dinsdag 15 januari 2019

Celsius Waterberg heeft Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) verlaten

Waterberg vormt nu in Assemblee fractie met Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan


Assembleelid Celsius Waterberg is formeel uit de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) gestapt. Starnieuws schrijft dinsdagmiddag 15 januari 2019 te hebben vernomen, dat Rudolf Zeeman dinsdag tijdens de huishoudelijke vergadering van het parlement heeft doorgegeven, dat hij nu de fractieleider is van de BEP. 

Waterberg heeft in een brief aan De Nationale Assemblee aangegeven, dat hij deel uitmaakt van de V7-fractie. In deze fractie zitten ook Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. V7 bestaat officieel niet meer. De combinatie is ontbonden toen de BEP een samenwerking aanging met de NDP en Sapoen en Chitan uit de Pertjajah Luhur stapten. Zij ondersteunen de coalitie.

'Ik ga niet met politiek pensioen', zegt Waterberg. Hij wil nog niet aangeven of hij naar de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) stapt. Hij zegt een vriendschappelijke relatie te hebben met Sapoen en Chitan. 'In De Nationale Assemblee werken wij samen', zegt de politicus.

Hij had vorig jaar al aangekondigd uit de BEP te zullen stappen.

Vier arrestaties in mega cocaïne-zaak...

Aangehouden verdachten zijn inklaarders, een chauffeur en een Douane-medewerker


De politie heeft vandaag, dinsdag 15 januari 2019, vier personen in verzekering gesteld in verband met het onderzoek naar de vangst van bijna 2.400 kilo cocaïne vorige week op de Jules Sedney haven. Dit bevestigt waarnemend-korpschef Roberto Prade in de Ware Tijd. Het gaat om twee inklaarders, een ambtenaar van de Douane en een truckchauffeur. 

De inklaarders zijn de 55-jarige H.G. en de 30-jarige V. M, de douaneambtenaar is de 49-jarige D.A. en de vrachtwagenchauffeur is de 43-jarige S.O., zo meldt het Korps Politie Suriname.

De  douaneambtenaar zou de containers met rijst waarin de drugs zijn gevonden hebben geïnspecteerd en verzegeld.

In verband met de liquidatie van ondernemer Nitinder Oemrawsingh maandag in Guyana, zegt de politiechef dat hierover informeel contact is met de politie in het buurland. 'Een officiële verklaring van die zijde wachten wij af', zegt Prade.

Onder toezicht van functionarissen van het Openbaar Ministerie wordt de in beslag genomen cocaïne donderdag vernietigd in het district Brokopondo.

Krokodil jaagt strandgangers in Colombia de stuipen op het lijf

Rond de 15 Amerikaanse krokodillen (Caiman Aguja) leven in Parque Nacional Tayrona


Strandgangers werden gedwongen in shock weg te rennen, nadat een enorme krokodil op een strand was beland en naar de kustlijn was geslenterd. Beelden tonen  een grote Amerikaanse krokodil die naar het strand loopt in het Parque Nacional Tayrona in Santa Marta, in het noorden van Colombia. 

Een groep jonge mannen, die de andere kant op kijken, lopen bijna recht af op het enorme reptiel en rennen in paniek weg. Geschreeuw kan worden gehoord als strandgangers naar het andere uiteinde van het strand zwermen om aan het dier te ontsnappen. De krokodil slentert naar het water, waar hij stopt, terwijl toeschouwers hem in shock bekijken.

Parkwachters herinnerden strandgangers eraan, dat het park was opgezet om dieren in het wild te beschermen en om mensen te laten genieten.

De aanwezigheid van de krokodil was eigenlijk een positief teken. Rangers evacueerden later echter het strand - zoveel om de krokodil te redden, gehinderd door nieuwsgierige toeschouwers die het filmen met hun smartphones - om mensen te beschermen tegen het gevaarlijke reptiel.

Nationaal parkdirecteur Luz Elvira Angarita zei, dat het niet ongebruikelijk is om krokodillen in het gebied te zien en het was een goed teken voor de diversiteit van wilde dieren in het park. Hij zei: 'Het is belangrijk om te onthouden dat deze habitats niet alleen voor mensen zijn om van te genieten, maar ook voor de bescherming van in het wild levende soorten. '


De Amerikaanse krokodil, ook wel bekend als de Caiman Aguja in Colombia, kan een lengte halen van 6,1 meter en tot 907 kilo wegen. Ze zijn potentieel gevaarlijk voor de mens, maar zijn meestal niet zo agressief als sommige andere soorten. Deskundigen adviseren mensen om op minstens 20 meter afstand van hen te blijven, niet om ze te provoceren en niet te zwemmen in gebieden waar ze zijn gezien.

Rond de 15 leven in het nationale park en ze zijn ook te vinden van Zuid-Florida en de kusten van Mexico tot zo ver zuidelijk als Peru en Venezuela, maar jacht, verontreiniging en het verlies van natuurlijk leefgebied eisen hun tol.


(Suriname Mirror/El Tiempo/The Daily Mail/Caracol/Twitter)

Venezolaanse president Maduro noemt Braziliaanse president Bolsonaro een moderne Adolf Hitler

Reactie Maduro op Brazilië's erkenning van oppositieleider als president van Venezuela


De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemde maandag 14 januari 2019 de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een moderne Adolf Hitler, dagen nadat Brasilia officieel een oppositieleider erkende als het legitieme hoofd van het steeds meer geïsoleerde land. 


Brazilië zei zaterdag, dat het Juan Guaido, hoofd van het oppositie-Congres van Venezuela, erkent als legitieme president, nadat Maduro was ingezworen voor een tweede termijn, dat landen over de hele wereld als onwettig beschreef.

'Daar hebben we Brazilië in handen van een fascist - Bolsonaro is een Hitler van de moderne tijd!', Maduro zei tijdens een speech. 'Laten we de taak van Bolsonaro overlaten aan de geweldige mensen van Brazilië, die zullen vechten en voor hem zullen zorgen.'Guaido heeft afgelopen vrijdag gezegd, dat hij bereid is het presidentschap op zich te nemen nadat oppositieleiders zeiden dat de tweede termijn van Maduro onwettig was, omdat de breed geboycotte 2018-verkiezingen in zijn voordeel waren.

Guaido, die zondag kort vastgehouden werd door inlichtingenagenten op weg naar een politieke bijeenkomst, heeft zichzelf niet tot president verklaard.

Brazilië en Venezuela hebben gedurende meer dan een decennium hartelijke relaties onderhouden dankzij de vriendelijke banden tussen de Braziliaanse Arbeiderspartij en de Socialistische Partij van Venezuela. Bolsonaro, een fervent anti-communist die de militaire dictatuur van 1964-1985 heeft geprezen, heeft beloofd Venezuela te zullen aanvallen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Algemene politieke beschouwingen in Assemblee weer uitgesteld...

