donderdag 27 december 2018

Frans-Guyana laat vrachtverkeer met veerdienst met meer dan 3.500 kilo lading niet toe

Steiger veerverbinding Albina-St. Laurent voorlopig niet berekend op zwaarder vrachtvervoer


De Prefectuur van Frans-Guyana heeft tot nader order besloten vrachtverkeer met meer dan 3.500 kilo aan lading niet toe te laten. De aanmeersteiger bij de veerverbinding Albina-St. Laurent du Maroni is voorlopig niet berekend op zwaarder vrachtvervoer. 

De grensverbinding Albina – St. Laurent du Maroni wordt onderhouden door de veerboot ‘La Gabrielle’. De beperking van het vrachtverkeer houdt in, dat er geen ladingen zwaarder dan 3.5 ton mogen worden vervoerd met 'La Gabrielle'.

De Frans-Guyanese autoriteiten zeggen al het mogelijke te doen om noodzakelijke reparaties te verrichten om de aanmeersteiger begaanbaar te maken.

De aankondiging van de vrachtbeperking is gedaan door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, aldus Starnieuws donderdag 27 december 2018.

Japan kondigt vertrek uit IWC aan en hervat de commerciële walvisvaart - Volgt Suriname met vertrek uit IWC...?

'We zullen niet jagen in de Antarctische wateren of op het zuidelijk halfrond'

- Vertrek van Suriname uit IWC zou voor de hand liggen, nu steun aan Japan wegvalt 
- Sea Shepherd: 'Doelstelling van ons om een eind te maken aan slachting walvissen in walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan is gerealiseerd'


Japan trekt zich terug uit de Internationale Walvisvaart Commissie, IWC, en zal volgend jaar de commerciële walvisjacht hervatten, zei een woordvoerder van de regering woensdag 26 december 2018, daarmee naar verwachting internationale kritiek uitlokkend. De aankondiging was algemeen verwacht en komt nadat Japan eerder dit jaar had gefaald om de IWC te overtuigen om de commerciële walvisvaart te hervatten. 

'We hebben besloten om ons terug te trekken uit de Internationale Walvisvaart Commissie om de commerciële walvisjacht in juli volgend jaar te hervatten', vertelde regeringswoordvoerder Yoshihide Suga aan verslaggevers. 'Commerciële walvisvangst vanaf juli volgend jaar zal worden beperkt tot de territoriale wateren en exclusieve economische zones van Japan.We zullen niet jagen in de Antarctische wateren of op het zuidelijk halfrond', voegde Suga eraan toe.


Of het vertrek van Japan uit de IWC aanleiding zal zijn voor onder andere Suriname om de organisatie ook te verlaten is nog niet duidelijk, maar zou wel voor de hand liggen. Immers, sinds Suriname in juli 2004 lid werd van de IWC heeft de Surinaamse vertegenwoordiger (sinds medio 2016 is dat mr. Randjitsing Ramkisor van Carib Fisheries A.V.V. aan de Cornelis Jong Baw Straat, Paramaribo) altijd met Japan mee gestemd. Suriname was dan ook altijd voorstander van hervatting door Japan van de commerciële walvisjacht. In ruil daarvoor ontving Suriname regelmatig dollars en of een visserijcentrum uit en van Japan, alhoewel uiteraard van beide zijden altijd is ontkend dat Suriname giften van Japan ontving in ruil voor de pro-Japan stem van Suriname in de IWC. Nu Japan vertrekt uit de IWC lijkt het lidmaatschap van Suriname geen waarde meer te hebben. 

Lees via deze link diverse artikelen over de rol van Suriname in de Internationale Walvisvaart Commissie en de innige vriendschap met Japan.

Tokyo heeft herhaaldelijk gedreigd zich terug te trekken uit de IWC en wordt regelmatig bekritiseerd voor het vangen van honderden walvissen per jaar voor 'wetenschappelijk onderzoek', ondanks dat het een ondertekenaar is van een moratorium op de jacht op de dieren.

Suga zei, dat Japan de IWC officieel op de hoogte zou brengen van zijn beslissing tegen het einde van het jaar, wat betekent dat de terugtrekking van kracht wordt tegen 30 juni. Het verlaten van de IWC betekent, dat Japanse walvisvaarders in staat zullen zijn om de jacht te hervatten in de Japanse kustwateren van dwergvinvissen en andere walvissen die momenteel worden beschermd door de IWC. Maar, Japan zal niet in staat zijn om door te gaan met de zogenaamde jacht voor  wetenschappelijk onderzoek in Antarctica, dat is toegestaan voor het IWC-lid onder het Antarctisch Verdrag.

De terugtrekking betekent, dat Japan zich bij IJsland en Noorwegen voegt om openlijk het verbod van de IWC op commerciële walvisjacht te tarten. Japan jaagt al eeuwen op walvissen en hun vlees was een belangrijke bron van eiwitten in de naoorlogse jaren na de Tweede Wereldoorlog toen het land wanhopig arm was.
Maar, de consumptie is de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald, waarbij een groot deel van de bevolking zegt, dat ze zelden of nooit walvisvlees eten. Walvisjacht is een zeldzaam netelig onderwerp geworden in de anderszins beminnelijke buitenlandse politiek van Japan, met internationale tegenstellingen die er alleen maar toe dienen conservatieven verder te laten graven in de ondersteuning van de traditie.

In september probeerde Tokio de IWC te overtuigen om de commerciële walvisvangst te hervatten, met het argument dat de bestanden van bepaalde soorten nu voldoende zijn om de hernieuwde jacht te ondersteunen. Maar, het bod mislukte, met een sterke oppositie van anti-walvisvaartnaties - onder leiding van Australië, de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Japanse viceminister van Visserij Masaaki Taniai zei na die stemming, dat Tokio 'onder druk gezet zou worden om een ​​fundamentele herbeoordeling van zijn positie als lid van de IWC te ondernemen'.


