zondag 5 januari 2020

NDP: 'Afobakadam informatiesessies benadrukken dat het gaat om zaak van nationaal belang'

'Enkelingen zijn opruiend bezig en schenden hun aangezicht door deze nationale zaak te bagatelliseren'

- 'Zij doen ongenuanceerde uitspraken en verspreiden vaak ook valse informatie'
- NDP roept op 'slechts informatie van de officiële kanalen van de overheid/regering te volgen'


'Het jaar 2020 is voor Suriname, dus ook voor de NDP ingeluid met een historisch mijlpaal namelijk overname van de Afobakadam door de regering van Suriname, die het op haar beurt heeft overgedragen aan Staatsolie: Geloof in eigen kunnen! De president van de Republiek Suriname, Desiré Bouterse heeft tijdens zijn nieuwjaarsrede op 1 januari 2020, het Surinaamse volk terecht gefeliciteerd met de overname van de Afobakadam na bijna 100 jaar. 

Voorts heeft de President gelijk na de overname van de dam aangekondigd dat per 2 januari 2020 informatiesessies gehouden worden met verschillende groeperingen in de Surinaamse samenleving, waaronder politieke partijen die in De Nationale Assemblee zijn vertegenwoordigd. Deze formaliteit wordt gehouden in het licht van de overname van de Afobakadam door de Surinaamse regering. Deze sessies benadrukken dat het gaat om een zaak welke van nationaal belang is. 

Uit de eerste sessies is komen vast te staan, dat er vanuit de oppositie positieve geluiden waren en zelf in concreto dat de dam reeds jaren geleden overgenomen had moeten worden. Desalniettemin wijst de NDP, ook bekend als de “soso lobi” beweging niet naar het falen van opeenvolgende regeringen om dit eerder gerealiseerd te hebben, maar eendachtig onze lijfspreuk “meedenken, meebeslissen, meedoen” is ook in nationaal verband hiermee aan de slag gegaan ten gunste van de huidige en toekomstige generaties. 

Vanaf het moment dat bekend was dat overname van de Afobakadam eindelijk zou plaatsvinden is er heel veel stof gaan opwaaien. Hetgeen te begrijpen is als het bijna 100 jaar niet kon, onder diverse regeringen. Waarom kan het nu wel? Wat zijn de voordelen voor de Surinaamse mens en wat zijn de nadelen die gepaard gaan met deze overname? Meer nog hoe kunnen wij samen nationaal effectief en efficiënt bijdragen, dat in het traject na de overname, de dam de Surinamers het hoogste rendement oplevert? Dit is belangrijk voor elke Surinamer ook voor de NDP-ers. Het stemt ons daarom bijzonder goed dat de President onze nationale leider in hoogst eigen persoon de diverse groepen informeert hoe de vork in de steel zit. 

Tot dusver is ook uit monden van de Staatsolie directeur bevestigd dat er meer gehaald kan worden uit de dam en het stuwmeer en dat de overname de stroomprijs niet omhoog brengt zoals door enkelen beweerd wordt. Dit stemt ons onder andere goed omdat velen de overname toe juichen, omarmen en het liever gisteren dan vandaag gerealiseerd zagen. 

Anderzijds zijn er enkelingen die opruiend bezig zijn en hun aangezicht schenden door deze nationale zaak te bagatelliseren door ongenuanceerde uitspraken en vaak ook valse informatie te verspreiden. Surinamers laten zich niet langer voor de gek houden vooral nu bewezen is dat het anders kan en gebeurd. 

Hetgeen een goede voorloper is voor de kiezer om op 25 mei 2020 te kiezen voor de NDP die het anders doet dan de rest. 

Onze oproep naar elke Surinamer waar ook in de wereld u zich bevindt, is om slechts de informatie dat komt van de officiële kanalen van de overheid/regering te volgen. Uw kritiek, aanbevelingen en opmerkingen op een respectvolle manier te blijven geven, maar meer nog uw schouders ook onder het werk zetten ten gunste van ons allen. Laat ons het geloof in eigen kunnen koesteren en elkaar helpen om samen Suriname verder op te bouwen en positief uitdragen. Niemand gaat het voor ons doen, maar wij van de NDP gaan het samen met u moeten doen. Daarom is het van belang dat elke Surinamer zich ook in deze kwestie nationaal opstelt en meedoet in het vervolgtraject van de overname. 

