zondag 3 maart 2019

Afke Fitz Jim nieuwe financieel directrice van Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Fitz Jim is voormalig directielid van het Diakonessenhuis


Afke Fitz Jim, voormalig directielid van het Diakonessenhuis, is per 1 maart aangetreden als nieuwe financieel directrice van Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Algemeen directrice Claudia Marica-Redan bevestigt zondagavond 3 maart 2019 op Starnieuws, dat de post van financieel directrice is ingevuld. 

John Zaandam heeft zo'n twee jaar zijn diensten bewezen binnen de afdeling Financiën. Sinds Marica-Redan, die financieel directrice was, in juli 2017 de leiding kreeg van het ziekenhuis was deze functie vacant.

Zaandam is benoemd als beleidsadviseur van de algemeen directrice van AZP. In een circulaire vraagt Marica-Redan het personeel om de nodige ondersteuning te geven aan de nieuwe financieel directrice, Fitz Jim.

PRO roept op tot waakzaamheid tegen uitholling constitutionele staatsinrichting via presidentiele werkgroep

'Werkgroep begeleidt zonder parlementair toezicht ministeries en rapporteert alleen aan president'


De PRO roept samenleving op tot uiterste waakzaamheid tegen uitholling van constitutionele staatsinrichting door middel van een presidentiële werkgroep. Volgens het Presidentieel Besluit Instelling van de Presidentiële Werkgroep Begeleiding Prioritaire Delen van Hoofdbeleidsgebieden is een team benoemd, dat zonder parlementair toezicht departementen zal begeleiden en enkel zal rapporteren aan de president. 

'Machtsconcentratie is hoe regeringen onder de invloed van Jules Wijdenbosch, Etienne Boereveen en Ramon Abrahams al vanaf de jaren '80 opereren. Functioneren kunnen we het niet noemen. Ieder van die regeringen is namelijk een opstapeling van falend beleid. Van de Nationale Militaire Raad tot de super ministers, tot welke benaming dan ook, zien wij ook nu weer een herhaling van dezelfde invloedrijke personen die totaal voorbijgaat aan Besluit Taakomschrijving Departementen 1991. Een gedeelte daarvan is een systematische ontwerpfout: machtsconcentratie rondom een klein groepje personen heeft Mussolini, Hitler en Saddam Hussein ook geen blijvende ontwikkeling voor hun naties gebracht. 

Een deel heeft te maken met persoonlijke keuzes: het renoveren van werkkamers van het ministerie voor tonnen met onderhandse gunningen, werkzaamheden aan persoonlijk vervoersmiddel voor tientallen duizenden, te laat ondertekenen van opzeggingsbrief met miljoenenboete voor de staat als gevolg, aanvaarden van steekpenningen voor tientallen miljoenen en meerdere jaren gevangenschap voor het vervoer van cocaïne. 

De slagvaardigheid van dit team is de slagvaardigheid van binnen een paar dagen buitenlanders naturaliseren om topfuncties te bekleden namens de regering, de slagvaardigheid van een amnestiewet aannemen binnen enkele dagen in strijd met internationaal recht en mensenrechten. De flexibiliteit van dit team is de rekbaarheid van de koers, die door wanbeleid en monetair financieren al meerdere keren tot hyperinflatie geleid heeft. 

De prioritaire rangschikking van dit team kenmerkt zich dan ook door ondersteuning aan veroordeelde en verdachte drugscriminelen, waaronder Dino Bouterse, de zoon van de president of het verlenen van hand- en spandiensten aan de meervoudig veroordeelde pleegzoon van de president. Het zou verkeerd zijn het gehele team over een kam te scheren. De ene heeft misschien nog nooit een volle regeertermijn uitgezeten als president of minister, terwijl de andere misschien wel een volle termijn van de opgelegde gevangenisstraf heeft uitgezeten. Het onderling verband of verbond mag Suriname misschien in samenwerking crimineel benadeeld hebben, maar verschil moet er zijn. 

De PRO roept de samenleving op tot uiterste waakzaamheid tegen deze uitholling van onze constitutionele staatsinrichting en ontneming aan inspraak van het volk door het buitenspel zetten van de volksvertegenwoordiging die rechtstreeks door haar gekozen is om toe te zien op beleid, gevoerd door mensen die niet door haar gekozen zijn. 

Namens de Media Commissie van de PRO'

Frankrijk onderzoekt recent incident op Marowijnerivier

'De gezamenlijke militaire missies hebben niets te maken met politiesamen- werkingsovereenkomst'


Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk zegt zondag 3 maart 2019 op Starnieuws vrijdag te zijn geïnformeerd door de Surinaamse regering over een mogelijk incident dat zich heeft voorgedaan op de Marowijnerivier. Meteen na dit te hebben vernomen, heeft Frankrijk conform de wens van de Surinaamse regering gelijk een onderzoek ingesteld, aldus Joly. 

