' van één demonstrant op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, Curtis Hofwijks. Zijn groep groeide maandelijks en werd het beeld van protest tegen de regering, tegen het gevoerde regeringsbeleid en tegen president Desi Bouterse. Het was ook een signaal naar de oppositiefracties in het parlement, De Nationale Assemblee, waaruit nauwelijks oppositioneel verzet te horen was en is tegen het gevoerde regeringsbeleid, dat Suriname aan de rand van een faillissement heeft gebracht. Diverse forse buitenlandse leningen moeten het land redden, maar het volk leidt meer en meer armoede en moet 'hosselen' (extra baantjes zoeken) om het hoofd boven water te kunnen houden.

Met de actuele en onverwachte actie van Anonymous lijkt een nieuwe, en meer professionele, strijd te zijn begonnen tegen de regering.

De hackers stellen in hun e-mail:


'The people of Suriname are sick of this no good corrupt government so we took offline all governments websites we the people are fighting back. Start listening to the new generation "wijzijnmoe". there is hope people of Suriname you just have to believe there will be a better Suriname. We are anonymous...we do not forgive... we do not forget ... EXPECT US!!!!!!!'

In een vervolg e-mail laat Anonymous weten, dat zij zich toegang hebben verschaft tot gevoelige informatie. Ze zou bewijzen hebben van geld dat onder valse namen op Zwitserse rekeningen staan en kondigen aan deze te zullen publiceren.

Anonymous is een internationaal collectief van activisten en 'hacktivisten'. De activisten zijn bekend geworden door een reeks operaties en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven. Het motto van Anonymous is 'We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.' Op 20 juli 2011 werden 21 leden van deze groep gearresteerd waarvan vier in Nederland en 16 in diverse staten in de VS.

Een dag later, donderdag 24 november, wordt bekend dat meerdere websites in Suriname het doelwit zijn geworden van Anonymous. Zo zijn de websites van De Surinaamsche Bank (DBS), de Nationale Democratische Partij (NDP) – waarvan Desi Bouterse voorzitter is – en sms 597 buiten werking. De hackers eisen 10.000 Amerikaanse dollar om hun webaanvallen te stoppen.
Het bedrag zou moeten worden over gemaakt naar een zogenoemde Bitcoin adres. Indien dit niet gebeurt, dan wordt het bedrag iedere dag verhoogd. De groep stelt dat de regering corrupt is en dat daarom de aanval op websites wordt uitgevoerd.
Anonymous stelt verder in een e-mail, dat de regering het bedrag moet storten: 'This transaction must be done by the government we are NOT after the people’s money. The tables have turned government… the people want their money back.'

De E-government commissie heeft ondertussen een verklaring uitgebracht waarin wordt vermeld, dat technici druk bezig zijn om de regeringswebsite www.gov.sr zo snel mogelijk weer operationeel te hebben. De verklaring luidt als volgt:

'In de ochtend van 23 november 2016 is de overheidswebsite gov.sr het slachtoffer van een DDos aanval geworden. Daardoor is de website down gegaan en onbereikbaar geworden. De gov.sr technici werken eraan om de website zo snel mogelijk weer online te brengen.

De DDos aanval heeft behalve het onbereikbaar maken van de website geen andere schade kunnen aanrichten. De overheidswebsite wordt achter geavanceerde firewalls in een goed beveiligde datacenter gehost, maar staat vanwege de aard van de website open voor de buitenwereld.

Gov.sr is sinds 2010 een belangrijk informatiemedium van de Surinaamse overheid naar de burger toe en moet makkelijk toegankelijk zijn. Alle overheids email is veilig en onaangetast, ook andere beveiligde websites van de overheid zijn onaangetast. Alle overheidsdata is veilig en niet in gedrang gekomen.

Wat is een DDoS-aanval?
Bij een DDoS-aanval wordt een website of computernetwerk bestookt met berichten van honderden tot soms wel duizenden computers, op hetzelfde moment. Hierdoor raakt de website of het computernetwerk overbelast en kun je er geen gebruik meer van maken.