President Bouterse zou zich niet goed voelen...


De algemene politieke beschouwingen over de begroting van 2019 is vanmiddag, dinsdag 15 januari 2019, niet doorgegaan. President Desi Bouterse zou zich niet goed voelen. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gaf aan, dat het staatshoofd naar verluidt tot laat in de nacht had gewerkt en niet in staat was om de vergadering bij te wonen. In overleg met de verschillende fracties en de regering werd besloten om de vergadering te verdagen.

Het ligt in de bedoeling om donderdag te vergaderen, ijs en weder dienende.

Aanvankelijk zouden in december de algemene politieke beschouwingen gehouden worden. Daarna zou de begroting worden behandeld. Besloten werd om de behandeling uit te stellen naar vandaag, 15 januari.

Politie Letland neemt recordhoeveelheid cocaïne, twee ton, uit Ecuador in beslag

Cocaïne had vermoedelijk niet Letland als eindbestemming


Vondst resultaat samenwerking autoriteiten Letland, politie Ecuador en Amerikaanse DEA


De Staatspolitie van Letland heeft, in samenwerking met de autoriteiten in andere landen, twee ton cocaïne in beslag genomen - Letlands grootste cocaïnevangst tot nu toe, zoals de staatspolitie persbureau LETA informeerde. 

De Staatspolitie, in samenwerking met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), de Ecuadoraanse politie en de terrorismebestrijdingseenheid Omega van de Staatspolitie, vond 8 januari 2019 een zending van 42 kartonnen dozen in de regio Koknese, vermoedelijk verzonden vanuit Ecuador. De dozen bevatten 1.195 briketten met verschillende labels - TNT, Badboys, Gold en anderen.


Te oordelen naar foto's, vrijgegeven door de Staatspolitie, werden de drugs aangetroffen bij een houtverwerkend bedrijf. Op de foto's is te zien dat cocaïne verpakt was in bananendozen en dozen met het logo van bouwbedrijf K Senukai.

Tests worden voortgezet, maar er is al vastgesteld dat het aandeel van de cocaïne in de briketten 80 procent bedraag, zei de hoofdcommissaris van de Criminal Police, Andrejs Grisins. Eén briket bevatte 1.000 gram van de stof. De totale waarde van cocaïne op de zwarte markt zou bijna 1 miljard EUR bedragen, voegde Grisins eraan toe.

De Staatspolitie heeft vijf burgers van Letland aangehouden in verband met de zaak. Drie van hen blijven in hechtenis, de andere twee zijn op eigen gelegenheid vrijgelaten. Een is in het verleden  veroordeeld voor smokkel en witwassen. De politie blijft aan de zaak werken om te bepalen naar welk land de cocaïne had moeten gaan. Grisins wees erop dat drugs meestal via Letland worden vervoerd, hetzij naar Scandinavië, hetzij verder naar het oosten.Hoofdinspecteur Ints Kuzis van de Staatspolitie vertelde verslaggevers dat de operatie een succes was. 'De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne is ongekend', zei hij, eraan toevoegend dat de cocaïne bedoeld was om via Letland naar een ander land te worden verzonden.

Onder de Criminal Law van Letland kunnen personen die zijn opgepakt voor drugssmokkel worden veroordeeld tot maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

De Ecuadoraanse krant El Comercio schreef, verwijzend naar de Ecuadoraanse politie, dat ongeveer drie ton cocaïnehydrochloride in beslag was genomen tijdens twee operaties in Letland en de Stille Oceaan en dat zes personen waren aangehouden. In Letland werden de drugs - verborgen in bananendozen die uit Ecuador werden verscheept - gevonden op een boerderij, meldde de krant.

(Suriname Mirror/LETA/El Uuniverso/Baltic News Network/protesti.lv/YouTube)

DNA-onderzoek bevestigt dood dissidente FARC-guerrillaleider Guacho

Guacho gaf leiding aan de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep


De familie van de gedode Guacho, bevelhebber van de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die door dissidente leden van de guerrillagroep FARC op de Ecuadoriaanse grens werd gevormd, mag het lichaam van de guerrilla meenemen naar Ecuador nadat DNA-testen zijn identiteit bevestigden, volgens het parket van de procureur-generaal van Colombia. 

Verdenkingen ontstonden over Guacho's identiteit, nadat de vader van Guacho, Melido Arizala, niet overeenkwam en het lichaam werd geregistreerd als een ander persoon in het mortuarium van Bogota.

Autoriteiten kregen een DNA-monster van de moeder van Guacho, die in Ecuador woont en afgelopen zaterdag naar Tumaco is afgereisd om een ​​monster te geven. Het proces om de overblijfselen van Guacho te repatriëren werd een tragedie voor zijn ouders die vorige maand hun zoon verloren hadden tijdens een militaire operatie in het zuidwesten van Colombia. Nadat de vader ontdekte dat hij niet de biologische vader van de gedode guerrillaleider was, ontstond er verdere verwarring over de identiteit van Guacho.

Nieuwsagentschap Colprensa meldde, dat Guacho's lichaam was geregistreerd als Luis Alfredo Pai, een Colombiaanse staatsburger die naar verluidt in 1989 was geboren. Merkwaardig genoeg werd de geboorte van Pai pas geregistreerd op 3 maart 2016, wat aangeeft dat Guacho een nep-identiteit had gebruikt om autoriteiten te ontwijken.


De bevelhebber van het nationale leger, generaal Nicacio Martinez, zei dat het DNA-bewijs de bewering van de overheid bevestigde, dat Guacho dood is.

Het einde van Guacho, de schrik van het zuidwesten van Colombia. De bevelhebber van de Frente Oliver Sinisterra (FOS), een FARC-dissidentengroep die door dissidente leden van de guerrillagroep FARC aan de Ecuadoraanse grens werd gevormd voor de vredesovereenkomst eind 2016. Het bevel over de FARC-dissidentengroep is sindsdien overgenomen door 'El Comandante Gringo', die samen met Guacho de FARC verliet en lange tijd zijn rechterhand was.

De FOS controleert veel van de drugshandelactiviteiten in de grensregio en levert strijd om controle over de coca-rijke gemeente Tumaco met paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia/Clan del Golfo) en ten minste twee andere FARC-dissidentengroepen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/WRradio)

Zuid-Amerika creëert nieuw regionaal blok Prosur om Venezuela te bestrijden

'Prosur vervangt Unasur-blok dat zwaar wordt beïnvloed door steeds meer geïsoleerde Venezuela'

'Het is erg belangrijk dat Unasur, dat een voorstander is van de dictatuur van Venezuela, wordt uitgeschakeld'


Zuid-Amerikaanse landen ontwikkelen een nieuwe diplomatieke groep ter vervanging van het regionale Unasur-blok, dat zwaar wordt beïnvloed door het steeds meer geïsoleerde Venezuela, zei de Colombiaanse president Ivan Duque maandag 14 januari 2019.


