Marquez (l) en Montero (Bron foto's: EFE) |
Ivan Marquez en Oscar Montero, leden van de politieke partij Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), veroordelen in een open brief aan Colombia's Congres (zie onderaan), dat 'de fundamentele pijler van het vredesakkoord van Havana is verraden', maar dringt erop aan dat ze blijven geloven dat Colombia's toekomst alleen maar vrede kan zijn.
De twee voormalige FARC guerrillastrijders, van wie de verblijfplaats onbekend is, verwerpen in de brief 'drie daden van dwaasheid' die het vredesproces naar de afgrond dreven. De drie handelingen waarnaar zij verwijzen zijn rechtsonzekerheid, wijzigingen in de ondertekende overeenkomst en niet-naleving van essentiële aspecten.
"El acuerdo de paz ha sido traicionado", carta de Iván Márquez y el Paisa. En la misiva enviada a la Comisión de paz del Senado, los exguerrilleros aseguran que "les hicieron conejo” y el acuerdo de paz fue destrozado por "depredadores sin alma" https://t.co/BUQ4aJPggf pic.twitter.com/LYDgYdhuf1— Revista Semana (@RevistaSemana) October 2, 2018
Marquez, die tot senator werd gekozen, weigerde zijn zetel in de Senaat te nemen, daarbij verwijzend naar Jezus Santrichs, belangrijkste vredesonderhandelaar voor de FARC, die erin is geluisd door de rechtbank. In de brief aan het Congres beschuldigen Marquez en Montero de procureur-generaal, de ambassadeur van de Verenigde Staten en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) van het saboteren van de vrede door Santrichs te arresteren, een voormalige FARC-commandant die op 9 april in hechtenis werd genomen nadat de DEA had verzocht om zijn uitlevering vanwege aanklachten wegens drugshandel.
Afgelopen week heeft de Colombiaanse openbaar aanklager Nestor Martinez vóór de Justicia Especial Para la Paz (JEP) toegegeven, dat hij geen bewijs heeft van de vermeende deelname van Santrich aan het misdrijf drugshandel, maar verwacht dat het Amerikaanse justitieel systeem spoedig bewijs zal leveren.
'We staan voor een flagrant machtsmisbruik, vermengd met een onaanvaardbare weergave van onze rechterlijke soevereiniteit aan een buitenlandse macht', stelt de brief. Ze klagen ook dat de oorspronkelijke overeenkomst is gewijzigd 'nadat we onze wapens hebben overgegeven. Dat is verraad, bedrog.'
Reaparecen Iván Márquez y 'El Paisa' - Fundación Paz y Reconciliación https://t.co/wSlKGkEokc— León Valencia (@LeonVaLenciaA) October 2, 2018
Het Constitutionele Hof oordeelde, dat de overeenkomst door geen van de drie regeringen kon worden gewijzigd, 'hoewel oud-president Juan Manuel niet het lef of de overtuiging had om de macht die de Grondwet hem toekent te gebruiken. Hij gaf er de voorkeur aan de Rubicon niet over te steken uit angst voor de groep honden.'
Volgens de twee FARC-leiders is de JEP niet degene die in Havana is overeengekomen, maar degene die de openbare aanklager die Nestor Martinez en de 'vijanden van de vrede' wilden.
De JEP 'is niet langer voor iedereen die betrokken was bij het conflict; ze hebben de derde partijen uit zijn rechtsgebied verwijderd, ze omringden de waarheid met duisternis, wat het enige is dat de wonden die gecreëerd zijn door het conflict kan sluiten en genezen en een nieuwe omgeving voor coëxistentie creëren', waarschuwden ze.
In augustus diende de regering van president Duque een wetsvoorstel in bij het Congres met het bevel dat 'onder geen enkele omstandigheid' onderzoeksinstanties zoals de JEP of de Waarheidscommissie toegang mogen krijgen tot militaire inlichtingen met betrekking tot de nationale veiligheid. In juni keurde het Congres wijzigingen in het JEP goed, door de oprichting van een exclusief tribunaal voor politie- en militaire agenten te bevelen, wat het uitstellen van gerechtelijke processen tegen functionarissen van de staatsveiligheid dreigt te belemmeren.
'Het voormalige Congres verzonk de politieke hervorming en speciale territoriale districten voor vrede. Amnestie was niet volledig geïmplementeerd, we hebben nog steeds guerrillastrijders in de gevangenis. Vijf jaar na het bereiken van de eerste gedeeltelijke overeenkomst zijn er geen landdepots, geen drie miljoen hectare grond voor degenen die het niet hebben, niets om het leven op het platteland van Colombia waardig te maken', beweren FARC-leiders.
Ze veroordelen ook de straffeloosheid, vooral voor paramilitaire structuren die in het land blijven functioneren. Volgens hen is dit de verantwoordelijkheid van het kantoor van de openbare aanklager. 'Ze hebben gezegd dat meer dan 15.000 beschuldigingen van paramilitarisme en economische steun sluimeren in file boxes.'
Mensenrechtengroepen hebben gemeld, dat de meeste moorden op sociale leiders in Colombia worden gepleegd door paramilitaire groeperingen. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016 zijn meer dan 400 sociale leiders en ongeveer 80 gedemobiliseerde FARC-guerrilla's en hun familieleden vermoord. 'Vandaag worden voormalige strijders een voor een vermoord door de autoriteiten, midden in de onverschilligheid. Hetzelfde gebeurt met sociale leiders', aldus Marquez en Montero.
(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)