dinsdag 2 oktober 2018

FARC-kopstukken Ivan Marquez en Oscar Montero: 'Fundamentele pijler vredesakkoord van Havana is verraden'

Marquez (l) en Montero (Bron foto's: EFE)
'Oorspronkelijke overeenkomst is gewijzigd nadat we onze wapens hebben overgegeven, dat is verraad, bedrog'


Ivan Marquez en Oscar Montero, leden van de politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), veroordelen in een open brief aan Colombia's Congres (zie onderaan), dat 'de fundamentele pijler van het vredesakkoord van Havana is verraden', maar dringt erop aan dat ze blijven geloven dat Colombia's toekomst alleen maar vrede kan zijn. 

De twee voormalige FARC guerrillastrijders, van wie de verblijfplaats onbekend is, verwerpen in de brief 'drie daden van dwaasheid' die het vredesproces naar de afgrond dreven. De drie handelingen waarnaar zij verwijzen zijn rechtsonzekerheid, wijzigingen in de ondertekende overeenkomst en niet-naleving van essentiële aspecten.


Marquez, die tot senator werd gekozen, weigerde zijn zetel in de Senaat te nemen, daarbij verwijzend naar Jezus Santrichs, belangrijkste vredesonderhandelaar voor de FARC, die erin is geluisd door de rechtbank. In de brief aan het Congres beschuldigen Marquez en Montero de procureur-generaal, de ambassadeur van de Verenigde Staten en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) van het saboteren van de vrede door Santrichs te arresteren, een voormalige FARC-commandant die op 9 april in hechtenis werd genomen nadat de DEA had verzocht om zijn uitlevering vanwege aanklachten wegens drugshandel.

Afgelopen week heeft de Colombiaanse openbaar aanklager Nestor Martinez vóór de Justicia Especial Para la Paz (JEP) toegegeven, dat hij geen bewijs heeft van de vermeende deelname van Santrich aan het misdrijf drugshandel, maar verwacht dat het Amerikaanse justitieel systeem spoedig bewijs zal leveren.

'We staan voor een flagrant machtsmisbruik, vermengd met een onaanvaardbare weergave van onze rechterlijke soevereiniteit aan een buitenlandse macht', stelt de brief. Ze klagen ook dat de oorspronkelijke overeenkomst is gewijzigd 'nadat we onze wapens hebben overgegeven. Dat is verraad, bedrog.'


Het Constitutionele Hof oordeelde, dat de overeenkomst door geen van de drie regeringen kon worden gewijzigd, 'hoewel oud-president Juan Manuel niet het lef of de overtuiging had om de macht die de Grondwet hem toekent te gebruiken. Hij gaf er de voorkeur aan de Rubicon niet over te steken uit angst voor de groep honden.'

Volgens de twee FARC-leiders is de JEP niet degene die in Havana is overeengekomen, maar degene die de openbare aanklager die Nestor Martinez en de 'vijanden van de vrede' wilden.

De JEP 'is niet langer voor iedereen die betrokken was bij het conflict; ze hebben de derde partijen uit zijn rechtsgebied verwijderd, ze omringden de waarheid met duisternis, wat het enige is dat de wonden die gecreëerd zijn door het conflict kan sluiten en genezen en een nieuwe omgeving voor coëxistentie creëren', waarschuwden ze.

In augustus diende de regering van president Duque een wetsvoorstel in bij het Congres met het bevel dat 'onder geen enkele omstandigheid' onderzoeksinstanties zoals de JEP of de Waarheidscommissie toegang mogen krijgen tot militaire inlichtingen met betrekking tot de nationale veiligheid. In juni keurde het Congres wijzigingen in het JEP goed, door de oprichting van een exclusief tribunaal voor politie- en militaire agenten te bevelen, wat het uitstellen van gerechtelijke processen tegen functionarissen van de staatsveiligheid dreigt te belemmeren.

'Het voormalige Congres verzonk de politieke hervorming en speciale territoriale districten voor vrede. Amnestie was niet volledig geïmplementeerd, we hebben nog steeds guerrillastrijders in de gevangenis. Vijf jaar na het bereiken van de eerste gedeeltelijke overeenkomst zijn er geen landdepots, geen drie miljoen hectare grond voor degenen die het niet hebben, niets om het leven op het platteland van Colombia waardig te maken', beweren FARC-leiders.

Ze veroordelen ook de straffeloosheid, vooral voor paramilitaire structuren die in het land blijven functioneren. Volgens hen is dit de verantwoordelijkheid van het kantoor van de openbare aanklager. 'Ze hebben gezegd dat meer dan 15.000 beschuldigingen van paramilitarisme en economische steun sluimeren in file boxes.'

Mensenrechtengroepen hebben gemeld, dat de meeste moorden op sociale leiders in Colombia worden gepleegd door paramilitaire groeperingen. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016 zijn meer dan 400 sociale leiders en ongeveer 80 gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en hun familieleden vermoord. 'Vandaag worden voormalige strijders een voor een vermoord door de autoriteiten, midden in de onverschilligheid. Hetzelfde gebeurt met sociale leiders', aldus Marquez en Montero.



 (Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Braziliaanse recher geeft getuigenis vrij van oud-minister tegen oud-president Lula da Silva

Voormalig minister van Financiën Palocci beschuldigt Da Silva van aannemen van steekpenningen

Lula's verdedigingsteam: 'Getuigenis van Palocci wordt niet gestaafd door enig feitelijk bewijs'


Een rechter in Brazilië heeft een eerder gehouden getuigenis vrijgegeven van een voormalig minister van Financiën die oud-president Luiz Inacio Lula da Silva beschuldigde van het aannemen van steekpenningen. 

In de getuigenis uitte Antonio Palocci, die drie jaar lang als minister van Financiën in Lula's regering diende en als stafchef voor de eerste zes maanden van de regering van Dilma Rousseff, verschillende beschuldigingen.


Volgens Palocci kostten de presidentscampagnes om Lula in 2006 te herverkiezen en Rousseff in 2010 te verkiezen, 1.4 miljard reals (348 miljoen Amerikaanse dollar), een bedrag dat veel hoger was dan tegenover het Kiesgerechtshof was verklaard.

Palocci zei ook, dat Lula de pre-zoutolie-exploratie van Petrobras gebruikte om campagnegeld te krijgen. Bovendien verklaarde Palocci, dat bij meer dan 900 van de 1.000 decreten in vier regeringen van de Arbeiderspartij er sprake was van steekpenningen.


Palocci die sinds 2016 in de gevangenis zit, getuigde in ruil voor een clementierede waarin hij ermee instemde om een ​​boete van 37.5 miljoen reals (9.03 miljoen Amerikaanse dollar) te betalen en zijn gevangenisstraf mogelijk verlaagd zou worden.

Zowel de kantoren van Lula als Rousseff reageerden op de beschuldigingen. Lula's verdedigingsteam zei, dat de getuigenis van Palocci niet wordt gestaafd door enig feitelijk bewijs. Het defensieteam wees er ook op, dat de getuigenis van Palocci door het Openbaar Ministerie werd afgewezen vanwege zijn inconsistentie en verklaarde, dat rechter Sergio Moro, die de verklaring heeft vrijgegeven, toegeeft dat dit niet in aanmerking kan worden genomen in een strafproces. Bovendien verklaarde de verdediging van Lula, dat het besluit van Moro om de getuigenis nu te onthullen, slechts een paar dagen voor de algemene verkiezingen, 'het duidelijke doel heeft om politieke schade aan Lula en zijn bondgenoten te veroorzaken'.


Lula, die een gevangenisstraf uitzit, is weerhouden van het presidentschap, maar zijn vervanger, Fernando Haddad, stijgt snel in recente peilingen.

