dinsdag 21 augustus 2018

Dodelijk busongeluk in Ecuador legt nieuwe drugssmokkelmethode bloot

Internationale 'narco-busreizen' vanuit Colombia naar onder andere Chili....


Een dodelijk busongeluk in Ecuador heeft de aandacht gevestigd op een nieuwe drugssmokkelmethode die is ontwikkeld door de steeds innovatievere netwerken die uit de snel evoluerende onderwereld van Colombia komen: internationale 'narco-busreizen'. 

Op 18 augustus vielen Colombiaanse autoriteiten twee afzonderlijke huizen in Ibagué binnen, de hoofdstad van het westelijk departement van Tolima, en arresteerde zes vermeende leden van een transnationale drugshandelbende genaamd Los Mercaderes de la Frontera, volgens een persbericht van de Colombiaanse procureur-generaal.

De arrestaties kwamen nadat de autoriteiten een verzending van 637 kilo marihuana ontdekten, verborgen in een geheim compartiment onder de vloer van een bus die op 14 augustus in Ecuador neerstortte, waarbij 24 passagiers aan boord om het leven kwamen, volgens een persbericht van de Nationale Politie van Ecuador.

Colombiaanse onderzoekers van de onderzoekseenheid van de procureur-generaal (Cuerpo Técnico de Investigación - CTI) hadden informatie, dat de bus mogelijk werd gebruikt om drugs naar Ecuador te vervoeren, maar de autoriteiten in Ecuador konden aanvankelijk geen drugs aan boord vinden, aldus El Tiempo. Echter, dagen later meldde een lid van de criminele groep de autoriteiten over een verborgen compartiment in de vloer van de bus waar de drugs werden bewaard, waardoor autoriteiten de zending konden ontdekken.

De drugs zouden in de stad Cali in het zuidwestelijke deel van Valle de Cauca in Colombia zijn geladen. De bus vertrok vervolgens naar Ecuador met de bedoeling door te gaan naar Chili, waar de drugs volgens de Colombiaanse openbare aanklagers driemaal zoveel konden opbrengen. Leden van de criminele groep zouden personen - voornamelijk vrouwen - uit Cali hebben gerekruteerd door hen een gratis reis aan te bieden naar Ecuador en Peru via een valse toeristische dienst, aldus El Tiempo.

Na de crash werden de autoriteiten achterdochtig, omdat de reis gratis was voor de passagiers en de bus naar verluidt geen vergunningen had om het land te verlaten. Bovendien zeiden openbare aanklagers, dat de bus een geïmproviseerde route gebruikte om politiecontroleposten te vermijden in de stad Ipiales, de belangrijkste grensovergang in de regio, maar in plaats daarvan door een felbevochten drugshandelregio in het departement Putumayo ging en dat het onderweg werd bewaakt door een afzonderlijk voertuig dat achter de bus volgde.


De criminele groep zou deze route sinds 2017 meerdere keren hebben gebruikt om marihuana en cocaïne naar Ecuador en soms Chili te vervoeren.

Onder de gearresteerden bevinden zich twee van de vermeende hoofdleveranciers van de groep, die contact hielden met drugshandelaren in Valle de Cauca en de departementen Caquetá en Risaralda, en twee vermeende distributeurs die verantwoordelijk waren voor de verkoop van de drugs aan consumenten.

(Suriname Mirror/InsightCrime/Twitter)

Heldenpiloot landt zonder voorwielen op Jorge Chávez International Airport in Lima, Peru

Piloot van LC Peru voer perfecte buiklanding uit nadat voorwielen weigerden uit te klappen



Er is een heldenpiloot gefilmd, die een noodlanding maakt zonder de voorwielen van zijn vliegtuig - waarbij vonken de lucht in vliegen terwijl het vliegtuig op de landingsbaan tot stilstand komt. De piloot, waarvan de naam niet bekend is, wordt alom geprezen voor hoe hij omging met de situatie nadat alle passagiers aan boord ontsnapten aan een ramp zonder enige schade opgelopen te hebben, door zijn reacties.


Ongeveer 60 mensen waren aan boord van het vliegtuig toen werd aangekondigd dat ze een noodlanding in Peru zouden maken. Nadat de voorwielen van het vliegtuig niet konden worden ingezet, moest de piloot een 'harde landing' uitvoeren, ook wel 'buiklanding' genoemd.

Omdat er geen wielen waren om de impact van het landen op de landingsbaan op te vangen, sloeg de neus van het vliegtuig op de grond. Er is dramatisch beeldmateriaal te zien met het moment dat de neus over de landingsbaan werd gesleept en enorme vonken overal naartoe vlogen.


Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, LC Peru, zei: 'We waarderen de uitstekende manoeuvre van onze piloot die erin slaagde de situatie op een bewonderenswaardige manier te beheersen.'

Het bedrijf zei ook, dat het een onderzoek zal uitvoeren om vast te stellen wat de oorzaak is van het falen in het vliegtuig en zei dat ze een verklaring zullen afgeven.

Het Bombardier Dash 8 Q-402-vliegtuig maakte de noodlanding zondag 19 augustus 2018 op de Jorge Chávez International Airport in Lima, Peru. Er werd bevestigd dat de 64 mensen aan boord - inclusief de vijf bemanningsleden - ongedeerd waren. Volgens een verklaring van de luchtvaartmaatschappij reisde vlucht 1323 naar de stad Ayacucho, ook in Peru, maar nadat het probleem was ontdekt, keerde de piloot terug naar de hoofdstad van het land. Na enkele minuten in de lucht te hebben gewacht, tijdens het vrijmaken van een baan, slaagde hij erin te landen.

'Een LC Peru-vliegtuig maakte een noodlanding op de luchthaven', zei een verklaring van LAP die de internationale luchtterminal in Lima exploiteert. 'We bevestigen dat alle passagiers geëvacueerd zijn en veilig zijn.'

Het vliegveld was enkele uren na het incident gesloten. Ook werden verschillende vluchten omgeleid. Het vliegtuig werd later weggesleept. Het is niet bekend of het vliegtuig aanzienlijk beschadigd was.

(Suriname Mirror/Noticias R7/Standard Media/Twitter)

Venezolaanse migrante geconfronteerd met roof, kou, honger op reis naar Peru

De vlucht van vele Venezolanen naar landen op continent gaat niet over rozen


De toch al moeilijke reis van een Venezolaanse vrouw die haar thuisland ontvluchtte, is alleen maar erger geworden. De achtentwintigjarige Johany Yoselin, een voormalige snoepverkoopster, verliet Venezuela met haar drie jonge kinderen, in de hoop Ecuador door te komen en zich te vestigen in Peru.

Maar, toen ze maandag 20 augustus 2018 Ecuador binnenkwam, werd een moeilijke situatie lastiger toen iemand haar bagage stal. Ze lieten haar achter met een kleine rugzak en identificatiedocumenten van haar en haar kinderen. Maar, Yoselin heeft niets anders en weet niet wat zij vervolgens moet doen.

De diefstal brengt moeilijkheden met zich mee waar Yoselin al mee te maken had toen Ecuador in het weekend de paspoortcontrole van Venezolanen invoerde die proberen het land binnen te komen. Ze zei dat ze het contact met de vader van de kinderen verloor en nu worstelt om haar gezin warm te houden op straat te midden van ijskoude temperaturen.

Yoselin is een van de honderden Venezolanen die in soortgelijke situaties zijn beland. In het weekend werden honderden wanhopige mensen die dagen vanuit Venezuela reisden, verhinderd om het controlepunt in de buurt van de zuidwestelijke stad Ipiales te passeren door een verordening van de president van Ecuador, Lenin Moreno, die zaterdag van start ging.

