woensdag 23 januari 2019

Door politie België doorgelaten cocaïne kwam van vermoorde rijsthandelaar Nitender Oemrawsingh

(Bron: Waterkant.net)
Eind 2018 kwam 700 tot 800 cocaïne onder toeziend oog Belgische politie mogelijk in Nederland

Bestemming van de rijst en de cocaïne was een bedrijf in Moldavië


De Nederlandse misdaadnieuws website Crimesite.nl bericht woensdag 23 januari 2019, dat er een verband is tussen de geliquideerde Surinaamse rijsthandelaar Nitender Oemrawsingh en een door de Belgische politie naar Nederland doorgelaten drugstransport vanuit Antwerpen. Dat blijkt uit het Belgische politiedossier in de zaak, dat Crimesite heeft ingezien. 

Eind vorig jaar kwam 700 tot 800 cocaïne onder toeziend oog van de Belgische politie mogelijk in Nederland op de vrije markt. Die was afgezonden in containers vanuit Suriname, van de vermoorde rijsthandelaar. Op 10 oktober 2018 werden in de haven van Antwerpen vijf containers met rijst aangevoerd vanuit het Franse eiland Guadeloupe. Daar waren ze overgeladen nadat ze eerst vanuit Suriname waren verstuurd.

Uit het dossier blijkt, dat de verzendende partij in Suriname NV Oemrawsingh uit Nickerie was. De 40-jarige rijstondernemer Nitender Oemrawsingh werd op 14 januari van dit jaar dood gevonden op een strand in Guyana, het buurland van Suriname. Hij was geliquideerd met een schot in het voorhoofd.

Diezelfde week was in de containerhaven van Suriname 2.345 kilo cocaïne gevonden in containers met rijst die waren verzonden vanaf het bedrijf van Oemrawsingh.

Over de zending die op 10 oktober in Antwerpen aankwam en vanuit Suriname door het bedrijf van Oemrasingh was afgezonden, was bij de politie een tip binnengekomen. Als opdrachtgever was aan de politie de naam van een Belg genoemd: Flor B. alias 'De Langen'. Bestemming van de rijst en de cocaïne was een bedrijf in Moldavië. De Belgische ereconsul in dat land was nog bezig afnemers voor de meer dan 100 ton rijst te zoeken. Deze ereconsul, eveneens een Belg is één van de verdachten. In Antwerpen zijn de containers gewogen en constateerde de Douane middels een scan ‘de mogelijke aanwezigheid’ van drugs. Voordat de fysieke controle kon plaatsvinden werden de containers weggereden naar een loods in Vrasene, even westelijk van Antwerpen. Daar observeerde Belgische politie hoe vier Nederlandse voertuigen een heel weekend af en aan reden. In die tijd is de cocaïne in die Nederlandse auto’s afgevoerd naar onbekende bestemming.

Volgens het dossier waren sommige van de zeker vier verdachten in opgetogen stemming. Bij wegen van de containers in Moldavië bleek er 700 tot 800 kilo minder aan gewicht te zijn. Of de Belgische autoriteiten de Nederlanders op de hoogte hebben gesteld van de de Nederlandse voertuigen die mogelijk cocaïne hebben vervoerd wil het het parket in Dendermonde (B) geen antwoord worden gegeven.

Flor B. zit inmiddels vast in Nederland, net als een andere verdachte. België heeft om hun overlevering gevraagd.

Politie onderzoekt beelden van mogelijke zelfmoord

Man zou op video het dodelijk verdelgingsmiddel Gramoxone hebben gedronken....


Het Korps Politie  Suriname onderzoekt de echtheid van beelden van een mogelijke zelfmoord die worden verspreid op social media (zie onderaan). Op Facebook verscheen dinsdag een filmpje van een man die het verdelgingsmiddel Gramoxone zou hebben gedronken. Voordat hij dat deed vertelde hij in het Saramaccaans dat hij moe is van beschuldigingen door personen met wie hij woont, aldus de Ware Tijd woensdag 23 januari 2019.

Politiewoordvoerder Humprey Naarden zegt, dat er geen melding is ontvangen van een geval van zelfdoding met een dergelijk motief. Hij stelt, dat de politie er alles aan doet om achter de waarheid te komen en dat het vermeende slachtoffer wordt gezocht. Naarden sluit overigens een opgezette zaak, een 'hoax', niet uit.

'Als het zelfmoord blijkt te zijn houdt het op, want dan valt er niet veel te doen. Het lijk hoeft dan niet in beslag genomen te worden omdat de oorzaak al heel snel bekend zal zijn.'

Hoofdinspecteur Naarden heeft de beelden ook bekeken en vindt het noodzakelijk dat onderzocht wordt of het geval zich daadwerkelijk heeft voorgedaan.

Duidelijk is te zien hoe de man het verdelgingsmiddel inschenkt en drinkt. Op Facebook heeft dit filmpje voor nogal wat opschudding gezorgd. De beelden zijn een paar honderd keer gedeeld en duizenden keren bekeken. Het is niet strafbaar om beelden van zelfmoord te verspreiden.

Aantal landen dat Juan Guaidó Márquez erkent als interim-president van Venezuela groeit

(Bron foto: Twitter)
Guaidó roept zichzelf uit tot interim-president tijdens massale betoging in Caracas


Het aantal landen dat Juan Guaidó Márquez erkent als interim-president van Venezuela groeit. Na de VS en Canada verklaarden ook Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay dat zij de parlementsvoorzitter zien als het nieuwe staatshoofd. Nederland ‘bestudeert’ de situatie in het berooide Zuid-Amerikaanse land. Mexico, een bondgenoot van (ex-) president Maduro, verklaarde voorlopig geen koerswijziging te zien in de omgang met Venezuela. Daaruit valt op te maken dat dit land achter Maduro blijft staan.


Guaidó riep zichzelf vandaag, woensdag 23 januari 2019, uit tot interim-president tijdens een massale betoging in de hoofdstad Caracas tegen het autoritaire regime van president Nicolás Maduro. De parlementsvoorzitter legde de eed af met in één hand de Venezolaanse grondwet en verklaarde daarna dat hij de uitvoerende macht in het land leidt.


Het door de linkse populist Maduro op een zijspoor gezette parlement, riep Guaidó al eerder uit tot president. Volgens een verklaring van het Witte Huis erkennen de Verenigde Staten Juan Guaidó Márquez als interim-president.


Ook de Canadese regering heeft laten weten dit toe doen.

Maduro heeft in eigen land al nauwelijks steun, maar liet zich 10 januari toch installeren voor een tweede ambtstermijn. De meeste Latijns-Amerikaanse landen en de meeste westerse landen erkennen Maduro niet meer als rechtmatig president.


Honderdduizenden Venezolanen gingen vandaag de straat op omdat de leiders van de oppositie 23 januari hadden uitgeroepen als een speciale protestdag. Op deze datum in 1958 kwam de laatste militaire dictator van het olierijke land, generaal Marco Pérez Jiménez (1914-2001), na massale straatprotesten ten val. Maduro en diens charismatische socialistische voorganger Hugo Chávez (1954-2013) hebben het Zuid-Amerikaanse land van ruim 30 miljoen inwoners geruïneerd. Miljoenen mensen zijn het land waar honger en gebrek aan alles heerst, ontvlucht. Maduro heeft om in het zadel te blijven eerder het parlement aan de kant geschoven.



