zaterdag 19 oktober 2019

Justitie VS acht broer Hondurese president schuldig aan handel in cocaïne

(Bron foto: Twitter)
Juan Antonio Hernández Alvarado riskeert 30 jaar gevangenisstraf

'Tony Hernández' werd vorig jaar in Miami gearresteerd 


De broer van de Hondurese president Juan Orlando Hernández is vrijdag 18 oktober 2019 schuldig bevonden aan de handel in cocaïne, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie. 

Juan Antonio Hernández Alvarado, ook bekend als 'Tony Hernández', werd vorig jaar in Miami gearresteerd op beschuldiging van handel in cocaïne, wapenmisdrijven en het afleggen van een valse verklaring. Hij werd naar New York gebracht en aangeklaagd. Het schuldig oordeel betekent dat Hernández 30 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Hij zal worden veroordeeld op 17 januari 2020.



Tussen 2004 en 2018 was Hernández betrokken bij het verwerken, ontvangen, transporteren en distribueren van ladingen cocaïne van meerdere tonnen die naar Honduras kwamen per vliegtuig, boot en, althans bij gelegenheid, door een onderzeeër, aldus een federale aanklacht.

Hernández had toegang tot laboratoria in Honduras en Colombia, waar een deel van de cocaïne 'TH' gestempeld was voor Tony Hernández. 'Hernández heeft wethandhavingsambtenaren omgekocht om drugstransporten te beschermen, grote steekpenningen gevraagd van grote drugshandelaren en de veiligheid van cocaïnezendingen geregeld met machinegeweren', zei de Officier van Justitie Geoffrey Berman, in Manhattan, in een persbericht.

Het ministerie van Justitie zei, dat Hernández bijna 200.000 kilo cocaïne heeft geïmporteerd.

Hernández werd beschuldigd van drugsgerelateerde moorden in 2011 en 2013, aldus de release. Een van de meest explosieve aantijgingen tegen Hernández tijdens de 11-daagse rechtszaak was, dat hij het drugsgeld naar campagnes van de Nationale Partij leidde 'om de Hondurese presidentsverkiezingen in 2009, 2013 en 2017 te beïnvloeden', aldus de release.

Tussen 2010 en 2013 heeft Joaquín 'El Chapo' Guzmán Hernandez Hernández geholpen met cocaïne-zendingen en een smeergeld van $ 1 miljoen aan de Hondurese president, geleverd tijdens de nationale verkiezingen van 2013 in Honduras, volgens het ministerie van Justitie. Guzmán is de voormalige leider van het Sinaloa-kartel dat nu een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten.

President Juan Orlando Hernández ontkende de beschuldigingen tegen hem en tweette dat hij het nieuws van het vonnis met grote droefheid ontving en dat de beslissing was 'gebaseerd op de getuigenissen van bekende moordenaars'.


De aantijgingen in de rechtbank tegen de Hondurese president hebben tot protesten in het land geleid en opgeroepen tot zijn ontslag. Een groep Hondurese burgers vierde het vonnis buiten de federale rechtbank van New York met gezangen en spandoeken met de tekst 'Fuera JOH', de initialen van de president.

(Suriname Mirror/La Tribuna/CNN/Estrategia y Negocios/La Prensa/Twitter)

Regering van Nicaragua lijkt betrokken bij drugshandel

(Bron foto: Twitter)
Francisco Sarria García (FSLN) zou drugshandelnetwerk hebben geleid

Cocaïne en marihuana uit Costa Rica via Nicaragua naar Honduras


Een Nicaraguaanse regeringsfunctionaris die banden heeft met de regerende partij in Nicaragua, zou een geavanceerde drugshandel hebben geleid die cocaïne door Midden-Amerika heeft verplaatst, wat bijdraagt ​​aan langdurige vermoedens van officiële partijbanden met de internationale drugshandel. 

Het kantoor van de procureur-generaal van Nicaragua beweert, dat Francisco Sarria García, een vertegenwoordiger van het Centraal-Amerikaanse parlement (Parlacen) namens het regerende Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN, leiding gaf aan een netwerk dat cocaïne en marihuana uit Costa Rica heeft verplaatst via Nicaragua naar Honduras, meldde de lokale krant La Prensa.


Ook bekend onder de naam 'El Doc', leidde Sarria García de groep, waaronder twee Guatemalteken en een Colombiaanse onderdaan die in Costa Rica woonde.