De locatie en wat zich precies heeft voorgedaan worden onderzocht. De Franse ambassadeur doet een beroep op iedereen om de onderzoeksresultaten rustig af te wachten, die heel snel openbaar worden gemaakt.

'Ik benadruk in het bijzonder dat de gezamenlijke militaire missies die jarenlang zijn uitgevoerd tegen illegale activiteiten, met name tegen de illegale goudwinning en het gebruik van kwik op Franse bodem, met de bekende verschrikkelijke gevolgen voor de bevolking aan beide zijden van de rivier, niets te maken hebben met de politiesamenwerkingsovereenkomst.'

Joly onderstreept dat de politiesamenwerkingsovereenkomst zoals geratificeerd door het Surinaamse parlement in 2017, alleen betrekking heeft op de samenwerking met het Korps Politie Suriname. 'En die heeft sinds de ratificatie van de overeenkomst geen aanleiding gegeven tot een incident.'

Top in opspraak geraakt Braziliaanse mijnbouwconcern Vale SA tijdelijk ontheven

(Bron foto: Twitter)
Vermoeden bestaat dat de directie van Vale wist van gebreken aan doorgebroken dam


De directeur van het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale SA heeft zaterdag 2 maart 2019 een stap terug gedaan. Ook vier andere topmanagers leggen hun taken, tijdelijk, neer in de nasleep van de dodelijke dambreuk op 25 januari bij een ijzerertsmijn van het bedrijf bij Brumadinho. Daarbij vielen 186 doden, nog 122 mensen worden vermist.


Het vermoeden bestaat dat de directie van het bedrijf wist van gebreken aan de dam.


Eerder hadden het parket en de federale politie, die de oorzaak van de dambreuk onderzoeken, zaterdag gevraagd om het vertrek van Schvartsman en dertien andere topmedewerkers.

Uit verhoren van opgepakte functionarissen van Vale, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, is volgens de aanklagers gebleken dat tot op het hoogste directieniveau bekend was dat de dam gebreken vertoonde en er groot risico was dat de dam zou breken.

Beelden tonen hoe gigantische moddergolf mijnstadje verzwelgt na dambreuk.


Schvartsman, die sinds mei 2017 aan het hoofd stond van Vale, bood daarop in een lange brief aan de Raad van Bestuur van het bedrijf zijn tijdelijke vertrek aan. Dat werd direct geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor drie andere managers. Ze mogen voorlopig ook niet meer de kantoren van het bedrijf betreden.Schvartsman heeft altijd ontkend dat bij hem of het bedrijf bekend was dat er gebreken waren aan de dam.

Na de breuk van de 86 meter hoge dam van de ijzermijn Córrego do Feijão op 25 januari baande zich een verwoestende modderstroom van 12 miljoen kubieke meter mijnafval een weg door het gebied, honderden kilometers het land in. Kantoren van Vale in de omgeving, huizen, vee en begroeiing werden vernietigd. Het mijnafval, met ijzerertsresiduen, zuren en ammoniak heeft grote delen van de natuur en diverse rivieren in de omgeving vergiftigd.

Tot nu toe zijn 186 doden geborgen. Naar de lichamen van 122 mensen die door de modder zijn verzwolgen en nog worden vermist, wordt nog altijd gezocht.

(Suriname Mirror/em.com.br/AD/Belga/g1.globo/Der Tagesspiegel/YouTube)

Zo'n 20.000 mensen steken dagelijks de Tachira-rivier over aan de grens van Colombia met Venezuela

Venezolanen blijven massaal zoeken naar allerhande steun, hulp en aandacht in ColombiaInternationale hulp blijft haperen aan de grens tussen Colombia en Venezuela nadat president Nicolas Maduro de banden met Bogota heeft verbroken en de grens heeft gesloten. 

Maar, in de Colombiaanse grensstad Cucuta vinden mensen alternatieve manieren om vrij te bewegen. Naar schatting 20.000 mensen passeren dagelijks de Tachira-rivier aan de grens van en naar Venezuela op zoek naar voedsel en medische aandacht.

Al Jazeera's Manuel Rapalo bericht vanuit Cucuta, Colombia.
(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

'Rusland bereid deel te nemen aan bilaterale gesprekken met VS over de kwestie Venezuela'

'Alleen de Venezolaanse bevolking heeft het recht om hun toekomst te bepalen'Rusland is bereid deel te nemen aan bilaterale gesprekken met de Verenigde Staten over de kwestie Venezuela, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken zaterdagavond 2 maart 2019 tegen zijn Amerikaanse collega. 