(Suriname Mirror/El Universal/AD/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Braziliaanse minister Damares Alves: 'In Nederland wordt geadviseerd om jongetjes vanaf zeven jaar oud te bevredigen'

(Bron foto: Twitter)
Minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten deed zes jaar geleden curieuze uitspraken


Een minister in Brazilië lijkt een nogal vreemd beeld te hebben van Nederland. Damares Alves zei een paar jaar geleden, dat in Nederland geadviseerd wordt om jongetjes vanaf zeven jaar oud te bevredigen. 'In Nederland delen ze een boekje uit aan ouders waarin hen wordt geleerd hoe ze hun kinderen seksueel moeten masseren', zei Alves, de kersverse Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, zes jaar geleden, zo bericht RTL Nieuws vandaag, woensdag 23 januari 2019. 

Correspondent Sandra Korstjens ontdekte de opvallende uitspraken in de opnames van een toespraak uit 2013. Alves werkte toen als evangelische pastor.

In dezelfde toespraak zeo de huidige minister: 'Specialisten in Nederland, mannen die heel geleerd zijn en die ik weet niet hoeveel studies hebben afgerond, zeggen dat een jongetje vanaf zeven maanden oud seksueel bevredigd moet worden. Zodat hij als volwassene een seksueel gezonde man kan zijn. En dat de vagina van een meisje van jongs af aan gestimuleerd moet worden, zodat zij als volwassene genot kan ervaren.'


Een woordvoerder van de minister wilde tegenover RTL Nieuws geen commentaar geven op de uitspraken. Alves deed haar uitspraken bijna zes jaar geleden tijdens een religieuze bijeenkomst.

Ze wilde onder meer waarschuwen voor de in haar ogen desastreuze gevolgen van het regeringsbeleid van de linkse Partido dos Trabalhadores, die van 2003 tot 2016 aan de macht was in Brazilië. De partij zou onderwijs willen laten geven over erecties en masturbatie bij baby's, onder invloed van een groep specialisten uit Nederland.

Maar, begin deze maand deed Alves ook als minister stof opwaaien, nadat ze had gezegd: 'Er is een nieuw tijdperk aangebroken in Brazilië. Meisjes dragen roze en jongens dragen blauw!' Volgens de minister was dat slechts een metafoor om zich uit te spreken tegen wat zij 'genderideologie' noemt, het voorbijgaan aan biologische verschillen tussen jongens en meisjes.



(Suriname Mirror/RTL Nieuws/YouTube)

Braziliaanse president Bolsonaro wil ngo's volledig onder zijn toezicht plaatsen

'De regering is ngo's vijandig gezind en wil de financiering verminderen'


De nieuwe Braziliaanse regering heeft de non-profitsector al meteen de oorlog verklaard. Ze wil non-gouvernementele organisaties (ngo's) volledig onder haar toezicht plaatsen en de middelen fors verminderen. 'Blijkbaar realiseren ze zich niet, dat ze een regering van iedereen moeten zijn, niet alleen van de achterban, en dat ze de wetten moeten naleven', zegt Mauri Cruz, een van de uitvoerende directeuren van de Braziliaanse Vereniging van Niet-Gouvernementele Organisaties (ABONG, Associação Brasileira Organizações Não Governamentais).

De nieuwe milieuminister, Ricardo Salles, besloot op 14 januari om gedurende 90 dagen alle overeenkomsten en contracten van zijn diensten met ngo’s te schorsen zodat ze kunnen worden geëvalueerd en eventueel gecorrigeerd. Drie dagen later, na een reeks vage uitspraken, bevroor hij dat besluit al.

'Het is onwettelijk, de minister kan de maatregel niet opleggen aan fondsen die aan zijn ministerie verbonden zijn', zegt Cruz. 'De milieu- en Amazone-fondsen hebben een autonomie die is vastgelegd in een wet. Die voorziet alleen in een opschorting van financiering als er onregelmatigheden zijn.'

De non-profitsector was al in opstand gekomen tegen een presidentieel decreet dat ngo’s onderwerpt aan het toezicht van de regering. Dat is in strijd met de Grondwet, die het recht op vrije organisatie van het maatschappelijk middenveld garandeert, en is bovendien via speciale wetten gereguleerd, stelde ABONG. De overheid kan alleen de rekeningen van organisaties die het financiert evalueren. 'Het sociale middenveld in Brazilië telt 800.000 organisaties, slechts 2 procent daarvan ontvangt geld van de centrale overheid en ongeveer een derde kan rekenen op openbare middelen, voornamelijk van gemeenten', zegt Cruz, die 38 jaar actief is als advocaat in de sector. De expert verwacht 'moeilijke tijden voor ngo’s'.

De regering is hen vijandig gezind en wil als gevolg van de economische crisis die in 2014 begon, de financiering verminderen. Bij de meeste organisaties ging de financiering de afgelopen jaren al achteruit. Velen namen hun toevlucht tot vrijwilligers.

De stopzetting van de Nationale Raad voor Voedselzekerheid, die de regering adviseerde over de strijd tegen honger en ondervoeding, was eveneens een slag voor het maatschappelijk middenveld, dat een tweederdemeerderheid had in het adviesorgaan. Ook de instantie die op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Milieu het klimaatbeleid aanstuurde, is afgeschaft. De klimaatverandering is immers 'een marxistische samenzwering' voor minister van Buitenlandse Zaken Araujo en 'geen prioriteit' voor minister Salles.

Nog meer commotie veroorzaakte het presidentiële decreet van 15 januari waardoor iedere Braziliaan ouder dan 25 tot vier vuurwapens mag bezitten. De politievergunning voor een wapen is nu tien jaar geldig, dubbel zo lang als vroeger. Met deze hervorming, een verkiezingsbelofte van Bolsonaro, wil de president de misdaad bestrijden. Sommigen eisen ook het recht om gewapend de straat op te gaan en wapens te importeren. Maar, volgens een enquête van Instituto Datafolha in december is 61 procent van de Brazilianen zelfs tegen het bezit van wapens.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be)

Vooruitlopend op massaprotesten tegen regering-Maduro zeker vier mensen gedood

Jongen (16) gedood tijdens bijeenkomst in de volkswijk Catia in het westen van Caracas

In de zuidelijke deelstaat Bolivar verloren drie mensen het leven


In Venezuela zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 23 januari 2019 bij rellen minstens vier mensen omgekomen, nog voor er manifestaties voor en tegen de regering zijn. Dit heeft de politie en de non-gouvernementele organisatie Observatorio de Conflictividad Social (OVCS) bekendgemaakt. 

Het gaat om een zestienjarige die tijdens een bijeenkomst in de volkswijk Catia in het westen van Caracas door een vuurwapen gewond is geraakt. In de zuidelijke deelstaat Bolivar verloren nog drie andere mensen het leven.



Woensdag zelf zijn talrijke mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de socialistische regering. Zij hanteerden slogans als 'wij zijn vrij' en 'u zal vallen, u zal vallen, deze regering zal vallen'.

Ook aanhangers van de regering hebben opgeroepen te betogen. 23 Januari is een symbolische datum in Venezuela, omdat op die dag in 1958 de laatste Venezolaanse dictator, Marcos Perez Jimenez, van zijn voetstuk viel.


