donderdag 4 juli 2019

Copa Airlines voert zaterdag 6 juli haar inaugurele vlucht naar Suriname uit

Panamese luchtvaartmaatschappij brengt Suriname rechtstreeks in verbinding met Panama


De Panamese luchtvaartmaatschappij Copa Airlines voert zaterdag 6 juli haar inaugurele vlucht naar de Johan Adolf Pengelluchthaven in Suriname uit en brengt het land daarmee rechtstreeks in verbinding met Panama. Vanuit Panama kunnen passagiers meer dan 80 bestemmingen bereiken. 

De Panamese luchtvaartmaatschappij zal wekelijks op de woensdag en zaterdag rechtstreeks van Suriname naar Panama (visa-versa) vliegen.

Het halen van Copa Airlines naar Suriname biedt het reizend publiek veel meer alternatieven aan ten opzichte van de huidige vliegroutes. Met Copa Airlines kunnen passagiers zich verplaatsen naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Timothy Mendonça, directeur van Luchthavenbeheer, zegt dat Suriname momenteel zwaar gepromoot wordt in magazines op de nationale luchthaven van Panama en op vluchten van Copa Airlines. Ook op social media promoot de luchtvaartmaatschappij Suriname als haar nieuwste vliegbestemming.


Copa Airlines is een van de grootste spelers binnen de luchtvaartsector in de Americas en gebruik Panama als een hub. Ze vervoeren meer dan veertien miljoen passagiers op jaarbasis. Dat is een enorme exposure voor Suriname. Naast de toerismesector zullen ook voor andere sectoren, die met handel te maken, hebben nieuwe mogelijkheden ontstaan.




Een bericht gedeeld door Sheldry Sáez (@sheldrysaez) op



Peru gaat op 6 augustus in Lima met China, Rusland, Cuba, Bolivia, Turkije, VS en andere landen crisis Venezuela bespreken

BuZa-minister Popolizio hoopt dialoog aan te moedigen en steun voor nieuwe verkiezingen


Peru heeft voor 6 augustus China, Rusland, Cuba, Bolivia, Turkije, de Verenigde Staten en tientallen andere landen naar Lima uitgenodigd om de politieke crisis in Venezuela te bespreken, zei de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) woensdag 3 juli 2019.


Nestor Popolizio zei, dat het idee was om landen te verzamelen die op de een of andere manier verbonden zijn met de crisis in Venezuela in de hoop een dialoog aan te moedigen en steun te bieden voor nieuwe verkiezingen.

Vertegenwoordigers van de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en de oppositie zijn niet uitgenodigd, voegde hij eraan toe. 'We willen de vergadering niet polariseren', zei Popolizio op een persconferentie.


In 2017 richtte Peru de Lima-groep op, een regionaal blok van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen plus Canada, dat al jarenlang aandringt op democratische hervormingen in Venezuela, waarbij vaak gezamenlijke verklaringen worden uitgesproken over Maduro. Maar, met de verslechtering van de politieke crisis dit jaar, zei Popolizio dat het belangrijk was voor Maduro's bondgenoten, zoals China, Rusland en Cuba, om deel te nemen aan pogingen om een ​​oplossing te vinden.

'De breedste bijeenkomst over het onderwerp Venezuela wordt gezocht', zei Popolizio.


(Suriname Mirror/MercoPress/Reuters/Twitter)

In het ressort Albina 31 personen aangehouden in mensenhandel-onderzoek

Onder gearresteerden twee Chinese eigenaars van winkel en nachtclub en een Dominicaan

Overige 28 zijn commerciële sekswerkers van Dominicaanse komaf, waarvan 12 illegaal


Rechercheurs van de afdeling Trafficking in Persons (TIP) van het Korps Politie Suriname hebben in het weekend van 29 en 30 juni in een gezamenlijke actie met de afdeling Bestrijding Zware Crimiminaliteit (BZC) in het ressort Albina 31 personen (3 mannen en 28 vrouwen), aangehouden en overgebracht naar Paramaribo. Dit bericht het korps vandaag, donderdag 4 juli 2019.

Twee mannen zijn van Chinese komaf en de derde is Dominicaan. De twee Chinezen zijn de eigenaar van een winkelzaak en een nachtclub. De drie mannen zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel en mensenhandel.

De 28 vrouwen zijn commerciële sekswerkers van Dominicaanse komaf. Van de 28 vrouwen zijn 12 in verzekering gesteld, omdat zij illegaal in het land zijn. De overige vrouwen zijn heengezonden nadat zij hun verblijfsdocumenten en paspoorten hadden overlegd ,waaruit blijkt dat zij via de legale weg Suriname zijn binnengekomen.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de twee eigenaren hangende het onderzoek in verzekering gesteld ter zake mensensmokkel en mensenhandel.

OM eist 18 jaar cel geëist tegen twee piloten in zaak 'cocaïne Cessna'

Openbaar Ministerie eist ook een boete van Srd 200.000


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag, donderdag 4 juli 2019, 18 jaar cel geëist tegen de piloten Harti L. en Dionathan M. in de drugszaak waarin 488 kilo cocaïne onderschept werd vorig jaar in een Cessna-sportvliegtuigje in Saramacca. Ook is gevraagd om ze een boete op te leggen van Srd 200.000.

In deze zaak wordt rijstondernemer Radj Oedit ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming van een criminele organisatie en overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Dit meldt Starnieuws. Op het terrein van Oedit landde het vliegtuigje.

Oedit werd in oktober vorig jaar in Nederland aangehouden. Nederland heeft op basis van een rechtshulpverzoek van Suriname besloten, dat de verdachte uitgeleverd wordt aan Suriname. Hiertegen is zijn advocaat in beroep gegaan. Volgens advocaat Irvin Kanhai zijn tijdens het proces geen bezwarende verklaringen afgelegd tegen Oedit, die nog steeds in Nederland is.