De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, of Unasur, werd 10 jaar geleden opgericht door de Venezolaanse socialistische leider Hugo Chavez om de invloed van de Verenigde Staten in de regio tegen te gaan, omdat een golf van linkse leiders de macht over de politiek in de regio overnam.

Maar, toenemende kritiek dat Chávez's opvolger, president Nicolas Maduro, de democratie ondermijnt, evenals een algemene ruk naar politiek rechts in de regio, heeft Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Peru ertoe aangezet hun deelname aan de groep op te schorten.


De nieuwe groep, genaamd Prosur, zou de invloed proberen tegen te gaan van wat landen in de regio een dictatuur in Venezuela noemen.

'We zijn op weg naar het einde van Unasur en de oprichting van Prosur ... een Zuid-Amerikaans platform voor de coördinatie van overheidsbeleid, de verdediging van democratie, onafhankelijke instellingen en markteconomieën', zei Duque in een radio-interview.

'Het is erg belangrijk dat Unasur, dat een voorstander is van de dictatuur van Venezuela, wordt uitgeschakeld', zei Duque.

Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. De economische crisis van de onrustige natie heeft sinds 2015 een uittocht van 3 miljoen mensen veroorzaakt, volgens de Verenigde Naties, waarvan de overgrote meerderheid naar het naburige Colombia is gegaan.

Maduro blijft volhouden, dat het land het slachtoffer is van een 'economische oorlog' geleid door politieke tegenstanders met de hulp van de Verenigde Staten, die verschillende rondes van sancties tegen Maduro's regering en topfunctionarissen heeft geheven.(Suriname Mirror/Reuters/El Tiempo/RCN Radio/Twitter/YouTube)

Patagonië, Chili, een openluchtlab om klimaatverandering te bestuderen

Vier onderzoekers Universidad Austral de Chile doen onderzoek in afgelegen Seno Ballena-fjordIn een van de meest onherbergzame plaatsen op aarde, het meest zuidelijke deel van de regio Patagonië in Chili, bestuderen wetenschappers walvissen, dolfijnen en algen om te helpen voorspellen hoe de klimaatverandering de oceanen van de wereld zal beïnvloeden. Voor de studie zijn vier onderzoekers van de Universidad Austral de Chile vanuit Punta Arenas vertrokken naar de afgelegen Seno Ballena-fjord. 


De fjord produceert momenteel het soort omstandigheden, dat in de komende decennia in andere mariene systemen te zien moet zijn, wanneer dramatische veranderingen in het milieu worden verwacht als gevolg van verhoogde kooldioxide-emissies in de atmosfeer en het smelten van gletsjers.

'Deze plek is als een echt experiment in de natuur. omdat het ons in staat stelt, zonder experimenten in het lab te hoeven doen, te weten wat er zal gebeuren zonder het te verbeelden', zegt marine boloog Maximiliano Vergara. Het bereiken van de fjord is geen gemakkelijke taak - ze moesten over de verraderlijke Straat van Magellan die de Pacifische en Atlantische Oceaan verbindt gedurende anderhalve dag aan boord van een klein vlot, aangepast voor wetenschappelijk onderzoek, met winden van meer dan 100 kilometer per uur en glaciale temperaturen.

Op locatie nemen ze metingen van een sensorsysteem dat een constante stroom gegevens oplevert van watermonsters die om de drie uur worden genomen.

De onderzoekers analyseren de chemische, fysische en biologische variabelen van de wateren, die lagere niveaus van pH, zoutgehalte en calcium vertonen, vooral in de meest ondiepe gebieden, als een gevolg van klimaatverandering. 'Wat we op dit moment aan het doen zijn, is het vaststellen van onze baseline voor informatie', zegt Vergara.

Seno Ballena dankt zijn naam aan de bultruggen die zich voeden in het gebied , nadat ze zijn afgereisd vanuit de warmere wateren van Midden-Amerika, waar ze broeden. De kille fjordwateren bieden een van de meest productieve mariene habitats ter wereld, waar sardines en krill in enorme aantallen te vinden zijn. Maar ,de klimaatverandering vormt een bedreiging voor het ecosysteem, omdat het smelten van een gletsjer op het eiland Santa Ines en de toename van de regenval hebben geleid tot een toename van zoet water. Als dat zo doorgaat, zou dit verschrikkelijke gevolgen hebben voor walvissen, omdat het plankton waar ze zich voeden zou kunnen verdwijnen. 'Een verandering in de microalgen zou veranderingen in de secundaire structuur van het mariene systeem of de dieren die zich hiermee voeden kunnen genereren', aldus marine bioloog Marco Antonio Pinto.

Onder normale omstandigheden, wanneer er een overvloed aan microalgen is, levert dit voedsel voor het zoöplankton dat vervolgens de voedselketen voedt tot aan walvissen, zegt Pinto.

De expeditieleden nemen monsters van acht stations rond Seno Ballena om de effecten van de smeltende gletsjer op Santa Ines te meten, die zo sterk is versneld, dat er rotsen zijn verschenen die tijdens hun laatste reis in april niet zichtbaar waren. 'De wateren van hoge breedtegraden, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond, bevatten een enorme hoeveelheid biologische en fysiochemische informatie die kan worden gebruikt als basis om cruciale beslissingen te nemen voor projecten voor milieubescherming in ontwikkelde landen', zegt bioloog Maximo Frangopulos, een professor aan de Universidad de Magallanes en leider van de expeditie.

De wetenschappers maken zich zorgen over de mogelijkheid van een rode vloedgolf - een fenomeen veroorzaakt door een te groot aantal micro-organismen die een enorme hoeveelheid zuurstof opnemen en toxines produceren, met als gevolg de dood van veel zeeleven.

Voorlopig constateren onderzoekers een lichte daling van het aantal bultruggen, maar een toename van andere soorten zoals zeeleeuwen, die voorheen niet aanwezig waren in die regio, en dolfijnen. Ze vonden ook een lagere concentratie calciumcarbonaat, iets dat de schelpen van mariene organismen zoals weekdieren of krill, een hoofdbestanddeel van het dieet van een walvis, kan beïnvloeden.

'Het is als een puzzel die we proberen samen te stellen ... om te zien hoe klimaatverandering niet alleen het basissysteem van het mariene systeem kan beïnvloeden, maar ook de grote zoogdieren, iets dat een sociale en economische impact zou hebben op de regio', zegt Pinto.

De krab, een soort die van vitaal belang is voor de economie van de regio rond de zeestraat, is een andere die kan worden aangetast omdat er calcium nodig is om de schaal te verharden. De wetenschappers zijn van plan terug te keren naar het gebied tijdens de winter op het zuidelijk halfrond om nieuwe monsters te verkrijgen - en om te zien welke andere geheimen de wateren in het gebied van Chileens Patagonië kunnen onthullen.

