donderdag 8 maart 2018

Senaat Brazilië keurt Open Skies-overeenkomst tussen Brazilië en VS goed

Partnerschap tussen American Airlines en LATAM Airlines nu mogelijk


De Senaat heeft woensdag 7 maart 2018 een Open Skies-overeenkomst tussen Brazilië en de Verenigde Staten goedgekeurd, die de weg vrijmaakt voor een partnerschap tussen American Airlines Group Inc en LATAM Airlines Group SA. Het verdrag zal worden toegezonden aan president Michel Temer, van wie wordt verwacht dat hij het bij wet zal ondertekenen.

De overeenkomst staat een onbeperkt aantal vluchten toe tussen Brazilië en de Verenigde Staten, de favoriete bestemming van Braziliaanse toeristen, en zou moeten resulteren in lagere vliegtarieven. Naar verwachting zal dit leiden tot verhoogde belangstelling van de Amerikaanse luchtvaartindustrie in de mogelijk enorme Braziliaanse markt.

Het Open Skies-verdrag werd in 2011 ondertekend, maar kreeg te maken met tegenstand van parlementsleden die gelobbyd werden door de belangen van lokale luchtvaartmaatschappijen in Brazilië, die concurrentie vreesden van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Het akkoord was een vereiste voor het Amerikaanse ministerie van Transport om een zakelijke deal goed te keuren tussen American Airlines en LATAM, de twee grootste luchtvaartmaatschappijen in de regio, waardoor vluchtschema's gecoördineerd kunnen worden en meer verbindingen kunnen worden aangeboden.

Het antitrustbureau van Brazilië heeft het groene licht al gegeven voor de samenwerking. In 2016 tekende het in Chili gevestigde hoofdkantoor van LATAM de gezamenlijke zakelijke overeenkomst met American en een ander met IAG's (International Consolidated Airlines Group SA) British Airways en Iberia, alle leden van de Oneworld Alliance.

De op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van Brazilië, Azul Linhas Aéreas (AZUL), die in 2008 van start ging, was aanvankelijk tegen de overeenkomst en voerde aan dat deze zich op de Braziliaanse markt moest vestigen voordat deze werd opengesteld voor verdere concurrentie.

Het verdrag werd ondersteund door GOL Linhas Aéreas Inteligentes (GOLL), de tweede luchtvaartmaatschappij van Brazilië waarin Delta Airlines Inc. een participatie van 9,48 procent heeft en Avianca Brasil, die een zakelijke deal met United Continental Holdings Inc wil sluiten in de nabije toekomst.


(Suriname Mirror/Reuters)

Zuid-Amerikaanse landen betichten West-Europese aardappelverwerkers van dumping

Colombia en Peru stellen een onderzoek in naar mogelijke dumping

'Achter beschuldigingen zit grote multinational die op oneigenlijke gronden probeert eigen business te beschermen'

  
Van dumping van West-Europese diepgevroren friet in Zuid-Amerika is absoluut geen sprake. Achter beschuldigingen in die richting zit een grote multinational, die op oneigenlijke gronden probeert zijn eigen business te beschermen, zegt Piet Hein Merckens, CEO van Aviko Nederland. 

Het zou ook van 'strategische waanzin' zijn voor de Nederlandse economie om producten te goedkoop op de markt te brengen in landen als Brazilië, Colombia en Peru. Die landen vinden dat West-Europese diepvriesfriet bij hen te goedkoop op de markt wordt gebracht, en zo lokale Zuid-Amerikaanse producenten uit de markt prijst. Brazilië heeft al import-beperkingen gesteld. Maar al die beschuldigingen zijn onterecht en 'niet zo aardig', zegt Merckens. De onderzoeken waar de beschuldigingen op gebaseerd zijn, zijn volgens hem onzorgvuldig.

Nederland is de op een na grootste aardappelverwerker van de wereld. Van de totale productie gaat 85% de grens over, vooral naar Europese afnemers. Nederland exporteerde in 2015 voor een bedrag van 140 miljoen euro diepvriesfriet naar Zuid-Amerika.

Brazilië was het eerste land dat een heffing introduceerde op Europese friet. Het land is met een import van 42 miljoen de belangrijkste afnemer van Europese aardappelproducten. Sinds de regering een heffing introduceerde, is de export vanuit Europa met 60% afgenomen. Colombia (exportwaarde 5 miljoen euro) en Peru (export 10 miljoen) stellen een onderzoek in naar mogelijke dumping.

 de steun van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel heeft Merckens niets te klagen, maar de Europese Commissie laat het volledig afweten. 'De EC is de enige die bezwaar kan aantekenen bij het panel dat naar de geschillen onder het WTO-handelsverdrag kijkt. De EC is op zich wel betrokken, maar laat niet zijn tanden zien. Als het om vliegtuigen of staal gaat, komen ze veel eerder in actie. Er gaat geen euro naar onze sector toe en als we dan een keer vragen om het voor ons op te nemen, is er weinig moed om de tanden te laten zien.'

Als je als bedrijf juist ambieert om in de groei van de markt te investeren en het zo snel mogelijk wilt terugverdienen, is dumping volgens Merckens geen voor de hand liggende optie. 'We hebben te maken met een zeer competitieve en efficiënte sector. Dat hebben we mede dankzij de akkerbouwers die op een zeer professionele manier telen en daardoor hoge opbrengsten en een lage aardappelprijs hebben. Vervolgens hebben wij als industrie veel geïnvesteerd in efficiency en de kwaliteit en kunnen we hele goede producten brengen, tegen een vrij lage kostprijs.'

Merckens heeft wel een verklaring voor de grond van de Zuid-Amerikaanse aantijgingen: het zijn de hoge Britse tarieven, onderhevig van allerlei koersverschillen, die vergeleken zijn met de prijzen in Brazilië, zo zegt hij. 'Dat is volledig arbitrair en het heeft vooral alles te maken met politici die herverkozen willen worden. Daarnaast zit er naar onze smaak een grote multinational achter, die 82 procent van de Colombiaanse markt in handen heeft en op oneigenlijke gronden probeert zijn eigen business te beschermen.'

(Suriname Mirror/BNR/AgriHolland.nl)

Colombia moet zijn vrouwelijke activisten koesteren op Internationale Vrouwendag

Human Rights Watch: 'Colombiaanse autoriteiten moeten vrouwelijke activisten die worden bedreigd en gedood, in de kijker zetten'

(Bron foto: Congreso de los Pueblos)
 
Het is een jaar geleden, dat Ruth Alicia Lopez Guisao, een mensenrechtenactiviste in Colombia, werd vermoord door niet-geïdentificeerde schutters. Ze was een uitgesproken gemeenschapsleidster die met Afro-Colombiaanse en inheemse groepen werkte aan landhervorming in het westelijke departement Chocó.

Haar familie had jarenlang geleefd in angst voor paramilitairen, maffia-achtige gewapende groepen die zichzelf afschilderden als 'zelfverdedigings'-troepen die de linkse guerrillastrijders bestreden, maar tot de grootste drugshandelaars van het land behoorden. Deze terreur ging door na haar dood, want volgens persberichten ontvingen haar moeder en zuster doodsbedreigingen, die waarschuwden om haar begrafenis niet bij te wonen.


Veel mensen hebben nog nooit van Guisao gehoord, omdat haar dood niet algemeen werd vermeld in het internationale nieuws.