De rechter  heeft de verdere behandeling van de zaak is uitgesteld naar oktober.

Brazilië vervolgt ​​jager die in 30 jaar tijd 1.000 jaguars zou hebben gedood

Van de naar schatting 55.000 jaguars in Brazilië, zijn er 40.000 in de Amazone en 13.450 in de Pantanal



De Braziliaanse autoriteiten hebben een groep wildjagers in het noordelijke Amazonegebied ontmanteld, waarvan het oudste lid sinds 1987 meer dan 1.000 jaguars heeft gedood. De zeven mannen 'handelden in het binnenland van Acre (staat in het noorden van Brazilië, grens met Peru) en bevorderden gedurende verscheidene jaren de slachting van dieren in de regio, zoals jaguars, capybaras, peccaries, herten en anderen', en gesprekken tussen de jagers en activiteiten zijn gedurende ten minste drie maanden gevolgd. 

In die periode waren ze actief en doodden 8 jaguars, 13 capybaras, 10 peccaries en 2 herten.. Ze gebruikten honden als aas om wilde dieren aan te trekken.


Het 'oudste en meest actieve' lid van de groep heeft 'illegaal gejaagd op wilde dieren ten minste sinds 1987, en er is informatie dat hij alleen meer dan duizend jaguars in die periode kan hebben gedood', zei de Officier van Justitie.


Naast de illegale jacht werden ze ervan beschuldigd de huid en het vlees van dode dieren te verhandelen en een 'gewapende criminele organisatie' te vormen. Ze kunnen worden geconfronteerd met een gevangenisstraf en boetes, afhankelijk van de deelname van elke persoon aan deze misdaden, zei de aanklager.

De jaguar, de grootste katachtige in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, wordt met uitsterven bedreigd in verschillende Braziliaanse biomen, zoals het Atlantische Woud (tropisch regenwoud) en de Caatinga (semi-droog noordoosten). Van de naar schatting 55.000 jaguars in Brazilië, zijn er 40.000 in de Amazone en 13.450 in de Pantanal, volgens het Chico Mendes Instituut voor Behoud en Biodiversiteit (ICMBio).

Vanwege de afname van zijn populatie over het hele continent, wordt het beschouwd als een 'bijna-bedreigde' soort door de Rode Lijst van de Internationale Unie voor de Behoud van de Natuur (IUCN).

(Suriname Mirror/Primera Edicion/Sancocho Politicos/Twitter)

Burgemeester in noorden Colombia geschorst vanwege vermeende betrokkenheid moordaanslag op lokale gemeenschapsleidster

(Bron foto: Twitter)
Maria del Pilar Hurtado werd vermoord door paramilitairen


Een burgemeester in het noorden van Colombia is woensdag 3 juli 2019 geschorst, terwijl de autoriteiten zijn vermeende betrokkenheid bij de moordaanslag op een lokale gemeenschapsleidster die tot nationale oproer leidde, onderzoeken. 

De schorsing volgde op beschuldigingen dat Fabio Otero, de burgemeester van Tierralta, Cordoba, zowel de oproerpolitie als een paramilitaire groep gebruikte om een perceel te ontruimen dat eigendom was van zijn vader en dat was bewoond door dakloze inwoners.


Drie leden van de gemeenschap, waaronder gemeenschapsleidster Maria del Pilar Hurtado, werden vervolgens vermoord door paramilitairen. Otero werd tijdelijk uit zijn ambt ontheven om te voorkomen dat de burgemeester zou tussenkomen in het onderzoek naar 'de mogelijkheid dat de leider de administratie beïnvloedt, vermoedelijk met het doel om een ​​van de bezette percelen terug te krijgen die eigendom van zijn vader zouden zijn.'


De burgemeester, wiens vader is veroordeeld voor het onteigenen van land van boeren die zijn ontheemd door paramilitair geweld, is beschuldigd door een lokale mensenrechtenverdediger van het gebruik van de lokale politie en een paramilitaire groep om slachtoffers van ontheemding uit het privébezit van zijn vader te verdrijven drie weken vóór de moord op Del Pilar.

Een dag na de mislukte uitzetting verscheen de gemeenschapsleidster op een doodsbedreiging ondertekend door de paramilitaire groep AGC. Vóór Del Pilar waren twee andere leden van de gemeenschap, die op de doodsbedreigingtverschenen, al vermoord.


Na de moord op Del Pilar ontkenden Otero en zijn secretaris Willington Ortiz, aanvankelijk dat het slachtoffer een leidster van de gemeenschap was of bedreigd was. Maar, onder enorme publieke druk stuurde het parket van de procureur-generaal in Bogota een speciale onderzoekseenheid naar Tierralta om de moord te onderzoeken, waarna de inspecteur-generaal opdracht gaf tot een disciplinair onderzoek naar mogelijk wangedrag van de burgemeester en zijn veiligheidssecretaris.

De burgemeester is een politieke bondgenoot van president Ivan Duque en zijn politieke beschermheer, voormalig president Alvaro Uribe, die ook wordt geconfronteerd met beschuldigingen dat hij in de jaren negentig een doodseskader heeft gevormd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Blu Radio/Twitter/Cuarto de Hora)

Elke minuut verdwijnt in Braziliaanse Amazonewoud een gebied ter grootte van voetbalveld


President Bolsonaro geeft bedrijven toestemming houtkap en mijnbouw te ontplooien in beschermde gebieden Amazonegebied


Elke minuut verdwijnt er in het Amazonewoud een gebied ter grootte van een voetbalveld, blijkt uit een nieuwe analyse van satellietbeelden. De ontbossing van het gebied is in juni 60 procent sneller gegaan ten opzichte van dezelfde maand in 2018. Uit nieuwe data blijkt, dat afgelopen maand 7.691 vierkante kilometer regenwoud verloren is gegaan in de Amazone. 

