woensdag 25 maart 2020

Consumentenprijzen in februari met 2,5 procent gestegen

'Gevolgen van de hele coronavirus crisis zijn er nog niet in verwerkt'


De consumentenprijzen zijn in februari met 2,5 procent gestegen in vergelijking met januari, blijkt uit de Consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het Algemeen Bureau voor de Statisatiek (ABS). Afgezet tegen februari 2019 is het meer verontrustend. 

'Dan is de verhoging zelfs zeven procent. De gevolgen van de hele coronaviruscrisis zijn er nog niet in verwerkt, omdat de crisis rond midden maart begon', zegt ABS-directeur Iwan Sno woensdag 25 maart 2020 in de Ware Tijd.

Hij waagt zich niet aan een voorspelling voor de lopende maand. 'Er moeten dan geen rare dingen door het virus gebeuren, want dan kan het wel eens heel anders uitpakken. Als je kijkt naar februari 2019 dan zaten we met het CPI onder de vijf procent en nu al zitten we boven de zeven. Dat is niet niks.' 

In augustus 2018 was dit zelfs minder dan één procent.

Het Statistiekbureau doet geen prognoses, maar meet met 630 meetpunten in het land 316 items om tot een representatieve consumentenpijsindexcijfer te komen. Vooral nu, tijdens de coronacrisis, is dat lastig zegt Sno. 'Veel collega's werken van huis uit en dat is een uitdaging. Niet wenselijk, maar we komen er wel.' Wat er in de toekomst staat te gebeuren moeten we afwachten. Dat er een stijging in het CPI is, heeft met tal van factoren te maken zoals koersen en de brandstofprijs.

Over het feit dat de banken dinsdag gesloten waren uit protest tegen de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is de directeur niet echt verbaasd. 'De burger voelt zich bedrogen. Het is een onuitvoerbare wet. Het ABS is door de regering ook gevraagd om advies, maar kennelijk heeft men anders besloten.'

Organisaties in overleg met leiding Assemblee over nader aanpassen omstreden 'valutawet'

Banken per donderdag open voor publiek na toezegging Assembleevoorzitster


'De Surinaamse Bankiersvereniging heeft woensdag 25 maart 2020 samen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen, een lang en breedvoerig gesprek gevoerd met de voorzitster, Jennifer Geerlings-Simons en ondervoorzitter, Melvin Bouva, van De Nationale Assemblee. Er zijn afspraken gemaakt voor het nader aanpassen van de wet met de werkgroep van De Nationale Assemblee, op vrijdag, waarbij de officiële uitnodiging al ontvangen is door het bestuur. 

Op advies van het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging, hebben verschillende commerciële banken dinsdag om 13.00 uur, de deuren gesloten voor het publiek, nadat bekend werd dat de wet, 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren' inwerking was getreden. Er is gekozen voor het stoppen van de dienstverlening naar het publiek, omdat de Surinaamse Bankiersvereniging het oneens is met de wijze waarop deze wet is aangenomen en afgekondigd. 

Er heeft geen overleg plaatsgevonden tussen De Nationale Assemblee en de betrokken partijen en er is geen informatie gegeven door de Centrale Bank van Suriname, hoe de banken invullingen dienen te geven aan de wet. Hiermee was ook het vertrouwen van de banken geschaad om te komen tot een goed overleg met De Nationale Assemblee voor het bespreken en aanpassen van deze wet. 

Gezien de toezegging van de voorzitster van De Nationale Assemblee, om in samenwerking met de Surinaamse Bankiersvereniging, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen, de wet nader te bestuderen, is het voorstel om de banken per donderdag wederom te openen voor het publiek. 

Hierbij is er rekening gehouden met de eind van de maand salarisbetalingen en de uitdagende tijden vanwege de COVID-19 (corona) crisis. 

DSB heeft besloten vooralsnog haar deuren gesloten te houden en zal met eigen berichtgeving naar haar klanten komen. 

Op donderdag zal er in een gesprek met de Centrale Bank van Suriname, gesproken worden over de pijnpunten in de wet. Er zal ook worden gesproken over hoe invulling te geven aan deze wet. 

De Surinaamse Bankiersvereniging kiest voor het pad van dialoog om te komen tot een wetswijziging en indien de gesprekken niet succesvol zijn, zal er gezocht worden naar andere rechtsingangen. Na het gesprek van vrijdag zal er nadere informatie volgen over de vervolg stappen. 

Het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging'

Dode en gewonden bij onlusten rond bedrijfscomplex Cobo Construction.

Arbeiders Cobo Construction zwaar mishandeld door buurtbewoners


Bij een grote opstand te Paranam is woensdagavond 25 maart 20020 waarschijnlijk één man doodgeschoten. Het gaat vermoedelijk om een buurtbewoner. De woede van de mensen was gericht tegen Cobo Construction. Volgens de Ware Tijd hebben enkele personen getracht in te breken op het bedrijfscomplex. Ze werden echter betrapt door de bewakers, die op hen schoten. De mensen - niet duidelijk is hoeveel - maakten zich vervolgens uit de voeten. 

Kort daarop kwamen buurtbewoners massaal naar Cobo Construction. Een aantal voertuigen van het bedrijf - trucks, graafmachines, bussen en personenauto's - is in brand gestoken.

Ook is geprobeerd het bedrijfspand in brand te steken. Toen dat niet lukte werden alle glazen ruiten stukgeslagen en werd er geplunderd.

Arbeiders van Cobo Construction zijn zwaar mishandeld door de buurtbewoners. Enkelen hebben steekverwondingen. Een aantal werknemers heeft ook verwondingen aan het hoofd, nadat ze met stenen werden bekogeld door de verhitte massa.

De politie is met verschillende eenheden ter plekke. 

Jongen (16) verdrinkt tijdens zwemmen in Nickerierivier

Regilio Elcock was met vrienden gaan zwemmen


De 16-jarige Regilio Elcock, leerling van de Ramjaneeschool te Nieuw-Nickerie, is gistermiddag tijdens het zwemmen in de Nickerierivier verdronken. Zijn lichaam is vandaag, woensdag 25 maart 2020, geborgen, zo schrijft Waterkant.net

De jongen was met vrienden gaan zwemmen in de rivier bij Griffith’s Place. Op een gegeven moment zagen de vrienden hem in de diepte verdwijnen en niet meer boven water komen.

De politie werd meteen ingeschakeld en kamde de rivier af, echter zonder resultaat. Vanmiddag werd bekend dat het levenloze lichaam van Regilio is aangetroffen.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

81-Jarige man dakloos door woningbrand aan de Nassylaan in Paramaribo

Man woonde alleen in het huis en was ten tijde van de brand niet thuis


Een 81-jarige man is vanochtend, woensdag 25 maart 2020, om het leven  gekomen bij een woningbrand aan de Nassylaan. Het betreft een hoogbouw woning uit hout opgetrokken, de achterste woning op het perceel, zo bericht Waterkant.net.

De man woonde alleen en was ten tijde van de brand niet thuis. Het huis is vrijwel geheel afgebrand.

De brandweervoorlichter zegt, dat het om een huurwoning gaat en dat de eigenaar momenteel in het buitenland vertoeft.

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Colombia's Covid-19 quarantaine potentiële catastrofe voor Venezolaanse migranten

Veel van ruim 1,5 miljoen Venezolanen zonder papieren vrijwel onmiddellijk werkloos zonder recht op noodhulp


De noodquarantaine om de verspreiding van het coronavirus in Colombia in te dammen, kan catastrofaal zijn voor Venezolanen die zeggen dat ze met honderden worden verdreven. Door de quarantaine waren veel van de naar schatting 1,5 miljoen Venezolanen zonder papieren vrijwel onmiddellijk werkloos zonder dat ze recht hadden op noodhulp aan Colombiaanse burgers. 

