dinsdag 27 mei 2014

Open deur conclusie afstudeerproject: 'STVS Journaal is te statisch'

'Vertel het nieuws met beelden'

Conclusie afstudeerproject AHKCO-student en militair niet verrassend: iedereen kan, zonder daarvoor af te studeren, tot die conclusie komen

STVS Journaal is simpelweg nog te amateuristisch door uitblijven forse investeringen

27-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Half mei studeerde de officier in het Surinaamse Nationaal Leger Werner Kioe A Sen (1977) af aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs, AHKCO, in Paramaribo met als afstudeeronderwerp 'Een evaluatieonderzoek naar gebruik van internationale televisiestandaarden bij binnenlandse nieuwsberichten'. De militair doet sinds 1997 aan videografie, eerst met simpele videoreportages en sinds 2006 samen met Kevin Danoe videoclips. Sinds 2007 was hij student Journalistiek aan de AHKCO en sinds datzelfde jaar is hij directeur van het mede door hem opgezette videoproduktiebedrijf Alpha Pictures aan de Drambrandersgracht in Paramaribo.

Hij koos de staatsomroep STVS (Surinaamse Televisie Stichting) en het STVS Journaal als studieobjecten. Zijn eindconclusie was niet verrassend en feitelijk een open deur die iedereen had kunnen intrappen: het STVS Journaal is te statisch en zou meer gebruik moeten maken van beeldmateriaal.

Leuk decor is ook statisch en brengt geen verbetering in kwaliteit journaal
Dat je dan ook hiervoor moet afstuderen om tot een dergelijke conclusie te komen is onbegrijpelijk, te simpel voor woorden en wellicht typerend voor Suriname.... Iedereen weet en kan toch dagelijks met eigen ogen zien en horen, dat het STVS Journaal een amateuristische uitstraling heeft. Een iets leuker decor plaatsen, zoals enige tijd geleden is gedaan, brengt daar echt geen verandering in hoor. Ook dat decor is statisch.

Presentatrice Anne-Marie Sanches in oude decor Journaal.
De omroep heeft overigens op haar website de volgende zogenoemde 'Mission statement' gepubliceerd:
'De STVS, de nationale zender en autoriteit in objectieve nieuwsvoorziening, die middels de inzet van een professionele organisatie , staat voor kwalitatief hoogwaardige programma’s met een informatief-, educatief- en amusementskarakter met een, zoveel als mogelijk, bereik in het hele land.'

'Autoriteit in objectieve nieuwsvoorziening'?? Een staatszender die het nieuws objectief brengt?
'Kwalitatief hoogwaardige programma's'?? Waarschijnlijk gestoeld op Surinaamse maatstaven.

Het STVS Journaal van 26 mei 2014:


Volgens het onderzoek van Kioe A Sen maakt de nationale zender, zoals andere televisiestations wel doen, geen gebruik van beeldmateriaal in haar journaal. Uit het onderzoek blijkt, dat maar liefst zeventig procent van het nieuws niet geĆÆllustreerd is.

Ook hier geldt weer de vraag, moest hiervoor nu onderzoek worden gedaan om tot een dergelijke conclusie te komen? Kun je in Suriname hierop werkelijk cum laude afstuderen en een niets zeggende, leuk, sjiek klinkende, 'bachelor' halen? Iedereen kan dagelijks zien hoe het journaal is samengesteld en vooral hoe het wordt gepresenteerd. Statisch is nog te mooi omschreven. Het is eerder amateuristisch, stijfjes, zoals in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw bijvoorbeeld in Nederland het journaal werd gepresenteerd. Het lijkt of de STVS in de tijd is stil blijven staan. Zwart-wit heeft alleen plaatsgemaakt voor kleur, dat is het verschil.

Presentator Edmund Blufpland in oude decor journaal.
STVS bij lange na niet in staat leidinggevend te zijn in Surinaamse televisiewereld
Een trainingsplan televisie maken voor de korte termijn, hechtere samenwerking met buitenlandse redacties en AHKCO zijn enkele adviezen van Kioe A Sen aan de STVS. Als oudste station ziet hij de STVS de leiding nemen op het gebied van televisie.
Een vreemde opmerking van de afgestudeerde militair. Er zijn immers een paar omroepen die absoluut betere nieuwsprogramma's maken en uitzenden dan de STVS. De staatszender mag dan misschien de oudste omroep zijn in Suriname, maar dat wil zeker niet zeggen dat die omroep ook daardoor kwalitatief inhoudelijk, ook wat nieuws betreft, de beste is, integendeel. Ook het feit dat je als zender een staatszender bent garandeert absoluut geen kwaliteit, op welk gebied dan ook.
Dat Kioe A Sen de STVS als leidend ziet is ook weer niet zo opmerkelijk. Immers, Werner Kioe A Sen is de zoon van gepensioneerde cameraman van de STVS), Henk Kioe A Sen. Hij heeft dus tot zekere hoogte een band met de zender.

Nieuwe STVS-directeur met verstand van nieuws en beeld en durft te investeren is gewenst
Laat directeur Shirley Lackin (inderdaad familie van, zus van, de minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin) van de STVS, die ook hoofdredacteur van het STVS Journaal is, de zender snel verlaten en plaats maken voor iemand met verstand van nieuws en hoe dat boeiend - in beeld – gebracht kan worden.... Een directeur die ook durft te investeren in nieuwe, moderne en geavanceerde apparatuur en in goed en professioneel, opgeleid, personeel.

Investeer in fulltime presentatoren/presentatrices

Het STVS Journaal van 25 mei 2014 (gepresenteerd door Edmund Blufpand, in het dagelijks leven woordvoerder van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM):


Geen presentatoren en presentatrices meer die overdag bijvoorbeeld werkzaam zijn als woordvoerder van een waterleidingmaatschappij of van een ziekenfonds en in het journaal de teksten op een saaie toon oplepelen en veelal buitenlandse namen van personen, steden, organisaties, enzovoorts niet eens op de juiste wijze kunnen uitspreken. Het komt over, alsof de redactie 'maar wat doet' en dat de presentatoren en presentatrices, alvorens de uitzending begint, de door hen voor te lezen teksten niet even hebben doorgenomen of een testuitzending hebben gedaan.
Neem fulltime medewerk(st)ers in dienst die overdag gewoon op de nieuwsredactie kunnen zijn om betrokken te zijn bij de keuze van de nieuwsonderwerpen 's avonds in het journaal en zelf bij te dragen aan de uit te spreken teksten.

Het STVS Journaal van 12 april 2014 (gepresenteerd door Anne-Marie Sanches, overdag voorlichtster bij het Staatsziekenfonds Suriname):