Bronnen binnen de Braziliaanse overheid vertellen aan BBC News, dat het werkelijk ontboste gebied nog veel groter kan zijn, dan wat de beelden laten zien.

Sinds de radicaal-rechtse Jair Bolsonaro in Brazilië aan de macht is, zou er meer gekapt worden in het natuurgebied. Het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) zegt, dat onder Bolsonaro de houtkap in het Amazoneregenwoud vorige maand met 88 procent toenam ten opzichte van een jaar terug. De Braziliaanse president geeft bedrijven toestemming om economische activiteiten, zoals houtkap en mijnbouw, te ontplooien in beschermde gebieden in het Amazonegebied. Dat was een van zijn speerpunten in zijn verkiezingscampagne vorig jaar. Meer dan 60 procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië.

Volgens de BBC zijn bulldozers continu bezig bomen uit de grond te drukken. De grond sterft vervolgens af door de brandende zon. Ook zouden illegale partijen bezig zijn om meer 'speciale' bomen te kappen waarvan zij het hout doorverkopen.

De Braziliaanse milieutoezichthouder Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) kan de illegale ontbossing moeilijk tegengaan, aangezien Bolsonaro flink sneed in het budget van de organisatie. Daarnaast werden boetes die nog openstonden aan bedrijven die waren betrapt, kwijtgescholden.

Zeker in de laatste twee maanden zou de ontbossing gigantisch zijn toegenomen. Elke minuut verdwijnt er minstens een hectare aan regenwoud. De afgelopen maand verloor het regenwoud een gebied van bijna 770 vierkante kilometer. De Braziliaanse overheid zegt dat het noodzakelijk is om voldoende gebied vrij te maken voor boeren.

Milieutoezichthouders zijn bang dat de ontbossing in de aankomende maanden nog verder toeneemt, aangezien het regenseizoen op zijn einde loopt en dat er 'in droge maanden vaker gekapt wordt'.

De bomen in het Amazoneregenwoud zijn erg belangrijk vanwege de enorme hoeveelheid koolstofdioxide die in het gebied wordt opgenomen. Dat zou anders in de atmosfeer achterblijven, wat bijdraagt aan de stijging van wereldwijde temperaturen. In het gebied zou 20 procent van alle zuurstof op aarde worden uitgestoten, schrijft CNN.

(Suriname Mirror/Nu.nl/BBC/CNN)

Woede in Brazilië over doorlichten financiële gangen van onderzoeksjournalist Glenn Greenwald door Federale Politie

(Bron foto: Twitter/)
Greenwald bedreigd door aanhangers van president Bolsonaro

Onderzoeksjournalist berichtte over corruptieve praktijken bekende rechter Sérgio Moro, nu minister van Justitie


In Brazilië is met woede gereageerd op berichten, dat de Federale Politie de financiële gangen van onderzoeksjournalist Glenn Greenwald heeft doorgelicht, nadat de Braziliaanse editie van nieuwssite The Intercept over gelekte telefoongesprekken berichtte. Daarin blijkt gevierd rechter Sérgio Moro samen te zweren met een eenheid binnen de financiële recherche, teneinde toenmalig presidentskandidaat Lula da Silva te beschadigen.

Toen die na beschuldigingen over witwassen en corruptie uit de race stapte, won de huidige president Jair Bolsonaro. Die maakte Sérgio Moro vervolgens zijn minister van Justitie.


Journalisten, oppositiepartijen en de Braziliaanse Orde van Advocaten hebben geprotesteerd tegen deze vorm van intimidatie tegen Greenwald. Hij en zijn partner David Miranda zijn de laatste tijd bedreigd door aanhangers van Bolsonaro.


Moro noemt de berichten die via The Intercept naar buiten zijn gekomen, hete lucht en geen enkel bewijs van misdragingen. Greenwald zegt dat Bolsonaro en Moro de Federale Politie inzetten om hem te straffen voor de berichtgeving. Lees meer bij The Guardian.

(Suriname Mirror/VillaMedia/Twitter) 

Duizenden tonnen met salmonella besmette kip afgelopen twee jaar uit Brazilië verscheept

(Bron foto: Shutterstock)
Bijna helft ladingen die door Europese douaniers zijn geweigerd, was bestemd voor Nederland


Duizenden tonnen met salmonella besmette kip zijn de afgelopen twee jaar uit Brazilië verscheept, waarvan een deel naar Europa ging. Bijna de helft van de ladingen die door Europese douaniers zijn geweigerd, was bestemd voor Nederland. Nederland blijkt een grote doorvoerhaven in Europa voor de Braziliaanse kip te zijn. Dat schrijft onderzoeksjournalistiek website Follow the Money woensdag 4 juli 2019.

Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) en The Guardian blijkt dat bevroren kip afkomstig uit Brazilië vaak een hoge dosis salmonella bevat.

Brazilië exporteert jaarlijks voor circa 1 miljard dollar aan kippenvlees naar de Europese Unie. Het land heeft echter grote problemen met salmonella-besmettingen in hun kip. In Nederland is de hoeveelheid kip die salmonella bevat maar enkele procenten, in Brazilië is dat 20 procent. Uit de dataset van TBIJ blijkt, dat er sinds april 2012 in Europa in 370 ladingen kip en ander gevogelte salmonella is gedetecteerd. Deze besmette ladingen waren bestemd voor 12 Europese landen, waaronder Nederland. Uit de dataset blijkt dat de ladingen in 179 gevallen bedoeld waren voor Nederland. De salmonella-besmetting in de ladingen is in 178 gevallen door douaniers als ‘serieus’ bestempeld en het land niet binnengelaten. In veel gevallen werd de lading teruggestuurd naar Brazilië.