Wie pleegt een DDoS-aanval?
Criminelen die het niet eens zijn met een bepaald beleid of wraak willen nemen plegen vaak zulke acties. Dit is een laffe daad, omdat deze zelfde criminelen vaak geen openlijke verantwoordelijkheid opeisen voor hun daden.

Het technisch team van gov.sr is bezig met het implementeren van nieuwe maatregelen om de kans op zo een DDos-aanval in de toekomst te verkleinen of te voorkomen. Er wordt ernaar gestreefd om de website zo snel mogelijk weer online te krijgen zodat het ongerief voor de burger tot een minimum wordt beperkt.'

'Het kan een scenario van de regering zijn, ze is daar niet vies voor.' Dat is een reactie van Curtis Hofwijks van 'We Zijn Moe' 24 november op Starnieuws. Hij wenst te benadrukken dat zin groep niets te maken heeft met de 'cyberattack' door Anonymous.
'Wij weten niet uit welke hoek de aanval komt en of de intenties van de daders zuiver zijn. Het kan ook dat het om een oprechte oproep gaat om naar ons te luisteren. Aandacht vragen kan op verschillende manieren, barricades opwerpen, straatacties en petities. Het is in elk geval duidelijk dat er aandacht gevraagd wordt. We hopen dat het een oprechte actie betreft en dat wij meer inzicht mogen verkrijgen door geheime informatie over zelfverrijkingsgevallen te openbaren, net als Wikileaks.'

Gardelito Hew A Kee, president van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Telesur zegt donderdag 24 november in een reactie: 'De internetverbindingen in Suriname vallen onder ons beheer en ik kan u zeggen, geen enkele website in Suriname is gehackt waardoor ongewenste figuren toegang krijgen tot je organisatie. Dit zijn de zogeheten Ddos-aanvallen, waarbij je website en geheugenbestand gebombardeerd worden met informatie dat ze overvol raken.'
Uit een eerste onderzoek blijkt, dat de daders in elk geval doen voorkomen alsof ze vanuit Bulgarije met een lokale mediaorganisatie per e-mail communiceren.

Volgens Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid, relativeert de actie van Anonymous. Volgens hem is er niet veel aan de hand. 'Wij hebben in het verleden al vaker gewaarschuwd voor dit fenomeen. Het zal niet de laatste zijn.' Hij is van mening dat 'wij onze zaken op orde moeten hebben'. Betere beveiliging tegen cyberaanvallen geldt voor alle bedrijven en organisaties. 'DSB heeft bewezen goed beveiligd te zijn, want er is niet digitaal ingebroken bij ze. Ze zijn gewoon van buiten bestookt met informatie.'

De regeringswebsite was donderdagmiddag 24 november weer online.

Ter informatie, donderdagavond 24 november was onderstaand bericht te lezen op de website van het AD naar aanleiding van het door mij aan media in Nederland verzonden bovenstaand stuk:Hackersgroep Anonymous hackt Surinaamse overheid

Hackers van Anonymous hebben de Surinaamse overheid gehackt. Onder meer de website van de overheid is platgelegd via een DDoS-aanval, maar naar eigen zeggen hebben de hackers ook toegang gekregen tot gevoelige informatie.


DDoS-aanvallen

Een DDoS-aanval is een aanval waarbij een website of computernetwerk bestookt wordt met berichten van honderden of duizenden computers op hetzelfde moment. Hierdoor raakt het doelwit overbelast en is het niet langer mogelijk om er gebruik van te maken.
In een e-mail aan Starnieuws laat de groep weten dat ,,het volk van Suriname moe is van de regering''. Anonymous vindt dat er naar de nieuwe generatie 'We Zijn Moe' geluisterd moet worden. We Zijn Moe is een protestgroep die in november vorig jaar is ontstaan vanuit een protest met een bord 'We Zijn Moe' van een demonstrant op het Onafhankelijksplein in Paramaribo. De groep werd het beeld van protesten tegen de regering, het regeringsbeleid en president Desi Bouterse. 