Let wel, waar er wordt gewerkt worden er fouten gemaakt waaruit wordt geleerd, zo ook gaan wij ervan uit dat bij zo’n een grote historische onderneming er zeker schoonheidsfoutjes zullen voorkomen die niet opwegen tegen de grote voordelen en mogelijkheden die hierdoor gecreëerd worden. 

Het jaar 2020 is het jaar van de eerlijke algemene vrije en geheime verkiezingen in Suriname. Wij zullen na de verkiezingen op 25 mei 2020 objectief de balans opmaken van de positieve en minder goede kanten van Suriname en samen die job continueren voor onder andere: het dekolonisatie proces, verdere diversificatie van onze economie enz. 

Landgenoten, wij hebben elkaar vanaf 1975 bij het zingen van ons volkslied belooft “wiens ope tata komopo, wi mu' seti kondre bun”, So together we can do, we did and must continue to do the job nanga Soso lobi ! 

De Nationale Democratische Partij (NDP)'

Costa Rica onderschept eerste twee cocaiïne-ladingen van 2020

(Bron foto: Seguridad Pública)
686 Kilo cocaïne gevonden in vissersbootje zonder bemanning

Semi-onderzeeboot onderschept met 300 kilo cocaïne - Drie Ecuadoranen aangehouden


Costa Rica's heeft de eerste twee ladingen cocaïne onderschept voor de kust in het nieuwe jaar. Op 2 januari lokaliseerde een gecoördineerde inspanning van de Kustwacht en het ministerie van Openbare Veiligheid een sportvissersboot zonder bemanning in Golfo Dulce. 

Autoriteiten namen 686 pakjes cocaïne in beslag, die elk ongeveer een kilo wogen, en arresteerden een man aan de wal met de naam Concepción.

Later die nacht, na een tip van een vliegtuig van de Verenigde Staten, heeft de Costa Ricaanse Kustwacht een semi-onderzeeboot onderschept, ongeveer 63 zeemijlen van Quepos, Puntarenas, zeiden de autoriteiten. De onderzeeboot had drie Ecuadoranen aan boord en werd volgens het ministerie van Openbare Veiligheid van Costa Rica ook achtervolgd door een Amerikaans P-3 Orion-vliegtuig.

Verschillende pakketten waarin vermoedelijk drugs zaten werden aan boord gevonden en de drie mannen werden aangehouden en naar het Kustwachtstation in Quepos gebracht. Bij een latere zoektocht werd ongeveer 300 kilo cocaïne gevonden.


Veel van de cocaïne die in de Verenigde Staten en Europa aankomt, is afkomstig uit de producerende landen in Zuid-Amerika en wordt gesmokkeld door Midden-Amerika, inclusief Costa Rica.

(Suriname Mirror/The Tico Times/El Comercio/Twitter)

President van Mexico Lopez Obrador wil niet dat Canadese ​​geplande gasleiding door heilige heuvels in de staat Puebla gaat

Tuxpan-Tula-pijpleiding vervoert brandstof naar de staten Puebla en Hidalgo


De president van Mexico, Manuel Lopez Obrador, wil dat een ​​aardgasleiding die wordt ontwikkeld door het Canadese TC Energy Corp, wordt omgeleid, zodat deze niet door gebieden loopt die door inheemse gemeenschappen in de staat Puebla als heilig worden beschouwd. 

'Zelfs als we moeten betalen, zal de gasleiding niet door de heilige heuvels gaan', zei Lopez Obrador zaterdag 4 januari 2020 tijdens een bezoek aan de stad Pahuatlan in Puebla.


De zogenaamde Tuxpan-Tula-pijpleiding is ingesteld om 286 kilometer te strekken en brandstof te leveren van Tuxpan in de staat Veracruz naar de staten Puebla en Hidalgo.


De regering van Lopez Obrador heeft vorig jaar bedrijven overgehaald om af te zien van aanzienlijke winsten uit aardgaspijplijn overeenkomsten die onder de vorige regering zijn ondertekend, na het opnieuw onderhandelen over de contracten om belastingbetalers $ 4,5 miljard te besparen.