Voormalig president Rousseff heeft een verklaring uitgegeven waarin Palocci's getuigenis lasterlijk wordt genoemd en eist, dat hij onthult waar al het veronderstelde extra geld van de campagne is. Ze zei ook, dat het besluit om de getuigenis een week voor de verkiezingen vrij te geven politieke bedoelingen heeft.

De eerste stemronde tijdens de Braziliaanse presidentsverkiezingen is vastgesteld op 7 oktober.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Marine en Kustwacht Caribisch Gebied onderscheppen 900 kilo cocaïne voor kust Aruba

De vier opvarenden van een 'go-fast' boot zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)

Na een achtervolging van ruim zeven uur heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Friesland, in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied, ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde in de nacht van donderdag 20 september ten noorden van Aruba. De opvarenden zijn aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan de US Coast Guard. In het belang van het onderzoek wordt deze informatie pas dinsdag 2 oktober 2018 vrijgegeven door de Kustwacht. 

Tijdens een patrouille kwam de NH-90 boordhelikopter een snelle boot (go-fast) op het spoor die met hoge snelheid voer. De helikopterbemanning identificeerde een grote hoeveelheid verdachte pakketten aan boord van de go-fast. De Friesland en de helikopter hebben vervolgens de achtervolging ingezet om het bootje tot stoppen te dwingen.

De DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied werd ook gelanceerd om te ondersteunen bij de achtervolging.

Stopsignalen en waarschuwingsschoten van de helikopter hadden helaas niet het gewenste effect op de bemanning van de go-fast. Deze ging er direct met een hoge snelheid vandoor.

De FRISC, één van de snelle onderscheppingsboten van Zr.Ms. Friesland, werd gelanceerd. Toen de helikopter de go-fast samen met de FRISC naderde, zette de bemanning van de go-fast diverse pakketten over boord. Deze zijn door de FRISC uit het water gehaald terwijl de helikopter haar achtervolging vervolgde. Met gericht vuur zijn twee van de drie buitenboordmotoren vanaf de boordhelikopter uitgeschakeld. Hierdoor was de go-fast beperkt in haar vaarsnelheid. De boordschutter van de FRISC wist de laatste buitenboordmotor uit te schakelen, waarna de bemanning van de go-fast zich over gaf.

De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten. Counterdrugsoperatie In totaal is met deze actie ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept.

Namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) voert Zr.Ms. Friesland momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribisch Zee. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de CZMCARIB het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtakenz van Defensie in het Caribisch Gebied

Angelic del Castilho (DA'91): 'Het leek er heel veel op, dat de president zijn eigen Jaarrede niet serieus nam'

'De president leeft in zijn eigen realiteit, in een wereld waar geen problemen zijn'

Het is duidelijk, dat de verkiezingen in zicht zijn en de welbekende beloften weer worden geuit'


Na de achtste Jaarrede van president Desi Bouterse gehoord te hebben gisteren, is politica Angelic del Castilho ervan overtuigd, dat deze in zijn eigen realiteit leeft. Wat haar onder andere stoorde in de Jaarrede is de nonchalance, aldus vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, het Dagblad Suriname. Het leek er heel veel op dat de president zijn eigen Jaarrede niet serieus nam. 'Zijn presentatie was heel erg storend. De inhoud is precies wat we door de jaren heen van hem gewend zijn. Een heleboel beloften, een weergave van een realiteit die aan ons allen voorbij gaat. Hij alleen gelooft erin; het is immers zijn eigen lofverhaal. Het is in elk geval niet de realiteit die wij in ons land ervaren.' 

Er werden vervolgens heel wat zaken genoemd, zoals stabiliteit, integrale ontwikkeling, en dat wij eenheid hebben in het land. 'Maar, om de haverklap wisselen we van ministers en zijn we na acht jaar van zijn beleid nog steeds een grondstoffenleverancier. Niets is veranderd en dankzij de benoeming van de granman Albert Aboikoni is het binnenland verdeeld. Er zouden voedselfabrieken worden opgezet, huizenfabrieken, waterexport zou beginnen, maar tot nu toe gaat alleen rondhout weg. Wanneer het ABS staakt, waarbij we juist betrouwbare statistieken nodig hebben, is gebleken dat men geen tijd heeft voor deze mensen. Over wat voor integrale ontwikkeling en eenheid heeft de president het eigenlijk?', vraagt de partijvoorzitster van DA’91 zich af.

Heel verbazingwekkend vindt de voorzitster, dat de president aangaf overleg te plegen. 'Maar, de overeenkomst met Alcoa was getekend voordat iemand daarvan op de hoogte was. De inzichten van niemand waren daarin meegenomen en zelfs de opgave van De Nationale Assemblee om de commissie te ontbinden en de Memorandum of Understanding te verwerpen, waren allemaal terzijde gelegd. Hij heeft het ook erover gehad dat de regering niet meer moet uitgeven dan zij verdient. Maar, wat zijn de financiële resultaten vanaf deze regering is aangetreden? Leningen en schulden die dagelijks op ons dak gedeponeerd worden. De gemiddelde schuld van een pasgeboren baby staat tegenwoordig al op Srd 45.000. Hij praat over nieuwe productie, maar er is geen diversificatie. Hij vertelt verder met trots, dat de regering vanuit haar sociaal gevoel de essentiële diensten doordraait. Maar, dat is ook de plicht van de regering en geen prestatie', zegt Castilho.

'Dan wordt ook gesproken over de gezondheidszorg, alsof die overeind staat. Problemen in de zorg worden gebracht alsof dat bij de mensen in de zorg zelf ligt, terwijl het grappige is dat hij voor zijn zorg zelf naar het buitenland gaat. Corruptie wordt overgebracht alsof die bestreden wordt, maar die hele wet van vorig jaar is nog niet tot uitvoering gebracht. Verder nog staat Suriname op die corruptieperceptie-index van vorig jaar genoteerd op nummer 41. Het is duidelijk, dat de verkiezingen in zicht zijn en de welbekende beloften wederom worden geuit. Er is weer geen zinnig wordt gerept over crisis beheersingsmaatregelen, alleen dat de regering minder gaat uitgeven en dat er strak beleid gevoerd gaat worden op dit vlak, maar dat hebben we vaak gehoord. De hele jaarrede klonk meer alsof de president zich afvraagt waar Suriname zich nou zorgen over maakt. De president leeft blijkbaar in een wereld waar geen problemen zijn', aldus de partijvoorzitster.

Asabina, voorzitter van de BEP: 'Ik moet helaas constateren dat ook deze regering belastinglui is'

'Het is wel haalbaar, de voornemens zoals die vervat zijn in de begroting, te realiseren'

'Bij de Belastingdienst en de douane moet niet alleen in gebouwen en apparatuur geïnvesteerd worden, maar ook in de mens'


Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, vindt het heel goed dat president Desi Bouterse ondernemerschap breed heeft belicht in zijn Jaarrede gisteren in De Nationale Assemblee. 'Wij hebben een apart gevoel voor ondernemerschap. De president heeft voorbeelden aangehaald van Surinamers die aan de basis bezig zijn met ondernemerschap. Ook heeft hij voorbeelden aangehaald die tastbaar en meetbaar zijn. Ik vind wel, dat hij meer zou moeten ingaan op de inkomstenkant van de begroting. Hij heeft wel in één of meerdere zinnen aangegeven dat het voornemen is om de belastinginkomsten te verhogen', zegt de politicus vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws. 

'Ik heb het een keertje tijdens mijn parlementariërschap aangehaald, dat de regeringen die komen en gaan in dit land belastinglui zijn en ik moet helaas constateren dat ook deze regering belastinglui is. Wereldwijd zien wij dat landen die ontwikkeld zijn een belangrijk deel, de belastinginkomsten, vormen. We zien dat internationale organisaties als IDB, IMF, die komen en ze maken ons steeds meer en meer duidelijk dat het braakliggend terrein aan inkomsten groot is. Wat er moet gebeuren is, dat de regering alles eraan moet doen om een gezonde basis te leggen. De toename van de belastinginkomsten zal maken dat de kloof tussen de plannen en realisatie kleiner wordt. Want steeds zien wij dat die voornemens worden uitgesproken en na afloop van die beleidsperiode, de realisatie beneden verwachting is', zegt Asabina.