Voorafgaand aan de aankondiging waarschuwden activistische groeperingen Japan tegen de terugtrekking. 'Dit is een ernstige fout die niet strookt met de rest van de wereld', zegt Sam Annesley, executive director van Greenpeace Japan.

Paul Watson, de oprichter van de anti-walvisvangst actiegroep Sea Shepherd, zei ook in een verklaring dat Japan zichzelf zou verklaren tot 'een piraten walvisvaart natie' door zich terug te trekken uit de IWC. Hij heeft een 'overwinning' verklaard door de Antarctische Oceaan tot een walvisvrije zone te maken nu Japan heeft aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de Internationale Walvisvaartcommissie om de commerciële vangsten in zijn economische zone in juli te hervatten.

'De doelstelling van Sea Shepherd om een eind te maken aan de slachting van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan is gerealiseerd', zei de Sea Shepherd Conservation Society in een verklaring woensdag. Japan heeft walvissen gevangen in de Antarctische Oceaan voor wat het beweert onderzoeksdoeleinden te zijn, maar staten die geen deel uitmaken van de IWC mogen daar geen onderzoek doen naar walvisvangst. Watson: 'We verheugen ons erop om ons te blijven verzetten tegen de drie overblijvende piratenjachtlanden in Noorwegen, Japan en IJsland.'


De IWC, opgericht in 1946 om de walvis- en walvisachtigenpopulatie van de wereld te behouden en te beheren, heeft in 1986 een moratorium ingesteld op de commerciële walvisvangst. Tokio heeft lange tijd een maas in de wet gebruikt om walvissen te doden voor 'wetenschappelijk onderzoek' en zegt dat het probeert aan te tonen dat de populatie groot genoeg is om een ​​terugkeer naar commerciële jacht te ondersteunen. Het maakt geen geheim, dat vlees van de expedities op dinertafels terechtkomt en betoogt dat de voorraden van bepaalde walvissen nu voldoende zijn om commerciële jachten te hervatten.

'Er zijn geen concessies gedaan door landen die alleen belang hechten aan de bescherming van walvissen', zei Suga. 'Tijdens de algemene vergadering van de IWC in september van dit jaar werd opnieuw duidelijk dat degenen die het duurzame gebruik van walvisbestanden ondersteunen en degenen die bescherming ondersteunen, niet naast elkaar kunnen bestaan, wat ons tot deze conclusie leidt.'

(Suriname Mirror/AFP/The Japan Times/The Mainichi/Japan Today/Asahi Chimbun/YouTube)

Canadees-Turkse professor na weken vermist dood gevonden in Medellin, Colombia

Ramazan Gençay zou zijn vergiftigd door groep vrouwen

Gençay, professor economie aan de Simon Fraser University in Canada, woonde seminar bij aan de EAFIT Universiteit


Professor Ramazan Gençay, die sinds 6 december vermist werd in Colombia, is vermoord gevonden, maakte zijn vrouw donderdagmiddag 27 december 2018 bekend. De oorzaak van zijn dood zou vergiftiging zijn. Volgens een veiligheidsfunctionaris van Medellin, waar de professor vermist werd, werd Gençay vergiftigd door een groep vrouwen. 

Terwijl hij onderstreept dat zijn overlijden nog niet officieel geregistreerd is vanwege de noodzaak van een DNA-test, zei politiechef Andres Tobon, dat het onderzoek nog steeds aan de gang is.




Gençay, een professor in de economie aan de Simon Fraser University in Canada, waar hij zich in de vroege jaren negentig vestigde, was op 28 november in Medellin voor een seminar aan de EAFIT Universiteit.

Hij besloot zijn verblijf in de stad te verlengen, hij was er eerder geweest. Gençay werd voor het laatst gezien bij niet-geïdentificeerde mensen in een salsa club op 6 december, en een onderzoek toont aan dat geld op 7 december en 8 december van zijn creditcards werd gehaald


Zijn familie zei op social media, dat Gençay een ervaren reiziger was die van wandelen en salsadansen hield. De professor werkte in 2016 als gastdocent aan de EAFIT Universiteit volgens zijn cv. Hij diende ook als gastdocent aan de Universidad del Rosario in Bogota, Colombia in 2015.

Het gezin zegt, dat de Colombiaanse autoriteiten in samenwerking met Canadese veiligheidsfunctionarissen onderzoek doen naar de verdwijning van Gençay.





(Suriname Mirror Reports/Daily Sabah/noticias.caracoltv.com/Facebook/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Bus (uit 1967) stort in een ravijn bij San Mateo, Colombia - Zeker 7 doden en 12 gewonden

Bestuurder verliest controle over het stuur en raakt van de weg in San Mateo, departement Boyaca


Ten minste zeven mensen zijn om het leven gekomen en 12 anderen raakten gewond toen hun bus woensdag 26 december 2018 150 meter in een ravijn stortte, aldus Colombia's Transit Politie. 

Volgens berichten verloor de bestuurder de controle over het stuur en raakte van de weg in de stad San Mateo, in het centrale Boyaca-departement.



Autoriteiten zeggen: 'De oorzaak van het ongeluk blijkt een mechanische storing te zijn, maar het voertuig, dat 19 passagiers vervoerde, zal worden gereviseerd', zei het hoofd van Boyaca's Transit Politiee.



Het hoofd van de politie in Boyaca zei: 'Het model uit 1967 beschikte niet over het nodige papierwerk dat aantoont, dat het periodiek mechanische aanpassingen had ondergaan.'

'Drie passagiers verloren hun leven op de site, vier anderen na het ontvangen van medische hulp', zei de officier. De gewonden, voornamelijk boeren die op weg waren naar een markt, worden behandeld in het San Mateo-ziekenhuis.