Dat maandenlange geschil veroorzaakte met name diplomatieke wrijvingen met Canada, wat de bezorgdheid verergerde dat Lopez Obrador, die in december 2018 aantrad, contracten herzag die waren getekend voordat hij het presidentschap op zich nam.


(Suriname Mirror/Excelsior/Reuters/El Sol de Mexico/YouTube/Twitter)

Openbaar Ministerie Peru wil 12 jaar gevangenisstraf voor oud-parlementslid Kenji Fujimori

(Bron foto: AFP)
Kenji Fujimori beschuldigd van poging stemmen te kopen om afzetting ex-president Kuczynski te voorkomen


Peruaanse Officieren van Justitie eisen een gevangenisstraf van 12 jaar tegen voormalig parlementslid Kenji Fujimori op beschuldiging van poging om stemmen te kopen in een complot om te voorkomen, dat ex-president Pedro Pablo Kuczynski zou worden afgezet. 

Aanklager Bersabeth Revilla beschuldigt de zoon van de gevangen genomen ex-president Alberto Fujimori van omkoping en handel met invloed. Ook beschuldigt zijn voormalige parlementsleden Guillermo Bocangel en Bienvenido Ramirez. Officieren van Justitie willen 12 jaar gevangenisstraf voor Bocangel en 11 jaar voor Ramirez.


Aanklagers zeiden, dat Kenji Fujimori een deal had gesloten met Kuczynski om zijn vader gratie te verlenen in ruil voor het helpen van Kuczynski om een ​​gevangenisstraf te overleven. Dankzij de onthouding van een groep parlementariërs onder leiding van Kenji Fujimori overleefde Kuczynski de eerste poging om hem in december 2017 af te zetten wegens vermeende steekpenningen van het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht.


Aanklagers startten in 2018 een voorlopig onderzoek naar Kenji Fujimori, Ramirez en Bocangel nadat ze in het geheim video's hadden opgenomen waarin de mannen een collega wilden omkopen om zich tegen de beschuldiging te verzetten. De beelden leidden tot het aftreden van Kuczynski en tot het verlies van zijn zetel door Kenji Fujimori.

Aanklagers onderzoeken ook de zus van Kenji, Keiko Fujimori, over geld dat ze van Odebrecht en andere bronnen heeft ontvangen voor haar verkiezingscampagnes in 2011 en 2016. De Peruaanse oppositieleidster Keiko, 44, werd in oktober 2018 in preventieve hechtenis genomen, maar werd op 29 november vrijgelaten na een uitspraak van het Constitutioneel Hof, dat geen invloed had op de corruptiezaak zelf.

Vader Alberto Fujimori, 81, zit 25 jaar gevangenisstraf uit voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn presidentschap. Het Hooggerechtshof annuleerde de gratie die Kuczynski Fujimori had verleend, die van 1990 tot 2000 regeerde.

(Suriname Mirror/AFP/TeleSurTV/Twitter/Diario Correo)

Toenemend aantal aanvallen piranha's op toeristen in Brazilië -Tientallen zwemmers in staten Sao Paolo en Parana afgelopen weken gebeten

Piranha's op zoek naar voedsel, door etensresten van mensen naar oevers rivieren getrokken


Toeristen die op weg zijn naar wat winterzon in Brazilië zijn gewaarschuwd alert te zijn op potentieel dodelijke piranha's te midden van een plotselinge piek in het aantal aanvallen. Tientallen zwemmers in de zuidelijke staten Sao Paolo en Parana zijn de afgelopen weken gebeten, inclusief in de rivieren van Pereira Barreto, waar zulke aanvallen al meer dan 20 jaar niet zijn geregistreerd. 

Volgens de lokale nieuwswebsite G1.Globo hebben meer dan 30 mensen in de voorheen rustige omgeving de afgelopen dagen medische hulp gezocht voor beten. En tijdens een golf van aanvallen vorige week in Pereira Barreto verloor één man een deel van zijn teen.


Hoewel de meeste aanvallen op mensen niet fataal blijken, zijn er gevallen geweest waarin slachtoffers zijn omgekomen.

Roodbuik piranha's zijn de grootste levende soorten in de groep en kunnen tot 20 centimeter lang worden. Piranha's hebben een van de sterkste beten van alle vissen vanwege hun stevige kaken en gekartelde tanden. Piranha's voelen zich aangetrokken tot spatten, daarom zijn kinderen kwetsbaarder voor aanvallen dan volwassenen.