De situatie in Venezuela was het belangrijkste onderwerp in een telefoontje tussen minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland op zijn website.

'In verband met het voorstel van Washington om bilateraal overleg over het Venezolaanse onderwerp te houden, laat Rusland weten bereid te zijn hieraan deel te nemen', zei het ministerie in een verklaring.

Het was 'van vitaal belang om strikt te worden geleid door de principes van het VN-Handvest, omdat alleen de Venezolaanse bevolking het recht heeft om hun toekomst te bepalen', aldus de verklaring.

Rusland en de Verenigde Staten staan ​​op gespannen voet met elkaar vanwege een door de VS geleide campagne voor internationale erkenning van Juan Guaido, de Venezolaanse oppositieleider die zichzelf interim staatshoofd noemt, boven president Nicholas Maduro.

In het telefoontje, geïnitieerd door de Verenigde Staten, veroordeelde Lavrov de dreigementen die Washington maakte aan 'het legale leiderschap van het land', zei het ministerie, verwijzend naar Maduro.

Eerder deze maand legde de Verenigde Staten nieuwe sancties op aan zes Venezolaanse veiligheidsfunctionarissen en herriep de visa van tientallen medewerkers en hun familiebanden met Maduro, in de laatste stap om de druk op hem op te voeren om af te treden.

(Suriname Mirror/CNBC/Twitter)

EU waarschuwt Venezolaanse president Maduro zelfverklaard president Guaidó niet op te pakken na tournee langs diverse Zuid-Amerikaanse landen

(Bron foto: Twitter)
'De leden van het parlement genieten immuniteit, die volledig gerespecteerd moet worden'


De Europese Unie heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro gewaarschuwd om oppositieleider en zelfverklaard president Juan Guaidó niet op te pakken als hij na een rondreis langs diverse Zuid-Amerikaanse landen weer terugkeert in Venezuela. Volgens de EU zou een arrestatie de situatie in het land nog verder laten escaleren. 

'Elke maatregel die de vrijheid, de veiligheid of de persoonlijke integriteit van Juan Guaidó in gevaar zou kunnen brengen, zou een enorme escalatie betekenen van de spanningen en zou leiden tot een sterke veroordeling door de internationale gemeenschap’, aldus Federica Mogherini, EU-hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, in een persbericht.

'De leden van het parlement genieten immuniteit, die volledig gerespecteerd moet worden.'


Mogherini voegt daar nog aan toe, dat parlementsleden hun mandaat moeten kunnen uitvoeren zonder dat zij of hun familieleden worden geïntimideerd.

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president van Venezuela. Hij verzet zich zo tegen de herverkiezing van Maduro, die het parlement als onwettelijk heeft bestempeld. Guaidó stak vorige week vrijdag de grens over naar Colombia, om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp aan Venezuela, en heeft sindsdien verschillende Zuid-Amerikaanse landen bezocht.


Vandaag, zondag 3 maart 2019, liet Guaidó in Ecuador weten dat hij van plan is om vandaag of morgen terug te keren naar Venezuela. Hij riep de Venezolaanse bevolking op maandag en dinsdag de straat op te gaan, ondanks het carnaval. 'We hebben weinig te vieren en veel te doen’, concludeerde hij.Maduro heeft aangekondigd dat Guaidó bij zijn terugkeer opgepakt zal worden, omdat hij een verbod van het Grondwettelijk Hof om het land te verlaten naast zich neergelegd heeft. De Europese Unie, die net als de Verenigde Staten en verschillende Zuid-Amerikaanse landen Guaidó steunt, wil een politieke oplossing voor het conflict in de vorm van nieuwe verkiezingen.

(Suriname Mirror/AD/Twitter)

Drastische daling aantal nesten lederschildpad op legstranden Suriname

WWF Guianas houdt bijeenkomst met zo'n 70 schildpaddenexperts uit Caribische gebied


Het aantal nesten van de bedreigde Aitkanti of lederschildpad (Dermochelys coriacea) op de Surinaamse legstranden is sinds 2010 drastisch gedaald. Ook de Warana - Olive Ridley - schildpad (Lepidochelys olivacea) vermijdt de Surinaamse legstranden de laatste jaren steeds vaker. Bij de Krapé of soepschildpad (groene zeeschildpad / Chelonia mydas) is een lichte stijging van het aantal nesten. De twee belangrijkste legstranden van Suriname voor deze zeeschildpadden zijn het natuurreservaat Galibi - zo'n tien kilometer- en Braamspunt met ongeveer 1,2 kilometer strand.

WWF Guianas heeft vandaag, zondag 3 maart 2019, tijdens World Wildlife day 2019 ervoor gekozen de zeeschildpad in de schijnwerpers te plaatsen.