Voorzitter Juan Guaido van het buitenspel gezette parlement riep de strijdkrachten op zich aan de zijde van de regeringstegenstanders te scharen.


Vele staten, internationale organisaties en de oppositie erkennen Nicolas Maduro niet meer als rechtmatig president. Volgens waarnemers is zijn herverkiezing vorig jaar niet koosjer verlopen. De VS hebben zich achter de oppositie geschaard. 'Maduro moet weg', schreef vicepresident Mike Pence dinsdag in een column in de zakenkrant Wall Street Journal.

De demonstranten willen gebruikmaken van het politieke momentum dat in de afgelopen weken is opgebouwd door de nieuwe voorzitter van het de Nationale Assemblee, het Venezolaanse parlement. Ze hopen dat de 35-jarige Guaidó erin slaagt het politieke verzet tegen Maduro te verenigen. De jonge oppositieleider wordt gesteund door de Verenigde Staten, de EU en andere landen die het regime van Maduro veroordelen en de legitimiteit van de verkiezingen die hem zijn tweede ambtstermijn bezorgden in twijfel trekken.


Guaidó is een relatief onbekende politicus van de invloedrijke oppositiepartij Voluntad Popular. Partijleider Leopoldo López kreeg in 2014 een gevangenisstraf opgelegd nadat hij werd opgepakt bij een demonstratie. Die straf werd in 2017 omgezet naar huisarrest. Bij zijn aantreden aan het begin van het jaar maakte Guaidó bekend, dat het parlement de president zal negeren en op 11 januari stelde hij zichzelf aan als interim-president en kondigde hij aan nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven.

Volgens de Venezolaanse Grondwet mag de parlementsvoorzitter interim-president worden als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Guaidó wordt sindsdien openlijk bedreigd door het regime en werd, met geweld, kortstondig ontvoerd door de geheime dienst Sebin. Dat heeft zijn status als nieuwe voorman van de oppositie goed gedaan.


(Suriname Mirror/Clarin/Belga/Twitter/Nu.nl/YouTube)

Eindelijk: Uiterlijk juni 2019 beschikken ambtenaren over een e-mailadres van de overheid

'Er zijn nog ambtenaren die een eigen e-mailadres gebruiken, maar dat zou niet zo mogen zijn'


Om zo uniform en officieel mogelijk te kunnen communiceren zullen alle ambtenaren uiterlijk juni 2019 beschikken over een e-mailadres van de overheid. 

'Er zijn nog ambtenaren die een eigen e-mailadres gebruiken, maar dat zou niet zo mogen zijn', zegt e-Government coördinator Gardelito Hew A Kee in het televisieprogramma Opinie, aldus vandaag, woensdag 23 januari 2019, het Nationaal Informatie Instituut, NII:



Op dit moment is er een transitie gaande, waarbij de bestaande achtervoegsels van de overheid e-mailadressen gewijzigd worden naar @gov.sr. Het zal worden voornaam.achternaam@gov.sr.

Op dit moment heeft elk ministerie of instantie zijn eigen achtervoegsel. Het project is nu in uitvoering. Er worden nog testen gedaan.

Coördinator Hew A Kee zegt, dat het project voordelen zal opleveren, zoals besparing van printkosten van loonslips en verbetering van archivering voor ambtenaren. Ambtenaren zullen na de volledige invoering van dit project hun slips elektronisch ontvangen. Bij migratie van ambtenaren tussen ministeries zullen er geen nieuwe e-mailadressen hoeven te worden aangemaakt.

Momenteel vindt ook de upgrade plaats van de gov.sr websites, waarbij ook de sites van de verschillende ambassades en buitenposten worden meegenomen.

In het televisieprogramma Opinie op GOV.TV, op kanaal 8.3 afgelopen maandag is Hew A Kee uitvoerig ingegaan op projecten die binnen e-government worden uitgevoerd. Dit programma zal herhaald worden op de woensdag en de vrijdagavond steeds om 20.00 uur.

'Nieuw boek Eigendomsstrijd biedt nieuwe inzichten in geschiedenis slavernijverleden Nederland'

Slavernij 
legde de basis voor 
Suriname

'Jammer genoeg heeft volk van Suriname zich met verkiezing van Bouterse tot president opnieuw slaaf laten maken'


'We leven in een tijd waarin allerlei ongenuanceerde meningen over slavernij en kolonisatie opgeld doen. Dan is het prettig dat er een boek verschijnt dat nieuwe inzichten biedt in de geschiedenis van ons slavernijverleden', zo schrijft vandaag, woensdag 23 januari 2019, Marie Verheij in het Reformatorisch Dagblad. 'Eigendomsstrijd' van dr. Karwan Fatah-Black is zo’n boek.

De Leidse historicus dr. Karwan Fatah-Black (1981) is gespecialiseerd in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Hij schreef een gedegen studie over slaafgemaakten in Suriname die door de eigenaren werden vrijgelaten en binnen de koloniale samenleving een eigen leven wisten op te bouwen. Vaker dan het woord slaven gebruikt hij slaafgemaakten, het nu correcte woord voor mensen die in het koloniale tijdperk als lijfeigenen van kolonisten arbeid verrichtten op plantages.


Fatah-Black – zoon van een Iraaks-Koerdische vader en een Nederlandse moeder – behoort tot de generatie jonge historici die met een fris geluid aan de weg timmeren. (...)

(...) 'Mensen die tot slaaf gemaakt zijn en op schepen de Nederlandse koloniën binnen zijn gesleept, werden op die manier ook de Nederlandse geschiedenis in gesleept. Zij zijn deel van die 'wij' en dat zijn ze al zo’n 400 jaar. Dat is een manier van kijken die ongemakkelijk is, maar die we ons wel wat meer eigen kunnen maken.'

In zijn boek laat Fatah-Black de lezer kijken naar de periode die voorafging aan de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863. Suriname was geen eenduidige samenleving van enerzijds wrede witte planters en anderzijds onderdrukte slaafgemaakten van Afrikaanse afkomst. (...)


(...) In de aanloop naar de afschaffing van de slavernij stond het Surinaamse koloniale bestuur voor de uitdaging om over te schakelen op grootschalige landbouw met vrije arbeid of toch nog een poging te wagen het bestaande systeem te handhaven. Gouverneur J. C. de Rijk koos voor het laatste: plantagedirecteuren kregen nog meer bevoegdheden om weglopende slaven te straffen. Fatah-Black wijst erop, dat het koloniale bestuur meer en meer bureaucratiseerde naarmate de afschaffing van de slavernij naderde. Met allerlei regels en wetten werd de bevolking bevoogd. Ook kerken deden daar volgens de historicus aan mee 'met het daarbij horende moralisme over het kerngezin en respectabiliteit in plaats van de vrije interpretaties van godsdienstige doctrines en liefdesrelaties'. (...)

 (...) Met zijn boek laat Fatah-Black zien dat er meer is dan alleen het verhaal van het uitzichtloze leven van de plantageslaven. Het bestaan van vrije gemeenschappen toont volgens hem aan dat er een leven buiten de slavernij mogelijk was. Dat er zelfs binnen het slavernijsysteem kansen waren om vooruit te komen en vrij te worden. Uiteindelijk ontstond in de marge van de plantage-economie de basis voor het moderne Suriname.