De toename van aanvallen heeft de autoriteiten in Sao Paolo ertoe aangezet mensen te waarschuwen die van plan zijn af te koelen met een duik in rivieren. Op de stranden aan de rivier zijn borden aangebracht die zwemmers waarschuwen voor de risico's.

Het kunstmatige strand van Entre Rios do Oest in Parana heeft ook meer aanvallen gezien. Experts geloven dat de aanvallende piranha's op zoek zijn naar voedsel en door etensresten van mensen naar de oevers van de rivier worden getrokken. 

(Suriname Mirror/Daily Express/G1.Globo)

Regering wijzigt in 2020 Wet Rij -en Voertuigen Belasting

Ingaande 1 januari 2021 moet iedere voertuigbezitter belasting voldoen

'Alle ontvangen middelen worden voor infrastructuur wegennet gebruikt'


De implementatie van de in augustus 2018 door De Nationale Assemblee (DNA) goedgekeurde Wet Rij -en Voertuigen Belasting (Wet R&VB) verliep niet vlekkeloos, voornamelijk vanwege interpretatieverschillen, zo meldt het ministerie van Financiën vandaag, zondag 5 januari 2020. Vandaar dat de regering besloten heeft de wet te herzien. De werkgroep Herziening Wet R&VB 2018 heeft de Wet R&VB 2018 geëvalueerd. 

Voorgesteld is om de Wet R&VB te wijzigen, zodat enkele bepalingen beter in overeenstemming gebracht kunnen worden met de maatschappelijke realiteit. Zodra de aanpassingen van de wet door DNA zijn aangenomen, zal de handhaving op de door de wet voorgeschreven manier geschieden.

Ingaande 1 januari 2021 zal elke bezitter van een rij- en of voertuig dat zich op de openbare weg bevindt, aan zijn belastingplicht moeten voldoen. De wet schrijft dwingend voor dat de belasting elk kalenderjaar is verschuldigd. Overeenkomstig artikel 3 en 4 van bovengenoemde wet.

Strikt gezien moeten rij- en voertuigen die zich begeven op de openbare weg per 1 januari 2019 voorzien zijn van een geldige belastingsticker. De Wet R&VB zal in 2020 worden gewijzigd.

 In die overgangsperiode zijn zij die in 2019 voldaan hebben aan hun belastingplicht, gevrijwaard om voor 2020 R&VB te betalen. Diegene die in 2019 niet hebben voldaan aan hun belastingplicht krijgen de ruimte dit alsnog te voldoen. 

Restitutie van R&VB is niet mogelijk vanwege het feit, dat de betaling van deze belasting dwingend door de wet voorgeschreven is en elke bezitter van een rij- en of voertuig verplicht is deze te betalen. R&VB is een bestemmingsheffing, wat betekent dat de bestemming van tevoren bepaald is, zorg dragen voor een adequaat wegennet.

Ofschoon de wet zegt, dat 10% van het ontvangen geld besteedt zal worden aan de wegen, heeft de minister van Financiën kenbaar gemaakt dat alle ontvangen middelen voor de infrastructuur van het wegennet gebruikt zullen worden.

UFC roept Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik uit tot ‘Best Newcomer of the Year’

UFC maakt een top tien van UFC nieuwkomers


De Surinaamse MMA-vechter Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik, is door de Ultimate Fighting Championship (UFC) uitgeroepen tot ‘Best Newcomer of the Year’. Dat maakt de UFC afgelopen maandag zelf bekend op haar website, aldus Waterkant.net vandaag, zondag 5 januari 2020. 

De UFC maakte een top tien van UFC nieuwkomers en plaatste de 31-jarige Surinamer als winnaar op nummer 1 van die lijst.

'Hoewel het moeilijk was om slechts tien UFC-rookies voor de lijst van 2019 te kiezen, was het gemakkelijk om de winnaar als beste nieuwkomer van het jaar te kiezen: Jairzinho Rozenstruik', schrijft de UFC. 'Rozenstruik uit Suriname was relatief onbekend toen het jaar begon, maar eindigde 2019 met een 4-0 UFC-record en een top vijf in de zwaargewicht divisie. Alle vier van die overwinningen op Junior Albini, Allen Crowder, Andrei Arlovski en Alistair Overeem eindigden door knock-out, waardoor ‘Bigi Boy’ net zo populair werd bij de fans als hij effectief was op de gevechtsavond', aldus het bericht van de UFC.