 Ze gebruikten de Pacifische kuststad Mechapa - gescheiden van Honduras alleen door de Golf van Fonseca - in het westelijke departement van Chinandega om drugsladingen en geld te ontvangen.


Sarria García, die ook een evangelische pastor is, had naar verluidt de leiding over het organiseren, plannen en leiden van alle activiteiten van de groep. De andere leden van zijn netwerk waren naar verluidt verantwoordelijk voor het uitvoeren van de illegale activiteiten van de groep op het terrein, volgens La Prensa.

Autoriteiten hebben ook de drugsbende van Sarria García gekoppeld aan een brute moord in september 2019 door vermeende ooggetuigen en foto's van mobiele telefoons. Het slachtoffer, Máximo Ríos, zou meer dan 250 kilo cocaïne uit Costa Rica leveren aan Sarria García in Mechapa in ruil voor $ 60.000. Maar. toen de lading nooit arriveerde, werd Ríos gemarteld, vermoord en in stukken gesneden, meldde La Prensa.

(Suriname Mirror/InsightCrime/La Prensa/Twitter)

Suralcoweg, verbindingsweg tussen Wanica en Paramaribo, wordt hersteld

(Bron foto's : NII)
'Ik wil werken aan permanente oplossing voor steeds terugkerend probleem'


Minister Vijay Chotkan van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft onlangs het startsein gegeven voor het rehabiliteren van de Suralcoweg. Deze weg, die in het district Para ligt, is vanwege infrastructurele reden moeilijk begaanbaar, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 19 oktober 2019.


De Suralcoweg, die een verbindingsweg vormt tussen Wanica en Paramaribo is in de jaren '60-'70 aangelegd. Intussen wonen er ongeveer 1.000 mensen in de omgeving, die dagelijks gebruik moeten maken van deze weg.

'Ik wil werken aan een permanente oplossing voor het steeds terugkerend probleem van deze weg en kan helemaal begrijpen dat de nood hoog is', aldus minister Chotkan.

De bewindsman bedankte de bewoners voor het geduld dat zij jaren hebben gehad en nooit hun vertrouwen hebben opgegeven in het beleid van deze regering.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door S. Main Transport NV. Naast de minister en de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, waren ook aanwezig, Ricardo Panka, ex-NDP-Assembleelid van het district Para, en leden van de Commissie Openbare Werken in de Assemblee, de NDP'ers Oesman Wangsabesari, Patrick Kensenhuis en Glenn Sapoen.

Ambassadeur Arnold Halfhide overhandigt geloofsbrieven aan Nicaraguaanse president Daniel Ortega

Suriname verstevigt betrekkingen met Nicaragua


Ambassadeur Arnold Halfhide heeft woensdag zijn geloofsbrieven aangeboden aan de Nicaraguaanse president Daniel Ortega van Nicaragua. Met deze plechtige handeling is de bilaterale relatie tussen de beide republieken, die sedert mei 1976 is aangegaan, verder verstevigd, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 19 oktober 2019.

De relatie zal worden geïntensiveerd op economisch gebied, met de nadruk op de gebieden van onder andere landbouw, toerisme, de bevordering van de klein- en middelgrote industrie, luchtvaart en toerisme.

In de marge van de aanbieding van geloofsbrieven zijn contacten geheractiveerd met belangrijke Instituten, waaronder het instituut ter bevordering van investeringen, ProNicaragua, alsmede het Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria, INTA.

Bij de ceremonie werden tevens geloofsbrieven van de ambassadeurs van Duitsland, Italië, Finland, Oostenrijk, Namibië, Mauritanië, Mexico, de Europese Unie en de PAHO (Pan American Health Organization) in ontvangst genomen.

Jongen op grasveld bij een flat in Amsterdam-Zuidoost neergestoken

Zwaar gewond slachtoffer lag bij de flat Gravestein in de Bijlmer


Een jongen is zaterdagavond lokale tijd 19 oktober 2019 op een grasveld bij een flat in Amsterdam-Zuidoost neergestoken, meldt de politie. Het zwaar verwonde slachtoffer lag vlakbij de flat Gravestein in de Amsterdamse Bijlmer en is naar het ziekenhuis gebracht. 

Een verdachte is nog niet in beeld. Een of twee betrokkenen zouden in onbekende richting zijn gevlucht, aldus de lokale zender AT5.