(Suriname Mirror/NDTV/Instagram)

Argentinië sluit haar ambassade in Suriname op advies van het IMF....

Werkzaamheden ambassade voortgezet vanuit Argentijnse ambassade in Georgetown, Guyana


De voortzetting van de diplomatieke- en consulaire relatie met Suriname zal in de toekomst vanuit de Argentijnse Ambassade in Georgetown, Guyana, gebeuren. De Argentijnse ambassade in Suriname sluit zijn deuren op advies van het IMF (Internationaal Monetair Fonds). 

De tijdelijk zaakgelastigde van Argentinië, Ignacio Rossi Sammartino, heeft vorige week een afscheidsbezoek gebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, aldus vandaag, dinsdag 15 januari 2019, hetNationaal Informatie Instituut.

Rossi Sammartino vertrekt medio februari naar Argentinië.

Pollack-Beighle zegt het vertrek van de ambassade te betreuren, omdat de fysieke vertegenwoordiging van Zuid-Amerikaanse landen in Suriname van belang is. De Argentijnse regering treft op advies van de IMF, bezuinigingsmaatregelen, de sluiting van de ambassade, is een van deze maatregelen.

Suriname en Argentinië onderhouden sinds juni 1977 diplomatieke betrekkingen. In 2005 werd er een overeenkomst getekend betreffende Vriendschap en Samenwerking. Vervolgens werd er in 2011 een Visumafschaffingsovereenkomst getekend voor houders van diplomatieke, officiële en dienstpaspoorten.

De ambassade van Argentinië in Paramaribo werd in 2014 geopend.

Leerlingen St. Wilhelmusschool aan Indira Gandhiweg naar huis gestuurd, omdat ze laat waren

Ouder Atompai: 'Kinderen naar huis sturen, zonder te weten of er iemand thuis is, is onverantwoord'

Schoolleider Renfurm: 'De man heeft leugens verteld, wij hebben niemand naar huis gestuurd'


Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 15 januari 2019, dat scholieren van de St. Wilhelmusschool aan de Indira Gandhiweg naar huis zijn gestuurd, omdat ze laat waren. Het is ouders niet gelukt om de leiding van de basisschool zover te krijgen, de leerlingen alsnog toe te laten.

'Mijn zoon van negen jaar is alleen naar huis gekomen. Ik ben toen met hem meegegaan naar school, maar de leiding weigerde hem toe te laten. Ongeveer twintig kinderen stonden bij de gesloten poort toen ik op school aankwam', zegt Milando Atompai.

Zijn zoon was enkele minuten te laat op school. Toen hij terug naar buiten kwam, waren de meeste kinderen al weggelopen. 'Ik weet niet of de kinderen thuis opgevangen konden worden', zegt Atompai.

Hij is niet te spreken over het besluit van de school. 'Ik heb te horen gekregen dat er regels zijn en die moeten worden toegepast. Men wilde helemaal niet luisteren', zegt de vader.

Op het terrein zijn twee scholen. De andere school heeft kinderen die laat waren, gewoon binnengelaten. Atompai vindt dat een andere straf moest worden toegepast. De kinderen naar huis sturen, zonder te weten of er iemand thuis is, vindt hij onverantwoord. De leiding van de school had de ouders ook op school kunnen laten komen. Bovendien wordt op deze manier de kinderen toegang tot onderwijs ontzegd.

MAAR...
'De man heeft leugens verteld. Wij hebben niemand naar huis gestuurd', zegt de schoolleider van de school, Mario Renfurm, in een reactie. 'Wij vinden de heer Atompai laf dat hij zoiets heeft uitgehaald.'

Renfurm zegt dat dagelijks 60 tot 70 kinderen laat op school komen. De poort was gesloten en de kinderen waren buiten. Er waren volgens de schoolleider het onderhoofd en een leerkracht buiten.

Atompai zou geen zoon, maar een broertje op school hebben. 'Hij is inderdaad geweest op school. Het kind is niet naar huis gestuurd', benadrukt Renfurm. 'Het kan zijn dat hij naar huis is gegaan, want hij woont vlakbij. Alle kinderen zijn naar binnengeroepen', volgens de schoolleider en mochten in de klas. Zij hebben weer een briefje meegekregen voor hun ouders. 'Het kan niet dat kinderen elke dag laat komen. Wij moeten hen opvoeden. Vaak brengen de schoolbussen de kinderen laat, maar wij moeten maatregelen treffen. Wij kennen onze verantwoordelijkheid en gaan kinderen niet naar huis sturen', zegt Renfurm.

Atompai was nu volgens Starnieuws niet bereikbaar voor een reactie.

Hushang Ansary: 'Conflict met de Centrale Bank CBCS is een misverstand'

'José Jardim van de Centrale Bank had met één telefoontje noodregeling bij Ennia voorkomen'


Het conflict met de Centrale Bank CBCS doet Hushang Ansary af als ‘een misverstand’. Had financieel-economisch directeur José Jardim van de Centrale Bank de moeite genomen om één telefoontje te plegen, dan was het niet tot de noodregeling bij verzekeringsmaatschappij Ennia gekomen. Ze verklaart hij in een interview met TeleCuraçao dat gisteravond werd uitgezonden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 15 januari 2019.

Jardim en zijn medewerkers zijn voorafgaande aan de noodregeling bij herhaling persoonlijk bij Ansary geweest in de Verenigde Staten; juist om te waarschuwen voor de gevolgen van het uitblijven van de vereiste herstructurering van de Ennia-balans. Het blijkt dat Ansary de noodregeling verafschuwt. Zo vertelde hij op tv.

Had hij eerder geweten van het bestaan van deze wettelijke regeling, zonder de mogelijkheid van beroep door de instelling die het treft, dan had hij nooit een dubbeltje geïnvesteerd in Curaçao.

Met zijn Parman International is de 91- jarige Amerikaanse eigenaar van Ennia, Banco di Caribe en NIBanc. Ansary richtte in het vraaggesprek zijn pijlen diverse malen op CBCS-directeur Jardim. Hoewel hij aangeeft ‘veel respect’ te hebben voor Jardim en hem zelfs een ‘great guy’ noemde, zei Ansary bij herhaling dat Jardim geen verstand heeft van het aansturen van een Centrale Bank. Ansary noemt de directeur van de CBCS ook ‘een politicus’ en wees erop dat het de eerste keer is dat de Centrale Bank een politiek persoon in haar midden heeft.