(Suriname Mirror Reports/El Espectador/Caracol/YouTube/Twitter)

Lithium-koorts verwacht in Brazilië als reserves worden ontwikkeld in Minas Gerais

Brazilië wordt komende tien jaar een van 's werelds grootste lithiumproducerende landen

'Met de vraag naar elektrische motoren, ontwaakt de industrie'


Gunstige internationale vraag en een recente ontdekking van lithiumreserves in Brazilië veroorzaakten een run voor het metaal, gebruikt in elektrische batterijen, meldt de krant Folha de Sao Paulo woensdag 26 december 2018. Twee lopende projecten zullen Brazilië in de komende tien jaar verheffen tot de status van een van 's werelds grootste lithiumproducerende landen, volgens gegevens van het Agência Nacional de Mineração, ANM.

Het ANM meldt, dat in december 117 aanvragen voor lithium zijn ingediend. Dat is meer dan drie keer het aantal van vorig jaar en bijna tien keer het aantal aanvragen in 2016.

Hoge verwachtingen worden gewekt bij Vale do Jequitinhonha, in het noorden van Minas Gerais, een van de armste delen van Brazilië, maar met een hoog potentieel gezien de lithiumreserves.

Lithium, soms 'olie van de toekomst' genoemd vanwege zijn potentieel in elektrische auto's als vervanging van verbrandingsmotoren, is een schat op internationale markten. Lithiumprijzen schoten onlangs omhoog vanwege een race om nieuwe reserves te vinden, die op hun beurt werden veroorzaakt door de plannen van ontwikkelde landen om de koolstofemissies te verminderen.

Autofabrikanten zoals Volkswagen hebben al doelen aangekondigd om te stoppen met de productie van auto's die worden aangedreven door fossiele brandstoffen, en verschillende Europese landen hebben tijdslimieten vastgesteld voor verbrandingsmotoren.

Momenteel is de lithiumproductie van Brazilië kleinschalig, geconcentreerd in Araçuaí, Minas Gerais, gericht op de binnenlandse markt voor smeermiddelen en keramiek. Maar, de nieuwe investeringen in landonderzoekingen naar nieuwe reserves zijn al bezig met het veranderen van de industrie.

'De deelname van Brazilië aan de lithiummarkt was schuw. Maar nu, met de vraag naar elektrische motoren, ontwaakt de industrie', zegt Ivan Jorge Garcia, een specialist in minerale hulpbronnen bij het ANM.

(Suriname Mirror Reports/MercoPress/Folha de Sao Paulo)

Slepend schandaal rond zoon verkozen Braziliaanse president Bolsonaro hangt boven inauguratie

Vragen over herkomst aanzienlijke bedragen op bankrekening chauffeur Bolsonaro's



Een slepend schandaal, waarbij een zoon van de verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro betrokken is, hangt boven zijn inauguratie volgende week. Bolsonaro, die bijna 30 jaar in het Congres heeft doorgebracht, treedt op 1 januari aan na een sterke verkiezingsoverwinning die hem ​​mandaat gaf om gewelddadige drugsbendes te bestrijden, bureaucratie te doorbreken om de Braziliaanse economie op gang te helpen en achter de corrupte politieke klasse van het land aan te gaan. 

Maar, een etterend schandaal waarbij zijn zoon, parlementslid van Rio de Janeiro en senator-elect Flavio Bolsonaro, betrokken zou zijn, heeft zijn grote dag bedekt met donkere wolken. Jair Bolsonaro, Flavio Bolsonaro en de voormalige chauffeur Fabricio Queiroz, hebben elke beschuldiging ontkend. Maar, sommige critici vragen zich of de politieke clan van Bolsonaro echt een nieuw soort politiek vertegenwoordigt in een land dat moe is van jarenlange corruptiezaken.

'Sinds deze zaak aan het licht kwam, is er een schouwspel van ontwijkingen en niet overtuigende verklaringen van de kant van de Bolsonaro's geweest ...', aldus de grootste krant van Brazilië, Folha de Sao Paulo, in een redactioneel artikel vandaag, donderdag 27 december 2018, de dag nadat Queiroz zichzelf probeerde te verklaren in een interview met een Bolsonaro-gezind tv-netwerk.


Het schandaal kwam aan het licht nadat de Braziliaanse Conselho de Controle de Atividades Financeiras (COAF) 1,2 miljoen reais ($ 305.033) identificeerde die in 2016-17 stroomde via de bankrekening van Queiroz, die jarenlang op Flavio Bolsonaro's salarislijst stond als chauffeur en adviseur. Sommige betalingen werden gedaan aan de vrouw van de president-elect, Michelle Bolsonaro.

Nadat Queiroz een gezondheidscrisis aanhaalde als reden voor het niet bijwonen van twee eerdere afspraken met Officieren van Justitie om de herkomst van het geld te verklaren, zei Queiroz in het SBT-netwerkinterview van woensdag, dat het geld op zijn rekening te danken was aan een bijzaak van kopen en verkopen auto's. 'Ik ben een zakenman', zei hij. 'Ik verdien geld.'


Jair Bolsonaro heeft gezegd, dat de betaling aan zijn vrouw gingom een persoonlijke lening die Queiroz terugbetaalde. Hij voegde eraan toe, dat als hij een fout had begaan door het geld van Queiroz niet te declareren, hij dit zou corrigeren met de Belastingdienst.

Flavio Bolsonaro, die nu door onderzoekers is oproepen om het geld te verklaren, na de no-show van zijn voormalige chauffeur, zei dat Queiroz hem een ​​'plausibele' verklaring had gegeven en dat de beschuldigingen bedoeld waren om de familie Bolsonaro te destabiliseren. In het interview zei Queiroz, dat het geld aan Michelle Bolsonaro was uitgelegd door haar echtgenoot en dat hij een lening moest aflossen. Hij ontkende, dat hij onderzoekers had ontweken en zei dat hij niet naar de afspraken met Officieren van Justitie was gekomen vanwege een kwaadaardige kanker die onmiddellijke chirurgische verwijdering vereist. Michelle Bolsonaro heeft niet publiekelijk op de zaak gereageerd.