Wie zicht heeft op de actuele ontwikkelingen van het land moet jammer genoeg constateren dat het volk van Suriname zich met de verkiezing van Bouterse tot president opnieuw slaaf heeft laten maken.


Tekst van de uitgever:  

'Eigendomsstrijd van historicus Karwan Fatah-Black is een helder en toegankelijk boek dat nieuwe inzichten biedt in het debat over het Nederlands slavernijverleden. Het beschrijft de geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname. 

In de straten, huizen en erfjes van Paramaribo was de controle van de slavenhouder moeilijk vol te houden. Daar begon een vrije groep de fundamenten van een eigen gemeenschap te leggen. Terwijl de slavenhouders streden voor de controle over hun eigendom, zochten in de stad en aan de waterkant de slaven hun wegen naar vrijheid.

Aan de hand van de levens van deze grondleggers beschrijft Karwan Fatah-Black in Eigendomsstrijd de periode die voorafging aan de definitieve afschaffing van de slavernij in 1863. Het resultaat is een prachtig boek dat nieuw licht werpt op het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis daarvan.'

Eigendomsstrijd. De geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname, 
Karwan Fatah-Black; 
Uitgeverij Ambo|Anthos; 224 blz.; € 20,-.

Gokverslaafde Surinamer (37) in Den Haag verdacht van poging tot oplichting drie zorgverzekeraars

Man verzint hartoperatie in Suriname met valse doktersverklaringen en vals vliegticket

Verdachte ontkent alle beschuldigingen


Een 37-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht dat hij drie zorgverzekeraars probeerde op te lichten met een verzonnen hartoperatie in het binnenland van Suriname. Om aan de opgelopen boetes van justitieel incassobureau CJIB te ontsnappen, zou hij ook een overlijdensverklaring van zichzelf opgesteld hebben. 

De Officier van Justitie eiste dinsdag 22 januari 2019 bij de Haagse rechtbank een werkstraf van 200 uur tegen de man en een voorwaardelijke celstraf van een maand. 'De verdachte heeft geraffineerd gesjoemeld met documenten', meende de aanklaagster, aldus Omroep West. Zijn oplichtingstrucs waren volgens haar geboren uit 'een drang naar geld'. De man zou kampen met een gokverslaving.

In 2011 zou hij eerst bij verzekeraar DSW een declaratie van 5.200 euro hebben ingediend voor een hartoperatie in het toenmalig Drs L. Mungra Streekziekenhuis in Nieuw-Nickerie, nu Drs. L. Mungra Medisch Centrum. Vervolgens zou hij met dezelfde declaratie naar zorgverzekeraars CZ en Achmea zijn gestapt. De declaraties gingen vergezeld van vervalste doktersverklaringen en een vervalst vliegticket naar Suriname, maar de zorgverzekeraars vertrouwden het niet, en keerden ook niets uit.

Tijdens de zitting ontkende de Surinamer, dat hij de valse declaraties had ingediend. Het was allemaal bedacht door een huisbaas in Delft, waar hij destijds woonde. 'Deze man had altijd geld nodig, hij bleef maar vragen.' De huisbaas had een schoondochter die werkte in het streekziekenhuis in Nieuw-Nickerie. Zij zou gezorgd hebben voor de vervalste formulieren, aldus de verdachte.

De verdachte ontkende ook last te hebben van een gokverslaving. 'Ik leef heel zuinig, ik rook niet en drink niet', zei de man tegen de rechtbank.

Het OM verdenkt hem er ook van, dat hij in 2014 een vervalste verklaring heeft ingestuurd dat hij was overleden in Suriname. Hij hoopte dat het CJIB daarmee zijn openstaande boetes zou doorstrepen, aldus het OM. Maar, het justitieel incassobureau trapte er niet in.
Ook deze beschuldiging raakte kant noch wal volgens de Hagenaar. 'Ik heb helemaal niets ingestuurd.' Verder ontkende hij tweemaal een beroving te hebben verzonnen. Een keer zou hij thuis zijn overvallen, en een keer was hij slachtoffer van een straatroof bij de bioscoop, waarbij zijn mobiele telefoon was meegenomen. De politie geloofde het verhaal van de Hagenaar niet, maar tijdens de zitting hield de verdachte vol, dat hij echt was overvallen.

De uitspraak is over twee weken.

President Bouterse zit in z'n maag met eventuele veroordeling in 8 decemberproces


Hoofdverdachte in 8 decemberproces reageert ontwijkend op vragen Belfort (ABOP):

- 'Gaat u het vonnis negeren of gaat u de Grondwet respecteren?'
- Bouterse: 'Ik begrijp de vraag van 8 december niet zo goed'


Op de concrete vraag van ABOP-fractielid Edward Belfort gisteren in het parlement aan president Desi Bouterse, wat hij zal doen bij een eventuele veroordeling in het 8 Decemberstrafproces, is de president, tevens hoofdverdachte in dit proces, niet ingegaan. 'President, wat gaat u doen wanneer u straks mogelijk veroordeeld gaat worden in het 8-decemberproces? Gaat u het vonnis negeren of gaat u de Grondwet respecteren?', wilde Belfort weten, zo schrijft vandaag, woensdag 23 januari 2019, de Ware Tijd.

'Ik begrijp de vraag van 8 december niet zo goed', probeerde Bouterse eronderuit te komen. Hij vroeg zich af of de vraagstelling van de ABOP-parlementariër een wenselijkheid was of 'een andere droom'. 'Als het een andere droom is dan hoor ik het wel', draaide de regeringsleider om de vraag heen.

Onlangsss maakte Belfort bekend, dat hij ambities heeft voor het presidentschap in 2020 nadat hij daarover een droom had gehad.

Begin deze maand ging het staatshoofd tijdens een persconferentie ook nogal luchtig om met vragen over het decemberproces. Hij merkte op, dat steeds wanneer verkiezingen naderen het 8-decemberverhaal van stal wordt gehaald in een poging hem politiek klein te krijgen. 'Dat politiek gedeelte van 8 december is voor mij heel erg duidelijk. Men wil maar die Bouterse een proces aan z'n broek smeren. Men wil hem maar straffen', zei Bouterse. Hij voegde er aan toe dat in het land dat het scenario rond 8 december heeft gedraaid alle informatie uit die periode voor zestig jaar bij wet is weggezet. Bouterse voerde verder aan dat hij al in 1982 direct na de moorden Justitie had gevraagd een onderzoek in te stellen.

Het onderzoeksrapport, dat destijds aan De Surinaamsche Bank in bewaring was gegeven, bleek bij aanvang van het strafproces te zijn verdwenen.

Aantal malariagevallen langs de Lawarivier neemt toe

Toename waarschijnlijk door uitbraak malaria in nabijgelegen Franse goudmijngebieden


Het aantal malariagevallen in het zuidoostelijk grensgebied langs de Lawarivier neemt toe. Het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid heeft voor het aanpakken van dit probleem, samen met de Medische Zending, een krutu gehouden op 15 januari te Kawemhakan (Anapaike) in het district Sipaliwini, met de dorpskapiteins en granmans van de Franse en Surinaamse Wajana-dorpen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, woensdag 23 januari 2019.

Tijdens de krutu is gesproken over de preventie van malaria met klamboes, het belang van vroege diagnose en behandeling en de verschillen in het management van malaria in Suriname en Frans-Guyana.