Alleen al in de hoofdstad Bogota zijn sinds maandag meer dan 500 gezinnen uit hun hotels gezet, omdat ze hun dagelijkse huur niet konden betalen, vertelde Jorge Ebrath van het Reporte Disidencia Nacional (RDN) vandaag, woensdag 25 maart 2020, aan Colombia Reports.

Burgemeester van Bogota, Claudia Lopez, kondigde vorige week een quarantaine aan die vrijdag van start ging, maar met rampzalige gevolgen voor Venezolaanse migranten. Door de noodsituatie kwamen de Venezolanen, die in het land mochten, maar geen papieren konden krijgen, tussen wal en schip.

Ongeveer 90% van de Venezolaanse migranten in Colombia werkt informeel en kan niet werken, omdat dit de quarantaine zou schenden, vertelde Ebrath. Maar, als ze worden uitgezet, omdat ze hun dagelijkse huur niet kunnen betalen, schenden ze ook de quarantaine. In beide gevallen zouden ze kunnen worden uitgezet naar het eigen land, waar volgens Ebrath velen vrezen voor politieke vervolging door de autoritaire regering van president Nicolas Maduro.

De RDN smeekt om rekening te houden met de kwetsbare Venezolaanse migrantenpopulatie, omdat ze niet alleen bang zijn voor uitzetting, maar ook worden blootgesteld aan het virus als ze niet binnen kunnen blijven.

'Een ding is het naleven en respecteren van de wetten van ons broederland en een ander ding is zonder enige bescherming op straat gegooid worden en erger nog, kinderen die tijdens de quarantaine aan het virus worden blootgesteld', zei RDN-vertegenwoordigster in Washington DC, Luz Marquez, op Facebook.


Het stadhuis van Bogota, dat vrijdag al een quarantaine oplegde, zei dinsdag dat het werkte aan gemeentelijke maatregelen om Venezolaanse migranten te ondersteunen, maar gaf geen details, aldus de krant El Tiempo.

Andere gemeentelijke autoriteiten en de nationale overheid moeten nog reageren op de roep om hulp van de Venezolaanse migranten.


(De Surinaamse Courant/Colombia Reports/Facebook)

Braziliaanse president Bolsonaro roept lokale overheden op lock down terug te draaien

'Staten en stads- besturen moeten hun beleid van verschroeide aarde stopzetten'


In een opmerkelijke televisietoespraak heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro uitgehaald naar de maatregelen die tegen het nieuwe coronavirus zijn genomen. ‘We moeten terug naar de normale situatie.’ 

Bolsonaro roept lokale overheden op om lock down-maatregelen terug te draaien nu het leven in de twee grootste steden Rio de Janeiro en São Paulo grotendeels is stilgelegd. Hij spreek van hysterie rond het virus en vindt dat de Brazilianen hun gewone leven weer moeten opnemen. ‘De enkele staten en stadsbesturen moeten hun beleid van verschroeide aarde stopzetten.’

Volgens hem zijn 60-plussers de grote risicogroep. ‘Waarom sluiten we dan scholen? 90 procent van ons zal geen symptomen hebben bij een besmetting. In mijn geval, vanwege mijn achtergrond als atleet, zou ik mij geen zorgen moeten maken bij een besmetting. Ik zou niets voelen of in het ergste geval zou het een beetje zoals een griep of een verkoudheid zijn.’


Eerder waren er berichten dat de president positief had getest, maar dat noemde hij fake news.

Tijdens de speech van Bolsonaro demonstreerden mensen in het hele land opnieuw door op potten en pannen te slaan. Bolsonaro bagatelliseert het probleem, vinden sommige Brazilianen.



Eerder deed hij het virus al af als een fantasie.

Volgens opiniepeilingen is zijn populariteit tijdens de coronacrisis gedaald. ‘De eerste politieke zelfmoord die live is uitgezonden’, tweette Ricardo Noblat, een prominente Braziliaanse journalist, na de korte televisietoespraak.


In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet, bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd zijn al zo’n 15.000 mensen omgekomen.

(De Surinaamse Courant/El Tiempo/Belga/YouTube/Istoe Dinheiro/Twitter)

Personenverkeer van en naar het binnenland stopgezet

'Verkeer dat wordt toegestaan is voor transport van goederen en voeding'


Het personenverkeer van en naar het binnenland is vanaf vandaag, woensdag 25 maart 2020, stopgezet door de overheid. Dit is een van de maatregelen die wordt getroffen om verspreiding van het Covid-19 tot een minimum te beperken. De bekendmaking kwam gisteren van Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 maart 2020.

Ze zei, dat na de boten, nu ook vliegtuigen niet meer naar het binnenland mogen vliegen met passagiers. 'Alle verkeer dat wij op dit moment zullen toestaan is voor transport van goederen en voeding', benadrukte Veira.

Het overige openbaar vervoer blijft vooralsnog stil.

KLM staakt vluchten naar Suriname vanaf 29 maart tot en met 3 mei...

KLM voert een laatste vlucht vanuit Suriname uit op 28 maart


De KLM  zal een laatste vlucht uitvoeren op 28 maart naar Amsterdam. Op 27 maart is er een extra vlucht. Vanaf 29 maart tot en met 3 mei worden er geen vluchten meer uitgevoerd van- en naar Suriname door KLM. Dat heeft Waldo’s Travel vandaag, woensdag 25 maart 2020, bekend gemaakt, aldus Waterkant.net.


Op 14 maart werd al per Surinaams regeringsbesluit alle vliegverkeer voor personen van en naar Suriname stopgezet in verband met het coronavirus,  Covid-19. De KLM kreeg daarna toestemming van de Surinaamse overheid om een week lang in Suriname gestrande op te halen.

Vandaag is de laatste repatriëringsvlucht van TUI Fly uitgevoerd naar Amsterdam. Voorlopig zijn er tot en met 30 april geen TUI--vluchten meer van- en naar Suriname.


Gestrande reizigers die na 28 maart nog terug moeten reizen naar Amsterdam worden verzocht contact op te nemen met Buitenlandse Zaken voor verdere informatie over mogelijke repatriatie vluchten op initiatief van de Nederlandse overheid. Voor meer informatie verwijst de luchtvaartmaatschappij naar de website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Kolonel Jerry Slijngard van NCCR geeft nu leiding aan Covid-19 team

Directrice Nationale Veiligheid Veira in thuis-quarantaine na contact met Franse ambassadeur Joly

Joly is de achtste persoon die in Suriname positief is getest....


Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Rampenbeheersing (NCCR), is vanaf vandaag, woensdag 25 maart 2020, belast met de leiding van het Covid-19 team. 

De directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, is in thuis-quarantaine. Het deel van het team dat in contact was met de Franse ambassadeur Antoine Joly is in quarantaine. Joly is gisteren als achtste persoon in Suriname positief getest.

Starnieuws bericht, dat meteen nadat de diplomaat positief getest is, nagegaan is wie allemaal contact met hem heeft gehad. De Franse ambassade is sinds vanmorgen gesloten. Het personeel moet thuisblijven. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken had contact met de ambassadeur. Daar is het gebouw intussen ook ontsmet. Of er ook mensen van Buitenlandse Zaken in quarantaine zijn, is nog niet bekend.

Gisteren waren journalisten op de persconferentie ook in contact met een groot deel van het managementteam. Wat dit betekent voor de mensen die de persconferenties bijwonen, moet nog blijken.

Starnieuws zal vanmiddag de persconferentie via de televisie volgen.

Imposant boekwerk over ingenieurswerk in Suriname

'Bouwen aan de Wilde Kust II' in ruim 600 pagina's


LM Publishers in Volendam presen- teerde alweer een maand geleden, op 22 februari, Bouwen aan de Wilde Kust, deel twéé, in een bovenzaal bij de Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Een indrukwekkend boek van zo’n 600 pagina’s over de geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname 1945 – 2020, aldus vandaag, woensdag 25 maart 2020, het Nederlands Technisch Weekblad.