Volgens de COAF werden sommige betalingen naar de bankrekening van Queiroz gedaan door andere werknemers op de loonlijst van Flavio Bolsonaro, toen hij als staatsparlementariër van Rio de Janeiro werkte, onder meer door Queiroz's eigen dochter. Veel van de betalingen werden gedaan op of rond dezelfde dag dat het  Congres de werknemers betaalde, zo ontdekte COAF. Het gaf de verdachte financiële stromen in de rekening van Queiroz door aan de procureurs-generaal van Rio, die tot nu toe er niet in slaagde de voormalige chauffeur ertoe te brengen de gelden op zijn rekening te verklaren.

Openbare aanklagers hebben gesuggereerd dat Flavio Bolsonaro op 10 januari komt. Het was niet duidelijk wanneer Queiroz aanwezig zou zijn. Queiroz weigerde uit te leggen waarom zijn collega's geld op zijn rekening storten, zeggend dat hij het aan de onderzoekers zou vertellen. Niet iedereen was overtuigd door die redenering.

'Dus dit is hoe het werkt: hij ging niet naar onderzoekers, omdat hij liever op tv ging, maar toen hij eenmaal op tv was, zei hij dat hij het liever aan onderzoekers uitlegde?', schreef de prominente journaliste Malu Gaspar op Twitter.

(Suriname Mirror Reports/Reuters/Twitter)

Politie Venezuela verbergt moorden achter claims van verzet tegen autoriteiten

Veiligheidstroepen regering afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor 37% moorden in Caracas


Een recent rapport concludeert, dat de veiligheidstroepen van de regering in Venezuela de afgelopen twee jaar verantwoordelijk waren voor 37 procent van de moorden in de hoofdstad van het land, Caracas. 

De hoge mate van dodelijke actie tegen burgers kan beschuldigingen bevestigen, dat de regering een 'ijzeren vuist' -beleid ('mano-dura') uitvoert.

Het rapport getiteld 'Bajo Tierra' (zie hieronder) onderzocht de kenmerken van de moorden die in de hoofdstad van Venezuela plaatsvonden in de loop van meer dan een jaar. Drie niet-gouvernementele organisaties kwamen samen om het onderzoek uit te voeren: Red de Activismo e Investigación por la Convivencia - REACIN, Caracas Mi Convive en een observatorium genaamd Monitor de Victimas.

Volgens schattingen van de onderzoekers zijn er van januari 2017 tot november 2018 1.739 moorden gepleegd in Caracas. Van die moorden was 37 procent, of 651 gevallen, gerelateerd aan acties van overheidsinstanties.



Onderzoekers verzamelden de gegevens rechtstreeks uit de mortuaria van de stad en vervolgens werden getuigenissen van familieleden van de slachtoffers vergeleken met die van getuigen en autoriteiten.

Het onderzoek toonde aan, dat 17,5% van de moorden bestond uit 'verzet tegen autoriteit' en dat 17,3% buitengerechtelijke executies betrof.

De moorden komen te midden van een repressie door de Venezolaanse autoriteiten, die beweren dat de constante operaties de misdaadcijfers van het land moeten beteugelen.

Een recent voorbeeld van vermeend buitensporig geweld door autoriteiten, was de moord op twee minderjarigen tijdens een inval door de Policía Nacional Bolivariana (PNB) in El Valle, een zuidwestelijke parochie in Caracas. De krant El Nacional meldde, dat een groep van zes politieagenten zonder onderscheid, het vuur openden tegen inwoners van het gebied, waarbij de twee minderjarigen dodelijk werden verwond. De gebeurtenis schokte het land terwijl het ook wees op het gebrek aan controle over het gebruik van dodelijk geweld door politieambtenaren.

(Suriname Mirror Reports/InSight Crime/ISSUU Suriname Mirror Reports) 

De Ware Tijd: 'Schaarste aan Amerikaanse dollars bij de commerciële banken'

Centrale Bank van Suriname: 'Het is geen alarmerende situatie'

Rekeninghouders wordt geadviseerd om overmakingen te plegen in plaats van contanten op te nemen


Al enige tijd is er een schaarste aan Amerikaanse dollars bij de commerciële banken. Rekeninghouders hebben bij de redactie van de Ware Tijd geklaagd dat ze hun geld niet kunnen opnemen, of slechts in beperkte mate, zo schrijft die krant vandaag, donderdag 27 december 2018.  Het is 'geen alarmerende situatie', zegt de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

'Het is mijn geld dat ik daar geparkeerd heb en nu bepaalt de bank hoeveel en wanneer ik kan of mag opnemen', zegt een cliënt van Republic Bank. Een rekeninghouder bij De Surinaamsche Bank (DSB) werd voorgehouden, dat hij per keer maximaal 3.000 Amerikaanse dollar mocht opnemen en per week maximaal 5.000 Amerikaanse dollar. Ook moeten cliënten tegenwoordig vooraf reserveren om contante opnames te doen. Sommige mensen kregen naar verluidt pas hun geld nadat stampei was gemaakt.

Van medewerkers van verschillende banken is vernomen, dat het 'een algemeen probleem' is bij alle banken. Ook wordt gezegd, dat de banken geen of onvoldoende Amerikaanse dollars van de Centrale Bank krijgen, waardoor ze transacties grotendeels moeten afhandelen met stortingen van rekeninghouders. Bij DSB noch Republic Bank kon de redactie een officiële reactie krijgen. Andere banken waren evenmin bereikbaar voor commentaar.