De toename van malaria is waarschijnlijk het gevolg van een uitbraak van malaria in nabijgelegen Franse goudmijngebieden. De transmissie heeft geleid tot malariagevallen onder de plaatselijke inheemse Wajana-gemeenschap rond die mijngebieden. De Wajana-gemeenschap is een grensoverschrijdende gemeenschap met dorpen aan zowel de Franse als de Surinaamse kant van de rivier.

Het risico van herintroductie van malaria aan de Surinaamse kant is daarom groot. Suriname is hard op weg om malaria te elimineren, daarom is het belangrijk om voortdurend alert te zijn op herintroductie van malaria vanuit het buitenland naar Suriname.

Volksgezondheid heeft 1.400 klamboes aan de Medische Zending overgedragen voor distributie onder de Wajana-gemeenschap. Zowel de Medische Zending als het Malaria Programma zullen hun malaria surveillance in het zuidelijk grensgebied versterken om nieuwe infecties vroeg te kunnen ontdekken en te behandelen, zodat lokale transmissie wordt voorkomen.

NDP-fractieleider Misiekaba houdt zich krampachtig geforceerd vast aan Amnestiewet

Voor Misiekaba lijkt de Amnestiewet dè reddende Bijbel voor Bouterse

Misiekaba ontpopt zich als de beschermheilige van D.D. Bouterse, hoofdverdachte in het 8 decemberproces


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft gisteren in De Nationale Assemblee voor de zoveelste keer zijn standpunt duidelijk gemaakt over het 8 decemberstrafproces. Hij benadrukte, dat 'wanneer De Nationale Assemblee een wet aanneemt op de door de Grondwet voorgeschreven wijze, dan kunt u hooguit zeggen, ik ben niet eens met die wet, mi no lobi a wet. Maar, wanneer we een wet hebben gemaakt voor Suriname, dan is het wet voor Suriname. Als die wet niet wordt gewijzigd, aangepast, dan is het wet voor Suriname.'

Instituten moeten niet worden geschoffeerd, benadrukte hij, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 23 januari 2019.

Misiekaba citeerde uit de Amnestiewet van 1989 die in 1992 is bekrachtigd. 'Wij hebben in 2012 gezegd, dat het niet goed is partieel de zaak te regelen om politieke redenen. Wij willen dat over de hele periode amnestie wordt verleend en we hebben die wet als zodanig gewijzigd. We hebben de periode verlengd en hebben gezegd 1 april 1980 naar 20 augustus 1992.'

De NDP-fractieleider citeerde artikel 3 van die wet: 

De amnestie zoals die bedoeld is artikel 1 heeft tot gevolg dat 

a. indien personen veroordeeld zijn tot straf, die bevoegdheid tot uitvoering van die straf vervalt en voor zover zij zich tot uitvoering van die straf in detentie bevinden het Openbaar Ministerie of de rechter die de straf heeft opgelegd de onmiddellijke invrijheidstelling zal bevelen.

b. indien het betreft personen tegen wie de zaak bereids ter terechtzitting aanhangig is gemaakt, de bevoegdheid tot strafvordering te hunnen aanzien vervalt. De rechter voor wie de zaak aanhangig is onmiddellijk de niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie zal uitspreken en indien de verdachte zich in detentie bevindt diens onmiddellijke invrijheidstelling zal bevelen. Ook het Openbaar Ministerie is tot die invrijheidstelling bevoegd. 

c. indien het betreft personen tegen wie een voorbereidend onderzoek als bedoeld in artikel 126 van het Wetboek van Strafvordering gaande is, de bevoegdheid tot strafvordering te hunnen aanzien vervalt en Openbaar Ministerie terstond dat onderzoek zal staken of doen staken met schriftelijke kennisgeving dat hij ter zake van het feit niet meer zal worden vervolgd. 

d. indien het betreft personen tegen wie nog geen voorbereidend onderzoek aanhangig is, de bevoegdheid tot strafvordering te hunnen aanzien vervalt en voor zover zij zich niettemin in detentie bevinden. Het Openbaar Ministerie of de autoriteit die hun detentie heeft bevolen, hun onmiddellijke invrijheidstelling zal bevelen. 

'Als u verder leest, helemaal aan het eind, gegeven te Paramaribo te 19 augustus 1992, R.R. Venetiaan; de vicepresident, voorzitter van de raad van ministers, J.R. Ajodhia; de minister van Justitie en Politie, S.K. Girjasing. De wet is door Venetiaan gemaakt. En dit deel van artikel 3 hebben wij niet aangeraakt. Dat is wat ik steeds betoog en mensen probeer te zeggen. U kunt vinden, ik hou niet van de regering, ik hou niet van het parlement, wanneer we een wet hebben gemaakt in dit land, dan is het wet! En wanneer ik betoog is dat wat ik bedoel. Dat de wet aangeeft dat in elke fase van het strafproces, vanaf voorbereidend onderzoek tot vervolging tot zelfs wanneer mensen in detentie zijn, dat mensen die genoemd zijn in de wet, als ze vallen onder die Amnestiewet, de wet zegt 'iem lib den sma vri'j, dat is wat de wet zegt. En als u vindt dat deze wet niet goed is, dan moet u een meerderheid zoeken in het parlement en dan moet u die wet gaan wijzigen', stelde Misiekaba, die zich ontpopt als de beschermheilige van D.D. Bouterse, hoofdverdachte in het 8 decemberproces.

Coalitie neemt eigen motie aan voor ondersteuning regeringsbeleid

Fracties coalitie geven ondersteuning aan president Desi Bouterse 


De motie van de coalitie:


Heeft overheid Curaçao maatregelen genomen luchtverontreiniging benedenwinds Schottegat te verminderen?

Rechter buigt zich in zaak Foundation Clean Air Everywhere tegen het Land over luchtverontreiniging


De vraag rijst of en, zo ja, welke maatregelen door de Curaçaose overheid zijn genomen om de geconstateerde luchtverontreiniging benedenwinds het Schottegat ook ‘feitelijk’ te verminderen. Dat schrijft de rechter - met het woord ‘feitelijk’ gecursiveerd afgedrukt in zijn vonnis - in een zaak van de stichting Foundation Clean Air Everywhere tegen het Land, in welke zaak zich hebben gevoegd overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en dochterbedrijf Curaçao Refinery Utilities (CRU) maar ook Refineria Isla Curaçao, dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). Dit schrijft vandaag, woensdag 23 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Inmiddels is sprake van een aanzienlijke hoeveelheid onderzoeken naar de luchtkwaliteit benedenwinds het Schottegat en in die onderzoeken wordt steeds gewezen op de mate van de luchtverontreiniging en de risico’s voor de gezondheid daarvan. Het Land heeft klaarblijkelijk wel actie ondernomen, mogelijk mede naar aanleiding van onderzoeken en juridische procedures, zoals het opdracht geven tot het doen van vervolgonderzoek en het inrichten en in stand houden van meetstations, maar de vraag rijst of en, zo ja, welke maatregelen zijn genomen om de geconstateerde luchtverontreiniging ook feitelijk te verminderen.'

De stichting stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan het oplossen, terugdringen en voorkomen van milieuproblemen op Curaçao, waaronder begrepen de luchtkwaliteit. 