Met deel één – ongeveer 400 bladzijden – dat in 2015 verscheen, hebben de twee auteurs, Hillebrand Ehrenburg en Marcel Meyer, een zeer uitvoerige inventarisatie gemaakt van wat er in drieënhalve eeuw door slaven, plantagehouders, contractarbeiders, aannemers en ingenieurs is gebouwd en gepland (niet alle plannen werden werkelijkheid).

Van het grote plantagegebied langs de Commewijne – waar veel kanaaltjes en sluisjes er nog liggen - tot het Brokopondo-stuwmeer en de 1.504 meter lange, 52 meter hoge Jules Wijdenboschbrug (de ‘Bosjebrug’) bij Paramaribo.

Startjaar voor deel twee, 1945, markeert ook de periode waarin de voormalige kolonie in de West flink kon groeien. Amerikanen hadden er in de oorlog de bauxietwinning opgezet en vliegveld Zanderij aangelegd en even later schakelde de overheid uit Nederlands-Indië afkomstige ingenieurs in om met hun tropenervaring hier aan de slag te gaan.

Zoals Willem Jan van Blommestein, die in 1905 in Soerakarta, Midden Java, het levenslicht zag, in weg- en waterbouwkunde afstudeerde en promoveerde aan de TH Bandoeng, en die uiteindelijk in Suriname in 1950 het Combinatie-Plan voor de Suriname Rivier lanceerde. Hij tekende maar liefst 15 stuwmeren en waterkrachtcentrales met in totaal 850 MW opgesteld vermogen. Het werd uiteindelijk één stuwmeer en een 189 MW-centrale, het Brokopondomeer en de Afobakadam (1965).

Blommestein was een voorbeeld van een generatie van groot-denkende technocraten. Al in Indonesië had hij een Welvaartsplan voor West Java opgesteld, voor irrigatie, drooglegging, drinkwater, elektriciteit, scheepvaart, industrie … tot en met het doorspoelen van de oude grachten in Jakarta. Waar niet veel van is terechtgekomen. De auteurs beschrijven zijn levensloop in een apart kader. Ook andere sleutelfiguren krijgen zo in het boek een gezicht.

Een ander groot naoorlogs plan dat Ehrenburg en Meyer beschrijven, is het Wageningenproject, dat al in de jaren dertig begon. Na 1945 zat het in de lift. Het idee was om Nederlandse boeren die alhier niet aan de bak kwamen in het noordwesten van Suriname aan landbouwgrond te helpen. Tussen de Nickerierivier en de kuststrook moest zo’n 140.000 ha ‘zwamp’, moerasgebied, ingepolderd worden en voorzien van irrigatiekanalen. Grootschalige gemechaniseerde rijstbouw was het doel. Zo kwamen expertises uit de Zuiderzee-polderaanleg en uit de Indische tropische landbouw hier samen. Ook nu nog is het een belangrijk rijstbouwgebied, maar de Nederlandse boeren waren al gauw vertrokken; vooral Hindoestaanse boeren namen het over.

Meer zuidelijk aan de Corantijn, de westelijke grensrivier, ligt Apoera. Dat moest volgens het West Surinameplan een tweede Paramaribo worden. In het Bakhuisgebergte zou men bauxiet gaan winnen, en twee stuwmeren/waterkrachtcentrales moesten de stroom voor de aluminiumsmelterij leveren. Het is er niet van gekomen.

Het boek biedt een prachtig overzicht van al het werk dat is verzet, altijd in moeilijke omstandigheden; malaria heeft veel slachtoffers gemaakt. Ehrenburg en Meyer hebben zelf hun sporen verdiend bij projecten in Suriname en schrijven met veel kennis van zaken. Het resultaat is een indrukwekkende encyclopedie van de Surinaamse civiele werken, met een overdaad aan foto’s en tekeningen. Maar het is wrang om na dit imposante overzicht van al dat werk en plannen om meer welvaart mogelijk te maken, te moeten constateren dat er desondanks nog zoveel armoe is in Suriname.

Bouwen aan de Wilde Kust II, geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname 1945-2020, door Hillebrand Ehrenburg en Marcel Meyer. lmpublishers.nl, €39,50

DOE: 'Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren komt niet ten goede komt van samenleving'

'Slechts enkelen, zoal partijfinanciers coalitie en bevriende bedrijven, zullen profiteren van situatie en zichzelf verrijken'


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) kan zich niet vinden in de wijze waarop de Wet Controle Valutaverkeer en Ttransactiekantoren zaterdag in De Nationale Assemblee (DNA) is behandeld en aangenomen. 

Vóór de behandeling van de ontwerpwet in tweede ronde begon, werd DNA door de initiatiefnemers geconfronteerd met een Nota van Wijziging, die naar onze mening niet aansloot op de oorspronkelijke wijziging van de Wet op Geldwisselkantoren van 2012. Deze Nota van wijziging was ook voor de DOE-fractie een compleet nieuwe insteek. Fractieleider Carl Breeveld heeft daarom ook gepleit voor verdaging van de vergadering, zodat het nieuwe wetsproduct kon worden bestudeerd door zowel DNA-leden als actoren in onze samenleving. Hierdoor zou draagvlak gecreëerd worden. 

Deelname aan de verdere beraadslagingen vond de DOE-fractie niet nodig, omdat de meerderheid koos voor voortzetting van de behandeling, terwijl er nauwelijks ruimte was om dit wetsproduct nader te bestuderen. Verschillende actoren in de samenleving waaronder banken, vakbonden, aannemers, verzekeringsbedrijven en wisselkantoren hebben dan ook na aanname hun afkeuring hierover uitgesproken. Dinsdag waren zelfs banken eerder gesloten en naar verluidt zullen die tot nader order gesloten blijven. Hoe zullen burgers deze week hun salarissen ontvangen die door werkgevers op de banken worden overgemaakt? 

De wet moet als doel hebben de ontwaarding van de Srd tegen te gaan. Dit zal niet werken, zoals deze nooit heeft gewerkt tijdens de jaren tachtig. Het zal alleen maar de zwarte markt verder stimuleren en valutakoersen en de prijzen negatief beïnvloeden. De totale samenleving zal weer verworden tot een chaos. Bedrijven zullen over de kop gaan en de werkloosheid zal een vlucht nemen. Slechts enkelen, zoal partij financiers van de coalitie en bevriende bedrijven zullen profiteren van de situatie en zichzelf verrijken. 

DOE heeft steeds betoogt, dat slechts behoorlijk bestuur en verhoging van productie kan bijdragen tot het bereiken van dit doel, en niet deze ingreep die gepleegd wordt om wettelijk de koers van de USD te bepalen. Tijdens de behandeling in eerste ronde is dat ook door de DOE-fractie betoogd. De slechte positie waarin de Srd zich op dit moment bevindt, houdt verband met het slecht gevoerd beleid, waarin geen vertrouwen is. 

DOE vindt dat de koers van de buitenlandse valuta verder omhoog schoot toen het USD-miljoenenschandaal bij de Centrale Bank rond de kasreservemiddelen openbaar werd. Die oorzaak is bij de behandeling door de coalitie heel slim buiten beschouwing gelaten. De samenleving vluchtte in de USD als gevolg van de slechte economische situatie in ons land. Burgers kunnen nu in Suriname geen transacties meer doen in vreemde valuta en er wordt, volgens de nieuwe wet, een unit in het leven geroepen die, buiten bestaande rechtsinstituten om, controle hierop zal moeten uitoefenen. Hierbij wordt voorbij gegaan aan een van de taken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als monetaire autoriteit. Zij is het toezichthoudend orgaan voor financiële transacties. 

Wat er naar onze mening moest gebeuren is daadwerkelijke uitvoering van de Bankwet waarin een prominente rol is weggelegd voor de CBvS. 