Meer dan een miljoen Venezolaanse migranten zijn de laatste 15 maanden Colombia binnengekomen, volgens officiële schattingen, maar Ecuador, Peru en Brazilië hebben er ook veel ontvangen.

Vooral de afgelopen twee jaar hebben veel Venezolanen moeite gehad om paspoorten te verkrijgen in de politieke en economische chaos van de OPEC-natie. Alleen al dit jaar zijn 423.000 Venezolanen Ecuador binnengekomen via de grens met Rumichaca

(Suriname Mirror/Reuters)

Autoriteiten in noorden Colombia arresteren belangrijk kopstuk drugsbende Oficina de Envigado

Vermeende leider Oficina gearresteerd in Tolu, een Caribische badplaats in Sucre

Operatie nationale politie zou steun hebben gehad van zowel Amerikaanse als Britse inlichtingendiensten


Autoriteiten in het noorden van Colombia hebben 'Pichi' gearresteerd, een vermeende baas van de Oficina de Envigado, ooit gevormd onder Pablo Escobar. 'Pichi', wiens echte naam Juan Carlos Castro is, is de vermeende opvolger van 'Tom', die vorig jaar december werd gearresteerd met 'Popeye', een van Escobar's voormalige leider van moorden.


President Ivan Duque en andere autoriteiten beweerden, dat 'Pichi' de voorzitter is van de raad van bestuur van La Oficina, maar dit is onjuist, volgens de lokale website voor misdaadanalyse Analisis Urbano.


De vermeende leider van Oficina werd gearresteerd in Tolu, een Caribische badplaats in Sucre, na een operatie die naar verluidt steun kreeg van zowel Amerikaanse als Britse inlichtingendiensten.


'De operatie werd mogelijk gemaakt dankzij het inlichtingenwerk van de politie. Onze mannen hadden hem gelokaliseerd', zei generaal Jorge Nieto, de directeur van de nationale politie van Colombia.

Burgemeester Federico Gutierrez van Medellin vierde ook de arrestatie en zei, dat 'ze een voor een zijn gevallen'. Terwijl Gutierrez succes na succes heeft opgeëist en opgeroepen voor het opblazen van het belang van vermeende misdaadbazen, is de gewelddadige misdaad in Medellin aan het toenemen.


'La Oficina' heeft naar verluidt alleen al ongeveer 5.000 leden in Medellin en is uitgegroeid tot een van Colombia's belangrijkste spelers in de internationale drugshandel met bijbehorende 'kantoren' in belangrijke cocaïne-exportcentra. De organisatie begon als Escobar's lokale leger, maar werd omgevormd tot een coherente organisatie met een militair-achtige structuur door 'Don Berna', een voormalige bondgenoot van de DEA (Drug Enforcement Administration) die nu in een Amerikaanse gevangenis zit.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Jongen (21) doodgestoken in de Hoogestraat te Paramaribo

De dader is voortvluchtig - Aanleiding van de steekpartij nog onduidelijk


Joël James (21) is gisteravond rond kwart over tien overleden in de Hoogestraat te Paramaribo na te zijn neergestoken. De dader is voortvluchtig. Het slachtoffer werd in de borststreek gestoken en liet het leven nog vóór aankomst van een ambulance, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 augustus 2018.

Een andere man, die waarschijnlijk getuige van de steekpartij was, werd in belang van het onderzoek naar het politiebureau afgevoerd. Het mes waarmee de moord is gepleegd, is in de directe omgeving van het slachtoffer aangetroffen en in beslag genomen door het onderzoeksteam van de politie.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de aanleiding is geweest van de steekpartij. Onderzoek wees verder uit, dat het slachtoffer pas twee en een halve maand in Suriname vertoefde. Hij had zijn Guyanese paspoort bij zich.

Stoffelijke resten Hi-Jet-piloot Donovan van Embriqs en boordtechnicus Ryanto Kertodikromo zijn positief geïdentificeerd

Nabestaanden hebben ruim zeven maanden op dit moment gewacht


Volgens de Ware Ttijd van vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, zijn de stoffelijke resten van Hi-Jet-piloot Donovan van Embriqs en boordtechnicus Ryanto Kertodikromo, die eind vorig jaar geborgen zijn, eindelijk positief geïdentificeerd door het Nederlands Forensisch Instituut. Dit schrijft de krant te hebben vernomen uit niet nader genoemde justitiële bronnen. De stoffelijke resten worden binnenkort naar Suriname overgevlogen voor de uitvaart. 

De nabestaanden hebben ruim zeven maanden op dit moment gewacht. Er ontstond op gegeven moment een spanning met de autoriteiten over de lange duur van de identificatie. Het onderzoek vorderde niet door gebrek aan financiële middelen. De familie wilde voor de kosten opdraaien, maar dit werd geweigerd door Justitie in Suriname, die wees op procedures die moesten worden gevolgd en liet weten dat de familie rustig moest wachten op het resultaat van het onderzoek.

Volgens de bron die de krant te woord stond, is de familie opgelucht dat het onderzoek eindelijk is afgerond.

Er werd na de vermissing medio mei 2015 een zoekactie ingezet door de politie, de brandweer en het leger. De maandenlange zoektocht leverde niets op. Later werd er een zoekactie op touw gezet door Hi-Jet Helicopter Services die uit eigen middelen is betaald. Ook deze bleef zonder resultaat.

Eind november 2017 stuitte een groep mannen bij toeval op restanten van het verongelukte toestel. De stoffelijke resten en het wrak zijn gevonden aan de oostelijke zijde van de Jangbasigado-berg door arbeiders van een Maleisisch houtkapbedrijf in het Matawaigebied.

De medewerkers van de vliegmaatschappij verdwenen tijdens een vlucht van Sipaliwini naar Paramaribo, nadat ze verkiezingsmateriaal in het gebied hadden afgeleverd.

'Is het vrijgeven van de 4 miljoen euro van Republic Bank, een politieke stunt?'

'Kans dat het een politieke stunt is, is zeer groot, liefst onderdeel van veel groter politiek scenario'

NDP-Assembleelid Ramsahai heeft duidelijk een in de genen vastgeroest anti-Nederland paranoia probleem
 

Alvorens in te gaan op de vraag of het vrijgeven van de 4 miljoen euro een politieke stunt is, laten we deze kwestie eerst samenvatten. In april 2018 confisqueerde de Nederlandse douane een bedrag van ruim 19 miljoen euro van de Centrale Bank van Suriname. En rond 18 juli werd er 4 miljoen euro van de Republic Bank in beslag genomen. Nu is enkele dagen geleden in de media verschenen, dat het geld van de Republic Bank is vrijgegeven. 

Verschillende politieke organisaties van de oppositie geven aan dat de inbeslagname van de 19 miljoen euro geen politieke actie is. Wel, laat mij hen allen uit die droom helpen. Nederland is bij elkaar al zeker 43 jaar politiek bezig met Suriname. En met name een politieke strijd tegen Bouterse. Sinds de heer Bouterse gekozen is tot president, zijn de politieke acties tegen Suriname alleen maar verscherpt. In een artikel gepubliceerd op 27 januari 2013 wordt melding gemaakt van de Eerste ontmoeting Nederlandse en Surinaamse minister sinds 2010 . Hierin staat het volgende: 'De contacten met Suriname staan op een laag pitje sinds Desi Bouterse medio 2010 president werd.'

Natuurlijk zullen leden uit bepaalde politieke organisaties dit ontkennen, omdat ze altijd hebben samengespannen met Nederland om Bouterse politiek te boycotten. 