Het Gerecht in Eerste Aanleg deed onlangs uitspraak. Daarin is bepaald dat het gerecht een comparitie zal gelasten waarbij partijen kunnen ingaan op een aantal door de rechter genoemde punten. Eventuele andere onderwerpen mogen dan ook aan de orde gesteld worden.


Abdallah Andraous (Parman) bevestigt dat rekeningen Ennia Caribe Leven bij Merrill Lynch in VS Ennia toebehoren

Rechter New York: 'Gelden Ennia Caribe Leven zo spoedig mogelijk naar de Centrale Bank CBCS'


De Amerikaanse rechter in New York heeft gisteren opnieuw duidelijk gemaakt, dat de gelden van Ennia Caribe Leven (ECL) bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten in ieder geval zo spoedig mogelijk terug moeten naar huidige bestuurders - en dus hun gezag - van het Leven-verzekeringsbedrijf op Curaçao. Dat wil dus zeggen naar de Centrale Bank CBCS, die in verband met de noodregeling het bestuur van de verzekeraar en entiteiten tijdelijk heeft overgenomen om de solvabiliteitspositie te herstellen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 23 januari 2019. 

Ook ten aanzien van de gelden van investeringsmaatschappij Ennia Caribe Investments (ECI) maakte rechter Martin Glenn duidelijk, dat die beheerd dienen te worden door de bestuurders van ECI; eveneens CBCS dus, aldus het advocatenteam van de CBCS/Ennia.

De Ennia-werkmaatschappijen Leven, Schade en Zorg hebben - zodra beschikt kan worden over de rekeningen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch - voorlopig voldoende liquiditeit om aan hun uitkeringsverplichtingen te voldoen. Zo meldde de Centrale Bank onlangs.

Onder aandeelhouder Parman van de Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary hebben Ennia Caribe Holding (ECH) en de investeringsmaatschappij ECI gelden van de polishouders uit de verzekeraars (Leven, Schade en Zorg) gehaald, volgens de CBCS tot een totaal van ruim 1,5 miljard gulden. 'De verzekeraars lopen op die manier een groot risico omdat ze afhankelijk zijn van de terugbetaling door ECH en ECI.' 

Allebei de personen die gisteren in New York voorafgaand aan de zitting een ‘declaration’ hebben ingediend (Lesley-Ann Brodie namens CBCS/Ennia en Abdallah Andraous namens Parman/Ansary) zijn tijdens de zitting gehoord.

Joodse groep in Brazilië klaagt Braziliaanse cartoonist aan voor Netanyahu & Bolsonaro 'Nazi hug' cartoon

(Bron foto: Avi Ohayon/GPO)
Netanyahu was aanwezig bij inauguratie van Bolsonaro eerder deze maand


Een joodse gemeenschapsgroep in Brazilië klaagt een iconische politieke cartoonist aan voor antisemitisme, vanwege een tekening van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een 'swastika-omhelzing' . 

De Joodse Federatie van Rio de Janeiro diende de zaak in tegen de cartoonist Aroeira op 15 januari. Het beledigende beeld laat zien, dat beide leiders, met hun ogen gesloten, met de armen een swastika vormen.

Beide leiders hebben een hartelijke relatie sinds de rechtse Bolsonaro aan de macht kwam na gespannen verkiezingen in oktober, waarbij de mannen zichzelf een 'broederschap' verklaarden tijdens het bezoek van Netanyahu aan Brazilië voor de inauguratie van Bolsonaro eerder deze maand.


Ondertussen heeft Bolsonaro beloofd de Braziliaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en heeft het het recht van Israël bevestigd om de stad als hoofdstad te hebben.

Eerst in de in Rio verschijnende krant O Dia werd de cartoon in december wijd verspreid op social media. Hoewel de afbeelding niet beschikbaar is op Aroeira's backcatalogus van cartoons op de website van de krant, is deze nog steeds elders online te vinden.

Toen de president van de Joodse Federatie, Arnon Velmovitsky, vorig weekend de cartoon op een populaire Braziliaanse tv-show bekritiseerde, zei hij: 'De kwestie zal met ernst worden bekeken. We kunnen joden en andere minderheden niet beledigen.'

Het nieuws van het aanklacht kwam echter om een ​​andere reden in bredere publieke aandacht dankzij Dia's rivaliserende krant, O Globo. De krant bracht het feit onder de aandacht dat Rodrigo Fux, de zoon van de Braziliaanse Hooggerechtshof rechter Luis Fux, de juridische afdeling van de eiser is.


(Suriname Mirror/RT/Twitter/insurgente.org)

Venezuela sponsort vluchten naar huis van migranten die in Ecuador wonen

(Bron foto's: Twitter)
Moord op Ecuadoraanse Diana Carolina door Venezolaan leidt tot klopjacht op Venezolanen


De regering van Venezuela sponsort vluchten naar huis van migranten die in Ecuador wonen, zei een Venezolaanse functionaris dinsdag 22 januari 2019, nadat de moord op de Ecuadoraanse Diana Carolina door een Venezolaanse man tot strengere controles en gewelddaden leidde. 


De moord zaterdag in de noordelijke stad Ibarra en de daaropvolgende aanvallen op Venezolanen markeerden een escalatie van migratie-gerelateerde spanningen in Ecuador, dat net als andere Zuid-Amerikaanse landen duizenden van de bijna 3 miljoen Venezolanen heeft ontvangen die zijn gevlucht voor de economische ineenstorting sinds 2015.


'Veel van de Venezolanen in Ibarra willen teruggaan', zei Pedro Sassone, de zaakgelastigde van de Venezolaanse ambassade in Ecuador, die zei dat deze week vijf commerciële vluchten gepland zijn om migranten terug te halen. 'Venezolanen in Ibarra worden ontslagen van hun baan - dat is xenofobie, dat is discriminatie.' 

De regering van socialistische president Nicolas Maduro promoot al maanden een 'Plan Vuelve a la Patria'-programma om migranten uit de regio terug naar Venezuela te halen.


Venezolaanse functionarissen hebben ook betoogd, dat emigratiestatistieken overdreven zijn om interventie door buitenlandse mogendheden te rechtvaardigen. Sassone zei, dat hij verwacht dat 400 Venezolaanse migranten zouden terugkeren uit Ecuador, waaronder 40 uit Ibarra. Een totaal van 250.000 Venezolanen woont in Ecuador, van wie 42 procent geldige werkvisa heeft, blijkt uit overheidsstatistieken.



Als reactie op de moord, heeft Ecuador aangekondigd dat Venezolanen die om toegang willen krijgen tot Ecuador aan de grens hun strafblad moeten tonen, terwijl president Lenin Moreno zei dat hij 'eenheden' zou creëren om de wettelijke status van de Venezolanen te controleren 'in de straten, op de werkplek en aan de grens'.


Vertegenwoordigers van de Venezolaanse gemeenschap in het Andes-land zeiden, dat migranten aan aanvallen en bedreigingen lijden in de nasleep van het incident en Moreno's opmerkingen.

Ecuadoraanse ambtenaren hebben hun burgers opgeroepen geen generalisaties te maken over migranten en zich te onthouden van gewelddaden. 'De afgelopen week was erger dan ooit - ze kijken je slecht aan op straat, je bent bang om naar buiten te gaan', zegt Angelys Lopez, 17, die al drie jaar als straatverkoper in Quito werkt, maar nu hoopt op een plekje in een vliegtuig terug naar Caracas. 'Ik ben bang om in Ecuador te blijven - daarom ga ik terug naar mijn land.'