DOE is altijd voorstander geweest van ordening van onze samenleving, waaronder het plegen van normale betalingen in Srd en het plegen van slechts bepaalde transacties in valuta nationaal. Evenwel weet de partij zo goed als zeker dat dit doel door aanname van deze wet niet bereikt zal worden. 

Daarom wordt het standpunt gehandhaafd dat deze wet in deze vorm niet ten goede komt van de samenleving en roept de totale samenleving op krachtig hiertegen te protesteren. 

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE)

Bij storting waarborgsom politieke partijen voor deelname verkiezingen is door CBvS niet gevraagd naar herkomst geld

'Op geen moment heeft baliemedewerkster gevraagd waar het geld vandaan komt'


Politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen moesten een waarborgsom van Srd 96.250 bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) storten. Daarbij is, naar wordt vernomen, niet gevraagd naar de herkomst van het geld, zoals de anti-witwas wetgeving voorschrijft, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 25 maart 2020. 

'Zou de Centrale Bank als toezichthouder op andere bankinstellingen niet het voorbeeld moeten geven en zich strak houden aan de regels die in de wet zijn vastgelegd?', vraagt een bestuurslid van een politieke partij die zich heeft ingeschreven voor de verkiezingen zich af. "

'Op geen enkel moment heeft de baliemedewerkster ons gevraagd waar het geld vandaan komt en we hoefden geen formulier in te vullen over de herkomst. Willen we zo witwassen tegengaan?', voegt hij eraan toe.

In de anti-witwaswetgeving worden contante transacties of stortingen van 10.000 Amerikaanse dollar of meer als ongebruikelijk aangemerkt en dienen ook als zodanig behandeld te worden door banken.

Ook DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld vindt dat de Centrale Bank van Suriname zich aan de anti-witwasregels moet houden. 'Ik weet dat in artikel 2 van het Decreet Politieke Organisaties expliciet aangegeven wordt  dat zij jaarlijks een financieel verslag in een dagblad/Staatsblad moeten publiceren. Helaas blijven ze op dat punt in gebreke en doen ze dat meestal vlak vóór de registratie tot deelname. Dat is reeds een goed instrument, zeker als het door een verificatiecommissie en/of accountant is gecheckt. Misschien zouden de jaarlijkse financiële verslagen kunnen worden opgevraagd', zegt hij.

Breeveld stelt verder, dat er ook behoefte is aan een wet voor financiering van politieke organisaties. 'Er is ooit door de Democracy Unit een ontwerp aangeboden aan De Nationale Assemblee, maar daar is niets mee gedaan. Voordeel van zo'n wet is dat er nog betere controle kan worden uitgevoerd op inkomsten en uitgaven van politieke organisaties. Er is zoveel illegaliteit in ons land en ook politieke organisaties zullen eraan moeten werken om een transparant beleid te voeren. Om het modern te zeggen in het kader van de NRA (Nationale Risk Assessment), ze moeten compliant zijn.' 

Bij het ter perse gaan van de Ware Tijd had de Centrale Bank van Suriname nog niet gereageerd op vragen die over dit vraagstuk aan haar waren voorgelegd.

'Husain was een gerespecteerde persoon in Caribische bank- en financiële sector'

Caribbean Association of Banks spreekt vol lof over overleden Husain


Het bestuur en het secretariaat van de Caribbean Association of Banks (CAB) zegt met veel verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van directeur Sean Husain van de Republic Bank Suriname. Hussain werd maandagavond plotseling ziek, nadat hij eerder op de dag betrokken was geweest bij gesprekken met andere CAB-bestuursleden.

Husain was een gerespecteerde persoon in de Caribische bank- en financiële sector, zegt de CAB in een verklaring.


Husain heeft 26 jaar gewerkt bij de Republic Bank. Nadat hij leidinggevende functies had vervuld in Barbados en Guyana, nam hij de leiding over bij de Republic Bank Suriname NV. Hij was ook bestuurslid van de Surinaamse Bankiersvereniging.

Er komen eerbetuigingen binnen van de regionale bankvereniging voor Sean Husain, die een vrouw Samantha en drie kinderen achterlaat. CAB betuigt zijn familie haar dienste medeleven.

De organisatie zegt dat ze de verscheiden directeur op een speciale manier zal  eren.

(De Surinaamse Courant/Starnieuws/Twitter)

Bee (ABOP): 'Lock down' niet serieus genomen, samenleving beseft niet hoe groot besmettingsgevaar is'

'Parlement geeft ook niet het goede voorbeeld, want wij vergaderen nog'


Het lijkt er volgens De Nationale Assemblee op, dat er in Suriname geen sprake is van lock down in verband met het coronavirus. Er zijn lange files en politieke bijeenkomsten, casino’s zijn open en op overheidskantoren wordt normaal gewerkt. 'Maar, het parlement geeft ook niet het goede voorbeeld en steekt de hand in eigen boezem, want wij vergaderen nog', zegt Marinus Bee van de ABOP vandaag, woensdag 25 maart 2020, in de Ware Tijf. Volgens de politicus wordt de lock down niet serieus genomen en beseft de samenleving niet hoe groot het besmettingsgevaar is.

Hij riep de autoriteiten op de situatie niet uit de hand te laten lopen. Zijn bezorgdheid werd door collega's gedeeld.

Bee en Carl Breeveld (DOE) informeerden gisteren naar de situatie van Surinamers die in het buitenland, vooral Nederland, zijn gestrand. 'De mensen zijn wanhopig, omdat er niet goed met hen wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld over wanneer ze kunnen terugkeren. Daarnaast bestaat de vrees dat hun reisverzekering vervalt. De vliegmaatschappijen zijn evenmin te bereiken en er begint voor de reizigers een financieel probleem te ontstaan.'

Erwin Linga (NDP) richt zich op het binnenland en pleitte voor betere communicatie daar naartoe en dat de informatie van de dagelijkse persconferentie van de overheid ook het achterland bereikt.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat over het algemeen de situatie rond het coranavirus inderdaad wordt onderschat. Ze riep parlement en regering op te beginnen zich ernstig voor te bereiden op de financiële en economische gevolgen die de coronapandemie kan veroorzaken, zoals dat in andere landen nu het geval is. 'Veel mensen onderschatten corona en hadden misschien gedacht dat het bij slechts één geval zou blijven.' Volgens haar is de regering heel vroeg begonnen met voorbereidingen. 'Maar, dat wil niet zeggen dat de situatie niet kan verergeren en grote financiële problemen kunnen ontstaan zoals in andere landen waar mensen zelfs hun baan verliezen.' 

Grote vrees bij Geerlings-Simons is of en wanneer het zorgsysteem in Suriname in elkaar valt of het aantal besmettingen blijft toenemen. Ze benadrukte de noodzaak, dat de afgekondigde maatregelen serieus moeten worden nageleefd. 'Laten we de piek zo laag mogelijk houden zodat ons zorgsysteem er niet onder gaat lijden.'

Coördinerend lid van de ministerraad, minister Soewarto Moestadja van Arbeid, zei de bezorgdheden van het parlement te zullen doorgeven aan de regering en het managementteam voor het coronavirus. Volgens hem wordt wat betreft Surinamers in het buitenland 'één lijn' vastgehouden. Er is intussen een begin gemaakt met het repatriëren van Surinamers. Voor de groep in Nederland moet een goede oplossing gevonden worden, 'maar  wij laten hen niet in de steek', verzekerd hij. De bewindsman beloofde dat de communicatie met in het buitenland gestrande landgenoten geregeld zal worden via de diplomatieke posten, zoals ambassades en consulaten.

Dubbele roofmoord bij verkoopstands langs de Martin Luther Kingweg nabij Menkendam

(Bron foto: Facebook)
Slachtoffers zijn vermoedelijk wachters

Verdachte, oude bekende van de politie, aangehouden


Langs de Martin Luther Kingweg nabij Menkendam zijn vanochtend, woensdag 25 maart 2020, twee lijken ontdekt. De politie vermoedt dat het gaat om roofmoord. Op de locatie worden onder andere krabben verkocht.