Voor Jairzinho Rozenstruik, die momenteel in Suriname aan het trainen is voor zijn volgende gevecht tegen Francis Ngannou op 28 maart 2020, zijn de woorden van de UFC een flinke opsteker.


De UFC is de grootste mixed-martial-artsorganisatie ter wereld en zet hiermee Rozenstruik, maar ook Suriname, weer op de kaart.

Den Blauwvinger: De anarchie van de asociale geluids'terroristen' en andere brutalen

Luide muziek tot diep in de nacht ergert velen, maar niemand treedt op

Asocialen en brutalen tot hoogste niveau hebben in Suriname de halve wereld


In Suriname hebben asocialen en brutalen de halve wereld en dat blijkt iedere dag weer. Dat soort mens heeft lak, schijt, aan u en mij. Ze doen wat ze willen, waar ze zin in hebben en als anderen daar hinder en overlast van ondervinden dan interesseert ze dat geen moer. Suriname wordt gekweld door deze vorm van anarchie. Wat erger is, is dat amper tegen dat soort mens wordt opgetreden.

De anarchisten worden amper door de bevoegde autoriteiten aangepakt. Erger, ze krijgen soms steun van de autoriteiten en u en ik lijden daar onder.

Leest u dit recent bericht op Facebook van voedseltechnoloog Ricky Stutgard, dat spreekt boekdelen:

En dit is een van de reacties er onder:

'Ik zit naast een supermarkt mt hjeel veel geluid overlast
Jongens hangen vr de supermarkt en draaien keihard muziek af
Auto deur laten ze open
Ik zoek een koper vr mijn woningland waar
Ik kan nt meer tegen'

Dit is Suriname.
Een land waar velen geen waarden en normen kennen.
Een land waar de anarchie van een minderheid lijkt te heersen.
Een land waar een verjaardagsfeest van je buren met veel harde muziek en geschreeuw tot diep in de nacht gehouden kan – en kennelijk mag – worden.
Een land waar men lak heeft aan verkeersregels, waar velen houden van te hard rijden, van gevaarlijk inhalen op wegen waar dat schijt, aan wet- en regelgeving absoluut niet kan en dus onverantwoord is.
Een land waar nog steeds overal en nergens afval, grof vuil, wordt gedumpt.
Een land waar iedere avond hangjongeren zorgen voor overlast bij vooral de ingang van 'snesi's' in buurten.
Een land waar iedere dag de giftige, schadelijke brandlucht is te ruiken en de rook is te zien van brandend afval op erven van woningen, van je buren.
Een land waar...

Dat is Suriname, waar buren lak hebben aan buren en niemand optreedt.

En weer is een vuurwerkbom te horen, op 4 januari, terwijl vuurwerk tot en met vrijdag 2 januari mocht worden afgestoken - men heeft lak, schijt, aan buren en wet- en regelgeving, ook de voor drugshandel en 15-voudige moord veroordeelde oud-legerleider, huidig president, Desi Bouterse heeft lak, schijt, aan wet- en regelgeving en wijzigt die als het hem uitkomt. Zolang deze man aan het bewind is en vrij man zal er anarchie heersen in het mooie Suriname...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
6 januari 2020
Paramaribo – Suriname

Houten woning in.de Dr. Sophie Redmondstraat door brand verwoest

Belendende panden gered door de brandweer


Bij een brand gisteravond in de Dr. Sophie Redmondstraat naast de winkel Tegelwereldplus in Paramaribo is een houten woning verwoest, aldus Waterkant.net vandaag, zondag 5 januari 2020. 

Het vuur begon rond kwart voor acht waarbij de vlammen snel om zich heen grepen. De brand veroorzaakte een flinke opstopping in het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.

Rond half negen werd het sein brandmeester al gegeven zijn en is het Korps Brandweer Suriname gestart met nablussen.

De autoriteiten melden, dat de belendende panden gered zijn.