De politie doet ter plekke onderzoek.



(Suriname Mirror/AT5/Twitter)

SLM-vlucht naar Amsterdam dag uitgestteld

SLM haalt haar passagiers in Amsterdam op met ingehuurd toestel


Passagiers die vanmiddag, zaterdag 19 oktober 2019, met de SLM zouden vertrekken naar Amsterdam, zijn genoodzaakt een dag langer te wachten om hun reis te ondernemen. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) haalt haar passagiers in Amsterdam vandaag op met een ingehuurd toestel. Dit meldt Starnieuws.

Het Airbus-toestel waarmee de SLM de route Paramaribo-Amsterdam v.v. onderhoudt, ondergaat een A-check in Europa. Volgens de afdeling Public Relations van de SLM duurt de inspectie mede door de strengere regels van de IATA Operational Safety Audit (IOSA) een dag langer, waardoor de vlucht Paramaribo-Amsterdam van vandaag een dag later -morgen- wordt uitgevoerd.

De SLM zegt er alles aan te doen om de hinder voor haar passagiers tot het minimum te beperken.

Monument ter ere van Sem Abrahams, wereldrecordhouder eenwieler rijden

Sem Abrahams is ook opgenomen in het Guinness Book of World Records

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)


Op het terrein van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum is vrijdag 18 oktober 2019 een plaquette van een monument onthuld ter ere van Sem Abrahams, wereldrecordhouder eenwieler rijden, zo bericht De West. 

Abrahams, die in Suriname geboren is, bevestigt dat hij meerdere keren het wereldrecord voor het rijden op de hoogste eenwieler, heeft behaald. Zijn naam is ook opgenomen in het Guinness Book of World Records.
Hij behaalde het wereldrecord voor de eerste keer op 14-jarige leeftijd in 1977, tweede in Jaon in 1980 en in 2004 in de Verenigde Staten voor de derde keer.

Abrahams gaf samen met zijn vrouw Teresa en zoon Nash een spectaculaire show weg. Wapperend met de Surinaamse vlag fietste hij op zijn eenwieler de sporthal binnen. Vader Carlo Abrahams merkte op, dat het 42 jaar geduurd heeft voor dit moment. Het eenwieler monument is 14 meter hoog. Het originele, waarop Abrahams zijn wereldrecord heeft behaald, is ongeveer 35 meter hoog. Het monument is in Suriname gebouwd door Surinamers.

Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken sprak vol lof over de prestaties van Abrahams en de manier waarop hij Suriname niet alleen nationale, maar ook internationaal bekendheid heeft gegeven. Zij merkte op, dat er een goede administratie gehouden moet worden van sporters in ons land, zodat zij op tijd gehuldigd kunnen worden. De minister zei dat er een speciale commissie ingesteld zal worden voor het onderhoud van het monument. Het heeft in totaal acht maanden geduurd om het monument te vervaardigen.

Het initiatief om Abrahams te huldigen, komt van de Stichting Sport Documentatie Guno Hoen. Op zoek naar een partner om het geheel te ondersteunen, werd het R.K. Bisdom bereid gevonden. Het R.K. Bisdom heeft gehoor gegeven aan het verzoek om voor dit monument een bijzondere plek ter beschikking te stellen.

Het monument heeft een centrale plek op de oprit van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (vroegere NGVB Stadion). De fiets is ter beschikking gesteld door de familie Abrahams; de vork en zadel zijn de originele uit 1977. Er zal een projectie gemaakt worden waarop te zien is hoe Abrahams fietst op de 35 meter hoge eenwieler, ook zal er een fotoshoot in de toren van de Kathedrale Basiliek gemaakt worden. De toren heeft vrijwel dezelfde hoogte als de eenwieler waarop het wereldrecord is gevestigd.