De politicus is blij met de brede discussie die zal komen over de salariëring van politieke ambtsdragers, de rechterlijke macht en de staatsbedrijven. De vraag of de inkomensverdeling sociaal onrechtvaardig, oneerlijk, niet redelijk is, moet uit die discussie worden beantwoord.

'We zien de afgelopen periode dat in feite het beschikbaar inkomen, het reële inkomen van de gemiddelde Surinamer, voornamelijk mensen die bij de overheid werken, niet is toegenomen. De achterstand is voor een deel ingelopen, daarom ben ik blij dat het punt is aangehaald, maar dat er breedvoerig over gesproken moet worden waarbij met name die ketenbenadering niet over het hoofd gezien moet worden.'

Asabina maakt zich ook zorgen over het vermogen om de leningen af te lossen. 'Wat we moeten constateren is dat meer dan 50% van de inkomsten, de financiering, moet komen uit leningen. Hoop moet je hebben onder alle omstandigheden. We hebben hoop.' 

Er zijn heel veel Surinamers die flink aan de weg timmeren, die hard moeten werken. 'Als jij je inzet, ga jij de vruchten ervan plukken. Het is wel haalbaar, de voornemens zoals die vervat zijn in de begroting, te realiseren. Alleen moeten we werken aan die randvoorwaarden. Als die niet in place zijn, dan gaan we de situatie krijgen zoals voorgaande jaren. Een grote gap tussen de voornemens en de realisatie.'

Randvoorwaarden zijn volgens Asabina een kwalitatieve bezetting van het overheidsapparaat, betrouwbare statistieken en bestuurlijke informatie. 

'Zonder kwalitatieve bestuurlijke informatie kan je geen beleid maken. Een belangrijke voorwaarde is ook dat de macro-economische stabilisatie in place is. Als we een situatie krijgen van hoge inflatie en koersschommeling, dan gaat het niet lukken. Een belangrijke voorwaarde is dat we over het beleid transparant moeten zijn. Het beleid moet controleerbaar zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat je moet investeren in die instituten die middelen moeten generen. Ik heb al aangegeven, dat bij de Belastingdienst en de douane, niet alleen in gebouwen en apparatuur geïnvesteerd moet worden, maar ook in de mens. Ook de wetgeving moet in place zijn.'

Handgranaat aangetroffen op een erf aan de Freonstraat te Geyersvlijt

(Bron foto: Shutterstock)
De veiligheidspen van de handgranaat ontbreekt


De politie van Geyersvlijt kreeg gistermiddag de melding, dat er op een erf aan de Freonstraat een handgranaat was aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat de veiligheidspen van de handgranaat ontbrak, zo  bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

De wachter zag tijdens de ronde op het erf het projectiel dichtbij de poort liggen. Hij schakelde de politie in, die op haar beurt de explosieveneenheid van de CIVD (Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) op de hoogte stelde.

Het projectiel werd veiliggesteld en in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

President Bouterse lijkt nabestaanden negen vermoorde leden guerrillagroep Tucajana Amazones vergeten te zijn

Families zijn bereid zich met Bouterse te verzoenen

Na eerste gesprek met president in juni hebben nabestaanden niets meer gehoord


Sinds president Desi Bouterse in juni heeft gesproken met vijf families van negen vermoorde leden van de voormalige guerrillagroep Tucajana Amazones is er geen overleg meer geweest. De families zijn bereid zich met hem te verzoenen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

De slachtoffers werden op twee afzonderlijke plekken in 1990 gedood toen Bouterse bevelhebber was. Dat gebeurde in de periode waarin Suriname werd ‘bestuurd’ door militairen.

Armand Sabajo, broer van de vermoorde Hugo 'Pico' Sabajo en Roël Sabajo, zegt dat hij contact heeft gemaakt met Lesley Artist, die als tussenpersoon fungeert voor Bouterse en de families, over wanneer er weer gesproken zal worden. Artist zou hem gezegd hebben, dat er gewacht wordt op een sein van de president. Sabajo wil niet veel wil zeggen, maar hij ziet graag dat er binnen korte tijd een gesprek komt met de president.

De getroffen families zijn Sabajo, Paujali, Kana, Joekaware en Karamatali. De lichamen van hun dierbaren zijn nooit gevonden. De nabestaanden willen onder meer weten hoe hun familieleden aan hun eind zijn gekomen en waar hun stoffelijke resten zijn. Hiervoor is volgens Artist een traject uitgezet, maar hij wil hierop niet ingaan en volstaat met de mededeling, dat de president binnenkort de families te Bernharddorp zal ontmoeten. 'Wij zijn de mensen helemaal niet vergeten en er komt een gesprek met hen', verzekert Artist.

Ook is de Staat volgens hem bezig om onder andere grondpapieren en woningen voor de mensen te regelen zoals de families hadden gevraagd. Bouterse zei op 29 juni tijdens de Dag van Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti, dat tijdens een onderhoud de eerste stap is gezet tot verzoening met onder andere de familie Sabajo.

'Heel moedig. We zijn ervan overtuigd dat de mensen het recht hebben om wat hen op het hart ligt, den fuka san den abi, te presenteren en wij doen er alles aan om te komen tot waarheidsvinding. Dan zal de Almachtige, Hij die alles beslist, ons de kracht geven om dit traject succesvol af te sluiten', zei Bouterse toen.

Amzad Abdoel (NDP): 'Jaarrede van de president een wake-up call voor het volk'

'De president heeft aangegeven, dat de crisis ook behoorlijk wat kansen biedt'


'Ik vind dat de Jaarrede van de president een wake-up call is voor het volk. Duidelijk geïllustreerd met voorbeelden, heeft de president aangegeven dat de crisis ook behoorlijk wat kansen biedt en hiervan heeft een aantal jonge ondernemers goed gebruik gemaakt. De samenwerking tussen de ondernemers en de overheid is ook goed geweest. De overheid is faciliterend opgetreden', zegt Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws in reactie op de gisteren uitgesproken Jaarrede door president Desi Bouterse.

Hij is voorzitter van de vaste Assemblee-commissie Financiën. Abdoel stelt, dat ook van belang zijn vooral de infrastructurele projecten die dit jaar en in 2019 afgerond worden.

De investeringen in de instituten en faciliteiten zoals het viskeuringslaboratorium en de haven bieden mogelijkheden waarvan flink gebruik gemaakt kan worden. 'We doen het regionaal absoluut niet slecht. Ook moeten we de immateriële zaken en verworvenheden koesteren zoals persvrijheid, het hoge democratische gehalte en de saamhorigheid en eenheid tussen de verschillende etnische en religieuze groepen. Wij dienen als voorbeeld voor vele andere landen.' 

De president heeft volgens Abdoel duidelijk aangegeven, dat er hard gewerkt is aan de stabiliteit die nu heerst. Gebruik makend van de basis die gelegd is en het werk dat in de periode van crisis gedaan is, kan dit land ontwikkeld worden.

'Samen kunnen wij dit land ontwikkelen. Als entrepreneurs, jongeren en vrouwen deze periode ten bate kunnen benutten, kunnen wij als volk dat ook. Het ligt aan ons. Suriname is een land vol met potentie en mogelijkheden. Ook de presidentiële diplomatie werpt haar vruchten af. Het is nu harder werken, doorbijten en verder gaan', meent Abdoel.