Op de vraag hoe het mogelijk is dat klanten niet aan hun geld kunnen komen, reageert de CBvS als volgt: 'Het is onjuist dat klanten niet aan hun geld kunnen komen. Integendeel, op elk moment van de dag kunnen de rekeninghouders opdrachten aan de banken geven om geld dat op hun rekening staat, over te maken. Dit kan, omdat alle vreemde valutategoeden die het publiek aan de banken heeft toevertrouwd op rekeningen bij de algemene banken staan. Contante deviezen die in de loop der jaren aan de banken zijn toevertrouwd, zijn door de banken naar het buitenland verscheept en op rekeningen van de banken bij hun correspondentbank bijgeschreven. Dat maakt het voor de banken mogelijk om ten behoeve van hun rekeninghouders overmakingen te plegen.'

De Centrale Bank vervolgt: 'Vanwege wijzigende internationale vereisten en omstandigheden is het binnenhalen van contante deviezen ook wel verminderd, maar het publiek kan op elk moment van de dag tijdens kantooruren van de banken ongehinderd, zonder enige beperking via overmakingen over zijn tegoeden beschikken.'

Bij gedupeerde klanten gaat het evenwel niet om overmakingen, maar om contante opnamen. 'Wat heb ik aan een overmaking als ik cash nodig heb?  Ik ben geen onderneemster, ik ben geen handelaar', zegt een rekeninghoudster.

'Een ingewijde' in de bancaire sector zegt dat sinds de aanhouding van een geldzending van de Centrale bank, eerder dit jaar in Nederland, de Bank of China ook het invliegen van Amerikaanse dollars heeft gestaakt totdat het probleem met Nederland is opgelost. Opgemerkt word, dat er in december altijd een verhoogde vraag naar Amerikaanse dollars is, omdat veel goudzoekers naar Paramaribo komen en dollars willen voor hun goud. Daarnaast betalen cambio's meer voor de Amerikaanse valuta 'die ze vaak ook vasthouden in het circuit'.

De Centrale Bank stelt dat er in Suriname een trend is, dat er tussen november van een jaar tot januari van het daaropvolgend jaar contante deviezen, Amerikaanse dollars en euro's, binnenstromen. 'In de afgelopen dagen is van die trend afgeweken. Er is juist meer vraag naar contante Amerikaanse dollars geweest.' Daarom wordt rekeninghouders geadviseerd om overmakingen te plegen in plaats van contanten op te nemen, 'wat veel en veel veiliger is vanwege nationale en internationale regelgeving in hun eigen belang.'

Inventariseren eigendom alle onroerende goederen op Curaçao nog steeds niet afgerond

Voor bijna 3,5 miljard gulden aan onzekerheden in afgekeurde Jaarrekening 2015


De werkzaamheden voor het inventariseren, vaststellen en waarderen van het eigendom voor alle onroerende goederen van het Land Curaçao zijn eind 2010 gestopt, in 2015 hervat en nog niet afgerond. Deze zouden naar verwachting van het ministerie van Financiën in 2017 worden afgerond, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Het is een van de redenen, dat er voor bijna 3,5 miljard gulden aan onzekerheden bestaan in de Jaarrekening 2015, aldus vandaag, donderdag 27 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) keurde de Jaarrekening af en somt verschillende redenen op die het Land al in 2014 noemde als reden voor de onzekerheden. Zo is ook nog steeds de definitieve toedeling van de deelnemingen in het kader van de boedelscheiding als gevolg van de ontmanteling van het voormalige land Nederlandse Antillen niet afgerond.

Een andere reden is, dat de sub-administratie van de studieleningen niet kan aansluiten met de financiële administratie van het Land, omdat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) niet continu op de hoogte is van de door de Ontvanger verantwoorde terugontvangsten. De opschoning hiervan zal onderdeel vormen van de opschoning van de studieleningsbestanden, aldus de regering.

Verder is er nog onderzoek gaande met betrekking tot de verantwoordelijkheid van de overheid over het gedeelte van de pensioenverplichtingen van het personeel van Cpost.

En, tot slot blijkt onder andere ook dat de leningsovereenkomsten niet door het voormalige Eilandgebied Curaçao aan het Land Curaçao zijn overgedragen waardoor het Land niet over deze overeenkomsten beschikt. Het Land maakt hierdoor gebruik van de beschikbare aflossingsschema’s. ARC:

'Een tweedeling in de maatschappij, dat moeten we niet willen op Curaçao'

'Het louter nastreven van eigen belang doet afbreuk aan de solidariteit'

Tekst Kersttoespraak gouverneur Lucille George-Wout  


'Een tweedeling in de maatschappij. Dat moeten we niet willen op Curaçao.' Zo sprak gouverneur Lucille George-Wout in haar Kersttoespraak, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 27 december 2018.

'Als medeburgers de aansluiting missen door achterstand in onderwijs of toegang tot sociale voorzieningen, dan leidt dat tot ongenoegen en ontwrichting. Dan zien mensen ‘het niet meer zitten’; en kiezen ze hun eigen weg. Ook kan dit gevoel worden veroorzaakt als groepen elkaar om andere redenen buitensluiten, vanuit het idee: ‘nu zijn wij aan de beurt’. We weten inmiddels ook als gemeenschap maar al te goed hoe dit kan ontsporen. Zo kunnen gescheiden werelden ontstaan.'

George-Wout gaf op 25 december aan, dat elk mens behoefte heeft aan veiligheid en vertrouwen. Dat gevoel van veiligheid en geborgenheid kan helaas verloren gaan. 'Bijvoorbeeld als gevolg van negatieve ervaringen, waardoor men teleurgesteld is geraakt in de medemens of de overheid. Dan is het gegeven vertrouwen beschaamd en raken relaties verstoord.'

Mensen besluiten daardoor om niet meer mee te doen. Dat kan voorkomen binnen de familie, maar ook binnen de gemeenschap als geheel. Als je dat een enkele keer overkomt, dan kan je je daar nog overheen zetten. Maar, als er een patroon ontstaat van teleurstelling en het gevoel van buitengesloten te zijn, dan raakt het vertrouwen onherstelbaar beschadigd. En dan loopt de maatschappij als geheel vast.'