De vader van Sem gaf aan, dat de familie aan de Prins Hendrikstraat heeft gewoond en dat het sportcentrum als vakantieoord diende voor Sem en zijn zus. Als kleine jongen heeft hij daar gesport en gespeeld. Secretaris-generaal Esteban Kross, zei dat het R.K. Bisdom door middel van sport, probeert terug te geven aan de samenleving. De stichting merkte op dat het ongeveer 50 jaar heeft geduurd om het monument tot een feit te maken. Zowel de overheid als het bedrijfsleven hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Nieuwe prefect van Frans-Guyana bespreekt grensproblemen met Suriname

(Bron foto:Twitter)
Minister Pollack-Beighle: 'In elke goede relatie kunnen wat knelpunten ontstaan'


De nieuwe prefect van Frans-Guyana, Marc Del Grande, is gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) geweest om te praten over de veiligheid en problemen aan de grens met Suriname. Illegale goudwinning, schade aan het milieu en drugstransporten zijn enkele onderwerpen van gesprek met Surinaamse vertegenwoordigers. 

'Ik ben ervan overtuigd dat het onmogelijk is om goede resultaten te boeken als we niet samenwerken met de Surinaamse autoriteiten', benadrukte Del Grande, oud-commandant van de gendarmerie van Saint-Laurent-du-Maroni, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 19 oktober 2019.


De technische vergadering werd geopend door BuZa-minister Yldiz Pollack-Beighle. Ze stelde,dat er meerdere vergaderingen nodig zullen zijn om al de problemen waar beide landen mee kampen, op te lossen. Ze benadrukte, dat Suriname en Frans-Guyana al heel lang goede relaties hebben op verschillende gebieden.

Pollack-Beighle heeft ook meegedeeld, dat Suriname al werkt aan het oplossen van bepaalde problemen, zoals het drugstransport. 'Maar, in elke goede relatie kunnen er wat knelpunten ontstaan', merkte de bewindsvrouwe op. 'Bij het bereiken van passende oplossingen zullen er altijd uitdagingen zijn die echter alleen met gezamenlijke inspanningen gevonden kunnen worden.'

De lijst van problemen aan de grens is lang: illegale goudwinning aan de grensrivier, illegale immigratie, drugshandel, schade aan het milieu en wapensmokkel. Gezamenlijke patrouilles van Franse en Surinaamse eenheden om de criminaliteit te bestrijden, is een van de voorstellen van Del Grande.


De ex-commandant, die 20 jaar leiding heeft gegeven aan de gendarmerie en twee maanden geleden benoemd is tot prefect is serieus over de aanpak. Hij wil de bevolking die getroffen is door de illegale goudwinning niet teleurstellen. De mensen willen resultaten zien, sprak Del Grande. 

'Het is geen kwestie van geld. Het is een kwestie van samenwerken. Frans-Guyana beschikt al over de krachten om de veiligheid te waarborgen op de Marowijnerivier. Wat wij nu moeten doen is een samenwerking organiseren met de Surinaamse krachten.'

Onduidelijkheid over 'in beslag genomen' 40 kilo cocaïne mogelijk uit Suriname in Vlissingen

(Bron foto: Crimesite)
Drugs zouden zijn aangevoerd op het schip de Elvira


Crimesite.nl bericht vandaag, zaterdag 19 oktober 2019, dat in Vlissingen door de Douane zeker 40 kilo cocaïne in beslag is genomen. De zending was mogelijk afkomstig uit Suriname en zou dinsdag 8 oktober na een tip in beslag zijn genomen. De Douane wil echter geen commentaar geven en het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant ontkent dat er op die dag cocaïne in beslag is genomen. 

Crimesite schrijft de informatie over de vangst van een betrouwbare bron te hebben die sprak op voorwaarde van anonimiteit. Er zijn ook foto’s van de vangst in omloop, waarvan overigens niet is bevestigd dat deze horen bij de vangst van 8 oktober. Op de foto’s zijn wel 40 blokken geperste cocaïne te zien.

(Bron foto: Baltic Shipping)
De drugs zouden zijn aangevoerd op het schip de Elvira. Dat schip is op 10 oktober vertrokken uit Vlissingen en is inmiddels onderweg naar Suriname. Vóór Vlissingen zou de Elvira onder meer havens in Peru, Ecuador en Suriname hebben aangedaan.

Bij het landelijk parket en de politie in Zeeland-West-Brabant is niets bekend over de onderschepping. Het parket Zeeland-West-Brabant ontkende gisteren, dat op 8 oktober cocaïne is onderschept.

Maar, het komt zowel in Nederland als België voor dat de autoriteiten in het belang van lopend onderzoek onderscheppingen van drugs enige tijd stilhouden en of zelfs geheel niet naar buiten brengen.