Inproser NV wil vanaf januari 2019 gecertificeerde speurhonden inzetten op diverse gebieden

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)  
'Het niveau van de beveiligingssector in Suriname kan veel hoger dan het nu is'

'Er is hier geen bondgenootschap onder beveiligingsbedrijven, iedereen doet gewoon zijn eigen ding en dat is heel jammer'


Het niveau van de beveiligingssector in Suriname kan veel hoger dan het nu is, vindt Malcolm Bilkerdijk, directeur van Inproser NV. Daarvoor moet een aantal zaken anders aangepakt worden, zo bleek tijdens een beveiligingsdemonstratie zondag in het @Live Center. Diverse onderdelen van het vak zijn daarbij aan het publiek gepresenteerd. 'Dit doe ik puur, omdat ik een andere dienst wil aanbieden aan de samenleving', zei Bilkerdijk, kort na de demonstratie, aldus de Ware Tijd dinsdag 2 oktober 2018.

Het bedrijf streeft ernaar om vanaf januari gecertificeerde speurhonden in te zetten op diverse gebieden. Bilkerdijk voorziet een mogelijke samenwerking met de politie en de brandweer, waarbij de honden een assisterende rol zullen hebben. Daarnaast kunnen de dieren ook worden ingezet voor de beveiliging van hoge gasten en belangrijke panden.


Speciaal voor de demonstratie van zondag heeft Inproser NV vier honden met begeleiders laten overkomen uit Nederland. Getoond werd hoe scherp en sterk de dieren zijn. De sessie is goed aangeslagen.

Franklyn Beuk, trainer en begeleider van de speurhonden, zegt dat de eerste groep die vanaf januari wordt ingezet, zal worden ingevlogen. Er komt een trainingscentrum om nog meer honden te trainen. 'Je kunt de dieren voor diverse zaken specialiseren. Je hebt bijvoorbeeld honden die gespecialiseerd zijn in drugs, maar weer andere die abnormale bedragen kunnen ruiken', stelt Beuk. Hij zegt verder, dat er ook Surinamers zullen worden getraind hoe ze professioneel moeten omgaan met de honden. De gemeenschap krijgt ook de gelegenheid om een eigen hond te laten 'vormen'.

'De training duurt minimaal zes maanden, afhankelijk van hoe snel het dier is', aldus Beuk.

Bilkerdijk zegt dat er een grote behoefte is aan betere beveiliging. Over het niveau van de sector zegt hij: 'We hebben nog een lange weg te gaan. Ik weet wat de norm is en we zijn er nog lang niet.' Volgens hem is kennis over beveiliging het belangrijkste dat nu ontbreekt bij sommige bedrijven. Met andere ondernemers in zijn branche is er weinig overleg. Dit komt volgens hem, omdat zij niet graag willen samenwerken. Bilkerdijk: 'Er is hier geen bondgenootschap. Iedereen doet gewoon zijn eigen ding en dat is heel jammer.'

Bee (ABOP) over Jaarrede Bouterse: 'Het was de bermvoorzitter die ons toesprak'

'Jaarrede president Bouterse onder druk komen te staan door  komende verkiezingen van 2020'


'De Jaarrede van president Bouterse is onder druk komen te staan door de komende verkiezingen van 2020. Ik herkende Bouterse niet als president, maar het was de bermvoorzitter die ons toesprak. De Jaarrede 2019 was niet in relatie met het Ontwikkelingsplan en noch minder was er cohesie met de jaarrede van 2018', is de constatering van Assembleelid Marinus Bee (ABOP) na het aanhoren gisteren van de Jaarrede van Bouterse. 

Bee zegt vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws, twee positieve zaken gehoord te hebben. De eerste ging over het agrarisch beleid. 'Je kon zien dat men was gaan nadenken over hoe deze sector te gaan ontwikkelen en over het aanpakken van de verkeersveiligheid', zegt de politicus.

Over de gezondheidszorg is het Assembleelid niet tevreden, 'want we hebben nog zes maanden voor een quick scan om te weten wat er fout gaat binnen de sector en wat gebeurt er dan met de zieke mensen? Ze gaan allemaal dood, want het rommelt aan alle kanten.'

'De president heeft ons niet kunnen overtuigen hoe de regering de crisis te lijf zal gaan', vindt de ABOP-parlementariër. Hij heeft aangeven 'dat we eruit komen en dat horen we al twee jaren zonder zichtbare veranderingen. We hopen dat er beleid ontwikkeld gaat worden om Suriname te redden in plaats van focussen op de verkiezingen en dat er dan populistische projecten uitgevoerd gaan worden.'

Franse douane vindt bij Toulouse 650 kilo cocaïne in vrachtwagen tussen lading vis

Nederlandse chauffeur en bijrijder truck met Oekraïens nummerbord maakten zenuwachtige indruk


De Franse douane heeft bij de zuidelijke stad Toulouse twee Nederlanders aangehouden die 650 kilo cocaïne hadden verstopt in een vrachtwagen met een lading vis. 

De krant La Dépêche meldt vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, dat de drugs een straatwaarde van 52 miljoen euro hadden.

De Nederlanders reden in een vrachtwagen met een Oekraïens nummerbord in noordelijke richting. Tijdens een controle werd de douane achterdochtig omdat de chauffeur en de bijrijder een zenuwachtige indruk maakten.

De douaniers controleerden daarna het voertuig en vonden tussen de vis een grote partij cocaïne.

Investeerdersgroep One Laser Group trekt zich terug als overnamekandidaat Insel Air, Curaçao

'OLG vindt de businesscase niet goed genoeg om een grote investering te doen'

Blijft over InterCaribbean Airways, gevestigd op de Turks- & Caicoseilanden, met meer ervaring in de luchtvaart


Investeerdersgroep One Laser Group (OLG) trekt zich terug als gegadigde voor de overname van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Dat bevestigt minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Steven Martina (MAN) in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

'Wij zijn dit weekend geïnformeerd dat deze partij zich maandag officieel zou terugtrekken', aldus Martina. De MEO-minister stelt, dat OLG de businesscase niet goed genoeg vond om een grote investering te doen. 'De risico’s en wat ze daarvoor terug zouden krijgen, waren volgens hen niet goed in balans.'

De bewindsman vindt het jammer dat OLG afhaakt. 'De propositie van deze groep was zeer hoopgevend en interessant. Ze waren niet alleen bereid om te investeren, maar ook de doorstart, routes en verdere ontwikkeling die zij voor ogen hadden, zagen er goed uit. Aan de andere kant, in de onderhandelingen gebeurt het nou eenmaal wel eens dat een partij zich terugtrekt. Dat is hun goed recht.'

Bovendien heeft zich onlangs een nieuwe partij aangediend, met meer ervaring in de luchtvaart: InterCaribbean Airways, gevestigd op de Turks- & Caicoseilanden. Gelukkig hebben zij ook een goed voorstel gedaan voor Insel Air, aldus Martina.

Nadeel is volgens de minister echter wel, dat dit nu ook het enige voorstel is dat in overweging genomen kan worden. Over de ‘final proposal’ wordt nog onderhandeld. 'We zitten momenteel in het laatste en meest complexe niveau van de onderhandelingen. De overeenkomsten worden nu opgemaakt', vertelt de minister.

Bewaring van oud-minister George Jamaloodin - Curaçao - opnieuw verlengd met acht dagen

Openbaar Ministerie wil dat Jamaloodin voorlopig niet op vrije voeten komt



De bewaring van voormalig minister van Financiën George Jamaloodin is opnieuw verlengd met acht dagen. Officier van Justitie Guillano Schoop meldt, dat de rechter-commissaris dit heeft besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

Nadat Jamaloodin half september door de Venezolaanse autoriteiten is overgedragen aan het Curaçaose Arrestatieteam, is hij direct aangehouden en in verzekering gesteld. Dat is op 21 september verlengd met acht dagen.

Het OM had een vordering bevel tot bewaring gedaan en tegelijkertijd deed de verdediging van de ex-minister een verzoek om hun cliënt te schorsen. De rechter-commissaris wees dat laatste verzoek af en stemde in met de verlenging van de detentie met acht dagen. Die periode is inmiddels voorbij en de bewaring is verlengd door de rechter-commissaris. Opnieuw met acht dagen. Die zestien dagen zijn samen de maximale duur van bewaring.