De gouverneur vervolgde haar toespraak met de opmerking dat ‘we allemaal redenen kunnen bedenken om ons gedrag goed te praten’. 'We zeggen dan: ‘zo werkt het nu eenmaal in onze maatschappij’ of ‘als ik het niet doe, dan doet een ander het wel’.” Het louter nastreven van eigen belang doet afbreuk aan de solidariteit.'


Mensahe di Pasku 2018 di Gobernador

Geplaatst op 25 Desèmber 2018 dor di Ministerio di Asuntunan General i Promé Minister 
 
WILLEMSTAD – Diskurso di Sra. Gobernador di Kòrsou na okashon di selebrashon di Pasku 2018

Apresiado i kerido siudadanonan,

E palu di pasku ta bunita dòrná atrobe. Den hopi kas lo tin pesebre. I tantu posibel a sende lus èkstra paden i pafó di kas. Kisas algu ménos ku den otro añanan, pero tòg…
Na misa nos lo bolbe skucha e kuenta di Pasku. Famianan ta bini huntu atrobe i ta bai bishitá amigu. Asina nos ta krea huntu e ambiente di Pasku.Selebrashon di binida di e Prinsipe di Pas, Kristu Hesus!


Un sensashon di protekshon i di solidaridat. Tambe un sintimentu di siguridat i di konfiansa.
Tur hende tin nesesidat di e balornan inmaterial akí. Ta presioso ku nos por pasa nan pa otro sin ku nan ta kosta nos ni un sèn chikí. I pasando nan pa otro, di mes nos ta haña nan bèk, anto multipliká!


Lamentablemente nos por yega na pèrdè e sintimentu di siguridat i protekshon ei tambe.
Por ehèmpel, komo konsekuensia di eksperensianan negativo ku ta kousa desapunto den nos próhimo o den gobièrnu. E ora ei e konfiansa ku nos a duna ta keda defroudá i relashonnan ta perturbá. Hende ta disidí ku nan no ta partisipá mas; ta loke por pasa den famia mes, pero tambe den komunidat komo totalidat.


Si ta djis un biaha bo pasa den un eksperensia asina, bo por surpasá e desapunto. Pero si bo nota ku ya ta un patronchi di desapunto ku ta ripití..., ku e sintimentu ku atrobe bo a ked’afóta surgi..., e ora ei e daño hasí n’e konfiansa ta bira ireparabel. E ora ei henter komunidat ta chumba. A todo kosto nos mester evitá sirkunstansianan asina.

E sintimentu akí ta bira mas fuerte si hende no por partisipá plenamente den komunidat. Si siudadanonan pèrdè e debido konekshon pa motibu di retraso den enseñansa òf si nan no tin akseso na servisio sosial, esakinan ta kondusí na malkontentu i deskonsierto. E ora ei hende no ta mira salida i nan ta buska nan propio solushon.

E sintimentu desagradabel akí por surgi tambe ora pa diferente rason, gruponan ekskluí otro for di partisipashon den komunidat, motivando ku... ‘awor ta nos ta na bùrt’. Entre tantu nos komo komunidat sa bon bon kon aktitut asina por desviá komunidat for di riba bon kaminda i ta bin duna lugá na mundunan separá. Sí ... tambe den un pais chikitu manera esun di nos. Un komunidat dividí. No ta algu ku nos mester deseá den e Kòrsou akí di nos.
Nos tur por pensa un kantidat di motibu pa defendé nos komportashon; e ora ei nos ta bisa por ehèmpel: ‘ya... t’asina nos ta, ta nos kultura... ‘si ami no hasié, un otro ta pasa mi dilanti anto e sí ta hasié.’


Pero... bisa bèrdè. T’asina nos ke biba ku nos mes? Buska netamente interes propio ta perhudiká e solidaridat ku tantu nos mesté den e komunidat akí.

Presisamente den tempu difísil nos mester apoyá otro. Nos no mester buska pa ‘chika lachi di shon Jan’. Sierto moderashon ta un virtut; sigur si komo komunidat nos sa ku nos no por distribí sin kòrda mañan. Esei lo por oumentá e base di sosten pa medidanan, ku tin bia ta nesesario pa tuma.

Ban yuda otro kontrarestá e reflèks di ‘pone nos propio interes dilanti’. Laga nos tene otro riba bon kaminda, esta pa podernan djafó no tin nodi di bin koregí nos vupánan. Logra keda riba bon kaminda ta hasi nos orguyoso di nos mes. I riba tur kos, nos yunan tambe lo ta orguyoso di nan mayornan, i nos... orguyoso di nan. Nos komunidat lo bira mihó i mas bunita ainda.

Méskos ku mayornan mester ta bon ehèmpel pa nan yunan, asina nos gobernante i lidernan di komunidat tambe mester sirbi di bon ehèmpel pa siudadanonan. ‘Ta esnan na kabes’ hopi bia ta determiná e forma di aktua i komportá di siudadanonan denter diorganisashonnan i den e komunidat. Shòbel e bará di norma ku balor ta hiba na dekadensia.
Esaki no ta nifiká nesesariamente ku na pia di lèter nos ta kumpli ku e norma- i balornan tradishonal, sino ku bou di tur sirkunstansia nos ta mantené nan esensia bibu.


P’esei reflekshon riba nos propio komportashon i forma di aktua ta di importansia. Nos mester keda tene na kuenta ku te ainda nos ta riba bon kaminda, i koregí nos mes kaminda ta nesesario. Ta klaro ku nos mes tambe sa esei. Kada ken den su mes ambiente por hasi
esei na su mes manera. Mi ta trata mi yunan honestamente i nan tur, ku mes dedikashon;
kon mi ta biba ku mi bisiñanan; ta korekto pidi hende fabor, buska privilegio; mi ta tuma mi responsabilidat komo dirigente òf komo lider; anto mi ta skohe pa tene kuenta ku bienestar general di nos komunidat òf mi ta pensa riba interes di mi grupo, òf di mi mes so.