Hosselaars en goudopkopers niet blij met stigmatiserende mobiele surveillance-unit politie bij VCB

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Dit is duidelijk een teken dat ze ons willen duperen, ze houden niet van ons'


'Controle mag, maar wij willen zien hoe dit gaat werken. Dit is duidelijk een teken dat ze ons willen duperen. Ze houden niet van ons. Den man no musu kon du moeilijk dyaso.' Zo reageren hosselaars en goudopkopers op de hoek van de Waterkant en Steenbakkerijstraat op de opening van een mobiele surveillance-unit voor de Surinaamse Volkscredietbank, VCB, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 19 oktober 2019.

De boze reacties kwamen los na het vertrek van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en korpschef Roberto Prade en hun delegatie gisteren bij de opening van de politiepost.


De minister vertelde aan journalisten. dat de unit bedoeld is om de criminaliteit in de omgeving in te dammen, omdat de politiepost aan de Keizerstraat niet optimaal alle calamiteiten in de binnenstad aan kan. 'Wij moeten niet doen alsof wij niet weten wat er gebeurt', zei de bewindsman, kennelijk doelend op drugshandel die veel voorkomt in de omgeving.

Eerder bevestigden politiefunctionarissen, dat enkele keren drugs in beslag zijn genomen in de omgeving van de Centrale Markt en de bank. Dit jaar heeft de politie een aantal keren verrassingsinvallen gedaan in de buurt.

Volgens de korpsleiding krijgt de nieuwe unit assistentie vanuit de politiepost van de Centrale Markt, die ook blijft bestaan.

Een groot deel van de hosselaars had geen goed woord over voor het initiatief van de justitiële autoriteiten. Marlon, een van de goudopkopers: 'Dit is gewoon pesterij. Waarom speciaal hier en niet ergens anders in de buurt? Laat het volk nu zien dat deze regering het niet meent met de kleine man die zijn brood wil verdienen. Wij hebben geen problemen met hen, maar zij willen ons duperen. Wij doen niemand kwaad. Die mannen die drugs verkopen, zien ze niet.'

Verschillende andere hosselaars liepen, terwijl de officiële delegatie vertrok, in de richting van journalisten om hun gal te spugen. 'Als dit een tegenwerking is van onze hossel, mogen ze weten dat wij gewoon zullen blijven hosselen. Wij zijn geen criminelen. Laten ze ons met rust laten. Als wij elke dag hier zijn, kunnen wij nooit in deze zelfde omgeving crimineel gedrag vertonen. De minister en korpschef zoeken het op de verkeerde plek. De rovers zijn niet hier.' 

President Bouterse gelooft nog steeds in derde regeertermijn

(Bron foto's: NII)
Bouterse te gast bij SRS-programma Bakana Tori

- 'Klacht VHP-fractie tegen minister Hoefdraad bij de procureur-generaal is  een loze aanval op de regering'
- 'Er is niets aan de hand, het is spijkers op laag water zoeken'


President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van NDP, waarschuwt zijn partijgenoten dat hoewel er zicht is op een derde termijn, er veel werk aan de winkel is. Als mensen de ondersteuning geven, dan zit een derde termijn er zeker in. 


In de komende periode naar de verkiezingen toe zijn er vijf speerpunten die belangrijk zijn. Het accent ligt op woningbouw, grondbeleid, infrastructuur, sociaal beleid en het doen van een inhaalslag om ambtenaren die jaren slecht ingeschaald zijn, op te trekken. Deze mededelingen deed Bouterse gistermiddag in het programma Bakana Tori bij staatszender SRS, gepresenteerd door Clifton Limburg, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 19 oktober 2019.

Om de vijf speerpunten te realiseren is er een structuur opgezet en een presidentiële commissie ingesteld. Naast de extra aandacht voor de vijf gebieden, geniet de economie van het land de hoogste prioriteit van de president. Het schip moet op koers blijven. Hierover heeft hij na zijn terugkeer uit het binnenland donderdag vergaderd.

Dit weekend gaat Bouterse naar Moengo om daar een aantal interne zaken te bespreken. Dit bezoek heeft niets te maken met het dispuut rond de kunstenaar Marcel Pinas. Bouterse merkte op dat er grote behoefte is aan een middelbare school in Moengo en daar is heel Marowijne het over eens. Nu moeten leerlingen vóór dag en dauw opstaan om in Tamanredjo naar school te gaan. Volgens de president zijn er genoeg opties geboden aan Pinas, die een gerespecteerde kunstenaar is, om zijn werk elders te doen.