Het Korps Politie Suriname bericht 's middags, dat de politie van het bureau Latour omstreeks half vijf vanochtend de melding kreeg. Agenten troffen twee lijken ter plaatse aan. Een omstander liet de politieambtenaren hun aandacht vestigen op een man die op de Menckendamweg liep. Deze weg is niet ver van de verkoopstand verwijdert.
 
Toen de man door had dat de politie hem tegemoet reed rende hij weg waarbij hij een zak over een schutting een terrein opgooide.
Het lukte agenten om de man aan te houden en om de zak te vinden. In de zak zijn scherpe voorwerpen en een zaktelefoon aangetroffen.

De man, G.R., is een oude bekende van de politie, die eerder voor ernstige strafbare feiten in de gevangenis heeft gezeten.
De politie heeft sterk het vermoeden dat deze man betrokken is bij de levensberovingen. Volgens het Dagblad Suriname zijn de slachtoffers bewakers van WRS-security en zijn ze met messteken om het leven gebracht.

De politie van latour heeft deze zaak overgedragen aan rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten.


(De Surinaamse Courant/Waterkant.net/YouTube/Starnieuws)

Vrouw (29) springt van Wijdenboschbrug na door familielid te zijn afgezet om te trimmen

Vrouw vermoedelijk gesprongen vanwege financiële problemen


Waterkant.net bericht vanochtend, woensdag 25 maart 2020, dat een vrouw  gisterochtend van de Wijdenboschbrug is gesprongen, nadat zij daar was afgezet door een familielid om te gaan trimmen. De vrouw is vermoedelijk gesprongen vanwege financiële problemen. 

Een agent van de Motor Surveillance Dienst, die in de omgeving was, werd door enkele omstanders gemeld, dat een vrouw van de brug was gesprongen. De agent stelde toen een onderzoek in en trof een mobiele telefoon aan op de brug. Hij schakelde meteen zijn collega’s van het bureau in voor het verdere onderzoek.

De politie belde één van de nummers in de telefoon en kreeg een vrouw aan de lijn. Zij bleek de zus te zijn van de vrouw die van de brug was gesprongen. De oorzaak blijken uit verklaring van de familie, financiële problemen te zijn.

De vrouw had diverse van haar  bezittingen verkocht waaronder haar auto. Het lichaam van de vrouw is nog niet gevonden. Volgens het Dagblad Suriname gaat het om de 29-jarige Naomi K.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Trinidadianen in Suriname voelen zich door eigen regering 'in de steek gelaten'

Trinida- diaanse overheid zou zich niet inspannen om inwoners terug te halen


'We voelen ons in de steek gelaten', zegt Lawrence Balkran, één van de dertig gestrande Trinidadianen in Suriname, vandaag, woensdag 25 maart 2020, in de Ware Tijd. Hij zit met drie landgenoten in een appartement te Hanna’slust. Zij behoren tot de meer dan dertig inwoners van het eiland die niet naar huis kunnen terugkeren. 

'We zijn al ongeveer een week bezig met onze overheid, maar merken weinig beweging', zegt Balkran die voor werk naar Suriname kwam. 'Aanvankelijk zou ik ongeveer twee maanden moeten werken voor Staatsolie die mij en collega's als professional olie- en gasveiligheid heeft laten overkomen, maar door het coronavirus is de samenwerking vroegtijdig beëindigd. Financieel ziet het er ook niet goed uit, want geen werk betekent geen inkomsten.'

Er is tot eind van de maand onderdak geregeld en met de weinige middelen die zij hebben proberen ze uit te komen. 'We proberen elkaar te helpen, maar ons geld raakt ook op en wat doen we dan?', vraagt Balkran zich af. De groep is teleurgesteld over het feit, dat de Trinidadiaanse overheid zich niet inspant om haar mensen terug te halen.

'We hebben tot nu toe alle medewerking, ondersteuning en hulp gekregen van Surinaamse organisaties. De SLM was zelfs bereid om ons te vervoeren aangezien ze Surinamers op Trinidad zou ophalen, maar we kregen geen toestemming vanuit Trinidad.'

Zakenman Rishi Ramkissoon had op 14 maart moeten vertrekken, maar omdat de luchthaven is gesloten en Caribbean Airlines dus niet vliegt, is hij nog steeds in Suriname. 'Ik word opgevangen door vriendelijke en gastvrije Surinamers, maar ik zou graag liever thuis zijn bij mijn gezin. We zijn niet hier voor vertier, maar voor werk. Ik kan maar niet begrijpen dat we geen toezegging of hulp krijgen van onze overheid.'

Toen op 13 maart werd bekendgemaakt dat de luchthaven zou sluiten, was er niet genoeg tijd om nog een vlucht te halen naar huis. 'We zouden dan in een hele korte tijd snel moeten reageren, maar dat is ons helaas niet gelukt. We kregen daarna wel toestemming om met de SLM terug te gaan, maar die vlucht werd achteraf gecanceld. Daarna hebben we actie noch reactie van onze overheid gehad over een SLM-vlucht van Suriname naar Trinidad en Tobago. We hebben echt van alles geprobeerd om naar huis te kunnen gaan. Caribbean Airlines zei dat ze niet kon vliegen, omdat de luchthaven is gesloten, maar we horen dat andere maatschappijen zoals KLM en TUI wel landen om hun gestrande passagiers op te halen. Waarom kan dat niet voor ons?'



Een bericht waarin de Trinidadiaanse minister van Nationale Veiligheid zegt, dat de ingezetenen moeten blijven waar ze zijn is voor zowel Ramkissoon als Balkran ongehoord. 'Ik vind het niet erg om hier te blijven, maar dan moet er ten minste gekeken worden of wij op de een of andere manier ondersteund kunnen worden', zegt Balkran.

Volgens Ramkissoon heeft de overheid niet eens de moeite genomen om te vragen naar het welzijn van haar gestrande landgenoten en 'ik vind het oneerlijk dat men verwacht dat Suriname ons moet bijstaan. Onze overheid hoort dat te doen.'

De honoraire consul van Trinidad en Tobago, Rudy Tjong A Hung, is ook aan handen en voeten gebonden. 'We hebben de nodige documenten van de mensen doorgestuurd naar hun ministerie van Buitenlandse Zaken en wachten nu op instructies. Zolang we die niet hebben kunnen wij niet handelen.'

Personeel Zon Thuiszorg klaagt: Salaris over februari nog niet ontvangen

Stukken voor uitbetaling zouden volgens SoZaVo te laat zijn ingediend


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 25 maart 2020, dat de dienstverlening van Zon Thuiszorg in het geding is. Personeel heeft het salaris over februari nog niet ontvangen. Enkele personeelsleden van de afdeling Paramaribo hebben ten einde raad de media opgezocht om hun beklag te doen. 

Hoewel het niet de eerste keer is dat de uitbetaling op zich laat wachten, is deze trend volgens de groep nu niet meer uit te houden. 'We hebben vaste lasten, alles is duur geworden. We moeten nu bijna toveren om uit te komen', zegt S.J. Ook over de salarisbetaling voor deze maand verkeert de groep in het ongewisse. De maandsluiting was 20 maart, wat inhoudt dat ze uiterlijk eind deze week al zouden moeten ontvangen.

'Aangezien we geen duidelijkheid hebben over het salaris van februari betwijfelen we of we ons geld over deze maand zullen krijgen', zegt V.N. Volgens de medewerk(st)ers is hen vanuit de leiding medegedeeld, dat de instelling achter het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) moet aanzitten om de stukken voor uitbetaling gereed te krijgen voor doorgeleiding naar het ministerie van Financiën. Echter, zij kregen bij navraag van het ministerie van SoZaVo te horen, dat de stukken voor uitbetaling te laat zijn ingediend, wat geleid heeft tot vertraging in betaling.