In hun bericht zeggen de hackers: ,,De bevolking van Suriname is deze corrupte overheid zat, dus we hebben alle overheidswebsites offline gehaald. Wij, de mensen, vechten terug. Luister naar de nieuwe generatie 'Wij Zijn Moe'. Er is hoop, je moet alleen geloven in een beter Suriname. Wij zijn Anonymous. Wij vergeven niet, wij vergeten niet. Verwacht ons!''

Anonymous eist tienduizend dollar om de aanvallen te stoppen. Het bedrag moet overgemaakt worden naar een Bitcoin-adres - een verzamelplek voor digitale valuta. Gebeurt dit niet, dan wordt het bedrag iedere dag verhoogd. Het geld moet bovendien specifiek van de regering komen, en niet van de Surinaamse bevolking, zo eist de hackersgroep. De digitale overheid heeft ondertussen laten weten er alles aan te doen om de regeringswebsite zo snel mogelijk weer online te krijgen. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de kans op een aanval als deze in de toekomst kleiner te maken.

In een tweede e-mail meldt de groep toegang te hebben tot gevoelige informatie. Daarnaast zou deze bewijzen hebben van geld dat onder valse namen op Zwitserse rekeningen zou staan. De data gaan gepubliceerd worden, aldus Anonymous.

Anonymous

Anonymous is een internationaal collectief van activisten en 'hacktivisten'. Het kreeg internationale bekendheid na een reeks inbraken en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven. Op 20 juli 2011 werden 21 Nederlandse leden van de groep opgepakt. Vier daarvan bevonden zich in Nederland, zestien waren er in de Verenigde Staten. Bij iedere aanval meldt Anonymous: ,,We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.'' Hun logo is een Guy Fawkes-masker, dat ze ook dragen bij protesten in het openbaar.


zondag 20 november 2016

Den Blauwvinger: De Nederlandse taal wordt in Suriname geweld aangedaan en verloedert, tog?!

COLUMN: Naast kinderlijke sms-taal op social media wemelt het Nederlands taalgebruik van fouten, overal

Sms-taal voor gemakzuchtige luiaards dringt door in dagelijks taalgebruik

20-11-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Het is triest gesteld met het Nederlands taalgebruik van Surinamers op social media als Facebook en in chatprogramma's op het internet. Niemand lijkt nog de moeite te nemen om woorden volledig te 'schrijven'. Als dat zo doorgaat verloedert de echte taal om deels plaats te maken voor de taal der luiaards, de gemakzuchtigen en de taalverkrachters.
En het zijn niet alleen kinderen hoor, die op lijken te groeien met dat soort sms-taal (Short Message Service), maar ook volwassenen weten nauwelijks nog fatsoenlijk en foutloos Nederlands te schrijven..... Neem gewoon eens de tijd en pers volledige woorden uit uw I-Phone en andere moderne mobiele communicatieapparaten of zijn we daar echt te lui en te gemakzuchtig voor geworden? Het lijkt er wel op.

Ligt hier niet een taak voor ouders, verzorgers en onderwijsgevenden om kinderen te wijzen op het belang van een correct gebruik van de Nederlandse taal en niet te vervallen in tot afkortingen verworden woorden, waarvan het soms niet eens amper mogelijk is om ze goed uit te kunnen spreken. Zouden die ouderen kinderen niet moeten wijzen op het gevaar van sms-taal of zien die ouderen dat gevaar niet in, omdat zij zelf dagelijks de fout in gaan door die verkorte taal her en der te gebruiken?

Overigens, er zijn op het internet zelfs diverse sms-taal-woordenboeken te vinden.... Men wordt dus zelfs min of meer gestimuleerd om over te stappen op de taal der gemakzuchtigen. Gemak dient de mens immers, toch?!

'Een woord waarvan je de betekenis niet weet? Tegenwoordig zie je op Twitter, WhatsApp, Facebook Chat en in SMS berichten regelmatig afkortingen als RT, NVM, IDK, VGM, etc. Grote kans dat je bij ons het antwoord kunt vinden!', meldt bijvoorbeeld de website sms-woordenboek.nl.