Guisao was slechts een van de 16 vrouwelijke activisten die vorig jaar in Colombia zijn gedood, volgens Somos Defensores, een van de belangrijkste groepen in Colombia die misbruik tegen activisten meldt.

Op Internationale Vrouwendag moeten de Colombiaanse autoriteiten vrouwelijke activisten als Guisao, die worden bedreigd en gedood, in de kijker zetten en hun bijdragen aan de mensenrechten eren. Ondanks Colombia's programma's om activisten te beschermen, is het aantal vermoorde mensenrechtenactivisten toegenomen na de ondertekening van het vredesakkoord 2016 met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Tientallen lokale activisten zijn gedood door gewapende groepen, waaronder paramilitaire opvolgers en guerrillastrijders.

Veel van deze gevallen lijken erop te wijzen, dat andere gewapende groepen zich haasten om controle te krijgen over gebieden die voorheen in handen waren van de FARC.

Volgens Somos Defensores was van de 560 activisten die in 2017 in Colombia werden aangevallen, meer dan 25 procent vrouw. Somos Defensores rapporteerde vier gevallen van 'extreem geweld' tegen vrouwen, waaronder martelingen, brutaliteit en seksueel geweld. Vrouwelijke mensenrechtenactivisten worden geconfronteerd met dezelfde risico's als hun mannelijke tegenhangers, maar zijn bijzonder kwetsbaar voor op gender gebaseerde bedreigingen en geweld.

In gewapende conflicten creëren dreigementen van verkrachting en bedreigingen voor hun familie een acuut gevoel van angst voor vrouwelijke activisten.

In het licht van het toenemende geweld tegen activisten, moet de Colombiaanse regering haar inspanningen verdubbelen om hen te beschermen, ook in gebieden die voorheen onder de controle van de FARC stonden, en prioriteit geven aan onderzoeken naar hun dood. Vrouwelijke activisten spelen een vitale rol. Door hen te beschermen, kan de overheid meer doen om duurzame vrede in het land te creëren.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/YouTube)

Zo'n 800 vrouwen bezetten in Rio de Janeiro, Brazilië, hoofdkwartier van O Globo

Grootste Braziliaanse mediabedrijf zou politieke instabiliteit in Brazilië bevorderen

(Bron foto: Twitter)
'Globo promoot coups in het voordeel van zijn zakelijke belangen'


Zo'n 800 vrouwen hebben donderdagochtend 8 maart 2018 het hoofdkwartier van O Globo, het grootste communicatiebedrijf van Brazilië, in Rio de Janeiro, bezet. Op het terrein, om 17.30 uur lokale tijd, zei de groep, dat het hun doel was om de actie van de media-gigant om de politieke instabiliteit in Brazilië te bevorderen, aan de kaak te stellen.


Diverse sociale groepen vertegenwoordigend, zoals Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST), Levante Popular da Juventude, Bewegeing van Kleine Familie Boeren en de beweging van degenen die door dammen worden getroffen, evenals bezorgde inwoners van lokale gemeenschappen, benadrukten de vrouwen, dat O Globo meehielp aan de opbouw van het verhaal, dat resulteerde in de afzetting van de voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff in 2016.


Het mediabedrijf heeft consequent materiaal gepubliceerd, dat bijdraagt ​​aan de politieke vervolging van de voormalige Braziliaanse president Luula Inacio 'Lula' da Silva. 

'Globo promoot coups in het voordeel van zijn zakelijke belangen. Ze geven niet om de gevolgen voor het land. Dat betekent, dat ze crimineel zijn. Het is niet alleen een vijand van de arbeiders, het is een vijand van de hele natie', zei Ana Carolina Silva, een lid van Levante Popular da Juventude.


MST-leidster Maria Gomes de Oliveira zei, dat Globo-nieuwsuitzendingen, kranten en tijdschriften verantwoordelijk zijn voor sociale contacten en het stimuleren van electorale trends. De media-gigant steunde de 'militaire interventie in Rio de Janeiro in naam van de veiligheid. Tegelijkertijd promoten ze angst om de arbeidersklasse stil te houden, president Temer en zijn bondgenoten maken gebruik van het verlangen van mensen naar een veilige samenleving om zijn electorale strategie te verhullen.'


Ze benadrukte ook, dat Globo de poging van de regering Temer tot hervorming van het pensioenstelsel ondersteunde. 'Met betrekking tot pensioen (hervorming), ze zijn direct gekoppeld aan Mapfre Seguros, een bedrijf dat particuliere pensioendiensten verleent.'

De bezetting maakt deel uit van de MST's Nationale Actiedag van Landloze Vrouwen op de Internationale Dag van de Vrouw. Soortgelijke protesten en demonstraties vinden plaats in andere delen van het land, waaronder de staten Rio Grande do Norte, Paraiba, Para, Maranhao, Goiania en elders. De landelijke mobilisaties zijn georganiseerd om geweld tegen vrouwen, agribusiness, het verlies van werknemersrechten en tegenvallers in sociale vooruitgang aan de kaak te stellen.

(Surinamme Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube/Correio Braziliense/Brasil247)

Vijf jaar voor Amsterdammer (55) voor smokkel cocaïnepasta in meubels uit Brazilië

Pasta básica verstopt in geprepareerde ruimtes in twee stoelen en een bank


Een 55-jarige Amsterdammer is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor het importeren van cocaïne. Hij importeerde ruim 70 kilo cocaïnepasta vanuit Brazilië naar zijn meubelzaak in Almere. Hij had pasta básica in geprepareerde ruimtes in twee stoelen en een bank verstopt. Dit meldt Crimesite.nl donderdag 8 maart 2018.

Die werden in een container de haven van Rotterdam binnengevoerd. Een speurhond sloeg aan bij een van de bankstellen, waarna de cocaïne werd gevonden. Daarna zijn de meubels in Almere toch bij de meubelwinkel van de verdachte afgeleverd. Ook zijn er in een opslagbox chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden voor het omzetten van cocaïnepasta in cocaïne. Deze opslagbox werd verhuurd aan de verdachte.

De man was geschorst uit zijn voorarrest zodat hij zijn proces in vrijheid kon afwachten. De rechtbank bepaalde dat hij direct de gevangenis in moet om zijn straf uit te zitten.

Cocaïnepasta (basuco) is een halffabrikaat van cocaïne, cocabladeren gemengd met een aantal chemische stoffen. In Zuid-Amerika wordt het wel gerookt met tabak en wiet. Om van de pasta cocaïne te maken moeten er nog stoffen aan worden toegevoegd, onder meer (vloeibaar) zwavelzuur. De vloeistof die overblijft wordt gescheiden van het sediment en er wordt ammonia aan toegevoegd waarna cocaïne-hydrochloride neerslaat. Dat moet nog moet worden gedroogd.

Bouva (NDP) hekelt verspreiding van seksvideo’s

'Dat er sprake is van moreel verval kunnen we best wel toegeven'

 
'Het is triest en jammer wanneer we zien, dat een video over het privéleven van mensen op de een of andere manier op straat ligt', zegt Assemblee vicevoorzitter en NDP-Assembleelid Melvin Bouva vandaag, donderdag 8 maart 2018, op de nieuwswebsite Suriname Herald.