Jardim was gedurende enkele jaren vakminister van Financiën, zonder gelieerd te zijn aan een politieke partij. Volgens Ansary is Ennia nooit zo winstgevend geweest als het afgelopen jaar.

interCaribbean Airways komt toch met financiële zekerheid voor overname Insel Air, Curaçao

Luchtvaartmaatschappij Turks- en Caicoseilanden komt met hypotheek op een van de vliegtuigen


Met een hypotheek op een van de vliegtuigen van interCaribbean Airways lijkt er voldoende zekerheid voor de goedkeuring van het crediteurenakkoord van Insel Air. Hierover moet vandaag, dinsdag 15 januari 2019, een knoop worden doorgehakt, nadat dit op 28 december werd uitgesteld omdat de particuliere luchtvaartmaatschappij uit de Turks- en Caicoseilanden op dat moment niet de vereiste zekerheidstelling kon geven, zo meldt het Antilliaans Dagblad.

Hiermee lijkt de overnamedeal van Insel, dat vanaf maart 2017 surseance van betaling verleend kreeg, te zijn gered.

In de Heads of Agreement is vastgelegd dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar (circa 20 miljoen gulden) beschikbaar stelt. Dit wordt geleend van CIBC FirstCaribbean International Bank elders in de regio. Er was een Kort Geding van Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel nodig om interCaribbean een duwtje te geven. Het gerecht veroordeelde interCaribbean op 28 december tot het betalen van een dwangsom van 500.000 dollar als er geen garantie op tafel zou komen. Mede vanwege dat vonnis besliste de rechter-commissaris diezelfde dag om de goedkeuring van het crediteurenakkoord opnieuw uit te stellen, nu tot 15 januari.

Behalve zekerheid moeten ook de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit CCAA en vooral minister Zita Jesus-Leito van Verkeer de directie van interCaribbean geruststellen, dat de aan Insel afgegeven vergunningen niet in gevaar komen nu in eerste instantie is gekozen voor een overnamestructuur waarbij de overheid 51 procent van het vruchtgebruik van de aandelen heeft. Want daar wringt de schoen, zo bleek tijdens de behandeling van het Kort Geding.

De koper wil uiteraard wel alle mogelijke invloed op de bedrijfsvoering. Zo uitte Trevor Sadler, ceo van interCaribbean, tegenover de rechter zijn zorgen over het oplopen van de schulden van Insel en het feit dat er ‘niet 90 maar nog 130 medewerkers’ op de Insel-paylist staan.

Regering houdt vol dat dit jaar gestart wordt met uitbaggeren Surinamerivier

(Bron foto: NII)
Vaargeul wordt over een lengte van zo'n 65 kilometer uitgediept en verbreed


De voorbereidingen voor het uitdiepen en verbreden van de vaargeul van de Surinamerivier zijn in volle gang. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) geeft de zekerheid, dat met de baggerwerkzaamheden dit jaar een aanvang zal worden gemaakt, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, dinsdag 15 januari 2019. Maar, die zekerheid is in de afgelopen jaren meerdere keren gegeven....

Dit project is van eminent belang om schepen met een hoger laadvermogen te accommoderen en hen dus de mogelijkheid te bieden om de rivier in en uit te varen. Het uitbaggeren van de vaargeul zal in het bijzonder zorgen voor economisch voordeel op het gebied van transport.

'De schepen kunnen beter en efficiënter beladen worden voor zowel import als export. Dat brengt met zich mee dat de kosten voor in- en uitvoer van goederen omlaag gaan. De economische waarde is groot, omdat wij gelet op exportmogelijkheden beter kunnen concurreren, vanwege de lagere transportkosten.'

Een verlaging in transportkosten brengt met zich mee, dat ook goederen in prijzen zullen dalen.

In totaal zal de vaargeul over een strekking van ongeveer 65 kilometer worden uitgediept en verbreed. Vanuit de monding van de Surinamerivier tot en met Dijkveld en een gedeelte voor de monding, welke bekend staat als de aanvaarroute.

Het uitgebaggerde slib gaat op aangewezen of diepere plekken van de rivier gedumpt worden. Dat zal gebeuren in afstemming met de MAS, Maritieme Autoriteit Suriname en het Nationaal Instituut voor Milieu, en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS).

Het baggerproject zal aanvankelijk in een jaar uitgevoerd worden. Daarna zullen er elk jaar onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd om overtollig slib te verwijderen. Wanneer een aanvang gemaakt zal worden met de werkzaamheden is vooralsnog niet bekend. De minister: 'De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met het dicht slibben van de vaargeul.' Het grootste nadeel is dat alleen schepen met minder lading in de vaargeul kunnen varen, waardoor Suriname inkomsten derft. Het is dus een absolute noodzaak dat dit project van start gaat.

De Telegraaf: '4.850 kilo cocaïne zat in de containers, maar slechts 2.344,5 kilo is aangegeven'

'De waarnemend politiechef, Prade, ligt zwaar onder vuur'


Suriname speelt de laatste jaren een steeds grotere rol bij de smokkel van cocaïne. De drugs uit landen als Colombia en Peru gaan via het land naar Spanje, Frankrijk en Nederland. Bronnen in de haven van Paramaribo, die De Telegraaf regelmatig tippen over drugsvangsten, melden dat er 4.850 kilo cocaïne zat in de containers - dinsdag 8 januari onderschept in de haven van Paramaribo -, maar dat slechts 2344,5 kilo is aangegeven. Dit berichten misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely vandaag, dinsdag 15 januari 2019, in De Telegraaf.

De corruptie is groot. In mei vorig jaar werden luchthavenmedewerkers van vliegtuigmaatschappij SLM opgepakt voor de smokkel van cocaïne in bagagecontainers naar Nederland.

Nederlandse criminelen zijn nauw betrokken bij de smokkel van coke vanuit het land. Het gaat om leden van motorbendes en ook de ’Mocro-maffia’ zou nauw betrokken zijn bij smokkel. Zo zou Gerel Palm, een voortvluchtige crimineel die verdacht wordt van een liquidatie en pogingen daartoe in Nederland, zich in Suriname ophouden. Palm wordt door Justitie gezien als een van de belangrijkste schutters van het eveneens voortvluchtige kopstuk van de Mocro-maffia, Ridouan Taghi.

De waarnemend politiechef, Prade, ligt zwaar onder vuur. Hij zei eerder, dat er vier verdachten in beeld waren, maar verzuimde die op te pakken.

Eerder onthulde De Telegraaf al dat mensen uit de directe omgeving van president Desi Bouterse opdoken in een groot witwasonderzoek in Nederland. Ook een man uit Almere die eerder verdachte was in de megacocaïnezaak Tidore, dook op in het onderzoek.

'Er zijn geen bezwarende verklaringen afgelegd tegen Radj Oedit'

Rechter neemt landingsterrein cocaïne-Cessna en omgeving zelf in ogenschouw

Advocaat Kanhai: 'Mijn cliënt weet van niets, de piloot is niet vrijwillig geland op zijn terrein'


Advocaat Irvin Kanhai zegt, dat er geen bezwarende verklaringen zijn afgelegd tegen zijn cliënt, Radj Oedit, in de zaak waarin in maart vorig jaar 460 kilo cocaïne is onderschept in een Cessna-vliegtuigje. Het toestel is geland op het terrein van ondernemer Oedit bij km 71,5 in Saramacca. De rechter heeft zich gisteren ter plekke georiënteerd in aanwezigheid van onder andere de Officier van Justitie, advocaten en overige verdachten. 