Op een vraag over mensen die ontevreden zijn, antwoordde de president dat sommige mensen terecht en anderen onterecht ontevreden zijn. Hij kijkt welke problemen het zwaarst wegen. Mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, hebben bij hem de grootste prioriteit. Sommige mensen zijn ontevreden, terwijl hun problemen niet opwegen tegen zaken die nijpend zijn.

De klacht van de VHP-fractie tegen minister Gillmore Hoefdraad bij de procureur-generaal, is volgens Bouterse een loze aanval op de regering. 'Het is een loze aanval op de regering, een politieke stunt, het gaat geen soelaas bieden', aldus het staatshoofd, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De president benadrukte, dat er niets aan de hand is en spreekt van spijkers op laag water zoeken. De president gaf aan dat leningen bijzonder belangrijk zijn om zaken te concentreren en een beter inzicht te hebben, verder kan hiermee de productie op gang gebracht worden om bij te tijd niet meer te lenen. Bij het lenen moet er volgens het staatshoofd controle zijn en een stappenplan. Ook moet worden aangegeven in welke fase de lening zich bevindt en wat ermee is gebeurd. De president verwees voor wat dit laatste betreft naar de nieuwe Highway. Hij zei, dat er bij de lening voor dit project ook een hele commotie was, maar de weg zal straks een meerwaarde zijn voor de productie en het land. Het staatshoofd somde ook woningbouw, wegen en productie op als zaken die dankzij leningen van de grond zijn gekomen.

'We moeten kijken wat we ermee doen. Daarenboven creëren wij ook economische activiteit en vertrouwen.'

Over de Wet op de Staatsschuld zei het staatshoofd, dat deze duidelijk is, maar allerlei interpretaties kent. Hij heeft niet graag een wet die voor velerlei interpretaties vatbaar is. Er is daarom reeds een aantal voorstellen gedaan om hiernaar te kijken. Het grootste probleem volgens de president is echter, dat zodra minister Hoefdraad met grote financierders over een lening praat men tegenberichten lanceert, omdat ze weten dat het voor de regering een schot in de roos is. Het staatshoofd pleit voor verruiming van het leningenplafond en het bespreekbaar maken hiervan in het parlement.

Tweemotorig vliegtuigje vermist op vlucht van Paramaribo naar Curaçao

Een Piper pa 31-325 Navajo
Geen directe aanleiding om aan te nemen dat toestel is neergestort

Autoriteiten summier met informatie...


Een tweemotorig vliegtuigje dat een week geleden vertrok vanuit vliegveld Zorg en Hoop met eindbestemming Curaçao wordt vermist. Het gaat om een Piper pa 31- 325 Navajo met vermoedelijk twee inzittenden aan boord, meldt het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie in Suriname vandaag, zaterdag 19 oktober 2019.  Het ministerie vermeldt niet wie de eigenaar van het toestel is en wat de thuishaven is. Gegevens daarover en wie en hoeveel inzittenden er zijn zouden na een week toch bekend moeten zijn bij de luchtvaartautoriteiten op Zorg en Hoop...

Volgens informatie van de luchtverkeersleiding is het contact met het vliegtuig drie minuten na het opstijgen verbroken en is sindsdien niets meer vernomen van dit betreffend vliegtuig.

Navraag bij de buitenlandse luchtverkeersdiensten op de voorgenomen route en de eindbestemming leverde tot op heden geen concrete aanwijzing over de locatie van het toestel op. Hieruit moet geconcludeerd worden, dat het toestel formeel als vermist moet worden aangeduid.

Het ministerie is samen met de relevante luchtvaartautoriteiten in Suriname een intern onderzoek gestart om een volledig beeld te hebben van de vliegroute en de gevolgde procedures, tevens zijn zij in contact met de relevante autoriteiten van de regio om de informatie sluitend te krijgen.

Volgens procedure zijn, hangende dit onderzoek, diverse medewerkers op non-actief gesteld om het geheel zo objectief mogelijk te laten verlopen. Hoewel momenteel niks valt uit te sluiten, is er geen directe aanleiding om aan te nemen dat er zich een ongeval heeft voorgedaan. Het onderzoek moet uitwijzen wat dan wel de feiten zijn, aldus het ministerie in een verklaring.