Bouva geeft aan het jammer te vinden, dat seksvideo’s, waar Surinaamse jongeren in te zien zijn, via social media verspreid worden. 'In de meeste gevallen zie je dat het om dingen gaat waar mensen in de privésfeer bezig waren met elkaar. Wat de reden is dat deze beelden of foto’s op een bepaald moment op straat liggen, moet nog onderzocht worden.'

Hij vindt, dat jongeren voorzichtiger moeten zijn, omdat dit naar zijn mening niet de opvoeding is die we van huis uit hebben mee gehad. 'Dat er sprake is van moreel verval kunnen we best wel toegeven. Daarom moeten we met zijn allen eraan werken dat dit soort zaken geen toegang krijgen in onze samenleving. Mensen kunnen in de fout gaan, maar wanneer het om dit soort zaken gaat moeten we paal en perk stellen en ook optreden', meent Bouva.

'De technologie is mooi om te gebruiken, maar niet om negatieve dingen te doen. Zaken die in de privésfeer plaats hebben gevonden, zijn voor degenen bestemd die het eens met elkaar zijn dat het zo moest gebeuren. Dat het daarna op straat ligt is helemaal fout.',

Hij vindt dat dit niet iets van het beleid alleen is, maar van de totale gemeenschap. Ook maatschappelijke, kerkelijke, sport en culturele organisaties zouden zich volgens Bouva hiervoor moeten inzetten. 'Laten we nee zeggen tegen dit soort zaken en ook ervoor zorgen, dat we de toekomst jongeren niet verpesten met dit soort fenomenen. Wanneer het gaat om respect, moraal en ethiek, dan weet ik dat we als jongeren dat zeker hebben gehad bij de opvoeding.'

Jongen (14) schiet zich met jachtgeweer door het hoofd

Jongen pakt jachtgeweer van zijn vader - Motief nog onbekend


Het Dagblad Suriname meldt vanmiddag, donderdag 8 maart 2018, dat de 14-jarige Marvin Wongsopawiro zich vanochtend aan de Merveilleweg te Santo Boma door het hoofd heeft geschoten met een jachtgeweer.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de jongen het jachtgeweer van zijn vader heeft gepakt en zich daarmee in zijn eigen slaapkamer door het hoofd heeft geschoten. Hij overleed ter plekke.

Het lichaam van de 14-jarige is door de politie in beslag genomen. Het verder onderzoek is overgedragen aan Recherche Midden Suriname van het Korps Politie Suriname.

Het motief is nog onbekend.

20-Jarig meisje steekt uit boosheid woning moeder in brand...

Gehele kleine houten woning aan Goede Hoopweg verwoest


De 20-jarige E.L. heeft gistermiddag de woning van haar moeder in brand gestoken aan de Goede Hoopweg. Uit het politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 8 maart 2018, dat de verdachte kort voor de brandstichting ruzie kreeg met haar moeder. 

Uit boosheid heeft zij kort daarna een matras in brand gestoken. Het vuur ontwikkelde zich heel snel en binnen korte tijd stond de gehele kleine houten woning in brand. Het gebouw is compleet met de inboedel in de vlammenzee verloren gegaan.

De politie van Latour heeft de 20-jarige dochter ter zake brandstichting in verzekering gesteld. Het huis was niet tegen brand verzekerd, maar was wel aangesloten op het elektriciteitsnet.

DA'91: 'Surinaamse vrouw wordt dagelijks geplaagd met zware zorgen die gevolg zijn van wanbeleid en corruptie'

'Goed en duurzaam beleid van hoogste belang voor een versnelde ontwikkeling van vrouwen'


Vandaag, Internationale Dag van de Vrouw, wordt wereldwijd stilgestaan bij de positie van de vrouw in de samenleving. Het is belangrijk te beseffen dat wij op een cruciaal moment zijn om daadwerkelijk duurzame verbetering te bereiken in de positie van vrouwen. Rapporten van internationale organisaties waaronder het Wereld Economisch Forum van 2017 schetsen een onacceptabel lange weg voor het bereiken van gendergelijkheid. Het zou nog 200 jaar kunnen duren als wij op dezelfde wijze voortgaan.

De historische en structurele ongelijkheden die (hebben) bestaan met als resultaat onderdrukking en discriminatie van vrouwen, worden tegenwoordig steeds zichtbaarder. In de gehele wereld, en vooral op social media, zien wij dat steeds meer vrouwen opstaan en roepen voor een blijvende veranderingen in de ontwikkelingsmogelijkheden, leefomstandigheden en de politieke aanwezigheid, macht en invloed van vrouwen.

Belang van goed beleid voor Vrouwen 
De Surinaamse vrouw wordt dagelijks geplaagd met zware zorgen die veelal het gevolg zijn van wanbeleid en corruptie. Het resultaat hiervan is een belemmering voor verdere ontwikkeling van vrouwen en te vaak een terugval in leefomstandigheden, gezondheid en ontwikkelingskansen.

DA’91 is overtuigd, dat goed en duurzaam beleid van het hoogste belang is voor een versnelde ontwikkeling van vrouwen. Wij kunnen geen 200 jaar wachten om onze volledige potentie in daden om te zetten, noch kunnen wij een dag langer wachten om de nieuwe aanpak voor gendergelijkheid in uitvoering te brengen. In deze visie staan transparantie en verantwoord bestuur centraal.

Als partij staan wij met alle vrouwen, ook inheemsen, vrouwen met beperkingen en vrouwen die niet helemaal voldoen aan het bestaande beeld van de gender normen.

Vrouwen versterking is aan de basis van onze Nieuwe Politieke Agenda. Als enige partij tot nu toe die heeft aangetoond dat vrouwen tot de hoogste functie binnen de partij kunnen uitgroeien, is het ons menens en willen wij een leidende rol vervullen in het actief betrekken en inzetten van elke vrouw in onze samenleving.

DA’91 is structureel bezig met beleid dat moet resulteren in de versterking van de positie en beleving van de rechten van de vrouw. Zo zijn wij ook voorstander van een dusdanige aanpassing van ons kiesstelsel dat minderheidsgroepen in onze samenleving ook goed vertegenwoordigd zijn binnen de gekozen organen. Hierbij hebben wij vooral in gedachten de vrouwen binnen deze minderheidsgroepen, die nog meer dan andere vrouwen, een achterstand moeten inlopen.

Onze visie op het vlak van gezondheidszorg stelt ook prioriteiten met betrekking tot beschikbare en betaalbare voorzieningen voor alle vrouwen en meisjes, met vooral de nadruk op de reproductieve rol van de vrouw.

De verbetering en versterking van ons onderwijs moet ook in het bijzonder vrouwen en meisjes in staat stellen om hun posities binnen deze samenleving actief te kunnen innemen en uitvoeren, door de ontwikkeling van een kritische en onafhankelijke geest. Ook op dit vlak is er bijzondere aandacht voor verbetering van de omstandigheden van vrouwen die behoren tot de inheemsen en andere in het verre binnenland wonende gemeenschappen.

De tijd is nu! 
De filosofie van DA’91 is er eentje waarbij een ieder volledig de ruimte moet krijgen om creativiteit en talent volledig te ontwikkelen, uiteen te zetten en te presenteren. En dit is vooral van belang voor elke Surinaamse vrouw. Dit is duurzame ontwikkeling en leidt tot vooruitgang voor vrouwen.