Kanhai zegt vandaag, dinsdag 15 januari 2019, op Starnieuws dat de rechter wilde weten waar het vliegtuigje is geland en de cocaïne is uitgeladen. Het gaat om het perceel van Oedit.

De advocaat benadrukt, dat de piloot en de mede-inzittende in het toestel verklaard hebben dat de landing ergens anders moest plaatsvinden. Zij waren gedwongen om te landen op het perceel van Oedit. Tot nu toe heeft niemand de naam van Oedit genoemd in deze zaak. Volgens Kanhai is zijn cliënt onschuldig.

Oedit is in Nederland aangehouden op basis van een rechtshulpverzoek dat ingediend is door Suriname. Oedit vecht echter zijn uitlevering aan. De Nederlandse rechter moet een beslissing nemen over de uitlevering.

In de zaak van de Colombiaanse cocaïne-duikboot is de naam van Oedit niet genoemd. Hij is in die zaak niet aangemerkt als verdachte.

Op 18 februari wil de rechter nog een getuige horen in de zaak van het drugsvliegtuig. Wat Kanhai betreft is dat einde van de zaak. Daarna kan vonnis worden geveld. Hij denkt niet dat Oedit nodig is in deze zaak. Hij is wel als verdachte gedagvaard. 'Maar, mijn cliënt weet van niets. De piloot is niet vrijwillig geland op zijn terrein. Hij is gedwongen geworden', voert de raadsman aan.

VHP viert haar 70-jarig bestaan

Hervormingen en transformatie moet VHP de grootste nationale partij in Suriname maken


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) herdenkt dit jaar haar zeventigjarig bestaan. Maar, uitbundig gefeest zal er niet worden. Tijdens een persconferentie in partijcentrum De Olifant heeft voorzitter Chandrikapersad Santhoki gisteren gezegd, dat de nadruk zal liggen op de grootse hervormingen en de transformatie die de partij zal maken tot de grootste nationale partij in Suriname.  Dit bericht vandaag, dinsdag 15 januari 2019, de Ware Tijd.

De jaardag van de partij is morgen met een dankdienst waarbij alle religiën in gebed zullen voorgaan. Ook worden dan bij verschillende monumenten in het land kransen gelegd. Die handeling moet volgens Santhoki de verbroederingspolitiek demonstreren van VHP-oprichter Jagernath Lachmon.

Op 19 januari wordt in het partijcentrum een megabijeenkomst gehouden. Naast een terugblik die wordt gegeven op het verleden, zullen dan ook de hervormingsplannen voor de toekomst geopenbaard worden.

'Wij zullen de VHP presenteren als de partij voor de toekomst en hoe we het land uit de crisis willen halen. Op die avond zal ook de verkiezingscampagne van de partij worden ingeluid', zei de VHP-leider.

Gedurende het hele jaar zal de partij landelijk activiteiten organiseren. Eén daarvan is een conferentie op 9 februari. Daar zal het volgens ondervoorzitter Glenn Oehlers niet zozeer om de VHP gaan, maar zal de nadruk gelegd worden op maatschappijvorming.

Santhoki zei, dat er in Suriname een andere manier van maatschappijvorming moet plaatsvinden. 'Het lijkt er in ons land op dat de politiek richting geeft en alles bepaalt, maar dat moet niet zo zijn. Religie, waarden en normen zijn de werkelijke fabrieken van een samenleving en de maatschappij.'Op de conferentie zal gesproken worden over de plaats van religieuze organisaties, maatschappelijke organisaties en sterke instituten om de samenleving te ordenen en richting te geven. 'We moeten gaan naar andere strategieën om de sociale fabriek van Suriname te bespreken', aldus de partijvoorzitter. De conferentie zal als thema hebben 'moreel herstel voor Suriname'.

Meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen in 2018 in haven van Antwerpen

(Bron foto: EPA)
Sinds 2014, toen 8,1 ton cocaïne werd onderschept, is de vangst verzesvoudigd

Drugs komen vooral uit Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname


In de haven van Antwerpen is het afgelopen jaar meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën (Federale Overheidsdienst). Het is bijna tien ton meer dan in 2017, wat ook al een recordjaar was. Douane en Accijnzen zijn een stuk efficiënter geworden, concludeert minister voor Financiën Alexander De Croo.

Tegenover 2017 gaat het om een stijging van bijna 22 procent. Sinds 2014, toen 8,1 ton cocaïne werd onderschept, is de vangst verzesvoudigd. De drugs komen in de eerste plaats van Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname.

Gerechtelijk directeur Stanny De Vlieger ziet verschillende oorzaken voor die toename aan drugsvangsten.“De productie van cocaïne is toegenomen in Zuid-Amerika. Onder meer doordat de guerillabeweging FARC in Colombia aan terrein heeft verloren, zijn andere groeperingen opgestaan die proberen mee te surfen op de enorme winstgolf van deze vorm van criminaliteit. Er is ook sprake van toegenomen consumptie van cocaïne. De drug wordt algemeen aanvaard en getolereerd door de publieke opinie, wat de drempel tot gebruik mogelijk verlaagt.

De stijging van in beslag genomen cocaïne doet zich ook in andere Europese havens voor.

In september 2018 werd in Antwerpen het Stroomplan gelanceerd. Een onderdeel hiervan is het KALI-team. Dat team met zestig speurders van lokale en federale politie krijgt voor haar drugsonderzoeken steun van inspectiediensten, douane en van de Nederlandse politie. De resultaten van dit team zullen later dit voorjaar worden bekendgemaakt.

Op 19 januari 2018 onderschepte de douane een container met een lading ananas, afkomstig uit Costa Rica met bestemming Nederland. In de lading werd 443,60 kilo cocaïne ontdekt. De container werd naar een loods in Stabroek gebracht om de coke eruit te halen. Zes verdachten werden gearresteerd. Ook een advocaat werd gearresteerd, omdat hij bij de drugssmokkel zou betrokken zijn.Het kernteam tegen drugshandel binnen de douane werd afgelopen jaar verdubbeld, van tien naar twintig. Bij de ondersteunende diensten, die niet uitsluitend met drugs bezig zijn, kwamen 23 werknemers bij. Er werd ook een bestelling geplaatst voor een tweede ‘backscatter’, een X-ray scantoestel dat geïmplementeerd wordt in een bestelwagen. Ook de samenwerking tussen de verschillende autoriteiten verloopt vlotter, zegt De Croo.

In april 2018 kondigde de douane aan in de toekomst alle relevante containers in de haven te willen screenen, terwijl dat vandaag slechts 1,6 procent is.