De Republic Bank voldeed aan alle wettelijke regelingen die internationaal gangbaar zijn. Wij gaan ervan uit. dat na toetsing van die wettelijke regelingen het Nederlandse Openbaar Ministerie niets bijzonders heeft gevonden. De andere drie banken (DSB, Hakrinbank en Finabank) voldoen ook aan diezelfde wettelijke regelingen die internationaal gangbaar zijn. En toch wordt de 19 miljoen euro van de drie banken aangehouden, terwijl die 4 miljoen euro van de Republic Bank wel wordt vrijgegeven. Hoe verklaar je dit? 

Er zijn mijns inziens drie mogelijke verklaringen hiervoor: 
1. Verschillende internationale economisten hebben voorspeld dat er een grote financiële wereldcrisis op komst is die vergelijkbaar is met die van 2008. Deze crisis zal Nederland ook keihard treffen. Daarom treft Nederland nu de nodige maatregelen. De Nederlandse overheid heeft onlangs aangekondigd dat het BTW-tarief van 6% verhoogd zal worden naar 9% per 1 januari 2019. Dit BTW-tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen en overige. Dit is dan ook het perfecte moment om zoveel mogelijk financiën te verzamelen om de grote financiële crisis die op komst is beter te kunnen opvangen. 
2. Nederland heeft goede handelsbetrekkingen met Trinidad & Tobago en zal deze daarom niet in gevaar brengen. Er is waarschijnlijk daarom besloten is om die 4 miljoen euro van de Republic Bank, waarvan het hoofdkwartier in Trinidad is, sneller vrij te geven, dan die 19 miljoen euro van de drie Surinaamse banken.
3. Over circa 2 jaren zijn de verkiezingen in Suriname. Het perfecte moment ook voor Nederland om de economie van Suriname te destabiliseren, in de hoop, dat president Bouterse bij de volgende verkiezingen verliest. 

Is het vrijgeven van de 4 miljoen euro, een politieke stunt? De kans dat het een politieke stunt is, is zeer groot. Liefst onderdeel van een veel groter politiek scenario. Indien leden van verschillende politieke organisaties van de oppositie bewust met hun ogen open willen slapen. Dan is dat hun keuze. 

Inmiddels hebben we begrepen dat het Openbaar Ministerie van Nederland via de juiste kanalen een rechtshulp verzoek heeft gedaan aan de minister van Justitie en Politie van Suriname. Dit verzoek zou volgens de procureur-generaal eerst getoetst moeten worden, of de uitvoering volgens de Surinaamse wet- en regelgeving wel of niet mogelijk is. Indien wel, zal er hieraan inhoud worden gegeven. En indien niet, zal dat ook kenbaar worden gemaakt aan de Nederlandse autoriteiten. Wat het verzoek inhoudt weten wij nog niet. Of er inhoud eraan kan worden gegeven weten we ook niet. In elk geval volgen wij de zaak wel nauwkeurig. 

Wij willen wel benadrukken dat de eerder gemaakte opmerkingen van de minister dat er wel voldaan is aan wet en regelgeving dus wel op waarheid berust. Jammer voor degenen die de indruk wilden wekken alsof Suriname niet voldoet aan de CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) regels. Hoogstwaarschijnlijk wilden zij daarmee het beeld scheppen dat Suriname steeds aan het falen is met zijn financieel beleid. 

Met het vrijgeven van 4 miljoen euro wordt die stelling duidelijk gelogenstraft. Hoe het Openbaar Ministerie van Nederland verder omgaat met de 19 miljoen euro zal verder ontpoppen wat de werkelijke bedoeling is achter de inbeslagname. 

Wij kijken uit naar de verdere ontwikkelingen binnen deze zaak en hopen dat binnenkort deze kwestie helemaal is opgelost. In elk geval is op te merken dat de inspanning van de minister van Financiën en van de Centrale Bank van Suriname wel vruchten heeft afgeworpen. 

Rajiv Ramsahai 
DNA-lid van de NDP-fractie

Oplossen probleem van zwerfhonden in Suriname lijkt dweilen met kraan open

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Dierenactiviste Cynthia Ashruf zet zich in voor zwerfhonden en -katten

- 'Er is teveel dierenleed en sterilisatie- en castratieproject is enige manier om probleem op te lossen' 
- 'Dezelfde mensen die klagen over project, dumpen en mishandelen de dieren'


Oplossen van het probleem van zwerfhonden in Suriname is nog steeds een grote uitdaging. Voorlichting en goed georganiseerde bewustwordingscampagnes zullen een enorme bijdrage hiervoor moeten leveren. Er moeten bijvoorbeeld minder of helemaal geen huisdieren worden gedumpt. Hoewel de situatie nog niet uitzichtloos is, is het wel een groot zorgpunt, zegt Cynthia Ashruf, dierenrechtenactiviste en voorzitster van de Stichting Henk Abrahams, vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, in de Ware Tijd. 

Deze organisatie is al geruime tijd bezig het sterilisatie- en castratieproject uit te voeren voor honden en katten. Ofschoon katten minder worden gedumpt, worden ze ook meegenomen, omdat de populatie bij hen ook langzaam maar zeker toeneemt.

Ashruf noemt een goede balans noodzakelijk om overbevolking tegen te gaan waarmee de drang naar dumpen toeneemt. Zaterdag en zondag zijn meer dan 150 honden en katten geopereerd te Leiding 8A nabij het commissariaat van Wanica Noord-West.

De mannetjesdieren vormen het grootste probleem volgens Ashruf. Ze wijst erop, dat een reu op één dag meerdere teefjes kan bevruchten. Hetzelfde geldt voor de kater  'Als er tien wijfjes in de buurt loops zijn, kunnen ze allemaal op dezelfde dag bevrucht worden. Eén mannetje kan op een dag dus gemiddeld negentig puppies verwekken. Een teef wordt twee keer per jaar loops en een kat drie keer. Mannetjes kunnen na castratie nog steeds seksen, vrouwtjes daarentegen niet. Zij worden nooit meer loops.'

De meningen over de ingreep zijn verdeeld volgens Ashruf. Ze weet dat sommige gelovigen veel moeite ermee hebben, maar dat deert haar niet.

'De wijfjes krijgen dat loopse gevoel niet meer, maar dat is toch goed? Ik ga niet reageren op kritiek, want wij zijn dagelijks in het veld en wij weten wat we meemaken. Er is teveel dierenleed en dit is de enige manier om het probleem op te lossen. Dezelfde mensen die klagen, dumpen en mishandelen de dieren. Wij gaan ons daarom niet bezighouden met mensen die stellen dat we komen aan de rechten van het dier en dat de natuur de dieren heeft gemaakt.'

Entree van Punda, Curaçao, krijgt nieuw winkelcentrum 'met klasse'

Winkelcentrum aan Hendrikplein omvat omvat drie verdiepingen, oplevering eind december

'Gebouw moet klasse gaan uitstralen, onder meer door de veertien grote gewelven die nu al zichtbaar zijn'


De entree van Punda wordt nieuw leven in geblazen door de komst van een nieuw winkelcentrum. Dat is althans de bedoeling van de eigenaar van het pand dat nu uit de grond wordt gestampt aan het Hendrikplein. Het project, dat in december opgeleverd moet worden, omvat drie verdiepingen. Op de begane grond moeten minimaal veertien winkels komen. Op de eerste verdieping komen twee grote units met een ruim terras, bedoeld voor bijvoorbeeld restaurants, bar of nightlife. En tot slot moet er op de bovenste verdieping een hotel komen met zo’n twintig tot dertig kamers. 

De eigenaar zegt vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat er voor zowel de winkels als de horecagelegenheden nog uitbaters worden gezocht. Eind deze maand zal meer duidelijk worden over het wervingsproces, maar eerst moet er nog een aantal details verder worden uitgewerkt.