Als het OM daarna van mening is dat Jamaloodin nog steeds vast moet blijven zitten, dan zal er een vordering worden gedaan voor de gevangenhouding.

'Je kunt er vanuit gaan dat deze er zal komen', aldus Schoop. Wanneer dit gebeurt, zal de rechter-commissaris Jamaloodin opnieuw moeten horen en ook de verdediging moet een kans krijgen om zich te buigen over de vordering. Zij mogen dan ook opnieuw een verzoek doen tot schorsing van de ex-minister. De rechter-commissaris zal daarna beslissen of er akkoord wordt gegaan met gevangenhouding. De gevangenhouding zou voor de duur van maximaal zestig dagen zijn, zo legt de Officier van Justitie uit.

HNO op Curaçao wordt 31 maart 2019 functioneel opgeleverd

Nieuw ziekenhuis krijgt als naam Curaçao Medical Center (CMC)


Het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zal op 31 maart 2019 functioneel worden opgeleverd. Dat betekent dat het dan in principe in zijn geheel in gebruik kan worden genomen. Wanneer dit ook echt gebeurt, is afhankelijk van de training en inhuizing, zo heeft algemeen directeur van het HNO Gilbert Martina bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.


Is het eenmaal een feit, dan gaat HNO Curaçao Medical Center (CMC) heten. Een deel van het nieuwe ziekenhuis wordt medio december technisch opgeleverd en een ander deel medio februari. Ondertussen moet er nog 40 miljoen ‘gevonden’ worden om het HNO daadwerkelijk af te bouwen.

'Maar dat gaat lukken', weet Martina zeker. 'We hebben al akkoorden voor 160 miljoen gulden en de laatste 40 miljoen hopen we binnen twee weken bijeen te hebben.'

Dito Garmers is directeur Vastgoed en Beheer van het HNO en zijn ‘finest moment’ zit eraan te komen. 'We zijn ietsje later met de technische oplevering. We hadden dat gepland in augustus van dit jaar en dat hebben we helaas niet gehaald. Die oplevering vindt nu deels plaats op 15 december aanstaande. De functionele oplevering staat gepland op 31 maart. Dan weten we of alles loopt, of alles klopt, of alles werkt en kan er eventueel nog finetuning plaatsvinden. Na de verhuizing en training kan het CMC volledig in gebruik worden genomen.'

50-Jarige Rodney Andruw Nicolina doodgestoken in Seru Papaya, Curaçao

Slachtoffer had verschillende steekwonden in zijn lichaam


In de nacht van zondag op maandag 1 oktober 2018 is het lichaam gevonden van de 50-jarige Rodney Andruw Nicolina in de wijk Seru Papaya. Rond vijf uur ’s ochtends kwam het bericht binnen bij de politiecentrale en toen men ging kijken werd naast een gebouw in Kaya Awaseru het lichaam van een man gevonden die met meerdere messteken om het leven was gebracht. Dit berichten Paradise FM en Curaçao Nieuws


De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rodney had verschillende steekwonden in zijn lichaam.

De politie wil verder nog geen details geven, maar vraagt getuigen zich te melden via 917 of anoniem via 108.


'Norm voor uitstoot industrieën rond het Schottegat, Curaçao, niet overschreden in 2017'

'Ministerie doet er alles aan om de uitstoot van de industrie te verminderen'


Uit de cijfers van de luchtvervuiling-meetstations bij Kas Chikitu en Julianadorp blijkt dat in 2017 de norm voor de uitstoot van de industrieën rond het Schottegat niet zijn overschreden. Dat meldt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

Het ministerie legt uit, dat vanaf 2010 nauw wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam die de meetstations coördineert en onderhoudt.

'Ondertussen doet het ministerie er alles aan om de uitstoot van de industrie te verminderen. Daarom wordt van alle industrieën rond het Schottegat de vergunning geëvalueerd. Ook zal per industrie een meting gedaan worden van de uitstoot', zo wordt aangekondigd.

'Er wordt verder nagegaan of er andere brandstoffen gebruikt kunnen worden, zoals gas, om de zwaveldioxide-uitstoot te verlagen. Dit is ook een belangrijk onderhandelingsaspect voor de nieuwe partner van de raffinaderij.'

Er zijn drie meetstations, te weten bij de Joodse begraafplaats Beth Chaim, Kas Chikitu en Julianadorp. Alle drie de stations meten de uitstoot van de industrieën rond het Schottegat, waar de olieraffinaderij gevestigd is, maar ook de Curaçao Refinery Utilities (CRU), Aqualectra en de Dok-maatschappij. Bovendien is er veel autoverkeer rond het Schottegat.

'Het maximum van de voorgeschreven 80 μg (microgram) zwaveldioxide (SO2) is niet overschreden. Ook waren er geen dagen dat er meer dan 365 μg SO2 uitgestoten is', zo geeft GMN weer.

Functionarissen ACU Credit Union op Curaçao beginnen zaak tegen Centrale Bank CBCS

Toezichthouder vindt betrokkenen ongeschikt voor hun functie


Een aantal bestuursleden, leden van de kredietcommissie en leden van de eigen Raad van Toezicht (RvT) van ACU Credit Union zijn een zaak gestart tegen de Centrale Bank CBCS, omdat de toezichthouder hen ongeschikt voor hun functie heeft bevonden. In de meeste gevallen betreft het personen die achtereen wisselende beleidsbepalende functies bekleden, dan in het bestuur en later in de kredietcommissie en weer later in de RvT, of omgekeerd, terwijl de Centrale Bank van oordeel is dat zij tenminste een pauze moeten nemen tussen functies in. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad  vandaag, dinsdag 2 oktober 2018.

Betrokkenen houden de kaken stijf op elkaar en zijn spaarzaam met het doen van mededelingen over deze kennelijk gevoelige kwestie.

Op de vraag of de CBCS kan bevestigen – wat ochtendkrant Èxtra gisteren berichtte – dat een aantal bestuurders/bestuursleden/commissieleden van ACU niet door de toetsing van de CBCS zijn gekomen, antwoord de Centrale Bank: 'De CBCS kan conform haar geheimhoudingsplicht informatie aangaande beleidsbepalers en medebeleidsbepalers van onder toezicht staande instellingen niet vrijgeven.'

Dit antwoord herhaalt de Centrale Bank een paar keer, ook op andere vragen. Vanuit ACU werd tot nu toe geen commentaar ontvangen.

De CBCS houdt toezicht op financiële instellingen, waaronder op kredietcoöperatie ACU (Ambtenaren Credit Union). 'De ACU valt onder het Monetaire, Prudentiële- en Gedragstoezicht van de CBCS', verklaart de Centrale Bank.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'We zijn niet zo sterk als land in het begroten'

'We zijn nog steeds niet op het punt dat er volgens projecten begroot wordt'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zegt, dat president Desi Bouterse gisteren in zijn Jaarrede 'zeker de nadruk gelegd heeft op de zaken die nog niet gaan zoals hij die wilt en zoals wij dat allemaal willen. We kijken naar gezondheidszorg, we kijken naar huisvesting en een paar andere dingen. Ik denk dat de president daar duidelijk over is geweest, hoe de regering daarmee denkt om te gaan. En dan moet je het koppelen aan die begroting, maar dat moet je wel gaan bestuderen'. 

In eerste oogopslag heeft zij - aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 2 oktober 2018 - gemerkt dat de bedragen veel verschillen met de vorige begroting. Deze moeten volgens haar rustig worden bestudeerd. 'We zijn niet zo sterk als land in het begroten. Het is, denk ik, door de crisis iets beter gegaan.'