(Suriname Mirror/Belga/Het Laatste Nieuws/Twitter)

De vijf zwart geschminkte Chinese verdachten vermoedelijk gevlucht uit Suriname

Rechtszaak uitgesteld naar 31 mei om advocaten ruimte te bieden hun cliënten op te sporen


De vijf zwart geschminkte Chinese mannen die in september 2017 waren aangehouden, zijn vermoedelijk gevlucht uit Suriname. De bende moest gisteren voor de rechter verschijnen, maar er was geen spoor van de mannen te bekennen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 15 januari 2019. 

Het vijftal zat vast, verdacht van het beramen van ontvoering van tenminste één tot nu toe onbekende persoon, die af te persen en eventueel te vermoorden. De bende is een paar keer voor de rechter verschenen, maar het proces kon wegens gebrek aan een tolk geen voortgang vinden. De vertalers verleenden toen geen diensten aan de overheid, omdat zij niet waren uitbetaald. Als gevolg daarvan had de rechter bepaald dat de mannen uiterlijk 30 augustus 2018 een tolk moesten hebben. Omdat dat niet is gebeurd, moest de voorlopige hechtenis op 1 september opgeschort worden en werden de mannen noodgedwongen in vrijheid gesteld. Vermoedelijk zijn ze kort daarna met de noorderzon vertrokken.

'Is er nog een reële kans dat ze nog in het land zijn?', vroeg de rechter aan advocaat Robby Denz, die de mannen juridisch bijstaat. 'Ik betwijfel het, want ik heb geprobeerd om contact met ze te maken, maar het is tot nu toe nog niet gelukt', aldus Denz.

De bende was speciaal ingevlogen uit China, zo wordt vermoed. Terwijl ze wachtten om toe te slaan, werden ze opgepakt door de politie. Ze zaten toen op het terras van Garden Hotel in de Maretraite Mall. Ene Lin, die de mannen zou hebben ingehuurd en vermoedelijk daar had afgezet, had het de mannen wapens en een auto verstrekt. Nadat ze de opdracht zouden hebben uitgevoerd, zouden ze weer door hem worden opgehaald.

In antwoord op de vraag van de Officier van Justitie of de mannen huurmoordenaars zijn, antwoordde een politieman, die op 28 mei van het vorig jaar als getuige is gehoord, dat hiervoor geen bewijs is gevonden. Deze politieman was hoofd van het onderzoeksteam.

Hoewel de verdachten niet aanwezig waren op de zitting, was de Officier van Justitie wel bereid om een eis vast te stellen. Advocaat Irvin Kanhai, die de bende ook bijstaat, vroeg echter om uitstel. De raadsman wil proberen de verdachten te achterhalen. 'U krijgt dan de ruimte om de verdachten van waar ter wereld naar hier te halen', zei de rechter. Ze stelde de zaak uit naar 13 mei.

Doekhie (NDP): 'Als er anders gehandeld was in deze zaak dan was dit niet gebeurd'

'Het ging om een joviale persoon die een mooi bedrijf had opgezet'
  
'Misschien was men bang dat hij zou praten, hij was duidelijk niet de grote boy in deze zaak'


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) betreurt het, dat zijn districtsgenoot en ondernemer Nitender Oemrawsingh is vermoord. Hij was een bekende persoonlijkheid in het rijstdistrict. Doekhie zegt dat het om een joviale persoon ging die een mooi bedrijf had opgezet. 

'Hij is omgekomen zonder dat hij zijn naam heeft kunnen zuiveren. Als er anders gehandeld was in deze zaak, als hij was aangehouden, terecht of onterecht dan was dit niet gebeurd', zegt de politicus vandaag, dinsdag 15 januari 2019, op Starnieuws.

Doekhie stelt, dat terwijl er een kat en muis spel werd gespeeld of hij aangehouden moest worden, de man nu is geliquideerd.

'Ik wil niet de politie of Justitie de blaam geven, maar nu hoor je, het moest het Openbaar Ministerie zijn en niet de politie en omgekeerd wordt gezegd dat de politie moest handelen. Je ziet het resultaat.'

De korpsleiding merkte op een persconferentie zaterdag op, dat er 'grote boys' in het spel moeten zijn om te kunnen investeren in zo'n grote lading cocaïne. Het gaat volgens de politie om 2.344,5 kilo cocaïne.


Tot nu toe zijn er geen aanhoudingen gepleegd in deze zaak. Vier personen zijn verhoord en heengezonden.

'De jongeman verlaat de wereld, maar heeft niet kunnen vertellen wat er is gebeurd. Zijn advocaat heeft gesproken en gezegd dat hij er niet bij was. De containers zijn meer dan twee weken op de haven. Het lijkt mij onwaarschijnlijk, dat deze man er alleen iets van zou afweten, het gaat om zo'n grote lading drugs. Wanneer iemand geliquideerd wordt, dan is het duidelijk dat er grote belangen spelen. Misschien was men bang dat hij zou praten. Hij was duidelijk niet de grote boy in deze zaak', concludeert Doekhie op.

Hij hoopt dat de waarheid toch boven water zal komen, maar dat lijkt nu veel moeilijker te worden.

Verdachte Nitender Oemrawsingh in mega cocaïne-zaak doodgeschoten gevonden in Guyana

Oemrawsingh waarschijnlijk eerst mishandeld voordat hij werd geliquideerd

(Bron foto: Guyana Chronicle)
 
De rijstondernemer Nitender Oemrawsingh, verdachte in de mega drugsvangst in de haven van Paramaribo, is in Guyana (Berbice) doodgeschoten gevonden. Dit bevestigt zijn advocaat Irvin Kanhai vandaag, dinsdag 15 januari 2019, op Starnieuws. Hij is in zijn hoofd geschoten. De informatie omtrent de dood van Oemrawsingh heeft Kanhai gekregen van de broer van de ondernemer. 

Oemrawsingh is geliquideerd. Zijn lichaam is met een schotwond in zijn voorhoofd bij het strand in Berbice aangetroffen door de plaatselijke politie. Gisteravond waren familieleden en vrienden naar de woning van de familie Oemrawsingh in Nickerie toegestroomd nadat bekend was geworden dat hij is vermoord. Kanhai zegt dat alle formaliteiten vandaag zullen worden vervuld om het lijk hier te krijgen. Er zal ook contact gemaakt worden met de Surinaamse ambassade in Guyana. Kanhai deelt mee, dat Oemrawsingh zich vandaag zou melden bij de politie.

Hij was formeel nog niet als verdachte aangemerkt. Dinsdag werd een container met 2.344,5 kilo cocaïne tussen een lading rijst aangetroffen op de Jules Sedney haven. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. Er zijn wel vier personen gehoord.