Uit het onderzoek van TBIJ blijkt bovendien, dat de teruggestuurde kip in veel gevallen alsnog aan Braziliaanse consumenten wordt verkocht.

Veel kip die naar Europa wordt verscheept, is afkomstig van de grootste vleesbedrijven van Brazilië: JBS en BRF, of een van hun dochterondernemingen. JBS is zelfs het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld. Een dochteronderneming van dit bedrijf, JBS Foods International BV, heeft haar hoofdkantoor in Amstelveen gevestigd. Nederland is voornamelijk een doorvoerhaven voor de Braziliaanse kip.

Marcelo Siegmann, commercieel directeur van JBS Foods International, zegt tegenover Follow the Money: ‘De kip komt hier binnen, maar wordt in Nederland bijna niet gebruikt. Het wordt van hieruit doorgevoerd naar andere Europese landen.’

Volgens het Voedingscentrum wordt de bevroren kip vooral gebruikt in de horeca en de vleesverwerkende industrie: die maakt er kipnuggets, saté of schnitzels van.

Brazilië heeft al eerder problemen gehad met de kip die het naar Europa exporteert. Vorig jaar besloot de Europese Commissie al om kip en ander vlees van twintig Braziliaanse bedrijven te weigeren nadat er salmonella in was aangetroffen. Tussen april en juni 2018 werden 10 zendingen van bevroren kip tegengehouden, vanwege serieus gevaar op salmonella.

Brazilië heeft niet alleen problemen gehad met de kip-export. In 2017 speelde het ‘Weak flesh’-schandaal, waarbij Braziliaanse voedselinspecteurs naar verluidt steekpenningen aannamen om ondermaats vlees alsnog goed te keuren. TBIJ meldt, dat in de periode dat de 370 ladingen van besmette kip werden gevonden, er zo’n 1.359 ton besmet vlees was geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk is de hoeveelheid besmet vlees nog hoger, omdat niet alle verzendingen grondig worden gecontroleerd: ladingen krijgen vaak een fysieke keuring, en slechts een op de vijf moet volgens voorschrift worden onderworpen aan een microbiologische test.

Lees het complete artikel op onderzoeksjournalistiek website Follow the Money.

(Suriname Mirror/Pluimveeweb/Follow the Money)

Nederlandse zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea onderzoekt vermoedelijke fraude door huisartsen in Suriname

'Hoge bedragen voor consulten worden opgevoerd, om kosten zo hoog mogelijk op te voeren'

Vooral tegen een bepaalde huisarts, die meerdere keren per jaar hoge declaraties opstuurt, zijn klachten gedeponeerd bij de RGD 


Volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 4 juli 2019, stelt de Nederlandse zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea een onderzoek in naar vermoedelijke fraude door huisartsen in Suriname. Cliënten van Zilveren Kruis Achmea zijn de afgelopen jaren door sommige huisartsen buitensporig hoge bedragen in rekening gebracht. Zilveren Kruis heeft een beroep gedaan op de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) onderzoek te doen naar deze declaraties. Ook de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) is op de hoogte gesteld. 

Onderzocht wordt of de verzekerden onder één hoedje spelen met de huisartsen om de zorgverzekeraars een poot uit te draaien. Uit stukken blijkt, aldus de Ware Tijd, dat betrokken huisartsen declaraties hebben opgemaakt voor bedragen tussen de tweehonderd en duizenden euro's. Patiënten krijgen voor de kosten die ze moesten betalen gewone kwitanties van de artsen.

'De kwitanties zijn altijd zonder voordrukgegevens van de zorgverlener. Hoge bedragen voor consulten, waarbij zeer vaak nacht- en weekendconsulten, consulten buiten spreekuur en wachtconsulten worden opgevoerd, om de kosten zo hoog mogelijk op te kunnen voeren', schrijft Zilveren Kruis aan de RGD.

De zorgverzekeraar constateert, dat medicijnen en/of injecties worden opgevoerd die opvallend duurder zijn dan wanneer ze bij een reguliere apotheek zouden zijn gekocht. Vooral tegen een bepaalde huisarts, die meerdere keren per jaar hoge declaraties opstuurt, zijn er klachten gedeponeerd bij de RGD. Bedragen die hij in rekening brengt liggen boven de toegestane toeslag voor medicijnen, verstrekt door apotheek houdende huisartsen. 'Het gaat alleen al bij Zilveren Kruis om een schadelast van enkele duizenden euro's.'

Aan de Surinaamse instanties wordt gevraagd of er mogelijkheden zijn om de betreffende huisarts 'aan te spreken over zijn onjuist declaratiegedrag, waarmee hij zich wil verrijken ten koste van patiënten'. 'Dit soort misstanden moet stoppen', wordt gesteld.

Vooralsnog is onduidelijk wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd.

Het SZF klaagt al geruime tijd, dat sommige huisartsen en medisch specialisten buitensporige declaraties indienen. In sommige gevallen is daarvoor bewijs gevonden en zijn regelingen met betrokkenen getroffen om het te veel gedeclareerde terug te betalen. Sommige gevallen zijn nog in onderzoek.