Zij ziet verbeteringen in het realistisch begroten, 'maar, we zijn nog steeds niet op het punt wat je ziet in meer ontwikkelde landen, dat er volgens projecten begroot wordt, waardoor het begrotingstekort wat je ziet vaak ook realistischer is in die landen', stelt Geerlings-Simons.

'Ik heb hier in het verleden meegemaakt, ik zat toen in de oppositie, dat ik nooit meer de pers te woord stond op 1 oktober. Want ik zei een begrotingstekort daar, dat wordt het niet. De realisatie wordt toch iets anders en dat geldt nog steeds. Het is iets minder geweest in de achter ons liggende jaren.' 

Mede door de crisis is er beter begroot. De Nationale Assemblee is bezig met de behandeling van een nieuwe Comptabiliteitswet. Deze wet is een belangrijke voorwaarde ook op weg naar beter begroten.

'Ik denk dat we in de komende jaren, als dit traject wordt vastgehouden, over een paar jaar beter begroten dan wat we vandaag de dag nog steeds zien. We hebben tegenwoordig een begrotingscommissie, omdat de begroting niet meer zestien wetten is, maar één wet is en die begrotingscommissie bekijkt het financieel gedeelte, de macro-economische zaken, begrotingstekort enz. En de vaste commissies gaan nog steeds naar hun ministeries om het beleid te bespreken en brengen verslag uit aan de begrotingscommissie, zodat deze dan een eindverslag kan uitbrengen. En ik verwacht dat net als voorgaande jaren wij als parlement eind november klaar zijn met het werk en uiterlijk begin december een aanvang kunnen maken met de begroting.'

Santokhi (VHP): 'Jaarrede weer vol loze beloften'

'Je kan niet met weinig middelen het totaalbeleid gaan ontwikkelen, kom met prioriteitsgebieden'


VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zegt vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws dat hij het bij het juiste eind had toen hij aan de vooravond van de Jaarrede van president Desi Bouterse stelde, dat deze vol loze beloften zou zijn. De politicus zegt nu, dat de toon dezelfde is gebleven. De negende Jaarrede van de president is uitgesproken in een situatie waarbij het land in een zeer diepe crisis zit. Direct voelbaar binnen de gezondheidssector, de veiligheidssector, in de onderwijssector en de financiële sector. 

'Ik had gehoopt nog 19 maanden te gaan voor deze president in deze periode, dat hij toch nog aan de samenleving zou kunnen zeggen dat het is misgegaan, volk van Suriname, de afgelopen jaren', zegt Santokhi. 'Dit, ondanks de miljarden inkomsten uit de hoge olieprijzen en hoge goudprijzen. Uit de export van verschillende producten zoals hout, rijst en bananen. We hebben geen goed beleid kunnen treffen, we hebben geen goede beslissingen kunnen nemen. Het is nog niet te laat. Dat had ik juist verwacht, het is nog niet te laat, we kunnen het herstellen en we gaan het als volgt herstellen voor wat betreft de gezondheid, waarbij concreet zou moeten worden aangegeven welke maatregelen daar worden getroffen.' 

Zo had hij over de veiligheid duidelijk maatregelen verwacht, net als binnen de onderwijssector waardoor de samenleving met een beetje beter gevoel verder zou kunnen leven.

 'De jongeren hebben moeten horen, jongeren u heeft geen werk, studenten afgestudeerd van de universiteit, u heeft geen baan. Dit zijn de maatregelen die ik ga treffen. dat u werk heeft. Ouders die de kosten niet kunnen betalen voor onderwijs, deze zijn de maatregelen die we gaan treffen zodat uw kinderen naar school kunnen. Dat had ik verwacht. Helaas is dat uitgebleven met weer een paar voorbeelden waarbij de samenleving een goed gevoel moet krijgen. In feite zegt hij de samenleving, je hebt me een heel slecht cijfer gegeven voor mijn beleid. Het enige wat ik zeg, we kunnen het werk wel aan. Alleen moest je concreet hebben aangegeven hoe je dat zou moeten doen en hoe je dat gaat doen in de resterende 19 maanden. Ik denk dat het een gemiste kans is voor de president, want meer tijd heeft hij niet om zijn beleid te corrigeren', meent Santokhi.

De VHP gaat zich blijven opstellen als een partij die gaat vragen om de crisis te beheersen met een crisisbeheersingsprogramma. 'Je kan niet met weinig middelen het totaalbeleid gaan ontwikkelen. Kom met de prioriteitsgebieden en in mijn ogen, in de ogen van de VHP, zijn er een paar prioriteitsgebieden', zegt de politicus.

'Op financieel-economisch gebied moet het weer stabiel worden, daar moet een aantal maatregelen worden getroffen. Tweede is, dat de gezondheidssector toegankelijk moet zijn voor elke burger, deze moet betaalbaar blijven en moet beschikbaar blijven voor elke burger. Derde punt is de onderwijssector. Kinderen kunnen niet naar school gaan, omdat ze moeten betalen. Ouders kunnen zich dat niet meer permitteren, vanwege de hoge kosten. Dat kan niet. Kinderen moeten naar school kunnen gaan. En als laatste zeggen wij, de samenleving wil veilig leven. We willen het veiligheidsgevoel hebben. Ik denk, dat als je met deze vier sectoren het eerstkomende jaar zou werken, om daarin concreet te investeren met alle middelen die je hebt, zodat er een stukje stabilisering ontstaat en vanuit die stabilisering zou je nu gericht kunnen werken naar de overige productiesectoren.'

'Maar, eerst moet die samenleving gezond worden, eerst moet die samenleving ook de voorziening krijgen om naar de arts te gaan, naar de dokter te kunnen gaan. De samenleving moet het gevoel hebben dat ze veilig kan leven. De samenleving moet een goed salaris hebben, waarvan zij gezond kan leven. Dan pas kan je aandacht schenken aan de overige productiesectoren. Maar, wat de regering doet is alle sectoren gelijktijdig aanpakken, dat is niet de wijze waarop je het land uit de crisis haalt.'

Wayana’s in het zuiden van Suriname stappen niet als collectief uit de VIDS

(Bron foto: Jupta Itoewaki)
'Granman Ipomadi Pelenapin zit in het bestuur zit van de VIDS'

- 'We blijven in de VIDS, omdat die organisatie strijdt voor collectieve grondenrechten'
- 'Als we gaan strijden voor grondhuur, zullen we onze kenmerkende eigenschap als inheemsen kwijtraken en dat is zeer gevaarlijk'


'De Wayana’s in het zuiden van Suriname zullen zich niet als collectief terugtrekken uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS)', aldus Jupta Itoewaki woordvoerster van granman Ipomadi Pelenapin van de inheemse stam in het Lawagebied, vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Over de Wayana’s in het Palumeu- en Tapanahonigebied doet zij geen uitspraken. 'Ik weet alleen dat Ipomadi Pelenapin in het bestuur zit van de VIDS en wij gaan daar niet uit stappen.'

Ze ontkent daarmee de geruchten, dat de Wayana als geheel uit de VIDS zouden stappen net zoals de Trio dat hebben gedaan onder granman Ashongo Alalaparoe. In een brief die zij aan de VIDS stuurden blijkt, dat hun motief voor het uittreden vooral is dat er geen projecten voor capaciteitsversterking worden uitgevoerd in hun dorpen, en omdat de informatie die ze hebben gekregen van de VIDS over het grondenrechtenvraagstuk volgens hun niet klopt.

Itoewaki legt uit dat de Wayana dezelfde mening hebben als de Trio als het gaat over de projecten. 'Maar, we blijven in de VIDS, omdat die organisatie strijdt voor collectieve grondenrechten. De projecten voor capaciteitsversterking zetten we zelf op touw. We wachten niet meer op de VIDS.'

Vernomen wordt, dat één van de grootste problemen die de dorpen in het uiterste zuiden van Suriname met de vereniging hebben, is dat ze niet worden betrokken bij de besluitvorming. Ook de verschillende talen die de inheemsen spreken vormen een obstakel.