De ontwikkeling van het ontwerp van architect Jorge Maia is in handen van aannemer LB Constructie. Het design van het toekomstige winkelcentrum is deels geïnspireerd op de historische stijl in de rest van Punda, ‘but we added a little flare’, aldus de eigenaar.

Het gebouw moet wat hem betreft klasse gaan uitstralen, onder meer door de veertien grote gewelven die nu al zichtbaar zijn. Hoewel veel ondernemers Punda verlaten wegens een dalend aantal bezoekers - onder meer door concurrentie van winkelcentra zoals Sambil, Zuikertuin en Promenade - laat de eigenaar van dit project zich daar niet door afschrikken.

Premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen betere onderlinge samenwerking

Tweedaags intereilandelijk overleg ‘All Hands on Desk CAS-BES Disaster Coordination’



Bepaalde structuren voor samenwerking en overleg tussen de eilanden zijn sinds de staatkundige veranderingen van 10-10-’10 achterhaald en moeten herzien worden. De premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen daar werk van maken, zodat zij elkaar beter kunnen helpen in geval van een crisis of calamiteit. 


Minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba, Eugene Rhuggenaath van Curaçao en Leona Marlin-Romeo van Sint Maarten hebben de bereidheid hiertoe gisteren uitgesproken. Dit gebeurde in het kader van het tweedaags intereilandelijk overleg met de titel ‘All Hands on Desk CAS-BES Disaster Coordination’ dat Rhuggenaath momenteel faciliteert op initiatief van de Sint Maartense premier, zo schrijft vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.



Gisteren was de eerste dag van het overleg. Daarbij is, tijdens het bespreken van de geleerde lessen met betrekking tot orkaan Irma op Sint Maarten, geconstateerd dat de samenwerkingsstructuur is ‘vervallen’.

Sinds Aruba, Curaçao en Sint Maarten autonome landen zijn geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) de status van bijzondere gemeenten hebben verkregen, is niet duidelijk wat de eilanden van elkaar kunnen verwachten. Zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarbij de drie minister-presidenten, hun crisis-coördinatoren en generaal Peter Jan de Vin van Defensie een samenvatting gaven aan de pers over wat zij de eerste dag hebben gesproken. Ook de gouverneurs van Sint Maarten en Curaçao, Defensie en de Vertegenwoordiging van Nederland waren aanwezig bij het overleg.

Minister Girigorie, Curaçao, wil snelle afronding onderzoek naar politieoptreden manifestatie Baoase

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Aanwezige politie treedt niet op bij uit de hand lopen manifestatie


Minister Quincy Girigorie van Justitie heeft de druk opgevoerd. Het onderzoek naar het politieoptreden tijdens de manifestatie bij Baoase moet komende vrijdag zijn afgerond. Dat zegt de minister vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Tijdens een persconferentie afgelopen zaterdag over de uit de hand gelopen manifestatie bij het luxeresort, verklaarde de minister dat de politie daar aanwezig was om te voorkomen dat het zou escaleren. Maar, op het moment dat de situatie uit de hand liep heeft de politie niet opgetreden. De minister waarschuwde toen al meteen, dat alle mensen die gefaald hebben, daarvoor verantwoordelijk zullen worden gesteld.



Girigorie laat nu weten bewust vaart te willen zetten achter het interne onderzoek naar het politieoptreden. 'Dat kan ik bij het interne onderzoek doen, omdat de politie onder mijn verantwoordelijkheid valt. Ik heb uiteraard geen invloed op het strafrechtelijk onderzoek naar de ongeregeldheden bij het resort', aldus de bewindsman. Dit interne onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat gisteren door het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Curaçao is aangekondigd.

Het strafrechtelijk onderzoek vindt plaats naar aanleiding van een aangifte door het resort in de wijk Marie Pampoen met betrekking tot het kapotmaken en verwijderen van de hekken aan de zijde van de Drielstraat, waarna zo’n 150 demonstranten het terrein binnenvielen.

Het OM voert dit onderzoek uit in samenwerking met het KPC, in het kader van het onderzoek naar de handelwijze van zowel de demonstranten als de handhavers. Zo meldt OM-woordvoerder Norman Serphos.

Regering Bouterse boosdoener salarisverhogingen

'Laat Bouterse salaris van president, vicepresident en ministers loskoppelen van ambtenarij'


De regering Bouterse is de grote boosdoener van alle ellende en salarisverhogingen in Suriname. Bouterse heeft vanaf 2014 onze samenleving in grote ellende gestort, waardoor de ambtenaren gedwongen worden salarisverhogingen te eisen van de regering. Niet alleen de ambtenaren eisen salariscorrectie, maar ook werknemers in de private sector. Als Bouterse vanaf zijn aantreden een goed beleid had gevoerd, hadden de ambtenaren geen enkel behoefte aan een salarisverhoging. 

Laat Bouterse het salaris van de president, vicepresident en ministers loskoppelen van de ambtenarij. Ook de schadeloosstelling van Assembleeleden moet losgekoppeld worden van de ambtenarij. Is het sociaalcontract bedoeld voor regering en Assembleeleden? 

Het lijkt erop dat het sociaal akkoord bedoeld is voor de regering. Met de salarisverhoging van de ambtenaren krijgen de kabinetsleden forse verhogingen. 

Ik heb een idee, dat het salaris van de kabinetsleden, bewust niet wordt losgekoppeld van de ambtenarij, anders krijgen ze geen forse verhogingen. Al jaren wordt er geklaagd, vooral door coalitie-leden, dat het salaris van de kabinetsleden losgekoppeld moet worden van de ambtenarij, maar ze durven niet met een voorstel te komen. 

In de gezondheidssector heerst er een grote chaos, Bouterse zorgt nog meer voor irritatie en grote puinhoop. Zwak regeerbeleid van Bouterse is de grootste oorzaak van de puinhoop in de gezondheidszorg, waardoor ook medische specialisten en artsen gedwongen worden hun tarieven aan te passen. 

President Bouterse is onlangs naar Cuba afgereisd voor een eenvoudige buikhernia operatie en Asseembbleelid Ronald Hooghart voor medische behandeling naar Colombia. Het is duidelijk dat Bouterse en Hooghart geen vertrouwen hebben in onze medische specialisten. Wat heeft dit allemaal gekost voor het land of de belastingbetaler? 

Idris Naipal

Persconferentie BEP vanwege vuilsmijterij naar partij inzake benoeming granman Samaaka

'Mensen die niets met de stam te maken hebben laten zich in met de kwestie'

- BEP-voorzitter wijst beschuldigende vinger naar ABOP, zonder partij bij naam te noemen
- 'Partijen die gooi willen doen naar zetels in binnenland proberen zich in te laten met deze kwestie om politiek voordeel'


'Meki den tapu. Wi o piki den now', zei BEP-voorzitter Ronny Asabina gisteren op een persconferentie in het partijcentrum aan de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo. Aanleiding voor de persbijeenkomst was de vuilsmijterij naar de partij over het benoemen van het grootopperhoofd voor de Saamaka, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 augustus 2018.

Asabina zei, dat mensen die niets met de stam te maken hebben zich inlaten met de kwestie, terwijl het kiezen van een gaaman een aangelegenheid van de stam is. Hoewel hij de ABOP niet bij naam heeft genoemd, heeft Asabina zich op verschillende momenten gestoord aan radio- en televisieoptredens van personen die verbonden zijn aan deze partij. In die optredens zou de BEP als boosdoener zijn aangewezen voor het, feit dat Albert Aboikoni door de centrale overheid is erkend. Hij typeert het als sensatiezucht en politiek gewin halen uit deze materie.