Vorige week maakte SZF bekend, dat de samenwerking met drie specialisten - Ultramed, waar chirurg M. Mohab Ali werkt, RN Mental Health Services, waar psychiater R. Nanda werkt en dermatoloog J. Chan Pin Jin - is beëindigd. De zorgverzekeraar stelde in een persbericht, dat er verschil van inzicht bestaat omtrent het beoordelen van de dienst verlening. Om chaos in de zorg te voorkomen en strikte rechtmatigheid te waarborgen, werd de samenwerking beëindigd. 

Ministerie van Binnenlandse Zaken informeert politieke partijen over organisatie 2020-verkiezingen

Minister Noersalim lanceert ook nieuwe website van het Centraal Bureau voor Burgerzaken


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft in verband met de voorbereidingen van de verkiezingen van 2020 gisteren een informatiebijeenkomst gehouden voor alle politieke partijen. 'A dey eh doro, en het is in het licht van de dag der verkiezingen, dat wij vandaag bij elkaar zijn om informatie te verschaffen over de stand van zaken rond de organisatie van de verkiezingen', zei Mike Noersalim, minister van Binnenlandse Zaken, bij de opening van de bijeenkomst, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 juli 2019.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
De bewindsman gaf aan, dat de informatiebijeenkomst het resultaat is van een belofte gedaan tijdens de workshop gehouden door het Onafhankelijk Kiesbureau samen met BiZa. 'Daarbij ging het om de noodzaak van een open communicatie met en tussen de diverse actoren betrokken bij de verkiezingen.' 

Met deze eerste bijeenkomst wordt volgens de BiZa-minister de belofte waargemaakt. De minister heeft ook de nieuwe website van het Centraal Bureau voor Burgerzaken gelanceerd. Op de website kunnen burgers de juistheid van hun gegevens controleren zoals die op de voorlopige kiezerslijst zijn vermeld.

De minister moedigde de politieke organisaties aan om de totale samenleving, maar in het bijzonder hun achterban, op te roepen om gebruik te maken van de website. Door zijn gegevens online te controleren, heeft hij zo aanzet gegeven aan burgers om het ook op te volgen.

Noersalim zei ook, dat alle politieke partijen in de voorbereidingsfase nauw betrokken worden. De informatie van hun kandidaten moet beschikbaar zijn om op de stembiljetten te worden gedrukt. Ook moet stembureaupersoneel worden getraind en moeten stemgerechtigden voorlichting krijgen over hoe te stemmen.

Het ministerie draagt samen met de districtscommissarissen de grootste verantwoordelijkheid voor het voorbereiden en houden van de verkiezingen. De ministeries van Financiën en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn volgens Noersalim belangrijke ondersteuners, omdat de verkiezingen zonder geld en stemlocaties niet gehouden kunnen worden.

FlyAllways werkt aan vlootvernieuwing

'Passagiers kunnen in nabije toekomst uitkijken naar moderne toestellen van grotere capaciteit en comfort'


'FlyAllways ondergaat een periode van groei en werkt daarom aan vloot vernieuwing. De harde inspanning van het volledig team van FlyAllways en het vertrouwen gesteld door de passagiers hebben geresulteerd in marktgroei', zo meldt de luchtvaartmaatschappij vandaag, donderdag 4 juli 2019, in een kort persbericht, nadat gisteren bekend werd, dat het haar drie Fokker-toestellen verkoopt.

'Om deze groei en bovenal de service aan haar passagiers te optimaliseren, waarbij de capaciteit en het comfort van de passagiers centraal staan, is FlyAllways thans bezig met diverse vliegtuig leveranciers om het traject voor vlootvernieuwing voor te bereiden.'

'De middellange afstand jets van Fokker hebben hun betrouwbaarheid bewezen en hun diensten geleverd. De passagiers van FlyAllways kunnen in de nabije toekomst uitkijken naar moderne toestellen van grotere capaciteit en comfort.'

Politur, Curaçao, niet in staat om invulling te geven aan al haar taken

Voornaamste doel Politur politietaken uitoefenen met het oog op bescherming toeristische sector


Politur is niet in staat is om invulling te geven aan alle haar toegeschreven taken. De belangrijkste reden is onderbezetting. Dat wordt door de organisatie bevestigd en staat in een nu pas gepubliceerd rapport van augustus 2018 van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 juli 2019.

'Het uitgangspunt was dat politieambtenaren zouden worden ingezet, maar het korps kampt zelf met een personeelstekort, waardoor minder politieambtenaren werden belast met de politurwerkzaamheden', zo wordt nader verklaard.



Hugo Clarinda van de Curaçao Tourist Board (CTB) bevestigt dat de situatie nog status quo is. Politur staat voor ‘Polis di Turismo’, oftewel politie ten behoeve van het toerisme. Het voornaamste doel van deze eenheid is om politietaken uit te oefenen met het oog op de bescherming van de toeristische sector.

Politur is een zelfstandige stichting die aangestuurd wordt door een eigen bestuur waarin ook een vertegenwoordiger zit van het Korps Politie Curaçao (KPC).

'De taken van Politur zijn de handhaving van de rechtsorde in de toeristische sector en het verlenen van hulp aan bezoekers van Curaçao, door middel van onder meer preventieve zorg waardoor toeristen zich op verantwoorde wijze en zo harmonieus mogelijk in de gewenste ruimtelijke omgeving kunnen bewegen. Politur verricht werkzaamheden op het gebied van ordehandhaving, noodhulpverlening en preventie. Deze werkzaamheden worden in het bijzonder uitgevoerd ten behoeve van de toeristische sector', zo wordt nader in het rapport uitgelegd.

Uit het rapport blijkt, dat Politur in ieder geval niet voldoende preventief kan optreden vanwege onderbezetting. In beginsel wordt als gevolg van tekort aan personele capaciteit slechts gepatrouilleerd en in voorkomende gevallen assistentie en nazorg verleend.