Kenneth Gemert, directeur van de instelling, erkent de huidige situatie. 'Het is een heel trieste en ernstige ontwikkeling dat de mensen hebben gewerkt, maar hun geld nog niet hebben ontvangen.'

Hij zegt dat de stukken voor uitbetaling tijdig in orde zijn gemaakt door de instelling en nu moet uitbetaling plaatsvinden. Telefoontjes naar het ministerie van Financiën leveren echter geen bevredigend antwoord op. Gemert zegt, dat de instelling uit het weinige eigen geld de medewerkers een voorschot heeft gegeven op het maandinkomen van februari voor dringende zaken, zoals busgeld. Dat was ook, omdat het ministerie van Financiën de toezegging zou hebben gedaan voor spoedige overmaking, maar dat is niet gebeurd.

Ondanks de moeilijke situatie, waardoor de instelling ook haar schulden niet kan betalen, garandeert Gemert de dienstverlening. 'Onze verpleegkundigen en verzorgenden hebben de eigenschap om de zorg te continueren, hoe moeilijk het ook is.'

Vice-president Adhin en minister Tsang wazig over reden open houden casino's

Adhin: 'De werknemers daar moeten ook betaald worden, daarom zijn de casino's nog open'


Vice-president Ashwin Adhin en minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme waren gisteren tijdens de persconferentie Covid-19 wazig over de reden waarom de casino's nog open zijn, terwijl onder andere alle openbare vermakelijkheden verboden zijn, restaurants en bars als meeneemservice moeten fungeren, recreatieoorden, de Centrale Markt gesloten zijn. Diverse bedrijven zijn gesloten voor publiek, mensen werken van huis uit. Dit bericht vanochtend, woensdag 25 maart 2020, Starnieuws.

'Zij gaan sluiten, maar wij zijn nog in gesprek met hen', sprak Adhin. Het kon er niet bij hem in, dat journalisten maar hierop bleven hameren en niet begrepen, dat de werknemers daar ook betaald moeten worden. 'Daarom zijn de casino's nog open.'

Tsang zei, dat de gokhuizen behoren tot de toerismesector en behoren tot de hardst getroffen sectoren tijdens deze Covid-crisis. Er zijn vanaf het begin gesprekken geweest met de casinohouders. 'We hebben de problemen aangehoord en alle casino's geven aan, dat ze gaan moeten sluiten. Het probleem op dit moment is, dat wanneer de casino's sluiten, we een heel groot economisch probleem hebben vanwege het feit dat er ongeveer 3.000 mensen werkzaam zijn in de casino's. Er zijn verplichtingen van de casinohouders om de mensen uit te betalen, maar ze gaan het niet lang kunnen volhouden vanwege de hoge maandelijkse vaste kosten.'

De minister heeft uitgerekend dat 30.000 mensen indirect worden getroffen als de gokhuizen dicht gaan. 'Denkt u aan de spin-off van toeleveranciers en bewakingsbedrijven, et cetera. We zullen een aantal dingen in place moeten hebben, om ervoor te zorgen dat deze bedrijven na de lock down nog overeind blijven en een herstart kunnen maken als dit alles achter de rug is. Dat gezegd hebbende, we zijn in een overgang tot een complete sluiting van de casino's gedurende de lock down.'

'Het is een moeilijke keuze om niet gelijk te sluiten, want natuurlijk is het belangrijkste aspect de volksgezondheid, maar daarnaast als duizenden mensen geen inkomen hebben, heb je een ander maatschappelijk probleem dat net zo erg is', aldus Adhin en Tsangde.

'We werken met de casinohouders aan een stimulus pakket, zodat ze de werknemers kunnen doorbetalen. Dit stimulus pakket geldt voor alle getroffen bedrijven. Het gaat om belasting verlichtende maatregelen voornamelijk. Wij vragen ook aan de casinomedewerkers om flexibel te zijn en medewerking te verlenen want eenieder gaat moeten inleveren. We moeten begrijpen, dat als de casino's over de kop gaat, u ook geen inkomen zult hebben. Wij doen er alles aan om zo min mogelijk business over de kop te hebben gedurende deze periode', stelde Tsang.

Afgesproken is dat de casino's alles in het werk stellen om 'social distancing' en verspreiding van het virus tot een minimum beperken. De politie wordt erbij betrekken voor assistentie. Er is ook gesproken over onder andere beperkte openingstijden. De sluiting zal zoveel als mogelijk gecontroleerd gebeuren. 'Tegelijkertijd vragen wij het publiek om niet onnodig op straat te gaan en zoveel als mogelijk publieke plaatsen te vermijden. Dat is in feite het beste om u en anderen veilig te houden', adviseerde de bewindsman.

Infectioloog Vreden: 'Cubaans medicijn Interferon deugt niet'

'Interferon, the verdict is in, it's not good'


Infectioloog Stephen Vreden zei gisteren tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat Interferon, het medicijn dat de overheid uit Cuba haalt om het Coronavirus te behandelen, niet deugt. 

'Interferon, the verdict is in; its not good', benadrukte Vreden. 'Dat geldt voor nog een aantal middelen. Dat zullen wij niet echt kunnen toepassen in Suriname.'

Wat er met de bestelling uit Cuba zal gebeuren, zal pas vandaag, woensdag 25 maart 2020, worden meegedeeld. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid was compleet verrast met de mededeling van de specialist, aldus Starnieuws.

Minister Elias en SZF-directeur Rick Kromodihardjo hadden maandag aangekondigd, dat er een lading Interferon-Alfa 2b is besteld in Cuba. De eerste 2100 capsules zouden op 5 april binnen moeten zijn.


Elias heeft benadrukt, dat het om een ‘proef’ zending gaat. Alleen als de Surinaamse patiënten er goed op zouden reageren, zou de volgende lading binnen gehaald worden.

Vreden zei, dat sinds de uitbraak van Covid-19 in China verschillende middelen zijn geprobeerd. Een aantal, waaronder Interferon, heeft 'geen additioneel voordeel bij deze ziekte', legde de infectioloog uit. 'Met andere woorden, je kunt ze net zo goed niet geven.' Er zijn andere opties die nu onderzocht worden, voegt Vreden er aan toe.

Het antwoord op wat er met de bestelling uit Cuba zal gebeuren, wordt gegeven op de update  persconferentie vanmiddag. Vreden gaf aan, dat het ministerie al is geadviseerd over Interferon. De minister heeft vijf gratis ampullen uit Cuba meegenomen.

Andere specialisten zouden volgens Starnieuws wel met het medicijn uit Cuba willen werken. Sommige bronnen melden, dat Inteferon Alfa-b2 in combinatie met andere medicijnen effectief is. Het is geen vaccin. Er wordt ook gemeld dat behandelingen met dit medicament in China succesvol zijn geweest.

VES: 'Assemblee zadelt samenleving met geheel nieuwe valutawet op met juridisch en economisch gedrocht'

'Wet kan zorgen voor ernstige ontwrichting financieel-economisch verkeer' 

'Regering moedwillig voorbij gegaan aan verzoeken en adviezen diverse maatschappelijke groepen en deskundigen'


'De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft met veel verontwaardiging kennisgenomen van het aanpassen van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren op 21 maart. De Nationale Assemblee heeft middels een geheel nieuw wetsproduct 'de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren', die de controle op het valutaverkeer moet reguleren, de samenleving opgezadeld met een juridisch en economisch gedrocht. 

Vrijwel direct na de aanname van deze wet in de volksvertegenwoordiging werd protest aangetekend door de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam). Niets heeft mogen baten. 

Zowel vanuit de media als de samenleving zijn er in de afgelopen dagen vele vragen binnengekomen bij de VES, waaruit opgemaakt kan worden dat deze wet de gehele burgerij bezighoudt en kan zorgen voor ernstige ontwrichting van het financieel-economisch verkeer. 