'Partijen die een gooi willen doen naar de zetels in het binnenland proberen zich in te laten met deze kwestie om politiek voordeel.'

De BEP-voorzitter stelt, dat zijn partij zich niet inlaat met deze kwestie, hoewel de leden evenals de Saamaka-stam niet in een hoerastemming verkeren. Hij vindt dat dit niet de manier is om een gaaman voor te dragen. Volgens hem moet de stam de granman voordragen en de centrale overheid het gezag erkennen. In dit geval had de stam drie granmans voorgedragen. In traditionele termen wordt gesproken van weti futu. In dit geval drie granman futu ben weti.

Hoofdkapiteins die elk een lo (substam) vertegenwoordigen hebben de president aangeschreven om een granman te kiezen uit de drie kandidaten. Volgens Asabina heeft een dergelijke situatie zich ook in 2005 voorgedaan toen zijn partij deel uitmaakte van de A-Combinatie en in de regering zat. Er was toen sprake van twee benoemingen van een Saamaka-granman. 'De oplossing van weleer blijkt dertien jaar later niet duurzaam te zijn.'

'Alle pijlen zijn nu gericht op de BEP. Ze gooien met stenen en zeggen dat het klontjes zand zijn. Laten jullie BEP met rust', zei Asabina.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft slechts uitgevoerd wat het moet doen als een granman is gekozen, aldus minister en BEP-ondervoorzitter Edgar Dikan. 'Wie het ook zou zijn van de drie, RO zou het op dezelfde manier hebben afgehandeld. De liba zelf heeft beslist wie het grootopperhoofd moet zijn. Wie zijn wij om anders te oordelen? De BEP heeft geen rol hierin.'

Man valt uit speedboot op Surinamerivier en is vermoedelijk verdronken

49-Jarige Wedperkas Garib valt uit boot nadat die tegen een fuiknet was gevaren


Het Korps Politie Suriname bericht, dat zondagavond 19 augustus 2018 de 49-jarige Wedperkas Garib uit een speedboot op de Surinamerivier is gevallen en vermoedelijk verdronken.

Hij was met vijf vrienden vanuit de richting van Commewijne richting Paramaribo aan het varen. In de buurt van Leonsberg voer hun boot tegen een fuiknet aan, waardoor Garib in het water viel.

Zijn vrienden hebben enige tijd tevergeefs naar hem gezocht. De politie en familieleden van Garib hebben vervolgens een zoekactie op touw gezet, maar tot nu toe is hij niet gevonden.

Den Blauwvinger: Assembleevoorzitster niet in staat vergaderingen op tijd te laten beginnen

COLUMN: Vergaderingen hangen van schorsingen aan elkaar

Assembleevoorzitster laat haar oren hangen naar regering en coalitie


Negen van de tien vergaderingen van het Surinaamse parlement – De Nationale Assemblee (DNA) – beginnen niet op tijd. Als trouwe kijker naar de live-uitzendingen van de Assemblee via STVS-televisiekanaal 8-4 zit je er iedere keer klaar voor. Via de website van het parlement weet je het aanvangstijdstip van de vergaderingen. Maar, zoals hiervoor gezegd, de vergaderingen beginnen zelden op tijd. Neen, veelal beginnen ze één, twee uur of zelfs nog later aan. Door allerlei omstandigheden. En de kijker naar 8-4 wordt opgezadeld met irritante muziekjes en steeds herhalende belerende filmpjes van onder andere de VN en UNICEF.

Politici desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos
Het moge duidelijk zijn: Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons (verder Simons te noemen) van regerings-/coalitiepartij NDP (Nationale Democratische Partij) is niet in staat de klok op correcte wijze te hanteren en om haar Assembleeleden in het gareel te houden. Ieder parlementslid weet ruim van tevoren hoe laat een vergadering aanvangt en toch presteren velen het om zelden op tijd te komen. Zij desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos. Het is telkens weer een schandelijke vertoning.

Simons gaat de mist in
Maar, hier ligt een taak voor Simons. Zij moet op dat vlak eens strak gaan optreden. Zoals ze dat ook doet met de – te korte – spreektijden van Assembleeleden, met het strak de hand houden aan de essentie van het 'punt van orde'.... Toch gaat ze ook daar de mist in. Te vaak laat ze haar oren hangen naar de coalitie, de NDP. Terwijl Simons om de haverklap oppositieleden aanspreekt, hen terechtwijst, interrumpeert, hun spreektijd beknot en ze dwingt om 'beledigende' woorden – vaak uitgesproken met een knipoog richting de coalitie of een coalitielid – laat ze coalitieleden veelal ongemoeid. Moddergooien vanuit coalitiezijde naar de overzijde, oppositie, wordt vaak oogluikend getolereerd, maar wanneer vanuit die overzijde wordt (terug)gesmeten met modder, is daar snel de Assembleevoorzitster om als moeder overste in te grijpen.
Beelden van vergaderingen (terug te kijken op onder andere het DNA Suriname-kanaal op YouTube) spreken boekdelen.

Simons heeft moeite om haar taak als voorzitster naar behoren uit te voeren. Dat blijkt ook uit de veelheid aan schorsingen van vergaderingen, die tot zeker ruim een uur en langer kunnen oplopen. Wie ook maar om een schorsing vraagt – oppositie, coalitie of regering – Simons zegt nooit nee. Maar, niet onvermeld mag blijven de matige inhoudelijke kwaliteit en het obstinaat gedrag van enkele Assembleeleden - aan beide zijden van het politieke spectrum - , die lak hebben aan het Ordereglement van het parlement, het waarschijnlijk zelfs amper inhoudelijk kennen. Reden temeer voor Simons om strakker, strenger op te treden, zou een weldenkend mens denken...

Deskundigen
Het is de hoogste tijd, dat deskundigen eens hun licht, geheel onafhankelijk van wie of wat dan ook, laten schijnen over het functioneren van de voorzitster van het Surinaamse parlement en met aanbevelingen komen hoe vergaderingen op effectieve wijze geleid kunnen worden en alle schijn van politieke bevoordeling vermeden kan worden.

Stuitend: de stem van het volk onvoldoende gehoord
De zwakte van de Assemblee in haar huidige vorm en het handelen van de voorzitster vandaag de dag zijn stuitend te noemen en doen afbreuk aan wat het Grondwettelijk fundament van dit parlement is, de stem van het volk. Immers, die stem wordt ernstig beknot, terwijl er juist ruimte - ruimte qua spreektijd - moet zijn om die stem gehoord te krijgen in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
21 augustus 2018
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Assembleevoorzitster niet in staat vergaderingen op tijd te laten beginnen

COLUMN: Vergaderingen hangen van schorsingen aan elkaar

Assembleevoorzitster laat haar oren hangen naar regering en coalitie


Negen van de tien vergaderingen van het Surinaamse parlement – De Nationale Assemblee (DNA) – beginnen niet op tijd. Als trouwe kijker naar de live-uitzendingen van de Assemblee via STVS-televisiekanaal 8-4 zit je er iedere keer klaar voor. Via de website van het parlement weet je het aanvangstijdstip van de vergaderingen. Maar, zoals hiervoor gezegd, de vergaderingen beginnen zelden op tijd. Neen, veelal beginnen ze één, twee uur of zelfs nog later aan. Door allerlei omstandigheden. En de kijker naar 8-4 wordt opgezadeld met irritante muziekjes en steeds herhalende belerende filmpjes van onder andere de VN en UNICEF.

Politici desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos
Het moge duidelijk zijn: Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons (verder Simons te noemen) van regerings-/coalitiepartij NDP (Nationale Democratische Partij) is niet in staat de klok op correcte wijze te hanteren en om haar Assembleeleden in het gareel te houden. Ieder parlementslid weet ruim van tevoren hoe laat een vergadering aanvangt en toch presteren velen het om zelden op tijd te komen. Zij desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos. Het is telkens weer een schandelijke vertoning.