 DA’91 ziet gendergelijkheid en het tot volledig wasdom komen van de vrouwenrechten niet als een genoegdoening aan de vrouwen. Gendergelijkheid is een kwestie van mensenrechten en het is in ons aller belang. Het is daarom van belang dat iedereen, mannen en vrouwen, staan voor gendergelijkheid.

DA’91 roept alle vrouwen op om vanaf vandaag actief en nog actiever te participeren in elke ontwikkeling die voor hun belangrijk is.

Ons land heeft vooral nu een drastische verandering in beleidsmakers en beleid nodig! Wij moeten het anders doen, Politiek Anders, en als wij het anders en beter aanpakken zal de uitkomst ook veel beter zijn! Bij deze aanpak is de participatie van vrouwen op alle nivo’s, aan de basis en aan de top, broodnodig!

Er is geen tijd te verliezen. De tijd is nu!

DA’91 Vrouwen Forum 
Wendy Meyer

John van Coblijn: 'Belangrijk dat Suriname uit deze shit komt!'

Van Coblijn maakt geen haast met start van zijn partij Unopo

'De hoogste tijd, dat er een nieuwe gedragscode komt voor politici'


Politicus John van Coblijn, voormalige voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, is niet van plan te haasten met de proclamatie van de nieuwe politieke organisatie Unopo. 

'Het is voor Unopo belangrijk dat het belang van het volk gediend gaat worden en de doelstellingen heel duidelijk zijn. Heel belangrijk voor ons is de gedragscode, want zonder een gedragscode is elke politieke beweging, politieke partij en de politiek in het algemeen niet levensvatbaar. In de gedragscode van deze beweging staan de kwalificaties waaraan politici dienen te voldoen. Wij hebben daarom eerder al gezegd dat wij eerst een beweging zullen zijn en van daaruit de politieke levensvatbaarheid verder zullen uitstippelen. Dat er veranderingen moeten komen en het politiek anders moet, staat buiten kijf', zegt Van Coblijn vandaag, donderdag 8 maarrtt 2018, in het Dagblad Suriname.

De bedoeling is dat Unopo in 2020 zal deelnemen aan de verkiezingen. Het is volgens de Unopo-trekker niet zonder meer zo, dat nieuwe politieke organisaties de afgelopen periode als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit komt volgens hem vanwege het feit dat er zaken zijn gebeurd, die geen voorspoed hebben gebracht voor mensen in het land.

'Het is dan het democratisch recht van deze mensen om zich te uiten en te organiseren. Omarm ze en kijk hoe de zaak zich zal ontwikkelen de komende jaren tot aan de verkiezingen. Als sommige van de traditionele partijen hun best hadden gedaan, zou de behoefte er niet zijn geweest. Alleen de tijd zal ons leren waar de politiek in Suriname uiteindelijk zal arriveren. Ik hunker ernaar om dit land uit de crisis te krijgen, dat mensen een dak boven hun hoofd hebben en een goed loon verdienen. Dat iemand na 500 jaar van politiek maar Srd 1.500 kan verdienen, is een schande. Het is daarom heel belangrijk dat Suriname uit deze shit komt!', aldus de politicus.

Het is volgens de politicus de hoogste tijd, dat er een nieuwe gedragscode komt voor politici, die erop neerkomt dat ze moeten afblijven van staatseigendom en geld en zich dienstbaar moeten opstellen naar het land. Ook jongeren die in de politiek willen, gaan moet dat al vroeg worden aangeleerd.

'Men zal met zijn vingers af moeten blijven van de eigendommen, middelen en concessies van het land. Er mogen ook geen contracten worden gesloten zonder dat er daarbij openbare inschrijvingen hebben plaatsgevonden, waardoor bepaalde figuren ook geen miljoenen meer in hun zakken kunnen stoppen. Deze mensen kunnen worden getypeerd als zakkenvullers.'

Een van de plannen van de politieke partij in oprichting Strei! van activiste Maisha Neus is om staatsgelden die weggesluisd zijn terug te brengen in de staatskas. Strei! heeft volgens Neus forensische accountants in huis met ervaring in het traceren van verdwenen gelden die zij wil inzetten voor de grote taak. Strei! is ook niet van plan om in zee te gaan met de bestaande politieke partijen om regeermacht te verwerven.

Van Coblijn vindt dat het op dit moment niet verstandig is om te reageren op wat nieuwe mensen in de politiek willen. 'Laat de mensen de ruimte krijgen om hun ideeën te ventileren en laat het publiek wennen aan die ideeën. Stimuleer het nieuwe in de politiek, zodat wij uit die malaise komen waar ons land al 500 jaar in zit. In dat 500 jaar hebben wij eerst de Engelse en Nederlandse overheersing gehad. De laatste 75 tot 80 jaren hebben wij politieke partijen gehad die allemaal het voortouw hebben genomen om Suriname te ontwikkelen. Sommige partijen zijn succesvol geweest, sommige minder succesvol. Het is nu heel duidelijk dat het volk niet langer aan de lijn gehouden kan worden om te moeten wachten en hopen dat er ooit eens vooruitgang wordt geboekt.'

Airco gerechtsgebouw Grote Combéweg begeeft het weer

De hitte in het gebouw is niet te verdragen, ventilatoren bieden geen soelaas


Het centrale ventilatiesysteem in het gebouw van de griffie der Kantongerechten aan de Grote Combéweg is voor de zoveelste keer volledig uitgevallen. De hitte in het gebouw is niet te verdragen en vanwege de toga’s hebben de rechters, advocaten en het griffiepersoneel het nog warmer. Ventilatoren bieden geen soelaas. 

Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 8 maart 2018, te hebben vernomen, dat de herstelwerkzaamheden ongeveer twee weken in beslag zullen nemen. Het griffiepersoneel zal daarom gedurende deze periode slechts tot 11.00 uur werken

Vooralsnog worden de rechtszaken in dit gebouw normaal gehouden. Voor rechters en advocaten is een uitzondering gemaakt, waarbij zij vanwege de temperatuur zonder toga mogen werken.

Het onderhouden van het centrale ventilatiesysteem in alle twee gerechtsgebouwen blijkt sinds de oplevering periodiek een groot probleem te zijn. Het centrale koelsysteem in het gebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat was begin januari ook voor ongeveer een week volledig uitgevallen.

Ook de NDP staat stil bij de vrouw op 8 maart...

'Seksuele intimidatie is niet vreemd in ons land, ook onze meisjes hebben op jonge leeftijd te maken met fysiek of seksueel geweld'


De Internationale dag van de Vrouw staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. De Internationale dag van de Vrouw is in de twintigste eeuw ontstaan, doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In 1978 werd de Internationale dag van de Vrouw door de Verenigde Naties erkend. Het thema van deze dag dit jaar is: VROUWEN EN MANNEN ZIJN OVERAL GELIJKWAARDIG. 

In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld, dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld. Toch zijn vrouwen en meisjes vaak nog achtergesteld ten opzichte van jongens en mannen. 

Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals omschreven in het vijfde doel. Hierin staat beschreven dat vrouwen en mannen gelijke rechten moeten hebben op het gebied van onderwijs, gezondheid en werk. Tevens streeft dit doel naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in politieke en economische besluitvorming. In 2030 moeten vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbaar leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven op alle gebieden. Ook moet er een einde komen aan al het geweld tegen vrouwen en meisjes. 