Nesesidat den nos pais ta grandi. Tantu na nivel individual komo na nivel sosial kolektivo. Na tur dos nivel nos lo mester traha duru. Nos mester konsultá nos kompas di moralidat pa nos kana eksitosamente riba bon kaminda. Ma una bes esaki logra... trankilidat i satisfakshon ta reina, tambe trankilidat di alma. Esfuerso grandi ta rekerí di nos tur pa restourá i mantené
kosnan den nos pais na òrdu. Ta di e manera akí nos lo por haña siguridat; konfiansa i siguridat serka otro.


Ora ta Pasku, puresa i vulnerabilidat di e yu resien nasí ta fundamental. Pero komo pais hóben nos ta igualmente vulnerabel i nos huntu mester vigilá nos puresa. Na Kòrsou nos un ta dependé di otro pa desaroyá nos pais mas aleu. E potensial mes t’ei; pero ta pidi pa nosduna otro e espasio pa nos desaroyá nos mes. Partisipashon di tur hende den sosiedat ta e mihó garantia ku hendenan ta sinti nan responsabel, i pasobra nan ta enbolbí..., ku nan tambe ta konta. Riba e base akí nos lo por gana huntu un siguridat i un solidaridat nobo.

Tambe na nòmber di mi esposo, mi ta deseá tur hende un Pasku maravioso. 

Ku e lus di Pasku bria de kurason di kada un di nos!

Telesur-directeur Antonius: 'Suriname, met name Telesur, hoeft niets te vrezen van Huawei'

(Bron foto: Huawei)
Enkele grote landen beschuldigen Huawei van spionage


Suriname, met name Telesur, hoeft niets te vrezen van Huawei, zegt Mike Antonius, directeur van het telecombedrijf, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 27 december 2017. Sinds 2008 werken Huawei en Telesur samen om het Surinaamse communicatienetwerk te verbeteren. 

Enkele grote landen zijn een campagne begonnen om de technologie en producten van de communicatiereus uit China uit hun landen te verbannen. Zij beschuldigen Huawei ervan, dat die zijn technologie gebruikt voor spionage en het onder controle krijgen van strategische sectoren.

Het Nationaal Breedband Project van Telesur wordt opgezet met geld uit China en technologie van Huawei. Het bedrijf maakt wereldwijd grote stappen in de ontwikkeling en toepassing van 5G internetsnelheden. Dit is weer onderdeel van het plan van China om in 2025 de wereldleider in Artificial Intelligence (A.I.) te worden. Dit betekent onder andere, dat bepaalde overwegingen en besluiten zelfstandig door machines en computers gedaan kunnen worden. Algemeen wordt gesteld, dat 'Whoever controls the 5G networks will control the world — or at least large parts of it'.

De positie van Amerika als nummer één in de wereld in de A.I. sector, is aan het afbrokkelen. De technologie wordt bijvoorbeeld toegepast bij smartphones, medische- en bepaalde huishoudapparaten, het verkeer, transportmiddelen, lucht- en ruimtevaart, en wapensystemen. De meest populaire toepassing is online advertising. Het systeem bouwt aan de hand van het gedrag van de internetgebruiker op een computer of telefoon, een profiel om specifieke advertenties of interesses te sturen naar zijn of haar scherm. Bepaalde veiligheidsdiensten gebruiken de informatie om bepaalde personen in de gaten te houden. 5G is honderd maal sneller dan 4G en brengt dus nog meer mogelijkheden met zich mee.

'Amerika heeft een issue met China, waar het allemaal om draait zijn de 5G standaarden', merkt Antonius op. 'China loopt way ahead op de rest van de wereld als het om 5G en de toepassing ervan gaat. Amerika loopt achter. 5G wordt de nieuwe standaard in de wereld, ook Amerika zal zich daarnaar moeten schikken. Ik begrijp, dat de Amerikaanse bedrijven hun posities willen behouden. Maar, Huawei is al omarmd door delen van Europa. Huawei telefoons zijn zelfs in Nederland de meest populaire.'

De Executive Financial Officer van Huawei, Meng Wanzhou, zit sinds 1 december vast in Canada. Zij is aangehouden na een arrestatiebevel van Amerika. Huawei wordt door de Amerikanen beschuldigd van bankfraude en handel drijven met Iran tegen de sancties in van Amerika. Meng is ondertussen voorlopig vrij na het betalen van een borg van $ 7.5 miljoen. Zij is onder huisarrest geplaatst, draagt een enkelband en wordt streng bewaakt. Amerika blijft hameren op uitlevering. De spanningen tussen China en Amerika zijn nog meer verergerd terwijl de beide landen midden in een handelsoorlog zitten.

'Telesur werkt sinds 2008 samen met Huawei, nooit is men over Huawei gestruikeld', merkt Antonius op. 'Nu ze gigantisch geworden is, vooral met 5G, begint men te struikelen.'

Het breedbandproject van Telesur, dat $ 115 miljoen kost en betaald wordt uit een lening van China, moet volgens plan in 2019 helemaal afgerond zijn. De Verenigde Staten van Amerika, Duitsland, Japan, Engeland, Nieuw Zeeland, Canada en Australië, stellen dat Huawei de technologie gaat inzetten om informatie te stelen en om op afstand controle uit te oefenen in strategische sectoren via de apparatuur die zij heeft geïnstalleerd. Amerika heeft ondertussen technologie en apparatuur van Huawei op al zijn militaire bases verboden.

