zaterdag 10 november 2018

Parkosaurus fossielen gevonden in Coahuila, de eerste ooit gezien in Mexico


Ze zijn onder vele fossielen gevonden in 2014 in General Cepeda 


Mexicaanse paleontologen die samenwerken met Duitse onderzoekers hebben fossiele bewijzen ontdekt in Coahuila van een dinosaurus geslacht waarvan niet eerder bekend was dat ze bestond in Mexico. 

Een team van wetenschappers van Saltillo's Museo del Desierto, de Servicio Geológico Mexicano (SGM), het Natuurhistorisch Museum van Karlsruhe en de Universiteit van Heidelberg vonden een fossiele tand en ruggenwervel van een Parkosaurus-dinosaurus, een geslacht dat meer dan 70 miljoen jaar geleden leefde.

De ontdekking van de fossielen van Parkosaurus is de eerste in zijn soort in Mexico en in het verste zuiden van het Amerikaanse continent. In 2014 hebben de Mexicaanse en Duitse onderzoekers een site op een ejido, of gemeenschappelijke grond, in de zuidoostelijke Coahuila-gemeente General Cepeda gevonden, die grote hoeveelheden fossielen bevatte.


De locatie in een droog gebied bekend als Las Aguilas is beschreven als een enorm dinosauruskerkhof. Tijdens de verkenning van de site vonden de wetenschappers fossiel materiaal waarvan ze aanvankelijk dachten dat het coproliet was, oftewel gefossiliseerde uitwerpselen. Laboratoriumtests wezen echter uit, dat een van de materialen een tand en wervel was waarvan werd bevestigd, dat ze tot het herbivore geslacht Parkosaurus behoorden.

De bevindingen van de wetenschappers werden voor het eerst gepubliceerd in september in een artikel gepubliceerd in het Bulletin van de Mexicaanse Geologische Vereniging onder de titel 'Eerste verschijning van Parkosauridae in Mexico'. Héctor Rivera Sylva, hoofd van de afdeling paleontologie bij het Museo del Desierto, vertelde de Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (Conacyt) dat de vertraging tussen de ontdekking en de recente publicatie te wijten was aan de zorgvuldige studie en documentatie van de fossielen die nodig was, omdat de Parkosaurus een 'klein bestudeerd en weinig begrepen' geslacht is.

'Je schrijft het artikel, het wordt naar een collegiaal getoetst tijdschrift gestuurd, het wordt naar beoordelaars gestuurd en eenmaal goedgekeurd, ziet het het licht', zei Rivera.

Hij legt uit, dat de Parkosaurus een middelgrote dinosaurus was die ongeveer 72 miljoen jaar geleden leefde tijdens het late Krijt. Het tweebenige reptiel is tussen twee en vier meter lang. 'Deze familie is gevonden in Noord-Amerika en in het noorden van China. . . de meeste werden gevonden in Canada en de Verenigde Staten. Maar, de meest zuidelijke vondst tot nu toe is die van Coahuila', zei Rivera.

Door analyse van de wervel bepaalden wetenschappers, dat de fossielen afkomstig waren van een juveniele dinosaurus die stierf terwijl hij nog groeide. Het bewijs, dat de Parkosaurus eens door het gebied trok waar Coahuila zich vandaag bevindt, versterkt de reputatie van de noordelijke grensstaat als het 'land van dinosaurussen' van Mexico.

Eerder dit jaar kondigden paleontologen aan, dat fossielen van dinosauriërs acht jaar geleden in Coahuila zijn opgegraven, hebben geleid tot de ontdekking van een nieuwe soort die 85 miljoen jaar geleden in Mexico leefde. Acantholipan gonzalezi, die tot de nodosaurusfamilie behoort, is de oudste dinosaurus die in de regio is gevonden.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily)

Nationale Mensenrechtencommissie Mexico, CNDH, beschuldigt autoriteiten van misbruik

Marine en Federale Politie hebben vrouw (25) mishandeld en seksueel aangevallen 

De commissie roept beide entiteiten op om het slachtoffer schadeloos te stellen


De Nationale Mensenrechtencommissie van Mexico (Comisión Nacional de los Derechos Humanos) zegt, dat de marine en de Federale Politie van het land een vrouw hebben mishandeld en seksueel hebben aangevallen, nadat ze zonder huiszoekingsbevel haar huis hadden betreden. 

In een bericht, dat vrijdag 9 november 2018, werd vrijgegeven (zie hierna), stelt de commissie dat het bewijzen had gevonden dat mariniers en politieagenten betrokken waren bij de aanval in september 2013. Er staat, dat de vrouw voor haar twee kinderen werd geslagen en later seksueel werd aangerand nadat ze uit haar huis in het centrale deel van San Luis Potosi was meegenomen.
De veiligheidstroepen ondervroegen de vrouw over de locatie van drugs en wapens door af en toe een plastic zak over haar hoofd te trekken om haar ademhaling te beperken.

De commissie roept beide entiteiten op om het slachtoffer schadeloos te stellen, deel te nemen aan de vervolging van de verantwoordelijken en protocollen toe te passen om soortgelijke handelingen te voorkomen.


(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/CNDH)

Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Iquitos, Peru, gefinancierd door Japan vertoont vele manco's

Peru neemt juridische actie tegen Japans adviesbureau en een Chinese aannemerEen rioolwaterzuiveringsinstallatie in Peru, waarvoor de Japanse overheid ¥ 6.66 miljard (ongeveer $ 58 miljoen) aan leningen ter beschikking stelde als onderdeel van officiële ontwikkelingshulp, heeft meer dan twee jaar niet gefunctioneerd vanwege de terugvoer van rioolwater, lekkage en andere problemen. 
De Peruaanse overheid onderneemt juridische stappen tegen een in Tokio gevestigd adviesbureau en een Chinese aannemer die betrokken waren bij de bouw van de installatie. Volgens de Raad van Commissarissen en andere betrokken entiteiten bevindt de installatie zich in Iquitos, de hoofdstad van de regio Loreto in het noordoosten van Peru.

De stad, waarvan het dekkingspercentage van de riolering in 2007 slechts ongeveer 60 procent bedroeg, had een slechte hygiëne en ervoer rioleringsoverstromingen tijdens regenperioden. Om de omstandigheden te verbeteren, heeft de Japanse overheid yen-leningen verstrekt, die opkomende landen van fondsen voorzien in de vorm van langlopende, laagrentende leningen.

De twee landen hebben het project in 2008 ondertekend, waarbij Peru het in Tokio gevestigde adviesbureau heeft geselecteerd om het ontwerp te verzorgen en het bouwproces te begeleiden, en de Chinese aannemer om het werk uit te voeren.

Onder de overeenkomst werden een rioolwaterzuiveringsinstallatie, een netwerk van rioolbuizen, een pompstation en andere faciliteiten gebouwd, met proefoperaties die in 2013 van start gingen. Ongeveer een jaar na de proefoperaties moest de installatie worden overgenomen door een lokale riolering- en openbare watermaatschappij om te beginnen met volledige operaties.

Er ontstond echter een verscheidenheid aan problemen, waaronder bodemdaling in de rioolwaterzuiveringsinstallatie en scheuren in de wanden. Bovendien zorgden slechte verbindingen in het rioolpijpleiding voor terugstroom en sijpeling van afvalwater uit mangaten. Omdat het overheidsbedrijf de overname van de installatie verwierp, is het sinds augustus 2016 niet gebruikt.

Die maand schorste de Japan International Cooperation Agency (JICA), die de officiële ontwikkelingshulp van Japan beheerde, de status van het adviesbureau als aannemer gedurende vijf maanden, en beweerde dat het zijn rol in het toezicht op het bouwproces niet had vervuld en een verkeerd rapport had gemeld aan JICA dat het project goed was afgerond.


Tegelijkertijd hield JICA echter zelf niet in de gaten hoe het adviesbureau toezicht hield op het project, en was zij niet op de hoogte van het probleem totdat het een rapport van de Peruaanse overheid ontving.

De Peruaanse overheid onderneemt juridische stappen tegen het adviesbureau en de Chinese aannemer, terwijl ze tegelijkertijd een particulier bedrijf gaat werven dat zal investeren in de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Toch is het onbekend wanneer het zal beginnen te werken.

'We erkennen nederig dat we het kwaliteitsbeheer niet hebben doorstaan ​​ en zullen er alles aan doen om herhaling te voorkomen', aldus een vertegenwoordiger van het adviesbureau. 'De Peruaanse overheid eist dat we de verantwoordelijkheid nemen voor het ontwerp en het toezicht op het project, maar deze problemen werden veroorzaakt door een daad van God en fouten aan de kant van de aannemer.' Een JICA-functionaris zei: 'We erkennen nederig de bevindingen en zullen onze werkwijzen verbeteren.'

(Suriname Mirror/The Yomiuri Shimbun/The Japan News/Scribd Suriname Mirror)

Surinaamse Bushoudersorganisatie, SBO: 'PLO is niet in staat verhoging bustarieven te realiseren'

'We hebben de ervaring dat PLO juist datgene doet wat ze niet zegt'


De voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), John Mahadewsing, heeft onlangs te kennen gegeven, dat het hoog tijd is dat de bustarieven aangepast worden. Voor Amrish Sidhoe, bestuurslid van de Surinaamse Bushoudersorganisatie (SBO), zijn dergelijke uitlatingen slechts bedoeld om zand in de ogen van de particuliere bushouders te strooien. 

'We hebben de ervaring dat PLO juist datgene doet wat ze niet zegt. De PLO kan niet eens zorg dragen voor het wegwerken van de achterstand in de brandstofcompensatie, hoe moeten wij dan ervan uitgaan dat de bustarieven aangepast zullen worden?', zegt Sidhoe zaterdag 10 november 2018 in het Dagblad Suriname.

De SBO pleit al geruime tijd voor nieuwe bustarieven. Doordat de SBO de meerderheid van de bushouders niet achter zich heeft, kunnen zij een verhoging op de bustarieven niet afdwingen bij de overheid.

'Als de prijs van frisdrank, kerstbrood enzovoorts. verhoogd wordt, klaagt niemand. Maar, zodra we over een verhoging van de bustarieven praten, klaagt iedereen. Wij kampen ook met verhoogde kosten, dus willen wij een beter tarief.'

De meeste bushouders beschikken ondertussen over de brandstofcompensatie van het eerste kwartaal van 2018, maar de betalingsachterstand is nog steeds enorm, 7 maanden.

Naar zeggen van Sidhoe zou het een grote opluchting zijn als de autoriteiten de subsidie over het tweede kwartaal van 2018 in december overmaken. Met de implementatie van de rij- en voertuigenbelasting, welke per 1 januari 2019 intreedt, zullen de bushouders met veel meer kosten opgezadeld zitten.

Sidhoe merkt voorts op, dat een deel van de bushouders niet in aanmerking is gekomen voor de financiële tegemoetkoming als gevolg van nalatigheid vanuit het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. 'Volgens de vergunningsvoorwaarden dienen bushouders 6 maanden voordat de vergunning vervalt een verlenging aan te vragen. Maar, ook al doe je dit, heb je geen zekerheid dat de verlenging op tijd plaatsvindt. Gaandeweg zien we dat die bushouders toch niet uitbetaald worden. We willen dat er hiermee rekening gehouden wordt.'

Directrice Transport Blokland-Wijnstein: 'Wij zijn er niet om de bushouders te duperen'

'Bushouders hebben er moeite mee dat zij ineens onderworpen worden aan een controle'

'De aantijgingen aan mijn adres zijn slechts een teken van wraakzucht'


De directrice van Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Joyce Blokland-Wijnstein, weerspreekt, dat haar beleid gericht is op het duperen van de particuliere bushouders. Velen beschouwen Blokland-Wijnstein als een doorn in het oog als het op de ordening van het particulier vervoer aankomt. Maar, de aantijgingen zijn slechts een teken van wraakzucht, stelt zij zaterdag 10 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

'Wij zijn er niet om de bushouders te duperen. We zijn ons ervan bewust dat zij kleine ondernemers zijn die ook hun gezin in stand moeten houden, dus ik ga niemand duperen.'

Een van de verwijten die frequent aan het adres van Joyce Blokland-Wijnstein wordt gericht, is het niet laten uitbetalen van de brandstofcompensatie aan bushouders wiens vergunningen door een overmachtssituatie niet zijn verlengd. Veelal wordt dit toegeschreven aan nalatigheid van de medewerkers op het directoraat Transport. 'Het klopt niet dat het ministerie veel tijd neemt om de vergunning te verlengen. De verlenging duurt maar twee weken. We hebben inmiddels alle achterstanden ingelopen vanaf 2009.'

Volgens Blokland-Wijnstein hebben de bushouders er moeite mee, dat zij ineens onderworpen worden aan een controle. Voorheen konden zij namelijk zonder enige hindernis over de brandstofcompensatie beschikken. Thans heeft het ministerie maatregelen in het leven geroepen voor een stukje overzicht en transparantie over de distributie van de brandstofcompensatie, nadat aan het licht kwam dat de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) Srd 1.4 miljoen van de subsidie niet heeft kunnen verantwoorden. Hierdoor ziet het ministerie erop toe, dat alleen de bushouders die over een geldige vergunning beschikken in aanmerking komen voor de brandstofcompensatie.

'Anders worden ze simpelweg niet uitbetaald. We moeten leren om ons aan de regels te houden. En het lukt nu wel. De bushouders zijn zo voorzichtig geworden dat we nu al een heleboel aanvragen voor verlenging van de vergunning binnen hebben gehad voor 2019', aldus Joyce Blokland-Wijnstein.

Na, natuurlijke, dood 18 maanden oude peuter inspecteren SoZaVo en BOG particulier opvanghuis te Latour

Minister Polak wil Wet Opvanginstellingen aanscherpen

'Inspectie wordt niet bij elke instelling toegelaten, het gaat in de praktijk niet zo gemakkelijk'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft een inspectie verricht bij het particuliere opvanghuis te Latour (Paramaribo), waar de peuter van achttien maanden die maandag levenloos op de RGD-poli Latour is binnengebracht verbleef. Deze inspectie is samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) verricht, aldus vandaag, zaterdag10 november 2018, de Ware Tijd. 

De zaken die geconstateerd zijn worden in een rapport vervat. Hierna wordt de leiding van de crèche uitgenodigd. Eventuele misstanden moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden hersteld. Dit zegt de minister van SoZaVo, Cristien Polak. Justitieel onderzoek heeft evenwel uitgewezen dat er geen sprake is van misdrijf bij het overlijden van de peuter.

Na het vernemen van het nieuws zijn de controledienst van SoZaVo en het BOG meteen geweest voor inspectie. Hoewel er een Wet Opvanginstellingen uit 2014 is, die controle verplicht stelt, blijkt volgens de bewindsvrouwe, dat niet iedereen openstaat voor die controle. 'De inspectie wordt niet bij elke instelling toegelaten. Het gaat in de praktijk niet zo gemakkelijk.' De minister zegt dat er aanvullende wetgeving nodig is om de wet in de praktijk stringenter te laten werken.

Ze geeft aan, dat het ministerie sluiting van de opvanginstelling als uiterste middel zal toepassen bij het constateren van misstanden. Polak benadrukt, dat de gemeenschap ook een rapportageplicht heeft. Ze zegt dat het nu bijna onmogelijk is om instellingen te sluiten die niet voldoen aan de eisen van de wet, omdat in sommige gevallen ouders geen andere keus hebben. De crèches moeten volgens haar beter begeleid worden.

President Bouterse beweert dat 10.000 koopwoningen gebouwd gaan worden tegenover Blauwmeer

Bouterse kondigt bezoeken aan van Ashantikoning ← Otumfuo Nana Osei Tutu II en de premier van Barbados, Mia Motley

President kondigt ook 'een kleine rumble in the jungle' aan met Tyrone Spong


De Ashantikoning Otumfuo Nana Osei Tutu II zal met Srefidensi, die dit jaar in Saramacca wordt gevierd, de eregast zijn. Volgende week is de premier van Barbados, Mia Motley op bezoek. Zij arriveert 14 november en blijft drie dagen. Net als de Ashanti koning zal ze Brokopondo bezoeken. De koning gaat hoogstwaarschijnlijk ook naar IAmGold, 'want a man lob’ gowtu', zei NDP-voorzitter en president van Suriname Desi Bouterse gisteren in NDP-partijcentrum Ocer tijdens een matig bezochte kadervergadering. Er wordt ondertussen ook hard gewerkt om een gevecht van Tyrone Spong in Suriname te laten plaatsvinden, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 10 november 2018. 

Partijvoorzitter en president van Suriname Desi Bouterse heeft de presentatie gedaan over  afgeronde, nieuwe en lopende woningbouwprojecten. Hij is ook kort ingegaan op het verstrekken van levensmiddelenpakketten. Dit project wordt voortgezet.

Bouterse heeft aangegeven, dat de woningnood heel erg hoog is en dat er naast de overheid particulieren met oplossingen komen. Er zijn 'poppenhuizen', zoals Bouterse de huizen typeert, verkrijgbaar vanaf Srd 50.000, maar daarvoor moet men wel over een eigen perceel beschikken. De overheid faciliteert, er zijn voor 1.000 aanvragen geld opzij gezet.

Op een project tegenover Blauwmeer komt een compleet nieuwe buurt. Daar zullen over niet al te lange tijd 10.000 koopwoningen (met terrein) verrezen zijn, zo beweerde Bouterse.

De nabije toekomst zal uitwijzen of dit niet het zoveelste 'luchtkastelen' plan van de regering is, deze keer in de ether geworpen waarschijnlijk met het oog op de verkiezingen in 2020.

'Tyrone Iron Man, Nak Kiri Spong willen we voor een gevecht hier', deelde Bouterse mee. 'De contracten worden de komende week getekend.' Die periode zal ook gebruikt worden om het land te promoten, gaf hij aan.

 'Het wordt een kleine rumble in the jungle. Laten we hopen dat onze man die man neerslaat binnen de kortste keren.' Het is een Pay Per View gevecht. Sponsoren zijn nodig. '
Wiens na wan tienduizend dalla, het is welkom want we praten over een kostenplaatjes van 750.000 Amerikaanse dollar, in die orde.'

Vijf basisscholen in Boven-Surinamegebied openen na tien dagen weer de deuren

Leerkrachten waren naar Paramaribo vertrokken vanwege tekort aan schoon drinkwater

- Districtscommissaris Jeroe prijst leerkrachten in andere dorpen die gewoon rivierwater hebben gekookt om dat te drinken......
-  Aanhoudende droogte in het gebied zorgt voor schaarste aan drinkwater


Vijf basisscholen in het Boven-Surinamegebied die gesloten waren de afgelopen dagen, zijn vanaf donderdag weer opengesteld. Dit bevestigt directrice Natasia Benannon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vandaag, zaterdag 10 november 2018, in de Ware Tijd. 

De Openbare Scholen Guyaba 1, Guyaba 2, Grantatai, Bendikwai en Godo waren genoodzaakt de deuren te sluiten, omdat er een gebrek was aan schoon drinkwater voor de leerkrachten. Dit probleem duurde zeker tien dagen. 'De leerkrachten waren hierdoor naar de stad gekomen, maar intussen zijn ze allemaal weer terug', zegt Benannon. Het gebied telt meer dan twintig openbare en bijzondere scholen.

Volgens Humphrey Jeroe, districtscommissaris van Boven-Suriname, zorgt de aanhoudende droogte in het gebied voor de schaarste aan drinkwater. Onderwijsgevenden raakten daardoor door hun voorraad heen. Daarbovenop is er volgens Jeroe een probleem met de waterinstallatie. 'Bepaalde dorpen hebben geen installatie waardoor het water niet gepompt kan worden naar de durotanks.'

Hij erkent dat de leerlingen in het binnenland steeds de dupe worden van soortgelijke problemen. Hij prijst daarom de leerkrachten die gewoon rivierwater hebben gekookt om dat te drinken. 'Ze waren in dezelfde situatie als die onderwijzers die naar de stad zijn gegaan. We zijn ze erg dankbaar dat ze de scholen toch draaiende hebben gehouden.'

Benannon stelt, dat het water dat maandag naar Boven-Suriname is vervoerd genoeg is voor een 'tijdje'. Ze zegt. dat het niet zover hoefde te komen als de leerkrachten op tijd een signaal hadden gegeven dat het water opraakte.

Volgens de districtscommissaris heeft het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) de leerkrachten intussen voorzien van watertanks van dertig liter gebottled water. De leerlingen van de vijf scholen waren tien dagen totaal verstoken van onderwijs. Volgens Benannon gaan de scholen een inhaalprogramma inlassen.

Starnieuws stort zich nu ook op kwestie Doekhie-Jairam/Canawaima na berichtgeving Dagblad Suriname

Jairam: 'De stroomfaciliteiten zullen gestopt worden daar hij zich niet houdt aan betalingsplichten'

'Hij mag juridisch zaken gaan aanvechten, maar de rechter zal ingaan op bewijsdocumenten en niet op wartaal'


Hanisha Jairam, president-commissaris van Canawaima, bevestigt vandaag, zaterdag 10 november 2018, op Starnieuws - na berichtgeving in het Dagblad Suriname gisteren - dat per 15 november er geen elektriciteit geleverd zal worden aan Rachied Doekhie voor Mom's Place. Hij heeft een openstaande rekening van Srd 3.910 volgens Jairam. 

Doekhie op zijn beurt zegt, dat volgens een contract dat getekend is in 2007 hij op basis van facturen de rekening betaalt. Er zijn geen facturen ontvangen, ondanks dat daarom gevraagd is. Doekhie is niet te spreken over de gang van zaken en vindt dat er rancune plaatsvindt, omdat hij als Assembleelid vragen heeft gesteld over het reilen en zeilen binnen het parastatale bedrijf.

Doekhie geeft aan, dat hij op 30 juli nog Srd 3.167 heeft betaald aan Canawaima op basis van een factuur die hij op 30 mei heeft ontvangen. Doekhie is op 18 oktober naar het buitenland vertrokken en is nog niet terug. Hij heeft 'per toeval' kennis gekregen van een schrijven van Canawaima dat de stroomlevering per 15 november wordt stopgezet. Doekhie vindt dat het hier om een eenzijdige beëindiging gaat van de stroomlevering, die al meer dan 11 jaar duurt.

Door de opzegging lijdt hij schade waarvoor hij Canawaima verantwoordelijk zal stellen. 'Ik heb steeds tijdig de rekening betaald, zodra er een factuur werd ontvangen', benadrukt Doekhie. Hij wil de facturen die openstaan zo snel mogelijk ontvangen waardoor de rekening per direct betaald kan worden. Doekhie merkt op, dat zonder factuur geen geld gestort kan worden op de bank. Hij voert aan, dat Jairam zegt om bedrijfseconomische redenen de stroomlevering stop te zullen zetten. Dit kan er bij hem niet in, omdat de generatoren van het bedrijf continu draaien en stroom niet opgeslagen kan worden. Hierdoor gaat het bedrijf juist inkomsten derven.

Het kan er bij Doekhie ook niet in. dat aan de overige bedrijven wel stroom zal worden geleverd. Deze maatregel is alleen tegen zijn bedrijf getroffen.

Jairam beweert, dat Doekhie in de war is. Uit een uitdraai blijkt dat hij vanaf juni 2017 achterstallig is. Van de Srd 6.077 die openstond is op 30 juli Srd 3.167 betaald. Volgens Jairam is vanaf 24 september geschreven naar Doekhie over de openstaande rekening. Op 24 oktober is weer een brief naar hem geschreven. 'De stroomfaciliteiten zullen gestopt worden daar hij zich niet houdt aan de betalingsplichten, welke de overige bedrijven wel tijdig doen', benadrukt Jairam.

'Door de diverse uitbreidingen is het technisch bekeken niet raadzaam om diverse aansluitingen te voeden. En bedrijfseconomisch ga je dan stoppen met degene waaraan je niks verdient. Dus 15 november zal de stroomtoevoer gestopt worden ja. Hij mag juridisch zaken gaan aanvechten, maar de rechter zal ingaan op bewijsdocumenten en niet op wartaal', meent Jairam.

Drie appartementen gebouwd op bovenverdieping oud pand aan Plaza Jojo Correa in Punda, Curaçao

'Alleen als er voldoende mensen wonen en logeren komt er weer leven in de binnenstad'

Penha-directeur wil in 2019 drie appartementen bouwen boven winkel Casa Amarilla in de Breedestraat


Op de bovenverdieping van een oud pand aan Plaza Jojo Correa in Punda heeft Penha-directeur Kevin Jonckheer drie appartementen gebouwd. Want alleen als er voldoende mensen wonen en logeren, komt er weer leven in de binnenstad. Jonckheer kocht het pand tegenover de MCB-bank aan Plaza Jojo Correa tien jaar geleden en heeft toen al groot onderhoud verricht, zoals het aanpakken van betonrot, zo schrijft vandaag, zaterdag 10 november 2018, het Antilliaans Dagblad

Om de bovenverdieping om te toveren in drie modern ingerichte appartementen waren dan ook geen structurele ingrepen meer nodig. 'Een kwestie van aanpassingen voor de nieuwe functie', zegt Jonckheer. Via zijn investeringsmaatschappij heeft de Penha-directeur ongeveer 150.000 gulden in elk appartement geïnvesteerd.

De woonruimtes van 150 vierkante meter zullen te huur worden aangeboden aan zowel toeristen die voor een kort verblijf naar het eiland komen, als aan mensen die voor langere tijd in de stad willen wonen. Het aanbod voldoet aan de vraag. Een van de drie appartementen is al verhuurd en meerdere bedrijven zijn geïnteresseerd. Jonckheer ziet zelf het meest in korte verhuur, bijvoorbeeld via Airbnb. De tijd moet het uitwijzen.

'We zullen zien wat het beste uitpakt, ook voor de binnenstad.' Jonckheer pakt direct door. Hij heeft in de Breedestraat het pand gekocht waarin op de begane grond de winkel Casa Amarilla is gevestigd. De winkel blijft, maar volgend jaar komen ook daar op de bovenverdieping drie appartementen.

Aantal illegaal verblijvende Venezolanen op Curaçao waarschijnlijk toegenomen

'Handhaving van de openbare orde geschiedt niet structureel door het KPC'


Het lijkt erop, dat het aantal illegaal verblijvende Venezolaanse personen op het grondgebied van Curaçao en het daarmee inherente risico op mensenhandel naar alle waarschijnlijkheid zijn toegenomen. Tot die conclusie komt de Raad voor de Rechtshandhaving, die onderzoek heeft gedaan naar de problematiek van de illegale Venezolaanse migratie naar Curaçao. aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 10 november 2018. 

Dat het illegale verblijf op Curaçao degelijk wordt bestreden door de verantwoordelijke autoriteiten, kan door de Raad op basis van de registratie van verwijderde illegalen en onderschepte aanlandingen, niet worden vastgesteld.

'Er wordt een ontmoedigingsbeleid geïmplementeerd, maar de handhaving van de openbare orde geschiedt niet structureel door het KPC (Korps Politie Curaçao) vanwege onvoldoende personele- en opsluitingscapaciteit. De Raad is van oordeel dat voor een effectieve bestuursrechtelijke aanpak vereist is dat alle betrokken instanties belast met de bestuursrechtelijke handhaving samenwerken en dat de proactieve handhaving van de openbare orde moet worden verbeterd.'

Bijzondere aandacht verdient volgens de Raad het fenomeen waarbij illegalen door werkgevers in dienst worden genomen. Verder constateert de Raad dat er onvoldoende celcapaciteit is en dat de inzet van de radar voor verbetering vatbaar is. 'Om de terugreis te bekostigen worden de familieleden van de illegalen en het consulaat benaderd. De Raad meent dat de cellencapaciteit moet worden verhoogd en dat de mogelijkheid om een nieuwe radar aan te schaffen moet worden onderzocht.'

Rechter in Bolivia veroordeelt twee Chinezen tot vier en drie jaar gevangenisstraf voor handel in jaguarhoektanden en -huiden

Zaak tegen Li Ming en zijn partner Yin Lan werd dertien keer opgeschortEen rechter heeft vrijdagavond 9 november een man en een vrouw van Chinese afkomst veroordeeld tot vier en drie jaar  gevangenisstraf voor de handel in jaguarhoektanden en -huiden. De straf moet worden uitgezeten in de maximum beveiligde gevangenis van Palmasola, in de stad Santa Cruz de la Sierra. 

'De beschuldigden moeten zich houden aan hun opsluiting in de Palmasola-gevangenis (...) de inbeslagname van de in beslag genomen voorwerpen is bevolen', aldus een deel van de gerechtelijke resolutie ondertekend door rechter Juan Coronado en volledig voorgelezen tijdens de rechtszitting.

Li Ming werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en zijn partner, Yin Lan, tot drie jaar voor de misdaden vernietiging van staatseigendom en nationale rijkdom.Yandery Kempff, directeur van Natuurlijke Hulpbronnen van het gouvernement Santa Cruz, zei dat ze een hogere straf verwachtte. 'We verwachtten een hoge straf, maar wij geloven dat de straf een precedent heeft geschapen', zei hij met verwijzing naar de zes jaar gevangenisstraf die voor dit soort misdaad kan worden opgelegd.De senator voor Beni Yerko Nuñez was in het publiek aanwezig en maakte een persoonlijke follow-up. 'Na 13 opgeschorte rechtszittingen, keurde de Boliviaanse rechtspraak de maximumstraf voor de Chinese burgers goed. verantwoordelijk voor de marketing van jaguar hoektanden, zullen wij op zoek blijven naar zij die ecocide plegen en wij zullen de toepassing van de wet eisen om straffeloosheid te vermijden', schreef hij op Twitter.Met het refrein van 'fauna is leven, geen koopwaar' vierden activisten die in het publiek waren de gerechtelijke uitspraak tegen de twee burgers van Chinese afkomst, die in februari van dit jaar werden opgepakt. In hun huis werden in februari bij een inval 185 hoektanden van jaguars en jaguarhuiden, poema's en ocelot gevonden.


(Suriname Mirror/La Razon/Eju!/El Deber/Twitter/YouTube)

Geagendeerde '8 december' op NDP-bijeenkomst in Ocer blijft onbesproken

Waarom '8 december' van agenda is geschrapt is een vraagteken


Hoewel op de agenda was aangekondigd, dat op de - matig bezochte - kaderbijeenkomst van de Nationale Democratische Partij (NDP) in partijcentrum Ocer gisteravond. gesproken zou worden over 8 december, is dat niet aan de orde gekomen, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 10 november 2018. 

Ondervoorzitter Ramon Abrahams zei tijdens de mededelingen, dat 8 december niet meer aan de orde kwam. Ook Desi Bouterse, partijvoorzitter, president en hoofdverdachte in het 8 decemberproces,  heeft geen woord over dit onderwerp gerept.

Waarom 8 december op de agenda was en waarom het onderwerp onaangeroerd bleef, is niet duidelijk geworden.

De focus van de vergadering lag op huizenbouw, buurtwinkels en broodproject.

In het 8 decemberstrafproces heeft de auditeur-militair 20 jaar cel geëist tegen Bouterse. In deze zaak moet de Krijgsraad vonnis uitspreken op de eerstvolgende zitting in de burgerkamer. Wanneer deze zitting plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Ramon Abrahams, ondervoorzitter NDP, haalt ongemeen hard uit naar NDP-Assembleeleden

'Wie het werk niet kan uitvoeren, moet maar bedanken, U bent daar om een job te doen'

Abrahams woedend dat quorum in Assemblee halen moeilijk is wanneer leden niet komen opdagen


Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), is niet te spreken over Assembleeleden van de partij die niet komen opdagen waardoor het moeilijk is om quorum te hebben voor vergaderingen. Hij heeft gisteravond in partijcentrum Ocer, op een kadermeeting, namens de partijleiding een waarschuwing doen uitgaan. Wie het werk niet kan uitvoeren, moet maar bedanken, stelde hij, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 10 november 2018.

'De NDP kan niet daar zitten zonder quorum.' 

Abrahams heeft er ook moeite mee dat enkele personen, die hij bijna figuren wil noemen, tij en ontij de pers opzoeken om zich uit te laten over allerlei zaken over de organisatie. 'Laat mij u zeggen dat wij van de leiding van de partij dat niet gaan accepteren. Wij zullen als het nodig is die stappen ondernemen, onze geëigende stappen, om deze mensen terecht te wijzen en ze te vragen dat niet te doen. Wij vragen ook om dat heilloze pad dat sommigen hebben ingeslagen, te verlaten, want nogmaals, wij gaan dat niet tolereren.'


'Het kan nooit de bedoeling zijn dat wij bezig zijn te werken en mensen breken af. Het is gemakkelijk om af te breken, wat anderen bouwen', voerde hij aan.

Hij merkte op dat iets wat soms dagen en maanden duurt in vijf minuten kan worden afgebroken 'door onjuist om te gaan met jouw positie en dat brengt de hele partij in diskrediet'.

Abrahams zei ook van de fractievoorzitter van de NDP, André Misiekaba, in de afgelopen twee weken zeker twee sms'jes gehad te hebben, dat er geen quorum was.  

'U bent gekozen door de NDP en de NDP heeft er alles aan gedaan, wij hebben maanden gewerkt. Wij hebben ontzettend veel efforts gestopt om 26 zetels te halen om je daar te plaatsen en het volk te vertegenwoordigen, ook de NDP. Het moet mij van het hart dat ik dan van mijn fractieleider moet vernemen dat wij niet eens quorum kunnen verlenen. Dit is onkan! Ik vraag u, neem uw verantwoordelijkheid, want wij gaan ook met u moeten afrekenen bij de komende verkiezing. U bent daar om een job te doen!'

Man (54) drinkt remvloeistof en rijdt vervolgens met zijn auto tegen pand aan de Kasabaholoweg

Man bestelt in Shell shop remvloeistof, betaalt niet, drinkt het goedje en rijdt weg...

(Bron foto's: Facebook)

De 54-jarige Adies Ganesh is vrijdag 9 november 2018 overleden, nadat hij met zijn auto tegen een pand aan de Kasabaholweg in Paramaribo was gereden, zo meldt het Korps Politie Suriname 's avonds.

Onderzoek wijst uit, dat de man eerder op de dag een Shell shop aan de Gemenelandsweg heeft aangedaan, waar hij remvloeistof bestelde. Zonder hiervoor te betalen liep hij naar zijn auto en nam het middel in. Hij reed daarna in volle vaart weg.

In de Kasabaholoweg reed hij tegen een pand. Het motief voor zijn handelen is niet bekend.

Leiding van Canawaima Ferry Service zet Rachied Doekhie in het donker

‘Rancune, omdat ik mijn mond heb opengemaakt over wantoestanden bij Canawaima en de handelingen van Hanisha Jairam

'Laat zij het volk vertellen hoe het komt dat zij drie salarissen verdient, hoe zij in staat is een splinternieuwe Ford Ranger te rijden'


'Het is gewoonweg rancune. Simpelweg, omdat ik mijn mond heb opengemaakt over de wantoestanden bij Canawaima en de handelingen van Hanisha Jairam. Omdat zij niets als tegenreactie kunnen vinden, willen ze mij nu in privé raken door mij in het donker te zetten.' Zo reageert een zeer gebelgde NDP-parlementariër Rachied Doekhie vrijdag 9 november 2018 in het Dagblad Suriname op het abrupte besluit van de leiding van Canawaima Ferry Service, het bedrijf verantwoordelijk voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana, om de stroomtoevoer naar Moms Place te Southdrain stop te zetten. 


Doekhie stelt, dat de leiding van Canawaima met opzet de facturen over de afgelopen twee tot drie maanden niet heeft opgestuurd, waardoor deze tegoeden niet gestort konden worden op de bank. De politicus heeft ondertussen een advocaat in de arm genomen om deze zaak juridisch aan te vechten.

'Ondanks dat ik twee keren zelf ernaar heb gevraagd, maar a sang ne kong. Ze gaan alle schade moeten betalen', aldus Doekhie. Hij beweert al 20 jaar stroom op te kopen van Canawaima.

'Voor de stroomtoevoer zijn zij de hele dag verplicht een grote generator te draaien, maar om dan de kosten te drukken hebben zij de buren 20 jaren terug gevraagd om dan stroom van Canawaima af te nemen. Toen Carl Ristie in de opvolgende Nieuw Front-regering aantrad als terminal manager, heb ik dan een contract met hem moeten tekenen voor de stroomlevering. Er is toen een meter geplaatst en betaalde ik tarieven die zelfs hoger waren dan dat van de NV EBS. Ook al gebruikte ik geen stroom, moest ik toch maandelijks dan een vast tarief vergoeden. De afspraak was dat zij elke maand een factuur voor mij sturen en ik dat geld dan op de bank moest storten. Dat is ook vlekkeloos 20 jaren lang gebeurd. Sinds Hanisha Jairam daar als president-commissaris is gekomen, is er ineens een probleem', zegt Doekhie.

In de brief die de NDP’er heeft ontvangen, staat dat de stroomtoevoer om bedrijfseconomische redenen is stopgezet. Doekhie typeert dit als ‘de grootste rotzooi’, omdat er ook andere bedrijven in de omgeving zijn die stroom afnemen van Canawaima. 'Dan had je de stroomtoevoer naar de andere bedrijven moeten stopzetten, want ik heb al 20 jaren een contract. Of je stopt allemaal. Je had mij juist moeten vragen om door te blijven nemen, want de generator draait door en de kosten blijven voor Canawaima. Over welke bedrijfseconomische redenen hebben zij het dan? Gaan zij die motor niet meer draaien?'

Doekhie voert aan, dat hij sinds het aantreden van Hanisha Jairam als president-commissaris van Canawaima Ferry Service verschillende misstanden naar buiten heeft gebracht. Dit heeft hij in hoedanigheid van parlementariër van Nickerie gedaan, omdat mensen uit de gemeenschap hem hebben benaderd. Via Dagblad Suriname onthulde de NDP’er in september, dat Jairam aan verspilling doet door het onderhoud van voertuigen door vrienden buiten het bedrijf te laten doen, terwijl de eigen technische dienst van het bedrijf thuis is gezet. Daarnaast zou 1.000 Amerikaanse dollar zijn betaald aan een neef van Jairam om een zogenaamde survey te doen over de stand van de veerboot, zou de bus van het bedrijf na werktijd door een nieuwe chauffeur worden meegenomen naar huis, geparkeerd staan voor een winkel en mogelijk ook ingezet worden voor privédoeleinden.

Doekhie beweerde ook. dat de stortingen van Canawaima 20% minder zijn geworden. 'Hierop hebben zij tot nu toe geen zakelijk antwoord kunnen geven. Zij kunnen niet liegen dat die bus niet meer bij OW gaat en dat mensen nu thuis worden gehaald. Deng no mang ley!', stelt de parlementariër.