De Nationale Democratische Partij kan zich geheel terugvinden in dit thema. Zij realiseert zich wel, dat we er nog lang niet zijn. Er is nog veel ongelijkheid in de manier waarop er met onze vrouwen omgegaan wordt. Onze vrouwen hebben te maken met geweld en seksualiteit op de werkvloer. Seksuele intimidatie is niet vreemd in ons land. Ook onze meisjes hebben op jonge leeftijd te maken met fysiek of seksueel geweld. Als we de verslagen lezen in de dagbladen dan is het nog steeds aan de orde van de dag. De Nationale Democratische Partij roept de vrouwen, maar ook de mannen op zich te bezinnen hierover. 

Hoewel Desi Bouterse in de jaren '80 van de vorige eeuw middels het decreet C-11 ervoor heeft gezorgd, dat de handelingsonbekwaamheid van de vrouw opgeheven werd, moet er op het stuk van de beloning en de economische zelfstandigheid van onze vrouwen nog veel gebeuren. We roepen de vrouwenorganisaties op om gezamenlijk de handen ineen te slaan en samen te gaan voor zwangerschapsverlof bij wet geregeld, gelijke betaling voor mannen en vrouwen voor gelijkwaardige functies, maar ook de gelijke aanwezigheid van vrouwen in de politiek. 

We zien maar al te vaak onze vrouwen oververtegenwoordigd in de lagere maatschappelijke functies. Dit zorgt voor ongelijke economische verhoudingen waardoor vrouwen afhankelijk worden van hun partners of in het geval van één-ouder gezinnen verplicht worden meerdere banen te nemen wat weer ten koste gaat van de kinderen. 

De Nationale Democratische Partij heeft bij de verkiezingen van 2015 ervoor gezorgd, dat zij in het hoogste orgaan van de Staat een ideale vertegenwoordiging van vrouwen heeft. Zij roept alle andere politieke organisaties op om bij de verkiezingen van 2020 haar voorbeeld op te volgen. 

We hebben in de media vernomen, dat De Nationale Assemblee de issue van zwangerschapsverlof en het bij wet verplichten van mannen om te helpen bij de verzorging van hun kinderen, in studie heeft. Dit stemt de partij goed. We moeten niet vergeten dat vrouwen ook veel meer onzichtbare arbeid verrichten dan mannen. Vrouwen draaien de huishouding, zorgen voor de kinderen, zorgen vaak ook nog eens voor hun ouders. Hierdoor kunnen ze minder fulltime jobs vervullen en moeten dan genoegen nemen met verschillende minder betaalde banen. 

De Nationale Democratische Partij wil ook stilstaan bij al de vrouwen en meisjes die moeten leven in oorlogsgebieden. Die vrouwen zijn daardoor niet in staat om een normaal leven te lijden. De vele vrouwen en meisjes in de vluchtelingenkampen, in het bijzonder dit jaar de Rohingya vrouwen en meisjes. Onze gedachten gaan ook uit naar de vrouwen in Syrië en Palestina. Verder denken we ook aan de vrouwen in onze regio die het moeilijk hebben. 

De Internationale Dag van de Vrouw herinnert ons elk jaar weer aan de lange onderdrukking van vrouwen die nog steeds niet is afgelopen, maar ook aan de strijd die geleverd is voor lotsverbetering. We herdenken op deze dag ook de vrouwen die in onze geschiedenis hun sporen hebben verdiend in de strijd voor gelijke rechten van mannen en vrouwen. 

De Nationale Democratische Partij wenst de gehele samenleving een bezinningsvolle Internationale Dag van de Vrouw toe.

Minister van Justitie op Curaçao Quincy Girigorie laat zich testen op drugs in kader integriteit

Ook elf topambtenaren bij Justitie ondergaan een drugstest

 
Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) heeft zich samen met de hoofden van de departementen in de juridische keten laten testen op drugs. Daarmee werd de eerste stap gezet op een van de trajecten naar integriteit. Dat laat het ministerie van Justitie vandaag, donderdag 8 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad weten. 

Behalve minister Girigorie ondergingen elf andere topambtenaren een drugstest. Dat waren Mauricio Sambo, Raymond Ellis en Franklin Girigorie van het Korps Politie Curaçao, het hoofd van de Landsrecherche Medgar Elisa en zijn vervanger Elbert Sambo, het hoofd van de brandweer Elvin Regina, Urny Florán en Richinel Ricardo van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), Marlon Wernet van de Toelatingsorganisatie, procureur-generaal Roger Bos en het waarnemend hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).

OM Curaçao vermoedt dat minderjarige meisjes onderworpen worden aan commerciële seks

'Zij worden aangeboden voor prostitutie en daarmee op commerciële wijze seksueel uitgebuit'


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het vermoeden dat minderjarige meisjes op Curaçao onderworpen worden aan commerciële seks. Dat is gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 8 maart 2018.

'Zij worden aangeboden voor prostitutie en daarmee op commerciële wijze seksueel uitgebuit. Dit is een vorm van kinderhandel, strafbaar gesteld in artikel 2:240 van het Wetboek van Strafrecht.'


Eerder deze week deed minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn ook al een beroep op de gemeenschap om te letten op signalen die duiden op gevallen van gedwongen prostitutie, een sugar daddy of momma.

De aanpak van mensenhandel heeft sinds een aantal jaar een hoge prioriteit binnen het Openbaar Ministerie (OM). Mensenhandel is de uitbuiting van andere personen met meestal als enige reden het financiële gewin van de daders.

'Het OM van Curaçao vangt steeds meer signalen op, meestal rechtstreeks afkomstig van hulpverleningsinstanties, maar ook uit de dagelijkse praktijk van strafzaken waarin plegers van seksueel misbruik van kinderen worden vervolgd en bestraft, dat dergelijk seksueel misbruik vaak gepaard gaat met financieel gewin voor faciliterende derden', aldus het OM.

Saramaccaners blijven verdeeld over vraag wie nu hun wettige granman is

Albert Aboikoni, granman of niet?
'Ik vind het moedig van de hoofdkapiteins dat ze president vragen om een besluit te nemen'

'Het kan er bij mij niet in, dat de hoofdkapiteins niet in staat zijn om het probleem op te lossen'


'Ik vind het moedig van de hoofdkapiteins dat ze hebben gezegd dat ze het probleem over de benoeming van een granman niet kunnen oplossen en dat ze de president hebben gevraagd om een besluit te nemen.' Dat zegt Erney Landveld, die Naze Amina ondersteunt als grootopperhoofd, vandaag, donderdag 8 maart 2018, in de Ware Tijd.

Sinds Belfon Aboikoni in juni 2014 is overleden, hebben drie groepen los van elkaar elk een opvolger aangewezen, omdat naar hun mening zij dat mogen doen. 'Het geschil wordt steeds complexer en er moet nu een eind aan komen.'

Landveld stelt, dat de kwestie de ontwikkeling van de Saramaccaanse gemeenschap stagneert onder andere op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Een granman is tevens gesprekspartner van de overheid. Hij verwacht dat Naze Amina als grootopperhoofd erkend zal worden door de staat, omdat hij volgens de traditie Belfon Aboikoni mag opvolgen. 'Albert Aboikoni is de broer van Belfon en een broer mag die functie niet bekleden. De andere groep wil dat de granman moet rouleren, maar dat is een nieuw model en er moet hiervoor breed draagvlak zijn onder de Saramaccaners', zegt Landveld.

Peter Amoida, secretaris van de twaalf lo's van de stam der Saramaccaners, zegt op persoonlijke titel dat het er bij hem niet in kan, dat de hoofdkapiteins niet in staat zijn om het probleem op te lossen. 'Elke hoofdkapitein vertegenwoordigt een lo en het zou goed zijn als ze terugkoppelen met hun mensen om mandaat te krijgen voor wat ze moeten doen.'

De secretaris wijst erop, dat tijdens een vergadering met de regering op 24 mei 2017 de benoeming van Albert Aboikoni unaniem is afgekeurd door vertegenwoordigers van de stam. De strijd zou dan moeten gaan om Naze Amina en Frans Banai.

Iwan Adjako, secretaris van de Albert Aboikoni groep, wenst niets te zeggen over het feit dat de hoofdkapiteins willen dat de president een doorbraak moet brengen in de kwestie. 'We moeten hiervan eerst formeel op de hoogte gesteld worden door districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname.'

Een kritische Assembleevoorzitster op Internationale Dag van de Vrouw over positie vrouw in Suriname

'Nog steeds delen van de gemeenschap waarin meisjes duidelijk minder kansen krijgen op zelfstandige ontwikkeling'

'Nog steeds worden vrouwen en meisjes regelmatig slachtoffer van huiselijk geweld en seksueel geweld'


'Vandaag, donderdag 8 maart 2018, herdenken wij dat vrouwen zelf de strijd zijn begonnen tegen de maatschappelijke ongelijkheid en discriminatie waarin ze moesten leven. Alle generaties die nu leven zijn getuige geweest van deze strijd van de vrouw voor erkenning als volwaardige burger die in vrijheid voor en over zichzelf mag beslissen.' Dit zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons om haar visie gevraagd over de Internationale Dag van de Vrouw, op Starnieuws. 

Zij, benadrukt dat er nog veel werk te verzetten is. Er is sinds die eerste dagen en decennia van strijd veel veranderd in de meeste landen. Vrouwen hebben veel meer toegang tot onderwijs en bereiken daarin ook grote hoogten.

'In Suriname werd in de jaren '80 de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw opgeheven en kwam een eind aan de formele onderschikking van vrouwen binnen het huwelijk. Het doel om alle vrouwen ten volle de ontplooiingskansen te geven is echter nog niet bereikt. In veel landen leven vrouwen nog in wettelijke onderdrukking en worden meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld dat is gebaseerd op hun vrouw zijn. Ook in Suriname zijn er nog steeds delen van de gemeenschap waarin meisjes duidelijk minder kansen krijgen op zelfstandige ontwikkeling. Nog steeds worden ook in onze samenleving vrouwen en meisjes regelmatig slachtoffer van huiselijk geweld en seksueel geweld en worden ze nog te vaak geconfronteerd met intimidatie en seksueel molest op de werkvloer', stelt Geerlings-Simons.

'Er is nog werk te verzetten om vrouwen en meisjes in alle lagen van onze Surinaamse gemeenschap optimale kansen te geven zich te ontplooien en zonder angst voor geweld en onderdrukking, hun leven te leiden. Nog steeds behoren vrouwen tot de armere delen van de gemeenschap en dragen ze ondanks het bestaan van wettelijke voorzieningen, vaak een onevenredig deel van de zorg voor kinderen wier vaders zich niet druk erover maken of hun kinderen eten of niet. Voor deze alleenstaande moeders heeft onze samenleving nog onvoldoende bescherming en de slachtoffers van deze oneerlijke belasting van vrouwen zijn niet alleen de vrouwen zelf, maar zeker ook hun kinderen. Ook hun zonen.'

'Hoewel dus de wettelijke basis voor gelijkheid van mannen en vrouwen zeker gelegd is, blijkt uit de genoemde voorbeelden dat er meer werk moet worden verzet dat slechts gedeeltelijk ligt op het vlak van wetgeving. De laatste barrières op de weg naar een gemeenschap waarin mannen en vrouwen gelijkwaardige partners zijn, blijken vooral psychologisch en sociaal van aard te zijn. Innerlijke barrières bij mannen en vrouwen die moeten worden overwonnen. Het is duidelijk dat op dit punt niet alleen vrouwen, maar ook mannen actief moeten meewerken aan een maatschappij van gezond partnerschap.'

'Suriname maakt een tijd door van economische crisis en vrouwen worden daardoor zwaarder getroffen dan mannen. Beleid op elk niveau moet dus in deze periode nog meer dan anders, hiermee rekening houden en vrouwen en meisjes ondersteunen. In 2018 hopen we ondanks de grote uitdagingen waar wij als samenleving voor staan, verder verbetering te brengen in de positie en omstandigheden van vrouwen en meisjes in Suriname', zegt de Assembleevoorzitster.

SPA: 'De maatschappelijke ontkenning van gendergelijkheid baart ons zorgen'

'Hoewel veel gerealiseerd is voor versterking van vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan’

'SPA roept alle vrouwen en meisjes op zich massaal te verzetten tegen politieke polarisering, incompetentie, misbruik en corruptie'


Het thema van 8 maart 2018 leert ons, dat gender gelijkwaardigheid- en gelijkheid van mannen en vrouwen wereldwijd nog een vraagstuk is dat bijzondere aandacht eist en acties voor vernieuwingen op politiek, economisch en sociaal vlak. 'Hoewel veel gerealiseerd is voor de versterking van vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan’

De maatschappelijke ontkenning van gendergelijkheid baart ons zorgen. Het niet realiseren van gelijkwaardigheid en gelijke rechten voor mannen en vrouwen draagt in grote mate bij aan het niet bereiken van duurzame ontwikkeling en vooruitgang van samenlevingen.

Ontwikkeling van de strijd 
De strijd van vrouwen voor gelijkheid en gelijkwaardigheid bereikte haar hoogtepunt aan het eind van de 19de eeuw toen fabrieksarbeidsters in de Verenigde Staten opkwamen voor betere en leefbare arbeidsomstandigheden, gelijke lonen, kortere werkuren en sociale bescherming. In lijn hiermee was de strijd voor algemene kiesrecht die vooraf ging aan de Universele Verklaring voor de rechten van de mens, waarin is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben.

Politieke wil tot verandering 
Echter, blijkt in de praktijk dat een dergelijke verklaring niet altijd voldoende is. Het vraagt namelijk om politieke wil – en durf om barrières te doorbreken in de historisch gegroeide machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Helaas, is er onvoldoende het besef aanwezig in Suriname, dat gelijkheid tussen mannen en de politieke –en economische besluitvormingsprocessen waar beslissingen worden genomen die de positie van vrouwen regarderen. Vrouwen vervullen nog steeds een ‘underdog positie’ op het hoger politiek- en management niveau, en hebben onvoldoende inspraak in duurzame ontwikkelingen die de politiek, economie, milieu en vooral het klimaat betreffen. 
Onze gedachten gaan hierbij ook uit naar de vrouwen in de districten en de agrarische sector. 