Onderstaande tekst is afkomstig uit het artikel 'Veranderen nieuwe media de taal? Over sms'jes, chats en tweets' op de website taalcanon.nl:

In de afkorting be2n levert het voluit gespelde twee het Engelse between op waarin het element ‘twee’ dus niet de Nederlandse, maar de Engelse uitspraak krijgt. In xq6 gaat het juist om de Nederlandse uitspraak van ‘zes’ (maar wel gecombineerd met de Engelse uitspraak van de x). In btj ‘beetje’, gn id ‘geen idee’, lfs ‘liefs’, lkr ‘lekker’ en gwldg ‘geweldig’ ontbreken simpelweg alle klinkers. Tot slot is in sms’jes en chats het fonetisch spellen populair, zodat bijvoorbeeld ‘verliefd’ verandert in flieft en ‘het’ in ut. Dat gebeurt zelfs als het maar één letter scheelt, zoals in egt, sgatje, sgool en tog, of helemaal geen letterwinst oplevert: heej lachuh juh.'

Taaldeskundigen verschillen overigens van mening over de vraag of chatten en sms'en bijdragen aan een zekere verloedering van taal.

Al op 22 mei 2014 berichtte de Belgische krant Het Laatste Nieuws, dat chatten en sms'en juist niet zorgen voor taalverloedering bij de Vlaamse jeugd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat de chatconversaties van bijna 28.000 Vlaamse jongeren tussen 13 en 20 jaar onder de loep nam. 'Onze bevindingen spreken de stereotypen over internettaal tegen', zegt doctoraatsstudent Benny De Decker. Zo komt 'leetspeak', waarbij cijfers de plaats van lettertekens innemen, zoals in w8 of suc6, in niet meer dan 1 op de 2.000 woorden voor. Andere spellingswijzigingen, zoals het vervangen van ks door x of van ij door y, komt slechts bij een beperkt aantal woorden voor: niks wordt soms 'nix', en wij wordt soms 'wy', maar niet systematisch.'

Wie een rondgang maakt op het internet komt veel informatie en artikelen tegen over sms-taal en de vraag of het bijdraagt aan verloedering van de taal of niet. Deskundigen mogen beweren en schrijven wat ze willen, maar wanneer sms-taal is doorgedrongen tot in de gewone dagelijkse spreektaal, dan is er iets goed mis en is er wel degelijk sprake van verloedering en verdringing.

Overigens hebben in Suriname velen sowieso al de grootste moeite om de Nederlandse taal naar behoren te beheersen en dat geldt voor alle geledingen in de samenleving. Veel taal- en grammaticafouten lijken normaal te zijn geworden in het Surinaamse Nederlands. En dat gaat van generatie op generatie, van ambtenaar op ambtenaar, van minister op minister, van 'journalist' bij een krant of nieuwswebsite op 'journalist', van arbeider op arbeider, van inheemse op inheemse, van marron op marron, van politicus op politicus, enzovoorts.

Het is simpelweg bar en boos gesteld met de wijze waarop in Suriname de Nederlandse taal wordt verkracht. Sla een willekeurige Surinaamse krant open of ga naar hun websites en de vele taal- en grammaticafouten lachen de lezer met een 'smiley' tegemoet en daarvoor hoeft de lezer geen taaldeskundige te zijn.

De Nederlandse taal is doorspekt van woorden die een eigen Surinaamse draai hebben gekregen de afgelopen decennia. En toch moeten leerkrachten hun leerlingen de Nederlandse taal leren, bijbrengen.

Maar, thuis dompelen diezelfde leerlingen weer onder in een ratjetoe van talen, Nederlands, Sranantongo, Engels, Saramaccaans, sms-taal, enzovoorts.

En daardoor werpen de taallessen op school feitelijk weinig vruchten af en als die leerlingen dan het internet op duiken, gaan msn'en en chatten, dan worden ze weer ondergedompeld in hun eigen taal en is de Nederlandse taal ver te zoeken. Dat werkt op latere leeftijd gewoon door met alle gevolgen van dien. Luister eens naar Assembleeleden. De meeste politici zijn niet in staat een volzin in correct Nederlands te spreken....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
20 november 2016
Amsterdam-Paramaribo

Ter informatie: