maandag 25 februari 2019

SUR-CAD: 'Het AZP kiest eerder voor monopolie, meer dan het redden van een mensenleven'

SUR-CAD werd gesommeerd te stoppen met levensreddende handelingen ten behoeve van verkeersslachtoffer


SUR-CAD (Suriname Centrale Ambulance Dienst)/117 is verontwaardigd, dat ze afgelopen zaterdag gesommeerd werd te stoppen met levensreddende handelingen ten behoeve van een verkeersslachtoffer. Terwijl elke seconde telt in dit soort situaties werd de High Care Advanced Ambulance en Quick Responder van SUR-CAD, die als eerste binnen twee minuten op de plek van het verkeersongeluk was en het slachtoffer hielp, weggestuurd. 

In een uitgebracht bericht (zie onderaan) zegt SUR-CAD, dat ze bij latere aankomst van een ambulance van het AZP in opdracht van een AZP-verpleegkundige via de politie gesommeerd werden te stoppen met het verlenen van medische assistentie en terug te keren naar de basis. Dit terwijl het slachtoffer onmiddellijke medische hulp nodig had en elke seconde aan het verliezen was.

SUR-CAD zegt dit ten zeerste te betreuren, omdat zij de overlevingskansen eventueel verruimd konden hebben.

'Voor ons als organisatie is het nu duidelijk, dat het AZP eerder kiest voor monopolie meer dan het redden van een mensenleven', zegt SUR-CAD.

De 52-jarige bromfietser, die aangereden werd door een dronken automobilist, kwam uiteindelijk te overlijden:

'Als dienstverlenende organisatie in de medische sector, zijn wij VERPLICHT een ieder in zulke bovenstaande situaties hulp te verlenen, ongeacht het incident of betrokken persoon. Dit recht hebben de desbetreffende autoriteiten het slachtoffer onbewust ontnomen en worden wij, door partijen zoals het AZP, belemmerd om ons ingezworen plicht na te komen', aldus de organisatie in de verklaring:

President Obrador, Mexico, laat meeste kogelvrije en luxueuze voertuigen van vroegere presidenten veilen

(Bron foto: Twitter)
Obrador is gewoon een gewone man, rijdt in een VW en woont in middenklasse flat

Hij heeft beloofd de presidentiële jet te verkopen en maakt gebruik van commerciële vluchten


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zegt, dat zijn regering de meeste kogelvrije en luxueuze voertuigen van vroegere presidenten heeft geveild. Lopez Obrador heeft de traditionele attributen van macht vermeden sinds zijn aantreden op 1 december. 

Hij gebruikt een compacte Volkswagen-auto en weigert te leven in de uitgestrekte presidentiële residentie, in plaats daarvan verblijft hij in een flat van de middenklasse.


Hij heeft beloofd de presidentiële jet te verkopen en maakt in plaats daarvan gebruik van commerciële vluchten.

Hij ontbond ook Mexico's equivalent van de geheime dienst. Lopez Obrador zei maandag 25 februari 2019, dat 196 van de 218 voertuigen op een veiling werden verkocht, goed voor $ 3,25 miljoen. Verrassend, gezien het geweldsprobleem in Mexico, waren bijna alle 22 voertuigen die niet verkocht werden kogelvrije SUV's.

Lopez Obrador zei, dat het ingezamelde geld zou worden gebruikt voor sociale programma's.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

21-Jarige Peruaanse verstikt haar baby dochtertje en steekt haar in brand

(Bron foto: Daily Star)
Claudia Lucero Oscava Burgos (21) komt tot daad, omdat haar man haar zou hebben bedrogen


De Peruaanse politie heeft donderdag 21 februari 2019 de 21-jarige Claudia Lucero Oscava Burgos gearresteerd in Puno, in het zuiden van Peru, nadat de vader van hun baby, Marco Antonio Ticona Chiccalla, beweerde dat ze zijn dochtertje had vermoord.

Burgos beweerde in eerste instantie, dat de baby was gestorven nadat zij uit bed was gevallen en toegaf dat zij het lichaam had begraven aan de rivier de Hatun Mayu op 7 februari. De politie zette het gebied af en verrichtte een onderzoek, maar kon de overblijfselen van het kindje niet vinden.

Toen ze terugkwamen om de moeder te ondervragen, gaf ze toe haar baby te hebben verstikt met een deken voordat ze het lichaampje verbrandde en het in een graansilo dumpte, meldden de lokale media.

Burgos werd verondersteld de baby te hebben vermoord nadat zij had ontdekt dat haar man haar had bedrogen met een collega. De politie keerde terug naar de locatie en ontdekte dat het meisje in dekens was ingepakt en gedeeltelijk was verbrand. De stoffelijke resten van het kind zijn verzonden voor een autopsie terwijl de moeder in politiehechtenis blijft terwijl het onderzoek voortgaat.


(Suriname Mirror/El Comercio/Daily Star)

Oproep aan alle media: Meld ook dat Rode Kruis en VN elke medewerking aan VS-hulp naar Venezuela weigeren

'Zij roepen op om de hulpgoederen aan hen of aan andere humanitaire organisaties over te dragen'


'Blijf berichten over Venezuela zoals nu, maar vermeld ook dat het Rode Kruis, de VN en 70 humanitaire organisaties in Colombia, Venezuela en Brazilië elke medewerking weigeren aan de 'humanitaire' hulpkonvooien van de VS en vermeld de redenen die ze voor die weigering geven', zo schrijft Lode Vanoost zondag 24 februari 2019 in een opiniestuk op de website dewereldmorgen.be.

In de berichtgeving over de crisis aan de grenzen van Venezuela wordt één element verzwegen dat een heel ander licht zou werpen op wat daar gaande is, als het zou worden vermeld. Het Rode Kruis Colombia en de VN-missie in Colombia weigeren elke medewerking aan de hulpkonvooien van USAID, het VS-agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Zij roepen op om deze hulpgoederen aan hen of aan andere humanitaire organisaties over te dragen, zoals de normale praktijk is voor elke humanitaire hulp. Zij verzetten zich tegen deze politisering van hun werk. 

Door de huidige aanpak van de VS wordt echte humanitaire hulp zwaar gecompromitteerd. 

De VN en het Rode Kruis benadrukken, dat humanitaire hulp net moet kunnen functioneren zonder politiek agenda. Meer dan 70 grote en kleine humanitaire organisaties in Colombia, Brazilië en Venezuela hebben zich bij de oproep van het Rode Kruis en de VN aangesloten. 

Er is bovendien een tweede element dat eveneens wordt weggelaten in de berichtgeving: de hulpkonvooien van het Rode Kruis en van andere organisaties gaan nog steeds door. Wel hebben de betrokken organisaties de vrees uitgedrukt, dat hun werk in gevaar komt, omdat door het initiatief van de VS hun medewerkers in Venezuela gevaar lopen door de voorstanders van het initiatief van de VS te worden gesaboteerd of aangevallen, met de bedoeling hun hulpkonvooien te beletten. 

Het is onmogelijk dat de grote persagentschappen, de redacties en de betrokken journalisten niet op de hoogte zouden zijn van deze twee cruciale elementen. Het is bovendien onmogelijk dat elke betrokken journalist het eens zou zijn met het weglaten van deze cruciale informatie. Het kan niet anders dan dat er er ook in de grote media journalisten zijn die het met deze selectieve weergave van de crisis in Venezuela oneens zijn.

Zes mannen aangehouden voor smokkel van 15 runderen uit Brazilië

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Na betaling van onbekende 'fikse' boete zijn de zes weer snel in vrijheid gesteld


De politie heeft vorige week donderdag zes mannen gearresteerd voor overtreding van de Wet Tegengaan Smokkelen. Het zestal wordt ervan verdacht 15 runderen vanuit Brazilië naar Suriname gesmokkeld te hebben of hieraan medeplichtig te zijn geweest. 

Vijf van de verdachten zijn op de Van ’t Hogerhuysstraat aangehouden tijdens het transporteren van de runderen vanuit Commewijne naar Paramaribo. De zesde verdachte heeft zich gemeld op het politiebureau, zo bericht het Korps Politie Suriname maandag 25 februari 2019.



De runderen zijn in het belang van het onderzoek in beslag genomen.

De zes verdachten en de runderen zijn vervolgens door de plaatselijke politie overgedragen aan de afdeling Fraude voor verder onderzoek. Vanwege het feit dat het gaat om een economisch delict werden de verdachten in de gelegenheid gesteld deze zaak buiten proces af te handelen. Dit nadat de politie overleg had gepleegd met het Openbaar Ministerie.

Nadat de verdachten een fikse boete betaald hadden - de hoogte wordt niet vermeld (!) - werden zij na verhoor heen gezonden.

Het smokkelen van de runderen naar Suriname kan de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen, maar ook de plaatselijke veestapel, omdat de dieren niet gekeurd zijn door deskundigen, ten einde na te gaan of die gezond zijn en geen ziektes met zich meedragen die een gevaar kunnen vormen voor mens of dier.

President Duque, Colombia: 'Regime van Venezolaanse machthebber Maduro moet krachtiger worden omsingeld'

Amerikaanse vicepresident Pence stelt meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht

(Bron foto: Twitter)
In totaal zijn 156 leden Venezolaanse veiligheidsdiensten gedeserteerd en overgelopen naar Colombia sinds zaterdag 23 februari


Het regime van de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro moet 'krachtiger en doelmatiger worden omsingeld'. Dit zei de Colombiaanse president Iván Duque op een bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse tegenstanders van Maduro in Bogota.

Colombia en Peru hebben wel laten weten geen voorstander te zijn van militair ingrijpen, iets wat de VS niet uitsluit.


Duque sprak er samen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence met de zelf uitgeroepen interim-president van Venezuela, oppositieleider Juan Guaidó. Pence stelde meer sancties tegen Venezuela in het vooruitzicht.



Parlementsvoorzitter Guaidó betwistte eerder dit jaar de herverkiezing van Maduro, die stelt te zijn herkozen en nog jaren president te blijven. Maduro heeft het gekozen parlement in 2017 aan de kant geschoven en regeert vooral met hulp van militairen en een trouwe rechterlijke macht.

De veertien landen die in Bogota bijeengekomen zijn, heten de Groep van Lima en willen Venezuela helpen door het falende en corrupte regime van Maduro te beëindigen.

In totaal 156 leden van de Venezolaanse veiligheidsdiensten zijn gedeserteerd en overgelopen naar Colombia sinds zaterdag. Dat zegt de Colombiaanse migratiedienst.

(Bron foto: AFP)
De internationale spanningen over de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro blijven intussen toenemen. Onder de overlopers zouden 146 leden van de strijdkrachten zijn uit het departement Norte de Santander, waar de Colombiaanse grensstad Cúcuta onder valt, en 10 uit Arauca, dat meer in het zuiden is gelegen. De migratiedienst zegt niets over de rang van de militairen en politiemannen.

Oppositieleider Juan Guaidó, die door een vijftigtal landen beschouwd wordt als interimpresident, beloofde amnestie voor leden van de veiligheidsdiensten die de regering van Maduro de rug zouden toekeren. De eerste deserteurs liepen zaterdagvoormiddag over, voor er vanuit Cúcuta vrachtwagens met humanitaire hulp zouden vertrekken, hulpgoederen afkomstig vanuit de VS.

Huidig president Maduro vermoedt dat ze een verhulde manier zijn om zijn regime omver te werpen.

(Suriname Mirror/Belga/De Telegraaf/Twitter)

Conservering houten grafpalen en grafstenen creoolse begraafplaats Jodensavanne

(Bron foto's: stichting Jodensavanne)
Houten grafpalen blijken ook aan de onderzijde behoorlijk te zijn aangetast


Een aanvang is zaterdag gemaakt met de conservering van houten grafpalen op de creoolse begraafplaats te Jodensavanne als onderdeel van het door het Netherlands Funds-In-Trust bij het UNESCO Werelderfgoed Centrum gefinancierde project 'Preparatory support for Jodensavanne, Suriname (Shared Heritage)'. De start van dit project was ook in het kader van Black History Month, een prima gelegenheid om met vrijwilligers te werken aan de conservering van het creoolse erfgoed, zo laat de Stichting Jodensavanne maandag 25 februari 2019 weten.

Er is jarenlang gebrainstormd over wat de beste manier is om de houten grafpalen op de creoolse begraafplaats te Jodensavanne te conserveren, zonder de authenticiteit van de grafpalen aan te tasten. Via de UNESCO was advies ingewonnen bij het Nara National Institute for Cultural Properties in Japan (dr. Yohsei Kohdzuma), bij het Directoraat Cultuur in Oslo-Noorwegen (Reidun Vea) en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Nederland. Géén van de voorgestelde adviezen konden het bestuur van de Stichting Jodensavanne overtuigen van de juiste conserveringsstrategie en maatregelen.


Via stagaire Roos Wonders (studente Cultural Anthropology and Development Studies aan de Universiteit van Utrecht met minor Restauration and Conservation of Cultural Heritage), die in 2016 bij de stichting onderzoek deed naar de conservering van artefacten, werd de stichting geattendeerd op de houtconserverings-afdeling van het Nationaal Herbarium van de Anton de Kom Universiteit. Uiteindelijk belandde de Stichting bij dr. Erik Botter van de afdeling Houttechnologie van het CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname), die een conserveringsstrategie en conserveringsmaatregelen voorstelde, die de authenticiteit van de grafpalen niet zou aantasten.

De houten grafpalen bleken, nadat ze uit de grond waren gehaald, ook aan de onderzijde behoorlijk te zijn aangetast en het was slechts een kwestie van tijd alvorens deze palen zouden breken en omvallen.

Nadat de palen waren schoongemaakt werden ze aan de onderzijde met teer ingesmeerd, zodat vocht in de grond minder van invloed kan zijn op het hout. Vervolgens werden ze rechtop teruggeplaatst en bespoten met insecticide en daarna voorzien van een laag houtolie ter voorkoming dat water verdere aantasting veroorzaakt.

Ten slotte werden de 'koppen' van de grafpalen voorzien van een metalen 'dakje', waarbij wat ventilatieruimte werd gelaten tussen het hout en het metaal. Oorspronkelijk hadden alle houten grafpalen een metalen dakje ter bescherming van het kopse hout.

De komende weekenden worden de werkzaamheden voortgezet, waaronder de grondige schoonmaak van de bakstenen grafmonumenten van Abraham Garcia Wijngaarde en zijn familieleden. Een nieuwe inventarisatie van de begraafplaats zal ook worden uitgevoerd om de data van 1999 (toen de eerste vastlegging plaatsvond) te vergelijken.

VES wil met minister Hoefdraad begroting 2019 verbeteren

Stanley Raghoebarsing: 'Assemblee moet zich niet belachelijk maken door begroting te behandelen'


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is bereid om samen met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te kijken naar de begroting. Er kan een veel betere begroting worden opgesteld, want het gat is nu te groot. De begroting monetair financieren zal mensen nog meer verarmen, aldus VES-voorzitter Winston Ramautarsing zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, zo bericht Starnieuws maandag 25 februari 2019.



Panellid Stanley Raghoebarsing, ex-minister tevens econoom, zei dat een begrotingstekort van bijkans 40% een drama is. Internationaal is de norm 3%. De kern van het probleem is volgens hem het beleid van de regering. De ontvangsten zijn niet voldoende om rente, schulden en alle ambtenaren te betalen. De Nationale Assemblee moet zich niet belachelijk maken door deze begroting in behandeling te nemen, vindt Raghoebarsing. De begroting moet teruggenomen worden en er moet opnieuw eraan gesleuteld worden. De regering moet haar huiswerk goed maken, aldus Raghoebarsing.

Ramautarsing merkte op, dat door de begroting monetair te financieren de druk op de wisselkoers wordt verhoogd. De prijzen zullen omhoog gaan hierdoor. Zo worden mensen verder het graf in geholpen.

Op basis van objectieve gronden kan worden aangetoond dat het beleid desastreus zal zijn. Daarom biedt de VES nogmaals aan om samen met de minister de begroting door te nemen. Er kan nog flink gesnoeid worden en ook de uitgaven worden vergroot door corruptiegevoelige zaken aan te pakken en beter belasting te innen bij mensen die niet betalen. Het is te doen, volgens Ramautarsing, om een betere begroting te maken. Niet omdat de regering de meerderheid heeft in het parlement, kan deze begroting in behandeling worden genomen en goedgekeurd.

'Wij staan niet aan de kantlijn en leveren kritiek, wij willen meehelpen', stelde de VES-voorzitter.

VHP: 'Een belangrijk nevendoel van de geschiedenis is er lering uit te trekken'

'De weg van terugkeer naar democratie en rechtsstaat is door diepe, duistere dalen gegaan'


De militaire staatsgreep van 25 februari 1980, die volgde op de vakbondsverwikkelingen tussen eenheden van het Surinaamse leger en de toenmalige regering van ons land, is door de VHP altijd afgewezen.

Het functioneren van de democratische rechtsstaat en het voeren van goed en behoorlijk bestuur zijn immers onuitwisbare, perpetuele beginselen in de politiekvoering van de oranje partij en dat zal zo blijven tot in lengte van dagen. Dit leidende beginsel is van het begin af reden geweest voor oud-voorzitter Jagernath Lachmon, door middel van vreedzame dialoog, de militairen ertoe te bewegen de regeermacht en het bestuur van ons land weer af te staan aan het volk en de betreffende Staatsinstituten van de Republiek Suriname en terug te keren naar de kazerne.

Indachtig de filosofie van 'Ahimsa', wat staat voor geweldloosheid, was 'Papa Lach' ervan overtuigd dat het 'goede' in de mens uiteindelijk zou zegevieren en dat zonder agressie of daden van geweld de totale samenleving zou kunnen terugkeren naar een periode van rust en vrede voor eenieder. 

Helaas is deze weg van terugkeer naar democratie en rechtsstaat door diepe, duistere dalen gegaan en getekend door immense leed en droefenis en pijnlijke zwerende wonden die tot op heden niet geheeld zijn. 

Een terugblik op dit woelige verleden sterkt de VHP nog meer in haar overtuiging dat een belangrijk nevendoel van de 'geschiedenis' is, er lering uit te trekken. Zo die niet geleerd zijn, zo leert het leven ons, zal de ‘geschiedenis‘ zich herhalen. Het boetekleed, in dat geval, zal dan onverbiddelijk aangetrokken moeten worden door allen die de herhaling mogelijk hebben doen worden.

Nederland zegt Curaçao hulp toe bij aanpak ongedocumenteerde Venezolanen

Betere aanpak van ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao 


Nederland heeft hulp toegezegd aan Curaçao voor een betere aanpak van de ongedocumenteerde Venezolanen die op het eiland wonen. Onder andere in de vorm van vaccinaties tegen DKTP, mazelen, rode hond en bof. Ook zal extra grensbewaking worden geleverd. Dat heeft de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt, aldus vandaag, maandag 25 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal waarschijnlijk worden ingeschakeld voor de diagnostiek voor gele koorts en difterie. Op de eilanden heersen zorgen over de ziektes die mogelijk vanuit Venezuela worden meegebracht, omdat daar de vaccinatiegraad sterk is teruggelopen en besmettelijke ziektes weer de kop opsteken.

De Curaçaose overheid verspreidde dit weekend een video waarin minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) uitlegt dat Curaçao specifiek bijstand heeft gevraagd om in te kunnen spelen op de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de migrantenstroom uit Venezuela.


Met financiële en materiële steun van Nederland kunnen mensen worden gediagnosticeerd en zo nodig gevaccineerd. In een later stadium zal de controle op zee en van de grenzen worden verbeterd en het beleid van terugkeer en uitzetting.

Op welke wijze vanuit Nederland precies steun kan worden geboden aan Curaçao moet nog worden uitgezocht. Dit zal stapsgewijs gebeuren (‘een zekere volgtijdelijkheid’) zodat het ‘behapbaar blijft voor beide partijen’, zo schrijft Knops in zijn brief.

Rhuggenaath verduidelijkt dat het in dit geval niet gaat om de dreiging van een massamigratie vanuit Venezuela, maar om de groep Venezolanen die de afgelopen tijd al ‘beetje bij beetje’ naar het eiland zijn gekomen. Volgens Rhuggenaath heeft onderzoek aangetoond dat het ‘op zijn minst’ om 4.000 tot 6.000 mensen gaat.


NPS-leider Rusland: '25 februari 1980 was ondermijning van de democratie'

'Deze dag is een donkere bladzijde in geschiedenis van Suriname en zou niet gemarkeerd dienen te worden door het instellen van een vrije dag'


Dat 25 februari is uitgeroepen tot een nationale vrije dag en daaromheen wordt verklaard, dat het gaat om een dag van bevrijding en vernieuwing, wordt door de Nationale Partij Suriname (NPS) verworpen. De dag herinnert aan de ondermijning van de democratie die moeizaam na de onafhankelijkheid in 1975 in gang was gezet, aldus Gregory Rusland, voorzitter van de NPS. 

'In dat jaar had premier Henck Arron in zijn nieuwjaarsrede het volk voorbereid op de grote sprong naar ontwikkeling. In dat kader werd op 11 januari 1980 een gemengde commissie van de overheid, de Suralco en Billiton, ingesteld om vóór mei 1980 een rapport uit te brengen over de ontwikkeling van de bauxietreserves in het Bakhuysgebergte. Op 23 januari werd de 70 kilometer lange weg van Patamacca naar Langatabbetje geopend en op 26 januari 1980 volgde de ingebruikname van de elektriciteitscentrale van Tijgerkreek in West Saramacca.

Voorts bleek uit de jaarverslagen van financiële instituten, dat de monetaire positie van Suriname was verbeterd; de schuld van de overheid bij de Centrale Bank was met Sf 26 miljoen verminderd en het begrotingstekort van 1980 was SF 6 miljoen minder dan dat van 1979. In 1979 stegen de monetaire reserve van Sf 278 miljoen naar Sf 325 miljoen. 

In maart 1980 zouden de verkiezingen voor een nieuw bestuur van het land worden gehouden. Arron zei toen: 'Als burger geniet u de bescherming van het recht op vrije verkiezingen, doch u hebt ook de plicht naar de stembus te gaan wanneer u daartoe opgeroepen wordt…' Echter kwamen deze verkiezingen nooit. 

In de nacht van 24 op 25 februari 1980 openden rebellerende militairen een aanval op de Memre Boekoe kazerne. Het politiegebouw aan de Waterkant werd in brand gestoken. Er volgden schermutselingen tussen de politie en militaire officieren. Bij deze gewelddadigheden zijn doden en gewonden gevallen. De democratie die middels verkiezingen een nieuw regiem moest bepalen, werd teniet gedaan en ondermijnd. De bevolking werd via de media opgeroepen zich aan de militairen te onderwerpen. NPS-toppers, onder wie premier Henck Arron, fractieleider Rufus Nooitmeer en Otmar Rodgers, werden opgesloten in de Memre Boekoe kazerne en later te Santo Boma, terwijl anderen onder huisarrest werden geplaatst. 

De NPS kan zich derhalve niet terugvinden in de benaming van bevrijding en vernieuwing, omdat het Surinaamse volk gedurende die periode in angst leefde en belangrijke mensenrechten werden geschonden. 

Deze dag is een donkere bladzijde in de geschiedenis van Suriname en zou niet gemarkeerd dienen te worden door het instellen van een vrije dag. 

De NPS wijst erop dat geen enkele vorm van geweld, waarbij mensen het leven laten, toegepast mag worden om naar macht te grijpen. De partij wijst erop dat er democratische instituten en regels zijn die gehandhaafd en gewaarborgd dienen te worden. 

Het Surinaamse volk wordt dan ook opgeroepen om op deze dag deze herdenking te verwerpen en ervoor te waken dat dergelijke situaties zich nooit meer voordoen in ons land.' 


(Bron: Delpher Kranten/Suriname Mirrorr)

Op de valreep bezwaarschrift indienen tegen rij- en voertuigenbelasting

Strei! neemt initiatief voor het indienen van een bezwaarschrift voor een Kort Geding


De laatste dagen die resten om te betalen voor de rij- en voertuigenbelasting worden er nog protesten tegen gehouden. Hoewel uiterlijk 28 februari elke voertuighouder de belasting moet hebben betaald, nemen mensen nog een afwachtende houding aan.

De politieke partij Strei! heeft het initiatief genomen voor het indienen van een bezwaarschrift voor een Kort Geding. Inzet is het intrekken van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. Het bezwaarschrift is ingediend door Anand Biharie. De eisen zijn door de rechter te zwaar bevonden voor een vonnis in Kort Geding.


Biharie zegt vandaag, maandag 25 februari 2019, op Starnieuws dat er heel wat mis is gegaan met de communicatie tussen hem en de griffie van de Kantongerechten. Doordat hij niet gebeld is over het besluit van de rechter over het bezwaarschrift, zijn kostbare dagen verloren.

Nadat de telefoon niet werd beantwoord, is Biharie naar de griffie geweest. Er lag een brief voor hem met de mededeling van de rechter. De eis is aangepast en donderdagmiddag weer ingediend.

Wat de status is van de nieuwe eis, moet hij nog vernemen. Biharie is van plan morgenochtend het verzoekschrift in te dienen voor een bodemprocedure. Simultaan organiseert Biharie voor burgers de indiening van hun bezwaarschriften bij de Belastingdienst. Mensen moeten het bezwaarschrift zelf ondertekenen.


President Bouterse: 'De strijd tegen de dekolonisatie is nog steeds actueel'..... - Bluffen over aantal stemmen bij 2020-verkiezingen top issue revo-speech

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Ik begrijp niet hoe mensen kunnen denken dat ze 28 en 30 zetels zullen krijgen'

- 'Er zijn mensen die in paniek raken wanneer anderen bezig zijn te bluffen over hoeveel zetels zij zullen halen'
- 'Mensen kunnen wel als toerist naar het binnenland gaan, maar er zijn geen zetels voor hen te halen, zelfs al zetten ze boten in'


In zijn toespraak afgelopen nacht bij de herdenking van de revolutie op het Plein van de Revolutie in Paramaribo heeft president Desi Bouterse de gemeenschap gevraagd om zich meer in te zetten voor land en volk. Het staatshoofd zei dat er veel werk aan de winkel is en beloofde zich met de regering meer te zullen inzetten voor de heropbouw van de importvervangende industrie. Ook zei hij dat er binnenkort meer stukken grond worden uitgegeven. Het blijvend wegwerken van het landelijk huisvestingsprobleem is ook een van zijn prioriteiten. 'We beginnen in maart met de bouw van nog 250 huizen', zei Bouterse. 

Hij merkte op, dat de strijd tegen de dekolonisatie nog steeds actueel is. Met het oog op de 2020-verkiezingen zei Bouterse, dat hij niet begrijpt hoe mensen kunnen denken dat ze 28 en 30 zetels zullen krijgen. Er zijn volgens hem mensen die in paniek raken wanneer anderen bezig zijn te bluffen over hoeveel zetels zij zullen halen. De tien zetels in Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne zijn volgens Bouterse een aangelegenheid van de NDP, ABOP en de BEP. Niemand heeft daar verder iets te zoeken. 'Mensen kunnen wel als toerist naar het binnenland gaan, maar er zijn geen zetels voor hen te halen, zelfs al zetten ze boten in.'

Doelende op de VHP zei Bouterse, dat na 70 jaar die partij naar het binnenland gaat om een paar kernen op te richten. 'Na aftrek van de 10 zetels in het binnenland, blijven er 41 over. In Para met 3 zetels heeft de VHP ook niks te zoeken. Dan blijven er 38 zetels over. In Commewijne met 4 zetels gaat het om NDP, PL, VHP en HVB. In Saramacca met 3 zetels gaat het om NDP en VHP. In Coronie zal de VHP geen zetels krijgen. In Wanica is het een aangelegenheid van de VHP en NDP, met PL en HVB erbij. In Nickerie met 5 zetels is de VHP sterk. In Paramaribo doen alle partijen mee. Ook een blinde kip kan een korreltje meepikken',  volgens de NDP-voorzitter.

Bouterse bleef tijdens zijn toespraak lang stilstaan bij de vier vernieuwingen, de politieke, bestuurlijke, sociaal-economische en educatieve orde. Er is een vijfde, het milieu, toegevoegd. Hij merkte op, dat bij de vernieuwing van de bestuurlijke orde, het binnenland recht heeft op 10 zetels en jongeren vanaf 18 jaar naar de stembus mogen gaan.

Bouterse vroeg zijn gehoor om de telefoon en social media positief te gebruiken en de medemens zoveel mogelijk te helpen. De hoofdtaak blijft de strijd tegen dekolonisatie, zo beweert Bouterse, die zijn positie vandaag de dag in essentie juist te danken heeft aan de kolonisator. Immers, hij heeft zijn militaire opleiding genoten - werd militair gevormd, gekneed - in Steenwijk, Nederland....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)