De actuele situatie 
Wereldwijd zijn in veel landen vrouwen en meisjes nog steeds achtergesteld ten opzichte van mannen en jongens. In Suriname, is te constateren dat de huidige politieke constellatie en de gevolgen van slecht en onbehoorlijk bestuur, corruptie, criminaliteit, kortom de bestaande maatschappelijke crisis, op alle terreinen de economische, sociale positie en weerbaarheid van vrouwen en meisjes zodanig aantast dat de gevolgen niet te overzien zijn. De gevolgen uiten zich vooral in toenemende armoede en verwaarlozing van vrouwen en meisjes, prostitutie, geweld tegen vrouwen en werkloosheid van vrouwen. Hiermede wordt de basis voor duurzame ontwikkeling van onze gezinnen en dus onze natie weggeslagen. Velen hebben het gevoel dat het land stuurloos is geworden en overgeleverd is aan machtswellustelingen die allen hun eigen belang en dat van hun familie en vrienden vooropstellen. 

Gesteld kan worden dat wij niet merken en voelen dat we in een land wonen dat qua potenties en rijkdom de 17de rijkste land van de wereld is. De vraag is hoe dan? Terwijl vrouwen en meisjes kansen en rechten ontnomen worden in het onderwijs, de gezondheidszorg en huisvestingsgebied en werkgelegenheid? En, gebukt gaan onder extreme armoede. Vele jonge meisjes haken af in het onderwijs en hebben geen perspectief op sociale zekerheid en een goede toekomst. De erbarmelijke wantoestanden in de basiszorg werken door op het leven van vrouwen. 

Ons streven 
De SPA wil op de Internationale Dag van de Vrouw, alle vrouwen en meisjes oproepen om zich massaal te verzetten tegen politieke polarisering, incompetentie, misbruik en corruptie. 

Vrouwen moeten zich verzetten tegen de maatschappelijke wantoestanden die hun rechten en kansen op een eerlijk en gelukkig leven ontnemen. 

De SPA streeft naar een politieke beweging van vrouwen in 2020 die het voortouw moet hebben in de verkiezingen van 2020. Dit, om daadwerkelijk de duurzame ontwikkeling en vooruitgang van vrouwen en mannen af te dwingen. 

De SPA roept daarom elke Surinamer op, doch in het bijzonder jonge en oudere vrouwen, intellectuelen en plattelandswerkers alsook vrouwen in het binnenland om samen met haar op te trekken in de strijd om gender gelijkwaardigheid en -gelijkheid zodat wij een sociaal rechtvaardigere samenleving kunnen creëren. 

Samen staan wij sterk in de strijd voor gelijkheid en gelijkwaardigheid en het opkomen voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor mannen en vrouwen in ons geliefd Suriname. 

De Surinaamse Partij van de Arbeid

Colombiaanse actrice Aura Cristina Geithner plaatst sexy foto-pose op Instagram

Hoe topless! Aura Cristina Geithner 'likes' verzamelt op social mediaDe 50-jarige Colombiaanse actrice Aura Cristina Geithner verraste maandag 5 7 maart 2018 haar Instagram-volgers door een sexy foto-pose te plaatsen gekleed in slechts alleen een witte jas, zonder beha, die een deel van haar borsten onthulde.'De sensualiteit is iets dat zo subtiel is, dat alleen open zielen in staat zijn om dat te waarderen en waar te nemen', schreef de Colombiaanse bij de foto.

Binnen de kortste tijd kreeg ze meer dan 11 duizend 'likes' en honderden complimenten op het beroemde social netwerk.


'Aura Cristina, je bent een heel mooie vrouw, je schoonheid fascineert me en jouw charisma waar ik van hou', 'Ufff ... chocolade ... wat een genot ...!', 'De enige vrouw met meer dan 45 jaar die een lichaam heeft van 18 en van wie elke man gek is', 'steeds mooier mooier', waren slechts enkele complimenten die haar fans schreven.

Op deze manier heeft Aura Cristina nogmaals aangetoond, dat leeftijd niet beperkt is tot mooi en sensueel.
846 Gevallen van gele koorts in Brazilië bevestigd en 260 gestorven

Uitbraak treft nu de dicht bevolkte staten Sao Paulo en Minas Gerais hard


De uitbraak van gele koorts in Brazilië heeft nu meer mensen besmet dan de vorige, die in decennia de grootste was. Het ministerie van Volksgezondheid zei woensdag 7 maart 2018, dat ambtenaren 846 gevallen van de door muggen overgedragen ziekte hebben bevestigd. Daarvan zijn 260 mensen gestorven. 

In de uitbarsting 2016-2017 zag de grootste natie van Latijns-Amerika 777 gevallen en 261 sterfgevallen. Grote delen van Brazilië lopen al lang het risico op gele koorts.


Maar, de vorige uitbraak en de huidige uitbraak vinden plaats in gebieden die voorheen niet als een risico voor de ziekte werden beschouwd en waar de vaccinatiegraad laag was. De huidige uitbraak treft de dicht bevolkte staten Sao Paulo en Minas Gerais hard.

Als reactie hierop heeft Brazilië een campagne gelanceerd om meer dan 23 miljoen mensen te vaccineren.(Suriname Mirror/Associated Press/Tampa Bay Times/BBC Brasil/Twitter/YouTube)

VHP staat stil bij de Internationale Dag van de Vrouw

VHP Gendercommissie interviewt drie markante vrouwen: Krishna Mathoera, Ahilia Welles en Krishna Bajnath


Jaarlijks wordt Wereldwijd wordt op deze speciale dag, 8 maart, stilgestaan bij de positie van de vrouw. Internationale vrouwendag is een dag die een lange en besproken geschiedenis kent. Een dag die symbool staat voor vrouwen die zich, overal ter wereld, met elkaar verbinden. Een dag die vrouwen het recht schenkt hun stem te laten horen. 

De VHP gendercommissie heeft drie markante vrouwen geïnterviewd in verband met de Internationale Dag van de Vrouw. 

DNA-lid Krishna Mathoera: 
‘Vrouwen zijn zwak en machteloos. Dat is een verkeerde opvatting, vrouwen worden aangepraat dat ze zwak en machteloos zijn. De vrouw heeft onmetelijke potenties, de wereld zit vol met voorbeelden van vrouwen die elke dag geschiedenis schrijven. Ook in Suriname heb je sterke vrouwen die op hun gebied uitblinken. Van rechters tot medici, officieren, hoogleraren, ondernemers, leerkrachten, verpleegsters maar ook gewoon de simpele huisvrouw. De vrouw die met kunst en vliegwerk elke dag brood op tafel legt. Aan alle vrouwen breng ik een ode. 

Maar, op deze dag van de vrouw gaat mijn hart naar een speciale vrouw die werkt als schoonmaakster bij Justitie en Politie. Een moeder die om 04.00 uur opstaat, kookt, de bromfiets pakt, van zes tot zeven uur krant verkoopt. In de middag doet ze nog een bijbaan, en zij is niet de enige. Deze vrouwen cijferen zichzelf weg ten gunste van hun dierbaren. Zij nemen hun verantwoordelijkheid waar anderen falen dat te doen. Deze groep vrouwen, die ogenschijnlijk vergeten zijn, maar die respect en waardering verdienen voor hun werkzaamheid, doorzettingsvermogen en voor hun strijd tegen erbarmelijke omstandigheden. Deze vrouwen zijn de ware helden.'