Op de Surinaamse legstranden komen de Krapé en nu in steeds mindere mate de Aitkanti en Warana voor. In Suriname broeden de zeeschildpadden van februari tot en met juli. Wereldwijd behoort het dynamisch kustgebied van de Guianas als de belangrijkste broedplaats voor de Krapé en de Aitkanti.

De grootste vijand van de zeeschildpadden is de mens. In Suriname worden ondanks alle voorlichting nog steeds op grote schaal schildpadeieren geconsumeerd. De nesten worden op meer dan regelmatige basis gestroopt. Daarnaast raken ook veel volwassen schildpadden verstrikt in visnetten, wat meestal leidt tot verdrinking. WWF Guainas zal samen met de Surinaamse visserijsector nagaan hoe samen te werken aan haalbare oplossingen om de bijvangst van schildpadden te verminderen. Regionale samenwerking is noodzakelijk voor een effectieve bescherming van de zeeschildpad, die een uitgestrekt leefgebied heeft.

WWF Guainas stelt in een persbericht dat zij al jaren samenwerkt met de overheid en lokale partners om de activiteiten op de legstranden te monitoren. Zo wordt er ook op gelet dat toeristen de schildpadden op een verantwoorde manier benaderen. Vanaf dit jaar moeten alle bezoekers aan Braamspunt zich eerst melden bij het Visitor Centre dat is opgezet door WWF en Natuurbeheer. Zo hopen WWF en Natuurbeheer niet alleen een beter overzicht te krijgen van het aantal bezoekers op Braamspunt in het legseizoen, maar kan er beter gecontroleerd worden of bezoekers zich aan de regels houden en kunnen in dien nodig eventuele maatregelen worden getroffen. Voor WWF blijft het beschermen van de zeeschildpadden een topprioriteit.

Het fonds organiseert in dat kader deze maand een bijeenkomst waar zo'n 70 schildpaddenexperts uit het hele Caribische gebied bijeenkomen. Ook uit de Verenigde Staten en Canada zijn  vertegenwoordigers. De deelnemers zullen de stand van de (nest) populaties en bedreigingen bespreken. Het thema van de bijeenkomst is The Wider Caribbean Sea Turtle Conservation Network Annual General Meeting. Voorafgaand aan deze grote bijeenkomst is er een tweedaagse workshop waarbij specifiek zal worden gekeken naar oplossingen voor het reduceren van de bijvangst van de Aitkanti in de visserij. Bij deze samenkomst zullen er behalve vertegenwoordigers van de Visserijdienst van de Guainas ook deelnemers uit Trinidad en Venezuela zijn. Deze landen delen een belangrijke sub populatie. Het uiteindelijk doel is om te komen tot een regionaal actieplan.

Gajadien (VHP): 'Persbericht Bankiersvereniging roept vraagtekens op'

'Tekort aan contante Amerikaanse-dollarbiljetten is niet iets tijdelijks'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), tevens lid van de vaste pparlementaire commissie Financiën, vindt dat het persbericht van de Surinaamse Bankiersvereniging van vrijdag vraagtekens oproept. De vereniging geeft heel onschuldig aan, dat door het tijdelijk wegvallen van de mogelijkheid om contante Amerikaanse-dollarbiljetten te importeren er een tekort is ontstaan. 

De vereniging had volgens de politicus de samenleving beter gediend door aan te geven dat het om zo'n jaar gaat in plaats van een tijdelijke situatie. 'Het is een structurele situatie geworden', zegt Gajadien zaterdag 2 maart 2019 op Starnieuws.

De volksvertegenwoordiger stelt, dat de Bank of China ook de laatste omzetting van euro naar Amerikaanse-dollars heeft gestopt. 'Ook de luchtvaartmaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen wensen geen risico’s meer te nemen met het zakendoen met Suriname. Dit alles vanwege de lage compliance-standaarden welke gehanteerd worden in Suriname', stelt Gajadien.

Hij roept de banken op om de transparantie op te voeren mede in het kader van de op handen zijnde risks assessment in Suriname. 'Wij mogen niet riskeren dat wij verder geïsoleerd raken door het niet correct handelen binnen de financiële sector', betoogt Gajadien.

De vereniging heeft de volksvertegenwoordiger bijvoorbeeld niet horen zeggen, dat de Centrale Bank van Suriname haar weekstaten onmiddellijk moet publiceren. De Bankiersvereniging dient ook te bewaken dat de belangen van de samenleving bij een onafhankelijke instelling als de Centrale Bank gewaarborgd wordt. 'Trouwens dit is in het belang van de banken zelf en dus haar cliënten dat de bewaking van de onafhankelijke positie van de Centrale Bank plaatsvindt.'