(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/Twitter/YouTube)

Bouterse: 'Regering wordt niet gereshuffled, maar opnieuw vorm en inhoud worden gegeven'

'Ik zal het team zodanig inzetten, dat meer rendement te halen is uit de rest van de regeertermijn'


President Desi Bouterse zal het regeerteam niet 'reshufflen', maar aan de huidige regeringsformatie zal opnieuw vorm en inhoud worden gegeven. 'Dit zal de effectiviteit en de efficiëntie van het staatsgebeuren ten goede komen. Ik zal het team zodanig inzetten, dat meer rendement te halen is uit de rest van de regeertermijn.' Dit zei het staatshoofd gisteren in De Nationale Assemblee bij de beantwoording van vragen van Assembleeleden die gesteld waren tijdens de algemene politieke beschouwingen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 23 januari 2019.

De president legde zijn voornemen uit met een voorbeeld.

'Het kan zijn dat de coach van FC Barcelona vindt dat in de resterende tijd hij niet met het 5-3-3 concept zal werken, maar met een 2-4-2 concept. Ik geloof niet dat er veel vragen over zijn. Dat is des inzicht van de coach.'

Eerder had de president aangegeven, dat hij het bestuursorgaan bij de vicepresident zou huisvesten. 'Voor het geval dat mensen denken dat er andere zaken aan de orde zijn, er is ervaring met de ministers. Nagegaan wordt hoe het beste uit het team gehaald kan worden om de rest van de tijd af te sluiten. De regering zal in verband met de verdere vormgeving zich richten op het volgende: de staatszorg als hoogste verantwoordelijkheid van de Staat is bepalend voor het tot stand brengen van de nationale ontwikkeling zoals verwoord in het Nationaal Ontwikkelingsplan 2017-2021.'

'Uit dat plan is het de staatstaak om voor de resterende regeerperiode hieruit te destilleren. Om aan de finale fase van de huidige regeerperiode adequaat inhoud te kunnen geven, zal aan de vormgeving van de huidige regeringsformatie opnieuw vorm en inhoud worden gegeven', deelde de president mee.

Brandweerlieden hebben het gehad met leiding Korps Brandweer Suriname

'De sfeer tijdens de algemene ledenvergadering van de bond was explosief'

- Motie van wantrouwen tegen leiding aangenomen met tweehonderd stemmen voor en één stem tegen...
- Leiding zou het niet nauw nemen met de persoonlijke veiligheid van de brandweerlieden


Brandweerlieden willen af van de leiding van het Korps Brandweer Suriname (KBS) bestaande uit brandweercommandant Radjen Jakhari en plaatsvervanger Ewald Kartowikromo. Een motie van wantrouwen tegen de twee is gisteren tijdens een algemene ledenvergadering van de bond aangenomen met tweehonderd stemmen voor en één stem tegen, zo meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 23 januari 2019.

'Er heerst grote ontevredenheid onder de brandweerlui en de sfeer in de vergadering was explosief. Met veel moeite konden we de gemoederen sussen', zegt Guno Vyent, ondervoorzitter van de brandweerbond. Hij wijst erop dat de brandweerlieden er niet over te spreken zijn dat het beloofde medische onderzoek voor collega's die de brand hebben geblust bij de vuilstortplaats van Ornamibo in oktober 2018 uitblijft.

De overheid heeft wel ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld scholieren van de buurt een medische checkup hebben gekregen. 'Er zijn schadelijke stoffen vrijgekomen en de mannen willen ook weten hoeveel impact dat heeft op hun gezondheid', zegt Vyent. Naar zijn zeggen is er geen oor naar klachten van het personeel en de dienstleiding zou het niet nauw nemen met de persoonlijke veiligheid van de brandweerlieden. 'Sommige manschappen hebben geen behoorlijke blusschoenen', schetst de ondervoorzitter de situatie.

Hij geeft aan, dat er ook afspraken zijn met het ministerie van Justitie en Politie. Het gaat daarbij onder meer om bevorderingen van manschappen die uitblijven. De ondervoorzitter wil verder niet veel zeggen, omdat de bond vandaag zal praten met minister Stuart Getrouw. 'Uit egards voor de minister, kunnen we nog niet veel uit de doeken doen.'

Brandweercommandant Radjen Jakhari geconfronteerd met het feit, dat een motie van wantrouwen tegen de leiding is aangenomen op een bondsvergadering, zegt dat hij hiervan niet op de hoogte is. 'De geruchten doen de ronde, maar de bond heeft me hiervan niet verwittigd', zegt hij. Jakhari werdop 6 oktober 2016 beëdigd tot brandweercommandant door president Desi Bouterse.

Acht verdachten voor rechter voor geruchtmakende roofmoord op Krakaweg - Ooggetuige doet verslag

Oud-journalist Isaak Poetisi (56) en Zyllavana Mangkoeredjo (20) op 7 juni 2018 doodgeschoten


Een ooggetuige heeft maandag 21 januari 2018 voor de rechter zijn verhaal gedaan over de roofmoord op Zyllavana Mangkoeredjo (20) en Isaak Poetisi (56) op 7 juni 2018, zo bericht Starnieuws. M.A., Milton F., D.B., V.W., Mirtel F., M.V., C.H. en J.B. staan terecht. De ooggetuige zat samen met de twee slachtoffers in het voertuig toen het op de Krakaweg werd beschoten. 

Tegenover de rechter getuigde de jongeman dat hij samen met zijn twee collega’s en de manager in het voertuig zat toen deze werd beschoten. Ze werkten alle vier voor een goudbedrijf en werden tussen twaalf en een uur uur 's middags overvallen. Bij kilometer 80 zag de manager, die het voertuig bestuurde, dat een auto op de weg wilde keren. Hij verleende toen voorrang. Opeens kwamen er twee mannen uit het voertuig en vuurden op de auto waarin de vier zaten.

Eén van hen haalde oud-journalist Poetisi eruit en de andere de manager. Ook de getuige moest eruit. Hij werd gesommeerd plat te liggen. Ineens hoorde de getuige een schot, keek om en zag dat zijn vriendin, Mangkoeredjo, in het hoofd was geschoten. Poetisi werd in een been geschoten, maar hij leefde toen nog. De manager werd in zijn armen geraakt.

De getuige herkende M.A. positief als één van de rovers. A. zei dat het niet de bedoeling was om Mangkoeredjo te vermoorden. Volgens verdachte Milton F. kwam het plan van A. Van C.H. had deze vernomen dat een wagen met goud langs zou gaan via de Afobakaweg. Het is hem onbekend hoe C.H. aan deze informatie kwam. Ook zorgde C.H. voor het wapen.

D. B. werd gisteren ziek en per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. De rechter merkte op, dat indien de Staat niet voor de medische behandeling kan zorgen, hij in vrijheid gesteld moet worden. De Officier van Justitie voerde aan, dat de verdachte al ziek was geweest en wel naar de dokter was geweest.

Op 18 februari zal deze zaak verder worden behandeld.