Ahilia Welles: 
Hoe heeft u als vrouw die Dja- Dja Uma ondersteund? En ja……ook al bent u een vrouw, de vraag is ook naar u gericht. Wat heeft u voor u zelf gedaan om die Dja-Dja Uma te blijven? 

'Wij Uma’s maken veel mee, meisjes die mishandeld en of misbruikt worden, leerkrachten die ontslagen worden, verpleegsters die hun salaris niet op tijd krijgen, leerkracht die in elkaar getimmerd wordt door leerling of ouder. 
Alleen staande moeder die haar kinderen probeert te verzorgen door drie banen op na te houden en daardoor haar gezin verwaarloost. 
Huisvrouw die elke dag wordt beledigd of geslagen en toch ervoor zorgt dat haar man en kinderen schone kleren hebben en op tijd eten krijgen. 
Buurvrouw die oud of gehandicapt is en geen bezoek meer krijgt van de buren of familie, leerlinge die voor zichzelf moet zorgen, want ouders wonen in het binnenland. 
Laten wij vandaag tijd besteden aan deze Uma’s, gaat u naar u collega, buurvrouw, zus, moeder of tante.
Geef haar een welgemeende brassa en ondersteun haar waar het kan. Als volgend jaar weer vrouwendag is, en wanneer ik u weer die vraag stel: wat is uw bijdrage geweest voor de vrouwen, moet u mij dan een hele waslijst kunnen geven san joe doe. Elke Dja-Dja Uma krijgt een welgemeende brassa, laten wij elkaar blijven poweren en waarderen.'

Krishna Bajnath, voorzitster van Stichting SARI
'In verband met de ‘Internationale Dag van de Vrouw’ wil ik alle vrouwen, maar in het bijzonder de Nickeriaanse vrouwen, feliciteren en hen een bezinningsvolle dag toe wensen. 
Na langer dan 100 jaren is het wereldwijd vrouwen niet gelukt hun doel te bereiken voor gelijke rechten. 
In Suriname zijn er ook vele vrouwen die academisch geschoold zijn en dan nog niet de posities krijgen binnen onze maatschappij. Huiselijk geweld, incest en seksueel misbruik vinden nog steeds plaats. 
Binnen de politiek zien wij dat vrouwen ondanks hun harde veldwerk niet de juiste plek toegewezen krijgen. Advies naar de vrouwen is om zich te bundelen en gezamenlijk voor hun rechten op te komen.' 

De VHP en haar Gendercommissie wensen de totale Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder de vrouw, een bezinningsvolle Internationale Dag van de Vrouw toe. 

VHP Gendercommissie

SWM-directeur: 'De watertoren staat voor ons gewoon als een monument daar'

(Bron foto: Mapio)
(Bron foto: SWM)
Watertoren William Kraanplein al lange tijd ongebruikt

Concrete initiatieven om toren om te toveren tot toeristische trekpleister blijven uit


De Stichting Beheer en Ontwikkeling William Kraanplein was rond het jaar 2012 flink in beeld in het kader van de werkzaamheden aan het William Kraanplein. De stichting, opgericht op 12 september 2006, had als doel het William Kraanplein te beheren en mede te helpen ontwikkelen tot een toeristisch uitgangscentrum in Paramaribo Zuid. Dit doel wilde zij realiseren door het organiseren van culturele, educatieve en recreatieve activiteiten. Andere doelen waren het creëren van werkgelegenheid door middel van directe en indirecte dienstverlening ten behoeve van het uitgangscentrum en het opzetten van een locatie met computer- en internetfaciliteiten en een promenade met Surinaamse culinaire diversiteit. Dit schrijft woensdag 7 maart 2018 het Dagblad Suriname.

(Bron foto: Mapio)
Ook wilde de stichting de uit 1933 daterende SWM-watertoren maken tot een toeristisch trekpleister. Tot nu toe staat de SWM-watertoren als een symbool op het plein. Sinds de toren niet meer in gebruik is, is er niets anders mee gedaan.

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) zelf heeft geen plannen met de toren. 'Wij houden ons alleen bezig met water. Er zijn natuurlijk verschillende mensen naar ons toe gekomen. Enkelen willen een restaurant in bouwen. Er is nog niets van terecht. De toren staat voor ons gewoon als een monument daar', stelt SWM-directeur Marlon Oosterling.

Hij geeft wel mee dat indien iemand zich met een goed plan aandient er altijd iets kan uitspruiten. 'Niet dat wij iets zelf zullen doen. Wij hebben onze core business water.'

Vroeger werd gebruik gemaakt van de watertoren om de druk te garanderen. Tegenwoordig wordt het water middels pompen, die in een speciale pompenruimte of op de kelders staan opgesteld, rechtstreeks in het net gepompt. De toren vertoont, van een korte afstand bekeken, al jaren tekenen van oudheid.

BEP: 'Laten we samen een einde maken aan het geweld tegen vrouwen'

'Suriname mag internationaal niet achterblijven om specifiek beleid en wetten te maken om vrouwen te beschermen en gelijke kansen te bieden als mannen'


De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) roept de totale samenleving op om, naast de universele bedreigingen voor vrouwen, ook aandacht te schenken en oplossingen te vinden voor de problemen en uitdagingen van vrouwen in Suriname. Laten we samen een einde maken aan het geweld tegen vrouwen. Laten we met zijn allen de deur even wijd openhouden, zowel voor vrouwen als voor mannen, in de politiek en op de arbeidsmarkt. 
De Internationale Dag van de Vrouw is een jaarlijkse herdenking van de eerste grote staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie op 8 maart 1908 in New York, Verenigde Staten van Amerika. De vrouwen staakten toen voor een achturige werkdag, menswaardige arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie in de wereld. 

De Verenigde Naties heeft in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens vastgesteld, dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. In de praktijk blijkt een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn. Maar, het behoeft geen twijfel dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen zal bijdragen aan een betere en een duurzame wereld. 

Ondanks dit alles hebben vrouwen wereldwijd nog altijd minder kansen dan mannen in de maatschappij om zich te ontplooien waaronder studeren, respectabele banen vinden en politieke topposities bekleden. 

Tegen de achtergrond van het feit dat de Surinaamse populatie voor ongeveer de helft bestaat uit vrouwen, kan het als een pluspunt worden genoemd dat het percentage vrouwen op de Anton de Kom Universiteit van Suriname de afgelopen decennia enorm is gegroeid en mogelijk dat van mannen heeft ingehaald. Toch komen ze qua aantal noch in de regering noch in het parlement dichtbij de 50%. Dat is weer een tegenvaller. 

Een grotere tegenslag in de rechtvaardige strijd van vrouwen om gelijkwaardigheid, is zonder meer de schrikbarende gevallen van huiselijk geweld, waarbij in de meeste gevallen vrouwen slachtoffers zijn. Maar, net als op veel plaatsen in de wereld, staat de verhouding in Suriname nog steeds scheef. 

Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals omschreven in het vijfde doel. Daarin wordt min of meer opgeroepen dat eraan wordt gewerkt dat vrouwen en mannen gelijke rechten hebben op het gebied van onderwijs, gezondheid en werk. Dit doel vestigt ook de hoop op gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in politieke en economische besluitvorming. 

Wanneer andere landen zich voorbereiden om specifiek beleid en wetten te maken om vrouwen te beschermen en gelijke kansen te bieden als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven, mag Suriname niet achterblijven.