PSB Bank Curaçao neemt voorlopig geen nummerkantoren als klant aan

Ook Robbie’s Lottery kan geen rekening openen bij de lokale bank


PSB Bank heeft besloten om voorlopig geen nummerkantoren als klant aan te nemen. Dus ook niet Robbie’s Lottery, dat alle hoop op de lokale bank van de overheid had gericht nu de bankrekeningen bij MCB worden afgesloten.

'We hebben vooralsnog besloten om niet in zee te gaan met nummerkantoren', zegt PSB-directeur Daniel Hodge vandaag, donderdag 4 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad. Dat heeft volgens Hodge te maken met het feit dat de rifero’s, zoals de loterijhouders op Curaçao ook wel bekend staan, worden gezien als ‘high risk’. 'Dat brengt de nodige kosten met zich mee en die moeten goed worden afgedekt. Daar moeten adequate oplossingen voor worden gevonden.'

Enkele weken geleden ging de PSB-directeur er nog vanuit, dat het zou lukken om de nummerkantoren die de bank in het vizier had van dienst te kunnen zijn. Eind juni noemde Hodge ‘haalbaar’. Dat zou goed nieuws zijn voor alle nummerkantoren, omdat banken hen steeds vaker niet langer in het klantenbestand willen hebben, maar zeker voor Robbie’s Lottery dat eind vorige maand al niet meer zou kunnen bankieren bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB).

MCB moet, net zoals andere lokale commerciële bankinstellingen, de dienstverlening aan bepaalde klanten stoppen om te voorkomen dat de relatie met correspondentbanken in het buitenland stukloopt. Dat heeft te maken met de internationale druk om te voldoen aan eisen van compliance en de-risking.

Met de PSB Bank leek Robbie’s uit de brand, omdat het primair een spaarbank is die lokaal opereert en geen internationale contacten heeft met correspondentbanken. Particulieren en bedrijven kunnen sinds enkel jaren een lopende rekening openen om betalingen te doen en geld te ontvangen.

Directeur Hodge zei destijds niet zomaar alle nummerkantoren te accepteren als rekeninghouder maar pas na een ‘due diligence’. Maar, dat onderzoek is niet doorslaggevend geweest om nu af te zien van het aantrekken van rifero’s als klant. Het gaat om het grote risico dat de bank loopt met bedrijven in de loterijsector.

André Misiekaba en Amzad Abdoel formeel toegetreden tot het bestuur van de NDP

Bestuur van de NDP nu met 25 personen volledig ingevuld


André Misiekaba (minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting) en Amzad Abdoel, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) in de Assemblee, zijn gisteravond formeel toegetreden tot het bestuur van de partij. Abdoel is als fractieleider automatisch lid van het bestuur. Misiekaba die eerder fractieleider was van de partij, was in deze hoedanigheid ook hoofdbestuurslid. 

Nu is het bestuur van de NDP met 25 personen volledig ingevuld.

Misiekaba maakte op 29 maart opnieuw deel uit van het nieuwe bestuur. Hij was een van ondervoorzitters. Aan hem was toegezegd, dat hij zijn functie in het bestuur zou behouden, ook al zou hij geen fractieleider meer zijn. Een plek in het bestuur was niet ingevuld.

President Desi Bouterse heeft Misiekaba gevraagd minister te worden van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Hiervoor moest hij zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee en daarmee ook het fractieleiderschap opgeven. Hij is nu weer een van de zeven ondervoorzitters van de partij.

Het Centraal Politiek Orgaan van de NDP heeft de toelating van Abdoel en Misiekaba unaniem goedgekeurd.

'Er is gestort, maar er is nog niets op onze rekening'

Personeel universiteit ontvangt salarisstrook, maar geen geld - 'Zien is geloven'

'Wij zijn ook op het verkeerde been gezet, wij willen ons geld in handen, het is geen gunst'


'Zien is geloven!', reageert Suneel Soekhnandan, woordvoerder van de Werknemersfederatie Universiteit (WFU), het overkoepelend orgaan van de universiteitsbonden, vandaag, donderdag 4 juli 2019, in de Ware Tijd. 'Er is gestort, maar er is nog niets op onze rekening. Donderdag staan we om één uur ‘s middags bij de poort om te weten of er al geld is op onze rekening.'

De leden aangesloten bij de bonden van het Medisch Wetenschappelijk Instituut, Technisch en Administratief Personeel Universiteit en CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname) hebben hun salarisstrook ontvangen, maar dus geen geld. Soekhnandan noemde de situatie onhoudbaar en zei, dat de houding van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname tot actie noodzaakte. De leden hadden zich gisteren al bij de poort verzameld.

'We kregen vrijdag te horen vanuit de leiding van de universiteit, dat een aanvang gemaakt zou worden met de uitbetalingen. Dat blijkt nu niet waar te zijn.' 

De leden accepteren het gedrag van het universiteitsbureau niet en zijn vanaf dinsdag in actie. 'Wij zijn in actie en werken onder protest tot één uur.' Als de gelden vandaag niet op de rekeningen staan, wordt de actie verscherpt. De leden noemen het ongehoord dat zij voor de zoveelste maal voor de gek zijn gehouden. 'Wij zijn ook op het verkeerde been gezet. Wij willen ons geld in handen. Het is geen gunst.'

Het personeel moet ook nog twk over 2018 ontvangen. Dat geld zou al in maart worden uitbetaald. Echter, het vond toen niet plaats en zou uiteindelijk vorige week plaatsvinden.

Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL): 'Assembleevoorzitster is de kluts totaal kwijt'

Geerlings-Simons staat toe dat William Waidoe, NDP, namens PL-fractie spreekt in het parlement

'Dat is een van de grootste blunders in het parlement' - 'Waidoe is een nep-PL'er die namens PL-fractie in het parlement heeft willen praten'


Assembleelid Ingrid Karta-Bink van de Pertjajah Luhur (PL) zegt, dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de kluts totaal kwijt is. Zij heeft namelijk toegestaan, dat William Waidoe namens de PL-fractie heeft gesproken in het parlement. Waidoe maakt echter deel uit van de NDP-fractie.

'Dat is een van de grootste blunders in het parlement. Simons is de eerste Assemblee-functionaris die erop moet toezien, dat alle fracties beschermd en gerespecteerd worden. Zij heeft twee maanden geleden een schrijven van de PL ontvangen, waarin duidelijk is aangegeven wie zitting hebben in de PL-fractie. Dan moet ze nu niet doen alsof ze dat is vergeten', zei een furieuze Karta-Bink, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 juli 2019.


In een schrijven van 17 mei 2019 aan Geerlings-Simons heeft PL-fractievoorzitter Paul Somohardjo meegedeeld, dat ingevolge artikel 11 van het 'Reglement van Orde voor De Nationale Assemblee' (S.B. 1990 no.93) de samenstelling van het bestuur van de fractie van de politieke partij Pertjajah Luhur is gewijzigd. 'Het lid Ingrid Karta-Bink in de fractie van Pertjajah Luhur is de waarnemend fractievoorzitter per heden, de dagtekening vrijdag 17 mei 2019. In extenso ziet de samenstelling van het bestuur er als volgt uit: Paul Somohardjo, voorzitter fractie Pertjajah Luhur en Ingrid Karta-Bink, waarnemend fractievoorzitter. Vervolgens delen wij u eveneens mede, dat de vaste commissies waarin de PL zitting heeft, de PL-vertegenwoordigers uitsluitend bestaan uit de leden S.P. Somohardjo en I. Karta-Bink. U te hebben geïnformeerd, zien wij de nodige formele afhandeling tegemoet', staat in de brief die de PL ruim twee maanden geleden aan de parlementsleiding heeft doen toekomen.

Volgens Karta-Bink is tijdens een huishoudelijke vergadering het schrijven besproken. Daarbij is Waidoe teruggehaald uit alle commissies waarin hij zitting had en zijn deze posities opnieuw toegewezen, met name onder de oppositie.

'Als voorzitter van het parlement moet je erop toezien dat niemand anders dan degenen die zijn opgenomen als fractieleden namens de desbetreffende fractie mogen praten. Als parlementsvoorzitter geeft Simons een fractielid de beurt. Het kan nooit en te nimmer zo zijn, dat Waidoe zegt dat hij van de PL-fractie is en dat dit de hamer van de voorzitter is gepasseerd. Als Assemblee-voorzitster mocht ze dat nooit hebben toegestaan. Dit is onacceptabel', stelt Karta-Bink.

Over het feit dat Waidoe heeft gesteld namens de PL-fractie het woord te voeren, terwijl hij onlangs formeel is toegetreden tot de NDP, is Karta-Bink kort: 'Waidoe is een nep-PL'er die namens de PL-fractie in het parlement heeft willen praten.' Karta-Bink had ook tijdens de openbare vergadering dinsdag geprotesteerd.

Geerlings-Simons stelde dat deze kwestie in de huishoudelijke vergadering besproken moest worden.

Ministerie van LVV werkt aan een nieuw Visserij Management Plan

(Bron foto: NII)
Plan moet beleidsdoelen formuleren voor duurzaam beheer en exploitatie visserijbronnen


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), onderdirectoraat Visserij, voert momenteel hoorzittingen met betrokkenen binnen de visserijsector. In verband met het samenstellen van een nieuw Visserij Management Plan (VMP), zo meldt regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 3 juli 2019. 

Dit plan wordt mede opgesteld met de steun van het REBYC-II project dat in maart 2016 is gestart en wordt uitgevoerd met de VN Food and Agriculture Organization (FAO). De input van de vertegenwoordigers uit de visserijsector en andere betrokkenen tijdens de hoorzittingen zijn van eminent belang.

Het doel van de bijeenkomsten is het opgang brengen van nauw overleg met de verschillende stakeholders en belanghebbenden teneinde de beleidsdoelen te formuleren voor een duurzaam beheer en exploitatie van onze natuurlijke visserijbronnen.

Minister Rabin Parmessar heeft beloofd orde te brengen in deze branche.

Het REBYC-II project heeft als doel voedselverspilling te verminderen door bijvangst van vis waarop niet doelgericht wordt gevist en vaak wordt teruggegooid en op een betere manier van het beheren van onze vis voorraden. Het richt zich verder op: – de verbetering van de wetgeving, – het verbeteren van de vangsttechnologie en – het vergemakkelijken van het gebruik van duurzame bijvangst. De meetings in de districten Nickerie, Commewijne en Paramaribo hebben reeds plaatsgevonden. Op korte termijn worden de districten Saramacca (Boskamp), Coronie en Marowijne (Galibi).aangedaan.

'Ook al wordt er voorlopig niet meer gebouwd, we willen duidelijkheid wat er verder zal gebeuren'

(Bron foto: de Ware Tijd)
Buurtbewoners Wintiwai blijven alert inzake bouw uitvaartcentrum aan rand buurt


'We hebben alle stappen onder­nomen die we moesten ondernemen en nu is het afwachten', zegt Reuel Koanting vandaag, donderdag 4 juli 2019, in de Ware Tijd over de stilte heerst ten aanzien van het protest van buurtbewoners in Wintiwai tegen de komst van een uitvaartcentrum in de omgeving. Hij is de trekker van de groep. 