Bouterse, vriend van Maduro, verschuilt zich achter Grondwet om steun aan Venezuela te rechtvaardigen

'Suriname niet bezig Venezuela te verdedigen, maar houdt zich aan internationale afspraken en principes'


De regering en de president zijn gebonden aan bepalingen in de Grondwet. Zo reageerde president Desi Bouterse dinsdag 22 januari 2019 in het parlement op vragen van parlementsleden over Venezuela tijdens de algemene politieke beschouwingen, aldus Starnieuws. 

Terwijl negentien landen van Noord- en Zuid-Amerika de legitimiteit van het presidentschap van Nicolas Maduro van Venezuela niet erkennen, heeft Suriname samen met vijf andere landen tegen de resolutie van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gestemd. In de resolutie veroordeelt de OAS de inauguratie van Maduro voor een tweede termijn. Suriname, Bolivia, Venezuela en Nicaragua hebben tegen gestemd, terwijl acht landen zich van stemming hebben onthouden.

In het parlement heeft Bouterse herhaald - aldus Starnieuws - dat Suriname niet bezig is Venezuela te verdedigen. Suriname houdt zich aan internationale afspraken en principes. De Grondwet vertolkt het feit, dat de regering haar gezag op geen enkele wijze namens of onder invloed van welke andere staat, internationaal lichaam of internationale organisatie, uitoefent. 'Er zou dan geen sprake meer zijn van een soevereine Staat Suriname', zei het staatshoofd.

'Suriname neemt echter wel bestaande internationaal vastgestelde regels in acht en houdt terdege rekening mee bij het innemen van standpunten.' Hij heeft artikel 7 lid 1 en lid 3 aangehaald om het standpunt van Suriname te verdedigen.

In lid 1 staat: 

'De Republiek Suriname erkent en respecteert het recht van de volkeren op zelfbeschikking en nationale onafhankelijkheid op basis van gelijkwaardigheid, soevereiniteit en wederzijdse belangen.' 

En lid 3 geeft aan: 

'De Republiek Suriname wijst iedere gewapende agressie, elke vorm van politieke en economische druk, alsook iedere directe of indirecte inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere Staten af. Dit normatieve uitgangspunt is bepalend voor het handelen van de regering en het innemen van standpunten door de regering en met name door de president.'

Nicaraguaanse journalist Carlos Chamorro in ballingschap in Costa Rica vanwege 'extreme bedreigingen'

(Bron foto: Carlos Herrera/Confidencial)
'We moeten de laatste ruimtes van persvrijheid verdedigen, bedreigd door de dictatuur van Ortega' 


Maandag, 21 januari 2019, markeerde een maand sinds de sluiting van het nieuwskanaal 100% Noticias en de gevangenneming van eigenaar / directeur Miguel Mora en nieuwsdirectrice Lucia Pineda, beschuldigd van 'aanzetten tot haat en terrorisme'.  Een week eerder trad  de Nationale Politie op tegen de redactie van de online nieuwswebsite Confidencial en de televisieprogramma's Esta Semana en Esta Noche en daaropvolgend werden hun faciliteiten bezet.

Als gevolg van de aanhoudende escalatie van de repressie tegen de onafhankelijke pers, kondigde de verantwoordelijke directeur van Confidencial, Carlos Chamorro, zondagavond zijn zelfopgelegde ballingschap in Costa Rica aan, na 'extreme bedreigingen' tegen hem door het regime van Daniel Ortega.


Chamorro kondigde tijdens zijn live uitzending zondag zijn beslissing aan om te blijven berichten  vanuit Costa Rica. 'Gezien deze extreme bedreigingen heb ik de pijnlijke beslissing moeten nemen om in ballingschap te gaan om mijn fysieke integriteit en mijn vrijheid te beschermen, en vooral om onafhankelijke journalistiek vanuit Costa Rica, waar ik op dit moment ben, voort te zetten', zei Chamorro.




Op de Confidencial-website schreef Chamorro: 'Ondanks de massale diefstal van onze apparatuur en de vervolging van onze journalisten, hebben we niet nagelaten om een ​​ enkele editie van Esta Semana uit te zenden op televisie en hebben we de Confidencial-website bijgehouden, samen met de wekelijkse printeditie, beide met nieuws, analyse en opinie over de nationale crisis. Dit is onze  toewijding aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.'

'We hebben onze toevlucht gezocht tot alle juridische mechanismen die beschikbaar zijn om gerechtigheid te eisen. Deze omvatten het recht op petitie en informatie voor de politie, waar zij reageerden met fysieke agressie. We hebben de diefstal aan het Openbaar Ministerie gemeld om een ​​door de politie uitgevoerd misdrijf te onderzoeken en een aanklacht ingediend die in de Grondwet wordt behandeld, voor het Hooggerechtshof, zodat het een einde maakt aan de bezetting van onze faciliteiten en de terugkeer van wat was gestolen.'


'Echter, er is niet alleen een corrigerende reactie van de autoriteiten geweest, of zelfs maar enige poging om deze overname te verklaren of te rechtvaardigen, maar integendeel, de bedreigingen die pogen mijn professionele werk te criminaliseren, zijn verergerd.' 

Tijdens de uitzending zondagavond, bedankte Chamorro de Costa Ricaanse autoriteiten en de regering van president Carlos Alvarado voor het onthaal dat ze hem en zijn vrouw hebben gegeven, evenals voor de tienduizenden Nicaraguanen die hier hun toevlucht hebben gezocht.
Volgens de Immigratiedienst van Costa Rica zochten sinds december 40.323 Nicaraguanen toevlucht in het naburige land.

'Vanuit Costa Rica zal ik blijven werken als journalist voor Confidencial, Esta Semana en Esta Noche, onderzoeken en aanklagen van misdaden, corruptie en straffeloosheid, en het documenteren van de terminale crisis van de Ortega-dictatuur,' zei Chamorro.


De journalist vervolgde met: 'Ik ben ervan overtuigd dat er betere dagen komen voor Nicaragua, en dat het noodzakelijk is om alle ruimtes van vrijheid van meningsuiting open te houden, om de hoop van een nieuwe republiek voort te zetten, zoals mijn vader, Pedro Joaquín Chamorro, heeft gedroomd. Een democratische republiek met sociale rechtvaardigheid, gebaseerd op ingrijpende institutionele hervormingen, die deze keer onomkeerbaar de garantie zullen bieden, dat een dictatuur nooit meer zal worden opgelegd. Een democratie zonder achternamen, om de zaden van dictatuur, caudillismo en autoritarisme uit te roeien.'

Chamorro roept het geweten van de bevolking van Nicaragua op om de persvrijheid te verdedigen, als de eerste van alle vrijheden, de vrijlating van collega's Miguel Mora en Lucía Pineda, met dubbele nationaliteit (Nicaraguaanse en Costa Ricaanse), en de vrijlating van alle politieke gevangenen.

'We eisen ook een einde aan de vervolging van de onafhankelijke pers, tegen mijn collega's bij Confidencial, Esta Semana en Esta Noche en tegen de media en journalisten van 100% Noticias, Channel 12, Channel 10, La Prensa, El Nuevo Diario, Diario Hoy, Radio Corporación, Artikel 66, Nicaragua Investiga, Boletín Ecológico, Radio Universidad, Radio Darío, de lokale kabelstations, en meer dan 50 journalisten die in ballingschap zijn', schreef Chamorro.

(Suriname Mirror/Today Nicaragua/YouTube/Twitter)