Doekhie is des duivels over de volgens hem verwerpelijke handelingen van Jairam de afgelopen periode in Nickerie. 'Laat zij het volk vertellen hoe het komt dat zij drie salarissen verdient, hoe dat groot huis van haar is gebouwd en hoe zij in staat is een splinternieuwe Ford Ranger te rijden. Waar gaat die 500 liter brandstof van Regionale Ontwikkeling (RO) naar toe? Wij willen weten over de fraude bij het logeergebouw. Hoe heeft de aannemer al zijn geld voor de start van de bouw ontvangen en hoe is alles uiteindelijk tweemaal de oorspronkelijke offerte gaan kosten? Hoe komt het dat dezelfde aannemer steeds werken krijgt? Hoe kan een ambtenaar die bij RO werkt verlof nemen en dan in dienst treden bij Canawaima? Kent zij een zekere mevrouw Kanhai?'

Al deze zaken hebben volgens de parlementariër dringend onderzoek nodig. Doekhie vindt dat Jairam ook de gemeenschap moet komen vertellen hoe zij districtsadministrateur is geworden, terwijl zij volgens hem de slechtste kandidaat uit de 7 was.

Doekhie stelt dat hij deze behandeling vanuit het bedrijf niet had verwacht, omdat hij als ‘districtsjongen’ Canawaima altijd te hulp is geschoten, wanneer die problemen heeft. 'Wanneer een vrachtwagen niet uit de veerboot kan, dan zet ik mijn graafmachines pro Deo in om daar te gaan helpen. Wanneer zij zand nodig hebben, heb ik dat gratis in het verleden aan hun gegeven. Jammer dat Hanisha niet weet hoe je met mensen moet leven', aldus Doekhie.

37-Jarige vrouw overlijdt in AZP aan verwondingen na te zijn geschept door auto

Bestuurder donkergroene Toyota Starlet rijdt door en laat slachtoffer in hulpeloze toestand achter


De 37-jarige Alba Javinde-Montana is vrijdagochtend 9 november 2018 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden aan de verwondingen die zij donderdag had opgelopen in de Mariestraat na te zijn geschept door een auto. De automobilist liet de vrouw in hulpeloze toestand achter, zo meldt de politie. 

Volgens een getuige liep de vrouw aan de uiterste linkerzijde van de Mariestraat. Ze liep vanuit de Kwattaweg in de richting van de Sohawanweg toen zij door een donkergroene Toyota Starlet, die uit de tegenovergestelde richting kwam, werd aangereden. De bestuurder is na het ongeval doorgereden.

De politie is nog op zoek naar de automobilist.

Brazilië krijgt zijn eerste wildviaduct over snelweg BR101 in de staat Rio de Janeiro

Zeldzaam gouden leeuwaapje kan via viaduct van habitat naar habitat


'Save the Golden Lion Tamarin' in VS en Braziliaanse partner 'Associação Mico-Leão Dourado' zeer blij met start bouw viaduct 


BR101 is een tolweg tussen de staten die van noord tot zuid door Brazilië loopt. In de staat Rio de Janeiro doorkruist de BR101 een gebied dat zowel strategisch is voor nationale economische ontwikkeling als het is voor behoud van biodiversiteit, tussen de stad Rio de Janeiro en het petroleumproductiecentrum van Macaé / Campos.

Noodzakelijke verbreding van de snelweg in deze regio, de São João River / Golden Lion Tamarin Environmental Protection Area, zou een onbegaanbare barrière kunnen worden voor wilde dieren die van en naar het Federale Biologische Reservaat van Poçó das Antas willen oversteken, wat de inspanningen om gouden leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) voor uitsterven te behoeden dwarsboomt, zo bericht 'Save the Golden Lion Tamarin' vrijdag 9 november 2018.

De toekomst van gouden leeuwaapjes is afhankelijk van het kunnen kruisen van de overblijvende fragmenten van zijn gefragmenteerde habitat om niet-verwante partners te vinden. Federale vergunningen om BR101 te verbreden zijn afhankelijk van de aanleg van natuurpassages, waaronder het eerste beboste viaduct over elke Braziliaanse federale snelweg.

Na zes jaar onderhandelen is de start gepland in november 2018. Dat is de belofte van Autopista Fluminense / Arteris, de concessiehouder voor het verbreden van de strook van de BR101 die door de gemeenten Rio Bonito, Silva Jardim en Casimiro Abreu loopt in de staat Rio de Janeiro.


Naast het beboste viaduct, zullen ook andere lichtere constructies worden gebouwd om het bos op strategische locaties aan weerszijden van de snelweg met elkaar te verbinden. Zestien ondergrondse tunnels zijn al in aanbouw om de circulatie van het dierenrijk op het land te ondersteunen.

Bovendien zullen de overspanningen van de bruggen over rivieren die de snelweg oversteken, worden aangepast om de verplaatsing van dieren in het wild te vergemakkelijken. Met deze maatregelen wordt gehoopt dat BR101 zal worden omgevormd tot een model voor natuurbeschermingsmaatregelen bij de aanleg van wegen in Brazilië.

Na voltooiing van de bouw, die naar verwachting een jaar zal duren, zal het gebruik van het beboste viaduct door gouden leeuwaapjes worden bewaakt door Associação Mico-Leão-Dourado om genetische uitwisseling tussen groepen aan beide zijden van de snelweg te verzekeren.


De organisatie hoopt, dat het beboste viaduct ook door andere dieren, met name roofdieren, zal worden gebruikt, waarmee het ecologische evenwicht in de biologische reservaten wordt gehandhaafd.

AMLD is begonnen met het herstel van meer dan 100 hectare bos aan beide zijden van het toekomstige beboste viaduct. Dit succesverhaal toont de belangrijke rol van het Braziliaanse ministerie van Milieu bij het implementeren van het milieuvergunningsproces dat vereist is voor infrastructurele bouwprojecten, via zijn administratieve instanties ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade) en IBAMA ( Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis). Het laat ook zien, dat het mogelijk is om de kloof te overbruggen tussen doelen voor natuurbehoud en economische ontwikkeling in Brazilië.


(Suriname Mirror/Save the Golden Lion Tamarin/YouTube)