Daar nu blijkt dat de betreffende wet reeds op 23 maart in werking is getreden moeten wij constateren, dat de regering moedwillig voorbij is gegaan aan verzoeken en adviezen van diverse maatschappelijke groepen en deskundigen in ons land. 

De VES betreurt het, dat beleidsmakers nog steeds niet beseffen dat geforceerde wetten die geen draagvlak hebben in de samenleving ons land en volk niet ten goede komen. 

Wij hebben kennisgenomen van de oproep van de VSB, ASFA en Survam om de bedrijven en kantoren vandaag, 25 maart, uit protest te sluiten en kunnen ons volledig terugvinden de visie van de SBV ten aanzien van dit wetsproduct. De economenvereniging verklaart zich derhalve solidair met de door bovengenoemde partijen aangekondigde acties.'

Ook verzekerings- maatschappijen sluiten de deuren voor het publiek

'Wij vragen begrip van onze klanten en relaties voor deze noodzakelijke stap'


Alle verzekeringsmaatschappijen houden vandaag, woensdag 25 maart 2020, de deuren dicht voor het publiek, zo schrijft Starnieuws. De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) staat vierkant achter het standpunt van het bedrijfsleven, dat opgeroepen heeft om de deuren vandaag te sluiten uit protest tegen de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. 

Ondanks protest van diverse maatschappelijke groeperingen en deskundigen heeft de regering er toch voor gekozen om de wet af te kondigen en daarmee in werking te laten treden. De Survam herhaalt, dat deze wet een averechts effect zal hebben en 'betreurt het dat beleidsmakers nog steeds niet tot het besef zijn gekomen dat dergelijke wetten ons land en volk niet ten goede komen'. 

'De Survam kan zich volledig vinden in de oproep van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de visie van de Bankiersvereniging over de wet en verklaart zich hierbij solidair met de door partijen aangekondigde acties. Wij vragen begrip van onze klanten en relaties voor deze noodzakelijke stap die genomen wordt in ’s Lands belang.' 

In deze organisatie zijn verenigd Assuria Schadeverzekering, Fatum, Parsasco en Self Reliance.

De laatste vlucht van TUI fly bijna leeg vertrokken vanaf luchthaven Hato, Curaçao

De Vries, hoofd van TUI Dutch Caribbean: 'Dit is bijzonder pijnlijk'

'Gezien het aantal bevestigingen, had de vlucht vol moeten zijn'


Het toestel had vol moeten zitten, maar de laatste vlucht van TUI fly is gisterochtend bijna leeg vertrokken vanaf luchthaven Hato. Met deze extra ‘rescue flight’ (OR 8366) kregen TUI-reizigers een laatste kans om via Bonaire terug te vliegen naar Nederland, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 maart 2020.

In een persbericht van TUI Nederland zegt Sebastiaan de Vries, hoofd van TUI Dutch Caribbean, dat hij met een gevoel van verbazing en vooral teleurstelling de deuren van het toestel zag sluiten. 'Gezien het aantal bevestigingen, had de vlucht vol moeten zijn. Dit is bijzonder pijnlijk', zegt De Vries.

De reisorganisatie heeft alle vluchten van en naar Nederland geannuleerd tot en met 30 april. Dat voor Curaçao een uitzondering werd gemaakt met een extra vlucht heeft te maken met het grote aantal ticket-only-passagiers.

De organisatie heeft de afgelopen dagen contact gezocht met alle passagiers die in het bezit zijn van een TUI-ticket naar Amsterdam en op korte termijn zouden moeten vertrekken. Wie van deze laatste kans gebruik wilde maken, kon zich laten registreren en heeft dat ook telefonisch herbevestigd. Toen bleek dat er nog plaatsen over waren op de extra rescue flight is maandag nog eens een oproep gedaan via de media aan iedereen met een geldig TUI-ticket naar Hato te komen om op de stand-bylijst te worden opgenomen.

De Vries zei maandag nog, dat met de extra vlucht ‘in principe alle passagiers op Curaçao zouden zijn opgehaald’.

De vlucht van gisteren is voorlopig de laatste. Het besluit om alle vluchten van en naar Nederland tot en met 30 april te annuleren werd genomen nadat de Nederlandse regering Nederlanders heeft afgeraden naar het buitenland te reizen.

Kabinet Wever-Croes, Aruba, calculeert financiële strop door Covid-19 op 1,3 miljard florin

Daling van 80 procent in de toeristeninkomsten verwacht


Verenigde bedrijfsleven van Aruba heeft regering laten weten, de maatregelen onacceptabel te vinden


De financiële strop voor het Land Aruba door de Covid-19-pandemie komt uit op een bedrag van tussen 1,2 en 1,35 miljard florin. Onder normale omstandigheden komt dat bedrag in de richting van een volledige jaarbegroting. De financieringsbehoefte is nog groter: bijna 1,65 miljard. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 maart 2020.

De Centrale Bank van Aruba (CBA), Directie Economische Zaken en andere lokale deskundigen hebben de afgelopen periode berekeningen gemaakt, gebaseerd op een scenario waarbij de grenzen de rest van het jaar voor toeristen gesloten blijven.

De regering van premier Evelyn Wever-Croes (MEP) verwacht dat het eiland veel harder getroffen zal worden dan tijdens vorige crises, zoals de verdwijning van Natalee Holloway in 2005 en de wereldwijde kredietcrisis in 2008. Daarom kregen de Staten van Aruba gisteren, op de eerste dag van de beraadslagingen over de landsbegroting een ontwerp-Landsverordening tot vaststelling van de begrotingen van het Land voor het dienstjaar 2020 voorgelegd. Het betreft een gewijzigde begroting.

Daarin zijn de eerste analyses van de financieel-economische impact van het coronavirus verwerkt. De voorlopige prognose is dat de belastingmiddelen met ongeveer 627 miljoen florin zullen dalen ten opzichte van wat eerder dit jaar verwacht werd. Daarnaast wordt een daling van 80 procent in de toeristeninkomsten verwacht.

Het verenigde bedrijfsleven van Aruba heeft de regering intussen laten weten, de maatregelen verre van voldoende te vinden en zelfs ‘onacceptabel’. Ze verwijzen naar de zeer negatieve rating van Aruba door S&P in verband met het Covid-19-virus.

Twee Arubanen in quarantaine geplaatst na vis te hebben gekocht in territoriale wateren Venezuela

(Bron foto: Kustwacht)
Mannen in quarantaine om risico besmetting met coronavirus uit te sluiten


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft dinsdagochtend 24 maart 2020 een boot met twee personen aan boord naar Baracadera begeleid. De boot werd bij de haven van Baracadera door de Kustwacht, Douane en personeel van Directie Volksgezondheid (DVG) gecontroleerd. 

Tijdens de controle trof men vissen aan boord die, bij Venezolaanse vissers zijn gekocht en, bestemd waren voor de Arubaanse markt. Het DVG heeft de vissen in beslag genomen om te controleren of deze geschikt zijn voor consumptie. De twee mannen die in de territoriale wateren van Venezuela waren geweest hadden daar contact met personen voor de aankoop van de vissen.

 
Directie Volksgezondheid heeft daardoor bepaald dat de twee personen voor 14 dagen in quarantaine moeten om het risico van besmetting met het coronavirus uit te sluiten. 

De Arubaanse overheid heeft recent de calamiteitenverordening ingevoerd ter bestrijding van Covid-19. De verordening noemt het verbod op niet-reguliere binnenkomst via de zee van goederen. Met name het artikel 9 in de verordening is belangrijk voor degene die goederen op niet-reguliere wijze Aruba willen invoeren. Deze verordening treedt per direct in werking en de Kustwacht gaat op basis van deze wet optreden. De calamiteitenverordening vindt men via de website van de overheid van Aruba. Volg deze link voor het document: https://www.overheid.aw/document.php
De Arubaanse overheid heeft medegedeeld dat vanaf 21 maart tot en met 31 maart 2020 tussen 21:00 uur en 06:00 uur een avondklok geldt.