Politiek activiste Xaviera Jessurun verwerpt deelname politieke partijen aan Bouterse's Afobakadam-informatiesessie

(Bron foto: Facebook)
'Het is een klap in het gezicht van de volks vertegenwoordigende organen'


Ingaan van politieke partijen op de uitnodiging van president Desi Bouterse om deel te nemen aan zijn informatiesessie over de overname van de Afobakadam, is volgens politiek activiste Xaviera Jessurun 'een klap in het gezicht' van de volks vertegenwoordigende organen. Zij vindt dat de partijen van het staatshoofd hadden moeten eisen, dat hij de informatie ten overstaan van de gemeenschap in het parlement aflegt 'en niet in een kleine kamer op het paleis'. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 5 januari 2020.

De NPS is de enige partij die niet is ingegaan op de uitnodiging, wat volgens Jessurun getuigt van het besef hoe democratische instituten behoren te werken. De NPS heeft per brief afgezegd.

Jessurun vindt het een kwalijke zaak, dat de andere oppositiepartijen naar de informatiesessie zijn gaan. 'Toen de kwestie in het parlement werd besproken, de gehele samenleving in het geweer kwam en suggesties werden aangedragen, was dit aan dovemansoren gericht bij de regering.' Ze stelt, dat de regering de wetten rondom de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst, ondanks alle kritiek van parlementariërs en deskundigen, toch heeft doorgedrukt. Dat de partijen toch op audiëntie zijn gegaan bij de president vergelijkt ze met iemand die overspel heeft gepleegd in een relatie.

'De regering pleegt overspel en dan ga je dezelfde avond nog met de overspelpleger in bed liggen.'

VHP-parlementariër Mahinder Jogi is het niet eens met Jessurun. De VHP is de eerste partij die de informatiesessie van de president donderdag heeft bijgewoond. Jogi zegt, dat de partij slechts is ingegaan op een uitnodiging van 'de stoel' als symbool van de natie en niets anders heeft besproken dan haar standpunt kenbaar heeft gemaakt. 'Wij hebben gezegd, president, u moet hiervoor naar het parlement en nergens anders. Dat hebben we ook in een brief duidelijk gemaakt en aan hem overhandigd.' Jogi vindt dat de VHP in ieder geval geen blaam treft. 'Wanneer we niets hadden gezegd, dan was dat een andere zaak. Dán kon men ons iets verwijten.' 

Pertjajah Luhur parlementariër Ingrid Karta-Bink zegt, dat haar partij ook de sessie heeft bijgewoond, omdat het instituut van de president de uitnodiging heeft verstuurd. 'In ieder geval verwacht ik dat de president zijn informatie ook met het parlement deelt, want dat is zijn taak tegenover dat instituut.'

Op de vraag hoe groot de partij de kans acht dat dit zal gebeuren, daar zij de sessie buiten het parlement al heeft bijgewoond, zegt de politica: 'Ik herhaal, er is gehoor gegeven aan de uitnodiging van het hoogste instituut van het land. De onbeantwoorde vragen die er waren zijn nog eens gesteld met de hoop dat de president alsnog daarop ingaat in het parlement.' 

De informatiesessie is donderdag afgesloten met de PALU.

Hoewel sommige personen in een hoerastemming verkeren over de overname van de dam, is Jessurun terughoudend. 'Al breng je de mooiste bloemen op Valentijnsdag, wanneer het vertrouwen eenmaal is geschonden, maakt dat geen indruk meer.' Ze constateert, dat er nog heel veel onduidelijkheid is rondom de overname van de dam. Door deze non-transparantie vreest ze dat het land na enkele jaren opgezadeld zal zijn met een probleem.

Bromfietser (36) doodgereden door auto in Kleine Waterstraat bij inrit hotel Torarica

Automobiliste ziet bij afslaan naar Torarica bromfietser over het hoofd

Slachtoffer slaat zijn hoofd tegen betonnen pilaren langs de weg


Waterkant.net schrijft, dat een bromfietser vanochtend, zondag 5 januari 2020 rond twee uur dodelijk is aangereden door een personenauto in het centrum van Paramaribo, in de Kleine Waterstraat bij de inrit van hotel Torarica. Volgens de Ware Tijd is het slachtoffer de
36-jarige Kenneth Cairo

De bromfietser reed over de Kleine Waterstraat richting de Centrale Markt. De auto reed in tegenovergestelde richting. Toen de bromfietser de inrit naderde, sloeg de automobiliste plotseling af naar rechts en reed naar de inrit. Zij lette daarbij niet op dat de bromfietser kwam aangereden met als gevolg een frontale botsing.