Simons gaat de mist in
Maar, hier ligt een taak voor Simons. Zij moet op dat vlak eens strak gaan optreden. Zoals ze dat ook doet met de – te korte – spreektijden van Assembleeleden, met het strak de hand houden aan de essentie van het 'punt van orde'.... Toch gaat ze ook daar de mist in. Te vaak laat ze haar oren hangen naar de coalitie, de NDP. Terwijl Simons om de haverklap oppositieleden aanspreekt, hen terechtwijst, interrumpeert, hun spreektijd beknot en ze dwingt om 'beledigende' woorden – vaak uitgesproken met een knipoog richting de coalitie of een coalitielid – laat ze coalitieleden veelal ongemoeid. Moddergooien vanuit coalitiezijde naar de overzijde, oppositie, wordt vaak oogluikend getolereerd, maar wanneer vanuit die overzijde wordt (terug)gesmeten met modder, is daar snel de Assembleevoorzitster om als moeder overste in te grijpen.
Beelden van vergaderingen (terug te kijken op onder andere het DNA Suriname-kanaal op YouTube) spreken boekdelen.

Simons heeft moeite om haar taak als voorzitster naar behoren uit te voeren. Dat blijkt ook uit de veelheid aan schorsingen van vergaderingen, die tot zeker ruim een uur en langer kunnen oplopen. Wie ook maar om een schorsing vraagt – oppositie, coalitie of regering – Simons zegt nooit nee. Maar, niet onvermeld mag blijven de matige inhoudelijke kwaliteit en het obstinaat gedrag van enkele Assembleeleden - aan beide zijden van het politieke spectrum - , die lak hebben aan het Ordereglement van het parlement, het waarschijnlijk zelfs amper inhoudelijk kennen. Reden temeer voor Simons om strakker, strenger op te treden, zou een weldenkend mens denken...

Deskundigen
Het is de hoogste tijd, dat deskundigen eens hun licht, geheel onafhankelijk van wie of wat dan ook, laten schijnen over het functioneren van de voorzitster van het Surinaamse parlement en met aanbevelingen komen hoe vergaderingen op effectieve wijze geleid kunnen worden en alle schijn van politieke bevoordeling vermeden kan worden.

Stuitend: de stem van het volk onvoldoende gehoord
De zwakte van de Assemblee in haar huidige vorm en het handelen van de voorzitster vandaag de dag zijn stuitend te noemen en doen afbreuk aan wat het Grondwettelijk fundament van dit parlement is, de stem van het volk. Immers, die stem wordt ernstig beknot, terwijl er juist ruimte - ruimte qua spreektijd - moet zijn om die stem gehoord te krijgen in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
21 augustus 2018
Paramaribo – Suriname

Mutaties van douaneambtenaren zijn voorlopig aangehouden

'Douaneambtenaren op een zeer incorrecte wijze behandeld door het hoofd van de dienst'

'Ons mutatiebeleid en het douaneakkoord worden niet gerespecteerd'


De mutaties van douaneambtenaren die vanaf gisteren zouden ingaan, zijn voorlopig aangehouden door de dienstleiding, nadat het bondsbestuur, onder leiding van Joyce de Vlugt, zwaar heeft geprotesteerd tegen de wijze waarop de verschuivingen zijn medegedeeld aan betrokkenen. Ook de periode waar binnen de douaniers plaats moesten maken is niet volgens afspraken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 augustus 2018. 

Ambtenaren zijn pas vorige week vrijdag geïnformeerd over de mutaties die per deze week zouden ingaan, terwijl het mutatiebeleid van de douaniers anders voorschrijft. Volgens die regeling moeten mensen die op een andere afdeling aan de slag moeten, minimaal zes weken vooraf op de hoogte worden gesteld van de verschuiving. De bond stelt daarom, dat haar leden op een zeer incorrecte wijze zijn behandeld door het hoofd van de dienst, August van Lobrecht.

'Mensen hebben vrijdag tot laat in de avond nog brieven ontvangen over hun mutatie. Anderen hebben hun brieven na het werk over straat ontvangen. Sommigen waren zelfs vrij en hebben de mededeling telefonisch moeten aanhoren. Dat kan niet, ons mutatiebeleid en het douaneakkoord, worden niet gerespecteerd. Mutatie moet, maar dat is niet de juiste wijze. Ik ben al langer dan twintig jaar in dienst, maar ik heb dit voor het eerst meegemaakt', aldus De Vlugt.

Hoewel de bond de doorschuivingen van haar leden niet accepteert, zullen er geen harde acties worden gevoerd. Volgens de bondsvoorzitster zal eerst worden gesproken met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De bewindsman is momenteel echter weer in het buitenland, maar is wel op de hoogte gesteld van de ontstane situatie.

De Vlugt: 'We hebben een goede relatie met de minister en hij heeft ons gevraagd om even te wachten tot hij terug is, zodat we rustig kunnen praten hierover. We willen hem dus de ruimte geven.' Tijdens een spoed algemene ledenvergadering, zijn de leden geïnformeerd over het standpunt van het bondsbestuur. Tijdens een korte schorsing, heeft Hoefdraad de opdracht gegeven aan de dienstleiding om de mutaties aan te houden.

'De minister is een man van woord, dus we geloven dat hij dit in goed overleg met de bond zal doen', aldus De Vlugt.

Man beschoten op de Weg naar Langatabiki; twee andere mannen beroofd

Vermoedelijke daders beschieting man beroven vervolgens twee mannen van hun auto


De politie van Snesi Kondre kreeg zondag van de beveiliging van de goudmaatschappij SuriGold de melding, dat een man beschoten was op de Weg naar Langatabiki ter hoogte van km 57.Volgens verklaring van het slachtoffer (44) werd hij door vijf gewapende en gemaskerde mannen beschoten. Hij liep daarbij een schotwond op aan zijn linker dijbeen, aldus maandag 20 augustus 2018 het Korps Politie Suriname.

Ondanks de verwonding lukte het hem door te rijden om ter hoogte van km 54 bij SuriGold om hulp te vragen. In een ambulance van SuriGold werd hij in eerste instantie voor medische hulp naar de RGD poli van Moengo vervoerd om vervolgens naar het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo overgebracht te worden.

De politie van Snesi Kondre ging voor onderzoek naar km 57 van de Weg naar Lanagtabiki en trof daar twee mannen aan die verklaarden, dat zij slachtoffers waren van een beroving door vijf gemaskerde en gewapende mannen.

Zij waren in feite getuige geweest van de beschieting van de 44-jarige man, omdat zij niet ver achter hem reden in hun auto. Zij werden door de vijf gemaskerde en gewapende mannen tot stoppen gedwongen waarna die ervandoor zijn gegaan met hun voertuig, hun zaktelefoons en een kettingzaag.

Het nader onderzoek in deze zaken is overgedragen aan de recherche van regio Oost.

Zeker 14 doden in Brazilië na politie-leger-actie tegen drugsbendes in Rio de Janeiro

Zes verdachte gewapende bendeleden gedood na een achtervolging in de voorstad Niteroi


Ten minste 14 mensen zijn gedood nadat het Braziliaanse leger en politie zich stortte op drugsbendes in Rio de Janeiro. Soldaten en gewapende politieagenten waren maandag 20 augustus 2018 betrokken bij invallen in twee verarmde favela's en een buitenwijk van de stad. 