Kersverse kapitein Ivanildo Iejoenakame van Bigi Poika kondigt vertrek dorp uit VIDS aan

'De dorpelingen voelen zich in de steek gelaten'

VIDS-voorzitter Jubitana slaat in reactie wild om zich heen:

- 'De VIDS laat geen enkele inheems dorp in de steek, laat dat duidelijk zijn'
- 'Ministerie van RO probeert de VIDS buitenspel te zetten'


Het besluit is nog niet officieel genomen, maar de zaterdag gekozen kapitein Ivanildo Iejoenakame van Bigi Poika weet dat zijn dorp de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) de rug zal toekeren. De dorpelingen voelen zich in de steek gelaten. Het is de bedoeling dat het nieuwe dorpshoofd in januari wordt beëdigd. 

'Toen er een dispuut ontstond tussen dorpelingen en de nu aftredende kapitein Anesta Jagendorst, dat uiteindelijk leidde tot haar aftreden, hebben we brieven geschreven naar de VIDS. Maar, die heeft nimmer gereageerd', zegt Iejoenakame vandaag, donderdag 27 december 2018, in de Ware Tijd.

Een aantal andere dorpshoofden heeft de VIDS verruild voor de Organisatie van Inheemsen in Suriname. Of hij dat ook zal doen, is volgens hem nog niet ter sprake gekomen.

Iejoenakame is met 87 stemmen gekozen, tegenover 78 voor zijn tegenkandidaat Glenn Jagendorst. Hij stelt, dat toen VIDS niet reageerde op de brieven er ondersteuning is gevraagd aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Dit ministerie heeft positief gereageerd en was betrokken bij de recente verkiezing. Iejoenakame ontkent dat met deze verkiezing politiek is bedreven. 'Ze hebben inderdaad geschreven naar de VIDS, maar toen puntje bij paaltje kwam, waren ze nergens te vinden', reageert VIDS-voorzitter Theo Jubitana.

Hij stelt dat de groep is uitgenodigd voor een gesprek op het bureau van de VIDS, maar niet is komen opdagen. Ook waren de mensen volgens hem onbereikbaar. 'De VIDS laat geen enkele inheems dorp in de steek. Laat dat duidelijk zijn.'

Dat het ministerie is betrokken bij de verkiezingen is volgens Jubitana één van de strategieën van de overheid om te proberen de VIDS buitenspel te zetten. 'Daarbij vinden ze ook nog enkele van onze inheemse broeders die zich daarvoor lenen. Dat is echt jammer. Wij inheemsen hebben nog een lange weg te gaan wat betreft bewustwording. Maar, we gaan die uitdaging zeker niet uit de weg.'

36 Zeecontainers met vuurwerk geïmporteerd

Afschieten van vuurwerk en verkoop is nu toegestaan, tot en met 2 januari


In totaal zijn tot vandaag, donderdag 27 december 2018, 36 containers met vuurwerk ingevoerd. Dit zegt voorlichter van het Korps Brandweer Suriname, Ulrich Coats, op Starnieuws. Het afschieten van vuurwerk en verkoop is vanaf vandaag toegestaan en dat mag tot en met 2 januari. 

De brandweer heeft op diverse plaatsen voorlichting gegeven over het veilig afsteken van vuurwerk. Paramaribo-Noord werd gisteren aangedaan. De mensen wordt op het hart gedrukt om niet met een aansteker of lucifer vuurwerk af te schieten. Het veiligst is om wierookstaafjes te gebruiken, benadrukt Coats. Een veiligheidsbril wordt ook aanbevolen.

De afgelopen jaren zijn vooral kinderen slachtoffer zijn geworden van vuurwerk.

Door de vele voorlichtingsactiviteiten zijn vorig jaar minder vuurwerkslachtoffers gevallen. Toen zijn twaalf gevallen geregistreerd, terwijl de jaren daarvoor het om gemiddeld 25 personen ging.

Het streven van de brandweer is - uiteraard - erop gericht dat niemand letsel oploopt.

Russische bedrijven mogen van autoriteiten Venezuela goud gaan mijnen

'Geïnteresseerde Russische exploitanten bestuderen breed scala aan interessante voorstellen'


Venezolaanse autoriteiten hebben Russische bedrijven aangeboden om deel te nemen aan goudverkenning en goudwinning in het land, volgens de Russische ambassadeur in Venezuela, Vladimir Zaemsky. 

'Wat de deelname van Rusland aan goudmijnen of andere mijnbouwprojecten betreft, heeft Venezuela een breed scala aan interessante voorstellen gedaan die momenteel door geïnteresseerde Russische exploitanten worden bestudeerd', zei de ambassadeur.

Hij voegde eraan toe dat Caracas zeer geïnteresseerd is in samenwerking met Rusland in de sector van de exploratie van de solide winbare hulpbronnen van het land, waaronder goud, diamanten en coltan, dat wordt gebruikt voor de winning van elementen zoals niobium en tantalum.

Beschouwd als de rijkste ter wereld, is Venezuela aanzienlijk rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals diamanten, goud, ijzererts, aluminium, bauxiet, aardgas en aardolie. Volgens een rapport van de World Gold Council, dat in juni werd gepubliceerd, heeft het land 150 ton goudreserves, waardoor het land het 25e grootste goudreservaat ter wereld is.

De huidige economische crisis en Amerikaanse sancties hebben Venezuela echter gedwongen om op hulp van andere landen te vertrouwen. Eerder dit jaar verbood Washington Amerikaanse bedrijven en particulieren van het omgaan met entiteiten en mensen die betrokken zijn bij goudverkopen van het land.

In december ondertekenden Caracas en Moskou een investeringsovereenkomst van $ 5 miljard om de oliewinning in Venezuela met één miljoen vaten per dag te verhogen. Volgens Zaemsky bespreken de partijen ook de mogelijkheid om samen te werken aan het GLONASS-wereldwijde navigatiesatellietsysteem van Rusland, van de Russian Aerospace Defense Forces, en is momenteel het tweede alternatieve navigatiesysteem in werking.

(Suriname Mirror Reports/RT/Sputnik News)