De bewoners hebben enkele maanden geleden fel geprotesteerd en hebben verschillende instanties, waaronder het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C) en De Nationale Assemblee, DNA, benaderd om de bouw te voorkomen.

Het uitvaartpark zal bestaan uit een begraafplaats, mortuarium en een crematorium. De mensen wijzen erop, dat er gevaarlijke stoffen zullen vrijkomen wat desastreus zal zijn voor de kinderrijke buurt.

Nadat het ministerie van OWT en C opdracht gaf aan onderneming MJ Poese om de bouwwerkzaamheden stop te zetten, zijn er geen bouwactiviteiten meer te bespeuren op desbetreffend terrein aan de Draibatrastraat. 'Voor ons heeft de actie effect gehad', zegt Koanting. Tevreden is hij echter niet helemaal. 'Ook al wordt er voorlopig niet meer gebouwd, we willen duidelijkheid wat er verder zal gebeuren. We willen de zekerheid dat er in de toekomst geen bouwwerkzaamheden meer zullen plaatsvinden.'

De bewoners waren in maart van plan om een petitie in te dienen bij DNA, maar door de lage opkomst is dat niet doorgegaan. Koanting laat zich echter niet ontmoedigen en blijft een oogje in het zeil houden.

De onderneming zei over een vergunning te beschikken om een uitvaartpark op te zetten. Maar, er zou geen toestemming verleend zijn voor een crematorium.

Neville Pengel, voorlichter bij het ministerie van OWT en C, zegt dat de ondernemer opnieuw een verzoek moet indienen waarin de aanpassingen duidelijk zijn aangegeven. Wat de aanpassingen precies inhouden is niet duidelijk.

Bouterse, NDP-voorzitter, leidt de centrale verkiezingscommissie 2020 van partij

NDP werkt richting 2020-verkiezingen met districts campagnecoördinatoren


Starnieuws bericht vandaag, donderdag 4 juli 2019, dat Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), de leiding heeft over de centrale verkiezingscommissie 2020. Dit is gisteravond goedgekeurd door het Centraal Politiek Orgaan van de partij. In de commissie hebben verder zitting Ramon Abrahams, Faizal Abdoelgafoer, Carolien Heilbron, Etienne Boerenveen en Winston Lackin. Een zevende persoon moet nog worden benoemd. 

Op de vergadering zijn ook de landelijke coördinatoren bekendgemaakt en goedgekeurd door het hoogste politieke orgaan van de partij.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de NDP niet zal werken met één campagneleider of landelijke coördinator. Voor alle districten zijn er coördinatoren aangesteld. In Sipaliwini en Paramaribo zijn er per ressort coördinatoren aangesteld.

De coördinator van Nickerie is Ramon Abrahams, Coronie: Ivan Graanoogst, Saramacca: Jules Wijdenbosch en Errol Alibux, Commewijne: Faizal Abdoelgafoer, Marowijne: Jerry Miranda, Para: Patrick Kensenhuis, Brokopondo: Sergio Akiemboto en Lesley Winter.
In Paramaribo (12 ressorten) zijn de coördinatoren: Blauwgrond: Ingrid Bouterse-Waldring, Rainville en Munder: Melvin Bouva, Centrum: Kurt Nelson, Beekhuizen en Flora: Edwin Heuvel, Pontbuiten en Latour: André Misiekaba, Livorno: Rabin Parmessar, Weg naar Zee en Welgelegen: Parmessar en Lamuré Latour en Tammenga: Jennifer Simons.

De centrale verkiezingscommissie onder leiding van Bouterse moet de partij leiden naar de verkiezingen. Het uitgavenbeleid rond de verkiezingen wordt ook gecoördineerd door deze commissie. Andere taken zijn, het verschaffen van propagandamateriaal, opstellen van schema's voor de landelijke massameetings en alles rond de verkiezingen tot de wettelijke verplichtingen, zoals inschrijven van de partij en het indienen van kandidatenlijsten monitoren.

SLM-directeur Lau door Raad van Commissarissen op non actief gezet

SLM-directie heeft gesprekken gevoerd met Airbus over de aankoop Airbus

Regering zou echter een voorkeur hebben voor een Boeing 787 Dreamliner


SLM-directeur Gerard Lau is door de Raad van Commissarissen (RvC) van het staatsbedrijf geschorst. Hij kwam naar verluidt in conflict met de RvC, omdat hij gesprekken heeft gevoerd met Airbus over de aankoop van een vliegtuig, maar die uiteindelijk niets hebben opgeleverd.
De regering zou echter een voorkeur hebben voor een Boeing 787 Dreamliner en zou over de aankoop daarvan al verregaande afspraken hebben met een leverancier. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag4 juli 2019.
Vernomen wordt dat Lau zijn contract als directeur dat de komende week verstrijkt ook niet zal worden verlengd.

Hij werd op 9 juli vorig jaar benoemd als algemeen-directeur. Per die datum is ook Steve Silos aangesteld als directeur Financiële Zaken van de luchtvaartmaatschappij.

De positie van algemeen-directeur bij de SLM werd vacant toen het contract van toenmalig directeur Robbi Lachmising verstreek en niet werd verlengd.

De maatschappij kwam vorig jaar negatief in de publiciteit vanwege beladingsperikelen die volgens ingewijden van invloed zouden kunnen zijn op de vliegveiligheid. Volgens de SLM en de regering was de vliegveiligheid echter nimmer in gevaar. Wel werd erkend dat zaken verbeterd moesten worden en werd het bedrijf dat op de internationale luchthaven te Zanderij vliegtuigen belaadde aan de kant gezet.