Het militaire commando belast met de veiligheid in Rio, de op een na grootste stad van Brazilië, zei dat acht mensen waren gedood 'en er kunnen er meer zijn'. Lokale media melden, dat zes verdachte gewapende bendeleden werden gedood na een achtervolging in de voorstad Niteroi. Ze werden doodgeschoten door de politie na een auto-achtervolging in de spits die volgens een bericht verkeerschaos veroorzaakte in de buurt van een van de belangrijkste bruggen van Rio.


Meer dan 4.000 soldaten, gesteund door gepantserde voertuigen en vliegtuigen, betraden de favela-complexen van Alemao en Mare, die grotendeels worden gerund door zwaar bewapende drugshandelaren. Troepen verwijderden wegversperringen gebouwd door drugsbendes en volgden  tips op tegen verdachte handelaren, zei het leger in een verklaring.


Het Braziliaanse leger nam zes maanden geleden alle veiligheid in Rio over in het licht van de escalerende gewelddadige misdaad en het onvermogen van de lokale politie om goed bewapende drugsbendes te bestrijden.

De veiligheidssituatie in Rio verslechtert sinds de stad de Olympische Spelen van 2016 organiseerde hetgeen leidde tot beschuldigingen, dat de regering er niet in is geslaagd om de potentiële voordelen van het evenement te verspreiden naar de armere gemeenschappen van de stad.

Vorige week zei de Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, dat hij geweervuur hoorde tijdens zijn verblijf in een hotel in de buurt van het Copacabana-strand in Rio. Er waren berichten over een vuurgevecht onder drugsbendes in de buurt van het hotel, maar er was geen suggestie dat de heer Mattis in gevaar was.

(Suriname Mirror/Sky News/Deutsche Welle/Twitter)

Grote drugsvangst op Mallorca: einde van door Nederlanders gerunde cocaïnelijn van Colombia naar Europa

Spaanse douane vindt 300 kilo cocaïne aan boord luxe motorjacht
 
(Bron foto: Policia Nacional)

 Vijf Nederlanders zijn afgelopen weekend op heterdaad betrapt tijdens het smokkelen van 300 kilo cocaïne naar Mallorca.


De drugs, met een geschatte straatwaarde van 18 miljoen euro, zat verstopt in een luxe motorjacht. Met de arrestaties is een cocaïnelijn van Colombia naar Europa opgelost, meldt de Spaanse douane.

De drugsvangst, een van de belangrijkste in de recente geschiedenis van de Balearen, vond zaterdagnacht plaats. De douane ging op zo’n 27 kilometer uit de kust van Ibiza aan boord van het schip van de Nederlanders. In het ruim vonden de douaniers tientallen pakketten cocaïne.


Tijdens de grootscheepse operatie ‘Haircut’ (Knipbeurt in de zin van pluk-ze) werden de vijf Nederlanders gearresteerd. Ze stonden ingeschreven in Port Adriano en waren volgens de douane van plan de drugs naar Europa te smokkelen. Daarbij gebruikten ze Mallorca als logistiek centrum.

De arrestaties waren het resultaat van een onderzoek in samenwerking met Europol. Dat begon anderhalf jaar geleden toen de Spaanse douane een schip met drugs onderschepte. Het bleek deel uit te maken van een smokkelnetwerk. Verder onderzoek leidde volgens de douane naar de Nederlanders. Zij bleken met hun in Gibraltar geregistreerde motorjacht HCH-X op volle zee cocaïne op te pikken die met schepen naar de Middellandse Zee was gesmokkeld. Vervolgens vervoerden ze de drugs naar havens op het Spaanse vasteland, van waaruit de cocaïne werd verspreid over Europa.

(Suuriname Mirror/AD/Twitter/Crimesite.nl/Diario de Ibiza)

Recente peiling toont winst voor voormalig president Lula da Silva bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

Verwacht wordt dat verkiezingsautoriteiten Lula uitsluiten vanwege veroordeling wegens corruptie


De gevangen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva heeft zijn steun met 5 procent verhoogd en zou de presidentsverkiezingen in Brazilië winnen als hij mocht deelnemen, zo bleek maandag 20 augustus 2018  uit een peiling van CNT / MDA

Uit de enquête, die voor het laatst in mei werd gehouden, blijkt dat bijna de helft van de supporters van de linkse leider hun stem zou overdragen aan zijn 'running mate' Fernando Haddad als Lula zou worden uitgesloten van deelname aan de meest onzekere Braziliaanse verkiezingsrace in decennia.



De Braziliaanse munt real leed verlies onder Latijns-Amerikaanse valuta nadat de peiling toonde dat de favoriete kandidaat onder investeerders Geraldo Alckmin, de kandidaat die waarschijnlijk fiscale hervormingen gaat doorvoeren, ver achterblijft bij zijn rivalen.

Verwacht wordt dat verkiezingsautoriteiten Lula zullen uitsluiten van de verkiezingen vanwege een veroordeling wegens corruptie. Ondanks dat, behaalde hij 37,3 procent van de kiezer in de laatste peiling, een stijging van 32,4 procent in dezelfde peiling in mei.

Zijn naaste rivaal was de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro met 18,3 procent, gevolgd door milieudeskundige Marina Silva met 5,6 procent en de ondernemersvriendelijke Alckmin met 4,9 procent.

Ondersteuning voor Marina Silva en de centrum-linkse kandidaat Ciro Gomes is sinds de peiling in mei wat weggevallen, terwijl de steun voor Bolsonaro is toegenomen. Alckmin, voormalig gouverneur van de staat Sao Paulo, heeft ook marginaal terrein gewonnen.

Het was de eerste grote peiling sinds de kandidaturen vorige week officieel werden geregistreerd, maar het leverde geen resultaten op voor het waarschijnlijke scenario van een race zonder Lula. Lula's supporters werd gevraagd wie ze zouden steunen als hij uit de race was en 17,3 procent van de ondervraagde mensen zei dat ze hun stem zouden uitbrengen op Haddad, een voormalige burgemeester van Sao Paulo. Nog eens 11,9 procent van de ondervraagde kiezers zou ovverstappen naar Marina Silva, 9,6 procent naar Gomes, 6,2 procent naar Bolsonaro en 3,7 procent naar Alckmin.

Lula, de eerste president van de Braziliaanse arbeidersklasse en wiens sociale beleid miljoenen mensen uit de armoede heeft gehaald in de grootste natie van Latijns-Amerika, werd in april gevangen gezet om een  ​​gevangenisstraf van 12 jaar uit te zitten voor het ontvangen van steekpenningen.

Het landelijke onderzoek onder 2.002 mensen werd uitgevoerd door MDA voor MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra), de transportsector lobby CNT (Confederação Nacional do Transporte), tussen 15 en 18 augustus en heeft een foutenmarge van 2,2 procentpunten.

(Suriname Mirror/Reuters/Issuu Suriname Mirror)

Nederland en Brazilië gaan meer samen werken aan innovatie

(Bron foto: Twitter)
Beide landen tekenen in São Paulo daarvoor een overeenkomst


Nederland en Brazilië gaan in 2019 een gezamenlijk innovatieprogramma ontwikkelen. Beide landen werken al samen en willen nu meer onderzoek en ontwikkeling verrichten op thema’s als high tech systemen en materialen, ruimtevaart, medische technologieën en het voorkomen van natuurrampen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en de Braziliaanse minister Gilberto Kassab (Wetenschap, Technologie, Innovatie en Communicatie) ondertekenden maandag 20 augustus 2018 in São Paulo daarvoor een overeenkomst tijdens het werkbezoek van Keijzer aan het Zuid-Amerikaanse land. 


Dit jaar stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) al bijna één miljoen euro beschikbaar voor innovatiesamenwerking met Brazilië. Hiermee kunnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen met één of meerdere partners in Brazilië aan het ontwikkelen van technologie voor nieuwe producten of diensten werken.