Uit voorlopig onderzoek blijkt, dat de man een klein bedrag in Amerikaanse dollars bij zich had. Volgens de politie is Oemrawsingh met een kaliber .32 pistool vanaf korte afstand doodgeschoten.
Op het lichaam zijn naast de schotverwonding ook andere sporen van geweld aangetroffen, wat erop duidt dat de man eerst is mishandeld voordat hij werd geliquideerd. Ook wordt niet uitgesloten dat het slachtoffer elders is vermoord en op het strand is gedumpt, zo schrijft de Ware Tijd.

In de nabijheid van het lichaam zijn sporen van een voertuig aangetroffen. Rechercheurs gaan er van uit dat de man naar de plaats-delict is gelokt door een persoon of personen die hij kende. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het lijk werd door patrouillerende politieagenten gevonden op Number 63 Beach Corentyne, een populaire plek waar lokale bewoners gaan om te verpozen. Het lichaam is afgevoerd naar het mortuarium van het Skeldon Hospital, waar sectie zal worden verricht om de precieze doodsoorzaak vast te stellen.

https://guyanatimesgy.com/body-found-at-number-63-beach-with-gunshot-wound-to-head/

http://demerarawaves.com/2019/01/14/surinamese-rice-exporter-gunned-down-in-guyana-after-huge-cocaine-in-rice-bust/

http://guyanachronicle.com/2019/01/15/surinamese-found-dead-at-number-63-beach


Hardeo Ramadhin: ‘NDP enig alternatief voor terugkeer Sapoen’

'Wil hij nog in de politieke arena blijven, dan gaat hij met de NDP moeten samenwerken'


Politiek analist Hardeo Ramadhin is ervan overtuigd dat Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) geen enkele kans maakt om zijn zetel in 2020 te behouden, wanneer die zelfstandig de verkiezingen ingaat. 'Wil hij nog in de politieke arena blijven, dan gaat hij met de NDP moeten samenwerken', zegt Ramadhin maandag 14 januari 2019 in het Dagblad Suriname. 

Bij de komende verkiezingen in 2020 staan Nasier Eskak en Raymond Sapoen tegenover elkaar in Wanica. In Wanica waren bij de verkiezingen van 2015 bijna 80.000 goed uitgebrachte stemmen. De V-7 behaalde op 25 mei in Wanica 31.074 stemmen en was goed voor 4 zetels. Sapoen kreeg bij de verkiezingen toen in totaal 5.845 stemmen als nummer 2 van de V7-lijst in Wanica. Aangezien hij de tweede persoon was die de meeste kiezers achter zich heeft gekregen, is de tweede zetel van de V7 gegaan naar Sapoen (toen enige kandidaat van de Pertjajah Luhur). De HVB'er is dus over de rug van de andere V-7 partners gekozen.

Ramadhin stelt dat de kiesdeler veel hoger ligt in Wanica. Wil Sapoen via voorkeur gekozen worden, dan zal hij tenminste 8.500 moeten halen. 'Wil je dus een zetel halen, dan zoek je een grote partij', aldus Ramadhin.

Een eventuele samenwerking van de HVB met de Nationale Democratische Partij (NDP) zou aan de ene kant voordelen opleveren voor Sapoen, maar zou aan de andere kant ook grote negatieve gevolgen hebben. 'Het moment dat hij zegt dat hij met de NDP gaat samenwerken, ben ik bang dat een groot deel van zijn achterban hem ook zal verlaten', stelt Ramadhin. Hij verwacht daarom dat de mededeling over deze samenwerking heel kort voor mei 2020 zal gebeuren, waarbij het besluit hiervan zogenaamd zal worden overgelaten aan het partijcongres van de HVB.

De politiek analist stelt, dat de Pertjajah Luhur (PL) tot 2010 een sterke aanwezigheid had in het district Wanica en zelfstandig in staat was om de kiesdeler te halen. Zo kreeg de Volksalliantie van Paul Somohardjo in 2010 in totaal 8.929 stemmen in Wanica. Door de sterkte van de PL gingen de twee zetels naar Martha Djojoseparto en Raymond Sapoen. Het probleem ontstond echter in 2015 met de splitsing binnen de PL, vertrek van prominenten, slechts één plaats op de V7 lijst en ook nog de plaatsing van sterke Javaanse tegenkandidaten door de NDP als Hans Sandjon en Ismanto Adna. Beide NDP’ers brachten in totaal 3.397 stemmen binnen voor de paarse partij. Hierdoor viel de PL terug in het aantal totale stemmen.

Braziliaanse minister van Landbouw bekritiseert supermodel Gisele Bündchen

Bündchen stelt dat Brazilië een 'ontbosser' is

Minister Tereza Cristina Dias nodigt model uit om natuurbehoud-ambassadrice te worden


De Braziliaanse minister van Landbouw bekritiseert supermodel Gisele Bündchen maandag 14 januari 2019, omdat zij zei dat Brazilië een 'ontbosser' is en zei, dat ze het supermodel zal uitnodigen om ambassadrice te zijn voor de inspanningen van het land om de wereld van voedsel te voorzien met behoud van de natuur. 

Minister Tereza Cristina Dias zei op Twitter, dat Bündchen de uitnodiging spoedig zou ontvangen, nadat ze haar in een radio-interview had aangevallen.


'Sorry, Gisele Bündchen, u zou onze ambassadeur moeten zijn, om te zeggen dat uw land beschermt, dat uw land de wereldwijde voorhoede van natuurbehoud is, en hier niet komt om slechte dingen over Brazilië te zeggen zonder kennis van de feiten', vertelde Dias op Sao Paulo's Jovem Pan radiostation eerder op maandag.

Persvertegenwoordigers van Bündchen reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.Het werven van het supermodel als woordvoerster voor duurzaamheid zou een grote public relations coup zijn voor de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro, die op 1 januari aan de macht kwam door een criticus van zijn voorganger aan boord te halen om de milieubescherming te versoepelen.

Bündchen, die getrouwd is met de Amerikaanse footballster Tom Brady, heeft twee keer met voormalig president Michel Temer op social media gediscussieerd over het beleid om beschermde gebieden in de Amazone te verkleinen of te elimineren.Milieuactivisten hebben de nieuwe Bolsonaro-regering onder vuur genomen en gewaarschuwd dat deze de milieubescherming grotendeels kan terugdraaien. Bolsonaro heeft gezegd, dat hij een 'industrie' van milieuboetes wil beëindigen, waarvan activisten zeggen dat het een belangrijk instrument is om ervoor te zorgen dat regels worden nageleefd. Hij heeft ook voorgesteld dat Brazilië de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering zou kunnen beëindigen.

Dias' tweet volgde op het radio-interview waarin ze overheidsstatistieken citeerde, dat Brazilië ongeveer twee derde van zijn inheemse vegetatie heeft behouden  als bewijs van de prestaties van het land op het gebied van natuurbehoud.

(Suriname Mirror/Reuters/Modae Feminices/Instagram/Twitter)