De bromfietser sloeg zijn hoofd tegen de betonnen pilaren langs de weg en kwam hard op straat te vallen. Daarbij raakte hij zwaargewond. Omstanders schoten direct te hulp en schakelden het Command Center in. Toen de politie ter plaatse arriveerde, reageerde het slachtoffer niet. Een ambulance werd ingeschakeld, maar bij aankomst constateerde het verplegend personeel dat het slachtoffer reeds was overleden.

De bromfietser is de tweede verkeersdode voor dit jaar in Suriname.

Karta-Bink (PL) pleit voor verstrekken zachte leningen aan boeren in de districten

'Elk district heeft zijn expertise en die moeten we in positieve zin uitbuiten voor de export'


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) pleit voor het verstrekken van zachte leningen aan boeren in alle districten. Zij is voorstander van het landelijk opzetten van verwerkingsbedrijven met de juiste knowhow en het geven van begeleiding aan alle boeren, of het nu gaat om veeteelt, pluimvee of landbouw. 

'Elk district heeft zijn expertise en die moeten we in positieve zin uitbuiten voor de export. Elke ambassadeur zou als hoofddoel moeten hebben om afzetmarkten te zoeken voor ons land. Wanneer we overeenkomsten tekenen moet een afzetmarkt voor onze producten één van de hoofddoelen zijn. Zo een overeenkomst moet tot wederzijds voordeel strekken', stelt de volksvertegenwoordigster vandaag, zondag 5 januari 2020, op Starnieuws.

Bij het verstrekken van de zachte leningen is het belangrijk dat er een frequente controle vanuit de overheid plaatsvindt. Het gaat niet alleen om de registratie van producten, maar de boeren moeten vanaf het prille begin begeleid worden. Het Assembleelid is er grote voorstander van om laatstejaars studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Polytechnic College Suriname (PTC) te betrekken. Bovendien moeten de ministeries goed bemenst worden en kader dient een aantrekkelijke salaris te verdienen. 'Investeer in eigen kader wat we al in huis hebben', betoogt ze.

De PL-politica zegt, dat het bestemmingsplan van de ministeries nu echt van de grond moet komen. Ook als het gaat om onderwijs zal meer geïnvesteerd moeten worden. Onderwijs dient toegankelijk te zijn voor elke ingezetene. Met leermiddelen en lesmateriaal in voldoende voorraad kan het onderwijs beter verzorgd worden, zonder enige stagnatie. Het kind moet niet de dupe worden van niet goed uitgevoerd beleid. 'Demotivatie om te leren is uit den boze. Elk kind moet met plezier de schoolbanken bezoeken, met als doel uit te groeien tot het broodnodige kader van Suriname', geeft het PL-fractielid aan.

Naast onderwijs is ook de gezondheidszorg een sector waar Karta-Bink zich al geruime tijd sterk voor maakt. Net als scholen en opleidingsinstituten moeten gezondheidscentra toegankelijk zijn voor elke ingezetene, zodra er een ID kaart aangetoond wordt. 'Elke ingezetene moet medische behandeling kunnen krijgen. Om ongerief te voorkomen moet men verzekerd zijn. Neem het zekere voor het onzekere en draag je verzekeringspas altijd op zak', adviseert ze.

Karta-Bink zet zich al jaren in om goed en betaalbaar drinkwater mogelijk te doen maken voor een ieder in Commewijne, waar zij zelf ook woont. Daar zal zij de komende tijd niet minder aandacht aan besteden, zegt ze.

Agent aangehouden verdacht van zware mishandeling echtgenote

Vrouw moest opgenomen worden in een ziekenhuis...


Politieagent A.M. is deze week aangehouden en in verzekering gesteld voor zware mishandeling van zijn partner. De vrouw raakte dusdanig gewond, dat zij opgenomen moest worden in een ziekenhuis voor medische behandeling. Waarom de agent zijn partner heeft mishandeld is niet bekend. 