'De avondklok geldt ook voor alle booteigenaren, vissers en de boat community. Ga niet op zee! Houdt u alstublieft hiermee rekening omdat u het risico loopt een boete van maximaal 10.000 AWG te krijgen. '

Ziekenhuis op Bonaire breidt uit met 11 medisch specialisten en 2 air ambulances

(Bron foto's: Facebook-groep Bonaire Corona Help)
Acht crewleden voor de air ambulance ingevlogen uit Colombia


In voorbereiding op een mogelijke verspreiding van het Coronavirus op Bonaire zijn verregaande maatregelen getroffen door het ziekenhuis. Op donderdag 19 maart zijn acht crewleden voor de air ambulance ingevlogen uit Colombia. Dit bericht Facebook-groep Bonaire Corona Help dinsdag 24 maart 2020.

Er staan tevens twee air ambulance toestellen op het vliegveld paraat om, wanneer nodig, patiënten te vervoeren naar het buitenland. Ook is back-up geregeld voor het geval er nog meer air ambulances nodig zijn. Dit alles ter voorbereiding, mocht blijken dat de capaciteit op Bonaire onvoldoende is.


De crew heeft in Colombia al twee weken preventief in quarantaine doorgebracht zodat eventuele besmetting wordt uitgesloten. Daarnaast heeft Fundashon Mariadal verzocht om naast vervanging ook uitbreiding van medisch specialisten over te laten komen in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC).

Omdat het luchtruim gesloten is mogen medisch specialisten uitsluitend met toestemming van de gezaghebber worden ingevlogen. Deze medisch specialisten zullen na aankomst twee weken in gezamenlijke quarantaine verblijven. Dit is nodig, omdat Nederland aangemerkt wordt als risicogebied. Tijdens de quarantaine zullen zij voorbereidingen treffen en protocollen uitschrijven toegespitst op de plaatselijke situatie. Hierna zullen zij samen met de andere medici in het ziekenhuis klaar staan om Fundashon Mariadal te ondersteunen. Dit alles is ter voorbereiding zodat er adequaat gehandeld kan worden wanneer de situatie zich voordoet van meerdere ernstig zieke Corona patiënten.

Deze initiatieven dienen als doel om klaar te staan voor een 'worst case scenario'.

Tachtig procent van de mensen die het Coronavirus hebben worden slechts licht ziek. Twintig procent heeft milde klachten en enkelen van de twintig procent kan ernstige klachten krijgen, waarvoor specialistische hulp nodig is. Die hulp is met de ondersteuning van de extra specialisten gewaarborgd. Op dit moment is Bonaire nog steeds gevrijwaard van besmettingen, maar mocht dit veranderen dan is goede medische hulp voorhanden.

Toezicht op naleving noodverordening op Bonaire

 Aandachts- punt blijft sociale onthouding (social distance) van 1.5 meter


Gezaghebber Edison Rijna heeft op 19 maart een noodverordening afgekondigd. Deze geld tot 7 april 2020. De Directie Toezicht en Handhaving, Korps Politie Caribisch Nederland en de Koninklijke Marechaussee houden sinds 20 maart toezicht op de naleving van deze noodverordening. De toezicht richt zich op burgers en bedrijven, zo bericht het Openbaar Lichaam Bonaire dinsdag 24 maart 2020. 

De inspecteurs van Directie Toezicht en Handhaving houden vooral toezicht op bedrijven. Afgelopen weekend hebben zij al 25 horecabedrijven bezocht. Deze bedrijven zijn geïnformeerd over de inhoud van de noodverordening. De inspecteurs hebben gemerkt dat veel van deze bedrijven zich aan de afgekondigde regels houden.

Een aandachtspunt blijft de sociale onthouding (social distance) van 1.5 meter die mensen moeten aanhouden.

In sommige gevallen zijn bedrijven aangesproken op het nog niet of onvoldoende naleven van de regels. Dit heeft geleid tot het naleven van de regels. De belangrijkste regels van de noodverordening zijn samengevat in een handige flyer die in vier talen op onze Facebookpagina’s openbaar lichaam Bonaire, Gobièrnudi Boneiru en op de centrale website rondom het coronavirus terug te vinden is.

Achtste positief op Covid-19 getest persoon in Suriname is topdiplomaat uit buitenland met Paramaribo als standplaats

Onderzocht wordt met welke mensen de diplomaat in contact is gekomen


De achtste persoon in Suriname die positief getest is op Covid-19 is, zo meldt Starnieuws dinsdagavond laat, 24 maart 2020, een topdiplomaat uit het buitenland die Paramaribo als standplaats heeft. Hij is besmet met het nieuwe Coronavirus, Covid-19. Op de Covid-19 website is de teller dinsdagavond gesprongen van 7 naar 8.

In ijltempo wordt nagegaan met welke mensen de diplomaat in contact is gekomen.

De situatie in het land wordt steeds ernstiger. Op dit moment zitten 301 personen in thuis-quarantaine. Het gaat om ingezetenen die komen uit Guyana, Miami (VS), Curaçao, Aruba en personen die in Suriname waren, maar in contact zijn gekomen met besmette personen.

Eerder op de middag is bekend geworden, dat de echtgenoot van de vrouw die als eerste persoon positief getest was, ook is besmet met het virus. De eerste twee vrouwen die positief getest waren, mogen uit de intensive care. Zij zullen nog verder worden geobserveerd.

Voorzitter Consumentenkring Alleyne wèl tevreden met nieuwe 'valutawet'

'De wet betekent meer stabiliteit en zekerheid voor de consument'

Alleyne pleit ervoor dat vanuit de CBvS zelf wisselkantoren worden ingezet 


In tegenstelling tot vele organisaties, bedrijven, bonden en banken die hun afkeuring hebben uitgesproken over de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, is de Consumentenkring juist blij. 'De wet betekent meer stabiliteit en zekerheid voor de consument, wat voor een heleboel mensen onplezierig is', zegt voorzitter Albert Alleyne vandaag, woensdag 25 maart 2020, in de Ware Tijd. 

Een voor zijn organisatie belangrijk punt uit de wet is, dat er geen andere wisselkoers dan alleen die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) mag gelden.

De organisatie heeft de afgelopen periode vaak aan de bel getrokken over de hoge prijzen in de winkels als gevolg van de hoge en niet-eenduidige wisselkoers.

Alleyne hoopt dat de controle op handhaving onafhankelijk en transparant geschiedt. Hoewel hij de wet grotendeels toejuicht, vindt hij dat enkele zaken bijgesteld moeten worden voor een betere werking.

Volgens de wet mogen de cambio's hun opgekochte vreemde valuta alleen aan de CBvS verkopen. Echter, hij vreest dat niet alles naar de bank zal gaan. Hij stelt daarom voor, dat er vanuit de CBvS zelf wisselkantoren worden ingezet zodat men het vertrouwen heeft dat de vreemde valuta 'zeker bij de bank terechtkomt'.

Amazon Conservation Team Suriname en Medische Zending ontwikkelen Covid-19 info posters voor gemeenschappen binnenland

Posters in Nederlands, Engels, Sranan tongo, Trio, Wayana en Matawai


Amazon Conservation Team Suriname en de MZ Primary Health Care Suriname hebben posters ontwikkeld om de gemeenschappen in het binnenland te informeren over de Covid-19. Dat meldt het Amazon Conservation Team Suriname dinsdag 24 maart 2020 op haar Facebook-pagina.

Deze posters zijn afgestemd op de lokale taal zodat de informatie beter aanslaat. De posters zijn beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Sranan tongo, Trio, Wayana en Matawai.


De informatie is afkomstig van de website van de WHO (World Health Organization) en is toepasselijk voor iedereen in de strijd om Covid-19 het hoofd te bieden.

'Delen is lief 😀 #Preparedness #COVID19 #FlattenTheCurve