Door de grote afstanden tussen de kustvlakte en het zuiden, was er niet altijd geld om de vertegenwoordiging van de inheemsen bij de belangrijkste ontmoetingen te hebben.

Itoewaki ziet in het uittreden van de dorpen uit de VIDS een levensgroot gevaar als die gaan voor grondhuur in plaats van collectieve grondenrechten. 'Onze collectieve rechten maken ons tot inheemsen. Als we gaan strijden voor grondhuur, zullen we onze kenmerkende eigenschap als inheemsen kwijtraken en dat is zeer gevaarlijk.'

Zij heeft van dichtbij gezien hoe desastreus het verlies van land kan zijn voor inheemsen. In augustus heeft zij met enkele vertegenwoordigers van dorpen van de Wayana een bezoek gebracht aan inheemsen in Canada en de Verenigde Staten. 'Het was een uitwisselingsprogramma met de inheemsen daar. Wij hebben hun verhalen gehoord en hebben gezien hoe het is om in reservaten te wonen. Ze zijn hun cultuur en traditie helemaal kwijt. Als wij nu gaan voor grondhuur in plaats van collectieve grondenrechten staat dat ons misschien ook te wachten', zegt Itoewaki.

NDP-fractieleider Misiekaba: 'Ik blijf het zeggen dat de regering Bouterse-Adhin een pluimpje verdient

'Ik blijf de zaak op zee op de voet volgen, omdat ik nog steeds geloof in die Dubai-droom'...

'De president zegt toch wel, dat het sociaal contract recht overeind staat, het is wel interessant en ik zal dan in mijn rede kritisch hierover vragen stellen'


'Yes we can do the job. Ik denk dat met deze slogan de president toch wel wat mij betreft in een notendop heeft aangegeven wat we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Ik blijf het zeggen dat de regering Bouterse-Adhin een pluimpje verdient om een land dat in zo'n enorme crisis was komen vast te zitten, waarbij je een negatieve groei had van rond de 10%, waarbij jouw belangrijkste valuta inkomsten tot minder dan 20% waren gedaald, om dat land staande te houden, te stabiliseren en nu weer heel lichtjes richting groei gaat. Dat is een enorme verdienste en ik denk dat de president met die slogan dat wel kernachtig heeft weergegeven.'

Dit zegt NDP-fractieleider André Misiekaba vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starniieuws, in   reactie op de Jaarrede van Bouterse gisteren.

De politicus kijkt heel positief naar die Jaarrede. Het valt hem op dat de president heel lang is stil gebleven bij volksgezondheid. Hij heeft wat markante zaken gezegd, beklemtoont Misiekaba. 'Het is verwachtbaar dat er maatregelen zullen komen, zoals de president zelf heeft aangekondigd en het duidelijk aangeeft waar de zaak vastzit. Ik ben blij, omdat we toch weten dat ontwikkeling stopt precies waar je een ziek volk hebt dat geen perspectief heeft op gezondheid.'

'Verder heb ik gezien dat de president toch wel zegt dat het sociaal contract recht overeind staat. Het is wel interessant en ik zal dan in mijn rede kritisch hierover vragen stellen', zegt Misiekaba.

In de rij van subsidies, zoals de president heeft aangegeven, blijven die van stroom en water. Hij had gehoopt dat wat de elektriciteit betreft, waar honderden miljoenen per jaar wordt gesubsidieerd, mensen die goed verdienen, de subsidie zou worden afgebouwd. Voor de lagere klassen kan die subsidie dan blijven. Dit is ook de opvatting bij de NDP-fractie.

Misiekaba zegt, dat hij over de subsidie van water en elektriciteit meer informatie zal vragen aan de president.

Een andere zaak die opviel in de Jaarrede is de kwestie van de off-shore activiteiten wat aardolie betreft. 'Ik blijf de zaak op zee op de voet volgen, omdat ik nog steeds geloof in die Dubai-droom. We zien dat gelet op de activiteiten die er zijn, mensen die naar olie zoeken zijn ook niet gek. Ze zijn ook geen filantropen dat ze maar geld pompen in boorgaten, men ziet iets daar. Ik geloof en ik heb de verwachting dat we verrast kunnen worden inderdaad ja met een of andere vondst, gezien ook de ontwikkelingen in Guyana.'

'Hoewel je zou kunnen zeggen dat het een gigantisch begrotingstekort is van 1.6 miljard Srd, dat toch met creativiteit meer uit de visserijsector kan worden gehaald.' Ook met kleinschalige goudwinning zijn er mogelijkheden om het gat te dichten, meent Misiekaba.

NPS-fractieleider Rusland: 'Yes we can heeft gewerkt in de VS, maar werkt nièt voor Suriname'

'Beleids- voornemen van de president voor 2019 een algemeen verhaal, niet veel nieuws'

'Gesproken wordt over inkomsten van Srd 13 miljard, 50% bestaat uit leningen, dat is zeer gevaarlijk'


'Yes we can is de slogan geweest van de toenmalige Amerikaanse president, Barack Obama. We hebben gezien dat het in Amerika heeft gewerkt, maar tot nu toe in de afgelopen acht jaar hebben we niet gemerkt dat het gewerkt heeft voor Suriname. Natuurlijk is dat iets wat altijd zou moeten kunnen, omdat je dan inderdaad vooruitgang kan boeken. Maar, we hebben gemerkt bij het beleid tot nu toe, dat het niet het geval is', zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland vandaag, dinsdag 2 oktober 2018, op Starnieuws, in reactie op de Jaarrede gisteren van president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee. 

Rusland vindt het beleidsvoornemen van de president voor 2019 'een algemeen verhaal'. Volgens hem is niet veel nieuws vernomen. Over de productie heeft de president enkele projecten genoemd van ondernemers. 'Maar, waar het om ging, is dat wij willen weten wat de staat is van de omstandigheden op dit moment voor productie en hoe de regering het beleid gaat uitzetten om de productiesector in haar totaliteit te ondersteunen en dat hebben wij een beetje gemist. We hebben alleen gehoord van projecten die nu lopen, maar voor hetzelfde geld zijn er honderd andere projecten die niet lopen waar grote problemen zijn om die geïnitieerd te krijgen', voert de politicus aan.

'Als je in algemene zin luistert naar de wenselijkheden van de president, dan zijn het zaken waar we allemaal achter moeten staan. Waar het verschil in zit, is de uitvoering. Hoe ga je te werk om te realiseren wat je zegt dat je moet doen? En tot nu toe kunnen we de regering in ieder geval geen voldoende voor dat stukje geven. Maar, wel in het formuleren van de wenselijkheden.' 

De NPS-fractievoorzitter zegt, dat er gesproken wordt over inkomsten van Srd 13 miljard. Vijftig procent hiervan bestaat uit leningen. 'Dat is zeer gevaarlijk nog steeds.'

In 2010 toen de regeermacht door het Nieuw Front werd overgedragen aan de regering-Bouterse besloegen de leningen een bedrag van 3 miljard, benadrukt Rusland. 'Vandaag zitten we al op 20 miljard. Als je ontwikkeling wilt hebben en je leningen nodig hebt die verantwoord zijn, dan kan je het doen. Ik denk dat we in een fase zijn beland waarbij we heel voorzichtig moeten zijn.'

'Wanneer je leningen neemt bij bijvoorbeeld een geldschieter, van wie je weet dat de voorzieningen zodanig zijn dat je bijna zeker bent dat jij je bezittingen gaat kwijtraken, dan moet je dat niet doen. Niet als land, niet als persoon. En ik ben bang dat we in die situatie zijn, zoals we hebben gezien in bepaalde Afrikaanse landen waarbij men leningen neemt en cruciale elementen in die economie worden dan vervreemd en komen in handen van buitenlandse mogendheden met alle gevolgen van dien. Wij kunnen het ons niet permitteren dat bijvoorbeeld een Telesur, een Staatsolie of andere bedrijven op die manier verloren gaan voor de samenleving. Dat is een zorg die ik heb ten aanzien van de balans in de financiën. De begroting bestaat nog steeds uit leningen en we zijn nu al boven de 20 miljard. Ik weet niet wat het dan gaat worden wanneer deze regering aan het einde van haar periode zit in 2020', stelt Rusland.