Het ministerie van EZK stimuleert met GlobalStars Nederlandse ondernemers en organisaties om onderzoek en ontwikkeling (R&D) uit te voeren met specifieke partners buiten Europa. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): 'Onze innovatiekracht kende in 2017 de sterkste groei van de afgelopen vijf jaar en is de basis voor onze sterke internationale concurrentiepositie. Maar, we kunnen nog verbeteren. Bijvoorbeeld als ondernemers over de grens samenwerken aan onderzoek en ontwikkeling. In een grote economie als Brazilië liggen daarvoor mogelijkheden. Zoals voor MKB’ers en kennisinstellingen die zich richten op innovatie met high tech materialen voor bijvoorbeeld vervoersmiddelen, data- en medische technologieën.'

Samen met innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen is staatssecretaris Keijzer van zondag 19 tot en met woensdag 22 augustus in São Paulo, het economische en financiële centrum van Brazilië. Tijdens het bezoek worden niet alleen overeenkomsten gesloten over samenwerking. Ook toont Nederland haar expertise op het gebied van digitale en industriële technologieën waarvoor in Brazilië kansrijke markten bestaan.

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en Keijzer spreken vandaag onder meer met bestuurders van de deelstaat São Paulo, regionale onderzoeksfinancierders zoals FAPESP (Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo) en de grootste industriekoepel in Brazilië (FIESP, Federação das Indústrias do Estado de São Paulo) over het versterken van de samenwerking op innovatiegebied. Ook bezoekt de staatssecretaris een biologisch instituut waar FAPESP en het Nederlandse NWO samen bijvoorbeeld milieuvriendelijke gewasbescherming ontwikkelen. Nederland belangrijkste Europese exportmarkt voor Brazilië Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Braziliaanse goederen (4,2 miljard euro) na China, de Verenigde Staten en Argentinië.


Andersom exporteert Nederland voor 3,3 miljard euro aan goederen naar het Zuid-Amerikaanse land. In de afgelopen tien jaar is de jaarlijkse Nederlandse exportwaarde ruim verdubbeld. Na een sterke economische krimp, herstelde de Braziliaanse economie zich in 2017. Ook binnen het EU-innovatieprogramma Horizon 2020 neemt de samenwerking tussen Nederland en Brazilië een prominente plek in. Van de 88 toegekende projecten met een Braziliaanse deelnemer wordt er in 35 met een Nederlandse partner gewerkt. Voor deze projecten is € 26,8 miljoen (Nederland) en € 5,3 miljoen (Brazilië) aan EU-ondersteuning toegezegd.

(Suriname Mirror/Rijksoverheid.nl/Twitter)

Secretaris-generaal OAS eist crisisvergadering over vluchtelingengolf uit Venezuela

Luis Almagro: 'De situatie is hopeloos'

'Bovenop de inefficiëntie van de regering komt nog eens de tirannieke onderdrukking'


De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een crisisvergadering van de bevoegde commissie over de vluchtelingengolf uit Venezuela gevorderd. Naar schatting hebben 2,3 Venezolanen de laatste maanden hun land verlaten. 

'De situatie is hopeloos. Het Venezolaanse volk heeft geen toegang tot sociale basisvoorzieningen, de gezondheidszorg en het onderwijs zijn ingestort. De openbare instellingen zijn niet meer in staat in elektriciteit en water te voorzien', zegt Luis Almagro. 'Bovenop de inefficiëntie van de regering komt nog eens de tirannieke onderdrukking, waaronder de bevolking gebukt gaat.'


Volgens de Verenigde Naties hebben tot dusver 2,3 miljoen Venezolanen hun toevlucht gezocht in andere landen. De massale stroom vluchtelingen wordt beschouwd als een van de grootste migratiebewegingen in de recente geschiedenis van Latijns-Amerika. Veel buurlanden raken door de toestroom overbelast.

Om de instroom van vluchtelingen af te remmen, eist Ecuador sinds het weekeinde dat de Venezolanen over geldige reisdocumenten beschikken. Ook Peru wil zijn inreisvoorschriften snel verstrengen.

In het Braziliaanse grensgebied kwam het al tot xenofobe rellen tegen Venezolanen.

Venezuela lijdt onder een zware economische crisis. Er is een gebrek aan voedingsmiddelen, medicamenten en alledaagse dingen. Voor het lopende jaar verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een inflatie van één miljoen procent. Bovendien zou de Venezolaanse economische productie nog eens met 18 procent kunnen dalen.

(Suriname Mirror/VRT/El Universal/Twitter)

Venezuela koppelt gedevalueerde munt officieel aan cryptomunt petro

Waarde van de petro gelijk aan 60 dollar of 360 miljoen bolivar



De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft afgelopen vrijdag een aantal grote hervormingen aangekondigd, waaronder het officieel in gebruik nemen van cryptomunt petro. Het mag de grootste hervorming heten sinds Maduro aan de macht is.


De wisselkoers in het land is nu vastgezet op de eigen cryptomunt, de petro. De president stelt de waarde van die petro gelijk aan 60 dollar of 360 miljoen bolivar. Een directe devaluatie van de munt van liefst 96 procent ten opzichte van de officiële wisselkoers, die eerder nog op iets minder dan 250.000 bolivar stond.

Met de maatregelen hoopt Maduro de hyperinflatie die Venezuela teistert, een halt toe te roepen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meldde al. dat de Venezolaanse economie dit jaar naar verwachting met 18 procent krimpt. Het IMF voorspelt verder dat het inflatiecijfer voor het eind van dit jaar wel eens meer dan 1 miljoen procent zou kunnen zijn.

President Maduro gaat daarnaast het minimumloon met meer dan 3.000 procent verhogen. In nieuwe bolivars, er werden immers 5 nullen geschrapt, wordt het nieuwe minimum loon 1.800 bolivar per maand. Dit komt neer op zo’n 30 dollar per maand, of zo’n 26 euro. Het gaat al om de vijfde verhoging van het minimumloon dit jaar in het Zuid-Amerikaanse land.

Ook moeten de belastingen voor bedrijven omhoog gekrikt worden en gaan de gasprijzen flink omhoog. Hoe erg de hyperinflatie in het land is kan ook gezien worden in de benzineprijs. Voor slechts een euro krijg je in Venezuela tegenwoordig liefst 3 miljoen liter benzine. Ondertussen is voedsel onbetaalbaar geworden. Olie is aan de andere kant flink voorhanden.


De cryptomunt de petro werd in februari 2018 geïntroduceerd als middel om buitenlands kapitaal aan te trekken, om zo de Venezolaanse economie een impuls te geven en zowel de sancties van de EU als die van de VS te omzeilen.

Over de cryptomunt die de Venezolanen graag willen gaan hanteren bestaan de nodige vraagtekens. Zo zijn er helemaal geen details bekend over hoe de munt precies moet gaan werken. En door sancties van de VS lijkt de munt over de landsgrenzen nutteloos.

Venezuela kampt wegens de gigantische inflatie verder met een enorme uitstroom van economische vluchtelingen. Volgens de VN zijn er sinds het begin van de crisis in Venezuela ruim 2,3 miljoen inwoners gevlucht naar landen in de regio, vooral naar Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru. Ecuador heeft inmiddels de grens gesloten voor Venezolanen. Begin deze maand deed ook Brazilië de grens tijdelijk dicht voor Venezolanen, na een serie gewelddadige incidenten met vluchtelingen. Brazilië heeft onlangs meer militairen naar het grensgebied met Venezuela gestuurd.

(Suriname Mirror/Bitcoin Magazine/Business Insider/Bloomberg/ Reuters/De Morgen/Twitter)