Volgens Waterkant.net vandaag, zondag 5 januari 2020, is over de mishandeling aan de bel is getrokken bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken van het Korps Politie Suriname. Vervolgens is aangifte gedaan waarna de zaak terstond onderzocht werd.

In het belang van het verdere onderzoek is de politieman na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Wereldwijd advocatenkantoor Morgan Lewis heeft Suriname geadviseerd bij aanbod US$ 125 miljoen aan staatsobligaties

Opbrengst aanbod gebruikt om stroomrekening bij Suralco te voldoen


Starnieuws bericht vandaag, zondag 5 januari 2020, dat het wereldwijde advocatenkantoor Morgan Lewis Suriname heeft geadviseerd bij een aanbod van US$ 125 miljoen aan staatsobligaties dat op 20 december 2019 werd gesloten. De obligaties zijn genoteerd op de beurs van Luxemburg, zegt Morgan Lewis in een vrijdag uitgebracht persbericht (zie hieronder). 

De opbrengst van het aanbod is gebruikt om de achterstallige stroomrekening die de Staat Suriname had bij de Suriname Aluminium Company (Suralco), een dochteronderneming van Alcoa, te voldoen. Er is US$ 111 miljoen betaald, waarop Suralco de Afobaka hydro-elektrische dam aan Suriname heeft overgedragen.

De overdracht van de dam maakt volgens Morgan Lewis deel uit van een bredere hervorming van de elektriciteitssector van het land.

Partner Carter Brod in Londen leidde het team dat Suriname adviseerde, waaronder partners Neeraj Arora in Los Angeles, Thomas Mellor en Timothy DeSieno in New York en Edwin Smith en Alan Beloff in Boston.

Morgan Lewis heeft Suriname geadviseerd bij verschillende schuldaanbiedingen, waaronder het aanbod van US$ 550 miljoen aan debiteurenobligaties in 2016.

RaVakSur neemt niet deel aan informatiesessie Bouterse over Afobakadam

'Nu alles in kannen en kruiken is worden wij uitgenodigd, omdat er een show moet worden opgevoerd'

'Op geen van onze bijdragen is de regering ingegaan, nu komt men als mosterd na de maaltijd ons uitnodigen'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) zal morgen niet deelnemen aan de informatiesessie van president Desi Bouterse over de Afobakdam. Coördinator Robby Berenstein zegt vandaag, zondag 5 januari 2020 op Starnieuws, dat vanuit de vakbeweging ettelijke brieven zijn geschreven naar de regering over deze kwestie, maar men heeft niet eens de moeite genomen om te reageren.

'Nu alles in kannen en kruiken is, worden wij uitgenodigd omdat er een show moet worden opgevoerd', zegt Berenstein.

De vakbeweging is volgens Berenstein totaal niet gekend in deze kwestie, terwijl werkers bij verschillende bedrijven die te maken hebben met de overname van de dam, direct erbij betrokken zijn. De vakbondsleider voert aan, dat gepensioneerden van Suralco zolang gevraagd hebben om duidelijkheid. Bij Staatsolie en de EBS zijn werkers betrokken bij deze zaak.

'Ook al gaan wij niet naar de informatiesessie, het betekent niet dat we de zaak niet op de voet volgen', zegt Berenstein. De vakbonden zullen vanuit de bedrijven die betrokken zijn in de energiesector om zekerheden vragen.

De vakbondsleider merkt op, dat Caribische werknemersorganisaties zelfs een conferentie hebben gehouden over dit vraagstuk en milieu-aspecten. Er zijn resoluties gestuurd naar de regering, maar er is niet op gereageerd. 'Op geen van onze bijdragen is de regering ingegaan. Nu komt men als mosterd na de maaltijd ons uitnodigen', stelt Berenstein.

Een formeel schrijven met de argumenten van RaVakSur zal morgen worden verstuurd naar de president. Telefonisch is er al afgezegd. Berenstein stelt, dat ook een aantal brieven is geschreven over belastingverlichtende maatregelen, maar ook hierop is geen reactie gekomen. 'Als je de vakbeweging werkelijk respecteert, dan moet je toch ten minste antwoorden? Dit is geen houding van de regering waarbij daadwerkelijk partnerschap wordt getoond.'