Televisie vanuit Suriname nu ook in Rijswijk en de regio Haaglanden

‘Wij mogen ons verheugen op een kijkerspubliek van 250.000 huishoudens, ruim 1.2 miljoen kijkers'


De uitzendingen van Rapar Connect TV in samenwerking met RBN Suriname zijn maandag gestart op kanaal 44 van Haaglanden TV. De uitzendingen zijn bedoeld voor de Surinaamse inwoners van Rijswijk en de regio Haaglanden, zo meldt Rijswijk TV maandag 1 oktober 2018.

RBN-directeur Faried Pierkhan: ‘Wij gaan 7 dagen per week, iedere dag één uur uitzendingen verzorgen met uitsluitend lokale content van Suriname en Surinamers.'

Rapar Connect TV onder welke naam de uitzendingen zullen plaatsvinden zet middels deze uitzendingen een unieke stap in de geschiedenis. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er in Nederland dagelijks uitzendingen zijn verzorgd vanuit Suriname voor de Nederlandse diaspora. ‘Wij mogen ons verheugen op een kijkerspubliek van 250.000 huishoudens, dus ruim 1.2 miljoen kijkers', zegt Pierkhan trots.

Haaglanden TV is verheugd met de samenwerking. Woordvoerder Amjad Jahan van Haaglanden TV: ‘In de hele regio wonen meer dan 50.000 Surinamers. We kregen steeds vaker vragen of we programma’s van Suriname konden aanbieden. Na onderzoek en een bezoek aan RBN was de samenwerking snel rond en kunnen we nu deze trotse samenwerking aankondigen.’

Verspreidingsgebied Haaglanden TV is te op kanaal 44 van Ziggo in in Rijswijk, Nootdorp, Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. De uitzendingen beginnen dagelijks om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Guyanese houten vissersboot zinkt bij monding van de Coppenamerivier

Vijf vissers zijn uren later door vissers van het dorp Boskamp uit het water gered

Guyanezen hadden zich weten vast te klampen aan jerrycans en een koelbox


Het Korps Politie Suriname bericht maandagavond 1 oktober 2018, dat een vissersboot zaterdagavond 29 omstreeks tien uur is gezonken nabij de monding van de Coppenamerivier. Op dat moment waren vijf Guyanese vissers aan boord. 

De vijf vissers zijn zondag door vissers van het dorp Boskamp uit het water gehaald.

De Guyanezen zeggen, dat hun houten vissersboot een lek kreeg aan de onderkant en heel snel zonk. Zij wisten zich boven water te houden door zich onder andere vast te klampen aan jerrycans en een koelbox.

Mexicaanse dwergworstelaars overwinnen spot door sterren te worden

Mexico's 'lucha libre', van mascotte voor grote worstelaars, nu zelf sterren


'Sommigen van hen waren verlamd, één pleegde zelfs zelfmoord, maar, nu worden ze gezien als idolen, geen mascottes'


Mexico's 'lucha libre', een razend populaire mix van sport en entertainment, lange tijd met dwergen  in een diep vernederende rol: ze waren 'mascotas' - een woord dat zowel 'mascotte' als 'huisdier' kan betekenen - voor grote worstelaars.

Maar, een nieuwe generatie kleine mensen stijgt nu in aanzien, staat op eigen benen en droomt ervan om de belangrijkste gebeurtenissen in hun vechtagenda onder de aandacht te brengen.



Microman heeft een sceptische menigte overweldigd tijdens een recente wedstrijd in Mexico-Stad, waar hij en twee medesterren, El Gallito en Guapito, een ander team van kleine worstelaars op zich namen. Hij en zijn mede 'Micro Stars' werden met een beetje spot bejegend toen ze in de ring stapten. Maar, Microman legde ze het zwijgen op toen hij op het bovenste touw klom - meer dan driemaal zijn lengte - om een ​​hoogvliegende sprong recht in de nek van zijn ook kleine, maar grotere rivaal uit te voeren.


Vervolgens plette hij een ander met een acrobatische headstand-kick, bekend als de beweging 'Zero Gravity'. Het publiek werd wild in Arena Mexico, de hoge kathedraal van lucha libre. 'Heb je gezien hoe hij die headstand op de top van de touwen hield? Hij doet het heel goed', zei een geïmponeerde fan, de 28-jarige bouwvakker Juan Carlos Elizalde. 'Hij is heel klein, maar kijk hoe hij vecht!', zei een ander, de 30-jarige Felipe Escorza.

Dee 19-jarige Microman laat het allemaal op zichh inwerken met een houding die past bij de grootste kleine ster van lucha libre. 'Microman is een worstelaar die alles geeft wat hij heeft voor de menigte', zegt hij, terwijl hij naar zichzelf in de derde persoon verwijst.
Maar, alleen al het feit dat hij zijn naam op de tickets wordt vermeldt, toont de vooruitgang die hij en andere kleine worstelaars hebben geboekt sinds zijn vaders tijd.



Microman is de zoon van Kemonito, die ook een dwergworstelaar was. maar een heel andere carrière had. Kemonito was 30 jaar lang een 'mascotte' voor grote worstelaars, een lachwekkende sidekick die komische taferelen leverde tot de echte actie begon.

De arbeidsomstandigheden en het niveau van respect zijn sindsdien dramatisch verbeterd in de Mexicaanse professionele worsteldivisie, de Consejo Mundial de Lucha Libre (CMLL), zegt Catalina Gaspar, een activist voor de rechten van kleine mensen. 'Ze leiden ze nu professioneel op. Ik ben heel blij geweest om dat te zien. Twintig jaar geleden gooiden ze ze in de ring met worstelaars die twee meter lang waren en ze raakten vaak gewond', vertelde Gaspar aan persbureau AFP.

De generatie van Kemonito had geen ziektekostenverzekering of -voordelen. 'Sommigen van hen waren verlamd ... Eén pleegde zelfs zelfmoord', zei ze. 'Maar, nu worden ze gezien als idolen, geen mascottes of buffons.' 


Maar Gaspar, die zelf iets meer dan een meter lang is, zei dat er nog een lange weg te gaan is: socialezekerheidsuitkeringen, pensioenplannen en andere ondersteuning voor 'het leven na worstelen'.

De acht Micro Stars debuteerden in april 2017 als de derde gewichtscategorie in de CMLL. Hun coach, worstellegende The Last Warrior, herinnert het zich als een openbaring. 'Het was Kinder Dag, en het was geweldig. Iedereen in de menigte werd gek', zei hij. Microman zelf zei, dat hij niet wist wat hij die dag kon verwachten. 'Ik wist niet dat mensen zo zouden reageren, dat ze me zo zouden steunen, zonder me zelfs maar te kennen. Ik denk dat het mijn gelukkigste dag was in het worstelen', zei hij.

De Micro Stars zijn begonnen met verkorte wedstrijden, maar vechten nu full-length wedstrijden net als hun grotere leeftijdsgenoten. Ze verdienen geen vast salaris, maar ze krijgen medische zorg, een ziekteverzekering en een garantie van minstens twee evenementen per maand, volgens de CMLL. Steeds vaker zijn dat de gewaardeerde weekendgevechten in de competitie. 'Dat maakt je nerveus, omdat je nooit weet wat er zal gebeuren, of mensen het leuk zullen vinden', zei Microman. 'Maar, als je de arena betreedt en over de brug begint te lopen, doe je gewoon wat je moet doen, wat alles is wat je in de ring weet.' 

(Suriname Mirror/AFP/Inquirer/YouTube)